Trădarea

În cartea sa: The Wounded Healer, Henri J. M. Nouwen, redă una din povestirile de mare circulație, pe care v-o povestesc și eu.

Era în plin război. Într-un sat a sosit un tânăr refugiat, pe care sătenii l-au primit ospitalieri și l-au ascuns de armatele dușmane care se apropiau. Când trupele inamice au sosit în sat, au cerut ce refungiatul să fie predat de urgență, dacă nu, a doua zi toți locuitorii satului vor fi împușcați.

Preotul satului a petrecut noaptea în rugăciune și a căutat înaintea lui Dumnezeu o soluție pentru situația în care se aflau. Spre dimineață, ochii i-au căzut pe versetul din Evanghelie: „… oare nu vă gândiți că este în folosul vostru să moară un singur om pentru norod,…?”

A luat cuvintele acestea ca un răspuns de la Dumnezeu și, a doua zi a predat pe tânărul refugiat, soldaților invadatori. La scurt timp, tânărul a fost executat și unitatea dușmană a părăsit satul.

În noaptea care a urmat, un înger i-a apărut înainte și l-a întrebat: „De ce l-ai predat pe tânărul refugiat?” Speriat, preotul a spus: „M-am uitat în Scripturi și am crezut că aceasta este voia lui Dumnezeu, să moară unul singur în locul nostru al tuturor.” Privindu-l trist, îngerul i-a spus: „L-ai dat la moarte pe Mesia!” „De unde să știu eu că era Mesia?” a replicat preotul. „Dacă, în loc să citești Biblia, te-ai fi dus să-l vizitezi pe tânărul acela măcar odată și dacă l-ai fi privit în ochi, ai fi știut.”

Probabil că dacă ne-am face timp și am privi mai des în ochii tinerei generații, nu am da-o atât de ușor pe mâinile dușmanului.