De ce am plecat de la Elim? (1)

Nu știu dacă am scris ceva mai dificil în viața mea decât aceste rânduri pe care sunt nevoit să le formulez acum. Pe deoparte nu aș vrea să adaug la suferințele multora și nici ale mele, iar pe de altă parte trebuie să explic motivul pentru care am decis să încep o lucrare nouă plecând de la Elim.

În primul rând vreau să spun am crezut toată viața mea că nu ai voie să pleci dintr-o biserică lăsând ruină în urma ta. În cei 10 ani de pastorație la Elim am reușit să plătim biserica și să nu mai avem datorii la bancă. Am cumpărat un teren de aproximativ 1,5 acri de pământ în imediata vecinătate a bisericii, pentru dezvoltări viitoare. Biserica este dotată cu aparatură electronică de ultimă oră pe care am folosit-o la transmisiunea live pe internet a serviciilor precum și producerea unui program creștin de jumătate de oră pe săptămână la Credo TV. În casieria bisericii au rămas aproape $200,000.00, lucru cred eu, remarcabil în aceste vremuri de criză. Anul acesta am avut cel mai mare botez în apă din cei 10 ani de pastorație, când s-au botezat 35 de persoane.

Din nefericire, Biserica Elim are o constituție sau statut, în care este cuprinsă una dintre cele mai mari contradicții privind filozofia de conducere a bisericii. Unul din primele articole spune că biserica este condusă de ceata prezbiterilor (a lucrătorilor ordinați) asigurându-se prin aceasta baza biblică a conducerii ei, Dumnezeu conducând biserica prin oamenii pe care i-a ales prin actul ordinării. La distanță de câteva pagini, același statut spune că forul suprem de conducere nu este Dumnezeu ci adunarea generală a bisericii. Practic se expun în același statut două moduri diametral opuse privind conducerea bisericii:

 1. Biserica este condusă de Dumnezeu prin oamenii pe care El și-I alege (și acesta este modelul biblic)
 2. Biserica este condusă de adunarea generală, Dumnezeu fiind nevoit să lucreze cu oamenii pe care îi alege biserica (model pe care nu-l găsim în Sfânta Scriptură).

Tensiunea dintre aceste două abordări antagoniste a produs multe neînțelegeri de-alungul anilor. Dacă adăugăm obsesia democrației cu care am venit din era comunistă, reîmprospătată de democrația americană, filozofia aceasta face ca oficiul de pastor să fie nu doar desconsiderat, ci chiar incomod. Pastorul este văzut ca dictatorul care uzurpează puterea poporului. În ultimii ani s-a născut o adevărată mișcare anticlericală în bisericile evanghelice (nu doar românești).

Consider că baza ideologică (să nu-i spunem teologică) confuză a constituției bisericii asigură terenul fertil al unor lupte interminabile pentru putere. De data aceasta adepții filozofiei democratice au câștigat lupta, fiind mult mai bine organizați și ducând o campanie de discreditare a pastorului, foarte eficientă. (va urma)

139 de gânduri despre “De ce am plecat de la Elim? (1)

 1. Sandu Roman

  Dacă lucrurile ar fi simple, sau dacă toţi le-ar înţelege în acelaşi fel, n-ar mai exista puzderia de culte şi denominaţii religioase pe care le putem vedea astăzi.

  Statutul unei biserici locale este un instrument util şi necesar care trebuie să reitereze foarte succint şi foarte clar (fără ambiguităţi sau contradicţii), principiile esenţiale de organizare care au suport biblic nou testamental, iar adoptarea lui trebuie făcută înainte de a porni la drum, când minţile sunt limpezi şi spiritele liniştite.

  Cel mai bine întocmit statut nu oferă vreo garanţie că lucrurile vor decurge totdeauna fără incidente. Totuşi, cei care pornesc cu un entuziasm naiv, crezând că se vor descurca şi fără el, sau adoptând în statut articole contradictorii, care împacă şi capra şi varza, ajung totdeauna să fie foarte dezamăgiţi.

  Dacă o biserică locală foloseşte statutul ca instrument de bază pentru a depăşi momentele de criză, aceasta demonstrează o profundă lipsă de maturitate spirituală a celor care o alcătuiesc. Iar la urma urmei, dacă oile năzdrăvane din zilele noastre sunt private de dreptul de vot pentru a-şi impune voinţa asupra celor care le păstoresc, ele “votează cu picioarele” şi îi lasă pe lucrători să predice la pereţi.

  Există biserici în care, cel puţin la suprafaţă, se dă impresia că păstorul este cel care conduce, având un grup de lucrători pe care îi foloseşte mai mult ca sfetnici decât ca parteneri la luarea deciziilor, şi este posibil ca sistemul acesta să funcţioneze bine.

  Alte biserici sunt conduse de ceata presbiterilor, în care păstorul este primul între mai mulţi egali. Se poate ca şi acest sistem să funcţioneze foarte bine pentru cei care sunt de acord cu el.

  Însă nu a existat niciodată o biserică în care lucrurile să meargă bine dacă la luarea deciziilor au dreptul la vot toţi “berbecii”, “catârii” şi “măgarii” care nu se califică nici măcar pentru a fi numiţi membri onorifici ai acelei biserici.

  Una dintre cele mai mari responsabilităţi ale unui păstor este să se asigure că turma pe care o păstoreşte este alcătuită din oi, oiţe şi mieluşei, până când nu este prea târziu …

  Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 2. Dar de ce n-ati ramas simplu enorias acolo? Cu rabdarea, cu rugaciunea, cu intelepciunea dvs. poate contribuiati la rezolvarea, in timp, a neregulilor pe care le-ati constatat. Dar numa sa fi ramas si sa fi pus osul la greu.
  Stiti ca exista o boala a obisnuintei cu amvonul. O problema a inimii. Nadajduiesc ca nu suferiti de ea nu?
  Va rog sa nu interpretati. Eu doar intreb, caci nu va cunosc indeaproape, desi viata dvs. este destul de expusa public.
  Sau mai bine ar raspunde la o astfel de intrebare cei care va cunosc mai bine.
  Una peste alta, sa aveti multe binecuvantari si har din plin.

 3. pepea

  Frate Lascau
  Biserica Elim de la care a-ti plecat, este una si aceiasi cu biserica Elim, de unde a trebuit sa plece, si fratele Druhora?

 4. Cred că aveți dreptate cu boala obișnuinței. Numai că unii au și alte obișnuințe, acelea de ai chinui pe predicatori.
  În altă ordine de idei, când cineva nu mai este pastorul bisericii după o perioadă destul de lungă, trebuie să plece din biserica pe care a păstorit-o. Chiar dacă iese la pensie este recomandabil, pentru binele lui și a celui care vine după el, să-și aleagă altă biserică la care să frecventeze. Explicațiile le puteți bănui.

 5. nobody

  Intr-adevar biserica Elim are un statul cam ambigu…dar, fr. Lascau biserica Elim si comitetul ei v-au rugat de multe ori sa va intalniti pentru a modifica statutul…ati refuzat categoric…
  In ultimii 4 1/2 ani nu a-ti vrut sa discutati cu nimeni…cred ca de aici au iesit multe tensiuni, care eu cred ca puteau fi rezolvate daca a-ti fi fost dispus sa o faceti…In concluzie…dupa principiul dvs…..my way or no way….pacat….(defapt cred ca acesta a fost adevaratul motiv al plecarii….refuzut de a lucra in echipa…de a accepta si ideile altora…chiar a celor din comitet…nu neaparat a bisericii ca si „forum suprem”…)

 6. Cristian

  Frate pepea. Eu sunt un membru din biserica Elim. Este o biserica buna cu oameni buni. Se pare ca au avut pastori care au profitat de bunatatea oamenilor din biserica. A fost din cauza pastorilor ca sa chemat politia nu oamenilor. Unii pastor prefera sa pastoreasca o biserica care zice „JUST YES” la orice dicizie fara sa intrebe biserica.

  God Bless You

 7. DRAGO

  Sandu Roman,
  ..citez..”Însă nu a existat niciodată o biserică în care lucrurile să meargă bine dacă la luarea deciziilor au dreptul la vot toţi “berbecii”, “catârii” şi “măgarii” care nu se califică nici măcar pentru a fi numiţi membri onorifici ai acelei biserici.”
  Exprimarea este ..prea brutala.-dupa opinia mea.
  CINE,DECE SI PENTRU CE -ia facut membrii in Adunare pe..berbeci..catari si..magari..??
  Aminteste-ti ca Domnul Isus a venit pentru;”berbecii..catarii si magarii- PACATOSI.” si nu pentru cei „neprihaniti”.
  In-ultima instanta- Cine ia primit si ia introdus in Adunare pe acesti „berbeci..catari si..magari” LASAND-UI in aceeasi „stare de spirit” dar ..folosindu-se din plin „din roadele lor”
  Oare acesti” berbeci..catari si magari” -dar cu ratiune- sint ..doar..pentru ..A FI FOLOSITI.. tunsi..mulsi si utilizati la TOATE muncile..??
  Eu consider ca si ei au dreptul la ..viata ,libertatea de a-si exprima cuviincios, opiniile si ideile-chiar daca sint uneori mai ..acana..atat timp cat contribuie din plin -atat fizic cat si financiar-la bunul mers al adunarii.
  ” ..atentie la tine insuti,care te crezi tare,sa nu cazi..”

 8. Maria

  Nu cred ca bunatatea oamenilor este problema…de aceea fratele Lascau a specificat conditia financiara in care este biserica…problema din zilele noastre este nepocainta! Asta e o problema in multe biserici locale, mandria, egoismul, neiertarea….nepocainta!
  Tot se cauta explicatii peste explicatii ca sa nu recunoastem ca nu suntem dupa voia Domnului…repet, asta e o problema generala a vremurilor in care traim!

 9. Dana

  Salom,
  In seara aceasta am ales sa vizitez blogul Dvs. .Imi pare rau de cele intamplate la Biserica Elim.O Biserica sfasiata, rupta in bucati, lupta de partide!Nimic bun!
  Asa ceva au mai patit si alte Biserici si nu putine la numar.

  Sa ne intoarcem in timp -aproximativ 2000 de ani-si sa privim la micuta comunitate de evrei care se adunase in camera de sus la Ierusalim pentru Sarbatoarea Shavuot-Cincizecimea bine cunoscuta…

  Timpul a trecut si astazi gasim foarte multe Biserici si foarte multe cai!
  Imi aduc aminte de Gamaliel care spunea ceva de genul : Nu va faceti griji caci daca este de la Dumnezeu aceasta cale va reusi dar daca nu ea se va stinge!
  Calea la care se referea Gamaliel era a unei secte iudaice inguste numita nazarineana, secta ce isi luase numele fondatorului ei: Isus Nazarineanul.
  Au reusit acei evrei din vechime? Au reusit sa duca mai departe credinta lor neamurilor???

  DA, DA AU REUSIT CU SUCCES!

  Incercati sa va concentrati pe lucruri practice.Evreii de astazi au nevoie de Biserica lui Hristos!

  Shofarul suna de 2000 de ani dar cine are urechi de auzit?
  Cuvintele profetului Isaia ne indeamna sa croim carari drepte pentru poporul evreu si sa recunoastem vremea cercetarii.
  Binecuvantati poporul israelit si Biserica va fi inviorata.

  Pace, pace celor de departe si pace celor de aproape!

 10. marcel dogar

  Dragul meu frate Petrică,

  vă mulţumesc pentru modul în care aţi prezentat (în parte) motivele plecării din biserica Elim, dar (şi din proprie experienţă) am constatat că adâncirea în detalii nu duce nicăieri. Cine doreşte să vă condamne o va face în ciuda tuturor argumenteleor pe care le veţi aduce, iar cine doreşte să vă înţeleagă, la fel, o va face, chiar dacă nu va avea sută la sută toate detaliile.

  Există ceva ce determină felul nostru de gândire, şi acest ceva este ATITUDINEA. Asta determină cum vom „traduce” orice lucru care ni se transmite. Pentru cei implicaţi, sau cu prejudecăţi, este foarte greu să aibă o atitudine neutră – rezultatul interpretării va fi, bineînţeles, pe măsură.

  Consider, că în această perioadă, cel mai important ar fi ar fi să încercaţi a scoate orice „lăstar de amărăciune” care altfel (nescos) ar absorbi şi consuma energia spirituală necesară pentru familie şi lucrare, sau ar naşte amărăciune, precum şi să nu vă vorbiţi de rău unii pe ceilalţi.

  Am constatat că nimeni nu apără şi nu face dreptate ca Domnul… doar că El se retrage, atunci când începem să ne apărăm singuri – asta nu presupune, desigur enunţarea justificărilor, sau argumentelor corespunzătoare, ci ceea ce trece peste aceasta.

  Ne rugăm ca Domnul să vă dea spor în toate, să vă umple de Înţelepciunea de sus şi de Dragostea ce curge din el.

  Cu dragoste în Christos
  Marcel D.

 11. Daniel G

  Cred ca ar fi interesant sa-i lasati pe toti sa vorbeasca, dar sa nu mai raspundeti frate Petrica! Vom fi uimiti de limbajul unora! Pocaitii romani ar trebui sa vada nivelul lor de spiritualitate. Ar fi un experiment care va dovedi adevarul!

 12. Paul Cornel Micula

  Petrica ! As vrea sa mai adaug si eu ceva la explicatia pe care ai dat-o tu. Ca unul care am fost alaturi de tine in lucrare in Chicago citiva ani buni si care am pretentia ca te cunosc destul de bine. Timpul nostru de-a lucra pentru Domnul s-a mai scurtat deacum intelegi ce spun, nu se merita sa ni-l pierdem luptindu-ne cu cei ce nu vor sa mearga acolo unde noi intelegem ca vrea Domnul sa ducem biserica Sa. Cred ca multe din luptele interioare ale bisericii de astazi se nasc tocmai din acest motiv. Ne rugam pentru voi , aceasta nu este doar o formula este adevarul.

 13. pepea

  Frate Cristian
  C-am ne convingatoare este explicatia d-voastra, mai ales cind ma gindesc la faptul ca fratele Lascau a slujit unei biserici din Chicago, aprox.. 17 ani, dupa care sa mutat in Phoenix,la biserica voastra, dar am inteles ca pina astazi este inca in relatii foarte bune cu acea biserica din Chicago.In cel priveste pe fr, Druhora, numai ce a fost ales ca pastor asistent(85% din voturi) in biserica pastorita de fratele Gog, o biserica cu un nume bun in comunitatea romana din California.Parerea mea este ca ambi au fost mult peste nivelul cerintelor voastre.Sunt multi crestini in bisericile romane, care sunt oameni foarte buni(asa cum sunteti si voi la Elim) dar in acelasi timp foarte limitati si incapatinati, refuzind sa creasca.D-l sa aiba mila.

 14. Luciu

  Sunt foarte trist citind postările de pe blogul dumneavostră:
  1. Sunt trist pentru cei care, parcă fără de creer și conștiință creștină, vă felicită, vă adoră și vă cântă osanale pentru extraordinara reușită… Ca și cum cu înțelegere frățească ați fi reușit să mai plantați o biserică sănotoasă și vie într-un cartier dificil din oraș…

  Nimeni nu comentează de negura spirituală care a trecut din nou peste orașul Phoenix penru a câta oară în ultimii 20 de ani? Despărțirea cu ceartă a celor ce formează astăzi biserica Happy Valley… etc. Dar cea mai crâncenă dintre toate a fost sub conducerea unei alte super-vedete Rev. Dr. PhD. Dorin Druhora, ridicat în slăvi de enoriași, care știți bine cum s-a sfârșit. Acesta a expulzat cu ordin de interzicere penală de a călca pe proprietate pe mai multe familii fondatoare… în mai multe rânduri helicopterele poliției planau peste biserică pentru menținera păcii… și în sfârșit plecarea acestei famillii la Missouri și dezastrul pricinuit acolo…

  Nimeni nu se gândeste la mărturia care o depun frații noștrii prin fapte ca și acestea, pentru cei de afară care acum rânjind spun: “cu atâta vorbire în alte limbi pocăiții penticostali ajung ca la Babel să nu se mai înțeleagă unul cu altul”. Rușinos! Cu luni în urmă vorbeați despre comuniști că ne-au furat zestrea amestecânduse și suprimând lucrarea Duhului Sfânt din mișcarea penticostală în țara de baștină, dar prin asemena fapte tragice dumneavoastră ați călcat-o deadreptul în piciore și ve-ți da răspundere într-o zi, împreună cu toți cei ce vă încurajează și măgulesc.
  2. Sunt trist pentru cei tineri și de vârstă mijlocie din comunitate care sub slujba dumneavoastră, frate Lascău au primit pe Domnul, au fost botezați în apă și apoi cu Duhul Sfânt… le-ați oficiat căsătorii, binecuvântări și alte acte de cult… Ei au crescut mândri de slujirea dumneatale… Cum de ați cedat așa ușor? Nu a fost un mijloc de a vă lăsa înduplecat și să lucrați împreună cu frații cu care și unii și alții sperați să moșteniți harul și împărăția lui Cristos…? Ei sunt acum let down, confuzi citind pe blog că te-au scos afară din biserică apoi la câteva comentarii mai jos că ați plecat cu proprie initiative și atâtea alte lucruri care nu țin apă și care sunt gata să fie publicate prin e-mailuri și bloguri…
  Frate Lascău, contactații pe cei mi mari dușmai ai dumneavoastră și cereți-vă de iertare și nu da-ți prilej diavolului… Uniți biserica, ascultați vocile ce se vaietă și reveniți la biserică la Elim la apele dulci. Sânt vremurile așa de târzii și Domnul este la ușă! Uitați-vă la haosul și nesiguranța economică, socială și politică în întreaga lume… Este așa cum a spus Mântuitorul că va fi înaintea revenirii Lui.

