Adormirea… Bisericii Creștine

Urmărind acest video-clip, care prezintă pelerinajul a mii de credincioși la Mănăstirea Nicula, cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului din 15 august anul acesta, m-am tot întrebat dacă nu cumva asistăm la adormirea bisericii creștine de azi.

Nu poți să nu fii impresionat de credința acestor oameni. Nu ne putem îndoi de sinceritatea miilor de credincioși ortodocși și greco-catolici care au parcurs zeci de kilometri pe jos sau chiar în coate și genunchi, ca să sărute icoana Sfintei Maria de la mănăstire. Unii sunt încredințați că vor fi vindecați, că vor avea noroc în viață, că Maria le va proteja copiii sau nepoții.

Nu vreau să discut cât de biblică sau cât de corect teologică este credința acestor oameni. Aș avea multe de spus, dar celor care înaintează în coate și genunchi spre icoana făcătoare de minuni, nu le va folosi la nimic. Ei sunt încredințați că manifestările lor sunt bune și dau rezultate.

Mă gândesc însă la preoții și călugării care întrețin această eroare. Analizați succint, îi poți verdea cum înaintează în coloana pelegrinilor, plictisiți, îmbrăcați în odăjdii scumpe, absenți și distrați. Nu știu dacă ar fost gata să schimbe cu femeile și copiii din coloana celor care înaintau pe coate și genunchi. Ar fi fost un gest de adevărată devoțiune din partea lor.

Sărbătoarea aceasta poate să ne deschidă ochii să vedem că o întreagă țară are nevoie de o trezire spirituală reală. Nu aș avea nimic împotrivă să înaintăm spre Christos în coate și genunchi. Nu am văzut însă nicio procesiune în care credincioșii să se umilească astfel în fața Mântuitorului așa cum o fac în fața mamei Sale.

Pe partea cealaltă, probabil oripilați de fanatismul și erezia unei astfel de închinări, noi protestanții, nu doar că o ignorăm pe Maria, dar ne temem chiar să-i pomenim numele. Probabil că atitudinea noastră față de femeia care L-a născut pe Mântuitorul, poate fi rezumată prin gluma cuiva care a spus că dacă Isus este Mirele Bisericii și Maria este mama Mirelui, atunci Maria este soacra Bisericii.

Aș fi tare curios să știu câți dintre pelegrinii de la Nicula vor fi la concertul lui Lady Gaga?

Pentru vizionare, faceți click pe imaginea de mai sus.

13 gânduri despre „Adormirea… Bisericii Creștine

 1. Doamna Maria, va sugerez sa cititi mai cu atentie, eventual sa consemnati pe o hirtie etapele credintei, apoi sa ne spuneti si noua cite ceva .Despre sfinta traditie va rog frumos sa-mi permiteti sa va spun ca sunt niste filfizonarii ale unor oameni traiti pe vremuri. De ce spun aceasta? NU ARE NICI O AUTORITATE . Daca ar fi fost asa ceva, Dumnezeu ne-ar fi instintat. Este ca si Cartea lui Smith pentru mormoni. Scrisa prin 1800 si ceva.Si aceasta carte motiveaza o nelegiuire.Doar ca sa poti avea mai multe femei.(iar femeia) Traditia nu a facut altceva decit a readus in moda ceea ce se practica la pagini mult inainte de Domnul Isus. Cultul mamei si a lui Nimrod. Ar trebui in timpul calatoriilor dvs sa luati cite ceva de citit dar mai ales sa cititi cu atentie biblia. Daca aceasta nu spune nimic despre ceea ce auziti, dati la o parte. Nu cred ca ati dori sa stiti amanuntele legate de cei care pt dvs au lasat asemenea scrieri. Ca doar istoria a consemnat si aceste feluri de vietuire.
  Minunea este :UNDE ATI CITIT IN BIBLIE CA MARIA ESTE MIJLOACITOARE INTRE NOI SI ISUS? De unde scoateti asemenea perle? Haideti sa ne venim in fire si sa credem cuvintul bibliei asa cum este scris si nimic altceva sa nu ne tulbure.
  Daca imi lasati vreo posibilitate va pot spune mult mai mult decit ati putea crede.Chiar si de la Nicula. Domnul sa va binecuvinteze.

