Ne trezim sau murim?

Anul acesta de Rusalii, am participat la întâlnirea „Măslinului” de la Hidişelul de Dobreşti, organizată de Silviu Cuc în satul său de baştină. Inima acestei întruniri a fost ca de obicei, Nuţu Caba de la Oradea. Îmi doream de multă vreme să particip la întâlnirile de rugăciune ale „Rugului Aprins” şi „Măslinului”. Aveam ocazia să fiu prezent la Highişel în mijlocul a peste 2000 participanţi în cortul instalat la marginea satului. Adunarea aceea va rămâne unul din momentele minunate ale vieţii mele. De la cântările cântate cu lacrimi, până la rugăciunile fierbinţi, totul amintea de zilele de odinioară când m-am întors la Dumnezeu. Am venit de acolo cu dorinţa fierbinte să văd o trezire măreaţă între cei din neamul meu. Vestea că fratele Iosif Ţon se alătură mişcării „Străjerii” mi-a atras atenţia supra acestei lucrări pe care Domnul o face între fraţii noştri din România.

Ca oricare altă trezire spirituală din istorie, şi aceasta are şi va avea contestatarii ei. Pentru că de fiecare dată când Duhul Sfânt începe o mişcare în mijlocul unei biserici, oamenii vor reacţiona în trei feluri distincte. În primul rând vor fi oameni plini de entuziasm care vor îmbrăţişa mişcarea şi se vor lăsa duşi de valul ei. A doua categorie de oameni va îndura trezirea, sau o vor tolera cu atitudinea: „Nu-mi place, dar n-am ce face. Doar n-o să mă fac de râs. O să treacă şi valul ăsta”. A treia reacţie va fi o împotrivire pe faţă, făcând comentarii asupra ‘produselor secundare’ ale trezirii, cum ar fi dezordinea, căzutul pe jos (în faţă sau pe spate), tremuratul (de aici ne-au spus ‘tremurici’ nouă penticostalilor), întreaga aceea panoplie de reacţii umane la prezenţa lui Dumnezeu. Reacţia este de fapt împotriva trezirii Duhului, dar pentru că oamenii nu au curajul unei opoziţii pe faţă, comentează asupra reacţiilor oamenilor cercetaţi de Duhul lui Dumnezeu.

Duhul lui Dumnezeu vrea să preia conducerea bisericii şi El nu este obligat să ne dea explicaţii asupra ceea ce face El. Nu este biserica noastră ci a Lui. Ar trebui să ascultăm de El şi să cooperăm cu lucarea Lui. Din păcate, cu cât firea pământească e mai multă în biserică, cu atât controlul nostru e mai mare. Când lăsăm însă libertate Duhului o primă consecinţă este că nu mai avem control asupra evenimentului.

Când Duhul lui Dumnezeu cercetează biserica, unii strigă, alţii plâng, alţii sar în sus de bucurie, cad pe jos, şi lista ar putea continua… Nu toţi o fac cu sinceritate, ci sunt şi destui imitatori. Cert este că aceste reacţii emoţioanle care însoţesc o trezire spirituală, scapă de sub controlul organizatorilor. O trezire nu mai poate fi gestionată în cuminţenia programelor noastre. Pierdem solemnitatea şi sobrietatea întâlnirii. Pierdem controlul timpului.

Fiecare din noi nu vrem să arătăm ciudaţi, bizari, neobişnuiţi. Ne temem ca Dumnezeu să preia controlul asupra vieţilor noastre ca nu cumva să ne pierdem buna imagine înaintea oamenilor. Rădăcina acestei griji pentru părerile altora este frica de oameni.

Când Dumnezeu lucrează în vieţile oamenilor scopul Lui este ca să producă roade. Din păcate noi ne oprim la frunzele care deranjează. De aceea trezirile spirituale erau numite ‘messy revivals’ (Eng. ‘messy’ – dezordonat, încurcat, zăpăcit) tocmai pentru reacţiile diferite şi fără control ale oamenilor la prezenţa lui Dumnezeu. A lua o atitudine drastică împotriva acestor manifestări catalogându-le în toate felurile, dispreţuind oamenii care le fac, este o mare eroare care se pare că se repetă la fiecare trezire.

Deşi pilda Domnului este spusă cu un alt scop, mă voi folosi de ea pentru a ilustra această eroare pe care văd că o fac din nou fraţii noştri faţă în faţă cu trezirea străjerilor. Grâul şi neghina trebuie să convieţuiască pânâ la sfârşit, spunea Domnul, ca nu cumva smulgând neghina să vătămăm grâul. Preocuparea cu buruienile periferice unei treziri, aduce daune grâului. Condamnăm lucrarea lui Dumnezeu din pricina lucrurilor bizare pe care le fac oamenii din firea lor atunci când Dumnezeu se atinge de ei. De ce nu învăţăm oare că fiecare om îşi trăieşte fericirea şi bucuria diferit? De ce vrem să impunem standarde de cuminţenie şi sobrietate? Vrem să fim solemni? (Prietenul meu Nicu Butoi spunea că solemn vine de la anglezescul ‘so’ şi de la românescul ‘lemn’). Fiecare din noi reacţionăm diferit funcţie şi de maturitatea noastră emoţională nu doar de cea intelectuală.

În trezirile de la începutul anilor 1800, în Cane Ridge din statul Kentucky, întâlnirile de trezire erau organizare printr-o cooperare între prezbiterieni, baptişti şi metodişti. Când Duhul Sfânt a coborât peste adunarea laolaltă a acestor trei denominaţii, comportamentul şi manifestările oamenilor au fost atât de bizare că ceea ce vedem acum pe micile noastre ecrane la întâlnirile celor mai zvăpăiaţi carismatici par spectacole decente. Cei mai critici la toate aceste manifestări au fost prezbiterienii, care au încercat din răsputeri să potolească acele manifestări. Baptiştii au fost un pic mai toleranţi, pe când metodiştii au primit cu bucurie toate lucrurile. Ştiţi ce s-a întâmplat după ce trezirea a încetat? Meodiştii au crescut foarte mult. Baptiştii au crescut dar mai puţin, iar prezbiterienii au dat foarte rău înapoi.

La încheierea acestui material vreau să afirm două lucruri care nu sunt destinate să supere, ci să trezească. În primul rând o chestiune istorică şi apoi un exemplu din viaţa mea şi a familiei mele.
Mişcarea penticostală din România a început în familia unui baptist, Gheorghe Bradin. Acesta s-a desprins cu greu din denominaţia sa, ba chiar s-a reîntors între fraţii baptişti pentru un timp. Lucrul acesta s-a petrecut la începutul anilor 1920′ odată cu începerea trezirii spirituale în sânul Bisericii Ortodoxe – Oastea Domnului. Trebuie să recunoaştem adevărul că nici baptiştii şi nici ortodocşii români nu au cunoscut ‘vremea cercetării’ Duhului Sfânt. N-au primit trezirea, au luptat împotriva ‘harismelor’, i-au exclus din bisericile lor pe cei ce îmbrăţişau lucrarea Duhului. Aşa s-a format Biserica penticostală.

Mai în domeniul personal, ca o ilustraţie la cele de mai sus, pot afirma că în anii 1968-70, Duhul lui Dumnezeu a început să cerceteze o serie de familii baptiste de pe valea Crişului Alb, dintre care făcea parte şi familia noastră. Tatăl meu, responsabilul Bisericii Baptiste din satul Roşia, judeţul Arad, a experimentat umplerea cu Duhul Sfânt şi a trăit experienţe deosebite cu Dumnezeu. O biserică întreagă a fost mişcată de această experienţă şi ar fi cunoscut o trezire semnificativă, dacă n-ar fi intervenit pastorul de sector. Nu-i dau numele din două motive: am reconciliat personal cu el, m-a invitat să predic în biserica sa şi apoi, am un respect deosebit pentru el şi munca sa din acea zonă de ţară. Familia noastră a fost dată afară în plin serviciu din biserica baptistă.. Era şi normal să devenim penticostali.
Ştiu că nu este comod ca fraţii baptişti să privească înapoi spre acele vremuri, dar istoria este ca să învăţăm din ea, altfel o repetăm. Iată că Dumnezeu dă o nouă şansă Bisericii Baptiste, prin mişcarea de la Zalău, prin mişcarea Străjerii. Cum vor reacţiona fraţii noştrii? Ca în trecut? Ştiţi bine ce s-a întîmplat. Biserica penticostală a crescut semnificativ întrecând pe cea baptistă cu mult, cu toate că este mult mai tânără ca existenţă.

