După Crăciun…

dupa craciun

 

A trecut Crăciunul. Ne întoarceam fiecare la ale noastre. Unii la cutia cu bicarbonat după prea multe afumături, cârnaț și jumări; alții, mai grav, la regimul alimentar de dinainte pe care l-am lăsat puțin deoparte pentru sărbători. Dar o să dăm noi jos kilogramele alcelea nenorocite, la anul viitor. Sau la anul și la mulți ani! Că doar dietele se încep întotdeauna în ianuarie, nu-i așa?

Ciobanii s-au întors la oile lor, magii la telescoapele lor, iar Maria și Iosif au emigrat în Egipt după Crăciun. Pentru că Irod s-a întors și el la ele lui. La crimele sale.

A trecut și Crăciunul acesta și cei mai mulți dintre noi am rămas aceiași. Neschimbați. Neafectați de nașterea Pruncului. Am venit, am văzut și am plecat. Tot așa cum am venit. Slujbele bisericilor nu ne-au afectat, concertele de colinde nici atât. Ne-au modificat puțin diametrul mesele copioase de sărbători. Băuturile au adăugat la mahmureala obișnuită și zarvă praznicului la oboseală. Balonați și livizi jurăm să bem doar moare de varză și apă de la robinet, că o să mâncăm doar pește apostolic și cartofi cu pijama. În rest, am rămas aceiași oameni nepăsători la minunea încarnării Dumnezeirii într-unul asemenea nouă.

Ne-a bătut bucuria la uși și ne-a cântat la ferestrele nopții. Speranța ca o nouă stea ne-a strălucit pe bolți și o proaspătă bună vestire ne-au colidat îngerii în suflet.  Am refuzat bucuria cerului pentru bucuriile noastre, am preferat manelele lăutarilor în locul cântecului de îngeri. Și așa a trecut Crăciunul și am rămas ca un brad de după praznic, deposedat de darurile de ieri, abandonat de copiii care-l adorau, singur și aruncat în nămeți în așteptarea mașinii salubrității.

După ce L-au văzut pe Isus și s-au închinat la iesea Lui ciobanii n-au mai fost aceiași. Cum, de altfel, nici magii n-au rămas netransformați. Magii s-au întors acasă pe un alt drum.

Numai noi umblăm pe aceleși cărări.

 

42 de gânduri despre „După Crăciun…

 1. „era vorba de faptul ca pastorii care au grija sa umble “à la carte” nu au inima pt a sluji si a fi robii mieluseilor
  lasati in grija lor.”..
  raspuns:
  dar nu toti pastorii sant asa…eu am cunoscut pastori care si-ar da viata pentru turma..oare chir e greu de priceput lucrul asta? eu asta am vrut sa spun…daca voi,nu ati intalnit,asta nu inseamna ca ei nu sant!
  Domnul sa te binecuvinteze!
  -nu il cunosc pe fr.Lascau,nu tin cu el….-

 2. stimate domn,
  nu e nici olegatura intre tatal meu si tatal lui…tatal meu,a urat pocainta si a murit fara Dumnezeu dupa cum a trait…prin Harul lui Dumnezeu am fost si singura si prima care L-am primit pe Domnul in urma unor revelatii,in care Domnul mi-a vorbit!
  pe fr.Lascau nu il cunosc decat de la predici sau citind rasfoind cartile lui sau blogul…
  dar ma doare cand vad ca se arunca cu cuvinte,se dau pe fata taine,care,la drept vorbind,noi cei care le citim pe aici,nu ne aduce nici bucurie,nici inviorare ci numai descurajare…si va intreb: daca un om,in amaraciunea lui,tot zice si iar zice de ce a facut comunistii cu el sau tatal lui…e cuiva de ajutor? poate e-dar numai celor ce le place sa umble cu vorba -fie ea si adevarata!.
  in Cuvantul Scripturii este scris ca: „Apără-ţi pricina împotriva aproapelui tău, dar nu da pe faţă taina altuia,”- Proverbele 25:9

 3. Mos Ion Roata,
  la 1859 era dorita Unirea:))
  dar unirea scopurilor noastre, cele pamintesti cu cele ceresti,
  desigur ca nu este dorita
  de Stapinul ceurilor si al pamintului.
  Doua carari, ah, niciodata.
  Acest lucru este urit de Dumnezeu si ne-a avertizat Mintuitorul de atitea ori,
  liderii de azi stiu ca exista un mare bolnav, oricit ar incerca sa faca pace intre
  cele doua cai, bolnavul ramine, evanghelismul.
  Ei nu pot sau nu vor sa puna degetul pe rana, chiar daca au descoprit simptomele.
  Mai ales ca bolnavul striga sarind in picioare ca nicicind nu s-a simtit mai bine.
  Daca Noul Testament si sfintii reprezinta o stare normala de sanatate spirituala,
  pacientul nostru nu e doar sub standard, ci grav bolnav chiar.
  Directia vietii celor care se adapteaza la ambele carari e una singura :moarte spirituala.
  Cei care isi asuma riscul vinei de a indruma gresit pe credinciosi, vor avea o soarta pe masura.
  Rebeli spuneti, dar sunt rebeli pentru ei;
  si din nefericire pentru cei care se lasa amagiti.

