Răspunsul lui Iosif Ţon la Comunicatul Uniunii Baptiste

Preaiubiţii mei fraţi din Consiliul de conducere al Uniunii Baptiste din România:

Cu respect față de voi toți și cu multă dragoste izvorâtă din Domnul Isus și din Duhul Sfânt, vă trimit reacțiile mele imediate la comunicatul dumneavoastră că ați ”decis retragerea ordinarii pentru slujire a fratelui  (Iosif Țon) în bisericile baptiste din Uniunea Baptistă din România, până la o vreme de îndreptare și pocăință.”

Mă voi referi întâi la decizia dumneavoastră exprimată în aceste cuvinte:

”Consiliul Uniunii Baptiste din România se delimitează de practicile și învățăturile nebiblice și străine de practica și învățătura bisericilor baptiste promovate de cei care se numesc ”Strajerii” (de exemplu: predicarea evangheliei prosperității, practicarea profețiilor nebiblice, practica condiționării prezenței Duhului Sfânt de vorbirea în limbi, practica vindecărilor la comanda unei persoane, promovarea învățăturilor grupării din Africa condusă de Chris, asocierea cu ”Şcoala de vindecare”).

Vă anunț că și eu mă delimitez de aceste practici,  pentru simplu faptul ca practicile mai sus numite nu sunt sustinute de Strajeri, cu exceptia “Scolii de vindecare”, care nu are scopul de a-i învăța pe alții să fie ”vindecători”, ci este o școală în care oamenii învață cum să primească vindecarea.

De asemenea, în anunțul meu de asociere cu mișcarea ”Străjerii” am spus că unul dintre scopurile mele este să-i ajut să-și formuleze doctrina lor biblică și că ei au acceptat să mă primească între ei cu scopul acesta.

Mărturisesc că nu înțeleg ce înseamnă ”retragerea ordinării pentru slujire.”

În primul rând, eu așa știu că ordinarea unui om ca pastor este făcută pe viață și că anularea ei (nu retragerea) se face doar în condiții foarte speciale.

Poate că ați înțeles că vreți să-mi anulați dreptul de a sluji în bisericile baptiste din România (să slujesc ca pastor, să fac botezuri și să împart Cina Domnului). Dacă ați decis lucrul acesta, eu mă voi supune hotărârii dumneavoastră.

Nu cred că ați inclus aici și dreptul de a predica în bisericile baptiste, deoarece pentru aceasta nu este nevoie de ordinare și decizia de a invita pe cineva să predice este totalmente prerogativa pastorului local, care poate invita să predice și oameni din alte culte, care au unele doctrine total diferite de cele baptiste. Lucrul acesta este o practică foarte răspândită.

Dar dacă veți insista să nu mai predic în bisericile baptiste din România, voi căuta pe cât posibil să găsesc alte locuri unde să predic cand vin în România.

Mi-a atras atenția acuzația pe care mi-o faceți prin cuvintele: ”a exprimării unei atitudini nepotrivite față de viața spirituală a bisericilor baptiste din România.”

Mă gândesc că vă referiți la faptul că am spus că multor biserici li se potrivește descrierea făcută de Domnul Isus Bisericii din Sardes:

”Știu faptele tale că îți merge numele că trăiești, dar ești mort. … Totuși ai în Sardes câteva nume care nu și-au pătat hainele” (Apocalipsa 3: 1-4).

Nu sunt singurul care plânge că în bisericile noastre a intrat păcatul și corupția, pe care mulți o numesc cu termenul ”elegant” de ”lumificare” , sau ”a intrat lumea în biserică.”

Accentul pe care îl pun eu acum este că păcatele noastre ne duc înapoi sub stăpânirea celui rău, conform textului din Romani 6:16, ilustrat dramatic în Faptele Apostolilor 5:3.

Știu că această învățătură deranjează și supără. Dar stăpânirea demonică a credincioșilor datorită întoarcerii la viața de păcat este o învățătură pe care o dau mulți teologi baptiști din toată lumea. În orice caz, ea nu poate fi considerată o erezie care să scoată pe cineva în afara mișcării baptiste.

Oare este o ”atitudine nepotrivită față de viața spirituală a bisericilor baptiste din România” dacă dau un sunet de alarmă ca bisericile să se întoarcă prin pocăintă la dragostea dintâi?

Iubiții mei. Mulți mi-ați fost studenti, discipoli și mai ales colegi de lucrare. Mulți ați beneficiat de cursulile și predicile mele ținute în bisericile voastre și de cărțile mele. Cu mulți am împărtășit problemele voastre, precum și gânduri și planuri în intimidate.

Eu le voi păstra pe toate acestea în tainița inimii mele și voi continua să vă consider frații mei, colegii mei, și chiar prietenii mei.

Voi continua să mă rog pentru voi toți.

Ați scris că îmi retrageți dreptul la slujire în bisericile baptiste ”până la o vreme de îndreptare și pocăință.”

Eu cred că deja am pornit pe drumul îndreptării și al pocăinței. De acestea am nevoie tot timpul. Sper că vă voi putea convinge de lucrul acesta.

Vă rog să țineți cont de faptul că declar sus și tare că sunt îndrăgostit de învățătura Domnului Isus și că scopul pentru care trăiesc acum este să aduc această învățătură în centrul gândirii și al trăirii creștine. Cartea mea ”Bunătate” exprimă pe larg ce înțeleg eu prin aceasta. Rugămintea mea fierbinte pentru voi toți este să citiți cu atenție această carte și să mă judecați pe baza ei.

Indiferent ce veți mai face referitor la mine, eu voi continua să vă respect funcția voastră de conducători și să vă iubesc ca oameni minunați și să mulțumesc Domnului pentru privilegiul pe care l-am avut să vă cunosc și să lucrez o vreme cu voi.

Vă doresc belșugul bunătății lui Dumnezeu.

Iosif Țon

204 gânduri despre „Răspunsul lui Iosif Ţon la Comunicatul Uniunii Baptiste

 1. Ortodoxia inseamna un singur Crestinism, o singura Biserica, un singur Botez, un singur Crez, o singura Scriptura. Mai multe denominatiuni baptiste conflictuale, puzderia d grupari protestante si neoprotestante care se contrazic in interpretarea aceleiasi Biblii, arata un singur lucru: pierderea Duhului care tine laolalta, in unire si unicitate, cele intemeiate de Hristos Iisus

 2. Sunt surprins de cita decadenta se arata intre cei ce se numesc frati. Si eu am studiat la oradea la un anumit moment si pot sa va spun ca sunt sigr ca ii cunosc si pe uni si pe altii, dar vreau sa va spuncelor ce spun ca I.Ton este arognt ca nu la usa dinsului am stat dde dimineata de la ora 9 ci la usa altcuiva si ma primit in audienta pe la 10,00 seara dupa ce am fost chemat ca sa discutam pe la ora 9,00.Asa ca cei ce vorbiti despre I.Ton din nestiinta mai verificati-va informatiile si atitudinile. Cred ca Dinsul a decis sa iasa putin din zona asa zisilor baptisti dupa o sumedenie de lovituri ce le-a primit fara vina (nu vreau sa zic ca I.Ton e perfect), E normal prihologic ca un om sa se sature si sa isi zica ia sa ma departez de asemenea oameni, iar uni pe care ia ridicat chiar dinsul sau grabit sa ii dea in cap si nu oricum. cu o forta de a nu-l vedea revenind niciodata , dar uni uita ca cel neprihanit chiar daca va cadea de 70 de 70 de ori se va ridica din nou. Nu este prima data cind I. Ton a fost lovit si nu de oricine ci de fratii sai .Cred ca toti cei ce comenteaza aici si nu numai ar trebui sa se mai umileasca putin ca nu noua ne-a fost dat mandatul sa judecam pe cineva , ori aici numai judecati sunt.Pacat ca ne mai numim POCAITI. Cred ca ar trebui sa vedem ce ramine dupa noi , citi oamnei sau intor la Domnul prin fiecare din tre noi si sa comparam asta cu ce sa intimplat cu I.Ton si chiar cu altii fie ei si din Oradea, Bucuresti, Timisoara sau de oriunde.Asta va ramine dupa noi si trece pina in cer. nu birfa. noastra.Eu am fost de mai multe ori in SUA dar se pare exagerata aprecierea ca cei din Oradea sau SUA sunt extrem de mindri, se pare ca nu celro discutati ci cei ce discuta nu le poti ajunge cu n prajini pina la nas. A te lauda cu lucruri reale nu inseamna mindrie ci marturia unui lucru real Hai sa mai citim si dictionarele sicomentariile la subiect.

 3. Multumesc Andrei Tanasov – am urmarit cu emotie si bucurie predica fratelui TON, chiar ma gindesc cum unii au gasit motive de poticnire in asa o clara demonstratie (de fapt in toate predicile fratelui Iosif Ton) de transformare a pacatosului si trairea lui dupa invataturile DOMNULUI ISUS.??Sa fie oare tocmai necredinta lor la mijloc ?

 4. „Așa că nu e vorba de minciuna MEA, ci de vorbele LOR”

  Da Draga poate da, poate nu, dar un lucru foarte clar: a avut loc partasia ferbinte de frati iubitori de birfe. Fr. Iosif Ton nu este Isus in ceruri, spun asa pt aici pe pamint si El Isus nu a fost acesibil pt toti.Iosif T. nici nu e acela care trebuie sa rezolve problemele tutora. Dupa experinta mea, sun mustrat de Domnul cind caut fataa omului atunci cind ar trbui sa caut fata Lui.
  Departeza te de cei ce se du suparare, sunt birfitori, singur nu participa la acestea, ia seama de ce iti spun fratii (Doru spune lucruri bune). Lasa supararile din viata ta, si vei propasi.
  Cu drag Andrei

  ,

 5. Eu cred ca nu ve-ti gasi niciunde in Biblie ca BISERICA DOMNULUI se va chema baptista ori penticostala ori orice alta denominatiune.DOMNUL ISUS
  cind face marea trimitere nu a zis face-ti baptisti ori orce altceva si nici membri ,cred ca cunoasteti textul (ucenici)
  Evrei 12-22,23,24 BIserica se numeste

 6. Frumos –era si mai frumos ca toti (pistolarii) sa rumege ideile scrise pe blog in lumina cuvintului lui Dumnezeu ca si fratele Pertru Murarescu.

 7. voda,
  tu pui niste intrebari pertinente,la care gasesti raspunsul ,citind directivele lui Paul N. date lui Marius C. prin care il “trage de urechi”.
  Eu am sa le postez,deoarece au devenit publice-pe blogul lui Marius C.-cu toate ca Paul N. ia atras atentia,in mod categoric,lui Marius “sa nu le afiseze”.

  “Frate Marius,
  Observatia este doar pentru dumneavostra si va rog sa nu o postati.
  Atentie la pneumatologie- nu orice pornire a omului de a iesi din randuiala poate fi legitimata ca fiind inspirata de Duhul. Domnul Isus a avut randuiala divina a Celui care in toate face voia Tatalui. Fiul nu face nimic de la Sine, ci numai ce Ii este incredintat de Tatal. Invitatia la a iesi din “oranduiala” poate fi cu urmari… Unde sunt limitele si ce legitimeaza un comportament sau altul? Unde sunt structurile de autoritate in familie, biserica si societate?
  Cu deosebita apreciere in Hristos Domnul,
  Paul Negrut”

  Ca urmare a faptului, ca fr.Ton a iesit din “oranduiala” a fost diagnosticat ca “eretic” si are parte de “tratamentul” care a fost decis.
  Totusi ,in aceste zile.fr.Ton -fiind insufletit de Duhul Sfint-predica cu mult aplomb in Adunarile penticostale din America.

  Se pare ca si Marius C. a inceput sa “inteleaga” ce a “inteles” fr.Ton(cind a facut pasul “inainte”) si incearca sa iasa din “oranduiala” stabilita ,deoarece altfel nu se explica -atentionarea lui (nepublica)- de catre Paul N.

  Cred ca este momentul sa intelegem cu totii,la ce rascruce sintem si sa luam deciziile lasate pe paginile Sfintelor Scripturi;

  ,,Caci oricine face raul,uraste lumina,si nu vine la lumina,ca sa nu i se vadeasca faptele..Dar cine lucreaza dupa adevar,vine la lumina,pentruca sa i se arate faptele,fiind facute in Dumnezeu.”(Ioan 3;20,21)

  “De aceea,fratilor,cautati cu atit mai mult sa va intariti chemarea si alegerea voastra;caci,daca faceti lucrul acesta,nu veti aluneca niciodata.”(2Pet.1;10)

 8. Care este poziţia oficială a cultului baptist referitor la Mişcarea Străjerilor? Asta să ne spună Paul Negruţ, nu poveşti despre Iosif Ţon! De ce Marius Cruceru nu a spus nimic pînă acum, deşi fenomenul este de amploare şi îl are sub nas de ani buni? Ce-mi pasă mie, ca baptist, pe cine dezamăgeşte Iosif Ţon, din moment ce, indirect, am ales cu toţi o conducere care să ne sezizeze la timp mişcări controversate apărute în lumea evanghelică, aşa cum sunt Străjerii? Înţeleg că oile se rătăcesc de ani buni. Acum s-au trezit? I-a trezit Ţon? Înseamnă că tot mai e bun la ceva, chiar şi “eretic”, e mai prezent decît păpuşile de ghips din vitrina de la Bucureşti sau din Oradea.

 9. Doamna Mia
  Ruda dumneavoastra, autorul cartii Pigmei si urias,a fost asa de „obiectiv” cand a scris cartea incat a omis intentionat sa publice si dosarul tatalui unui prieten bun, pastor la Alesd, dosar care e foarte consistent de altfel. Se stie deja bine ca DM a extras din dosare doar ceea ce i-a convenit, cazul Dugulescu fiind mai mult decat elocvant. Iar acea scrisoare a lui AP nu arata nimic care sa il incrimineze pe IT doar banuieli. Daca te duci intr-un proces, judecatorul cere PROBE nu vorbe.
  Ton este un om mult prea credincios ca sa ii dea in judecata pe cei care l-au calomniat ca daca ar fi facut-o, nu stiu pe unde ar fi scos camasa acei ‘pastori’

 10. Tot ce apostolul neamului nostru romanesc -Richard Wurmbrand- a profetit ,azi se implineste iota cu iota ,aici sub ochii nostrii. . . .iar BILA URIASA ,grea si rotunda ,pornita din inima, din condeiul si mana hotarata a BUNATATII, prin ROTIREA si rostogolirea ei DREAPTA SI ACUTA , PLINA DE PUTEREA DUHULUI SFANT,vine sa rastoarne si SA DOBOARE TOATE POPICELE PROEMINENTE ALE INCAPATANARII SI IMPOTRIVIRII postate sacrilegic la capatul pistei si in intrerea bisericilor „NEO”-„PROTESTANTE” !. ACUM SARPELE CEL VECHI-DEAVOLUL, I-si primeste in obrazul inrosit de URA, cea mai puternica lovitura , de la LUTHER si HITLER ,incoace !.Ascultati sfatul meu intelept ,acum in ajun de Craciun: veniti cu totii, mari si mici, uriasi si pitici, cu ….si fara dosare, lepadati si dezbracati de ura si . . .vorbind „cu sare” : SA NE RUGAM PENTRU PACEA JERUSALEMULUI !

 11. Stimatul nostru frate de credinta Cornelius mesajul tau este unul puternic si venit exact ca mesajul apostolului Pavel prin scrisorile adresate catre Biserica din Corint!!!Si pe timpul apostolului Pavel ce se intimpla?Ce este scris in 1 corinteni 1?Sa citim;”10Vă îndemn, fraţilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, să aveţi toţi acelaş fel de vorbire, să n’aveţi desbinări între voi, ci să fiţi uniţi în chip desăvîrşit într’un gînd şi o simţire.

  11Căci, fraţilor, am aflat despre voi dela ai Cloei, că între voi sînt certuri.

  12Vreau să spun că fiecare din voi zice: ,,Eu sînt al lui Pavel!„ -,,Şi eu, al lui Apolo!„ -,,Şi eu, al lui Chifa!„ -,,Şi eu, al lui Hristos!„

  13Hristos a fost împărţit? Pavel a fost răstignit pentru voi? Sau în numele lui Pavel aţi fost voi botezaţi?”Azi oare nu se repeta evenimentul?Si din ce cauza?..Se cunoaste cauza?Din cauza puterii DUHULUI SFINT?SAU PUTEREA FIRII? Dorim sa ne aducem aminte de mesajul apostolului Pavel? Si la aceiasi dorinta si azi se se ajunga mai ales la cei care se pretind a fi in fruntea Bisericilor ?Fiinca ce gasim scris in 1 corinteni 2 cu 1 la 16?Sint 16 versete si ar fi bine fiecare sa mediteze asupra lor fiinca ele pot sa ne schimbe viata,conduita si chiar mesajul!!!!!!Este un mesaj puternic si merita citit,analizat si asumat!!!!!!Fiinca poate sa schimbe multe eshecuri ale vietii la multe persoane care sint involvate in un mod direct sau mai putin direct in acest subiect!!!!!

