Iosif Ţon – Evanghelia Domnului Isus

Evanghelia Domnului Isus

Iubiți frați și prieteni,

În ultimele două luni s-a pornit o furtună neașteptat de puternică în jurul teologiei mele. Constat cu durere că pentru mulți această furtună este devastatoare. Unii mă consideră și mă prezintă ca pe un căzut de la credință. Alții mă declară eretic. Mulți dintre cei care s-au hrănit ani de zile cu predicile, cu cursurile și cu cărțile mele nu mai știu ce să creadă: Să le arunce la coș? Și ce să facă cu atâtea învățături prin care și-au format credința și gândirea? Unii chiar și-au exprimat teama că vor cădea de la credință.

Sunt obligat față de toți cei ce mă iubesc, sau nu mă iubesc dar sunt interesați de ce se întâmplă cu gândirea mea, să dau socoteală de ce cred și de ce gândesc și, deasemenea, să le spun la toți ce planuri am de viitor în urma atâtor acțiuni care s-au făcut împotriva mea.

Furtuna a început când am declarat că eu cred că toate darurule Duhului Sfânt sunt active și astăzi și că Duhul Sfânt mi- dat și mie câteva dintre darurile acestea; deasemenea că eu cred că prin păcat credinciosul ajunge din nou sub stăpânirea duhurilor rele, de care are nevoie de eliberare. Asocierea mea cu mișcarea de trezire spirituală a ”Străjerilor”, care practică mărturisirea păcatelor pentru eliberarea de duhurile rele și pentru re-umpleraea cu Duhul Sfânt, acțiuni care duc și la vindecare fizică de o sumedenie de boli, a fost  vina capitală pentru care am fost împroșcat cu toate noroaiele, exclus și ostracizat din multe cercuri și organizații baptiste.

Eu nu voi începe însă prin acestea, deoarece ele sunt subiecte lăturalnce. La baza tuturor stă trecerea mea de la o teologie bazată pe Pavel la o teologie bazată pe învățătura Domnului Isus. Veți vedea cum toate celelalte se explică din rădăcina aceasta

Încep, deci, o serie de mici articole, ca să se poată citi ușor, în care îmi voi expune sistematic tot crezul meu așa cum este el astăzi. Planific, cu ajutorul Domnului, să public câte un articol la două zile.

Așadar, schimbarea fundamentală care s-a produs în teologia mea se datorează schimbării punctului de plecare. De la Martin Luther (1483-1546) încoace, teologia protestantă se clădește pornind de la apostolul Pavel. Eu am ajuns să văd că trebuie să-mi construiesc teologia pornind de la învățătura Domnului Isus. Este șocant să vezi câte lucruri se schimbă când schimbi acest punct de plecare.

Este interesant să știți că în ultimii treizeci de ani mulți teologi și scriitori au început să-și îndrepte atenția spre învățătura Domnului Isus și să-și formeze gândirea pe baza a ce ne învață El. Dar ce s-a întâmplat înainte? Trebuie să știți că încă din secolul al doilea după Domnul Isus a început să aibă loc o marginalizare a învățăturii Lui. Vom studia și fenomenul acesta.

Pentru a vă introduce pe toți în situația teologică de astăzi, voi începe prin a reproduce mai jos un articol care tocmai a apărut acum o lună de zile (Decembrie 2010) în revista Christianity Today, întitulat Jesus vs Paul (Isus contra Pavel), semnat de un cunoscut profesor de teologie  Scot McKnight.

Pe coperta revistei, Scot McKnight rezumă totul în aceste cuvinte:

”Isus a predicat aproape exclusiv despre împărăția cerurilor. Pavel a scos în evidență îndreptățirea prin credință. Unii spun că ei au predicat evanghelii diferite. Alții spun că atât Isus cât și Pavel au predicat îndreptățirea. Alții pretind că amândoi s-au focalizat pe împărăție. Cine are dreptate?”

Iată ce scrie Scot Mcknight în prima parte a acestui articol:

”Eu am crescut cu și prin apostolul Pavel. Epistolele lui erau inima Bibliei. De la data la care am început să fiu atent la predicile pastorului nostru, eu  îmi aduc aminte numai de predici din 1 Corinteni – întreaga epistolă, verset cu verset, săptămână după săptămână – și Efeseni. Nu-mi amintesc nici o serie despre vreuna dintre Evanghelii sau despre Isus. Erau doar două excepții la concentrarea noastră pe Pavel. La Crăciun ascultam o predică despre una dintre istoriile legate de nașterea lui Isus, iar în Săptămâna Mare auzeam ceva despre moartea și învierea lui Isus. Noi eram creștini pavelieni și nu ne deranja lucrul acesta cu nimic. Eu am învățat să gândesc și să cred și să trăiesc în manieră paulină. Totul era filtrat prin teologia lui Pavel. Îndreptățirea era lentila Evangheliei și ”viața în Duh” era lentila trăirii creștine.

Apoi am mers la colegiul biblic (Cornerstone University în Grand Rapids, Michigan) și am studiat istoria, dar am luat multe cursuri despre Biblie. Și aici, Pavel era centrul atenției. În ultimul an de colegiu am citit primul volum din seria New Testament Foundations de Ralph Martin și am fost cucerit de prospețimea Evangheliilor. Dar nimic nu m-a copleșit atât de mult ca prima mea experiență în Seminar.  Audiind cursul lui Walter Liefeld despre Evangheliile sinoptice la Trinity Evangelical Divinity  School, am fost absolut fermecat de Isus, de viziunea Lui despre Împărăție și de Evanghelii. Am decis acolo și atunci că țelul vieții mele va fi Isus și Evangheliile.

Ceva se întâmpla cu mine. Mai înainte îl iubeam pe Pavel și gândeam cu Pavel, Apoi, când L-am întâlnit pe Isus, ca și când ar fi fost pentru prima dată, și am început să învăț să gândesc cu Isus. Unul dintre colegii mei mă avertiza din când în când că devin prea centrat în Isus și că îl ignor pe Pavel. Nu sunt chiar sigur că îl ignoram pe Pavel. La urma urmei, predam și câteva cursuri despre epistolele lui. Dar m-am dezvățat să gândesc în termeni paulieni și gândeam numai în termenii lui Isus. Totul a devenit pentru mine centrat în Împărăție.

Și, ca să spun adevărul,  am fost așa de captivat de viziunea lui Isus despre Împărăție încât citindu-l pe Pavel mi se crea o dilemă oridecâteori deschideam epistolele lui.

Experiența mea nu este unică. Mulți dintre noi am făcut o trecere de la Pavel la Isus și o tensiune crescândă rămâne între evanghelici cu privire la această întrebare: Cine stabilește termenii – Isus sau Pavel? Cu alte cuvinte,  ne vom focaliza învățătura și trăirea noastră evanghelică pe ”Împărăție”, sau pe ”îndreptățirea prin credință?”

Alegerea contează. Se poate spune fără exagerare că mișcarea evanghelică își  datorează puterea ei fundamentală Reformei și Marii treziri a lui Jonathan Edwards și trezirilor din secolele 18 și 19, cu alte cuvinte este o mișcare formată totalmente de Pavel. Sosirea evangheliei sociale (”social gospel”) la începutul secolului al 20-lea, care părea că leagă ”Împărăția” cu mișcarea liberală și cu dreptatea socială, a făcut ca accentul pe apostolul Pavel în mișcarea evanghelică să fie și mai tare. Mai mult, când câțiva evanghelici au redescoperit recent viziunea lui Isus despre Împărăție, au fost  frecvent avertizați că sunt pe marginea prăpastiei căderii în evanghelia socială.

