Peniel – în fața lui Dumnezeu și a țării

Dansul de la Oradea a fost profetic. El ilustrează prin simbolismul lui, dansul unui fiu plecat de acasă cu lumea. Rebeliunea, foamea după distracție și mintea scurtă a dus un tânăr de neam bun în brațele femeilor stricate. Simbolic, pe scena conferinței de la Oradea, Penielul a dansat cu lumea în fața lui Dumnezeu și a întregii țari.

În comentariile declanșate de „dansul de la Oradea” din conferința Peniel, am fost interpretat, ba un susținător al acestei organizații, ba un adversar înrăit al ei. Aș vrea să-mi explic punctul meu de vedere în legătură cu acest subiect atât de discutat în spațiul virtual.

1. Consider organizația Peniel un copil plecat de acasă. Vina n-o poartă numai rebeliunea sa ci o au, mai ales, părinții lui. Cultul Penticostal (CP) în sânul căruia s-a născut această fundație n-a înțeles nici măcar azi nevoia unui departament al lucrării cu tineretul, care să se adreseze noii generații. Nici la ora actuală nu funcționează un astfel de departament, el existând doar cu numele.

Pentru că atunci când s-a născut această organizație „Peniel”, CP n-a avut viziunea încorporării ei în structurile sale, ci a semnat doar protocoale de cooperare cu Peniel, acum n-are nici o autoritate să sancționeze disciplinar autorii acestui moment penibil petrecut la Oradea. Mai mult, fiind o organizație în afara oricărei denominații evanghelice, ea nu dă socoteală în fața nimănui (probabil doar în fața unui comitet de conducere sau bord de directori, pe care tot liderii organizației și l-au ales). Cel mult, CP va emite un act de departajare și de condamnare a faptului în sine, dezicându-se încă odată de această parte însemnată a tineretului penticostal.

Există actualmente aspecte de etică și morală creștină prin care unii din „părinții spirituali” și-au pierdut autoritatea fața de copiii lor duhovnicești. David nu mai poate mustra păcatul lui Amnon după aventura sa cu Bat-Șeba.

2. Conferințele naționale de tipul celor organizate de Peniel cunosc o permanentă alunecare spre senzațional și spectaculos, pentru a atrage participarea tot mai numeroasă. Eu nu sunt șocat că anul acesta la Oradea s-a recurs la angajarea unei trupe de teatru laic. Dacă anul acesta este același lucru ca anul trecut, nu mai are rost să participi. Dacă nu vin mai mulți tineri anul acesta ca anul trecut, organizația nu face bani suficienți.  De aceea senzaționalul devine în mod automat direcția pe care se mișcă evenimentele de acest gen. El este accelerat de „tinerismul” de azi – un trend de gândire în care se preamărește tineretul și gusturile lui în timp ce valorile bătrânilor sunt ridiculizate și abandonate.

Unul din liderii de la Peniel comenta pe un blog spunând că pastorii bisericilor de azi sunt „virusați” de comunism, dorind să controleze cu mână de fier evenimentele și tinerii din parohiile lor. Atitudinea aceasta revelează o altă virusare – la polul opus – a noii generații post-revoluționare, care contestă orice autoritate, neagă orice valoare a înaintașilor, propovăduind rebeliunea ca libertate, nesupunerea ca drept, și liberitismul ca noua formă a spiritualității. Când tinerismul capătă statut de organizație în afara Bisericii nu ne putem aștepta la alte exprimări ca acelea de la Oradea.

3. Goana după senzațional este un crescendo care va atinge în timp forme tot mai grotești. Industria distracțiilor de azi a Hollywood-ului este o dovadă concludentă. Senzațiile strârnite azi au nevoie de altele mai excitante mâine. Bulgărul de zăpadă devine tot mai mare pe măsură ce-l rostogolești. La sfârșit? Avalanșa.

Dar să luăm doar câteva specte în discuție:

– Muzica și „trupele” muzicale trebuie să fie tot mai „cool”, mai grozave de la an la an. Cele care reușesc să stârnească entuziasmul maselor vor fi invitate și la anul viitor. Se face astfel o selecție (nu chiar naturală) a acestora. De aceea asistăm an de an la concerte sau producții din ce în ce mai zgomotoase, la manifestări din ce în ce mai asemănătoare concertelor de muzică rock. Nu e de mirare că mii de tineri sar în sus jumătate de oră strigând din răsputeri cu chitaristul de pe scenă: „Sunt liber! Sunt liber!” (Chiar că nu vreau sa dau numele formației – pardon, trupei). În felul acesta muzica încetează să fie creștină și să fie un instrument a pregătirii sufletului pentru sămânța divină a Cuvântului.

– Predicatorii invitați la aceste coferințe parcurg și ei, uneori inconștienți, spirala ascendentă în senzațional. Subiectul ales trebuie să fie „ceva nou”, „nemaiauzit”, inedit. Prezentarea trebuie să fie șocantă, limbajul la fel și dacă se poate o găselnița populistă, cu mare apel la tânăra generație. Nu e de mirare că la aceste conferințe apar inovații ciudate – cum a fost scrierea păcatelor pe bilețele, care apoi să fie arse sau îngropate în locuri necunoscute.

Limbajul colorat, expresii la limita subțire dintre înjurătură și vorba obișnuită sunt gustate de audiența tânără dornică de senzațional. „Fratele…. le zice pe nume. Așa cum este.” Vocabularul folosit de acești idoli ai tinerimii de azi devine tot mai trivial, mai grotesc și mai nepotrivit ambianței creștine a întrunirii. Ca să stârnească râsul și aprobarea tinerismului, unii nu se sfiesc să folosească expresii colorate, total nepotrivite în gura unui predicator creștin. Am să vă dau câteva auzite de mine: „Tinere, ce stai ca un rahat în ploaie?” întreba evanghelistul făcând chemarea la pocăința. „Mâncați ca porcii, până se umflă ficatu-n voi, apoi veniți la noi să vă ungem și să vă vindecăm!” admonesta un altul. La finalul predicii s-a rugat Domnului astfel: „Doamne, scoate-ne din rahat…” Nu vreau să mai exemplific cu descrieri de scene lascive și mizerabile. În felul acesta predicarea Evangheliei își încetează mesajul profetic ea adaptându-se nevoilor spectacolului de azi în care publicul trebuie distrat.

Nu vreau să generalizez și să spun că toți predicatorii invitați fac acest lucru, și că toate formațiile muzicale se lasă duse în această direcție. Urmăriți însă și veți vedea că aceia dintre predicatori și formațiile muzicale care nu se înscriu în traiectorie n-o să mai fie invitați în anii următori.

În concluzie vreau să spun că fenomenul va cunoaște dimensiuni mult mai aberante, deoarece toboganul alunecos pe care se mișcă aceste entități aflate în afara protecției sprituale a bisericii, duce acolo unde a dus pe oameni ca Jim Backer, sau Jimmy Swaggat.

Mai nădăjduiesc însă în pocăință. Atât a celor plecați de acasă, cât și a părinților.

Cea mai minunată muzică se cântă acasă. La banchetul de întoarcere a fiului risipitor.

167 de gânduri despre „Peniel – în fața lui Dumnezeu și a țării

 1. Nu va speriati frate.. si pe veremea apostolilor erau dezbinari din interior.. dar eu zic ca aici nu e cazut de o dezbinare.. Ascultatima bine daca continuam asa noi penticostalii in maxim 20 ani o sa se desprina din noi legalismul.. Daca ne uitam la isoria religiilor care pe mine ma intereseaza si ma fascineaza foarte mult vedem cum usor firav a crescut ca un arbore genealogic. acest arbore dupa anul 1500 cu reforma lui Luther a crescut copios pana in prezent unde eu cu ochii mei vad ultima ramura care s a desprins aici in Zalau. Biserica Harul Zalau(care are o noua religie) desprinsa din biserica baptista..
  Ei bine nu putem face nimik… ingaduinta oamenilor si dragostea ne facem sa stam uniti. unde nu e dragoste e despartire! (Dupa mine conservatorismul e motorul desbinarilor!!!)
  totus.. unde scrie in biblie ca interiorul omului care ar trebui sa fie lumina este mai intunecos ca intunericul lumii?? multumesc

 2. Adorian,
  Eu cred ca este bine sa nu contnuam, eu ma refer la pacat si la rusinea aruncata pe fata lui Isus si tu vii cu a nu jigni niste „nimeni”, niste persoane care au ales sa traiasca inca in intunerec.Atunci cind au fost contactati sa presteze acele”servicii de dans” eraa un foarte bun prilej de a fi evanghelizati, iar apoi sigur,trebuiau invitati la Peniel, dar in sala, sa se umple de bucuria celor prezentate din biblie si in final, pe acea scena sa se prostearna pe genunchi si sa se predea lui Isus.Acestaa era un „spectacol” demn de pretentiile asa-zisei gasti Peniel (cu asemenea preocupari pentru mine este o gasca.Daca se mai prezinta acolo si c restini veritabili, este alta poveste.Trebuie mare grija sa nu cada si ei) Dei sa nu jignim pe tov.dracul.Bun sfat imi dai.Mai greu de urmat,pentru ca eu,sper ca sub nici o formaa sa nu admit pacatul in ce ma priveste.Avem o tinta, avem un indrumar-biblia- deci nimic necunoscut.Restul sunt filozofii si basme evreesti, iar doctori care sa le promoveze, avem inca prea din belsug. Te sfatuiesc sa renunti la a mai categorisi si judeca persoane, judeca si pronunta-te cu privire la fapte si vei fi scutit de multe altele.

 3. Deci domnule Emanuel, daca eu sunt crestin si curvesc, nu este pacat numai daca sunt descoperit de catre conducerea bisericii?Ori numai daca savirsesc fapta in public sau , conform bibliei, sunt prins in fapt. Hai sa fim intr-o atitudine biblica fata de pacat. Normal, la o asemenea situatie, era de toata stima un Oniga ce se ridica imediat, lua atitudine pe loc, condamna „greseala” strecurata si atunci da, dadea dovada de duhovnicie, asa a dat dovada de un bussinessman de toata faima lumii.Si de fapt acesta este progresul pe care il face de la an la an aceasta organizatie mostenire de la cei ce stiau sa organizeze masele, nu adunari mici prin casele unora.

 4. @Mihail

  “CLAR, pastorul Oniga trebuia sa se ridice si sa opreasca imediaat manifestarea.Era o decizie justa, autoritara si ne scutea de atitea discutii.”
  Nu-ţi împărtăşesc punctul de vedere. Dacă ar fi procedat cum propriu tu, ar fi făcut o mare gafă. Oprirea scenetei public, ar fi însemnat o lipsă totală de respect faţă de actori. Greşeala a fost faptul că au invitat o echipă de actori laici la o conferinţă creştină de tineret. Şi până la urmă nici măcar nu-i asta problema, singura problemă reală (dat fiind faptul că a fost prima colaborare cu echipa respectivă şi deci nu se ştia cum se propun) este că nu au vizionat sceneta înainte de a o lăsa să fie desfășurată public, pentru a putea cenzura eventualele excese.
  Îmi vine în minte ceva. Femeia cu scurgere de sânge nu avea voie să intre în Templu deoarece ar fi „spurcat” Templul. Totuşi Domnul Isus ne-a arătat că lucrurile funcţionează altfel. Când femeia s-a atins de Isus, nu l-a spurcat pe Isus ci a fost ea vindecată. Tot la fel ar fi trebuit să se întâmple şi la Peniel. Este adevărat că trupa de actori laici era cu „scurgere de sânge”. Fariseilor li s-a mânjit sfinţenia. Totuşi Duhul lui Hristos nu a fost spurcat. Sunt convins că Duhul lui Hristos s-a atins de inima lor. Nu ştim dacă aceşti actori laici se vor pocăi, dar sunt convins că măcar câteva semne de întrebare s-au ridicat în minţile lor: „Interesant… cum de într-o lume în care Dumnezeu nu este deloc la modă, sunt atâţi tineri care Îl caută pe El?”

 5. Stimatul meu frate de credinta;”m c „,tin sa-ti multumesc pentru mesajul scris si inteleg ca foarte multi trec prin astfel de situatii si puterea DUHULUI SFINT sprijina pe cei care ajung in suferinta!!Dureros si trist este ca multi in viata se expun doar prin pretentii si ajung sa ishi inshale semenul !Dar dupa cum vedem toate sint cu un scop si datorita pacatului care a facut omul sa ajunga sa traiasca prin puterea intunericului si faptele firii pamintesti descrise foarte in detaliu pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI.Si unii uita de indemnul scris de apostolul Pavel ;cum ar fi cel din Efeseni 5 cu 1 la 17.Iar ca ;copii ai lui Dumnezeu noi nu putem sa nu cunosatem ce este scris in 1 Ioan capitol 3 cu 1 la 10.
  Sa nu crezi ca cei care mi-au facut raul nu doresc sa-i iert !!!Am avut ocazia sa ma revad cu multi dintre ei si in modul cel mai agreabil pot sa discut si daca au nevoie de o farfurie de mincare si un pahar de apa ,i-l ofer cu ceea mai mare placere!!!Trist si dureros este pentru cei care inca ajung inshelati si nu le cunosc personalitatea si in viata de zi cu zi sint in mari frustrari!!!!!Si sa nu uitam ca din cauza acestor persoane si fapte multe biserici nu pot sa ajunga in activitatea lor ca primii crestini descrishi in faptele apostolilor capitolul 2 cu 41 la 47.Si dupa cum ;”47Ei lăudau pe Dumnezeu, şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mîntuiţi.”Nu ar fi placut si azi sa se intimple la fel?

 6. Nu va cunosc si nu ma cunosteti! Va inteleg durerea si suferinta, deduc ca ati inregistrat o anume pierdere materiala, probabil de valoare mare1 In urma cu aprox 20ani, noi am pierdut casa din cauza unui… si eram cu multi copii mici, ……Incaodata, va inteleg . Sa va spun cum so rezolvat problema familiei?… in primul rand , macar ca nu am putut sa inteleg nici macar un pic, am acceptat ca preaiubitul meu Pastor nea ingaduit sa trecem pe aici. Pentru pirdere puteam face omeneste multe, dar ma invatat un om al lui Dumnezeu, sa spun celor de drept ce sa intimplat, daca ei nu fac nimic, sa predau totul in mina Domnului. ASA am facut! Nu am facut zarva, ..Stiti care a fost rezultatul? Domnul mia facut dreptate. Nu asa cum neam gavdi noi, ca persoana tot acolo e…unde a fost, dar in primul rand am primit pace pe vertcala. Apoi Dl mia dat puere sa iert, fara ca ei sasi ceara iertare, si am primit eliberare de orice sentiment negativ pt cei ce au lucrat asa. Cand aceste doua sau realizat, asa cum numai Dl stie, din tot acest rau a lucrat binele nostru, din multe privinte, incusiv pierderea sa acoperit , chiar mai mult. Nu prin acele persoane, ca ei si in zi de azi sunt la fel, ci din alta parte. AZi, pot sa spun tuturor, ca ,,nu norul este vesnic…… si daca crezi puternic, nimic nu e spre rau…. DAR toate acestea numai daca se rezolva despre ce vam spus. Dl sa va dea har sa puteti primi incercarea ca din mana Dlui, sa puteti ierta pe cei implicati, si sa aveti credinta ca EL POATE TOTUL!!! Cu deosebit respect,

 7. @Europa, probabil dduhovniceste” este cind suntem de acord cu ce spun „antevorbitorii”.Asta a fost dragul meu in sedintele de partid si sindicat.Cred ca esti de acord cu mine ca aici vorbim de credinta data o data sfintilor… si chiar daca fr Ionescu si fr Paul au ramas „ingusti” ei nu sunt conservatori, ei sun ASCULTATORI DE ISUS, asa a spus, asa facem, vremile nu schimba cuvintul lui Dumnezeu si purtarea noastra, ci noi trebuie sa ne schimbam prin nasterea din nou pentru a fi ca cei din biserica primara, care erau invatati si calauziti de insusi Isus Domnul. Asta cred eu. Daca adaptam ccuvintul lui Dumnezeu la parerile noastre, 2 Petru, cap 2 ne spunee unde am ajuns si care este starea noastra, mai ales versetele 21 si 22. Fiti binecuvintati in Isus Domnul si pastrati evamghelia care ati primit-o si chiar un inger daca ar veni (nu prea este cazul ) tot nu trebuie sa modificam dupa vrerea noastra, calea ramine ingusta asa ca… post,rugaciune si Dumnezeu ne va deschide ochii iimii si vom vedea curat.

 8. Prietene Adorian, ma bucur ca dialogul nostru este in limite crestinesti, dar, eu vorbeam de pacat, folosind persoana adusa in discutie. Deci, parerea meaa este ca una am afirmat si „finut” ai raspuns.CLAR, pastorul Oniga trebuia sa se ridice si sa opreasca imediaat manifestarea.Era o decizie justa, autoritara si ne scutea de atitea discutii.Continuarea insasi a comentariilor arata cit de nociv a fost acel „monument poetic” ceva de genul dans tematic de la comunisti, mare si puternica inventie daca ii stirneste si pe pastorii penticostali.Aceasta ma faccut sa afirm „tucalarii securitatii”!Pacatul nu este mai putin grav sau mai grav, iar cit despre pastorul Paul Dan, trebuie citit mai mult.Macar cei 5 ani in care a sfidat comunismul, si era pina in 1980!!!Si sa ma fereasca Dumnezeu sa compar pe cei veniti la Isus conform bibliei cu cei veniti la Isus prin Josef Smit, parca este totusi o diferenta.Fii binecuvintat.

