Uniunea Baptistă reacţionează

Uniunea Baptistă din România a produs un comunicat, ca reacţie la mişcarea Străjerilor.
Pentru mine este uimitor faptul că fraţii baptişti rămân la fel de inflexibili la lucrarea Duhului Sfânt şi la fel de refractari la trezirea spirituală actuală, aşa cum au fost mereu în istoria lor. Citind printre rânduri, nu este greu să vedem care este opinia lor şi despre mişcarea penticostală.
Măsurile drastice luate împotriva liderilor mişcării Străjerilor; retragerea ordinării frateleui Iosif Ţon, suspendarea pastorilor Ioan Peia şi Ilie Popa, precum şi excluderea lui Nelu Demeter, nu fac decât să scoată în afara bisericilor baptiste această mişcare. Regret că nici acum Duhul Sfânt şi lucrarea Lui nu sunt bine venite în Uniunea Baptistă.

Comunicat către bisericile baptiste membre ale Uniunii Baptiste din România

14/12/2010

Iubiți frați și surori în Domnul Isus Hristos,

Vă transmitem salutări sfinte și pline de dragoste în numele Domnului Isus Hristos care s-a născut în ieslea din Betleem! Convinși, pe baza Scripturii, că Isus Hristos, Capul Bisericii „este același, ieri și azi și în veci” (Evrei 13:8), vă îndemnăm să sărbătorim nașterea Mântuitorului într-o atitudine de smerenie și de recunoștință pentru Darul lui Dumnezeu nespus de mare pentru toți oamenii. Prin îndurarea lui Dumnezeu, bisericile creștine baptiste s-au bucurat și în anul acesta de harul Său pentru creștere spirituală și pentru mântuirea multora. Suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru libertatea religioasă din țară și pentru dedicarea slujitorilor și a bisericilor noastre în slujirea încredințată și în dorința de a rămâne neclintite lângă Domnul, păstrând curată „credinta care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna” (Iuda 3).

În urma comunicatelor celor care se numesc ”Strajerii” și ale unor păstori baptiști implicați în întâlnirile acestora, Consiliul Uniunii Baptiste întrunit la Arad la data de 08 decembrie 2010, a evaluat luările de poziție făcute de aceștia. În urma discuțiilor avute, și ținând cont de principiile biblice înțelese și practicate de baptiștii din România, am ajuns la convingerea că este necesar să transmitem următoarele precizări:

1. Consiliul Uniunii Baptiste din România se delimitează de practicile și învățăturile nebiblice și străine de practica și învățătura bisericilor baptiste promovate de cei care se numesc ”Strajerii” (de exemplu: predicarea evangheliei prosperității, practicarea profețiilor nebiblice, practica condiționării prezenței Duhului Sfânt de vorbirea în limbi, practica vindecărilor la comanda unei persoane, promovarea învățăturilor grupării din Africa condusă de Chris, asocierea cu ”Şcoala de vindecare”).

2. Datorită modului în care a ales să mediatizeze poziția sa în urma experiențelor personale avute și a exprimării unei atitudini nepotrivite față de viața spirituală a bisericilor baptiste din România, Consiliul Uniunii consideră că fratele Iosif Ţon a părăsit din proprie inițiativă învățătura și practica bisericilor noastre.

3. În urma declarațiilor și a comunicatelor fratelui Iosif Ton prin care recunoaște și afirmă alăturarea sa la gruparea ”Strajerilor”, alegând astfel să iasă din cadrul practicilor și învățăturilor bisericilor baptiste din România, Consiliul Uniunii a decis retragerea ordinarii pentru slujire a fratelui în bisericile baptiste din Uniunea Baptistă din România, până la o vreme de îndreptare și pocăință.

4. Având în vedere discuțiile existente în prezent cu liderii celor care se numesc ”Strajerii”, Consiliul Uniunii recomandă comunităților din Bihor și București să clarifice poziția acestora și a bisericilor care acceptă slujirea lor în raport cu învățătura și practica bisericilor baptiste. Până la clarificarea situației, Consiliul Uniunii a decis suspendarea din slujire ca păstori baptiști a fraților Ioan Peia și Ilie Popa. Comunitatea Bihor a comunicat faptul că fratele Nelu Demeter nu este ordinat ca păstor sau prezbiter în bisericile din Uniunea Baptistă și a solicitat bisericii locale excluderea acestuia până la îndreptarea sa.

Consiliul Uniunii afirmă faptul că baptiștii din România stau în continuare lângă doctrina față de persoana Duhului Sfânt, lucrarea Sa și față de înțelegerea darurilor spirituale așa cum sunt acestea prezentate în Sfânta Scriptură și înțelese în bisericile noastre. Fiecare credincios născut din nou are Duhul Sfânt și trebuie să urmărească permanent plinătatea Duhului Sfânt și umblarea în dragoste divină. Îndemnăm frățietatea la post și rugăciune pentru creștere spirituală și pentru o mai bună mărturie a bisericilor baptiste din România.

În calitate de credincioși suntem chemați la veghere în viața personală, în viața de familie și în viața bisericii. Având în vedere avertizarea Mântuitorului și a apostolilor asupra apariției învățăturilor false și a prorocilor mincinoși (Matei 7, Faptele Apostolilor 20, 1 Ioan 4), chemăm toți credincioșii și toți slujitorii bisericilor sa fie treji, să vestească în puterea Duhului o Evanghelie întreagă și curată.

Membrii Consiliului Uniunii se roagă ca frații mai sus menționați și cei care urmează asemenea practici și învățături să înțeleagă din prezentul comunicat că dorim ca viața bisericilor baptiste din România să fie animată de prezența Duhului Sfânt într-un spirit de unitate și mărturie a Domnului Isus Hristos așa cum ni-l prezintă Sfânta Scriptură.

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze bisericile baptiste cu părtășie unitate în sezonul în care îngerii au venit cu minunata cântare : „Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuți Lui”.

Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România
Arad, 8 decembrie 2010

233 de gânduri despre „Uniunea Baptistă reacţionează

 1. Muzica este amorala, adica nu este buna sau rea in ea insasi nici in functie de instrumente ,gen etc.Cel ce o compune si (sau) o interpreteaza imprima starea lui spirituala acelei muzici.
  Foc strain poate fi si o cantare melodios adormitoare interpretata de un religios nerenascut spiritual.

 2. Nu ma lua pe mine cu vorbele politicianului Negrut…asta e foarte siret si joaca la doua capete…de altfel a facut uriasa gafa sa spune „Fr Ton a parasit credinta baptista”…. de parca credinta baptista este credinta adevarata…sau singura credinta adevarata…singura credinta adevarata este credinta in Hristos… si ea nu este nici credinta baptista, nici credinta penticostala, nici credinta CDE, ci este o SINGURA CREDINTA (in Domnul Isus si prin Domnul Isus, pe baza caruia/careia venim la Tatal)
  Si cine se crede Negrut sa declare pe cineva eretic? e cumva Dumnezeu? sau o fi al doila Papa de la Roma sau patriarh de Constantinopol?! Nu vezi ca se da in barci?!

 3. Drago. lasa vraja cu prescurtarea, ca nu are rost…. Dumnezeu se poate prescurta in graba D-zeu…. cum poti de altfel sa prescurtezi Numele Lui si scriind numai semnul grecesc theta…. si nu e lipsa de respect, ptr ca am scris Numele Lui cu litere mari…nu cu litere mici… te cam invarti in jurul cozii si nu mai stii ce sa prinzi….
  Cat despre ce spui tu acolo cu sfaturile lui Pavel… le spune el..nu Domnul direct..sunt sfaturi pastorale….dar si alea sunt tot primite din partea D-lui prin Duhul Sfant (a se citi versetul din 2 Tim. 3>16)
  In alta ordine de idei, Pavel continua mesajul D-lui Isus. Mai exact… Evanghelia Domnului Isus a fost vestita initial evreilor, poporului Sau. E adevarat ca ea urma sa vina si la Neamuri, ca parte a binecuvantarilor universale a Leg Avraamic, venite prin poporul Israel. Dar, initial, a fost vestita Neamurilor (desi esenta ei este pentru toata lumea). Apoi, dupa inaltarea Sa, Domnul Isus L-A INSARCINAT PE PAVEL SA FIE APOSTOL AL NEAMURILOR SI SA DUCA EVANGHELIA NEAMURILOR…ceea ce face Pavel este sa ne explice pe intelesul ns, al Neamurilor, Evanghelia lui Isus si aplicarea ei…si asta si privind momentele de dupa moartea Domnului, momente explicate de Pavel in epistolele Sale, in ce priveste semnificatia lor spirituala. De aceea, eu nu cred ca Pavel vesteste alta Evanghelia, ci doar o explica, primind revelatie speciala din partea lui Hristos, prin Duhul Sau… de aceea poate spune : „Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu”… si de aceea scrierile lui Pavel sunt canonice….

 4. Fratilor vad, ca intotdeauna ca femeile nu se prea baga in discutie si daca o fac sint luate peste picior. I don’t care, caci ascult de Dumnezeu si nu de oameni.
  Toata aceasta diviziune intre baptisti si penticostali este reala atata timp cat noi nu acceptam ca Duhul Sfint este o persoana din dumnezeire, din sfinta treime, trimis sa locuiasca in noi, il ignoram si vorbim despre oameni in loc sa dam slava Domnului.
  Asa cum am mai zis, vorbim discutii, iar intre timp diavolul rade si cara suflete in iad.
  Ma doare sufletul cand vad cum se diluiaza credinta si in Romania ca in vest, ne cautam dreptatea noastra si pozitiile noastre in loc sa cautam sa cunoastem pe Domnul si putere invierii LUI.
  Pastorul meu de la Sarmas, om cu un plaman jumate, 5 copii, muncea 3 schimburi la o fabrica de lemne, mergea cu bicicleta iarna-vara cate 10km, iar cei din lume spuneau ca el este singurul sfant din acea adunare, incolo nu vroaiau sa aiba de-a face cu nimeni din biserica. Am aflat toate astea dupa ce m-am intors la Domnul si toata lumea ma intreba ce am gasit la ceata aceea de betivi, fuduli si alte asemenea epitete.
  Mai tarziu mi=am dat seama ce mandri eram, noi, pocaitii. Doamne ai mila de noi pacatosii! Dar fratele Georgica, pastorul, avea timp de fiecare si nu avea laptop, si alte unelte care sa-l ajute in slujba. Avea cuvantul Domnului.

 5. Cei care au vedenii spun (personaje biblice)
  ca erau in duhul sau numai ei au VAZUT.
  vezi Ioan s a m d……………….

 6. Eu sunt ferm şi deplin încredinţat că darurile Duhului Sfânt nu au încetat, şi tot aşa cred că nimeni nu are un temei biblic sau autoritatea să afirme că ele au încetat.

  Acestea fiind spuse, consider că, exceptând baptiştii virulenţi şi beligeranţi, majoritatea fraţilor baptişti merită mai multă consideraţie, respect şi înţelegere faţă de reticenţa a lor cu privire la manifestările faţă de care au toate motivele să fie sceptici, deoarece Biblia nu numai că le dă dreptul să cerceteze cu atenţie, ci chiar îi încurajează să o facă.

  Se pare că şi noi trecem prea uşor cu vederea peste excesele care se fac în rândurile noastre, peste gogomăniile şi bazaconiile pe care mulţi dintre noi le califică drept “manifestăti ale Duhului Sfânt”, fără ca mai marii noştri să se încumete să separe manifestările autentice de cele contrafăcute, deoarece riscă să fie imediat clasificaţi ca “hulitori” împotriva Duhului Sfânt!

  Scuza potrivit căreia acestea sunt cazuri izolate, sau că sunt doar nişte manifestări “stângace” nevinovate ale unor credincioşi aflaţi în procesul de maturizare, nu stă în picioare.

  …iar dacă noi le cerem baptiştilor să nu arunce apa din lighean împreună cu copilul pe care tocmai l-au spălat, să avem grijă să nu ne facem noi înşine vinovaţi de lucrul acesta.

 7. voda,

  eu nici unde si niciodata n-am afirmat ca ;”Epistolele lui Pavel nu sint inspirate de Dumnezeu(D-zeu) si nu sunt din partea lui Dumnezeu(D-zeu)” asa cum afirmi si ma acuzi tu.

  Observ ca tu nu-l respecti nici pe Dumnezeu ca Dumnezeu ci numai ca „D-zeu.”

  Sa nu-mi spui ca ” D-zeu” este prevazut in Biblie si la spus ap.Pavel.

  In ce priveste vorbirea si afirmatiile lui Pavel, te rog detaliaza tu cum intelegi ceeace a spus Pavel;
  „Celorlalti le zic eu nu Domnul.:”(1 Cor.7;12)
  „Cit despre fecioare,n-am o porunca din partea Domnului.Le dau insa un sfat..”(1Cor.7;25)

  Atentie ca „uleiul”este „foarte alunecos”..si nu oricine poate „sta in picioare” ajungand sa se tavaleasca prin balarii.