  Aș vrea să vă felicit odată dacă ve-ți călca pe orgoliu d.voastră, ve-ți face pe vrășmașul de rușine și unii și alții și vă ve-ți împăca ca farți. Sânt sigur că se mai poate, sunt frați și surori care se roagă pentru aceasta.

 15. Este emoționant apelul Dvs.
  Cu cei mai mari dușmani ai mei m-am împăcat de multe ori. Orice pace cu ei ține 2-3 săptămâni.
  Decizia mea este corectă. Ca să se stingă un conflict cineva trebuie să cedeze. Am cedat eu. Nu mai vreau să mă lupt cu frații. Pavel și Barnaba au decis că e mai bine să lucreze separat dacă împreună săreau scântei. N-am plecat din orgoliu. Am plecat din nevoia de pace, atât a bisericii Elim cât și a mea personală. Aud deja câtă armonie s-a lăsat între frații de la Elim după plecarea mea. Este o confirmare că am luat o decizie bună.

 16. Cristian

  Frate pepea
  Ce a fost cu fratele Druhora… el a avut curajul sa recunoasca gresele pe care lea facut si sa impacat cu oamenii. Fratele Lascau……de la inceput a recunoscut ca nu e „people’s person”. Frate pepea cei care sunt membrii bisericii Elim stiu si cunosc adevarul dar cu cei care numa au fost vizitati si au ascultat o predica buna….nu prea are cum sa il cunoasca. Nu vreau sa zic ca fratele Lascau e un om rau dar a facut greseli si lumea a incercat sa-l indrepte si dupa 10…tot la fel.
  God Bless YOu

 17. WWJD

  AMEN!!! first off! Lascau, i hope your eyes open up and you seek forgivness for all that you do! Im also a member at ELIM and you leaving, has been the best thing for this church! Sorry to say. But thats the truth! We still pray for you and all the sheep that left with you but know that our GOD is bigger than you think, HE knows all. The lies, the things you hid from the church and you will pay the price! God be with you!

 18. WWJD

  sa nu raspunda? sa ne spuna el ce ii adevarat ar fi suprem! dar nu o sa faca, ca nu ii el un om sa spuna ca el o gresit cumva. Acuma ca ori plecat din biserica elim, Biserica Elim ii mai super de cat o fost cu el acolo. imi pare rau sa spun asta. mi-o placut foarte mult de el, dar mincuinile pe care o avut l-o stricat! aveti frica de domnull.

 19. DRAGO

  Fr.Petrica,
  Personal,sint convins ca ..actiunea pe care ati luat-o ,sa facut in cunostinta de cauza,,pentru bunul mers al lucrarii lui Dumnezeu,atat in noul local ales cat si la Elim. Domnul Dumnezeu sa lase pacea Lui peste ambele locasuri,cat si peste toate Adunarile Lui.Amin!.
  Unii spun ca aceasta actiune a fost determinata de –‘Norul de nisip”-ce a trecut prin Arizona,altii sustin ca aceasta actiune nu este decat „o miscare inteligenta ..de biliard” tinta finala fiind..Portlandul..(nu are nici-o tangenta cu..Gavrila).
  Eu personal NU CRED ACEASTA VERSIUNE si ca atare anunt ca in Portland,Domnul NU ODATA a instiintat ca ;
  – persoana „destinata’ pentru # 1 este DEJA stabilita de Domnul
  -ca persoana respectiva ESTE din mijlocul poporului Adunarii din Portland
  -ca la vremea hotarata de Domnul,aceasta persoana va fi facuta cunoscuta poporului de catre insasi Domnul.
  Pentru aceste considerente,poporul din Portland se afla intr-o etapa de post si rugaciune continua,deoarece exista multe „lucrari adiacente” initiate si sustinute de catre cel rau,DAR DOMNUL ESTE CEL CE ARE ULTIMUL CUVANT.
  Va doresc CA NUMAI DUHUL SFANT SA VA CALAUZEASCA ATAT PE Dvs cat si ADUNAREA DELA ELIM,pentru-ca LUCRAREA DE RASPANDIRE A EVANGHELIEI SI LARGIREA IMPARATIEI LUI DUMNEZEU SA NU FIE IMPIEDICATA DE CEL RAU.AMIN!
  GOD BLESS YOU!

 20. marius mateescu

  asta e ce crede biserica la care suntem membri cu privire la conducerea. e cam lunga, dar cred ca e de folos

