Șocul adevărului

 

„Cutremurul pe care-l produce adevărul este direct proporțional cu gradul în care este crezută minciuna. Nu faptul că pământul era rotund i-a scandalizat pe oameni, ci că acesta nu era plat. Când generații la rând, maselor de oameni le-a fost servit, în mod progresiv, un set de minciuni frumos ambalat, adevărul le va părea acestora absurd, iar cei ce-l proclamă li se vor părea nebuni de legat.”

Dresden James

12 gânduri despre „Șocul adevărului

 1. Astazi, cu parere de rau o spun -cei ce au coloana vertebrala dreapta sint din ce in ce mai putini si marginalizati –ei mai au totusi o mare nadejde – beneficiarii postamentelor materiale vor fi lasati pentru o vrema ca apoi sa fie distrusi ei si postamentele lor. Problema e ca auditorul (turma) e poate naiv sau pur si simplu se complace in mediul nociv in care se afla( aici pastorul ,,doctor” ar avea mult de lucru predicind adevarul cu tot riscul de a pierde postamentul material, pastrind pe cel al -adevarului -care nu se va clatina) iar pastorul are aceasta menire sa aduca turma la realitate ,la pasuni verzi si isvoare curate – nici decum doar- buna de muls- sursa de comfort si huzur material. -Zharia cap.11 vers. 16-17.

 2. HEi fratele meu Chis Viorel , „greu la deal cu boii mici ,greu prin ierburi si urzici , prin hartoape ,bolovani , duc povara de multi ani . . . . . ”
  Doctoratul si diploma mi-a inmanat-o regretatul Noel Bernard la „Europa Libera”, dupa ce mi-a publicat „cea mai buna scrisoare a anului ” intitulata „Scapat din raiul comunist ! „. Timpuri trecute si asfintite-n magura uitarii . . .Ioana Magura, Monica Lovinescu , Max Banus, Cornel Chiriac . . . .
  Dar hai sa vorbim despre „Sarea Pamantului ” si despre ONESTITATE !
  HONESTY ! . Cu mult inainte de Shakespeare,de Sir Edwin Sandys si Jamestown-ul american,
  inainte de Antoniu si Cleopatra ori Benjamin Franklin, CINSTEA a devenit contaminata cu un mucegai bactericid extrem de contagios si nociv , fara miros, fara culoare,fara etnicitate ori nationalitate .Acest mucegai a facut o mutatie dezastroasa , din lumea politica direct in sanul si inima Bisericii lui Hristos !.El se numeste PREFACATORIE si in termen mai elevat si modern, IPOCRIZIE !. Ne prefacem ca: iubim, ca ne doare pentru cel sarac, ca ne doare pentru cel bolnav si in suferinta , ca suntem ingrijorati de mersul si progresul bisericii, a misiunii, etc.
  Aici in States se foloseste destul de des sloganul : „Honesty the best policy ‘
  Il folosesc actorii ,politicienii si foarte des pastorii evanghelici !. Dar constat ca este doar o expresie retorica lipsita de maduva, de esenta. Si iata cum, (aici am dorit sa ajung !) cei mai proeminenti „doctori” in Biblie, au ajuns sa devina profesionisti , cu cea mai inalta calificare in materie de IPOCRIZIE !.Iar atunci cand o prezinta auditoriului, spiritul lor oratoric are deosebita putere de convingere , ce reuseste sa miste sentimente ,ce produce efectul scontat si ” recompensant „de el „doctorul „!
  De fapt el este si devenie un rol de rutina, cu incipienta in seminar , invatat de la „profesori’ psihologi , calificati si ei la randul lor ,totin teren !.Acest rol trebue prezentat vivid, transpus, convingator , plin de emfaza !. Si cucat devii mai versat si mai abil in rolul ce-l joci , el devine direct proportional cu nularul de suporteri ,de simpatizanti ,si. . . . un numar cat mai larg de contribuitori si contibuabili financiar . Ei iti vor alimenta si-ti vor intari postamentul tau social ,iti vor alimenta poftele, iti vor aduce viata comfortabila si huzurul ce ti l-ai visat !. Urmaresti de la amvon fetele naivilor ce cred tot ce le spui si deja gratificarea te inunda. . . .
  „Unde esti tu Tepes, Doamne . . . ”
  Cand i-a confruntat, si rabdarea Mantuitorului a ajuns l-a apogeu, Isus nu a mai avut nici un cuvant pentru ei !. Margaritarele Cuvantului lui ajunsesera in fata porcilor. A luat biciul si i-a miruit fara cuvinte ,in numele ADEVARULUI !

