De ce nu vedem grâul?

Graul

Pilda Mântuitorului cu grâul și neghina ne spune clar că țarina (sau ogorul) este lumea în care El, Fiul Omului a semănat  „sămânța cea bună” care „sunt fiii Împărăției”. Neghina sunt „fiii celui rău” (Matei 13:24-43).

Nu avem dificultăți să înțelegem cuvintele Mântuitorului. Necazul pe care-l văd eu este că suntem tare preocupați de neghină. Privind la lumea în care trăim suntem tot mai revoltați de progresul neghinei și creșterea acestei buruieni capătă conotații escatologice. Vedem în progresul neghinei un semn al sfârșitului lumii.

Este adevărat că Scriptura ne spune că „în zilele din urmă vor fi vremuri grele” în care oamenii (fiii celui rău sau neghina din pilda Mântuitorului) vor fi: „iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea” (2 Tim. 3:2-5).

Nu ne îndoim că răutatea acestor fiii ai celui rău va fi tot mai mare în vremurile din urmă. Avem prea multe indicii în textele sacre ca să ne îndoim de acest adevăr.

Necazul este că Biserica de azi este prea preocupată de neghină și uită de grâu. Nu numai neghina crește. Crește și grâul. De ce oare nu suntem preocupați de creșterea grâului?

Auzim tot mai des în predicile noastre despre corupția societății din jur, de asaltul asupra moralității publice a promotorilor homosexualității, avortului, drogurilor, violenței, a libertinajului sexual etc. Nu e rău să condamnăm aceste păcate și nici să ne ridicăm împotriva lor și a promotorilor lor. Dar de ce nu spunem nimic despre grâu? De ce nu celebrăm creșterea holdelor divine? De ce nu sărbătorim trezirile spirituale care au loc? De ce nu vorbim mai mult despre grâu?

Avem oare și noi creștinii de azi ochiul rău al canalelor de știri care răspândesc doar catastrofele, crimele, jafurile, accidentele? Nu ne mai interesează nici pe noi binele, progresul, frumosul? Nu avem ochi să vedem creșterea holdelor divine, frumusețea fiilor Împărăției?

Dezvoltăm o predilecție pentru neghină, pentru rău, pentru negativ. Vizionând un serviciu divin dintr-o altă biserică, reținem ceea ce ni se pare „lumesc”, „firesc”. Dintr-o poză cu un grup de creștini ne focalizăm pe cei ce nu poartă uniforma noastră. Vedem la tot pasul răul, negativul… într-un cuvânt: neghina. De ce nu vedem grâul?

Ascultăm o predică, o poezie, sau o melodie creștină. Reținem și vociferăm ceea ce nu ne place, aruncând la coș cele bune și adevărate. De ce nu vedem grâul?

Este început de an. Dacă ducem lipsă de o rezoluție de Anul Nou, recomand una. Ce ar fi să decidem ca anul acesta să vedem cum crește grâul?  Și apoi să ne bucurăm.

34 de gânduri despre „De ce nu vedem grâul?

 1. Cu privire la iertare am gasit trei situatii diferite.-1) cind un necredincios supara pe un credincios. -2) cind un credincios supara pe alt credincios. -3) cind un credincios supara pe un necredincios. La nr. 1- a raspuns Domnul Iisus–7×77.- cum explicati iertarea la punctele 2 si 3?( ma refer la supararile facute cu stiinta) Eu am gasit ceva raspunsuri – deocamdata le tin pentru mine– bune ? rele?