 12. I have to confess that I had enough by now. I am a Reformed Baptist pastor and I have been watching the fight that started with this man, Iosif Ton, between the Romanian Baptists and Pentecostals and let me tell you, it is not pretty. Rightful and false reproaches, accusations, offences, vitriolic criticism, sarcasm and mockery of every kind, they all fly like bullets. If it happens to be in the path of one, it will level you, hurt you even more, and perhaps the wounds will take longer time to heal again. Past wounds have been open again, new ones have been added and for what?
  For a man that most of the people put on the pedestal for years? A pedestal where he did not deserve to be in the first place! Now that he repudiated a lot of things that defined him in the past, many of us feel betrayed and disappointed. I do not deny that God used him in the past, but this is not future assurance that this man cannot err, end in disgrace, or just as well to continue to be used by God.
  Only time will tell, as it is the test of all things. Only God knows.
  Many rightfully condemn him and at the same many think that they own him loyalty and feel the need to come to his help, to protect his legacy and reputation and in the process we all fight and hurt each other with a complete disregard of our public testimony, all in the name of truth and of God?
  I seriously doubt it!
  Differences of theological opinions, interpretations and labels, same valid and some not, all that are not vital to the salvation of sinful men are used as weapons to slaughter each other, to enlarge the divide between us. I do not mind a healthy and respectful debate, for the sake of truth, but I think that we all have crossed the line. What Satan was not able to do in the past, under persecution, he has done it now, under freedom.
  For years I have seen and thought that in spite of theological differences, Romanian Baptists and Pentecostals had a respectable and reasonable relationship. Up until now, we all married each other and we all came together as brothers and children of God in time of joy and time of pain, but now we are warring with each other.
  In the mean time Satan and his minions are laughing very loud.
  We, the children of God are busy fighting among ourselves and in the mean time; we forget that daily, a whole world without hope passes by, getting closer and closer to hell. And we are busy fighting among ourselves instead of enlarging the kingdom of God. What a testimony!
  We need to stop this insanity and get back to the altar and ask for forgiveness first from God and then from each other. We need to put things back in perspective again, to remind ourselves that we glorify and worship the Divine Potter and not the clay or the vessel.
  We all are getting ready to celebrate Christmas. Let us rejoice. We need to forgive each other and allow healing to happen. Our God is the God of another chance, not only the second or the third chance, but the God of another chance. Merry Christmas to you all!

 13. Toata lupta asta impotriva unui om este absolut inutila. La fel de inutila cum a fost lupa impotriva comunismului a unor pastori din vremea aceea. Comunismul a cazut ‘de la sine’ si in plus crestinii nu sunt chemati sa lupte impotriva regimurilor despotice ci sa predice evanghelia. Ton si-a trait viata asa cum si-a trait-o, cu pacatele lui si cu lucrurile bune pe care le-a facut, a influientat in bine mii de vieti. Doar Dumnezeu este cel care ii va evalua lucrarea si va spune: „bine rob bun si credincios” sau „aruncati-l afara ….”. Doar Dumnezeu poate sa faca evaluarea asta pentru ca doar El si motivatiile inimii, nu doar lucrarea vizibila in ochii oamenilor. Ton mai are putin si spune ca si Pavel: mi-am ispravit alergarea ….
  Ton s-a straduit prin lucrarea lui sa lase in urma lui ceva, sa educe prin predicile si studiile lui o generatie de crestini care sa fie capabili sa tine steagul sus.
  Din pacate ispitele libertatii si al materialismului au schimbat prioritatile multor crestini si din pacate invatatura lui Ton a intat pe o ureche si a iesit pe amandoua la multi crestini. Intrebarea este: ce ramane dupa Ton? Ce pastori capabili va avea biserica baptista? Mai exista un Vasile Talos care este un crestin autentic.
  Ramanem doar cu pastori de talia Paul Dan si Marius Cruceru? Pai cu astfel de pastori baptismul din Romania o sa dispara in cel mult o generatie de aici incolo.

 14. Vreau să vă spun că eu sunt baptist. Problema cea mai mare la ora actuală este în barca noastră, a baptiștilor. De ce? Pentru că nu știm exact ce facem cu cei ce nu sunt cesaționiști măcar că sunt baptiști. Problema se v-a rezolva simplu atunci când uniunea Baptistă își va impune punctul de vedere cu privire la cei ce nu sunt cesaționiști. Dacă nu îi acceptă atunci să le ceară într-un mod creștinesc să își schimbe barca. Dacă sunt continuaniști să fie trimiși la frați penticostali cu care suntem în alianță și pe care cred ar trebui să îi respectăm chiar dacă avem unele divergențe. Ce mă tem este faptul că s-ar putea să se înjumătățească ambarcațiunea într-o astfel de decizie probabil aceasta face ca Uniunea Baptistă să fie precaută în luarea unei decizii. Sau varianta doi este să îi acceptăm cu condiția ca să nu tulbure modul de desfășurare a liturgici noastre.
  Fac apel și vă cer ajutorul pentru aceasta prin a cere uniuni o lămurire clară ca astfel să nu mai necăjim pe frați noștri care mai cred în manifestarea darurilor primite la Duhul Sfânt că am deja impresia că revăd dezbaterile teologice dintre saduchei și farisei.

 15. Domnule Alin,
  Cunoscându-te destul de bine cred ca ar trebui să iei o pauză și să îți rezolvi problemele de comportament și să nu mai tulburi pe frați la serviciile divine. Cine știe, cunoaște așa că un om care nu rezistă prea mult într-o biserică cred ca nu prea are rost să fie luat în considerare. Cine vrea să îl cunoască mai bine poate să întrebe câțiva pastori din Oradea de la Biserica Providența și Emanuel pe unde are antecedente…

 16. dc l-ar fii dat afara bisericile penti pt promovarea prosperitatii??? daca observ eu bine, noi pocaitii din rom si diaspora (in cea mai mare parte) predicam evanghelia prosperitatii mai mult ca toti cu vietile noastre.. noi doar de la amvon, facem pe umilii, dar in realitate fugim dupa prosperitate mai mult ca cei din lume… sa-mi fie cu iertare….dar asta observ eu.

 17. Domnule pastor Petru Lascău,

  Afișarea unui comentariu care PRESUPUNE că autorul cărții menționate este „agent infiltrat” vă dezonorează.

  PRESUPUN că sînteți… marțian!

 18. Cred din toata inima ca Domnul a ascultat rugaciunile sfintilor din interiorul Bisericii Baptiste,rugaciuni care au facut sa vina ceea ce se dorea de mult in Adunarile Noastre baptiste,adica…TREZIREA!Inainte sa se nasca un prunc mama are parte de mari dureri,dar dupa aceste mari dureri vine cea mai mare bucurie,copilasul!Faca Domnul ca aceasta TREZIRE sa se aprinda in cat mai multe inimi care il cauta sincer pe Domnul!

 19. D-le. Cristea,

  Este prima data cand va interpelez si am ezitat destul de mult si de aceasta data. Pana la urma insa, m-am lasat si eu cuprins de putina nebunie si m-am pus pe scris.

  Eu cred ca fr. Ton nu aduce deservicii spatiului evanghelic romanesc, ci, dimpotriva, arata cum ar trebui sa se comporte un adevarat ucenic al Dlui. Isus Cristos.

  Spuneti ca Ton fuge de polemica. Dar exact asta ne invata Scriptura, si ar trebui sa o stiti f bine pt ca ati facut teologie. Dl. Isus nu a polemizat cu impotrivitorii Sai, ci doar le-a transmis cuvintele care i-au fost poruncite de catre Tatal sa le spuna. Apostolul Pavel, la randul sau, ne invata f clar ca trebuie sa ne ferim de polemica deoarece este zadarnica si nu are alt rezultat decat necinstirea lui Dumnezeu si pierderea celor care se deprind cu asa ceva (1 Tim 6:3-5, 2 Tim. 2:14, 16).

  Din ce am vazut eu la fr. Ton, si il urmaresc de cand eram adolescent si il ascultam pe ascuns la Europa Libera, nu se fereste sa dea raspunsuri transante si sa spuna lucrurilor pe nume si in lumina Scripturilor. Eram student la Cluj cand a inceput sa tina cursurile de viata spirituala si am participat la ele ani de-a randul. Daca astazi sunt crestin si membru activ intr-o biserica evanghelica, se datoreaza in mare masura intelegerii asupra Scripturilor pe care am primit-o prin intermediul acestor cursuri tinute de fr. Ton.

  Numele Dvs. l-am cunoscut in urma cu cativa ani, cand un „binevoitor” ma pus pe lista de difuzare a Santinelei. Dupa vreo cateva numere ale Santinelei, mi-am dat seama ca nu este altceva decat cancan „crestin” si m-am dezabonat, dar v-am mai urmarit postarile pe diverse bloguri. Din pacate insa, nu am gasit la Dvs. altceva decat prajituri care „aluneca pana in fundul maruntaielor” (Prov. 18:8).

  In concluzie, Dvs. aduceti mari deservicii spatiului evanghelic romanesc si tare m-as bucura daca nu as mai da de Dvs. pe blogurile crestine decat dupa ce veti fi trecut pe la picioarele crucii Mantuitorului.

  Cat pentru fr. Ton, ma rog Domnului sa-i dea putere sa treaca si peste aceasta incercare, si sa se tina mai departe strans de Dreptarul invataturilor sanatoase.

 20. Da dar marea diferenta e ca pe fr Iosif Ton l-au pus unii frati pe soclu nu s-a pus singur. Stiti ca e o vorba, respectul se castiga nu se pretinde.
  Oricum cei care barfesc si arunca vorbe grele la adresa lui, chiar daca toate alea ar fi adevarate, nu sunt copii ai lui Dumnezeu, oricat de multe doctorate in teologie ar avea. Daca nu putem sa ne iubim nici macar fratii ce rost are sa mai vorbim de a iubi pe cei ce ne fac rau.
  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti ca traim vremuri foarte tulburi. Pe mine ma mira lipsa de luciditate a multor pastori romani. Odata cu intrarea Romaniei in UE, care este declarat anticrestina, va incepe o lupta subterana pentru distrugerea bisericilor neoprotestante romanesti care sunt cele mai mari din toata Europa. Razboiul asta o sa fie dus din interiorul bisericii nu din afara lui.Eu am mari banuieli ca autorul cartii Pigemei si Uriasi este un agent infiltrat sa faca treaba asta pentru ca efectele cartii sunt devastatoare pentru biserici. Practic se submineaza increderea credinciosilor in liderii lor. Vremurile din urma !!!

 21. Sa te agati cu adorare de persoana unui om este idolatrie. Biblia spune: blestemat este omul care se increde in om. Daca l-am cunoaste pe Iosif Ton asa cum il cunoaste Dumnezeu am fi foarte dezamagiti. Ne stim fiecare pe noi cum suntem si ce trasaturi rele de caracter avem si ce motivatii gresite avem.
  Cand un om se pocaieste i se schimba inima, vointa, pasiunile dar caracterul ramane acelasi si ii trebuie lui Dumnezeu o viata intreaga sa il schimbe. I-a trebuit o viata intreaga lui Dumnezeu sa ii schimbe caracterul de inselator a lui Iacov. Este o carte cu titlul: Toti oamenii par normali pana ajungi sa ii cunosti. Foarte interesant, merita citita.
  Asa ca se poate sa existe un om care sa il iubeasca sincer pe Dumnezeu, se poate ca Dumnezeu faca lucruri mari prin el, dar el sa aiba totusi trasaturi de caracter care sa nu fie prea placute. David a fost un om dupa inima lui Dumnezeu dar ce caderi a avut, ce pacate mari, dar si ce pocainta mare a avut el. Eu consider cartea lui Daniel Mitrofan, Pigmei si uriasi o carte satanica, pur satanica. Asta pentru ca acea carte dezvaluie doar partile mizerabile din caracterul unor oameni, greselile lor, pacatele lor dar nu si pocainta lor si inima lor pentru Dumnezeu. Ma gandesc la pasiunea si la dragostea lui Petre Dugulescu pentru Dumnezeu, pasiune care aproape ca se vedea cu ochiul liber cand predica sau recita poezii. Cum l-a descris Mitrofan? Ca pe un tradator.
  Daca am fi stiut despre David ca doar a pacatuit cu Batseba am fi zis: uite ce pacator, ce tradator, dar Biblia ne arata si pocainta lui David si inima lui pentru a implini voia lui Dumnezeu.
  Asa ca sa fim mai atenti cand punem oamenii pe niste socluri pe care doar Dumnezeu trebuie sa stea

 22. Eu citesc in Biblia mea cuvintele Domnului Isus: Binecuvantati pe cei ce va blastama, faceti bine celor ce va fac rau, iubiti pe vrasmasii vostri CA SA FITI FII AI TATALUI VOSTRU DIN CERURI nu pentru ca merita sau nu merita aceste lucruri.
  Tot Isus Hristor le spunea fariseilor: Voi aveti de tata pe diavolul pentru ca ma urasi si si nu impliniti ceea ce v-am spus (citat din memorie)
  Toti cei care atunca cu laturi, care il vorbesc de rau, care raspandesc minciuni, care incearca sa il distruga pe omul Iosif Ton, au de tata pe diavolul, indiferent ca sunt pastori, teologi, profesori sau rectori de seminarii teologice.
  Iosif Ton poate sa fie un tradator, un eretic, teologia lui poate fi gresita. Orice teolog, pastor are dreptul sa combata teologia lui Iosif Ton dar pe omul Iosif Ton au obligatia sa il iubeasca pentru ca asta este invatatura data de Domnul Isus.
  Din pacate sunt pastori care si pe Isus Hristos au curajul sa il declare eretic. Nu dau nume dar sunt pline blogurile cre(s)tine de asemenea indivizi

 23. Hei,
  nu amesteca lucrurile. Si nu crea false dihotomii. Darurile sunt ajutor ceresc pentru implinirea Cuvantului. Adica poti sa stai cat vrei tu de aproape de Cuvant (sa dormi cu Biblia sub perna), si chiar daca dupa omul dinauntru iti place, fara ajutorul darurilor duhovnicesti nu-l vei putea implini sau vesti altora. In fapt, Biblia e duhovniceasca in esenta si nu o vei suporta nici macar sub perna daca nu esti calauzita de Cel ce a insuflat-o.

  Cat despre cei carora le va spune Domnul sa plece – vor avea o deplina corespondenta in cei carora le va spune Domnul sa vina, pentru ca au scos draci, au profetit, si-au pus mainile peste bonavi, au fost uneltele Harului si Biserica a fost zidita prin lucrarea lor. Desigur, acestia vor ramane someri cand toti vom ajunge la unitatea credintei, la starea de om mare, care nu mai este purtat incoace si incolo de orice vant de invatatura. Te las pe tine sa apreciezi cand se va intampla asta.

 24. Gândindu-mă bine, cred că l-aş putea vedea pe apostolul Pavel punându-i pe fraţi să repete în cor: ‘Christos în mine nădejdea salvei!”
  De ce vedeţi numai rău în toate? Nu trebuie mintea spălată cu Cuvântul lui Dumnezeu? Vă mărturisesc că într-o vreme de criză am repetat Psalmul 23 de peste 100 de ori până l-a urlat şi a devenit psalmul inimii mele. Nu apăr nici un cult. Mai ales pe al meu. Am atâtea împotriva lui! Sunt necăjit că oamenii aceştia, care vro să se apropie de Dumnezeu, să se trezească, sunt atât de murdăriţi…

 25. Nu e chiar asa, exagerezi; s-ar putea ca decizia lui george sa fie rezultatul faptului ca tocmai acolo, in aceste biserici, atmosfera este aceea a unei gradinite de copii nesupraveghiati, caz in care lucrurile iau o turnura tare neplacuta …

 26. nu exista si/si ci doar sau/sau clarificari facute foarte clar de ravi zacharias. Accentul trebuie sa cada pe un singur lucru odata. primul este roada. apoi darurile. Problema este ca nu exista clar in „intelegerea dumneavoastra” care este prioritara.