 2. De cind ultrafericitul Daniel,a ajuns mitropolit,BOR are un management,foarte eficient.Mii de magazine in toata tara,cu obiecte bisericesti,sute de metri cubi de lemn sfant,adus ba de la Ierusalim ba de la muntele Athos. Zeci de hectolitri de ulei sfant,adus din cele mai celebre locuri sfinte (case de moda) ale ortodoxiei.Sute de biserici noi construite si alte sute renovate top of the line,recomanda pe preafericicitul D ca un excelent manager si eventual un viitor guvernator BNR.Cel putin.Tot cea ce vedem aici este un busines cu un scenariu bine scris si foarte bine regizat. Ghilimelele le pune cititorul,unde cind si daca doreste…..DOMNUL cu dumneavoastra fr MIR !! Tuturor celorlalti….SHALOM !

 3. In Ioan 2:4 citim: Isus i-a raspuns:Femeie, ce am a face Eu cu tine?Nu Mi-a venit inca ceasul.
  Matei 12:49 Apoi Si-a intins mana spre ucenicii Sai si a zis:Iata mama Mea si fratii Mei!
  Spuneti-mi si mie macar un verset unde suntem indemnati sa ne rugam la mama Domnului Isus sau la altcineva in afara de Hristos si Dumnezeu. Singurul lucru ce putem sa il facem este sa o vorbim de bine si atat. Venerare- interzis.

 4. Doamna Maria Chirculescu!
  Daca privim Sfanta Scripura la Evanghelia dupa Ioan capitolul
  2 si versetul 5 scrie in felul următor :” Mama lui a zis slugilor: sa faceti orice va va zice .” desigur este vorba despre Mama Domnului Isus cand erau împreuna la nunta din Cana Galileii .Consider ca aceste cuvinte care le-a rostit Maica Domnului atunci cand era cu ucenicii si cu Mantuitorul Isus Cristos sunt valabile si astăzi pentru noi: ” sa faceti orice va va zice El.” Doamne ajuta-ne la lucrul acesta !

 5. eu am tendința să cred că o trezire ar fi insuficientă (ar fi greu de păstrat?) și că am avea mai degrabă nevoie de o reformă în ce privește credința, teologia… Avem nevoie să ne eliberăm de sub jugul tradițiilor noastre care, din păcate si paradoxal, reprezintă o putere mai mare decât însăsi Cuvântul (“Şi aţi desfiinţat astfel cuvântul lui Dumnezeu în folosul datinii voastre.” Matei 15:6)

 6. Doamne ajuta!

  Ma bucur ca tonul discutiilor s-a mai temperat ( imi cer scuze pentru tonul meu initial!).
  Asa cum bine a observat pastorul dv (tot respectul pentru finetea unora dintre observatii), un dialog pe tema aceasta pe mine chiar nu ma ajuta cu nimic, pentru ca mi se pare ca toate argumentele pro si contra raman la nivelul unei discutii intelectuale (care poate sa fie chiar interesanta) dar nu au nimic de a face cu credinta adevarat, cea care „poate muta muntii din loc”, credinta acestor oameni simpli care fac nevointa de la Nicula si Domnul si Maica Domnului chiar le raspund – pentru ca altfel, daca nu ar fi cazuri concrete de tamaduiri, de rezolvare de probleme de viata, romanii nu s-ar inghesui acolo cu miile, anual!

  Sunt manifestari similare in aria ortodoxiei si in Grecia ( vezi Insula Tinos), in Rusia pravoslavnica, in Ucraina, in Israel la Locurile Sfinte… si la monofiziti (Biserica Etiopiana, Biserica Copta…). Am fost in toate aceste locuri (si la Roma, la Scala Santa) si va pot povesti foarte multe – stiu cazuri concrete de tamaduiri, ale participantilor romani la aceste pelerinaje.

  Si dv – cei care ati postat aici mai sus – ati sesizat credinta acestor oameni si despre aceasta vorbesc eu aici – credinta aceasta care face legatura directa intre om si Dumnezeu, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu fiind cea mai calda si directa si grabnic ajutatoare mijlocitoare a noastra la Domnul Iisus (La Timotei scrie ca Omul Iisus este Unul mijlocitor intre Dumnezeu si oameni – noi vorbim de Maica Sa, mijlocitoare intre noi si Domnul Iisus).

  Bineinteles ca sarlatani sunt peste tot si acolo unde se aduna in mod previzibil mase mari de oameni, apar si manifestarile infractionale. Dar ele fac obiectul de activitate al politiei si al stirilor pt mass media si nu au nici o legatura directa cu esenta subiectului nostru.