  CONDUCEREA BISERICII
  “El I-a pus totul sub picioare si L-a dat capetenie peste toate lucrurile Bisericii,”
  Efeseni 1:22
  Recunoaştem că Noul Testament nu ne dă un răspuns definitiv cu privire la felul
  de conducere a Bisericii pe care o preferă Dumnezeu. În Scriptură găsim trei forme
  fundamentale de conducere a Bisericii. Două dintre ele sunt în Noul Testament, iar cea
  de-a treia o găsim dezvoltată în istoria Bisericii. Prima formă de conducere bisericească a
  fost conducerea prin episcopi, sau priveghetori. Cuvântul grec pentru episcopi este
  episkopos. În 1 Timotei 3:1, Pavel scrie: “Adevărat este cuvântul acesta: Dacă râvneşte
  cineva să fie episcop (sau: priveghetor), doreste un lucru bun.”
  Timotei ne dă calificările pentru un ‘episkopos. “Dar trebuie ca episcopul (sau:
  priveghetorul) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept,
  vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii. Să nu fie nici beţiv, nici
  bătăuş, nici doritor de câştig mârşav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani;
  să-şi chivernisească bine casa şi să-şi ţină copiii în supunere, cu toată cuviinţa. Căci
  dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui
  Dumnezeu? Să nu fie intors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe şi să
  cadă în osânda diavolului. Trebuie să aibă şi o bună mărturie din partea celor de afară,
  pentru ca să nu ajungă de ocară, şi să cadă în cursa diavolului.” (1 Tim. 3:2-7).
  O a doua formă de conducere a Bisericii este conducerea care foloseşte un grup de
  bărbaţi dăruiţi, numiţi ‘presbiteros’ sau bătrâni. Fapte 14:23 ne spune, “Au rânduit
  presbiteri în fiecare Biserică, şi după ce s-au rugat şi au postit, i-au încredinţat în mâna
  Domnului, în care crezuseră.”
  Noul Testament ne învaţă clar despre punerea în slujbă a episcopilor, episkopos, şi
  rânduirea bătrânilor, prebiteros. Aceste două forme de guvernământ, prin natura lor, par
  să fie în contradiciţie. Este Biserica condusă de episcopi sau de un comitet de presbiteri?
  Cine conduce, episcopii sau presbiterii? Această diviziune este atât de pronunţată astăzi,
  încât avem două denominaţii care reprezintă cele două poziţii. Biserica Episcopaliană
  urmează modelul episkopos. Este o Biserică condusă de un episcop. Avem şi Biserica
  Presbiteriană care urmează modelul presbiteros, în care conducerea aparţine unui comitet
  de bătrâni. Faptul că cele două modele există arată că nu este o învăţătură biblică
  definitivă despre conducerea Bisericii. Amândouă părţile pot să-şi argumenteze biblic
  poziţia lor.
  De-a lungul timpului, o a treia formă de conducere bisericească s-a dezvoltat, şi
  anume, conducerea congregaţională. Nu cred că această formă de conducere este o
  opţiune, pentru că nu vedem nici un exemplu în Biblie în care congregaţia să fi avut
  dreptate. Congregaţia a fost aceea care venea şi spunea: “Vrem un împărat care să
  domnească peste noi, aşa cum au şi celelalte popoare,” cerând lucruri care nu au fost
  după voia lui Dumnezeu. Nu găsesc vreun exemplu biblic de conducere congregaţională
  efectivă. Citim despre congregaţii care au încercat să conducă. În Exodul 16:2 citim: “Şi
  întreaga adunare a copiilor lui Israel au murmurat împotriva lui Moise şi Aaron în
  pustie:” şi în Numeri 14:1-3: “Toată adunarea a ridicat glasul şi a început să ţipe. Şi
  poporul a plâns în noaptea aceea. Toţi copiii lui Israel au cârtit împotriva lui Moise şi
  Aaron, şi toată adunarea le-a zis: „De ce n-om fi murit noi în ţara Egiptului, sau de ce
  n’om fi murit în pustia aceasta? Pentruce ne duce Domnul în ţara aceasta, în care vom
  cădea ucişi de sabie, iar nevestele noastre şi copilaşii noştri vor fi de jaf? Nu este oare
  mai bine să ne întoarcem în Egipt?” Moise răspunde lui Dumnezeu în Numeri 14:27:
  “Până când voi lăsa această rea adunare să cârteasca împotriva mea? Am auzit cârtirile
  copiilor lui Israel, cari cârteau împotriva mea.” Deci, vai de cel ce păstoreşte o Biserică
  congregaţională. Ca şi Moise, păstorul va găsi doar murmur şi rebeliune.
  Acestea sunt cele trei forme de bază de conducere bisericească pe care le vedem
  astăzi. Episcopos, Presbiteros, şi forma mai recentă de conducere congregaţională.
  Acum, doresc să vedem că există o formă de conducere în Scriptură pe care
  Dumnezeu a stabilit-o şi a modelat-o la începutul istoriei Israelului. A fost teocraţia,
  forma de conducere în care poporul a fost condus de Dumnezeu. Naţiunea Israel, la
  începuturile ei, a fost o teocraţie. A fost condusă de Dumnezeu.
  Problema evreilor a apărut când ei au obosit sub conducerea lui Dumnezeu şi au
  cerut în schimb să aibă o monarhie. Ei au spus, „Vrem un împărat care să domnească
  peste noi. Vrem să fim ca celelalte popoare.” Samuel a fost foarte dezamăgit când ei au
  venit la el să ceară o monarhie.
  Haideţi să privim la un exemplu de teocraţie în care Dumnezeu a condus. Sub
  autoritatea lui Dumnezeu era un om numit Moise, care mergea înaintea lui Dumnezeu
  căutând călăuzire şi direcţie. Moise a fost liderul pământesc care era recunoscut ca unul
  care primea de la Dumnezeu călăuzire, direcţie, legi şi reguli pentru naţiune. Poporul a
  recunoscut că el era legătura lor cu Dumnezeu. Ei ziceau: „Uite, nouă ne este frică să ne
  apropiem de El. Domnul este înfricoşător. Am văzut focul şi tunetele. Du-te tu sus pe
  munte şi vorbeşte cu El, apoi vino jos şi spune-ne ce ţi-a spus, şi noi vom asculta. Dar noi
  nu vrem să mergem. Du-te tu singur.” Deci, ei au recunoscut că Moise era călăuzit de
  Dumnezeu. El urca pe munte şi primea instrucţiuni de la Dumnezeu, ca apoi să coboare
  de pe munte şi să le împărtăşească cu poporul.
  Sub conducerea lui Moise, cerinţele erau colosale. Şirul nesfârşit de oameni cu
  nevoi se întindea până la linia orizontului în fiecare zi. Ei veneau la Moise pentru fiecare
  lucru mic ca el să judece între ei şi semenii lor asupra problemelor care au apărut. Iată
  una din ele:„El a împrumutat de la mine o sapă şi nu mi-a adus-o înapoi.” Imaginaţi-vă că
  lucrul acesta se desfăşura în fiecare zi, de dimineaţă pînă seara. Ietro, socrul lui Moise, i-a
  zis: „Fiule, ceea ce faci tu va ajunge să te coboare în mormânt. Nu poţi să faci faţă singur
  la aşa ceva. Nu poţi să rezolvi singur problemele acestui şir lung de oameni .” Atunci
  Domnul a vorbit lui Moise, şi i-a spus să aleagă şaptezeci de bătrâni din Israel şi să-i
  aducă la cort. Acolo, Domnul a luat din Duhul care era în Moise şi l-a pus peste cei
  şaptezeci de bătrâni, în aşa fel ca Israeliţii să poată veni şi la ei pentru judecată. Dacă
  apăreau situaţii care erau prea dificile pentru ei, atunci oamenii veneau la Moise pentru
  judecată. Moise, la rândul lui, aducea problemele înaintea lui Dumnezeu pentru a primi
  clarificare asupra problemelor (Exod 18:13:27).
  Pentru suport adiţional, Aaron şi preoţii, sub conducerea lui Moise, purtau de grijă
  nevoilor spirituale ale naţiunii, cum ar fi pregătirea şi aducerea jertfelor. Adunarea lui
  Israel a fost sub conducerea bătrânilor şi a lui Aaron. Aceasta este forma de conducere pe
  care Dumnezeu a stabilit-o pentru naţiunea Israel.
  Astăzi, găsim această formă de conducere, dar modificată. Isus Hristos este capul
  trupului, al Bisericii. Este Biserica Lui. El este conducătorul ei. Ca şi păstori, trebuie să
  fim ca Moise, în legătură cu Isus Hristos pentru a primi direcţia şi călăuzirea Lui. Ca
  păstori trebuie să conducem Biserica în aşa fel încât poporul să înţeleagă că Domnul este
  în control. Apoi, când apar probleme, putem spune, „Lasă-mă să mă rog pentru problema
  aceasta.” „Lasă-mă să cer înţelepciune de la Dumnezeu pentru această situaţie.” „Haide
  să căutăm călăuzirea lui Dumnezeu.” De asemenea, ca Moise, în Biserică avem un
  comitet de presbiteri care se roagă cu noi şi care ne dau sprijinul în a găsi călăuzirea lui
  Dumnezeu pentru Biserică.
  Daţi-mi voie să vă avertizez. În primul rând, trebuie să promovezi presbiteri care
  sunt oameni ai rugăciunii, şi care recunosc că Dumnezeu te-a uns şi te-a chemat să fii
  pastor al Bisericii. Pavel l-a avertizat pe Timotei să nu-şi pună mâinile cu grabă peste
  nimeni (1 Timotei 5:22). Fă un efort să cunoşti pe orice bărbat înainte să-i dai vreo
  poziţie de autoritate. Este ca şi în căsătorie. Nu-ţi cunoşti soţia cu adevărat decât după
  câţiva ani de căsătorie. De multe ori apar surprize. De asemenea, este important să
  înţelegi că problemele apar atunci când începi să ai succes şi Biserica începe să crească şi
  să devină puternică. Sunt foarte mulţi oameni care au o mare dorinţă după putere. Când ei
  văd că sunt bani la bancă, atunci fac pasul pentru a obţine o poziţie şi pentru a fi în
  control.
  Este necesar să ai oameni evlavioşi care să recunoască că Dumnezeu te-a chemat
  şi te-a rânduit ca şi păstor al Bisericii. Bărbaţii care vor lucra cu tine şi-ţi vor da sprijinul
  lor în viziunea pe care ai primit-o de la Dumnezeu ca păstor te vor ajuta să implementezi
  această viziune în Biserică. Un comitet bun este ajutorul cel mai mare pe care-l poţi avea
  în slujirea ta. Mulţumesc lui Dumnezeu că aici la „Calvary Chapel” Costa Mesa am fost
  binecuvântaţi cu bărbaţi mari ai lui Dumnezeu care slujesc în comitet. De obicei, privim
  la serile de rugăciune de sâmbătă, sau la nopţile de rugăciune ca la un loc de unde să
  alegem bărbaţi pentru comitet. Dorim să avem în comitet oameni ai rugăciunii. Dorim să
  avem bărbaţi care îl caută pe Dumnezeu şi caută voia Lui. Suntem binecuvântaţi cu astfel
  de oameni în comitetul nostru, şi mulţumesc lui Dumnezeu pentru ei.
  Deci, pot să spun că presbiterii nu sunt un grup de oameni servili, ci bărbaţi care
  sunt călăuziţi de Duhul Sfânt. Slujba lor este să interacţioneze cu Biserica, care aduce
  orice problemă la ei. De multe ori ei vor spune: „Uite, aceasta este rânduiala Bisericii, şi
  de aceea procedăm în felul acesta.” Şi lucrurile se rezolvă aici. Uneori la şedinţele de
  comitet ei aduc o listă de întrebări, cum ar fi: „Aceasta este problema care a fost adusă
  înaintea mea. Cum credeţi că ar trebui să răspundem?” Uneori răspund: „Nu am nici un
  răspuns acum, haideţi să aducem problema înaintea Domnului.” Dar în multe situaţii îi
  las pe ei să găsească soluţia.
  Când am fost pastor tânăr în Tucson, Arizona (a doua Biserică pe care am
  păstorit-o), obişnuiam să avem un picnic în fiecare an la 4 Iulie4 la Mt. Lemon. Trebuie
  să ştiţi că la 4 Iulie, temperatura este de 400 grade în vale, de aceea urcam la munte unde
  era mai răcoare. Parcul de stat din Mt. Lemon are locuri foarte frumoase pentru picnic.
  Aceste locuri au toalete, apă la robinet, mese şi spaţii de joacă. A fost un loc minunat
  pentru Biserică să meargă şi să aibă picnicul de 4 Iulie. Era şi un timp bun pentru
  4 4 Iulie, sau Fourth of July, este data când americanii sărbătoresc Ziua Independenţei.
  părtăşie. Înainte de un astfel de picnic unul din membrii Bisericii a spus: „Eu am un acru
  de pământ sus pe Mt. Lemon, şi cred că ar fi bine să folosim acest loc pentru picnic în loc
  să ne amestecăm cu necredincioşii din parc.” L-am întrebat: „Ai apă acolo?” Şi el a spus:
  „Nu.” „Ai toalete acolo?” „Nu, doar un acru de pământ.” Locul acesta era la cinci mile
  mai sus pe munte de parcul de stat. El a continuat: „Dar ar fi ceva deosebit să avem o zi
  de post şi rugăciune.” Vă întreb, cum poate un pastor să nu fie de acord cu postul şi cu
  rugăciunea, şi să rişte să apară nespiritual în faţa Bisericii?
  Deci, un grup de membri din Biserică au discutat problema, şi au fost de acord că ideea
  unei zile de post şi rugăciune pe acel acru de pământ este foarte bună. Vom fi doar noi şi
  vom avea un timp minunat.
  A fost un alt grup din Biserică care a spus: „În nici un caz nu ne vom lua copiii la
  un loc fără apă. Şi cine va îngriji de copii, şi ce vor face ei în timp ce noi postim şi ne
  rugăm? Nu sunt toalete acolo. Dacă voi mergeţi acolo, noi nu mergem.” Acum, grupul
  spiritual a spus: „Dacă voi mergeţi la parcul de stat, noi nu vom merge cu voi.” Ei se
  manifestau foarte spiritual. În Biserică a apărut o diviziune adâncă între cele două
  grupuri.
  Eram înaintea picnicului de 4 Iulie, un eveniment care a fost atât de plăcut, an
  după an, şi care era acum sub semnul întrebării din cauza acestei diviziuni. Amândouă
  părţile au venit la mine şi mi-au spus: „Chuck, unde o să avem picnicul de 4 Iulie?” Cu
  înţelepciunea primită de la Domnul am răspuns, vom lăsa comitetul să decidă lucrul
  acesta.” Am avut o şedinţă de comitet şi am decis în unanimitate să mergem la parcul de
  stat. M-am dus înapoi la cele două grupuri şi le-am spus: „Comitetul a decis să avem
  picnicul la parcul de stat.” Am avut libertatea să vorbesc şi cu cei spirituali, cei care au
  dorit să postească şi să se roage, şi să le spun: „Ideea e foarte bună. E minunat să
  petrecem o zi în post şi rugăciune. Dar o putem face altă dată, numai noi. Dar cât priveşte
  picnicul, comitetul crede că e mai bine să mergem la parcul de stat.”
  Pentru că fraţii din comitet au luat decizia, am fost liber să slujesc ambele grupuri.
  Comitetul a devenit scutul de protecţie între mine şi Biserică. Şi e foarte important să ai
  un „scut de protecţie” de felul acesta pentru că membrii Bisericii să nu se polarizeze
  împotriva ta spunând: „Păstorul a decis, şi nu agreez cu decizia lui.” Comitetul a decis şi
  ei au devenit un „ scut de protecţie” pentru mine.
  Cred că modelul lui Dumnezeu este ca pastorul să fie condus de Domnul şi
  recunoscut de Biserică a fi un instrument uns de Dumnezeu pentru a conduce Biserica, iar
  comitetul să ajute păstorul în această conducere. În felul acesta comitetul asistă pastorul.
  Ei sunt acolo ca să slujească zilnic nevoile spirituale ale poporului. Dacă aceste lucruri
  sunt prezente la locul lor, avem o formă foarte bună de conducere bisericească, unde tu ca
  păstor nu eşti în poziţia unui angajat sau mercenar. A deveni un angajat este un mare
  pericol care apare atunci când Biserica este condusă după modelul presbiterian, în care
  comitetul conduce Biserica. Păstorul este angajat de comitet şi poate fi data afară de
  comitet. Cu această formă de conducere păstorul devine un angajat.
  Acelaşi lucru este adevărat şi în forma de conducere congregaţională. Un păstor
  este angajat de Biserică, mai degrabă decât să fie ales şi rânduit de Domnul, care este
  Capul trupului. El nu este numit de Isus Hristos, Capul trupului, ci în schimb el este ales
  sau selectat de comitet sau de Biserică. Încă o dată, în aceste condiţii pastorul devine un
  angajat. Nu cred că vreun păstor poate să lucreze la potenţialul maxim ca angajat.
  Este convingerea mea că fiecare membru al Bisericii ar trebui să fie un diacon.
  Slujba de ajutorare a fost esenţa lucrării diaconilor. Ei trebuiau să caute facilităţi. Ei
  trebuiau să împlinească nevoile Bisericii şi să ajute pe bolnavi. Unul din lucrurile cele
  mai rele pe care le poţi face este să dai titluri membrilor Bisericii, în special un titlu care
  distinge pe cineva ca fiind superior celorlalţi. Lucrul acesta este periculos.
  Un cuvânt legat de calificările spirituale pentru conducerea Bisericii: Iuda spune
  în benedicţia lui: „Iar a Aceluia care poate să vă păzească de orice cădere şi să vă facă
  să vă înfăţişaţi fără prihană şi plini de bucurie înaintea slavei Sale,” (Iuda 1:24). Sunt
  fără vină atât timp cât sunt în Isus Hristos. Totuşi, este adevărat că toţi am păcătuit şi
  suntem lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Dacă a fost cineva care a realizat că nu e calificat
  pentru slujire, atunci nu e altul decât apostolul Pavel, care a spus: “Da, mie, care sunt cel
  mai neînsemnat dintre toţi sfinţii, mi-a fost dat harul acesta să vestesc Neamurilor
  bogăţiile nepătrunse ale lui Hristos,” (Efeseni 3:8). El de fapt spunea, “Eu sunt cel mai
  neînsemnat dintre sfinţi. Nu sunt vrednic să fiu chemat apostol pentru că am persecutat
  Biserica lui Dumnezeu.” El se referă la el însuşi spunând: “Acest har este dat celui mai
  mare dintre păcătoşi.” Pavel a înţeles că poziţia lui i-a fost dată numai prin harul lui
  Dumnezeu. În 1 Corinteni 15:10 el a spus: “Prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt.”
  Pavel a recunoscut că în Hristos este fără vină. Deci, calificarea esenţială pentru un păstor
  sau pentru un lider în Biserică este să fie “în Hristos Isus,” şi în această stare, fără vină.
  Cred că dacă un bărbat nu rămâne în Hristos, ci umblă în fire, el este descalificat
  din poziţia de ‘episkopos.’ A umbla în fire înseamnă să trăieşti un mod de viaţă dominat
  de poftele tale. Satana caută să distrugă pe oricine care are o slujire eficientă şi cred că
  oricare dintre noi poate să cadă. Aşa cum Isus i-a spus lui Petru: „Simone, Simone, Satana
  v-a cerut să vă cearnă ca grîul. Dar Eu M-am rugat pentru tine ca să nu se piardă
  credinţa ta şi, după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să întăreşti pe fraţii tăi.” (Luca
  22:31-32). Petru a răspuns, “Chiar dacă toţi ar găsi în Tine o pricină de poticnire, eu
  niciodată nu voi găsi în Tine o pricină de poticnire.” (Matei 26:33). Ce spunea el de fapt,
  era: “Doamne, chiar dacă toţi te-ar uita, eu nu te voi uita niciodată. Doamne, eu voi muri
  pentru tine.” Această încredere în sine trebuia zguduită înainte ca Petru să ajungă la
  dependenţa totală de Duhul Sfânt. Era ceva ce trebuia rezolvat în viaţa lui Petru. Şi cred
  că e ceva ce trebuie rezolvat în viaţa noastră a tuturor. Când avem domenii în viaţa
  noastră unde suntem prea siguri de noi, Domnul ne va arăta gradual că, în noi şi prin noi
  nu putem face nimic. Aşa cum spunea Pavel: “Ştiu, în adevăr, că nimic bun nu locuieşte
  în mine, adică în firea mea pământească, pentru că, ce-i drept, am voinţa să fac binele,
  dar n-am puterea să-l fac.” (Romani 7:18). Deci, ori de câte ori credem că noi suntem
  excepţie de la regulă, Domnul va îngădui să ne poticnim, tocmai ca să ne înveţe că
  depindem de El total.
  Când umblăm în fire şi decidem să trăim după pornirile firii, ne descalificăm din
  poziţia de slujire. Dar dacă luăm cuvântul „fără vină” într-un sens foarte literal, atunci toţi
  am putea să ne facem bagajele şi să plecăm să vindem maşini. Cred că pocăinţa este
  cheia, adevărata pocăinţă, şi o dată ce există pocăinţă adevărată, există şi iertare, şi
  restaurare. Dar trebuie să existe această pocăinţă reală, o întoarcere reală de la păcat.
  Am observat că acele biserici care urmăresc conducerea presbiteriană deseori nu
  caută un pastor ci caută un angajat. Ideea lor despre păstor este: „Cineva care va veni şi
  va dansa după muzica noastră. Noi vom trage sforile şi atât timp cât răspunzi şi
  reacţionezi, eşti un angajat cu poziţia sigură. Dar dacă ai curajul să ai iniţiative personale,
  situaţia se schimbă radical.”
  Înainte să vin la „Calvary Chapel,” am început o Biserică independentă în
  Corona care s-a născut dintr-un grup de studiu biblic în casă. Unii din bărbaţii implicaţi
  în acest grup de studiu biblic au decis să formeze o corporaţie care să poarte numele de
  „Asociaţia Creştină din Corona” Ei au pus pe picioare structura organizatorică, în aşa
  fel încât membrii să poată da zeciuala şi să înceapă să strângă fonduri, în primul rând
  pentru a mă ajuta pe mine să încep un program de radio în Corona. Aceşti bărbaţi care au
  început această corporaţie erau într-un fel şefii corporaţiei. Deci, am început acest
  program de radio care a adus imediat o mulţime de oameni.
  Am dorit să părăsesc denominaţia în care eram şi să devin independent. Aceşti
  bărbaţi m-au invitat să încep o Biserică în Corona, şi am făcut lucrul acesta. Am început
  „Centrul Creştin Corona.” A fost binecuvântat de Dumnezeu. Locuiam încă în New Port
  Beach şi conduceam maşina acolo duminica. Petreceam toată ziua acolo, şi veneam acasă
  duminică seara. Într-o duminică după masă, când familia mea era acolo cu mine la
  „American Legion”, locul pe care l-am închiriat, am decis să punem scaunele în
  semicerc, şi nu în linie. Am scos amvonul şi am lăsat doar scaunele aşezate în formă de
  cerc. Şi poporul s-a aşezat în seara aceea ca la studiu biblic. În loc să cântăm trei imnuri
  din cartea de cântări, acompaniaţi de orgă şi pian, doar am cântat. I-am condus în cântări
  de închinare cântate acapela. După aceea am avut rugăciune, ceea ce noi am numit atunci
  ‚directed prayer’ când aduceam o problemă şi poporul, în cerc, se ruga. Apoi am
  predicat, stând acolo în scaun, într-o atmosferă relaxată.
  Am simţit că lucrul acesta venea de la Duhul şi că a fost foarte dinamic. Vreau să
  zic, a fost ceva foarte deosebit. Au fost persoane în seara aceea care s-au rugat şi care nu
  au făcut lucrul acesta în public până atunci. Atât de mulţi au fost atinşi şi mişcaţi. Cu
  toate acestea, membrii din comitet s-au întâlnit după acest serviciu de închinare într-o
  şedinţă specială. M-au sunat următoarea dimineaţă şi m-au întrebat cum de am făcut ceea
  ce am făcut, şi mi-au spus răspicat că ei nu doresc ca acest lucru să se mai întâmple. La
  acea dată, ziceam: „Bine, eu am crezut că aceasta va fi slujirea mea de o viaţă. Dar nu va
  fi. Nu voi fi sub acest fel de restricţii. Trebuie să fiu liber pentru călăuzirea Duhului
  Sfânt.”
  Aşa se face că atunci când am venit la „Calvary Chapel” şi am stabilit constituţia,
  nu am creat o formă de conducere Presbiteriană. A fost mai mult o combinaţie între
  teocraţie şi forma de conducere ‚Episkopos.’ Credem că modelul lui Dumnezeu este ca
  păstorul să fie condus de Domnul şi ajutat de presbiteri să descopere gândul şi voinţa lui
  Isus Hristos pentru Biserică. Apoi acestea sunt implementate de păstorii asistenţi.

 21. mike

  Subscriu la Maria . Oamenii care se intituleaza ,,crestini”, dar care l-au dat afara pe ISUS din inima lor , au ramas fara dragoste , fara frica de DUMNEZEU si rusine de oameni si care cred ca dreptatea e intotdeauna de partea lor.( am gasit intre ei -mincinosi ,rau platitori, inselatori,certareti curvari , martori mincinosi si plini de EI etc) I-mi pare rau ca spun aceasta , dar e pur adevarat Acestia au fost pentru mine BOLOVANI de poticnire . Oare nu credem in acelas DUMNEZEU? nu acelas ISUS a murit pentru noi? nu este acelas DUH SFINT in care credem ? atunci de ce neascultare , cearta si desbinari? – cred ca unii si-au schimbat cu siguranta stapinul- pentru ei, Romani cap.2 vers.8. iar pentru cei ce cauta pacea -Romani cap. 2 vers. 7. Cred din toata inima ca DUMNEZEU nu se lasa batjocorit si pe cel neprihanit il va inalta .

 22. Pingback: Istoria evanghelică necosmetizată (11) « Romania Evanghelica

 23. WWJD – Jesus would not do things you are doing.
  Isus n-ar face niciodată ceea ce faci tu. Nu vorbești ca un copil al lui Dumnezeu și faci de rușine Biserica Elim. Faci un mare deserviciu fraților de la Elim scriind astfel de lucruri. Le public ca să vadă lumea ce fel de comentarii trebuie să anulez.

 24. Ovidiu Marinca

  Frate Cristian,

  Se pare că biserica Elim î-şi dă învăţători după poftele ei. De fr. Dorin Druhora v-aţi descotorosit în modul cel mai josnic. Păi se poate ca cineva să ridice mîna împotriva aproapelui? Acum vă descotorosiţi şi de fr. Petrică Lascău, că nu pretează poftelor unora din biserică. Păi care păstor e bun pentru d-voastră?
  Oare nu cumva lăcomia de avere i-a tîrît pe unii dintre d-voastră în anumite pofte, şi ca rezultat, acţionaţi cu liderii d-voastră în modul cel mai lumesc?
  Oricum a-ţi spune, de un lucru să fiţi siguri: Nici fr. Dorin şi nici fr. Petrică nu vi-a dorit răul! Să fiţi siguri de asta…

 25. Frate pastor Petrica Lascau, citesc si recitesc cele postate in aceste citeva rinduri si nu ma pot dumiri. Singurul lucru care imi vine in minte este o vorba pornita cred ,tot de pe terenul american : nu mor caii cind vor ciinii.Sigur, forma metaforica este importanta, ca de se gaseste cineva sa-mi spuna ca am vorbit urit, atunci chiar ca lucrurile sunt destul de rele. Eu, personal vreau sa va indemn sa urmati in continuare ceea ce simtiti,indiferent de comentariile din jurul dumneavoastra. Inima mea imi spune ca cei care s-au adunat impotriva muncii dumneavoastra (greselilor Matei 6 cu 15) daca nu va vor putea ierta, este greu pentru ei,Textul biblic este mai important decit orice.Dar, cred cu tarie ca este foarte important ca Dumnezeu va da timpul dumneavoastra pentru a putea sa ne dati urmatoarea carte.Ori poate ca pentru scrierea ei era nevoie de aaceste trairi.Oricum, va rog frumos sa nu renuntati si sa ne ai dati portrete de farisei, este bine poate si pentru altii sa inteleaga lumea din biserica, asta pentru ca biserica in lume se stinge incet,incet, dar cu o rivna din interior greu de inteles.Oricum intr-o zi rinduita de Dumnezeu voi depune o marturie cum au lucrat si predicile dvs si scrierile (pentru una v-am cerut si am primit o „personalizare” la iesirea din sanctuarul bisericii)la intoarcerea mea la Isus.Un lucru extraordinar pentru care multumesc Domnului Isus si voi ramine intotdeauna cu un gind bun si o rugaciune inaintea Domnului pentru ca sa va binecuvinteze cu harul si puterea lui data prin Duhul Sfint.Pacea Domnului Isus.

