Șarpele nepocăit

Frânturi de versete biblice, scoase din context, pot duce la pretextul unor credințe dintre cele mai absurde. Iată, de exemplu, o parte din versetul 18 din Marcu 16, care spune despre credincioșii adevărați: „vor lua în mână șerpi…”, cum a devenit piatra de temelie a unei credințe destul de răspândite în America.

Am decis să scriu câteva rânduri despre aceasta după ce , săptămâna trecută, un pastor al unei astfel de biserici a murit din cauza unei mușcături mortale a unui șarpe cu clopoței. De același fel de otravă a murit și tatăl lui, fostul pastor al aceleași biserici. Se pare că schimbările de generație nu înseamnă întotdeauna și schimbări de opinii.

Ca să dovedești că ești un creștin autentic, plin de Duhul Sfânt, trebuie să iai în mâini șerpi veninoși și ei nu-ți vor face nimic sau dacă te mușcă, nu ți se va întâmpla nici un rău. Aceasta este credința acestor oameni. Mă mir că n-au luat întregul verset care spune că „dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma”. Și-ar fi putut proba credința cu un pahar de otravă. Puțină cianură de exemplu. Dar, așa este, oamenii au ales proba reptilelor, care tot otrăvitoare sunt. Nu-i așa?

Bietul pastor a murit. „Precis n-a avut credință suficientă”, vor spune enoriașii. „Poate avea ceva ascuns! Cine știe?” În mod sigur nu era pentru ei. Vor aduce un altul care se va pricepe la șerpi. (Vreau să vă asigur că nu fac nici o insinuare ascunsă, la nimeni și la nicio altă situație asemănătoare!)

Pentru toată tragedia asta vina o are nepocăitul de pastor care a și murit din cauza asta. Dacă ar fi fost pocăit nu i se întâmpla nimic.

Nu cred că au dat vina pe șarpe. Cum să pretinzi unui șarpe să fie pocăit?

Vă propun să vizionați și să ascultați o melodie a lui Ray Stevens inspirată din absurditatea și atrocitatea unei astfel de religii.

16 gânduri despre „Șarpele nepocăit

 1. Diferența între cazurile amintite de tine și celor care premeditat iau șerpii în mâini ca să-și dovedească credința, este colosală. Textul din Marcu vorbește despre protecția divină în cazul în care creștinii vor fi persecutați sau martirizați. Capitolul 11 din Evrei dă o listă a celor care au suferit pentru Christos. Doar a parte din ei au fost scăpați. Alții n-au fost scutiți de moarte sau suferințe (Evrei 11:33-40).

 2. Paharul poate fi si plin pe jumatate,

  Nu stiu de ce toti vedeti paharul gol pe jumatate devreme ce sint si credinciosi care nu au luat in mina sierpi dar au baut ceva de moarte si n-au murit, au fost inpuscati si au murit prin inecare. Staretul crestin Rasputin duhovnicul tarului Rusiei Nicolaie al II-lea a fost otravit cu otrava (cyanida) care ar fi omorit 4 oameni si n-a murit, apoi a fost inpuscat cu 4 gloante si n-a murit. Pentru a scapa de el l-au bagat intr-un sac si l-au aruncat intr-un riu (Neva). In drum spre riu i-au pierdut o cisma, a doua zi i-au gasit cizma si au alergat la riu sa vada daca nu cumva traieste, si au gasit sacu gol. Dupa citeva zile l-au gasit inecat dupa ce a iesit din sac.
  CE ZICETI?

 3. și toate astea când ar fi putut să încerce ceva mai inofensiv. să mute munții din loc 😉

 4. Cred că ați mers prea departe comparând unul din darurile Duhului Sfânt cu șerpii… Domnul ne-a promis că „dacă vom cere un pește (de la părinții noștri) nu vom primi șarpe în loc de pește… Deci, dacă voi care sunteți răi știți să dați daruri bune copiiilor voștri, cu atât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!” (Luca 11:11-13).

 5. De acord ca principiu, cu o singura remarca: si in articolul prezentat si in cel utopic („Ce spuneți de “șerpii” noștri? Cum ar fi democrația din bisericile noastre?”) serpii sunt in apropierea (chiar in mana) pastorilor. Si chiar daca „oamenii vad cauza raului” nu pot face nimic pentru ca nu de ei depinde si nu ei sunt cei care pot „scoata serpii din biserica”.

 6. Nenorocirea cea mai mare este că oamenii aceia care au aistat la moartea pastorului lor și acum la moartea fiului pastorului, n-au decis să scoată șerpii din biserică. Oamenii nu văd cauza răului. De dragul tradiției și crezând o minciună sacrifică în continuare vieți omenești. Cu ce suntem oare mai buni când păstrăm moșteniri sau erezii în ciuda faptului că vedem mereu-mereu victimele lor? Ce spuneți de „șerpii” noștri? Cum ar fi democrația din bisericile noastre?

 7. Pastorul cu pricina a asistat acum vreo 30 ani la moartea tatalui sau (pastor in aceasi biserica) in aceleasi imprejurari. A vazut cu ochii lui cum sarpele l-a muscat pe tatal sau si acum a incercat si el acelasi lucru….Dovada ca nimic nu se invata de la altii, ci pe propria piele….

 8. Cred că o să vină cineva. O altă victimă. În loc să scoată șerpii, vor mai ucide câțiva pastori. Sună familiar, nu? Păstrăm șerpii și aducem noi pastori…

 9. Ma intreb daca in biserica respectiva mai rivneste cineva sa fie pastor.

 10. Duminica aceasta am avut o asemenea discuţie cu un frate, dar el a rămas tot la „asa am primit”

  Ce pot spune decat: Ai mila Doamne!

 11. Reblogged this on Vanitas Vanitatum and commented:
  Mă uimesc cei care spun: noi aşa am primit, iar apoi citează „Adu-ţi aminte, dar, cum ai primit şi auzit!” Apocalipsa 3:3a … iertaţi-mi îndrăzneala: cei care spun aşa denotă imatuirtate spirituală sau dacă vreti, lipsa maturităţii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s