 9. „Admirabil” comentariu, poate primi un premiu la categoria:
  Cu cat te-a platit Ratiu ca sa mergi in Piata Universitatii?

 10. Desi departe de tara si de cei dragi chiar si de la Peniel pe care in parte i-am cunoscut la Baia-Mare, cand si acolo au fost trecuti prin foc si ploaie de „binecuvantari”, doresc sa aduc in acest contest de infinite comentarii, o simpla consideratie ca unul care m-am rugat alaturi de echipa de mijlocire si lupta spirituala a acestui minunat corp spiritual al Domnului Isus din vremea noastra, asicurandu-i si pe acesta cale cum sunt onorat sa continui sa ma rog din margine de lume ptr implinirea viziunii ce aceasta “Misiune” a primit-o de la Domnul Isus!

  Doresc sa pornesc consideratia de la ultima fraza a fratelui Lascau:”Cea mai minunată muzică se cântă acasă. La banchetul de întoarcere a fiului risipitor.”

  Asa si este muzica adevarata este acasa si aceasta tainica descoperire a Invatatorului ne arata insa ca fiul „credincios” – dar puternic lipit de ascultarea sa si de legea pe care o contempla nu dorea sa intre la ospat si sa asculte acea muzica, care era si ptr urechile si inima sa plina de sine si de realizarile sale, lipsit insa de sensibilitatea si compasiunea Tatalui sau si de imensa sa generozitate in a trece cu vederea toate ratacirile fiului intors si pocait! Cred cu toata taria ca in inima Tatalui suna si azi acea muzica in care este loc ptr “noi” toti cei rataciti ai acestei lumi si ptr toti cei ce cred ca sunt atat de sfinti incat sa poata chiar sugera sau sententia in fata Tatalui cam cum ar trebui El sa se comporte si sa puna la punct pe unii si pe altii!

  Am slujit sute de tineri din diferite culturi si medii ecleziastice si pot doar sa spun ca doresc sa raman mereu ca si ei, entuziast, plin de vise si de pasiune ptr tot ce Viata, Adevarul si Setea de iubire si implinire ne face sa ne regasim “uniti” cu CEL ce tanar a murit ptr toti, pe Cale. Daca intelegem in adevar aceasta Cale atunci sigur incetam sa ne mai bachetam, unii pe altii si incepem sa ne sintonizam inimile acordate de Unicul Dirijor care stie sa ne foloseasca pe fiecare dupa potentialul ce doar El l-a pus in noi, ptr ca in final sa ne minunam cum El este in masura sa faca sa sune bine si armonios chiar si cel mai defectuos si distrus dintre intrumentele Sale, ajungand fiecare sa-si ocupe propriul loc in orchestra Sa si ptr eternitate! Infrangerile, ruperile de corzi si clape, caderile de ritm si adesea falsurile in cele mai inimaginabile partituri expuse sau parcurse au fost adesea cele care m-au afinat si adancit in ascultarea inimilor chiar celor mai distruse, zdrobite si ranite si pot sa spun ca cel mai mare “miracoool” continuu ce-l traiesc este cel ce Duhul Sfant mi l-a profetizat atunci cand am fost ptr prima data scufundat in apa marturisirii personale al Bunului meu Rege, Preot si Profet Isus: Isaia 42: 1-10

  Atunci cand cei chemati sa pastoreasca si cei ce doresc sa fie de acestia pastoriti vor „asculta” cu toata pasiunea „Simphonia Iubirii divine” ce mereu ne armonizeaza cu Duhul Ei, sigur toate aceste strigate si pretentii, capricii in fond se vor pierde cu totul ptr a face loc Unicului Ecou, ce strabate fiinta si viata din vesnicie ptr vesnicii ca cea mai mirifica oda sau doina oferita Tatalui ceresc!

  Peniel este o „capodopera” a Domnului Isus nascuta din schijele si ruinele generatiilor de crestini cautatori de perle, si cei ce vor s-o contemple sunt chemati sa se puna in acord cu Cel ce o tine in palme, si o foloseste ptr noi romanii de pretutindeni ca o piatra pusa in capul unghiului, pe care ziditorii o pot nesocotii sau nu, insa ea ca multe altele ce sunt vii si alcatuiesc adevaratul templu al generatiei noastre oferita lui Isus, va minuna si va stralucii cat Domnul va decide, chiar si atunci cand oamenii o vor intuneca sau manjii, ptr ca doar daca doi sau trei fii ai Tatalui, fie ratacitor fie ramas in casa, vor mai dori sa stea la masa cu El, adevaratul protagonist al scenei, El va continua sa jubileze cu ei: fericirea de a fi!

  Tuturor salutari cu mult respect si pretuire … in dragostea Celui ce m-a cucerit si ma sustine doar din iubire, astfel incat doar Lui datorez toata gloria si adorarea impreuna cu voi toti!

 11. Si atunci, ca sa nu pierdem tineretul, aducem discoteca-n biserica.
  Oare de astfel de „bucurie sfanta” ar avea nevoie ?
  Aduceti-va aminte de Davis cand s-a dezbracat si a dansat gol in fata chivotului…Nu a fost o cinste nici pentru el ca imparat, nici pentru nevasta-sa, nici pentru popor si nici pentru Domnului. A fost o sfidare dovedind ca…poate iesi din tipar ! ( Exod 20:26; Numeri 4:15) Si inca incins cu un efod de in, imbracaminte care ii era destinata in exclusivitate doar marelui preot. Oare nu tot asa a facut si Ghedeon (Ierubaal) cand si-a facut un efod de aur (!!!) foarte greu ? (Judecatorii 8:22-27).
  Oare asta sa fie bucuria sfanta din Psalmi cand suntem indemnati „saltati de bucurie…”? Pe pantomima interpretata de o trupa lumeasca adusa-n biserica spre…lauda si-nchinare ?

 12. Multumesc,
  Voiam sa corectez prin
  „corola de minuni”…
  Se mai intampla !
  „Cine nu greseste in vorbire…”

 13. Poezie: Nu tăia din cruce – Costache Ioanid
  http://www.resursecrestine.ro/poezii/29272/nu-taia-din-cruce

  Prea mulţi astăzi au decis să mai taie din cruce, să o facă mai uşoară, însă s-ar putea ca într-o zi, să fi purtat degeaba aceea cruce dacă nu e întreagă.
  Oare am tăiat noi din cruce ?
  Oare în bisericile noastre, în aceste zile de libertate, nu cumva am scurtat crucea ?
  Cred însă că mai putem să regăsim vechea cruce întreagă, dacă o căutăm bine, prin sinceră pocăinţă.
  Îmi place ultima strofă:
  „Cu crucea întreagă Isus către noi
  Veni de la Tatăl cu sânge șuvoi
  Și acum El din lume ne-așteaptă la fel,
  Cu crucea întreagă s-ajungem la El”

  Dumnezeu să ne ajute pe fiecare,
  un tânăr de 20 de ani.

 14. Si ce bine zicea Lucian Blaga:
  „Eu nu ucid corola de lumini…”
  Si era putin (mai mult) diferit de noi…

 15. Fă un efort, sergiule şi defineşte bârfa ca să te pot înţelege. După sensul pe care i-l atribui tu acestui cuvânt şi nu după DEX.

 16. Sunt de acord ca nici un pacat nu duce la viata. Totusi, daca judecam sutiatia la rece, pacatele carnale distrug persoana si famila in cauza. Adulterul, betia, s.a.m.d. fac ravagii in familii, cu unele urmari si in biserici. Insa, daca comunitatea de credinciosi este matura, aceste pacate se pot izola si trata.

  In contrast, pacatele spirituale (mandria, ura, barfa, certurile de partide) au urmari mult mai grave in cadrul bisericii. Aceste pacate distrug biserici intregi. Nu cunosc situatia penticostala in Romania, dar aici in Statele Unite, bisericile se dezbina din cauza luptelor de partide. De multe ori biserica se destrama de la chestii ne-esentiale, cum ar fi tipul de batic al femeilor, ce fel de paine se folosete la cina, cat de lunga este rochia de mireasa, si lista continua. Nu exagerez. Am vazut si trait aceste lucruri.

  Apostolul Pavel declara ca acolo unde nu este lege, nu este nici pacat. Dupa parerea mea, lucrurile care nu sunt specific condamnate de lege (cele petrecute la Peniel), nu pot fi condamnate ca pacat, decat prin prisma estetica. Dar totodata, chiar daca unele lucruri sunt permise, nu toate sunt de folos. Ceea ce s-a petrecut la Peniel nu zideste, ci dimpotriva, destrama! Acesta este singurul criteriu care pot sa-l aplic in situatia de fata.

  Deci pericolul lucrurilor petrecute la Peniel sta in faptul ca nu luam in serios pericolul pacatului. Dar nu aici vreau sa ajung. Apostolul Pavel nu s-a oprit la Romani cap6, ci a continuat. Lupta cu pacatul este datoria fiecarui crestin, pe plan personal si comunal. Totusi, am observat ca multi crestini se lupta cu pumnu-n vant, impotriva unor pacate imaginare, si le ingora pe cele reale. Credinta adevarata, declara Pavel (si Kierkegaard) se materializeaza atunci cand omul realizeaza personal (in viata proprie, nu la altul) ca nu poate satisface cerintele legii. Atata timp cat noi suntem multumiti de sine ca fariseul din templu (rugaciunea fariseului si a pacatosului), nu suntem in stare sa ne descotorosim de lege. Vorba lui Gabi Bogdan: este mai acceptabil sa barfim din cand in cand decat sa curvim. Nu avem o viata perfecta, dar Dumnezeu este bun si ne iarta! Aici este eroarea. Bisericile de astazi au adoptat o filizofie utilitara, adica au clasat pacatele dupa mod si potential de urmari. Incercam sa calculam pe de o parte comfortul psihic si estetic, si pe partea cealalta, paguba creata de pacat. Dar domnul Isus a poruncit: fiti desavarsiti!

  Nu are sens sa dezbatem aici filozofie si teologie, ci raman doar la un lucru: credinta adevarata incepe cu declaratia ” O, nenorocitul de mine! Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte?…”

 17. Iata adevarul despre cit de mult Oniga si cei ai lui le-a parut rau de ce au facut:

  Leon | June 21, 2011 at 4:58 pm
  Ceea ce mă miră este că între cei 2500 de participanţi nu a fost niciunul care să se ridice în picioare , să condamne pe faţă şi pe loc urâciunile planificate de conducerea organizaţiei! S-au dus oamenii de bine! Mă aşteptam ca măcar câţiva tineri să aibă curaj ca Daniel şi prietenii săi în Babilon să refuze să se spurce cu bucatele împăratului.
  Ştiu că după scenetă câţiva fraţi au contactat pe cei de sus şi au protestat cerând o condamnare a ceea s-a întâmplat. Numai la insistenţele lor, cei de sus au încercat o timidă corectare. Toată gălăgia pe care o fac unii scuzându-i pe cei din conducere că a fost o scăpare pe care au corectat-o imediat este de fapt o farsă prin care încearcă să liniştească pe cei suspecţi. Conducerea organizaţiei nu a intenţionat să se scuze în timpul programului De abea după ce au început protestele celor câţiva fraţi au concesionat şi au proferat o scuză căldicică.
  De fapt comentariile multe în favoarea scenetei ne confirmă că închinătorii lui Baal vor lupta din răsputeri ca nu cumva închinarea adevărată să se reinstaureze. Ei preferă jertfele pe înălţimi.

 18. Erodime.Vezi ca ipocrizia e si la carismatici nu doar la conservatori.Asa ca las’o mai moale ca doar nu o fi Penielul sfant.Tot aceeasi birocratie il domina.Same mary diffffffffffffffffffffffffffferent hat.

 19. Tu ai o singura problema in ce il priveste pe Adorian batjocoritorul: confunzi credinta autentica cu pretentia de credinta. Falsii credinciosi au o forma (morfosis) de evlavie, dar neaga adevarata evalvie prin faptele lor descrise de Pavel in 2 Tim 3: 1-5. Adorian si altii ca el nu sunt „oite” ci capre in toata regula. Asemenea vocabular murdar nu este in dotarea celor nascuti din nou. Daca citesti pasajul din 2 Tim 3 ve-i vedea ca Pavel spune ca trebuie sa te departezei de astfel de oameni. Oare cind Iuda, 2 Petru 2, si alte pasaje din Cuvint pun la punct pe apostati, rezulta de acolo ca a fost lipsa de discernamint?

  Pastor Paul Dan

 20. Nu-i vorba de ura. Off Off.Mai mai,.uite ce inteleg eu prin a detesta.De exemplu daca e ceva ce mie nu-mi place eu nu-l bag in seama.Asta nu inseamna ceea ce spui tu ca il urasc si ca vreau sa-i fac rau.Nu vreau sa le fac nici un rau.Dar nu agreez metodele lor.Oare nu sti ca exista libertate religioasa in Romania?De ce sa-mi impui tu mie ceva ce eu cred ca nu se potriveste cu scriptura.

 21. Nanny… dany! „Nu fiţi părtaşi la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiţi-le” spunea apostolul Pavel, ceea ce-i sinonim cu detestarea unor astfel de fapte ale fiilor întunericului. Omul nu trebuie urât însă „răul acesta” (personajul ca atare promotor al întunecimii sale) trebuie dat afară dintre noi”! Toleranţă zero pentru păcat, însemnează păcat mai puţin, libertinismul însă l-aş confunda cu bălăcirea în păcat!

 22. Sergiule, vad că faci promovarea unei cauze pierdute din start, chiar şi în faţa propriei conştiinţe. Faci pledoaria uniformizării păcatelor, când şi cel de la grădiniţă ştie ierarhizarea corectă a păcatului bârfă şi curvie. Da, curvia o anatemizăm cu toţii şi prin urmare fiind legată aici jos va fi legată şi în cer!
  Tot ce-i contagios e păcat! Greşim cu atât mai mult cu cât contaminăm pe alţii prin libertăţile noastre.
  Creştinul devenit beţiv notoriu a avut momentul de tolerare a băuturii de către biserică sau a pornit de la exemplul unui libertinaj al degustării licorilor lui Bachus, promovate de discotecile extrabisericeşti. Vei zice că nu-i păcat să deguşti un pahar de vin, însă de aici până de frecventarea necontenită a birtului, a certurilor şi lipsurilor din familie, a bătăilor a despărţirilor între soţ şi soţie, nu-i drum lung.
  Ciroza păcatului se instalează pe nesimţite aşa că n-ar fi mai bine să o prevenim?
  Ce noţiuni de estetică pot avea tinerii creştini? Cea a lumii, bineînţeles! Atunci? N-ar fi indicat să se lase orientaţi de biserică nu de promotorii valorilor noncreştine? Avem Etalon şi acesta nu-i din lume.
  Spui că. „cei începători încep cu lucrurile simple”. Aşa-i Sergiule, dar noi vorbim de cele simple „spirituale”, de laptele duhovnicesc, nu de balăcirea şi degustarea nămolului păcatului.
  Copilul duhovnicesc, născut şi crescut într-o familie sănătoasă urăşte din instinct apucăturile păcatului aşa cum dulăii de la stână se zburlesc la mirosul de lup. Aici e aspectul pe care te faci că nu-l pricepi!

 23. Mântuitorul Isus Hristos spunea la Matei 6 cu 23: „dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!”
  Faptul că cei ce se numesc creştini născuţi din nou pot fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat la Oradea, sau că se supără pe cei ce critică astfel de manifestări, arată starea decăzută în care am ajuns şi totala lipsă de discernământ. Discernământul spiritual lipseşte cu desăvârşire în schimb înţelepciunea omenească îi face pe unii greu accesibili pentru noi, credincioşii de rând.
  Frate Lascău, de ce aţi aşteptat atât ca să puneţi punctul pe i? Semnale că lucrurile merg spre rău la Peniel au fost din belşug cu multă vreme înainte.

 24. Acu ca mi-a placut ideile expuse de d-ta (dle Sergiu Tofanel), am sa aduc si io constatare mai veche si nouo, ca ea este de când lumea prin religi.. Cu cât un subiect este mai superficial, ramâne limitat la estetic, ramâne si îndepartat de Dumnezeu, si ptr a acoperi lacuna cade in una din extreme (liberal-conservatoare). In general cel mai bun remediu este atasamantul de confesiunea din care provine subiectul ce inevitabil sfârseste cadea în fantism, in excese care da nastere la un dogmatism primitiv. Unul din factori este nematurizarea amintita si de dvs, iar celalat sunt marile crize, decepti inclusiv fata de Dumnezeu pe care nu le va recunoaste din vari motive, cea mai ispititoare este pozitia ocupata in comunitate ori izolarea de ea in cazul. Marile crize au ca rol conduce la profundele convertiri (vezi Eliade), sfârsesc duce fie la forme pseudoreligioase fie la fantism, extreme jalnice.