 4. Vezi elisa, multe toate gesturile si actiunile noastre urmaresc un scop !. Iar cand scopul scuza mijloacele intervine in control deplin cel pe care-l slujesti . Iar Justitia Atotputernicului Judecator ,ce vine si nu zaboveste, a hotarat ireversibil si lipsit de clementa : NIMENI IN LUMEA ASATA LUNGA SI LATA ,NICI CHIAR IN ‘GROZAVA ” AMERICA , NU POATE SLUJI CONCOMITENT LA DOI STAPANI !. Sarmanii „nostrii” pastorasi romano-americani incerarca din rasputeri sa” regizeze armonios” ambele carari , precum cei din Washington si Hollywood !. Caci numarul de voturi conteaza !. Iar Sodoma si Gomora noii generatii de rebeli ,isi exprima preferintele, isi da „arama pe fatza” in tautaje cat mai vizibile

 5. MIR,
  Dana exclude pastorul, relatia cu Dumnezeu nu are nevoie de pastori;
  de ce oare pe unii I-a dat Domnul pastori, pe altii evanghelisti, pe altii invatatori ,
  daca nu ajuta la nimic. 🙂
  Vorbirea aceasta ne duce la limbajul de lemn,
  ramasite din trecut.
  Urmaresc la Cluj Albini, pastorul , fr Sandu , are un altfel de limbaj,
  simti de la distanta ca acolo in Biserica este”ceva” pe care alte biserici
  au, dar lipsa.
  Cu durere aud ieri in urma unei discutii cu o sora draga:
  „cred ca e mai bine fara cintari, fara predici, cind eram ortodoxa eram
  mai aproape de Domnul Isus, acum, multa cintare,( mult desert) cuvint
  putin si slab, scenete cu papusi gonflabile, la care se inchina
  copiii(magii),nuuuuu, noi nu avem idoli, icoane, numai ortodocsii au;
  ca sa IL avem iar pe Domnul Isus, trebuie sa fugim de ei, de biserica”
  Dupa ce am inchis m-a pus pe ginduri, ascultind si predica de 4 min, spusa dupa 11sept 2001 de catre un pastor:
  Run for your life!

  Da, cred ca relatia mea cu Domnul a fost perturbata prin prezenta mea
  intr-un loc , unde nu mai este ridicat in slava FIUL, si metodele pamintesti sunt cele foloisite in inchinarea intr-un loc ceresc.
  Am scazut, bucuria de la inceputurile vietii cu Domnul e umbrita
  de o inchinare care de cele mai multe ori, ma face sa -mi zic:
  nu se mai poate asa, nu mai vin.

 6. Dana,
  nu stiu de ce deviezi discutia , era vorba de faptul ca pastorii care au grija sa umble „à la carte” nu au inima pt a sluji si a fi robii mieluseilor
  lasati in grija lor.
  Umblarea in neprihanire inseamna sa umbli calauzit de Duhul Sfint,
  care iti este sfetnic, calauza.
  Adica dragoste pe orizontala, descoperirea adevarului oricit te-ar costa
  aceasta.
  Domnul mai ingaduie sa avem si neajunsuri, daca sfintul apostol Pavel
  le -a avut, d-apoi noi, toate lucreaza impreuna spre binele celor care IL vor fi iubit pe Domnul.
  Mitraliera cu versete e buna sa ochesti pe cei care nu iubesc a citi CARTEA marelui Imparat.

 7. Dupa cum scrie Dana, cred ca tatal dvs a cunoscut pe tatal Danei., sau poate au lucrat ceva impreuna.Oricum incercarea de aparare a „ptrafirului albastru” se vede de departe in glasul si atitudinea cu care va „intreaba”!
  In alta ordine de idei, mi-ar place o intilnire cu dvs. Ceva state de munca am si eu in zona ceva mai indepartata, dar…in zona. Fiti binecuvintat.

 8. Multumesc Dana si La multi ani, plini de sfinte binecuvantari !. Da, desi foarte putini , se mai gasesc pastori ce-si lasa turma si pleaca in cautarea oii pierdute din pura dragoste pentru ea, fara sa urmareasca vre-un profit material !. Unii ,mai precauti si mai bine organizati ,pentru aceasta perioada de absenta si alergare riscanta, au numit pastori asistenti ( un fel de vice-pastor!)care sa veghieze asupra turmei !. Acum in timpuri mai moderne , pot tine legatura pemanent si direct atat cu oaia pierduta cat si cu absolut toti membrii turmei (oi), folosind „ajutorul” tehnologiei de fatza !.Comunicare instantanee !. In urma cu trei decenii acest facto apartinea fantasticului !.Cat despre iubire si despre tainele ascunse ale inimii lor, doar Mantuitorul are deplina cunostinta, chiar si atunci cand noi ii judecam cu ingustimi de masura ori pe nedrept . Ferice de pastorul intelept si iubitor, care cunoaste glasul oilor lui ,ce le apropie in permanenta in jurul lui si le ocroteste de uneltirile vrasmasului !.

 9. Dana, oare pasii nostrii spre Lumina nu sunt ei insusi DETALII IMPORTANTE pe calea credintei noastre in Hristos??!!. Incearca sa sari peste cativa, sa „scurtezi’ distanta si drumul !Dupa ce ti-ai luxat glezna ,asta in caz mai fericit, vei regreta atat graba ta cat si „scurtatura ‘ ! . Cat despre parerea ta in privinta bisericlor ” bapti- penti’, da ,ai multa dreptate !. O coincidenta izbitoare a demonstrat-o si a trait-o pe viu chiar familia Lascau , inclusiv aici in tara „tuturor posibilitatilor” !. Gresesc cumva, draga Dana ??!!. Si cum putem valorifica prezentul fara exemplele trecutului celor treizeci de arginti si a celui ce i-a incasat ??!!.Opera Inceputului in Ieslea Bethleemului ne aduce tuturor celor ce cred in ea , un sfarsit glorios , fara sa mai inghita-n sec !.