 3. Stimatul meu „Dr. mos Ion Roata”,nu doresc sa-ti descreditez doctoratul si autenticitatea lui fiindca nu sint pe o astfel de pozitie ,iar valoare lui se exprima prin valoarea examenului dat in viata dupa cum a fost si a ucenicilor si a celor scrisi pe paginilor Sfintelor Scripturi.Cat despre „slujitorii Satanei ap.Pavel are curajul sa explice in epistola catre corinteni astfel;”13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos.

  14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina.
  15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.”Si totusi se vede ca prea putini inteleg mesajul scris cu sute si sute de ani fata de comentariile si subiectele noastre.Dar sa nu uitam ca tot asa nu au inteles nici preotii cand DOMNUL ISUS HRISTOS sa nascut .Cu cat ca ;Preotii,fariseii,carturarii prin profetiile scrise despre DOMNUL ISUS au stiut locul nasterii si chiar ei au furnizat mesajul lui Irod ,in schimb magii din rasarit sau sacrificat si calauziti au ajuns la copil (Domnul Isus ) si ce au spus?Matei cap.2;”2. si au intrebat: „Unde este Imparatul de curand nascut al iudeilor? Fiindca I-am vazut steaua in rasarit si am venit sa ne inchinam Lui.”
  Sa nu fie si azi la fel ca atunci si „Șocul adevărului”sa fie foarte mare pentru multi.pentru ca Domnul Isus prin cuvintele scrise in evanghelia lui Matei spune;”15. Paziti-va de prorocii mincinosi! Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori.
  16. Ii veti cunoaste dupa roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini? 17. Tot asa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rau face roade rele. 18. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rau nu poate face roade bune. 19. Orice pom care nu face roade bune este taiat si aruncat in foc. 20. Asa ca, dupa roadele lor ii veti cunoaste. 21. Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri. 22. Multi Imi vor zice in ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?” 23. Atunci le voi spune curat: „Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege.”
  Adevarul azi se vede ca este greu de accetat si minciunile au adus un mare confort pentru multi,dar trebuie sa intelegem cauza fiindca mesajul Scripturii este unul adevarat si releva aceste lucruri;2 Timotei cap.4;”…3. Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. 4. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite.”
  Asadar „Dr. mos Ion Roata”, ..”5. Dar tu fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist si implineste-ti bine slujba.”Si fii un bun exemplu in viata de zi cu zi pentru cei dragi si fratii „amish „care se bucura de ajutorul tau mereu si mereu.

 4. Frate Viorel, crezi cumva ca „doctoratul ” meu este lipsit de autenticitatea valorii si slujirii ce ne determina ,(obliga!) ,vrand nevrand ,sa implementam dragostea iubirii dusmanilor ??!!. Eu aici prezint si etalez Adevarul , depilat de sentimente si slabiciuni, vazut prin prisma experientelor mele „doctorale” de viata !Un Adevar lipsit de fardurile prefacatoriei si interesului materialist si personal !. Hristos ne cere sa fim dezbracati de sine, de egoism, de interesele cauzate de viciul laudei si mandriei,ce ne altereaza si ne inunda atat de lesne cu credulitate , cu sentimente slabe si pacatoase ,ce ocupa agresiv de repede spatiul destinat intelepciunii !. ( atribut ce ajunge in posesia romanilor tardiv , la batranete !)
  Daca Harul se inmulteste dependent de pacat si proportional cu el, nu trebue sa ne mire faptul ca a luat amploare acest „Aluat de Dctori” in Biblie ,farisei si filosofi trasi la costum si cravata ,ce „framanta” de zor Scripurile folosind spre umflare si atentie desarta ” o drojdie a sofisticarii teologice”,legata in coperti frumos colorate, ce nu zideste pe nimeni ,ce nu are radacinile in smerenie, ce nu are nici cea mai mica tangenta cu calea pocaintei ori dragostei fratesti !. Oare acesti slujitori ai satanei trebue oblojiti cu dragostea pe care ei o speculeaza de zor, o vaneaza constant , ne-o manipuleaza ,in primul rand financiar ,in favoarea si spre profitul lor ??!! . Sarlatani materialisti , pe care nici daca-i legi la stalp si-i batzi cu biciul, nu-si vor recunoaste viclenia !.Ma bucur ca Petrica Lascau a triumfat alaturi de Mantuitorul , si folosind intelepciunea LUI ,pe langa vorbe de Duh ,a trecut vertiginos pe un teren neutru si binecuvantat, plin cu fapte de drasgoste ce mustesc de clorofila Duhului Sfant !.Iar deavolul acum scrasneste neputincios din dinti !. Tatal sa-i ocroteasca si sa-i bincuvinteze cararile ,pasii , sanatatea ,intentiile si faptele !