 26. Vă rog să nu mai încercați să postați comentariile Dvs. mizerabile pe acest blog.
  Nu vă mai primesc nici un comentariu.
  Faceți de rușine numele de creștin, Numele Domnului și pe frații de la Elim.

 27. george

  Frate Lascau, felicitari pentru “igienizarea” blogului. Stiu ca va e foarte greu, dar ar fi bine sa continuati pe “privat” dialogul cu WWJD . Pastorirea e ca psihiatria, nu faci ce iti face placere, ci ce trebuie. Face parte din … fisa postului.

  Comentez ca unul care nu sunt implicat in nici un fel in neintelegerile de la Elim, dar care a avut ocazia sa vada cat de disfunctionala este conducerea bisericii dupa regulile unui statut care e un amalgam episcopal/congregational/prezbiterian, unde nu se mai stie – la un moment dat – cine/ce prerogative are. Iata cateva observatii:

  Dumnezeu nu a organizat conducerea bisericii ca pe un joc de football: acolo doar unul are “dreptul” sa puna mana pe minge, si de aceea e “bubuit” mereu. Doar el. Cu toate acestea, nu am vazut nici un portar care sa paraseasca terenul, revoltat de tratamentul primit.

  Ati mentionat neintelegerea dintre Pavel si Barnaba; acestia nu si-au spus: “Adio”, ci “A-dieu”, adica “fii al Domnului, la re-vedere”. Acolo Pavel a respectat un principiu al slujirii, cel al Perseverentei, pe care Ioan Marcu in incalcase. Pavel l-a tinut deoparte pentru a-i creste la loc barba (reputatia) pierduta, pentru ca, mai tarziu, sa-i vedem – din nou – lucrand impreuna.

  In cazurile gen Elim, cauza principala nu o reprezinta oamenii, cu slabiciunile lor (orgolii, intaietate, incapatanare, neintelepciune, etc), ci incalcarea principiului Pluralitatii in conducere si principiului Unanimitatii in decizie (cititi “Biserica Locala”, de fr. Daniel Branzai”, e o carte extraordinara).

  Sunt membru intr-o veche si cunoscuta biserica bucuresteana unde aceste doua principii sunt respectate. Deciziile se iau – nu de adolescentii si surori batrane derutate, nici de un singur om, ci – de prezbiteri (comitet). Chiar daca unul din ei este full-time, nu este numit pastor. De ce? Fiindca in biserica apostolica, conducerea era colegiala (prezbiteriana), neexistand inca gaselnita catolica “primus inter pares”. Doua observatii:

  – Termenul “prezbiteri” este folosit intotdeauna la plural in NT, mai putin cazurile in care apostolii vorbeau despre ei insisi.
  – Termenii “prezbiter”, “pastor” si “episcop” sunt interschimbabili, referindu-se la unul si acelasi slujitor. Doua exemple:

  “Sfatuiesc pe PREZBITERII dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei care va fi descoperita: PASTORITI turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra (EPISKOPOS), nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine.”(1 Pet. 5:1,2)

  Pavel catre PREZBITERII din Efes: “Luati seama, dar, la voi insiva si la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant EPISCOPI, ca sa PASTORITI Biserica Domnului, pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau. (Fapt.20:28)

  Daca se ignora acest principiu al Pluralitatii in conducere, cel care se plaseaza cu un “cap” peste ceilalti va juca (datorita “altitudinii”) nefericitul rol de “paratraznet” al nemultumirilor (ca si in cazul portarului de football, “el si numai el”).

  Un alt principiu care se aplica in biserica noastra este cel al Unanimitatii (nu al votului) in comitet. Daca prezbiterii nu cad de acord asupra unei decizii, se roaga si cer calauzire pana cad de acord. Nu exista decizii de 4-1 sau 3-2, ci numai de 5-0.

  Nota: spre deosebire de sistemul episcopal, comitetul (prezbiterii) nu sunt nici “consilieri”, nici “geambasi” de pastori, ci ceea ce a intentionat Dumnezeu cu ei: carmuitori. Este inutil sa va spun cat de linistite, scurte si eficiente sunt adunarile generale, unde nu se voteaza niciodata nimic, ci unde se fac doar “dari de seama” si se colecteaza sugestii.

  Un alt lucru interesant: modificarea comitetului se face in trei situatii:
  – demisia unui prezbiter
  – demiterea unui prezbiter (de catre comitet)
  – cooptarea unui nou prezbiter (de catre ceilalti prezbiteri, cu respectarea principiului Unanimitatii)

  Daca vreti sa NU aveti liniste si buna-intelegere in biserica, faceti abstractie de tot ce am scris mai sus!

 28. Truth4You

  WWJD – What Would Jesus Do?
  Wow! Most assuredly Jesus would not speak such words about a man of God. You should be ashamed of yourself. Do yourself a favor and change your name. Oh and yes I too am a member at Elim and agree that the church is better off. Better off for the power hungry do as we say jackals that now control it. Of course they are just livid with excitement about what has happened, and they would be, since they got their way. If I didn’t know any better I’d venture to say you are one of them. Well I’m sure that now you’ll get that piece of the pie you’ve been dying to get. It’s just too bad the honest, sincere people have to suffer so that you can have your moment in the spotlight. It’s a disgrace.

 29. pepea

  Draga frate Lascau
  Am o intrebare.Credeti ca Basa Ioan numit de uni ,,Escatolog” este aceiasi persoana cu Basa Ioan, care a participat la daramarea fratelui Druhora, iar dupa acea a divortat si s-a casatorit cu sora lui ionutescu? Intreb fiindca el este cel care transmite tot felul de miserii despre d-voastra pe internet.Cel putin daca este el sa stie lumea sa nu mai ia in seama emailurile lui.

 30. Eu cred ca porneste de la Chineze, ca ei ” ii maninca”!!! Cit despre ruperi de biserici: Ultima dezbinare la care am participat ( atunci am decis ca e ultima) a fost programata chiar inainte de sosirea pastorului in Biserica – de catre o mare organizatie Americana!

 31. DRAGO

  Gabi
  ..in 99% adevarul este undeva ..la mijloc… Pentru a fi cat mai edificat..obligatoriu,,,trebuie sa asculti si cercetezi AMBELE parti (ex. judecata lui Solomon).
  In rest, romanii -care sint superdopati in ..povestea vorbei..-au o „vorba inteleapta”..
  Cand cel putin doi spun ca ..esti beat,dute si te culca.. Chiar daca NU EXISTA ACEASTA STARE,te supui,te retragi si-ti vezi de ..oile tale..caci altfel se ajunge la ce ai spus tu.
  C-asa-i Romanul cand se ..otereste..
  Este obisnuit sa astepte..mintea cea de pe urma..DACA MAI AJUNGE LE IA.

 32. un penticostal

  George, acest ideal utopian merge la oameni nascuti din nou care sunt sub influnta Duhului Sfant. Nicidecum la nepocaitii din unele biserici. Astia sunt complet paraleli cu metodele conducerii bisericii Nou-Testamentale. Pt ei ceata prezbiterilor inseamna gasca, ca si o echipa de fotbal. Am ajuns sa avem democratie in biserica in loc de teocratie.

 33. You do not have to fear me, especially now. I am not the pastor of Elim Church. I cannot do you any harm.
  Please sign you name if you want to comment on this blog. God bless you!

 34. NouaOrdineCrestina

  . . . .si uite asa s-a deschis Ceaslovul Peniticostal, in fata caruia se buchiseste greoi ,pueril, peltic si gangavit, A B C „dragostei crestine” ! ! !. Si daca vei avea Harul sa nu fi ucis de ea si de stiletul lui Brutus , sa supravietuestri loviturilor ACUZARII si apoi apeland la recurs ,sa fi fi dus legat si plin de vanatai in fata lui Pilat si a Marii Adunari Nationale, acolo vei primi Verdictul !.Cand corabia cade rapusa de pirati si in miez de noapte este ridicat pe catargul din mijloc stindardul tradarii cu cap de mort ,ferice de destoinicul capitan si de matelotii lui, ce s-au decis sa ia furtuna in piept si sa innoate in valuri inalte ,spre Stanca din zare !.Cu asa „frati si prieteni” de incredere , daraga Petrica, dusmanii tai apar rahitici si neputinciosi !!!.

 35. Eugen

  Frate Lascau, nu va cunosc numai din carti si predici dar ma rog ca Domnul sa va pazeasca inima si familia ca sunteti asediate de „Legiune”.

  Si ma rog ca noi pocaitii sa avem respectul cuvenit fata de unsii Domnului, indiferent de parerea noastra personala.

  „9 Dar David a zis lui Abișai: „Nu-l omorî! Căci cine ar putea pune mâna pe unsul Domnului și să rămână nepedepsit?”10 Și David a zis: „Viu este Domnul, că numai Domnul îl poate lovi; fie că-i va veni ziua să moară, fie că se va coborî într-un câmp de bătaie și va pieri.11 Să mă ferească Domnul să pun mâna pe unsul Domnului! Ia numai sulița de la căpătâiul lui, cu ulciorul cu apă, și să plecăm.”

 36. cimm

  de obicei lupi ataca in haita .ei cred ca daca sunt anonimi,noi chiar credem in anonimatul lor.din pacate ii descompira blana,colti ascutiti si principiul de a ataca intotdeauna oile.Se vede clar ca cu astfel de oameni nu se putea lucra.Ce compromis ar mai fi putut face un pastor ca lucrurile sa mearga altfel ,cind in jurul lui era inconjurat doar de tradatori.Sa fiu sincer mie nu imi plac despartirile in biserici,dar la demnitatea cu care raspunde fratele Petru Lascau atacurilor din partea elitei,imi dau seama ca a suferit multe acolo.Pai elita nu se poate abtine sa descretiteze pe lobby,imaginati va cit de obraznici pot ei sa fie in viata reala.Si era normal ca un om duhovnicesc sa nu se certe ,iar agape imi spune mie ca chiare nevoie mare de acea dragoste agape care vine de la Dumnezeu.Vreau sa cred ca au pus numele agape ,pentru a aminti tuturor ca biserica trebuie sa aibe dragoste.

 37. Cristian

  Frate Ovidiu Marinca,

  Aveti dreptate ca au fost niste oameni care sau comportat mai josnic cu fratele Druhora. Eu nu suport asa ceva si nu e dovada de pocait. Ce a fost a fost. Cand sau aflat unele lucruri in biserica si fratii au cerut explicatii…au fost ignorati. De aproape 5 ani sa cerut de biserica adunare generala. Fratele Lascau a putut sa rezolve unele probleme care eau si sunt ca si in toate bisericile. Da el nu a vrut sa stea in fata bisericii ca sa facem cumva sa fie bine. Lucrurile si probleme sau adunat si tensiunea in biserica a crescut si asta e rezultatu. Probleme mea e ca putea sa faca sa fie bine si sa vada toti cu nu are vina (daca chiar nu are vina). Dar in schimb a plecat fara sa nici anunte biserica ci am aflat de la un alt pastor din biserica ca fratele Lascau deja are deschidere la o biserica nou din Phoenix. Ami pare rau fratele meu dar un om fara vina si cu frica de Dumnezeu nu ar face cum a facut fratele Lascau. God BlessYOu

 38. ce conteaza

  Fr. Petrica, nu va suparati, probabil daca ati fi petrecut mai mult timp in rugaciune pentru biserica si mai putin timp pe bloguri, nu se ajungea aici. Un pastor ar trebui sa aibe alte preocupatii, nu sa-si piarda vremea la calculator. Interesant…toti sustinatorii cartii RM, se pare ca o sfirsesc tragic! Apreciez pastorii care nu s-au amestecat in treburile altora si si-au vazut de oile lor! Nu va suparati, asta am avut pe suflet sa va scriu. D-l sa va binecuvinteze in continuare, sa va lumineze si sa va umple viata de pacea Sa. Foarte trist ce vremuri traim.

 39. Deoacamdata doar Dumnezeu si dumneavoastra stiti daca e bine ce a-ti facut. Noi stim mai putin dar cred ca vom afla mai multe in viitor. Oamenii (chiar si fratii) au aproape intotdeauna pareri diferite despre aproape orice, deaceea si si comenturile sunt foarte diferite, dar parerea mea este ca oricine scrie pe pagini de blog crestine cu pseudonim oricat de crestin se da , este departe de orice notiune de crestin. Le este rusine de ei insasi? de ceea ce scriu? Nu inteleg de ce unii ne tin lectii teologice si incearca sa motiveze fratietatea la tot felul de fapte de „vitejie” si lor le este rusine si frica sa-si dea numele adevarat.Ei se rusineaza de oameni? Nu va pot spune ce sa faceti cu acesti falsi frati dar eu (daca voi avea vreodata blog) nu as lasa nici un fel de coment de la oamenii fictivi.De unde putem sti cat de reale sunt aceste personaje? In rest… mila Domnului!

 40. Dorel Cotan

  Se intampla tot mai des ca in biserici sa fie partide. Acest lucru se intampla din cauza ca NU exista o constitutie a Cultului Crestin Penticostal. Bisericile sunt prea mari la numar, iar lucratorii ordinati nu fac fata sa se ocupe de toti membri. Unii devin frustrati, altii isi cauta un lider, deoarece nu simt ca au un lider, atata timp cat nu este aproape de ei si nu au ocazia sa comunice cu pastorul. Daca merg sa bata la usa pastorului, sunt tratati de multe ori cu indiferenta, deoarece si pastorii avand prea multi membri devin prea obositi si nu mai fac fata situatiei, asa ca unii se simt repeziti sau neintelesi si pleaca frustrati, povestindu-si dezmagirea altor frati – astfel dezvoltandu-se partidele in biserici.
  E necesara o reforma totala in Cultul Penticostal. Printre altele, una din regulile de baza ar fi; ”Orice Biserica ce ajunge la 500 membri sa se divida automat formand doua biserici”, dar cu buna intelegere. In acest mod partidele si-ar mai diminua din incordarea nepotrivirilor sau a parerilor diferite. Mai multi frati ar fi ordinati si pentru fiecare 100 de membri este nevoie de un Sutas, pentru ca sa poata sa-i controleze, sa poata sa se ocupe de ei indeaproape, sa poata sa-i viziteze chiar.
  Bisericile Penticostale au devenit un fel de Moschei unde merg multimi, dar neavand o relatie de partasie unii cu altii.
  ”pentru fiecare 100 de membrii sa existe un pastor/prezbiter”
  ”Sa se practice cu adevarat zeciuiala, astfel 100 de membrii ar putea mentine un pastor platit”
  De exemplu: daca un salar mediu este de 800 lei, iar din cei 100 de membrii doar 50 sa fie salariati, dand fiecare zeciuiala ar rezulta astfel: 800 x 10% = 80 x 50 = 4.000 lei.
  Aceasta suma, ar ajunge ca biserica sa functioneze chiar avand un pastor platit.
  Partea proasta este ca darnicia crestina sau practica zeciuelii nu prea mai e luata in seirois.
  Ma uti de multe ori cand se face colecta, cum foarte multi fati dau persa mai departe cu o lejeritate de nemaipomenit…si duminica viitoare si peste doua si peste trei… la fel. Parca haniele de duminica nu ar avea buzunare sa-si poata lua portmonelul cu el.
  Penticostalii au ajuns consumatori. Nu prea mai au ce sa dea si tot asteapta sa primeasca.
  Nu dau zeciuiala, nu dau darnicie, nu dau pentru misiune, nu merg in misiune, dar nici nu sustin pe altii pentru misiune… si aceasta este datoria suprema a fiecarui credincios ”Sa duca evanghelia printre cei nemantuiti”.

  O vai de noi !