  Deja m-ai inclus si pe mine in tabara lui I.Ton ca „eretic”.

 8. voda,
  tu pui niste intrebari pertinente,la care gasesti raspunsul ,citind directivele lui Paul N. date lui Marius C. prin care il „trage de urechi”.
  Eu am sa le postez,deoarece au devenit publice-pe blogul lui Marius C.-cu toate ca Paul N. ia atras atentia,in mod categoric,lui Marius „sa nu le afiseze”.

  „Frate Marius,
  Observatia este doar pentru dumneavostra si va rog sa nu o postati.
  Atentie la pneumatologie- nu orice pornire a omului de a iesi din randuiala poate fi legitimata ca fiind inspirata de Duhul. Domnul Isus a avut randuiala divina a Celui care in toate face voia Tatalui. Fiul nu face nimic de la Sine, ci numai ce Ii este incredintat de Tatal. Invitatia la a iesi din “oranduiala” poate fi cu urmari… Unde sunt limitele si ce legitimeaza un comportament sau altul? Unde sunt structurile de autoritate in familie, biserica si societate?
  Cu deosebita apreciere in Hristos Domnul,
  Paul Negrut”

  Ca urmare a faptului, ca fr.Ton a iesit din „oranduiala” a fost diagnosticat ca „eretic” si are parte de „tratamentul” care a fost decis.
  Totusi ,in aceste zile.fr.Ton -fiind insufletit de Duhul Sfint-predica cu mult aplomb in Adunarile penticostale din America.

  Se pare ca si Marius C. a inceput sa „inteleaga” ce a „inteles” fr.Ton(cind a facut pasul „inainte”) si incearca sa iasa din „oranduiala” stabilita ,deoarece altfel nu se explica -atentionarea lui (nepublica)- de catre Paul N.

  Cred ca este momentul sa intelegem cu totii,la ce rascruce sintem si sa luam deciziile lasate pe paginile Sfintelor Scripturi;

  ,,Caci oricine face raul,uraste lumina,si nu vine la lumina,ca sa nu i se vadeasca faptele..Dar cine lucreaza dupa adevar,vine la lumina,pentruca sa i se arate faptele,fiind facute in Dumnezeu.”(Ioan 3;20,21)

  „De aceea,fratilor,cautati cu atit mai mult sa va intariti chemarea si alegerea voastra;caci,daca faceti lucrul acesta,nu veti aluneca niciodata.”(2Pet.1;10)

 9. Care este poziţia oficială a cultului baptist referitor la Mişcarea Străjerilor? Asta să ne spună Paul Negruţ, nu poveşti despre Iosif Ţon! De ce Marius Cruceru nu a spus nimic pînă acum, deşi fenomenul este de amploare şi îl are sub nas de ani buni? Ce-mi pasă mie, ca baptist, pe cine dezamăgeşte Iosif Ţon, din moment ce, indirect, am ales cu toţi o conducere care să ne sezizeze la timp mişcări controversate apărute în lumea evanghelică, aşa cum sunt Străjerii? Înţeleg că oile se rătăcesc de ani buni. Acum s-au trezit? I-a trezit Ţon? Înseamnă că tot mai e bun la ceva, chiar şi “eretic”, e mai prezent decît păpuşile de ghips din vitrina de la Bucureşti sau din Oradea.

 10. ce vb tinere? ca Epistolele lui Pavel nu sunt inspirate de D-zeu si nu sunt din partea lui D-zeu? uiti de textul „Toata Scriptura este insuflata de D-zeu…”??????????
  Vad ca ai luat-o pe ulei…cum poti spune ca pavel vb de la el si nu de la D-l? pai atunci si cei din VT au vb de la ei si nu de la D-l!!!!!!! Vezi ca atentezi la canonul biblic….si te afli in erezie!!!!!!!!!!!!!

 11. @pacevoua,
  Sincer,m-am bucurat mult de tot ,cind ai postat subiectul cu unele aspecte-de suprafata-care reprezinta deosebirea doctrinara dintre fratii baptisti si penticostali.

  Am crezut ca marea majoritate a commentilor se vor angrena in dezbatere, pentru eliminarea diferentelor care ne despart si a ajunge la o concordie crestineasca deoarece sintem copiii aceluiasi Tata ,rascumparati de acelasi Salvator Isus Cristos.

  Vad caci noi Romanii nu ne dezicem ,ca natie de sorginte latina- si-n loc sa ne smerim,sa ne aplecam la o masa a fratietatii pentru intelegere,- continuam sa ne muscam,sa ne trimitem sageti arzatoare si otravitoare,unii catre altii etc.care ne indeparteaza tot mai mult,unul de altul.

  Mai incerc odata, facind chemarea frateasca pentru a porni impreuna, dela punctele comune care ne unesc si tot impreuna,avind la baza BIBLIA, sa incercam sa eliminam diferentele care ne despart.

  Pentru a cunoaste concret subiectele puse in dezbatere,propun intocmirea unui tabel sinoptic cu urmatoarele coloane;
  col. 1-nr.curent
  col.2.-punctul inscris in marturisirea de credinta -doctrina baptista.
  col. 3.-acelasi punct in doctrina
  penticostala.
  col.4-ce prevede Biblia cu privire la obiectivul respectiv.

  Consider ca avem toate mijloacele necesare si suficiente(biblii in diferite versiuni,literatura universala in biblioteci si concentrata in „laptopul lui Nelutu”etc) asa cum Dumnezeu ia zis lui Daniel”..cunostinta va creste…(iar la vremea sfirsitului)multi vor fi curatiti,albiti si lamuriti.”pentru realizarea acestui deziderat.

  Ce parere aveti..???
  Merita sa incercam sau considerati ca este..pierdere de timp..???

  Daca tot participam la „blogger rating”atunci s-o facem spre slava lui Dumnezeu,Domnul Isus Christos si a Duhului Sfint prin „zidire,sfatuire si mingaiere”.

 12. Bine ai zis Cipri, dar cred că voi cei care studiaţi teologia, la diferite şcoli teologice AR TREBUI să porniţi o asemenea dezbatere, dezinteresaţi de a promova părerea sau linia teologică a unuia sau a altuia! Ca să faceţi lucrurl acesta trebuie să vă desprindeţi de sub tutela ” unuia sau altuia”, să fiţi doar voi cu Domnul şi Scriptura!

 13. Trebuie sa ne decidem ce vrem sa laudam : cararea veche sau Calea noua. Daca alegem cararea veche , ne va fi greu sa vorbim copiilor nostri despre opinci, sube, car cu boi, lampi cu petrol… Daca vorbim despre Calea cea noua atunci va trebui sa le spunem despre Mesia care sa nascut in lumea nostra sa ne mantuiasca. Cui si unde aducem lauda si inchinare ? Daca templul e ocupat pentru ritualuri si oameni religiosi ce fac eforturi pentru apararea cararilor vechi ,va fi foarte greu sa-si faca loc printre ei oamenii care s-au indragostit de Cel ce le-a schimbat calea si viata si in fata caruia vor sa se inchine altfel decat cei ce inca il asteapta pe Mesia.

 14. vorbea cine pe aici de dispretul baptistilor fata de penticostali si faptul ca baptistii i-au numit pe penticostali eretici.

  reversul este cat se poate de valabil: penticostalii vor acuza intotdeauna baptistii de erezie pentru ca limiteaza lucrarea Duhului, iar tot penticostalii vor dispretui baptistii din acelasi motiv.

  deci, ar fi mai bine sa renuntam la victimizari si sa trecem la dezbateri sanatoase, pe text, asa cum a scris dr. Aurelian Chibici.

 15. Aveti dreptate dr. Chibici, ce este trist e ca puterea Duhului Sfint este confundata cu extazul produs de muzica rock . Ce am observat , cind eram mic si tata se intilne cu alti frati dupa biserica, comentarile erau ” ce ne-am bucurat la biserica, ce bine a fost la biserica, a fost har la adunare astazi”. Comparat acel limbaj cu: ” ce bine a predicat fratele, ce bine a cintat sora, programul a fost foarte bun astazi(am folosit numai exemple pozitive). Experienta crestinului s-a mutat din inima , de la bucuria interioara la cea exterioara care depinde de calitatea programului de pe platforma.Si mai este o observatie, majoritatea bisericilor penticostale sint penticostale in teologie, ca in practica cu toata teoria noastra , lasam de dorit, vorba lui Caragiale”ele exista, dar lipsesc cu desavirsire”( exagerez un pic)

 16. Textele din Galateni 1:8 si Apocalipsa 22:18-19, nu lasa nici o cat de mica portita in a limita in anumite portiuni lucrarea Duhului Sfant in timp. Ori totul ori nimic. Pavel apostolul zice ca. Dumnezeu imparte darurile Sale potrivit cu nevoia Bisericii. Nimic de prisos si nimic in lipsa.
  Daca vorbim despre intelepciune, cunostinta, credinta, darul carmuirilor, a ajutorarilor, darul de invatator, cu ce drept invatam credinciosii, ca darurile de putere si manifestare, cum ar fi, darul tamaduirior, a minunilor, proorociile, vorbirea in limbi si talmacirea limbilor, le ignoram cu sustinerea ca ele au incetat. Pe care text Biblic se sustine stoparea darurilor de putere?
  In zilele noastre sute si mii de credinciosi recunosc mana lui Dumnezeu, in vindecari si izbaviri miraculoase, de care am avut si eu parte. Cum putem noi sa le spunem credinciosilor ca Dumnezeu nu mai vindeca si nu mai face minuni in zilele noastre?
  De aceea marimile bisericii Baptise, nu au voie sa puna credinta Baptista mai presus de Biblie. si sa-i excluda pe cei ce vor o mai mare apropiere de Dumnezeu, cu post si rugaciune.
  Petru vede lucrarea Duhului Sfant peste timpul apostolic cand zice: Pentru voi, pentru copiii vostri si pentru cei ce sunt departe acum in ori care numar ii va chema Domnul, Dumnezeul nostru. Sa nu ne facem vinovati de a-i duce pe oameni in ratacire.
  Ca mai sunt unele exagerari in manifestari de “lauda si inchinare” nu le accepta toti credinciosii care considera casa Domnului o casa a rugaciunii, si a cinstirii lui Dumnezeu cu evlavie, si nu cu bateri din palme si fluieraturi. Aceasta m-a facut sa scriu carticica, “Lauda si inchinare sau foc strain?” Fara intentia de a supara pe cinva ci pentru a reveni la cararile vechi, de care unii inoitori rad, dar care a avut succes. De aceea pana la revolutie, cei convertiti in proportie de 80% au fost adusi de credinciosii de rand, credinciosi si exemple de urmat, pe cand acun cand amvoanele sunt ocupate de specialisti, cu inoiri care nu au a face cu cinstirea lui Dumnnezeu si evlavia, venirea la pocainta stagneaza.

 17. Si eu sint alta persoana,de care Dumnezeu sa indurat si a avut mila de mine, imbracandu-ma cu putere pentru a face fata tuturor „Eurachilonurilor” ce mi-au stat impotriva. Din toate Domnul prin Duhul Sfint m-a scos biruitor.
  Slavit sa-i fie Numele in vecii vecilor.Amin!

  Domnul este Cel care „dirijeaza”lupta prin Duhul Sfint si-n acest „Eurachilon.”

 18. @observator&viorel chis,
  Din cele afirmate de Dvs.se retine ca toate aceste -dezbinari,certuri,invidii etc- sau datorat si continua din „batalia” pentru „scaunul lui Moise”.
  . Partial este ADEVARAT.

  Astazi ,acum si aici, Dumnezeu nea BINECUVINTAT ca;
  1)- sa FIM TOTI pastori,
  2)-sa STAM TOTI pe scaunul lui Moise(amvon) care este COMPUTERUL( laptopul lui Nelutu)
  3)-sa VESTIM EVANGHELIA-Cuvintul lui Dumnezeu.
  4)-sa NU STRICAM Cuvintul lui Dumnezeu
  5)-sa CROIM carari drepte
  …….mai enumerati si dvs.incontinuare………….

  ORI NOI CE FACEM..???

  Poate se intreaba cineva;
  Pai cum vine asta,ca sint SINGUR cu LAPTOPUL in fata mea..???

  Eu vreau sa-ti spun ca NU ESTI SINGUR, deoarece;
  a) – „Dumnezeu din cer vegheaza
  Si ne cerceteaza azi prin Duhul Sfint”

  b)- Ceeace” tiparesti” si trimiti in” eter” este „preluat” de un inger;
  „…care zbura prin mijlocul cerului ,cu o Evanghelie vecinica,pentruca s-o vesteasca locuitorilor pamintului,oricarui neam,oricarei semintii,oricarei limbi si oricarui norod…
  ..El zicea cu glas tare;”Temeti-va de Dumnezeu si dati-i slava,caci a venit ceasul judecatii Lui; si inchinati-va Celui ce a facut cerul si pamantul,marea si izvoarele apelor!”(Apoc.14;6,7)

  c)-Ceeace faci tu acum se cheama EVANGHELIZARE deoarece Cuvintul lui Dumnezeu-pe aceasta cale-intra la vederea si citirea lui de catre MILIOANE de oameni.

  d)-Numai Dumnezeu stie CITE suflete SINT CERCETATE si se INTORC la Domnul.
  SINTEM CONSTIENTI DE ACEST FAPT..??

  e) -Raspandim noi- DREPT sau NU -Cuvintul lui Dumnezeu-„care este SABIE cu doua taisuri” sau NU…??

  f)-Ce fel de EPISTOLE VII CITITE sintem NOI..??

  g)-Ce fel de OAMENI trebuie sa fim NOI…???