 2. Stapinul construeste hambare pentru griu curat –dar si,, cuptor” pentru ars neghina si pleava-

 3. Iatane ajunsi in fata unui subiect cu o intrebare sincera si care merita multe raspunsuri !!De ce?Fiindca traim timpuri in care lumea traieste in o confuzie si o mare criza !!!Si unii este greu sa perceapa rodul si foloasele graului dupa cum a fost si pe timpul Domnului Isus .Multi se indreapta spre valoarea neghinei fiindca sint confuzi din cauza reclamei dupa cum si Adam si Eva a ajuns in fata reclamei expusa de catre Satan.Azi daca am fi sinceri cu noi insine si am intelege mesajul Domnului Isus nu am fi dezamagiti si nici nu am cadea usor in puterea reclamei false fiindca Domnul Isus prin cuvintele din evanghelia lui Matei relateaza;matei cap.7;”…15. Paziti-va de prorocii mincinosi! Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori. 16. Ii veti cunoaste dupa roadele lor. ”
  Alaturi de acesti proroci ,apar slujitori,pastori ,deaconi si alti asa pretinsi slujitori care uita exemplul Domnului Isus si mesajul Lui .Si atunci unele Biserici ajung conduse de astfel de persoane si ele ajung in crize,in neajunsuri,partide si dispute !!!Insa cand in frunte sint adevarati slujitori acestea devin un exemplu si prospera ,evitind criza,partidele,neajunsurile .Si voi da un exemplu de cunostinta ;George Galis
  https://lascaupetru.wordpress.com/2011/11/15/george-w-galis-in-memoriam/
  „…De altfel, spiritul lui de sacrificiu și dragostea creștină autentică pe care o exprima acest om au făcut ca sute de familii de români să fie ajutați la început de drum în America. De la primirea la aeroport, pregătirea unui apartament și mobilarea lui, umplerea unui frigider cu mâncare erau doar începutul unui lung șir de nevoi pentru o familie de noi emigranți. …..”
  Deci sa nu ne amagim si sa credem ca nu exista grau de valoare si cu multa folosinta pentru cei din jur.Este greu doar sa ajungem la astfel de persoane fiindca de cele mai multe ori ajungem prin anumite mesaje sa fim indepartati de cei cu valoare si atrasi prin mesaje si invataturi ce gadila urechile la ei pentru ceea ce ne expun prin reclamele atragatoare si din videoclipurile din comentariile aparute putem sa intelegem mesajul si chiar din situatia reala din multe Biserici care exista.Nu vreu sa complic comentariul acesta cu nume si cu experientele vietii mele fiindca din paginile de accesare se poate gasi usor adevarul .Este greu azi sa te lupti pentru a gasi holde de grau curate fiindca inca neghina nu a ajuns sa fie separata si nici Bisericile unificate .Dar sa nu uitam ca Domnul Isus spune :
  ..”16. Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta; si pe acelea trebuie sa le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, si va fi o turma si un Pastor…. (Ioan cap.10)..”Deci pina atunci sa intelegem problemele ,rolul neghinei in holdele de grau si sa folosim rodul graului pentru hranirea noastra spirituala si sa ajungem la sfintenie ,neprihanire si sa devenim destoinici pentru orice lucrare buna!!!Efeseni cap.4 cu 22 la 32.

 4. elisa,unii suna unii nu !.Cei mai avari si cu tupeu cras suna !. un proverb zice ;”cunoaste-ti bine dusmanul, si din o mie de batalii vei castiga o mie ‘ . Eu personal am pierdut acele batalii in care nu m-am rezervat suficent timp pentru a fi bine informat in acel teren belicos .Pe unii din acesti dissimulators si sarlatani i-am intalnit personal si chiar le-am cerut sa se roage pentru mine !.Hai sa-ti dezvalui un secret ce ar putea deveni subiect pentru o lucrare de diploma „doctorala ‘ . .Cand un scammer ori trickster crestin se roaga pentru tine ca tu sa izbandesti in vreun plan, la vre-o stramtorare ,boala ,esec, durere iar el te considera un subiect si oportunitate, foloseste acel moment in mod speculativ, de impresie ,sa te impresioneze,ori urmarind plata si un profit material din partea ta vazandu-te emotiv si dezarmat , Atotputerincul Dumnezeu in marea lui DREPTATE , asculta aceea rugaciune in favoarea ta !. Am vasta experienta in aceasta directie !. Cand pastorul hunedorean-informator al Securitatii „se ruga”cu mine si „pentru mine” ca Bunul Dumnezeu sa-mi ajute sa trec clandestin Cortina de Fier spre West , ceva providential celestic si astral lua contur sus in Slava si inaltimile Cerului iar calea destinului meu primea directie si contur !. Rugaciunea lui a fost ascultata pentruca sa se implineasca ce este scris!. Azi la fel, falsitatea multor impostori si mockers ai Evangheliei nu vatama deloc sinceritatea celor ce-i cred si primesc Cuvantul Adevarului din gura lor. Castigul este al credinciosului iar blasfemia lor se intoarce ca un bumerang si in final vine sa-i nimiceasca ! http://defendchrist.org/false_teachers.html

