Caracteristicile penticostalismului primar

Caracteristicile penticostalismului primar

(Preluate din cartea lui William W Menzies – Spirit and Power  Foundations of Pentecostal Experience).

Mişcarea penticostală de la Azusa Street era caracterizată, conform studiilor lui Menzies, prin:

1. Botezul Duhului Sfânt
2. Consacrarea pentru evanghelizare şi misiune
3. O credinţă puternică
4. O stare de aşteptare a venirii Domnului
5. Practicarea unei prezenţe reale a lui Isus
6. O închinare entuziastă – vibrantă
7. O părtăşie frăţească bogată
8. Respectarea autorităţii Scripturii

22 de gânduri despre „Caracteristicile penticostalismului primar

 1. Frate Marcel.Acestia cred ca se incadreaza mai degraba in sectiunea informatorilor,gen Iuda.Ca de luminat poti fi luminati(vezi citatul au gustat din cuvant,ori a gusta din cuvant nu se-ntampla la botezul cu Duh Sfant ci in momentul pocaintei) si la pocainta nu neaparat la botezul cu Duh Sfant.
  (…..) Asa ca de aia spun ca cei care pretind a fi botezati cu Duh sfant,sa aduca roadele aferente.

 2. In comentariul scris de Adrian S .gasim scris;”Ai roade,ai fost intradevar botezat cu duh sfant.Nu ai roade,esti un mincinos si duhul Domnului nu este in tine. Ce-i asa de greu?”
  Pentru unii este foarte greu fiinca se prezinta sub puterea personajului „Iuda”SI PRETENTIILE SINT MAI PRESUS CA ORICE ,iar celor din jurul lor le este frica sa ii confrunte din multe motive si unii de pe aici le cunosc!!!Si cei care folosesc accesarea lui „Google”inteleg despre ce scriu !!Depinde de fiecare ce doreste sa cunoasca in viata si de partea cu-i sa fie!!Tatal ceresc mereu ne spune ;sa alegem fiinca plata si rasplata vine in urma alegerii si felului de implinire a invitatiei;fiinca invitatia astfel se expune;”17Şi Duhul şi Mireasa zic: ,,Vino!„ Şi cine aude, să zică: ,,Vino!„ Şi celuice îi este sete, să vină; cine vrea, să ia apa vieţii fără plată!”Sa nu uitam ca invitatia este fara plata si domnul ISUS HRISTOS este la usha fiecaruia;20Iată Eu stau la uşă, şi bat. Dacă aude cineva glasul meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine.

  21Celui ce va birui, îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.

  22Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul.”Deci sa nu ne impietrim inima si sa fim surzi si orbi , chemarii si invitatiei!!!

 3. Evrei 6,4-6
  „Căci cei ce au fost luminaţi odată – şi au gustat darul ceresc, şi s-au făcut părtaşi Duhului Sfânt,
  şi au gustat Cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor – şi care totuşi au căzut, este cu neputinţă să fie înnoiţi iarăşi şi aduşi la pocăinţă, fiindcă ei răstignesc din nou, pentru ei, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L dau să fie batjocorit.”

  Oare aceştia nu acolo se încadrează?

 4. completare.Dar nu inteleg ce treaba avea cu Cristina si ce legatura are ea cu Paul Negrutul.Acesta este one bad apple roten to the core care trebuie aruncat repede din cultul penticostal.

 5. Erai un om(cu siguranta nu era botezat cu duh sfant) care vad ca era total pe langa in mailurile respective.Cu toate ca-i dau dreptate cand zice ca Paul Negrutiu si Daniel Chiu sunt dusmanii penticostalilor(alora nebotezati cu Duh Sfant.Cei botezati cu duh sfant fie-i ignora,fie se roaga pentru ei). Avand in vedere cantitatea enorma de noroi livrata gratuit de cei doi pastori la adresa noastra,e de inteles orice atitudine ostila impotriva acestora.

 6. Frate Doru.Am mari indoieli cu privire la cei ce pretind a fi botezati cu duh sfant si care nu traiesc pocainta.De altfel se stie ca Diavolul poate sa imite orice lucrare a Domnului,singura metoda prin care putem deosebii adevaratul de fals e aducerea roadelor.Ai roade,ai fost intradevar botezat cu duh sfant.Nu ai roade,esti un mincinos si duhul Domnului nu este in tine. Ce-i asa de greu?

 7. Fr. Ilioi,

  o mica corectare. Adica sint si oameni care au fost botezati cu Duhul Sfint dar in mersul lor pe Cale s-au abatut de la pocainta si sfintire si acum merg pe alte Carari !!!!

 8. poate domnia sa nu pricepe ca nu poti sa fi botezat cu Duhul Sfant daca nu te pocaiesti intai. iar odata cu pocainta, incepe si sfintirea omului. nu stiu ce-i asa de greu.

 9. Si totusi:
  JESUS IS THE LORD!
  ” Wherefore I give you to understand, that no man speaking by the Spirit of God calleth Jesus accursed: and that no man can say that Jesus is the Lord, but by the Holy Ghost.”
  ( NKJV, 1 Corinthians 12: 3).