  Ca sa coboram de la minte la inima, incercati sa faceti o rugaciune catre Maica Domnului, cu sufletul deschis, relaxat. Ceea ce veti simti, ceea ce veti primi in urma acestei rugaciuni
  va fi inceputul intelegerii dv pentru aceste manifestari ale credintei si in plus va va face sa realizati ca, departe de a fi adormita, Biserica Ortodoxa reprezinta spiritualitate vie, fascinanta!

  Cred ca dl pastor Lascau stie deja raspunsul la intrebarea: de ce o veneram noi ortodocsii pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Pentru ca Sfanta Traditie (invatatura data de Dumnezeu prin viu grai Bisericii si ulterior parte din ea fixata in scris de catre Sfintii Parinti) este al doilea izvor al descoperirilor dumnezeiesti, este manifestarea vie a Duhului Sfant si din acest motiv Sfanta Traditie are aceeasi autoritate ca si Sfanta Scriptura. Noul Testament si Sfanta Traditie ne-au consacrat-o pe Maica Domnului ca mama a noastra, a crestinilor, iar rugaciunea directa catre ea ne-a facut sa simtim, sa probam justetea acestei atitudini reciproce ( si deschiderea noastra catre ea). Ce argument mental ma poate zdruncina din credinta mea in Maica Domnului, cand eu ma rog ei si ea ma ajuta in probleme in care dv sau oricine altcineva nu mi le-ati putea vreodata rezolva??

  Cu drag,
  MC

 7. Frate pastor, imi cer permisiunea ca daca cineva a „ridicat mingea la fileu” sa pot sa joc si eu.Sper sa ma intelegeti.
  Doamna Maria! Dvs cred ca cititi biblia.(lasati la o parte ca este tiparita in america sau la BOR) Va rog frumos pentru ca inteleg dupa scrisoarea dvs ca sunteti un pic titrata, va rog sa citit si sa intelegeti ce este scris in biblie la 1 Timotei 2 cu 5. Este lamuritor versetul dar va rog eu frumos in numele Domnului Isus ( asa este scris ca sa facem rugaciunile in n umele lui) nu lasati sa va citeasca alti sfinta scriptura, citit personal si daca o veti face cu o inima buna si nu cu un gind de confruntare, de copetitie, Dumnezeu in bunatatea lui va va descoperi multe adevaruri tainice si va va umple de bucuria adevarata.
  Apropo de manastirea Nicula. Pot sa scriu nu o carte ci carti cu cele ce se petrec acolo.Dumnezeu asa a vrut sa am ani multi cu experiente din acele locuri.dar cu ajutorul LUI le-am trecut cu bine.
  Aveti vreo idee cam cit se FURA (spun cu „a”, la trecut) din buzunare la mersul pe genunchi? Hotii se amestecau cu crestinii si in timp ce se ingramadeau putin, goleaau buzunarele mai ales cele de la spatele pantalonilor la barbati.Dar cit se fura in mijlocul enoriasilor in cele citeva zile?Dar cit se INSEALA? O gramada imbraca haine negre, stau cu un caiet in mina si pentru ceva banisori te scrie in caiet ca se va ruga pentru tine peste an in biserica unde face serviciu.Si serviciul il face in restaurante, cluburi si bordeluri viind golani de joasa speta.
  Ar merita sa consultati ceva statistica sa vedeti ce grozavii de infractiuni aveau loc cu ocazia acelor adunari. Au fost ani in care au depasit o sutadouazeci de mii de participanti.In acele conditii venea dl Petre Roman cu politicieni vremii si isi faceau campanie (era sa zic agricola) electorala.Si era barbat frumos.Merita sa vedeti cum se ingramadea o anumita parte din participanti ca sa-l asculte, desi asa cum stiti a vorbit numai minciuni.
  Aveti in imaginatie (sigur ca nu va dau nume) cam ce scandaluri se iscau de la impartitul sumelor realizate de catre calugarii manastirii in acele zile?
  Si as vrea sa va spun ceva. In afara de sinceritatea unor crestini si arugaciunilor acestora, ce altceva credeti ca este cu suport biblic?
  Imi pare rau ca vorbesc despre romani asa ceva, dar eu zic sa luati intii un model de „aruncat cu piatra” si apoi sa o faceti. Domnul sa va binecuvinteze.