 19. Adevarat,adevarat.. este ca Dumnezeu DECIDE ,locul,timpul si imprejurarea in care SE INDURA si BOTEAZA cu Duhul Sfint pe o anumita persoana

  Personal cunosc persoane,care au fost botezate de Dumnezeu cu Duhul Sfint INAINTE de a intra in apa botezului, …dar in cele mai multe situatii ,botezul cu DS. a fost DUPA botezul in apa ,dar NUMAI LA CEREREA celui in cauza.

  In aceasta privinta SINGURUL care ne poate LAMURI pe deplin este NUMAI Dumnezeu,fapt pentru care ii PROPUN lui Shifu;
  Sa CEARA prin POST si RUGACIUNE o AUDIENTA la Tatal Ceresc -prin Domnul Isus Cristos -in vederea CLARIFICARII personale asupra acestui act dumnezeiesc.

 20. Aveţi dreptate nu trebuia să spun de chestiunea aceea. Trebuia s-o păstrez pentru mine. În focul discuţiilor nu cântăreşti întotdeauna bine. Din respect pentru persoanele implicate nu voi da locul şi numele nimănui, cerând iertare cititorilor pentru jumătatea de măsură.

 21. Poate că trebuia să scrieţi numai fraza a doua: „În fine, Dumnezeu să judece nu eu, care e trezire și care nu.” Pentru că El singur cunoaşte adevărul. Trezirea o dă El şi nu standardele noastre determină ce este o trezire şi ce nu.
  În privinţa botezului cu Duhul Sfânt, există aşa cum menţionaţi cele două opinii: Cred că ar trebui un dialog foparte deschis pe această temă şi să lăsăm ca Biblia să decidă care din ele este bună. Deocamdată fraţii baptişti au etichetat părerea penticostală (pe care o are şi iosiţ Ţon) drept eretică. Eu continui să cred că este biblică, şi nu eretică.

 22. Pentru fratiorul nostru Octavian un mic raspuns intrebarii ridicate ;”Cu tot respectul va rog sa raspundeti daca dvs i-ati pune la predica pe exponentii unei grupari (religii) care va considera atat de erectic incat in congreatia lor, cei care isi manifesta crezul baptist, sunt ostracizati public?”In primul rind scuze ca intervin in comentariu !!!Sa nu uitam ca astfel de evenimente sau intimplat si in primul secol !!!Si atunci;chite dominatiuni (grupari ) exzistau?Toate aceste grupari care erau conduse prin lideri care aveau pretentii la scaunul lui Moise cunosteau realitatea si puterea mesajului care azi noua ne este expus prin evangheliii si epistole?Sau ce ne este descoperit?Atita timp chit tinem mai mult la cerinta doctrinala dechit la descoperirea PUTERII DUHULUI SFINT mereu o sa fie probleme si mereu o sa fie dezbinari si atacuri de subiecte!!!De ce ?Din cauza cerintei doctrinale!!!!!!Sa nu credem ca aceste dorinte doctrinale nu doresc ;”VESTIREA EVANGHELIEI”.Toate au aceiasi dorinta insa in moduri si regului bine stabilite de cei din conducere !!!Cu aceiasi problema s-a confruntat si apostolul Pavel si de aceea el ce scrie prin epistola sa catre Galateni?Sa citim cu o mare atentie capitolul unu si oare ajungem sa inelegem mesajul?Si sa descoperim unde si in ce greshim?

 23. DRAGO,
  eu doar am explicat succint diferența dintre baptiști și penticostali din România. Nu am spus nici ce cred eu, nici ce este bine sau ce nu este bine, doar am expus diferența „majoră” regăsită în mărturisirea de credință a celor două comunități și am afirmat că eu cred că este doar o neînțelegere de termeni în cea ce privește botezul și umplerea cu Duhul Sfânt, dar pentru că aceasta neînțelegere nu pune în pericol mântuirea omului, cele două comunități pot să rămână în alianță și să lucreze împreună pentru aducerea sufletelor pierdute în Biserica lui Isus Christos.

  Dumnezeu este unic, El nu a creat două lucruri identice ca de pildă mâinile noastre, ochii, amprentele, etc., sunt diferite, tot așa și cei ce cred în el nu vor fi niciodată identici întrutotul și mă opresc aici ca să nu zic mai multe, de aceea cred că datoria noastră nu este să punem etichete ci mai degrabă să căutăm să facem voia lui Dumnezeu și să trăim în pace ca să putem vedea slava lui Dumnezeu.
  Trupul lui Hristos este unul, dar mădularele sunt mai multe, diferite dar fiecare sunt importante și de aceea îmi doresc ca Dumnezeu să ne dea pace și înțelepciune ca nu cumva aceste neînțelegeri care probabil vor fi rezolvate doar în ziua Domnului, să dea oportunitatea celui Rău să aibă vreun profit din toate acestea.

  Baptiști datorită faptului că sunt copii lui Dumnezeu, au în ei dragostea Tatălui lor așa ca aceasta înseamnă că frați penticostali nu trebuie să își facă probleme pentru ca un baptist autentic îi iubește, aceasta înseamnă că îi și acceptă.
  Tot așa penticostali care au primit dragostea, prin Duhul Sfânt în inimile lor, sunt convins că îi iubește pe frați baptiști și trec peste neînțelegeri pentru că cei ce fac parte din Biserica lui Hristos știu că cea mai mare dintre toate este DRAGOSTEA, ea acoperă totul…

  Fie ca la nașterea Mântuitorului să ne umple inimile de pace și bucurie!

 24. chestia cu zicala despre sotie, ar trebui sa se aplice si barbatilor, ca multi is bagatori in seama si atat.

 25. Care trezire de la Zalău? Cu părere de rău, dar dacă aia e trezire…
  În fine, Dumnezeu să judece nu eu, care e trezire și care nu. În privința lui Iosif Țon, dumnealui a spus cu gura lui, în predica de la Apele Vii din Timisoara (18 noiembrie 2010), că botezul cu Duhul Sfânt s-a petrecut, în cazul domniei sale, după momentul crucial al descoperirii lui Cristos (convertirea bănuiesc…) Ei, credința în botezul cu Duhul Sfânt după convertire e fundamental penticostală; baptiștii cred că botezul cu Duhul Sfânt are loc în clipa convertirii. Mai simplu de atât nu se poate…

 26. Dacă vi s-a întîmplat să fiți invitat la o biserică după care nu v-a băgat nimeni în seamă (urât, foarte urât într-adevăr), atunci ori spuneți unde, când și cine, ori nu spuneți nimic. Așa, umblăm cu jumătăți de măsură, nu? Cum, trebuie să recunosc, umblu și eu de vreme ce nu-mi dau numele…

 27. bune si pertinente observatii frate Octavian,sa ne rugam pentru cei care fac confuzie intre religie si credinta si le pun pe acelas loc.Cit despre repulsia fratelui Negrut fata de fratele Ton se vede de la distanta.

 28. @octavian,
  Nu te ingrijora de nimic.
  Tata este in control.
  Vei vedea cu ochii tai cum ,parte din oile.oitele si mielusei din locatia respectiva ,se vor pregati si vor” migra ” spre alte locatii,la alti pastori.

 29. Stimate domnule pastor (ambasadorul),
  Dvs spuneti „nu înțeleg preocuparea cultului penticostal vis-a-vis de deciziile consiliului uniunii baptiste”. Haideti sa va pun o intrebare. Sa presupunem ca dvs, ca pastor baptist, faceti o alianta cu biserica luterana (vorbim doar ipotetic) si urmeaza o colaborare stransa in care initiati proiecte impreuna, pastorii luterani vin si va viziteaza, dvs faceti colecte s.a.m.d. La un moment dat, aflati ca, conducerea bisericii luterane cu care dvs ati facut „alianta de colaborare”, ii ostracizeaza (ii pune sub disciplina bisericeasca) pe cei care predica botezul adultilor, una din doctrinele de baza ale baptistilor. Va intreb: „ati fi preocupat de decizia conducerii luteranilor sau nu”?
  Va rog foarte mult sa fiti sincer pt ca situatia este una similara. Daca Paul Negrut are tupeul sa iasa cu scrisori publice in care sa spuna ca bisericile baptiste nu ar trebui sa-l mai accepte sa predice pe Iosif Ton pentru ca s-a dat cu o grupare, care are doar ceva in plus fata de cultul baptist, invatatura cu precadere penticostala, nu considerati ca aceasta este un semnal de alarma pentru penticostali? Daca crestinii cu invatatura cu tenta penticostala (cum sunt Strajerii) nu mai au ce cauta sa predice in bisericile baptiste si chiar mai mult, sunt pusi sub disciplina bisericeasca, nu credeti ca se impune si din partea penticostalilor sa isi delimiteze legaturile cu acesti pastori baptisti? Cu tot respectul va rog sa raspundeti daca dvs i-ati pune la predica pe exponentii unei grupari (religii) care va considera atat de erectic incat in congreatia lor, cei care isi manifesta crezul baptist, sunt ostracizati public?

 30. Sora Mia! Cred ca nu mai este cazul sa ne mai necajim atat. Avem atatea de facut astazi, ca nu ne putem permite sa ne mai consumam cu ieri. As fi foarte bucuros daca imi dai sansa sa ne intalnim din nou, fie in San Bernardino, fie in Orange County la vreo adunare, sa avem putin timp sa sa depanam impreuna lucrurile din Scriptura care ne sunt atat de valoroase pentru viata noastra. Am experiente minunate cu frati baptisti (sunt foarte apropiat cu multi dintre ei). Vreau sa-ti spun ca mantuirea nu a inceput de la noi, dar nici nu se gata la noi, acum vedem in parte, dar eu pot fi completat de altul, dupa cum si altul poate fi completat de mine. Cat despre fratii de care am discutat cu oarecare ”patima”, trebuie sa sti ca i-am cunoscut bine, am fost vecin cu unii dintre ei (de la vecin de gard, pana la vecin de strada, mai mult, Oprea Romulus fiind sotul soacrei mele, al doilea, dupa moartea sotiei lui) asa ca nu am fost departe de cunoasterea lucrurilor. Binenteles, ca si acum, eu le vad din punctul meu de vedere.
  In rest sa ai, impreuna cu familia si prietenii un Craciun Fericit, si va urez la toti pe aceasta cale LA MULTI ANI!
  Cu stima, Liviu.

 31. Actiunea intreprinsa de liderii cultului baptist este un semnal clar pentru toate bisericile penticostale de pe mapamond. Rev. Paul Negrut a predicat in multe biserici penticostale din SUA in care s-au facut colecte „bogate” pentru el. Se pare insa ca pt domnia sa penticostalii sunt doar buni cotizanti in rest ii considera eretici. Daca cele doua denominatiuni crestine (baptisti si penticostali) se considera „surori”, ar trebui ca ambele parti sa se incadreze in spiritul de „fair play”. Cate biserici penticostale cunoasteti in care frati au fost pusi sub disciplina pentru ca „au propovaduit invatatura baptista” in bisericile penticostale? Nici una. In schimb, bisericile baptiste se pare ca fac un abuz si ostracizeaza niste oameni nevinovati. Consider ca acest Paul Negrut ar trebui sa evalueze activitatea „strajerilor” in ansamblu si atunci va constata ca la intrunirile acestor oameni s-au convertit multi oameni, s-au produs treziri spirituale etc. Se pare insa ca spiritul de „religie” e mult mai puternic decat „apararea credintei”. In privinta lui Iosif Ton, reverendul Negrut ar trebui sa fie cinstit si sa recunoasca faptul ca atitudinea (de invidie) a lui fata de acesta dateaza de peste doua decenii. In tot acest timp, numerosi frati baptisti i-au sugerat fratelui Paul Negrut sa-l invite pe Iosif Ton sa predice la biserica Emanuel (la care el a contribuit enorm) dar a ramas „surd” la toate aceste indemnuri. Acum, ca o rabufnire de megalomanie, sare la gatul strajerilor care l-au primit cu bucurie pe fratele Ton la intrunirile lor la care au participat si multi necredinciosi.

 32. Care e rostul întrebării Rodicăi Boțan?

  Ce ar trebui să înțeleg din întrebare, în afară de faptul că pusă cu rea intenție?

  Nu e primul blog pe care boscorodește la adresa mea. Și ce dacă?

  Sînt în Oradea de 15 ani, și pe Internet de 8 ani.