 10. Autorul nu le pomeneşte (pocăinţa şi sfinţirea) pentru că ele erau caracteristici pre-penticostale. Trezirea avea loc între credincioşii Holiness care practicau pocăinţa şi sfinţirea. Originea penticostalismului este tocmai mişcarea sfinţeniei. Adăugaţi la aceasta faptul că botezul Duhului Sfânt nu-l pot experimenta cei nepocăiţi şi care nu duc o viaţă sfântă.

 11. Asta am remarcat si eu, lipseste pocainta si sfintirea! Oare sa nu fi avut miscarea de la Azusa si aceste caracteristici?!? Sau lui Menzies nu i se par destul de importante ca sa fie mentionate?

 12. Penticostalii mergeau (şi îmi place să cred că merg şi azi) la o întâlnire cu un Christos real, care se implică azi în vieţile oamenilor. Expresia (probabil neizbutit împrumutată din engleză) vrea să vorbească despre atitudinea creştinului în prezenţa reală a lui Isus în adunare. Şi lucrul acesta trebuie să fie tradus în acţiunile şi comportamentul lui faţă de un isus prezent. Umplerea cu Duhul Sfânt, cercetarea Lui, sunt percepute ca o lucrare a lui Isus care este în mijlocul credincioşilor Şăi.

 13. Privind inapoi ca-ntr-o oglinda in chip intunecos ,incerc sa conturez intinerariul si calea mea spre pocainta penticostala : – „predarea si marturisirea” unui „cuget curat” ( in procentaj !)
  -botezul in apa ,in fatza martorilor vazuti si nevazuti (urmat de relaxare, oscilari si stare de confuzie, privind mereu orizontal, spre oamenii „model” ! )
  -„cresterea” spirituala anevoioasa si rahitica ,in convulsii de slabiciune ,in spasme sporadice si deceptii, bruiata si amplificata in zori de cantecul cocosului, in repetate si nesfarsite ocazii !.
  -experiente de soc in orele „nepotrivite” de staruinta !
  – lovituri necugetate si nesportive cu sabia criticii,aplicate de catre „antrenori” ce nu au practicat sportul NICIODATA, urmate de plesnituri sonore de bici ,in „apararea” Cuvantului si pozitiei lor ierarhice, de banca ori de comitet !.
  -„influenta frateasca”extremista , de optica critica si neingaduitoare ,talibanica si radicala, ori …. saturata cu rafinament teatral ,fondat pe un postament sclipitor de ipocrizie si egos publicitar !
  – existenta unei prapastii adanci intre teorie si practica !
  – dificienta increderii in Cuvant si in Promisiunea generata de DRAGOSTE !
  -REGRTUL NERESPECTARII SI NEIMPLINIRII UNEI PROMISIUNI SI AL UNUI JURAMANT FATA DE UN PRIETEN SINCER ,CE TI-A SALVAT VIATA, MURIND EL IN LOCUL TAU !
  – setea temerara de cautare a ADEVARULUI LEGALIZAT DE EL ,trecand prin arsita, spini si desert !.
  GASIREA LUI IN CU TOTUL ALT LOC DECAT CEL FREGVENTAT SI CAUTAT !
  – CLIPA REVELATOARE de confruntare cu DUHUL ADEVARULUI ,SINGURUL CAPABIL SA MANGAIE !.
  – UMPLEREA GOLULUI SUFLETESC CU PUTEREA DUHULUI SFANT !
  -BUCURIA NESFARSITA SI REVELATOARE CA EL EXISTA !
  -BUCURIA TRIUMFULUI , IN LUPTA CU PACATUL !.
  ( aceasta prezentare succinta si lapidara , nu cuprinde decat o infima „trecere in revista” a traseului pornit de un om ce crede cu fervoare IN PROMISIUNEA facuta de ISUS-MESIA ,tuturor celor insetati ,ce-L cauta cu o inima sincera !)

 14. http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/
  Uite o manifestare a unui frate penticostal…mai recenta. Spuneti si voi daca asta este o treaba buna – ce se intimpla intre noi.
  Ca vorbim sau nu in limbi, ca ne rugam intr-un fel sau altul…Duhul se manifesta in noi si prin noi- prin specificul personalitatii noastre- nu ni-s toti la fel. Dar spuneti voi daca asta este o manifestare potrivita…

 15. „Caracteristicile penticostalismului primar”daca doriti sa le analizati puteti sa le gasiti in carticica intitulata;”Scurta expunere a Principiilor de Credinta „Penticostala”sau „Biserica lui Dumnezeu Apostolica” din Romania ”
  TIO.VAD.NIC.BEER LIPOVA,–1933″
  Nu stiu chiti au ajuns sa citeasca aceasta carticica scrisa in 1933 si au reushit sa ishi insusheasca mesajul.Insa cei care au reushit sa o citeasca si apreciaza mesajul ,stiu sa faca o paralela intre ce azi se expune ,se scrie si in ce masura sint descoperite valorile divine necesare fiecarui crestin!!!Unele persoane mature in studiu si interes pentru viata spirituala ,inteleg despre ce scriu!!!

 16. Fratele Ton are o alta ordine:
  1. pocainta
  2. sfintirea
  3. Botezul cu Duhul Sfint.
  Domnia sa spune ca penticostalul modern a trecut de la pocainta direct la botez.
  Nu am citit cartea lui Menzies , dar se pare ca primii doi pasi nu sint mentionati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s