Rugăciunea lui Daniel

Comunicatul Consiliului Bisericesc al Cultului Creştin Penticostal, face o referinţă la rugăcinea lui Daniel din capitolul 9, din cartea profetului. Omul lui Dumnezeu a făcut o rugăciune de pocăinţă identificându-se cu păcatele neamului său. El nu şi-a asumat trecutul „cu bunele şi relele sale”, ci păcatele trecutului. Noi nu ne putem dezice de trecut, nu putem să nu ni-l asumăm pentru că el conţine istoria noastră, cu bune şi rele ei. Liderii Cultului Penticostal nu pot să nu-şi asume trecutul. Noi am produs acest trecut. Este al nostru. El există ca o entitate de sine stătătoare a istoriei şi a memoriei divine. Ca realitate obiectivă o putem accepta sau uita, ignora, nega, falsifica… Orice am face nu putem s-o schimbăm. Trecutul aparţine şi el lui Dumnezeu, aşa cum aparţin prezentul şi viitorul. Trecutul nu mai poate fi modificat. Este turnat în tiparul eternităţii. Singurul lucru pe care-l mai putem face, atât cât mai suntem în viaţă, este să ne pocăim de păcatele lui. Să ne asumăm păcatele trecutului. Ori tocmai acest lucru nu vor să-l facă fraţii noştri. Dumnezeu care este bun, milos şi atotputernic, poate ierta faptele trecutului, atunci când ne pocăim cu adevărat. El singurul este capabil să ne răscumpere memoria.

La Convenţia de la Atlanta am sugerat o formă contemporană a rugăciunii lui Daniel, pe care am rostit-o noi cei aproximativ 4000 de oameni prezenţi în arenă. Redau mai jos textul acelei rugăciuni, pe care am fi dorit s-o auzim şi din gura fraţilor noştri din România.

Rugăciunea lui Daniel

Doamne Dumnezeule mare şi înfricoşat!

Noi am păcătuit – împotriva Ta Tată, împotriva Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Christos şi împotriva Duhului Tău cel Sfânt.

Am săvârşit nelegiuire ascultând mai mult de oameni decât de Tine, şi am înlocuit călăuzirea Duhului Sfânt cu programele noastre religioase.

Am fost răi şi i-am vândut pe fraţii noştrii securităţii comuniste.

Am fost îndărătnici şi ne-am împotrivit Duhului Tău cel Sfânt şi manifestării darurilor Lui în bisericile noastre, am stins focul rugăciunilor.

Ne-am abătut de la poruncile şi orânduielile Tale şi am ascultat de indicaţiile inspectorilor de culte şi ale liderilor noştri vânduţi lor.

N-am ascultat de prorocii Tăi care au vorbit în numele Tău, ci i-am exclus din bisericile noastre, am cântat cântări comune sau cu fanfara, ca să le astupăm vocile să nu-i mai auzim prorocind.

Tu, Doamne, eşti drept, iar nouă ni se cuvine astăzi să ni se umple faţa de ruşine, nouă tuturor românilor penticostali, atât din ţara Românească, cât şi din toate ţările în care ne-ai izgonit din pricina fărădelegilor de care ne-am facut vinovaţi faţă de Tine.

Doamne, nouă ni se cuvine să ni se umple faţa de ruşine, da nouă, conducătorilor noştri spirituali, pastorilor noştri, părinţilor noştri, pentru că am păcătuit împotriva Ta, ne-am lepădat de Tine şi Sfânta Scriptură adoptând un mod lumesc de a gândi şi acţiona, ca şi cum am avea o singură viaţă de trăit, fapt care ne-a făcut să devenim materialişti şi corupţi.

Dar la Domnul Dumnezeul nostru, însă este îndurarea şi iertarea, căci împotriva Lui ne-am răzvrătit.

17 gânduri despre „Rugăciunea lui Daniel

 1. „Fiul omului, tu locuiesti în mijlocul unei case de îndaratnici, cari au ochi sa vada si nu vad, urechi de auzit si n’aud; caci sînt o casa de razvratiti.” (Eze 12:2)

  Si tu si eu, mai ales tu, mai ales eu. Atunci eu, acum tu.

  Am ochelari pentru ca mie frica de momentul cand „ochii mei” nu vor mai dori sa vada. Nu vreau sa le dau nici un motiv sa nu vada monstruozitatile care se petrec in „casa”.

  Ieri la o conferinta teologica stateam de vorba cu un „te-olog” despre o cunostinta comuna noua, „Chiar crezi ceea ce s-a spus si scris despre cutare?” A dorit sa „pescuiasca” informatii.
  Am inceput sa ii explic de ce cred eu ca „prietenul” era si inca mai este un „colaborator” al sfintilor din Biserica. Nu a rezistat prea mult si a plecat cu „coada intre picioare” sa isi ascuta tridentul… Va urma o noua „lovitura”.

  Dar se pare ca nici tu nu duci lipsa de „tepuse”.

  Te citesc cu placere… Succes in cruciada in care suntem implicati intr-un fel sau altul, „For Him and His Kingdom!”