Dar ceva s-a întâmplat în ultimele două decenii: o trecere subtilă dar clară la mulți evanghelici de la o teologie centrată în Pavel la o viziune a Împărăției definită de Isus. Izvoarele acestei  treceri includ cu siguranță pe George Eldon Ladd, cu cartea lui ”Prezența viitorului”, apoi vocea aspră și neobosită pentru justiție a lui Jim Wallis, probabil mai ales în cartea lui ”Call to Conversion” și o crescândă conștiință socială între evanghelici. Ne putem certa pe tema factorilor, dar ceea ce contează este că trecerea a avut loc…

Nu este o exagerare să spunem că mișcarea evanghelică se confruntă cu o criză despre relația dintre Isus și Pavel și că mulți aleg ori o parte ori cealaltă. Întâlnesc mulți evanghelici care gândesc, a căror limbaj primar este Isus și Împărăția. Totuși în ciuda trendului, probabil ca reacție împotriva lui, mulți iau pe Pavel și îndreptățirea prin credință drept limbajul lor primar. Cei ce au adicție la limbajul Împărăției  se luptă să-l facă pe Pavel să se potrivească în schema lor, în timp ce cei care au adicție la termenii teologici ai lui Pavel se luptă să-L facă pe Isus să se potrivească în schema lor.  Cunosc experiența aceasta, deoarece și eu m-am luptat să fac ca mesajul lui Pavel să se potrivească în viziunea Împărăției și aceasta după ce m-am luptat să-L fac pe Isus să se potrivească cu mesajul lui Pavel.”

Până aici am redat din textul articolului lui Scot McKnight.

În continuare, autorul arată cum au încercat alții să împace pe Pavel cu Isus și apoi oferă propria lui soluție. Eu nu sunt de acord nici cu modul în care încearcă unii și alții să împace pe Pavel cu Isus și nici nu sunt de acord cu soluția oferită de Scot McKnight, deoarece eu nu cred că există vreo contradicție între Pavel și învățătura Domnmului Isus. La timpul său, voi arăta cât de bine se armonizează Pavel cu învățătura Domnului său Isus, dacă pornim de unde trebuie.

Acum însă, pun o altă întrebare. Cum se face că de la Reformă până astăzi teologii au construit totul pe epistolele lui Pavel și numai în ultimii 20 de ani, după cum spune Scot McKnight,  evanghelicii au ”descoperit” învățătura Domnului Isus?  Cum se explică eclipsa învățăturii Domnului Isus timp de atâtea secole?

Răspunsul îl vom da în episodul viitor.

 

 

34 de gânduri despre „Iosif Ţon – Evanghelia Domnului Isus

 1. Fratii mei, nu mai dati atita in baptisti fiindca se pare ca nici penticostalii nu vor reactiona altfel fata de miscarea strajerilor.Atita doar ca ei stau momentan si se gindesc cum sa o spuna ,ca sa nu se faca chiar asa de ris ca baptistii, dar inca putina rabdare si veti vedea. Atunci cind este vorba de manifestarea puterii ,se uita de principiile teologice pe care le aparam.La baptisti se pare ca au fost unii care stateau de multa vreme la pinda asteptind momentul sa se scape de fratele Ton.Prea era fratele asta iubit si respectat la evangelicii romani.Asa ca acum ia sosit vremea …..deci….jos cu ereticul!!!!!Doar baptistii zic ca ei cred in duhul sfint ,dar ca darurile nu se mai manifesta astazi, deci…. cine spune ca le are… este eretic.
  De la penticostali veti auzi ca ei cred in darurile duhului sfint dar ca trebuie de avut grija ca in zilele de pe urma vor veni multi proroci si invatatori mincinosi,deci….. cine nu are serviciile de inchinare ca „noi” (spune: imbracaminte ,ritmul cintarilor,predicatori care nu se misca din spatele amvonului,si altele pe care nu le mai amintesc)sint pur si simplu invatatori falsi.Ori, cum strajerii nu se conformeaza DATINELOR impuse in cele mai multe biserici penticostale,cred ca in curind vom avea parte de alte surprize.Fiindca strajerii sint invatati sa duca in bisericile lor ceea ce primesc si asta nu suna bine: sfintenia inimii ?…..iubirea vrajmasilor?….darnicia?….marturisirea pacatelor?…postul ?… rugaciunea?…vindecari?…scoaterea demonilor?A ….nu ,nu,nu,….asta prea suna a invatatura „eretica” domnilor.Si mai si spun ca au fost unii dintre ei in Africa sa vada ce-i pe acolo.Na ,….cu asta i-am prins in mod sigur,ca prea se cade acolo pe jos ,si sar ologii din carucioare….Astia ar putea fi toti sanatosi tun domnule,si adusi acolo doar ca sa joace circus ,ca pe-aici pe la noi desi pastram cu mare grija DATINA nu se intimpla asa ceva, deci…….”erezie” PUR. Si auzitati voi ca ei mai si spun ca copii domnului pot fi binecuvintati ,deci …..evangelia prosperitatii……?O …nu ,nu, nu, e adevarat ca noi avem mai mult decit ar fi nevoie, dar noi nu vrem sa vorbim despre binecuvintari ,ca s-ar putea sa ne intrebe unii daca nu-i putem binecuvinta si pe ei?E adevarat ca Isus a spus „cine-i sfint sa se sfinteasca”dar si asta suna bine ::”cine-i sarac sa mai saraceasca”:: ca „ferice de cei saraci IN DUH ,ca a lor este imparatia cerurilor.Asa ca lasati-o fratilor balta cu binecuvintarile.Da ,o mai fi spus Isus odata ,ca cine lasa aici pe pamint frati ,surori, holde o sa primeasca inapoi insutit si aici si-n viata vesnica dar ….nu,nu, asta-i prea periculos ,Isus a preferat saracii ,..deci……binecuvintare=Erezie PUR .M-as bucura mult daca fratii penticostali ar fi altfel decit baptistii,…….dar ramine de vazut.

 2. Galatenicap.2 vers 20- Am fost rastignit inpreuna cu Hristos si traiesc ..dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui DUMNEZEU, care m-a iubit si S-a dat pe SINE insusi pentru mine. ceace inseamna ca daca il citim si cunoastem pe ap. Pavel cu siguranta il vom cunoaste pe ISUS HRISTOS, si nu pricep de ce credinciosi se separa in ideologi religioase , doar necunoasterea scripturilor i-mi explica aceasta stare de fapt la care se adauga lipsa DRAGOSTEI la multi ,,FRATI” . Care e de fapt liantul care uneste pe credinciosi???, poate fi charisma fara o aprofundare in lectura Biblica??, poti crede in ceva fara cunoastere???Doar cunoscind pe DUMNEZEU si traind o viata dupa voia Lui , vom fi luminati pe cale , altfel ne ratacim.