 27. Raspunsul lui Iosif Ton la Comunicatul Uniunii Baptiste

  Citind raspunsul fratelui nostru Iosif Ton la comunicatul lidershipului baptist mi-au atras atentia urmatoarele cuvinte!:

  __________________Citez_______________________
  „Iubitii mei. Multi mi-ati fost studenti, discipoli si mai ales colegi de lucrare.
  Multi ati beneficiat de cursulile si predicile mele tinute in bisericile voastre si de cartile mele.
  Cu multi am impartasit problemele voastre, precum si ganduri si planuri in intimitate. Eu le voi pastra pe toate acestea in tainita inimii mele si voi continua sa va consider fratii mei, colegii mei, si chiar prietenii mei. Voi continua sa ma rog pentru voi toti.”
  _______________________!!!____________________

  Strajerul are cunostiintza de unele probleme, ganduri si planuri intime pe care fratele nostru Iosif Ton le-a avut cu unii din „studenti, discipoli si mai ales colegi de lucrare”, pe care le include in raspunsul la comunicat si le transmite explicit ca:! „Eu le voi pastra pe toate acestea >>>>> in tainita inimii mele <<<<< si voi continua sa va consider fratii mei, colegii mei, si chiar prietenii mei."

  Aici exista un mare secret pe care fratele nostru Iosif Ton daca l-ar face public ar fi cu adevarat liber si absolvit de complicitatea la multe din aceste "probleme, ganduri si planuri in intimitate".

  Eu cred ca Dumnezeu va veghia ca brotherul Iosif Ton sa nu le poata "pastra pe toate acestea in tainita inimii" pentru ca tainele *bisericii ascunse* trebuie scoase la lumina, abia atunci bisericile vor experimenta o adevarata trezire.

  Pana nu se va face pasul deconspirarii generale a infiltratilor vom avea doar turbulente, probleme si obstacole in calea adevaratei treziri pe care Dumnezeu vrea sa o declanseze prin eliberarea bisericilor crestine din ghiara (SS) Serviciilor Secrete.

  Iosif Ton stie cu precizie cele mai intime taine si implicatii secrete ale lidershipului baptist si penticostal. Faptul ca nu recurge la dezvaluirea lor, Dumnezeu il va ingaduii intr-o noua incercare. Eu nu prorocesc, dar Strajerul simte sa scrie ceea ce scrie.

  Nimic din ce-i ascuns nu va ramane nedescoperit.

  Bisericile au nevoie de eliberare ca sa se poata trezii. Lui Dumnezeu nu-i plac oamenii care lucreaza cu partinire, cu mai multe fete/interese si asacunzisuri. Un slujitor adevarat lucreaza in "Lumina si Adevar".

  Blestemul tacerii si compromiterii va incepe sa apese din nou pe umerii celor care ascund tainele, planurile si proectele lupilor ascunsi in sutane/biserici crestine. Iosif Ton nu face exceptie. Se pare ca s-a trezit!. A facut cativa pasi promitatori dar ezita sa dezvaluie problema, gandurile si planurile lupilor lideshipului baptist si penticostal.

  Un madular viu din trupul lui Christos caruia Dumnezeu i-a dezvaluit identitatea lupilor ascunsi in sutane/biserici, nu poate tacea si anunta strajerii de pe ziduri, pastorii adevarati si oile din turme de pericolul care le paste.

  Faptul ca majoritatea pastorilor necompromisi direct nu au puterea de caracter si curajul sa spuna turmelor adevarul despre colegii lor lupi, face posibil jocul acestora. Cine-i de vina? Lupii, spionii si infiltratii?, sau pastorii si lucratorii care ascund adevarul de frica celor care le arata coltii!. Mai de vina sunt pastorii si lucratorii fricosi in opinia mea!.

  Timp de 7/8 ani de zile la rand am continuat sa latru *online* in vazul tuturor ca un caine ciobanesc la toti pastorii si liderii bisericilor penticostale si baptiste care dormeau in colibe nepasandu-le de turmele lor.

  Incet cu frica si sfiala unii Pastori si-au luat inima in dinti si au inceput sa iese din colibe sa spuna "NU" lupilor. Lupii se regrupeaza in haite bine organizate, dar lumina soarelui le dezvaluie urmele si ascunzisurile facandu-i vulnerabili. Vorba lor ii da de goll.

  Fiti doar atenti! Pastorul cel bun isi da viata pentru oile Lui.

  Crestini de pretutindeni treziti-va,
  Strajerul Pettrusu

 28. frate Petrica, ati spus ca nu ati vazut nimic anormal.=, sau rau, nu mai retin cuvintul.
  Ori numai dupa 5 minute se vede; cine are Duhul stie toate lucrurile.
  L-ati vedea pe apostolul Pavel facind la fel intr-o imprejurare asemantoare: repetarea in cor”Hristos in mine nadejdea slavei?”
  Ori find Pavel nu a procedat asa la spalare de minti, nu a facut bine, ori cei care fac asta gresesc amarnic.
  Fiecare dintre noi avem tendinta sa ne aparam cultul, dar sa o facem prin prisma Cuvintului cu discernamint; nu inseaman ca dac ati vazut multe si mai rele, ca, comparativ cu strajerii e bine totusi aici.
  Numai bine..!

 29. Sa fie roditori prin daruri?
  Nu prin trairea aproape de Cuvint?
  Aualeu!
  Mi se pare ca e o mare diferenta:
  in cer vor fi doar cei care au avut roade; nu toti cei cu daruri au avut roade:plecati de la Mine, voi care lucrati faradelege!
  Doamne dar noi am scos draci in Nuele Tau….
  Plecati de-aici nu va cunosc!

 30. Efeseni 4> 29Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud.
  30 Să nu întristaţi pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării.
  31 Orice amărăciune, orice iuţeală, orice mânie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru.
  32 Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.

 31. Au fost altii care au spus-o mult inaintea lui Ton. Poate a fosst primul auzit de dvs., dar anu primul care a si spus-o. Pe deasupra altii s-au rugat mult pentru asta si o spuneau in Romania, nu la caldurica in America.

 32. Fr.Ton! Ati ramas acelasi OM INTEGRU cu o tinuta morala si crestina impecabila, asa cum imi amintesc sa va stiu de prin anii 70′ cand toata crestinatatea baptista romaneasca se agata cu ardoare de personalitatea dv-stra. Raspunsul dv-stra adresat uniunii baptiste este ca un dus rece aplicat orgoliului fara seaman pe care il afiseaza baptistii zilelor noastre. Oare in afara de litera, acestia se mai straduiesc sa cunoasca si altceva din harul nemasurat al cuvantului Bibliei? Ma indoiesc si o spun cu tarie ca o baptista cu o experienta de peste 45 de ani.
  „Caci sintem in clipa cand judecata sta sa inceapa de la Casa lui Dumnezeu” 1 Petru 4:17 a.
  Vai de bietii baptisti legalisti, care sunt din ce in ce mai orbi, seci si goi . Si cum sa nu fii gol, cand tratezi Duhul Sfant ca pe fratele vitreg? Ma apresc aici caci nu vreau sa intristez pe Domnul meu iubit.
  Frate Ton, sa fiti binecuvantat in veci pentru tot ce ati facut de dragul Domnului Isus, atunci cand nimeni nu indraznea sa-si ridice capul…
  Cei mai in varsta nu am uitat, binecuvantarea pe care am trait-o prin Hristos cu aportul si jertfa dv-stra. La urma urmei este alegere personala si va doresc mult har si implinire prin Duhul Sfant.
  Avem nevoie de trezire spirituala in toate bisericile din Romania. Mai bine sa ne rugam Domnului sa deschida cerurile…

 33. Pai daca darurile trebuie sa faca roadele sa apara, atunci unde sint roadele? Ca vad ca toti ramin la alergarea dupa daruri si nu se vede nici un rod. Si care e amestecul de mere si pere?

 34. Si noi care credeam ca baietii de la Cultul cel penticostalist, sint rai ca nu l-au lasat pe Vasilica al nostru sa promoveze cartea la congres, i-a dat voie sa faca scandal pe blog cit o vrut, o dat un comunicat sa scape de repercursiunile legale, si o asteptat pina cind baptisti si-au dat-o in petec.Oare ce sa mai intimplat cu rascumpararea memoriei? Da cu declaratia de la Atlanta? Ma pregateam serios sa mai citesc ceva dosare. Daca si pe situl RM-ului tot de baptisti se vorbeste. Securistii penticostali poa sa respire usurati si sa faca ceva donatii la Negrut .

 35. DUpa ce am vizionat clipul in care Fratele Demeter lega duhuri si pronunta prosperitate, cred ca ar fi fost dat afara din orice biserica penticostala inainte ca programul sa se termine. Nu ma mir ca l-au exmatriculat. Cit despre cazul fratele Ton am impresia ca sau platit ceva polite mai vechi . Au avut un motiv sa il faulteze, si nu l-au pierdut. Curaj mare la popii baptisti, ai calcat pe bec o si pus inchizitia pe tine. Norocul fr. Ton a ca nu sintem in secolul 14, ca il mai si prajeau un pic, de craciun.

 36. Mulțumesc frate Timotei .Vă doresc SĂRBĂTORI FERICITE și doresc ca Domnul Isus să ne păstreze pe toți în brațul Lui.

 37. Nu am nici un motiv să cred că este importantă chestiunea: Cine-i mai pocăit? Sau cine e mai diplomat?

  Numai cu vreo două luni în urmă, la masa de prînz la o conferință, spuneam comesenilor că însuși faptul că discuțiile noastre îl au în centru pe Iosif Țon este un semnal rău pentru starea evanghelicilor din România.

  Demult trebuia să avem alte nume pe care să le amintim la masa de prînz de la conferințe. Dumnezeu lucrează în România, nu doar în SUA. Dumnezeu lucrează și în generațiile de acum, nu doar în generațiile lui Iosif Țon și Paul Negruț.

 38. Doresc binecuvantarea si dragostea lui Dumnezeu sa ramana cu noi toti, atat cu fratele Petrica cat si cu fratele Tiberiu din Romania. Va doresc multa pace si sarbatori fericite impreuna cu Cel drag , Domnul Isus mantuitorul.
  Cat despre convingeri personale….., Dumnezeu ne va lumina pe fiecare, consider ca pocainta, postul si rugaciunea sunt cele mai eficiente practicii.
  Roada Duhului sfant trebuie sa o avem cu totii, ,,prin aceasta vor cunoaste cei din afara ca suntem ucenicii Lui,,
  Evrei 12;14

 39. preaiubitul meu frate ,im primiul rand vreau sa adaug la ceea ce unii cauta sa provoace desbinare odata prin aruncarea semintei duhovnicesti dar interpretata de ei insisi ,apoi prin aruncarea vorbelor care nu-si au rostul ,in sensul de-a judeca vorbind,apoi cu referire la fr TON gasim un text care cred ca toti ar fi bn sa meditam :MANDRIA INTODEAUNA VINE INAINTEA CADERII!apoi eu sunt de parere ca ceea ce este in inima aceea este si in exterior .Voi puteti sa aveti pustile indreptate intre voi si astfel gloantele sa loveasca in voi si TOT ASTFEL SA TRECETI FOARTE USOR SI LESNE PE LANGA CEEA CE FACE DUMNEZEU IN ZIUA DE AZI.

 40. Care diferențe teologice?

  Comunicatul Consiliului Uniunii nu vobește de diferențe teologice! Nu conține cuvîntul teologic / teologice. Nu menționează Mărturisirea de credință baptistă (nici Statutul).

  În schimb apare de mai multe ori expresia „practici și învățături”.

  Adică: LIMBAJ DE LEMN.

  Obiectiv vorbind…

 41. Într-adevăr, e mare diferența.

  Comunicatul e de extremă dreaptă, iar răspunsul lui Iosif Țon e de extremă stîngă. Sau invers. Ce mai contează?

  Iar trebuie să aleagă românii răul mai mic…

 42. Damaris Decean,

  Eu nu scriu pentru adolescenți.

  Nu scriu nici măcar pentru cei care se cred maturi… oameni recenți.

  Eu scriu, așa cum am menționat cu alte ocazii în ultimii ani, pentru cei care vor să gîndească.

  Zis-a Pustan Vladimirul: “Adevărata pacoste nu sunt cei ce gândesc, ci cei ce nu gândesc.”

  Eu nu mă ocup, decît tangențial, de pacostea asta care sînt cei care nu își pun în negoț materia cenușie…

  De ce aș fi eu unul care influențează generațiile tinere? Nu sînt pastor, nu sînt cîntăreț, nuparticip la multe conferințe, nu salut de obicei cu „Pace” (în ce țară se mai întîmplă așa ceva?), nu sînt implicat politic, financiar, religios sau în vreun alt fel. Unii nici nu mă consideră creștin!

  Sînt un tip care muncește și gîndește intens, de cel puțin 8 ani, pentru a pune la dispoziția românilor care vor să fie altfel decît mediocritatea națională, chestiuni care sînt pe palierul INFORMARE și apoi pe palierul DEZBATERE.

  Nu a dispărut nici un limbaj, au apărut în schimb… blogurile. 🙂

  Oare la ce o fi folosit comentariul ăsta care mi s-a adresat?

 43. Andrei Tanasov,

  Eu nu am spus că Iosif Țon este inaccesibil.

  De fapt nici nu am spus EU ceva despre Iosif Țon, ci am adus aici o mărturie a mai multor orădeni pe care i-am auzit de-a lungul celor 15 ani de cînd sînt în Oradea. Orădeni de diferite vîrste, cu diferit statut social, cu diferite preferințe baptistoide sau confesional-carismatice.

  Așa că nu e vorba de minciuna MEA, ci de vorbele LOR.

  Pe care le consider adevărate.

  Și pe care le-am afișat în public cu altă ocazie.

  Andrei, nu te mai cutremura (că te bagă unii imediat la carismatici tremurători), blogul ăsta încă nu are multe porcării.

  Fă o tură prin blogosfera evanghelică (de Top 100 WordPress – limba română) și apoi s-ar putea să te întorci, spăsit, aici, și să te bucuri că ți se aproabă o așa porcărie de comentariu. 🙂

 44. Este dureros ca se produce o asa cearta intr-un spatiu public. Multe postari nu au altceva decat smecherie si misto. Mai oameni buni, daca aveti chef de a glumi pe seama oricareia dintre parti, mergeti la PROTV sau mai bine la OTV. Daca n-ai ceva de zis care sa fie important, taci. Este o febra a blogerilor pusi pe cearta si misto. Chiar v-a cuprins pe toti aroganta? Sunt doar cateva postari inteligenta si de bun simt. Petru Lascau de exemplu este un domn. Intr-un eseu de-al dumnealui cu ani in urma scria despre modul in care vor unii sa iasa in evidenta prin criticarea altora.

 45. Retraim cuvantul din Faptele Apostolilor 9:5, pe care Domnul il rosteste si in ziua de azi, inlocuind numele lui Saul cu numele celor ce au semnat acest comnunicat….”Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti?”
  Dumnezeu a avut un plan maret cu slujitorul Iosif Ton pana in prezent si cred ca are un plan si mai maret pentru viitor. Cu siguranta atitudinea Cultului Baptist fata de un slujitor fidel al lui Dumnezeui si de asemnea atitudinea Cultului Penticostal fata de slujitorul Vladimir Pustan, va face cu siguranta o diferenta semnificanta si anume, va duce la inmultirea celor independenti de culte, dar dependenti in totalitate de Dumnezeu. Religiile si Cultele dezbina, dar dragostea zideste! Din El, prin El si pentru El! Iancu D.

 46. Schimb nick-ul. Vad acum ca a mai postat cineva cu acelasi.

  Uneori am impresia ca unii frati baptisti si-ar dori ca posesorii anumitor daruri spirituale – pe care, la o adica, nu le neaga – sa devina mai intai teoreticieni de exceptie in domeniul teologic, ca o conditie premergatoare practicarii unui dar duhovnicesc de manifestare. Adica, frate Ioane, nu mai prorocii bade, ca mata habar n-ai de ce s-a hotarat in conciliul de la Niceea… Nu ca n-ar fi bine ca si badea sa afle, dar s-ar putea sa nu aiba vreme de lucrul campului sau pascutul vacutelor. Sau Dumnezeu nu se coboara atat de jos ca sa miruiasca?!

 47. Bine zis. Numai Dumnezeu stie ce e in inima omului. Mandria se poate ascunde sub multe fatete. Dar macar Iosif Ton da clasa la filologie.

