Habemus papam!

Un fum alb şi subţire s-a ridicat peste dealurile transilvane aflate în prag de iarnă. Mulţimea mirenilor adunată de cu seară în piaţa Bisericii Sfânta Treime aştepta umilă cu cuşmele în mâini privind spre cer, nerăbdătoare să ştie cine este alesul. Cine oare putea fi unsul Domnului ales de El să-I conducă turma spre cele veşnice pentru încă patru ani? Când din coşul de fum al marii catedrale a ieşit spre după amiază un fum alb, ca semn al unei jertfe primite de divinitate, mulţimea a strigat într-un glas: Habemus papam! Habemus papam! (Avem papă! Avem papă!). Apoi, de dincolo de uşile de stejar şi de la balconul plin de laptopuri şi telefoane mobile, s-a trâmbiţat peste mulţimea adunată în piaţă şi tuturor mirenilor până la marginile pământului, numele celor aleşi. Sutele de cardinali adunaţi din lung şi latul ţării au surprins încă odată întreaga lume interesată cu înţelepciunea alegerii lor.

Pavel Riviş Tipei – preşedinte (395 de voturi)
Ioan Gurău – vicepreşedinte (329 de voturi)
Romu Mocanu – secretar general (372 de voturi)

Laptopurile s-au dat la răcit şi odihnă pentru o vreme după ce asudaseră atât de rău în campania electorală. Mirenii au plecat fiecare fericiţi la parohiile lor, iar cardinalii, au luat-o şi ei resemnaţi spre cele sfinte din ogreada lor. Unii fericiţi că lucrurile au ieşit conform indicaţiilor primite, alţii necăjiţi că nu se vede nici o schimbare a modificării sperate. De dincolo de clapele computerelor şi receptoarele telefoanelor, naivii care cred în schimbare, au început să caute prin rafturile cu cărţi româneşti volumele lui Caragiale. Nea Iancu a devenit contimporan. S-a schimbat. Pe ici colea. Prin punctele esenţiale. În aşa fel că totul a rămas aşa cum a mai fost. Curat murdar Coane Fănică!

20 de gânduri despre „Habemus papam!

 1. @ Petru Lascau, all.

  „Pentru ca raul sa triumfe, e suficient ca oamenii de bine sa nu faca nimic”-Edmund Burke.

 2. S-a intamplat odata nu de mult intr-un compartiment de tren dintr-un oras francez;mai multi adolescenti negri il bateau de -l snopeau pe un blondut care tare ducea a rus .Compartimentul era aproape plin de calatori,nimeni nu intervenea se uitau cu o teama viscerala.Nu am mai rezistat m-am sculat in picioare am vinturat pe doi prin compartiment ,blondutul s-a dat in spatele meu ;ca un iepuras ,tremura tot ,gasca daca a vazut ca nu se poate trece au plecat in alte compartimente,apoi toti din compartiment au inceput sa aplaude,eu,eu ma-m dat jos din tren cu blondutul in spatele meu si cu o frica in san ,aproape ca a celui batut dar prin mila lui Dumnezeu totul s-a sfarsit cu bine si am reusit sa-l urc intrun autobuz pe fecior si dus a fost.

 3. Dacă urăsc ceva în viaţa mea, este războiul de orice fel ar fi el. Dar nu pot fi un pacifist pur sânge când în prezenţa mea se petrec lucruri grave. Nu pot trece pe trotuarul vecin când copilul meu (sau al Dvs.) este agresat de huligani. Nu prea ştiu să mă bat. Probabil că o voi sfârşi cu capul spart sau în spital. Probabil că fraţii mei vor constata că nu sunt un om atât de respectabil cum credeau ei, pentru că mă bat cu huliganii pe stradă. S-ar putea ca un poliţist grăbit să considere că eu sunt agresorul… Toate sunt posibile. E un risc să te lupţi în zilele acestea. Dar şi să nu faci nimic…

 4. Petru Lascău says: Va inteleg foarte bine si cred ca aveti dreptate dar parca ma simt strivit de un razboi asa de mare…

 5. Nu vreau să intrăn într-o nouă rundă de dezbateri, de data aceasta despre ‘răscumpărarea prezentului’. Trecutul trebuie lăsat în pace, cred unii, pentru că şi aşa nu mai putem face nimic cu privire la el. Credeţi că ar trebui lăsat şi prezentul în pace? Când vor veni consecinţele acestui prezent, n-o să fim întrebaţi de ce am tăcut acum? Nu este vorba de scos ochii nimănui. Aşa cum spuneaţi, fiecare avem bârnele noastre. Dar nu cred că este vremea să-i închidem. Dacă vezi pe fratele tău că face un păcat… trebuie să închizi ochii?
  Da, suntem cu toţii penticostali… la sfârşit (pentru că toate lucrurile vor avea un sfârşit) vina ne va aparţine tuturora. Aleşi şi alegători. Deopotrivă.
  Eu sunt cu gustul amar de multă vreme…