 41. Farte danhozan
  Mulțumesc pentru observația făcută. Unor oameni le convine să atace din spatele unor pseudonime și să rănească inutil.
  Cât privește ceea ce am făcut, sunt convins că este un lucru bun. Rămânerea mea la Elim înseamnă să continui lupta cu oamenii care acum au preluat conducerea prin revoluția pe care au făcut-o. Îi cunosc prea bine ca să mai trag nădejde la bine. Este evident că dorința lor nu era „să stăm de vorbă cu frații” ci să se aleagă unii pe alții și să pună mâna pe putere.

 42. Draga Petrica,

  Cu catva timp in urma cautam niste cantece pentru noua comunitata deschisa in Astoria, NY. Dupa ce am frunzarit cateva din colectia de carti de cantari, m-am oprit la una care mi-a placut mai mult si in care am gasit ceeace cautam. La urma am fost curios sa aflu cine a fost autorul, sau cine a facut aceasta culegere de (cred) cele mai frumoase cantece, pentru bisericile evanghelice….( P.L ) Si acestea sunt numai o „fractiune” din bogata ta activitate, prin care au fost binecuvintate multe biserici si multe suflete. Imi pare rau ca multi te calomniaza, si prin asta aduc un deserviciu cauzei Imparatiei lui Dumnezeu. Se poate ca au fost greseli si intr-o parte si in alta (vorba lui N. Iorga:”unde se munceste mult, este si gunoi”) dar asa ceva intre crestini este inacceptabil, conform invataturii Noului Testament. Nici mie nu mi-a placut reactiile si zarva care s-a produs in legatura cu „Rascumpararea Memoriei” (apreciez cartea ca si o istorie din care avem de invatat, dar judecatile au fost prea mult lipsite de spiritul dragostei crestine) Acum iarasi a aparut un nou „scandal”, si inca impotriva unei familii pe care Dumnezeu a folosit-o atat de mult in diaspora penticostala de aici si in Romania. Petrica, ma rog ca El sa te intareasca nunumai pe tine, ci si pe Rodica si pe ceilalti din familia ta. Stiu ca nu e usor pentru voi toti. Cand eram tanar, fratii dela tzara predicau si spuneau: „numai in pomii cu multe roade oamenii arunca cu bite si pietre”.

  Vreau sa-ti fac un compliment, in discursul tau dela Holywood Florida am fost profund miscat, cand am vazut atata sinceritate si transparenta, (mai ales cand ai vorbit de familia ta) ceva mai rar la romani, care de obicei au probleme de un fel sau de altul in familii, dar nu spun, ca sa para a fi perfecti.(nu in toate cazurile ! )

  Candva am auzit ca la o adunare intr-un cort, un rauvoitor a venit cu o piatra ascunsa, a mers in fatza pe prima banca si era pregatit sa-l loveasca pe predicator. Intre timp Cuvintul si prezenta Duhului Sfant i-a atins inima, incet, incet a scos piatra si a pus-o sub banca, a renuntat la planul lui, iar Dumnezeu l-a facut un om nou.
  As dorii, si ma rog ca El sa lucreze si la inima celor care au aruncat cu pietre, si probabil au altele pregatite. Nu a-ti vrea si voi sa le puneti jos, si sa va puneti intrebarea daca aceasta atitudine onoreaza sau dezonoreaza Numele lui Dumnezeu si credinta ? Haideti sa mai citim odata binecunoscutul 1 Cor.13 : Dragostea este…..

  Domnul sa aiba mila de noi toti si sa ne binecuvinteze !

 43. Dragul mei scriitoras, erai prea mic pe vremea cind aceasta expresie a fost lansata, dar, asa cum vad ca esti destul de staruitor, o sa aflii.Cine cauta gaseste, este o vorba si mai veche , teritoriul fiind altul.Pace tie.

 44. Daca cei implicati in comentarea cartii RM a fratelui Vasilica, atunci cei care primeau pe tradatori la „spovedanie” si acuma s-au intors la Isus ce ar mai trebui sa astepte dupa gindirea dvs @ce conteaza? Chiar nu credeti ca biserica trebuie maturata de gunoaie? Trist ca cineva poate gindi ca un ortodox, adica, daca vezi pisica neagra,precis vei avea ghinion.Ce o mai fi si asta, sau nu sunteti crestin si nu acceptati cuvintul bibliei.
  Altfel spus, acei care sau impotrivit pastorului, mergeau la biserica pentru pastor sau sa se intilneasca cu Isus? Ce fel de invatatura au acestia cind pot sa duca o lupta impotriva unor alti frati, fie si pastori? Ei ce vor face cind o alta grupare (sau gasca) se va ridica impotriva lor? Vor avea puterea sa recunoasca ca aceste lucruri sunt din lume si nu de la Duhul Sfint? Fratilor, nu ne mintuiesc pastorii, nu ne mintuiesc comitetele, nu ne mintuiesc altii, fiecare sa-si faca slujba lui increzator de fiecare data ca Dumnezeu este cel care poate schimba lucrurile acolo unde ele nu sunt in regula.OMUL nu poate decit zadarnici planul lui Dumnezeu prin faptele personale.Singurul lucru inaintea Domnului este cel cerut de biblie: rugaciunea cu multumiri, lauda si inchinarea inaintea Domnului, facerea de bine, milostenia, propovaduirea evangheliei, chemarea oamenilor la mintuire, si multe din cele scrise in biblie. Atunci cind este adusa atingere rinduielii lui Dumnezeu, temeti-va. Fiti binecuvintati toti cei ce iubiti sincer pe Domnul Isus.

 45. DANA

  CE MINCIUNI ???? SI PE DEASUPRA NU SE VORBESTE ASA . PROBLEME II CA TOTDEAUNA SINT BAGATORI DE SEAMA , NU SE SPUNE II MAI FAIN SAU CUM AII FOLOSIT CUVINTU II MAI SUPER , NU NU NU …. RUSINE . NUI CHESTIE DE MINCIUNA PINA NICI NU SE STIE CINE-I MINCINOSU ???? PROBLEME SINT SI VOR MAI FI !!!! NU UITATI CA SINT ZILELE DE PE URMA CIND SE IMPLINESTE BIBLIA CU UNII DINTE NOI . NU VORBITI DIN URA , PRIN ASTA NU DATI DOVADA DE POCAINTA SI MAI ALES DRAGOSTE DE APROAPELE ??? HAI SA N-E POCAIM MAI BINE …. AMIN

 46. DRAGO

  ce conteaza..
  .. Oare cum ai ajuns la o asa concluzie „simplista si subtire” ca participand la commenturile pe blog ,nu este altceva decat..pierdere de timp..??
  Daca ai citi si medita cu mai multa profunzime la subiectele SERIOASE puse in discutie pe bloguri,precum si modul deschis de dezbatere a acestora de catre cei interesati,sant sigur ca iti vei schimba opinia.
  Foarte multe opinii si observatii critice NU SE POT EXPRIMA in Adunarile crestine,pentru simplul fapt ca se practica MONOLOGUL in peste 80% din cazuri.
  Cunosc persoane care in urma citirii commenturilor cu explicatiile de rigoare-a unor teme biblice puse in discutie- au fost atinse de Cuvantul lui Dumnezeu si si-au schimbat viata.
  Cuvantul lui Dumnezeu ne spune ca atunci cand ..doar un pacatos se intoarce la Dumnezeu TOT cerul se bucura..
  Totul depinde Cum citesti,Cum intelegi si Cum te adaptezi tu la subiectul pus in discutie..TOATE ACESTEA FACANDU-SE prin prisma Cuvantului scris in Biblie.

 47. In cazul acesta te rog frumos intreaba pe presedintele Romaniei, T.Basescu, daca ai dreptate sau nu.Oricum, banii i-a luat primarul Bucurestiului Videanu.In favoarea ciinilor a luptat Brigitte Bardot.Cinste ei.

 48. Draga Daniel,ma bucur ca si tu gindesti bine,ca mine!? Eu in ultimul timp nu am mai pus darul in persa, am pastrat banii si i-am spus Domnului ca decit sa-i foloseasca aiurea cei din conducere, am zis ca-i pastrez eu si cind are nevoie Domnul sa-mi spuna ca eu nu trisez..Pina acuma inca nu mi-a cerut.Tu ce zici?
  Cit despre impartirea bisericilor, eu zic sa o faca in fiecare duminica, oricum este pe baza de dragoste.Poate impartindu-se si vazindu-se mai rar, se vor dori acele partasii minunate ingaduite si sfintite de Isus, poate asa…Cine mai stie?…cind toti stiu.

 49. george

  „Pt ei ceata prezbiterilor inseamna gasca, ca si o echipa de fotbal. Am ajuns sa avem democratie in biserica in loc de teocratie.”

  -VOX PRESBUTEROS=VOX DEI
  -VOX POPULI=VOX DERBE-DEI

 50. Drago, Ai scris:”.in 99% adevarul este undeva ..la mijloc”…
  Dan , in acest caz nu sint chiar asa de sigur. ( oare de ce te-am numit DAN???? 🙂 )
  #1 Acuzarea ca fratele Petrica ar fi delapidat sute de mii de dolari. Sa fim seriosi , daca comitetul ad-hoc al biserici Elim ar fi avut dovezi, sint sigur ca cladirea Elim ar fi fost inconjurata de elicoptere din care ar fi sarit „Team Seal 6”, nu politia ca si in cazul „Dorin Druhora”.

  Se pare ca este o meteahna mai veche a unora din acea adunare sa isi acuze pastorii de delapidari de sute de mii de dolari.

  Cel putin bine ca nu s-au batut. Se pare ca in sapte ani sau mai civilizat un pic.

  Pun pariu ca sint ceva bistriteni in comitetul „ad-hoc”. 🙂

  Daca chiar au vrut sa schimbe pastorul, trebuia sa sune Portlandul, faceam un „trade” , gen NBA.
  20 de-ai nostrii pe unul de al lor.

  Asa au ramas fara nimic.

  Si noi cu un „full bench”, no starters!

 51. Frate Petru Lascau.
  De multe ori recitesc unele fragmente din aceia carte cu titlul Biserica in Asediu.
  Asa scrie , la pagina 103.,Cred în anunţării pe toate căile a suferinţelor fraţilor nostri. Cred că fiecare creştin are datoria să apere pricina celui asuprit,a celui nevinovat. Am vrut şi eu sa incerc aceasta metodă , incercam să anunţi pe multi frati,prieten , sa intervina şi s-ăm apere cauza caci eram asuprit si nevinovat de acuzatiile aduse, şi nimeni nu a vrut să intervină.Şi a fost cel mai dureros lucru cind mulţi se uitau de departe la mine si eu rămînînd aproape singuri. Potrivit cu cuvîntu lui Dumnezeu din 2 Samuel 11.v 15. Urie fara sa ştie continutul acelei scrisor îl ducea,condamnarea lui la moarte. Frate Lascau eu cred caci sti cînd şi cum trebuie sa te aper cînd vine vrăjmasul. Te uiţi înainte, încerci să mergi înainte cu încredere crezînd căci esti sprijinit din spate în lupta fără să privest înapoi. Dar ce dureros in cine ai încrezut îl mai mult să fugă din spatele tău şi să te lasa pradă vrăjmasului. Şi acestea sint fraţii făţarnici,lupi răpitori,vîrîţi între noi,cari nu vori cruţa turma…..!Îndemnul inimi mele este,toată încrederea numai în haru lui Dumnezeu trebuie puse.
  În urma accidentului cu cinci ani în urma,21. de zile cit am stat in comă am avut o vedenie în care am văzut pe Domnul Isus care apropiînduse de mine mi-a spus, Ianos Eu sînt dragostea,.dar nu numai ca am auzit dar am şi simţit caldura dragostei. Doresc Dumnezeu să dăruiască şi dumitale aceia dragoste să poti iubi si pe vrăjmasi. El a spus căci mă trimite in toată lumea şi sa spun la ori şi cine Căci el va veni în curînd. Dores frate Petru Lascau Dumnezeu să te ajute c-a alergarea şi lupta să nu fie zadarnică.

 52. Sandu Roman

  Frate George,
  În teorie arată frumos, însă pe teren, şi mai ales în bisericile din diaspora e ceva mai greu de justificat şi de implementat acest sistem.

  „Modificarea comitetului se face in trei situatii:
  – demisia unui prezbiter
  – demiterea unui prezbiter (de catre comitet)
  – cooptarea unui nou prezbiter (de catre ceilalti prezbiteri, cu respectarea principiului Unanimitatii)”

  Cine şi cum a instaurat primul comitet în această biserică? Prin alegeri democratice sau prin descoperire dumnezeiască confirmată prin semne şi minuni incontestabile?

  Aţi avut cândva vreun caz de destituire a unui prezbiter pentru incompetenţă sau ineficienţă, sau este nevoie ca biserica să se roage şi să aştepte cu îndelungă răbdare ca Domnul să-l schimbe sau „să-l schimbe”.

  Detaliul cu unanimitatea mi se pare cam forţat. Este foarte posibil ca necesitatea deciziilor luate “în unanimitate”, să îi constrângă pe cei care le iau să fie făţarnici, lipsiţi de coloană vertebrală şi influenţabili (a nu se confunda cu “uşor de înduplecat” la lucrurile bune!).

  Eu nu cred că este ceva greşit dacă există deosebiri de vederi, atâta timp cât cei în minoritate acceptă în mod graţios deciziile luate, şi nu încearcă să joace în mod deliberat şi persistent, rolul de “advocat al diavolului”.

  Dacă un comitet ia totdeauna decizii în unanimitate, ar putea la fel de bine să fie alcătuit dintr-o singură persoană.

  Aş avea nevoie de cel puţin un an, în care să particip la toate întrunirile comitetului şi ale bisericii respective pentru a mă convinge că lucrurile merg ca pe rulmenţi. 🙂

  Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 53. „Zicala” asta mi se pare cam lipsita de sens.(indiferent de unde vine). Cine sunt „caii” ? dar cainii? De ce ar fi mai buni caii? Sau poate vrea sa inteleaga opusul? adica caii nu pot muri cand vor cainii dar cainii pot daca vor caii? Si totusi unii crestini se folosesc de asa zicatori just to prove a point.!?

 54. Nu v-am publicat comentariul pentru că nu vreți să vă puneți numele pe el. Dacă nici Dvs. nu-l semnați, cum să credem noi în el? Apoi, nu înțeleg de ce vă temeți? Numai sunt pastorul bisericii pentru ca să vă fac vreun rau. Ce vreți să ascundeți sub anonim anonimus?

 55. NouaOrdineCrestina

  Draga Petrica , ma plimb agale pe cararile padurii, fac cate-un popas privind frunzele ce-si scimba culoarea in ruginiul capitularii si. . meditez !.Daca Cartea Recordurilor ar include si afisa natiunea ce contine cele mai josnice si dezgustatoare tradari ,turnatorii si vanzari parsive la superlativ intre acesti pretinsi urmasi ai lui Hristos, intind sa inclin ca neamul nostru romanesc va fi titular ,campion mondial si universal !. O alienare dezgustatoare si contagioasa a mintii,torturata de bacilii si virusul urii !. Totusi dupa discutia noastra telefonica m-am relaxat intr-un fel, iar pasii mei pe carare, pe langa argintul unei luni pline in descrestere, merg in continuare increzatori in Lumina !. Am toata convingerea ca esti mangaiat de Puterea Mangaetorului ce te-a asigurat ca nu te va parasi nicodata ,cu nici un chip !. Ai fost pastorul unei turme pe care au intemeiat-o si initiat-o altii in mod speculativ si in care caprele si girafele au purtat farduri si masti de oi !. Mai mult ,au venit si lupi „plini de piosenie”, ce s-au declarat caini cobanesti cu experienta !.Asa a fost si uite ca timpul acum le-a dezvelit dantura,limba si caninii !.
  A sosit deznodamantul banuielilor tale si cu intelepciune si experienta ta slefuita intre rotile de moara ale comunismului ,ai iesit la timp afara din cangrena si din cloaca purulenta ce recidiveaza mereu ,fara cura !. Ma bucur ca ai apucat drept si neclintit pe Puntea Sperantei si Promisiunii ,ce traverseaza peste Prapastia Urii !. Ea este dreapta si suspendata prin Har,intre inima si intelepciune !.Caci numai dragostea invinge si depaseste ura cronica , reusind sa acopere o sumedenie de pacate ! .Am fost anuntat prin vis ca Dumnezeu va revarsa deplin peste Agape, cascada tumultoasa si abundenta a Duhului Sfant !. Ferice de cei cu inima curata ce s-au adunat in jurul tau si al ADEVRULUI !. God bless you my dear brother in Christ !