Am o admiraţie deosebită pentru fratele Iosif Ţon, care cred eu, înţelege ceea ce face Dumnezeu acum în ţara noastră şi vrea să fie părtaş acestei lucrări. Am lucrat cu el la Societatea Misionară Română din Wheaton Illinois, timp de 10 ani. Îi cunosc aspiraţiile şi visele pentru o trezire autentică în România. Ştiu că n-a crezut niciodată că darurile Duhului Sfânt au murit odată cu apostolii. Îmi spunea de atâtea ori că penticostalii trebuie duşi la Biblie, iar baptiştii la Duhul Sfânt. Îi admir curajul şi sunt alături de el în lucrarea aceasta.

66 de gânduri despre „Ne trezim sau murim?

  1. Iata un comentariu cu un raspuns exclent!Si intradevar asa este ;”O trezire sprituală autentică nu poate fi decât charismatică, cu manifestări ale prezenţei Duhului Sfânt. „Insa multi in viata se lasa in viata inselati si nu ajung sa faca deosebire intre prezenta DUHULUI SFINT CU RODUL LUI si firea paminteasca cu calitatile ei .Mesajul simplu din Galateni 5 explica aceste lucruri foarte bine si pe intelesul nostru ,dar se vede ca unii nu au ajuns sa le cunoasca siele astfel sint explicate;”16. Zic, dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti. 17. Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti. 18. Daca sunteti calauziti de Duhul, nu sunteti sub Lege. 19. Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea, 20. inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide, 21. pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun mai dinainte, cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.22. Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, 23. blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege. 24. Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei. 25. Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul. 26. Sa nu umblam dupa o slava desarta, intaratandu-ne unii pe altii si pizmuindu-ne unii pe altii.”
    Daca acest mesaj ar fi inteles atunci am putea zice ca detinem o trezire spirituala si in personalitatea noastra putem sa expunem RODUL DUHULUI SFINT cu calitatile lui descrise in aceste versete!Daca aceste calitati lipsesc inseamnam ca calitatile firii sint prezente si inca sintem sub puterea LEGII DE JUDECATA pentru faptele ce le facem.O Lege intra in vigoare si ii cunosti efectul chind incalci o porunca divina si sfidezi codul moral de etica ,moralitate si cel social .Lucru de care un crestin nu are frica daca este condus si in prezenta DUHULUI SFINT!Dar pentru a detine calitatile (rodul) Lui trebuie sa ne luptam fiincaa sintemintr-un sistem pacatos si plin de pacate si imperfectiune si in fiecare zi trebuie sa intelegem cum trebuie sa evitam capcanele pacatului pe care le primim ca bietul si incercatul Iov si toti crestinii care au ajuns sa sufere si sa treaca prin astfel de incercari descrise pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI pentru ca noua sa ne fie de marturie si de invatatura!Si sa intelegem ca nici DOMNUL ISUS HRISTOS nu a scapat in viata paminteasca de aceste ispite si incercari ;Matei 4 cu 1 la 11.Deci sa nu incercam sa uitam de aceste ispite si oferte care azi in prezent se vira in fata ochilor nostrii prin o simpla semnatura de acceptare a ofertei de ori ce natura!!!Sa nu uitam indemnul din 1 timotei capitolul 6 cu 11 la 16.

  2. Fara sa vreau am ajuns pe acest blog si eram curios sa va intreb cum se numesc schimburile acestea de replici : politica crestina? Ca daca imi promiteti ca nu imi cereti cotizatie ma inscriu si eu in Partidul Penticostal Roman, ori in cel Baptist Roman sau chiar in Partidul Strajeriilor din Romania!
    Chiar vi s-a terminat lucrarea? Va trimis Isus Christos in somaj si acum stati si barfiti de unii si altii pe la coltul bisericilor si doctrinelor dumneavoastra? Sunteti vrednici de plans! <> Ioan 21:20-22
    Nu e asa ca e mai important ce se va intampla cu Iosif Ton decat cu noi insine? Pentru ce sa ne mai judecam pe noi insine cand putem sa-l judecam pe Ton?
    „Cine eşti tu, care judeci pe robul altuia? Dacă stă în picioare sau cade, este treaba stăpânului său; totuşi, va sta în picioare, căci Domnul are putere să-l întărească pentru ca să stea.” Romani 14:4

  3. As numii cuvantele Fratelui Ton ca fiind CUVANT DE INTELEPCIUNE ca daca mi-ar fi spus mie aceleasi cuvinte probabil ca m-as fi adancit si m-ai adanc in depresie dar pentru tine au fost exact cuvintele de care aveai nevoie.
    Situatia me-a a inceput sa se indrepte (pentru mine indreptarea a fost un proces de vreo 3 ani) la fel prin niste cuvinte simple dar care reprezentau exact lucrul de care aveam nevoie.
    Domnul e BUN!!!

  4. Intrebarea ta este buna si in acelasi timp foarte incuietoare deoarece este foarte greu sa iti dau un raspuns si sa garantez ca e bine. Daca m-as pune in situatia pe care o expui ce as face ar fii sa il intreb tot pe Capul fiindca cu siguranta EL cunoaste planurile sale cu adunarea din care faci parte. S-ar putea sa te cheme la mijlocire pentru fratii tai, s-ar putea sa iti scoata in fata un om s-au cinci care sa aiba aceleasi framantari si dorinte de a creste si de a fii un trup viu nu mort, poate te vrea sa fii vocea celui ce striga in „pustie” … .
    Nu spun ca vreunul din lucrurile de m-ai sus mi-ar venii foarte usor de implinit
    si poate printre primele ganduri care mi-ar veni in minte ar fii sa plec.
    Dar daca te gandesti bine nu e nevoie de o comunitate mare ca sa existe o EKLESIA ci dupa cuvantul Domnului ar fii nevoie de 2 sau 3 ca sa obtii minimul de comuniune prin daruri.
    O alta idee care poate venii in complectarea celei de mai sus ar fii o biserica de casa intr-o alta zi a saptamanii decat duminica ca sa nu creezi vreo rupere in biserica principala din care vii.
    Cu siguranta este un handicap imens lipsa „aratarii Duhului spre folosul altora” si nu cred ca Domnul vrea sa mori si tu impreuna cu ceilalti si sunt sigur ca daca te-ai plans Domnului despre situatia asta El va purta de grija.
    In nici un fel nu este o solutie sa parasesti biserica in care esti si sa nu mai frgventezi NICI o alta comunitate a Duhului, fiindca un om cu o legatura buna cu Capul dar fara frati este ca o mana care se mai tine de trup doar prin vasele de sange si legaturile nervoase iar tot ce este muschi, ligament etc este deja amputat. SI un trup „pe moarte” e mai bine decat nici un trup. 😉

  5. In urma cu vreo 10 ani am trecut printr-o depresie teribila si eram pe punctul de a merge la psihiatrie. Am participat la Conferinta cu fr. Ton la Biserica Betel Timisoara. Intr-o pauza, in urma unei discutii de aprox. 2 minute cu fr. Ton, i-am marturisit framantarile, depresia si fr. mi-a zis doar atat: „Tu esti un copil al lui Dumnezeu, il ai pe Dl. Isus, ai Duhul Sfant, ai rugaciunea, ai partasia frateasca, ai Cuvantul, ai la dispozitie toate mijloacele harului, ce iti lipseste? Depresia este de la diavolul!” Am ramas dezamagit, asteptam sa „imi planga de mila”, sa se roage pt mine, sa imi dea dreptate, dar nimic din toate acestea… Asa ca in aceeasi pauza m-am indreptat tinta spre spitalul de psihiatrie, punand un semn inaintea Domnului – ca daca voi gasi un anume medic crestin voi urma tratamentul, daca nu, inseamna ca fr. Ton are dreptate. Medicul era in concediu. M-am simtit mizerabil ca nu am crezut Cuvantul Domnului rostit de fr. Ton. Intradevar, aveam „totul deplin in El” ce imi lipsea? M-am pocait si Domnul m-a eliberat deplin in momentul acela. De 10 ani nu am mai avut nici un moment depresiv. Mare e Domnul! Acum sunt pastor baptist si cred, si stiu ca Isus e acelasi ieri azi si in veci! Are aceeasi putere de mantuire, aceeasi putere de vindecare si aceeasi putere de eliberare!