  Manifestarea pseudoreligioas-culturala criticata atât de dur de conservatori, evenimentul este o mana cereasca ptr ei, un drog ce le adorme vigilenta duhului de care fac atâta tam-tam. In loc sa vada cauza reala ce a dus la aceste manifestari discutabile,din toate punctele de vedere, iar una din cauze sunt exact conservatori, pastori imaturi ce pozeaza in „sfinti parinti”, in judecatori. Vinovati de optiunea manifestarilor pseudoreligioase in sânul d-lor, sunt cei care suduie cel mai tare ca si cum nu ar avea absolut nici o vina, si, cei mai trist, ei nici nu pot constientiza propria lor vinovatie, iar de le-o zici, vei sfârsi sfâsiat.

  Din acest motiv eu tind crede ca Dumnezeu doreste folosi de aceste forme pseudoreligioase (au si ele rolul lor), ptr a extirpa un virus teribil de periculos ce face ravagi, greu de identificat. Insusi d-ta pui problema destul de matur, ma vazut si la alti sutinatori al noilor forme liberalizate ca au o abordare destul de curajoasa, demna de retinut, ce a facut pe cineva-conservator sadea a sutine cum ca ar fi hula impotriva Sfântului Duh, apostazie.

 25. Eu nu am scris ce am scris apropos de Kierkegaard doar ca sa ma aflu in treaba; omul ăsta a urât creştinismul formal, închistat în tradiţii, lipsit de o asumare reală a căii creştine. Cartea sa, Frică şi cutremur, vorbeşte tocmai despre angoasele provocate de credinta puse cap in cap cu raţiunile celor cu capul pe umeri; nici o legatură cu eticul şi esteticul în judecăţile emise de către cei ce arunca doar cu vorbe în stânga şi în dreapta, fara deschidere la evaluarea argumentelor „inamice”.
  Dacă consideri că nişte comentarii precum cele ale medieşeanului se încadrează la categoria dialog … atunci, recunosc, cel „confuzionat” sunt eu …

 26. Stimate dle Paul Dan,

  cred ca exagerati in privinta multor pareri expuse ce viza direct contul Adorian, care m-a luat si pe mine in suturi ptr ca am aprobat (partial), expunerea dvs privitor la evenimentul ce a facut sa iasa flacari pe ambele baricade. Nu am absolut nici un interes apara o parte sau alta, sunt din afara segmentului NP, din fericire, insa parerea mea este ca ambele parti sunt cazute intr-o extrema care le joaca feste, atât sutinatori noilor forme de manifestare cât si cei clasici, conservatori in care categorie faceti si dvs parte. In aceiasi masura de corectitudine dar si eroare punctati problemele nesantoase atât dvs&co cât si contul Adorian&co.

  Ma uimeste si infioara curajul dvs a va pune judecator pe scaunul lui Dumnezeu, da verdicte finale in aspecte care tin NUMAI de Dumnezeu, aceasta este boala specifica religilor monoteiste, al miscarilor radicale de care nici NP nu-a fost ocolit. Ma asteptam vedea o abordare duhovniceasca din partea pastorilor care orce alta sarcina vor avea ei de la Dumnezeu numa sa loveasca nemilos in bietele oite si asa destul de ranit-salbaticite. In mare parte sutinatori noilor forme atacate dur de conservatori, au o abordare mult mai realista a situatiei, fapt ce ma face crede ca toamn aceste oi salbaticite vor juca un rol major in provaduirea Evangheliei, marelui mesaj care lipseste cu desavârsire biserici de azi si ieri, datorita faptului ca pastori in loc sa-si faca treaba se pun pe scaunul lui Dumnezeu de judecata, va reamintesc doar pilda cu navodul, luati aminte de la ea, ca acolo multe taine se ascund, care bag seama va scapa, pescarul ce alege din tot felu de pesti, tot felu spune acolo ca au fost prins in navod, este Hristos cel cei alege nici unul din noi. Pilda asta se mai leaga cu cea a vechilului nemilos.

 27. Frate pastor Paul Dan, sincer vă spun, îmi sunteţi simpatic.
  Vă doresc doar lucruri frumoase în viaţă.

 28. Sergiu, multumesc, o sa incerc sa gasesc aceasta carte. Subiectul este fascinant si felul in care domnia ta l-a descris face foarte mult sens.

 29. Sergiu , interesant ce spui. Dar hai sa te intreb ceva practic, domnia ta fiind un crestin matur , sa zicem ca vrei sa te casatoresti(, toate celelalte lucruri fiind egale)pe cine ai alege, pe o fata care a cazut in pacatul curviei de vreo citeva ori, sau pe o fata care mai birfeste din cind in cind??

 30. Daca cele afirmate sunt adevarate atunci…”prinde orbul si scoate-i ochii!”

  Cat despre „organizatori”, cred ca este o problema interna a CP prin care „sa-i traga de urechi” pe organizatorii de asemenea manifestari care-si imprumuta sub fals numele de partasii…
  Am impresia ca singurii blamati vor fi posesorul acestui blog, respectiv fratele Petrica Lascau, ca pastor care si-a asumat responsabilitate postarii printr-o atitudine de verticalitate si statornicie in credinta si nu numai si, acei comentatori de aici care au indraznit ca comenteze pe „contra” manifestarii ca fenomen.
  Cred ca ar fi saluara o atitudine publica a fratilor din conducerea CP, vizavi de caracterul acetui gen de manifestari.

 31. Granitile dintre estetic si etic sunt chiar confuze. Vreau sa dau doar un exemplu. Sa zicem ca doi credinciosi au pacatuit: Unul sa zicem ca a curvit, iar celalalt, sa presupunem ca a barfit. Care dintre ei credeti ca va fi disciplinat mai aspru de conducerea bisericii? Deci noi vedem gravitatea pacatelor prin prisma estetica. Minciuna si chiar tradarea (Rascumpararea Memoriei) nu sunt pacate asa de grele ca adulterul sau homosexualitatea. Asa gandim noi. Noi gandim estetic. Dar legea trateaza toate pacatele la fel.

  Si de aici incep problemele. Crestinul care se maturizeaza trebuie sa rezolve tensiunea dintre promisiunile Domnului Isus (luati jugul meu […] ca este bun si sarcina mea este usoara) si realitatea legii care este data ca sa condamne si sa ucida. Cei tineri (in credinta) vad si inteleg doar realitatea estetica. Problema este ca trecerea de la estetic la etic este o trecere treptata; adica la un moment dat (din cauza lipsei de experienta) confundam esteticul cu moralitatea. Ritualurile familiare care ne aduc comfort psihic si sufletesc le consideram ca fiind mai evlavioase decat ritualurile cu care noi nu suntem obisnuiti. Daca ne plac noua, inseamna ca-i plac si lui Dumnezeu. Daca nu ne plac, inseamna ca nu-i plac nici lui Dumnezeu. Pe noi ne deranjeaza mai mult curvia decat minciuna. Si atunci gandim (gresit) ca si Dumnezeu priveste lucrurile tot asa. Deci pacatul curviei (noi gandim) este mai grav decat pacatul minciunii. Deci am elevat esteticul la nivel de etic.

  Aici este conflictul dintre generatii. Credinta estetica este o credinta imatura, si asa trebuie sa fie. Cei incepatori incep cu lucrurile simple. Cu privire la problema in cauza: eu nu spun ca critica celor mai in varsta nu are merit. Ba da. Totusi felul cum s-a abordat problema dovedeste ca si cei batrani sunt tot copii in gandirea lor, desi au mai multi ani experienta. Pavel se plange de imaturitatea corintenilor si-i numeste copii la minte tocmai din cauza ca nu erau capabili sa rezolve conflictele din biserica decat prin certuri de partide. Verdictul lui Pavel a fost ca ei (corintenii) erau inca prunci! Adica, ei abordau problemele credintei tot prin prisma estetica.

  legii

 32. Da. Cartea se numeste „Frica si cutremur” de Soren Kierkegaard. Se pot gasi multe comentarii pe acest subiect si pe internet.

  Soren Kierkegaard trateaza subiectul credintei in contextul jertfei lui Avraam pe muntele Moria. Exista trei feluri de credinciosi, afirma Kierkegaard, si atunci cand Dumnezeu le cere o jertfa, acesti credinciosi vor gandi si actiona diferit. Raspunsul lor depinde de ce fel de credinta practica ei: credinta estetica (bazata pe sentimente si preferinte estetice), credinta etica (bazata pe lege), sau credinta eroilor (adica credinciosia cavalerilor paladini ). Cu toate ca toti acesti credinciosi sunt capabili de sacrificii (si chiar martiraj), numai eroii (ca in cazul lui Avraam) ajung la implinire spirituala si ajung sa traiasca cu adevarat dragostea agape.

 33. Erodim daca ai citi atent comentariile si ai fii pocait ai intelege caci tocmai pentru ca ne pasa de tineri comentam si acuzam ce s-a petrecut acolo

 34. Ce tare!!! Ai spus-o cat se poate de bine. Am gasit ceva interesant:

  „You English blame us, the Welsh, saying ‘Jumpers! Jumpers! But we, blame you most justly by saying ‘Sleepers! Sleepers!’ ” replica la criticarea trezirii din Tara Galilor.

 35. Dragii mei,

  Eu sunt de acord cu manifestarile de la Peniel. E multa viata acolo. Nici vorba de senzualitate sau dezmat, cum se sugereaza aici. Daca va intrebati de ce duh au fost calauziti acei tineri care au sarit in sus, pot sa va spun ca acea manifestare este ca apa sfintita: nici nu ajuta, nici nu incurca. De ce duh este calauzit baptistul sau penticostalul care sta cu fata lungita in biserica iar cand iese afara de hol ori barfeste, ori glumeste si rade cu gura pana la urechi? Adevarata viata a crestinului ipocrit nu e in biserica ci imediat ce iese din biserica. In biserica trebuie sa stai sobru ca altfel o incurci. Imi pare rau ca nu va pasa de tineret si dati curs unor comentarii religioase tendentioase. Daca cei care vin aici cu „guest post” ar sesiza astfel de manifestari in religia lor, nu cred ca ar reactiona in acest fel. Asa le cam convine. In bisericile lor nu se sare, nu se bucura, ci se sta ca o piatra funerara. De ce duh este calauzit acel ascultator care sta ca bolovanul in biserica?

 36. Dyo
  Un eveniment ca acesta nu declanșează dialoguri constructive. Ele ar fi trebuit să aibă loc înainte ca să nu se producă astfel de rezultate.
  Producțiile comentariilor aparțin comentatorilor. Cum vă aparține și replica de mai sus. Nu găsesc în ea nici minte de la urmă și nici dialog rațional. Găsesc același vacarm ca la toată lumea produs de specatorii (fie și din lumea virtuală) a piruetelor de la Oradea. Că este disproporționată reacția? Nu contestez. Nimeni nu poate controla sentimentele oamenilor decât ei înșiși. Dacă nu lăsăm să le curgă producțiile suntem oamenii cenzurii și refuzăm dialogul. Dacă le lăsăm n-avem mintea de la urmă…
  Ar trebui să aveți mai multă empatie, ca unul care treceți zilnic pe aici.

 37. Nu ma surprind descrierile facute in aceasta postare.Nu sunt noi.au fost manifestate inca din vechime .
  Vinovat e Penielul?-Va spun ca intr-o mica masura vinovatia le apartine.
  Vinovata e congregatia,slujitorii si membrii ei care in mare masura manifesta superficialitatea.
  Pai unde e relatia adanca cu Dumnezeu?
  Unde sunt exemplele de urmat?
  Cuvintele vulgare,injuraturile cu limbaj „crestinesc”,firescul ,senzualitatea si multe altele unde isi au cuibul?
  Se manifesta la loc larg prin „crestini neoprotestanti”,in adunari si-n viata zilnica.
  Cu toate ca traim vremurile sfarsitului,schimbarea ar trebui sa aiba loc in interiorul nostru,ca mai apoi sa atinga,transforme in jurul nostru pana la marginile pamantului.

 38. cred cu tarie ca pastorii trebuie sa-si puna increderea in Dumenzeu si sa se roage si sa posteasca.
  Dar din pacate in ultima perioada observ in predicile pastorilor foarte multe tehnici de manipulare!

 39. frate Petru, eu cred ca manipularea nu are ce cauta in randul evangheliei!
  Daca transformam psihologia in arma noastra care o folosim in predici, in evanghelizari, in cadrul lucrarilor de tineret inseamna ca avem o problema in relatia personala cu Dumnezeu. nu avem curajul sa ne mai incredem in puterea Lui. Unde este credinta noastra?

  Un bun prieten imi spunea: CU CE ADUCI TINERII LA BISERICA? AI GRIJA CA DACA-I ADUCI CU CIRC NU POTI SA-I TII CU STUDIU BIBLIC.
  Daca-i aduci cu circ trebuie sa-i tii cu circ!

 40. Tocmai asta e problema: nu prea se vede mintea aia de pe urma, intr-un dram de echilibru si dialog constructiv. Se vad din plin – din pacate si cu concursul dvs, din moment ce ati lasat sa curga si productiile unor comentatori ce exced limita bunului simt – reactii generate de frica, exact ca in cazul Ton …

 41. Pentru Ionel
  Afirmațiile acestea chiar că nu au nici un temei. Cristian Ionescu nu poate fi învinuit că nu vrea să dialogheze. Nu are cu cine. Asta e problema.
  Apoi, este dretul celui care deține un blog să publice ce dorește el și consideră de bine. Cele petrecute la Peniel fac cinstea sau rușinea organizaatorilor. Punct.

 42. Raspuns batjocoritorului Adorian:

  Pentru inceput am sa citez un paragraf din comentariul lui postat aici: https://lascaupetru.wordpress.com/2011/06/16/conferintele-peniel-si-dezonorarea-lui-dumnezeu/.

  „Prezenţa Domnului care era acolo când unsul Domnului predica (nici nu se putea altfel, doară predica unsul Domnului), a tăiato când a văzut că se încălzeşte atmosfera şi l-a lăsat pe unsul Domnului singur. He he… Şi Domnu are poantele Lui…”

  Adorian este un batjocoritor care se incadreaza in ce spune Cuvintul:

  „Cu cît mai aspră pedeapsă credeţi că va lua cel ce va călca în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pîngări sîngele legămîntului, cu care a fost sfinţit, şi va batjocori pe Duhul harului? Căci ştim cine este Cel ce a zis: ,,A Mea este răzbunarea, Eu voi răsplăti!„ Şi în altă parte: ,,Domnul va judeca pe poporul Său.„ Grozav lucru este să cazi în mînile Dumnezeului celui viu!” (Evrei 10:29-31)

  „Uitati-va, dispretuitorilor, mirati-va si pieriti; caci in zilele voastre, am sa fac o lucrare pe care n-o veti crede nicidecum daca v-ar istorisi-o cineva.” (Fapte 13:41)

  In primul paragraf pe care l-am citat mai sus, Adorian batjocoreste pe Domnul si implicit lucrarea Duhului Sfant. Este exact ce versetul de mai sus spune “dispretuieste pe Fiul lui Dumnezeu…si batjocoreste Duhul harului”.

  Imi aduc aminte de o predica a pastorului Daniel Branzei in care prezenta trei personaje din cartea Proverbe. Naivul, nebunul, si batjocoritorul. Sinteza pastorului Branzei a fost superba. Batjocoritorul era persoana din cadrul cartii Proverbe care nu mai avea nici o sansa de reabilitare. Naivul poate fi invatat, nebunul poate fi corectat, dar batjocoritorul a mers dincolo de orice posibilitate de intoarcere. Cred ca Adorian a ajuns aici. Si mai sunt ca el intre suporterii Peniel.

  Un alt paragraf al lui Adorian batjocoritorul suna in felul urmator:
  „Acuma, şi eu am fost la conferinţă. Dar n-am sesizat nici un dans erotic… Vezi ce înseamnă să nu fii unsul Domnului? Eu când mă uit la un dans îl evaluez artistic, nu mă uit la curul şi la bulanele dansatoarei. Hmmm, poate dacă mă uitam la curul şi la bulanele dansatoarei îmi dădeam şi eu seama că dansul era erotic…”

  Remarcati limbajul vulgar de golan pe care acest Adorian il foloseste. Din prisosul inimii ii vorbeste gura. Vreau sa aduc in atentia cititorilor care gindesc rational, ca Adorian este exemplul de crestin emergent unde vulgaritatea si injuraturile sunt privite ca normale. Voi discuta aceste lucruri intr-o postare viitoare pe blogul ioan8.

  In ce priveste acuzatia ca as fi un sectant, vreau doar sa arat ca virulenta exprimarii lui Adorian batjocoritorul are elementele psihologice specifice fanaticilor religiosi de tip libertin. Fanatismul celor de stanga, a liberalilor, a ecumenicilor, este paroxistic.

