De când s-a trezit Ţon nimeni nu mai doarme

Jurnalul lui Ion Pocăitu (3)

N-am mai scris demult în caietul meu, că de când cu lăptopul lui Neluţu, citim toată seara până noaptea târziu. De la un blog (sau bleg, nici nu ştiu cum îi zice corect), la altul. La unul facem câte un popas pentru ca să ne mai tragem sufletul, după ce făcurăm paşi mulţi spre lumină. Trecem apoi la vindecător să ne mai vindecăm de durerile de inimă pe care le-am primit de la Marius care ne-a crucificat nu alta. Toţi au domnule, treabă cu Ţon. Unul zice că Ţon ar fi chiar o instituţie. Ciudat. Foarte ciudat!
Pentru că Ţon s-a trezit şi merge la Străjeri, fraţii baptişti i-au retras, cică, ordinarea. Cum or fi făcut? Mă tot întreb că nu prea pricep cum se poate retrage o ordinare? Unde o retrag? Cine o preia de la el? Cum se procedează? O să-l cheme la Bucureşti şi acolo o să ia de pe el rugăciunile de la ordinarea sa? De ce mă frământ eu de treaba asta, e că o să intre la idei şi penticostalii noştri. Să am eu grijă ce scriu şi în caietul ăsta!
Am citit apoi că pe doi dintre străjeri i-au suspendat. No, Doamne, aista e mare confuzie în capul meu. Cum o fi cu suspendarea? Îi spânzură de ceva? Chiar acum în ajun de Crăciun? Doamne iartă-ne! Cu Demeter au terminat scurt şi clar. L-au exclus. Punct. Nu mai sunt nedumeriri. Dar suspendarea şi retragerea ordinării… cine ştie ce pedepse grave mai sunt şi astea?
M-am tot gândit astă noapte, că n-am putut dormi bine. Ce s-o fi întâmplat oare în lumea asta? De ce sunt aşa de supăraţi fraţii baptişti că s-a trezit Ţon? Era mai bun adormit? Zic ei că acolo la străjeri unde merge şi Ţon acuma, oamenii sunt tare gălăgioşi, cad, strigă, cântă, dansează… Apoi ei n-au fost la stăruinţele noastre să vadă ei bucurii acolo! Oamenii când se trezesc fac larmă. Ce mare şi greu lucru e ăsta de înţeles? Eu mai lălăiesc prin baie dimineaţa când mă trezesc. Fluier când plec de acasă. Nu întotdeauna. Câteodată sunt tare mofluz şi taciturn. Mă mai ceartă Veta când mă vede aşa. Îmi zice că arat ca Sfântul Sebastian de la biserica catolică din colţ, plin de săgeţi săracul!
Apăi, dacă Ţon s-a trezit şi cu el mai mulţi fraţi baptişti, ar trebui să fie mare bucurie pe bisericile lor. Doamne cum m-aş bucura eu să văd pe unii de la noi că se trezesc! Stau ca morţii pe băncile bisericii. Parcă i-a amendat poliţia în fiecare duminică dimineaţa. Când cântăm, ei nu cântă. Când ridicăm mâinile la rugăciune sau cântare ei nu le ridică nici dacă le-ai pune un pistol în spate. De rugat nu se roagă, de dat bani la biserică nu dau, de ajutat la ceva nu ajută. Sunt ca nişte statui de slănină. Doamne, dacă s-ar trezi! Să-i văd că sar în sus de bucurie, că strigă Aleluia (chiar şi când nu trebuie), că se roagă mai tare ca noi toţi. Să-i văd dansând prin biserică de bucurie şi de cercetare a Duhului Sfânt, tare m-aş bucura. Aş dansa şi eu cu ei. Aş striga şi eu de bucurie cu ei.
Trebuie să mă mai gândesc la lucrul ăsta cu trezirea lui Ţon şi cu reacţiile unora la trezirea lui. Precis nu-i lucru curat aici! Dacă nu te bucuri că s-a trezit cineva, de ce atunci să-i retragi ordinarea? Eu i-aş ordina pe cei ce se trezesc. De ce să-i suspendezi dacă s-au trezit bieţii oameni?
Dar nu e singurul lucru pe care nu-l înţeleg eu acum. Mă întreb oare bine am făcut că am cumpărat lăptop lui Neluţu? Ce fericiţi eram noi când nu aveam necazurile astea pe cap! Şi puteam dormi bine. Acum nu mai dorm că s-a trezit Ţon. Ăsta când se trezeşte, nimeni nu mai doarme.

237 de gânduri despre „De când s-a trezit Ţon nimeni nu mai doarme

 1. Fratele meu de credinta Eugen ,comentariul expus cu privire la cel ce are putere de predicare ,trebuie sa te trezeasca de ce DUH SI INTERES este condus!Domnul Isus si alaturi de ucenicii care au primit DUHUL SFINT nu s-au sfiit si nici bilbiit in predicare,in facere de bine ,in vindecari si in slujire ,chiar daca au fost intimidati ,batuti si chinuiti!!DUHUL SFINT SA STII CA DA PUTERE DE SFINTIRE,NEPRIHANIRE,PENTRU A PUTEA AJUNGE LA DESAVIRSHIRE SI A URII FAPTELE FIRII PAMINTESTI CU TOATE CALITATILE SI DORINTELE EI!Iar in gura acestor persoane ,tu nu vei gasi ;minciuna,inshelaciune ,manipulare si alte lucruri pe care firea le face si Legea le condamna!!Deci o mare atentie si ia seama bine la ROADE,fiinca stim ce este scris in Iacob 3?Sa citim;”poate oare un smochin să facă măsline, sau o viţă să facă smochine? Nici apa sărată nu poate da apă dulce.

  13Cine dintre voi este înţelept şi priceput? Să-şi arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blîndeţa înţelepciunii!

  14Dar dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului.
  IATA MESAJUL SI TOTUSHI CINE ESTE PENTRU ADEVAR DACA SINT LUPTE SI DEZBINARI?

  15Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pămîntească, firească (Greceşte: sufletească.), drăcească.

  16Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele.

  17Înţelepciunea care vine de sus, este, întîi, curată, apoi pacinică, blîndă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică.

  18Şi roada neprihănirii este sămănată în pace pentru cei ce fac pace.”Deci chind dezbinarile si certurile o sa fie inlocuite de liderii care le creaza cu PACE SI VA FI DORINTA PENTRU PACE ,o sa intelegem ca sint condushi de intelepciunea divina si detin puterea DUHULUI SFINT ,pina atunci cu mult regret pot sa o spun si fara sa jignesc ;Tot firesti si pamintesti ramin ,iar interesul este cel de expunere,dominare si putere !Si nu au ajuns sa inteleaga mesajul domnului Isus care pentru adevaratii lui ucenici el acesta este si pentru ei la fel ar trebui sa fie si astfel se expune;”Matei 20;”25Isus i -a chemat, şi le -a zis: ,,Ştiţi că domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, şi mai marii lor le poruncesc cu stăpînire.

  26Între voi să nu fie aşa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru;

  27şi oricare va vrea să fie cel dintîi între voi, să vă fie rob.

  28Pentru că nici Fiul omului n’a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.„
  SPER CA ACESTE TREI VERSETE SA FIE MEMORATE ,INTELESE SI APLICATE PENTRU FIECARE CARE SE PRETINDE UN UCENIC SI UN LIDER PENTRU CRESTINII CEI INCONJOARA SI CEI CARE VOR VENI LA POCAINTA!!!!!

 2. Sunt pastori care sunt capabili sa predice in fata a mii de oameni fara sa aiba nici un pic de emotii dar daca il pui sa predice in fata unui singur om nu stiu ce sa spuna si incep sa se balbaie. In spatele amvonului si a predicilor te poti ascunde foate bine dar cand esti fata in fata cu un singur om acolo lucrurile se complica, nu mai poti sa spui o predica in 3 puncte cu introducere si concluzii. Acolo trebuie sa predice viata ta si trebuie sa ai ce sa raspunzi la intrebari de genul: cum ti-a schimbat Hristos viata ta in mod practic sau cum ti-a raspuns Dumnezeu la rugaciune. De la amvon poti sa faci teologie si/sau filozofie, teorie dar cand vorbeste de la om la om trebuie sa predici o evanghelie mult mai practica. Nu stiu cati sunt capabili sa faca asta.

 3. gabi,

  referitor la „venirea la lumina” eu sint constient ca ma aflu-zi si noapte-sub razele emanate dela ,Lumina lumii” potrivit afirmatiilor Domnului Isus;”Eu sint Lumina lumii;cine ma urmeaza pe Mine,nu va umbla in intunerec,ci va avea lumina vietii”(Ioan 8;12)

  Depinde cum” interpretezi” tu -sursa de lumina-si dela cine primesti „fotonii” respectivi,avind in vedere ca sint;
  -lumini obscure
  -lumini palide
  -lumini intermitente
  -lumini de noapte(licurici -mari sau mici)
  ……mai adauga tu….

  majoritatea” luminilor” au ca sursa „scinteia” care poate fi la „momentul oportun”sau „diferit” ceeace da nastre la o „aprindere”inversa.

  BDW,am vazut ca esti „indragostit” de Dacia(ma refer la auto)
  Nu simti un „homesick” dupa Dacie care nu de putine ori,are o aprindere inversa, producind niste „rateuri puternice,zgomotoase” in toba de esapament..??

  Ai observat cite „aprinderi inverse” sint pe blogurile acestea ,reflectind sursele de lumina pe care le au..??

 4. DISCLAIMER:
  „Petiţia hazlie” contra denumirii de rom/roma/romanis şi revenirea la cea de ţigan… NU îmi aparţine
  şi NU recomand nimănui să o semneze, cu toate că sunt de acord ca, atât oamenilor cât şi lucrurilor, să li se spună pe nume, a. î. să poată fi identificaţi fără nici o confuzie.

 5. Hmm…Eu as compara lupetele astea „de nivel inalt” dintre baptistii si penticostali, cu luptele din parlament intre putere si opozitie. Ei in loc sa isi faca treaba, aceea de a prezenta evanghelia lui Isus si a mantui cati mai multi oameni, respectiv a conduce tara cat mai bine si oamenii sa aiba conditii de trai cat mai bune, se lupta ca „chiorii” (scuzati-mi expresia) intre ei. Uitati-va putin la aceste doua lupte si daca nu imi dati dreptate daca aceste doua lupte nu seamana intre ele? Oamenii mor in pacate fie ca sunt in lume fie ca sunt in biserica si noi ne certam si ne luptam pentru a ne sustine o doctrina sau alta. Mai lupta cineva pentru Cristos? Cand cineva injura de Dumnezeu in autobuz sau tranvai il mustram noi ca a injurat de Dumnezeu? Din pacate, nu. Dar daca un frate dintr-un alt cult zice ceva de doctrina cultului meu sarim ca arsi. Oare asta sa fie crestinism sau fariseism? Mie imi pare mai mult a fariseism. Vai si amar de crestinismul nostru.
  Tare as vrea sa ii vad pe fratii din conduceri de sus sa mearga sa evanghelizeze comunitati de rromi, sau baietii de cartier, sau alte comunitati la care nu ajungi la costum si cravata. Cum ar face-o? Sau mai bine zis, ar merge? Veti spune ca si ei merg in misiune. Da merg. La alte biserici si ne plimbam dintr-o biserica in alta. Ne facem programe unii altora si ziceam ca facem misiune.
  Eu zic ca lui Cristos ii este rusine de unii asa zisi „crestini”. Nu generalizez pentru ca, da , mai sunt si oameni care il cauta pe Cristos si doar pe El.
  Ruga mea e ca Domnul sa ne trezeasca pe fiecare indiferent de cultul care facem parte.

 6. Präjituri speciale de „cräciun”:

  Dio vi benedica!

  Vä doresc tuturor inclusiv famililor voastre
  binecuväntäri de sus dar si de jos, credintä statornicä,
  dragoste curatä pentru oricine,
  multä,multä veghere
  si un duh de rugäciune sä vä insoteasä toatä viata voasträ.
  Domnul Domnilor sä fie si sä rämänä STÄPÄN in viata voasträ si binenteles si in a mea……………………………..

  PS.Dacä v-a pläcut präjituriile atät acestea cät si cele de altä datä atunci voi revenii cu altele poate si mai gustoase…..

  MULTUMESC FRUMOS!

 7. “Trezirea lui Ţon a creat o adevărată furtună mediatică.”

  Eu consider că fr. Iosif Ţon a fost şi este un om al lui Dumnezeu, cu toate neajunsurile şi imperfecţiunile pe care le-a avut sau continuă să le aibă!

  Sunt sigur că un număr enorm de oameni au beneficiat de-a lungul deceniilor trecute de slujirea fratelui Iosif Ţon (inclusiv eu). A afirma că el s-a trezit doar acum, pentru simplul fapt că în sfârşit a acceptat în public nişte adevăruri pe care el oricum le ştia şi le accepta într-o oarecare măsură, şi a pretinde că până acum el a dormit, la fel cum, chipurile, “dorm sforăind” toţi ceilalţi creştini care nu se alătură sau nu subscriu imediat la toate practicile Mişcării Străjerilor, este o ABERAŢIE care trebuie rectificată cât mai curând posibil!!! Apostolul Pavel nu şi-a permis să facă astfel de afirmaţii despre Apolo care, din relatarea celui dintâi, se pare că era cât se poate de treaz, chiar dacă a avut nevoie să i se explice anumite lucruri mai în profunzime. Poate că dacă am adopta o atitudine mai puţin sarcastică şi beligerantă, am obţine rezultate mult mai bune.

  Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 8. Marturisirea sincera implica o conditie de smerenie si umilinta, din partea celui in cauza, pe care Dumnezeu o apreciaza, dar o si onoreaza, Isaia 57:15b „Eu locuiesc in locuri inalte si in sfintenie, dar sunt cu omul zdrobit si smerit, ca sa inviorez duhurile smerite, si sa imbarbatez inimile zdrobite.”
  In unele situatii, cel in cauza cauta singur marturisirea si implicit capata eliberarea cugetului. In altele, Dumnezeu insusi, te conduce spre acest examen, iar daca esti sincer si il depasesti (sora Zamfira, sora Dora), ai un strigat puternic de biruinta, dar pe care cei mandri il intimpina cu desgust.
  Ca si in exemplele amintite, multi dintre copii Domnului isi delecteaza sufletul in Prezenta Dumnezeului Inalt, altii continua sa argumenteze daca si cum.
  Intr-o zi o sora care locuia temporar la noi, imi spune: „Frate liviu, mi-a Facut Domnul de cunoscut ca te va pune intr-o menghina” Nici o conditie, nici o sansa sa ocolesc ceeace era in fata mea. Dupa cateva luni am fost diagnosticat cu cancer la vezica, gradul II. Doua zile dupa biopsie s-a pornit o hemoragie pentru care am fost internat de urgenta in spital. Acolo pe pat, timp de doua nopti si doua si doua zile, am fost in menghina Stapanului.
  Ma credeam suficient de OK ca sa fiu linistit, dar acolo am gasit ca praful si rugina timpului, impiedica stralucirea vasului. Mi-am gasit o persoana „de incredere” si eram hotarat cand o intalnesc, sa-mi deschid fiinta spre eliberare.
  Dumnezeu insa, mi-a scos inainte un frate, Fratele Iacob Sumandea, om cu o experienta mare, care mi-a spus scurt: Tu ai nevoie de marturisire. Stiu, zic, cand voi fi acasa am sa o fac. Imi zice, de ce nu acum. Zic, pentru ca pe fratele Iacob nu il mai intalnesc, dar pe omul meu il voi vedea mereu, iar aceasta imi va aduce aminte ca nu mai pot pacatui. Imi zice: Mai tinere, tu trebuie sa mai inveti pocainta, cum predici, dupa ce Dumnezeu iti iarta pacatul isi mai aduce aminte de el. Tu de ce vrei sa fi mai intelept ca Dumnezeu. Precizez ca fratele Iacob avea atunci 95 de ani, diferenta dintre noi fiind de 35 de ani. Dupa o marturisire sincera, am facut impreuna o rugaciune, mi-a facut ungerea cu untdelemn, iar la 6 luni dupa aceea am fost declarat ca fiind liber de orice boala.Ii dau tot creditul si cinstea lui Dumnezeu, pentru ca in dragostea lui m-a trecut pe acel drum al eliberarii.
  Frate Petrica, iarta-ma ca am fost asa lung, dar unele detalii din experienta mea, poate vor ajuta pe altii sa ia decizia corecta in viata lor.
  Fiti Binecuvantati de Domnul.

 9. Drago. Tragedie, persoana aceea are un copil autistic, si guvernul a taiat ajutorul ptr. Copii cu acea boala.( drudge has the pictures)

 10. gabi,
  thank you for your kindness to give me a coffe.

  Sint intru-totul de acord cu tine ca noi pacatuim incontinuu,deacee Domnul Isus a si spus despre iertare-reciproca- in numar de cel putin 7 ori 70 ori/zi.

  anyway,vreau sa te asigur,ca te-am „simtit” mereu aproape, cautind tot timpul sa-mi dai”return” cuvintul -kumbaya -asa cum i l-ai returnat lui fr.C.Ionescu.
  iti marturisesc ca n-am avut o satisfactie cind ti l-am adresat,dar vorba ta ,am m-am lasat si eu”inspirat”de altii,in loc de biblie si iata ce a iesit.
  thank you for your tenacious.

  s-ar parea ca mai ai de „returnat”acelas pachetel ,in alta parte,dar ai pierdut legatura…
  don’t give up!

  Asa-i ca este minunat sa stai sub calauza lui Dumnezeu,prin Duhul sfint -mai ales in aceste zile cind Domnul Isus sa nascut pentru a ne salva si a pus in noi o nadejde care NU INSALA.

  Ce mare har ni sa aratat noua,sa traim prin credinta,sa fim revitalizati mereu ,zi de zi, in comparatie cu cei ce nu l-au primit pe Isus in viata lor si au ajuns sa se arunce dela balcoanele parlamentului-din cauza disperarii.

  merry Christmas!

 11. @drago, noi savirsim un pacat, i fiecare minut.
  Cea mai mare porunca este sa il iubim pe Domnul nostru cu toata inima si tot sufletul. Ai reusit sa iubesti Asa? Eu nu. Cu alte cuvinte, savirsim cel Mai mare pacat in fiecare moment din viata noastra,( logic,ptr. ca incalcam sea Mai mare porunca)
  In sfirsit putem cinta kumbaia impreuna. Hai sa ne intilnim la un starbucks pe 122. I’ll buy.

 12. „Inteleptule Gamaliel” ! Intram pe un teren „minat”. Domnul Isus spune: „Cum poate sa intre cineva in casa celui tare si sa-l jefuiasca, daca n-a legat intai pe cel tare? Numai atunci ii va jefui casa”. Lamurirea pe care sora Zamfira o cere cu privire la „lucrarile diavolului” puse in seama „Numele Domnului”, ca fiind un fals spre a insela, ne-o da insusi Domnul Isus in Matei 12:25-26. O vindecare miraculoasa niciodata nu va putea fi pusa in contul diavolului, ca fiind o lucrare de inselare.
  Domnul Isus a venit sa nimiceasca lucrarile diavolului, 1 Ioan 3:8b , Evrei 2:14-15.
  In El avem viata, miscarea si fiinta, Fapte 17:28;
  Lupta noastra se de la nivelul capeteniilor,domniilor,stapanitorilor intunerecului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, Efeseni 6:12.
  Cel ce este in noi (Ioan 14:17) face lucrarea pentru care este trimis (Ioan 14:26), iar ucenicul Domnului nu bajbaie in necunostinta (1 Ioan 2:26-27).
  Am amintit doar cateva versete, spatiul nu permite mai mult, caci vreau sa va spun ca sunt uimit de o astfel de apucatura a unui „pastor” de a nega o lucrare complexa ( vinovatia pacatului, marturisirea, eliberarea cugetului, vindecarea sufletului, etc.) a Duhului Sfant, punand aceasta pe seama inselaciunii diavolului. Domnul Isus are un cuvant foarte greu in dreptul acestor oameni, Matei 12:31-32
  Starea de necredinta a evreilor religiosi din timpul Domnului Isus, s-a perpetuat pana in zilele noastre, iar astazi asistam cu aceeasi stupoare la „uciderea lui Lazar”, pentru simplu motiv ca Isus l-a inviat din moarte, i-a dat viata de care a inceput sa se bucure din plin.
  Sora Zamfira, sora Dora si toti care ati avut parte de bunatatea Domnului in vindecarea sufletului, dar si a trupului, dati glorie lui Dumnezeu cu bucurie. Bucuria mantuirii prin Duhul Sfant nu o poate nimeni lua. Dumnezeu sa va tina tari in credinta.
  Cu multa apreciere, al vostru frate, Livius.

 13. Alin as vrea sa te intreb cu ce e mai presus numele ALIN decit gheorghe de faci trimitere ca si la ceva de nimic un pic de respect fata de numele altora cred ca nu ti -ar face rau mai ales ca esti foarte sensibil la nume, ce crezi?

 14. Dumnezeu să ridice în fiecare biserică în care este chemat numele Său, STRĂJERI, sau cum doreşte El săi numească, şi să se folosească de ei pentru a aduce toate bisericile într-o stare de clocot, iar numele mişcării să nu fie doar unul în plus care să fie adăugat la cele existente peste doi sau trei ani de euforie.

  Eu nu cred că acestea sunt vremuri potrivite în care să numărăm sau să cântărim prada de război dintre denominaţiile aflate la “Vârful Piramidei Spirituale”: Câţi trec de la ei la noi, şi câţi trec de la noi la ei… Dumnezeu nu a dat darurile Duhului Său Sfânt fraţilor Penticostali sau Charismatici ca ei să se fălească şi să facă paradă cu ele în faţa celor care nu le au, sau care încă nu le-au primit!

  Slăvit să fie Domnul care prin Duhul Său este adevăratul şi SINGURUL motor al oricărei treziri autentice şi de durată! El este în măsură să-i sensibilizeze pe toţi fraţii Baptişti să accepte toate darurile pe care El vrea să li le dea, şi de asemenea este în măsură să-i sensibilizeze pe toţi fraţii Penticostali să studieze mai mult cuvântul Său, care este cu mult mai important decât nişte emoţii sau senzaţii care, din nefericire sau din păcate, nu în toate cazurile sunt autentice.

  Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 15. gabi,
  iti raspund ca , eu ca persoana, NU STIU toate pacatele comise de mine,dar sint stiute si cunoscute de Dumnezeu.

  Deaceea in rugaciunea pe care o ridicam catre Tatal ceresc trebuie mentionate si cuvintele”pacate facute in vreme de nestiinta” . Dece..??
  -pentru-ca noi sintem paminteni,uituci ,cu alte cuvinte-HABARNAVUTI.

