Din dosarele Securității

Zilele acestea mi-a căzut în mână cartea: „Recurs la ‚Răcumpărarea memoriei’ penticostale” publicată de Dr. Ioan Ceuță, la Editura ‚Lumina Evangheliei’ din București.

În postarea de față mă abțin să facă referițe la carte, subiectul ei și conținutul ei. O fac actual alții mai documentați, cum af fi pastorul Vasilică Croitor și profesorul Dr. Emanuel Conțac, ale căror bloguri vă invităm să le citiți.

În cartea lui Ioan Ceuță am găsit fotocopia unui document, NOTĂ de analiză din Octombrie 16, 1989, întocmită de colonelul Goran Gheorghe, în care apar o serie de detalii pe care le cunoștea Securitatea comunistă despre cursurile de studii biblice organizate prin Bible Education by Extension (sau BEE, cum le numeam noi). N-a fost o supriză pentru mine să-mi găsesc numele în acest document al Securității. Informația este adevărată dar parțială. Nu doar că am participat la organizarea primelor cursuri BEE între penticostali, dar am condus personal și grupele din Arad, Satu-Mare și Cluj, contribuind apoi la formarea grupelor din Timișoara și Sibiu.

Iată o parte (trascrisă de mine, deoarece o fotocopie ar fi imposibil de citit) din documentul mai sus amintit, pagina 872-873 a cărții lui Ceuță. Public acest fragment în speranța că unii dintre dumneavoastră vă veți aminti de vremurile acelea și veți resimți fiorul acela rece al privirii din umbră, în timp ce veți citi limbajul malefic al istrumentului represiv al statului comunist, ca apoi să fim  mai recunoscători Celui ce ne-a scăpat de el.

„Prin folosirea rețelei informative s-au obținut informații din care rezultă preocupări de organizare în afara caselor de rugăciuni a unor cercuri de studiu biblic cu participarea unor membri penticostali tineri.

În procesul verificării acestor informații, s-a stabilt că adunările clandestine au fost organizate din inițiativa și în prezența unor emisari ai Centrelor Cultice din S.U.A. și Austria, și se desfășurau pe baza cursurilor redactate în exterior și introduse în țară pe căi neoficiale.

În acest context, sub coordonarea Direcției I și cu avizul Direcției a VI-a s-a trecut la documentarea activității dușmănoase desfășurată de CARAMAN CONSTANTIN și principalele sale legături, în vederea destrămării anturajului și neutralizarea acțiunilor lor ostile.

Din cercetările informative, perchezițiile domiciliare și informațiile obținute s-au desprins următoarele concluzii:

 1. Cursurile de studiu biblic în afara caselor de rugăciune au fost inaugurate în anul 1981 la Oradea în prezența unui emisar străin, organizate de inginerul LASCĂU PETRICĂ, membru în conducerea unei biserici penticostale din Oradea, cu participarea a 20 de reprezentanți penticostali din județele Bihor, Cluj, Sibiu și munincipiul București.

Cu acest prilej au fost discutate modalitățile de organizare în clandestinitate a acestor cursuri stabilindu-se pentru început cele două centre de pregătire a instructorilor la Oradea și Cluj.

CARAMAN CONSTANTIN în calitate de instructor pentru zona Capitalei a frecventat timp de 2 ani cursurile de instruire din Cluj organizate lunar (două zile) la diferite adrese.

În București acursurile au fost organizate de CARAMAN CONSTANTIN în anul 1983, formând pentru început o grupă de studiu compusă din 10 tineri penticostali (anexa 1), adunările realizându-se la domiciliile unora dintre aceștia în prezența unor emisari străini a căror identitate nu a fost integral cunoscută.

Manualele pe baza cărora se desfășurau cursurile au fost aduse pe căi neoficiale din occident de emisari ai centralelor cultice din Austria și S.U.A.

Fiecare cursant, după testări periodice avea obligația să-și formeze o altă grupă de studiu compusă din 4-5 membri selecționați din bisericile penticostale ale comunităților.”