 8. Dna Maria,
  stiu ca Sfinta Treime include TREI persoane, nefiind sfinta patrime!
  Apoi Dumnezeu nu -si imparte slava cu nimeni;
  Fecioara Maria in smerenia ei, nu ar fi incintata ca ii dati ei slava in loc sa-I dati Mintuitorului.
  Am un fiu ortodox ultraconservator, cu studii superioare si aprofundate in Grecia,
  dar nu este de acord cu inchinarea la icoane „miraculoase”(care pot fi frauduloase);
  cu umblatul pe genunchi, in afara de camaruta, unde putem sa ni-i tocim rugindu-ne Domnului sa ne dea intelepciune de sus.
  Domnul sa se indure , sa ne ajute sa mai si citim Cuvintul Sau,
  unde Sfinta Fecioara nu primeste nicio slava, nicio misiune.

 9. Doamna Maria Chirculescu
  Îmi dau seama că un dialog pe această temă nu vă ajută cu nimic, dumneavoastră având convingerile pe care le expuneți. Mulțumesc pentru îndemnul de a studia subiectul mariologiei. Nu vreu să înșir studiile mele și nici experineța pe care le am în acest domeniu. Oricum, toate acestea ar trebui confruntate cu textul Sfintei Scripturi. Nu ne putem documenta nici din articolele din wikipedia și nici din blogurile pe care mi le recomandați. În ultimă instanță, adevărul despre credința noastră trebuie să se bazeze pe Biblie. Vă fac o provocare:
  1. Puteți să-mi aduceți argumente biblice pentru rugăciunile dumneavoastră la Maica Domnului?
  2. Unde aveți în Scriptură dovezi că mersul pe coate și genunchi aduce „mângâiere, rezolvarea probelemelor de viață și sănătate”?
  În încheiere, vă rog să mai citiți încă odată textul postării mele și veți putea vedea că nu am hulit nici credința Dvs. și nici pe Maria mama Domnului Isus.
  Îniante să etichetați pe cineva „suflete și minți fără lumină” ar trebui să veniți cu lumina Bibliei și nu cu bezna unor tradiții și fanatisme care nu au nimic cu Spiritul Sfintei Scripturi.

 10. Domnule Pastor reformat, dumitrale ti-ar place sa vorbeasca cineva despre mama dumitale, asa cum vorbiti voi reformatii de Maica lui Dumnezeu? Credeti ca Domnului Iisus ii poate placea aceasta atitudine, a unora care se si considera credinciosi? Insa nu toti cei ce zic Doamne, Doamne intra in Imparartia Cerului…

  Mai studiati un plic problema manifestarilor de veneratie catre Mantuitorul nostru si veti afla ca la Roma, la Biserica Scala Santa, credinciosii urca in genunchi scara aceasta – adusa la Roma de catre Imparateasa Elena, preluata fiind din Pretoriul de la Ierusalim ( pe aceasta scara a pasit Domnul Iisus plecand catre Via Dolorosa, este locul inceputului Patimilor Sale). Dovada ca acest tip de veneratie, mersul in genunchi la locurile sfinte (veneratie care intr-adevar aduce mangaiere, rezolvarea problemelor de viata, de sanatate – este de fapt un alt fel de jertfa) se practica si catre Domnul Iisus gasiti aici: http://it.wikipedia.org/wiki/Scala_Santa

  In alta ordine de idei, eu port numele Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pot da multe, multe marturii despre puterea ei, despre ajutorul grabnic pe care il da daca o rogi, despre interventia sa directa, salvatoare in viata mea! O alta marturie care zilele acestea apare in serial, in revista Lumea Credintei, este a Ilenei Gafton, ziarista din Brasov care nu avea mari legaturi cu Biserica, pana s-a imbolnavit de cancer! Marturiile ei sunt cutremuratoare: http://www.lumeacredintei.com/sct_4/art_1337/cancerul_o_cltorie_prin_urechile_acului_v.htm

  Sunteti saraci si va pagubiti singuri, nepunandu-va sub protectia Maicutei Domnului! Este problema voastra, dar macar nu o mai huliti – pt ca ea se roaga si pt voi, suflete si minti fara lumina!

  Maria Chirculescu, Romania

 11. Dumnezeu iti da , dar nu iti pune si in traista, unele lucruri nu sunt duse la capat de catre Dumnezeu, sunt incheiate de catre oameni ,deci…
  Bine nu zic acum ca ar strica sa fim buni, dar totusi…

 12. Sarmane cugete curate, de oi aplecate,ratacite si puse in genunchi, ”pastorite” de tapi barbosi ,plini de sine,tantosi si falosi !. Intrebare retorica : lungimea barbilor preotesti este oare direct proportionala cu smerenia afisata publicitar pe calea spre icoana ??!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s