 56. da, as face si eu o propunere:
  cei ce vor sa se roage, sa formam un lant de rugaciune ca Domnul sa dea pace si intelepciune copiilor Lui de pretutindeni ca sa cautam mai intai Imparatia si neprihanirea Lui si El va avea grija de noi.
  anatatarandras.wordpress.com

 57. ce conteaza

  Nu va suparati, eu va spun doar ceea ce am vazut. Toti sustinatorii si colaboratorii cartii RM au ajuns rau de tot (as da nume dar nu are importanta). Fr. Lascau daca statea in banca lui nu ajungea in stresul in care se afla acum (foarte evident lucrul acesta). Eu am avut foarte mult respect pentru dinsul, dar de cind a intrat in hora lui Croitoru’, mi-am schimbat total opinia. Fr. Lascau, va mai dau un sfat daca vreti sa il urmati bine, daca nu, iar e bine. Ati face bine sa inchideti acest blog! Degeaba incercati sa justificati plecarea dvs. de la Elim, oamenii au parerile lor si tin de ele, pe oameni nu-i poti face sa creada ca tine niciodata. O sa te obosesti degeaba…

 58. BUZLEA FLORIN GAVRIL

  Motivatia Dvs. nu are logica .Prezentarea numelui intreg arata respect si verticalitate fata de persoana cu care intretii un dialog .Daca nu am dreptate va rog sa-mi spuneti frate anonim. Factorii principali frica si lasitatea pare sa domine caracterul pe care il aveti. ????

 59. Elisabeta

  Gabi Bogdan,
  „trade”ul adevarat si hotarat de Dumnezeu, la Portland, care s-a descoperit
  si de care se vorbeste, printre oamenii seriosi, care cauta planul Domnului,
  v-a fi peste asteptarile celor tari la cerbice. V-a fi o lucrare noua !
  Pentru bunatatea si dragostea Domnului, fata de Filadelfia-Portland, vor veni
  zile de judecata dreapta, a Domnului.
  Prea mult a investit Domnul in Filadelfia! El este Pastorul cel Mare! Aleluia!
  Nu te grabi sa sugerezi „trade”, ca vremea „afacerilor”, s-a sfarsit.
  Si sa vrea sa plece, ei nu vor pleca, pentruca sunt intunecati si nu pot …
  Zilele de mare (…) a Domnului, adevaratului Dumnezeu, vor veni curand,
  curand, pentru marturie si slava Numelui Sau!
  Multumeste Domnului ca esti acolo, inima sa-ti fie curata si
  Adevarul sa-ti fie Steagul.
  „full bench” v-a fi ocupata de mieluti si oite si nu vor fi putine. Laudat sa fie Domnul.
  Fr. Lascau, multa pace, favor si calauzire de la Domnul, va doresc.
  Drept este ca, Domnul nu face Lucruri noi cu „vechituri”,
  nu pune Vin nou, in burduf vechi .
  Biserica Agape-PHX si Biserica-Filadelfia-PDX sa fie surori, in Domnul.

 60. tiby

  Gabi ce iti spun tie, spun tuturor celor din afara (care sunteti total neinformati de situatia noastra de aici) „te bagi ca musca-n lapte” Ar trebui si tu si restul sa ii lasati pe cei de aici sa isi rezolve singuri problemele ca sunt majori cu buletine. Nu uita ca biserica e a lui Hristos nu a unui om ! oricare ar fi el. Asa ca nu iti mai da cu presupusul sau mai bine zis pe „inteligentul” ca te cam descalifici.

 61. Ai citit blogul deloc? Mi se pare ca te contrazici singur. Ce inteleg eu dela post-ul tau e ca Druhora a fost batut de membrii buni al bisericii? Eu am mers la Elim de cateva ori si am vazut caci ca in multe biserici romane sunt probleme cu putere. Toti vreau amvon si se bat fiindca este numai unul. Daca ati adus si ales un pastor, trebuie sa stati linga el, NO MATTER WHAT. David a avut sansa sa-L omoare pe Saul, dar nu la ucis fiindca era alesul Domnului. Trebuie sa ai foarte multa grija sa nu fi impotriva Domnului fara sa stii. Eu cred ca ar fi mai bun sa traim prin exemplu, nu de a judeca pe un pastor cu experienta. Daca vrei sa te arati ca esti crestin, arunca piatra la pamant, si roaga-te pt. Ft. Lascau, ca nu esti mai bun.

  God bless brother Lascau and everyone of you.

  -Moses M.

 62. Cristian

  Frate MOses M.

  NU pot sa clarific exact daca fratele Dorin Druhora a fost batut sau nu dar am auzit ca au fost unii care sau comportat mai urat cu el. Din nou spun eu nu suport asa ceva. Ai dat exemplu pe Saul…si Saul dupa o vreme a les voia lui si nu a Domnului…..David nu sa razbunat ci a asteptat ca DOmnul sa intervina….Un om ales de DOmnul nu inseamna ca e sfant si multi oameni ales de DOmnul au ratato intrun fel sau altul. Biserica Elim (ca si David) a avut rabdare 10 ani. Eu niciodata nu um dat cu piatra cum ai scris tu dar am dreptu sa spun cand un om greseste si Biblia ne invata asa. At scris mai spus ca totdeauna trebe sa il sustinem pe pastor ca este ales de DOmnul. Unfortunetly….nu a venit cu voturile bisericii….but his way…so it’s hard to see how that’s God’s way. Eu sustin oamenii ales de Domnul….dar mai mult incerc (ca si eu sunt om si gresesc) sa sustin adevarul si voia Domnului. God Bless You

 63. pepea

  Tu ce nu contezi
  In primul rind esti un las.Daca a-si fi in locul fr. Lascau nici n-as posta anonime.In al doilea rind,te rog sa ne spuni macar o persoana care a ajuns rau din cauza ca a agreat cu Vasilica Croitor, fiindca eu iti pot da 4 nume care au platit scump din cauza ca l-au umilit si alungat pe Druhora.Doua persoane tinere sunt in mormint dintre acei aventurieri, iar doua persoane sunt divortate.Nu se stie ce se va intimpla si cu cei care l-au alungat pe fr.. Lascau .A fost totusi pastorul vostru timp de 10 ani.Chiar n-a facut nimic bun pentru voi.Multe alte biserici ar fi dorit sa aibe hrana spirituala de care a-ti beneficiat voi, sa nu mai adaug alti citiva ani, cind tot hrana bogata a-ti primit din partea D-lui prin Dorin Druhora.17 ani de predici bune, n-au avut nici un impact asupra voastra.Va vor folosi pentru osinda fiindca pentru pocainta voastra nu se vede sa fi fost de folos.

 64. gabriela1088

  Maybe you haven’t gotten physically abused, but you have gotten plenty of verbal abuse from our „loving” „Christian” brothers and sisters. I’m not sure of the details but I do know that I was raised to leave the person God has chosen to put in charge, (in this case, you) alone and to not cause them harm.The recent events of the church make me sad..as I have grown up in that church and never thought things would get so bad…God bless you with whatever you do! I wish you and your family only the best.

 65. Marian

  Fr. Petrica, situatia sta in felul urmator , dvs nu trebuie sa luati la inima relele unora, fiecare isi da cu parerea, si multi spun lucuri care poate le vor regreta intr-o zi, adevarul il stiti dumneavoastra si Dumnezeu, pe mine unul nu ma intereseaza, cate asa spuse „rele” ati provocat asta e treaba dvs si a Lui Dumnezeu,, ma doare faptul ca noi crestinii in loc sa iisprijinim pe cei cazuti ii alungam. Asa facem noi ii chemam pe cei din lume la biserica, i-L prezentam pe dumnezeu si ne facem de ras creeand situatii de genul, sa scoti pastori cu politia, mai rau ca in brooklyn in anii ’70. Vreau sa va dau un sfat, veniti in Romania, lasati America,( acolo si romanii sunt americani – daca ma intelegeti ce vreau sa spun), plus ca in Romania nevoia de Dumnezeu este enorma, in America sunt atatia oameni penticostali, baptissti, cat toata populatia Romaniei la un loc. Isus spunea in felul urmator, atunci cand mergeti int-o localitate, oras , tara (cetate – biserica) si cei de acolo nu va primesc , sa iesiti afara din acel loc, sa va scuturati picioarle de praf (mizerie si rautate) si sa mergeti mai departe.
  UN PRIETEN ADEVARAT.

 66. Christian,

  Daca un pastor nou ajunge in biseica Elim, nu crezi ca poate Domnul la trimis acolo sa se schimbe membrii din locul unde stau in vietile voastra spirituala? Ce a facut Pst. Lascau asa de rau ca il uriti? Si, te rog nu-mi spune ca nu-l uriti, ca vad evidenta ca esti bucuros. Cand Lascau a plecat, am vazut un post pe facebook care a zis „Slava Domnului”. Cuvinte foarte aproape de ele au fost zise inainte ca teroristii sa intre cu avionele in turnurile din New York. Ei au zis „Allah Akbhar” ce inseamna „God is great”. Crezi ca spunind numele Domnului te face Crestin? Let’s skip a little to another subject. Hula spre Duhul Sfint. Crezi ca oamenii ne-crestini pacatuiesc cand huleste Duhul Sfant? Sure. Dar in Fapturile Apostolilor avem o intimplare unde doi Crestini au mintit la Petru (I don’t have the Bible at the moment but you should know the story) si au murit acolo si atunci fiindca au mintit Domnului, nu Petru. Why am I bringing this up?

  Cerceteaza ce se-ntampla in biserica bazat pe „facts”, nu ce credeti voi, prietenii si familia. You might be fighting against God’s will, which you don’t know because you’re evidently not God.

  Aici unde locuiesc, multi au parasit Bisericile Romane cu TOTUL si multi (eu inclus) merem la Americani. Nu stiu evidenta ca ce ziceti despre Lascau e adevarat sau nu, dar
  aicea, ce sa-ntamplat e ca toti tinerii au fost dati jos din slujba fiindca am jucat fotbal (si pastorul a proclamat ca fotbal e pacat. Tinerii sau UNIT! Am avut studiu Biblica noi tinerii si inchinare. Nu am asteptat ca cei batrani si comitetul sa vina la concluzie si de fapt, noi toti am proclamat ca pastorul de-aici e dictator din faptul ca biserica generala si comitetul nu putea sa faca nimic. Toate regulile si doctrina trebuia sa vina dela acest pastor. Sunt SIGUR ca Ft. Lascau nu a fost dictator.

  El a plecat dela Elim. Iti place faptul asta, deci acuma poti sa-L les in pace. El a plecat si a pus acest blog care explica dece a plecat, daca trupa voastra e „happy”, fiti fericiti, dar lasa problemile in urma. Ceva ce am invitat eu e: daca o biserica are o „visiune” de un pastor perfect, o sa bate pe multi pastori, si o sa dea jos multi pastori fiindca nu e un robot care asculta orice prostie care vine din popor. (fi cu luare aminte ce o facut Israelitii in pustie cand a plecat Moise pe munte… Ei au creat un zeu in care sa fie fericiti tot poporul…) Suntem toti maturi si zis crestini. Nimeni nu e perfect, dar pot sa-ti spun ceva cu asigurinta. Daca vreti un pastor perfect, gaseste-ti pe cineva care nu e lider si care nu stie Biblia. Daca nu, o sa gasiti un lider bun cu un cap bun pe umeri si o sa-L dati afara la fel cum l-ati dat afara cu Druhora si acum cu Lascau.

  Domnul sa va binecuvinteze pe toti cu intelepciune si pricepere de Cuvintul Lui (Si sa nu lasati opinile voastre sa va orbeasca spiritual). Eu pentru mine pot sa spun un lucru, si cred ca si Fratele Lascau ar zice la fel…

  Cât despre mine eu şi casa mea vom sluji Domnului! Iosua 24:15

  Amin.

 67. ce conteaza

  Salutari sfinte Pepea! In primul rind te anunt caci nu fac parte din biserica pastorita de fratele Lascau. Al doilea rind nici tu nu esti prea viteaz comentind sub numele de „Pepea”, al treilea rind nu am nimic impotriva fratelui Lascau, ba chiar imi pare rau de dinsul si de situatia in care se afla. In al patrulea rind nu ma cunosti sa te pronunti in dreptul starii mele spirituale, si in ultimul rind…”a-ti primit, a-ti beneficiat” se scrie „ati primit, ati beneficiat”. D-l cu tine Pepea!

 68. Tiby, te rog fi mai specific. Unde am gresit?
  1. La delapidarile de sute de mi de dolari??
  2.Cazul „Dorin Druhora”? care a iesit cu „batuta” ( nu batuta de-a calusarilor, ci batuta reala)
  3.Bistritenii in comitetul ad-hoc? ( aici se poate sa fi gresit, ca de data asta se pare ca nu au mai ajuns la „batuta”)

  Si la sfirsit, nu am incercat sa rezolv nimica, am venit cu o solutie care ar fi rezolvat si problema voastra si problemele noastre. 🙂

 69. crestin

  Fratilor,va mai doriti cerul ?? Sa nu credeti ca Dumnezeu va chinuie sa stati o vesnicie impreuna cand nu rezistati cativa ani ca adunare.Va asigur ca vorbindu-va de rau dati dovada de rautate si goliciune sufleteasca.Aveti nevoie de Dumnezeu sa va conduca.Puteti schimba sute de pastori si nu veti avea nici un rezultat.Pocaiti-va si spalati-va in sangele lui Cristos viata si nu rufele in public.Sa nu uitati ca sunteti ambasadori ai cerului sau cumva asa va fi in cer ? Pentru fiecare lucru,bun sau rau,v-om da socoteala.Doamne ajuta si fiti plini de Duh Sfant; nu duhuri …

 70. Cristian

  Frate MOses M.

  God Bless You! 🙂 So far the only difference between our church and yours is that you guys left and not your pastor! I also like how quickly your forming an opinion about me and others on facebook and that you claim have hate towards brother Lascau. You say that we may be against God’s plan which i disagree with you completely. I see how easy was for you is to form an opinion from texas after visiting our church just a couple of times. What i’m saying is…. you toled me verify myself…i think you need to do the same.
  Last thing….there is evident against brother Lascau’s wrong doing and eventually it’ll call come out. Sooner of later. So i say to people from other states and out of Elim……….have patience and wait for the truth before you make your conclusions…..it doesn’t show sings of maturity. God Bless you all!!!

  Pray for ELim Church!

 71. WWJD, whoever you are: you are walking on thin ice spiritually. Ai zis „aveti frica de Domnul” si acum o sa-ti repet tie ce ati zis. Aveti frica de Domnul… cu Dumnezeu nu e de jucat. Am doua lucruri sa-ti spun. Primul lucru: schimba-ti numele „wwjd” ca nu faci nimica ce ar face Fiul Domnului nostru, Isus Hristos. A doua lucru: Pocaieste-te. Uita-te in oglinda spirituala si gandestete inainte sa vorbesti. In Biblie, erau zece fecioare. 5 din ele au batut la usa si au zis” Doamne, Doamne, deschide-ne!” Dar El, drept raspuns, le-a zis: „Adevarat va spun, ca nu va cunosc!”. Reality check: change your life or that will be you. God bless you.

 72. ‘ Love never dies a natural death. It dies because we don’t know how to replenish it’s source. It dies of blindness and errors and betrayals. It dies of illness and wounds it dies of weariness, of witherings, of tarnishings.’ – Anais Nin
  Se pare ca s-a ajuns in aceasta ipostaza… Este trist. Si totusi, dragostea nu moare niciodata. Un om sau o biserica pe care l-ai iubit sau ai iubit-o, oricat de mult rau ti-a facut o data, va ramane in inima ta pentru totdeauna. Uni nu vor sa accepte lucrul acesta, alti nu vor sa creada ca asa ceva este posibil, si totusi… Dragostea lui Dumnezeu din inimile noastre nu poate sa moara.

 73. Fratele Petru Lascau. Eu am crescut in o biserica plina de cearta si probleme aici in Texas. E numa timp pierdut si stress. Noi (eu si sotia mea, Gabriela) ne rugam pentru tine. Tine seama ca cu Dumnezeu, esti biruitor. Daca iti aduci aminte, eu am avut nunta la Elim (Aprilie 10) si multumesc Domnului ca am gasit o fata buna si crestina din Arizona din o familie de milioane. Ea a vorbit numai lucruri bune despre tine si predicile tale care au avut un „positive impact” in viata ei. Eu merg la o biserica penticostala americana si fiindca mi-a fost dor de biserica romana, va urmaream servicile divine pe internet. Nu cred ca esti un om perfect, NIMENI din noi suntem perfecti, dar stiu ca un om perfect a intins mainile pe cruce si a murit pentru dumneavoastra, pentru mine, pentru cei care ne iubesc si cei care ne urasc. Va incurajam sa stati tare in Hristos. Oamenii ce-i mai uriti de altii sunt presedinti si pastori. Asta nu se va schimba niciodata, desi nu va stresati de oamenii care va doresc numai raul. Imi cer iertare ca romana mea nu e buna deloc dar sper ca intelegi ce ti-am scris. God bless you.

