Rădăcinile – Rodney Howard-Browne

Browne

Rodney Howard-Browne

Toți cei ce studiază Toronto Blessing sunt de acord că în ultimă instanță inițiatorul acestei mișcări nu este altul decât Rodney Howard-Browne. Este deci necesar să vedem câteva amănunte despre viața și „chemarea” acestui evanghelist Sud-African.

La vârsta de 18 ani, Rodney M. Howard-Browne, originar din Port Elizabeth, Africa de Sud, a ajuns la o încrucișare de drumuri în viață. La o întrunire intercultică de rugăciune cu alți tineri de vârsta sa, Rodney se spune că s-a rugat strigând: „Dumnezeule, vino aici și atinge-te de mine, sau voi muri și voi merge eu acolo sus la tine aă mă ating eu de Tine”. Stigătele sale au îngrozit pe ceilalți tineri. A continuat strigătele timp de douăzeci de minute.

Prima sa implicare în lucrarea Domnului a fost în Johannesburg, în organizația „Tineretul pentru Christos”. Apoi s-a înscris la centrul de instruire biblică „Rhema” care era parte a lucrării lui Kenneth Hagin, pe care l-a absolvit primind să păstorească o mică bisericuță Full Gospel Church of God (Biserica lui Dumnezeu a Evangheliei depline) din provincia Cape Town. După câțiva ani și-a părăsit brusc slujba fără nici o altă viziune. S-a întors la „Rhema” unde a cerșit o slujbă. A găsit un loc disponibil la o școală fără acreditare, unde a predat timp de 2 ani înainte a de a pleca spre Statele Unite. Cu toate că biografiile sale spun că ar fi fost pastor asociat la Rhema, nicăieri însă nu există dovezi a implicării sale în pastorația acestei instituții.

Howard pertinde să dețină un doctorat de la o obscură școală prin corespondență din California, pe care o numește „Școala de Teologie Biblică”, din San Jacinto, care s-a dovedit a fi o simplă „moară de diplome” pe care le împarte în schimbul unei sume derizorii.

Rodney Howard-Browne a sosit în Statele Unite în decembrie 1987 în timpul scandalurilor evangheliștilor Jim Bakker și Swaggart, motiv probabil pentru care a păstrat tăcerea și a trecut nebăgat în seamă timp de 18 luni. S-a lansat apoi în Albany, statul New York, în luna aprilie 1989, în timp ce a condus o săptămână de întruniri pe tema „ungerii”. Aici a pretins că a văzut un nor care a intrat într-o dimineață în încăperea sa și Domnul a început să-i vorbească. S-a plâns lui Dumnezeu spunându-I: „Doamne, îmi ruinezi întrunirile!”.

În anul 1993, Rodney a fost invitat de către Karl Strader din Lakeland, Florida, să predice în biserica: „Carpenter’s Home Church (Casa Tâmplarului). Trebuia să țină o serie de predici timp de o săptămână, eveniment care s-a prelungit la 4 săptămâni datorită mulțimii mari de oameni care veneau din toate părțile să-l audă pe „evenghelistul care râde”. Întrunirile din Casa Tâmplarului au lansat „trezirea râsului” care au continuat în alte orașe. În Texas i-a întâlnit pe John și Carol Arnott.

Iată câteva din învățăturile lui Rodney, doctrine care contrastează atât de mult cu Scripturile:

– Rodney este împotriva supunerii la proba Scripturilor a manifestărilor spirituale. Nu avem voie să analizăm o mișcare prin teologia ei, ci trebuie să ne încredem în experiențe și să evaluăm roadele ei. Folosirea Scrpturii alterează rezultatele testului.

– El crede că orice creștin serios nu trebuie să fie bolnav sau sărac. Este deci adeptul „evengheliei prosperității”.

– Sursa manifestărilor supranaturale nu are nici o importanță (de exemplu, dacă ele sunt de la Dumnezeu sau de la diavolul). Lui i se atribuie următoarea afirmație: „Din moment ce se întâmplă ceva nu are importanță dacă este de la Dumnezeu, de la om sau Satana.” (Personal Freedom Outreach Newsletter, Personal Freedom Outreach, P. O. Box 26062. St. Louis, paginile 3, 4 și 5).

– Prezența lui Dumnezeu se poate transfera de la o persoană la alta. Ucenicul său, John Arnott spunea că „ungerea” (prezența Duhului Sfânt) este „contagioasă și transferabilă”.

– În predicile și scrierile sale, Rodney are cuvinte deosebit de elogioase pentru William Branham și mișcarea „Ploaia Târzie” (Latter Rain).

Cei care contestă lucrarea lui Rodney Howard-Browne, îl citează mereu cu câteva firmații care, să fim sinceri, ne sperie. În pagina de Internet a lui Toronto Blessing, citatele sunt reproduse și comentate de către suporterii lui Rodney, care fac multe referințe, și de cele mai multe ori deosebit de răutăcioase la adresa „fariseilor” care îndrăznesc să-l critice pe idolul lor. Chiar dacă unele din ele sunt „smulse” din contextul lor, și mai ales din atmosfera fierbinte a predicilor lui Rodney, care, probabil din dorința senzaționalului, axagerează sau denaturează sensuri și idei, ele sunt totuși, dacă nu altceva, semnale de alarmă asupra unor doctrine cu totul contrare Sfintelor Scripturi.

„…aerul se mișca. Oamenii au început să râdă incontrolabil în timp ce nu era nimic de râs… Cu cât predicam mai puțin, cu atât mai mulți oameni erau mântuiți.”(Richard M. Riss, A History of the Revival, pagina 5). Pe lângă mențiunea că oamenii râd fără nici un motiv, ceea ce înseamnă lucru grav, Rodney spune că numărul celor ce erau mântuiți creștea dacă nu predica Evanghelia. Să fie Evanghelia piedica în calea mântuirii? El merge mai departe și spune predicatorilor: „dacă ești un predicator al Evangheliei și nu mai poți predica, îți spun eu, este un miracol. A-l reduce la tăcere pe un predicator, este o intervenție majoră din partea lui Dumnezeu”.(Signs and Wonders Camp Meeting USA, Video #5, 5 aprilie 1994).  Apoi: „Zaharia a fost lovit de muțenie timp de nouă luni… Și unii spun că acesta a fost un blestem. Dar în realitate n-a fost…”(Dintr-un video întitulat: „The Holy Laugh” (Râsul sfânt), Anglia 1994).

Cât privește „râsul sfânt”, Rodney adaugă: „Într-o seară vorbeam despre iad, și râsul a lovit întreaga audiență. Cu cât am spus oamenilor cum este iadul cu atât râdeau mai tare” (Revista Charisma, august 1994, pagina 24). Iadul devine inspirația hohotului de râs al ascultătorilor săi, pe care Howard și îndeamnă uneori cu cuvintele: „Lăsați să curgă ca un râu, lăsați să curgă ca un râu. Luați-vă mintea din cale. Lăsați să bulbucească din pântecul vostru ca un râu de apă vie…” (Un video intitulat: „The Coming Revival”, editat de Carpenter’s Home Church, Lakeland, Florida).

Un gând despre „Rădăcinile – Rodney Howard-Browne

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s