 5. Că nu sunteți în acord cu cele scrise de mine, este OK. Eu sesizasem că nu sunteți de acord cu interpretarea pildei Domnului. Textul meu nu vorbea (cum nu o face nici pilda Domnului) de neregulile și „neghina” din bisericile noastre. Dar, văd că subiectul vă pasionează.

 6. …o fi ”multa” neghina , dar ”calitatea” graului e ceea ce conteaza ! n-am auzit inca pe cineva sa construiasca Hambare pt …. neghina 🙂

 7. MIR,
  credeam ca nu-l stiti pe B.H.
  nu inteleg de ce v-a sunat? va crede cumva bogat?. 🙂
  ca naiv banuiesc , stie ca nu sunteti. 🙂
  ceva”money” totusi spera la atita prezicere de prosperitate.
  Ma minunez cum de s-au dus unii evanghelici dupa Chris O.
  profetul mincinos, acum 1 an si ceva.
  Oare ca sa invete cum sa „cistige” de pe urma profetiilor?
  Nu am intilnit asemenea specimene,
  eu sunt f circumspecta cind e vorba de bani,
  imposbil ca oamenii lui Dumnezeu sa ceara bani, ei numai dau.

 8. Sunt destul de sincer cu d-voastra si nu pot fi de acord cu corectia si iritarea de care ati dat dovada.Intre zimbetul d-voastra si suspinul meu din odaita, imi place sa cred ca aveti aceesi calauzire a Duhului, va framinta ca pastor aceleasi lucruri care se petrec sub ochii nostri.N-as prea crede ca Pavel vorbea de oamenii lumii acesteia si nu de cei firesti din biserica, care au doar o forma de evlavie cu care il momesc pe pastor, care si mai invata pe altii, argumente ar fi , ramin la acest gind.Multe , exagerat de multe conferinte, studii ,agape crestine ,intilniri de tot felul , oare sa ne facem mai buni?As putea dezvolta maimult , nu este elegant si nici crestinesc dar BISERICA este sub asediu si putini mai pun rugaciunea , postul pe primul plan . Nu caut sa zimbesc in casa Domnului ,nici nu stiu sa le explic altora ca in limba greaca un anume cuvint sa insemne altceva.Cred si stiu ca exista si griu curat, dar exista si neghina. Pacat ca unii mai cautam intr-un sac cu pleva si citeva boabe de griu..Ce bine ca tarina este lumea si fiii Imparatiei sint tot in lume..Iubiti-ma asa cum sint.Cit despre ochi, mai un pai ,mai o birna,mai un colir ,alifie . Are Domnul!

 9. Aveți dreptate. Trebuie să iertăm de 70 de ori câte 7. Poate că și Dumnezeu ne iartă tot de atâtea ori, deși ne cere schimbare de fiecare dată.