 48. Fratele meu,cu parere de rau ,vad ca sunteti rupt de Romania si de ce este mai nou pe la noi .Aproape in fiecare biserica din vestul Romaniei sunt grupuri de rugaciune care au atitudinea fratelui Ton iar luarea de pozitie a lui Negrut este o modalitate de a spune voalat lefegiilor din Cultul Baptist”taiati in carne vie altcum patiti ca Ton”.Bisericile nu mai vor „traditie” vor traire asta insemnand trezire spirituala.N e-am saturat de formalism.de pocainta de fatada .Nu comentati ce nu cunoasteti. Dormiti in pace.Stefan

 49. Fratilor m-am intors la D-ul in 1994 provin dintro familie ortodoxa am primit botezul intr-o biserica penticostala. Dupa citiva ani am ajuns in Italia acolo pentru mult timp am frecventat o biserica baptista timpul a trecut inpreuna cu familia m-am integrat dar…spre surprinderea mea am fost dat afaradupa 10 ani) pentru ca m-iau reprosat ca sunt un ERETIC(botez cu duhul sfint:vorbirea in alte limbi:vindecari) si ca nu sunt dupa statut…. INTREBARE: cum se face ca fratii baptisti se pot ruga inpreuna in Alianta Evanghelica cu penticostalii?? sau frati baptisti care predica in biserici penticostale???deci haideti sa ne hotarim Noi penticostali suntem ERETICI fr.Negrut???fr Bunaciu???Sincer il inteleg pe fratele Ton si nu pot decit sa spun din toata inima D-ul sa va binecuvinteze cu izvoarele de sus si cu izvoarele de jos .cu respect cristi

 50. 1: Primele versete citate sunt blesteme pt cei ce vor sluji idolilor! Sau considerati blestemati pe cei nascuti din nou (pe Pavel, de exemplu)?
  2: Bolnavi in poporul Domnului vor fi totdeauna (si trebuie sa-i vizitam), dar acesta nu e un argument ca Dumnezeu nu doreste ca acei oameni sa fie vindecati.
  3: Da, El face rana si tot EL O LEAGA. (deci, o leaga, ati spus-o chiar dvs).
  4: Nu inteleg pt ce dati atatea versete care nu au nimic a face cu subiectul, „tepusul lui Pavel”. Daca nu sunteti de acord, aduceti argumente biblice ca tepusul ar fi o boala, pt ca asta nu am gasit in raspunsul dvs.
  5: Acum inteleg de ce zic cei din lume ca Biserica i-a invatat pe oameni ca e ei trebuie sa sufere si sa rabde, ca asa e viata de crestin. Pana acum chiar nu i-am inteles. Eu niciodata n-am gandit asa.
  6: Probabil ca daca ar fi scris articolul vreun pastor pe care-l indragiti sau stimati, l-ati fi crezut, dar sigur, pe acesta l-a scris un pastor care face parte dintre strajeri… prin urmare, nu e nimic valabil din ce zice. In Biblia mea scrie „Cercetati TOATE lucrurile si LUATI CE ESTE BUN”. Deci daca e bun luati, daca nu lasati. Cine are urechi…. 😛

  PS: si eu, tot cu stima. Fiti binecuvantat de Domnul! (inclusiv cu vindecare, ca toti avem nevoie de ea)

 51. Stimate Andra Florea
  Ce rastalmacire grozava e acest articol !!!
  (si de la ce biserica e articolul ?- cea care e promotoarea invataturilor lui Chris in Romania )

  Sa nu uitam sa mai citim si in Scripturi (nu numai articole si Bloguri) , unde scrie totusi caci :
  DUMNEZEU E SUVERAN IN TOATE !!!

  1 Samuel 2
  6. „Domnul omoarã si învie, El pogoarã în locuinta mortilor si El scoate de acolo.
  7. Domnul sãrãceste si El îmbogãteste, El smereste si El înaltã…”

  Levitic 26:
  13  „Eu Sunt Domnul, Dumnezeul vostru,…”
  14  „Dar dacã nu Mã ascultati si nu împliniti toate aceste porunci,…”
  16 „…Voi trimite peste voi groaza, lingoarea si frigurile, care vor face sã vi se stingã ochii, si sã piarã viata din voi.”
  25 „…voi trimite ciuma în mijlocul vostru,…”
  (ce interesati cititi tot cap. 26 din Levitic mai ales vers. 29 -care sa implinit intocmai !)
  Deuteronom 28:59  „Domnul te va lovi în chip minunat, pe tine si sãmânta ta, cu rãni mari si îndelungate, cu boli grele si necurmate.”

  Deuteronom 28:61  „Ba încã, Domnul va aduce peste tine, pânã vei fi nimicit, toate felurile de boli si de rãni care nu Sunt pomenite în cartea legii acesteia.”

  Apocalipsa 2:22  „Iatã cã am s-o arunc bolnavã în pat; si celor ce preacurvesc cu ea, am sã le trimit un necaz mare, dacã nu se vor pocãi de faptele lor.”
  ……..si multe altele !!!!
  Si mare atentie la versetul ce urmeaza :

  Matei 25:44   „..Doamne, când Te-am vãzut noi flãmând sau fiindu-ti sete sau strãin sau gol sau BOLNAV sau în temnitã, si nu Ti-am slujit?”
  45.  „Si El, drept rãspuns, le va zice: „Adevãrat vã spun cã, ori de câte ori n-ati fãcut aceste lucruri unuia dintr-acesti foarte neînsemnati frati ai Mei, Mie nu Mi le-ati fãcut.”

  SLAVIT SA FIE DOMNUL !!!
  Iov 5:18  „El face rana, si tot El o leagã; El rãneste, si mâna Lui tãmãduieste.”

  -Bineinteles caci si vrajmasul (si asta poate de cele mai multe ori !) loveste cu boala si suferinta , dar numai si numai cu ingaduinta Domnului ! Dupa cum zice si Apostolul Petru :
  1Petru 1:6 „…cu toate cã acum, DACA TREBUIE , Suntesi întristati pentru putinã vreme, prin felurite încercãri,..”
  Sa incheiem cu :
  Romani 8:28  „De altã parte, stim cã TOATE LUCRURILE lucreazã împreunã spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce Sunt chemati dupã planul Sãu.”
  Iar „TOATE LUCRURILE” inseamna „TOATE LUCRURILE” , chiar si boala (nu ca o dorim , Doamne fereste) !!!

  Cu stima !

 52. Dragă frate, Observator.
  Eu vorbesc ca un penticostal care de 40 de ani am văzut de toate. De aceea nu mă mai miră şi nici sperie nimic. Dumneata le „observi” din afară şi nu eşti familiar cu ele. Fraţii pastori penticostali uită ce este în curtea lor şi probabil vor să pară solemni. Întrebaţi-i cu ce se deosebesc stăruinţele penticostale de întrunirile Străjerilor. Cu nimic.
  Teologic vorbind, haideţi să fim sinceri! Auzim duminică de duminică erezii şi idei năstruşnice cu duiumul. Până şi cei mai pregătiţi şi versaţi în ale predicatului fac gafe. Uneori monumentale.
  Eu n-am spus că oamenii aceştia nu fac greşeli. Am spus că ceea ce întâmplă între ei nu este anorma, lumesc sau imoral. N-am spus că nu sunt erori teologice. Le au. Le are Ţon, Le avem cu toţii.
  Spuneam că lucrurile sunt normale în sensul că o trezire spirituală charismatică conţine aceste elemenet în care sentimentele, entiziasmul, râvna sunt scăpate de sub control. Eu sunt obişnuit cu ele. Este practica credinţei mele şi cred că sunt inerente şi normale.
  Cu aceeaşi stimă!

 53. O carte bună care aduce multă lumină asupra diferenţei dintre prorocii VT şi cei din NT este cea a lui Wayne Grudem: The Gift of Prophecy in The New Testament and Today.

 54. Am vazut printre comentarii ceva de genul „Pavel era bolnav si Dumnezeu n-a vrut sa-l vindece”. V-as ruga pe cei care aveti „convingerea” aceasta, sa cititi articolul urmator. Eu am crezut la fel ca voi pana mi s-a prezentar un material asemanator, apoi mi-am schimbat complet parerea. Va las link-ul aici: http://www.bisericariulvietii.ro/sa-cunoastem-adevarul/tepusul-lui-pavel.html
  Fiti binecuvantati de Domnul! si… „cine are urechi DE AUZIT 😀 sa auda ce zice bisericilor Duhul!”

 55. *o sugestie: Fr. Petru, ati putea sa-l invitati pe fr. Iosif Ton in biserica dvs. pentru o eventuala conferinta. Cursurile dansului despre viata spirituala, cat si altele dealtfel, sunt foarte benefice.

  *niste clarificari: Fr. Iosif Ton mi-a fost profesor la Institutul Biblic Emanuel din Oradea.
  1. Majoritatea celor care il ataca acum, nu sunt fostii lui studenti, ci absolventi ai ultimelor generatii sau colegi pastori din generatia dansului (sau putin mai tineri!).
  2. Fr. Iosif si-a dat demisia din cadrul Institutului datorita faptului ca noua generatie de profesori (dintre care cel mai „feroce”, fr. Paul Negrut) nu-l agreau. Fr. Paul stia una si buna – ca vrea sa ajunga rector deoarece are o chemare mesianica cu privire la baptismul romanesc (scoala si biserica). Respectul fata de fr. Iosif cat si recunoasterea meritelor dansului erau doar „de ochii lumii”. Fr. Paul avea nevoie de o echipa noua, tanara care sa fie capabila sa asimileze total viziunea dansului cat si modul de implementare a ei.
  3. Noile dezvaluiri ale fr. Iosif, de fapt nu sunt noi. Ca si student al dansului, il banuiam mereu de ceea ce sustine acum deschis. Uneori facea aluzie la importanta trairii prin si sub influenta Duhului Sfant, in sensul ca, ne era prezenta un Dumnezeu care mai calauzeste si azi prin vise, prin vedenii, prin voce auzita!, un Dumnezeu care poate sa surprinda! Odata, la una din capelele pe care le tineam la hotelul UGSR (actual Muncel) ne-a povestit, cu o oarecare retinere, de o anumita experienta pe care a avut-o – din cate imi amintesc, ne spunea ca a avut un moment de partasie deosebita in rugaciune, timp in care i s-ar fi aratat o fiinta cereasca etc. etc. Tot atunci, spunea dansul, ar fi primit si unul din darurile Duhului Sfant, si anume vorbirea in limbi. Un lucru, probabil greu de imaginat sa se intample astazi, este faptul ca noi, studenti baptisti, nu am fost surprinsi, speriati, derutati de ceea ce ne-a istorisit fr. Iosif, ni se parea ceva natural.
  4. Fr. Doru Hnatiuc, o maaaare dezamagire. L-am cunoscut prima data in biserica pe care o pastorea la Constanta. Am ramas cu impresia ca e „cel mai fain” pastor pe care l-am intalnit. A venit ca profesor la Institut – wow, ce profesor si ce cursuri… nu odata isi tinea prelegerea cu lacrimi, pasionat, mistuit de dorinta proslavirii lui Dumnezeu prin cursurile pe care le preda. Ceea ce a urmat, … mai bine no comment.
  5. Fr. Cruceru, un mare mister (cineva ma corecteaza – un mare cameleon). Cred ca ar fi un cu totul alt om daca nu ar fi intrat in hora in care joaca acum. O mare dezamagire, de asemenea. (vezi si atitudinea pe care o are in spatiul public, de a se evidentia pe sine si realizarile lui)
  6.

 56. a inflacara si a insista nu inseamna altceva decat pasiune si grija pentru darul pe care il are. staruinta nu inseamna decat atat, staruinta, atentie, grija.

  ma intreb: care e diferenta intre prorocia penticostala si prorocia prorocilor? teologic vorbind.

 57. deci, cei care nu au ACELE daruri, dar au altele, ce facem cu ei?

  si daca nu sunt infailibile, cum facem diferenta intre prorocie si predicare? daca nu sunt infailibile, care e mai important? ce rost mai are Scriptura?

  concluzia logica este ca penticostalii pun mai mare accent pe ANUMITE daruri spre deosebire de baptisti care recunosc numai UNELE. so, cine are dreptate?

 58. Frate LASCAU
  Sint foarte mirat de una (defapt sint mai multe) din afirmatiile Dv-stra :
  „Am urmărit şi eu câteva din conferinţele de rugăciune organizate de Străjeri. Nu am văzut nimic anormal, nimic lumesc şi decadent, nimic imoral.”
  Nu se poate sa nu fi observat „nimic” precum scria-ti mai sus.
  O mare parte de Pastori Penticostali din Romania si nu numai, cu care am stat personal de vorba despre aceasta asa zisa trezire prin Strajeri , au identificat o lucrare de amagire a invataturii straine ce o aduc si propaga prin Biserici.

  Insusi Iosif TON spunea (in predica – Biserica Baptista Betania Timisoara 21.11.2010 Dumineca seara) , citez :
  „…si dintr-o data am spus miscarea asta tinara de numai de citiva ani , dar care teologic LASA DE DORIT !….”
  „…din momentul in care eu am anuntat ca ma asociez cu aceasta miscare , care intradevar e tinara si ca orice miscari tinere si ca orice foc , foc mare aprins , mai arde si cum nu trebuie . Acuma sint judecat pe baza greselilor lor . Oamenii se uita numai la manifestari gresite si zice – ” uite cu ce s-a asociat Iosif TON ” , in loc sa vada ca Iosif TON s-a asociat lor ca sa le aduca invatatura . Nu ca el a imbratisat invatatura lor .”

  Adica chiar Iosif TON vede greselile lor, iar Dv-stra , citez :
  „…Nu am văzut nimic anormal, nimic lumesc şi decadent, nimic imoral.”

  ???????????????
  Cu stima !

 59. UCBR este o structura-sistem administrativ-ce functioneaza conform legilor omenesti in vigoare [desi in statut are si citate din Sfinta Scriptura], a fost creata si traieste dupa principiile sistemelor administrative-statut, membri, conducere, etc. Ca urmare comunicatul lor este emanatia executivului sau….
  Fratele Iosif Ton face parte dintr-o alta structura – Eklesia- functionind dupa Legile lui Dumnezeu, avind ca statut Sfinta Scriptura, ca si conducere executiva pe Domnul Isus Hristos, etc iar raspunsul sa poarte aceasta pecete. Punct. A le compara mi se pare cel putin fortat….Imparatia Luminii nu are nici o legetura cu imparatia intunericului….citate…
  Intr-un singur domeniu le putem pune fata in fata….. CE ROADE AU ADUS SI ADUC???? Revin si cu alte comentarii…..astept o analiza obiectiva din partea dvs.

 60. Si parerea mea este ca masura UB este pripita, injusta, facuta din mai mult din neintelegere. Acuzatiile aduse fratelui pastor Iosif Ton mi se par nejustificate, sunt apte de corecturi si nu se regasesc in predicile, mesajele fratelui pastor. Pe de o parte, inteleg consiliul uniunii in dorinta radicala de a inlatura orice invataturi gresite, straine, nebiblice. Multi reactionam la fel de drastic fata de alte grupari sau secte (Martorii lui Iehova, mormoni etc.). Insa in acest caz nu este cazul. Intreaga invatatura a fratelui are la baza Scriptura. Chiar am urmarit cu atentie ultima inregistrare a dumnealui pe canalul TV Alpha si Omega. Consiliul cred ca ar fi trebuit sa aiba la dispozitie, dovezi, fraze exacte rostite de fratele Ton in predici, care ar putea proba propagarea de invataturi false, nesanatoase si neavand ca suport Biblia. Pana atunci cred ca NU s-a facut o evaluare corecta ci una gresita. Si ar fi pacat sa ne privam pe noi insine si mediul baptist de un pastor si teolog de valoarea fratelui Iosif Ton. Starea actuala a bisericilor nu ne prea permite. De asemenea s-ar putea ca fratele Iosif Ton sa fie printre putinii slujitori care ar putea mentine un echilibru, care ar putea gestiona sanatos astfel de manifestari, miscari, care cu siguranta ca vor mai aparea si in viitor. Dupa cate s-a vazut, deja le-a si impus ca autoritate principii biblice. Consider ca ar fi necesar si intelept din partea Consiliului Uniunii sa se revina asupra deciziei. Daca mai doreste si fratele Iosif Ton sa mai slujeasca in bisericile noastre. Insa din raspunsul dumnealui am vazut nu doar ca este binevoitor, dar si faptul ca s-a pus la dispozitia lui Dumnezeu, ca reactioneaza in modul in care trebuie sa raspunda un crestin, cu bunatate, ingaduinta si rugaciune pentru toti. Domnul sa-l binecuvinteze si sa-l rasplateasca.