  Domnul ne-a binecuvintat cu o familie credincioasa si unita. Evaluam Biblic si critic cultura contemporana si declinul evanghelic. In casa noastra, pe linga locul suprem care il ocupa Cuvintul, discutam lucruri ce tin de filozofia Socratica si Platoniana pana la postmodernismul lui Derrida, si cum acestea au influentat Biserica in istoria ei.

  In mod nefericit, Adorian si cei de o teapa cu el, sunt apostatii lumii evanghelice. Personal nu cred ca mai au vreo sansa.

  Pastor Paul Dan

  p.s. In Evrei 10 in segmentul de propozitie “va batjocori pe Duhul harului” cuvintul din original pentru “a batjocori” este „enubrizo”.De la acest cuvint avem astazi termenul „hubris”, care inseamna mindrie dusa la apogeu. Acest lucru este specific lui Anticrist cit si ucenicilor lui care ii pregatesc venirea.

 43. „Monstruozitatea dansului lasciv de la Peniel ” s-a nascut poate si datorita refuzului de dialog al unor pastori ca Cristian Ionescu. E mai usor sa arunci cu pietre decat sa cauti o explicatie la ceea ce se intampla si sa previi pe viitor asemenea evenimente. E mai usor sa cenzurezi un mesaj care nu iti cade bine decat sa incerci sa raspunzi la el. Raspunderea pentru ceea ce s-a intamplat poate fi si a unora ca pastorul Cristian Ionescu care refuza dialogul si incearca sa impuna numai ceea ce gandeste el.

 44. Draga mediesanul 1234,

  Hermeneutica ta asupra Pildei Fiului Risipitor imi pare gaunoasa rau. De aici probabil si neinspirata comparatie a Penielului si C.P. cu Tatal si fiul risipitor. Deoarece, nu cred ca merita sa comentez pe marginea acestui „tour de force” hermeneutic, ma voi limita asupra urmatoarelor aspecte din cometariul tau:

  a. „(si da am fost in conferinte de gen peniel)”- Care e relevanta? ai fost in Peniel sau nu? Ce inseamna gen Peniel? Faptul ca anumite conferinte au cateva elemente comune in program sau in structura lor nu inseamna ca sunt identice. Ursii au ochi noi avem ochi, deci suntem ursi. Atentie Penielul este Peniel alte conferinte sunt alte conferinte. Nu iti cladi argumentele impotriva Penielului pe ce ai vazut la alte conferinte.

  b. „si-a incalcat cuvantul ba mai mult vrea sa-l invite pe Tata(CP) sa pacatuiasca.ori asa ceva nu e biblic.” 🙂 Asta poate concura cu perlele ce vor aparea anul acesta la BAC. Cum l-a invitat pe Tata (CP) sa pacatuiasca Penielul( sau fiul mai mic in pilda)? Spui „ori asa ceva nu e biblic” ce nu e biblic invitatia la pacat fata de CP.? sau invitaţia la păcat in general? Ce inseamnă nu e biblic? Ca eu am gasit episoade in care personajele biblice sunt invitate la păcat. „Nu e biblic” nu e totuna cu „modul in care eu inteleg Biblia” sau modul în care „Biblia este citită în comunitatea noastră”. Atenţie la nuanţe!
  Si inca ceva, De când o instituţie juridică poate păcătui? Sau poate fi invitată la păcat? Mă întreb pe ele cine „le iartă”?
  c. dacă nu eşti destul de postmodernist pentru a accepta definiţia DEX -ului pentru propagandă (PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune de răspândire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic etc., cu scopul de a convinge și de a câștiga adepți. – Din fr. propagande. ) atunci vei înţelege poate cine sunt adevăraţii propagandişti. E regretabil modul în care faceţi „propagandă”…jigniţi dati ultimatumuri, ştiţi ce gândeşte Dumnezeu despre fiecare, vorbiţi inchizitorial, nu răspundeţi la întrebări…imi aduce aminte de regimurile în are s-a născut propaganda.
  d. „Traiasca tovarasul Ceausescu(pardon Oniga)” – de aici poate si reflexul tau final. Că tot am intrat (cel puţin unii) în democraţie se recomandă „dl. Oniga” dacă „fratele” e prea mult….Oricum privind lucrurile prin lentila ta hermeneutică seamănă cu discursul fiului pierdut lânga tata (C.P): s-a întors „acest fiu al tău”.
  Dacă imi este permis ti-aş aminti „că este biblic” să vorbim frumos, decent, cu respect faţă de semenul creat de Dumnezeu, chiar dacă nu-ţi plac ideiile lui.
  P.S. Am senzaţia că majoritatea celor ce sunt impotriva Peniel practică un discurs ce nu invita la dialog. Păcat pentru că fiul ce a călatorit într-o ţară îndepartată a venit tocmai pentru a face un dialog posibil, între fratele mai mic şi Tatăl.

  Cu drag, M.B.

 45. Draga mediesanul 1234,

  Hermeneutica ta asupra Pildei Fiului Risipitor imi pare gaunoasa rau. De aici probabil si neinspirata comparatie a Penielului si C.P. cu Tatal si fiul risipitor. Deoarece, nu cred ca merita sa comentez pe marginea acestui „tour de force” hermeneutic, ma voi limita asupra urmatoarelor aspecte din cometariul tau:

  a. „(si da am fost in conferinte de gen peniel)”- Care e relevanta? ai fost in Peniel sau nu? Ce inseamna gen Peniel? Faptul ca anumite conferinte au cateva elemente comune in program sau in structura lor nu inseamna ca sunt identice. Ursii au ochi noi avem ochi, deci suntem ursi. Atentie Penielul este Peniel alte conferinte sunt alte conferinte. Nu iti cladi argumentele impotriva Penielului pe ce ai vazut la alte conferinte.

  b. „si-a incalcat cuvantul ba mai mult vrea sa-l invite pe Tata(CP) sa pacatuiasca.ori asa ceva nu e biblic.” 🙂 Asta poate concura cu perlele ce vor aparea anul acesta la BAC. Cum l-a invitat pe Tata (CP) sa pacatuiasca Penielul( sau fiul mai mic in pilda)? Spui „ori asa ceva nu e biblic” ce nu e biblic invitatia la pacat fata de CP.? sau invitaţia la păcat in general? Ce inseamnă nu e biblic? Ca eu am gasit episoade in care personajele biblice sunt invitate la păcat. „Nu e biblic” nu e totuna cu „modul in care eu inteleg Biblia” sau modul în care „Biblia este citită în comunitatea noastră”. Atenţie la nuanţe!
  Si inca ceva, De când o instituţie juridică poate păcătui? Sau poate fi invitată la păcat? Mă întreb pe ele cine „le iartă”?
  c. dacă nu eşti destul de postmodernist pentru a accepta definiţia DEX -ului pentru propagandă (PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune de răspândire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic etc., cu scopul de a convinge și de a câștiga adepți. – Din fr. propagande. ) atunci vei înţelege poate cine sunt adevăraţii propagandişti. E regretabil modul în care faceţi „propagandă”…jigniţi dati ultimatumuri, ştiţi ce gândeşte Dumnezeu despre fiecare, vorbiţi inchizitorial, nu răspundeţi la întrebări…imi aduce aminte de regimurile în are s-a născut propaganda.
  d. „Traiasca tovarasul Ceausescu(pardon Oniga)” – de aici poate si reflexul tau final. Că tot am intrat (cel puţin unii) în democraţie se recomandă „dl. Oniga” dacă „fratele” e prea mult….Oricum privind lucrurile prin lentila ta hermeneutică seamănă cu discursul fiului pierdut lânga tata (C.P): s-a întors „acest fiu al tău”.
  Dacă imi este permis ti-aş aminti „că este biblic” să vorbim frumos, decent, cu respect faţă de semenul creat de Dumnezeu, chiar dacă nu-ţi plac ideiile lui.
  P.S. Am senzaţia că majoritatea celor ce sunt impotriva Peniel un practică un discurs ce nu invita la dialog. Păcat pentru că fiul ce a călatorit într-o ţară îndepartată a venit tocmai pentru a face un dialog posibil, între fratele mai mic şi Tatăl.

  Cu drag, M.B.

 46. Imi pare rau sa spun dar cred ca trebuie sa te pocaiesti… Conform dex , a detesta este sinonim cu a trata cu dispret, cu ura, si nu cred ca la asta am fost chemati… Si ai mare grija, pentru ca am impresia ca detesti chiar si lucrarea Duhului Sfant…

 47. Dragă Dyo
  M-ai lăsat „confuzionat”. De partea cui e „mintea românului de pe urmă”? Și apoi de cine aparține „iraționalul angoaselor pocăite”? Dacă crezi că această tensiune este între criticii Penielului și Peniel, aș fi tare curios să știu cine e cu angoasele?

 48. Si citste mai sus si vei vedea ca am fost intr-o biserica carismatica.Nu mi-a placut,m-am speriat de ce am vazut ,asa ca am plecat.

 49. Dragă Adi
  Am precizat în postarea mea că mă feresc de generalizări.
  Nu i-am auzit niciodată pe frații menționați de tine că folosesc cuvinte vulgare. Probail că sunt eu demodat, dar cred totuși într-o anumită decență în prezentarea Evangheliei. Da, cred că trebuie să fim uneori dramatici, să șocăm audiența, dar o putem face fără să fim vulgari și obsceni.
  Nu putem folosi terapia prin șoc ca doctorul din poveste. Se spune că un pacinet care aștepta în sală, a auzit zgomote și țipete în sala de consultație, din care a ieșit o bătrânică roșie ca racul bombănind nervoasă. „Ce s-a întâmplat doctore?” „Terapie prin șoc. I-am spus că e însărcinată. Am vindecat-o de sughițuri!”

 50. Pentru sergiu tofanel
  Împărtășesc ideea că tensiunea există întotdeauna între stetic și etic. Nu știu dacă aici este un astfel de conflict. Fenomenul ar trebui studiat mai dinaproape. Ca ființe umane parcurgem etape ale dezvoltării noastre moral-cognitive și trecerile la un nou nivel se produc prin crize. Nădăjduiec că și criza aceasta va duce la înaintarea noastră și la maturizare.
  Îmi plac ideile lui Kierkegaard, deși nu știu dacă ele funcționează în acest caz. Nu cred că granițele dintre estetic și etic sunt chiar bine delimitate la noi românii penticostali.

 51. Exact.Versetele din matei le invoc si eu.Sunt cat se poate de adevarate.
  Detest carismaticii in aceeasi masura in care detest si legalistii.Nu vreau sa am de-aface cu nici unul dintre ei.

 52. A trage niste concluzii doar pe baza unor posturi si comentarii de pe web, nefiind martor ocular, mi se pare un pic deplasat.
  „drept dovada ca nu mai avem vindecari nici descoperiri nici prorociri la penticostalii liberali” :
  Din nou te intreb : La cate biserici de penticostali liberali ( mie imi place sa le spun carismatici ) ai fost ? In cate din ele ai fost implicat ?
  Spun asta pentru ca personal nu sunt implicat intr-o biserica carismatica ci intr-una afiliata la CP, dar pentru ca am servici in alt oras, in timpul saptamanii frecventez o biserica carismatica si crede-ma: nu am vazut nicaieri atatea vindecari, prorocii si descoperiri, si mai mult decat atat, ceea ce cred eu ca este cel mai important, oameni care se pocaiesc, cresc spiritual si ajung adevarati ucenici. Dar probabil vei veni si tu , ca multi altii de altfel, cu versetele din Matei 7: 22- 23 ….

 53. Extraordinar post. Ai vreo carte sau vreun link care sa dezvolte aceasta idee?
  Eu cred ca multi sar peste stagii, incercind sa inceapa cu nr. 3, unde legea nu mai conteaza, fara sa inteleaga exact ce inseamna acest concept. Thank you

 54. Nu cred ca Kierkegaard ar putea sa descalceasca itele acestui conflict care, dupa parerea mea, nu are de-a face cu eticul si esteticul, ci cu mintea romanului de pe urma versus irationalul angoaselor pocaite .

 55. Ce credeti de analiza lui Kierkegaard despre cresterea in credinta?

  El afirma ca inceputul credintei este intotdeauna estetic. Adica, momentul conversiei incepe cu o repulsie fata de uraciunea pacatului si stilului de viata pacatos. Totodata, noul convertit este fermecat de frumusetea mesajului lui Dumnezeu. Noi etichetam acest stagiu ca dragostea dintai, foarte asemanator cu luna de miere a celor noi casatoriti. Acest stagiu este caracterizat de pasiune si de o constanta alergare dupa lucrurile placute lui Dumnezeu. De multe or aici confundam lucrurile placute noua cu lucrurile placute lui Dumnezeu. Si aici este pericolul: esteticul devine echivalent cu moralul.

  Stagiul urmator este stagiul etic. Dragostea dintai si pasiunea se racesc, viata de crestin devine o datorie de a mentine legile lui Dumnezeu; promisiunile credintei dintai par sa-si piarda relevanta, pasiunea se stinge. Drumul de la estetic la etic este un exercitiu in ironie.

  Urmatoarea faza, care foarte putini crestini o ating, este faza religioasa. Aici, argumenteaza K, este inplinirea adevarata a crestinului. Credinta adevarata este o experienta teleologica, (viata este traita cu sens spre viitor, dar inteleasa doar cand privim spre trecut.) Esteticul nu mai conteaza. Legea nu mai conteaza (afirmatii sustinute si de Pavel). Singurul lucru care are importanta este o credinta neclintita in promisiunile lui Dumnezeu, care duce pana la suprem sacrificiu (Avram jertfindu-l pe Isac). Dragostea agape, sustine K, este posibila doar in stagiul religios, iar drumul de la etic la religios, continua el, este un exercitiu in umor.

  Schimbarea de faze, de la un stagiu la altul este treptata, punctata de crize personale care ori forteaza pe crestin sa creasca in credinta, ori sa sara de pe macaz si sa abandoneze religia. Eu vad in acest conflict dintre generatii chiar aceasta: eticul luptandu-se cu esteticul. Dumneavoastra ce credeti?

 56. Dany.Am participat la conferitne asemanatoare cu peniel si nu mi-o placut.
  Parerea mea e ca aceste conferinte ar trebui desfintate.Si nu ma refer doar la conferintele libertine gen Peniel ci si la conferinte normale de tineret conservatoare chiar.Nu le vad rostul.
  Din punctul meu de vedere,acestea nu sunt altceva decat o forma deghizata de socialism bisericesc.
  M-au intrebat mai multi ce as face eu ca sa ajut lucrarea lui Dumnezeu?Ca de criticat stiu sa critic:D
  Ei bine,eu as interzice toate conferintele,as trimite acasa liderii de tineret,as interzice scolile biblice si as taia tot ce inseamna birocratie ecleziastica
  Biblia ne invata ca singurii responsabili de educatia copiilor(fie ea si religioasa ) sunt parintii.
  Biblia de asemenea ne invata ca fiecare adult trebe sa puna mana pe biblie si sa o implineasca.
  Dar daca promovam socialismul si promovam confortul in biserica,nimeni nu va citii biblia.
  Confortul nu inseamna doar sa sezi pe un scaun.Confortul e atunci cand te increzi in pastor,lider de tineret,scoala biblica ,sau conferinta crestina,fie ea libertina ca Peniel sau conservatoare,iti explica biblia pentru tine.
  Ce rost are sa citesc eu biblia daca mi-o explica Pastorul?Doar nu am predicatori?
  Ce rost are un copil sa citeasca biblia daca exista educator biblic care sa-i arate ce si cum.
  Ce rost are sa invete un tanar scrisptura?Doar nu pentru asta e Penielul?
  Ce rost are sa muncesc pentru Domnul daca primesc ajutor social?Sa mearga pastorul sa lucreze.
  Solutia e o descentralizare totala.Aiaici detaliile:

  http://mediesanul1234.wordpress.com/2011/06/17/stop-the-nanny-state-and-the-nanny-church/

  In concluzie:Penielul nu face bine(drept dovada ca nu mai avem vindecari nici descoperiri nici prorociri la penticostalii liberali) dar nici birocratia CPului nu ne ajuta.

