8 gânduri despre „Cum fac americanii căi ferate

 1. Nu vad dacă e poza sau clip, sunt pe i-phone
  I-mi.plac americanii ca nu au probleme in a folosi ultima generație de masinarii, chiar dacă sint de marca externa ( La Ford, Gm si Chrysler programam roboti Fanuc- nr.1 in lume la performanta)

  Despre Ro. E normal sa fim in spate cu 50 de ani, doar am fost ” legati in lanturi”. ce nu e normal, e clasa politica, care in loc sa facă politica constructiva, se ocupa de cele mai josnice metode de imbogatire furtul, insa nu pt tara ci pt ei insisi.
  Citind un articol de Mircea Eliade, am „făcut” si eu o mica „ideeoara”:

  Un adevarat român, de parca-s toți falși
  Dar poate exista, si-atunci ma inșel
  Dealtfel cum Doamne, stricatu-sau toti
  Si toti, numai fură, ca-n codrul lui „nesh”

  Deci nu mai exista, cinstitul român?
  Ce, toti cîți fusera, in SUA s-au dus?
  Iar patria mumă, cea Dacie veche
  Rămas-a pustie, dar plină cu jefuri

  Unde ești Țepeș, cu roata-n ghimpată
  Să-n vîrți iar la dînsa, gonind huliganii
  Sa vină iar vremuri, de liniște-n țară
  Și numele nostru, schimbare să vază

  Atunci defila-va, dreptatea pe uliți
  Și toti cei din Shenghen, și rușii și alții
  Vedea-vor cum dacii, se schimba in frați 
  La munca-mpreuna, că de-aia sînt frați 

 2. Nu vreau sa par ridicol dar, 1972-1974 Districtul mecanizat CFR facea exact aceeasi treaba. Noi fiind elevi lucram zilieri CFR, in vacante.Acest complex de masini nu face cale ferata, o „refactioneaza”pe cea veche. In Romania ,in acea perioada doar MApN avea District mecanizat care efectiv facea cale ferata unde nu era inainte.De regula ,cind se face noua, este multa manopera, la refactie (ciuruit piatra, buratul sau batutul pietrei sub traverse, inlocuirea traverselor_prin doua metode:panouri de 20-30 m premontate si lansate la fata locului, sau asa cum aratati in imagine ,ilocuirea din mers a traverselor,repozitionarea sinelor si fixarea) este posibila folosirea masinilor, care la acea vreme erau austriece si nemtesti. Cine isi mai aminteste baza militara din Salva, linga Nasaud, 3-4 ani de zile militarii premontau panourile si le lansau.la locul lor.Atunci se schimba tipul de sina de 38 cu 45 si apoi cu tipul 49.Cifrele, sau tipul explica kilograme pe m/ liniar, mereu fiind nevoie de sina care sa reziste la greutati tot mai mari ale vagoanelor folosite.Intre anii 1972-1973 eram elev de liceu, si lucram la refacerea liniilor din Dej Triaj, echipa noastra avind aproape 100 de tineri, multi studenti, vremuri de educatie prin munca si pentru munca.Ce bucurie cind luam „salarul”pe care oricum majoritatea il duceam acasa fortati de saracie si noile nevoi ce veneau o data cu inceperea noului an scolar.De fapt noi in zona triajului am facut refactie manuala.Tot ce vedeti ca fac masinile, noi faceam din lopata, clesti de sina, furci cu 9 coarne folosite la piatra, clesti de traverse, si , asta era.Seara mergeam la baie la Somes si dupa ora 9 seara eram buni de discoteca, proaspeti, plini de energie ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic toata ziua.Dimineata era mai greu, dar, se intra in rutina destul de rapid.Si nu ne vorbea nimeni de Isus, desi era cine,daca imi amintesc eu bine.Multumesc oricum pentru amintirile frumoase ce mi le-ati adus.

 3. Cum fac americanii cai ferate ,am vazut;ma intreb daca tot ei au si inventat masinaria asta,ca de importat sunt buni!
  Cat despre romani,saracii,mai au de dat mult si bine la lopata si tarnacop…
  Radeau francezii intr’un jurnal de noi,dupa intrarea Romaniei in Europa,aratand o caruta cu fan trasa de un cal, „un cal putere” ,acolo ziceau ca suntem…

 4. si in romania este cam la fel … numai ca in ordine inversa! Treaba se termina cu societatea de colectare a fierului vechi si cativa hoti prinsi uneori

 5. în urmă cu vreo 4 ani, când compania unde lucrez s-a conectat la linia de cale ferata din apropiere, mă holbam gură-cască la aceeaşi tehnologie, care e folosită şi la noi, (în Austria) nu doar în America :))
  Eu am o vorbă, că cine este prea harnic nu inventează nimic. Îţi trebuie o doză rezonabilă de lenevie, pentru a inventa ceva, ce să-ţi uşureze munca, ori să ţi-o facă mai eficientă.

  Soţia nu prea este de acord cu ideea mea :))

  Momentan „lucrez” la o invenţie care să-mi schimbe becurile arse din casă, să-mi ungă uşile când încep să scârţâie sau să-mi adune şoşetele de pe sub paturi.

  Că pentru dus gunoaiele am găsit… de când mi-au mai cresut copiii ))) însă nu ştiu ce voi face când vor pleca… Trebuie să „lucrez” şi în direcţia asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s