 61. Daca as fi langa Iosif Ton, l-as imbratisa, m-as ruga cu el, am plange impreuna si ne-am bucura impreuna. Poate ca lucrul acesta se va intampla in cer. Ma doare faptul ca s-a putut emite un astfel de comunicat din partea clutului Baptist, cu un continut redactat intr-un spirit neadecvat.
  Poate ca pentru afirmatia aceasta voi fi exclus. In contextul acesta nici nu stiu cum e mai bine. Romania trece in acest moment printr-o perioada de dictatura. Oare trebuie sa se simta si in biserici? Imi pare rau ca inca o data ca Biserica revine la practicile renascentiste. Haideti sa ne amintim de trecutul nostru baptist. Oare nu am suferit destul in istorie? Oare nu am fost suficient de persecutati? Oare nu suntem si acum? De ce sa ne persecutam noi pe noi?

 62. Primul om pe care l-am auzit vorbind cu toata convingerea in mod profetic despre caderea comunismului din Romania si importanta faptului, ca biserica din diaspora sa fie pregatita sa intre liber cu Evanghelia in tara, a fost pastorul Iosif Ton de la anvonul bisericii Philadelphia din Portland in anul 1986. Si asa a fost.

 63. Mia, asta e o chestie frecventa in argumentarea unor baptisti: hai sa lasam darurile si sa ne concentram pe roade. In intelegerea mea, darurile sunt date bisericii pentru zidirea acesteia, adica pentru a face ca roadele sa apara. Altfel spus, Duhul ne da daruri pentru ca prin intermediul acestora, la nivelul comunitatii, sa fim roditori. E gresit acest amestec dintre mere si pere si varianta sau/sau in loc de si/si.

 64. Am câteva întrebări pentru fratele Căprar=
  1 După cum scrie în Efeseni 1 v 13 și14,cui a scris Ap. Pavel aceste cuvinte ? Dacă Biserici din Efes , vă rog să citiți în Faptele A. 19 v 1-7, vedeti ce s-a petrecut acolo , ca să înțelegeți exact ce a vrut să spună în Efeseni 1 v 13 și 14.
  2. Apostolul Petru a comunicat cu Corneliu și cei din casa lui ,perfect. În fapte 10, putem urmări dialogul pe care l-au avut. De ce a trebuit să vorbească cei din casa lui Corneliu în limbi străine? Si când Petru este luat la cercetare ,în capitolul 11,răspunsul lui este bine motivat înaintea lor ,dar vă rog să citiți atent v.15,16 și 17.
  3.Ce înțelegeți din 1 Cor. 14 v 39 și 40 ?
  V-am pus aceste întrebări din dragostea pe care o am pentru Domnul și pentru copii Lui , cu nădejdea că , Biblia este evaluată ca CUVÂNTUL DOMNULUI.
  Vă mai pun totuși încă o întrebare= Dacă potrivit la 1 Cor 13 v 8,limbile au încetat,prorociile s-au sfârșit,cum de astăzi există atâta CUNOȘTINȚĂ? Nu trebuia să aibă același destin , ca limbile și proorociile? Când scria Ap.Pavel,despre toate trei scria la viitor. Cum punem pe seama trecutului doar două dintre ele ?
  Acum un scurt îndemn pentru fratele Țon = DOMNUL ISUS A SPUS CĂ DUHUL SFÂNT VA LUA DIN CE ESTE A LUI ȘI VĂ VA DESCOPERI ( Ioan 16 v 14) ,iar în versetul 15 spune =TOT CE ARE TATĂL ESTE AL MEU,DE ACEIA AM ZIS CĂ VA LUA DIN CE ESTE AL MEU ,ȘI VĂ VA DESCOPERI=Domnul are încă așa de multe lucruri tainice de descoperit.A-ți intrat într-un ogor vast,și de lucru este încă mult.
  Sunt mulți care se roaga pentru dumneavoastră. Aveți încredere deplină în Domnul.
  DOMNUL SĂ VĂ ȚINĂ STRÂNS LA PIEPTUL LUI.

 65. Ma rog ca Domnul sa ridice in biserici oameni plini de Duhul Sfant care sa aibe aceasta initiativa. Este ca si cum am avea o comoara inepuizabila, indeajuns sa satisfaca toate nevoile, dar din lipsa de invatatura in stiinta comorilor sta neutilizata sau mai rau investita gresit.

 66. În 2 Tim. 1:6, Pavel îl îndemna pe Timotei să înflăcăreze darul care este în el. Acelaşi Pavel îndeamnă să stăruiască asupra învăţăturii pe care o dă altora, etc.
  În VT existau şcoli de proroci. Acelaşi Duh Sfânt care îi inspira pe ei îi inspiră şi pe prorocii de azi. Darurile sunt în progresie, în creştere. De aceea suntem îndemnaţi să cercetăm şi să luăm ce este bun. Nu trebuie văzute darurile Duhului din NT ca fiind infailibile şi perfecte, pentru că ele poartă amprenta omului prin care lucrează Duhul. Amestecul uman cere ca să cercetăm şi să luăm ceea ce este de la Domnul, apoi, umanul este perfectibil, şi are nevoie de şcoală (ca să mă exprim în ton cu şcoala de vindecare).

 67. Anamaria
  Am urmărit şi eu câteva din conferinţele de rugăciune organizate de Străjeri. Nu am văzut nimic anormal, nimic lumesc şi decadent, nimic imoral.
  Eu nu cred că tu făceai „astfel de lucruri când erai în lume”. Dacă le făceai erai mai repede penticostală.

 68. Să rămânem fiecare cu convingerile lui, dar să încercăm să rămânem şi prieteni. Cred că roada Duhului ne ajută să dezagreem fără să fim dezagreabili.
  Să aveţi sfinte şi fericite sărbători!

 69. Imi place raspunsul d-voastra;si eu vad raspunsuri bine mestesugite,nu prea sincere;e dureros daca cu adevarat esti copil al lui Dumnezeu,nascut din nou( Duhul este intristat in noi), sa citesti unele lucruri de pe aceste bloguri !Ar trebui sa „avem o dragoste neprefacuta”si da-ul nost sa fie da ;nu sa ne schimbam dupa cum sint circumstantele; trist !sa nu uitam ca il representam pe Domnul Isus !,care-L representam ! multi sint lupi;neghina !Doamne ai mila !

 70. Dar de roada duhului sfint de ce nu vorbeste nimeni? Vad ca nu prea se inghesuie nimeni sa aduca si roade, se alearga doar dupa daruri. Daca darurile astea ar aduce si roada, situatia ar fi alta azi. Toti vor daruri, dar prea putini sa traiasca in asa fel incit sa se vada roada.

 71. Ar fi chiar de dorit sa se stea de vorba cu fratele Pavel Niculescu. Cu fratele Aurel Popescu nu se mai paote discuta, ma bucur ca nu a mai prins tot circul acesta ca si asa a suferit destul din cauza „prietenului” sau Ton. Frate Petrica, de ce nu il contactati pe Fr. Niculescu, e la New York , deci nu e peste Olt. Pentru cei care vreti detalii mai multe despre „activitatea dubla” a lui Iosif Ton, accesati va rog urmatorul blog:http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/01/17/prietene-de-fr-aurel-popescu/
  Veti gasi acolo si scrisoarea fratelui Aurel Popescu adreata fratelui Ton si multe alte informatii care va pot lamuri putin macar daca vreti cu adevarat sa stiti adevarul. Sper frate Petrica sa fiti drept si sa lasati si acest comentariu.

 72. Interesante comentarii apar si ele parca se expun ca si la copii care se gasesc la joaca intr-un parc si fiecare in ideia lui crede ca este mai bun ca celalat si mai iscusit !Si daca s-ar putea ;dorinta ar fi ca fiecare sa fie lider si toti ceilalti sa i-l accepte in pretentie!!Noi acum ne credem mai maturi si unii chiar sint pastori si ei ar trebui sa inteleaga mesajul clar al domnului Isus Hristos si cel continuat de apostolul Pavel si expus prin cuvintele din Romani 12 ;” 1Vă îndemn dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfîntă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.
  2Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvîrşită.

  3Prin harul, care mi -a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi, să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decît se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă, pe care a împărţit -o Dumnezeu fiecăruia.

  4Căci, dupăcum într’un trup avem mai multe mădulare, şi mădularele n’au toate aceeaş slujbă,

  5tot aşa, şi noi, cari sîntem mulţi, alcătuim un singur trup în Hristos; dar, fiecare în parte, sîntem mădulare unii altora.

  6Deoarece avem felurite daruri, după harul care ne -a fost dat: cine are darul proorociei, să -l întrebuinţeze după măsura credinţei lui.

  7Cine este chemat la o slujbă, să se ţină de slujba lui. Cine învaţă pe alţii, să se ţină de învăţătură.

  8Cine îmbărbătează pe alţii, să se ţină de îmbărbătare. Cine dă, să dea cu inimă largă. Cine cîrmuieşte, să cîrmuiască cu rîvnă. Cine face milostenie, s’o facă cu bucurie.

  9Dragostea să fie fără prefăcătorie. Fie-vă groază de rău, şi lipiţi-vă tare de bine.

  10Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întîietate altuia.

  11În sîrguinţă, fiţi fără preget. Fiţi plini de rîvnă cu duhul. Slujiţi Domnului.”
  DECI ACESTE VERSETE SPER CA VOR FI RECITITE SI MEDITATE BINE !!Iar daca din sinceritate se doreste sa se formeze TRUPUL LUI HRISTOS SA IA AMINTE LA CE ESTE SCRIS IN ACESTE VERSETE SI SA NU UITE CA ORI CE „”DAR”” TREBUIE SA FIE INSOTIT DE DRAGOSTE SI DRAGOSTEA SA FIE FARA PREFACATORIE!!Asadar …ce complectari putem sa aducem acestui indemn expu de apostolul Pavel?Se poate ajunge la o unitate si toti din toate gruparile sa ajunga sa poata forma trupul lui HRISTOS PRIN DARUL CE AJUNGE SA I-L DETINA? Ori se doreste fiecare sa fie mai presus ca altul si sa nici nu ajunga un madular al domnului ISUS HRISTOS?Ce raspuns se poate primi? Sincer si plin de dragoste!!Sa vedem ….

 73. Frate Petru noi avem o alta convingere , toate aceste detalii din Luca 11;13 au fost inainte de Fapte 2 si am explicat foarte clar Fapte 2;11 ,, in limbile noastre lucrarile minunate ,si versetul 8 ,,ii auzeam vorbind fiecaruia din noi in limba noastra in care ne-am nascut,,
  versetul 6,, ii auzeam vorbind in limba lui,,
  2 Cand este vorba de zidirea bisericii ap Pavel face anumite precizari;
  – sa se roage si cu mintea si cu duhul
  – sa talmaceasca adevarul, cum daca nu il intelege si deunde stiu ca la orce cuvant are o alta interpretare , versetul 28 daca nu e cine sa taca o alta atentionare versul 34,, femeile sa taca in adunarii,, cum frate ca majoritatea sunt prorovite…,
  – versetul 35 nici nu se mai aplica ele stiu mai mult decat barbatii ….asta intelepciune…, Atentie nu-i de gluma Domnul sa va binecuvinteze

 74. Frate Caprar
  1. Biblia vorbeşte de rugăciunea stăruitoare în câteva pasaje, ba chiar Domnul Isus ne-a învăţat să batem şi ni se va deschide, să căutăm şi vom găsi, să cerem şi vom căpăta. În finalul pildei Sale El spune: ”.. cu atât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer” (Luca 11:13). Pilda Domnului este tocmai despre stăruinţa în rugăciune şi finalul ei vorbeşte despre cererea Duhului Sfânt. Cu ce greşesc penticostalii dacă ei cred şi aplică acest verset?
  2. Biblia vorbeşte foarte clar: „Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi, dar cine proroceşte zideşte sufleteşte Biserica” (1 Cor. 14:4). În răspunsul meu spuneam de nevoia pe care o are fiecare credincios să se zidească singur în rugăciune înaintea lui Dumnezeu. Pavel nu vorbeşte ironic. Vorbeşte foarte serios despre nevoia de a vorbi îăn limbi şi despre necesitatea traducerii lor în biserică pentru a se zidi şi alţii.
  Îmi dau seama că prin câteva rânduri nu reuşim să convingem atunci când păreri preconcepute stau la baza doctrinei cuiva.

 75. Imi pare nespus de rau ca a disparut ce era scris in paranteza voi scrie inca o data,, 1 corinteni 14;18-19.,,
  Imi place exemplul ap Pavel, daca ar fi intr-o biserica penticostala ar proceda la fel, aceasta e important .cinci cuvinte intelese,,,.

 76. 1 Nu ignor nimic din toate acestea dar nu vorbim aceeasi limba una este umplerea cu Duhul Sfant dupa o golire de tot ce nu-i apartine Duhului Sfant si alta este , staruinta dupa El ia nu este scrisa in Scriptura.
  2 Vorbirea in limbi noi, nu este inteleasa nici de fratii penticostali , cu mult mai mult de musafirii bisericii.Didirea bisericii se face prin Cuvint si prin o vorbire inteleasa de totii( atentie in Fapte 2 fiecare a inteles in limba lui materna lucrarile Duhului prin un limbaj potrivit Cuvantului, De aceea ap Pavel vorbeste ironic <>
  3 Despre vindecare acolo nu este accentuata ungerea doar ca practica si credinta. Dumnezeu foloseste pe unii slujitori bolnavi ca sa le dea o lectie elor care se mandresc cu vindecarea si devin vindecatori ambulanti si duc zeci de suflete in ratacire, avem caz concret un om fara bun simt tranteste oameni pe podea si se crede celebru…, Doamne ai mila si ajutan-e sa te credem pe cuvant si voia ta care este sfintirea noastra . Multa binecuvantate in ciuda nevoilor noastre fizice exista o nevoie si mai mare pocainta…..

 77. „Preaiubitii mei frati din consiliul de conducere”!! mai ca mi-au dat lacrimile…multa iubire la baptisti, n-ai ce zice.

 78. Mda, ar fi trebuit sa formulez altfel, ce am vrut sa spun e ca „raspunsul fratelui Ton este o indicatie clara in aceasta directie”…. Asta era ideea.

 79. Din comentariul Dvs. înţeleg că Dvs. credeţi că vă despart de crezul penticostal două lucruri, deşi menţionaţi trei:
  1. Stăruinţa după Duhul Sfânt. Dvs. credeţi că El vi s-a dat când aţi crezut (conforma versetelor menţionate Efes. 1:13-14). Ce faceţi însă cu celelalte texte din Biblie care vorbesc despre umplerea cu Duhul Sfânt şi manaifestarea darurilor Lui în Biserică? Când stabilim o doctrină, cred că ar trebui să ţinem cont de toate textele şi nu doar de unele, evitând cele care contrazic doctrina noastră.
  2. Vorbirea în limbi. Dacă aţi primit Duhul Sfânt când aţi crezut, de ce nu puteţi accepta darurile Lui? Vorbirea în limbi este un dar care-l ajută pe credincios să se zidească spiritual (1 Cor. 14:4 şi următoarele…). Nu credeţi că avem nevoie de ajutorul Duhului Sfânt în zidirea noastră duhovnicească? Dacă darurile au încetat odată cu moartea apostolilor şi cu definitivarea canonului biblic, atunci de ce şi cui mai scrie apostolul Pavel capitolul 12 şi 14 din prima sa epistolă către corinteni?
  Dezvoltaţi apoi o idee care nu este biblică – vindecarea bolnavilor (acesta ar al treilea lucru diferit de crezul penticostal). Conform textului Dvs. nu trebuie să cerem Domnului vindecarea ci să fim mulţumiţi cu neputinţele şi bolile ca fiind voia Domnului. Nu ştiu de ce mai mergeţi la doctor atunci? Ignoraţi dintr-o dată o serie de versete biblice care ne îndeamnă să căutăm vindecarea de bolile noastre la Domnul prin rugăciune. Vedeţi Iacov 5:13-16.
  Cred că vă despart mai multe lucruri de crezul penticostal. Ceea ce ar trebui să vă îngrijoreze este că vă despat o serie de texte biblice pe care le ignoraţi.