 10. Sincer…imi pare rau pentru experientele triste din viata d-stra…
  dar nu toti pastorii sant lupi…nu? mai sant si oameni cu suflet mare care si-ar da viata pentru turma….
  sa fiti binecuvantat si Domnul sa va mangaie inima!!!

 11. elisa,
  „trairea in neprihanire se bazeaza pe relatia ta cu Dumnezeu!”
  Psalmii 37:25 „Am fost tânăr, şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea.”

 12. imi pare rau pentru cele traite de d-stra..dar..toate detaliile pe care d-stra le scrieti aici,credeti ca sant „Pasi spre lumina?· spre ce fel de „lumina”? parerea mea e ca d-stra aveti ceva impotriva bisericilor bapti-penti…probabil,vreodata ati frecventat astfel de biserici dar mai apoi,v.ati retras din pricina maniei si amaraciunii traite din propriile experiente…Inaintea lui Dumnezeu nu conteaza „trecutul”-ce a fost sau cum a fost…ci prezentul! Sfarsitul incununeaza opera si nu inceputul ei…sant multi oameni care traiesc cu amaraciunea in suflet,dar nu si-o exteriorizeaza…pentru ca nu ar aduce nici zidire nici sfatuire…si ne prinde Rapirea pe drum,uitand sa mai urcam pe Munte!…sa aveti Pace!!!

 13. Dragă Moșule Ion Roată,
  Nu pot publica decât inițialele numelor pomenite de tine… pentru că sunt… ciobanul. Pe uni i-am lăsat așa cum i-ai pomenit pentru că sunt rudele tale și cunoștințe propri.

 14. Da ,eram o oita sarmana , ce dupa ce am ingenunchiat cerand ajutor Divin singurului meu Tata, am luat-o la goana !. In buzunar pastram ordinul de (re)incororare in armata, de prezentarea la Comisariatul Militar Deva pe data de 1 iunie 1977.Am intors spatele acestui ordin satanic ce-mi urmarea moartea , tocmai datorita refuzului colaborarii cu Securitatea !.In birourile Securitati Judetiene de pe strada Eminescu , N.P., inginerul Catana si tatal meu- Anei Valentin , sorbeau zambind amical cafele fierbinti in biroul comandantul Securitatii judetiene , colonelul Abrudeanu .La Hunedoara , la fel , in constanta si loaiala legatura cu Securea, se aflau pastorul Coldea Ioan si secretarul lui, Furdui Vasile, unchiul meu si fratele mamei mele . Am trecut paduri, munti si vai, Dunarea involburata si. . . am simtit in permanenta Aripa Ocrotitoare ce m-a ocrotit si caruia m-am incredintat in intregime citind in Scriptura Psalmul 91. Aceasta Aripa m-a invelit si m-a ocrotit in permanenta pana la intrarea in Ambasada Statelor Unite din Vienna si apoi peste Atlantic ,in Los Angeles si Chicago !. Pe ce oare ar fi indicat sa pun acum mana (in afara de condei !), afland condamanarea mea in contumacie cat si agravanta notelor infiormative din dosarul meu lasat si „rezidit „pentru ingrosare, in mana comunistilor??!!. Note informative duse in Romania, date si scrise de catei slugarnici oranduirii comuniste, precum B.P. ,N.P. ,I,, ce mergeau des „in vizita’ in Romania inainte de caderea lui Ceausescu??!! Wurmbrand junior are o multime de date informative in aceasta directie !.
  p.s. Eu nu sunt ciobanul, inschimb tu esti !

 15. Dana , nu vreau sa-ti raspund tot printr-o intrebare dar pentruca totnul tau are o doza de infuziuni ispititoare ,o voi face !. Nu stiu cine esti si nici trecutul familiei tale , ce ar fi un indiciu de profil si canalizare a unui raspuns cat mai concludent ; in plus,randurile mele devin o lectie de citire,atat pentru cel versat in de-ale Securitatii , cat si pentru cei tineri si lipsiti de experienta dobandita in timp indelungat in pretioasa Scoala a Vietii .Rasunsul meu pentru tine este urmatorul: daca acest blog este intitulat „Pasi spre lumina „, tu de ce vrei sa incetinesti acesti pasi ??!!. Pastorul Lascau ,pe blogul lui personal a permis dezbateri si dialoguri foarte senzitive din acest mediu de interferenta a crestinismului in lumea politica. Cunosc crime ale Securitatii , planuri si detalii ale actiunilor lor cat si lupta mea de rezistenta indelungata tuturor „ofertelor’ , dupa ce am fost „racolat’ de ei in 1971!. Tatal meu a lucrat zeci de ani in serviciul secret de contrainformatii a Securitatii. El a facut parte din garda personala de protectie a maresalului Antonescu. In 1998 in ziarul „Graiul Maramuresului” la rubrica „interviul nostru ” din data de 21 iunie, tatal meu a acordat un interviu reporterului Stefan Bellu. Articolul a fost intitulat ” Am fost in garda personala a Maresalului” Poza tatalui meu a fost facuta de fotograful ziarului „Graiul” -Silviu Ghetie. Dupa terminarea razboiului si dupa executia lui Antonescu , dosarul tatalui meu a fost extras si trecut in 1948 din mana „Sigurantei ” in mana si biroul INU din Bucuresti . L-au racolat repede prin santaj apoi Securitatea l-a pregatit ca agent si „student”adanc infiltrat in seminarul evanghelic Bucuresti .La patru ani dupa aceasta a fost aranjata amanuntit si strategic caderea lui in dizgratie crestina ,exclus din Cultul Baptist ,pentru a putea fi primit si acceptat underground ,in toate bisericile lipsite de denominatie. Securitatea i-a oferit un serviciu de asa natura ,ca sa poata calatori in toata Romania gratis, in absolut toate judetele (regiunile) tarii si sa vina in contact in permanenta cu absout toate bisericile baptiste si penticostale , de unde se desprindeau membrii underground. . . . . . Pace tie Dana !