8 gânduri despre „Din dosarele Securității

 1. BBE,

  Nu ma indoiesc ca Dl. Dr. Ceuta are cunostinte in organizarea cursurilor BBE deoarece l-am cunoscut in anul 1988 cind a organizat la Sacramento 3 seri de unire a bisericilor penticostale rominesti sub un singur sceptru. Eu am participat numai la 2 seri din motive personale, si-au organizat garda personala dupa metode comuniste si apoi ne-au lasat.
  Totusi garda personala a vizitat citeva biserici penticostale in Romania ca drept recompensa.

 2. „Marile caractere morale” ale celor „mascati” in conducerea Cultelor inca lupta din rasputeri sa-si ascunda nimicnicia prin aceste rabufniri tardive de desculpare publicitara . Cauta sa-si mascheze si sa ascunda cea mai satanica si mai monstruasa crima romaneasca a secolului : Securitatea contra lui Hristos !. Tot ce scrie Ceuta este o desculpare puturoasa, lipsita de legitimitate ,ce continua sa reprezinte simbolic interesele stapanului pe care-l slujeste el si toti cei ce-l aproba !. Un octogenar din Baia Mare se afla in posesia cifrului unui safe tixit cu informatii revelatoare a intregului sistem de retele de coordonare a informatorilor raspanditi in bisericile R.S.R. -ului ,supuse si trecute prin arondare . De asemenea poseda in cele mai mici detalii modul operativ al Securitatii anilor 1950-1989 ,actionand impotriva bisericilor underground.

 3. Majoritatea dintre noi nu le-am cunoscut numele lor adevărate. Purtau nume, de obicei românești și cunoșteau suficient limba română ca să nu dea de bănuit când umblau pe străzile noastre. Unul din ei se îmbrăca la fel ca un șofer de basculantă, avea hainele mirosind a motorină și purta o pungă de rafie (la modă atunci printre gospodine când își făceau piața). Ceea ce știam era că erau profesori sau asistenți la câteva colegii biblice din Statele Unite și lucrau în Austria la acest „seminar subteran” din România și alte țări din Europa de Est.
  Cursurile BEE s-au răspândit foarte repede și cu efecte deosebite printre tinerii penticostali probabil și din pricina vidului educației teologice din acea vreme.
  Mulțumesc pentru informația prețioasă. Nu-mi vine să cred că sunt în posesia unui exeplar dintr-o ediție așa de specială… și rară!

 4. Dosarele securitatii lasa doar anumite urme sa fie stiute azi si multe persoane azi care sint in viata pot sa spuna adevarul,dar acest adevar nu se doreste sa fie cunoscut in special de unii lideri care au facut un pact cu cei de pe acel timp si inca servesc la anvoane.Cei care au trecut prin birourile securitatii inteleg foarte bine mesajul si stiu la fel de bine despre cine a fost securitatea interesata.Acum oricat s-ar incerca sa se schimbe trecutul ,nu se poate si el ramane o epistola scrisa pentru unii si interesul mare ar trebui sa fie acordat prezentului care are un impact mai ciudat si tot atit de dureros pentru fratii de credinta care ajung in suferinta din cauza celor firesti si cu acelas comportament ca pe timpul regimului trecut .Adica azi nu se mai vinde personalitatea fratelui de credinta ci se raneste si profita de personalitatea si slujirea lui ,aducandu-l in un mare impas si mare durere.Exemplul lui Iuda;Ioan cap.12 cu 4 la 6.Azi nu se mai face pact cu securitatea ci cu partidele politice si rezultatele se expun pe aceasi putere si interes.Deci….Oare ce ne demonstreaza aceste lucruri?Cunoastem si traim invatatura DOMNULUI ISUS?Ori ne expunem in interesul nostru si cel al politicului?

 5. Iute mai circulă informațiile. 🙂 Dl dr. Ceuță deja era neliniștit că unul dintre cele 24 de exemplare ale cărții (sau câte o fi scos la imprimantă) a ajuns în posesia pastorului Croitor. Acum cred că se va alarma și mai mult.

  Una peste alta, ar fi interesant de știut cine erau „emisarii” străini care au organizat acele cursuri BEE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s