  Oamenii mă cunosc destul de bine ce fac și CUM sînt!

  Am o droaie de amici la pocăiții din România (și din străinătate), încît să știu destule din ghetoul evanghelic.

  Strategia și obiectivele mele nu sînt subminate în nici un fel de astfel de întrebări gen „Să vorbească și nea Ion, că și el om”.

 33. @pacevoua,

  In sfirsit-dupa NU PUTINE lupte”spirituale” -prin postarea expusa-Dumnezeu ne „stringe „si ne „aduna”-de prin „piete si tarabe”-la O MASA ROTUNDA -unde cu totii -putem sa zicem” Slava lui Dumnezeu in locurile prea inalte,si PACE pe pamant intre oamenii placuti Lui.”

  Ca un -incepator(novice) -pe drumul cresterii spirituale(grow up)- eu citesc acum Biblia -Vestea Buna-care ne descopera ;
  a)-voia lui Dumnezeu cu privire la om
  b)-pe Isus Cristos,fiul lui Dumnezeu
  c)- pe Dumnezeu Duhul Sfint cu darurile Sale

  Tema ,pusa in discutie,se refera la Doctrinele -„bazate” fiecare in parte pe UNICA BIBLIE (Sola Scriptura) -dar care AU SEPARAT credinciosii in CULTE (tabere) diferite,mai mult sau mai putin ANTAGONICE intre ele.

  Deaceea este de o importanta VITALA ca la aceasta MASA INTINSA sa participe TEOLOGII plini de DUHUL SFINT (conf 2 Tim;16,17) in vederea „descalcirii” acestui”ghem incalcit „spiritual.

  La inceput asi avea citeva intrebari,pentru calarificarea mea,vis-a-vis de subiectul postat cu -parte-din explicatii;
  1)- Unde este scris in BIBLIE(nu alte lucrari colaterale) ca;
  a)-Darurile Duhului sau manifestat „NUMAI in perioada Apostolica ca sa ajute la canonizarea invataturilor domnului Isus si a apostolilor..”..???
  b)-Darurile Duhului „..au incetat odata cu scrierea apocalipse..”???

  2)- Unde este scris in BIBLIE(nu in lucrari colaterale) ca;
  a)- Duhul Sfint lucreaza FARA darurile sale LUATE IN TOTALITATE ci numai PARTIAL…???
  b)- Fagaduinta primirii Duhului Sfint -inclusiv a darurilor Sale(conf.Fapte 2;38,39)- a fost NUMAI pina la o anumita data..care este data aceasta..??
  c)- Fagaduinta primirii Duhului Sfint -inclusiv a darrurilor Sale- este la timpul PREZENT ” ..pentru voi,pentru copii vostri si pentru toti cei ce sint departe acum,in oricit de mare numar ii va chema Domnul,Dumnezeul nostru.”
  Ce va fii cu „numarul celor ce ce sint departe acum de noi.”..???

  3)-Sa „implinit” numarul sufletelor dintre neamuri-chemate , pregatite si mantuite de Dumnezeu.-prin Duhul Sfint insotit de darurile Sale….??

  4)- Pe linga BIBLIE-Cuvintul lui Dumneze( Sola Scriptura) si Duhul Sfint- care ne invata- mai este nevoie de un Ilie pentru lamurirea problemelor teologice..???

  5)-Mai este valabil si de actualitate Cuvintul domnului Isus rostit si scris la Luca 16;31..”Daca nu asculta pe Moise si pe prooroci, NU VOR CREDE nici daca ar invia cineva din morti.”..???

  Imi rezerv dreptul de a veni si cu alte intrebari,pe viitor,pentru clarificare si intelegere.

  MERRY CHRISTMAS!

  PACE VOUA!

 34. @viorele,
  prin citarea Rom;13;11 -tu il superi pe ” gamaliel”
  care afirma mai jos ca..” ..n-a sunat ceasul inca..pentru penticostali..”
  Frateste, puneti-va de acord, avind la baza Biblia.

 35. D-le Alin Cristea,
  Furtul este in „gena ” romaneasca.
  Asa ca -nepracticarea furtului-ar conduce la un”derapaj si situatie anormala” in tagma „gintei”latine.

 36. @simut
  Fiind pe drumul”grow up” in crestere spirituala, am folosit si eu expresiile mentionate „bingo” si „good punch” ca urmare a participarii mele la o evanghelizare ,unde predica de baza ,a fost tinuta de un frate american.
  Acest frate ,pe linga insistentele cu care cerea publicului sa zica mereu „Amin” utiliza si expresiile amintite mai sus,ca semn ca -asa este.
  In acest context am utilizat si eu aceste expresii.
  Daca te-au deranjat NU le tine in seama.
  Cu privire la -folosirea femeilor pentru a predica dela amvon- aceasta actiune se desfasoara-cam de multisoara vreme- si-n unele situatii sau inregistrat rezultate extraordinare.(ex.Kathrin K.)
  Dumnezeu se foloseste de CINE vrea El.

  BDW asa cum spui si tu,cunosti „zicatura” romaneasca-
  „Dai OCUPATIE sotiei,caci daca nu ISI GASESTE ea.”

  „Savuram din plin” – astazi si AICI- acest adevar.

 37. @gamaliel,
  Cunosti tu „ceasul” lui Dumneze..??
  Caci „ceasul acela..” nici Fiul nu-l cunoaste,numai Tatal.

 38. ” Stimabila Mia”

  Chiar daca nu mai raspunzi, eu vreu sa te asigur ca raman incontinuare in „atmosfera de iertaciune si pace „pe care v-am propus-o si cerut-o in acelasi timp.

  Pe mine ma „obliga” Prov.26;5 ca sa-ti raspund,dupa cum urmeaza;

  Am remarcat urmatoarele-daca nu cumva ma insala duhul-asa cum afirmi tu ;

  a) – Nu esti din Caransebes ci dela „periferia” Caransebesului( afirmatia ta la raspunsul dat fr.L.P).

  b)-In timpul de 67′ ( de la raspunsul catre mine 3;45pm la raspunsul catre Lizzi 4;52pm) te-a apucat „rasu-plinsu” purces dintr-o „adanca sfintenie” cum ii sta bine unei „femei credincioase.”

  c)- Nu cumva ai si „cazut” in timpul „rasului sfint” de 67minute si dupa..??

  d)-Continua si-n prezent rasul tau..?

  e)-Dupa tonul,vocabularul si expresiile folosite-la editarea celor doua raspunsuri- se degaje o”sfintenie bolnavicioasa(cronica)” provenita prin studierea din”frageda tinerete” -in cele mai mici detalii- a operelor (perlelor) lui CARAGIALE la PERIFERIA Caransebes.

  e)-” Hardul tau cerebral” -in loc sa fie „incarcat din belsug” cu Cuvintul lui Dumnezeu, scris in Biblie-este „INFECTAT” cu „PERLELE lui Caragiale” culese NU NUMAI din pietele „Matache” si „Obor” ci si din piata „INDEPENDENTEI” -locatii cu care este SETAT ” GPS-lui tau mental” localizat in CREIERUL mare.

  Oare cat o fi de .MARE..creierul tau..??

  f)- „Perlele(roadele) „cu care esti SUPRASATURATA si pe care le AFISEZI si le DESERTI PUBLIC la adresa comentatorilor ITI FAC CINSTE..??
  SE VEDE CHIPUL LUI CRISTOS IN TINE..??? caci EPISTOLA VIE ESTI si te citesc atatia..

  g)-Recomandarea mea -daca vrei sa tii seama de ea-este ca;

  1)-AI URGENTA NEVOIE de DEVIRUSARE .
  2)- Roaga-te Domnului cu POST si RUGACIUNE care te poate DEVIRUSA si iti ” INOIESTE MINTEA”(Rom.12;2)
  3)-Daca NU reusesti in acest mod MERGI la SCOALA lui Demeter.

  Si ca sa te „desfatezi”mai departe in
  „perlele brand Caragiale” inchei ;

  PUPAT ,PIATA INDEPENDENTEI

 39. Trebuie să ne aducem aminte că primi șapte slujitori pe care i-a avut comunitatea Penticostala au provenit din comunitatea Baptistă așa se poate explica de ce învățăturile doctrinare în esență sunt aceleaș, excepție fiind doctrina despre Duhul Sfânt unde sunt câteva diferențe majore.

  1. Botezul cu Duhul Sfânt sau în Duhul Sfânt.
  Atât baptiști cât și penticostali cred și mărturisesc botezul cu Duh Sfânt.
  Baptisti cred că botezul cu Duhul Sfânt este efectuat în momentul convertiri iar penticostali cred că este un moment distinct față de momentul convertiri.
  Baptiști cred și mărturisesc că atunci când Domnul Isus Christos este în viața omului ca rod al credinței și pocăinței, are loc botezul cu Duhul Sfânt care nu trebuie confundat cu botezul în apă, botezul cu Duh Sfânt are loc înainte de botezul în apă.
  Penticostali cred și mărturisesc că ceea ce baptiști numesc botez cu/în Duh Sfânt este echivalentul nașteri din nou, adică când omul acceptă planul lui Dumnezeu cu privire la el devine o făptură nouă.
  În concluzie atât penticostali cât și baptiști chiar dacă sunt diferențe în folosirea termenilor în esență mărturisesc un botez al Duhului Sfânt care la baptiști coincide cu momentul convertiri și trebuie să aibă loc înainte de botezul în apă iar la penticostali botezul cu Duh Sfânt este o etapă distinctă care poate avea loc înainte sau după botezul în apă cu condiționat de născut din nou.
  Acum dacă excludem acești termeni naștere din nou și botez cu Duh Sfânt avem doar momentul convertiri fără să folosim termeni de specialitate putem să ajungem la concluzia că cele două comunități cred în botezul cu Duhul Sfânt diferit dar mărturisesc un moment unic al convertiri fără de care botezul în apă nu are nici un efect.

  2. Botezul în/cu Duhul Sfânt și umplerea cu Duh sfânt
  Baptiști cred că datoria omului care a fost botezat cu Duhul Sfânt ca urmare a acceptări planului lui Dumnezeu cu privire la viața sa este să caute să fie umplut cu Duhul Sfânt.
  Penticostali cred că datoria omului care a acceptat prin credință și pocăință planul lui Dumnezeu trebuie să caute ca după nașterea din nou să fie botezat cu Duhul Sfânt ca să ajungă la plinătatea Duhului lui Dumnezeu.
  În concluzie dacă facem rabat de la folosirea de termeni pe lângă convertire în mărturisirea și credința celor două comunități avem și plinătatea Duhului sau umplerea cu Duh Sfânt.
  Penticostali cred ca omul trebuie să dorească botezul cu Duh Sfânt și să îl ceară de la Dumnezeu.
  Baptisti cred de asemenea ca umplerea cu Duhul Sfânt trebuie dorită de credincios și cerută lui Dumnezeu.

  3. Darurile Duhului.

  Baptismul clasic este cesaționist adică credința că darurile Duhului au încetat odată cu scrierea apocalipsei și finalizarea scrierilor apostolice. Ele manifestându-se doar în perioada Apostolica ca să ajute la canonizarea învățăturilor Domnului Isus și a apostolilor, cuprinse în Noul Testament și să slujească prin semne miraculoase ca marturi pentru cei ce aud Evanghelia cu scopul ca acestea să o creadă. (este doar esența…)
  Penticostalismul este opusul, crede că Duhul Sfânt și astăzi se manifestă prin daruri ca și la începuturile Biserici și că Duhul care este Suveran împarte daruri biserici cum voiește pentru sfințire, edificare și desăvârșire.

  Aceasta ar fi dragi frați diferența dintre baptisti și penticostali suntem în alianță pentru ca aceasta nu pune probleme majore în doctrina despre mântuire și este cred personal doar o neînțelegere a termenilor folosiți în Biblie.

  Îmi doresc o confruntare dintre cesaționism și continuanism dar nu prin vorbe ci prin fapte… dacă cele două convingeri teologice ar avea un Ilie ar rezolva problema teologică care v-a dura până la revenirea Domnului Isus Christos între cele două comunități.

 40. oh, ce mare dreptate ai!!! Si culmea ca sunt si eu femeie dar…mare drepate ai!! Ma crucesc si eu cand citesc, dar din pacate nici unii barbati nu’s mai breji, Doamne ajuta-ne! 🙂

 41. Alin Cristea…”Eu am fost în ultimele săptămîni, în treacăt, și pe la Străjeri și nu am văzut nimic de genul ăsta.” …
  Intrebare:
  -Erai „treaz”…(banuiesc ca trebuie sa fi treaz ca sa vezi ceva…)

 42. Se vede ca intre unele Biserici penticostalii si baptistii se cearta si in altele ei se accepta si azi la noi in o biserica penticostala sora de credinta din gruparea baptista si a expus minunea de vindecare si volumul de poezii!Poate o cunoasteti si stiti prin ce vindecari a trecut ! Este sora noastra de credinta „Marusia Jaworska”.Si ea prin cuvintul de prefata a volumului de poezii ,astfel scrie;”Nu am pretuit nici timpul ,nici viata asa cum se cuvine pe chind eram sanatoasa si Domnul m-a facut sa ma pocaiesc ,sa ajung astfel sa apreciez si sa folosesc in mod corespunzator timpul virtual ce ni-l da cadou.Nu sint vrednica sa-I multumesc pentru toate binecuvintarile Lui imense din viata mea”deci noi ajungem sa apreciem si sa ajungem la astfel de colaborari?sa nu uitam ca toti trebuie sa ajungem in staulul domnului si mintuitorului Isus Hristos!!!!nu uitati ,pina nu este tirziu si sanatatea ,cugetul ,personalitatea va sint de folos!!!Ar fi pea trist sa respingem chemarea si invitatia DOMNULUI ISUS HRISTOS!!!!