 57. Stimatul meu „m c „fiecare in viata trebuie sa trecem prin curatirea focului pentru a ajunge la sfintenie!!Si faptul ca se repeta anumite lucruri ,nu este la voia intimplarii!!!Eu stiu ca DUHUL SFINT lucreaza si descopera dupa dorinta domnului ISUS HRISTOS si a TATALUI CERESC!SI EL LUCREAZA IN CEI CE SINT CU ADEVARAT SFINTI SI NEPRIHANITI fiinca se vede rodul si chiar puterea!!!!Faptul ca am ajuns sa ma adresez cu-i scrieti se datoreste unur actiuni intimplate care in familie m-au lasat cu mari suferinte si inca nu este din partea lor dorinta de pocainta si de recunoastere a pacatului savirshit!!!Si interesant este ca in personalitate se prezinta drept sfinti !!!!Eu nu doresc sa treci nici tu si nici cei dragi din familia ta prin trista experienta si nici un dusman sa nu ajunga in asemenea situatii!!!Problemele pe care le spuneti ca sint personale ,ele de fapt nu sint numai personale dupa cum unii cred !!Ele prezinta probleme care trebuie sa readuca la reabilitare persoane cu pretentie !Si din pretentie trebuie sa ajunga la o adevarata traire si sfintire!!!Cine se crede un pastor si detine o turma de oi apreciaza valorea oii cumparate si nu o lasa pierduta conform legamintului facut atit in fata semenului chit si in fata domnului ISUS HRISTOS SI A TATALUI CERESC fiinca prin cuvintele din faptele ap.capitolul 20 gasim ceva scris!!!Citind mereu subiectele si comentariile care apar pe bloguri observ limbajul si mesajul duhovnicesc al fiecaruia !Si cel ce se prezinta ca un om al lui Dumnezeu si slujitor al domnului Isus Hristos merita sa fie apreciat si luat in considerare!!Si multi in pretentii ca persoane crestine ar trebui sa inteleaga nu mesajul si comentariile mele ;ci indemnurile si poruncile SFINTELOR SCRIPTURI ,fiinca ele sint „pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”Poate intr-o buna zi o sa iai aminte la ce este scris!!Intradevar subiectele si comentariile daca ar ajunge transformate in ceea ce ap.Pavel i-L indeamna pe Timotei prin cuvintele din 2 Timotei 4 cu 1 la 5 ,multe lucruri ar fi schimbate si multe acuzari ar disparea!Dar nu uita ca subiectul presei mereu face senzatia si cei ce savureza ajung in manipulare!!!Urmareste evenimentele si toate subiectele care apar in societatea de azi si pe urma vei percepe reactia multimii!!!Sa nu uitam ca multimile sint ushor influientate si din lipsa de informatie adecvata ajung manipulate!!!Sintem azi in puterea intunericului si inca PENTRU MULTI ,CUVINTUL TATALUI NU A AJUNS O CANDELA PENTRU PICIOARELE NOASTRE SI O LUMINA PE CARAREA NOASTRA!(Psalmul 119 cu 105)DACA AR FI ASA AM AJUNGE SA TRAIM LA FEL CA PRIMII CRESTINI SI INTRE NOI NU AR MAI FI MINCIUNA,INSHELACIUNE SI NICI UNUL NU AR DORI SA FIE MAI MARE CA CELALAT!!Multi azi nu mai pot concepe asa ceva fiinca puterea de meditare prin puterea firii altceva ghindeste si doreste!Si rezultatele se vad!!Cel sfint si neprihanit si chiar pocait se cunoaste dupa rod iar cel firesc la fel !!!Fiecare are calitati deosebite si rezultate in viata diferite!!!Si intr-o buna zi spre sa realizezi acest lucru pentru a sti cu adevarat cu-i slujesti si pentru cine in viata te jertfesti!!Iar acum pentru meditare ,nu uita de ce este scris in Efeseni 5 cu 1 la 17!Harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!

 58. Pentru sergiu tofanel
  Mulțumesc pentru comentariu și pentru maniera elegantă în care scrieți.
  Nu propuneam o suluție politică pentru că și eu sunt conștient că actual Cultul Penticostal (CP) nu are nici o structură organizatorică autorizată să disciplineze și nici atoritatea morală pe care și-a pierdut-o prin inactivitate în domeniul tineretului. În postarea mea a dorit să atenționeze de pericolul în care se găsesc organizațiile para-bisericești. Trebuie să recunoașteți că este dreptul meu de părinte să știu ce activități face organizația Dvs. cu copiii mei. Dincolo de promisiunile unui program benefic la care faceți reclamă, eu am obligația morală să verific și să-mi spun cuvântul cu privire la învățătura și practicile la care îmi expuneți copiii. Din acest punct de vedere CP avea responsabilitatea, așa cum o au toate bisericile locale să verifice și să fie implicate în acest proces. Peniel își face activitățile cu tinerii care sunt membri familiei bisericii mele locale. Am un drept și o obligație să veghez la ceea ce se petrece în aceste activități.
  Alunecarea spre senzațional am exemplificat-o prin câteva lucruri. M-aș fi bucurat să găsiți explicații la ele. Nu cred că este doar un aspect estetic (predicatul trvial în cuvinte mizerabile n-are nimic de a face cu estetica – ba chiar dimpotrivă) în exagerările și senzaționalul la care se recurge în cadrul acestor evenimente. Din păcate la el se recurge și în serviciile bisericilor noastre, să nu mai vorbil de manipulările emoționale și „spirituale”…
  Un alt aspect pe care vreu să-l sublineiez, de ce cred eu că aceste evenimente nu lasă urme durabile și nici prea pozitive în bisericile locale, este că modelul oferit nu va putea fi regăsit niciodată în biserica locală la care frecventează tânărul participant. Este problema veche pe care au sesizat-o mulți autori creștini din vest. Tele-evangheliștii Americii, spectacolele organizate de ei, cruciadele etc, prezintă un model spectatorului care se întoarce acasă ca săracul după o invitație la cină la primul ministru. Deodată casa ta devine de nelocuit în ea. Niciodată biserica ta nu va putea oferi nici calitatea spectacolului și nici intensitatea emoțională a lui ca o conferință Peniel, de exemplu. Până ce uitarea își face lucrarea benefică, eu voi avea un grup de tineri nemulțumiți de ceea ce le poate oferi biserica noastră. Dacă la aceste evenimente se strecoară și idei care pun la podea pastorii și bisericile locale, atunci durata și intesitatea rebeliunii va fi și mai mare. Nu puține biserici au avut crize de revoltă a celor tineri după aceste conferințe și tabere.
  Mă consider un om flexibil cu mare înțelegere și dragoste pentru tânăra generație. Am fost mereu de partea lor. Bătrânețea are un singur defect: n-are nici un viitor. Problema este că „tinerismul” cum l-am numit eu nu este doar o vârstă ci o filozofie de viață, o atitudine. Nesupunerea față de orice formă de autoritate, respingerea oricărei reguli, lipsa de respect pentru cei mai în vărstă și în slujbe nu este și n-a fost niciodată virtute creștină. Este mai degrabă un trend post-revoluționar. Nu toate legile și datinile sunt rele. Nu ele ne țin legați și nu de ele trebuie să ne eliberăm. trebuie să ne eliberăm de firea pământească – de carnea păcătoasă. Libertatea este o chestiune de interior și nu de circumstanțe exterioare. Domnul Isus n-a venit să abolească sclavia. Nici Pavel n-a luptat împotriva ei. Era un rău social imens, totuși ceea ce era în inima omului era și mai rău.

 59. Dave.Uite care-i spielul la acuzatia ta. In primul rand Vreau sa vad dosarul lui Gurau.In al doilea rand as vrea sa vad in ce casa locuia pe vremea comunismului(turnatorii securitatii erau tratati regeste).Asa ca las-o mai moale cu gurau ca nu te cred.Nicky pop mai merge dar ioan Gurau,fara dosar nu te cred.
  2.peniel nu a luat masuri.Daca citesti comentariul lui oniga ai sa vezi ca el spune ca vrea sa mai continue colaborarea.Asadar wrong again.
  Eu cred ca Peniel are mai multe greseli decat CP(si aporpo nu uita ca CP e format dintr-o multime de biserici autonome ca si conducere locale asa ca nu-ti merge acuzatia cum ca CP e corupt).
  Ce usor e sa acuzam fara sa avem dovezi.
  Sa fim intelepti Dave-ule(hai ca nu-ti spun david.Ramanem la romgleza)
  Salbless to you too.
  P.S. In caz ca nu sti e libertate religioasa.Daca tie nu-ti place CP pleaca din el nene.Tu crezi ca eu as sta in CP daca Oniga ar fi la conducere?Imediat as pleca.

 60. MDa. Ce sa zic.Apologia lor suna de genul:Imi pare rau ca v-am dat tzeapa.Imi pare rau ca ne-am batut joc de voi.Bine.De asemena apologie ma lipsesc.Repet.Daca au dat tzeapa lui Tipei ma astept sa-mi dea tzeapa si mie.Cu toate ca cea mai mare tzeapa au primit-o cei din diaspora care sunt marii contribuabili in ceea ce priveste finantarea majoritatii lucrarilor de misiune.

 61. mediesanul1234 la cate conferinte/tabere Peniel ai participat ?
  Tu chiar crezi ca daca s-ar suspenda toate donatiile catre Romania, s-ar suspenda si lucrarea lui Dumnezeu?

 62. AHA.Vrei sa faci pe smecherul.:) Bine mai fie cum spui tu.Dar inselaciunea tot pacat ramane.:)

 63. 1. Nu stiu multe despre Cultul Penticostal, in afara doar de faptul ca din cand in cand aud ca CP este iarasi in mijlocul unei controverse. Eu frecventez o biserica romana penticostala, si pot sa spun cu certitudine ca activitatile acestui Cult nu influenteaza cu absolut nimic ceea ce se petrece la noi in biserica. Cu alte cuvinte, CP este nesemnificativ din punct de vedere al activitatilor de zi cu zi ale bisericii. Sunt sigur ca aceasta organizatie exista totusi cu un scop, (probabil ca sa spunem si noi Penticostalii ca suntem organizati, ca fratii baptisti, ortodocsi, etc). De aceea nu sunt surprins de declaratia ca CP si-a pierdut autoritatea. Se pare ca declaratiile Cultului Penticostal au aceeasi importanta ca si declaratiile papei de la Roma. Exista acea mica minoritate de oameni care va lua aceste declaratii in serios, dar pentru oamenii de rand, viata continua neschimbata.

  Ce vreau sa spun prin aceasta: nu exista o solutie politica. Am citit si auzit de la foarte multi frati declaratii de genul acesta: cutare si cutare trebuie pusi la disciplina (conducerea Peniel), adica dati afara din slujbe, pusi deoparte, etc. Solutia politica (corecta sau incorecta) de poate aplica doar atunci cand ea este sustinuta de o imputernicire. Poate ca CP are o autoritate juridica (doar pe hartie), dar are o autoritate morala. In mare, CP este doar o organizatie de pastori (politicieni), pentru pastori (politicieni), dar care nu are autoritate in afara acestui cerc strans.

  2. Si aici sunt de acord (in parte). Este adevarat ca modul de inchinare se bazeaza tot mai mult pe aspectul estetic, si nu pe cel spiritual. Articolul mentioneaza o permanenta alunecare spre senzational si spectaculos. Dar acest lucru in sine nu merita condamnare. Vreau sa merg pana acolo incat sa spun ca o astfel de declaratie nu este biblica. Psalmii ne incurajeaza sa strigam de bucurie (traducerea engleza este, make a joyful noise, adica, fiti zgomotosi), sa batem din palme, sa batem din tobe, s.a.m.d. Nu este spatiu de a dezbate aici despre dans, insa am citit toti despre David. Deci Biblia nu ne da voie (ba chiar ne contrazice) sa condamnam un anumit fel de inchinare strict bazati pe elemente estetice.

  Intorcand pagina, stilul de inchinare preferat de unii frati conservatori sufera de aceeasi boala. Muzica lenta, sau fara instrumente stridente, poeziile, si orice alte expresii artistice sunt direct legate de preferintele estetice ale celor care participa la serviciu. Faptul ca ei condamna zgomotul si batutul din palme ca fiind lumesti doar din cauza ca lumea face tot asa, nu este un argument logic. Cei din lume poarta cravata la gat, un gest strict de moda. Daca am fi onesti din punct de vedere intelectuali, am interzice cravatele la gat, parfumurile, podoabele (si nu numai bijuteriile, dar si masinile sport, imbracamintea luxoasa, etc, etc). Deci conservatorii condamna si sustin unele practici tot pe baza criteriilor estetice.

  Si aici este baza conflictului. Sunt de acord ca in unele congregatii se ivesc aceste extreme: „tinerismul” este promovat in spre detrimentul generatiei in varsta si vice versa. Deci nu exista o armonie intre generatii. Ceea ce contribuie la neincredere si banuieli este faptul ca alegerea estetica este elevata la dimensiune morala. Adica cel care prefera muzica/inchinarea zgomotoasa este indracit, neduhovnicesc, obraznic, si cel care prefera muzica/inchinarea conservativa este sfant, duhovnicesc, evlavios. Aici nu sunt de acord cu cele spuse. Vreau sa spun ca atata timp cat generatia in varsta automat pune aceste etichete, va exista acest conflict.

  3. Goana dupa senzational este doar o simptoma a golului din inima omului, adica in cazul crestinului, foamea dupa o experienta reala. Experienta strict senzationala este tot mai dificil de recreat cu aceleasi stimulente. Oamenii cu adictii au nevoie de tot mai multe cantitati de droguri si alcool pentru a mentine acelasi nivel de euforie, si inchinarea neadavarata (nu un duh si adevar) sufera de aceleasi probleme. Aceasta este doar o extrema.

  Acum vorbim si de cealalta extrema. Da, tinerii sunt (si intotdeauna au fost) flamanzi dupa experiente palpabile. Aceasta este pasiunea care lipseste din randurile celor in varsta. Din pacate, solutia bisericii a fost una care incearca sa stinga aceasta dorinta, nu sa o satisfaca. si asa ajungem la legalism. Speranta bisericilor care practica aceasta solutie este ca acest jug ori va frange orgoliul celor rebeli, ori ii va face sa paraseasca adunarea. Si asa se intampla. Cei care raman in biserici si se dau la brazda se inhama si ei sa care povara legilor si datinilor.

 64. Cea mai buna recomandare este Carte Sfinta BIBLIA. Nu este alta carte asemenea ei si tot adevarul se gaseste in Ea.

 65. Eu cred ca nu duceti lipsa de pastori, problema este ca nu se stie ce lucreaza pastorii din Romania.
  Probabil au adormit si s-ar putea sa se trezeasca loviti de pietrele din America.
  Contributiile din America i-au cam pus la odihna, dar vine vremea cind proviziile se termina si va trebui sa treaca la munca. Apoi o sa simta „oitele” respectiv capritele ca au pastori destui.

 66. Gabi,

  Am dat exemple de „obscuritati” din Biblie pt ca si tu (si altii ca tine) tot de obscuritati te ei in cazul Peniel…si, na, m-am gandit ca tu fiind un obscuritati connoisseur, sa te delectez un pic 😉

 67. „Înainte de a vorbi despre monstruozitatea dansului lasciv de pe scena Peniel, cred că avem de a face cu mai multe probleme de fond! Grave!”

  Domnule Pastor Ionescu, Da si eu cred la fel. Ma intreb insa CINE a inceput cu dansul scos din context?daca nu dvs. Oare este prea mult daca cerem din partea dumneavoastra o forma de exprimare mai coerenta…ca de logica ce sa mai zic…

 68. La conferintele Peniel am auzit predici foarte bune transmise de Luigi Mitoi, Iuliu Centea si, nu in ultimul rind, fratele Petru Lascau.

 69. nu e un lucru chiar asa de rau ceea ce spuneti, adica ar fi bine ca duhul sa descoprere……..tot raul”, asa s+a intampla cu Anania si Safira, si macar ca ei au murit, altii au invatat lectia, cel putin pt o vreme. Numai, sa nu tineti cont de cel putin DOUA ASPECTE: Duhul descopera nu ceea ce am vrea noi neaparat, ci ceea ce doreste Tatal,…si in al doilea rand se prea poate ca va da pe fata adevarul, incepand cu dumneavoastra, si asta cand plblicul e mai mare. Suneti sigur ca nu o sa va roseasca fata::::::::::????/ mi se pare cel puti ciudat ca tot repetati aceaas ,,melodie personala!!” Carora va adresati,Ionescu si alti pastori, nu pt persoana lor fac ce fac, ci pt evanghelie, Dl ISUS, ai generatia tanara, pe cand d voastra. propleme perrsonale. Aveti incredere ca Dumnezeu face dretatate, …la vremea lui. Har si pace!

 70. Aveti totala dreptate! Lupta cu rockul este pierduta!
  Din pacate va spun ca problemele in bisericile noastre sunt profunde! La nivel de lucrare de tineret in mod special.
  Este greseala noastra ca lasam tinerii sa participe la orice fel de conferinta.
  tot noi gresim cand promovam in lucrarea de tienret divertismentul doar cu scopul de a atrage tineri in detrimentul petrecerii timpului in post si rugaciune.

 71. Am citit comentariul tau si mi-a atras atentia afirmatia: dam socoteala inainteas lui Dumnezeu pentru…
  eu cred ca Vom da socoteala fiecare din noi inaintea lui Dumnezeu insa Dumnezeu a incredintat pe pamant autoritate bisericii!

 72. Am citit articolul si sunt dezamagit de directia in care se indreapta aceasta… conferinta de tineret.
  Sunt dezamagit de principiile promovate de organizatori.

  Am inceput anul trecut o conferinta de tineret asemanatoare la Braila. Insa tipartul nostru nu este in nici un caz conferintele Peniel.
  Scopul conferintei de la Braila este ca tinerii sa invete sa se inchine lui Dumnezeu si sa creasca din punct de vedere spiritual.
  Si va spun ca avem alte principii.
  Ne rugam Domnului ca odata cu trecerea timpului sa nu ne lasam influentati de ce se intampla in exterior si sa ne indepartam de Cuvantul lui Dumnezeu doar pentru spectacol!