 80. Credeam ca ma voi abtine sa nu scriu nimic dar sunt nevoit,deoarece foarte multi sustin pe blog lucruri ciudate . Unii ,descriu viata lui Iosif Ton in anumite imprejurari mai putin placute iar alti apara situatia dansului .
  Lucru greu de inteles este faptul ca multi liderii oscileaza si nu stiu ce cred, chiar din randul pastorilor.( v-ar placea sa aveti membri i
  care merg la toate cultele apoi vin , o data la o luna in biserica pe care o pastoriti?)
  Desigur ca ia-ti intreba la urma, dar tu ce crezi?
  Sunt convins ca din cel putin doua motive suntem separati de crezul penticostal, si anume:
  -staruinta dupa Duhul Sfant( ce credem noi Efeseni 1:13-14)
  -vorbirea in limbi noi ( cati din frati inteleg ce spun, spre zidire?
  Rugaciunea mea este , fratii pastori, Cine va fermecat? A crede ca numai intr-o biserica se fac vindecarii este pacat.Duhul lui Dumnezeu lucreaza si la fratii baptisti, penticostali, crestini dupa Evanghelie atita vreme cat exista credinta, pocainta si marturisire.
  Cand apostolul Pavel s-a rugat pentru vindecare , a primit raspuns( Harul Meu iti este de ajuns, tu trebuie sa lucrzi in smerenie,,,,, ca sa nu ma inganf)..
  CE frumoasa lucrare a facut ap Pavel , asa in suferinta el nu a cautat sa scape de ea.
  Imi place ce a spus ap Pavel in 1 Corinteni 1;22-23
  Ce caut eu vindecare sau voia lui Dumnezeu care este buna, placuta , desavarsita.
  Domnul sa ne binecuvinteze ca sa intelegem voia Sa si sa o urmam indiferent de circumstante.

 81. Nu cred ca sunt afirmatii ,,siropoase,, ale UBR , ci mai degraba ,,inimoase,, iar din inima ies …….., stim noi ca doar mergem la Bise dumineca dupa dumineca si ascultam atatea predici di Sf. Ev. dupa sf. Matei, ce i-o fi trebuit si acestui sfant a lui Dumnezeu sa mai scrie si ce poate iesi din inima…….!!!???
  In ce ma priveste la toata ,,mascarada ,, asta i-as aplica ce a spus Finney cu multi ani in urma: ,,Morile lui Dumnezeu macina incet, dar din cale afara de marunt,,
  Dumnezeu nu si-a pirdut niciodata ,,Faina,, !! chiar daca e putina, dar e f.f. fina, din cale afara de marunta .

 82. Chiar din veacul apostolic a inceput parohialismul, de aceea Diotref, ii dadea afara din biserica, pe cei ce nu-i erau pe plac. (3 Ioan, 9-10) Ce zice Pavel apostolul?: „Pentru ca sufar pana acolo ca sunt legat ca un facator de rele. Dar Cuvantul lui Dumnezeu nu este legat. (2 Tim.2:9) ori cat ar vrea marii preoti, sa-l lege pe fr. Iosif Ton, datoria lui este de a proclama Adevarul Biblic nealterat, si tot odata sa ramana Baptist, pentru ca la aceasta a fost chemat, chiar daca va ajunge pentru unii ca gunoiul lumii asemenea lui Pavel. (1 Cor. 4: 8-13)
  Citind Cu atentie Cuvantul, aflam ca Petru nu limiteaza, botezul Duhului Sfant in timp ci zice: „..pentru voi, pentru copiii vostri si pentru cei ce sunt departe acum in ori cat demare numar ii va chema Domnul Dumnezeu. (Fapte 2:39). Numar in care intra si crestinii de azi. Cu ce drep unele marimi bisericesti si teologii versati, scot acest concept din Biblie. Acestora le recomand sa citeasca Apocalipsa 22:18-19;

 83. Iarta-ma Ciprian, dar am o intrebare pentru tine …credinta adevarata are ceva cu Matei 18? Crezi ca se poate fundamenta o teologie pe incalcarea flagranta a Scripturii? Daca Ton e eretic dovedit inainte sa aiba cineva cu el o discutie serioasa…atunci membrii BOR/ului baptist sunt probabil …musulmani…sau hindusi..ca nu am gasit nicaieri in Scriptura un suport la ce au facut. Sa nu mai vorbim de statutul cultului si marturisirea de credinta, care le-au facut fleasca onor consiliu.

 84. In ce priveste DOCTRINA BAPTISTA, UBR are 3 optiuni in aceasta situatie CREATA SI CONDUSA de Dumnezeu prin Duhul Sfint;

  1)-REVIZUIRE intregii doctrine Baptiste si PUNEREA DE ACORD -IN TOTALITATE- cu CUVINTUL lui Dumnezeu ,in ce priveste PRIMIREA DUHULUI SFINT si a DARURILOR SALE.
  Aceasta optiune este THE BEST.

  2) -Sa recurga doar la O COSMETIZARE a doctrinei Baptiste vis-a-vis de PERSOANA DUHULUI SFINT si a DARURILOR SALE, riscind prin aceasta SA PIARDA O PARTE din credinciosii baptisti(prin plecare la alte confesiuni) iar RESTUL de credinciosi SA RAMANA “INTEPENITI “(diagnostic pus de fr.I TON).
  Aceasta optiune NU SE RECOMANDA
  .
  3)- SA NU INTREPRINDA NIMIC -pe aceasta directie- AJUNGANDU-SE astfel TOT LA REZULTATUL optiunii #2 POSIBIL MAI RAU.
  Aceata optiune NU TREBUIE SA AIBA LOC.

  Ma rog ca DUHUL SFINT prin DARURILE SALE sa-i calauzeasca CU INTELEPCIUNEA CE VINE DE SUS in ALEGEREA CELEI MAI BUNE OPTIUNI

 85. Alin,
  de obicei nu sunt pe unda cu tine… de data asta as spune ca limbajul fr Ton este la inaltime, dar nu pot spune la fel si de senzatia launtrica pe care o primesc citindu-l–par a fii doar cuvinte bine alese (si compar cu scrierile celorloanti Strajeri care rezoneaza si in scris si in spirit)…. Sigur, inima o stie doar Dzeu.

  Apreciez UBR-ul DOAR pt sinceritatea cu care au spus ceea ce cred… regret insa ca nu au facut-o intr-un spirit mai fratesc, ca de pilda: ‘Nu intelegem lucrurile carismatice (ne depasesc), dar intelegem situatia fr Ton (fiica lui fiind vindecata), asadar, ii dorim calauzirea Domnului in toate…etc…..’

 86. Ma gandesc ca ar fii fost o solutie mai buna ca fr Ton sa fii mers la UBR si sa le explice cele intamplate inainte sa „migreze” la Strajeri si Carismatici… Sa le fii spus cele intamplate si sa le fii cerut lor sfatul cum sa procedeze in lumina celor intamplate in ’68 si mai ales cu vindecarea fiicei sale.

 87. „si nimeni nu va mai dori sa se alieze cu Clubul Baptist Roman.”

  vezi ca faci iarasi afirmatii in numele unor persoane pe care nu le-ai consultat.

 88. Fr. Lascău, v-aș rămînea îndatorat dacă puteți să legați vreun text biblic de comentariul adresat fr. Sorin. Pentrucă ceea ce cunosc eu despre darurile Duhului Sfînt nu face sens cu afirmația d-voastră, iar eu nu pot să afirm că știu totul.

 89. @ George
  ” Pana la urma Ton daca vrea sa predice o sa aiba unde sa predice. Bisericile Crestine dupa Evanghelie au portile deschise. Acolo este bine primit in orice moment.”

  Cu ce drept afirmi ca Ton poate predica in Bisericile Crestine dupa Evanghelie?
  Ai luat legatura cu prezbiterii din Adunarile locale sau cu Uniunea ?
  Auzi tu!!! Portile deschise!!!
  Nu avem pastori dar avem păstori.

 90. Am ajuns sa fiu de acord cu Alin Cristea… Nu-i prima oara, deci se poate. Ma mir ca lumea varsa lacrimi crocodiliene pentru Iosif Ton laudand „eleganta” comunicatului. In 1996, Iosif Ton declara ca-si da demisia de la Biserica Emanuel si de la Universitatea Emanuel pentru ca Dumnezeu il cheama la o alta lucrare. Foarte bine! Nu dupa multa vreme incep sa curga acuzele – din partea lui Ton – la adresa celor de la Emanuel (universitatea si biserica) cum ca l-ar fi dat afara… Cei de la Emanuel stiu ei bine cate scotoalce au luat de la Ton. Au inghitit si-au inghitit si-au inghitit pana le-a stat in gat si apoi iar o tura de inghitit… Si tot Iosif Ton iese „pristin” si curat „ca cristalul” din povestea asta. Om trai si om vedea, daca se indura Dumnezeu…

 91. Atitudine de genul „nu ma mai joc!”, larg raspandita in randurile populatiei de varsta mica (3-5 ani). Ce sa zic? Uita-te pe unde calci…

 92. Ups, ai folosit cumva „revelatie”? Frate, ai putea fi acuzat de erezie, avand in vedere faptul ca doctrina oficiala sustine incetarea revelatiei odata cu definitivarea canonului.
  Cat despre „credinta data sfintilor odata pentru totdeauna, fiecare „generatie anterioara” a folosit acest argument impotriva schimbarilor. Aceasta este logica afirmatiei ca ortodocsii si catolicii au fost inaintea baptistilor, a reformatilor in general, si sunt sigur ca au folosit acelasi argument la momentele lor.
  God Bless!

 93. unii nu isi vor schimba parerile nici daca sunt treziti la realitate.

  e fenomenal faptul ca se pune accent pe TONUL RASPUNSULUI nu pe continut. nu se tine seama de diferentele teologice. splendid!

  daca acuzati limbajul de lemn, dati-mi oportunitatea sa va clasific dragostea pentru TONUL LIMBAJULUI ca fiind sentimentalism de lemn.

  apropo, nu vom putea fi obiectivi in veci pururi! e o iluzie!

 94. Daniele, cred ca ar fi mai bine sa taci.
  Stii ce este mai trist in zilele astea? Fratia mafiota dintre pastorii baptisti.
  Ai cunoscut despre trezirea spirituala care s-a produs la biserica din Ploiesti cat a fost Ton acolo. Din cate tin minte ai fost prieten cu Vali Seiceanu si stii bine ce a fost. Stii bine ca in timpul anchetelor, Dumnezeu s-a luptat pentru Iosif Ton cu securistii. Unul din ofiterii care l-a anchetat a murit la 4 zile de la perchezitie. Au mai fost niste evenimente ‘ciudate’, parca fetita unui alt ofiter a murit lovita de masina. Stii toate astea si totusi atunci cand Iosit Ton a fost atacat intr-un mod mizerabil de prietenul tau Daniel Chiu nu ai reactionat deloc. Prietenul tau a spus ca Ton a fost informatorul securitatii si cand era pastor la Ploiesti, ori asta e o minciuna crasa despre care stii si tu. Dumnezeu nu binecuvinteaza si nu face treziri spirituale prin oameni pacatosi.
  Mafia asta a tacerii care este intre pastori ma face sa cred ca toti sunteti corupti si va intereseaza doar ‘scaunul’. Sincer imi pare rau sa spun asta dar exact asa mi se pare.
  Alinata Evanghelica se va destrama in viitorul foarte apropiat pentru ca Ton a fost iubit si mai este inca iubit in multe biserici si nimeni nu va mai dori sa se alieze cu Clubul Baptist Roman.

 95. Alin Cristea
  Sa inteleg ca tu preferi limbajul mizerabil si manipularea marca Daniel Chiu decat limbajului elegant a lui Ton?
  Ce ar putea Iosif Ton sa discute cu un Dan Paul care din toata cartea lui Ton a inteles ca e vorba despre erotism spiritual. Sincer cu un astfel de individ chiar nu ai ce sa vorbesti. Nu stiu de unde vezi tu atitudine de superioritate la Ton.
  Pana la urma Ton daca vrea sa predice o sa aiba unde sa predice. Bisericile Crestine dupa Evanghelie au portile deschise. Acolo este bine primit in orice moment.

 96. Din pacate e un comunicat…care nu are nici un suport statutar, nu este fundamentat pe martusirea de credinta…si a uschit-o pe langa Scriptura. Halal reprezentanti ai comunitatii baptiste!

 97. Pentru Vali. daca vrei sa intelegi mai mult despre consecintele pacatelor generationale iti recomand o carte exceptionala intitulata >vindecare prin eliberare> scrisa de Peter Horrobin sau daca vrei cursuri video >adevar si libertate> .Le poti procura de la editura elpies (www.edituraelpis.ro sau http://www.ellelromania.ro).

 98. DOMNUL SA AIBA MILA DE ROMANI! IN SPECIAL DE CEI NEMANTUITI, PENTRU CA ACUM AM AJUNS MAI RAU DECAT SPUNE BIBLIA;”CUM! CAND VREUNUL DIN VOI ARE VRE-O NEINTELEGERE CU ALTUL, INDRAZNESTE EL SA SE JUDECE CU EL LA CEI NELEGIUITI SI NU LA SFINTI?……..?(1 COR.6;1). CE SE INTAMPLA ACUM DACA NU O JUDECATA IN PUBLIC? NE SPALAM RUFELE IN PUBLIC SI NE MIRAM CA ROADELE SUNT PUTINE. FITI ATENTI!!!!!!!! JUDECATA LUI DUMNEZEU STA SA INCEAPA DE LA CASA LUI DUMNEZEU.

 99. Frate Sorin
  Îmi place ce ai scris: „Ok, atunci sa se faca si o scoala de folosire a darurilor duhului sfant”.
  Darurile Duhului Sfânt sunt date Bisericii prin oamenii disponibili şi pe care îi alege Duhul Sfânt. Ei însă trebuie să ştie cum să folosească darurile. Pentru aceasta trebuie şcoală, sau instruire. Modul în care folosim darurile spirituale este foarte important. Prorocii trebuie să ştie lucruri esenţialealtfel produc pagube Bisericii. Darul vindecărilo este şi el un dar. Trebuie să învăţăm să-l folosim. Oamenii bolnavi au nevoie şi ei să înveţe anumite lucruri înainte de a cere vindecarea divină. Da. Va trebui să studiem mult mai profund darurile sprituale şi folosirea lor în Biserică.

 100. Delimitarea de acele practici este binevenita, dar nu pot sa inteleg de ce este nevoie de „scoala de vindecare”. Nu cred ca intr-o miscare de trezire acesta este punctul esential, ci mantuirea omului. Vindecarea este adiacenta. Nu pot sa o primesc si gata(scoala de vindecare). Parca ar fi nu stiu ce taine in primirea vindecarii!!!!! Citesti in Iacov sau un alt text, sau cel mult faci o predica, un studiu, dar nu frate o SCOALA. Isus a vindecat fara prea multa teorie si oamenii nici nu prea stiau ce se intampla cu ei, doar se vedeau vindecati (slabanogul, Bartimeu etc). Sincer mi se pare NEBIBLIC.
  Recent am terminat de citit „Memoriile lui Finney”, un om de care sa folosit de Dumnezeu cu mare putere in trezirile din SUA si Anglia. Nu am citit de nici o vindecare , insa am citit de oameni cazuti de pe scaune sub povara pacatului.
  Cred cu toata inima ca Isus vindeca si azi si nu o data am beneficiat si eu si casa mea, insa ma deranjeaza cand se pune accentul mai mult pe acest aspect al lucrarii Duhului Sfant.
  Ok, atunci sa se faca si o scoala de folosire a darurilor duhului sfant ( care o vad mult mai de importanta), o scoala a nasterii din nou, o scoala a umblarii calauzite de Duhul Sfant …..
  Sper ca aceasta lucrare (care sper sa aduca trezirea asa cum cel putin este declarata) sa se delimiteze de tot ce este sau se pare a fi rau sau nebiblic. Fr Ton (Domnul sa-L binecuvinteze) are un mare rol, de aceea atentie la fiecare pas.
  Oricum apele s-au tulburat si ma rog ca Domnul sa ne trezeaca din amorteala.
  Pace tuturor!

 101. Blogul: vaisamar.wordpress.com a publicat un material foarte bun care ar putea să inspire şi să ofere un exemplu cum ar trebui soluţionat conflictul actual. Articolul se numeşte: „Ce au făcut prezbiterienii americani în 1970, când au fost în situaţia baptiştilor români de astăzi?”
  Tocmai pentru că nu avem „un exemplu cum să tratăm o divergenţă” ar trebui să-l căutăm la alţii, sau să producem unul bun.

 102. Parerea unui adolescent care citeste, din intamplare, acest blog: domnule Cristea, daca dumneavoastra sunteti unul din oamenii care influenteaza generatiile tinere[lucru care, inevitabil, sunteti..din pacate as putea adauga], inteleg de ce a disparut limbajul prin care recunosteai un crestin si de ce atatia tineri nu mai au nici macar respectul dat de cei sapte ani de acasa.