 43. Puterea lui Dumnezeu este in jurul nostru si universul in care exzistam!Dar noi sintem cei care nu dorim sa deschidem ochii si sa ne trezim din intunericul in care exzistam ;Romani 13: este ceasul să vă treziţi în sfîrşit din somn; căci acum mîntuirea este mai aproape de noi decît atunci cînd am crezut.
  12Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua.

 44. Altă gură slobodă…

  Dar dacă venii vorba de tastatura (bărbaților), pot să menționez destule exemple de dezinformări și MINCIUNI ale unor femei în blogosfera evanghelică.

  Nu e vorba de lăsat tastatura pe mîinile femeilor, ci e vorba de obiceiurile unor muieri care cred că pot zice pe-acilea, pe Internet, MINCIUNI de parcă ar fi la taclale la coaforul din mahala…

  Mai sînt și polițiști prin zonă uneori…

 45. De unde știe Mia despre străjeri în termenii ăștia: „Cit despre strajeri, no thanks, am ameteala la bolboreseli, fandoseli si datul pe spate, “mi tiuie” urechile la galagie, ca sa nu mai zic ca am si alergii la coarne.”?

  Asta se numește… limbă slobodă!

  Eu am fost în ultimele săptămîni, în treacăt, și pe la Străjeri și nu am văzut nimic de genul ăsta.

  Dar m-am întîlnit cu baptiști de la Oradea, Cluj, Arad, Hațeg, veniți să vadă cu ochii lor.

  Nu prea am văzut mărturii.

  Poze nici atît.

  Din cîte știu, eu sînt singurul care am pus pozepe Internet de la întîlnirea Străjerilor.

  Atunci cum își permite comentatoarea Mia să vorbească așa de… slobod?

  Domnule pastor Petru Lascău, cît ne puneți răbdarea la încercare?

 46. Eu nu ma cert, mai nou ma distrez. Terapia prin ris face bine la stres, asa ca macar atita beneficiu am si eu.

 47. hahaha, madam Lizzi, „me place” cum zici dumneata cu fetele care se „risipira” pe acilea. Nu am mai ris de mult asa cu pofta il intreci pina si pe stimabilul Drago. You made my day.
  Uite ca eu, cum nu sint batuta in cap, nu mai iau dupa crezuri nescrise nu conteaza ale cui sint, iar de scris, scriu de pe linga casa, ca nu e departe cratita de computer. Pentru eficienta, mi-am tras un computer chiar linga cratita ca sa nu am probleme cu toate Lizzi-le care cred ca sint barbate. Si cind nu am chef de cratita, ma scoate barbatul out la lunch sau dinner, ca a zis ca nu m-a luat nici pe post de servitoare nici de fata in casa. El e multumit ca tot ce fac, fac din dragoste nu din obligatie. Te pomenesti ca o fi feminist si eu nu stiu. Chiar asa, mata de ce nu esti la cratita, inseamna ca nu te-a prea speriat „musiul cu pistolul in mina”, sau esti de alea, alea? Sau deja esti data afara de la baptisti si te incalzesc focurile strajeilor? Si by the way, deocamdata sint doar eu Mia, fara co., ca ma descurc si singura nu-mi trebuie asociate.
  Ce pacat ca nu mai traieste Caragiale, ca doamne ce material de carti ar avea.
  Cit despre strajeri, no thanks, am ameteala la bolboreseli, fandoseli si datul pe spate, „mi tiuie” urechile la galagie, ca sa nu mai zic ca am si alergii la coarne. Si nu vreau sa ma las indobitocita repetind la nesfirsit aceleasi cuvinte pina uiti cine esti. Te las pe mata sa continui „viziunile” strajerilor si sa te bucuri cu ei. Eu am cu cine.

 48. In Romania comunista, oricine nu era ortodox sau catolic declarat, era pocait, deci nu conta in ce biserica se intimpla ceva. Insa fratii de care vorbiti, nu erau neinfrinati, este atit de trist sa vorbiti asa de ei, mai ales ca sint convinsa ca nu ii cunoasteti personal. Fr. Radoi ar fi fost in stare sa moara pentru fratele Ton si pentru tot ce i-a indemnat dumnealui sa faca in dorinta de a obtine libertate religioasa n Romania. Poate ca de asta a si platit, ca s-a increzut in oameni. In rest, eu locuiesc pe aceleasi meleaguri cu dvs, in Orange County. Poate vreodata cind voi fi in zona voi vizita din nou biserica dvs. Ultima data daca nu ma insel am fost acolo acum citiva ani cu John Balizou din Africa.

 49. Stimabile DRAGO,

  Inca odata te-a inselat Duhul sau mai stiu eu cine. Eu nu sint din Caransebes si nu locuiesc in Romania de foarte multi ani, asa ca inceteaza cu presupunerile care te fac si mai mult de ris.
  Comunicatul uniunii baptiste nu e semnat de Paul Negrut, ci de
  Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România
  Arad, 8 decembrie 2010

  La ce faci tu referire probabil este un comunicat al lui Paul Negrut pe blogul dumnealui iar functia detinuta in cadrul uniunii, nu il face automat leader-ul lor. Asa ca inca odata inceteaza ca devii din ce in tot mai penibil. Asa cum ti-am mai zis, te cam crezi buricul pamintului si le stii pe toate. DA, s-a tacut atitia ani tocmai pentru ca nu s-a dorit denigrarea lui Ton, ci pocainta dumnealui. Ca sa vezi ca baptistii nu sar la beregata imediat asa cum crezi dumneata. Si pentru ca nu s-a pocait s-a ajuns la situatia asta.
  Cit despre rolul nostru in familiile noastre, nu-ti face griji, nu stiu mai nimic de familia Elisei, dar habar nu ai cit de binecuvintata sint eu si ce familie minunata am. Este ultima comunicare cu dumneata stimabile, ca daca voi continua, ma apuc sa il copiez pe Caragiale si mai fac o carte cu toate „perlele” care-ti trec prin cap. Oricum discutiile astea de mahala cu dumneata, ma coboara si pe mine si numai am chef de polemica cu cineva care ori este purtator ilegal de creier ( o „perla” a unui prieten) are ceva brain, dar nu il foloseste, iar daca nu are, nu prea avem ce discuta.
  Si cum zice vorba aia romaneasca, „cel mai destept cedeaza”, nu-ti voi mai raspunde la nici un comentariu. M-am distrat suficient.

 50. lizzi, sunt mai multe casnice la penticostali decat la baptisti.

  dar asta e o generalizare nedreapta, adica cea pe care am facut-o eu.
  e din aceeasi categorie ca si remarca ta.

  eu nu va inteleg: unii de pe site-ul asta tot dau inainte cu pacea intre frati, si tot din tabara voastra ies unii ca tine si ca drago.

  hei, drago,
  „good punch”? what are you, a 3 year old?

  grow up!

  in primul rand, daca lizzi e atat de mare eroina impreuna cu drago, de ce nu propuneti femei pastor, care sa predice in biserica de la amvon.

  by the way, sotia mea e in campul muncii. deci terminati cu balivernele si lovituri din astea in vant.

 51. Stefane,
  Daca ai fost prezent,la fata locului-Baile Felix,te rog posteaza – VEDENIA(proorocia)-care s-a dat cu referire la P.NEGRUT SI DEMETER& co.
  Esti -martor ocular- asa ca poti S-O REDAI CU FIDELITATE ,in toate detaliile.

  Este foarte IMPORTANTA marturisirea ta.

 52. Un citat de la cel mai cunoscut baptist in viata la ora actuala, John Piper( calvinist pe deasupra). Sper sa nu afle Negrut de postul asta, ca o sa-l declare eretic si pe Piper. Paul Washer(tot babtist) a descris seminarul babtist din Bucuresti „the liberal seminary from Bucharest”( si nu sa referit la liberal in sensul moral, ci teologic).
  Now the positive thing I want to say about the moderate Pentecostal teaching (represented by the Bennets) is that it is right to stress the experiential reality of receiving the Spirit. When you read the New Testament honestly you can’t help but get the impression of a big difference from a lot of contemporary Christian experience. For them the Holy Spirit was a fact of experience. For many Christians today it is a fact of doctrine. Surely the Charismatic renewal has something to teach us here. In sacramental churches the gift of the Holy Spirit is virtually equated with the event of water baptism. In Protestant evangelicalism it is equated with a subconscious work of God in regeneration which you only know you have because the Bible says you do if you believe. It is easy to imagine a spiritual counselor saying to a new convert today, “Don’t expect to notice any difference: just believe you have received the Spirit.” But that is far from what we see in the New Testament. The Pentecostals are right to stress the experience of being baptized in the Spirit.

 53. @mia&elisa,
  completare;

  In cazul ca NU AGREATI cu ce v-am propus eu -in commentul anterioar- atunci CONFORMATI-VA cu SFATUL -dat de SORA NOASTRA BAPTISTA Lizzi -postat pe 18/12/2010 5;37 -si care este in spiritul „invataturilor” scrise la Tit 2;4-5 astfel;
  „..ca sa invete pe femeile mai tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii..sa fie cumpatate,cu viata curata,SA-SI VADA DE TREBURILE CASEI, sa fie BUNE,supuse barbatilor lor,pentru-ca SA NU SE VORBEASCA DE RAU Cuvintul lui Dumnezeu.”

  Again..
  Leagane Doamne /Pe toti impreuna
  Cu lanturi/ Ce nu pot fi rupte

  O LEAGANE IN DRAGOSTE

 54. Bine gandit…meditat si intelept raspuns.

  Mai ramane sa SE AUDA si SA IA AMINTE si ” CONCILIUL dela IERUSALIM”

 55. 1.Ceea ce credem despre penticostali, teologia lor oficiala sau folclorica si modul in care o traiesc i se datoreaza si lui Iosif Ton.

  2.Afirmatiile sunt facute in contextul in care Iosif Ton sustine ca a vorbit in limbi inca din ’68, a primit descoperiri prin prorocie si treptat si-a dezvoltat o teologie penticostala. Si toate aceste lucruri le-a tinut secrete, intre timp producand declaratii ca cele de mai sus. Ai putea crede, citindu-i criticile ca el impartaseste crezul penticostal?

  3.Scrisoarea deschisa „Cine esti dumneata, frate Iosif Ton?” se incheie astfel:
  „Ai deschis, frate Iosif Ton, pentru multi oameni o larga poarta spre moarte spirituala. Frate Ton, mi-e o mila nesfarsita de dumneata; in Romania multi te plang ca pe un mort. Daca esti un copil al lui Dumnezeu, teme-te, caci nuiaua Domnului nu te va cruta. Daca nu esti un copil al lui Dumnezeu, ci tot ceea ce ai dumneata e numai in cap, iar inima ti-e goala, atunci dragul meu esti un pacatos pierdut care ai nevoie de pocainta si credinta. Intoarce-te la Domnul pana nu e prea tarziu! Cu durere, Aurel Popescu, 20 Februarie 1979.” http://mariuscruceru.files.wordpress.com/2010/11/popescu_ton.pdf

 56. In calitate de femeie baptista ma adresez acum fetelor care s-au risipit aici super aiurea discutand lucruri pe care numai Dumnezeu le poate elucida…..deci pt Mia et co.:

  Conform crezului „nescris” al baptistilor, mai exact instituit de catre cel „cu pistolul in mana”, locul femeii este acasa langa cratita, nu pe la conferinte, intalniri sau bloguri (etc), deci daca tineti la crezul baptist, dati fuguta repede sa vedeti ce mai e de facut prin gospodarie si lasati tastatura barbatilor. Asta daca nu cumva vreti sa va puneti rau cu crezul baptistilor sau daca nu cumva vreti sa fiti catalogate feministe emancipate, alea, alea…..In caz ca totusi va exclud baptistii pentru te mai miri ce, nu fiti triste, va primesc strajerii cu bratele deschise! :)))
  Pupici

 57. NU, SIGUR NU E TREZIRE AUTENTICA. AM FOST SI AM VAZUT SI AUZIT CONFERINTA FELIX. ACOLO DUHUL SFANT NU A CONVINS VINOVATIA PACATULUI….CA PE VREMEA LUI OLAH, CI DOAR PROCLAMATII POZITIVISTE ASEMANSATOARE CU ANUMITE VERSETE, DAR SCOASE DIN CONTEXT, FARA NEVOIA DE POCAINTA SI ASCULTAREA DE PORUNCILE DOMNULUI ISUS.