 16. Ce sa zic?
  ieri mi-a spus un vecin despre fiul meu care a termiant teologia ortodoxa tot la Sibiu:
  ce predica a avut baiatul dvstra!!!
  Care????
  eu credeam ca cel baptist. 🙂
  nu, cel ortodox…eu nu stiam ca il pun la predica, pt ca el a refuzat sa
  fie hirotonisit( zicea ca nu poate boteza copilul mic, dupa ce a terminat
  teologia )
  stiind cit de cautator si infrinat este, serios in tot ce face, nu m-am mirat, nu stim multe, dar pe cei acre IL cauta sincer pe Domnul, El li
  se va descoperi ca si lui Cornelius.

 17. Dana,
  Nu vreau slogane!
  Relatia noastra cu Dumnezeu nu are aface nimic cu relatia oaie-pastor-lup in blana de oaie.
  Ce fac mieluseii, poti sa mi spui Dana?O, da, ii papa nenea lupul, cu toale scumpe, masina ultra si caracter ZERO.
  cum vezi „adevarul” iesind dintr-o gura mindra cu pantofi de ultimul racnet, mincarea unei familii pe un an? mindru, afectat si radios pina si la un capatii unde e multa suferinta?
  Acesta are de hranit si mielusei, nu?

  Fratelui MIR, nu-i poti raspunde asa cum i-ai raspuns, daca nu ai suferit la Gherla sau Aiud, sau in alta parte, merita cinstea toti fratii care au incununat cu suferintele lor Jertfa
  Sfinta a Domnului Isus Hristos.
  Mike,
  imi pare rau, stiu ca nu vei putea uita niciodata felul in care tatal tau s-a dus ACASA,
  unde el e f fericit si primeste cununa, nu ca si mine, care nu am trait asemenea grozavenii.
  Domnul sa ti binecuvinteze familia cu cele sfinte si netrecatoare, sa fii in vesnicie cu tatal
  care a fost un sfint.
  Tatal meu a murit cind aveam 1,6luni, nu a fost maltratat pt credinta , ci in bombardament,
  totusi imi voi aduce aminte intotdeuna de el, care ne-a vrut credinciosi pe toti sase.
  Nu va veni niciunul sa ti raspunda, nici tie, nici lui MRI, ei nu au nici macar caracter pamintesc , dar mi te unul crestin.
  Vai de ei, pina la urma sunt ei de plins, noi IL avem pe Tatal Cerurilor, Slavit sa fie EL,
  care in lungul sirag al martirilor a avut nevoie de tatal tau pentru intregirea suferintelor Sale.
  Sunt cu inima alaturi de vesnica ta durere.
  Multi ani fericiti cu Domnul, aici, si o vesnicie in Slava.

 18. elisa– asa cum am spus –citeodata judecam pripit inainte de a cunoaste. la inmormintarea fratelui meu (care era pent) am avut batalie cu sora mea (tot pent) pentru ca sa opus ca la mormint sa vorbeasca si fostul meu coleg de liceu si prieten( si cu fratele meu decedat ) absolvent la teologie -Sibiu . pina la urma am cistgat eu spunindu-i –pe cheltuiala mea e totul ,asa ca am dreptul sa decid …spre surprinderea majoritatii(penti) la ceremonie au ramas uimiti de predica -preotului care a incheiat cu –eu nu chem pe nimeni la biserica cutare sau cutare –eu va chem pe toti la Christos. – la masa de adio (aici iar am avut de luptat –ei ziceau ca nu trebuie sa fac pomana– eu am zis nu pomana ci micare pentru cei veniti de la 50 km)–ghici cine au fost primii la masa si inca cei din oras –penti, ei care erau inpotriva… si ce calificativ bun a primit -popa -(speculind din comvorbirile lor)–La multi ani

 19. Daca ai Adevarul in inima si Cuvantul ti-e nelipsit din hrana zilnica..nu vei muri de foame nici de sete dupa Adevar…trairea in neprihanire nu iti este programata de pastori,lupi…sau altceva…trairea in neprihanire se bazeaza pe relatia ta cu Dumnezeu!

 20. Mike,
  dupa roade ii veti cunoaste spune Mintuitorul,
  dupa ce sa judecam., decit dupa acestea.
  Eu nu as vrea sa ma inmorminteze asa un popa. 🙂
  nu ca as fi atit de evlavioasa incit sa merit un popa ultra serios,
  dar macar sa nu fie fatarnic.
  Plingeti cu cei ce pling, nu bucurati-va cu cei ce pling. 🙂
  el se bucura ca arata bine, pt ca gindul lui era total la persoana sa
  vie, nu se gindea cum va putea arata mort si rece. 🙂
  deci nu poate fi pastor, nici macar pt bagat in groapa pe crestini.
  Nu invatam nimic de la popii ortodocsi care nu fac asa imagine.