  6. Pentru Dani din 23.11.2010
    Ce spuneti de varianta in care sunt o celula sanatoasa avand deci o relatie normala cu Capul dar trupul este „pe moarte”…ce ar trebui sa fac? eu, celula nu Ingerul bisericii

  7. Domnule Constantin, eu n+am fost la asemenea intalniri…dar am vazut la Alfa si Omega transmisia. La o analiza atenta a acelor intalniri, cred ca aveti dreptate. Asta insa nu minimalizeaza lucrurile bune ce se intampla si pe acolo.

  8. Nu contest anumite aspecte sesizate de Dvs. Oamenii însă vin la aceste întruniri pentru că există o nevoie reală pe care o au, şi anume nevoia unei relaţii mai apropiate cu Dumnezeu. Când mă refer la o trezire nu mă gândesc la liderii ei sau la profitorii şi şarlatanii care o înconjoară, ci la masa de oameni şi la rezultanta în timp a schimbărilor lor lăuntrice. Cu impostorii şi profitorii unor astfel de întruniri se va judeca Dumnezeu.
    După cele citite de mine din istorie, se pare că autenticitatea unei treziri ţine destul de puţin, până ce încep imitaţiile, falsul şi chiar amestecul celui rău.
    Nu trebuie să ne cramponăm de aceste lucruri, ci să le identificăm, să le ocolim şi să-i avertizăm şi pe alţii. Nu trebuie să ne temem nici de manifestările ciudate, chiar dacă ni se par sau sunt etichetate ca „nebiblice”. Oamenii s-au purtat ciudat atunci când i-a cercetat Dumnezeu. Îmi închipui ce bizare au putut fi pentru simandicoşii evrei zvârcolirile îndrăciţilor în prezenţa Domnului Isus.
    O trezire sprituală autentică nu poate fi decât charismatică, cu manifestări ale prezenţei Duhului Sfânt. Reacţiile oamenilor vor fi cu totul diferite de cele din biserica lor în care domină ordinea şi programul cuminte.

  9. Imi cer scuze pentru greselile gramaticale…am scris prea repede…si am foarte mult de lucru…cu toate acestea va citesc cu bucurie in fiecare zi.

  10. Domnule Lascau am UN MARE RESPECT fata de dumnevoastra insa in ce priveste miscarea cred ca va inselati. Nu cred ca Dumnezeu va aduce vreo trezire spirituala printr-o miscare ce promoveaza o multime de manifestari nebiblice si o crasa manipulare facuta de pastorul Caba (am participat la destule intalniri de genula acesta deci nu vorbesc din auzite). Tind sa cred ca dumneavoastra atit analizat lucrurile sub impulsul unei nostalgii a vremurilor pe care le-ti lasat in Romania anilor 80. Intalnirile organizate de Maslinul sunt sub orice critica din punct de vedere organizatoric si din cate am vazut o miza economica mai mult decat evidenta (se fac colecte extrem de bogate si dese…asta va putea confirma orice participant). Apoi asa zisele profetii rostite pe scena si programele acestor intalniri sunt atat de evident manipulatorii incat devin tragi comice (…nu doresc sa dau aici niciun exemplu pentru a nu cobori in derizoriu…dar daca doriti va pot da cate exemple vreti…dar nu public ci pe email), de altfel aproape tot ce se intampla la Rugul Aprins (cu exceptia catorva predici) nici macar nu poate fi criticat…e sub orice critica.
    Nu spun ca cei ce participa, oamenii simpli nu sunt sinceri, ei sunt sigur ca-l cauta sincer pe Dumnzeu. Dar eu, cel putin, nu cred in sinceritatea organizatorilor. Avem nevoie de o trezire…nu de o manipulare ieftina (nici macar manipularea nu e de calitate la Rugul Aprins).
    Cu respect, Constantin.

  11. Pentru Ionel
    Nu cred că în toate postările mele de până aici veţi găsi laude pe care eu le aduc mişcării mele penticostale române. Mai degrabă pot fi acuzat de critici virulente la neajunsurile penticostalilor. Acum văd că că alăturaţi şi Dvs. După ce îi puneţi la pământ Dvs, chiar lăudaţi bisericile Dvs. şi bine faceţi. Dacă nu ne laudă nimeni ar trebuie s-o facem noi.
    Nu neg neregului şi caractere deplorabile pe care le-aţi întâlnit între penticostali. Necazul este că generalizaţi, ne băgaţi pe toţi în aceeaşi oală. Nu cred că este cinstit.

  12. Asa cum spuneati sunt trei atitudini in timpul unei treziri. Domnul are mila toate aceste tipuri de persoane. Aceste trei atitudini EL poate sa le transforme in pasi prin care poate sa treaca orice crestin. Este adevarat ca doua din aceste atitudini sunt nascute din indaradnicia noastra in a lepada ce este firesc. Dar cel mai important lucru pentru purtatorii fiecarui tip de reactie este ca acestia sa isi atinteasca privirile la Hristos Capul Bisericii, si sa isi cultive aceasta sete pentru El si sa nu se multumeasca cu nici un surogat ce ar putea sa le stampere setea (puturi crapate Ier. 2:13) pentru o vreme ci sa insiste in a bea DOAR din Izvorul Apelor Vii. Atunci cand privirea ne este pe Hristos, nu pe cultul nostru drag, nu pe pastorul cutare sau cutare, nici pe o anumita miscare fie ea si carismatica, vom ramanea in picioare pentru ca doar Hristos e STANCA. Culmea e ca oricare din cele trei atitudini am avea aceasta ne poate indeparta de Hristos. (Ex. transformarea in METODA a fiecarui FEL in care Dumnezeu a lucrat in timpul unei treziri a dus la lipsirea de putere si astfel de rezultate considerabile a celor care credeau ca: ASA lucreaza Dumnezeu).
    NU cred ca un crestin (membru in trupul lui Hristos) ar trebui sa umble dupa altceva decat dupa Hristos-Capul. Chiar daca in biserica din satu vecin ar fi o mare trezire si Duhul lui Hristos in mine confirma veridicitatea acesteia, nu iseamna ca trebuie sa ader ci sunt chemat sa fiu TREAZ in locul in care EL ma pune.
    Pentru cei din biserici traditionate care au afirmat deja ca s-au saturat aceasta poate suna ca un calvar dar Dumnezeu este credincios si cu bucurie va face lucruri ce la oameni sunt cu neputinta doar asteptati si veti vedea.
    Esenta crestinului nu este dogma, nici cultul din care face parte ci relatia cu Capul, din care tot trupul isi primeste cresterea.
    Pentru cititorul superficial care s-ar grabii sa traga concluzia ca as inainta ideea ca prezenta la adunarea fizica a trupului nu ar fii iportanta, va spun ca atunci cand in relatia cu Capul canalele sunt desfundate de tot ce este firesc, pacatos, o sa mai ai un singur DOR:
    Comuniunea cu fratii. La fel cum o celula sanatoasa din trupul nostru nu-si doreste alceva decat sa fie alaturata unei alte celule din acelasi trup si nu va respinge decat o celula ce nu este din trup.

  13. Frate aline cristea fa-ti reguli la dumneata pe 70 de bloguri, , cum de va fulfilati si pe blogurile americane nu va ajung cele romanesti. Ceva nu-i in regula cu d-ta. Frate Lascau mare va este rabdarea si marei gradina …….. Pe mine nu ma cunoaste cumva?. Eu pot sa scriu?.

    Pocaeste-te frate observat si devin-o un adevarat crestin.