 58. Elisa..nu e nici o ura te asigur…e experinta unor ani buni cu cei pe care-i numesc ” fratii mei” cu toate ca in foarte multe situatii s-au comportat ca ” superiorii mei”. Da-mi voie sa-ti spun ca spre deosebire de tine..eu vorbesc de la fata locului …si nu ti-as dori vreodata sa ajungi ca sa cunosti ” hidosenia caracterului” multora dintre cei de pe aici care se incoroneaza corifei ai credintei baptiste perfecte. Stai linistita…ca veni-va vremea sa se arate public multe din ” mizeriile pe care acesti frati le facura pe aici”. Daca vrei sa citesti una mai recenta ti-o recomand aici….http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2010/12/15/scrisoare-deschisa-opriti-minciunile-si-calomniile/….

 59. Nu intelegi…ca n-a sunat ceasul inca la penticostali ! Marele Arhitect…Dumnezeu El trage ceasul…si tabileste ora trezirii. Poate dupa mai multe …ruguri aprinse …v-a suna ceasul si pe campiile penticostale.

 60. Aici se pune problema…” cercetati duhurile si vedeti de unde vin”
  Daca in viata unui asemenea om nu vezi dorinta dupa sfintire, daca dupa ce ” iese din prezenta manifestrilor Duhului Sfant” si este acelasi mincinos, lacom, curvar…etc…atunci n-are rost sa discutam… E DOAR O FORMA DE EVALAVIE SI O SMIOCAIALA POCAIASCA IEFTINA…face doar sa impresioneze.

 61. Nici vorba…dormi si multi dintre ei …la fel de linistit ca baptistii. Problema e ca acu suna ceasu la baptisti…poate maine suna la ei…da nu asta e problema noastra cand suna ceasul.Stiti care-i problema…CE FACEM ATUNCI CAND SUNA CEASUL DESTEPTARII?
  Avem mai multe optiuni:
  1.sa ne intoarcem pe partea celalalta..si sa asteptam sa se opreasca sunetul…continuindu-ne somnul!
  2.sa punem mana pe ceas si sa oprim noi sunetul…brutal, nu-i asa?
  3. să ne trezim si sa ne apucam de treaba!

 62. Sincer…cu toate riscurile cred ca as incerca dezvoltarea in marturisirea de credinta a intregului concept despre Duhul Sfant si darurile lui…Si pe perioada discutiei…as anula ” aceasta bula papala”…ba i-as invita si pe capii Strajerilor in comisia de revizuire.

 63. @mia&elisa
  Vorbind in chip de icoana -ca dela femeie la femeie – va raspund aici „la amandoua” deoarece:
  – amandoua sinteti ,si” locuiti”in Caransebes” ..!!!!!
  -va completati una/alta si-n comportament precum si-n vocabular..
  -sariti imediat”la gatul” celui care nu este de acord cu voi.
  – ar fi posibil „sa fiti una si aceeasi persoana(surori gemene) „care „va miscati rapid” dela o „taraba” la alta ,stil piata „matache” sau „obor”.
  – va „tremura” degetele ,batand tastatura pc-lui pentru a „improsca”cu tot felul de „dejectii” in stinga si -n dreapta,simtindu-va bine in „pielea „voastra ” pe „maidanul religios.”
  ………etc…..

  Dar sa lasam”firescul” si sa ne intoarcem la POCAINTA. Bine..??

  A)- Ca sa vedeti ca SINTETI GRESITE in acuzatia pe care mi-ati adus-o cu privire la „TRAGEREA DE LIMBA ” a lui Marius pe blogul lui, va redau mai jos actiunea luata de mine fata de el azi 17/12/2010.

  „Marius,
  Pentru-ca mi-ai pus o intrebare;
  Multumit?
  revin cu urmatoarele aspecte;

  Este libera ta alegere sa NU MAI DEZVOLTI-, mai analitic -AFIRMATIILE facute inainte,si la care ti-am solicitat lamuriri.
  Pentru-ca elisa ma ACUZAT ca AM INTRAT pe blogul tau SA TE TRAG DE LIMBA etc.
  eu VREAU PUBLIC
  sa-mi CER IERTARE ,daca te-am suparat cu ceva- DAR TE ASIGUR -cu tot respectul pe care ti-l port ca INTRAREA pe blogul tau NA FOST CU INTENTIA de care sint acuzat CI DATORITA AFIRMATIILOR TALE referitoare la fr.I TON si anume;

  a)- diferentierea pe care o face intre EVANGHELII si EPISTOLE.
  b)- vestirea UNEI NOI EVANGHELII.

  Avind in vedere ca -in ultimul tau raspuns-ai afirmat CA ESTE O PARERE PUR SUBIECTIVA, ca sint PROSTII( poate aceasta “rasucire la 180″ rezulta din EXPLICATIILE date de tine ..UNDEVA.)..

  TE ROG si eu

  CA PUBLIC SA-TI CERI IERTARE dela fr.I.TON despre care ai AFIRMAT PUBLIC acele PROSTII cu implicatii FOARTE GRAVE asupra imaginii lui.

  POTI FACE ACEST GEST..???

  Eu , again, te rog sa ma ierti si TOTODATA ii multumesc lui Dumnezeu si tie pentru GAZDUIREA mesajelor mele pe blogul tau.

  MERRY CHRISTMAS!!!
  GOD BLESS YOU & YOUR FAMILY!!

  B)- mia&elisa ;
  1)- al pct 5 afirmati;”Negrut nu este liderul baptistilor si nici al celor din uniune”
  Iata „vedenia” semnaturii lui pe scrisoare referitoare la I.TON si Strajeri

  Pastor Paul Negruţ,

  Vicepreşedinte cu educaţia biblică

  Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România.

  2)- elisa-
  a)-acum combati „puternic” legatura ta cu SECU si ma trimiti la CNSAS .
  Aici constat un „NUMITOR COMUN” intre SECU si CNSAS care esti TU.
  Ai pus-cumva-” umarul” la „mutarea”dosarelor dela SECU la CNSAS..???

  b)- te oferi sa-mi dai „PENIS’A” ta mie (este afirmatia ta) pentru ajutor.
  Iti multumesc,nu-mi trebuie,am destula sa DAU si la altii,..dar tu fii FOARTE ATENTA sa nu carecumva ,cineva SA-TI BAGE ceva in ea si s-o sfirsesti prost.

  3)-mia/elisa am citit scrisoarea lui A.Popescu catre I.TON scrisa in oct.1988-cu care va APARATI VOI acuzindu-l pe I.TON.

  Aceasta „dovada” NU VA APARA CI VA ACUZA(incrimineaza) pe VOI pentru urmatoarele capete;
  a)- timp de 22+ ani VOI ati FOST COMPLICI la ASCUNDEREA ADEVARULUI „balacindu-va”in MINCIUNA.
  b)- In tot acest timp VATI LAUDAT cu CUNOASTEREA DEPLINA a Bibliei si a ADEVARULUI dar vati SCALDAT in MINCIUNA
  c)- Dupa ce vati ALIMENTAT pe DEPLIN -timp de 22+ani-din HRANA pe care va adminstrat-o I.TON-ca pastor- ACUM veniti si SPUNETI ca NU LA-TI INDRAGIT si va INDOPAT cu FORTA o hrana nedigerabila.
  CE IPOCRIZIE… CE DRAGOSTE DE FRATE…

  In final,deoarece Cuvintul lui Dumnezeu ne spune ca
  SA TRAIM IN DRAGOSTE UNII CU ALTII,SA SPUNEM ADEVARUL UNUL ALTUIA si
  „.daca iti aduci darul la altar si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta…lasa-ti darul acolo,inaintea altarului si dute intii de impaca-te cu fratele tau,apoi vino de adu-ti darul”(Mat.5;23.24)

  Eu va propun SA BAGAM SABIILE IN TEACA si EU

  PERSONAL,PUBLIC , IMI CER IERTARE DELA VOI si va ROG sa ma IERTATI pentru TOATE GRESELILE si NEAJUNSURILE produse voua.

  PUTE-TI FACE SI VOI acest GEST PUBLIC fata de TOTI cei PE CARE I-ATI INTRISTAT..??

  LA POCAINTA ,CAINTA SI SMERENIE cu TOTII , caci altfel RAMANEM AFARA.

  Sa cantama cu TOTII ;

  Leaga-ne Doamne /Pe toti impreuna
  Cu lanturi/ Ce nu pot fi rupte
  O LEAGANE IN DRAGOSTE.

  MERRY CHRISTMAS.!!!
  My GBY.

 64. Pentru Elisa si Mia. Surorilor in Domnul! As vrea sa clarific cu voi anumite aspecte, care vad ca sunt oarecari diferente in gandirea noastra. Evenimentele anilor 70 le stim, sau le-am trait diferit. Caransebesul, care in acei ani nu era prea mare, a fost locul unor evenimente in poporul evanghelic (baptisti, penticostali), despre care orasul a vorbit mult. La 1 mai 1970, cand lumea era adunata pentru difilare (in fata statuii lui Dragalina), un om care nu apartinea de nici o biserica, Bela Bardocz, s-a urcat intr-un brad din parc si timp de 30-40 de minute a predicat blestemand pe toti cei ce erau acolo. L-au dat jos pompierii cu scarile lor lungi. Lumea spunea: „ati vazut ce fac pocaitii?” Fratii baptisti s-au scuturat usor, penticostalii nu l-au recunoscut, dar toti am suportat blama.
  In 1972, la inceputul verii, mare defilare a Bisericii baptiste prin oras cu ocazia funeraliilor sorei Ana Oprea. Oamenii au ramas foarte impresionati.S-a zis din nou: Ati vazut pocaitii? Baptistii au vorbit de la inaltime, penticostalii au tacut ca oricum erau in plus.
  Prin 74-75, unul de la penticostali, Gheorghita, se auto mutileaza. Din nou baptistii se dezic, penticostalii inghitind rusine. Blama in schimb a venit peste toti: Pocaitii…, apoi acel eveniment despre care nu suntem de acord. Dupa ani de incordare, lupte interne, ambitii de o parte si alta,poate influente exterioare, explodeaza afara, lupta se muta din interiorul zidurilor, pe strazile orasului, batai in plina zi, maini rupte, arestarea mai multor beligeranti. Lumea este in delir: Pocaitii… Blama am suportat-o impreuna.
  Acum cand privim in urma, vedem atatia (Radoi, Cocartau, Opea Romulus, Laie Olaru, Curut, Vuc, Huzu si cati or mai fi fost, dar in doua tabere. Dreptatea era de fiecare parte, dar nu a Stapanului, ci a lor. Domnul Isus ii spune lui Petru: Baga sabia, ca acei ce scot sabia vor muri… Ce discutam acum de credinciosia unora? Au fost doar ambitiile lor , fire pamanteasca neimblanzita, care a generat un val de blama peste toti credinciosii din oras. Domnul ISUS s-a rugat pentru unitatea ucenicilor „Pentru ca lumea sa stie ca TU M-ai trimis” Ioan 17: 21__, lumea in schimb a batjocorit credinta noastra, pe fiecare pocait, sincer sau mai putin.
  Da, am trait acele evenimente, am fost martor la fiecare dintre ele, chiar daca o oarecare sora nu ma cunoaste. Ca un tanar credincios am suferit din cauza inganfarii unor lideri si luptelor interminabile pentru influenta. Le-am condamnat atunci si le condamn si acum, pentru ca numele nostru a fost rusinat din cauza acestor neinfranati.
  Nu va suparati pe mine, dar aceasta este opinia mea.
  Pe Patric (Trica) Puraci l-am cunoscut dintotdeauna, mi-a fost dascal in primii ani, la Iaz. L-am iubit mult. Daca vreti un dialog mai apropiat, aveti aici e mail-ul meu. Cred ca este nepotrivit sa obosim pe altii cu problemele noastre. liviuspuraci@aol.com
  Cu stima, Liviu.

 65. Ei, frate Doru, nu cred ca e numai „atat”.

  Contextul poate ca nu permite schimbarea subiectului, dar s-ar putea ca tonul rautacios cu care sunt facute acuzatiile de mai sus sa fie generat de niste fapte reale din gradina penticostalilor. Impropriu zis – pentru ca omul vorbeste din inima lui…
  Totusi, vezi ca sunt listate – cu liniuta – multe lucruri. Chiar suntem inocenti la toate capitolele?

 66. Cunosc textul acesta şi la vremea publicării lui am reacţionat şi am contestat unele din chestiunile pe care fratele Ţon le-a observat la penticostali. Informaţiile acestea nu sunt cele din credinţa noastră, oficială, ca să spunem aşa, ci fac parte din teologia folclorică a multor penticistali. În ceea ce priveşte aceste erori, fratele Ţon are dreptate.