 21. @ elisa -Fenomenul se numeste -adaptabilitate- la mediu sau camelionism- parca in medicina se numeste- imunologia microbilor la tratamente. Inteleptii(cei cu frica de Domnul) nu duc lipsa nici de sete , nici de foame de Adevar , doar cei ce fac primii pasi sau cei nestiutori pot fi dusi usor in eroare. Acestia nu vad lumina de la capatul tunelului–totusi comportamentul crestinilor autentici, pot influenta prin trairea lor pe cei debusolati–nu la asta sintem chemati? si ce mare rasplata…. Tatal meu dupa ce a fost arestat, batut pus in cusca de fier si curentat din cind in cind- apoi cind au vazut ca e pe moarte dupa atita bataie l-au trimis acasa … in somn a avut o vedenie –un cimp de un verde luminos in fundal UNUL ca Soarele stralucitor ii facea cu mina –Vino,- mama l-a trezit fiindca ia facut placinte calde –tata a mustrat-o, de ce m-ai trezit?? DOMNUL Ma chema La EL..dupa citeva clipe, a adormit pentru vecie. Iata ce tragedii poate sa deruleze lupii astia in viata credinciosilor. Poate ghici cineva ce e in inima unui copil de 6 ani care sa inclestat de roata carului ca sa-l opreasca, ca tata sa nu fie dus la groapa?. As dorii ca un -lup de asta- sa-mi raspunda (daca mai are inca cumva mustrare de constiinta). Mos Ion Roata m-ia rascolit memoria mea trista– Il rog pe Domnul sa ma mingaie si pe voi toti, deasemenea.- Blessing.

 22. …intrebarea mea e:
  de ce ati scris despre aceste lucruri aici,pe acest blog a fr.Lascau? nu cumva il invinovatiti pe el,sau probabil pe alti pastori pentru necazurile si amaraciunea d-stra?
  de la suviectul „dupa Craciun” s-a trecut f.repede la judecati si subtile invinuiri… daca ai ceva impotriva fratelui tau,spune-o in fata,dar nu umbla cu ocolisuri,aruncand cu cuvinte in asa fel ca si cei ce citesc pe urma dumitale,sa judece si sa arunce si ei…

 23. Mos Ion Roata istoria reala a evenimentelor si actiunilor petrecute in rgeimul trecut azi cu multul sint mai complexe si ranile care azi sint lasate de astfel de persoane sint grele ,dureroase si ajung sa se rasfringa nu numai asupra unei persoane ci asupra familiei!!!Zimbetele ,rugaciunile si consilierea azi a ajuns mai profesionala si mai atragatoare.Sa nu credem ca timpurile s-au schimbat si azi acesti „lupi imbracati in sultane”ori in blani de oi smerite au disparut si nu mai fac prapad in Biserici.Doar partea trista este ca multi nu ajung si nu au putere sa-si deschida ochii si sa vada faptele.Sa nu uitam ca Domnul Isus a avut si detine puterea Duhului Sfint si ucenicul Lui ;Matei in evanghelia scrisa ne transmite mesajul foarte adevarat si plin de putere;Matei cap.7;”…15. Paziti-va de prorocii mincinosi! Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori.
  16. Ii veti cunoaste dupa roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini? 17. Tot asa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rau face roade rele.
  18. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rau nu poate face roade bune.
  19. Orice pom care nu face roade bune este taiat si aruncat in foc.
  20. Asa ca, dupa roadele lor ii veti cunoaste. 21. Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri. 22. Multi Imi vor zice in ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?”
  23. Atunci le voi spune curat: „Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege.”
  Azi este greu de acceptat faptele faradelegii la cei care se gasesc in fata poporului fiindca motivele sint multiple si nu se doreste sa se cunoasca faptele firesti si scopul egoist.Insa dupa cum unii cu multa placere discuta despre persoane din regimul trecut ,tot asa in viitorul apropiat o sa discute copii nostrii de foarte multi prezenti in aceasta generatie ,cand prin a lor epistole vor accesa datele prezente ale multora acum tinute ascunse in seife ,crezind ca nu vor ajunge in mina celor care ne urmeaza.Dar tot ce se face la intuneric si sub puterea minciunii trebuie sa iasa si aici la suprafata si cand cartea va fi deschisa dupa cum este scris in cartea apocalipsului;apocalipsa cap.20;”…11. Apoi am vazut un scaun de domnie mare si alb, si pe Cel ce sedea pe el. Pamantul si cerul au fugit dinaintea Lui si nu s-a mai gasit loc pentru ele. 12. Si am vazut pe morti, mari si mici, stand in picioare inaintea scaunului de domnie. Niste carti au fost deschise. Si a fost deschisa o alta carte, care este Cartea Vietii. Si mortii au fost judecati dupa faptele lor, dupa cele ce erau scrise in cartile acelea.
  13. Marea a dat inapoi pe mortii care erau in ea; Moartea si Locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele. Fiecare a fost judecat dupa faptele lui.
  14. Si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. 15. Oricine n-a fost gasit scris in Cartea Vietii a fost aruncat in iazul de foc.”
  Deci sa nu ne autoinselam si sa credem ca se poate trai in persoana duplicitara si nu este nevoie de o schimbarein viata de zi cu zi.Ap.Pavel catre cei din Efes scrie un mesaj care si pentru crestiniii de azi este valabil si in acest mesaj indemnul este acesta;Efeseni cap.4;”…22. cu privire la felul vostru de viata din trecut, sa va dezbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare; 23. si sa va innoiti in duhul mintii voastre,
  24. si sa va imbracati in omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu, de o neprihanire si sfintenie pe care o da adevarul. 25. De aceea, lasati-va de minciuna: „Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul”, pentru ca suntem madulare unii altora.
  26. „Maniati-va, si nu pacatuiti.” Sa n-apuna soarele peste mania voastra
  27. si sa nu dati prilej diavolului. 28. Cine fura sa nu mai fure; ci mai degraba sa lucreze cu mainile lui la ceva bun, ca sa aiba ce sa dea celui lipsit. ..”
  -(DECI SCRIE CLAR ;”Sa n-apuna soarele peste mania voastra
  27. si sa nu dati prilej diavolului. 28. Cine fura sa nu mai fure; ci mai degraba sa lucreze cu mainile lui la ceva bun, ca sa aiba ce sa dea celui lipsit. ..”
  OARE ESTE GREU MESAJUL SA FIE INTELES?SI CUM SE FACE CA DE MULTI CARE AJUNG LA ANVOANE NU INTELEG MESAJUL SI-L CALCA IN PICIOARE ?SI UITA CE ESTE SCRIS MAI JOS;)