 3. Ma intreb oare ce ar zice isus daca ar vedea ce sciu multi aici…unii cu ironie(si ei zic ca sunt plini de Duhul sfant),alti luptand sa demonstreze ca este o erezie..nu va pierdeti vremea daca lucrarea nu este de la Dumnezeu se va nimici singura si daca este de la el nu o va putea nimici nici o conducere a oricarui cult din lume.Curios…ne zicem frati mai toti, oare ne vorbim ca frati? Nu mai luptam impotriva satanei ,luptam uni impotriva altora.Nu mai luptam in post si rugaciune luptam in cuvinte taioase….incercam sa facem lumina demonstrand ca teologia noatra e mai buna in timp ce isus zicea ca atunci cand ne vom iubi uni pe alti cum ne-a iubit El vom fi lumina …..fratilor…piere iubirea si ramanem cu teologia Nu ma pricep la teologie dar cred cu tarie un lucru ,Isus pe cei sinceri si curati nu ii lasa sa se rataceasca asa cum zice isaia ‘Acolo se va croi o cale,un drum,care se va numi Calea cea sfanta:niciun om necurat nu va trece pe ea,ci va fi numai pentru cei sfinti:cei ce vor merge pe ea,chear si cei fara minte nu vor putea sa se rataceasca”Dumnezeu sa nu ne lase sa ne ratacim prin hatisul teologiei si sa puna un Duh de unitate ,unitate care ne face mai puternici in lupta impotriva imparatiei intunericului.Am invatat ca unitate inseamna putere,oare dezbinarea ce aduce?Daca uneori avem pareri diferite sa asteptam sa faca Dumnezeu lumina

 4. .Cred ca nu s-a inteles din ceea ce am spus, ca Domnul sau Pavel e totuna.
  Pavel Il avea pe Hristos care locuia in el;
  ori invatind despre Pavel automat trebuia sa ajungi la Hristos; chiar daca nu L-ai vazut in evanghelii;
  cum de au trecut acei oameni peste evangheliile cele patru, cu care incepe Noul Testament si au reusit sa-l ignore pe Domnul, nu inteleg.
  Nu au nicio scuza; ca acum sa se faca speculatii din aceste lucruri.
  A cui este vina, ca au citit dar au fost orbi;
  cum citesti de reusesti sa-L anihilezi cind pe Domnul, cind pe Pavel, care a trait prin Hristos, si si-a dat viata pentru El; iar cind a trait nu a mai trait el ci Hristos in el
  O, mare lucru si demn de invatat.Nu poti citi invataurile lui Pavel, faca ca ele sa te duca la Hristos, numai daca ai inca mahrama pe ochi.
  am trait noi o viata ca Pavel?
  Se deturneaza iarasi atentia de la esenta, ca deobicei.

 5. Nimic, niciodata n-a despartit pe Hristos Domnul de Pavel.
  Sunt niste povesti nemuritoare; pe acelea insa le credeam, fiind doar un copil.
  La nicio biserica din cite am frecventat , fie ea baptista sau penticostala, nu s-a fcut diferenta intre Domnul Isus si apostolul Pavel, care zicea sa fie anatema, daca propovaduieste cineva alta evanghelie; el a calcat pe urmele lui Hristos si a propovaduit evanghelia lui Hristos.
  Ca unii l-au invatat doar pe Hristos, altii doar pe Pavel, e un mare semn de intrbare.
  Un credincios adevarat nu face nicio deosebire intre ei.
  E o noua moda, sau un alt mod de a distrage privirea de la problmele adevarate; razboiul dus aiurea intre baptisti si penticostali; din pricina batist-carismaticilor.
  Mai bine ne-am baga mintile in cap, ca vremea e aproape Domnul Vine, Maranata!
  Si sa ducem deci, o viata in sfintenie, fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu.
  Sa lasam la oparte teoriile si certrile de cuvine; Domnului lucruri ca acestea nu-I sunt pe plac.
  Marit sa fie Numele Lui!
  Sa-L asteptam cu frica si cutremur, sa ne pocaim, ca daca vine la noapte, ne gaseste cu temele nefacute;m asa cum le-am inceput si toooot continuam.
  Un an Nou cu Un Dumnezeu Viu va doresc si cu o Evanghelia vie, citita si traita in totalitate, asa cum a fost ea lasata, sa nu mai despartim iar cite ceva, pe cite cineva; pe baptisti de penticostali; nu e Voia Domnului.

 6. Ipocrizia si invidia isi dau mana atunci cand e vorba de a nedreptati un mentor crestin

  In pofida atacurilor meschine din partea unor lideri religiosi duplicitari, pastorul Iosif Ton a fost si ramane un punct de referinta nu doar in istoria evanghelicilor, ci si a tuturor romanilor. Incercarile disperate ale unor lideri baptisti dornici de publicitate de-al scoate pe doctorul Iosif Ton din spatiul mediatic au esuat lamentabil. Desigur, pentru multi baptisti, singura modalitate prin care Dumnezeu inalta sau coboara un om este pozitia pe care acesta o are in cadrul Uniunii Baptiste din Romania. Traind in cercul lor stramt, ei nu pot sa vada dincolo de aceasta organizatie religioasa efemera. In urma deciziei arbitrare a acestei organizatii, de a-i retrage hirotonirea domnului Iosif Ton, mai multi lideri baptisti marunti s-au grabit sa solidarizeze cu pastorul Paul Negrut, initiatorul si artizanul acestui atac suburban la adresa lui Iosif Ton si a polistilor crestini din Romania. Baptistii fundamentalisti l-au acuzat pe Iosif Ton ca nu este fidel doctrinei baptiste si prin urmare se face vinovat de „erezie”. Marul discordiei a fost dat de afilierea lui Iosif Ton la asociatia polistilor crestini din Romania, o grupare cu o doctrina apropiata de cea penticostala. Delimitarea liderilor baptisti de crezul penticostal si aversiunea lor impotriva baptistilor care imbratiseaza aceasta doctrina este una vehementa, insa nu a fost niciodata exprimata atat de deschis ca si acum. De regula, cand un teolog baptist inclina spre crezul penticostal, aparatorii inversunati ai religiei baptiste incercau alte metode de aplanare a acestei „treziri”, prin discreditarea acelei persoane. Dintr-odata, ieseau la iveala acuzatii grele, pacate de moarte, erezii distrugatoare, de parca in sanul Uniunii Baptiste din Romania nu ar exista destui pastori care ar putea face obiectul disciplinarii bisericesti. Un exemplu relevant in acest sens este arhi-cunoscutul caz de plagiatura al unui rector universitar baptist, care si-a pus numele lui pe un curs de etica crestina tradus din limba engleza, din cartea “Moral Choices” de Scott Rae. (Corect ar fi fost sa mentioneze sursa, numele cartii si al autorului). In mod paradoxal, acel rector a luat masuri severe impotriva unor studenti vinovati de „pacate” extrem de similare. Potrivit Sfintelor Scripturi, carora baptistii fundamentalisti pretind ca le sunt extrem de fideli, aceasta intra la categoria „ipocrizie”. In momentul care pedepsesti pe cineva de pacate pe care si tu le comiti, este o dovada clara de ipocrizie. Desi acest caz a fost semnalat in presa, Uniunea Bisericilor Baptiste din Romania nu a luat nici o masura impotriva pastorului plagiator, iar acesta nu si-a recunoscut niciodata public vina (cum le cere el altora sa o faca). In mod paradoxal insa, masurile arbitrare luate impotriva pastorului Iosif Ton au fost facute publice pe siteul Uniunii Baptiste. Si atunci ne punem intrebarea, este vorba doar de ipocrizie la mijloc sau si de ipocrizie si de invidie? Dupa cum se stie, erezia cea mai mare si pacatul cel mai grav pe care l-a condamnat Isus Hristos au fost ipocrizia si invidia. Faptul ca Uniunea Baptista nu s-a sesizat atunci, dar riposteaza vehement acum, este o dovada clara ca in sanul acestei organizatii se strecoara tantarul si se inghite camila. Mai mult decat atat, principalul „moralist” care il ataca acum pe Iosif Ton este nimeni altul decat rectorul plagiator. Este ridicol cati pastori baptisti s-au aliniat acestei meschinarii si dau curs acestei persecutii religioase impotriva pastorului Iosif Ton.

