DIASPORA

Cluj

DIASPORA
Am primit recent un comentariu pe blogul meu ”Pași spre lumină”, de la domnul Mihai Porubin (mihaiporubin@yahoo.com). Iată ce-mi scrie:
”De ce tu, care nu ai nici o legatura cu tara asta, nu stii nici nevoile nci dorintele si te bucuri de binefacerile Americii de zeci de ani vrei sa influentezi alegerea presedintelui.Tu nu ai acest drept.Acest drept il au cei care traiesc aici nu aiurea in alte tari unde e mai bine.Ce-ti pasa tie daca e unul sau altul,tu la fel mananci,la fel bei si te bucuri de prosperitatea americana”
Răspunsul meu pentru acest domn a fost:
Domnule Mihai. Prin naștere sunt cetățean român. Am păstrat cetățenia română și mă bucur de privilegiile ei și mă străduiesc să-mi împlinesc și obligațiile de român, ori de cîte ori țara mea de origine mi le cere. Am tot așa de mare legătură cu țara mea cum aveți și dumneavoastră care trăiți acolo. Poziția dvs. față de mine, un cetățeam român din diaspora, este exact aceeași cu a actualului guvern care ne-a suprimat dreptul de vot, care ne-a umilit în fața întregii lumi. Cozile uriașe ale celor din orașele Europei, ale celor ca mine, au zugrăvit hidoșenia unui regim politic anacronic.
Dreptul meu de vot și de cetățean decurge natural din libertatea cuvântului și a ideilor. Este oare atât de greu de acceptat ca și alții să aibă opinii?
Poate că este la fel de greu pentru dvs. să înțelegeți că există oameni cărora le pasă dacă neamul lor o duce bine sau rău. Milioanele de români ca mine nu putem mânca fericiți din prosperitatea la cere vă referiți știindu-ne părinții, frații și rudele suferind sub regimuri politice ostile lor. De aici, din afara problemei românești, avem posibilitatea s-o vedem mai clar. Poate de aceea am devenit cel mai mare investitor străin în țara din care venim. Da, noi cei care trăim ”aiurea în altă țări unde o ducem bine”.
Ce i-ați răspunde dumneavoastră?

7 gânduri despre „DIASPORA

 1. Draga „celceasteaptaziua456”, Inteleg ce spui ca voi stiti mai bine ca cei din afara. Asa cred si cei din Irak, Iran, Siria etc, care incurajeaza un sistem politic care actioneaza in detrimental lor. Noi, cei din afara avem cateva atuuri:

  1. Privim lucrurile mai in ansamblu (nu analizam oamenii dupa zambetul lor si nu-i criticam pt gesturile nesemnificative).

  2. Nu ne lasam manipulati de televiziunile mogulilor care deformeaza realitatea.

  3. Sanctionam minciuna si impostura pe care voi le considerati tolerabile (ce daca si-a plagiat teza de doctorat?)

  4. Privim lucrurile pe termen lung. Voi sunteti impresionati daca VP va mareste pensiile fara sa va ganditi la viabilitatea strategiei economice pe termen lung a acelor politicieni.

  5. Cei care traim in tari in care situatia politica este mai stabila, stim mai bine la ce sa ne asteptam de la un politician si nu se lasam indusi in eroare de mass-media romana (analizam faptele, nu vorbele).

  6. Tu spui „Avem nevoie de ajutorul vostru(know how)”. Noi nu vrem sa va invatam doar sa stati cu mana intinsa, vrem sa va aratam cum sa va croiti singuri viiorul, nevotand in continuare cu Iliescu si cu ceata lui de corupti. Stiu ca exista un segment din populatia tarii care cred ca cei din diaspora pot sa-i ajute pe cei din tara doar cu bani sau cu alte donatii.

  7. Noi nu am fugit de langa voi ci ne-am saturat sa concuram cu voi pt o bucata de paine, pentru care adesea ati folosit mijloace neortodoxe. Cand am incercat sa ne ridicam voi ne-ati tras in jos, dupa deviza romaneasca „sa moara capra vecinului”. Noi v-am ajutat mult mai mult plecand din tara si aducand sau trimitand bani in Romania decat daca am fi ramas acolo si ne-am luptat ca orbetii intre noi pt o bucata de paine. Asadar, romanul pleacat de acasa e tot roman si el vede lucrurile in perspectiva.

  8. Nu trebuie sa ne ascultati, sa votati cu cine zicem noi ci trebuie sa va deschideti mintea, sa invatati sa va uitati la lucrurile importante la un candidat. Sa va uitati si voi care partid are cei mai multi corupti,, Stiu ca veti spune ca si celelalte partide au corupti. Da, dar asta nu va impiedica sa realizati si voi care partid are CEI MAI MULTI si CEI MAI MARI corupti.
  Nu mai cascati gura la Antene care au folosit cuvinte ieftine spunand ca ceilalti au cei mai mari corupti, cand toate dovezile vin impotriva partidului pentru care voi ati pontat la votare!