  29. Niciun cuvant stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce-l aud.
  30Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii.
  31. Orice amaraciune, orice iuteala, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru.
  32. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos”
  INDEMNUL NU A AJUNS SA FIE SCIMBAT IN PUTEREA MESAJULUI SI VALOAREA LUI,DAR SE VEDE CA ESTE FOARTE NEGLIJAT SI multi ajung inselati,raniti si chiar izolati pentru expunerea ADEVARULUI.
  Totusi sa nu uitam ca toate persoanele umane mai ales cu astfel de calitati firesti au doar cativa ani de trait si pe urma dupa cum scrie psalmistul in Psalmul 146;”..3. Nu va incredeti in cei mari, in fiii oamenilor, in care nu este ajutor. 4. Suflarea lor trece, se intorc in pamant, si in aceeasi zi le pier si planurile lor. „Sint bucuros ca datorita incercarilor si celor intimplate puterea DUHULUI SFINT mi-a dat aceasta putere sa scriu ,sa incurajez si pe altii sa nu cada in capcana celor firesti fiindca ap.Pavel in a doua epistola catre corinteni scrie ;cap.11;”..13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos. 14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. 15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.’
  Nu doresc ca toti liderii spirituali sa fie descrisi ,dar din experienta vietii mele si cu persoanele care se expun prin astfel de caracterizari ,doresc sa atentionez pe cei lesne increzatori ca si azi ne confruntam cu asemenea actiuni si nu doresc ca si altii sa fie raniti,inselati si atrasi in capcana lor .Deci sa intelegem ca ;”… 9. Oricine o ia inainte, si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane in invatatura aceasta are pe Tatal si pe Fiul…”
  Asadar ;” 8. Paziti-va bine sa nu pierdeti rodul muncii voastre, ci sa primiti o rasplata deplina.
  ….7. Caci in lume s-au raspandit multi amagitori…”

 24. Socant,
  lupii, lupii astia monstruosi nu au murit inca.
  cumplit razboi ducem,
  acum lupii nu te mai dau pe mina securitatii, nu mai e nevoie;
  te lasa sa mori de foame si de sete dupa Adevar.
  Cum a intrat dracul in ei, ca si in Iuda.

 25. elisa ,o vorba vanatoreasca americana zice asa : ” -Da sunt vanator !. Dar niciodata nu vanez animale nevinovate !. Impusc doar pe cele ce poarta in privirea lor multa vinovatie ! „. La multi ani !