 6. Responses to Habemus papam!
  Totusi acestia pe langa cele aratate(cu degetul la obraz) ei sunt si fratii nostrii.Sau poate i-am incadrat la:”cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati. (1Cor.5:11)”
  Mi se pare mult prea acida si lipsita de blandete si poate si de adevar zicerea la care fac referire …nu stiu, dar mi-a lasat un gust amar.Si noi si ei si voi suntem penticostali. N-ar trebui sa ne scoatem ochii unii altora cu toate ca avem in ochi destule gunoaie unele chiar cat o barna, dar de ce sa scoti ochiul? poate pentru ca daca ochiul e rau duce tot trupul in gheena? este foarte posibil…nu stiu cum sa inteleg ca este mai bine…

 7. Cred ca versurile grupului „Omega – Caut un om” sunt profetice pentru aceste zile atat de febrile, dar si un motiv de auto-verificare in care sa ne intrebam sincer si onest: „oare pot fi eu acela”. Asta daca nu cumva functionam dupa alti algoritmi. Cu drag, Cleopa.

 8. PS :
  Irina,
  Nu, nu sunt ruda cu ei ! nici cel putin „apropiati”.
  Daca ei sunt mantuitii Domnului Isus, imi sunt FRATI.
  .. si tu, la fel !

 9. Draga Irina,
  Avem doua extreme: negativ si pozitiv!
  Depinde de individual la ce extrema evalueaza scenariul.
  Tu ai evaluat negativul si negativul si-a atins scopul.
  Eu nu contestez scopul negativului…
  Din extrema pozitivului, permite te rog evaluarea:
  „„Dacă ar fi şi ortodocşii la fel de civilizaţi“ declară echipajul ce asigură liniştea
  în zona din Decebal încă de dimineaţă, de la ora 08:00.
  „Sunt oameni foarte civilizaţi, liniştiţi, dar şi foarte bogaţi“,
  remarcă aceştia, „i-am văzut venind doar cu maşini de peste 20.000 euro“.
  Cel putin aparenta, isi spune cuvantul si este destul de laudabil !
  Cat despre „vorba Pietei”, cu tot respectul fata de tine ca martor ocular, posibil,
  si cu inima buna, te rog primeste-mi sfatul:

  IN PIATA ? ca la piata !!! azi sunt ei pe „taraba”… maine tu sau, oricine…

  Cu „tipat, urlat, cearta, gesticulat agresiv”:
  individul da ce are ! exact cum pomul, dupa roada se cunoaste !

  Multa pace, draga mea!

  ” fru

 10. Cumparatorilor din piata de langa Biserca Sfanta Treime Bistrita li s-a oferit un adevarat spectacol tragic-comic, multa asemnarea cu alegerea „regelui tiganilor”, de la Sibiu, inclusiv parada masinilor acestor „sfinti”, semidocti, plini de sine, imbracati lucios, bine ghiftuiti. Spre ei „isi casca(u) ochii sai nerodul” si ii injura(u) sarmanii cu banuti putini veniti la piata din apropiere. Iar cativa crestini ortodocşi spun(eau): Uite-l ma pe (…) cel care ne certa si urla la noi, de curand, la inmormantarea lui…. Apropo, de ce oare, unii cred ca urlatul, tipatul, cearta si gesticulatul agresiv pot sa intoarca oamenii spre Dumnezeu?
  Vezi imagini de langa piata:
  http://www.observatorbn.ro/articol.php?categorie=2&articol=1475

 11. Buciumul Apusenilor rasuna prelung si puternic ,peste paduri desfrunzite ,peste varfuri de stanca si vai , sa adune pe cei ce au ramas drepti si in picioare, pe cei ce nu si-au aplecat fruntea si nu si-au vandut sufletul pentru un blid de linte aurie. Ne ramane sa ne aplecam ,sa rostim cea mai profunda rugaciune de cerere a vietii noastre si sa alegem o piatra bine slefuita ,ridicata cu grija din unda clara ,din parul lacrimilor noastre . O vom aseza acum in prastia ADEVARULUI ,ce se roteste la vedere,peste intreaga Romanie, intr-un brat si o mana incercata si intarita de Duhul Sfant ! .Venim sa infruntam MINCIUNA ,de data asta uniti intr-un cuget si o simtire, plini de incredere in Cel ce ne asigura Biruinta !. Ne asteapta o lupta crancena ! . Noi, Strajeri ai ADEVARULUI, venim acum uniti in Isus Hristos -Domnul nostru Viu, sa -l infruntam pe TATAL MINCIUNII ,sa-i dam jos pe slujitorii lui ,inaltati pe Turla Cultului Propriei Personalitati ,numita sacrilegic ,biserica !!. Timpul lor s-a ispravit iar punga lor cu …voturi, s-a crapat in doua ! .Vor fi inlaturati , in numele Dumnezeului Nostru Cel Viu in Vecii Vecilor !. Iar Goliatul Rosu ,travestit in sutana preoteasca , ce rosteste necurmat hule si vorbe de ocara impotriva sfintilor lui Isus Hristos , va fi rapus ,lovit chiar in mijlocul fruntii lui trufase !.

 12. Excelentã prezentare! Am râs cu lacrimi, desi eram în public…
  Fie vorba-ntre noi… nici eu n-o puteam face mai bine! 🙂 🙂

  Trebuie sã râdem acum sã ne ajungã alti patru ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s