 73. Domnule, cele trei principii pe care le invaluiti in intrebari retorice chiar functioneaza; au fost stabilite si aplicate inainte de statul comunist. Sunt, prin urmare, aur pur.

 74. Eu nustiu carui Dumnezeu va sluji,cat de tiptil intra satan si ne amageste,dand impresia ca suntempe drumul cel bun dar in colo suntem pe drumul cel rau care duce spre iad. In istoria treziriilor,chiar si in vechiul testament ,trezirea nu a venit pe ritmuri ,pantonime ,tot felul de zanganeli ,ci trezirea a venit prin oameni care au plans ,au postit,s-au rugat ,s-au smerit inaintea lui Dumnezeu si au stat la spartura sa dreaga zidurile.Exemplu:Ilie,Neemia,Ezra,Daniel .Doamne trezeste-ne din starea de atipire in care ne-a adus satan si de toate ofertele lui ieftine prin care cauta sa te imite:muzica,pantonime etc..Doamne adu trezire peste toti evanghelicii din Romania. 2Cronici 7:14

 75. De acord cu @vaisamar. Analogia si logica este absolut ireprosabila. Nu pot intelege insa ce filtre si ce variabile au ceilalti stimabili in modul lor de a gandi de nu pot intelege acest aspect. Studentul de la ITP responsabil si-a cerut scuze, si-a dat demisia etc.

  Gafa sau greseala nu are precedent, a fost ceva ocazional. Prin urmare nu pot intelege de ce nu se poate ierta/ingadui aceasta situatie. Nu incurajez aceste forme de manifestare, dar sa continui sa lansez atacuri, sa daram in loc sa zidesc.. asta e lucrare diabloica.

 76. Cum vreti ca „oitele” din Romania sa creasca sanatoase cand pastorii lor au luat drumul Americii de dragul unei vietii mai bune. Si-au parasit „turmele” din Romania si acum arunca cu pietre din America in ele. Oare cine sunt mai vinovati, cei de la Peniel sau pastorii pe care Dumnezeu i-a chemat in lucrare in Romania si au „fugit” In SUA pentru viata pamanteasca ?

 77. DAve(parc ai fi o cetate dacica).Daca e cineva care a atacat si a inselat(inselaciunea e pacat) atunci acesta e Penielul care a incalcat acordul de colaborare.Petrica Lascau si Cristian Ionescu s-au aparat.Tine cont ca majoritatea fondurilor vin din strainatate,prin urmare e dreptul diasporei sa vada ce se intampla cu banii lor.Sa fi fost in locul fratelui Cristian si Fratelui Petrica as fi suspendat toate donatiile catre Romania.Asta arata mult despre integritatea organizatorilor Peniel si despre cei care-i sustin.Carevasazica daca tu si cu mine vom incheia un contract tu-mi spui de pe acuma ca ma tragi pe sfoara.Ei bine,Dumnezeu nu are nevoie de oameni care sa insele pe altii.Isus Hristos a venit sa aduca adevarul nu sa dea tzepe la oameni.
  Atentie deci oameni buni.Nu faceti afaceri cu persoane care merg la Peniel.Daca acestia nu si-au respectat angajamentul fata de mai marii cultului cu atat mai mult nu-si vor respecta angajamentul fata de voi.

 78. @mediesanul1234 atentie la limba engleza: embaressment nu il pot gasi inca in dictionar. ati vrut sa spuneti embarrassment ?

 79. @mediesanul1234: dragul meu, admit ca a avut loc o incalcare a acelui „acord”, insa eu am fost prezent la conferinta si Iulian Centea si-a cerut iertare pe loc pentru acel incident. In nici 3 zile pe blogul peniel.ro deja se publicase un comunicat de presa in care era anuntata demisia responsabilului cu colaborarea – Dan Puric. Avand in vedere desfasurarea evenimentelor, consider ca organizatia Peniel a facut ceea ce era normal si de asteptat pentru a repara o greseala neintentionata. Ceea ce se intampla insa aici pe acest blog si pe al altor stimabili pastori americani, consider ca nu este altceva decat o revolta.

  O investigare sanatoasa ar scoate la lumina alte aspecte:
  – Cultul Penticostal sa isi rezolve problemele de sctructura (minciuna/inselatorie) – vezi Ioan Gurau (Justitiarul).
  – Cat timp organizatia Peniel a luat masuri pentru a repara greseala, putem admite incheierea colaborarii, insa nu putem sa admitem incurajarea unor atacuri dure (asta releva ca exista ceva intre lansatorii atacurilor si organizatia Peniel).

  Daca as pune aceste doua „inselaciuni” in balanta, sa imi fie cu iertare dar Peniel si-a rezolvat problema in interior (demisia absolventului ITP) .. insa CP nu a mai dat nimic de stire cu privire la Justitiarul Ioan Gurau…

  One more thing.. recomand cartea Momeala Satanei – John Bevere pentru domnii Petru Lascau, Cristian Ionescu si chiar si dvs pentru a invata cum sa administram emotiile in situatiile tensionante/conflictuale: de cele mai multe ori nu ne dam seama cum diavolul profita de pe urma oricarui conflict.

  Sa fim intelepti!

  Blessings!

 80. „5. Cultul Crestin Penticostal se angajeaza sa sprijine activitatile organizate de Fundatia Peniel prin informarea tinerilor din bisericile penticostale cu privire la evenimentele Peniel si va ajuta la implementarea regulilor de participare stipulate in prezentul acord.
  Precizam ca toate aceste aspecte prezentate mai sus se regasesc si in statutul de functionare al Departamentului pentru familii, tineret si copii din cadrul Cultului Crestin Penticostal. ”

  mediesanul1234 in biserica din care fac eu parte, afiliata la cultul penticostal de multi ani, nu a ajuns
  nici o informatie legata de conferinta Peniel. Toate informatiile le-am luat de pe site-ul conferintei. In concluzie, ar trebui sa acuzi cultul de inselaciune corect ?
  Nu cred ca ar trebui sa arunci asemenea acuzatii avand in vedere ca cei din conducerea Peniel si-au
  recunoscut greseala si sunt sigur ca pe viitor isi vor lua si mai multe masuri de precautie !

 81. Festivalul Peniel din acest an NU a fost mai putin duhovnicesc decat cele din anii trecuti. A avut totusi, „ceva unic”: regizorul a „scapat” ceva din vedere (fapt recunoscut de dl. Oniga). Anii trecuti, acea pasare ragusita, vulgara, dar mai ales NEAGRA a fost vopsita in ALB cu mare grija de organizatori si i s-au legat picioarele. Apoi a fost prezentata audientei ca … PORUMBEL. Anul acesta au uitat sa o vopsesca in alb, dar mai ales au uitat sa ii lege picioarele: si cotofana a inceput sa faca ce ii sta in fire: sa danseze si sa faca pantomima. Anii urmatori (asa cum a promis dl. Oniga, vom vedea aceeasi cotofana, cu aceleasi apucaturi, dar avem promisiunea ca va fi dresata mai bine, astfel incat (macar) pe scena sa nu se dea in stamba … Presimt ca, din nefericire, murdaria va fi ascunsa cu grija sub covor … si toti vor fi multumiti …

 82. „Considerați că în cadrul unei conferințe neo-protestante de tineret poate ”sluji” o trupă de profesioniști dar ne-născuți din nou?”

  Nu, categoric. nu !

  „Este pantomima un mod de prezentare a Evangheliei pe bază de scene și roluri care – vădit – nu vor putea evita ”jucarea” unor imagini… ciudate?”

  Nu ! Categoric, nu ! Pantomima nu inlocuieste trairea, slujirea !

 83. Si Ilie L-a cautat in „vant”, „foc” si „cutremur” dar nu l-a gasit decat „intr-un susur bland si subtire”…(II Regi 19:11-13) „Ce faci tu…aici ?” este o intrebare si pentru noi nu numai pentru cei de la Peniel . Acolo a fost doar inceputul…

 84. „Trebuie sa oprim totul doar pentru ca Diavolul s-a strecurat printr-o fisura? Data viitoare va fi acoperita.”
  Certamente, si in „invatatura lui Balaam” s-a strecurat Diavolul tot printr-o fisura si uite ce spartura mare reclama Biblia prin cinci autori (pentru ca marturia sa fie adevarata prin „doi sau trei martori”, adica…cinci !), adica in Numeri 22:15-35; Deuteronom 23:3-6; II Petru 2:15-17; I Ioan 3:10-15; Apocalipsa 2:14-15; 2:4-6.

  Ce garantie aveti ca „data viitoare va fi acoperita”? Daca lipseste de la inceput duhul vegherii si dai satisfactii mustind de senzatii lumesti unei generatii aplecate mai mult spre „oalele cu ceapa, usturoi si praz din Egipt” (temandu-te sa nu o „pierzi”) decat spre mana care se pogoara din cer, atunci nu va mai fi nicio „data viitoare” ! S-a creat doar un precedent care va largi „fisura” ! E doar o chestiune de timp…
  Fisurile din dig dau nastere la inundatii catastrofale. Cat despre „vulpile mici” aceste strica „FLOAREA VIITORULUI ROD AL VITEI”! (vezi Cantarea Cantarilor 2:15). Oare tineretul nostru nu reprezinta viitoarea vie, in floare deja, a Bisericii Domnului ?
  Prea de timpuriu li „s-a scarbit inima de aceasta hrana proasta „! (Numeri 11:4-6; 21:4-5).
  Si au inceput cu…pantomima care inlocuieste adevarata slujire !
  Invatatura lui Blaam a constat (la inceput) doar din a asista la desfrau…(Numeri 25:25:1-3: 31:16; Numeri 24:14; Mica 6:5).

  De ce „dojeniti” pastorul atunci cand nu da castraveti, praz, ceapa, ustoroi asa cum cereti si isi asuma responsabilitatea asupra manei „care se pogoara din cer „? Oare nu vorbea apostolul Pavel in II Timotei 4:3-4 despre aceste vremuri de…fisurare ?
  Nu pastorul duce poporul in desfrau incepand cu…”pantomima” ci inima nespus de inselatoare si deznadajduit de rea ! (Ieremia 17:9-10).

  Fie placute cuvintele acestea inimii dumneavoastra…”chiar daca ca si noi si ei sunt nedesavarsiti, vase de lut.” Olarul asteapta sa desavarseasca doar pe cel care doreste sa se „coboare in Casa Olarului”! (Ieremia 18:2-13) „Fecioara lui Israel a facut grozave blestematii !” (versetul 13 b).

 85. Val , Frate Ionescu, scuze ca intervin, nu sint chiar asa de sigur ca Fr. Iosif Ton ar fi de acord cu ce se intimpla la Peniel. Citez aici dintr-o predica /transcript

  „Dar, când iei un grup de tinerei care nu ştiu bine ce-i relaţia personală cu Dumnezeu şi nu ştiu ei înşişi ce-i adevărata închinare şi-i pui pe ei să conducă închinarea, cu cântări de genul care le place lor, nu-i de mirare că nu mai are loc închinare în duh şi în adevăr, ci are loc tulburare şi frustrare.

  Mai mult, când fetele sau femeile din acest grup vin îmbrăcate sexy, toţi bărbaţii se vor uita numai la ele şi, în loc de închinare, va avea loc acolo curvie în gând, care este atât de necruţător condamnată de Domnul Isus (vezi Matei 5:27-30 şi Luca 17:1-2).

  (via rodiagnusdei.wordpress.com)
  http://rodiagnusdei.wordpress.com/2011/03/23/biserica-ce-facem-cind-venim-la-adunare-predica-iosif-ton/

 86. @Pete cineva lanseaza atacuri: asta releva gradul incipient de maturitate spirituala. Sa poti spune „pofta buna frate” la o asa masa, scuze, dar tu nu esti frate. As putea spune si eu, in Numele Domnului sa te tai in bucati, nu?
  Te rog frumos sa fii cu bun simt si cu tact, fara atacuri la persoana.

  Eu sunt indignat de o atitudine, de un gest, de un val de reactii care vad ca apare pe web – val care nu mi se pare ca are la baza un fundament de paie – emotii.
  Au sarit oameni in sus mai cu „acordul” mai cu „miscarea satanei” si deja simt ca pute. Au uitat de bun simt, de codul bunelor maniere.. s-au intrecut in lansa acuzatii si calificative care mai de care mai indraznete, aratand unul mai multa autoritate/superioritate decat altul. Asta e un pseudocrestinism care tinde catre cretinism!

  Asa cum am promis, imi voi argumenta opinia pe blogul personal: http://idave007.blogspot.com peste aproximativ 10 ore.

  Blessings!

 87. C.I.

  Iosif Ton promoveaza dansul (sau cel putin il aproba din plin).. chiar a etichetat Bisericile unde nu se practica inchinare prin dans si in stil carismatic: „tepene, fara viata si cam moarte”, in articolele lui pe stiul Strajeri… Cred ca a-ti inchis ochii la acesta pt ca va e prea drag.. In plus, IT a predica la Peniel si sunt convins ca va continua sa predice acolo…

 88. Mediesanule

  Lupta cu rock-ul este pierduta. Rock-ul este aici sa stea, acuma tre sa ne luptam impotriva la hard-rock sau punk-rock sau alternative rock. Stilul de rock pe care The Beatles il cinta acum 40 de ani- la concertele crestine actuale – suna ca muzica clasica…. prea melodioasa si mult prea leeenta … nici vorba ca tinerii sa „simta harul” pe asemenea muzica lenta,.. 🙂

 89. Daveoo7 dupa felul cum gindesti cred ca te-ai asezat singur la masa chiar neinvitat si te-ai delectat din bucataria pe care ai descris-o mai sus asa ca pofta buna frate.

 90. Frate Dyo,
  este o diferență foarte mare între cazul Iosif Țon și Peniel!
  În primul rând pentru că nu l-am auzit pe fratele Țon să încurajeze dansul, angajarea de trupe profesioniste formate din oameni ne-născuți din nou să ”slujească” pe scenele unor conferințe creștine, etc.
  Eu pot îngădui multe diferențe de vederi în anumite privințe (apreciez și iubesc pe frații baptiști chiar dacă eu cred în imperativul botezului cu Duhul Sfânt și vorbirea în limbi ca semn inițial – nici toți frații mei penticostali nu mai cred așa) dar nu pot tolera o învățădură după poftele oamenilor care deschide larg porțile păcatului, mai ales în contextul unei adunări de tineri care sunt mai vulnerabili la aceste ațâțări ale firii pământești. Oricum ați lua-o, dvs. chiar nu vedeți diferențele?…

 91. @mediesanul

  Ferice de tine, mediesanule, pentru că nu carnea şi sângele ţi-au descoperit aceste lucruri.
  Avem un nou profet-apologet: mediesanul.

 92. Vă rog să considerați – retoric dacă altfel nu – următoarele întrebări:
  1. Considerați că în cadrul unei conferințe neo-protestante de tineret poate ”sluji” o trupă de profesioniști dar ne-născuți din nou? Verificați și veți vedea că cei de la Peniel promit colaborarea și în viitor cu această trupă.
  2. Este pantomima un mod de prezentare a Evangheliei pe bază de scene și roluri care – vădit – nu vor putea evita ”jucarea” unor imagini… ciudate?
  3. Poate continua mișcarea Peniel fără nici o supraveghere și subordonare? Poate ea să fie o instituție parabisericească dar în același timp să acapareze tineretul din biserici expunându-l la manifestări de genul celor de la Oradea?
  Înainte de a vorbi despre monstruozitatea dansului lasciv de pe scena Peniel, cred că avem de a face cu mai multe probleme de fond! Grave!
  Cristian Ionescu

 93. Ruben, nici nu poate fi altfel… Dacă CP ar fi „acasă” asta ar însemna că Tatăl din pildă ar fi fost un tată compromis şi că fiul cel mic din pildă avea tot dreptul să fie un rebel.

 94. @Mihail

  “Adorian, conform cu cunostintele tale biblice, tu crezi ca un pastor,care declara pe Isus ca mintuitor personal si-l slujeste dupa puterea data de Dumnezeu (vointa si ifaptuirea) este sfint?”
  Să-mi fie cu iertare dar argumentul dumitale este foarte slab. Faptul că Martorii lui Iehova şi Mormonii fac adepţi, asta nu califică aceste secte ca fiind sfinte. „Plecaţi de la mine, niciodată nu v-am cunoscut”. Singurul standard în calificarea unui creştin/slujitor este roada Duhului. Prima roadă a Duhului este dragostea. Lucrurile în care Peniel este diferit de acuzatorii săi, sunt acele lucruri despre care Biblia spune „şi dacă în vreo privinţă sunteţi de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privinţă.” Diferenţele nu constau nicidecum în probleme majore. Astfel reacţia acuzatorilor este total disproporţionată şi nerealistă. Sfinţii situaţiei sunt cei pe care Hristos îi descria cam aşa „călăuze oarbe, care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!”. Este foarte greu să mai găseşti astăzi „inimă de pastror”… Azi toţi sunt prooroci şi apologeţi.