  Punerea sub disciplina a baptistilor cu crez penticostal

  Cu siguranta, fiecare religie este libera sa isi formuleze propriile doctrine si sa disciplineze orice „erori” potrivit cu ideologia religiei respective. Situatia in cazul pastorilor baptisti este una total diferita. Prin bisericile penticostale trec in fiecare an cateva sute de pastori baptisti. Unii vin sa isi promoveze anumite lucrari de „misiune”, altii anumite „tabere crestine”, altii sa-si vanda cartile sau sa adune bani pentru alte proiecte crestinesti.
  Credinciosii penticostali, extrem de generosi, doneaza anual cateva sute de mii de dolari pentru lucrarile initiate de acesti pastori baptisti care ii viziteaza, prezentandu-se ca „frati in Domnul”. Straniu este faptul ca dupa ce au iesit pe usa bisericilor penticostale si au ajuns din nou la ei „acasa”, crezul penticostal devine pentru acestia cea mai mare erezie posibila. Mai grava decat minciuna, hotia (plagiatul), ipocrizia, invidia. (In cadrul Uniunii Baptiste au existat si alte abateri destul de grave care au fost trecute cu vederea de liderii acesteia). Acesti pretinsi credinciosi te lovesc, te darama, te defaima, dar folosindu-se de un pretext nobil. Ei fac acest lucru pretinzand ca apara Scriptura. De fapt, istoria este plina de nedreptati comise in numele Scripturii si al lui Dumnezeu. Tot ei s-au dovedit insa nespus de necrutatori cu omul care a pus bazele postului de Radio Vocea Evangheliei, a Societatii Misionare si a Insitutului Biblic Emanuel din Oradea.

  Penticostalii din Suceava s-au lasat amagiti de diversiunea liderilor baptisti

  O stire neasteptata pentru lumea evanghelica a fost atunci cand Radio Vocea Evanghelica din Suceva a anuntat ca a decis sa scoata predicile pastorului Iosif Ton de pe post, deoarece acesta nu este nici baptist, nici penticostal, deci nu face parte din nici una din religiile actionarilor acestui post de radio.

  Pentru acesti oameni se pare ca nu conteaza atat de mult crezul, cat apartenenta religioasa, eludand faptul ca o parte din donatiile pentru acest canal mediatic vin de la biserici nedenominationale. Iosif Ton nu este nici baptist, nici penticostal, el este crestin.

  Persecutia religioasa da nastere la unitate

  In ciuda tuturor carcotasilor, a ipocritilor, invidiosilor si plagiatorilor, Iosif Ton ramane un mentor pentru zeci de mii de crestini romani de pe intregul mapamond. Rafalele trase de Uniunea Baptista din Romania nu fac decat sa ii determine pe crestinii sinceri sa stranga randurile si sa inteleaga mai limpede ca religia nu inseamna nimic, insa credinta este totul.

  Nota redactiei: Prelatii ortodocsi sunt cuminti atunci cand un preot ortodox ajunge sa aiba alte convingeri religioase si devine baptist, in comparatie cu ceea ce fac acum pastorii Uniunii Baptiste din Romania cu pastorul Iosif Ton si cu altii pe toate siturile si blogurile lor. Inclusiv un pastor roman, baptist fundamentalist, din Chicago (care se erijeaza in etalon de moralitate) considera ca este normal sa „dezgroape toti mortii” cand cineva isi schimba teologia baptista dar principiul nu este valabil cu ceilalti pastori baptisti ai Uniunii Baptiste si pastori baptisti fundamentalisti. De trecutul lor nu ai voie sa te atingi pentru ca „Domnul arunca totul in marea uitarii…” (halal religie, halal evanghelici, halal crestinism…).

  Felicitari conducerii bisericii ortodoxe pentru modul crestinesc in care isi adreseaza „mustrarile” fata de un preot care isi schimba convingerile religioase.

  Auzeam ca daca le deschid usa la Martorii lui Iehova si stau de vorba cu ei, ma trece pe lista lor, devin parte din grupul lor si apoi decid sa ma retrag, risc sa imi faca ceva rau (sa imi dea foc la casa, sa ma improaste cu noroi pe toate siturile etc.) Tind sa cred ca nu era vorba de martorii lui Iehova….

  Marţi, 04 Ianuarie 2011 00:33 Mihai Barbu

 7. Brother strajer Pettrusu ! .Adevaratul strajer ,uns cu puterea Duhului Sfant,in mana lui dreapta ,tine cu credinta vie si tarie mesianica, cat mai sus , spada sclipitoare a ADEVARULUI !.El este curatit in intregime de noroiul din suflet si este spalat de toate pacatele lui din vremuri de ratacire, in Sfantul Sange al Mielului !. Doar imbracand haina lui noua de strajer, haina de lupta ,alba si nepatata , el are datoria ,dreptul si autoritatea sa cerceteze ,sa puna intrebari ,sa analizeze comportarea camaradului sau !. In prealabil ,el isusi , ingenunchiat in fatza Crucii lui Hristos ,la depunerea sfantului legamant ,isi asuma raspunderea sa-si marturiseasca toate pacatele tainuite si sa-si goleasca in intregime toate unghierele sufletului !.El are SFANTA DATORIE ,in fata martrilor vazuti cat si in fata martorilor nevazuti ,sa aduca IN LUMINA DRAGOSTEI SI ADEVARULUI LUI HRISTOS, toate tainele ce-l impovoreaza si -l subjuga !.Fara marturisire nu pate exista eliberare !.Iar numai cel ce-si doreste eliberarea va mosteni curajul de lupta !. Eliberarea nu se materializeaza nicodata daca nu realizezi si simti ca ai fost captiv !.Hristos Domnul ne cheama acum din toate colturile lumii,sa ne desteptam din lancezeala ,din orbire si adormire ,sa ne unim fortele si sa simtim cu inma noastra durerea si neputinta omenirii, acum pierduta, adancita si ratacita in pacat !.Sa mergem si sa ducem LUMINA LUI in locuri indepartate si intunecoase, cu orsice risc si cu orisice sacrificiu ; sa ramanem plini de bucurie ducand cu cinste si onoare, la vedere, Crucea Lui !.Strajerii trebue sa tina cat ma sus si cat mai la vedere ,STINDARDUL DRAGOSTEI CRESTINE ! Isus Mantuitorul a afirmat: ” -Happy are they who bear their share of the world’s pain: In the long run they will know more happiness than those who avoid it „. Fratele nostru iubit Iosif Ton inca nu a ajuns la aceasta statura de traire si vibrare crestina, ce-i caracterizeaza pe adevaratii strajeri !. El este si ramane un pedagog excelent al Evangheliei lui Hrisos , teoretician de catedra inalta ,dar lipsit de practica si partasia intima printre cei micuti si neajutorati ,frustrati si privati de puterea financiara ori de rabdarea sa-i citeasca cartile . Il iubim ,avem nevoie de el ,dar dezbracat de tot ce este lumesc , eliberat de mandrie ,eliberat din mreaja tainelor diplomatice invatate , insusite si practicate de el in comunism , in birourile Securitatii ,printre zeci de colaboratori ai politiei secrete ori… dusmani ai minciunii ,mereu gatuit de apasarea incomoda din nodul strans al cravatelor de matase si de juramantul reactivat si facut din pura alacritate, deavolului rosu !. Plini de dragoste si bunatate crestina ,noi frati si partasi ai suferintei si dragostei ce s-a scurs in siroaie de Sange Divin ,pe Crucea din Golgota ,il anuntam ca -l iubim cu o dragoste vie si neprefacuta in Isus Hristos -Domnul Vietii !. Noi cu el si el cu noi ,uniti in in autentica sinceritate ,in dragoste fierbinte, plini de intelepciune ,pana la VICTORIA FINALA ,UNDE NE ASTEAPTA CUNUNA PROMISA !.