 10. elisa, stiu mult si am studiat in aprofunzime caractere de tipul lui ! !. Am studiat terenul propice in care demonizati si machiavelici de talia lui isi gasesc naivii de la care apoi storc bani.. Unul din ei (roman) ,acum douazeci de ani i-a trimis 500$ cand sotia lui a primit cancer la san , in speranta ca B.H. se va ruga si o va vindeca.Dupa moartea acestei romance,Benny Hinn a primit o riposta superioara vicleniei lui si. . constrans in „mod diplomatic’, a fost nevoit sa rambursesze cei 500$ sotului ei vaduv de acum .Te anunt ca la scara mai mica, si romani „predicatori’ ce-i invidiaza succesul lui pe linie materiala, incearca , precum Duduman , sa capteze ,sa captiveze si sa manipuleze emotiile audioriului ,urmarind contributii si donatii substntiale folosind. . . Biblia. Nimic in lumea aceasta nu ma deranjeaza si ma incita mai mult decat acesti sarlatani ,lupi parosi mascati in piei de oi. Cu precadere cei cu „doctorat „,ce-mi folosesc dulcele grai al neamului meu !. http://www.csicop.org/si/show/benny_hinn_healer_or_hypnotist/

 11. Fr Petrica,
  totusi….
  eu cind nu iert , indiferent ca omul se pocaieste si mi cere sau nu iertare, nu am linsitea si pacea aceea de la Domnul Isus;
  chiar , asa cum ma facea atenta cineva , in rugaciunea Tatal nostru spune f limpede:
  si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi IERTAM:
  nu iertam , nu suntem nici noi iertati;
  parerea mea e, ca iertam, dar spunem omului ca a gresit, si nu-l anuntam de iertare;
  daca e unul care cunoaste rugaciunea domneasca, stie oricum ca trebuie sa fie iertat poate;
  dar asta e problema lui.
  Evanghelia e limpede:
  daca nu iertati , nici Tatăl Vostru care este in ceruri, nu vă va ierta.

 12. mai degraba vad ca o jignire , va asigura ca veti avea „prosperitate”. ; )
  aualeu numai atit va doriti?:(((
  se vede ca nu va cunoaste!

 13. Draga Petrica, azi m-a sunat din Roma pastorul Benny Hinn , Tatal meu din Cer imi este martor acestor randuri ce ti le scriu .Am inregistrat rugaciunea lui .M-a sunat dis de dimineatza si a incercat foarte convingator sa-mi vanda la pretz destul de rerzonabil „o banitza de grau ‘ plamadita si dospita in propriul lui hambar !. Vorbeste convingator si-mi asigura cu certitudine ca anul 2013 este anul cel mai binecuvantat si plin pana la refuz de prosperitate in viatza mea !. Se roaga personal pentru mine !. Ma asigura ca voi fi triumfatoar in toate nvelele , cu precadere cel material !. L-am cautat pe U-tube ,dar nu gasesc decat Cruciada lui din 2005 la Roma . Tu ce parere ai , este omul „ales’ sa vorbeasca omenirii de la asa nivel „papal ” , si . . .oare de cine ??!!. http://www.youtube.com/watch?v=9ZzOl2E7IrI

 14. Fr Petrica,

  as vrea sa va intreb cum vedeti problema asta cu iertarea?

  ertam numai daca nu mai face?
  nu ne incarcam cugetul cu neiertare daca omul nici nu-si cere macar iertare, si continua?;
  dar…nu gresim, daca il iertam fara ca sa-i para rau, incurajindu-l pe om, in pacatul lui?
  sa creada despre sine ca totul e OK

 15. O zi zboara, o zi nu zboara !. Azi am noroc(binecuvantare) . . . .ca nu zboara !. M-ai iertat ??!!!. Astept raspuns cu mare nerabdare !.