  Dumnezeu in bunatatea Lui afirma ca;”
  ..nu tine seama de vremurile de nestiinta..”(Fapt.17;30) dar „pedepseste nelegiuirea parintilor in copii pina la al treilea si al patrulea neam al celor ce Ma urasc..”(Exod.20;5) .

  S-ar putea ca de aici sa fie scos , de catre Strajerii ,cuvintul de „pacat generational” pe care-l rostesc la rugaciunea facuta pentru eliberare.
  Este o supozitie a mea.

 16. Stimată soră Zamfira,
  Am citit cu plăcere rândurile scrise de dumneavoastră şi mă bucur foarte sincer de experienţa pe care aţi avut-o. Nu am nici un motiv să vă contrazic atunci când afirmaţi că starea aceasta de lucruri s-a prelungit datorită lipsei de hrană şi învăţătură adecvată în biserica din care faceţi parte, însă ştim cu toţii că uneori pot fi întâlnite cazuri similare chiar şi în biserici unde se dă învăţătură sănătoasă şi complectă. Totul e bine când se termină cu bine!
  Eu mă rog lui Dumnezeu să ridice în fiecare biserică în care este chemat numele Său, STRĂJERI, sau cum doreşte El săi numească, şi să se folosească de ei pentru a aduce toate bisericile într-o stare de clocot, iar numele mişcării să nu fie doar unul în plus care să fie adăugat la cele existente peste doi sau trei ani de euforie.

  Eu nu cred că acestea sunt vremuri potrivite în care să numărăm sau să cântărim prada de război dintre denominaţiile aflate la “Vârful Piramidei Spirituale”: Câţi trec de la ei la noi, şi câţi trec de la noi la ei… Dumnezeu nu a dat darurile Duhului Său Sfânt fraţilor Penticostali sau Charismatici ca ei să se fălească şi să facă paradă cu ele în faţa celor care nu le au, sau care încă nu le-au primit!

  Slăvit să fie Domnul care prin Duhul Său este adevăratul şi SINGURUL motor al oricărei treziri autentice şi de durată! El este în măsură să-i sensibilizeze pe toţi fraţii Baptişti să accepte toate darurile pe care El vrea să li le dea, şi de asemenea este în măsură să-i sensibilizeze pe toţi fraţii Penticostali să studieze mai mult cuvântul Său, care este cu mult mai important decât nişte emoţii sau senzaţii care, din nefericire sau din păcate, nu în toate cazurile sunt autentice.

  Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 17. @fost Ploiestean – thanks for the comments. Te inteleg ce spui despre (unii din) studenti, dar ce spui despre conducere cred ca e cel putin exagerat. Domnul stie si va judeca.
  Domnul cu mila!

 18. remus,
  tu ma intrebi ca”..cine ma invatat pe mine…ca trebuie sa marturiseasca pacatele…”
  iti raspund scurt ca BIBLA -Cuvintul lui Dumnezeu-care zice;

  1. „Daca ne MARTURISIM pacatele,El este credincios si drept,ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire(1 Ioan 1;9)
  Conditia iertarii este MARTURISIREA.

  2-„Daca zicem ca n-am pacatuit,Il facem mincinos,si Cuvintul Lui nu este in noi.”(1Ioan 1;10)

  3.-„Daca zicem ca NAVEM pacat,ne inselam singuri si adevarul nu este in noi.”(1 Ioan 1;8)

  4.-„Deci,cine stie sa faca bine si nu face,savirseste un PACAT.”(Iac.4;17)

  Ma opresc aici si vreau sa-ti spun-cu toate ca nu te cunosc,dar te stie Domnul- ca;

  ” Desi ai intrat in apa botezului, AI PACATE nemarturisite si NEIERTATE de Dumnezeu.
  Peste pacatele cele VECHI sau mai adunat altele NOI conform versetelor citate mai sus.
  Cugetul tau este incarcat cu aceste pacate .
  Treci deindata la MARTURISIRE.”

  Tu poti sa confirmi sau nu, I don’t care,este problema ta intre tine si Dumnezeu.

 19. gabi,
  bine ai raspuns ca „sintem in aceiasi biserica”, sper ca te-ai referit la Biserica lui Cristos” care este universala.
  Dumnezeu sa ne ajute sa raminem in Cristos ,pina va reveni sa-si ridice biserica.Amin!

  Cit despre adunare ,trebuie sa-ti spun ca nu sintem impreuna in aceiasi adunare.
  one more clue.

  BDW atentie ,caci dupa atita „amusinat on clues ” s-ar putea sa „to catch a big sneezing,because in your mind there is a lot of „Pepper”.

  I hope,ca ultima fraza nu te face sa scoti „sabia din teaca” fiindca n-am scris-o cu aceasta intentie.
  In caz contrar ,cer scuze si-mi retrag cele spuse. Are you ok!

 20. Drago ,

  cine te-a invatat pe tine ca un om care se pocaieste si capata iertarea pacatelor de la Dumnezeu inainte de botezul in apa , trebuie sa mai marturiseasca pacatele inainte de botez ? Care pacate ? Pai , pe alea vechi in nepocainta le-a iertat Dumnezeu si le-a aruncat in marea uitarii . Pricepi ?

 21. pentru Evedyahu
  Daca seminarul baptist din Bucuresti este liberal sau nu, nu stiu sa-ti spun. Dar despre studentii de la acel seminar pot sa-ti spun ca sunt foarte libertini si nu prea e nici o diferenta intre ei si studentii nepocaiti. Iar despre conducerea seminarului ce sa spunem, rectorul a fost trimis de securitate la doctorat in America iar decanul a fost trimis tot de securitate la Oxford. Te las pe tine sa tragi concluziile.
  Si sunt baptist (deocamdata) asta ca sa nu crezi ca am ceva impotriva lor dar este pacat ca si intre crestini se intampla ca si in politica. Fostii securisti sunt pusi in cele mai inalte functii.

 22. Ceea ce am citit scris mai sus despre marturisirea pacatelor pentru aducerea vindecarii – este counseling. Este unul singur care poate ierta pacatele – Isus Christos- caci El a purtat pacatele noastre pe cruce. Cred ca este un pericol si in marturisirea pacatelor la oricine. Depinde pe umerii cui pui povara care vrei s-o dai jos. Domnul arunca in marea uitarii- oamenii insa sint oameni. Blestemat este cine se increde in om…nu eu spun.
  Sint sigura ca persoana care s-a marturisit s-a simtit mai bine- cum am zis- si cei din lume fac astfel de servicii confratilor lor. Din punct de vedere emotional avem nevoie sa ne descarcam de anumite lucruri. Cum credeti ca unii criminali isi marturisesc crimele in inchisoare- crime de care nu stie nimeni decit ei. Pentruca pacatul cintareste greu chiar si in inima unuia care este obisnuit cu pacatul si traieste in pacat.
  O cintare veche spune…”Sa-i spun Lui Isus, orice durere/ ce citeodata m-apasa greu/ El ma asculta imi da putere…si ma ajuta pe drumul greu”. Nu scriu aici din spirit de contradictie. Noi toti avem nevoie sa ne eliberam de greutatile ce le purtam- dar nu este loc mai potrivit decit la cruce. Si apoi …trebuie sa mergem la Counselerul Suprem- sa ii simtim prezenta si sa-I spunem Lui durerile sufletului- ca numai El poate sa distruga acea povara si sa ne dea iertarea. Iertarea Lui este darul fara de pret pentru noi. Dar daca inca ne simtim vinovati este ca si cum am primit acel dar dar nu-l deschidem- nu-l folosim. Am folosit nu de mult analogia acestui dar cu un palton. Este frig si am primit ca dar un palton- dar nu deschidem pachetul sa imbracam paltonul- Degeaba am primit darul daca noi inca zgribulim de frig…
  Mare dusman este depresia- dar cea mai buna metoda de a scapa de ea este Iertarea …sa iertam si pe cei ce ne-au gresit si sa ne iertam si pe noi…

 23. Rodica draga,
  „Brainstorming is a group creativity technique, designed
  to generate a large number of ideas, for the solution of a problem. ”
  Te rog traduce tu pentru cei care nu ‘s „flexibili” in abordare …
  Pentru respectul personal, respect aproapele !
  Cu atat mai mult noi, care suntem copiii aceluias Tata,
  inclusiv cei „risipitori”, se cere sa ne ingaduim, in Dragoste.
  Esti o doamna apreciata ! Merry Christmas !

 24. Frate Lascau , daca imi permiteti sa va citez pe dumneavoastra , cred ca este nimerit in aceasta discutie.
  „Interpretarea eronată este că din acest concept am mers mai departe şi acum suntem cu toţii preoţi, interpretăm Biblia după bunul plac, rupem biserici, ne deschidem biserici, fărămiţăm creştinismul… Nu respectăm nici o autoritate, nimeni nu e mai mare, toţi suntem preoţi. Prin această înţelegere am distrus autoritatea Bisericii ca şi Trup al lui Christos în foarte mulşte domenii. Unul, care este caraghios: recunoaştem autoritatea Bisericii în stabilirea Canonului Biblic, dar nu-i recunoaştem nici o autoritate în interpretarea Lui. La noi la penticostali, lucrul e şi mai grav, fiecare (preot) primeşte ungerea care-l învaţă toate lucrurile, aşa că nu mai are nimic de învăţat de la alţii.”

 25. @Drago
  postul tau a fost scurt??? A trebuit sa iau doua tablete ca sa al termin.
  Anyway, iarta-ma daca te-am inteles gresit,imi pare bine ca sintem de acord in # 1,2,3,
  2. Daca ai fi citit ceva scrieri teologice,(church fathers, specially) ai fi observat ca toti cind afirma o idee care nu le apartine , dau credit celor care au scris-o. As putea sa vin aici, sa incep sa scriu lucruri care altii le-au scris si sa i las cu gura cascata pe toti ca sint destept. Multi predicatori fac lucrul acesta, repeta ce au zis altii da nu au bunul simt sa spune de la cine repeta. Daca ai sti de cite ori am auzit predici de a fr. Gog, Lascau si Mitoi repetate in bisericile noastre, si nu am probleme cu aia, da cel putin aminteste-i si pe ei, give credit where credit is due.
  #3 cu NP nu am stat la cafea niciodata. Si ce cred despre el am spus public, si rau si bine, ca nu imi este frica de opinile mele , chiar daca s-ar putea sa ma „scoata de la statie”.Ai grija, daca se afla cine esti cu adevarat, nu stiu daca mai ai vreo sansa sa intri in board( hint , hint, cazi si data viitoare)

 26. Don’t kill the messenger Drago. am relatat exact ce sa spus de la amvon. And lighten up..Data ai fi asa de pocait ai avea curajul sa scrii sub nume real, Dar stiu, ca atunci nu ai mai puteai sa fi onest, ar trebui sa joci acelasi teatru pe care sint sigur il joci in biserica. Vino la lumina, de ce tie frica de ea?

 27. „Deci el e de parere ca si aici e o lucrare a diavolului. De aceea va provoc la o discutie deschisa sa-mi spuneti si mie unde in biblie se arata ca diavolul va vindeca sufletele oamenilor inselindu-i apoi ca HRISTOS a facut-o, pentru ca ei sa-i aduca slava lui Dumnezeu pentru lucrul acesta.S-ar putea atunci ca ISUS sa-i orbeasca pe oameni sa spuna raului bine si binelui rau? Pentru ce-o ma-i fi murind atunci ISUS ?”
  ..EXCELENĂ PROVOCARE! POATE TEOLOGII ŞI PASTORII SE VOR APLECA ASUPRA EI ŞI VOR DA UN RĂSPUNS, COERENT ŞI CORECT! PÂNĂ ATUNCI…SĂRBĂTORI BINECUVÂNTATE TUTUROR…INCLUSIV STRĂJERILOR!

 28. Anul acesta m-am uitat şi eu în DEX să văd cum se zice corect în limba română: Colinzi sau Colinde. Nu mi-a venit să cred…

 29. Frate Roman fii binecuvintat!
  Te intrebi cum de am ascultat 30 de ani cuvintul si nu am fost niciodata la marturisire.Am sa-ti raspund simplu:sint nascuta in familie de credinciosi ,am facut cererea de botez la virsta de 15ani si pe vremea aceea nu am simtit ca as avea ceva de marturisit. In afara de asta vreau sa-ti spun ca nu m- am considerat niciodata „Neprihanirea intruchipata” dar in urma invataturilor pe care le-am primit in biserica mea in cei 30 de ani de pocainta,nu consideram ca am nevoie de o marturisire in fata unui om.Si asta pentru simplul fapt ca m-am straduit in toti acesti ani sa traiesc asa cum a zis si tinarul bogat din Evangelie:”toate aceste lucruri le-am pazit din tineretea mea”.Dar si lui ii lipsea ceva ,iar mie i-mi lipsea intelegerea unor lucruri care niciodata nu au fost aratate de la amvon asa cum sint ele de fapt =PACAT .Sa nu ma intrebi de ce denominatiune apartin fiindca nu vreau sa spun pur si simplu din respect fata de fratii si surorile mele, care s-ar simti jigniti sa auda ca invatatura care l-i se da nu este deplina.Sint destui care m-au intrebat ce s-a intimplat cu mine in ultima vreme ca ma vad a fi alt om ,dar cind le spun povestea mea nu le place s-o auda.
  Doara noi stim ca marturisirea trebuie facuta Domnului ca si David spune”mi-am marturisit Domnului faradelegea”. Deci cel mai bun si sanatos e sa-i spunem doar LUI pentru ca de altfel s-ar putea sa ne avem la mina unii pe altii asa cum s-a zis in comentariul anterior.
  Da, am zis in marturisirea care am facut-o” in urma auzirii Cuvintului”si am inteles prin asta ca ceea ce am auzit acolo ,felul in care predica Cuvintul lui Dumnezeu ,cum se spunea lucrurilor pe nume , m-a facut sa-mi dau seama ca daca lucrurile stau asa cum zic ei exista in viata mea nevoie de pocainta.Si pentru- ca in miscarea strajerilor se pune mare accent pe marturisirea pacatelor,facuta asa cum zice apostolul Iacov „Marturisiti-va unii altora pacatele si rugati-va unii pentru altii ca sa fiti vindecati”am inteles ca este nevoie sa-ascult si de acest cuvint al Bibliei. Interesant pentru mine este ca nu m-am simtit niciodata apasata de povara pacatului pentru simplu fapt ca nu mi-am considerat viata ca fiind pacatoasa.Atunci cind constientizam greseli sau hai sa-i spun pacat in viata mea, veneam asa cum vin si acum, (caci Dumnezeu gaseste greseli si-n Ingeri) inaintea Domnului cu cainta si parere de rau si stiam ca „daca ne marturisim pacatele, el este credincios si drep ca sa ne ierte”Problema este ca ,chiar daca noi nu recunoastem un lucru ca fiind pacat ,fie fiindca nu vrem ,fie fiindca ne este rastalmacit de cei ce ne predica Cuvintul,neprihanire lui Dumnezeunu se schimba si urmarea pacatului este aceeasi.Si daca nu ma insel eu cumva, inaintea LUI nu exista pacate mari si pacate mici, ci pur si simplu pacate pentru care a trebuit sa moara Hristos.
  Eu am ajuns la parerea ca noi oamenii spunem pacat la ceea ce izbeste privirea si astea sint cele care se si predica de la amvoanele noastre.Domnul ISUS a predicat insa de fiecare data impotriva a ceea ce era in inima oamenilor si care nu se vede decit de DUMNEZEU .Oare cum ar arata bisericile noastre daca ar face si lucratorii nostrii la fel?

 30. gabi,
  te joci cu focul lui Dumnezeu.
  Tu ridici in slavi pe John P&co si iei in desert Cuvintul lui Dumnezeu.

 31. Indiferent ce ar intelege cineva prin darul de apostol astazi, daca el nu este la nivelul apostolilor din Noul Testament nu ne incadram in definitia necesationismului care afirma ca TOATE darurile sunt NESCHIMBATE si NEALTERATE.

 32. gabi,
  voi fi scurt de data aceasta din doua motive;
  a)-nu doresc sa te stresez intelectual,fiind suferind de” ADD”
  b)- NP mai are nevoie de tine la statie si sa-i tii companie la o cafea Strb.
  c)-80% din raspunsul meu ti-a fost dat de fr. viorel chis. sper ca la-i citit..??

  Anyway,( thank you ,I like it) sa mergem mai departe;
  1. Da sint de acord cu tine ca 99,99% din tot ce stim si cunoastem se datoreaza altora.

  2.De acord cu tine ca sint putine persoanele, care au talentul si harul din partea lui Dumnezeu ,pentru a scrie carti de o inestimabila valoare.
  Pentru a ne forma caracterul si un intelect performant (un IQ ridicat) este necesar ca in permanenta sa citim,sa ne documentam,instruim si sa ne inoim mintea.(otherwise the best people).

  3)- you are wrong that ” I am anti intellectual tendencies”, contrarwise Iam
  for to read and learn more,more.

  4)-Eu am observat la tine ca prin citirea multor carti adiacente la biblie tu ai schimbat raportul normal ;BIBLIA/alte carti intr-un raport anormal;ALTE CARTI/biblie astfel ca tu filtrezi invataturile biblice prin ideile si principiile scrise in alte carti.

  5)- am mai intilnit pe RM un postac -ca tine- care a postat citate ale Domnului Isus, extrase din gura lui Mussolini.
  Iti amintesti..??

  6)-Disputele,luptele,certurile vin si se intretin pe ce a „zis” John Piper,Paul Washer si restul pe care i-ai „golit din valiza” la fr.Ionescu C.pe blog.
  Daca sint gresit,imi cer iertare,dar cam asa reiese din postarile tale.

  7)- Ori Biblia-Cuvintul lui Dumnezeu-este unica,intriseca si totalitara pentru mantuirea oricarui om care crede in Domnul Isus si jertfa lui de pe Golgota.

  8)-Dumnezeu n-a mai dat alte”instructiuni complementare, adiacente”de aplicare a principiilor si invataturilor aflate in Biblie cu exceptia revarsarii Duhului Sfint,ca sa nu fim orfani si sa ne invete mai departe,pina la revenirea Domnului Isus.

 33. @Drago
  🙂 sufar de boala aia numai cind nu stiu persoana care posteaza….
  Ma irita faptul ca esti cu mine in biserica si inca nu sint sigur cine esti( am eu o idee). Dar astazi ai mai lasat un clue . Eventually I will figure you out.
  O sa incerc sa tin sabia in teaca, promit, o sa fie greu , da o sa incerc.

 34. sandu
  tu pui urmatoarea intrebare;
  ” Cum a putut face botezul in apa fara marturisire?”

  Eu cred ca peste 90% din persoanele care intra in apa botezului nu fac marturisirea in TOTALITATE a pacatelor.
  Dealtfel ,nu sint putine persoanele,care nici la a doua sau chiar a treia marturisire NU o fac in totalitate.
  Este TRIST,GRAV dar ADEVARAT.

  Personal am participat la o seara de Evanghelizare,unde sa coborit si sa simtit prezenta Domnului din plin,dar inca lucrarea Domnului statea pe loc.
  La un moment dat a venit un mesaj prin Duhul Sfint referitor la stagnarea lucrarii; cauza-„Pacate grele nemarturisite.. si a fost mustrat duhul de frica..”
  In acel moment o sora sa ridicat de pe scaun si-n public a facut marturisirea ca..”de peste 10 ani a participat la un act de omor..dar n-a marturisit din cauza fricii etc.”
  Din momentul acela sa trecut la marturisirea pacatelor-in particular-timp de 2 ore dupa care Dumnezeu a vindecat; ureche surda, ochi bolnavi, picioare ologite etc.
  Aceste lucrari Dumnezeu le face potrivit Cuvintului Sau scris la Iac.5;16 „Marturisiti-va unii altora pacatele,si rugati-va unii pentru altii,ca sa fiti vindecati.Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit.”

  Aminteste-ti de juruinta facuta si treci de graba la implinire.

 35. @evedyahu
  Of course I do. About Washer, predica lui ” Shocking Message” , cred eu, dupa predica lui J.Edwards, „Sinners in the hands of a angry God”, este una dintre cele mai mai eficace predici inregistrata in America( el mentioneaza crestinii romani intr-un fel foarte positiv). Am intilnit o multime de oameni ,in realitate si pe net,care marturisesc ca Dumnezeu prin aceea predica le-a schimbat viata radical( myself included). Ce este mai „ciudat”, este ca majoritatea(by far) predicatorilor seriosi, care predica despre intoarcere la o viata sfinta, separare de cultura moderna, despre suficinta scripturii in toatesi centralitatea totala a Domnului Isus, sint de orientare calvinista( Mahaney, Joshua Harris, Washer, Piper, Alister Begg,Warren( yes that Warren)Noblitt, Dever , Matt Chandler etc. i can go on and on).

 36. gabi,I’m sorry,ca te pun la un asemenea efort”intelectual” dar n-am ce face;”paharul trebuie baut pana la fund.”

  Ce mare Dumnezeu avem si cum vegheaza El ,ca fiecare Cuvint al Lui sa se implineasca,asa cum este scris:
  „Dar oridecateori vreunul se intoarce la Domnul,mahrama este luata.” (2 Cor.3;16)

  1. Deoarece ai declarat ca suferi de”ADD”
  eu iti recomand „Ritalin 5mg”la inceput iar daca ,deja consumi,mareste doza pina la 20mg.
  In cazul ca nu simti”ameliorare” atunci-fara nici-o intentie rea-iti recomand „scoala Demeter”.
  Deja au inceput marturisirile cu minunile cele le face Domnul la aceasta scoala. Nu este rau sa incerci,pina nu este prea tarziu.

  2.Anyway,sint in totalitate de acord( prin absurd daca n-asi fi de acord,nu pot schimba nimic) cu Fapte 1;22,23 unde Petru cere, imperativ,ca apostolul inlocuitor sa fie martor al invierii
  domnului Isus .
  Eu vad aceasta motivatie din doua puncte de vedere;
  a)- credinta lor era bazata,in acel moment pentru vestirea Evangheliei,
  numai pe expierentele capatate in timpul cat au umblat cu Isus.
  b)-Duhul Sfint inca nu se pogorise peste ei

  3. Pentru-ca subiectul pus in discutie este afirmatia lui Emil ca”apostolul ” face parte din categoria”darurilor” si nu a „slujbelor” iata ca aceasta afirmatie a lui Emil este contrazisa de Biblie si prin versetele;
  – Fap.1;17″El era din numarul nostru,si era partas al aceleiasi slujbe.”
  – Fap.1;25″..ca sa ia loc in slujba si apostolia aceasta,din care a cazut Iuda,ca sa mearga in locul lui.”

  4.Referitor la 1Cor.9;1 ce zice Pavel” Am I not an apostle?” compara cu ce zice Isus la John 6;70 „Did I not choose you.the twelve..” si trage singur concluziile ce decurg de aici.

  gabi te invit sa dialogam impreuna ,cit o ingadui Dumnezeu,dar numai cu „sabiile „in teaca. De acord..?