  14. Angela
    nu aș bea, că mi-e frică. Mi-e frică de două lucruri. Unu: de moarte, al doilea: să nu ispitesc pe Domnul. Apoi, nici într-un caz nu caut adepți, eu caut frații Domnului.
    ”Oriunde-s ei, fă tot și du-te,
    oricâți sunt ei, fă tot și stai,
    oricum sunt ei, fă tot și caută-i
    că unde-s ei e-un colț de rai.”(TD)
    Până acum de când tot caut și tot găsesc, marea majoritate sunt în afara taberelor cu firme cunoscute. E un privilegiu să fiu cu ei, e o onoare să-i găzduiesc, e un Har să-i ascult, e o bucurie să-i slujesc.
    Legat de acid sulfuric și de parada cu ”har”, sunt curios câți din cei ce-și deschid gura cu ”așa vorbește Domnul”, ar deschide-o pentru un păhărel din respectiva licoare. Nu, nu, nu, Domnul nu ne dă har să facem spectacol cu el, nici să ne îndreptățim înaintea Lui sau înaintea oamenilor, nicidecum să ne lăudăm. Lucrarea harului se face în omul ascuns, cel de mare preț înaintea lui Dumnezeu, în fața tronului de Har, unde dăm socoteală în fiecare zi.
    Cred că în situații rânduite de Domnul, dacă un copil al Lui ar căuta să fie otrăvit de dușmani, poate chiar fără ca el să știe, Domnul îl va scăpa iar dușmanii (care știu) vor fi îngroziți (vezi cazul cu vipera din Malta). E o promisiune a cuceririi țării: ”voi trimite groaza înaintea ta.” Spectacol ca la circ? Niciodată. Lumea asta toată e un circ, o paradă, o spoială, o înșelare, o fațadă. Adunarea Domnului e curăție și adevăr, nu prefăcătorie, nu program, nu ”repetiție”, nu talente, ci Har. Unde e circ, e circ și să rămână așa.

  15. Ai spus bine ca ar trebui sa ne laudam in Hristos. Numai ca nu eu m-am laudat cu baptistii. Penticostalii sunt cei care se bat mereu cu pumnul in piept ca ei sunt cei mai multi si mai „adevarati”. Cat despre jigniri cred ca baptisti sunt cei care ar trebui sa se planga la adresa penticostalilor. Nu voi spuneti ca baptistii sunt cei „fara daruri”si ca nu sunt botezati cu Duhul Sfant ? In biserica baptista nu am auzit niciodata predicandu-se ca numai biserica lor e cea adevarata. Pe cand la penticostali aud mereu expresia „noi suntem biserica botezata cu Duhul Sfant”. Ceilalti sunt pe langa.Nu mai spun de penticostalii care ii tulbura pe cei care s-au intors de curand la Domnul la baptisti spunandu-le ca nu au parte de rapire, ca nu au botezul Duhului Sfant, etc.
    Cand am spus de calitatea multor penticostali am spus-o din realitati si din experientele personale si a altor cunoscuti ai mei . Am fost inselat de penticostali care acum ei ridica mainile sus la rugaciune in bisericile lor si pozeaza in sfinti. Numai spun de un pastor baptist agresat intr-un mod golenesc de un asa zis lucrator penticostal. Si astea nu sunt cazuri putine. Nu mai spun ca iar o sa ziceti ca sunt penibil. Asa ca lauda de sine a penticostalilor nu prea se potriveste cu realitatea. Si acum ca sa va laud eu, pot sa spun ca unii din cei mai buni prieteni ai mei sunt penticostali. Si sunt biserici penticostale in care m-am simtit mai bine ca la baptisti. Dar lasati sa va laude altii si nu va mai laudati singuri.

  16. Domnule „vesteabunä”,dar tu ai bea un pahar” de H2SO4(acid sulfuric) concentrat 98% și nu manifestă arsuri, eu cred pe loc mărturia lui și mă alătur grupului lui” ?ca sä mä alätur si eu grupului d-voasträ!!!!!!sincer

  17. Domnule Alin Cristea,nu te mai lua de Elisa…mai bine ai citii cu atentie ce scrie ea,cäci te-am väzut si pe alte bloguri cä te cam ieie de femei….lasä-le si pe ele sä vorbeascä,mäcar pe internet cä la adunare sunt bune ascultätoare…de aceea stiu multe cum ai spus tu….
    ti-am mai scris un räspuns interesant pe un blog crestin si fr.a fost foarte amabil si mi-a spus cä esti de mult in spam….
    cred cä mai multi te-au pus deja in spam……adicä in spatiu….cä cam plutesti cu ideiile tale…..mai bine i-ai multumii fr.P.Lascäu cä mai are räbdare cu tine si Domnului cä asteaptä o schimbare de la tine…..mäcar in dragostea fräteascä….

  18. Elisa,de cänd esti baptistä?….am crezut cä esti crestinä!……”frumosul nume de crestin”
    mi-a pläcut expresia ta pe care nu o gäsesti in doctrina penticostalä dar e biblicä”insa noi care avem Duhul Sfint, primit de la Domnul, in ziua in care am crezut, deosebim adevarul de minciuna.”……
    Sola Scriptura

  19. Pentru Liviu Vultur
    Cred că expresia trebuia „aşa am învăţat” pentru că aşa am văzut pe alţii făcând, şi am făcut şi noi la fel. În anul 1980 ne-a vizitat un evanghelist din Finlanda care a vrut să ne înveţe că atunci când ne cercetează Duhul Sfânt vom cădea pe jos. La toate încercările lui cu noi nu s-a produs nimic asemănător. A fost pentru prima dată când am început să văd aceste manifestări ca fiind „învăţate” din contextul nostru cultural. Nu vreau să intru în alte detalii pentru a vă dovedi că învăţăm de la alţii şi alte lucruri care fac parte din practica noastră penticostală. Nu este nici o blasfemie… cuvânt care înseamnă cu totul altceva. Uitaţi-vă în dicţionar.

  20. Fr Lascau, noi romani tremuram, nu pentru ca asa am fost „invatati”, ci pentru ca asta se intampla.
    „Sa inveti” cum sa te manifesti este pur si simplu inducere in eroare, este figuratie, … este blasfemie. Nici macar lectia lui Ben Hin nu suntem in stare sa o invatam.

  21. Ionel, e penibil ce spui. Vrei exemple de la baptisti. Iti dau cu vagoanele. Si nu sunt un penticostal, sunt un baptist. Ce doza de naivitate avem uneori…ne pasa tot de capra noastra…” a noastra e mai frumoasa, a noastra e mai grasa, a noastra da mai mult lapte”. Interesant insa cand e sa ne vedem mizeria din grajdul nostru…tragem cu ochiul peste drum la paiele celuluilt si nu bagam de seama ce barne avem in ochi. Ce bine ar fi sa ne laudam cu Cristos si in Cristos. ce zici?

  22. Dacă se face spectacol din ceva atât de ușor de falsificat, gen profeții și glosolalie, de ce nu se face spectacol cu vipere și otravă? De exemplu, cu otrava, m-am oferit să-l las pe un (…) branhanist să-și aleagă ce vrea el (lucram într-o uzină chimică și aveam la îndemână acizi, baze, etc.), i-am arătat paharul, l-am rugat să-și aleagă, îi aduc eu. De exemplu, dacă bea un pahar de H2SO4(acid sulfuric) concentrat 98% și nu manifestă arsuri, eu cred pe loc mărturia lui și mă alătur grupului lui. A făcut 10 pași, s-a întors spre mine cu o privire neagră și a șuierat:”Satană!”
    Acum dacă considerați că l-am ispitit pe Domnul sau că am hulit, vă voi răspunde că am pus la încercare un duh. Cine n-o face, ci crede pe orice impostor, acela hulește, atribuind Domnului lucrări contrafăcute.
    Eu cred în minunile Domnului, cred în vindecări, cred în vise, dar niciodată în a face spectacole din aceste lucruri. În anumite conjuncturi Domnul întărește chiar public mărturia Lui prin confirmări ușor de înțeles, dar niciodată spre Gloria omului. Față de glosolalie, profeții și darul cunoștinței(dat pentru întregirea scripturii) am opoziție totală, bazată pe Cuvânt. A explicat-o bine un fost penticostal în cartea ”eu vorbesc în limbi mai mult decât voi toți”: http://vesteabuna.files.wordpress.com/2010/11/euvorbescinlimbi.pdf
    Insist să afirm că acest anunț a fost făcut de Iosif Țon cu scopul bine țintit de a distrage atenția de la Răscumpărarea memoriei și pocăința ce ar trebui să urmeze, mai ales între penticostali, pentru a-și apăra ”gașca”. Chiar dintre cei care insistă pe subiect apărându-l sau negându-l, mulți jubilează în ascuns, căci iată lucrul de care se temeau intră în umbră. E o nouă manipulare.
    Puteți(vă rog) să nu lăsați public acest comment, e mai mult pentru dvs. V-am asculat cu atenție mesajul de la Atlanta și v-am crezut. M-a impresionat și descrierea vizitei în miez de noapte la Traian Dorz. V-am simțit sincer îndurerat și de aceea v-am scris.