 2. Stimate domn,

  „Pentru ca pastorul v-a lasat pe dvs. sa dialogati” este o ineptie. Sunt participant, ca si
  dvs. de altfel la citirea acestui blog, cu posibilitatea de a-mi exprima liber,fara permisiuni speciale, prin scris ceea ce gandesc vis-a-vis de articolele postate. Fiind unul dintre persoanele apartinatoare diasporei-cu toate ca nu am drept la vot-,m-am simtit inclus,la fel ca si altii de altfel in pozitia mea , la reprosurile adresate proprietarului acestui blog, privind imixtiunea in problemele romanesti.

  Asa cum am scris anterior, logica mea si a majoritatii celor din diaspora este cred, cat se poate de simpla si bazata pe o realitate care noi o experimentam zi de zi la fata locului.
  Traim intr-un sistem de valori care asa cum ati precizat si dvs. este cu mult mai viabil,mai
  multumitor decat experienta dvs. de 25 de ani. In acest caz consider ca singurul lucru ce se poate face este incercarea unei alte alternative,daca se ofera posibilitatea. Cred ca merita.
  Este adevarat ce scrieti in prima parte a punctului 7, exista o cota de risc care v-ar afecta
  pe voi in cazul unui esec, dar este cu mult mai adevarat ca solutia nu este resemnarea prin perpetuarea unui sistem care nu v-a adus impliniri, in defavoarea unei actiuni de schimbare. Cel putin generatiile viitoare nu va vor putea reprosa resemnarea si indolenta !

  In concluzie va repet ceea ce desigur stiti si dvs.:
  CONSTATAREA NU CONSTIUTUE SOLUTIA !
  Constatarea descrisa de dvs. despre situatia actuala a societatii romanesti este adevarata,
  dar aceasta nu da dreptul l-a a renunta la gasirea unei solutii, prin incercarea unei alte alternative,mai ales ca se ofera posibilitatea. Cel putin ne-am facut datoria in fata istoriei, si voi dar si noi,romani de pretutindeni !
  Iata, printre altele, ce doreste diaspora: bine si numai bine pentru tara de origine,Romania !
  cu acelasi respect

  PS punctul 6 ,poate gresesc, il gasesc destul de ciudat formulat:
  ” Nu aveti acelasi drept ca si noi sa cereti in numele nostru BINELE tarii (???)…dar nu am spus ca nu aveti dreptul”

  Si cand te gandesti ca noi nu cerem altceva decat un lucru bun:BINELE VOSTRU !

 3. Stimate domn,
  Pentru ca pastorul v-a lasat pe dvs sa dialogati,doresc sa va spun ca sunt de acprd cu dumneavoastre.Stim si noi (mai bine ca voi) situatia in care se vzbate tara,intelegem oportunitatile (aparente,deocamadata) de mai bine, dar dta nu ai inteles niste lucruri elementare si ai zis bine:”Doamne da intelepciune si la unii,dar si la altii !” si anume:
  1.Noi simtim mai bine ca cei din diaspora ce este aici.
  2.Noi stim mai bine ce ne trebuie.
  3.Va recunoastem suprematia practicarii unor principii democratice,inaintea noastra.
  4.Avem nevoie de ajutorul vostru(know how)
  5.Recunoastem ca o duceti mai bine ca noi pentru ca ati plecat sau ati fugit la un moment dat de aici in timp ce noi am ramas,lucru pentru care va invidiem
  6.Nu aveti acelasi drept ca si noi sa cereti in numele nostru binele tarii asa cum il vedeti pentruca voi sunteti acolo si noi suntem aici,nu am spus ca nu aveti dreptul.
  7.Daca alegerea voastra o punem in practica si iese rau pe voi nu are cum sa va atinga ci tot noi platim oalele sparte,dar daca iese bine va binecuvantam si va recunoastem .In concluzie ceeace reclam eu este lucrarea unui subiectivism care ar trebui sa fie de partea noastra.
  Cu aceeasi stima