 37. Poveste mai hazlie la noi in biserica, in frate predica: fratilor e bine sa ne marturisim uni altora pacatele, tu mi le spui pe-a tale, eu pe a mele, asa ne avem unu pe altul la mina! True story

 38. Sora Zamfira Negrea afirmă: „Acolo ajunsă, în urma auzirii Cuvântului am hotârit să intru la o mărturisire, pentru prima dată în viaţa mea…”

  Este cea mai ciudată afirmaţie pe care am auzit-o din partea unei credincioase întoarsă la Domnul de 30 de ani. Cum a putut face botezul în apă fără mărturisire? Dacă a simţit povara păcatelor timp de 30 de ani, ce a împiedicat-o să se „hotărască” şi să le mărturisească unei persoane (chiar şi unei femei) în biserica din care face parte? Poate că s-ar fi declanşat o mare trezire chiar atunci şi acolo.
  Oricum, este mai bine mai târziu decât niciodată!
  „Dacă muntele nu merge la Mahomed, merge Mahomed la munte…”

  Domnul să vă binecuvânteze şi să aveţi sărbători foarte fericite!

 39. Câte observaţii la punctele 1-4
  1. Afirmaţie presupune revelaţii care să completeze Scriptura, ori darul prorociei din NT nu are scopul de a completa canonul biblic, ci pentru a oferi călăuzire personală credinciosului şi bisericii, pentru zidire, sfătuire şi mângâiere (1 Cor. 14:3). (O carte revelatorie în domeniu este Wayne Grudem: The Gift of Prophecy in NT and Today)
  2. Depinde de definiţie dăm apotolului.
  3. Apostolul Pavel susţine că profeţiile conţin elemente umane şi ceilalţi trebuie să judece (1 Cor. 14:29).
  4. Scopul limbilor nu este ca misionarii să vorbească în limbile ţărilor unde se duc. Ele sunt pentru zidirea proprie a credinciosului (1 Cor. 14:4).
  Concluzia Dvs. este total eronată. Dacă există semi-cesaţionism între penticostali, este datorită faptului că în practică unii nu acordă importanţă darurilor de la începutul listei din 1 Cor. 12:8-10, vorbirea despre înţelepciune, vorbirea despre cunoştinţă (v. 8). ei considerându-le daruri în care elementul divin se poate foarte uşor confunda cu talentul sau abilitatea umană. Ei nu le neagă şi nu cred că ele au dispărut, dar nu le acordă importanţa cuvenită, lucru foarte diferit de fraţii baptişti care sunt semi-cesaţionişti prin credinţa că darurile de inspiraţie şi de putere din această listă au dispărut odată cu apostolii şi cu completarea canonului biblic.

 40. Thanks Gabi for the info. Interesant…nu stiam detaliile astea!
  Calvinists are not supposed to evangelize? I am sure you know that this is a serious misunderstanding of Calvinism (most Koreans are Presbyterians!!!)

 41. Necesationismul (continutionismul) inseamna credinta ca TOATE darurile spirituale descrise in Noul Testament au continuat NESCHIMBATE si NEALTERATE de la revarsarea initiala a Duhului Sfant la Rusalii.

  Dar:
  1.Canonul Scripturii fiind inchis, nu mai e posibila o noua revelatie.

  2.Adevaratul dar al apostoliei a incetat.

  3.Multi penticostali cred ca prorociile de astazi pot contine greseli, sunt impure si contin elemente care nu pot fi urmate si crezute.

  4.Vorbitorii contemporani in limbi nu vorbesc in limbi inteligibile si traductibile asa cum s-a intamplat la Rusalii. Penticostalii care predica evanghelia in strainatate nu pot predica evanghelia folosind darul vorbirii in limbi.

  Concluzia: daca admitem ca adevarat cel putin un aspect dintre cele aratate mai sus penticostalii sunt semi-cesationisti. In mod ciudat prefera sa se autoprezinte ca si necesationisti (continutionisti).

 42. Domnul sa te binecuvanteze sora Zamfira,pentru marturisirea facuta,prin care l-ai proslavit pe Isus ca Salvator,Vindecator,Ocrotitor ,Calauzitor prin Duhul Sfint.
  Prin aceasta marturisire,inc-odata,sa demonstrat ca Isus a lucrat si lucreaza in locul si cu sufletele unde a gasit si gaseste credinta puternica in El.
  N-ai ridicat in slavi Strajerii dar i-ai pus in in cintar,pe un taler unde este credinta puternica,cu pastorul tau de peste 30 ani-celalalt taler,unde credinta este moarta.
  Prin ceeace ti-a zis pastorul , el intra in tabara(ucenicilor) care au vrut sa opreasca pe cei ce il marturiseau pe Isus si care nu veneau cu ei,dar Isus in loc sa-i laude ca bine a-ti facut (sau ca sint purtati de diavolul) ia mustrat .
  Ramai incontinuare puternic incredintata in bratele Domnului Isus si marturiseste-i lucrarile facute cu tine,fara nici-o rusine,asa cum ne-a lasat scris pe paginile sfintelor Scripturi.
  „Binecuvanteaza,suflete,pe Domnul,si nu uita nici una din binefacerile Lui!”

 43. De precizat ca avem un Singur Mintuitor ISUS CHRISTOS, care a last Cerul sa vina pe pamint sa vada cum ne certam si suferim in pacat.
  De ce tocmai „steajerii” sunt mai buni? sau „penticostalii”, sau „baptistii”, de ce nu „ortodocsii” sau „catolicii”, poate „musulmanii”.
  Va poticniti in Ton, poate ca este si el om framintat de pacat mortal si cauta scapare, lasati in voia Domnului soarta lui.
  Spune in Biblie sa urmam pe om, sau pe ISUS?
  De CRACIUN este bine sa ne uitam la noi insine si sa cerem iertare pentru gindurile rele, pentru faptele nesabuite, pentru firea rea din noi, sa lasam pe ISUS sa ne curateasca de ce este rau in noi.
  Iubitiva unii pe altii, este o PORUNCA.
  Vindecarea vine de la EL nu de la „biserici” sau „pastori” sau „popi”
  Priviti la DOMNUL MINTUITORUL tutorora

  CRACIUN FERICIT

  dan ioan

 44. Frate Lascau, ptr oameni ca drago v-am rugat sa elaborati mai mult postul dv. Despre preotia universala si interpretarea bibliei.
  Drago, poate nu ai realizat, 99% din ce stii, stii de la altii, 1% de obicei sint inventii personale( and out of those 99% are wrong, as far as I can tell reading your posts). There are only few people that have the gift of teaching ,( and they usually write good books or have good blogs). The rest of us are followers , that’s why I choose to learn from the best and to not consider myself singur intelept. But I understand your anti intellectual tendencies you been raised in a church with the same problem. Noroc bun cu studile, let us know when you come up with something original , but make sure, do not write a book, for you might stand to be accused of doing it for commercial purpose .if you tell me your real name, I promise, I will not tell N.P. for than I know you are afraid might never preach. Promise….

 45. Mesajul de oprire este expus din primul secol!!!Si indemnul spre CUVINTUL DIN SCRIPTURA ESTE INCLUS IN EPISTOLA SI EL ASTFEL ESTE;
  „1Te rog ferbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa:
  2propovăduieşte Cuvîntul, stăruieşte asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blîndeţea şi învăţătura.

  3Căci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.

  4Îşi vor întoarce urechea dela adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.

  5Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba.”IATA DECI CUM SE IMPLINESC LUCRURILE SI CHIT AJUNG SA PERCEAPA MESAJUL?Azi daca staruiesti doar asupra CUVINTULUI si a SCRIPTURII ,devii demodat si neascultat!!Urechile trebuie GHIDILITE si invataturile dupa poftele firii sa nu ajunga shifonata si neprospera!!!Pentru ADEVAR este greu sa suferi ,sa fii palmuit ,scuipat ,izolat ,si chiar facut nebun!!!Realitatea este greu de acceptat,mai ales chind de asa pretinshi frati ajungi judecat !!!!!Un singur lucru sa nu uitam si la mesaj sa meditam;”9Oricine o ia înainte, şi nu rămîne în învăţătura lui Hristos, n’are pe Dumnezeu. Cine rămîne în învăţătura aceasta, are pe Tatăl şi pe Fiul.”Cunoastem mesajul?Si oare in urmatoarele versete ce gasim scris?Si cine ia aminte la ele?

 46. Intru si eu ,sa mestec, un pic in aceasta ciorba inceputa , mai bine de cca 400 ani si inca neterminata nici in prezent.
  Pun cateva legitime intrebari;

  1)- Modelul nostru de urmat in credinta este Isus Cristos -fiul lui Dumnezeu sau John Piper,Paul Washer etc sau citi or mai fi prin biblioteci..??
  2)-Oare Isus Cristos a promis si a dat Duhul Sfint (inclusiv darurile Lui) numai partial,separat penticostalilor si separat baptistilor…????
  3)- Judecata credinciosilor va fi facuta de un Isus impartit,jumate baptist si jumatate penticostal …??
  4)Care este expierenta personala a fiecaruia, dintre noi ,in ce priveste botezul cu Duhul Sfint,care trebuie marturisita spre zidire,sfatuire si mingaiere..??
  ……….etc……
  Opriti-va, dragii mei din luptele pornite si alimentate din literatura scrisa -cu scop comercial- si sa ne intoarcem la „Sola Scriptura”
  emanata direct dela Dumnezeu,Isus Cristos prin Duhul Sfint dupa care vom fi judecati.

 47. @Evediahu. Am auzit expresia exact cum am transcris-o. Washer was there un a american pastor( he did not give a name) that preached about the Jesus Christ and the cross. Washer said that the sermon was excellent , but the audience was not impressed, he said they were looking at us ,almost asking „this is all we get?”
  Am ascultat toate predicile lui Washer existente pe net( citeva sute), ar trebui sa o i-au de la capat sa aflu unde a spus lucru acela. Dar ma poti crede pe cuvint, si eu am fost un pic socat cind am auzit, prima data am crezut ca se refera la liberal in sensul moral, dar el sa referit la teologia scolii.Stii ca Washer are peste 32 de misionari full time in Romania? Cred ca are mai multi decit toti baptistii si penticostalii din America pusi impreuna. From a guy that does no fund raising , with no church behind, that is not bad, dont you think?( and a calvinist on top of that, I guess no one told him that calvinists are not suppose to evangelize )

 48. Stimatul meu frate de credinta ,Petru ;ma bucur ca accepti si ai avut puterea de a scrie;”Problema noastră a pastorilor, este că ţinem la oameni mai mult ca la adevărul lor. Adevărul oamenilor este relativ şi subiectiv. Numai adevărul lui Dumnezeu este absolut. Cuvântul Lui este Adevărul.”Si faptul ca inca se tine cont de fata omului mai mult dechit ADEVARUL DOMNULUI se ajunge la dezbinari ,partide si intrigi!!Si se stie foarte bine si cunoaste cauza!!Iar cei sinceri si cu inima deschisa de cele mai multe ori cad prada unor astfel de persoane fiinca stim bine ce timpuri traim si situatie au ajuns foarte multi din dorinta de imbogatire,sau de expunere pentru putere si interes egoist!!Trist este ca PASTORII trebuie si au datoria sa tina Biserica CURATA SI SA AIBA CURAJUL SA NU TINA LA FATA OMULUI DUPA CUM ESTE SCRIS IN SCRIPTURA .Iar in faptele apostolilor 20 cu 28 la 32 sa intelegem mesajul fiinca in ce vremuri am ajuns?Si in evrei 3 ce gasim scris?”Isus Hristos este acelas ,ieri si azi si in veci”,iar mesajul este neschimbat !Iar daca credem ca sintem slujitori ai domnului Isus Hristos sa avem si curajul atunci sa -i pastram Biserica CURATA,NEPATATA SI HAINELE SA NE RAMIIE INALBITE DE LA JURUINTA CE AM FACUT-O CHIND AM AJUNS SA DECLARAM CA DEVENIM SLUJITORII LUI!Mesajul poate pentru multi pare taios,dur ,dar este unul foarte adevarat si de folos ,fiinca astfel se poate ajunge la mintuire si in Imparatia domnului si Mintuitorului nostru Isus Hristos ( 2 Petru capitolul 1 cu 1 la 11 )Har si pace alaturi de sarbatoarea divina!!!!

 49. Vorba românului (sau a ţiganului): “Unde dai, şi unde crapă?”
  Mi-am dat seama cu întârziere că am greşit presupunând că e-mailul pornit din România despre această “Petiţie Hazlie” contra denumirii de rom/roma/romanis ar fi mai cunoscut decât este de fapt, şi nu m-am aşteptat ca cineva să o ia în serios. De fapt s-ar putea ca problema să se rezolve fără nici o petiţie dacă toţi ţiganii din România se hotărăsc să se mute la Paris şi să adopte numele de Franci … 🙂

  Domnul să vă binecuvânteze!!!

 50. Acum in ajun de craciun va doresc tuturor PACE! Chiar si domnului Alin Cristea care este foarte deranjat ca cineva indrazneste sa-i spuna Cristea Alin si nu Alin Criste asa cum se semneaza el.Eu una as fi dorit sa-mi spuna domnul cristea ce anume a vrut sa exprime atunci cind a folosit expresia de „papusarii nostrii”dar a trebuit sa constat ca nu m-a socotit vrednica sa-mi dea un raspuns.
  In ceea ce-i priveste pe strajeri si problemele lor teologice vreau sa va spun ca intradevar oamenii acestia au mari probleme dar nu cu teologia ci cu „teologii”.Se pare ca in ziua de azi este o mare erezie sa spui pacatului PACAT, iar pacatosului ca ISUS il iubeste si vrea sa-l elibereze de pacat si urmarile lui.Cel mai simplu este sa spunem ca voia Domnului este sa suferim pe pamint si cel mai bun lucru este sa-i acceptam voia chiar si-n boala daca oamenii nu ne pot vindeca.Eu personal am avut ocazia sa fiu eliberata in urma unei consilieri asemanatoare cu cea a Dorei Ton de o stare GRAVA de depresie care dura de ani de zile Ma scosese din cimpul muncii facind din mine o leguma stoarsa, fara vlaga de viata si fara puterea de-a ma ma-i bucura de mintuire sau de viata.Desi aveam practic tot ce-as fi avut nevoie,fara sa trec prin lipsuri sau probleme, viata mea incetase sa mai aiba sens.Stiam ca nu am nici o sansa sa fiu ajutata de cei din biserica noastra. Din pacate nu eram prima si probabil nici ultima care se confrunta cu aceasta problema fiind privita doar cu un fel de mila insotita de dispret, fiindca un credincios adevarat nu poate sa aiba depresii(spun lucratorii nostrii) Eu auzisem asa de multe impotriva acestei miscari a strajerilor incit mi-am zis ca trebuie neaparat sa ma conving si eu ce erezii propovaduiesc acesti oameni.Am urmarit pe internet coferintele Strajerilor si mi-am zis in mintea mea „ORI ACESTI OAMENI SINT BUNI DE LEGAT; ORI EU INCA NU AM CUNOSCUT CE INSEAMNA POCAINTA „.Dar am luat hotarirea sa merg si eu acolo sa traiesc pe viu ,fiindca nu-mi venea sa cred ca cei ce- mi predicau evanghelia de 30 de ani nu cunosc tot adevarul.Ii multumesc Domnului pentru ca mi-a ascultat rugaciunile si a hotarit sa-mi vina in ajutor.Acolo ajunsa ,in urma auzirii Cuvintului am,hotarit sa intru la o marturisire pentru prima data in viata mea,si pe deasupra tuturor la o femeie(stiti voi ca femeile nu sint acceptate in bisericile noastre sa faca astfel de lucrari). Domnul m-a ajutat sa-mi deschid inima si sa vad multe lucruri pe care niciodata nu le-as fi vazut inaite asa .Blindetea acelor oameni ,bunatatea cu care ei te incurajeaza chiar atunci cind le spui lucruri pe care nimeni n-ar vrea sa le auda,dar si fermitatea cu care iti spun”ACEASTA ESTE PACAT SI-L INTRISTEAZA PE DOMNUL” te patrund in adincul inimii.Lucruri despre care lucratorii nostrii zic ca nu-s pacat acesti oameni „eretici”spun clar si lamurit ca este PACAT.Am inteles, ma-m cait ,am cerut Domnului iertare impreuna cu sora care-mi lua marturisirea si de atunci prin puterea lui Isus sint vindecata.Nu am ma-i avut nevoie de nici un medicament (luam destule) m-am repus pe picioare si de aproximativ un an de zile dau slava acestui Dumnezeu care mi-a facut din nou viata vrednica sa fie traita.Pacea si bucuria pe care o simt in inima mea de atunci as dori sa o simta orisicine ,chiar si dusmanii mei de i-oi fi avind.Ce ma uimeste cel mai mult este ca atunci cind am marturisit pastorului nostru lucrul acesta si l-am intrebat cum i-si explica el acest lucru mi-a spus ca el una stie: invatatura acestor oameni este in multe puncte falsa,si in biblie este scris ca in vremurile din urma diavolul v-a face semne si minuni pina acolo sa coboare foc din cer. Deci el e de parere ca si aici e o lucrare a diavolului. De aceea va provoc la o discutie deschisa sa-mi spuneti si mie unde in biblie se arata ca diavolul va vindeca sufletele oamenilor inselindu-i apoi ca HRISTOS a facut-o, pentru ca ei sa-i aduca slava lui Dumnezeu pentru lucrul acesta.S-ar putea atunci ca ISUS sa-i orbeasca pe oameni sa spuna raului bine si binelui rau? Pentru ce-o ma-i fi murind atunci ISUS ?
  Sincera sa fiu nu mai pricep nimic:Ii place mai nou lui Hristos pacatul si diavolului neprihanirea? Cine-or fi aici lupii imbracati in piei de oi pusi sa conduca si sa pazeasca turma?
  Cu multa, multa PACE , si sarbatori fericite.
  Iar voi frati strajeri fiti tari si bucurati-va in Domnul caci trezirea e pornita de la Pastorul cel bun.

 51. Mesaj pentru Alianța Evanghelică!

  Dragi frați cesaționiști și continuaniști pentru că prin Har suntem mântuiți și aceasta nu vine de la noi ci este darul lui Dumnezeu, să lăsăm divergențele, mândria, răutatea, invidia și orice atitudine ce nu caracterizează pe cel ce este născut din Dumnezeu și să căutăm ca împreună să luptăm pentru cauza Evangheliei și astfel să câștigăm suflete pentru Biserica lui Isus Hristos, acesta ar fi începutul treziri spirituale când evanghelici nu se vor mai căuta membri pentru o comunitate sau alta ci suflete pierdute pentru biserica lui Isus Hristos.

  Baptiști datorită faptului că sunt copii lui Dumnezeu, au în ei dragostea Tatălui lor așa ca aceasta înseamnă că frați penticostali nu trebuie să își facă probleme pentru că un baptist autentic îi iubește, aceasta înseamnă că îi și acceptă.
  Tot așa penticostali care au primit dragostea, prin Duhul Sfânt în inimile lor, sunt convins că îi iubesc pe frați baptiști și trec peste neînțelegeri pentru că cei ce fac parte din Biserica lui Hristos știu că cea mai mare dintre toate este DRAGOSTEA, ea acoperă totul…

  Fie ca Isus Christos, sărbătoritul nostru să ne umple inimile de dragoste, pace și bucurie!

 52. Ar fi interesant sa ne spuneti unde a spus Paul Washer ca seminarul baptist din Bucuresti e liberal. As vrea sa analizez si eu acea afirmatie. Thanks!

 53. Sunteti strajer? Nu am stiut. Ma indoiesc ca majoritatea baptistilor spun ca majoritatea penticostalilor sunt eretici. Insa, daca sunteti strajer, probabil ca e adevarat ca multi spun ca sunteti eretici. Analizati si vedeti daca acuzarea e corecta, daca nu, nu conteaza ce spun altii.
  Oricum – thanks for the answers.
  Expresia asta de semi-cesationist e noua pt mine. Personal, sunt de acord cu pozitia lui Piper descrisa mai jos de Gabi Bogdan. Many blessings and grace!

 54. Drago , sufar de ADD, de multe ori nu prea ajung la capatul postarilor tale ca sint prea luuuuungi. Anyway, citeste Fapte: 1:21, 22. Petru spune ca apostolul inlocuitor trebuie sa fie martor al invierii. Pavel insusi, in 1 Cor. spune: Am i not an apostle? have i not seen our Lord?. Pavel insusi , in citeva locuri(1cor 15:7-9), argumenteaza ca el are calificarea de a fi apostol cu toate ca nu a fost printre primii 12.

 55. Am avut multe discuţii cu Rodica Boţan şi toate s-au desfăşurat politicos şi fără jigniri cu toate că nu prea am fost de acord unul cu celălalt.
  Cât priveşte corectitudinea termenului „moderat”, poate că aveţi dreptate, cu toate că DEX nu-l conţine ca acţiune a moderatorului. Oricum, cenzura au făcut-o şi o fac nu numai comuniştii. Oricum asocierea mea cu ei este nefecit aleasă, ca să nu spun ofensatoare.
  Problema noastră a pastorilor, este că ţinem la oameni mai mult ca la adevărul lor. Adevărul oamenilor este relativ şi subiectiv. Numai adevărul lui Dumnezeu este absolut. Cuvântul Lui este Adevărul. Trebuie să învăţaţi acest lucru. Veţi observa că veţi avea mai mulţi prieteni decât duşmani.

 56. Inca ceva despre John Piper.

  [edit]Spiritual gifts
  Regarding spiritual gifts, Piper is a continuationist.[24] That is, he believes that supernatural gifts such as prophecy, miracles, healings, and speaking in tongues have not ceased and should be sought by the church,[25] in particular with regard to missions and evangelism. He does believe, however, that the office of apostle has ceased [26] and that the gift of prophecy in the church is not the same as the inspiration of scripture [27]. While he believes that God’s supernatural revelation in the N.T. gift of prophecy is without error, he says that the prophet’s perception, understanding and delivery of that revelation is imperfect and fallible [28], thus N.T. prophecies are subject to sifting[29].

  L-am auzit pe Paul Washer ( si el babtist) , descriind seminarul baptist din Bucuresti cu cuvintele ” I visited the liberal Baptist Seminary….”
  Nu cred ca am auzit ca un crestin sa fie exclus din vreo organizatie baptista in America pe motive asemanatoare cu cazul fr. Ton.

 57. Frate Lascau , cu privire la John Piper, nu cred ca aveti dreptate sa al numiti semicesationist.Adaug un citat dintr-o predica a dinsului in care explica darul profetiei.
  I think that these kind of gifts are most effectively and appropriately ministered in smaller groups rather than on Sunday morning. Sunday morning meaning the large gathered body of lots of people with lots of strangers and the need for some kind of movement in the service, rather than the whole thing being devoted to individual expressions.