 16. . . . cat priveste calitatea „graului „,el se gaseste fara plata , in Cuvant !. Si Psalmul 119 ne ajuta la modul superlativ : „Strang Cuvantul Tau in inima mea, (de ce ?) ca sa nu pacatuesc impotriva Ta !. Binecuvantat sa fi Tu, Doamne !. Invata-ma oranduirile Tale !.Cu buzele mele vestesc toate hotararile gurii Tale . Cand urmez invataturile Tale, ma bucur de parc’as avea toate comorile. Ma gandesc adanc la poruncile Tale, si cararile Tale le am sub ochi. Ma desfatez in oranduirile Tale , si nu uit Cavantul Tau .” Aici este si ramane atat Cheia Succesului cat si Recompensa neobositului semanator asudat de truda ,cu ochi inlacrimati , ce la finele vietii lui este plin de pace si satisfacut , inconjurat de imbratisarea si rasetul zglobiu al nepotilor , privind recolta binecuvantata a multor snopi plini de boabe aurii ! .

 17. Exact !. Aici am vrut sa ajung , dar fara rautate ! !.Si nu pun sare pe rana ta ci pe a acelora care te-au urcat fortat in ringul competitiei bisericesti , ti-au confiscat manusile, au incuiat vestiarul si apoi l-au linsat si pe arbitru !. Apoi toate, absolut toate loviturile ci ti-le -au aplicat au fost neregulamentare, nesportive ,sub centura !. De cacord ??!!Iar in sarmanele lor ingustimi de putere analitica, cei ce nu ti-au cunoscut si inima, cei ce-si dadeau telefoane si textuiau la nesfarsit, ti-au dat ‘punctaj’ tendentios si rautacios, in speranta ca esti si ramai la podea !. Trecutul este si ramane pretiosul invatator al viitorului dar nu in succese ci in . . . .. esecuri !. ” nu esti infrant atunci cand sangeri/ si nici cand ochii-n lacrimi ti’s/ adevaratele infrangeri / sunt renuntarile la vis / .Iarta-ma daca am fost anemic in postarea mea !. I love you !

 18. Pentru FARCĂU IONEL.
  Cred că lucrul cel mai potrivit ar fi să mai citiți odată pilda Domnului. Interpretarea ei o dă chiar El. Nu e nevoie de invențiile noastre. Domnul spunea clar: „Țarina este lumea…” (Materi 13:38) și nu biserica, așa cum spuneți Dvs. Nu putem interpreta pilda Domnului prin experiența noastră de la țară. Am crescut și eu la sat și am și eu suficientă experiență, numai că nu pot interpreta pilda Domnului decât așa cum ne-a explicat-o El.
  Dacă ați fi citit mai atent și postarea mea ați fi putut observa că subiectul ei era cu totul altul decât ceea ce ați înțeles imediat și superficial. Voiam să spun un gând simplu, că noi creștinii nu prea vedem creștinismul contemporan, grâul Împărăției, crescând, e drept, alături de neghina fiilor celui rău. Voiam să pledez să vedem și ceea ce face Fiul Omului în lumea de azi nu doar ceea ce face cel rău. Din păcate, comentariul Dvs. mi-a adus încă o dovadă în plus că avem ochiul rău. Când ai ochiul rău, vezi rău atât în lume cât și în biserică.

 19. Separarea graului de neghina’n multe cazuri rupe biserica ori produce razboi civil !. Ferice de cel ce-si aduna ‘ n sac doar boabe de calitate !.

 20. Totusi, neghina e in lume, nu in Casa Imparatului!
  pilda e f detaliat explicata de catre Domnul Isus;
  unii spun ca ar fi vorba de biserica .
  Eu cred ca nu mai vedem griul, pt.ca gradinarii sunt preocupati de
  a aranja cu metode pamintesti locul ceresc, ceea ce ne indurereaza.
  Ar trebui sa fie o lupta impreuna pentru defrisarea locului,pentru ca
  sa se vada GRIUL, dind afara nu neghina, pt ca ea este in lume, ci
  greselile noastre.
  Cte despre lume, o va judeca Domnul,
  totusi suntem chemati sa ne rugam pentru toti oamenii.
  Sa ne rugam mai mult si pentru cresterea GRIULUI>

 21. Fiul Omului seamana grau, acesta creste si rodeste. Sigur. De ce privim mai mult la neghina si cu multa surpiciune la graul necopt? Poate fiindca nu respectam suveranitatea Fiului de a semana numai o parte din tarina cu grau si privim neghina in soiuri diferite, cand ea a fost si este dintodeauna… neagra.