 103. ca un om care lucrez in spatiul evanghelic stau si ma intreb. Cu ce sunt mai buni sau mai rai unii ca altii? Cred ca adevarul pe aceasta tema este undeva la mijloc. Cred ca sunt la mijloc niste rafuieli personale si marea tragedie este ca multimea mai putin atenta se lasa prinsa in aceste jocuri. Ar trebui sa fim cat mai obiectivi in a analiza astfel de dispute.Cea mai mare tragedie este sa privim raul di ograda altora si niciodata la noi

 104. „Păi mai toți din Oradea și din SUA știu cît de arogant e Iosif Țon, că nimeni nu-i ajunge la nas cu prăjina”…
  O fi asa cum zice Rotunjimea Voastra, doar nu degeaba esti (auto)proclamat „politistul internetului” si cel mai informat evanghelic din blogosfera.
  Probabil tu ai discutat mai mult cu el, si-l cunosti mai bine decit mine, caci esti oradean si pe deasupra si baptist, desi unul…”neinregimentat”! ( bineinteles, daca nu-i asa da-ne o dezmintire).

 105. „Doamne sfant si Bun si Tare
  Pe Pamant cand vai veni
  Gasi-vei Credinta oare
  Sau doar sabii si faclii ?…

  Printre cei ce nu accepta
  Autoritatea Sa
  Paradoxul se repeta
  Privesc dar nu pot vedea.”

 106. Eu m-am referit la faptul ca ei daca sunt falsi, vor fi depistati de toata lumea si marginalizati.Deci nu se vor putea bucura de numele pe care-l au acum si anume, ca intre ei au loc lucrari extraordinare(transformari de vieti vindecari etc)
  De sigur ca sunt de acord cu tine in ce priveste existenta lor ca grup.Dar asa cum musulmani si ceelalti mentionati de tine vor fi un grup mort fara vlaga.

 107. Este o”mare cernere” ce o face Dumnezeu in poporul sau, conform Cuvintului Sau-„… multi sunt chemati,dar putin sunt alesi.”(Mat.20;16).
  Sa ne dam „toate silintele” sa facem parte din cei alesi.

 108. ai dreptate in ce priveste faptul ca dragostea este cea care arata directia, dar ca daca vine de la oameni se va prapadi singura, nu ai dreptate …

  islamismul, budismul, hinduismul si altele au venit de la oameni si inca nu s-au prapadit.

 109. Fratilor eu nu cred ca trebuie sa ne luptam cine are dreptate si cine nu are ,cititi biblia cu atentie si veti vedea ca lucrarea duhului sfant exista .Si in primul rand uitativa fiecare la voi insiva nu judecati pe cel de langa voi ,pentru ca vor ajunge uni sa creada mai mult in traditie decat in biblie.Noi nu suntem nici baptisti nici penticostali nici alte religi noi trebuie sa fim copii lui Dumnezeu asa cum vrea El sa fim si sa cautam lucrurile vesnice nu cele lumesti .

 110. Pt fr Iosif Ton am avut o mare dragoste…. Si ma doare sa vad cum cade… Am crescut spiritual cu studiile si predicile lui dar trebuie sa spun ca ar face bine sa si le asculte el insusi cu mintea limpede. Delimitarea fata de Chris este praf in ochi pt romani,ca deh,prea multa zarva…pt ca ei continua sa predice invataturile lui, denaturand adevarul Biblic. Pomul se cunoaste dupa fructe…uitati-va fratilor la cum decurge un cult…o seara de rugaciune…acolo nu e prezenta Duhului Sfant. Sunt tanara,sunt penticostal ,nu am ochelari de cal…dar..ce fac ei acolo faceam eu cand eram in lume

 111. Eu unul sunt suprasaturat de controversele acestea teologice ce se rezolva pe bloguri. Sunt pastori foarte corupti si compromisi moral si spiritual si nu se ia nici o masura, despre ei nu se discuta. Aceasta fiind adevarata si reala problema spirituala a natiunii.
  „Sunt oameni care cheamă oameni la mântuire- dar ei înşişi nu sunt pe calea mântuirii.”

  Biserica are nevoie de sfinti si de slujitori, nu de „conducatori”, de clerici, de oameni care domina, controleaza si manipuleaza alte suflete, de dictatori si tirani despotici care isi impun mereu punctul de vedere, opinia si parerile lor, santajeaza si linseaza prin ucidere cu vorba pe cei care nu gandesc ca ei.

  Biserica lui Christos are nevoie de sfintii Sai, oameni cu sufletul mare si inima larga sa cuprinda multe suflete,nu de functionari publici platiti care zambesc la fiecare batranica la sfarsitul unei slujbe religioase.
  E trist intr-adevar prieteni urmatoarea realitate: Satan sa lucreze prin tine si tu nici sa nu fi constient, dar sa crezi ca Dumnezeu se foloseste de tine. Sa fi in drum spre iad, dar sa chemi oamenii si sa ii indrumi pe drumul spre cer. Am scris ceva asemanator acum 9 luni pe blogul meu Depozitarul lui Dumnezeu. http://nazireat4him.blogspot.com/2010/03/extraordinara-capacitate-de-nesimtire.html

  In slujba lui Christos.
  Ioan Alexandru Tantar

 112. cine e in stare sa defineasca erezia?vis a vis de invatatura sanatoasa , uitati-va in istoria crestinismului, Duhul Sfant a fost in control in orice miscare de trezire care s-a dovedit autentica , …acum este nevoie sa intelegem , sa simtim ,’De aceea nu fiti nepriceputi, ci întelegeti care este voia Domnului.’
  …cei care se pripesc cu hotarari sau decizii ,sau chiar sa impace si capra si varza, pun in evidenta faptul ca nu umbla cu Domnul la nivelul de intimitate cerut de vremurile in care traim.

 113. CEA CE A SCRIS FRATELE TON ESTE DUPA CUVANTUL DOMNULUI!
  Cea ce nu vreau sa cred ca este adevarat ESTE CA SUNT SI ASTFEL DE SLUJITORI PRINTRE NOI DAR NU TREBUE PUSA DOMINATIUNEA(CULTUL) LANGA ACESTE AFIRMATII CACI SI NOI CEILALTI SUNTEM TRUPUL ACESTEI BISERICI chiar de eu sunt din alt cult!
  Apoi interzicerea de a predica intr-o biserica ca eu sunt penticostal STRICA IMAGINEA CELOR CE AU SCRIS SI APROBAT ACEST COMUNICAT!
  Domnul sa aiba mila si sa ierte gresalile celor ce cu adevarat au facuto!
  Frate Ton NOI VA IUBIM ORICUM!

 114. un dus rece, nu de mult am fost si eu la Oradea sa l ascult pe fr. Iosif Ton despre bunatatea Domnului. Va rog lasati acesta Bunatatea Sa sa curga in climatul acestor sarbatori.,, Crestinul cade de 7 ori si de 7 ori se ridica,, Suntem noi uniti in duh si adevar ca sa facem fata acestui val ce vine peste temelia credintei?, vom mai fi noi epistole vii inaintea celor nemintuiti,? o inima care bate.

 115. Si in legatura cu aluzia fr. Ton la Faptele Ap. 5:3 si Romani 6:16, ma indoiesc ca aceasta ‘umplere a inimii’ de catre Satan s-ar aplica pentru orice pacat pe care il facem (in plus, Biblia ne spune ca daca cineva – si e vorba despre credinciosi aici – spune ca nu are pacat este un mincinos – in 1 Ioan)…

 116. Raspunsul fratelui Iosif Ton il gasesc cit se poate de explicit si sincer .
  Multi din cei ce scriu refertor la aceasta tema se grabasc sa INTERPRETEZE ce ar fi vrut fratele IT sa spuna ,in loc sa citeasca fara prejudecata (consider ca cei ce scriu pe aceasta tema sunt crestini si inteleg la ce ma refer cind zic prejudecata/ti)
  Oare sa ajuns pina acolo ,ca un om sa spuna sincer ce are de spus si cei ce ar trebui sa il asculte intr-un mod obiectiv sa nu mai inteleaga ?
  Cred ca cei care au mers cu indrasneala lor pina acolo incit sa calce in picioare principiile biblice dupa care trebuie procedat in astfel de cazuri ,au mers prea departe !

 117. Sunt insa de acord ca cel putin unele din acuzatiile care i se aduc fr. Iosif Ton in comunicatul Uniunii Baptiste sunt in mod evident false (de exemplu conditionarea prezentei Duhului Sfant de vorbirea in limbi, aderarea la evanghelia prosperitatii)…

 118. comentariu trebuie luat la general. e drept m-am folosit de reactia fratelui Ton si de comunicat, dar intrebarea are aplicatie mai larga.

 119. credinta data sfintilor nu are nimic a face cu ortodoxismul si catolicismul, ci in context, se refera la cei care au primit-o prin revelatie, iar prin extensie, tuturor credinciosilor care primesc aceasta traditie, da, asa e, traditie, din generatie in generatie.

 120. Am citit marturia lui Dora, si nu ma indoiesc ca Dumnezeu a lucrat in mod miraculos sa o vindece. El merita toata slava pentru acest lucru. Ceea ce mi se pare bizar si nebiblic in legatura cu interpretarea pe care ea o da ea vindecarii este referirea la pacatele generationale. De unde a aparaut aceasta doctrina, pentru ca nu are nici un suport biblic serios. Dimpotriva, este total nebiblica. La Ieremia 31:29-30 se spune in mod foarte clar: ‘In zilele acelea nu se va mai zice: ‘Parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii’ ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui: oricarui om, care va manca agurida, i se vor strepezi dintii’. Aceste versete sunt foarte importante, intrucat ele fac parte dintr-un pasaj mai mare in care este profetit Noul Legamant Ieremia 31: 27-40. Ori Noul Legamant, dupa cum bine stim, a fost inaugurat in Christos. Orice crestin traieste in Noul Legamant, si pentru orice crestin promisiunea din Ieremia 31: 29-30 este valabila. A crede in pacate generationale inseamna pur si simplu o intoarcere la Vechiul Legamant. Si ca aceasta promisiune nu se aplica crestinilor este foarte clar si din Ezechiel 18: 20b: ‘Fiul nu va purta nelegiuirea tatalui sau, si tatal nu va purta nelegiuirea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el, si rautatea celui rau va fi peste el.’ Cititi in intregime capitolul 18 din Ezechiel! Tot pasajul se refera la aceeasi promisiune: ‘Pentru ce spuneti voi zicatoarea aceasta in tara lui Israel: ‘Parintii au mancat agurida, si copiilor li s-au strepezit dintii’? Pe viata Mea, zice Domnul, Dumnezeu, ca nu veti mai avea prilej sa spuneti zicatoarea aceasta in Israel’ (Ezechiel 18:2-3). Mie mi se pare ca vindecarea lui Dora are o explicatie mai simpla: ea a luat in serios Iacov 5:14-16, si si-a marturisit pacatele; Biblia promite clar – si pasajul lui Iacov spune acelasi lucru cu alte pasaje din Scriptura – de exemplu Isaia 59:2 – ca pacatele nostre pun un zid de despartire intre noi si Dumnezeu si-L impiedica sa ne asculte. Dora si-a marturisit pacatele, si-a cerut iertare pentru ele, iar Domnul a putut sa-i asculte rugaciunea. Ca pacatele sau demonii ar fi putut sa-i cauzeze boala, e posibil (vezi cazul femeii garbove din Ev. dupa Luca), dar nu e neaparat evident. In Noul Testament exemple de boli despre care sa sa spuna clar ca au la origine demoni sau pacate sunt foarte putine (cu execeptia cazurilor de demonizati – insa cu siguranta Dora nu facea parte din categoria demonizatilor…)…

 121. Fratilor eu nu cred ca trebuie sa ne luptam cine are dreptate si cine nu are ,cititi biblia cu atentie si veti vedea ca lucrarea duhului sfant exista .Si in primul rand uitativa fiecare la voi insiva nu judecati pe cel de langa voi ,pentru ca vor ajunge uni sa creada mai mult in traditie decat in biblie.Noi nu suntem nici baptisti nici penticostali nici alte religi noi trebuie sa fim copii lui Dumnezeu asa cum vrea El sa fim si sa cautam lucrurile vesnice nu cele lumesti .

 122. Desigur ca este o diferenta fundamentala intre cele doua comunicate, si e normal sa fie asa. Incercati sa faceti si voi diferenta. Iosif Ton, este o singura persoana, vorbeste in stilul caracteristic, dar UBR, este o comunitate de oameni. De aceea comunicatul uniunii este unul oficial, lipsit de “afirmatii siropoase”, normal de altfel pentru o institutie.

 123. Desigur ca este o diferenta fundamentala intre cele doua comunicate, si e normal sa fie asa. Incercati sa faceti si voi diferenta. Iosif Ton, este o singura persoana, vorbeste in stilul caracteristic, dar UBR, este o comunitate de oameni. De aceea comunicatul uniunii este unul oficial, lipsit de „afirmatii siropoase”, normal de altfel pentru o institutie.

 124. Beni says: „Nu poti sate faci musulman si sa spui ca accepti doar lucrurile bune pe care le ofera islamul.”
  Beni, comparatia dvs cu musulmanii nu-si are locul aici, sa-mi fie cu iertare… si apoi, chiar Scriptura ne invata „cercetati toate lucrurile si luati ce este bun”, atunci dc n-am lua ce este bun si de la musulmani (daca este ceva)?
  Iar cat despre alte judecati ale dvs, eu le consider doar pareri pur personale, atata timp cat nu sunteti mentorul spiritual al fratelui Ton…

 125. De acord Beni, nu-i buna nici o abodare, totusi nu pot sa nu remarc stilul elegant in care raspunde IT, spre deosebit de stilul razbit si pripit din alte locuri. cam atat am de comentat aici!.
  Stiti ce ma doare pe mine cel mai tare, e circul asta din spatiul virtual, cand aceste probleme ar fi trebuit rezolvate, stand la masa face to face, si discutate, in randuiala si decenta. Asa cred ca trebuiesc luate deciziile!
  Cand se uita cei din „afara” la noi cred ca isi fac cruce(la propriu) se se intreaba ce-o patit pacaitii (stiti expresia aia „a intrat dracu in popa”)
  Circ avem, paine mai putina!

 126. Draga Alin sunt colegul tau de scoala, care dupa cum stii a avut un mare respect fata de dumnea ta, dar …. . Aceasta este conduita F. Iosif 2Timotei 2:22-26, si nu cred eu ca este locul potrivit de discutii si de certuri, si de judecari in fata „celor din afara” 1 Cor. 6:6. Sunt cutremurat de porcariile de pe acest blog. Este o minciuna din partea ta ca fratele Ton este inaccesibil. Eu personal am stat de vorba cu Dumnealui, da cred ca unele limbi obraznice niciodata nu o sa aiba aceasta posibilitatea, mai ales inb fata tutora, ca sa-si mai arate pe „pe desteptul de copil” Aceasta este parerea mea

 127. Nu sunt neutru fata de acest conflict, ci facand parte din Biserica Domnului (nu sunt baptist) vad cu durere cum Satan loveste Biserica dinauntru. Daca a trecut vremea cand biserica era lovita de persecutie, acum, mai rafinat, in numele „adevarurilor biblice” , biserica e macinata de conflicte.
  Daca fratele Ton e potrivit in biserica penticostala cu care baptistii se inteleg foarte bine, atunci , in biserica baptista de ce nu-i bun? Asta nu inteleg. Daca Ton e bun, de ce sa-l dati? De ce sa nu-l pastrati? Iar daca e rau, de ce sa-l aruncati in ograda penticostala? De ce nu afara? Sunt intrebari retorice pe care le spun din durere, desi nu-s fan al lui Ton.
  Cred ca de vreme ce nu avem persecutie din exterior, Biserica ar trebui sa se bucure de pace, iar daca cineva nu gandeste cu creierul institutonal, ci cu propria minte nu cred ca este un motiv rezonabil ca acesta sa fie caterisit.

 128. cate despre tainele pe care le stie… :)) a vrut probabil sa ii ajute sa lase pietrele jos asa cum a facut si Domnul Isus, sa ii ajute ca nici ei nu sunt asa neprihaniti cum vor sa apara. Toti pacatuim in multe feluri si nu prea primim „timp de pocainta si indreptare”.

 129. yeah… cred ca Iosif Ton face fata cu bine situatiei cel putin in ce priveste expunerea media. Nu cred ca ii iubeste asa mult pe fratii care-l mazilesc asa de cu patima, insa, pe de alta stie ca nu prea are ce discuta cu ei… ii cunoaste prea bine ca sa se ia la cearta cu ei. Nu duce nicaieri… Domnul sa ii dea putere sa faca treaba, asa cum a facut si pana acum.

 130. @Beni
  Cei mai indreptatiti sa vorbeasca despre caracterul fr. Ton, sunt dupa parerea mea, fratii Aurel Popescu si Pavel Niculescu, in calitatea lor de fosti prieteni si colaboratori apropiati in diverse circumstante ale activitatii lor comune in lucrarea Domnului in anii comunismului.(ar mai fi si altii, dar nu sunt din acelasi „leat”).