  So when I think of trying to do whatever elements of 1 Corinthians 12:13-14 are appropriate for today, I would want my people to know that I believe in those things and that I want them to flourish in those things.
  Eu l-am auzit cind a spus ca a cerut Domnului de citeva ori darul vorbirii in limbi. Stiu ca acest lucru este foarte socant ptr. multi babtisti romani, o sa incerc sa clipul acela .

 58. Domnule pastor Petru Lascău,

  Nu vă voi acorda privilegiul să mă cenzurați (termenul corect este „moderat”, nu cenzurat, că nu sîntem în comunism).

  Este ciudat modul dvs. discriminatoriu de… „cenzură”. Dar, la cîtă experiență am pe bloguri (cu pastorii), mă așteptam…

  „L-o fi bătut fetele la școală” și „N-a trecut pe la cruce” nu sînt doar „idei eronate”, ci jigniri intenționate de cititorii dvs. la adresa mea.

  Dacă ați fi citit numeroasele dez-mințiri pe care le-am dat în 2010, ați fi aflat o droaie de astfel de „idei eronate” la adresa mea proliferate de Rodica Boțan și alte femei gureșe.

  Sînteți pastor. Nu vă interesează adevărul? Vă interesează doar.. oamenii?

 59. Te rog să-mi citeşti postările şi comentariile mele. Nu vei găsi nici un cuvânt de dispreţ faţă de fraţii baptişti. În schimb vei găsi în postările şi comentariile lor foarte multe la adresa penticostalilor şi charismaticilor.
  Problema fraţilor baptişti nu este neaparat cesaţionismul, ci semi-cesaţionismul lor. Dintre darurile Duhului Sfânt aleg numai acelea care pot fi foarte uşor confundate cu talentul şi abilitatea umană, înţelepciunea, cunoştinţa, etc. Ei resping din lista darurilor duhovniceşti darurile de inspiraţie, vorbirea în limbi, tălmăcirea limbilor, prorocia, etc. Datorită acestui semi-cesaţionism (pe care îl are şi John Piper de altfel) la fiecare generaţie, bisericile baptiste se confruntă cu treziri charismatice pe care „le-au rezolvat” până în prezent alungându-i pe treziţi la penticostali. Se pare că acum se vor forma biserici baptiste charismatice.
  Titlul meu nu are în el nimic ofensator la adresa baptiştilor sau penticostalilor. El sublinia tocmai neliniştea produsă de trezirea lui Iosif Ţon, de agitaţia din toate părţile, la acest fenomen charsimatic din România.
  Chiar că nu ştiu ce aş face dacă un păstor penticostal ar fi cesaţionist. El nu poate fi şi penticostal şi cesaţionist. A spune penticostal cesaţionist este una cu a spune republican monarhist. Nu este tot una cu baptist charismatic, pentru că în crezut Dvs. oficial, nu sunteţi cesaţionişti. Cesaţionismul românesc baptist este mai mult tradiţie şi practică bisericească şi nu doctrină oficială. Ori un penticostal crede că Duhul Sfânt este dat şi astăzi credincioşilor şi că El dă toate darurile Sale Bisericii după cum vrea El.

 60. Asta-i ultima înjurătură pocăiască: complexule?

  Cum am spus, așa ne-a făcut Dumnezeu: complecși.

  Comentariile de pe bloguri arată de multe ori că oamenii refuză să fie așa cum i-a creat Dumnezeu: complecși.

  Oamenii ar vrea ca lumea / viața să fie simplificată foarte mult ca ei să o poată pricepe cît mai repede și cu cît mai puțin efort.

  Ar vrea să nu reflecteze prea mult la ceea ce li se întîmplă.

  Ca să nu mai vorbim despre responsabilitățile pe care ar trebui să le aibă oamenii în viață.

  Discernămîntul se formează greu. Se formează în timp. Și costă. Doare.

  Ce sînt prostiile astea ale lui Rodica Boțan, cum că eu m-aș considera „afară de rasa umană”?

  (În paranteză fie vorba, eu mă consider… normalul.)

  „grupul asta de oameni pe care spui sau crezi ca-l reprezinti” – Despre ce grup o fi vorba?

  Eu nu reprezint pe nimeni. Eu sînt doar Alin Cristea.

  Unora le e greu și să-mi scrie numele corect (sînt doar 11 litere), darămite să mai și priceapă ce scriu.

 61. Eu nu mi-am exprimat nici un punct de vedere cu privire la autenticitatea (or otherwise) dragostei sau închinării din exemplul dat.
  De asemenea, regret faptul că am dat posibilitatea ca cineva să înţeleagă că aş avea cel mai mic interes în chestiunea cu denumirea ţiganilor.

  Toată stima!

 62. P.S. Mi-e teama ca multi baptisti dormeau si inainte 🙂
  Dar daca as fi penticostal, m-au uita si m-as ingrijora de ograda mea! Blessings and love!

 63. Nu sunt cesationist. Nu pot sa vorbesc in numele lui UBR, dar banuiesc ca nu toti baptistii sunt cesationisti (cum la fel e cazul si in USA). John Piper nu este cesationist (de exemplu). Si stiu ca Paul Negrut cu multi altii sau rugat (cel putin) pt o fetita care era bolnava de cancer si azi traieste bine si sanatoasa (dupa ce majoritatea doctorilor au pierdut orice speranta).

  Nu mi-ati raspuns: daca un pastor penticostal ar deveni cesationist, cum v-ati simti daca baptistii cesationisti as spune ca sa trezit? Nu l-ati exclude, retrage ordinarea, or lua o masura impotriva lui? Eu cred (chiar sper) ca da.

  Nu e cazul sa discut teologia strajerilor. Sincer sa fiu nu o cunosc bine. Dar – am citit destul sa stiu ca si Tson, si altii care par ca-i sustin nu sunt de acord cu multe puncte din teologia si manifestarile lor. Nu e adevarat?

  Puteti pune ce titlu vreti, e blogul dumneavoastra. Dar putin mai mult respect pt baptisti (pt ca se pare ca aveti neamuri si chiar veniti din acest mediu-?) nu ar strica! 🙂

 64. Aţi spus: „Desi e ciudat, pt ca se pare ca toti care scriu despre strajeri, si asta include si simpatizantii si chiar si Tson, agreeaza ca strajerii aceastia au probleme teologice clare!”
  Care sunt problemele teologice atât de clare cu care avem probleme? Eu cred că Dvs. aveţi probleme foarte mari cu cesaţionismul, care crează la fiecare generaţie problemele pe care le aveţi şi azi cu străjerii.
  Mă gândeam să corectez puţin titlul care vă supără.
  Ce aţi zice de un titlu care ar suna cam aşa:
  „De când s-a trezit Ţon, toţi baptiştii dorm.”

 65. Multumesc. Am anticipat scuza cu hiperbola!

  Oricum – lipsa dumneavoastra de respect fata de baptisti si UBR lasa de dorit…daca dumneavoastra credeti ca Ton sa trezit ducandu-se la strajeri (asa scrieti)- I have no comment.

  Desi e ciudat, pt ca se pare ca toti care scriu despre strajeri, si asta include si simpatizantii si chiar si Tson, agreeaza ca strajerii aceastia au probleme teologice clare!

  P. S. Se pare ca intentionat nu ati inteles somnul baptistilor din UBR. Dorm linistiti pt ca ‘most of them do not care about trezirea lui Tson’!
  Of course – I could be wrong. It seems to me that from the Pentecostals ‘nimeni nu doarme.’

 66. Trezirea lui Ţon a creat o adevărată furtună mediatică. Dacă nu înţelegeţi hiperbola mea, asta este o altă problemă. Am mare noroc însă cu cele relatate de Dvs.:
  „Va asigur ca majoritatea baptistilor (includin UBR) dorm f linistiti.”
  Somn uşor tuturor! Noapte bună!

 67. Acest post este oarecum penibil si dovedeste lipsa dumneavoastra de respect fata de baptisti (in ciuda protestelor si dovezilor de cooperatie si prieteni bapstisti etc pe care sunt sigur ca o sa le aduceti)!
  1) Titlul contine o minciuna evidenta („nimeni nu mai doarme”). Veti spune ca este o hiperbola etc…dar nu cred ca tine. Adevarul este asa de departe de realitate, ca asta nu poate fi acceptata nici ca o hiperbola. Va asigur ca majoritatea baptistilor (includin UBR) dorm f linistiti.
  2) Daca un penticostal devnea cesationist si un baptist scria ca ‘s-a trezit,’ sunt sigur ca nu ati fi fost f fericiti. Si pe buna dreptate.
  3) Daca un pastor penticostal ar deveni cesationist, sunt sigur ca l-ai exclude fara prea multe discutii. Si pe buna dreptate, nu cred ca e nevoie de comisii si analizarea subiectului in mai mare profunzime inainte de a face aceasta decizie. E clar ca un cesationist nu poate fi in acelasi timp si penticostal, deci nu are ce cauta intre penticostali. (La fel cum un strajer are in mod clar doctrine care sunt impotriva celor baptiste).
  4) Nu as fi scris acest post (desi am vazut postarea dumneavoastra de cateva zile), dar am primit un link catre acest articol de la un penticostal care a fost membru in biserica baptista in care eram si eu membru mai demult. As vrea sa notez (dar voi incerca sa revin la asta in mai mult detaliu) ca penticostalii care i-am avut la mine in biserica (baptista) si faceau mare caz de vorbirea in limbi si Duhul Sfant, erau de multe ori si cei mai imaturi si problematici. Sunt sigur ca in unele momente de sinceritate, ati recunoaste si voi ca ati avut asemenea cazuri. Recomand comunitatii penticostale sa citeasca cartea lui Christopher Wright, Knowing the Holy Spirit Through the Old Testament. It is a great book which shows that the Holy Spirit has a history that goes back to Genesis. I recommend reading it (and perhaps translating it in Romanian).

  I post here a very relevant comment (p. 43):
  „There is something of a caution here for us [see Samson and Saul]. The power of the Spirit of God can be tied up with the very ambiguous powers of men. Not all so-called manifestations of the Spirit are in and of themselves welcome signs of the wholesome activity of God. They can be mixed with the unwelcome manifestations of self-serving human ambition. And sometimes they can be employed in ways that are out of control and potentially devastating. We need wisdom and discernment…”

  This book is well worth reading even if you read only the section about Moses…one who had POWER with HUMILITY (unfortunately many times seriously lacking from those who supposedly had great experiences with the Spirit).
  MOSES: 1) Power without pride (Num 12:3)
  2) Power without jealousy (Num 11:24-28)
  3) Power without ambition (Deut 9:25-29) etc…

  Unfortunately I have not seen many people empowered with the Spirit who actually displayed these signs of humility.
  I hope I am wrong and you are right!

 68. Fratilor,surorilor,prietenilor………asa cum s-a amintim in data de 20 dec.la ora 10.32 AM si la ora 10.49 AM aceeas datä….
  sä-l läsäm pe d-ul A.C. sä se odihneascä de munca lui….
  si sä servim mai bine niste präjituri:
  1.”Mintea este o fabrică de gânduri.Produce mii de gânduri în fiecare zi.Această fabrică este condusă de unul din două persoane:
  „DOMNUL BIRUINTÄ sau DOMNUL DISTRUGERE.Domnul BIRUINTÄ este specializat în producerea de motivaţii cu privire la capacitatea de a face tot ce îţi iese în cale;eşti capabil să cucereşti.Domnul DISTRUGERE este expert în producerea de motivaţii cu privire de incapacitatea ta de a reuşi şi te motivează să renunţi…”

  2.”Înţelepciunea spune că cel mai potrivit moment pentru a-ţi ţine limba în frâu este atunci când “trebuie” să spui ceva.”

  3.”Credinţa reprezintă abilitatea de a “sări” şi de-a te încrede în Dumnezeu,chiar şi atunci când nu vezi unde vei ateriza.Credinţa deschide uşi şi te eliberează din închisoarea fricii.”

  4.”Intră în Cuvânt şi pune Cuvântul în tine.Răspunde fiecărei situaţii prin Duhul,nu prin ceea ce gândeşte capul tău!”
  ……………………..

 69. Am urmărit închinarea din biserica penticostală de pe youtube din link-ul recomandat, şi deşi nu mă simt confortabil în asemenea biserică, asta nu înseamnă că oamenii aceia nu sunt creştini buni şi nu-L iubesc pe Domnul.
  Oamenii îşi dau denumirile lor biseicilor la care se duc, şi nu cred că este specializarea noastră să afirmăm că sunt: tendenţioase, ostentative şi pretenţioase. Denumirile nu pot fi schimbate prin petiţii, cum nici denumirea pe care şi-o dau ţiganii nu poate fi schimbată prin deciziile altora. Ce vom face? Le vom comunica rezultatul petiţiei, câţi am votat ca să se numească ţigani, iar ei impresionaţi de cifrele noastre, vor interzice fiecărui ţigan să se mai numească rom. Sfântă naivitate!
  Să nu cumva ne trezim la „artificii şi emoţii ieftine”… mai bine dormim în continuare!
  Noapte bună!

 70. Petiţie contra denumirii de rom/roma/romanis şi revenirea la cea de ţigan…
  Intraţi şi votaţi: http://www.PetitionOnline.com/qd3xx666/petition.html

  Poate că va veni cândva şi ziua în care se va face distincţie între ţigani, români şi alte naţionalităţi, însă cu siguranţă că va veni ziua în care se va face distincţie între cei care nu Îi slujesc lui Dumnezeu şi cei care Îi slujesc… (nu „Penticostalii militanţi” care îşi imaginează că tocmai au dat lovitura de graţie „competiţiei” prin „rocada mică” sau „rocada mare”, nu Baptiştii, nici Bapticostalii, ş.a.m.d., ci „robii buni şi credincioşi”),

  … dar până atunci, nimeni nu poate împiedica pe altcineva să pretindă că este, ceea ce vrea fiecare să pretindă că este…

  Dacă ar fi posibil, eu aş înainta o petiţie contra tuturor denumirilor tendenţioase, ostentative şi pretenţioase, şi revenirea la denumirea de „CREŞTINI”. Însă asta ar însemna să se taie prea multe „zerouri” care au fost adăugate de-a lungul a două milenii, şi am presimţirea că românii, care totdeauna au visat să fie milionari, nu vor accepta repede o astfel de schimbare!

  Trezirea este foarte bună, însă dacă trezirea îşi pierde puterea de a trezi la pocăinţă şi nu doar la artificii şi emoţii ieftine …

 71. fr.Petrica,

  Ne bucuram nespus de mult,cind Dumnezeu se prezinta in Biserica prin Duhul Sfint si darurile sale si dorim ca El sa-si reverse-peste noi- din PLIN TOATE darurile sale.Amin!

  Problema NU este la Dumnezeu,problema este la NOI care am inceput SA-L CONTROLAM pe Dumnezeu,sa „diluim”cu El ,sa DECIDEM noi care daruri sint BUNE,FOLOSITOARE si care NU MAI sint bune sau NEFOLOSITOARE.

  Problema GRAVA este ca AMESTECAM darurile cu SLUJBELE, toate DATE de Dumnezeu ,si de aici au INCEPUT incurcaturile si EREZIILE care continua si azi.

  Deja Emil sa PRONUNTAT cu FERMITATE ca „darul”de apostol a incetat odata cu „moartea „celor 11 apostoli.

  Daca „stabilim si parafam”noi oamenii ca -apostolii,proorocii, ,evanghelistii,invatatori si pastorii
  -sint „daruri” si nu SLUJBE( cum a DECIS Dumnezeu) atunci -maine,poimaine-Emil sau altcineva o sa sustina ca si” darul” -de evanghelist,prooroc,invatator,pastor- a „incetat” TOTAL sau PARTIAL.

  Dupa „conceptia (teologia)” lui Emil &co ,Pavel (fost Saul) NA fost apostol,caci NA umblat cu Isus.

  Stau si ma intreb,dupa conceptia lui Emil &co;
  a)- Cum de a „indraznit” Pavel sa se numeasca „apostol” (Rom.1;1.11;13 * 1 Cor.9;1; 15;9 etc) …???

  b)-A „decis si lucrat” Pavel impotriva lui Dumnezeu „imbratisind decizia lui Emil& co.”..???

  c)- Apostoli au fost NUMAI cei 11 ucenici care au umblat cu Isus..??

  Desi l-am intrebat pe Emil sa DEA REFERINTA biblica „unde este precizat ca apostolul este ” el n-a raspuns si NICI NU POATE sa raspunda deoarece APOSTOLUL este incadrat de Dumnezeu ca SLUJBA avand sustinere biblica;

  1)- Rom.1;1- „Pavel,rob al lui Isus Cristos,chemat sa fie APOSTOL,pus deoparte ca SA VESTESC Evanghelia lui Dumnezeu.”

  2)-Rom.11;13-„V-o spun voua,Neamurilor:Intrucat sunt APOSTOL al Neamurilor,imi slavesc SLUJBA mea.”

  3)- 1 Cor. 15;9 -„Caci eu sint cel mai neinsemnat APOSTOL..”

  4)- Chiar Dumnezeu -datatorul-face distinctie intre „daruri” si „slujbe”,prin faptul ca le evidentiaza separat;
  a)-Darurile la 1Cor.12;4
  b)-Slujbele la 1 Cor.12;5

  Insa-si Pavel spune;”Caci noi nu stricam Cuvintul lui Dumnezeu,cum fac cei mai multi;ci vorbim cu inima curata,din partea lui Dumnezeu ,inaintea lui Dumnezeu,in Hristos.”(2 Cor.2;17)

  Fr.Petrica,acestea sint CONVIGERILE mele ,pe acest subiect (foarte sensibil), bazat pe Biblie si tinind seama ca ma aflu in stadiul de-grow up-pe calea credintei.

  Raman in asteptare si sint „flexibil” la orice interpretare ,avind la baza Scriptura -Cuvintul lui Dumnezeu.

  BDW ,in aceste zile sarbatorim ,alaturi de ceilalti muritori, primul eveniment COSMIC -intruparea lui Dumnezeu in creatia Sa- si ma gandesc ca -NU ESTE RAU – ca TOTI participantii pe blogurile (fr.Lacau,Ionescu,Croitoru,Marius etc) sa POSTAM FIECARE (ca de pronuntat nu se poate pe bloguri) ACEEASI RUGACIUNE (ca Daniel) INTOCMITA DE TINE, deoarece ESTE CU NEPUTINTA SA NU FI INTRISTAT PE DUHUL SFINT SI DUMNEZEU PRIN CEEACE AM FACUT.

  HARUL SI PACEA DOMNULUI ISUS SA FIE CU NOI TOTI SI CU FIECARE INPARTE.AMIN!

 72. „Dacă noi, care sîntem răi, știm să dăm daruri bune copiilor noștri, cu cît mai mult Tatăl nostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer!”
  Cui ii spui asta…celorlalti? Critica pe care o dai din abundenta peste tot – crezi ca este darnicie? Cuvintele grele pe care le arunci in capetele oamenilor…crezi ca sint bunatate? Tu te consideri afara de rasa umana, afara de grupul asta de oameni pe care spui sau crezi ca-l reprezinti? Prin ce sfere calatoresti…complexule?

 73. Afirmaţiile lui Talpoş sunt absolut gratuite şi el nu reprezintă pe penticostali. Este o răfuială personală şi un act urât din partea unui pastor să vorbească atât de urât de altă biserică. Nu vreau să fiu părtaş la răspândirea lucrurilor urâte, şi nici la mărirea păcatelor cuiva.
  Nu cred că alegerea lui în comitetul de zi la alegeri avea ceva de-a face cu poziţia lui faţă de Biserica Harul. Nu cred că fraţii care l-au ales au ştiut de afirmaţiile sale. Cred că dacă ar fi şriut unii nu l-ar fi ales.
  Nu voi repune linkul. Din motivele anunţate mai sus.

 74. Frate Lascau, de ce m-ati cenzurat si nu mi-ati publicat linkul? Cu ce am gresit daca am vrut sa dovedesc ce afirm? Secventa respectiva are o vechime de peste 2 ani. Nu stiu ca Grigore Talpos sa-si fi revizuit opiniile.

  Nu sunt afirmatiile mele ci ale lui Grigore Talpos la inceputul unei predici. E un lider penticostal marcant. A fost ales in comitetul de zi care a condus lucrările Congresului Electiv Penticostal din noiembrie 2010 de la Bistrita de majoritatea celor 600 de delegati impreuna cu pastorii Mircea Demean, Jolţa Ilie, Oros Nicu si Şoltuz Aurel.

  Acuza printre altele Biserica Harul ca apartine de miscarea New Age. Iar aceasta miscare nu e de la Dumnezeu.

  Din ce am citit pe blogul lui Joldes Biserica Harul se identifica cu miscarea strajerilor, sunt cam acelasi lucru. Inseamna ca acuzatiile lui Grigore Talpos se pot rasfrange prin extensie asupra strajerilor si a lui Iosif Ton.

  Tinand cont de votul din congres acordat lui Talpos, acesta are increderea Cultului Penticostal inclusiv pentru aceste acuzatii impotriva Bisericii Harul. Daca pe cei din congres i-ar fi deranjat cu adevarat aceste afirmatii ar fi gasit pe altcineva sa faca parte din comitetul de zi care a condus lucrarile congresului.

  De aceea va rog sa repuneti linkul.

 75. Stimatul nostru (a) fratior(a) DRAGO scrie;”Unde este precizat ca “apostolul” este dar..???

  Eu inteleg ca
  a) -apostolia-este o SLUJBA pe care o da Domnul -unei persoane chemate in lucrare ca apostol.”Intradevar „,”-apostolia-este o SLUJBA „,dar ea detine daruri si o slujba aparte de un crestin normal!!!Si multi ar dori dintre crestini sa pretinda ca sint ;”apostoli,ucenici”,insa nu pot sa dovedeasca si nici viaata personala nu demonstreaza !!!Fiinca in Scriptura cum apare descrierea de ;”apostol,ucenic ” in slujba ce i se atribuie?Si cum apare viata de crestin simplu descrisa?Pentru a se cunoaste aceste lucruri intradevar este nevoie de un studiu biblic si de a avea in fata noastra un adevarat ucenic si un adevarat crestin !!Si atunci o sa intelegem care este diferenta intre apostol si ucenic?Toti sint pastori?Toti sint ucenici?Toti sint invatatori?Nicidecum fiecare dupa darul sau si capacitate de primire din partea domnului Isus ajunge sa fie ce ajunge sa fie dar sanu uitam ca ;Fie este el ucenic,fie este pastor ,fie ca este un alt slujitor ,fata de semenul sau este un slujitor al lui Hristos si nu poate sa ishi inshele sau sa ishi minta fratele de credinta si sa nu aiba o conduita de adevarat crestin!!!Fiinca toti cei ce sint ai lui Hristos ,trebuie sa traiasca la fel ca Hristos ;”1 Ioan 2;”6Cine zice că rămîne în El, trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus.”Si sa nu uitam ;”6Dacă zicem că avem părtăşie cu El, şi umblăm în întunerec, minţim, şi nu trăim adevărul.”
  CE SE INTIMPLA? SI CE ESTE SCRIS?
  7Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuş este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sîngele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăţeşte de orice păcat.”SA SPERAM CA INTELEGEM MESAJUL SI NE CUNOASTEM ROLUL PENTRU CA FIECARE SA PUTEM AJUNGE UN MADULR CE FORMEAZA CU ADEVARAT TRUPUL LUI HRISTOS,INDIFERENT DE POZITIE SI DE SLUJIRE!!!!!!!Dar toate acestea sa fie in SFINTENIE ,NEPRIHANIRE PENTRU A SE PUTEA AJUNGE LA DESAVIRSHIRE!!!!!!

