Lumea nu e ce pare a fi

Anii trecuţi am râs de credulitatea evreiască a urmaşilor rabinului Manachem Mendel Schneerson, care şi după moartea sa continuă să creadă că a fost Mesia şi că va învia curând din morţi. Se cere o credinţă mai mult decât oarbă să crezi că un evreu de 91 de ani, mut din pricina unui stroc cerebral, este Mesia. Un Mesia din Brooklyn?

Analizându-mi zâmbetul ironic, nu m-am găsit cu nimic mai prejos decât evreii primului secol. Şi ei gândeau exact ca mine. Un Mesia din Galileea? Fiul unui dulgher? Din Nazaret? Poate ieşi ceva bun din Nazaret? Nu-i cunoaştem noi fraţii şi surorile? Iosif şi Maria nu sunt ei nişte oameni simpli de la noi?

Doamne, ce universală este neputinţa şi preconcepţiile minţii noastre umane!
Crăciunul este aici, cu bucuriile şi luminile lui multicolore, dar şi cu tulburătoarele lui întrebari. Cunoscându-ne adâncimile fiinţei, cum de a avut încredere Creatorul în perechea aceea de adolescenţi evrei? Să încredinteze cea mai desăvârşită taină a universului unei fete din Nazaret? Să Se facă pe Sine atât de vulnerabil penetrând în lumea stăpânită de păcat respectându-i regulile şi statutele sociale? Numai în cer vom cunoaşte profunzimea acestor răspunsuri.

M-au uimit pe parcursul anilor toate detaliile şi personajele acestei drame unice. Am scris şi am predicat despre ele. Fiecare Crăciun mi-a fost o nouă expediţie în acest trecut pururi prezent printre noi. De fiecare dată, o nouă poartă mi s-a deschis spre cunoaşterea unui alt detaliu neglijat, a unui alt personaj al acestei drame. Textele biblice care vorbesc despre naşterea Pruncului, sunt parcă nişte izvoare inepuizabile cu ape mereu proaspete, cu adevăruri şi taine care ţi se dezleagă cu generozitate atunci când le doreşti răcoarea şi dulceaţa. De la mintea simplă a ciobanului până la cea sofisticată a cititorului în stele, adevărul divin ne pătrunde ca o lumină care ne inundă prin poarta cunoaşterii, pe limba şi pe înţelesul fiecăruia.

Recensământul poruncit de Cezar Augustus de la Roma era un eveniment care disloca însemnate segmente de populaţie, care porneau spre locul de naştere pentru a se înscrie. Cezarul voia să îşi inventarieze supuşii, în totală ignoranţă de faptul că decizia sa nu era decât o nouă mutare pe tabla de şah a istoriei. Bietul Augustus! Punea un întreg imperiu în mişcare, pentru că Fecioara trebuia să nască în Betleemul din Iudeea, cum au spus profeţii. Doamne, ce mici sunt cezarii în mâna Ta! Ca să se împlinească un minor detaliu din planul divin, Dumnezeu folosea un imperiu. Ca o ţărăncuţă însărcinată să nască la Betleem, un întreg arsenal politic imperial se pune în mişcare. Văzut din afară, timpul recensământului este o coincidenţă fericită. Ce altceva sunt minunile divine, dacă nu coincidenţe fericite?

În anul 1809 pământul Europei era roşu de sângele celor ucişi. Armatele lui Napoleon mărşăluiau peste teritoriul Austriei. Cui îi mai păsa atunci de nou născuţi?
În acelaşi an, într-o căsuţă săracă de bârne din Kentucky se auzea pentru prima dată plânsul unui bebeluş. Numele lui era Abraham Lincoln.
Dacă presa din vremea aceea ar fi fost aidoma celei de azi, probabil că pe prima pagină a ziarelor ar fi apărut un titlu ca acesta: „Azi destinul lumii se va decide pe un câmp de bătălie din Austria”. Cui i-ar fi dat prin minte că destinul lumii se decidea în ziua aceea în câteva leagăne asemeni celui din casa unor oameni săraci din America?