 67. Iata ce spunea Iosif Ton in „Ce aş dori eu să spun Cultului Baptist din România” (2006):

  „Penticostalii
  La ora actuală, cultul care creşte vertiginos este cel penticostal. Aici tragedia este şi mai mare ca la noi. Esenţa problemei este credinţa greşită că vorbirea în limbi este semnul mântuirii. Pentru mulţi, totul se reduce la credinţa că dacă vorbeşti în limbi ai primit Duhul Sfânt şi indiferent cât de păcătos eşti, lui Dumnezeu nu-i pare rău de darul făcut şi te duce în cer. Cu alte cuvinte, singurul lucru care contează este darul Duhului Sfânt a cărui prezenţă, susţin ei, este manifestată prin vorbirea în limbi. Roada Duhului este opţională: ea nu este obligatorie pentru mântuire! Desigur, aceasta este o erezie!
  Cu siguranţă că între penticostali există mulţi care Îl cunosc cu adevărat pe Domnul Isus şi trăiesc o viaţă curată în unire cu Domnul Isus. Tocmai de aceea trebuie să ne gândim la cultul penticostal şi să ne rugăm ca şi în acest cult, înfrăţit cu noi, Dumnezeu să trimită o trezire spirituală.
  Penticostalii sunt maeştri în a crea în adunările lor stări emoţionale foarte puternice. Ei ştiu să producă stări de mare entuziasm, care pentru mulţi se confundă cu prezenţa lui Dumnezeu. Atractivitatea emoţionalului este o forţă enormă şi ea explică, într-o oarecare măsură, succesul penticostalilor nu numai la noi ci şi în alte părţi.
  Eu vreau să le spun aici fraţilor mei penticostali că, datorită credinţei că vorbirea în limbi este semnul mântuirii şi a credinţei că aceasta nu se mai poate pierde indiferent ce fel de viaţă trăieşti, a intrat păcatul în vieţile multora. Ei trăiesc în păcat, dar modul de închinare emoţională din adunări le dă impresia că ei sunt pe calea cea bună. Eu vreau să le spun aici că Dumnezeu nu le va da nici lor o trezire spirituală până când nu vor trăi şi ei „pocăinţa pocăiţilor.” Dar aceasta nu se va întâmpla decât atunci când se corectează erorile de doctrină, deoarece Duhul Sfânt nu ne dă putere să răspândim credinţe greşite. „

 68. Elisa
  Dacă citim bine, Rusaliile au început în capitolul 2 din Fapte, şi au continuat şi vor continua până când Dumnezeu mai ţine lumea asta.
  Cât priveşte Biserica din Laodicea, se potriveşte destul de bine cu noi toţi, penticostali, baptişti, etc… (ca să nu-i supărăm, nu le punem numele aici).
  Nu ne putem bizui decât pe îndurarea Domnului.
  Vă doresc şi eu multe bucurii de Crăciun!

 69. Aveti dreptate, era de rUSALII, dar din pacate RUSALIILE nu s-au mai repetat.
  Frate Petrica, am si eu o intrebare, pentru DVstra si pentru baptistii, acum aici nu puteti sa raspundeti decit DVstra.
  Ceea ce spune Domnul Bisericii din Laodiceea se potriveste baptistilor? ori penticostalilor?
  Ori amindorura?
  Daca e si pentru unii si pentru altii nu avem decit o soluite: sa ne pocaim cu totii.
  Domnul sa se indure de noi toti.
  Multe bucurii cu ocazia sarbatoririi nasterii Domnului Isus Hristos.
  Pina atunci Domnul sa ne reaseze in cele mai bune lucruri si sa ne ierte.

 70. Drago, dosarele se citesc la securitate? de unde stii? NU la CNSAS?
  Unele au fost desconspirate pe unele bloguri crestine; tu de ce intri si la fratele Marius si apoi il critici in spate? Este corect?
  Esti barbat, ori esti femeie?

  Regret nespus, dar nu mai e putinta de iertare la cineva cre isi permite sa arunce cu vorbe acuzatoare; cere numele meu de la fr Petrica si fa cerere la CNSAS’dac acost ceva te ajut eu din penisa mea, nu de altceva, dar sa nu mori cu pacatul acesta; este o MAAAAAre minciuna; iar tatl minciunii este Diavolul/
  nu mai avem ce discuta; ma dezic total de cei acre isi permit asemnea afirmatii mincinoase.
  Putina rusinica lipseste..macar putina.
  Inainte se spunea sapte ani de-acasa; pacat, la inceput cind il trgeai de limba pe fr Marius, credeam ca esti un om de bun simt; nu cineva care o face cu scopiul sa-l denigreze pe alte bloguri.
  Barbat de-ai fi macar..ca pocainta nu este aceea , acre dupa o mustrae vine cu o insulta.
  Vezi acesta este duhul care locuieste in tine.Nu Duhul; intristind prin minciuni asupra copiilor Sai
  pe Cel care ne-a mintuit vom avea parte de o rasplata din partea Domnului.
  Eu ma lasa pe Mina Lui; a Lui este razbunarea.

 71. Frate Liviu Puraci,
  mi s-a spus ca nu ati fost membru la Carnsebes in acea perioada si ca , cu ocazia acelei razmerite au venit multi frati de la tara(numnele Puraci e f frecvent la Iaz);
  fratii Albai si Cocirtau daca nu au fost „atit” de credinciosi..sa inteleg ca din acest motiv Iosif Ton a facut bine ca i-a dat pe mina militiei ai apoi la inchisoare?
  Ei au fost sustinatori ferventi a lui Iosif Ton, dar cind a fost chemata militia s-a dezis de ei; e asa sau nu?
  stiti altceva cu privire la acest lucru?
  I-a indemnat la razmerita, apoi s-a detasat de ei.
  Am si citit despre acest eveniment, nu-mi amintesc exact daca la Centruldeistoriesiapologetica sau la Danut Manastireanu.
  Sora cu care am discutat azi dimineata nu va cunoaste; cind a izbucnit scandalul ea impreuna cu tatal ei au iesit afara.
  Inchisesera Comitetul bisericii intr-o camera, e asa?
  Deci indiferent cum ar fi fost fratii ( nu noi hotarim credinciosia cuiva) gestul a fost sub orice limita.
  Multa pace si bucurie sa aveti; daca sunteti din Iaz, cunosteam pe un frate invatator care s-a dus la Domnul acum vreo 2-3 ani; un om de mare bun simt; sfatuitor si documentat in multe; v-a fost cumva ruda?

 72. fratilor,aici nu este vorba de faptul ca baptistii nu au Duhul Sfint sau ca penticostalii detin „patentul”,ca sa o citez pe Mia,ci este vorba de manifesterea Lui in biserica unde tine de lider prin invatatura si libertatea de manifestare a Duhului dupa cum scrie in apocalipsa 3;20″iata Eu stau la usa si bat.Daca aude cineva glasul Meu si deschide…” lierul biserici ,a organizatiei inchide ori deschide cit se poate manifesta Duhul Sfint care este pentru toate bisericile Lui Hristos. la oscara de la 1la 10 cam pa la ce treapta suntem?.Daca suntem multumiti putem ramine acolo daca nu putem urca mai sus si Domnul ne ajuta chiar este incintat sa cineze cu noi la masa.

 73. Stimabile DRAGO,
  As vrea sa calific citeva lucruri dar asa pe puncte, cum vad ca iti place dumitale:
  1. Vad ca esti omniprezent si atoate stiutor si ma duci cu gindul la versurile din poezia care eram obligati sa o invatam in scoala, „partidul e-n toate cele ce sint si-n cele ce miine, etc…”
  2. Explicatiile date la vedenia aia cu pistotul sint atit de puerile si de ris ca imi reactiveaza alergia la „duhurile si viziunile” unor penticostali. Cred ca de asta baptistii si nu numai au asa reactii vis a vis de alergarea asta dupa daruri si duhuri, ca multi spun prostii asa ca dumneata.
  3. Imi pare rau sa o spun dar cind s-au impartit darurile la dumneata vad ca nu a mai ajuns si putin brain, ce sa mai zic de bun simt, ca altfel nu imi explic toate gogomaniile astea.
  4. Faci un mare deserviciu firmei si la fel de mare deserviciu fratilor penticostali printre care sint unii foarte deosebiti. Cel putin cei pe care-i cunosc eu nu merita asociarea cu dea-i ca dumneata.
  5. Care duh sau prin ce vedenie vi s-a aratat ca Negrut este liderul baptistilor? Mi se pare cam mare tupeul sa faceti clasamente la baptisti, asa ca lasati-o mai moale. Negrut nu e liderul baptistilor si nici al celor din uniune.
  6. Eu astept chestia cu pistolul, pina nu se implineste, ramineti un proroc mincinos. Eu nu ma multumec „cu vrajeli ca la prima cobor”, adica ala a avut viziune si a zis asa si de fapt stai sa vezi ca se interpreteaza asa.
  7. Pentru mine sinteti ca un patefon din ala ruginit care tot invirte un disc zgiriat pina te dor urechile. Pune-ti aceeasi placa la infinit pina deveniti penibil.
  Sper sa va mai temperati putin zelul, poate mai studiati putin la gramatica, ati lipsit cam mult dupa cite se vede. Eu in sfirsit m-am hotarit sa studiez si eu scrierea asta noua de dupa 89, care nu m-a interesat pina acum ca nu prea am avut nevoie de ea pe unde traiesc.
  Daca terminati cu gramatica, treceti la „Desteapta-te romane” doar e imnul national nu?

 74. Frate Liviu, daca sinteti din Caransebes si aproape un „un insider” nu inseamna ca ati trait evenimnetele respective. Ati auzit despre ele, da desi depinde de la cine. Eu sint de linga Caransebes si am avut bucuria si placerea sa fiu in casa unuia care a fost in puscarie destul de multi ani. Si doar o singura precizare, fratele meu a lucrat la uniunea baptista pina in 1986 cind a fost nevoit sa fuga din tara pentru ca nu a vrut sa colaboreze cu securitatea. Asa ca stiu mult mai multe decit va puteti imagina si inca din interior, nu doar „din apropriere”. Pacat sa spuneti ca acei frati nu au suferit drept. Chiar asa dvs. ati fost cumva inchis? Asta ca o curiozitate. Daca nu, nu cred ca aveti dreptul sa judecati.

 75. Atenție la datele vehiculate:

  „Atunci Biserica Baptista Nr. 2 din Oradea (acum Emanuel) a ajuns de la o mana de oameni la aproape 2000 de membri.”

  – Ce înseamnă „o mînă de oameni”? 100? 200?
  – Ce înseamnă „aproape 2000 de membri”? 1.800? 1.900?

  Următoarele date sînt prezentate în Istoria Bisericilor Baptiste din România (p. 314-316):

  Nicolae Covaci a fost pastor în perioada 1934-1973.

  În 1934 Biserica Baptistă Nr. 2 din Oradea avea 50 de enoriași. În 1973 crescuse la 570.

  Liviu Olah a venit în 1973, în 1974 au avut loc 4 botezuri totalizînd 400 de oameni, iar pe data de 8 decembrie a aceluiași an a fost oficiat un botez de 150 de persoane (nu se înțelege dacă acesta a fost al 5-lea).

  În 1977, Liviu Olah s-a transferat la Arad, iar în 1979 a plecat în SUA la Detroit.

  Iosif Țon a fost pastor în perioada 1976-1981.

  Înainte de a menționa plecarea lui Iosif Țon în SUA în 1981, textul amintește că Biserica Baptistă Nr. 2 din Oradea ajunsese la 1.688 de membri.

  Să reluăm formula aflată în discuție:

  „Atunci Biserica Baptista Nr. 2 din Oradea (acum Emanuel) a ajuns de la o mana de oameni la aproape 2000 de membri.”

  Atunci – 1974-1978, asta e perioada la care se referă comentatorul.

  Nu era vorba, așadar, de „o mînă de oameni”. 570 nu înseamnă „o mînă de oameni”.

  Iar 1.688 de membri nu înseamnă „aproape 2.000”.

  Dacă am ajuns la acest punct cronologic, să menționăm încă ceva din textul respectiv:

  După plecarea lui Iosif Țon din 1981, au fost aleși ca pastori Paul Negruț și Nicolae Gheorghiță.

  După menționarea doctoratului în teologie al lui Paul Negruț în 1994, textul menționează că numărul membrilor ca fiind 3.250 de membri.

  Broșura Centenarului Bisericii Emanuel din 13 decembrie 2010 precizează numărul de 4.526.

  În ce măsură creșterea numărului de membri al unei biserici este un indicator al sănătății unei biserici?

  În ceea ce mă privește – sînt de 15 ani în Oradea -, în ultimii 2 ani am menționat de mai multe ori pe Internet opinia mea referitoare la 3 spații confesionale pe care le cunosc într-o măsură destul de mare : Biserica Emanuel, Universitatea Emanuel, Biserica Providența, și anume, că sînt în cădere liberă. Expresia s-a vrut a fi una care avertizează.