 76. Eu nu gîndesc în termeni de „atacat” și „apărat”. Asta e percepția unor cititori.

  Eu am bine stabilite și strategia prezenței mele în spațiul public pe Internet, de o ani, obisectivele și procedurile pe care le aplic în diverse cazuri.

  1. Cînd e vorba de numele unui om, atunci cer oricui să îl numească cu prenume și nume, în afară de cazurile cînd e vorba de o anumită stilistică: Pătrățosu, Rotundu, Vindecătoru etc.

  Fac lucrul acesta de mai mulți ani, așa am insistat și pe grupul de discuții Masa Rotundă inițiat de Iosif Țon.

  2. Cînd e vorba de anumite afirmații, pretind ca cel care le face să-și respecte cititorii oferindu-le minimul de informații necesar pentru verificarea afirmației sau pentru evaluarea modul în care și-a formulat argumentul.

  3. Cînd e vorba de materiale (poze) care mi s-au preluat fără acordul meu, solicit retragerea lor imediată și postarea de scuze publice timp de 3 zile.

  4. Cînd văd că oamenii scos mitraliera de versete biblice, îi avertizez că unii au și tunuri. 🙂

  Ideea e nu doar să fim biblici, ci să fim teologici – aceasta e o idee importantă pe care o promovez de mai mulți ani în public pe Internet și am dat exemple din care se poate vedea diferența dintre cele două mentalități și consecințele care rezultă.

  5. În ceea ce privește persoana lui Marius Cruceru, nu o dată am afirmat că eu sînt unul care, și prin atitudinea lui, am ajuns, cumva, în sufletul lui. Cînd „atac” sau „apăr”, eu simt, în același timp, destulă simpatie pentru cel care e, într-un anumit fel, fratele meu geamăn întru blogărit.

  Sper ca și alții, atunci cînd „atacă” sau „apără”, să o facă și cu o anumită cunoaștere a sufletului celui la care se referă.

  Chestiunile cu Parisul nu mă interesează (mai ales că nu le putem verifica), în schimb sînt alte chestiuni publice pentru care Marius Cruceru ar trebui să dea socoteală.

  Întrebarea este: CUI?

  Caragiale o fi fost un scriitor simpatic, pentru cititorii români, dar Shakespeare este unul universal, temele lui sînt majore pentru Lumea Veche.

  Să nu-l subestimăm pe Pătrățosu doar pentru că ne enervează.

  Rămîne, în spațiul virtual, figura centrală a evanghelicilor români.

  Figură tristă…

 77. Așa e Dumnezeu – COMPLEX.

  Așa ne-a făcut și pe noi – ființe complexe.

  Creștinii pot să fie simpli, dar nu… simpliști!

  A fi simplist e de fapt un act de răzvrătire înaintea Celui care – sărbătorim zilele astea, fiecare cum poate – a trimis ce avea mai bun.

  Dacă noi, care sîntem răi, știm să dăm daruri bune copiilor noștri, cu cît mai mult Tatăl nostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer!

 78. @emil,
  Putintica rabdare..caci iarasi ne “duelam” cu cesationistii -daca sa stopat sau nu darul de apostol.

  Unde este precizat ca “apostolul” este dar..???

  Eu inteleg ca
  a) -apostolia-este o SLUJBA pe care o da Domnul -unei persoane chemate in lucrare ca apostol.
  Idem…prooroc,evanghelist,pastor si invatator.(Ef.4;11..1Cor.12;5)

  b)- Darurile apartin Duhului Sfint (1Cor.12;4) si reprezinta mijloacele(uneltele daca vrei) cu care Duhul Sfint “inzestreaza” persoanele ALESE de El ,in vederea pregatirii si calauzirii poporului pentru INTILNIREA cu Isus.

  c)-Echiparea, de catre Duhul Sfint cu darurile Lui, NU SE LIMITEAZA numai la cei chemati in dferite slujbe(conform Ef.4;11) ci SE EXTINDE si la alte PERSOANE nascute din nou,alese de Dumnezeu.(potrivit 1 Cor.12;11,28)

 79. @emil,
  Putintica rabdare..caci iarasi ne „duelam” cu cesationistii -daca sa stopat sau nu darul de apostol.

  Unde este precizat ca „apostolul” este dar..???

  Eu inteleg ca
  a) -apostolia-este o SLUJBA pe care o da Domnul -unei persoane chemate in lucrare ca apostol.
  Idem…prooroc,evanghelist,pastor si invatator.(Ef.4;11..1Cor.12;5)

  b)- Darurile apartin Duhului Sfint (1Cor.12;4) si reprezinta mijloacele(uneltele daca vrei) cu care Duhul Sfint „inzestreaza” persoanele ALESE de El ,in vederea pregatirii si calauzirii poporului pentru INTILNIREA cu Isus.

  c)-Echiparea, de catre Duhul Sfint cu darurile Lui, NU SE LIMITEAZA numai la cei chemati in dferite slujbe(conform Ef.4;11) ci SE EXTINDE si la alte PERSOANE nascute din nou,alese de Dumnezeu.(potrivit 1 Cor.12;11,28)

 80. Fratioare Emil ,ucenicia si darul de apostol se termina odata cu distrugerea acestui sistem si cu treminarea propovaduirii evangheliei domnului si MINTUITORULUI ISUS HRISTOS!De ce spun acest lucru?Fiinca ei prin pozitie sint aparte si indeplinesc o lucrare aparte ;sa citim faptele apostolilor 6 ;”2Cei doisprezece au adunat mulţimea ucenicilor, şi au zis: ,,Nu este potrivit pentru noi să lăsăm Cuvîntul lui Dumnezeu ca să slujim la mese….”DECI CEL INSPIRAT DE PUTEREA DUHULUI SFINT ISHI RECUNOASTE POZITIA SI PUTEREA !SI ISHI FACE LUCRAREA LA FEL CA MULTIMEA UCENICILOR CARE SAU ADUNAT ALATURI DE CEI 12 UCENICI ;…” 4Iar noi vom stărui necurmat în rugăciune şi în propovăduirea Cuvîntului.„
  Azi la multi se gasesc pretentii ,insa uita mesajul ucenicilor autentici si pozitiile si le amesteca cu placerile firesti si de aici apar disputele care azi la multi le vedem,pe chind atunci in urma propovaduirii si puterii DUHULUI SFINT SA VEDEM CE SE INTIMPLA SI CE ESTE SCRIS;”7Cuvîntul lui Dumnezeu se răspîndea tot mai mult, numărul ucenicilor se înmulţea mult în Ierusalim, şi o mare mulţime de preoţi veneau la credinţă.”CREDEM NOI MESAJUL ACESTUI VERSET?Si realizam ca si unii „PREOTI SI AZI AU NEVOIE DE CREDINTA?” Ce zici ?Si fratele Ton a expus in mesajul sau de ce doreste sa-l urmeze pe domnul Isus si sa staruie in evanghelia sa !!!Fiinca si ucenicii au staruit si expus de fapt evanghelia domnului Isus !!Iar apostolul Pavel clarifica mesajul in o mare corectitudine prin cuvintele scrise in Galateni capitolul unu.Este adevarat?Insa…..

 81. Gazda este politicoasa…si e drept, i-am pus rabdarea la incercare. (Scuze). A dat mai degraba dovada de o virtute…
  Trist este comentariul tau, Alin Cristea…

 82. ….nu mai trebuie sä luati parte…ci doar sä urmati (sä urmäm cu totii)indemnul

  „CERCETATI TOATE ,PÄSTRATI CE ESTE BUN”1Tes.5:21

  PS.vä rog sä-mi permiteti o intrebare importantä:ATI INTRAT IN LEGÄMÄNT CU MARELE STÄPÄN JESHUA HAMASHIA?

  multumesc frumos!

 83. Frate Viorel,
  Cred ca darul de apostol a incetat odata cu apostolii descrisi in scripturi adica cei 11 ucenici ai Domnului impreuna cu Matia si Pavel.

  Am vrut sa aflu si pozitia fratelui Lascau in aceasta privinta dar dansul nu doreste sa o faca. Probabil ca isi da seama de ce l-am intrebat si ce dezbatere ar fi urmat indiferent de raspuns. Oricum am toata admiratia pentru modul in care s-a eschivat.

 84. Frate Viorel,
  Cred ca darul de apostol a incetat odata cu apostolii descrisi in scripturi adica cei 11 ucenici ai Domnului impreuna cu Matia si Pavel. Am vrut sa aflu si pozitia fratelui Lascau in aceasta privinta dar dansul nu doreste sa o faca. Probabil ca isi da seama de ce l-am intrebat si ce dezbatere ar fi urmat indiferent de raspuns. Oricum am toata admiratia pentru modul in care s-a eschivat.

 85. Totusi dincolo de aspectul academic al dezbaterii, exista o Biserica Nouapostolica in Romania.

  Conform marturisirii de credinta publicata pe site-ul lor aceasta biserica este necesationista si pretinde ca ar avea apostoli.

  Credeti ca e in regula ca un credincios neoprotestant sa aiba partasie cu ei?

 86. Pentru fratiorul Emil care prin comentariu intreaba;”Credeti ca Duhul Sfant da si astazi darul de apostol?”Darul de apostol mereu o sa fie dupa cum si celelate pozitii sint pina la venirea DOMNULUI ISUS HRISTOS .Trist este ca nu se percepe ce conditii trebuie sa indeplineasca cel care doreste sa devina un „ucenic,apostol ” al domnului Isus Hristos!!Cei care sint sinceri ,citesc scriptura inteleg mesajul si porunca domnului Isus Hristos cu privire la ucenicie si apostolie!!!dar sa nu uitam ca traim timpuri in care puterea mesajului din faptele apostolilor 20 cu 28 la 32 are o mare putere si trebuie o mare vigilenta la cei care vin cu pretentii si traiesc o viata duplicitara cu scopuri firesti si inducere in eroare!Trebuie sa stim sa facem deosebirea intre ADEVAR ,REAL SI IMITATIE SI PRETENTIE!!!!In 1 corinteni capitolul 4 ne este explicat ce sint apostolii;Citeste si mediteaza!!!pe urma se pot aduce si comentarii..sa nu fim lungi in expunere …si sapunem rabdarea unora la mari incercari!!!

 87. Multumesc pentru prajituri si mesasj !Harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!

 88. Problema este destul de cotroversată. Nu aş vrea să mă bag în jungla asta. Totul porneşte de la definiţa pe care o dăm apostolului.
  Când vrem să nu fie şi azi, dăm o definiţie. Când îi vrem printre noi (sau să fim noi unul) avem altă definiţie. Nu cred că sunt omul potrivit pentru o astfel de dezbatere. Ar trebui să apelăm la autori de notorietate în domeniul acesta. Cineva ar putea lua un titlu de doctor pe un astfel de studiu. Ori eu nu am timp şi nici nu mai vreau să mă fac doctor…

 89. Rodica, problema mea nu este cu raspunsul, ci cu intrebare. Cind formulezi a „misleading question” , nu vei primii un raspuns corect. Ce I-a zis Domnul la Pavel? ” ai voi arata ce are de suferit”. Nu cred ca papura a fost inodata, cel putin nu de mine, si nu in cazul asta, ca de inodat le mai inod eu de nimenea nu le mai da de desnodamint.

 90. Frate Lascau, Alin Cristea, imi cer iertare ptr. postul de la ora 6:02 pm. Am incercat sa aplic un verset din proverbe si am dat-o in bara un pic.

 91. Cred că diferenţele de opinii sunt născute de competiţia locală şi de lipsa de maturitate a celor implicaţi.
  După câte ştiu fratele Joldeş n-a făcut afirmaţii negative la adresa pastorului Talpoş şi nici a bisericii penticostale.

 92. Cred cä stiti deja cä mai are interdictii si pe alte bloguri…….
  insä d-voasträ ati fost ingäduitor cu dänsul,poate PREA INGÄDUITOR……
  ………………………………….
  sä revenim la subiect:
  frumos pamflet!
  mai asteptäm si altele!

 93. Grigore Talpos pastor la Biserica Penticostala 1 Zalau are o parere extrem de proasta despre ceea ce se intampla la Biserica Harul.
  (…….)
  Daca Joldes si Talpos sunt botezati si calauziti de acelasi Duh Sfant cum de sunt posibile astfel de diferente de opinii si acuzatii grave?

 94. Sä-l läsäm mai bine pe d-ul Alin Cristea…….cäci el oricum are explicatii la toate(cine se scuzä se acuzä)…la el „acasä „posteazä unele comentarii numai ca sä aibä la cine sä deie replici..si sä vadä toti cä el cade intotdeauna in picioare….si sä nu ne punem cu el cä ne mai si „binecuväntä”dacä e nervos sau obosit……….in rest e bäiat de treabä…..doar cä nu a ajuns si pe la cruce….sä vedeti ce-mi face si mie acum!…..PE CURÄND BINECUVÄNTATILOR!

 95. Draga Gabi
  Te rog să ţii cont că blogul acesta nu promovează comportamentul necreştin.
  Vreau să enunţ încă odată principiile la care ţin foarte mult:
  – Oamenii sunt mai importanţi ca ideile.
  – Oamenii au voie să greşească.
  – Respectul faţă de fiinţa umană vine din faptul că ea a fost creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu şi pentru ea a murit Isus Christos.
  – Dincolo de aceste două calităţi ale fiinţei umane, toate celelalte sunt secundare.

 96. Libertatea de pe blogul acesta Domnule Cristea este ca oamenii să-şi spună ideile, chiar dacă nu sunt strălucite, chiar dacă sunt eronate. Da, există libertatea să dăm cu presupusul. Toţi o facem, inclusiv Dvs. Nu acord libertate să fie cineva nepoliticos şi să jignească oamenii. Nu voi accepta să jigniţi oamenii pe blogul acesta. O faceţi prea des şi voi fi nevoit să vă cenzurez.
  Vreau să enunţ încă odată modul cum văd eu lumea:
  – Oamenii sunt mai importanţi ca ideile.
  – Oamenii au voie să greşească.
  – Respectul faţă de fiinţa umană vine din faptul că ea a fost creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu şi pentru ea a murit Isus Christos.
  – Dincolo de aceste două calităţi ale fiinţei umane, toate celelalte sunt secundare.

 97. Înţeleg modul în care gândiţi şi parţial sunt de acord cu Dvs. Unităm însă de un lucru important, şi nu l-am sesizat în discuţiile de până acum. Dumnezeu a dat Bisericii Sale şi alte daruri, nu doar cele aflate acum în discuţii. Îm Efeseni 4:11, Pavel spune că Dumnezeu a dat Bisericii pe unii:apostoli, proroci, evanghelişti, pastori şi învăţători. Oamenii aceştia cu astfel de slujbe sunt darurile Domnului date Bisericii. Aici se spune clar că doar unii sunt pastori, nu toţi. Unii sunt învăţători, nu toţi. Dacă eu „preotul” nu ascult de ai, nu primesc învăţătura pentru că eu sunt tot la fel de pastor sau învăţători ca ei, am o problemă. Din nou eu, cred că preoţia tuturora se referă la accesibilitatea mea la Dumnezeu, şi nu la accesul la revelaţie sau conducerea Bisericii Sale. Cred că Dumnezeu conduce prin oamenii pe care şi-I alege El şi nu prin cei pe care-i alegem noi. Ideal ar fi să alegem ceea ce a ales El.

 98. Gabi…desfa nodul ala care-l faci la biata papura. Cind un om necredincios aude Cuvintul lui Dumnezeu si acest Cuvint lucreaza la inima lui…si el raspunde Cuvintului…si il accepta…aia ce-i? Nu este „Yes”-ul de care vorbeam? Sau cum se intorc oamenii la Dumnezeu? Nu prin ascultare? Si nu s-a facut Cuvintul trup si a locuit printre noi ? Cine-i Cuvintul, nu-I Domnul Isus? Sint sigura ca citim aceeasi Carte…apreciez si „hint”-ul…

 99. Fr Lascau, cred ca reduceti un pic din raspunderea pe cere fiecare o are ca “ preot al Domnului”.

  Atata vreme cat mantuirea mea este in joc, nu pot sa las interpretarea Scripturii care ma mantuie, sa-mi fie lamurita de alti. Daca as fi judecat “la gramada”, mi-as angaja un preot. Dar inaintea lui Dumnezeu, voi raspunde personal, dupa masura lucrurilor incredintate. Ma voi folosii de toate resursele, inclusiv parerea fratietatii (de azi si de ieri), ca sa ajung la cea mai buna concluzie.

  Daca mai gasesc unu ca mine, prin legatura pe care Duhul Sfant o face, devenim “Biserica”. Nici mai simplu, nici mai complicat.

  Daca vreau sa durez o institutie, atunci lucrurile se complica rau. Dar nici de data asta, nu de preoti am nevoie. Am nevoie, aici, de administratori. Nu ai Harului. Pur si simplu de administratori care sa stabileasca metri cubi de beton pt fundatie, latimea anvonului, eventualele vejminte, ritualul (programele)…, un sistem complecs care necesita oameni specializati (nu ai Harului).

  Cele mai de pret lucruri, ne sunt puse in maini de catre Dumnezeu. Lucrurile acestea de pret, le putem pune in “negot” pentru Domnul, incercand sa le dam stralucire, sau le putem pune in mainile altuia, pe care sa-l numim “parohul nostru”. Cu certitudine vom fi dezamagiti si comoara incredintata noua se va risipi. Deci nu pot accepta “preoti personali”, atata vreme cat nu ne pot prelua raspunderea. Administratoti, da (nu ai Harului).

  Apoi legat de “autoritate”: Pe verticala am una singura – Hristos. Orice pretentie din partea cuiva “de a ma stapanii”, este aroganta. O substituire a Unicului care are acest drept.

  Cat de “interpretarea dupa bunul plac”, pot sa spun doar ca daca intr-adevar deslusirea Scripturii este marele nostru “plac”, nu ne vom ratacii ci ne vom intalni la aceeas masa cu toti cei care-l iubesc pe Domnul si Cuvantul Lui.
  Ereziile apar numai in politicile institutiilor, nu in sanul “preaiubitilor Lui”.

 100. Nu e adevărat că totdeauna cînd faci o afimație despre Dumnezeu faci teologie.

  Ca și cum cînd totdeauna cînd aduni 1 plus 1 ai face matematică…

  Da’ de unde!

  Astea-s vorbe de clacă.

  Și astfel de mentalitate explică mediocritatea spirituală din bisericile pocăiților.

  Mai bine cîntă și se roagă decît să gîndească.

  Teologia are de a face cu IDEI.

  Cu IDEI care au fost dezvoltate de-a lungul secolelor.

  Mai întîi a fost tradiția evreilor, iar Isus a clădit pe această tradiție a comunicării IDEILOR de către Dumnezeu: „Ați auzit că s-a spus în vechime, dar EU vă spun…”

  Cînd ignoranța este ridicată la rang de virtute, e grav.

  Iar cînd prostul nu-i prost destul dacă nu e și fudul…

 101. Domnule pastor Petru Lascău,

  Este evident că pe blogul dvs. nu bărbații au ultimul cuvînt.

  Nu dvs. aveți ultimul cuvînt pe blogul dvs.!

  Trist…

 102. Gabi Bogdan și gîndește cînd scrie ceva?

  O fi fost bătut în cap… Și așa a rămas: bătut în cap…

  Ce facem, domnule pastor Petru Lascău?

  Ne dăm cu presupusul?

  Asta înseamnă libertatea de expresie pe blogul dvs.?

 103. Fetelor, nu sînteți la coafor…

  Mai încet cu prostioarele și cu bîrfele despre oameni…

  Dacă aveți IDEI, să le vedem…

  Dacă nu, care e rostul comentariilor voastre ÎN PUBLIC?

  Poluați blogosfera evanghelică.

  Internetul devine obez din pricina comentariilor voastre fără rost…

 104. Da, este vorba de Cruceru si cred ca este of figura caragealeasca, cind vii la Paris si spui ca Pavel a studiat la picioarele lui Gamaliel si ca asta insemna ca si cum ai studia la Oxford mi se pare ca esti ingnorant de unde te afli. Francezi nu viseaza la Oxford, aici e Sorbona ca sa nu mai spun ca expresia este imprumutata de la Iosif Ton care o folosise in urma cu multi ani. Ca sa nu mai spun de noile reguli pe care le aduce in limba franceza unde pina la el substantivul se acorda cu articolul dar el scrie Les Miserables si apoi Les Miserable. Dar asta e mai degraba o gluma. Uitati-va la multitudinea de subiecte pe care le arboreaza, sa ii cerem sa le abordeze ar fi prea mult si apoi ma gindesc ca slujba lui de decan este tare exigenta de vreme ce ii permite sa se joace de-a blogul toata ziua buna ziua. Ei ar fi multe de spus despre felul in care apare el pentru cei din afara dar atunci cind ai o pozitie mi se pare ca trebuie sa ti-o onorezi si sa nu scrii anumite lucuri pe care le-a scris el. Oricum sunteti un personaj interesant dumneavoastra, aici atacati, aici aparati si de ce figura sheakespeariana pentru Marius Cruceru?

  Oricum Craciun Fericit.

 105. Urit din partea mea, foarte urit. Dupa cum scrii, am suspectat eu ca esti frizer. Noroc bun si clientela bogata! Sa auzim de bine.

 106. Chris, Pavel insusi spune
  1 Corinteni 1:18
  Fiindcă propovăduirea crucii este o NEBUNIE pentru cei ce sînt pe calea pierzării: dar pentru noi, cari sîntem pe calea mîntuirii, este puterea lui Dumnezeu.
  Asa ca nu trebuie sa ne miram.

 107. Poti sa-mi dai un text unde Domnul Isus bate la usa unui necredincios? Ca eu nu am gasit.( hint: am citit si eu apocalipsa si nu l-am gasit acolo)

 108. Doamna Mia,

  Daca cercetati putin blog-ul Domnului Manastireanu (si nu numai) veti gasi explicatii la tot ce ati scris dumneavoastra legat de presupusa colaborare,…scrisori, etc. Am inteles, de la domnul Radu (pe blog-ul domnului Marius Cruceru) ca Americanii ar fi cercetat acele presupuse scrisori ale Fratelui Ton si nu erau autentice. Daca ar fi fost autentice, dansul era expulzat din State cu siguranta.