 4. Stimabile domn care „… astepta ziua”
  Dupa cum insusi de definesti si dupa cum banuiesc , astepti un timp mai bun.
  In toata scrierea dumitale te plangi de situatia dezastruoasa din societatea romaneasca prin care te zbati sa traiesti. Dupa aproape 25 de ani de la schimbarea din RO constati ca
  ca experimentezi un sistem care este departe de a oferi o viata,cel putin economica la
  nivelul asteptarilor.( „numai ruine pe locul fabricilor”, „sistem sanitar inghitit de refluxul atentiilor”, ” „nu putem trai fara atentii si cadouri”, „salarii minime la nivelul existentei”,
  „numai manipulari de diferite nuante”, „pensie taiata” etc). Pai dupa toate constatarile astea,dupa un sfert de secol de nerealizari, nu crezi ca un om rational gandeste ca trebuie
  schimbat ceva sau incercat o noua varianta,o noua alternativa de gospodarire a tarii,sau
  a sistemului. Daca voi nu ati reusit in 25 de ani, uite ca acum DIASPORA va intinde o mana
  sa va ajute,sa incercati si altceva, sau vreti sa mergeti ca si pana acum inca 20 de ani.
  In loc sa multumiti celor din DIASPORA, care nu v-au uitat, dumneata vorbesti de invidie
  si te plangi de „mocirla ” in care te afli. Diaspora (inclusiv pastorul caruia te adresezi) ti-a intins DREAPTA sa te scota din STANGACIA in care inoti fara succes,dupa cum tu insuti afirmi. Doamne da intelepciune si la unii,dar si la altii !

 5. Sper sa va inselati domnule pastor si iata de ce:
  Stiu ca ati plecat din tara pentru ca era rau.Tot rau este dar eu am ramas.Dv nu v-a taiat nimeni nici salariul nici pensia,mie DA.Cand ati plecat tara arata altfel acum aspectul s/a schimbat ,numai ruine pe locul vechilor fabrici,salarii la nivelul minimei existente pentru absolventi,locuri de munca care nu au nicio legatura cu meseria ta.Dv nu incercat aceste sentimente pentru nu aveti cum.Nu le traiti in sine.Sistemul sanitar este inghitit de reflexul atentiei,cadoului sau platii care conditioneaza actul medical.Noi dam atentii si platim pentru ca am ajuns sa vrem asta si s/o dorim,nu putem trai fara sa dam atentii si cadouri.As putea spune ca aveti o gandire coloniala de genul:noi stim mai bine ca voi ce va trebuie pentru ca suntem mai avansati si mai civilizati.In schimb nu cunoasteti manipularea de care avem p[arte.Noi respiram manipularea in toate nuantele posibile pentru ca suntem aici.Nu va acuz ca v-ati dus la mai bine,este omeneste:un alt nivel de trai ,de educatie,de salarizare,de asigurari etc o civilizatie superioara.Ceeace ma deranjeaza este ca dvs ramaneti acolo si de acolo ne spuneti ce si cum sa facem,cine e mai bun ca altul si de ce.Recunosc ca de multe ori ati avut dreptate,e adevarat de acolo se vede mai limpede,doar se vede,aici noi simtim si traim spaima zilei.Dvs votati un presedinte in tara dar traiti pentru tot restul vietii in alta tara,in alte conditii si nu va afecteaza direct ce se intampla aici.Sunt convis ca ati votat cu dreapta dar daca politica acesteia da gres pe dvs nu va atinge de loc,material sau social ci numai pe noi.Dv poate v-eti zice sory,sa dati din umeri si asta e.Noi insa ramane s-o tragem pe spinarea noastra,aici.Cand au fost aceleasi cozi la sectiile de vot in 2009 regimul nu mai era hidos?Cu suferinta sub regimuri ostile lasati-o mai moale,nu mai e ca pe vremea lui Ceausescu,mi-a placut si va apreciez daca asa este,problema cu cel mai mare investitor roman din dispora in tara la noi,poate asa e.dar oricum adevarul este undeva pe la mijloc.Pozitia mea ca cetatean fata de dvs din diaspora este diferita de cea a regimului de aici oricare ar fi el:eu va invidiez si pentru ca stiu anumite lucruri va ascult predicile pe Credo TV ,va invidiez dar nu stiu daca as accepta sa plec in strainatate.Sunt oameni care de zeci de ani nu au venit in tara si nici nu vor mai veni vreo data dar ei vor sa ne conduca cutare si cutare,este corect?

 6. Eu i-as raspunde in termeni mai duri, dar dvs. data fiind meseria pe care o practicati nu cred ca o veti face. Comunismul isi traieste ultimele zvacniri. Ne-au trebuit 25 de ani – nu 20 cum zicea Brucan – ca sa aducem prin vot un etnic german (nici macar maghiar) care sa ne reprezinte.
  Dreptul de vot al romanilor de pretutindeni nu trebuie suprimat pe motivul ca nu mai locuiesc in Romania de nu stiu cati ani. Poate ca sunteti unul dintre cei care isi ajuta familia din Romania cu bani sau cu altceva, ori atunci ati avea drept de vot mai abitir decat masele de asistati social care nu produc nimic, doar copii pe banda rulanta, sio care sunt scosi cu autobuzele in ziua votului ca sa voteze pe cine trebuie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s