Cuvinte pentru Săptămâna Mare – Andrei Pleșu

plesu saptamana

Aşadar, dragi prieteni, creştini şi necreştini, îngăduitori cu vorbele mele sau supăraţi pe veci pe fiecare virgulă a textelor pe care le public, băsişti, anti-băsişti, pro- şi anti-europeni, elitişti şi populişti, şmecheri şi inocenţi, plicticoşi, paranoici, sau geniali, luaţi-vă o scurtă pauză în Săptămîna Mare. Bucuraţi-vă!

Citeste mai mult: adev.ro/mm04sf

Aşadar, dragi prieteni, creştini şi necreştini, îngăduitori cu vorbele mele sau supăraţi pe veci pe fiecare virgulă a textelor pe care le public, băsişti, anti-băsişti, pro- şi anti-europeni, elitişti şi populişti, şmecheri şi inocenţi, plicticoşi, paranoici, sau geniali, luaţi-vă o scurtă pauză în Săptămîna Mare. Bucuraţi-vă!Citeste mai mult: adev.ro/mm04sf

8 gânduri despre „Cuvinte pentru Săptămâna Mare – Andrei Pleșu

 1. Intr-o lume plina de pacate si faradelegi este greu sa-ti gasesti bucuria mai ales cand aceasta este indepartata chiar de cei care se pretind frati de credinta si cu zimbetul pe buze te atrag in capcane dupa cum Iuda a facut incasind cei 30 de arginti!

 2. Elisa, cu profunda durere-n inima, te anunt ca nu este greseala !. Tatal meu,mergand cu regularitate prin zeci si zeci de biserici ( penticostale cat si baptiste din intreaga Romanie),inclusiv in cele vizate de Uniunea Cultelor ca prezinta abateri de la Regulamentul de Ordine Interioara,zambind ‘frateste”,a sarutat pe foarte multi slujitori ai lui Hristos !.Fiind in posesia unui permis gratuit C.F.R. si a unor obligatii de „serviciu” ce cuprindeau intreaga suprafata a tarii ,afectiv si zambind frateste, a imbratisat si a sarutat pe foarte multi frati din lungul sui latul tarii. Exceptie am facut eu, singurul lui fiu !. In intreaga mea copilarie l-am intalnit doar de patru ori in locuri publice, in curtea scolii, in parc.Ultima data in 1977,in curtea Bisericii Baptiste din Hunedoara ,locata pe atunci pe strada Popa Sapca la nr. 17 , unde am dat doar mana . Pastorul bisericii era informatorul securitatii – Coldea Ioan . Timpul cel mai lung petrecut alaturi de el a fost in 1964 ,la o inghietata ,la cofetaria „Garofita” din Hunedoara. Atunci el mi-a platit o inghietata cu fistic si alune. Era zambitor ,prezentabil, aspectuos,nonshalant, la costum si cravata . Purta in permanenta cu el o geanta de piele maro, destul de grea. Nu am fost invitat niciodata in casa lui ,iar pe sotia lui cu care este casatorit de peste o jumatate de secol, nu o cunosc . De asemenea, in anii mei de inchisoare intre 1971 si 1977, nu m-a vizitat niciodata. Legat in lanturi , In timpul nesfarsitelor anchete, batai , torturi si cazne greu de descris in cuvinte prin care Bunul Tata m-a ajutat sa trec biruitor fara sa-L neg si sa-l vand ,patru din sirul lung de anchetatori ce m-au torturat, au facut greseala profesionala sa-l desconspire si sa-i pronunte numele ,intr-o aureola pozitiva de admiratie ! .Apoi Dumnezeu a ingaduit la Deva in 1977 , sa-l vad in Sediul Securitatii alaturi de (…..), zambind si sorbind cafele ness in biroul comandantului Abrudeanu.Securitatea mi-a emis un nou ordin de incorporare in armata,desi trecusem de varsta de duazeci si cinci de ani. Prin prorocie, in mi-a fost descoperit planul de asasinarea „acidentala”, precum cea a lui Dugulescu, Medrea, Dragoi Ioan, Faur si Bold, erau bine pregatite .Dar iata ca , planurile oamnenilor nu sunt planurile lui Dumnezeu . . . Un lucru este cert : declaratia de la Atlanta detine multe semnaturi iar domnul general Pacepa este inca in viata, bine merci !.
  H4RISTOS A INVIAT !

 3. „dureroasa vorba a altui patriot si camarad de suferinta vandut de tatal meu”
  cred ca este o greseala aici.

 4. Cind Mihai Neamtu a pomenit o poezie de Radu Gir,
  l-au facut legionar.
  Degeaba a explicat Ungureanu ca doar a spus poezia Mai Ioane, sau asa ceva.
  Daca legionarii au fot numiti de catre comunisti in tot felul,
  cum de li se da credibilitate?
  Tatal meu a fost legionar, tata era credincios, si foarte drept,
  iubea adevarul.
  Sa nu mai vorbim de Gafencu, care era de o noblete sufleteasca nemaipomenita,
  ati citit Sfintul inchisorilor?
  Acolo a sfirsit-o, bolnav fiind grav, refuza perna care o primea ca sa se sprijine,
  pentru a o da altora.
  Ce oameni, mai exista asemenea oameni?
  Nu minciunile comunistilor care s au infiltrat in miscare, asa cum s au infiltrat si in
  lumea crestina si au stricat-o.

 5. Si daca ma pronunt , va rog frumos sa nu va aplecati necugetat si sa cautati compulsiv si repede , din instinct „mioritic”,piatra colturoasa cu care sa-mi loviti din nou inima si cugetul , sa-mi spargeti sangeranda frunte a gandurilor mele ,sa-mi rupeti coaja ranii mele vechi ce-o port ca marturie crestina inca de la iesirea mea pe poarta Gherlei, in 23 februarie 1977!.Am poposit atunci la Lancram ,sa culeg un buchet de ghiocei primavarini ,sa-i asez cu sfiala si lacrimi in ochi , pe mormantul celui ce nici in ruptul capului nu a indraznit sa striveasca Corola de Minuni a Lumii pentru care a murit Hristos !. ” O neam al meu ” . . .dureroasa vorba a altui patriot si camarad de suferinta vandut de tatal meu , poetul Radu Gyr!.Versuri de poet al suferintei ,ce rasuna profetic peste decenii, mereu, mereu, cu un repatat ecou ce se ridica din adancul Vaii Plangerii ,din canyonului in zig-zag al marilor tradari nationale ,actuale, contemporane !. Oare sa ne fie rusine de cine suntem ??!!; oare sa ne fie rusine de ce-am ajuns ?!. O coaja groasa ne inveleste inima , vorbele si obrazul si nu avem nici macar raspunderea si remuscarea sa ne spanzuram !.Deavolul mai are inca multe planuri de implinit cu noi -slugarnicii romani !!!. Oricum , din pur traditonalism si prefacatorie ,ne trezim asa deodata ,ca zicem cu totii in cor : „Hristos a inviat !”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s