  Acuma, adevarul il cunoaste Dumnezeu insa din fericire e treaba Lui nu a noastra. In toate aceste ultime discutii parca era problema teologia fratelui Ton si nu presupusa colaborare cu securitate sau acuma e judecat fratele Ton si pentru visele ce le are noaptea cand doarme?

 109. Angela…si Gabi…de ce neaparat vreti sa credeti „the worst” despre cineva- Bineinteles ca ce spuneti este adevarat- Cind faci ceva trebuie sa te uiti si in sus…sau mai bine zis in sus prima data; dar cind scrii un comentariu nu poti sa insiri absolut tot ce stii, ce crezi, despre un subiect. Si orice comment poate fi contrazis sau complectat- daca vrei neaparat s-o faci.
  Avem mai multe lucruri in comun , chiar foarte multe. Poate citeva sint diferite…si? Sintem copiii Aceluiasi Tata…cei care aveti frati si surori de trup stiti bine ce diferiti sint fratii intre ei…Dar Tatal este acelasi…Asta ar trebui sa ne uneasca …

 110. Fetelor…n-am zis eu ca sare ca o lobda? Va spun un secret…Ssssssssssss, sa nu spuneti la nimeni!!!
  Acuma urmeaza…dezmintirile….Uhhhhhhhhhhhh!

 111. Nu cred ca sintem de pareri diferite in privinta asta, Gaby. „Yes”-ul ala era raspunsul la bataia la usa a Domnului (dupa mine) . Si de-acolo incolo incep schimbarile in viata noastra (daca-L lasam sa ne schimbe). Sintem ca un bloc de marmura pe care Dumnezeu il daltuieste si il slefuieste, sa creeze in noi ceva cit mai asemenator cu Fiul Sau…
  Sintem toti diferiti…Ce-ar fi sa lasam carbunii sa ne incalzeasca nu sa ne arda…In jurul unui foc bun se pot face multe lucruri frumoase…

 112. 1. Numele meu este Alin Cristea. Ai auzit, bă, Bogdan ăsta?

  2. Eu mă leg și de copii, și de femei, și de bărbați, dacă zic prostii.

  Unii sîntem mai conștienți de responsabilitățile pe care le avem în spațiul public.

 113. Intrebare de nota zece!!!!!!!!Gabi B.
  „Să trăim ca și cum ne vede Dumnezeu, nu că sare vreunul ca lobda…?”
  Ar mai fi o intrebare:cum se traduce”ca si cum”?
  Dar ce ,se poate sä nu ne vadä Dumnezeu??????
  …………………
  MULTUMESC!

 114. Stai ca nu inteleg, chiar crezi ca baftistii din oradea nu au citit postul meu? Mai linistit, multam. Am inceput sa am mustrari de constiinta….

 115. @Rodica Botan. Stiu ca nu intorci fata, da pui carbunii .Acuma cu raspunsul acela de Yes( si acum stiu ca ma aventurez pe tarimuri periculoase, ca acu vreo 2 luni unii chiar vorbeau de sabii ascutite si razboaie lungi), Yesul acela eu nu cred ca este al nostru, a noastra este strigarea:” Doamne ai mila de mine ca sint nevrednic „, si daca avem o inima sincera si o strigare disperata pornita dintr-un suflet zdrobit, atunci Dumnezeu e la locul lui , pe tron, si noi jos la picioarea strigind „Vai de mine! Sînt pierdut, căci sînt un om cu buze necurate”.Atunci Dumnezeu ne va mintui, ca el a promis ca oricine vine la el , el nu il va arunca afara. Problema e ca noi am inversat lucrurile, luam un verset din apocalipsa( afara din context), si ne punem noi pe tron, si Dumnezeu afara, la usa , incearcind sa ne ceara voie noua sa il lasam inauntru.. De cind sa inventat aceasta blasfemie? Am fost la trei concerte saptamina aceasta( de romani, nu americani, si romani care spun ca au sigilul) , si nu am auzit expresia lui Petru” pocaitiva si credeti in evanghelie”, ci numai deschideti inima,uite Pruncul Isus asteapta sa-l primesti in casa ta, uitind ca pruncul acela e Dumnezeul Gloriei acum, si nu are nevoie de permisiuni si bilete de voie de la noi. Noi sintem aceia care trebuie sa fugim catre El, ca sa intram sub tron, ca atunci cind mania cea mare care se va abate peste tot pamintul sa fim adapostiti. Si alergarea cetatea noastra de scapare trebuie inceputa , da si continuata zilnic , ca daca ne oprim, poate nu vom ajunge la timp. Sper ca cea ce am scris mai sus sa fie realitate in viata mea in fiecare zii,cu toate ca pina acum a fost, si nu a fost. Am impresia ca trebuie sa strig dupa ajutor si ca sa pot alerga, ca mai mult ma opresc. Nu sint in stare de nimica, fara ca El sa-mi dea vointa si pina la urma si infaptuirea! Grant what you command, and command me what you will. Nu este asta expresia de unde crestinatatea sa despartit in doua?

 116. No, cucoană Rodica, du-te la „tanti Chiraca si nenea Gheorghe” atunci…

  Nu mai despica firul în patru pe bloguri…

  Și, cum a zis Domnul Isus, nu te mai certa pe drum…

  Fiecare să trăim conform convingerilor pe care le avem. Altfel sîntem ipocriți.

  Convingerile mele, pe care le spun de cîțiva ani pe Internet, sînt că avem nevoie de gîndire teologică, nu doar biblică. Cu alte ocazii am explicat și am dat exemple (ceea ce o să fac și în viitor, de va vrea Domnul).

  Oamenii nu sînt TOȚI ca „tanti Chiraca si nenea Gheorghe”. Dumnezeu ne-a făcut ceva mai… complecși.

  Ca să nu mai vorbesc că a îndrăznit să ne dea CĂRȚULOIUL cu 66 de cărticelel. Ce, nu putea să pună doar Ioan 3:16 și Psalmul 23?

 117. Domnule pastor Petru Lascău,

  Eu zic să mai cugetați – după Sărbători 🙂 – la următoarele 2 chestiuni:

  1. Cum vorbea, mai exact, Isus pe limba oamenilor? În pilde, ca să nu priceapă…

  Cît despre ucenici, pînă și unii dintre ei nu au mai putut răbda vorbirea lui Isus și l-au părăsit.

  Pe ceilalți nu i-a menajat deloc: Voi nu vă duceți?

  2. Dacă considerați că ne pierdem energiile și resursele în lucruri neproductive, de ce permiteți aici atîtea comentarii… NEPRODUCTIVE?

  STERILE!

  POLUANTE!

 118. Iosif Țon s-a adresat „foștilor săi studenți și tineri teologi”, e normal, ca fondator al Institutului Biblic Emanuel, să se adreseze unor oameni care sînt produsul acestei școli teologice.

  În al doilea rînd, e normal să se adreseze unor oameni care au gîndire teologică, întrucît chestiunile pe care le abordează Iosif Țon sînt de natură teologică și istorică.

  De exemplu, o frază din ultima sa carte: „De la Martin Luther încoace, în lumea protestantă s-a stabilit în mod tacit că teologia noastră se construiește pe epistolele lui Pavel.”

  O mulțime de pocăiți se autoexclud ca destinatari ai unei astfel de idei.

  E normal să se adreseze pastorilor, teologilor, întrucît aceștia au influență în rîndul enoriașilor. De modul în care pricep pastorii și teologii depinde sănătatea învățăturii pe care o dau enoriașilor.

  Dar, ca să îi facem dreptate lui Iosif Țon, că el e în discuție, nu vreo Rodica cu nedumeririle ei, trebuie menționat faptul că ÎNAINTE de a posta articolele sale pe site-ul Străjerilor, mesajele lui Iosif Țon au circulat mai întîi pe email, în lista destinatarilor aflîndu-se și… femei. Fără școală teologică!

 119. Comentatoarea Mia se trezește vorbind singură: cică Iosif Țon „s-a trezit singur pe scena baptistă”…

  Nu e adevărat!

  În ultimele săptămîni am pus poze pe Internet de la prelegerile lui Iosif Țon în 3 locuri, peste tot s-a stat în picioare.

  Iar în ultimele săptămîni a crescut mult simpatia maselor pentru Iosif Țon, din pricina măgăriilor pe care le-au făcut… ceilalți.

  O, ce bine ar fi ca oamenii să se informeze ÎNAINTE de a vorbi, așa, de unul singur…

 120. Marius C.?

  Să scriem numele ORICUI cum trebuie.

  Dacă e vorba de Marius Cruceru, atunci ar trebui să fie clare 2 lucruri:

  1. NU este o figură caragialească. (Mai degrabă este o figură shakespeariană.)

  2. NU o să rămînă obscur. Astfel de oameni talentați și dinamici nu rămîn obscuri. (Dacă mai adăugăm și prostiile pe care le năzbîtiile pe care le face uneori…)

 121. Iosif Țon nu scrie acolo „DUPĂ” postarea lui Constantin Joldeș.

  Pe bloguri cronologia e inversă.

  Ca să nu mai vorbesc de faptul că documentul care apare „DUPĂ” are menționat și anul: 2006.

 122. Rodica Boțan: „De ce Rick? Pentruca ceea ce scrisese despre Craciun avea substanta, si fiindca tradusesem cartulia…n-am gasit nimic rau sa o postez. N-am putut sa o pun insa fara sa scriu si numele autorului – ca ar fi sarit Alin Cristea ca lobda si m-ar fi facut hoata…”

  Ce tărășenie…

  Păi nu trebuie să fim cu frică de Dumnezeu? Să trăim ca și cum ne vede Dumnezeu, nu că sare vreunul ca lobda…?

 123. De ce Rick? Pentruca ceea ce scrisese despre Craciun avea substanta, si fiindca tradusesem cartulia…n-am gasit nimic rau sa o postez. N-am putut sa o pun insa fara sa scriu si numele autorului – ca ar fi sarit Alin Cristea ca lobda si m-ar fi facut hoata…
  Greu de a fi pe placul tuturora…de aia e bine sa ne raportam la Unul singur-
  Stiu si eu despre acest autor amanuntele la care probabil te referi…dar ce am tradus eu are de-=a face cu Craciunul si nu cu viata lui Rick.
  Stii care este problema cu fraza asta…”Si daca spui yes, gata in rai cu tine frate”? Cred eu ( nu -mi taiati capul daca gresesc…please) – ca in momentul cind spui „yes”…de-acolo-ncolo este pe undeva problema ta personala. Noi semanam saminta si saminta incolteste ca asa a facut-o Dumnezeu -roditoare. Nu e treaba noastra sa stam linga saminta sa vedem cum creste…Din cind in cind udam…dar Dumnezeu are grija sa dea ploaie…Si unul seamana si altii culeg- ca asa a facut Dumnezeu ca sa nu ne umplem de mindrie cred…
  Ma gindesc ca daca infiezi un copil…va trece o perioada de adaptare in care acel copil va invata regulile casei…El este insa copilul tau- legal, chiar daca nu este perfect integrat in obiceiurile si traditiile si rinduiala familiei tale. Prea credem noi ca sintem responsabili de viata altora cind…sa fim seriosi- majoritatea avem probleme de rezolvat in propria viata . Numai ca e mai usor de vazut paiul din ochii unuia care numai ce a venit la credinta decit birna pe care o tirim adesea dupa noi de o viata…
  In toate chestiile astea uitam ca Dumnezeu este Cel care stie si de un fir de par care ne cade din cap…care are grija de pasarile cerului si le hraneste…Sa-l lasam sa-si faca El lucrarea Lui si in noi si in altii…
  Din nou…asta este parerea mea- si am mai fost gresita si alta data. Nu de alta dar inca nu sint asa de brava sa mai iau o pereche de palme. Si nu-s asa de pocaita sa intorc si partea aialalta…
  🙂

 124. Sint surprins ca iti place Rick. am ascultat predica lui de la ” Desiring God ” national conference. That sermon was excelent. Purpose driven life? Aceiasi teorie modernista( sau post), „Dumnezeu te iubeste si are un plan minunat ptr. tine ce ar fi daca l-ai primi in inima ta?” Si daca spui yes, gata in rai cu tine frate. ( nimica de cruce, de pocainta, de schimbarea stilului de viata, nimic despre centralitatea lui Isus in viata noastra si de nulitatea eului nostru).
  oops, iara devin negativ….. am probleme. Multe binecuvintari!

 125. Imi place Petrica ce ai scris si cum ai scris, adica simtul umorului in momente dificile, dar simtul umorului cu decenta si respect. Trebuie sa rindem uneori cind ne vine sa plingem. Vroiam si eu sa incep cu o nota umoristica dar poate o voi lasa la sfirsit. Cred ca ai dreptate cind spui ca a fost gresit interpretata doctrina preotiei fiecarui individ asa ca fiecare si-a creat Dumnezeul lui. Si de fapt realitatea aceasta este demonstrabila chiar si inainte. Fiecare epoca si-a creat Dumnezeul ei, avem in primele secole de Chrestinism un Dumnezeu cu care crestinul vrea sa se identifice in suferinta, apoi Dumnezeul filozofilor de la Augustin la Tomas Aquinasm care, cum scrie Giovani Papini „Si-au fabricat un Dumnezeu care sa ii ajute sa deznoade intrbarile lor filozofice.” Nu inseamna ca se neaga sau se stirbeste din contributia lor la gindirea teologica ci doar ca au pus problema exitentei lui Dumnezeu si a omului in raport cu El din perspective diferite, a urmat apoi Reforma in urma abuzurilor bisericii devenita institutie politica si reactiile uneori extreme ale Reformatorilor, inclusiv a lui Calvin in cazul lui Michel Sevèret, care nu face in cazul acesta decit sa imite ceea ce condamna, dar Dumnezeu lui Calvin este un Dumnezeu suveran aproape si totusi mult deasupra omului. A urmat Revolutia Industriala sau Tehnologica, nu imi amintesc exact cum a fost numita perioada, si puterea omului asupra anumitor fenomene si boli si un Dunezeu pe care tinde sa corespunda capacitatii de intelegere umana si pina la epoca noastra, a evenghelicilor cind avem ori un Dumnezeu care poate fi explicat cu deamanultul, acela a lui Hank Hanegraaf sau un Dumnezeu care vrea sa ma simt eu bine si sa fiu bine, sa am si sa nu sufer. Idividul de azi merita totul si se trage de sireturi cu Christos. Sigur prezentarea e un pic caricaturala, prea suscinta, dar si in cazul preotiei individuale uite ca ne lovim de situatii ca cele pe care le traim. Epoca noastra este si acea e idolilor si printre ei sunt si personalitati din biserici. Cei ce spun ca e biblic, zic asta adesea nu doar ca ei au inteles asa dar asa a inteles pastorul lor si parerea lui nu mai este contestabila pentru ca individul de astazi se afla si in epoca consumarismului si atunci are nevoie de cineva care sa gindeasca in locul lui. El nu are timp sa gindeasca.

  Cit despre Marius C. ele este un om de statura caragealeasca, cite exemple s-ar putea da dar ce sa faca daca Carageale nu mai e. Altfel ar fi fost imprtalizat asa va ramine obscur.

  Vreau sa inchei cu o nota de bucurie pentru ca in tot tumultul acesta e totusi Craciun, sarbatoarea pacii si a intruparii, a impacarii creatiei cazute cu Dumnezeul perfect care a venit printre ai sai in straie umile si nu idolatre. Vreau sa inchei cu un citat dintr-un autor contemporan, care nici macar nu se pretinde mare teolog, el n-a trecut pe la IBE, Stan Rougier care scrie: ” Isus ne invita la jubilare, sarbatoare, semnele primaveri vesnice s-au aratat schimbat durere in speranta, schimbati-va lacrimile intr-un dans. Craciun Fericit. Joyeux Noel dintr-un Paris imbracat in sarbatoare si unde in fata operei Garnier cinta aseara un cor de sute de persoane colinzi de Craciun.

  Craciun Fericit.

 126. ” Fiti treji, privegheati. Potrivnicul vostru, diavolul, umbla racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita” ( I Petru 5: 8);
  ” Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume.”
  ( I Ioan 4: 1).

 127. Am venit sa sting carbunii…(am auzit ca dragostea acopere chiar si arsurile… )…si sa te invit la o cafea …virtuala, ca nu se poate una reala…
  🙂

 128. Multumesc frumos „dcvlasin”.
  Am adus si o farfurie de präjituri:
  una pentru domnul Viorel”Tăria unui om nu stă în profunzimea tonului sau vocal ci … în noblețea cu care folosește cuvintele sale.”,una pentru d-voasträ”Suntem călăuziţi de Dumnezeu, chiar dacă nu observăm nimic din aceasta.”si una binenteles pentru fr.P.Lascäu:”. Noi-oamenii, nu putem face mult, dar facem ceva, iar Dumnezeu face restul.”(PS. sä nu mai spuneti cä sunteti bäträn….cä vä cert si pe d-voasträ(!))
  HARUL DOMNULUI JESHUA HAMASHIA SÄ NE INUNDE PE TOTI!(asta e o präjiturä specialä pentu toti …..
  Ups!mai incet cu präjiturile cä ne pune D-ul A.C. la „Declaratia zilei”………………………

 129. @gabi
  Am” intuit” bine ca esti-pe directie BUNA.

  Ai trecut din starea de „caldicel” la „fierbere” dar trebuie sa rezisti incontinuare pina dai in CLOCOT + fiindca NUMAI ASA SE AJUNGE LA „DEVIRUSARE”…No,ca iar mo luat gura „pe dinainte” dar este spre BINELE TAU.

  TOATE ISI AU VREMEA LOR.

 130. Sa nu uitam ca Magii;”au întrebat: ,,Unde este Împăratul de curînd născut al Iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit, şi am venit să ne închinăm Lui.„Noi azi ne intrebam daca; sintem pe drumul cel bun care duce la domnul Isus si Imparatia care a primit-o din partea Tatalui?Si daca da ,atunci ce trebuie sa stim si sa intelegem ca avem intrar din beljug in Imaratia Sa?Ce ne releva Scripturile?

 131. Draga fratioare „dcvlasin”,in comentariu ai scris;”Asa cum pe vremea lui Isus nu toti “ucenicii” Lui erau UCENICI, nici astazi nu toti “fratii” sunt FRATI … iar cei ce nu sunt ai Domnului, mai devreme sau mai tirziu, vor pleca.”Chiar crezi lucrul acesta?Am impresia ca te insheli si fiinca azi interesele sint mai meschine si de alta natura nu pleaca ci dimpotriva se intaresc si ishi apara drepturile si astfel din pricina lor intre Biserici in loc sa apara unitate apare ce poti sa veizi si sa realizezi ca se intimpla!Si aceste lucruri sint profetite si trebuie sa se implineasca…!!!Sa intelegi mesajul citeste te rog a doua epistola a lui Pavel catre Tesaloniceni si veizi daca se adevereste ce scriu si percepi mesajul!!!!!Un studiu biblic placut si Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea, pe care o dă credinţa, pentruca, prin puterea Duhului Sfînt, să fiţi tari în nădejde!

 132. Rodica, ma cam arde capul dupa raspunsul tau, stii bine lectia cu carbunii, ouch
  Astept recomandarea
  Sper sa nu fie Rick warren

 133. Rodica, ma cam arde capul dupa raspunsul tau, stii bine lectia cu carbunii, ouch
  Astept recomandarea

 134. Stimata sora Angela ,scuze pentru comentariile mele lungi si iarta ca iti pun rabdarea la incercare prin ce este scris!!!Si voi incerca sa ma incadrez in dorinta expusa,dar tot odata iti trimit si indemnul din Romani 15 cu 1 la 7!Iar fratiorului :”dcvlasin”tin sa ii multumesc pentru complectarea comentariului scutindu-ma pe mine de ce a scris ,fiinca se vede ca mi-a citit ghindul!!!Sa fiti binecuvintati si Harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!

 135. Viorel,

  Raspunsul la nedumerirea ta este chiar in pasajul pe care l-ai citat: „… Dar sînt unii din voi cari nu cred.“ Căci Isus ştia dela început cine erau ceice nu cred, şi cine era celce avea să -L vîndă. Şi a adăogat: ,,Tocmai de aceea v’am spus că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu i -a fost dat de Tatăl Meu.“ Din clipa aceea, mulţi din ucenicii Lui s’au întors înapoi, şi nu mai umblau cu El. (Ioan 6:64-66)

  Spusele lui Isus sunt intarite in 1 Ioan 2:19: „Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sînt dintre ai noştri.”

  Asa cum pe vremea lui Isus nu toti „ucenicii” Lui erau UCENICI, nici astazi nu toti „fratii” sunt FRATI … iar cei ce nu sunt ai Domnului, mai devreme sau mai tirziu, vor pleca.

  … gata… „ramin la aceste cuvinte”, ca ma cearta si pe mine angela 🙂

 136. Frate Lascau, cind am citit postul acesta aprope ca am cazut jos de pe scaun. Putin au curajul sa scrie asa ceva! Daca aveti timp , va rog sa scrieti un post mai detailat in jurul acestui subiect, Este mare nevoie. Daca ati stii de cite ori discut subiecte biblice si aud ” Duhul Sfint mi-a descoperit intelesul acestui verset”, si aproape totdeauna vine de la o persoana care se vede clar ca nu are nici un dar in sensul acesta.De aceea cind citesc biblia si am impresia ca am primit o „iluminare” ma duc si consult citiva crestini ( multi din ei morti)care au darul de invatator sa vad daca a fost iluminare sau mintea mea la lucru.

 137. Multumesc mult fr.Petrica pentru raspuns .Ma bucur sa vad ca, considerati subiectul ca fiind important,personal m-as bucura ca dupa sarbatori sa reveniti asupra lui.Poate ca nu ar fi rau sa ne concentram discutiile asupra principiilor si nu a personelor(chiar daca par” institutii”).
  Inca odata multa binecuvantare.

 138. Gabi Bogdan…n-am spus din smerenie prefacuta ca nu sint teolog…ci mai degraba din „diplomatie”…sa nu-mi faca careva mizerie ca imi dau cu parerea
  la un subiect atit de sensibil. Dar …vaccinul primit de la tine ma va proteja de virusul mindriei sfinte sau a sfinteniei mindre…cum vrei sa-i spui – pe viitor.

  Palmele primite mi-au imbujorat obrajii…ma prinde culoarea – arat mai vie!!! Multumesc si pentru lista de recomandari. Am vrut sa-ti fac si eu o recomandare…dar ma abtin…de la ecuatia asta.
  Sa ai o duminica frumoasa…

 139. E bine venit acest “armistitiu”.
  Ajunge cu”zanganitul ” sabiilor.
  Sa ne “uitam” tinta sus “la steaua calauzitoare” de unde ne vine izbavirea.
  Merry Christmas!
  My GBY

 140. Raspuns;
  Daca „tot trupul este anesteziat,amortit(intepenit)” chiar AMPUTAREA unui membru SANATOS nu se mai SIMTE.