 8. @shifu,
  pe un alt blog, faceai afimatia ca I Ton predica”invataturile penticostalilor”..
  Ti-am raspuns,si-ti raspund si aici ca afirmatia ta NU ESTE ADEVARATA (ca sa nu zic altfel)
  .
  L-am urmarit ,special, pe fr.I Ton ,duminica seara la Biserica Penticostala Philadelphia-Portland si am constata ca;

  1-Fr.I.Ton -cu toate “laturile”care i sau aruncat in cap,a ramas un om pasnic,fara sa jigneasca pe cineva-desi are toate motivele.

  2.-Fr. I Ton a predicat din TOATA Scriptura,facind referiri biblice atit in VT cit si NT respectiv Evanghelii si Epistolele Pauline.

  3.-Prin cuvintul predicat fr.Ton a “mustrat”cu blindete si finete pe toti “noii nascuti din nou” indiferent de denominatiune cultica.(au fost si fr.baptisti etc)

  4-Asa cum am afirmat in alt post,fr.Ton in prezent si-a combatut propria “invatatura” data dealungul anilor-agreata de baptisti-privind interpretarea celor scrise la 1 Cor.14;1 -prin folosirea “abuziva si fortata” a conjunctiei SAU in loc de SI cum este scris.
  .,,Urmariti dragostea.Umblati SI dupa darurile duhovnicesti,dar mai ales sa proorociti.

  Deci NU SE POATE DRAGOSTE FARA DARURILE DS(in totalitate)

  5.- Cine “se trezeste” la conjunctia SI il va urma pe fr.Ton iar cine nu se trezeste ,ramine “intepenit” in conjunctia SAU ce nu este scrisa in acest verset

  6.- In prezent Dumnezeu il foloseste pe fr. I Ton ca un fel de “CATALIZATOR” intre fratii bapti-pentico-strajeristi si alti,fapt pentru care S-AR PUTEA SA APARA O NOUA GRUPARE A CELOR TREZITI.
  Eu simt ca DEJA GERMENII au aparut.

  7.-Fr. I.Ton este un ” AS ROMANESC” in TEOLOGIE si nu numai,care trebuie pretuit si incurajat in activitatea misionara pe care o face.
  In consecinta SHIFU ori vrei ori nu vrei,eu sau altii Dumnezeu isi trezeste copii care sint ai Lui si-i echipeaza cu ” armatura” descrisa la Efes.6;11-18 in vederea intimpinarii marilor evenimente ce vor avea loc in scurta vreme.

  TREZESTE=TE PINA MAI ESTE TIMP.

 9. Draga Sifule,precum o busola in mana celui ratacit, inclusiv Semnul Crucii te ajuta ,te intareste si te indruma , te ghideaza ,te directioneaza si -ti da putere sa pornesti cu indrazneala, incredere si curaj nebanuit pe drumul cel bun trasat de Mantuitorul nostru !. Faptul ca l-ai facut, te apropie de ADEVAR !. ROAGA-L PE UN ORTODOCS ,ATUNCI CAND IL SUSPECTEZI DE DUPLICITATE SI MINCIUNA, SA-SI INTAREASCA SI SA-SI ACREDITEZE DECLARATIA INCHEIND CU SEMNUL CRUCII !!!. Uniunea Cultelor ,prin „decret prezidential” dat de” sefu ‘ „au eliminat deopotriva atat simboluirle cat si constiinta !.Pe sarmanul pacatos ortodocs ,constiinta Il va rascoli ,teama il va coplesi si-l va opri ,cu certitudine sa-si atraga asupra capului un blestem !. In complectare, pe langa „busola” si Cruce,mai trebue sa sti sa folosesti harta si punctele de reper !.Atat Crucea cat si acul busolei arata SUS,(NORTH) spre Miazanoapte !. Un strajer autentic , iubeste deopotriva atat spada din dotare cat si Semnul Crucii ,simbol al SACRIFCIULUI SUPREM platit pentru noi de Hristos Mesia ! . Te-ai rugat acum la inceput de AN NOU ,pentru PACEA JERUSALEMULUI ??!! . DUMNEZEU SA TE OCROTEASCA IN NOUL AN !

 10. Aici ne lovim de preoţia tuturor credincioşilor şi apoi de limitarea autorităţii Bisericii în gândirea noastră evanghelică. Normal ar fi ca Biserica să fie cea cu care ne verificăm teologia (ca Pavel cu apostolii Domnului). Problema devine foarte complicată pentru noi care avem mari greutăţi cu întrebarea: „Care Biserică?”.
  Dacă gândim in istorie, Reforma a fost ceva nou, un progres al revelaţiei divine. Catolicii vorbesc şi azi de ea în termenii folosiţi de Dvs. (involuţie sprituală, teritoriu nou, variantă duhovnicească…). Baptismul a fost o nouă revelaţie şi o nouă treaptă (întrebaţi ce zic ortodocşii de noi), eu văr mişcarea penticostală şi charismatică o înnoire în teologie (ştiu ce spun fraţii baptişti de noi…)

 11. inteleg si sunt de acord cu ceea ce spuneti despre apropierea de Dumnezeu si descoperirea Sa personal-progresiva; insa cand spunem/gandim in termeni de schimbare a teologiei – atata in forma ei imanenta cat si transcedenta – legatura cu o aprofundare persoanala de Dumnezeu ar putea sa ne aduca pe pozitia de fiecare cu teologia lui, corespunzator varstei spirituale.
  mai avem sau nu vre-un canon dupa care sa ne verificam teologia in cazul acesta?
  mintea omului pe langa faptul ca este foarte dornica de nou, este si un teritoriu in care apar usor descoperiri/variante duhovnicesti care sa reprezinte involutii spirituale si nicidecum noi descoperiri spre apropierea de Dumnezeu.