 22. Am avut bucuria sa cresc la tara si sa seaman griu cu mina, din sac, alaturi de tata si fratii mei. Putini stiu , de aceea si dau sfaturi ,neghina nu o poti deosebi de griu pina cind este vremea spicelor.CIne mai intra atunci in lan sa pliveasca?Nimeni nu o face.Observ frate pastor ca ne indemnati la o gindire pozitiva, paguboasa , daca nu chiar periculoasa pantru vremurile de acum.Oare sa uitam de avertizarile lui Isus si sa ne facem ca nu vedem neghina din bisericile noastre?Imi pare rau sa afirm ca aceea Cale ingusta la care am fost chemati acum 50 de ani este larga si datorita unor invataturi liberale ,umaniste ,pozitive pe care unii lideri le transmit la popor.Avem bisericifrumoase ,mari cu toate utilitatile , avem spectacole si nu slujbe duhovnicesti in Casa Domnului, batai din pakme si alpauze, asa ca sa ne zgitie firea, dar nu mai avem mintuiti.Unde esteacea linie de demarcatie intre firesc si sfant, sacru si profan?Biserica lui Dumnezeu si-a pierdut puterea de la Rusalii, vechile carari sint uitate si dam loc firescului in manifestarile si bucuriile noastre. Rugaciunea este o floare rara in biserica, multi vorbesc despre ea, dar citi astazi din biserica au altare ale rugaciunii in casele lor?Toti te cheama sa le vezi casa, masa si masina ,dar citi oare te invita sincer la o partasie de 2 -3 ore pe genunchi?Cum ne invatati d-voastra sa ne rugam linga unul care-si zice ca este deal nostru siel traieste cum traieste,sa nu zic ca pagini. Chiar si imbracamintea cuviincioasa este o evanghelie traita si vestita de cei care stau sub autoritatea Cuvintului luiDumnezeu De ce se aude tot mai rar Duhul Sfant prin bisericile noastre penticostale?Nu mai are loc de noi, de atitea invatatori si oameni firesti si plini de sine, mindri si arogonti. Nu mai lasam Duhul Sfint sa lucreze, lucram noi si toate le facem noi.”Ni sa parut nimerit noua sau Duhului Sfant….in rest doar sfaturi si pareri. Cu dragoste in Hristos.

 23. O fi amestecată neghina cu grâul. Și totuși Isus spune să le lăsăm să crească înpreună. Fiind preocupat de grădinărit, îmi vine cam greu să înțeleg din punct de vedere logic chestia asta. Normal smulgerea buruienilor ar fi de folos pentru grâu. Mă gândesc că în cazul ăla cum semănau ei grâu să fie des, smulgerea neghinei ar fi produs mai multă pagubă decât folos. Era călcat o grămadă de grâu în picioare, și rădăcinile de grâu aproape de firele de neghină ar fi fost răscolite. Dumnezeu iubește fiecare fir de grâu așa de mult că mai degrabă suferă să vadă o holdă imperfectă, și o recoltă care necesită mult mai multă muncă… Totul ca să dea o șansă fiecărui fir de grâu să-și atingă potențialul maxim.

 24. E tare amestecat graul cu neghina (avea perfecta dreptate Isus) am crezut prea de multe ori ca vedem fire de grau si cand ne-am apropiat ne-au intepat mai tare decat spini si palamida ne-au ars de tot suntem fripti de asa zise fire de grau ,de aceia suflam si in iaurt acuma ca ne-am prea fript…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s