  Este practica uzuala in medicina.

 141. @pacatosule,

  Cind vrei sa te „lamuresti” asupra unui subiect biblic,trebuie sa cercetezi biblia in totalitate-luand verset cu verset pe ideia respectiva(caci numai asa ajungi la lumina) si NU LUAND NUMAI UN TEXT DINTRUN CONTEXT,FACAND DIN EL UN PRETEXT.

  Eu ITI REDAU biblic – ca ” in unele cazuri”- si CIND SE IMPLINESTE PROOROCIA, TOTUSI NU ESTE DELA DUMNEZEU;
  „Daca se va ridica in mijlocul tau un proroc sau un visator de vise care-ti va vesti un semn sau o minune SI SE VA IMPLINI semnul sau minunea aceea de care ti-a vorbit el zicind<> sa n-asculti cuvintele acelui proroc sau visator de vise,caci Domnul,Dumnezeul vostru,va pune la incercare ca sa stie daca il iubiti pe Domnul,Dumnezeul vostru,din toata inima voastra si din tot sufletul vostru.”(Deut.13;1-3)

  REZULTA ca ceeace TREBUIE CERCETAT de catre noi este CONTINUTUL SI DIRECTIA IN CARE NE INDREAPTA MESAJUL si NU NUMAI implinirea sau neimplinirea profetiei CE NE POATE DUCE IN RATACIRE.

  Dumnezeu este SUVERAN si El vorbeste cind intr-un fel si cind in altul(a vorbit El prin magarita lui Balaam) dar OMUL nu ia seama.

 142. Şi eu cred în preoţia tuturor credincioşilor în sensul că nici unul din nou nu avem nevoie de un alt preot (ca mijlocitor între noi şi Dumnezeu) pentru accesul nostru la tatăl. Avem acum fiecare din noi acces prin Fiul. Interpretarea eronată este că din acest concept am mers mai departe şi acum suntem cu toţii preoţi, interpretăm Biblia după bunul plac, rupem biserici, ne deschidem biserici, fărămiţăm creştinismul… Nu respectăm nici o autoritate, nimeni nu e mai mare, toţi suntem preoţi. Prin această înţelegere am distrus autoritatea Bisericii ca şi Trup al lui Christos în foarte mulşte domenii. Unul, care este caraghios: recunoaştem autoritatea Bisericii în stabilirea Canonului Biblic, dar nu-i recunoaştem nici o autoritate în interpretarea Lui. La noi la penticostali, lucrul e şi mai grav, fiecare (prot) primeşte ungerea care-l învaţă toate lucrurile, aşa că nu mai are nimic de învăţat de la alţii.
  Cred că ar trebui insistat la lămurirea conceptului preoţiei tuturor credincioşilor, el referindu-se la relaţia personală a credinciosului cu Dumnezeu şi nu la relaţiile din Biserica Domnului.
  Vă doresc şi eu un Crăciun plin de pace şi bucurie cu toţi cei dragi!

 143. Fr. Petrica va doresc multa binecuvantare cu ocazia sarbatorii nasteri Domnului Isus.Urmaresc si apreciez activitatea d-voastra pe blogul acesta.
  V-as ruga sa lamuriti un lucru(nu ca ar fi singurul nelamurit).Cel putin inca o data a-ti amintit in comentarii despre reforma si „preotia tuturor credinciosilor”.Cum este aceasta interpretata gresit si care credeti ca ar fi interpretarea corecta ?Va referiti la modul de organizare al bisericilor?
  Multa pace.

 144. Frate Lascau…agreez cu ce spuneti dumneavoastra. Dar … pe blogul asta apare informatia despre si de la fratelui Ton. Nu puteti acuma sa invinuiti cititorii ca reactioneaza la postarile pe care le-ati pus pe blog…Si la urma urmei…cind familia ti-e imprastiata…e greu sa intrii in spirit de sarbatoare.

  „Pace pace e pe lume, pentru cei ce sint pacatosi…a venit azi Salvatorul pe pamint…”

 145. Jianu Cristian- teologii ar trebui sa fie pentru religie ceea ce sint doctorii pentru bolnavi. Fiica mea de 27 de ani a avut 4 operatii in ultimele 6 luni. Ultima, a facut-o un specialist pe care l-am platit noi in afara asigurarii. El si-a facut timp sa stea de vorba cu ea si sa afle toate amanuntele ca sa poata depista sursa durerii. Unul dintre primii doctori care au operat-o a taiat-o dealungul abdomenului ca sa-i taie trei nervi ca sa nu mai simta durerea, in loc sa se adreseze cauzei caestei dureri…
  Ma intreb daca teologia nu se adreseaza nevoilor maselor de oameni pentru care a murit Christos- ce functie mai are aceasta teologie? Sa-i explice Lui Dumnezeu cum functioneaza dumnezeirea Lui? Ca sursa de argumente si conflicte intre ei teologii?
  Uita-te la filmuletul ala din Romania cu oamenii aia care nu stiu ce-i aia teologie…ca nu stiu nici ce serbeaza la Pasti si la Craciun…Pentru aia n-a murit Christos? Cine o sa le spuna? Teologii nostrii isi vind cartile, si aduc o religie noua…sa o rectifice pe aia veche…

 146. Aline,
  Aceasta constatare a ta este REALA si TRISTA in acelasi timp.
  Este rezultatul convorbirilor tip MONOLOG ce se practica in Adunari.

 147. La asta ma gindeam si eu…
  daca te trezesti la 77 de ani, cine mai poate crede ca te-ai trezit, daca cu buna stiinta ai dormit 77?

 148. Fr.Viorel nu te supära dar aici suntem la capitolul „comentarii” nu la studiu biblic nici la….

  Dacä aveti mai mult de spus,nu e nici o problemä: scrieti un articol si-l trimite-ti pe e-mail….e mult mai intelept….nu-i asa?Multumesc pentru intelegere.

 149. Sora Mia
  Mai avem o săptămână până la Crăciun. Vreau şi eu, ca şi dumneavoastră de altfel, să am un Crăciun cu pace şi bucurie. Nu aţi vrea să-l lăsaţi pe Ţon să se mai odihnească şi el? N-aţi vrea să discutăm de Crăciun, măcar până trece sărbătoarea?
  Mă acuzaţi că eu întreţin discuţiile acestea. Dacă nu aţi face astfel de comentarii ci aţi face altele, aş răspunde la alte lucruri. Ţon nu este obsesia mea, ci a dumneavoastră.
  Eu cred în trezire şi mi-o doresc. Ne rugăm cu întreaga biserică de ani de zile pentru o trezire. Mă bucur când aud că alţii se trezesc. Sprijinesc trezirea nu neaparat pe treziţi. Îi apăr când sunt atacaţi nesportiv. Asta e tot.
  Haideţi să ne concentrăm zilele acestea asupra unei dintre cele mai minunate sărbători creştine. Să cugetăm la semnificaţia venirii în lumea noastră a Domnului Isus. El a venit ca un copil vulnerabil într-o lume ostilă. Pentru mântuirea lui Lascău, Mia, Ţon, baptişti, penticostali, străjeri…

 150. 1.Multumim frumos fr.Lascäu pentru pamflet.
  2.iar tu”Un päcätos”sper cä esti un päcätos iertat,un räscumpärat!!!
  cäci dupä cele scrise asa se pare…..te sustin ….
  Adevärul rämäne adevär indiferent din ce unghi e privit…

  Fără Domnul Iesus Cristos am fost ca un peşte pe uscat, cu El sunt într-un ocean de dragoste,bucurie,fericire,pace…
  HARUL LUI BOGAT SÄ NE INUNDE PE TOTI!

 151. Realizez tot mai mult ca Fr. Ton S-A TREZIT, dar din nefericire s-a trezit singur pe scena baptista unde fusese obisnuit sa fie adulat. In sfirsit s-au trezit si baptistii si nu se mai „agata de personalitatea” dinsului asa cum comenta cineva pe aici. Si cum trezindu-se singur nu ii place, caut acum alte scene si alti adulatori. Foarte bine, e dreptul dinsului, doar ca normal este sa isi schimbe firma sub care se desfasoara. Si acum lasind ironia la o parte, frate Petrica, am o mare nedumerire. Citind tot ce s-a scris, comentat, etc. am realizat de fapt ca fr. Ton se foloseste de dvs. asa cum s-a folosit de toti cei apropiati de-a lungul anilor( va trimite mesajele sa i le publicati, desi corect era sa trimita scrisoarea la uniune, ca lor le era adresata, nu?). Daca ma gindesc bine, Fr. Ton, NU A ALES COMUNITATEA PENTICOSTALA SI NU A ADERAT LA EA. CONDUCEREA CULTUI PENTICOSTAL NU A DAT NICI O DECLaRATIE LEGATA DE FR. TON SAU DE STRAJERI. NU STIU NICI CA STRAJERII SA FIE PARTE DIN CULTUL PENTICOSTAL, deci nu inteleg absolut deloc toata agitatia asta. Eu am inceput sa citesc blogul dvs cam de cind a aparut cartea lui V. Croitor. Am citit ani in urma ce scria Daniel despre vizita care ati facut-o impreuna prin Moldova, Chisinau sau unde ati fost si va consider un om si deschis si dezghetat. Asa mi-ati devenit simpatic chiar daca nu v-am cunoscut pina recent. Am admirat dorinta dvs. de a se face lumina in cultul penticostal referitor la informatori si asta mi-am dorit si pentru baptisti de ani si ani de zile. Insa acum nu va inteleg absolut deloc. Daca Rascumpararea memoriei este o carte istorica, binevenita, am vazut postari in care cartea lui Mitrofan e considerata satanica. Asta intrece orice imaginatie si am inceput sa ma intreb ce nu e in regula aici. Eu nu vorbesc despre intentai cu care s-a scris o carte sau alta, cine a comandat-o sau platit-o, doar constat ca ambele contin documente despre anumiti oameni pe care iis stim sau nu, unii ne plac, altii nu. Dvs. ca om drept si leader ar trebui sa dati atentie la toate aceste lucruri chiar daca unele persone care sint mentionate in carte va sint preiteni. Frate Petrica, documetele despre colaborarea fr. Ton EXISTA, nu sint fictiune. Cu ce e mai bun decit Nicky Pop? De ce unul muma, altul ciuma? FR. Ton nu si-a cerut iertare si nu a recunoscut decit ce a vrut dinsul si doar la ivirea documentelor, nu de buna voie. Ati citit scrisoarea fratelui Aurel Popescu? Sa nu pretindeti ca il cunoasteti mai bine pe Ton ca nu e adevarat. Ce parere aveti de lucruri care se stiu de atitia ani si totusi prietenii si fratii i-au dat nenumarate sanse fr. Ton sa se pocaiasca. Baptistii l-au acoperit ani si ani de zile si de asta acum platesc, pentru ca buboiul s-a umflat pina s-a s-a spart, dar mai bine mai tirziu decit niciodata. Va doresc sa nu ajungeti niciodata sa simtiti ca ati fost folosit asa cum s-a intimplat cu toti prietenii si apropiatii fr. Ton. Sa va fereasca Domnul de asa ceva. Si pina nu se declara penticostal ca sa va simtiti atacat, lasati-l sa-si rezolve problemele cum e corect si cinstit, direct cu baptistii, nu pe la colturi. Sa aveti liniste si bucurie si binecuvintari in familie si lucrare.

 152. Poate ptr. ca fiecarui i s-a dat numai un dar pe care sa il foloseasca spre beneficiul altuia? Inginerul care a proiectat naveta spatiala , poate, in viata lui nu a zburat cu avionul macar, dat aia nu inseamna ca ce a facut el nu a fost cu mult mai esential decit ce a facut cosmonautul care a pilotat nava. Asa intr-o doara am raspuns si eu

 153. Pai dupa ce am citit postarea pastorului de la Zalau, Dl ton scrie acolo ca la penticostali e si mai rau ca la noi. Si documenteaza bine. De ce va bucurati? Ca a sarit din put in lac sau din lac in put cum s-o fi zicind.

 154. Pacatosule, faptul ca pe piata sint multi dolari falsi nu elimina existenta celor reali. Copia nu poate sa existe fara original.De cele mai multe ori exista mai multe copii decit originale.

 155. Ce capacitate de sinteza are acest om, Constantin Joldes! Un alt mare caracter ce nu a putut fi suportat intr-o organizatie condusa de micimani.

  Imi amintesc „dialogul” de pe „masa rotunda” dintre Joldes si Ton: Puncte de vedere diferite dar metode comune: pasiune pentru scripturi, documentare, eleganta, logica…, ce mai, adevatati intelectuali si…, pocaiti. Baptisti i-au exclus.
  O amputare nebuna pe care acestia nu o resimt dintr-un singur motiv… care o fi acela?

 156. Neil T. Anderson cred ca explica foarte bine in cartea „Cel care sfarama lanturile robiei”. El vorbeste de inselare, de amagirea pe care ne-o inculca* Satan (ori ingerii lui) in minte si, prin acceptarea ei devenim robiti. Avem nevoie de adevar pentru a fi eliberati.

  * INCULCÁ, incúlc, vb. I. Tranz. (Livr.) A întipări în mintea cuiva, prin repetare, o idee, o concepție etc. – Din fr. inculquer, lat. inculcare.

 157. prietenii stiu de ce ! La acest capitol fr.Joldes are o istorie asemanatoare cu a fr.Ton. Ceia ce imi place la d-lui e ca tace si face,vorba romaneasca cind ursul trece ciinii latra. Niciodata nu poti acoperi cu doctrina unui cult o experienta personala care are acoperire biblica.
  Baptistii m-au invatat cum se prezinta martria personala ,si am facut-o bine multi ani ,numai ca dupa o seara de rug.intr-o bis. penti,marturia mea prin Harul Domnului s-a schimbat si……….se subintelege ce a urmat.Oricum,plin de bucurie IL laud pe Domnul,ca si fr.Ton,Joldis si inca multi altii.

 158. @Rodica Botan

  Discutiile erau doar pentru teologi

  Acum întreb şi eu: dacă discuţiile erau doar pentru teologi, nu pentru mase (adică pentru noi ăştia „care l-am ascultat, care i-am citit cărţile”), de ce ne mai amestecăm noi – adică tu şi cu mine – în ciorba lor teologică?

  Şi dacă după o viaţă de teologie Iosif Ţon a trebuit să afle de la Nelu Demeter & Co. cum se face consiliere, mă întreb: de ce ne-a consiliat el, prin cărţi şi predici o viaţă întreagă?

  Or, dacă la teologia lui a trebuie taman acum să ai adauge ceva atât de esenţial, fără de care nu mai putea trăi, ce valoare a avut teologia lui de dinainte de întâlnirea cu Demeter şi la ce i-a folosit, dacă nici măcar pe fiică-sa, Dora, nu a eliberat-o de păcate şi nu a vindecat-o?

  Întreb şi eu, aşa, într-o Doară… Poate ajung să se întrebe şi… teologii de care vorbeai!

 159. @RODICA BOTAN
  Rodica, Ton a tinut studii biblice la care tatal meu de 70 de ani a inteles perfect fara sa fie teolog. Si inca ceva, teologia inseamna studierea despre Dumnezeu. Totdeauna cind faci o afirmatie de Dumnezeu, faci teologie. Fara teologie nu poti sa il cunosti pe Dumnezeu.Period. Stiu ca este o mindrie( in smerenie) la romani sa spui ca ” eo nu-s teolog,” eu sint om simplu”. E ca si cum ai spune ” eu stiu tabla inmultirii , ce imi trebuie ecuatii domle, ca nu-s matematician”. Ai citit vreodata epistola catre Romani? acolo da teologie, si inca sistematica. . Iti recomand C.S. Lewis, Mere Christianity,Cartea #4 , capitolul 1″Making and Begetting. Doua pagini numai. Poate data viitoare nu o sa te mai” lauzi ‘ca dumneata nu esti teolog si sa i pui jos pe cei care sint.. Cind ignoranta este ridicata la grad de virtute e grav. By the way , Biblia a fost scrisa de teologi…

 160. Domnilor Gabi Bogdan si Petru Lascau, nu tot ce-i vedenie, profetie si minune sunt de la Domnul, ca El ne-a spus: ” Se vor scula hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor face semne si minuni, ca sa duca in ratacire, de se poate, pe cei alesi.” ( Marcu 13: 22);
  Iar despre diferentierea profetilor nu zic eu, ci Domnul: ” Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el.” ( Deuteronom 18: 22).

 161. hmm … cind mai intilnim cite-un om ca Virgil Ciuca poate ne dam si noi seama ca ortodocsii, baptistii, strajerii sau ce-or mai fi ei cei ce-l iubesc pe Dumnezeu, ne sunt frati in Hristos … Pe de alta parte, deoarece noi n-avem de luptat impotriva lui Virgil Ciuca ci impotriva capeteniilor, domniilor, stapanitorilor intunericului … cred ca Virgil ar trebui confruntat in continuare cu cuvintul lui Dumnezeu si nu tratat cu indiferenta. Bucurati-va ca va citeste blogurile … La urma urmei, diferenta dintre noi si Virgil o face credinta, care-i lucrarea Duhului lui Dumnezeu in noi, si pe care el inca n-o are. Inainte sa mi se-ntimple minunea nasterii din nou, gindeam ca el, cu toate ca eram nascut intr-o casa de pocaiti… stiti voi bine: „Între ei eram şi noi toţi odinioară, cînd trăiam în poftele firii noastre pămînteşti, cînd făceam voile firii pămînteşti şi ale gîndurilor noastre, şi eram din fire copii ai mîniei, ca şi ceilalţi. Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne -a iubit, măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne -a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sînteţi mîntuiţi)” (Ef. 2:3-5)… maretul har, a mintuit multi Virgili si inca va mai mintui 🙂

 162. Fratele de credinta Petrica scrie:”..Opinia mea este că un credincios nu poate fi posedat de Satana, el fiind proprietatea lui Dumnezeu. ..”
  Sa nu uitam un lucru ca si pe timpul domnului Isus au devenit multi UCENICI si totusi pina la urma ce s-a intimplat?Deci a deveni un UCENIC stim ce conditii au trebuit indeplinite si la ce sacrificiu sau expus !Si totushi in Ioan 6 ce gasim scris?Sa citim;”59Isus a spus aceste lucruri în sinagogă, cînd învăţa pe oameni în Capernaum.

  60Mulţi din ucenicii Lui, după ce au auzit aceste cuvinte, au zis: ,,Vorbirea aceasta este prea de tot: cine poate s’o sufere?„

  61Isus, care ştia în Sine că ucenicii Săi cîrteau împotriva vorbirii acesteia, le -a zis: ,,Vorbirea aceasta este pentru voi o pricină de poticnire?

  62Dar dacă aţi vedea pe Fiul omului suindu-Se unde era mai înainte?…

  63Duhul este acela care dă viaţă, carnea nu foloseşte la nimic; cuvintele, pe cari vi le-am spus Eu, sînt duh şi viaţă.

  64Dar sînt unii din voi cari nu cred.„ Căci Isus ştia dela început cine erau ceice nu cred, şi cine era celce avea să -L vîndă.

  65Şi a adăogat: ,,Tocmai de aceea v’am spus că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu i -a fost dat de Tatăl Meu.„

  66Din clipa aceea, mulţi din ucenicii Lui s’au întors înapoi, şi nu mai umblau cu El.

  67Atunci Isus a zis celor doisprezece: ,,Voi nu vreţi să vă duceţi?„

  68,,Doamne„, I -a răspuns Simon Petru, ,,la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieţii vecinice.

  69Şi noi am crezut, şi am ajuns la cunoştinţa că Tu eşti Hristosul, Sfîntul lui Dumnezeu.„

  70Isus le -a răspuns: ,,Nu v’am ales Eu pe voi cei doisprezece? Şi totuş unul din voi este un drac.„

  71Vorbea despre Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul; căci el avea să -L vîndă: el, unul din cei doisprezece.”
  DECI DACA SI IN TIMPUL DOMNULUI ISUS MULTI AU DAT INAPOI si au ajuns sa cada ,azi putem sa credem ca lucrurile sint schimbate?si multi nu ajung ca acei ucenici care l-au parasit pe domnul Isus?Macar aia l-au parasit si au continuat viata lor fara sa ii mai conturbe ,dar azi multi nu doresc sa ishi recunoasca pacatul,puterea firii si inca in CUGETUL (CONSTIINTA)LOR MURDARA ,doresc sa ramina in fruntea si conducerea Bisericii !!Si atunci ce se poate spune?Si ce pot membrii bisericii sa inteleaga din toate acestea?Si mai putem spune ca :credinciosul nu poate fi posedat de Satan?Despre „curvarul din Corint ” ce gasim scris?A fost el din lume?Sau dintre cei din Biserica?Sa citim 1 corinteni 5 cu 1 la 3 ce este scris si ce se poate comenta?

 163. Soră Rodica
  Frazele mele nu sunt diplomaţie, ci prudenţă.
  Vreau doar să comentez puţin afirmaţia Dvs:
  „Fie trezirea sa fie la realitatea Scripturii nu la o realitate croita dupa interesele sau fantezia sau ambitia cuiva”.
  Aud şi citesc mereu în comentariile multora fraza stereotip: „Nu e biblic”, sau cum spuneţi şi Dvs. „la realitatea Scripturii”. Cred din toată inima mea că Scriptura este toată insuflată de Dumnezeu, este adevărul şi singurul standard al creinţei noastre. Nu am probleme cu Scriptura, ci cu cei care o interpretează. Când cineva spune: „Nu e biblic” la ceva, eu înţeleg de fiecare dată: „ideea sau lucrul acesta nu este conform Bibliei interpretată de mine”.
  Noi cunoaştem în parte Sfânta Scriptură. Nu există nici un om pe faţa pământului care să cunoască 100% toate adevărurile comunicate de Dumnezeu prin cartea Sa. dacă ar exista un astfel de om, el ar trebui să fie Dumneyeu Însuşi care a insuflat scrierile sfinte.
  Aici intervine Duhul Sfânt, care a insuflat pe scriitorii Bibliei, care inspiră pe cei care studiază şi vorbesc din acest Cuvânt, şi iluminează mintea celui care ascultă sau citeşte. Comunicarea aceasta trece prin filtrul minţii mele, cel al culturii mele, cel al experienţei mele de viaţă. Unamul din mine alterează Adevărul. De aceea Biserica era aceea care decidea prin consens anumite doctrine fundamentale. Acum însă cu „preoţia tuturor credincioşilor” pe care am moştenit-o şi am interpretat-o greşit de la Reformă, avem mari dificultăţi în a astabili ca Biserică anumite doctrine. Ele sunt acum la cheremul fiecăruia dintre „noi preoţii”. De aceea vi se par diplomaţie unele din frazele mele. Ar trebui să fim cu toţii mult mai modeşti şi realişti în această privinţă a interpretării Scripturii. Să nu ne grăbim să etichetăm ceva ca „nebibic”, mai ales atunci când strâbatem zone neexplorate şi noi.