 12. Brother NOC!, Brotherul nostru IT trebuie sa se gandeasca serios la eliberarea bisericilor baptiste si penticostale din ghiara serviciilor secrete/paralele!. Daca nu va face pasul hotarator mana lui Dumnezeu va incepe sa apese din nou. Iosif Ton poate declansa marea trezire prin deconspirarea pilonilor de sustinere a servicilor secrete carora le cunoaste foarte bine coordonatele.

  Trebuie recunoscut adevarul!.

 13. Parca am fii din nou in Corint unde Cristos era impartit: unul era a lui Pavel, unul a lui Chifa… si unul era chiar a lui Cristos–asta era cel mai „tare”. Evangheliile sunt vorbiri in pilde (adica tainice) intr-o mare parte aratand cum mantuirea a trecut de la evrei la neamuri.–de aceea vb lui Isus ca de pilda: „ingusta e calea… putini sunt cei ce o gasesc” nu inseamna ce pare sa insemne, ci cu totul altceva, chiar opusul. Pavel ne vorbeste deslusit pt ca dupa invierea lui Cristos taina a incetat sa mai fie taina. Am vizionat interviul de la Alfa-Omega…teoria dansului imi pare total deplasata.

 14. Dacă într-o altă postare (nu mai știu pe ce blog) spuneam – văzând grozăviile scrise de unii și de alții – că mi-aș face cruce deși nu-mi folosește la nimic, acum (citind ce scrieți dumneavoastră) chiar îmi fac cruce sperând să-mi folosească la ceva…

 15. Nu vremea sau timpul trebuie să fie agentul de schimbare a gândirii noastre, ci aşa cum am afirmat mai înainte, maturitatea şi intimitatea noastră cu Domnul. În acelaşi timp trebuie să vedem împărtăşirea revelaţiei divine în progres, în dezvoltare şi nu un datum static. Eu cred că adevărul divin este etern, neschimbabil ca Dumnezeu Însuşi. Aşa cum nu-L putem cunoaşte pe deplin pe Dumnezeu datorită limitelor naturii umane, nici revelaţia Sa n-o putem penetra pe deplin. Dacă această cunoaştere alui Dumnezeu parcurge de la „ca într-o oglindă în chip întunecos” până la „vederea pe deplin aşa cum este” atunci trebuie să acceptăm schimbarea în telogia noastră. La procesul dezvoltării fiinţei umane (care necesită schimbări) trebuie să adăugăm faptul că Dumnezeu face lucruri noi.

 16. Pacepa, Dugulescu , Ton !. Oameni de calibru istoric, ce au contribuit la desconspirarea „diplomatiei secrete” ,la limpezirea si prabusirea ei ,intregind „analele” si „arhiva” celor „de drept interesti” ,pentru autentica posteritate !. Acum mastile festivitatii Istoriei Uniunii Cultelor se dezintegreaza in propria lor aciditate . Ultimii doi, prin „scimbarea macazlui „,au reusit sa tulbure, sa agite si sa trezeasca fiara, ce si acum, in convulsii muribunde , cu capul zdrobit,improasca venin !. Lumina ADEVARULUI , plina de autentica bunatate crestina, vine sa inunde sertarele ,birourile si culisele „laboratorului” subteran baptist ,in care alchimisti miopi ai Noului Testament, cauta febril, scrasnind din tinti ,formula iluzorie , de salvare !.

 17. Frate Lascau,
  Afirmatia dumneavoastra („Dacă nu ne transformăm, nu ne schimbăm, nu ne modificăm teologia – murim. „) este transanta prin alternativa sumbra pe care o include: ori schimbare, ori moarte. In contextul acesta se nasc multe intrebari legate de cadrul in care pot aparea aceste schimbari spre bine, care sa dezvolte apropierea de Dumnezeu. Se schimba teologia cu vremurile? In orice manual de apologetica primara o astfel de schimbare(in pas cu vremea) include germeni eretici. Sunt doua contexte si situatii diferite intre
  a-si schimba altii teologia(eventul dupa a mea) si
  a-mi schimba teologia in sensul de a-mi o imbunatati.
  In care din aceastea ne aflam?
  Care ar fi standarul dupa care pot accepta/opera schimbari in sistemul teologic luand in considerarea gradul de stiinta al acesteia?
  Ce ati schimba in teologia dumneavoastra?
  PS
  n-am iubit niciodata sistemele rigide/casante, dar…

 18. Astazi ne amintim de cel care a fost Pastor, Poet, Lider, Frate, Erou Crestin Petru Dugulescu. Intr-o zi ca astazi, acum trei ani, a plecat de aici de pe pamant…. a plecat stralucind, dupa cum isi dorea: „Si as mai vrea sa fiu ceva, O Raza Lucitoare…..sa duc lumina undeva, sa incalzesc pe cineva….. si sa ma-ntorc in Soare!” Acolo s-a intors.

  A lasat aici pe pamant familia, care ii continua Viziunea si Lucrarea, prietenii care il asteapta parca sa revina din calatorie….fratii care ii recita si asculta cu drag poeziile, pe cei care l-au iubit, care isi amintesc de rasul lui sincer…pe cai care nu l-au inteles…. si ar vrea sa il mai aiba aproape acum cand il inteleg. La Revedere in ceruri Frate Petrica!

 19. Comentariul lui „DRAGO”se intregeste fara multa filozofie cu versetele expuse de apostolul Pavel in Romani 12 ;”6Deoarece avem felurite daruri, după harul care ne -a fost dat: cine are darul proorociei, să -l întrebuinţeze după măsura credinţei lui.

  7Cine este chemat la o slujbă, să se ţină de slujba lui. Cine învaţă pe alţii, să se ţină de învăţătură.

  8Cine îmbărbătează pe alţii, să se ţină de îmbărbătare. Cine dă, să dea cu inimă largă. Cine cîrmuieşte, să cîrmuiască cu rîvnă. Cine face milostenie, s’o facă cu bucurie.

  9Dragostea să fie fără prefăcătorie. Fie-vă groază de rău, şi lipiţi-vă tare de bine.

  10Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întîietate altuia…”Deci sa nu uitam ca DRAGOSTEA TREBUIE SA FIE FARA PREFACATORIE SI DE NELIPSIT DIN VIATA DE CRESTIN!

 20. @tagore,
  am urmarit predica fr.I.Ton ,tinuta la Biserica Penticostala Philadelphia -Portland in data de 2 ian/2011 seara.

  Iata una din invataturile „gresite” pe care le-a dat dealungul anilor,scrisa si sustinuta in cartile sale, invatatura pe care acum, el personal o combate;

  El a interpretat gresit- 1 Cor. 14;1 -in sensul ca a sustinut „umblati in dragoste sau dupa darurile duhovnicesti”,aceasta interpretare fiind agreata cu fermitate de fr.baptisti.

  Ori acum el are alta viziune asupra acestui verset ,care este cea adevarata,in sensul ca este scris; ,,Urmariti dragostea.Umblati si dupa darurile duhovnicesti,dar mai ales sa proorociti.”

  Interpretarea reala este ca ” ..Dragostea trebuie sa fie insotita obligatoriu
  si de darurile duhovnicesti in totalitate (nu este optional) ” ,aceasta interpretare n efiind agreata de fr.baptisti.