  23. Frate Ionel
    Trebuie să vă corectez. Orice om înainte de a se întoarce la Dumnezeu este un om pierdut, sau „din lume” indiferent în ce familei este născut. Nu împărtăşesc ideea că o biserică ce botează mai mulţi ortodocşi face o treabă mai bună pentru Împărăţie decât una care botează fii de penticostali sau baptişti. Ştiţi bine că Dumnezeu n-are nepoţi… Sau are? De cele mai multe ori copiii pocăiţilor sunt mai nepocăiţi decât cei ai altor religii. Parcă vorbeaţi de corupţia părinţilor lor? Când un copil cu un tată curvar, excroc, hoţ şi bătăuş, se întoarce la Dumnezeu este un adevărat miracol. Apoi cred că este o adevărată tragedie ca într-o biserică să se boteze ortodocşii pe când copiii noştri o iau razna. Dacă la baptişti este o creştere mai mare din rândul ortodocşilor, slăvit să fie Domnul! Înseamnă că biserica la care vă referiţi predică o evanghelie mai relevantă pentru ortodocşi decât biserica penticostală din localitatea Dvs. Nu este la fel în toate oraşele.
    Afirmaţia fratelui Ţon reflectă o realitate a creşterii bisericii penticostale de azi. Nu văd de ce ar fi ea rea, chiar dacă creşte numeric şi prin numărul mai mare al copiiilor.
    Afirmaţia generalizatoare la adresa penticostalilor că ar fi cei mai corupţi, mi se pare jignitoare. Mai ales că nu aveţi „pocăimetru” ca să măsuraţi şi să evaluaţi pocăinţa nimănui.

  24. Stimate frate Alin
    Subscriu la cele spus şi voi încerca să corectez greşeala. Am promis să nu mai las comentarii care sunt atacuri la persoană. Am încercat să răspund decent la comentariile tuturor.

  25. Domnule pastor Petru Lascău,

    Vă avertizez încă o dată asupra limbuției femeii care se semnează Elisa, care scrie pe blogul lui Marius Cruceru despre Iosif Țon:

    „Dragoste de frati spui: TOCMAI ASTA NU AVEA PRITENUL TON>
    pentru ca trimitea pe frati la inchisoare.”

    Eu nu am fost și nu sînt un admirator al lui Iosif Țon (nici al altcuiva), așa că intervenția mea are o anumită greutate.

    Despre prostiile (și răutatea bolnăvicioasă a) Elisei am avertizat în mai multe rînduri…

    Desigur, îl consider vinovat pe Marius Cruceru pentru cee ce permite să apară pe blogul lui…

  26. „Biserica penticostală a crescut semnificativ întrecând pe cea baptistă cu mult…”
    Ati numarat vreodata la un botez penticostal cati candidatii erau din familii de pocaiti si cati erau veniti din afara ? Penticostalii sau inmultit foarte mult prin copii lor. Familiile cu cei mai multi copii sunt la penticostali. De exemplu, la biserica penticostala din orasul meu a fost recent un botez de 67 de persoane. Doar 3 sau 4 erau din familii de nepocaiti, restul erau copii pocaitilor. Pe cand la biserica baptista din oras a fost un botez cu 7 candidati, din care numai 4 erau din familii de pocaiti. Socotiti si dvs unde este raportul mai bun . Raportat la numarul de candidati cei mai multi se pocaiesc la baptisti si nu la penticostali. In al doilea rand calitatea nu o da multimea. La penticostali disciplina bisericeasca lasa de dorit. Seamana mai mult cu biserica din Corint. Iar daca esti un om cu bani si cu vaza si sponsorizezi biserica cu bani, poti sa curvesti sa furi sa inseli ca esti trecut cu vederea. Nu mai spun de temperamentul vulcanic al multor penticostali. Cele mai multe scandaluri din peisajul evanghelic legat de inselaciuni, furturi, batai etc. le gasiti la penticostali. Asa ca nu va mai laudati cu multimea de penticostali, ca la fel si ortodocsii se lauda ca ei sunt cei mai multi.

  27. Otniel, este un mod tipic comunist in care ti-ai formulat interventia. De acord cu tine sa vii cu argumente istorice (reale…nu contrafacute)…dar atunci cand ataci familia cuiva… cred ca ai alte intentii. Cum te-ai simti tu daca altii asa zisi istorici ca tine, ar vorbi de familia ta! Cred ca ar trebui sa ai mai multa decenta cand te adresezi unor oameni care cel putin au lasat in urma lor, marturii ale prezentei lui Dumnezeu. Si tine minte, nu ti-o spune un penticostal…ci un baptist.

  28. Elisa
    Am învăţat în viaţa mea să nu mai judec motivaţiile oamenilor. Pentru simplul motiv că nu le pot şti cu siguranţă. Numai Dumnezeu ştie cât de cameleon este fiecare. Când am bănuieli, sunt mai retras şi cu ochii în patru. Nu iau decizii ca fratele de care aminteai. Omul este mai important ca ideile sale. Când un musafir îmi bate la uşă îl primesc cu dragoste creştină. Dacă spune ceea ce cred eu îl contrazic sau ascult mai bine să nu fiu eu greşit. Procedând ca acest frate o voi face pe Elisa să plângă. Ar fi putut să-i ceară fratelui Gog să nu predice din subiectul pe care eu îl cred controversat sau nebiblic.
    Sunt subiecte secundare ca importanţă în care ar trebui să fim mult mai îngăduitori unul cu celălalt. Oamenii sunt mai importanţi care regulile noastre. Domnul Isus Şi-a dat viaţa pentru oameni nu pentru reguli.

  29. For Elisa
    Şi eu sunt sătul de impostori. Ei pot fi gălăgioşi şi excentrici, sau sobri şi solemni. Când nu credem ceea ce spunem suntem impostori. Când ne dăm ceea ce nu suntem suntem impostori indiferent cum arătăm în manifestările noastre.
    Evaluarea pe care fratele Ţon a făcut-o penticostalilor nu este 100% corectă, mai ales pentru că spune că roada Duhului nu este importantă pentru ei. Cât priveşte vorbirea în limbi ca semn unic al Botezului cu Duhul Sfânt, trebuie să recunosc că învăţătura aceasta moştenită de la penticostalismul clasic produce încă destul de multe probleme mişcării noastre. Darul acesta se poate falsifica şi există multă contrafacere şi impostură. Mişcarea charismatică împărtăşeşte ideea că umplecrea cu Duhul Sfânt poate fi însoţită şi de alte semne exterioare, cu ar fi prorocia, semne vizibile sau sonore (cum au fost la Rusalii, limbile de foc, iar mai apoi casa zguduindu-se şi vâjâitul unui vânt puternic). Duhul Sfânt este Dumnezeu, şi este de aceea suveran. Nu trebuie să ne preocupe ambalajul, sau forma în care se manifestă coborârea Lui ci Darul în sine. De exemplu, Petru concluzionează că celor din casa lui Corneliu „Dumnezeu le-a dat acelaşi dar, ca şi nouă” (Fapte 11:17), cu toate că semnele exterioare ale prezenţei Duhului din casa lui Corneliu erau diferite de cele de la Rusalii. Petru apreciază darul nu ambalajul.
    Opinia fratelui Ţon despre penticostali a fost discutată mult la vremea apariţiei ei şi contestată de mulţi comentatori penticostali. Problema este că oameni ca mine dau voie altora să greşească. Pentru că toţi greşim. Nu cred că există vre-un om pe faţa pământului să nu aibă opinii greşite cu privire la unele lucruri din Scripturi. Opiniile noastre ni le formăm din „surse” cum ar fi cărţi de teologie, predicile altora, discuţii, concluziile unor studii personale, iluminări divine asupra unor adevăruri biblice, călăuziri speciale în înţelegerea unor pasaje sau situaţii din realitatea contemporană nouă. Corect ar fi să ni le confruntăm cu ale altora, aşa cum Pavel şi-a confruntat evanghelia primită de el cu cea a apostolilor Domnului. Nu este corect să etichetăm greşite opiniile altora până nu le studiem măcar. Eu nu cred că în cer vom intra pe baza corectitudinii teologiei noastre. Oricât de excentrice ar fi manifestările charismatice de azi, în ultima instanţă temelia credinţei lor este totuşi Domnul Isus şi mântuirea prin credinţă.
    Sunt deosebit de deranjat că în tot conflictul acesta iscat de aderarea fratelui Ţon la Mişcarea Străjerilor, am citit cuvinte urâte scrise despre fiecare dintre liderii acestei mişcări. Au fost luaţi la rând fr. Peia, Demeter, Ţon, etc … Nu vreau să mai scriu şi eu epitetele şi etichetele puse pe aceşti oameni. Nu cred că este etic şi moral să ucidem mesagerul atunci când nu ne place masajul lui.