 131. Rani facute de frati.Cu siguranta ca aduc durere,dar Mangaietorul e la lucru si i-a dat fr.I.Ton puterea sa raspunda cu dragoste si intelepciune.Cine sau ce poate sa-l desparta de dragostea lui Hristos?Nimeni si nimic.
  Ramai tare ,fr.I.Ton!
  Pentru noi toti e o lupta zilnica, sa actionam in firea pamanteasca sau in invataturile Domnului Isus condusi de Duhul Sfant.A te stapani,a alege in urma luptei de la nivelul mintii,sa vorbesti si sa scrii ce e bine,da dovada de maturitate in Hristos,de relationare si umblare cu EL.
  Adevaratul Dumnezeu,caruia ii slujiti nu va lasa.
  Ramane-ti tari!

 132. Pertinent si ascutit comentariul dumneavoastra! mi-a placut ca ati simtit exact sensurile din cele 2 asa zise comunicate!

 133. Cred și eu ca toată lumea că fr. Țon este un profesor și a fost un mare profesor, predînd tot felul de lecții și avînd abilitatea de a nu se face înțeles decît de doi oameni, iar acum cînd vrea să se explice pierde din audiență, dar nu-i nimic sînt atîția alți care să-l asculte și să-l primească în rîndurile lor, de ce nu o fac, de ce nu-l invită în uniunea lor, în Biserica lor, de ce nu-l invită să-i ajute să-și desăvîrșească poziția teologică, etc. de ce nu profită de el acum cînd mai are puțin pînă la plecare? Pe alții i-a ajutat deja, întrebarea este cu ce ?

 134. Frate Alin Cristea … nu toti, stati linistit … nu toti si apoi ce conteaza ce crede unul sau altul…ce crede Domnul despre fratele Ton conteaza!

 135. Da, se poate sa fie adevarat, dar din punct de vedere mediatic Ton a bagat in buzunar un Consiliu intreg. Conteaza mai putin „ce este inauntru”; cei ce privesc din afara, care nu cunosc toate dedesupturile acestui conflict, si nici pe cei implicati, vor judeca dupa ceea ce citesc la nivel oficial. Aici deja Uniunea si-a pus deja piedica. Ton nu face altceva decat sa-i dea inca un ghiont … poate, poate o sa cada …

 136. Eu personal cred ca atit comunicatul UBR cat si raspunsul lui IT au mari probleme. Pe de-o parte comunicatul UB personifica exact starea bisericilor la ora actuala: superficial, neargumentat biblic, limbaj de lemn, influente din perioada comunista, greu de citit pana la capat din cauza ca este extrem de plictisitor. Cam aceasta este din pacate si starea bisericilor baptiste la ora actuala. Si se pare ca tot nu vrem sa ne trezim.
  Raspunsul lui Iosif Ton insa tradeaza alte neajunsuri. Limbajul folosit il scoate in evidenta pe fariseul din IT. Sa fim seriosi toti stim cat de „preaiubiti” ii sunt fratii din conducerea UB lui IT. Apoi IT tot nu rezolva problema ereziei. el s-a alaturat unei miscari eretice si nu explica cum ramane cu parteA de erezie din aceasta miscAre. Nu poti sate faci musulman si sa spui ca accepti doar lucrurile bune pe care le ofera islamul. apoi in raspunsul de mai sus observam si o usoara amenintare atunci cand IT vorbeste despre „taine ” pe care va continua sa le pastreze in inima lui. Detectez amenintare in aceste cuvinte. Sigur nu lipseste nici aroganta: „ati beneficiat de predicile mele” de parca ar fi trebuit sa platim pentru ele. „Multi mi-ati fost discipoli” chiar trebuie sa se laude cu asta? Dar peste toate cred ca cel mai trist este „mirosul” de victima care pluteste in aer. O chiar trebuie sa ne scoatem batista si sa plangem acum? Oare IT nu s-a bagat singur in toata treaba asta ca sa nu spun altcumva? Frate Ton, spuneti NU victimizarii! Gata cu smiorcaiala! Ajunge!

 137. ..cand se stia clar ca situatia-i foarte sensibila,era nevoie,totusi,de mai multa atentie…si nu vad graba,se stie ca pripeala nu e buna…trebuia inceput cu post(nu de asta bloghist),cu rugaciune,cu multi intelepti,nu iuti,ci zabavnici la manie(eventual de prin Ardeal:),cautat Fata Domnului,un Gamaliel,un Ahitofel,etc….Asa,Arad,Valea Draganului,poc,poc…am tras,daca nu l-am nimerit…vai de noi:).Domnul sa aiba mila!

 138. Ce se poate vedea de la distanta este ca acesti lideri se lupta cu multa indirjire sa protejeze o religie a lor, nicidecum adevarul biblic.Daca citim 1Corinteni 13 putem citi foarte clar,caci fara DRAGOSTE SUNTEM NIMIC.
  Cita dragoste se poate citi in ceea ce se scrie acesti lideri in decizia lor?
  Daca s-ar practica principiul lui Gamaliel, in cel priveste pe fr. Ton &Co,ar fi tare intelept.
  ,,DACA LUCRAREA ACEASTA VINE DE LA OAMENI, SE VA PRAPADI SINGURA. DAR DACA VINE DE D-ZEU, SA NU VA TREZITI CA LUPTATI IMPOTRIVA LUI. FIINDCA VETI PLATI PRETUL

 139. Sunt necesare precizări de aceste gen.
  Făcute, desigur, cu un ton stăpânit, ca să nu se piardă valoarea lor.
  Ele reflectă acea „parte nevăzută” sau mai greu vizibilă a lui Iosif Ţon. Totuşi, nu este imposibil de descoperit.
  Este de ajuns, de pildă, să te uiţi în cărţile sale şi să vezi „curajul de care zice că dădea dovadă în faţa Securiştilor (cu care de altfel colaborase fructuos)”:

  – Domnule colonel, ce văd eu aici sunt nişte păpuşi ale căror iţe le ţine în mână Tata şi care joacă după cum le mişcă El.

  Să fim serioşi – ori aveai „spate” serios – ori te grozăveşti.

  Aceleaşi atitudini se pot vedea şi recent, de pildă în mărturisirea din Biserica Betania, Timişoara – v. aici http://www.livestream.com/betaniatimisoara/video?clipId=pla_27d187ef-b80a-49f2-9fe1-05efad1dfd83&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb
  – când şi-a început predica arătând câte lucruri grozave face el de 19 ani în şi prin câţiva oameni din biserica respectivă, apoi arătând că însuşi „Nelu Demeter era angajatul nostru” şi că „era, da fapt, Ţonist” etc.

  Mulţumim, Alin Cristea. O singură grijă: tonul – căci cu acesta câştigă azi teren Iosif Ţon. „Limba dulce mult aduce”.

 140. ..trebuie sa recunoasteti,fr. Ton arata cum trebuie sa se poarte un pocait in spatiul public,in fata unor oameni care,multi dintre ei nu stiu exact cine-s cei care se “bat”,ci pur si simplu s-au oprit in drum si se uita la spectacol…si nu inteleg ce au unii de-i cara pumni bietului om plin de dragoste!…:)..am dreptate?

 141. Domnule Cristea,
  Trebuie sa fiti de acord ca indiferent care-i este starea in realitate,fratele Ton preda lectii(si nu numai cu acest contra-comunicat)in spatiul public,in fata audientei,a unor oameni neutri,care nu stiu ce duh ii poarta pe unii sa traga in mielusei care raspund cu dragoste!Ce mai,numai si din punct de vedere politic,fratii din „union” n-au iesit prea bine din schimbul acesta de comunicate publice.Dumnezeu cunoaste starea inimii,dar oamenilor le este usor sa ghiceasca cine-i mai „pocait” si spiritual.
  In alta ordine de idei,sa dea Domnul sa existe cat mai multi oameni de care sa nu ne fie rusine si sa semene profilului lui nenea Wurmbrand(cum spunea fr. Branzei) ca sa poata fi „reactivati” la timpul potrivit:)-potrivit de Dumnezeu

 142. Daca timpul va arata cine este gresit, de ce zici ca din pacate fr. Ton are dreptate? Pana la urma timpul va arata ca fr. Ton are dreptate sau va arata cine are dreptate? Trist, foarte trist.

  PS: scuza-ma, dar te-ai murdarit cumva la gura de engleza de imbini frazele in halul asta?

 143. Un raspuns extraordinar!!!Cine vrea sa faca comparatia intre ei ,o poate, chiar bine ,doar sa fie sincer cu el insusi.Roadele vorbesc…chiar si reactiile lor spun despre cata dragoste si bunatate au!!Eu cred ca fratii nostrii de la Uniune au nevoie de roadele Duhului Sfant nu numai de darurile DS!Fratele Iosif Ton a dat inca o data dovada de pocainta cu clasa..Domnul sa intareasca in continuare pe toti fratii care sant prigoniti in propria lor casa si El, Dumnezeul atotputernic sa -si duca planul Sau la indeplinire..
  Domnul sa va binecuvinteze frate Lascau ptr.tot efortul depus aici!!

 144. Istoria ne invata ca (unii) nu invata nimic din istorie; chiar daca istoria asta nu e prea indepartata (sa tot fie 50-70 de ani). Si inca o lectie: lupii tineri sunt mai flamanzi decat cei mai „trecuti”. Probabil ca au inca metabolismul ager. Numai ca mintea nu functioneaza proportional cu stomacul.
  N-o fi Ton desavarsit, dar daca citesti ambele materiale, dezbracat de prejudecati, raspunsul este foarte simplu.
  O simpla observatie, legat de Comunicat (sa-mi fie iertat pacatul): nici in prezentarile de la Congresele demult uitate nu era o concentratie atat de mare de „PCR” pe fraza, pe cat de mult este „UBR” in acest comunicat. Daca tot se face referire la „credinta data sfintilor odata pentru totdeauna”, cred ca Ortodoxia si catolicismul sunt mai vechi decat Baptismul. Poate ca asta ar fi o solutie. Oricum, reactia actuala intr-acolo indreapta lucrurile.

 145. interesant mi se pare faptul ca cei de la Cultul Penticostal nu zic nici „da” nici „ba”… pt ca avem si pastori penticostali printre Strajeri. Slava Domnului! Ar fi culmea sa nu fie 😀

 146. Mulţumesc tare mult Daniel pentru rândurile tale. Sufăr şi eu alături de voi şi oftez şi eu la toată vrajba aceasta, care se putea încheia mult mai frumos şi creştineşte. Cu bule papale nu s-a stins nici un conflict. Dimpotrivă. Pasiunea scăpată de sub control produce suferinţe. În toate direcţiile. Iată un exemplu tipic. Un om acuzat că este un ‘loose cannon’ prin charismele lui, este împuşcat cu o ghiulea scăpată din alt ‘loose cannon’ denominaţional.

 147. Frate Iosif Ton

  Ma bucur de puterea data de Domnul Isus sa puteti sa le raspundeti in asa o calmitate data de sus , Numai Dumnezeu va inspirat cu asa cuvinte minunate,ma rog frate Iosif pentru D-voastra saputeti trece biruitor prin aceste probleme .
  A-si dori sa am si eu cartea BUNATATEA, cred o sa o fac rost de la Fratele Petrica Lascau, as vreao cu semnatura D-voastra daca se poate.
  Va multumescdin toata Inima si continui sa ma rog pentru D-voastra
  Domnul sa va poarte de grija
  12/142010 6:47 pm

 148. Se va dovedi in timp who was in the wrong. Si raspunsul fratelui Ton dovedeste f clar ca din pacate UBR este the one very much in the wrong in ceea ce a facut. Si actiunea lor reactionista si pripita se va intoarce impotriva lor. Trist, foarte trist.

 149. Ce prostie chestia asta cu „smerenie și accesibilitate”.

  Păi mai toți din Oradea și din SUA știu cît de arogant e Iosif Țon, că nimeni nu-i ajunge la nas cu prăjina.

 150. Modul de reacție al lui Iosif Țon nu este „un exemplu de cum se tratează o divergență”.

  Este același binecunoscut mod al lui Iosif Țon de a nu sta la discuții.

  El își vede în continuare de treabă.

  Toți sînt prea mici pentru el pentru a acorda atenției cuiva în a polemiza pe o anumită temă.

  Din acest punct de vedere, Iosif Țon continuă să aducă un mare deserviciu spațiului evanghelic românesc.

  Unde nu există încă „un exemplu de cum se tratează o divergență”.

  Sper că nu îl „reactivați” pe Wurmbrand…

 151. Draga Peter
  Lasa-ma sa oftez si pe blogul tau. Multumesc anticipat.
  ……

  Comunicatul Uniuni Baptiste de la Bucuresti și răspunsul dat de fratele Iosif mi-au produs o stare de mare sfâșiere lăuntrică. Probabil că nu sunt singurul în această situație. De câteva săptămâni, am nopți albe și zile negre.

  Sunt strâns din două părți.

  1. Pe de o parte, regret că acum fratele Iosif Țon lovește cu atâta ușurință în edificiul ideologic al baptiștilor la care a zidit alături de noi în anii grei ai comunismului și în anii frumoși ai reconstrucției de după 1989. Nu se poate ca dânsul să nu fi anticipat că, fără o discuție prealabilă și o încuvințare măcar tacită a încercării dânsului de a limpezi doctrina și practica „străjerilor“, reprezentanții oficiali ai cultului baptist se vor speria și vor fi forțați să ia o hotărâre panicată și să dea un Comunicat așa de nejustificat de aspru ca acesta.

  2. Pe de altă parte, dacă fratele Iosif Țon și-a schimbat cu adevărat convingerile în privința lucrării Duhului Sfânt, ar fost de preferat ca fratele Iosfi Țon să se alăture bisericilor din cultul pentecostal, cu care avem o frumoasă și îndelungată colaborare, atât în Alianța Evanghelică, cât și în lucrările de Evanghelizare a României. În mare măsură, pe lângă unele convingeri care ne despart, avem o mare asemănare de doctrină cu bisericile pentecostale și nu înțelegem cum fratele Iosif le-a disprețuit acum pentru ca să se alăture unei „mișcări“ cu crez incert și cu practici care buimăcesc credința celor slabi.

  Îmi exprim nădejdea că frățietatea va continua să se roage ca Satan să nu folosească situația de criză creată de schimbarea fratelui Țon și Comunicatul Uniunii Baptiste din România pentru a tulbura lucrarea din bisericile baptiste sau buna înțelegere și părtășia pe care le avem cu bisericile pentecostale surori.

  În ciuda evidențelor actuale, știu sigur că nu se întâmplă nimic fără știrea lui Dumnezeu care poate face ca, vorba lui nenea Richard Wurmbrand, „toooooooooaaaaaateeeee lucrurile să lucreze spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și anume, spre binele al celor chemați după planul Său“ (Rom. 8:28)

  Și încă o vorbă din bătrâni (fratele Socaciu, director pe atunci al Seminarului teologic baptist de la București): „Bunu-i Dumnezeu, că nu-Și pune mintea cu noi !“

  Credința este substanța „lucrurilor nădăjduite“, chiar dacă momentan, multe din ele, „nu se văd“ (Evrei 11:1).

 152. Ce diferenta fundamentala intre comunicatul BOR-ului baptist si cuvintele pline de farmec scriptural a fr Ton!

 153. Wow! Cu cita clasa, decenta si bunatate a raspuns Komunicatului UBR!
  Unde-o fi acel monstru trufas si egoist, ereticul dat in mintea copiiilor si asociat cu proorocii lui Baal, cum a fost descris prin unele locuri?

  Eu vad in el aceeasi smerenie si accesibilitate remarcata in urma cu vreo zece ani cind l-am abordat cu doua intrebari; find cam dificile, mi-a luat adresa ca sa-mi raspunda mai detaliat printr-o scrisoare. Bineinteles ca m-am indoit ca o va face, stiind ce om ocupat e, dar dupa citeva saptamini mi-a raspuns.
  A small and maybe an insignificant thing, but it influenced my opinion about the man.

 154. Ce frumusete in aceste cuvinte, pline de duiosie si bunatate !
  Peste veacuri, rasuna ecoul ultimelor cuvinte ale martirului Stefan:
  „Doamne , nu le tinea in seama pacatul acesta”.
  Unconditional LOVE ! Just beautiful !!!

 155. Diferenta mare intre stilul comunicatelor:)…unul neutru sau nepatimas ce sa creada?…Multumim frate Ton,pentru un exemplu de cum se trateaza o divergenta..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s