  „Citeste postarile fr Paul Dan”
  Din ce-am citit până acum, am dat numai de dansuri erotice şi de fete îmbrăcate indecent prin biserici. După părerea mea, un om care numai chestii din astea vede, are probleme grave. Paul Dan nu este chemat să dea lecţii de modă pocăiască femeilor şi copiilor altora. Dacă dumnealui numai din astea vede, există ceva problemă. Nu înţeleg de ce nu aplică sugestia Domnului Isus: „dacă ochiul te duce în păcat, scoate-l”. Domnul Isus nu spune: „puneţi burqa femeilor” ci spune „scoate-ţi ochiul”. A nu se înţelege că pledez pentru indecenţă, dar acei „apologeţi” care numai femei îmbrăcate indecent văd, au ceva probleme serioase.

  „tucalarilor securitatii care fara nici o nerusinare stau in fruntea Cultului penticostal din Ro”
  „Fratele” Paul Dan să-şi vadă de secta lui din San Diego sau de unde-o mai fi. De obicei ăştia care fac ordine prin bisericile, organizaţiile şi cutele de care nu aparţin, nu au nici un fel de autoritatea pe-acasă. Frustraţi fiind cer demisii pe la casele altora.

  „Oare tu sa fi produs “penibiel”?”
  (?!?!?!?!) Nu înţeleg. Poate mă întrebi dacă am vre-o tangenţă cu organizarea Penielului? Nu n-m nici o tangenţă.

 95. Mike, you had a super comment! Also, great inputs from Gabi Bogdan and „mediesanul1234”. Brothers, keep up the good work and fight apostasy.

  Pastor Paul Dan

 96. Daca vei citi cu atentie vei vedea ca nu l-am comparat pe Ton cu Peniel, ci metodele sectare ale contestatarilor acestora. Nu este acelasi lucru. Putina atentie, rogu-va!

 97. Pentru cei care cred ca Peniel e sfant si ca Apararea Lui Cristain ionescu si Petrica Lascau nu e justificata (da.e vorba de aparare nu de un atac.Singurul care a atacat a fost Penielul) am sa-i rog sa citesaca acest articol
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/06/11/peniel-un-acord-de-colaborare-desconsiderat-si-incalcat/
  Poftiti .Cititi si minunati-va.
  Oare inselaciunea nu e pacat?In societate,daca faci asa ceva esti dat in judecata sau mergi la puscarie.
  Oare nu ar fi mai bine ca sa investigam totul inainte de a ne da cu parerea?Ne-ar scutii de embaressment.
  Citind acest articol observam ca Penielul isi incalca cuvantul.Deci lasati-o mai usor cu sfintenia Penielului.

 98. Esti sigur Daveule?. Vezi ca penielul a semnat un contract in 2007 cu CP prin care se angaja sa respecte anumite prevedri.Si anume:no dance,no rock,no lumesc. Ia citeste aici:
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/06/11/peniel-un-acord-de-colaborare-desconsiderat-si-incalcat/
  Poftim .Citeste si minuneaza-te.
  Oare inselaciunea nu e pacat?In societate,daca faci asa ceva esti dat in judecata sau mergi la puscarie.
  Oare nu ar fi mai bine ca sa investigam totul inainte de a ne da cu parerea?Ne-ar scutii de embaressment.

 99. Comparatia intre peniel si Iosif Ton e fortata.Nu-mi amintesc ca fratele Ton sa fi dansat nici sa fi zbierat si urlat in gura mare la concerte rock crestine.
  ATENTIE.Minciuna e pacat.

 100. mariusb.Fratel mai mic din biblie,cand a venit si si-a cerut iertare a venit in chip umil si nici macar nu a cerut sa fie primit in csa. In schimb Acest asa zis frate mai mic al penielului(si da am fost in conferinte de gen peniel) si-a incalcat cuvantul ba mai mult vrea sa-l invite pe Tata(CP) sa pacatuiasca.ori asa ceva nu e biblic.
  Mda.Cum am observat mai sus:penielul si-a trimis propagandistii. Traiasca tovarasul Ceausescu(pardon Oniga)

 101. Chiar dacă există texte ilustrative dure („vulgare”) INSPIRATE atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament (Matei 15:17; 1Petru 2:15; 2Petru 2:12; 2Petru 2:22) folosite de Dumnezeu și de om, să concluzionăm că în general trebuie să aplicăm Efeseni 5:4 și prioritar 1CORINTENI 13 (dragostea agape) în contextul particular al situației în care ne aflăm. Deci dacă citim textul Biblic dur e suficient, nu trebuie să mai inventăm noi alte expresii sensibile, că și cele din Biblie sunt foarte greu de mânuit.

 102. Aş califica sceneta respectivă drept gafă organizatorică. Dacă informaţiile pe care le deţin sunt corecte, cel care a angajat trupa lui Dan Puric nu le-a prezentat celorlalţi organizatori conţinutul scenetei sau detalii privind „coreografia”. Prin urmare, toate criticile aduse fenomenului Peniel sunt, de drept, aplicabile acelei persoane care e responsabilă direct de prezenţa scenetei în program. Organizatorii sunt, desigur, responsabili „prin asociere”, dar nu în aceeaşi măsură.

 103. Cu mult interes am citit toate comentariile cu privire la Peniel.O confirmare pentru mine ca traim vremurile de pe urma de care spune Ap.Pavel in 2 TIMOTEI 3;1-9.Atit in vest cit si in ost,se vad asfel de manifestari.Sint insa oameni ca si Isaia,Ezechiel,Ieremia…care scot la iveala ,la lumina,intunericul care bintuie in crestinismul neoprotestant.Incurajare pentru fratii care cu indrazneala pun in lumina cea ce este ascuns dar si vazut cu ochii:Efeseni 5;6-13.Multa binecuvintare,cu respect M.M

 104. Felicitari fr. Petrica pentru curajul de a va expune la toate aceste critici! Penielul vrea sa fie o rezolvare dar este doar o amagire! Saptamana aceasta am vorbit cu un frate care a avut curajul atunci cand a fost invitat sa vorbeasca la o intalnire sa-i critice pe „fratii” de la Peni(bi)el pentru muzica lor „duhovniceasca” si le-a cerut sa cante o alta cantare pentru ca nu putea vesti Cuvantul in acel context! Urmarea: nu numai ca nu a mai fost invitat dar si mesajul sau a fost sters de pe net de administrator! Nu am citit toate comentariile dar „laviniugabor” spunea ca a simitit „fosnetul” DUhului! Oare! Ma intreb daca a fost Duhul, de ce se impotrivesc la pocainta? Tinerii nu stiu ca Duhul ne indeamna sa traim in sfintenie? Duhul ne indeamna sa traim separat de ceea ce ni se pare ca-i rau? Sunt atatea semne ca lucrarea Peni(bi)el este o lucrare de inselare? Oare Duhul nu le descopera asta? Sau „fosnetul” este prea neinsemant comparat cu „urletele ” de pe scena, si fluieraturile, aplauzele, sariturile din sala? Domnul sa va intareasca in aceasta lupta impotriva pacatului!

 105. Nu sunt in masura sa spun ceva legat de PENIEL 2011 pentru ca nu am fost acolo, dar editiile de peniel la care am participat au fost o binecuvantare pentru mine si prietenii mei. Legat de articolul dumneavoastra, mi se par cam dure afirmatiille. Imi permit totusi sa va atrag atentia ca o sa dam socoteala inaintea lui Dumnezeu pentru cuvintele si actiunile noastre. Cu atat mai mult atunci cand infuentam vietile oamenilor prin afirmatiile noastre.

  Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 106. O femeie ingalata si murdara, nespalata cu gandacii in bucatarie care circula dintr-un colt intr-altul vine si imi cere sa ma asez la masa. Furnicile misuna peste tot pe masa si mirosul este mai mult decat intepator. Primesc un mesaj din Statele Unite de la un vestit Profesor in Gastronomie care imi cere sa mananc din specialitatile acestei femei … care se numeste Cultul Penticostal.

  Iertare, am folosit o imagine „grotesca”, dar reala. Cand un sistem cu structuri de paie nu e capabil sa isi rezolve treburile in bucatarie, de ce trebuie ca unii care au titlul de experti sa imi spuna mie ce sa fac si ce nu? Cand ai oameni care cocheteaza cu minciuna, lipsiti de integritate si fara pic de constiinta in propria-ti structura poti sa mai ai un cuvant si un drept moral sa stai in fata? Deloc. Acesta-i CP-ul!

  Stimate domn Petrica, o intrebare simpla: de ce nu ati scris acest articol in preajma evenimentului? Din clipa aceasta pentru mine acest articol al dvs se incadreaza in categoria Can-Can, Click! si alte ziare de scandal care trateaza subiecte de mare interes pentru multime (prosti, dar multi – Lapusneanul, C. Negruzzi).
  A doua intrebare: oare partea cu „scuzele” de rigoare din partea organizatorilor care au mentionat ca nu asa trebuia sa decurga sceneta, nu ati mai prins-o ?

  Dati-mi voie sa confirm afirmatiile unui stimabil om ce a avut curajul sa puncteze in comentariile anterioare: Peniel-ul a slujit in Oradea cum nu fac altii intr-un an prin proiectele sociale. O privire obiectiva imi spune ca trebuie sa iau ce e bun si sa invat din toate.

  Daca Ford si Benz ar fi fost niste oameni imorali / sodomiti, asta ar insemna sa nu mai calatoresc cu masina pentru ca au fost inventate de niste satanisti ? Just think about…

  A, o mentiune: Peniel nu tine de Cultul Penticostal, iar Cultul la randu-i nu este Big Brother, sa fie clar! Sunt doua entitati diferite si care isi doresc sa aiba aceeasi menire – sa Il glorifice pe Dumnezeu si sa duca Numele Lui pana la marginea pamantului.

  Nu am timp acum sa imi continui replica, dar voi scrie un articol la mine pe blog…

  Blessings!

 107. Val . acuma chiar ma dai pe spate. Tactica tipica, cind vrei sa scuzi ceva te duci la Vechiul Testament, acolo poti sa gasesti o scuza ptr. fiecare pacat sau aberatie.
  2. Nu inseamna ca daca Dumnezeu face anumite lucruri, si noi pacatosii avem libertatea sa le facem.
  3. Sa raminem la invatatura Nou Testamentala, care spune
  Efeseni 5:4
  Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, cari nu sînt cuviincioase; ci mai de grabă cuvinte de mulţămire.

  Destul de simplu , fara sa mai trebuie sa rasfoim VT dupa versete obscure ca sa ne gasim scuze

 108. In gradina penticostala a aparut in locurile neumbrite de stejarii batrani, scorturosi si in mare parte uscati pe un petec de pamant flori frumoase pline de culoare , parfumate …firave. Aparitia lor a fost privita cu invidie de catre stejari ( printre ei si de Scornicesti) si au asteptat aparitia unei buruieni. Buruiana a aparut si chiar daca s-a scos, se cere de catre cei cu pretentii de control si supraveghere calcarea in picioare a florilor multicolore si dedicarea acelui teren pentru …nimic. O realitate trista. Aducem problema asta Gradinarului si-L rugam sa intervina.

 109. Acolo unde întunericul se strecoară în zona luminii (păcatul cu sfinţenia stând la aceeaşi masă), împactul e distrugător.
  Stăteam nedumerit la informaţiile din perioada eclipsei de Soare, care anunţau probabilitatea orbirii pentru cei care urmăresc eclipsa fără ochelari.
  Pe vremea aceea credeam că-i doar o modalitate de propagandă în favoarea vânzării ochelarilor!
  Privind la fenomenul multdiscutat Peniel, tind tot mai mult să cred că sunt ambele influienţe nefaste în joc.
  1. În primul rând, păcatul ne orbeşte, sau folosind un limbaj plastic, ne vâră capul sub aripă, aşa cum fac hoţii de găini pentru ca acestea să nu strige.Poate nu mulţi dintre dumneavoastră ştiu că dacă-i pui găinii capul sub aripă şi o laşi liberă, e precum ai paraliza-o. Stă cuminte ca un pisoi la mângâiere.
  Astfel îmi închipui eu situaţia prezentă a Penielului; diavolul i-a pus capul sub aripă şi totul e OK, nu vede nimic, nu aude nimic; câinii latră iar caravana de anul viitor va continua nestingherită.
  2. Cel de-a doilea aspect, e cât se poate de vizibil că-i cel comercial. Liderii grupării, exagerat de discutată zilele acestea, au în vizor publicitatea.
  Cu cât e mai divers programul, pe atât creşte afluienţa publicului, mărimea chimirului. Ce-i dacă-i „Pass partout” o formaţie din lume, dacă ne sporim averea prin asta? Acesta-i şi motivul pentru care activitatea nu a intrat sub tutela Cultului: noi gestionăm fondurile, noi împărţim banii!
  Păcat de acest dublu compromis cu diavului în forma lui contagioasă şi mamonică!

 110. Frate Lascau, analiza d-voastra este fair si echilibrata. Bineinteles ca unii nu vor fi de acord, dar asta nu schimba cu nimic realitatea trista a celor petrecute la
  peniel, sau realitatea lipsei de ucenicie si ghidare
  a generatiei tinere. Sper ca articolul sa fie citit de cine trebuie, si in loc de reactii copilaresti si firesti, sa faca pasi in directia angajarii in ucenicizarea si caluzirea generatiei tinere. Multumim de articol.

 111. Frate Cristian Ionescu aveti dreptate nici eu nu am fost de acord cu acel dans dar sa stiti ca nu vam vazut sa faceti un comentariu la copii pastorilor care fac politica si sunt in partide politice asta nu vedeti dvs sau este ingaduit sa faci propaganda politica si sa fi si crestin?

 112. @Adorian, conform cu cunostintele tale biblice, tu crezi ca un pastor,care declara pe Isus ca mintuitor personal si-l slujeste dupa puterea data de Dumnezeu (vointa si ifaptuirea) este sfint?Oare iti place si tie mai mult „bre” decit „frate”? Pai asculta o parere personala, fr pastor Paul Dan este un sfint a lui Dumnezeu, sunt sute de persoane care marturisesc ca s-au intors la Isus prin slujirea lui, iar daca mai are greseli, cu atit mai mult are nevoie de iubirea noastra si de rugaciunile noastre.Citeste postarile fr Paul Dan si ai sa vezi mult mai clar imaginea bisericilor evanghelice din zilele noastre.Si stii de ce poate spune adevarul? Pentru ca nu este condus si nici nu este sub tutela tucalarilor securitatii care fara nici o nerusinare stau in fruntea Cultului penticostal din Ro, fr Paul Dan este crescul in LIBERTATE in ultimii 40 de ani, alta imagine in alta oglinda.Oare tu sa fi produs „penibiel”? Ceva ma face sa cred ca DA. Fii binecuvintat.

 113. Stiti cum este „trezirea” asta vis a vis de ceea ce inseamna Peniel? Este exact acelasi lucru cu trezirea baptistilor care s-au dat jos din pat intr-o dimineata cu revelatia ca Iosif Ton nu mai este baptist.
  Este exact aceeasi patologie: dezamagiri, demonizari, filmulete, deziceri, dezvaluiri retroactive si puzderia de viteji care au stiut de la inceput ce „poama” este de fapt in spatele subiectului … Dragilor penticostali, ati cazut in aceeasi capcana in care s-au zbatut cu o juma’ de an in urma, prietenii vostri baptisti …

 114. S.G.F.

  Sa nu mai vb de limbajul din unele capitole din Ezechiel (14-18, ceva de genul), care chiar te dau pe spate.. chiar si Ilie a folosit limbaj „grotesc” pe Mt Carmel–tradus cu sfiala de Cornilescu….toate pot fi ok in context.

  As fi f deacord cu ciriticii Penielului, daca Peniel ar sustine ca faza cu pantonima a fost ok… Dar atata timp cat oamenii se recunosc ca au gresit, si mai ales ca au gresit neintentionat, pt ce se cere razbunari si se fac acuzatii nefondatte?!.. A FOST O GRESEALA!!!! A trecut. Gata! Ce, vreti sa nimiciti lucrarea pt ca s-a gresit?? Si Avraam si toti dupa el au gresit, chiar mult mai grav…E parte din viata, din lucrare–cine munceste greseste… .Problema nu e dansul pt critici, este toata conceptia Peniel….Dansul e doar pretextul de care se pot lega si au facut din tantar armasar….

  Cica Peniel nu da socoteala nimanui! Pai cui sa dea? CP cui da socoteala, nu tot comitetului pe care si l-au ales??!!! Nu vad diferenta…

 115. PENIELUL== A FOST ȘI CRITCAT ȘI APĂRAT ÎN ACELAȘI TIMP. CRITICAT DE UNII ȘI APĂRAT DE ALȚII.
  Ei vor putea alege ce este bun ( chiar dacă aceasta se găsește în critici ) , să rupă rădăcinile care dau … LĂSTARI DE AMĂRĂCIUNE…. și , slujindu-L pe Dumnezeu, să-și continue drumul spre veșnicie. Cred că au avut multe de învățat de aici și experiențele negative pot fi cel mai bun ÎNVĂȚĂTOR pentru viitor.
  În MATEI 14 V 22 – 33 descrie scena furtunii izbucnită pe mare iar ucenicii îngroziți . Deodată ,prin furtună , pe apa îl zăresc pe ISUS. S-au speriat și au țipat, dar toate lucrurile s-au isprăvit cu bine. Îndemn pe cei de la PENIEL să nu disprețuiască pe cei ce-i critică și să păstreze TOT CE-I BUN. ISUS VINE ȘI PRIN FURTUNĂ, TOCMAI CA SĂ-I PUTE-ȚI VEDEA PUTEREA LUI. Ne rugăm Domnului pentru voi și Domnul să vă ajute să-L slujiți cu adevărat și în Împărăția Lui să fim cu toții ÎMPREUNĂ.