  30. Mă tot minunez cîte informații are femeia asta, Elisa, și despre baptiști și despre penticostali…

    Din păcate, de multe ori e vorba de bîrfă de joasă speță…

    Există deja o serie de astfel de slobozi la gură care dezinformează pe Internetul evanghelic și pe care i-am demascat în nenumărate rînduri…

    În numele adevărului, domnule pastor Petru Lascău, vă solicit o mai mare atenție la ce fel de afirmații lăsați să apară în acest spațiu public pe care îl administrați…

  31. Frate Lascau,
    speram ca va delimitati de orice este „interes omenesc” a unor cameleoni, care si-au pierdut credibilitatea de multa vreme, calcind in picioare, pe penticostali, pe baptisti
    care fac totul spre marirea lor, nu a Domnului Domnilor.
    Fratele Ilas Mihai, din Brasov,nu la primit in biserica pe fratela Lazar Gog, care era tot penticostal;desi venea de la o mare distanta; cred ca era vorba de ceva invataura neconforma cu Cuvintul, acesta desi nu a fost tradator de frati,a fost respins; atunci am plins; ii ascultam casetele, nu am intels de ce;
    cred ca fr Ilas, care spune in adunare:
    noi nu calcam Cuvintul orice ar fi, cui nu-i place…a tinut sa nu calce adevarul.
    Sper ca Duhul Domnului, in care”toti ati fost botezati” ne va tine imporeuna in
    cele in care credem acelas lucru; in rest, Domnul ne va lumina dac ae cazul, a Lui sa fie Slava, si puterea in veci;
    nu a oamenilor.

  32. Frate Vereş
    Îl cunosc pe tatăl Dvs. Nu am avut onoarea să vă cunosc pe Dvs. După câte spuneţi, cunoaşteţi multe. Le puteţi scrie. Scrierile fiecăruia, ca şi vorbele de altfel, fac cinste sau ocară autorului în primul rând. Nici o istorie a formării bisericilor penticostale n-ar fi vaforabilă celor baptiste. Dar după câte ştiu eu, şi din experienţa mea proprie, nici un baptist n-a fost exclus dintr-o biserică penticostală, pentru că a fost baptist. În schimb vă pot da foarte multe exemple de penticostali excluşi din biserici baptiste pentru că erau penticostali. Pe plan profesional am suferit două retrogradări: comuniştii m-au retrogradat că eram pocăit şi nişte fraţi baptişti pentru că eram penticostal.
    Textele mele nu reflectă nici o vendetă şi nu au nici un scop denigrator pentru fraţii baptişti. Mă doare că ei nu au învăţat din istorie şi sunt pe punctul să repete aceeaşi greşeală. Cred în nevoia unei treziri spirituale şi sunt gata s-o primesc cu bucurie, char dacă Dumnezeu ne-o trimite nu cum vrem noi.
    Cu acelaşi respect şi dragoste în Domnul.

  33. Frate Lascau

    Va scriu cu tot respectul cuvenit virstei si pozitiei dumneavoastra.
    Imi permit sa fac o observatie. Poate ar fi mai bun un ton retinut in legatura cu sansa pe care o da Dumnezeu bisericii baptiste din Romania prin anumite miscari de acest gen.
    Stim si noi mai multe, iar observatiile pe care le faceti despre inceputul bisericii penticostale in Romania sint oarecum „mitizate”.
    Stim cine a fost Gheorghe Bradin si backgroundul lui in biserica baptista. ar fi rusinos sa il spunem.

    Eu sint fiul lui Teodor Veres din Oradea, pe care il stiti.
    Stiu mai multe asadar decit multi de aici probabil, chiar si despre excluderea familiei dumneavoastra din biserica baptista si despre lucrarea dumneavoastra aici. Nu vreau sa inteleaga nimeni ca aici va acuz pe dvs. de ceva.

    Mai mult, am scris o monografie despre inceputul comunitatii baptiste din Bihor, bazata pe ARHIVELE comunitatii si n-ar fi prea onorant pentru cultul penticostal sa scriu citeva episoade „picante” si dramatice de la inceputul miscarii in Bihor, presarat cu ruperi de biserici baptiste. Si cam aceasta a fost norma la inceputuri.

    Cu respect,

    Otniel Veres

  34. Gabi, cred ca ai omis un cuvant cheie, in
    „cred ca ma duc MARTOR ,la martori ca aia nu au treba cu watchtowerul lor. ”

    .. si nu uita, pozitia si locul tau este un har, dela TATA !
    fi CREDINCIOS !

  35. Iosif Ton in 2006, in articolul “Ce as dori sa spun eu Cultului crestin baptist din Romania?”

    “La ora actuală, cultul care creşte vertiginos este cel penticostal. Aici tragedia este şi mai mare ca la noi. Esenţa problemei este credinţa greşită că vorbirea în limbi este semnul mântuirii. Pentru mulţi, totul se reduce la credinţa că dacă vorbeşti în limbi ai primit Duhul Sfânt şi indiferent cât de păcătos eşti, lui Dumnezeu nu-i pare rău de darul făcut şi te duce în cer. Cu alte cuvinte, singurul lucru care contează este darul Duhului Sfânt a cărui prezenţă, susţin ei, este manifestată prin vorbirea în limbi. Roada Duhului este opţională: ea nu este obligatorie pentru mântuire! Desigur, aceasta este o erezie!”

    Sint de acord penticostalii cu aceasta imagine zugravita de Iosif Ton despre ei?
    Mai este de acord Iosif Ton cu ea?
    Si daca si-a schimbat parerea asupra acestor lucruri, cum ramine cu ce a predicat pina in 2006, sau 2010? Cind sa il luam pe cuvint? Cind a avut dreptate? Atunci sau acum?
    Otniel VERES
    Eu ma intreb, daca a fost la carismatici la Viena aucm 5o de ani, si acolo a fost botezat
    cu Duhul Sfint si a vorbit in limbi, cum a putut sa taca atitia ani?
    Apoi in 2006 spune cele de mai sus, acum altceva,
    mai poate fi credibil?
    Intre crestini nu cred.
    Apoi strajerii nu sunt penticostali, ci carismatici; pastorul apostat Chris ,va da o mare socoteala; insa noi care avem Duhul Sfint, primit de la Domnul, in ziua in care am crezut, deosebim adevarul de minciuna.
    Cazutul pe jos nu l-am vazut la penticostali, unde am fost de multe ori..si ma mai duc;dar sunt baptista.
    Eu sunt satula , nu de penti sau bapti; ci de impostori.
    Sa aveti mult har!

  36. Domnule draga, faceti mari confuzii, intre crestinii penticostali nu exista ceea ce dumneavoastra spuneti, adica latraturi, cazaturi, rasete si alte nebunii !

  37. Citesc printre rindurile ce le-ati scris ,si vad ca aveti o inima buna si zic ca Dumnezeu sa va binecuvanteze !

  38. Penticostali sint satuli de ai lor, acuma vad ca si baptisti sau saturat, cred ca ma duc la martori ca aia nu au treba cu watchtowerul lor.

  39. Felicitări pentru atitudinea dumneavoastră echilibrată. De reacțiile politrucilor noștri baptiști ne-am cam săturat.
    Un baptist

  40. Această versificare nu este cântare scrisă de fratele Moldoveanu. În indexul general al cântărilor fr. Niculiță (http://vesteabuna.wordpress.com/2010/01/15/index-general-cantari-nicolae-moldoveanucuprinsul-tuturor-volumelor/)
    nu apare la ”Doamne stiu” decât cântarea 164/Cântările harului 13 care este altceva. Alipirea numelui fratelui Niculiță la această mistificare este un abuz, un fals.
    Desigur nu mai mare decât alipirea Numelui Domnului Isus de afacerile tuturor afaceriștilor religioși ”treziți” în plină criză.