 5. Se vede ca interesul pentru doctoratul evanghelic la unii este mare si prin diploma obtinuta de la un institut teologic rezolva „mintuirea”,dar se uita ca adevaratii slujitori ai Domnului Isus Hristos detin ceva mai mult decat o diploma teologica si in exemplul trairii redau atit mesajul evanghelic cat cel lasat de DOMNUL ISUS !Si acest lucru duce la mintuire ;1 Timotei cap.4 cu 16.Si sa nu uitam messjul din 1 Corinteni cap.9 cu 24 la 27.

 6. Daca va plagia Ponta un cincinal la Gherla,
  ca tot se pricepe la plagiatura. :))))
  nu neaparat Gherla, mai sunt si alte „scoli” pt cei ca si el. 🙂

 7. Doctoratul obtinut in toamna batranetii ar trebui sa deranjeze mai putin pe cei ce ravnesc la el in anii tineretii !.Tonta m-a inspirat cand a trecut prin Chicago si mi-a starnit si mie „adrenalina” !.Daca tot am luat Diploma de Stat in Gherla un cincinal intreg , complectarea „studiilor”,pe undeva vine de la sine !. Acuma ,fie vorba intre noi , si plagierea are si ea „ratiunile ei” pe care ratiunea ori le toleraza ori. . le scapa din vedere !.Draga Petrica, un doctorat pus bine la vedere ,in fatza numelui tau, nu cerseste niciodata mila ci doar atrage atentie si impune respect !.Incercarea moarte n’are !.Iar daca te decizi sa mai publici si vre-o carte, se vind „ca pita calda” !. Poate ma ajuti sa-ti fac competitie ,daca cumva ai retineri pentru concurenta !
  Cat despre dusmani ,bine-i ca nut-i faci griji ,ei apar ca ciupercile dupa ploaie , dar daca-i lasi in pace si nu-i aduni in cos inca vre-o zi doua , Ii mananca si-i rod vermii pe dinlauntru !. God bless you and yours !

 8. Dușmanii trebuie iubiți. E poruncă divină. Nu cred că ea vizează sentimentele noastre ci mai degrabă acțiunile. Trebuie iubiți „nu cu vorba ci cu fapta”.
  Dușmanii trebuie să ni-i iubim că doar noi ni i-am făcut…

 9. Nu ne place sa traim cu oricine si nu putem trai pentru oricine.Cel ce intelege bine acest lucru va sti sa-si pretuiasca prietenii fara a-si uri sau prigonii dusmanii,caci nu exista un
  avantaj mai mare decat sa cunosti si sa patrunzi calitatile vrasmasului.Aceasta iti asigura
  superioritatea (decisiva) asupra lui.

 10. Moș Ion Roată, văd că ai juns doctor… Doctorii ar trebui să le cam știe pe toate. Bănuiesc că nu vrei să-mi sporesc numărul dușmanilor, deși ar trebui să fac ceva că în ultima vreme mi s-au împuținat. Așa cum spunea cineva, unii din vechii dușmani au început să mă placă… De aceea zic, nu cred că ar fi bine să dau răspunsuri din acestea care ar duce la un stoc supranormativ de inamici. Consider că și așa fac față cu greu la cei pe care-i mai am încă…

 11. Petrica, dragul meu frate in HRISTOS DOMNUL , ma framanta necrutator o mare si acuta nedumerire : – daca POCAINTA incepe si porneste prin marturisirea unui CUGET CURAT, ce reprezinta AUTENTICITATE si DESTEPTARE LA ADEVARUL NUMIT INEVITABIL -HRIOSTOS , baza si suportul solid al Crestinismului EVANGHELIC , ma intreb meditativ, sacrpinandu-mi indelung barbia albita de vreme: – DE CE , colegii tai ” pastori ” romani si „naturalizati” americani , nu ajung SOCATI si ( trazniti) TREZITI DE IZBITURA ,atunci cand VOLUNTAR semneaza o declaratie CE SOLICITA SINCERA MARTURISIRE ???!!!. Astept raspuns a. s. p. !.
  cu sincera, taioasa si frateasca dragoste crestina ! dr. Mos Ion Roata

  p. s. si o vorba din popor : ” -spune-mi cu cine te’mprietenesti, sa-ti spun cine esti !”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s