 164. Rodica Botan scrie;”Repet…pentru mine ca sa imi clarific ideea – atita vreme cit ai pe Duhul Sfint in tine nu poti pacatui…”Foarte adevarat,insa azi traim vremuri si timpuri chind multi pretind ca au in ei DUHUL SFINT SI PRETIND ca sint calauziti de DUHUL SFINT „Detin o inteligenta aparte in Scriptura si au si carisma ,dar faptele ii dau de gol in conduita zilnica ,din afara programului de Biserica !!!Altii se expun pe ei inshisi mai presus ca domnul Isus Hristos si doresc sa primeasca o atentie mai mare ca domnul Isus si sa fie si slujiti!Si multe persoane chiar ishi jertfesc viata pentru cerinta doctrinala pe care ajung sa o respecte in gruparea care sint si se impune!!!Satan sa nu uitam ca alaturi de ingerii sai se preface in ingeri de lumina si proroociile cu privire la ei care inca nu s-au implinit trebuie sa ajunga sa se implineasca si abea atunci lucrurile pentru unii vor ajunge la cunostinta!Totushi domnul Isus Hristos de multe decenii atrage atentia cu privire la aceste persoane si prin cuvintele din matei 7 ce descoperim?Si ce percepem?Sa citim;”21Nu orişicine-Mi zice: ,,Doamne, Doamne!„ va intra în Împărăţia cerurilor, ci celce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.

  22Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: ,,Doamne, Doamne! N’am proorocit noi în Numele Tău? N’am scos noi draci în Numele Tău? Şi n’am făcut noi multe minuni în Numele Tău?„
  CE SE EXPLICA? CE SE INTIMPLA? AZI CHITI PROROOOCI SE RIDICA SI AU PRETENTII DE VINDECARE SI TOTUSI TOTI SINT ACEPTATI? SAU CE SE EXPLICA?

  23Atunci le voi spune curat: ,,Niciodată nu v’am cunoscut; depărtaţi-vă dela Mine, voi toţi cari lucraţi fărădelege.„

  24De aceea, pe orişicine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care şi -a zidit casa pe stîncă.

  25A dat ploaia, au venit şivoaele, au suflat vînturile şi au bătut în casa aceea, dar ea nu s’a prăbuşit, pentrucă avea temelia zidită pe stîncă.

  26Însă ori şi cine aude aceste cuvinte ale Mele, şi nu le face, va fi asemănat cu un om nechibzuit, care şi -a zidit casa pe nisip.

  27A dat ploaia, au venit şivoaiele, au suflat vînturile, şi au izbit în casa aceea: ea s’a prăbuşit, şi prăbuşirea i -a fost mare.„
  Multi azi nici nu detin puteri de vindecare ,de scos draci si totushi au pretentii cu multul mai mari si ajung chiar de atrag dupa ei milioane de persoane si traiesc intr-un lux si confort aparte !Si nici nu fura,nici nu birfesc si zilnic scripturile le citesc si expun scrieri ,invataturi si formeaza o clasa organizatorica bine structurata si de multi chiar apreciata fiinca mesajul pare a fi unul corect cu persoane si conduita corecta ,dar totushi ceva lipseste si milioanele de persoane nu numai ca nu ajung la inchinarea adevarata ,dar devin robii lor in sacrificiu financiar,material si chiar personal!!Si atunci ce se poate explica?

 165. Asta face sens…satana nu s-a ferit sa se duca la Domnul Isus…asa ca el este cel care ne ispiteste mereu. Noi facem insa alegerea. Adam si Eva au trait multi ani in gradina Edenului pina cind Eva a sucumbat ispitei. Prima gresala a Evei este ca s-a oprit in fata unui lucru care i-a fost interzis…apoi a stat acolo cumpanind pina cind satana a gasit moment de discutie…Asta pare diferit de a fi stapinita de un duh…a fost influentata de un duh. Si procesul de moarte …a inceput imediat…dar ea nu era stapinita de satana…locuita de satana…
  Nu facem si noi la fel? Vorbesc de copiii Domnului nu de cei din lume. Frate Lascau…ultimele doua fraze din raspunsul dumneavoastra sint …diplomatie curata. Eu n-am luat apararea baptistilor si nu sint aici sa denigrez penticostalii. Biblia spune ca daca unii se poticnesc in mincarea ce-o maninci…sa nu maninci in fata lor…nu? Asta explica suficient faptul ca sintem diferiti in felul in care intelegem.
  Vorbind de trezire…unii oameni par treji dar umbla prin somn- sint somnambuli…Fie ca trezirea sa fie la realitatea Scripturii nu la o realitate croita dupa interesele sau fantezia sau ambitia cuiva.

 166. Ca să mai gumim, staţi tare bine că aveţi o singură nelămurire. De aţi şti câte am eu…
  Noi creştinii de azi, oscilăm între două extreme: Unii nu cred că Satana este real, iar alţii văd duhuri rele sub orice tufiş. Nu ştiu exact unde sunt Străjerii pe scara aceasta, ca să mă pronunţ. Opinia mea este că un creduincios nu poate fi posedat de Satana, el fiind proprietatea lui Dumneyeu. Dar prin nevegherea noastră, prin păcate pe care le repetăm, prin expunerea la activităţi demonice, putem da capete de pod Satanei în viaţa noastră. Am ţinut un serial depredici la biserica noastră, pe care l-am întitulat: Să recucerim teritoriile pierdute. Am cedat, uneori făr să ştim şi să vrem, teritorii ale vieţii noastre, celui rău. El îşi construieşte redute, fortăreţe în care rezistă multă vreme şi produce pagube relaţiilor noastre cu Dumnezeu şi semenii noştri, sau boli şi opresiune. În sensul acesta cred că este necesară o eliberare. Nu mă pricep şi n-am făcut aşa ceva. Mă bucur că fraţii Străjeri au mai multă experienţă în domeniu. Nădăjduiesc să aibă rezultate bune.

 167. Mai am o nedumerire. Citesc si eu despre „noua religie” a fratelui Ton. Nu ma pricep de fel la teologie…dar am si eu ca tot omul logica mea. S-ar parea (din ce spune dinsul) ca si credinciosii pot fi stapiniti de duhuri…si ca este necesar sa se faca rugaciunile respective sa se scoata aceste duhuri din ei. (gen Chris…cu caderi, etc)
  Repet…pentru mine ca sa imi clarific ideea – atita vreme cit ai pe Duhul Sfint in tine nu poti pacatui…si pacatuiesti sau te imbolnavesti numai daca un duh de neputinta intra in tine. Asa sustine noua religie, nu?

  Atunci…cum explicam ca oamenii inainte de a muri- majoritatea se imbolnavesc si abia dup-aia mor…Foarte rar mor oamenii de moarte buna…fara sa fie bolnavi. Si numai gindul ala, ca inainte de plecarea in vesnicii ne umplem toti de duhuri rele care ne fura sanatatea…mi se pare ingrozitor… In loc sa fim plini de Duh Sfint in asteptarea intilnirii cu Isus…sa fim legati de duhuri rele si necurate…

  Apoi daca credinciosii pot fi stapiniti de duhuri rele…cum se pot recunoaste dintr-o masa de oameni care se manifesta asa cum o fac strajerii? Cine ii depisteaza?
  …………………..
  Bineinteles ca eu nu cred asa…ca daca as crede n-as mai putea dormi la noapte . Cred ca satana mai reuseste sa ne pacaleasca cu cite ceva- dar Duhul Lui Dumnezeu care locuieste in noi ne mustra…si cu suspine negraite se roaga pentru noi…Si avem sansa sa ne indreptam.

 168. Jianu Cristian…nu am nimic impotriva simtamintelor care le exprimi. Eu spuneam doar ca dinsul s-a adresat doar studentilor…restul n-am avut onoarea sa fim luati in considerare…Discutiile erau doar pentru…teologi!!!

 169. Incheierea subiectului astfel este expusa;”Acum nu mai dorm că s-a trezit Ţon. Ăsta când se trezeşte, nimeni nu mai doarme.”Ar fi bine ca din atzipire sa se ajunga la trezire fiinca ce se intimpla cu cei care atipesc?Deci semnalul tras de Strajeri trebuie sa aiba ecou si sa trezeasca pe cei care sint atipiti si adormiti !Trezirea este buna fiinca domnul Isus este la usha fiecaruia si El spune;”20Iată Eu stau la uşă, şi bat. Dacă aude cineva glasul meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine.

  21Celui ce va birui, îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.

  22Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul.”Dorim sa ii deschidem usha ?Dorim sa cinam cu el?Noi din SFINTELE SCRIPTURI intelegem ca s-a nascut si pentru noi a venit dupa cum a fost proroocit si proroocul Isaia in capitolul 52 nu zice la fel?”1,,Trezeşte-te, trezeşte-te! îmbracă-te în podoaba ta, Sioane! Pune-ţi hainele de sărbătoare, Ierusalime, cetate sfîntă!”
  Dar cine a dorit sa se trezeasca si pe DOMNUL SI IMPARATUL ISUS HRISTOS sa-L primeasca?Preotii ,fariseii si carturarii au cunoscut proroociile si au dorit ca sa ii gaseasca un Loc Mariei ca sa i-L nasca in conditii optime?Cine L-a primit?Si unde s-a nascut?Cine a fost prezent la nasterea Lui?Si cine ia adus cadouri?Azi ma intreb :Cine o sa ii aduca un cadou?Si ce cadou primeste domnul Isus din partea noastra,fiinca sincer sa fim fiecare noi intre noi in primirea cadourilor dorim sa fie chit mai de valoare si de o folosinta nobila!Vedem ca si Magii de la rasarit ,fara mari pretentii ,la drum au pornit si cu daruri sau trudit si la domnul Isus au ajuns:(Matei 2;”11Au intrat în casă, au văzut Pruncul cu Maria, mama Lui, s’au aruncat cu faţa la pămînt, şi I s’au închinat; apoi şi-au deschis vistieriile, şi I-au adus daruri: aur, tămîie şi smirnă.)Noua ne este rushine lui sa ne inchinam(fiinca nu stim in ce consta inchinarea ,doar pretindem ca o stim)si nici daruri nu ii dam fiinca le dam celor din jurul nostru si asa ca in partide ne impartim si nici ca in staul nu dorim ca sa intram si pe El de pastor sa i-L avem!Ioan 10;”14Eu sînt Păstorul cel bun. Eu Îmi cunosc oile Mele, şi ele Mă cunosc pe Mine,

  15aşa cum Mă cunoaşte pe Mine Tatăl, şi cum cunosc Eu pe Tatăl; şi Eu Îmi dau viaţa pentru oile Mele.

  16Mai am şi alte oi, cari nu sînt din staulul acesta; şi pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, şi va fi o turmă şi un Păstor.”Dorim sa ne consideram oile lui ?Si in staulul sa intram?Deci treziti-va si nu fim gasiti adormiti fiinca cel ce doarme de fapt ,ce pierde si cu ce se alege?Poporul Israel caruia i sa zis sa se trezeasca si sa se imbrace in hainele de sarbatoare ,ce s-a intimplat fiinca nu sa trezit?Dorim noi sa fim ca ei si in certuri ,partide si grupari sa ne razboim si de El sa ne despartim?ori de sarbatori sa ne imbracam in haine noi si undelemnul de pe cap sa nu ne lipseasca si hainele sa le inalbim?Sa meditam si pe urma sa discutam…..

 170. Am avut ocazia să văd cum reacționează Virgil Ciucă pe cel puțin o listă de discuții laice.

  Mă alătur îndemnului lui Petru Lascău.

  Încă o dată îmi exprim îngrijorarea referitor la cît de puțin sînt pregătiți evanghelicii pentru spațiul public.

 171. @ rodica botan

  „fratele Ton s-a adresat doar studentilor lui si de loc maselor de oameni…”

  Este oare justificat ca studenţii cuiva să rămână studenţi pe viaţă, pentru totdeauna? – adică să fie obligaţi să se supună autorităţii maestrului?

  Dacă acest lucru este adevărat, şi un student trebuie să rămână pentru totdeauna ascultător de maestrul său, atunci maestrul său al cui student a fost şi de cine ar trebui el să asculte?

  Or, poate studentul are voie să îşi schimbe părerile abia după moartea maestrului?

  La urma urmei, dacă Iosif Ţon a învăţat de la Nelu Demeter… de ce doreşte să îi dea învăţătură bună? A ajuns elevul să înveţe pe profesor? Hm!

 172. niste paramedici au fost chemati de o biserica pt ca murise cineva in timpul programului….s-a intamplat ca au carat jumate din multime afara pana ce, in sfarsit, au identificat cadavrul…

 173. Dragă Călin
  Soluţia ar fi să facem… alt cult… ca să sfârşim şi noi ca domnii de care vorbeai.
  Glumeam, bineînţeles.
  Întrebarea ta este mare şi grea. Mă tem că sunt prea bătrân (la ani) ca să mă apuc să răspund la ea.

 174. frate Petrica am citit si eu acum articolele dvs. si imi dau seama ca sunteti un om deosebit care nu s-a oprit la a avea o religie si a-i face reclama acesteia.
  probabil daca ati fi in Romania ati fi pus pe lista neagra si dvs. pt ca nu faceti reclama unui cult… voiam sa va intreb, care credeti ca e sansa noastra sau ce ar trebui sa facem noi ca si credinciosi in vremurile astea in care vedem ca fruntasii cultelor se gandesc doar la imaginea unui cult si la principiile puse de acestea, neglijand adevaratele principii ale Sfintei Scripturi?

 175. Aveţi perfectă dreptate, soră Rodica. În loc să ne preocupe răspândirea Evangheliei, irosim energiile şi resursele în lupte interne şi în alte lucruri neproductive.
  Teologia e bună în cazul în care ea poate fi comunicată pe limba oamenilor. Mă gândeam la Crăciunul care se apropie, că Dumnezeu a vorbit ciobanilor pe limba lor şi astronomilor pe a lor. Numai noi avem uneori impresia că Domnul ne-a poruncit să paştem… girafele Lui.
  Să aveţi un Crăciun fericit cu toţi cei dragi!

 176. Un lucru nu pricep…cred ca ati vazut toti clipul cu oamenii aia din romania care nu stiau ce diferenta este intre paste si craciun…Pe undeva nu credeti ca este si responsabilitatea noastra a credinciosilor pentruca punem accentul pe orice dar nu pe raspindirea evangheliei? Tot ce ar trebui sa facem…toate darurile care ne-au fost date – ar trebui sa serveasca pentru raspindirea evangheliei. Daca avem o lumina…ea n-ar trebui pusa sub obroc, nu? Ori vorbirea in limbi fara talmacire nu aduce bucurie decit celui care o are- pai asta poate face si acasa. N-ar fi mai de folos prorocia lui Iona? Oameni buni…daca nu va pocaiti veti muri?! Si sa le spunem despre Domnul Isus? Baptistii iara sint plini de invatatura- impart firul in patru…La ce foloseste multa intelepciune daca oamenii care umbla in intuneric nu au parte de ea? La ce foloseste lumina pe care o tinem ascunsa de restul lumii? Acuma spuneti drept…cine trebuie sa se trezeasca? Este mai multa nevoie sa fim noi bine si multumiti, vindecati de toate bolile si plini de intelepciune si de doctorate si diplome? cu un vocabular teologic din care sa nu priceapa nimeni nimic decit citiva „studenti” la teologie? Pina si fratele Ton s-a adresat doar studentilor lui si de loc maselor de oameni…care l-am ascultat, i-am cumparat si citit cartile…
  Cred ca trebuie sa ne trezim bine ziceti…avem o porunca care se adreseaza fiecaruia dintre noi…sa mergem sa spunem despre El…intr-o limba simpla si pe intelesul lui tanti Chiraca si nenea Gheorghe; ca sa nu mai fie confuz despre sarbatoarea Craciunului si cea a pastelui…si Domnul Isus ne-a mai dat un sfat…sa nu ne certam pe drum…

 177. Aveti dreptate. Dar practic C.B. nu a avut alta iesire. Fr. Ton, fiind o „institutie”( I agree with fr. Ionescu )nu au putut sa il ignoreze. Daca taceau, implicit recunosteau ca doctrina lor este gresita , si penticostalismul nu e gresit,lucru care ar fi avut repercursiuni si asupra istoriei lor si a felului in care au actionat impotriva celor care au fost exclusi din cult in trecut.Logic, nu au avut numai aceasta iesire, de al declara pe Ton eretic( e drept nu au folosit cuvintul eretic, but t their action implies it). Face sens, exact cum am prezis, fr. Ton I-a obligat sa faca public ce spuneau ei in spatele usilor inchise.

 178. Ce a scris Virgil este teribil de satanic! Ce cauta acest om pe un blog crestin? „Nu poţi purta discuţii cu Satana” e un raspuns perfect fr Lascau!

 179. Draga Gabi
  Din nefericire unii au ales răspunsul #2. Aş mai adăuga că nu putem alege corect fără să ne întrebăm: Este fenomenul biblic sau nu? Nu putem îmbrăţişa varianta #2 fără să violentăm adevărul biblic. Când o facem, nebunii suntem noi.

 180. Ha, numai ce mi-am amintit! Frate Lascau acum vreo trei saptamini am postat o dilema a baptistilor vis a vi de darurile Duhului Sfint. Dupa cite vad
  au si trecut la fapte. Acuma ma simt responsabil ptr ce sa intimplat fratelui Ton….
  In lume sint zeci de milione de crestini din toate paturile sociale, de la Badea Gheorghe pina la domnul academician Georgescu care spun ca au experimentat darul vorbirii in limbi. Acuma, un cesationist are de facut o alegere intre doua posibilitati:
  #1 vorbirea in limbi este reala, ptr. ca este un fenomen audibil practicat de milione de crestini si este de la Duhul Sfint.
  #2 vorbirea in limbi este reala, ptr. ca este un fenomen vizibil dar milionele de practicanti sint ori sarlatani, ori si-au pierdut mintile ( nebuni) ori sint indraciti.
  Daca decid ca # 2 este posibilitatea adevarata, pe practicantii vorbirii in limbi ( si implicit pe toti noncesationistii)trebuie sa ai scoata afara din tabara crestina, declarindu-i eretici.

 181. Da, va mai „curge” multa cerneala-de acum inainte- privind UN NOU ACT de nesabuinta,pripit etc. PUS IN PRACTICA de cei care SUSTIN SUS si TARE ca SINT CHIPUL LUI CRISTOS care TREBUIE SA ARATE MILA fiind in acelasi timp EPISTOLE VII.
  Da SINT epistole VII PE CARE LE CITESC toti MURITORII..

  Eu stiu ca ” EU DACA VREAU SA FLUIER,FLUIER” sa premiat SAU ACORDAT multe premii… De fapt SI-N ACEST caz sa acordat „CEVA”..doar ca JURIUL a JUDECAT altfel..
  CUM JUDECI ASA VEI FI JUDECAT
  CU CE MASURA MASORI CU ACEIASI MASURA VEI FI MASURAT.

 182. Soră Maria
  Avem de-a face nu doar cu un ateu. Un ateu neagă existenţa lui Dumnezeu. Atât. Ateul nu încearcă să demonstreze că Dumnezeu e rău, pentru că nu poţi dovedi cum este cineva care nu există.
  Aici avem de-a face cu Satana, cu un satanist. Diavolul nu neagă existenţa lui Dumnezeu, ci îi discreditează calităţile. Nu poţi purta discuţii cu Satana. Părerea mea este să nu-i răspundeţi şi nici să nu-i postaţi otrava pe blogul Dvs.

 183. Stimate frate Lascau,

  am savurat din plin aceasta postare si vreau sa va incurajez sa le faceti accesibile prin laptopul lui Nelutu caci asa ajung repede, departe si aproape peste tot . Chiar daca uneori Zambetul nostru e platit cu O…fful D-voastra, se merita.

  Domnul sa va binecuvinteze!

 184. Atentie insa, daca doar se bate toba ca sa nu doarma nimeni si sa bajbaie toata lumea cu ochii rosii de nesomn … cred ca mai bine il impuscam pe tobosar, intoarcem perina si mai atipim o ţâră …

 185. Buna dimineata la toti trezitii! A sunat desteptatorul Ton Iosif… pregatiti-va baptisti ca vin paştele şi trebuiesc sacrificaţi meii (…strajerii, strajeritele, strajerutii). Doamne iarta-ma ca nu m-am trezit din betie…ca doar vine crăciunul nu pastele…( pentru unii doar).

 186. Todeauna in armata cineva trebuia sa se trezeasca primul sa dea DESTEPTAREA si trebuie sa recunosc ca nimeni nu se bucura de acest lucru.Ma intrb acum care-i pacatul fr.Ton ca e de „serviciu”la permanenta si trebuie sa-si faca datoria sunind goarna?
  Este enorm de riscant sa-i trezesti mai ales pe cei plini de doctrina si teologie si in loc de inviorare sa-i pui la studiu biblic imbinat cu bucuria rugaciunii din toata inima si nu doar o rugaciune caliie ca a fariseilor de pe la colturi.DOAMNE AI MILA DE NOI !!

 187. Păi de aia i-au și retras ordinarea că nu-i lucru curat, iar dacă i-o vor da înapoi, somnul va reveni pe pleoapele multora, chiar și la serviciile divine.

 188. Fr. Petru Lascau, iertati-ma ca intrebarea mea nu are legatura cu articolul postat de dumneavoastra, dar cum ati raspunde la un comentariu ca acesta, la unul dintre articolele mele in http://marianagoron.wordpress.com/2010/12/12/irak-intre-iad-si-rai-intre-mahomed-si-iisus/ Cel care pune intrebarea cred ca este un coleg, medic. Chiar nu stiu ce sa-i raspund, nu sunt teolog. Poate dumneavoastra sau alti o pot face mai bine.
  Multumesc

  Response to IRAK-între iad si rai, între Mahomed şi Iisus
  Virgil Ciuca says:
  decembrie 17, 2010 la 6:45 am (Editare)
  Un dumnezeu care-si “omoara” propria-i creatie , adica omul, este un dumnezeu criminal
  Potopul biblic este singurul “holocaust” neinventat dar mediatizat de scrierile sfinte!
  Impartirea oamenilor intre “fii alesi” si “ceilalti” sunt dovada a ingustimii de judecata si a urii viscerale a celor care au inventat “creatorul suprem” .

  Sacrificand pe “ceilalti” prentru asi apara “fii iubiti” de “judecata dreapta” ne dezvaluie cat de nedivin este “inventatul divin ”

  Ati sacrifica propriul tau fiu, pe Isus, pentru salvarea “fiilor iubiti” este o alta dovada de rautate a celui care se zice ca a creeat lumea!

  Nu ar fi mai bine daca “ne-am trezi” si am opri imbecilizarea popoarelor cu ajutorul religiilor?

  Virgil Ciuca
  http://marianagoron.wordpress.com/2010/12/12/irak-intre-iad-si-rai-intre-mahomed-si-iisus/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s