  Pentru alte lamuriri, vom citi explicatiile ce le va face fr.Ton prin articolele ce le va da pe viitor.

 21. Nu m-am referit la Dvs. ci mai dgrabă la cei care l-au declarat eretic pe Ţon şi odată cu el şi pe mine. Dvs. n-aţi făcut-o şi aţi pus câteva întrebări corecte pe care fr. Ţon ar trebui să răspundă le ele. Afirmaţiile mele sunt generale şi nu au avut scop să vă atace în nici un fel. Şi Ţon cât şi fiecare din noi avem obligaţia să creştem. Conflictul se pare că mereu înre cei care cresc fără noi.
  Eu cred că Iosif Ţon va clarifica o serie de lucruri în următoarele zile, el publicând lămuriri tot la două zile prin articolele sale. Trebuie să avem răbdare şi să nu facem afirmaţii până auzim totul.
  Regret că aţi luat personal mesajul meu. Îmi cer scuye pentru confuzie!
  Am glumit cu Tagore – pentru că dincolo de înţelepciunea catrenelor lui era totuşi destul de lumesc…

 22. Frate Lascau,
  Nimeni nu condamna un om care evolueaza si creste. Dvs. spuneti: „spaima mea sunt oamenii care au tras concluzia ca ei sunt singurii care au dreptate, credinta lor este cea dreapta, iar restul lumii este eretica.”
  Atunci de ce dvs. aveti impresia ca aveti dreptate si altii sunt gresiti? Cam aceasta faceti prin cuvintele adresate mie.
  Eu cred din toata inima ca, credinta mea este cea dreapta, de aceea subscriu la ea, si cine nu subscrie la ea este eretic. Credinta mea este in Cristos. Daca aceasta ma face periculos, asa sa fie.
  Dvs. spuneti „nu raspund in locul fr. Ton” desi o faceti, iar prin raspuns insinuati niste lucruri despre mine, desi nu ma cunoasteti.
  Eu doar imi exprimam niste ganduri sincere fata de un om pe care l-am admirat iar acum astept niste clarificari de la el. Clarificari cu argumente serioase nu povesti de gen Willis sau McKnight. Nu de alta dar ma astept la mai mult, cu asta ma obisnuit dansul. Astept ceva serios si cu greutate. Atat doar.
  Daca prin aceasta supar sau jignesc pe cineva imi cer iertate, nu am aceasta intentie. Apoi acestea nu se adreseaza nimanui decat dansului.
  Multumesc de intelegere!
  P.S. (tagore este doar simplu un nickname fara nici o alta conotatie)

 23. Frate Tagore (îmi vine foarte greu să pun frate lângă Tagore, şi cred că ştiţi de ce. Dar să nu folosesc ex. Dvs. cu Jim Willis…).
  Nu răspund în locul lui fr. Ţon, el o poate face, dacă vrea. Vreau doar să afirm un principiu: Când eram copii, gândeam ca nişte copii. Teologia şi învăţăturile noastre evoluează în timp alături de noi. Nu mai suntem aceeaşi azi cei de ieri şi nu vom fi cei de mâine. Dacă nu ne transformăm, nu ne schimbăm, nu ne modificăm teologia – murim. Pericolul nu este în schimbare (chiar dacă ea uneori nu se face în bine), ci mai degrabă în betonarea crezului nostru în tiparele unei religii sau ale unui cult. Iosif Ţon dovedeşte mult mai multă flexibilitate în chestionarea crezului său decât contestatarii lui, chiar dacă are mult mai mulţi ani decât ei.
  Spaima mea nu sunt oamenii care îşi modifică crezul şi-l ajustează creşterii în intimitate cu Domnul, ci oamenii care au tras concluzia că ei sunt singurii care au dreptate, credinţa lor este singura cea dreaptă, iar restul lumii este eretică.

 24. Daca am ajuns sa citam pe Scot McKnight in detrimentul adevaratilor teologi consacrati, atunci e clar pe ce drum suntem.
  Jim Wallis – arestat de 22 de ori, activist politic, care a scris si el ceva carti crestine. Aceasta il face cumva un teolog?
  Parca evanghelile erau carti istorice. De cand se face filosofie la ora de istorie?
  N-am inteles eu bine, dar ceea ce ne-a oferit Pavel este in contradictie cu ceea ce ne-a oferit Domnul Isus? Si totusi, cei doi se “armonizeaza”. Pai daca se armonizeaza de ce e gresita teologia lui Pavel? Sau cu ce e ea diferita?
  Cred ca cineva are nevoie sa-si regleze nedumerirea, ceea ce nu e rau. Mai rau e sa nu o realizezi si mai mult sa o arunci pe umerii altora ca si cum ei sunt cei nedumeriti.
  Frate Ton, cum ramane cu invataturile care le-ati dat pana acuma de-a lungul anilor? Daca v-ati schmbat teologia sau o schimbati, inseamna ca invataturile care le-ati oferit pana acuma nu mai sunt valabile? Daca sunt valabile cum se impaca cu ceea ce invatati acum? Sau nu e nici o diferenta intre ele? Dvs. sunteti acelasi?
  Intrebari cu care se framanata o persoana care v-a admirat …

 25. pete,
  n-are nici-o importanta locul ,portlandul,L.A. Chicago,Oradea,Arizona etc unde ne gasim,IMPORTANT este continutul MESAJULUI pe care-l transmiti,
  ce impact are el asupra acelora la care ajunge,tinind seama -daca sintem constienti-ca SINTEM cu totii inrolati ca LUCRATORII a lui Dumnezeu.

  Ap.Pavel -da urmatorul sfat lui Timotei-care ne suna si noua;
  ,,Fii cu luare aminte asupra ta insuti si asupra invataturii,pe care o dai altora: staruieste in aceste lucruri,caci daca vei face asa,te vei mintui pe tine insuti si pe cei ce te asculta.”(1 Tim.4;16)

  Am vazut ca tu faci diferentiere-nesanatoasa-cu privire la folosirea acestui spatiu(blog) in sensul ca il consideri numai pentru;”comentarii si opinii NU predici”,deci ca atare PUTEM sa spunem orice,la oricine considerindu-ne in „afara” sferei de influenta a lui Dumnezeu.

  Warning! ” din cuvintele tale vei fi scos vinovat sau nevinovat”.

 26. WARNING !
  Citind commentariile atator postaci,privind invataturilor scrise in Biblie-Cuvintul lui Dumnezeu-care sint puse sub semnul ???;
  -daca sint adevarate sau nu,
  -daca traducerea din greaca este corecta sau nu
  -o parte din aceste invataturi sint gresite
  ….etc….
  ma vad nevoit sa relatez un caz real – petrecut cu cca 9-10 ani in urma-exact pe aceleas teme ;

  Un frate X (nu dau numele) tinea un studiu biblic in locatia Y(nu dau numele) asupra celor scrise in Epistolele catre Corinteni,Romani etc.
  Vorbind despre darurile Duhului Sfint el a afirmat ca vorbirea in alte limbi nu constituie semnul botezului cu Duhul Sfint.
  Deasemenea sustinea ca partial biblia este gresita,datorita traducerii gresite -de catre Cornilescu-a bibliei din greaca.
  Sigur ca participantii la acest studiu au fost surprinsi de afirmatiile respective si sa ridicat, public intrebarea- daca respectivul X sustine cu adevarat cele afirmate ..? iar raspunsul a fost-DA- precizind ca lucreaza la o alta varianta a bibliei.