  41. Un citat de la Johnatan Edwards(cel mai mare filosof crestin american, instrumental in prima mare trezire , 1735)
    „It would be very unreasonable, and prejudicial to the interest of religion, to frown upon all these extraordinary external effects and manifestations of great religious affections. A measure of them is natural, necessary, and beautiful… Yet I think they greatly err who suppose that these things should be wholly unlimited, and that all should be encouraged in going to the utmost length that they feel inclined to.
    Citat de Charles Wesley
    Many, no doubt, were, at our first preaching, struck down, both body and soul, into the depth of distress.
    Pina acuma nici o problema, se pare ca experientele de gen penticostal au existat cu mult timp inainte de penticostali. Dar mai am un citat de la David Berg, fondatorul grupului ocultic ” the Children of God”
    „I was lying there between Martha and Maria [his illicit „wives”] praying like a house afire, and all of a sudden before I even knew what happened I was praying in tongues… It was probably Abrahim [his spirit guide he had picked up at a Gypsy camp]… praying through me in the Spirit.”
    MORALA, cercetati totul si pastrati ce este bun. Si inchei pe o nota pozitiva cu un citat/rugaciune a lui John Wesley
    Lord send us revival without the wildfire, but if it cannot come without wildfire, then let the wildfire come too, but by all means, send us revival!”
    Amin.

  42. Stiu ca nu e o formula pt o trezire spirituala. Imi amintesc de zilele binecuvintate din Baile Felix din ani ’96-’98 (Domnul sa va binecuvinteze pentru slujirea pe care o faceti frate Petrica) si mergeam plini de putere in bisericile noastre cu dorinta de a incepe o trezire si ne-am lovit de ce ne-am lovit. Dar sa inceput o rugaciune pentru trezire …. ani mai tirziu sa intimplat o trezire : o prezenta a Duhului Sfint la rugaciune, frati prezenti miercurea la rugaciune ca si duminica, ora de rugaciune era de 2 ore o singura rugaciune, darurile Duhului Sfint din belsug, tineri s-au pocait, multi si-au predat viata Domnului. Din pacate eu nu am fost acolo si o doream asa de mult, numai ce m-am fost casatorit si am venit in America, dar Domnul mi-a promis ca o sa vad aici una si nadajduiesc in El.
    Am citit si eu de citeva treziri cea mai tare m-a impresionat cea din Tara Galilor unde Dumnezeu a lucrat extraordinar(Welsh revival http://www.welshrevival.com/). Si imi place citeva puncte ale lui Evan Roberts:
    1. Confess all known sin
    2. Deal with and get rid of anything ‘doubtful’ in your life
    3. Be ready to obey the Holy Spirit instantly
    4. Confess Christ publicly
    Maranata ,God bless

  43. In urma citirii subiectului ;”Asa a luat fiinta lucrarea Strajerilor „de la pagina blogului;
    http://www.strajeri.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=56:promisiune-implinit&catid=36:asa-a-luat-fiinta-lucrarea-strajerilor&Itemid=55
    ;am crezut ca merita comentariul sa i-l continu ,raspunzind intrebarii;”Ne trezim sau murim?”Ar fi dureros sa nu ne trezim provocarii si sa nu intelegem mesajul expus,De ce?Sa citim cu o mare atentie”… Aşa cum am amintit – a fost la ai Săi şi nu l-au primit… şi a venit la mine, şi a venit la tine…L-am primit şi am format trupul Lui.

    Uitându-mă la evanghelia predicată de El şi la întrebare pusă de Ioan fiind arestat în temniţele lui Irod – El este Acela sau să aşteptăm pe altul? El a raspuns – mergeţi de spuneţi, orbii văd, şchiopii umblă, leproşii sunt curăţati, surzii aud, morţii înviază şi săracilor li se propovăduieşte Evanghelia. Ferice de acela pentru care nu voi un prilej de poticnire. Matei 11 36
    Am ajuns la concluzia că eu port acelaşi Duh Sfânt ca şi El şi fiecare purtător de Duhul Sfânt aşa cum scrie în Romani 8 9 – Dacă cineva nu are Duhul lui Cristos nu este al Lui, suntem împuterniciti, îndumnezeiţi, ca să facem lucrarea Lui. El a ascultat de Tata până la moare, a biruit tot chiar şi moartea; El este primul născut din Dumnezeu, eu şi tu suntem al doilea – biserica. Aşadar, El vindeca bolnavii, elibera îndrăciţii, învia morţii şi săracolor le-a adus vestea bună căci primindu-L pe El, botezaţi în moartea Lui, vor primi o viaţă din belşug, şi aceasta se numeşte evanghelia Domnului Isus. O alta evanghelia trăită şi predicată de cineva, înseamnă Anatema – despărţit de Dumnezeu, şi Domnul spune – despărţiţi de mine nu puteţi face nimic. Aceasta era orizontala primului născut din Dumnezeu, a unui om obişnuit, dar plin de Duhul Sfânt. Aceasta ar trebui să fie orizontala bisericii din ziua de astazi şi astfel, efectul criză, care este consecinţa unor cauze pe care biserica de-a lungul istoriei le-a neglijat şi le-a înlocuit cu cor, fanfară, programe diverse şi diplome, ar fi anulat.”
    Interesant mesaj si cei ce ajung sa i-l citeasca merita sa incerce sa se trezeasca ,daca cred ca au ajuns sa atipeasca fiinca si poporul Israel a cazut in atipire si ce s-a intimplat?La fel chind domnul ISUS HRISTOS a mers sa se roage ce se intimpla?Citind Matei 26 cu 36 la 45 ;ce o sa descoperim?Deci dorim sa ne trezim ,sau….. dorim sa adormim si pe urma sa ……?

  44. ________Doamne, stiu de-o revarsare___________
    ********Autor: Nicolae Moldoveanu – Re major*********

    Doamne, stiu de-o revarsare o De Duh Sfant si limbi de foc
    Ce-a umplut pe fiecare, o Zguduind casa din loc.
    /: Si pe noi, si pe noi, o Umple-ne cu Duh pe noi! :/

    Tata, vrei sa treci-nainte? o Nu ne vezi pe noi de-aici?
    Te rugam, o, bun Parinte, o Un cuvant numai sa zici!
    /: Si pe noi, si pe noi, o Umple-ne cu Duh pe noi! :/

    O, Isuse, fie-Ti mila! o Iata-ma-s aici si eu.
    Vezi Tu starea mea umila? o Iarta-mi dar, pacatul meu!
    /: Iarta-mi Tu, iarta-mi Tu, o Iarta-mi Tu pacatul meu! :/

    Tu Iti tii promisiunea o Fata de poporul Tau.
    Deci, asculta-mi rugaciunea: o Ma boteaza, Domnul meu!
    /: Eu astept, eu astept, o Duhul Sfant eu Il astept. :/

    Doamne, Duh Iti cerem Tie, o Caci Tu vrei sa dai, si poti;
    Umple azi, cu bogatie, o Pe copiii Tai, pe toti!
    /: Da, pe toti, da, pe toti! o Umple-ne cu Duh pe toti! :/

    Preluat de la adresa: http://www.resursecrestine.ro/test_dev.php/cantece/5504/doamne-stiu-de-o-revarsare

  45. Cred că aceste manifestări sunt mai mult culturale şi fireşti decât venite de la Duhul Sfânt. Am trăit şi eu experienţe similare, când predicatorul american a încercat toate tertipurile ca să mă culce la pământ. Noi românii „ştim” că atunci când Duhul Sfânt ne cercetează, tremurăm. De aceea ni s-a spus „tremurici”. Americanii au fost învăţaţi că se cade la pământ. Alţii au fost învăţaţi alte manifestări. Ele nu sunt importante, ci importantă este cercetarea Duhului SFânt, şi nu manifestarea noastră. Noi ne manifestăm funcţie de ceea ce am fost învăţaţi, şi de maturitatea noastră emoţională.