  Salutari sfinte Domnisoarei caruia ii slujim fiecare, desi in zone geografice diferite si doamnei din casa ta!

 2. Un grup de biserici din Phoenix vom organiza o noapte de rugăciune şi pocăinţă în ziua de vineri 29, Octombrie 2010 la Biserica Elim. Vom transmite serviciul lintegral prin internet la adresa: elimarizona.com, unde vom posta ulterior serviciul în arhiva bisericii şi va putea fi vizionat la orice oră.
  Cred că o idee bună ar fi ca biserica locală (dacă se poate, în unitate cu altele din localitate) să organizeze astfel de nopţi de pocăinţă, în care să fie mai multe rugăciuni ca Domnul să ne ierte de păcatele noastre şi ale înaintaşilor noştri. Modelul Rugăciunii lui Daniel poate fi folosit şi se pot adăuga la el situaţii locale cunoscute de către comunitate.
  Cred din toată inima mea că numai o mişcare a rugăciunii de pocăinţă ar putea duce la o trezire autentică a mişcării noastre penticostale.

 3. Este o speranţă. Dacă mai vor să accepte cărţile din America, înseamnă că vor să primească idei. Dacă aş avea şi dolari precum idei, bogaţi i-aş face.
  Mulţumesc tare mult pentru rugăciune. Numai harul Domnului ne mai susţine. Cât despre duşmani, încep să cred că am un talent înnăscut să mi-ii fac. Nu ştiu dacă mi-am făcut chiar destui… Muncesc din greu.

 4. Mă „bucur Cornel” pentru urarea ta şi mai ales pentru rugăciunea ei. Am nevoie de ajutorul Domnului. Incontestabil.
  La început mi-a fost cam greu să pun laolaltă numele cu fotografia. Din pricina ochelarilor. Ai mei, desigur. Salutări familiei tale!

 5. Aceasta rugaciune cred ca este buna si raspunde la situatia noastra actuala.
  As sugera ca noi toti acei ce avem pe inima o pocainta reala inaintea Domnului pentru trecutul nostru sub comunism ,sa vorbin cu prietenii nostri ,cu pastorii pe care ii cunoastem din Romania si America si sa le propunem ca in familiile lor ,respectiv bisericile pe cari le pastoresc ,sa spuna aceasta rugaciune cu sinceritate si cred ca Domnul va lua aminte la acei frati ,la acele biserici care vor face lucrul acesta .Ideia este :daca nu se poate merge de la mare la mic … sa se mearga de la mic la mare .

 6. Ce sa faceti daca de aici sunt de luat numai banii si cartile ! Asa se exprima un prof de Teologie din tara : .. de la ei , americani , sa luati numai dolarii si cartile ” ! Se pare ca altceva mai sfant e greu de acceptat ! Domnul Isus sa-ti dea Har in demersurile tale ca dusmani ti-ai facut destui !

 7. Frate Petrica,
  Parafrazarea aplicativa a rugaciunii lui Daniel este foarte revelanta contextului nostru actual. Probabil ar fi bine a fi rostita in plenul serviciilor noastre de inchinare in contextul unei chemari autentice la pocainta!

 8. Da, aveti dreptate!
  Sunt convins ca lor nu le-a lipsit inspiratia, ci vointa de a se pocai.

 9. „…Fratilor, sa stiti ca vremea s-a scurtat!
  fie holda cat de plina: si de grau si de neghina-
  Graul langa Grau sa-si tina spicu-n vant!
  cine-i spin cu flori desarte, spin sa fie mai departe-
  Cine-i Grau, mai Sfant sa-si poarte- Spicul Sfant! ”
  C. Ioanid

 10. Un grup de 11 fraţi pastori din Consiliul Pastoral al Convenţiei am scris un apel, la care conducerea CP nu s-a sinchisit să ne dea nici un răspuns. Apelul nostru nu s-a citit în şedinţa Consiliului Bisericesc, ci în locul lui, preşedintele a încercat să citească câteva scrisori ostile cărţii lui Vasilică.
  Mesajul nostru conţinea tocmai un apel la o pocăinţă autentică şi nu solicita producerea unui comunicat. Rugăciunea lui Daniel, a fost exersată de noi la Atlanta. Cred că ştiau bine de ea. Noi n-am încercat să le dăm soluţii, de aceea n-am elaborat un apel ca fraţii din Constanţa. Dacă ar fi fost o bună intenţie din partea Consiliului Bisericesc, ar fi avut la îndemână toare resursele.

 11. Frate Petrică,
  de ce nu ai trimis această sugestie liderilor din România?
  Aceasta este pocăinţa şi identificarea cu păcatele trecutului de care avem nevoie!
  Poate nu e prea târziu nici acum, deoarece, după câte am înţeles, comunicatul nu este încă apărut oficial (tipărit), ci provenit din „surse”.
  Dacă conducerea frăţietăţii penticostale române ar rosti această rugăciune la modul cel mai sincer, s-ar trezi România la viaţă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s