  Ce a urmat;
  Dupa cca 4-5 luni ,intr-o Duminica dimineata ,la serviciul divin sa anuntat ca toata adunarea,intr-o rugaciune speciala,sa mijloceasca la Dumnezeu pentru fr. X care este in coma,la spital,posibil ruptura de coloana.
  Dumnezeu a avut mila de el si la salvat.
  Dupa inca 4-5 luni fr. X a venit in adunare ,iar dela amvon a afirmat urmatoare;
  Fratilor, Dumnezeu mi-a aratat ca in doua secunde trebuia sa fiu sub 2m in pamint,dar nu am fost pregatit pentru El. Aproape ca trebuia sa-mi rup gatul ca sa inteleg ca Biblia
  aceasta este ADEVARATA.
  A ridicat Biblia spunind ; aceasta Biblie reprezinta adevarul si de acum ma pocaiesc asa cum cere Domnul.

  Rugamintea mea este ca fr. X ,care stiu ca citeste acest post, sa ma ierte daca n-am redat intocmai cuvintele rostite de el si-l invit sa faca el corecturilece se impun, prin marturisire mai in detaliu.

  Am postat acest caz, deoarece Duhul Sfint ma cercetat si vrea ca sa ne ocroteasca pe toti de pacatul “luarii in desert a numelui lui Dumnezeu si a Cuvintului sau” asa cum este scris;
  ,,Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit” Ce samana omul,aceea va si secera.(Gal.6;7)

  CINE VREA SA INTELEAGA,SA INTELEAGA.

 27. Interesant cum spun uni ca si au format invataturile bazandu-se pe invatatura lui Pavel.
  Adica cu alte cuvinte daca tu zici ca biserica ta functioneaza dupa invatatura lui Pavel,atunci noi trebuie sa vedem in in biserica ta randuiala lasata intocmai de Pavel.Are vreunul curajul sa spuna ca are in biserica lui randuiala pe care o lasat-o Pavel?????
  Cit despre invatatura apostolului Pavel nu putem sa obiectam nimic ,pentru ca Pavel nu propovaduia nimic altceva decat Evanghelia,priviti ce scrie biserici din Corint:

  Va fac cunoscut, fratilor, Evanghelia pe care v-am propovaduit-o, pe care ati primit-o, in care ati ramas
  . si prin care sunteti mantuiti, daca o tineti asa dupa cum v-am propovaduit-o; altfel, degeaba ati crezut. 1 cor.15.1,2.
  si in alt loc spune:
  . Daca vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricina de lauda, caci trebuie s-o vestesc; si vai de mine, daca nu vestesc Evanghelia!

  Daca fac lucrul acesta de bunavoie, am o rasplata. Chiar daca-l fac de sila, este o ispravnicie care mi-a fost incredintata. 1 cor 9.16,17.

  Evanghelia pe care o propovaduia Pavel ,nu era Evanghelia lui personala ,el randuiala in biserica nu a asezat-o dupa idei preconcepute de el,priviti ce scrie galatenilor:

  Fratilor, va marturisesc ca Evanghelia propovaduita de mine nu este de obarsie omeneasca;
  pentru ca n-am primit-o, nici n-am invatat-o de la vreun om, ci prin descoperirea lui Isus Hristos. Galat.1.11,12.
  Astazi noi care citim aceste versete din Galateni prin care el explica obarsia Evangheliei pe care o propovaduieste ,ne putem intreba oare Evanghelia pe care o primit o Pavel si o vesteste este aceasi cu Evanghelia pe care o propovaduiesc apostoli la Ierusalim ca de exemplu apostolul Petru si nu numai?Exista oare o cat de mica diferenta?De ce zic asta !Pt ca astazi oricine poate sa se apuce de scris ,si sa spuna ca a primit de la Domnul Evanghelia ,si sa o propovaduiasca ca pe ceva sfant.Multi poate se intreaba oare nu o fi si Pavel un asemenea om?Uitati-va cum stau lucrurile,insasi marele apostol Pavel dupa ce a primit Evanghelia si a propovaduit-o timp de foarte multi ani,spune chiar el insasi ca :”Dupa paisprezece ani, m-am suit din nou la Ierusalim impreuna cu Barnaba; si am luat cu mine si pe Tit. M-am suit, in urma unei descoperiri, si le-am aratat Evanghelia pe care o propovaduiesc eu intre Neamuri, indeosebi celor mai cu vaza, ca nu cumva sa alerg sau sa fi alergat in zadar. ”
  Fratilor PAVEL insasi a vrut sa se asigure ca predica Evanghelia ,a vrut sa stie daca nu cumva toata propovaduirea lui de pana atunci a fost in zadar ,sau daca nu cumva alearga in zadar.Uimitor acest gigant al credintei urca la Ierusalim sa se verifice ,sa si verifice invatatura ,sa si verifice alergarea ,si sa si verifice Evanghelia pe care o propovaduieste.Interesant Pavel se verifica la cei dinaintea lor adica la cei care au trait si umblat cu Isus,la apostolii care au fost inainte de el,care si ei propovaduiau Evanghelia.Dupa verificare Pavel primeste mana libera de la Petru,Iacov si Ioan sa mearga si sa propovaduiasca in continuare Evanghelia.DECI A TRECUT PAVEL TESTUL.

  Apoi sa nu uitam ca romanilor le scrie:Astfel, in ce ma priveste pe mine, am o vie dorinta sa va vestesc Evanghelia voua, celor din Roma

  Caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Hristos; fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede: intai a iudeului, apoi a grecului; (Rom.1: 15, 16) adica aceasi Evanghelie matuieste atat pe iudei cit si pe greci (adica noi neamurile)

  Si, daca Evanghelia noastra este acoperita, este acoperita pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, (2Cor.4:3)

  si exemplele pot continua………

 28. Draga frate Ton
  Acest mesaj clarifica intr-un fel relatia d-voastra cu cei din CB. D-voastra sunteti de o buna bucata de vreme pe pagini diferite (carti diferite) cu cei din CB.Ei sunt inca pe pagina lui Ioan Botezatorul.In timp ce ei stagneaza cu o incapatinare de fariseu, pe aceiasi pagina de ani de zile, d-voastra a-ti mai facut un mare pas.Acum diferenta era prea vizibila sa mai poata fi ignorata.Situatia este similara cu relatia dintre D-lui Isus si fariseii.Fariseii au preferat sa-l rastigneasca pe D-l Isus decit sa renunte la obiceiurile si traditiile lor, asa cum a facut apostolul Pavel.
  Felicitari frate Ton pentru curajul de care da-ti dovada si pretul pe care sunteti gata sa-l platiti.Ve-ti fi o mare binecuvintare pentru cei care cu adevarat vor sa cunoasca o Evanghelie pura si curata.Ne-am saturat de bijbiiala.
  Merge-ti inainte cu curaj, D-zeu va fi cu d-voasta.Abea astept sa citesc continuarea la ce a-ti inceput astazi.
  God bless you and yours.
  Multa binecuvintare in anul ce vine.,,LA MULTI ANI FERICITI’

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s