  46. Mă bucur din toată inima pentru această decizie de cooperare. Cred că Dumnezeu va aduce o trezire spirituală în neamul nostru pornind de la aceste trei mişcări.

  47. Un subiect provocativ!De ce?Fiinca se ridica intrebarea;”Ne trezim sau murim?”Raspunsul este personal si se cunoaste dupa fapte !Au trecut pentru noi neamurile peste doua mii de ani si mereu ne intrebam;”Ne trezim sau murim?”Daca am fi maturi am intelege chit de treji sintem si mesajul din efeseni 4 l- am aplica in viata noastra de zi cu zi si am ajunge la noua personalitate fiinca este scris;” 22cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă desbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare;
    CE ESTE SCRIS?
    23şi să vă înoiţi în duhul minţii voastre,
    24şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.
    MA INTREB;OARE ACEST INDEMN ;DE CHIT TIMP ESTE SCRIS?SI CHITI AJUNG DE I-L CUNOSC SI APLICA IN VIATA?SE INTELEGE MESAJUL SI DIN URMATOARELE VERSETE?
    25De aceea, lăsaţi-vă de minciună: ,,Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul„, pentrucă sîntem mădulare unii altora.
    AR FI BINE CA SA FIE O IMPLINIRE A ACESTOR VERSETE SI INTRADEVAR FIECARE SA SE POATA LASA DE MINCIUNA!NU DE ALTA,DAR IN APOCALIPSA DESPRE MINCINOSI ,FRICOSI SI CEILALTI DESCRISI ;CE ESTE SCRIS?

    26,,Mîniaţi-vă şi nu păcătuiţi„. Să n’apună soarele peste mînia voastră,

    27şi să nu daţi prilej diavolului.

    28Cine fura, să nu mai fure; ci mai de grabă să lucreze cu mînile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit.
    PROVOCAREA ESTE MARE SI OARE ASA SE INTIMPLA?CHIT DE MULT STE INTELES MESAJUL?SI ESTE EL OARE APLICAT IN VIATA DE CRESTIN?

    29Niciun cuvînt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce -l aud.

    30Să nu întristaţi pe Duhul Sfînt al lui Dumnezeu, prin care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării.
    REALIZAM NOI DACA INTRISTAM DUHUL SFINT ,PE CEL CARE PRETINDEM CA I-L AVEM SI DETINEM?HAIDE-TI SA FIM SERIOSHI SI SANE GHINDIM CE SE INTIMPLA DACA IL INTRISTAM SI LA CE SE AJUNGE!!

    31Orice amărăciune, orice iuţime, orice mînie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru.
    Se doreste ca mesajul simplu si cu putere sa se perceapa?Sa mai degraba se cenzureaza si se indeparta!Sa vedem chita sinceritate si interes pentru ADEVAR EXZISTA!!!Sa fiti binecuvintati si Harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!
    Pentru o eventualitate si daca mesajul se pierde pot sa va expun si copia mesajului ce asteapta cenzurarea!!!

  48. La ultima intalnire a strajerilor de la Tg Mures,3 miscari si-au dat mana si au hotarat public sa-si dea mana (Miscarea Strajerilor,Rugul aprins si Peniel),lucrand impreuna.

  49. Brother Petter!, n-as vrea ca dupa ce ati iesit cu greu dintrun mare „hau/rau” sa intrati intr-o apa tulbura care v-ar putea afecta imaginea, slujirea si credibilitatea. Sarea dupa ce-si pierde gustul, nu-i mai buna la nimic.

    Sincer!, m-am bucurat de pasii facuti spre lumina!, dar acum in calitatea mea de strajer, sau caine de paza in jurul turmei, imi vine sa latru. N-am sa latru la dvs nici la fratele Ionescu care se pare ca este in asentimentul dvs, dar voi latra la toti cei care vor accepta o alta invatatura decat cea pe care am fost ziditi ” Lucrarea Duhului Sfant Autentica.

    Imi amintesc in urma cu probabil 15 ani am mers la fratii englezi sa vad si eu cum rad si cad pe spate unii frati care spuneau ca se bucurau. Mergeau in fata multi si cum punea pastorul mana pe ei toti cadeau pe spate si radeau in hohote. Copilul meu avea 6/7 ani si era cu mine. Cand i-a vazut cazand pe jos si razand in hohote sa uitat mirat la mine si la sotia mea si ne-a intrebat ca acestia „just kidding”, glumesc.

    M-am luptat si eu cu gandul oare ce poate fi. In duhul nu ma puteam unii cu ei. Am zis trebuie sa vad si sa ma conving singur. Vreau sa vad daca si eu cad, sau daca va avea putere asupra mea. Zis si facut. Am iesit in fata si am inceput sa ma rog. Pastorul care se ruga pentru cei veniti in fata cum se atingea de cei pentru care se ruga, toti cadeau. Eu vazandu-ma la test, privit din sala de sotia mea, copilul meu si multi alti frati romani, m-am intors cu spatele spre pastor care mai avea mai multe persoane pana sa ajunga la mine.

    Am fost atent la la ceea ce simteam in duhul meu si la ceea ce se petrecea in jur. La un moment dat am simtit o umbra care se apropia de mine. Simteam si auzeam cum pastorul se ruga pentru persoana care era langa mine si ceva imi lucra gleznele de la picioare. Ma gandeam probabil ca asa cad cei care pica jos. A venit pastorul respectiv sa se roage pentru mine, nu stia cine sunt si nici cei in capul meu. El s-a asteptat ca sa cad imediat. Dupa ce ma atins (decent) de mai multe ori in mai multe locuri a vazut ca nu cad. Sa pozitionat in fata mea si incerca sa inteleaga ce ma rog, eu ma rugam in romaneste. Cand am inteles ca nu stia ce zic am inceput sa ma rog in engleza si el sa dus la urmatoarea persoana, dar n-am cazut. Putin muschii de la glezne mi-au fost cercetati de nu stiu ce duhuri sau forte dar nimic comun cu Duhul Sfand pe care l-am primit in Feb/1979.

    Am crescut intre penticostali autentici, penticostali plini de Duhul Sfant. La noi in casa se facea staruinta. La terminarea celor zece clase m-am dus la Aghires, intre Cluj si Huedin si am inceput lucru si liceul la seral. Acolo am gasit un grup de credinciosi autentici. Staruintele din vremea aceea mi-au consolitat credinta mea in Dumnezeu. Odata ce primesti Duhul Sfant stii pe ce lume esti. Eu nu stiu daca strajerii cei cu trezirea sunt autentici. Nu-i condamn si nu-i sustin pentru ca nu stiu pe ce frecvente lucreaza. Vad insa interesul unor persoane contraversate care posibil sa ne dezvaluie frecvente noi de emisie/receptie la care va trebuii sa fim foarte vigilenti ca sa le descifram codul.

    Strajerii autentici!, cerceteaza tot si latra la ce li se pare rau!

    Doamne ajuta-ne sa fim strajerii Tai.
    Petru RUSU – Melbourne*Australia

  50. Tin mult la textul scris in Biblie;tin mult si la fratii mei in Hristos; constat insa ca inca se lucreaza la”pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu,”
    Eu accept modelul trezirii din Faptele apostolilor, fratii mei in Hristos imi propun si alte modele de trezire care nu seamana deloc cu cele din Scriptura pe temeiul istoricului (in timp trezirea da roade daca este acceptata asa cum vine..) asa o fi…dar cum explici unui famen din Etiopia: racnete, scuturat puternic, tremurat, caderi (pe spate sau un fata) ca fiind manifestari ale unui Duh „bland si linistit ” prin excelenta? oare „Benny” Hinn is a televangelist, best known for his regular „Miracle Crusades” face parte din aceste treziri? nu doresc si ma feresc sa acuz pe cineva sau vre-o miscare anume, departe de mine sa critic inaintasii mei fiind convins de faptul ca toti cei care se inchina in Duh si in Adevar lui Hristos Domnul sunt fratii mei, dar am nevoie de raspunsuri…

  51. Mi-aduc aminte de marturia unui pastor care spunea ca s-a rugat 10 de ani pt ca trezirea sa vina in Biserica lui… Acum rugaciunea lui e: ‘Doamne adu trezire in orice Biserica, dar adu-o. Si ma voi duce acolo dupa ea’.

Lasă un comentariu