 74. Daca ati auzit dumneavoastra de pastorul Rick Warren, stiti ca el are o biserica cu peste 20,000 de membrii. El nu poate sa se apuce de toate „oi” lui ca sunt prea multi si el ii scrie membrii lui bloguri, si tweets (twitter.com) ca sa poata sa tina contact cu toate oile lui. Scrisul de blog e un nou mod sa tina oameni in contact cu altii. Luati asta cum vreti, dar nu stiu cum il poti judeca pe Ft. Lascau cind si dumneavoastra stati in fata la ecranul calculatorului. Cum am spus deja mai inainte, arunca piatra jos ca nici voi nu sunteti fara de vina. God bless.

 75. Oh I’m not forming a conclusion about you, brother. I just told you to be careful. Also, I said you don’t know God’s will because you’re not God, but I guess I was wrong? Are you God? I didn’t think so. It’s evident that there are people out there that know Ft. Lascau more than yourself and seeing as to the fact that they say he is not what you and others make him to be, I take that as evidence that whatever he has done, some of you over-reacted. As I kept up with Elim online, I saw that the church heated more and more spiritually… the youth was on fire for God and then out of nowhere, people start talking about how „dead” the church is. One person said in the past (when the church here had issues), if you claim the church is dead, maybe you’re dead spiritually. Check before judging the church or others in the church. I don’t know you personally or spiritually but you have cast quite a few stones on this blog and you could take my responses however you want, but consider it rebuke. See the splinter in Lascau’s eye? Take the log out of yours first. That’s Biblical and it applies to you, me and everybody else for that matter. Just be careful. This is bigger than you or me. The fight for power and overtaking and changing pastors left and right and churches splitting… that’s a disease in Romanian churches all over America.

 76. Dorin

  God bless you all.No one is perfect .Move on
  I am sure pastor Lascau will be loved by other church and Elim will get a new pastor that they will Love,(I hope not temporarly)

 77. georgeta

  tiby…asemenea atitudine a adus biserica ELIM unde ii acum…pastorul a cazut vorba ta ca musca in lapte intre cei mai intelepti si stiuti crestini din toata lumea…voi sunteti atoatestiutori..cunoscatori..intelepti..si dintr-o data va agitati ca va inselati pastorul..common people..facand atata zarva asupra nedreptatilor facute de lascau va bateti joc de propria voastra inteligenta de care dati dovada in toate comentariile…COMITETUL biseriii Elim stia si ce mananca Lascau for breakfast lunch and dinner every day decand era pastor let alone ce banii cheltuieste din visteria bisericii…va legati de cafele si lucruri neinsemnate si nu vedeti atitudinile voastre arogante nemultumirile badjocurile provocate de inteleptii bisericii…va sugerez sa va faceti un pastor din plastelina…pe care il puteti modela si modifica in fiecare saptamana dupa gusturile fiiecaruia dintre voi…dar promit ca cu pastorul ala o sa aveti aceleasi probleme…si ala o sa bea cafea pe banii vostrii…o sa zboare pe nushtiu unde cu banii vostrii..o sa il concediati si pe ala in no time….ca atata stiti…asta ii scopul vostru..sa scrieti jos greselile fiecaruia…poate bunul dumnezeu o sa apeleze la condicile voastre..pocaiti e duminica…miercurea biserica era goala..vinerea biserica era goala…multumim cerului pentru zilele de duminica cand enoriasii aveau ocazia sa isi etaleze achizitiile in parcarile bisericii parcate pe handicap chiar daca fizic erau sanatoshi tun…i used to judge them…not anymore…i came to realize ca erau handicapati psihic…and that gave them the right to park their fancy cars on handicap and walk 2 steps in church…in fine.intelept ar fii sa ne pocaim toti..si sa terminam cu aruncatul vinei de pe unul pe altul…unconditional love ii ceva ce pe noi romanii nu ne caracterizeaza chiar deloc…..la noi se practica sapatul aproapelul…se ineaca omu?? no big deal.. chiar ne surade ideea sa ii tinem capul sub apa…ar trebui sa ne fie rushine…si gainile is mai intelepte decat noi…aleg din gunoaie doar ce este bun….noi facem tocmai pe dos…alegem doar gunoaie..invartim si dezbatem..atacam si acuzam…shame on us all…as church of GOD we failed…big time…

 78. Corect DRAGO, vreau sa-ti raspund pentru ca mai sunt doctorasi isteti interesati in astfel de cuvinte „potrivite”. Este adevarat ce spui si tu, dar ramine totusi un adevar: CAII merg inainte ,iar ciinii alerga dupa caruta, uneori mai au sansa, cind caii merg la pas, sa mearga si ei pe sub caruta, la umbra.Sigur, foarte important ca Dumnezeu are grija si de cai si de ciini, ca doar sunt lucrul LUI!Fii binecuvintat.

 79. @danhozan, noi cei mai batrini am fost crescuti in frumoasele obiceiuri batrinesti din Romania.Nu imi place sa recomand, dar printre alte nastrusnicii si un limbaj la :misto” pe un blog al doctorasului poti citi lucruri atit de frumoase despre acest fenomen ca eu cred ca nici el nu-si da seama de ce scrie.Asta o spun pentru contradictia dintre cele descrise si atitudinea si trairea lui actuala.Dar, noi la vremea aceea nu avem posibilitati de a memora net-ul pentru noi, trebuia sa ne punem mintea la munca.Ori, sursa instruirii noastre erau acesti inaintasi ai nostri, care, nu spun curios dar pe aproape, aveau acest mod de a ne educa precum Isus cind vorbea doar in pilde. In acest fel s-a ajuns ca generatia mea si a altora din anii 50-60 sa aiva nota mare la pricepere. Pe vremea mea salutul nu era „hi” ci se mai rosteau 5-7 cuvinte frumoase, legau putin oamenii intre ei.
  Exact cum spui tu „indiferent de unde vine” cit despre sens, nu stiu tu la ce te gindesti, dar sa fii sigur ca cei cu nota mare la pricepere au inteles-o.Ba au mai facut din ea si un material de sinteza a aspectelor legate de ELIM. Si ca sa in telegi si mai mult aceasta zicala, o sa o completez, poate ,poate: ciinele moare de alergatura si fariseul de grija altora..Cred ca v-a veni o zi in care o sa ai traducerea la ambele zicatori,ori in cazul din urma te va ajuta doctorul, are destul intelect pentru jargoneala(?)este placerea si marea lui calitate, pacat ca doar atit.Fii binecuvintat

 80. Frate Luciu, nu stiu in ce pozitie te afli cind postezi si spui ca nu intelegi, dar eu te-as intreba: tu crezi ca omul se poate imbolnavi si din cauza nedreptatii? Tu crezi ca satana poate impiedica o lucrare a Domnului si prin fratii din jurul tau? (Nici ei nu vor intra si nici pe altii nu lasa, iti spune ceva?) Daca esti baptist te cred ca nu stii despre Duhul Sfint, dar , in nenumarate situatii fratele pastor Petru Lascau a dovedit si s-a dovedit ulterior ca este sub calauzirea Duhului Sfint. Nu au nici o importanta manevrele de genul cind a hotarit pastorul, cind a hotarit comitetul, cind au hotarit altii… Important este ca cei care vor si spun ca hatarasc in numele bisericii, OBLIGATORIU trebuie sa aiva responsabilitatea ca aceasta s-a facut sub calauzirea Duhului Sfint.Limpede.
  O intrebare: biblic, imi poti spune cine este comitetul inaintea lui Dumnezeu? Pentru ca eu iti voi spune biblic foarte usor cine este unsul Domnului, cine este cel caruia i s-a incredintat turma, pe care nu trebuie sa o pastoreasca de sila. Dragul meu Luciu, toata mascarada care o fac cei ce se impotrivesc pastorului(indiferent de biserica) o fac pentru ca de mult nu mai citesc biblia, citesc doar cartile de credit bancar, citesc regulammentele bisnisului, citesc retetele de medicamente pentru batrini, citesc cartile de la Las Vegas, dar foarte putin citesc cartile sfinte, literatura religioasa despre sfinti, ca sa nu mai spunem de faptele care ii insotesc in aceste demersuri nedrepte.Le este foarte usor acestor crestini pentru ca dollarul nu are pe el decit cifre, deci nu este cazul de a face alte eforturi pentru a nu derapa,ca in cazul ,sau a avea indoieli atunci cind il iubesti.Este foarte usor.Cam ce ar mai fi de neinteles oare? Domnul sa ne binecuvinteze si sa nu ne lase prada unor asemenea lucruri nedemne de un crestin veritabil.

 81. tiby

  Ai gresit la toate! (probabil te-a luat gura pe dinainte sau ai fost prost informat)
  Nimeni din comitet nu a spus ca a delapidat de sute de mii de dolari !!
  Pentru cultura ta, nu bistritenii l-au inpins si brancit (ca nu l-au batut pe Druhora cum exagerezi) ci tot niste aradeni…
  dar iti inteleg zelul…numai ca cam dai cu bota-n balta.
  Eu iti sugerez sa fi mai atent ce scri si sa dai dovada de om inteligent-precum te ti-
  Iar pentru restu inclusiv Gerogeta, daca ati fi neutri cu adevarat ati judeca lucrurile fara partinire. („rumegati” bine si apoi deschideti gura)

 82. george

  Frate Sandu Roman,

  S.R. „Cine şi cum a instaurat primul comitet în această biserică? Prin alegeri democratice sau prin descoperire dumnezeiască confirmată prin semne şi minuni incontestabile?”
  R. „… caci trebuie sa fie si partide intre voi, ca sa iasa la lumina cei gasiti buni. (1Cor.11:19) „. Comitetul actual s-a format in urma unor framantari, dupa Revolutie, in care fostul comitet (de pe vremea lui Ceausescu, dirijat de un prezbiter cu sindromul „masculului dominant”) s-a separat de biserica, impreuna cu un grup de simpatizanti (acea fractiune s-a „evaporat” intre timp). Conducerea bisericii a fost preluata de grupul de slujitori din adunare. Cu timpul, unii s-au retras din acel „comitet largit”, rezultand actualul comitet care functioneaza asa de vreo 15 ani. A fost (si este) validat tacit de membrii bisericii.

  S.R. „Aţi avut cândva vreun caz de destituire a unui prezbiter pentru incompetenţă sau ineficienţă, sau este nevoie ca biserica să se roage şi să aştepte cu îndelungă răbdare ca Domnul să-l schimbe sau “să-l schimbe”.”
  R. Nimeni nu a fost exclus/inlaturat de la acele framantari post-revolutionare. Cine devine inactiv, datorita varstei, se retrage singur. Curios, la noi nu se prea inghesuie nimeni sa intre in comitet. Poate pentru ca aceasta pozitie e considerata ca una de „slujire si responsabilitate”, nu de „functie si putere”.
  Intri in comitet cand ai – tacit – o larga sustinere, cand „s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua” (adica prezbiterilor si adunarii). Iesi, nefortat de nimeni, cand nu mai ai acea sustinere. Prezbiterii nu sunt ca ciorapii, sa ii schimbi periodic. Daca un „madular”, functioneaza si interactioneaza bine cu celelalte madulare, n-are rost sa-l schimbi, doar de dragul schimbarii. Dati-mi si mie un exemplu de alegeri periodice in Biserica primara!

  S.R. „Detaliul cu unanimitatea mi se pare cam forţat.”
  R. „Unitate in lucrurile esentiale, libertate in cele neesentiale”. Cand am spus „unanimitate”, m-am referit la deciziile majore. Pentru problemele minore chiar nu se merita sa ne „sfadim”.

  S.R. „Aş avea nevoie de cel puţin un an, în care să particip la toate întrunirile comitetului şi ale bisericii respective pentru a mă convinge că lucrurile merg ca pe rulmenţi. ”
  R. Ei, nu merg chiar ca pe „rulmenti”, dar merg pe „bearing” 🙂 („Purtati-va sarcinile unii altora si veti implini astfel legea lui Hristos. (Gal.6:2) „)

 83. Tiby , este Ioan Basa din comitet? Mr. Oniga i spunea lui Nelu Pop intr-un email ca stimabilul Ioan Basa o sa-i dea mai multe detalii,( paste and copy : „Ioan Basa o sa-ti scrie mai multe „)si fac inca un „paste and copy” ( de Dorin Druhora)
  ” si in calitate de pastor al bisericii Elim
  prin anii 1996-2000, cu multa dibacie „a usurat” visteria bisericii de cateva sute de mii de dolari – sume cuprinse intre $500,000 si $750,000).
  „ioan basa rob al lui Isus Hristos
  Phoenix Arizona
  Friday, August 26, 2011 4:31 PM”
  Si despre Fratele Petrica „si am gasit fraude financiare foarte mari”.

  se pare ca bugetul acelei biserici este de ordinul milionelor daca se pot delapida sute de mi de dolari . Yea right…

  Ma bucur sa aud ca fratele Dorin Druhora nu a fost „brincit” 🙂 de bistriteni! Serios, de aceea daca te uiti la primul meu post am spus ca nu sint sigur, aveam doua suspiciuni, aradeni sau bistriteni. De ce ? … eh, deoarece cunosc marfa…..

 84. Gabi
  Ca pastorul care am preluat biserica de la Dorin Druhora pot să spun că nu am cunoștință de nici o dovadă scrisă că el al fi delapidat bani din casieria bisericii. Nu a fost acuzat niciodată oficial de biserica Elim de asemenea lucruri. „Informațiile” acestui „rob” vind e la stăpânul său, „tatăl minciunii”.
  La ultima întrunire cu „capii de familie” de vineri 16 septembrie, raportul de cenzori n-a prezentat nici o acuzație de fraude din partea mea și a fostului casier al bisericii. S-a menționat că evidențele au fost ținute profesional și cu multă responsabilitate.
  Fraudele de care vorbesc acești oameni sunt în imaginația lor. Ultima calomnie pe care am auzit-o ieri, este că am cheltuit numai la Starbucks peste $10,000.00. Nu-mi aduc aminte ca în cei 10 ani să fi decontat vreodată vre-o cumpărătură de cafea de la Starbucks. Dacă mi se prezintă dovezi sunt gata să plătesc înapoi împătrit.

 85. WWJD

  first off. dont go judging anyone on their level of spirituality. You dont know me and my relationship with God so its not right for you to go off saying „Pocaieste-te” You and everyone else that is NOT a member of the church should keep their comments to themselves, YOU do not know the things that are going on in the church, since YOU and EVERYONE else isnt involved in the church. I like how so many of you jump to say something, how about you sit quietly and read instead of going off judging people.

 86. WWJD

  Amen! Its not a temporarily thing, God will bring the next pastor in to Elim, there is no jumping in quickly to find a pastor that’s not meant to be by God! with all the posts ive posted people would jump in a accuse me of not being Godly, and telling me to question my spirituality with God, which is ungodly for them! No one one knows a person spiritual walk with God so for people trying to prove a point to themselves is wrong. AND Fr Lascau, with all these problems going on, i still pray for you and love you as a pastor. There is no hate here! I dont want you to think that either. If i said anything to make you think that, thats not what i was intending. You are a good pastor! Things do happen for a reason and we dont know why. But as a pastor i would like to see more of you saying your praying for Elim and the people of Elim and not always accusing the people of the Church to be the ones with the problems. we all make mistakes, no one is PERFECT! But God! and only God is the judge of ALL things! God bless!

 87. Un Frate Tinar

  Just so you know. The Friday night meeting was a complete waste of time! Nothing resolved, nothing proved and nothing accomplished. Well other than everyone and their mom was suggested to be in the „comitet” as well as recommended for preaching. I was there and thought it was a complete waste of time. The church’s obsession with meetings and power hungry „fondatorii” is going to be the ruin of that church. They still argued and yelled at each other like mad men, I thought they would all get along now that the „dictator” si „adeptii lui” had left but we all knew that wasn’t going to happen. People who have not been to church for years or have nothing to do with the church were recommended for the comitet. Absolutely ridiculous and honestly laughable.

 88. P.L.
  Faptul ca ati lasat Biserica dotata electronic si fara datorii dovedeste ca sunteti un bun administrator…dar, daca am inteles bine, ati fost adus pe post de pastor…asa ca mai important ar fi sa stim ce ati lasat in urma (adica ce ati zidit) in inimile oamenilor in acesti 10 ani… Sincer, va respect ca si predicator (printre cei mai valabili), dar nu va inteleg ca si lucrator…Ati acceptat de buna voie sa pastoriti intr-un statut si sistem defectuos (sa nu zic mai rau), iar acuma va pangeti de el. Daca a fost voia Domnului sa intrati in el (nu cred asta deloc), atunci nu aveti dreptul sa va plangeti. Zic asta mai ales pt ca ati stiut cum l-au tratat pe Druhora….Cred ca daca Druhora a fost maltratat, ar fi trebuit sa boycotati acea Biserica asa cum si in cazul de fata, daca ati fost maltratat, ar trebui toti lucratorii sa boycoteze aceasta Biserica si scoasa afara din cult…Altfel, mi-e teama ca avem de-aface cu lucratori fara integritate, si atunci isi merita soarta.