 26. . . . . Era prin mai 1977 in Hunedoara. Omul din sutana m-a invitat in biroul bisericii la „o chaticheza” premergatoare botezului meu in apa.Doream din toata inima sa inchei un legamant cu Mantuitorul, cu Cel ce ma insotise in toti anii mei de cazne,de sisuferinta in Gherla, Aiud ,Popa Sapca, Vacaresti, Jilava , Rahova . Mi-a explicat ca gandul meu fix sa plec clandestin din R. S. R este de la deavolul !. Cand a observat ca apasase prea mult „pedala convingerii” a lasat-o mai moale,a schimbat placa si a luat-o tare cu suportul in rugaciune pentru reusita mea !. Bun psiholog ,m-a castigat repede de partea lui si. . .i-am spus chiar si locul unde pastram valuta necesara transportului in comun pe teritoriul Jugoslaviei. Stapan pe situatie m-a tras de limba dupa bunul lui plac. Eu vorbind „sub patrafir’ mi-am golit verbal si repede toate intentile, emotiile si sisentimentele „de respect”ce le avam fatza de regimul in care el slujea si servea cu multa abnegatie,fara ca eu sa stiu !. La scurt timp, intr- seara a venit la mine acasa ,pios, afectiv, cu un zambet ata de cald pe buze ca m-a convins sa-i arat valuta de care -i vorbisem. ( douazeci de dolari U.S. si sase dolari canadieni .) Ne-am rugat, am citit Biblia si am servit un ceai de menta . A plecat incredintandu-ma ca ma poarta in profunde rugaciuni. A doua zi ,inainte de cantatul cocosului, doi domni de la Secure ( Maiorul Lupea si maiorul Motorca) ,insotiti de „Volga” si de soferul lor „Costel ‘ mi-au impins o vizita neanuntata. Dupa o serie de palme, pumni si lovituri cu genunchiul, amenintari cu plutonul de executie si inchisoarea Jilava , maiorul Lupea s-a aplecat calm peste recameul lat si din biblioteca in miniatura de deasupra patulu,i a scos cartea cea mai groasa si a adus in lumina legii corpul delict . Intre copertile ei ascunsesem valuta.Zambind ,cu pumnul plin de bancnote mi-a repezit o lovitura in nas. Si sa fac povestea mai scurta, au inceput caznele, teroarea si intocmirea uni nou dosar . Pentruca eram umflat si patat de sangele unei hemoragii nazale ambundente si pentruca vecinii iesisera in strada, nu m-au luat cu ei . Am primit ordin sa ma spal , sa ma imbrac si in doua ore sa fiu la sediul Securitatii.Am fost avertizat ca sunt urmarit pas cu pas.Nervi grei si apasatori pusesera stapanire pe intreaga mea fiinta iar intentiile mele de pocainta se volatilizasera complect. Nu am avut rabdarea sa astept cele doua ore si m-am dus la o tutungerie sa-mi cumpar din nou tigari si cat mai repede sa le confrunt din nou mutrele de calai si sa le mai spun oful meu si cateva „de verde ‘ !.Cand m-am apropiat de sediul Securitatii de pe sterada Avram Iancu , venind dinspre stadionul „Corvinul” ,cine credeti ca iesea nonshalant din cladire ??!!. Era el ,purtatorul sutanei baptiste ,in cane si oase, cel care se rugase in genunchi alaturi de mine langa patul meu, ca Dumnezeu sa ma ajute sa trec frontiera ! .A coborat vesel si saltaret scarile in „fisul’ lui albastru, cu o mapa sub bratul drept . Urma sa dam nas in nas, dar… la coborarea scarilor a luat-o in directie opusa. Primul meu instinct a fost sa merg ,sa-l ajung si sa-l bat . . .pe umar. . .

 27. Dacă suntem oiță, e bine s-o luăm la goană. Din răsputeri. Dacă suntem ciobanul, să punem mâna pe măciucă și s-o folosim cu sârg, sau pe… pușcă.

 28. Petrica, cu ingaduinta ta ,vin sa rectific si sa intreb : ce ne facem atunci cand influentati de Creanga ,la ridicarea sutanei , in loc de copite descoperim labe late, acoperite cu par sur si aspru ??!!

 29. In primul rind sanatate tuturor- ma tem -Mos Ion Roata ca daca-i vedeai copitele –sigur, il luai la catarea pustii(aia faina si buna), dar vazind doar sutana si cravata de -brand- colorata, l-ai luat doar la catarea judecatii. In situatia descrisa, trebuie sa-ti dau dreptate–nu venea la nunta ci la un timp de jale Sintem tentati intotdeauna sa judecam dupa aparitie, care de multe ori, insala –sufletul nu ni-l cunoaste nimeni-doar atotputernicul (pantofar-covaci) care ne va pune plachiuri sau potcoave pe masura-tuturor.La multi ani!!

 30. Sarbatoarea nasterii Domnului Isus aduna crestinii impreuna si alaturi de bucatele alese in puterea binecuvintarii prin cantece,cantari ,colinzi si alte mesaje fac ca cei din jur sa inteleaga mesajul si valoarea nasterii!Asa au facut si Ingerii ;Luca cap.2;”..9. Si iata ca un inger al Domnului s-a infatisat inaintea lor, si slava Domnului a stralucit imprejurul lor. Ei s-au infricosat foarte tare. 10. Dar ingerul le-a zis: „Nu va temeti: caci va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: 11. astazi, in cetatea lui David, vi S-a nascut un Mantuitor, care este Hristos, Domnul. 12. Iata semnul, dupa care-L veti cunoaste: veti gasi un Prunc infasat in scutece si culcat intr-o iesle.” 13. Si deodata, impreuna cu ingerul, s-a unit o multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand:
  14. „Slava lui Dumnezeu in locurile preainalte si pace pe pamant intre oamenii placuti Lui.”
  15. Dupa ce au plecat ingerii de la ei, ca sa se intoarca in cer, pastorii au zis unii catre altii: „Haidem sa mergem pana la Betleem si sa vedem ce ni s-a spus si ce ne-a facut cunoscut Domnul.”
  Deci nici noi sa nu obosim si pe la case si alte locuri mesajul sa-l transmitem si bucurosi sa fim de Nasterea Domnului Isus ;

 31. Draga Petrica, vai inteleptv ai raspuns !. Daca intradevar as fi aspru si „obosit” de „simturile de baza” ale pocaintei,acum luptam si eu „din rasputeri” pe la oras, sa ies in vedidenta(cu ori fara cravata !) . . . in vre-un comitet bisericesc al afirmarii si al competitiei romanesti !. Nu judec pe nimeni dupa culorile cravatei ci . . .dupa brand ! ! !. Cat despre marimea copitelor „de sub sutana” , „atotputernicul fierar- covaci ‘, va gasi totdeauna” potcoave” pe masura ! ! !.