 116. Petru Laze

  Ma bucur ca fratii pastori au inceput sa se trezeasca odata cu bomba aruncata de PENIEL. Din comentarii am inteles ca Tatal reprezinta CULTUL, fiul cel mare, bisericile Mari, fiul cel Mic, bisericile(organizatiile) Mici mai departe de cult adica PENIEL. Ce este trist la PENIEL este ca n-a plecat de acasa n-a iesit din cult ci a adus lumea in casa cultului (biserica). Daca totusi va fi exclus din cult atunci se va implini pilda Domnului din Luca 15 Fiul cel mare adica bisericile mari vor fi impotriva si-l vor critica. Daca PENIEL se va pocaii atunci cultul il va primi din nou? Nu stim. Ceea ce stim din Biblie este ca fiul risipitor a avut unde sa se reintoarca , Tatal n-a falimentat.
  Ce se va intimpla daca Cultul va ramine logodit cu statul? Nu cumva alunecam inapoi in istorie cu 1500 ani ca pe timpul lui Constantin adica la faliment. Nu cumva?

 117. Frate Petricã,

  Îmi plac extraordinar de mult ultimele douã propoziţii. În ultimele 8 luni am meditat foarte mult la acest aspect, dar vreau sã întreb, înainte de a o face Gabi Bogdan :-): asta este permis? Dacã da, în ce condiţii??

 118. Interesante si palpitante subiecte a adus sceneta conferintei Peniel,dar scenetele de avergura ce se petrec in o realitate azi in anumite Biserici in zona diasporei si chiar ca aduc o alunecare de la mintuire nu doresc sa se cunoasca si nici sa se admita!!!!Ce ushor se expun criticile pentru cei dinafara cercului de prezenta si ce greu este sa ne curatam tarlaua noastra de neghina si alte lucruri mai putin crestinesti!!!!Sint surprins sa citesc comentariile care apar si sincer sa fiu mult as dori ca puterea DUHULUI SFINT sa descopere si mizeria care este ascunsa sub presh si multi Lideri chiar accepta sa fie maturata si pastrata acolo!!Dar sincer sa fiu in curind aceasta mizerie va fi scoasa si o sa vedem cum si ce subiecte o sa apara!!!!Puterea DUHULUI SFINT la provocari de acest gen lucreaza si lumina chind se aprinde va face sa se vada toata mizeria care acum mocneste si se acreste sub presh.mesajul si aseara cu privire la o alterare a fost foarte bine explicat si oul stricat aici a facut mai mari ravagii in Biserici dechit la conferinta Peniel si cu un pacat cu mult mai mare ;Minciuna ,inshelatoria in apocalipsa capitolul 21 cu versetul 8 are un efect mai puternic dechit sceneta dansului fiului risipitor!!!Acea sceneta a fost expusa cu un scop si azi legile de justitie sint iar cu un scop ,insa cei cu pretentie de a detine DUHUL SFINT ar fi bine sa fie interesati de indemnul ap.pavel din Coloseni 3 cu 9 la 17.Ori din anumite comentarii si pretentii traite ;una se vorbeste si pretinde si alta se traieste si se intimpla!!mai bine fiecare ar aprinde lumina in personalitatea sa pentru a -si vedea pata ce o detine si din astfel de atitudini sa ajunga la ce SCRIPTURA SPUNE!!!Si sa nu uitam indemnul din coloseni 3 cu 23 la 25.

 119. „fara sa va lasati inspaimantati de potrivnici; lucrul acesta este pentru ei o dovada de pierzare” (Filipeni 1:28)

  Draga frate Lascau,

  Nu va lasati inspaimantati de potrivnici nici dvs. nici pastorul Cristian Ionescu! Cu toate ca unora nu le place, comparatia pe care ati facut-o intre fenomenul Peniel si fiul risipitor este cit se poate de potrivita. Nu am nici un interes sa va laud, stiti ca avem pozitii diferite teologic in anumite domenii. Peniel afecteaza nu numai miscarea Pentecostala, dar pune in pericol tineretul evanghelic Roman.

  Personal apreciez claritatea, baza Biblica, cit si o tratare comprehensiva pe care ati facut-o pentru Peniel Oradea 2011. Sunteti in tandem perfect cu pastorul Cristian Ionescu.

  Observ ca nu aveti in prezent prea multi sustinatori. Nu ca nu ar fi. Dar liberalii si libertinii totdeauna sunt foarte vocali. Iata ce spune Scriptura: „fara sa va lasati inspaimantati de potrivnici; lucrul acesta este pentru ei o dovada de pierzare, si de mantuirea voastra, si aceasta de la Dumnezeu. Caci, cu privire la Hristos, voua vi s-a dat harul nu numai sa credeti in El, ci sa si patimiti pentru El.” (Filipeni 1:28-29).

  Versetele de mai sus ar trebui sa ii infioare pe cei care sustin Peniel Oradea 2011. Argumentele lor sunt lamentabile si dovedesc ca nu au Duhul. De aceea Pavel spune „pentru ei este o dovada de pierzare”. Ei au nevoie de pocainta autentica verificata in timp.

  Mai este un lucru. In acelasi capitol la versetul 16, Pavel spune ca el era chemat sa apere (apologia) Evanghelia. Observati ca detractorii se mira cum indrazneste cineva sa ii conteste si ii nemultumeste puterea Cuvintului care ii condamna. Ei sunt crestini emergenti care ar dori sa existe un dialog fara sfirsit, fara concluzii ferme, in timp ce ei vor continua nestingheriti sa isi implementeze agenda lor lumeasca si pacatoasa.

  Asadar, nu va lasati inspaimantati.

  Pastor Paul Dan

 120. Frate Petricã,

  nu consider cã este corect sã rostim verdicte doar pe baza celor petrecute recent, acestea fiind mai degrabã ceva unic, fãrã a ţine cont de toate implicaţiile pozitive, schimbãtoare de vieţi şi destine ale acestor conferinţe.

  Asta nu înseamnã cã nu trebuie sã ne exprimãm opinia sau dezaprecierea faţã de cele petrecute, ci cã ar trebui sã luãm în considerare şi discuţie şi aspectele pozitive ale acestei, precum şi ale altor conferinţe, de la care zeci de tineri au plecat schimbaţi pe viaţã şi despre care nu s-a pierdut nici o vorbã pe bloguri…

 121. Posibil a fost ceva duh sau poate duhuri, insa cu siguranta Duhul Sfint nu s-a pogorit in acel anturaj lumesc.
  Cel mai bine ar fi sa te cercetezi, sa nu te trezesti ca esti pe acelasi drum cu Dumnezeu , dar sa mergi in sens invers. Dumnezeu sa-ti ajute!

 122. Pledoarie pentru pocăință:

  Care este cartea (profeția) din Biblie care începe cu M_ _ _ _ _ I (se termină cu I) și conține limbajul „vulgar” al Lui Dumnezeu, în capitolul 2 ?

 123. Draga frate Ionescu,

  Umand concluzia logica a celor sugerate de dumneavoastra inteleg ca totul este ok. atata timp cat aruncam si apa si copilul pe fereastra. Cam contradictoriu…Imi aminteste de un joc din copilarie (care nu a fost foarte de mult in urma) faceti toti ce fac si eu.

  Multumesc oricum pentru apleacarea asupra umilului meu comentariu!

  Cu admiratie pentru pasiunea dovedita,

  M.B.

  P.S am frecventat si taberele nationale… inca imi amintesc cum ati vorbit despre Ghedeon si cu cat drag ati prezentat formatia Omega. De atunci pana in ziua de azi mi-am dorit sa va aud predicand. Va rog lasati-ma sa va si citesc cu drag (nu mai folositi cuvinte atat de dure, cand vorbiti despre fratii mai mici fie ei si „rataciti”.

 124. Dragă mariusb
  ”aruncati apa murdara pe fereastra impreuna cu copilul”
  _________________________________________________
  Să aveți grijă nu cumva să aruncați dvs. doar copilul!…

 125. Frate Ionescu, nu stiu ce vedeti realist la acest comentariu. Citandu-l ma simt putin intre „zambet” si „suspin”.

  Zambesc gandidu-ma ca toti romanii din America care si-au dat cu parerea pe mariginea celor intamplate la Peniel s-ar fi calificat pentru „aflarea in treaba la romani”( un subiect despre care Petre Tutea spunea ca ar putea scrie o teza de doctorat ). Fratele Lascau spune despre CP. ca si-a pierdut dreptul de a sanctiona liderii Peniel…urmand aceasi logica ma intreb, ce drept au toti pastorii din America (ce au ramas acolo chiar dupa terminarea persecutiei religioase in Romania) sa recurga la o astfel de atitudine fata de Peniel?

  Suspin pentu ca:
  a. modul in care ati condus tot acest demers nu va face cinste. Nu incalcati flagrant orice norma jurnalistica…ci chiar pe cele ce tin de discursul crestin.

  b. criteriul de alegere al predicatorilor este unul fals. Penielul, este exceptie de la aceasta regula. La primul Peniel la care am participat a predicat fratele Ton. Alerga dupa senzational in 2005? Sau fratele Gog, Cristi Barbosu, Nelu /muresan de la Turda, Oli Oniga? Ma indoiesc. Oricum, in comparatie cu se intampla la serile de evanghelizare din bisericile penticostale credeti-ma Penielul este pistol cu apa.

  c. aruncati apa murdara pe fereastra impreuna cu copilul. De ce nu pomeniti niciunul de proiectele sociale intreprinse de Peniel in colaborare cu primaria Oradea. De maratonul de rugaciune…am fost acolo dupa ora 1 noaptea, cateva sute de tineri se rugau si cantau plini de bucurie.

  d. Penielul nu a luat cea mai inspirata alegere prin invitarea unei trupe laice (dar cred ca si-a invatat lectia). Suspin mai mult insa cand nu acordati circumstante atenuante si aruncati cu atata usurinta la gunoi iertarea ceruta de liderii Peniel, atat la terminarea programului cat si prin comunicatul din 17 aprilie. De fapt, cei care sunt in masura sa-i ierte au facut-o de mult.

  e. nu inteleg ce criticati in final, ca practica organizatiei Peniel nu este coerenta cu practica bisericii penticostale din Romania? si atunci avem o problema de coerenta si in consecinta de anti-realism religios. Sau ca practica Penielului nu corespunde unor standarde divine, iar in acest caz avem o problema de corespondenta si atunci vorbim de realism religios. Daca o criticati pe prima s-ar putea sa fiti un anti-realist religios, in acceasi breasla cu profesorul de la Cambridge si preotul ateu Don Cupitt. Daca criticati ultima varianta sau pe amandoua, atunci va rog sa o faceti in dragoste , dand dovada de minima moralia si de ce nu cu mai multe argumente. Surpinzator nu toti tinerii ce frecventeaza Penielul alearga dupa senzational.

  In Hristos,

  marius b. (un tanar ce va continua sa frecventeaza evenimente Peniel)

 126. Ca unul care cunoasteti foarte bine pilda fiului risipitor ,cred ca in mod constient nu ati vorbit despre FRATELE MARE a lui Peniel. E provocarea noastra a cititorilor. Eu il identific in acei ce se cred mai buni si cuminti. Ei nu au vazut scene de dans mai lungi de 10 secunde.Lor (FM) ,parintii (CP) trebuie sa le dea socoteala pentru nerespingere si nepedeapsirea lui Peniel.Fiindca FM are cei mai multi sustinatori in romanoamericani si e bogat , poate pune presiune pe CP ca sa-l reduca la supunere pe Peniel fata de sfanta traditie a casei CP. Daca-mi dati dreptate atunci cartea despre Fiul Risipitor pe care ati scris-o are o alta valabilitate.

  Nota : CP= Cultul Penticostal

 127. Frate Petru Lascău, pot fi de acord cu realitatea prezentată de dumneavoastră. Totuşi nu sunt în nici un caz de acord cu alegoria folosită. Dacă tineretul creştin din România (implicit Peniel) sunt „fiul pierdut”, în mod cert Cultele (Penticostal şi Baptist deopotrivă) nu reprezintă „acasă”. Cultele pot fi numite maxim „fratele mai mare”. Cei care se pretind a fi sfinţii situaţiei, se pare că nu l-au cunoscut niciodată pe Tatăl deoarece manifestă numai invidie şi ură. Tatălui şi acum îi plânge inima pentru amândoi fiii.

  Îl cunosc pe Lucian Oniga necesarul pentru a-mi putea face o părere realistă despre el. Chiar dacă nu împărtăşesc multe din părerile şi viziunile sale, totuşi am ajuns la concluzia că Lucian Oniga este sincer în ceea ce face şi face totul ca pentru Domnul (acum, faptul că Domnul nu este de acord cu unele alegeri ale sale, este altă poveste). Lucrurile vor decurge din rău în mai rău şi Penielul, „după ce va ajunge la porci”, se va întoarce acasă. Lucian Oniga nu are nici un interes ascuns aşa cum aţi lăsat dumneavoastră să se înţeleagă în mod indirect din citatul următor: „dacă nu vin mai mulți tineri anul acesta ca anul trecut, organizația nu face bani suficienți.” Deci într-un final, Penielul se va maturiza şi se va întoarce acasă.

  Dacă aşa stau lucrurile, singura şansă de pocăinţă pentru Cultul Penticostal „fratele mai mare” sunt tinerii creştini implicit Penielul „fratele mai mic”. În mod sigur Cultul Penticostal nu este soluţia pentru Peniel. Peniel trebuie să aibă experienţe proprii dacă nu vrea să înveţe din experienţele altora. Dar într-un final, singura şansă a „fratelui mai mare” rămână „fratele mai mic”. Aşa că biciuiala tinerilor creştini implicit a Penielului înseamnă biciuiala singurei şanse a creştinismului Românesc. Cine nu ştie ce e aia dragoste ar fi mai bine să o lase baltă.

  Ar fi interesant de văzut ce părere aveţi despre spusele ălora ca Paul Dan şi toţi sfinţii care îl aplaudă.

 128. Nu am vrut sa merg. M-am considerat poate un pic din alta generatie dar m-am dus. Am fost acolo. Am fost acolo si am auzit predicile. Am fost in primele randuri fiind in bataia difuzoarelor la inchinare. Am vazut si pantomima…pana la capat.

  Ce cred? Cred ca sunteti un pic prea dur in exprimare pentru cineva care nu a simtit fosnetul Duhului din sala respectiva. Au fost cu siguranta exagerari dar care e biserica in care nu sunt? Trebuie sa oprim totul doar pentru ca Diavolul s-a strecurat printr-o fisura? Data viitoare va fi acoperita. Nu vreau sa pornesc in polemici, argumente si cuvinte fara rost…afirm apasat atat: eu am simtit duhul in toata splendoarea Lui acolo, in toata frumusetea si acceptarea si cred ca merita sa-i incurajam pe cei care au indrazneala sa paseasca mai departe, chiar daca ca si noi si ei sunt nedesavarsiti, vase de lut. Ce incurajator sa stim ca cu totii ave un Olar.

 129. Frate Emanuel,
  Critica nu este disproporționată și știți de ce? Pentru că de la un demonizat nu ai altceva de așteptat. El este în lumea lui! Când însă fenomenul este promovat în cadrul unei conferințe creștine este cu mult mai de osândit! Domnul Isus spunea că întunericul omului care ar trebui să fie lumină este mai… întunecos decât întunericul natural al lumii. Pentru mine atacul din interior este întotdeauna mai periculos decât cel din afară. Am deplâns împreună (și pe bună dreptate) acțiunile de trădare a Bisericii Domnului de către oamenii care aveau responsabilitatea să o reprezinte și să îi apere interesele. I-am considerat mai vinovați decât pe oamenii sistemului de opresiune, nu? La fel și în acest caz! Agenții de contaminare din interior sunt cei mai de condamnat. Cred că este bine să folosim același etalon, nu credeți?

  Frate Petrică,
  felicitări pentru abordarea extrem de… realistă a fenomenului!

  Cristian Ionescu

 130. N-am avut vreme să comentez câte ceva pe marginea „isteriei Peniel”. Nu sunt un fan al acestor conferinţe, dar cred că retorica folosită pentru a critica (pe drept) dansul din sceneta cu Fiul Risipitor e disproporţionată. Dacă pentru astfel de evenimente folosim eticheta „satanic”, ce folosim pentru un videoclip al lui Marlyn Manson? (despre care precizez că am informaţii doar din auzite).
  P.S. Precizarea e menită să mă pună la adăpost de tirul inchizitorilor care se vor grăbi să mă întrebe de unde ştiu eu cum sunt videoclipurile lui Marlyn Manson.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s