  .

 89. I don’t know you and judging by your rude and ungodly posts, I don’t really want to know you. I don’t have to know someone to judge that their usernames are „wwjd” and do the opposite of what Jesus would do. You can’t exactly prove your „relationship with God” through the hate you’re relaying to others. I can’t judge, but the Bible gives me every right to rebuke. Repentance is for us all including myself, but you won’t see me going around disguised behind an SN like wwjd throwing hate around.

 90. adi

  As dori din tot sufletul ,sa ne scrieti noua componenta a comitetului de la Bis.ELIM,ma intereseaza doar un frate ,ca sa-mi dau seama de „lovitura de stat” urmarita de mult timp de el…

 91. Pingback: MOFTUL BILINGUAL (3) Marea masă « Vindecătoru

 92. mircea

  Am fost si sunt un bun prieten de-a lui Dorin . Recunosc ca ne-am batut odata dar asta s-a intamplat la liceu .Sunt martor al intoarceri lui la Hristos. Pot sa ma laud ca am fost cel care l-a dus prima data la biserica .( dupa bataie ). Cand era pastor la Elim am primit o scrisoare ,un fel de plangere impotriva lui semnata de „un grup de frati ” .Am imbogatit compostul ,) un fel de gunoi menajer pentru cei care nu ati crscut la tara ) cu scrisoarea si au crescut castraveti precum in Gosen .
  Pe Pastorul Latcau il cunosc din predici si din cartile lui .Un om ajuns la maturitate poetica, un om cult , un penticostal cu accent de asceza intr-o lume tot mai stearpa , tot mai sacatuita de tot ce e bun.

 93. tiby

  „in fine.intelept ar fii sa ne pocaim toti..si sa terminam cu aruncatul vinei de pe unul pe altul…”
  Georgeta, e cea ce faci tu. Dai vina pe altii. Daca te uiti bine, nu am dat vina pe nimeni ci i-am spus la Gabi ca a fost prost informat. Se pare ca voi judecati pe altii. si destul de aspru. Asa ca vorba ta: hai sa ne pocaim si sa mergi si tu si Gabi si eu in fata oglinzi, sa ne deschidem bine ochiul si cu un „cleste” asa fain sa ne scoatem barnele din ochi !

 94. Ion

  Va dau dreptate frate Moses, … acuma este nevoie de evanghelizare nu numai printre necrestini, dar si printre crestini, … e nevoie de multa pocainta, mai ales in bisericile in care oile isi musca pastorii, se bat intre ei, se vorbesc de rau si etc… Pocaiti-va pocaitilor nepocaiti… pentru ca vine Domnul Isus Hristos…

 95. Luminita

  Ce putin informat esti. Am fost de fata cand s-a chemat politia si stiu sigur cine si cum s-a chemat politia pentru ca am vazut ce s-a intamplat. Pastorul era batut in holul bisericii si o femeie din disperare a chemat politia daca vrei sa te intereseze adevarul…pe care daca il negi, vei sta intr-o zi in fata lui Dumnezeu si vei avea sa raspunzi de blama ta

 96. Luminita

  cuvant, sorry to inform you but this article is so misinforming! Te-ai intrebat vre-o data cine e Paul Rubin (cel care a scris articolul) sau Nicolae Oprea (cel care a tradus articolul in Engleza). This article is very bias to say the least and as someone that was a member of Elim church and also as someone who happened to see what happened that night in the hall, I can tel you that this article is very twisted. It’s sad that it’s still on the web but that’s OK because there is One in Heaven who is quite aware of the truth and one day He will reveal it.

 97. Luminita

  WWJD, please change your name…you’re not really doing what Jesus would do…def. not talking like He would. Be very careful in how quickly you point fingers

 98. Luminita

  Luciu, te-ai gandit sa comentezi fara sa-ti dai seama de ce zici. Cesti oameni de care tu vorbesti nu sunt super vedete precum le spui, sunt oamenii Domnului care din cauza ca sunt oamenii mai fac si greseli dar sunt ai Lui, El este cel care i-a pus acolo. Adevarul este ca oamenii din ziua de azi nu prea au o relatie personala cu Dumnezeu si cand aleg un pastor ei asteapta ca acel pastor sa fie ca Dumnezeu…fara greseli, fara pacate, fara probleme, sa inteleaga tot si sa faca totul bine. Uitam ca acel pastor este un om care trebuie inteles, trebuie sustinut cu rugaciune si adevarul spus in dragoste, compasiune si iertare. Noi cand la un pastor i se vad greselile, ne gandim cum sa-l dam jos sau cum sa-l vorbim de rau…ca poate daca il vorbim destul de rau, va pleca si va veni altul care este mai…mai perfect.

  God have mercy on the Church!!!

 99. Luminita

  ai dreptate….boala asta a banilor nu pot sa o inteleg….tot acelasi acuzatii si cu fr. Lascau si cu fr. Druhora…ca au lasat biserica fara bani sau ca ar fi luat bani de la biserica…ce putin se informeaza unii de la sursa…iau si ei asa cum prin si cum aud

 100. Luminita

  Tiby, si tu esti putin gresit informat…fr. Druhora nu a fost doar impins sau branci ci chiar lovit daca chiar vrei sa sti, am fost acolo si am vazut si daca nu l-as fi iubit pe Domnul mult, nu as fi putut sa trec peste ce-am vazut pentru ca asa ceva nu te gandesti ca mai poti vedea in biserica dar iata ca se mai poate. Gabi, chiar nu a exagerat deloc. Si da, ai dreaptate ca nu au fost bistritenii care au facut asta.

 101. Ionel

  Esti cumva din Missouri frate sau sora, ca sa faci astfel de afirmatii. Eu am locuit in Missouri cat timp fr. Druhora a fost pastor acolo si biserica a crescut foarte mult. Oameni care dezbina si strica sunt peste tot dar fr. Druhora a ajutat mult adunarea din Missouri care a crescut foarte mare si unde toti s-au hranit. Dar se pare ca daca unii pastori nu danseaza asa cum canta unii, oile incep sa muste (cele care sunt lupii imbracate in piei de oi).

 102. Ionel

  Cert este ca conteaza…conteaza draga „ce conteaza” ca Domnul cunoaste inimile oamenilor asa ca nu as face prea repede afirmatia ca fr. Lascau pierde vremea pe net ptr. ca tu nu ai de unde sa sti care e timpul lui de partasie cu Domnul. Nu face afirmatii de genul pentru ca chiar nu sti…ce simpl este sa aruncam cu pietre…si ce repede o facem

 103. fany

  anonim anonimus Daca ar trebui sa te ingrijoreze cum esti vazut ca persoana ,asta este doar sa te preocupe sa te vada Domnul bine si nu oamenii pe care si asa tu nu te preocupi sa te porti frumos cu ei .Amintesteti bine de modul cum esti gata sa procedezi cind esti la loc ferit?

 104. There had to be some sort of closure for the whole ordeal. The shocking news got to me through a chain email that probably went around the globe a few times, not to mention that it was pathetic and non-balladic. (To think that some of my family that goes there never said a thing!) The weak attempt did not convince many, but not to judge the whining poet, I would have to say that apart from the bad poetry the wailing was down right ridiculous! I knew right off the bat there had to be a better explanation. I am sorry to observe that politics took over in Churches. I commend you, however, for your brave act, that is, I consider it brave, and at the same time I am finding great comfort in knowing that you are not going to comply with the „seeker friendly” concept of a Church. I commend you for stepping out in faith and having the courage to stand against the norm and the pressures and dare to make a difference. I saw you always as a man of convictions and serious about God. I am pleased to see the same warm heart beating inside your chest. You have a true pastor’s heart. I see you still love the sinners, and that’s what God bestows on His chosen servant. I also believe that you are human and make mistakes, (not a pun) but having the perspective that you do, I believe you will be OK. I have always learned something about God whenever you preached or the way you conduct yourself. That’s what we want to see, in a nutshell, we want to see God in God’s servants. That being said, I am praying that you will remain near God, no matter what. As long as God is your greatest consideration, I see you in good hands and I can’t wait to follow your new adventure, howbeit from a distance. (I don’t get mixed up with church politics).. I pray God will use you and your beloved wife to your greatest potential for his utmost purpose. Congrats for stepping out in faith, although I know you’re missed by many. I have one wish for you: when you see God, he should say „well done” – that will be the badge of honor for any believer. I trust the adventure is in progress. May God richly bless you with all you need and all you would never expect! In Christ,
  Your insignificant sister,
  Georgeta Ulici

 105. NouaOrdineCrestina

  Pentru cei ce intelegeti engleza ,aveti aici, exemplar,o frumoasa, realista si senzitiva incursiune de evaluare a conduitelor, atat crestina cat si morala, ale pastorului Petru Lascau !. In nici un caz „an insegnificant sister” ci dimpotriva o femeie ce-l urmeaza pe Isus, cu deosebita, reala si autentica putere analitica, plina de intelepciunea ce o da doar Duhul Adevarului !!!!. God bless you ,Georgeta Ulici !

 106. Mulțumesc din toată inima soră Georgeta pentru rândurile pline de încurajare și apreciere. Da, aveți dreptate. Va trebui să aibă loc un fel închidere a rănilor produse de aceste evenimente. Nu vreau să mai produc răni suplimentare de aceea nu mă grăbesc. Dumnezeu folosește și timpul la vindecarea inimilor oamenilor.
  Aventura este într-adevăr în progres. Nădăjduim să ne mutăm cât mai curând într-o clădire adecvată și să ne dăruim tot mai mult lucrării lui Dumnezeu.
  Mulțumesc încă odată pentru cuvintele frumoase!
  God bless you!

 107. Your heart is in the right place, I mean, in the right Hands. You truly have the heart of a pastor. The assurance you were given is a blessing for all of us, and as far as I am concerned, God will bless, because where God guides, He provides. This has yet to take place. To us it’s still a matter of time, to some degree, yet to Him , it has already taken place. This is mind boggling, buy marvelous as only God is.
  May he bestow his grace on you and your family. Keep up the good work!
  Jehovah Jireh! Amen!

 108. Thank you, kindly. I am truly humbled by your gracious comments. I got busy lately and haven’t visited the blog until now. May God bring encouragement and fulfillment in all your endeavors. God bless you!
  In His grip,
  Georgeta.

 109. COSTICA BANGEAN

  Dupa ce am citit partial comeatariile pro si contra… am decis sa scriu si eu citeva ginduri.Este o realitate trista ce s-a intimplat in aceasta biserica si chiar daca n-ar fi existat precedentul cu fratele Druhora nu ar fi intelept sa crezi ca fratele Lascau a plecat,pentru ca era vinovat.Logic vorbind , dusmanii care l-au determinat sa plece ar fi scos la lumina cele mai grave greseli pentru a-l incrimina si astfel sa arate tuturor ca lupta lor a fost dreapta si legitima. De ce nu pot aduce dovezi pertinente care sa-l dovedesca vinovat ? Un alt punct de vedere uitati-va cine sint unii dintre cei care il acuza …! Ce ati fi spus daca fratele petrica si-ar fi lasat nevasta si… apoi s-ar fi erijat in aparator al ADEVARULUI ? Ce a facut Domnul Isus cu cei ce i se impotrive-au ? postea si se ruga pentru ei si era foarte ingaduitor sau ii mustra aspru in public , nici nu in particular ? Cititi pentru a va convinge numai capitolul 23 Matei Ce a facut sfintul apostol Pavel cu cei ce i se impotriveau ? …a ales cumva sa-si consume energia si potentialul luptind cu ei la nesfirsit in sperata ca se vor schimba dupa 7-8-10 ani ? Ce a spus pavel lui Tit in cap. 3;10 „dupa intiia si a doua mustrare departeaza-te de cei ce…”sau in Fapte 19;9 „Pavel…a despartit pe ucenici de ei si a invatat in fiecare zi pe norod…”(sau pe cei care erau dispusi sa asculte) Aceste citate nu sint nici inventiile mele nici greseli de traducere ! daca tot spunem ca biblia este modelul dupa care ne ghidam hai sa-i urmam modelul . N U este flatare sa spun ca l-am auzit predicind pe fratele PETRICA de aprximativ 30 ani si credeti-ma sint pretentios cind este vorba de predicarea evangheliei si totusi stie ce spune si nu cauta sa tagaduiasca cu fapta ce spune .Atit acasa cit si in deplasare consider ca a facut o treaba uneori chiar foarte buna Am auzit marturii din Spania si din diferite locuri din SUA Permieti-mi sa va intreb care pastor s-au cit de multi pastori pot arata atita activitate ca el ? Si permiteti-mi sa mentionez ca nu face numai sa se afle in treaba. Nu vreau sa spun ca n-o fi facut vre-o greseala , toti cei ce ne luptam sa traim in sfitenie vedem uneori ca am gresit , dar nu este greseala un mod de viata .Convingerea mea este ca problemele create care l-au determinat sa plece n-au venit de la niste oameni cu bune intentii ci de la niste oameni firesti pe care nu-i intereseaza si nici nu simt ceva pentru lucrarea lui Cristos ci vor ca vrerea lor sa se faca cu orice pret , chiar cu pretul distrugerii „turmei” Pentru onoarea lui D-zeu cred ca asa cum s-a improscat cu mizerii fratele P.L. este necesar tot pe acest spatiu sa se scrie si cuvintele pocaintei chiar daca o veti face si in particular. Nu uitati pocainta trebuie facuta pe masura greselilor savirsite si fara pocainta nu este iertare Ginditi-va serios pentru ca ziua de miine nu stim niciunul din noi daca ne va ingadui Dumnezeu sa mai vedem soarele. DUMNEZEU sa va dea indurare si cred ca o va face pentru cei ce se pocaiesc cu adevarat. nu uitati : pocainta neurmata de de fapte nu este pocainta sau este egala cu zero .DUMNEZEU sa va binecuvinteze . COCO

 110. @ Val, biblia ne invata ca sa cunoastem despre… prin roada. Daca in cei 10 ani au fost atitia intorsi la Isus, atitia botezati, biserica a crescut cu atitia, …invatatura a fost de cea mai buna calitate (numai un rauvoitor nu va recunoaste calitatile si darurile fr pastor petru Lascau, in conditiile care nu cred ca ai vrea sa stii cum se spune de spre penticostali).Basca a mai lasat si niste ndotari exceptionale(materiale)in biserica si, lucrul cel mai important, a lasat visteria bisericii destul de plina cu tot ce au „revolutionarii bastinasi mai drag pe lume” adica vreo 200 de mii de dollari!
  Intrebare: tu Val ce nelamuriri ai? Care este substratul intrebarilor tale? FII SINCER SI DESCHIS ca un adevarat crestin, ca din cei undercover suntem satui! Spune lamurit ce sa inteleg din JUDECATA ta , cine si ce soarta merita? Pe cine si unde ii imparti?

 111. Mihail,
  Ce ti s.a parut tie nesincer la mine sau neclar, nu pot sa pricep. N.am nimic cu nimeni personal; cu atat mai putin cu fr. P.L.–il stiu doar din predici (3 doar)–una mai buna ca alta; mai ales cea de la Atlanta din 2010. Dar nu inteleg cultura pocaiasca romaneasca unde un pastor (mai ales unul de talia fr P.L) ar merge sa pastoreasca o bise care a dat afara un alt pastor cu violenta, MAI ALES daca pastorul respectiv a fost nevinovat.

  PS–Sunt de parere ca nimeni nu poate lua Biserica unui pastor–poti sa-i iei cladirea, dar nu Biserica–oile te vor urma oriunde ai fi dat afara.

 112. OVI Gabriel

  Buna sun Ovidiu traiesc momentan in anglia si va urmaresc la credo tv, (L-am cunoscut pt Dumnezeu la Tabor oradea prin predicile pastorului Bogdan pt care am un respect deosebit) frate lascau eu va aduc la cunostinta ca este bine a aduce aminte lucrurile bune: pe mine, prin predicile dumneavoastra Dumnezeu m-a intarit si nu de putine ori. Frate Lascau Kathrin Khulman zicea ca noi trebuie sa murim mii de morti, in fiecare zi carnea sa moara Duhul sa traiasca si acolo e tot ce conteaza.mesajul Bibliei e acelasi mesaj simplu si eficient „vai de cel ce stie sa faca binele si nu i-l face” .
  Dumnezeu sa continue sa va binecuvinteze…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s