 32. Moșule Ion Roată. Nu mă îndoiesc de simțut tău fin al observației. Uneori un singur gest spune tone de informații despre noi. Din nefericire aceste gesturi (pe care ar trebui să ni le controlăm, dacă nu putem să ne vindecăm de ele) ne vor pune o etichetă care nu întotdeauna este corectă. Poate totuși că nu vanitatea a reținut-o la oglindă pe această față bisericiească. Uneori nevestele sunt mai de temut ca șifonarea unei imagini studiate. Cred că ești prea aspru cu noi cei în sutană. Nu ar trebui să ne judeci după culorile cravatei și nici după piruietele în fața oglinzilor. La îndemnul lui Creangă, ar trebui totuși ridicată sutana ca să vezi cine poatră pantofi și cine poartă copite…

 33. Petrica, eu personal am lasat formalismul depoarte cu multi, foarte multi ani in urma !. Pocainta a ajuns plina de pompa,de lux si reclame , de metafore colorate frumos, dar neputincios captiva sub plasa traditionala ,grea ,deasa si apasatoare !. Vad ca ai accesat mesajul meu si nu cred ca te indoesti de sinceritatea lui !. M-as bucura sa-mi raspunzi pozitiv,considerand ca esti consitient ca-n lumea asta plina de pacat ,frati de credinta ce simt cu adevarat Dragostea lui Hristos sunt tot mai putini !.”Pocainta” celor mai multi ,asa pretinsi „penticostali” ,lasa de dorit !. Stateam nudemult aici in inima preeriei ,in asteptare (sosisem prea devreme !)in fata unei Case Funerale, unde onoram cu prezenta plecarea unui tata penticostal ,cap de familie temator de Dumnezeu ,tatal unei familii foarte numeroase !. Nu departe de unde eram parcat , a sosit si pastorul „special ‘ ce urma sa tina serviciul de inmormantare !. A coborat ultimul din masina. Pentru un moment am dorit sa ies din masina si sa-i spun „Welcome in Indiana !” . Dar am observat ceva si am mai ezitat o vrame.Foarte tacticos si plin de sine . .a pierdut considerabil si mult timp sa-si aranjeze nodul la cravata-i viu colorata in oglinda retrovizoare a masinii ,sa iasa si sa inchida portiera si.. inca o data sa faca o pirueta , sa arunce o privire de ansamblu in geamurile masinii !. Intr-o societate ca anoastra ,daca amblajul atrage, evident ca si marfa se vinde !

 34. AMIN !
  chiar mergeti la vinatoare ?
  de caprioare?
  nu va e mila de ele?
  sau vinati numai porci (mistreti?). 🙂
  totul alb stralucitor…
  asa imi imaginez ca va fi DINCOLO, ceva stralucitor dar in alt fel decit pe pamint;
  alb curat, viu,stralucitor, luminos…
  in padure zapada curata da o impresie de mare curatie
  nepatata de nicio urma de muritor pacatos….
  Domnul sa va fie LUMINATOR!

 35. Aici, in Franta, nu avem slujbe la biserica de craciun, nici brad impodobit. Nu avem nici cantec de ingeri, iar manele… niciodata. Dar suntem optimisti, bucurosi ca Cel fara inceput si Începătorul tuturor lucrurilor a luat chip de om cu început în istoria oamenilor, ca fiu al lui David, dar fără sfârsit, dovedind că este Fiul lui Dumnezeu prin învierea din morti.

 36. Petrica , Domnu sa te ‘mbucure si sa-ti dea puterea Lui ,atat in picioare cat si-n brate , ca nu-i usor nici toiagul si nici straita !. Sa-ti indrepti mereu privirea ,inima si drumurile si spre oile ratacite, ce le-ai lasat in spate !. Si nu’s putine !. De aici din mijlocul padurii troienite de zapada ,iti zic din inima si cu deplina voie buna, tie si celor dragi ai tai : LA MULTI ANI CU SANATATE „!. Aici in Indiana , dupa o ninsoare strasnica, cerul este plin de stele si e ger. Cpoacii troieniti de zapada ,luminati acum de puzderia de stele ,dezvaluie un tablou feeric splendid .Plec prin nameti inainte de crapatul zorilor in desisul codrului la vanatoare , dar inainte sa ies din coliba vin sa ingenunchiez in rugaciune !. Uite,am deschis Biblia mea mare si groasa , daruita de scumpa si regretatea mea mama soacra, si la gura sobei citesc : ” Multa pace au cei ce iubesc Legea Ta , si nu li se intampla nicio nenorocire. Eu nadajduesc in mantuirea Ta , Doamne , si implinesc poruncile Tale . Sufletul meu tine invataturile Tale , si le iubesc mult de tot ! .Pazesc poruncile si invataturile Tale, caci toate caile mele sunt inaintea Ta . Sa ajunga strigatul meu pana la Tine , Doamne !. Da-mi pricepere, dupa fagaduinta Ta . Sa ajunga cererea mea pana la Tine !.Izbaveste-ma dupa fagaduinta Ta !. Buzele mele sa vesteasca lauda Ta ,caci Tu ma inveti oranduirile Tale !. Sa cante limba mea Cuvantul Tau, caci toate poruncile Tale sunt drepte !, Mana Ta sa’mi fie intr’ajutor , caci am ales poruncile Tale . Suspin dupa mantuirea Ta , Doamane , si Legea Ta este desfatarea mea . Sa-mi traiasca sufletul si sa Te laude , si judecatile Tale sa ma sprijineasca !. Ratacesc ca o oaie pierduta : cauta pe robul tau ,caci nu uit poruncile Tale. ” . God bless You !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s