Atenţia lumii era spre recensământul şi noul sistem de taxe impus de Roma. Cui i-ar fi dat prin minte că ştirea cea mai importantă din toate ştirile care au fost până atunci, era că într-o iesle din Betleemul din Iudeea, o ţărăncuţă a născut pe paiele grajdului un copilaş? Lumea nu este ceea ce pare a fi. Dincolo de evenimentele care ne captează atenţia, de crizele care ne face nopţile albe, nădejdea lumii întregi stă pe umărul Pruncului care ni s-a dat.

Balamaua universului este la uşa unui staul din Betleem.

5 gânduri despre „Lumea nu e ce pare a fi

 1. Subiectul;”Lumea nu e ce pare a fi” este interesant si poate sa aduca mari si grele comentarii in urma celor scrise!!!Dar toate acestea nu vor schimba mersul si puterea „LUMII” FIINCA PROFETIILE CARE INCA NU S-AU IMPLINIT TREBUIE SA AJUNGA LA IMPLINIRE Si TREBUIE SA SE IMPLINEASCA!Lumea intradevar nu este ce pare a fi pentru multe persoane ,dar ea este exact ce este scris si de aceea prin cuvintele din intiia epistola a lui Ioan capitolul 2 ce mesaj primim?Sa-l citim cu o mare atentie;”1Copilaşilor, vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiţi. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor (Sau Advocat. Greceşte: Paraclet, adică apărător, ajutor.), pe Isus Hristos, Cel neprihănit.
  2El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregei lumi.

  3Şi prin aceasta ştim că Îl cunoaştem, dacă păzim poruncile Lui.

  4Cine zice: ,,Îl cunosc„, şi nu păzeşte poruncile Lui, este un mincinos, şi adevărul nu este în el.

  5Dar cine păzeşte Cuvîntul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvîrşită; prin aceasta ştim că sîntem în El.

  6Cine zice că rămîne în El, trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus…..”INTELEGEM MESAJUL EXPUS ? SI CONDITIILE DE TRAIRE ? DAR URMATORUL MESAJ CE NE RELATEAZA?SA-L CITIM;”15Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în El.

  16Căci tot ce este în lume: pofta firii pămînteşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este dela Tatăl, ci din lume.

  17Şi lumea şi pofta ei trece; dar cine face voia lui Dumnezeu, rămîne în veac.

  18Copilaşilor, este ceasul cel de pe urmă. Şi, după cum aţi auzit că are să vină anticrist, să ştiţi că acum s’au ridicat mulţi anticrişti: prin aceasta cunoaştem că este ceasul de pe urmă.”Daca acest mesaj a fost expus cu decenii in urma ;Azi in ce timp ne gasim?Si ce impact are Lumea asupra noastra?

 2. Iubirea de bani este radacina multor dureri !. Iar ei ,deocamdata ,merg inainte cu….”dinte pentru dinte” !. Totusi ,Israel realizeaza ,an dupa an ,ca „maslinul”poate sa-si traga seva , sa-si faca fotosinteza ,sa-si expuna clorofila ,numai datorita faptului ca are radacinile infipte in lumea favorabila lor: lumea crestina ,ghidata dupa invataturile Noului Testament !. Islamul este gata sa-si sacrifice propria viata si existenta in procesul de anihilare a dusmanului lor de moarte !.Incapatanarea evreilor este anihilata prin dragostea crestina ,intr-o simbioza paradoxala !!!.Harul si pacatul ,ura si dragostea , raman profetic, direct proportionale !. Iar MESIA- UNUL SINGUR , as facto, nascut in ieslea Betlehemului !.

 3. Hm, poate de aceea Dumnezeu nu da o zi de pace evreilor din Israel, numai razboi sau incendii, pentru ca ei nu cred in Fiul Sau si Domnul nostru Iisus Hristos. Din pacate vad ca ei cred in oricare alt (fals) Mesia: Bar Kohba, Sabatai Zvi etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s