  Din păcate, evenimentele din această toamnă au confirmat opinia mea.

  Biserica Emanuel nu s-a confruntat cu anumite chestiuni delicate (polemica Paul Negruț – Iosif Țon), există straturi de nemulțumire, unii preferînd să facă parte din alte biserici sau să caute ȘI o altă formă de manifestare publică a convingerilor religioase (Mișcarea Străjerilor, dar nu numai).

  Universitatea Emanuel cu atît mai mult e în situația în care nu s-a confruntat cu chestiuni ignobile din scurta ei istorie, iar în contextul fenomenului generat de Mișcarea Străjerilor nu a avut contribuții la dezbaterea teologică. Dimpotrivă, manipulările rectorului Paul Negruț, ale decanului Marius Cruceru, la care se adaugă minciuna pastorului Doru Hnatiuc – toate acestea constituie motive de îngrijorare referitoare la credibilitatea școlii teologice în fața propriilor coreligionari, dar și în fața societății urbei orădene.

  Evenimentele din Biserica Providența au arătat, încă o dată, că, dacă strănută Iosif Țon (la Băile Felix) sau Paul Negruț (în centru la Emanuel), începe să sufere toată biserica iar de răceală – Cartierul Nufărul, lîngă Campusul Universității Emanuel.

 76. Opina largă acceptată de cei care dau cu nasul de Străjeri, pe viu sau pe Internet, este că mișcarea are caracteristici penticostale (carismatice), nu… baptiste. 🙂

  Dezbinarea dintre cele două culte nu e nouă, ci are o anumită tradiție. De peste 50 de ani. 🙂

  Să nu băgăm gunoiul sub preș, că la un moment dat iar iese de acolo…

  Că lumea în care trăim nu e statică, să nu se miște firul de praf…

 77. Această întrebare am pus-o eu acum în 20 noiembrie, mi-a „furat-o” Ciprian Simuț. 🙂

  Poate rectorul Universității Emanuel din Oradea să spună care sînt diferențele dintre penticostali și carismatici?

  Sau decanul Facultății de teologie?

  Sau un preparator?

  Sau un student? O fi făcut un eseu, cîndva…

  Nu de curiozitate întrebăm…

  Ci pentru folosul nostru tuturor…

  Poate și al Consiliului Uniunii Baptiste… 🙂

 78. Trebuie să recunosc că aveţi dreptate. Îmi cer iertare.
  Nu o fac din răutate ci mai degrabă din suferinţa pe care o am în suflet pentru fraţii mei.
  Rănile pe care mi le-au făcut s-au vindecat de mult. Nu am ranchiună nici pe fratele Ţon măcar.
  Martor mi-e Domnul că vreau binele tuturor, mai ales al fraţilor baptişti, care în situaţia actuală au nevoie de ajutor. Mă feresc să adaug la necazurile lor.

 79. elisa
  Mai intrebat ..”Ai fost tu macar odata cu mine la inchinare..?
  Drept iti spun-din toata inima- CA N-AM FOST.

  Asa cum ai afirmat cu „lux de amanunte” la raspunsul catre fr.Liviu;
  Se retine ca ” Tu TE-AI INCHINAT si-n birourile SECURITATI la cei cu OCHII ALBASTRI -cind AI CITIT dosarele din ARHIVA LOR( confirmarea iti apartine la postul Dec.16,2010 2;07pm al.2).”

  Asa se explica „flexibilitatea,iutimea si zelul tau” cu care
  te „translatezi” dela un” blog la altul” si dela un „comment la altul” pentru a avea INFORMATIA.

  Ce sa faci…DEFECTIUNE PROFESIONALA.. din
  „cuvintele tale esti scos VINOVAT sau NEVINOVAT”

  Duhul care este in mine imi zice sa-ti spun ;
  a)- Pe verticala-marturisesteti pacatele inaintea lui Dumnezeu ,pentru CEEACE ai gresit lui Dumnezeu spre IERTARE(El le stie ..dar ASTEAPTA sa le numesti tu prin viu grai)
  b)- Pe orizontala- DUTE la TOATE persoanele(frati,surori de credinta SI NU NUMAI)
  DA mana de PACE si IMPACATE cu ele pentru IERTARE caci altfel TI SE VOR TINEA IN SEAMA si vei SUPORTA JUDECATA.

  Asa cum ai spus si tu, Dumnezeu sa ne ierte pentru ORICE CUVINT NEFOLOSITOR UTILIZAT. Amin!

 80. Draga fr.Lascau, din ceea ce scrieti se intelege
  usor nemultumirea ,in general fata de,cam tot
  ce fac baptistii….nimeni nu neaga experientele
  d-voastra, dar CONSTATAREA nu constitue
  SOLUTIA …..a reamintii in permanenta o situ-
  tie sau un fenomen,cum este acesta, ….cu timpul
  se transforma in ceva….cronic….iar mai apoi
  poate devenii obsesie…exprimata uneori prin
  reactii mai mult sau mai putin neplacute,mai
  ales in public ! nu stiu daca imi permiteti,dar
  pot sa dau (nu din rautate) exemple prin care
  de la amvon….nu v-ati exprimat chiar cum
  se pretindea …..fata de” baptisti”-nu era necesar

 81. elisa,
  ..ai un „hobi” cu caderea….in ce pozitie…pe ce parte..etc.
  Poti sa explici sau chiar „o demonstratie”-daca se impune, CUM ESTE CADEREA PERFECTA..???

  Atentie MAREEEEEEEE…. SA NU CAZI si SA NU TE MAI POTI RIDICA…

 82. Corect. Aveţi perfectă dreptate. În ceea ce suntem Una să şi umblăm la fel.
  Cât priveşte întrebarea Dvs.: „Nu va suparati unde spune Cuvintul ca El vine ca într-un vânt puternic?”
  La Rusalii s-a întâmplat aşa: „Deodată a venit din cer un sunet vca vâjâitul unui vânt puternic şi a umplut toată casa unde şedeau ei.” (Fapte 2:2).
  Apoi citim în Fapte 4:31 că revărsarea Duhului Sfânt a fost însoţită de un adevărat cutremur al locului unde erau adunaţi ucenicii.
  Metafora mea vorbea tocmai de preconcepţia noastră care emite pretenţii asupra ambalajului în care vine Darul Divin.
  Să aveţi un Crăciun fericit!

 83. Din nou, nu neg elitismul unor coreligionari de-ai mei. Sunt însă puţini şi vin din periferia mişcării. Nici un penticostal serios nu crede că el este superior cuiva. Nu credem că experienţa noastră o avem pentru că suntem speciali. Nu credem că vom fi mântuiţi datorită ei. Mântuirea noastră este prin credinţa în jertfa Domnului de la cruce. Vă răg să nu generalizaţi nici dumneavoastră experineţele negative cu unii dintre penticostali.
  Cred că lucrurile stau puţin diferit. Un penticostal într-un mediu nepenticostal este ca un deranj şi ca un pericol. Cine ştie ce spune? Cine ştie cum se poartă? Cei care cred că darurile de inspiraţie (limbile, tălmăcirea lor, prorocia etc) au încetat odată cu moartea apostolilor nu pot crede numai că noi suntem ori nişte şarlatani ori nişte psihopaţi.
  Acum cu acest conflict dintre Uniune şi Străjeri, adevărul iese la lumină.

 84. O, Gamaliel..vechea ta poveste:ura impotriva frtilor de la Oradea.
  Domnul s ate binecuvinteze.
  PS
  Cita imaginatie bolnavicioasa au unii; e ora scrieii de scrisorele.

 85. O sarac New Age ( altfel cum sa faci o asocire intre pseudonimul pe care ti l-ai pus si noua bera mondila?)esti tinere care spui gogomanii; chiar pinai ntracolo s-a ajuns.
  Da, mare-i padurea…

 86. Iosif,
  Nu esti corect. De ce afirmi ca ii este frica cuiva de trezire?
  Ori poate ca glumesti.
  O trezire autentica produce atita bucurie intr-un copil a lui Dumnezeu,cit nu poate cuprindeo lume-ntreaga.
  Nu este sanatos sa faci afirmatii fara acoperire.
  Eu cunosc o gramada de frati si surori baptiste care doresc o trezire adevarata.
  Daca te-ndeamna Domnul, apoi o faci cu intelepciune.
  NE cam grabim sa aratm cit suntem de faini, de isteti, de treziti.
  Nu spui corect:
  adevarata trezire a dorita de orice om nascut din Dumnezeu, care a primit o arvuna cind a crezut: Duhul Sfint.
  El ne face sa ne iubim, sa ne dorim noua tuturor o autentica trezire.
  Domnul sa te faca nu sa lauzi pe fr Petrica. 🙂
  ci pe toti fratii tai, pe care ar trebui sa-i iubesti, cu o dragoste sfinta.
  „dar daca azi umblam stingher
  si nu avem un singur grai,
  de-om fi asa si sus in cer
  va fi un iad si nu un rai
  si nu un rai”
  „vreau sa iubesc pe fratii mei
  cu care vesnic in lumina voi fi sus;
  Vazindu-L pe Isus in ei,
  Sa-L simt cu -adevarat in mine pe Isus”

  Duhul trezirii este Isus Hristos; in El e toata nadejdea.

 87. Imi pare sincer rau citind despre experientele D-voastra negative cu baptistii. Si ma refer atat la excluderea familiei D-voastra din biserica baptista in urma cu 40 de ani cat si la experienta relatata mai sus. Deasemena imi pare rau pentru multi confrati de-ai mei care nu stiu sa-si apere in mod demn si cuviincios credinta.

  Dar nu la elitismul acesta ma refeream, care exista si se manifesta din ambele parti, din pacate. Ci la elitismul doctrinar: doar penticostalul care a vorbit cel putin o data in limbi ca urmare a staruintei are Duhul Sfant. Fara Duhul Sfant nu exista crestinism adevarat ci doar staruinta netrebnica de a face fapte bune in firea pamanteasca fara nici un folos pentru mantuire. Deci noi(baptisti, crestini dupa evanghelie si penticostali nevorbitori in limbi) cei care nu am vorbit in limbi nu suntem ai lui Hristos si nu vom fi mantuiti. Si atunci? Ce rost are sa ne prefacem ca totul e in regula dar sa credeti despre noi astfel? E bine ca fiecare sa-si vada de credinta lui si sa demonstreze prin fapte, vorbire, atitudine daca are sau nu Duhul Sfant.

  Iosif Ton a facut un lucru foarte bun ca si-a recunoscut in sfarsit convingerile penticostalo-carismatice. Era si mai bine daca o facea mai demult.

 88. Drago, tu draga, daca ai Duh Sfint , cum iti poti permite sa vorbesti in numele bisericii din care fac parte?
  Ai fost tu macar odata impreuna cum mine la inchinare?
  Vorbesti prea usuratec; vei da socoteala ODATA, dac Duhul nun te va face s ate pocaiesti; acesta e principalul scop al Duhulu Sfint.
  Altfel degeaba ai crezut!
  Masoara-ti te rog cuvintele cu intelepciune; eu nu mi-as permite sa vorbesc de adunarile unde se afla frati pentru care a
  murit Hristos;
  Domnul nu ne-a pus sa fim impartitori intre frati:
  adormiti
  neadormiti
  birfitori
  nebirfitori
  Draga Drago, hai sa dam dovada ca Cineva locuieste in noi–Hristos trebuie sa locuiasca in noi; daca asta nu se vede pe dinafara e trist.
  Domnul sa se indure, sa ne ierte ca am vorbit preamult.
  Din adincul inimii vorbeste inima.
  Vom da socoteala de orice cuvint nefolositor.

 89. Frate Liviu il cunosti pe fratele Olaru care era in comitet la acea vreme?
  Sa-ti descriu cu lux de amanunte situatia; ea este scrisa in arhivele securitatii.
  Acum locuiesc aici in Carnsebes, am locuit aici pina in 1963;
  apoi am plecat la Brasov;
  am revenit de cinci ani aici, unde mai traiesc frati care cunosc sitautia. Nu cred ca te poti baza pe spusele celor tineri, care nu cunosc vremurile de-atunci.
  Au trecut multi ani , dar nu putem intoarce adevarul.
  Da, fratii Albai si Cocirtau au fost crestini adevarati; de aceea au fost vinduti.
  Daca nu erau asa, ar fi fost frati cu „fratii cu ochi albastrii” singurii care nu te uita niciodata, dupa ce ai fost in serviciul lor
  . 😦
  Ori le ramii fidel, ori dispari.
  Cei care nu le-au fost fideli, dar nu au disparut au o mare problema.

 90. O frate Petrica,
  eu ma refeream la prezenta Sa intr-o lucrare voit specataculoasa; pur omeneasca, chiar hilara din pricina lucrurilor fortate.
  Se face mult zgomot perturbator , nu aducator de Duh Sfint!
  Cred ca ma intelegeti. ca eu vorbeam despre starea aceea fantastica cind te-a inundat o bucurie sfinta; ea nu vine ca dintr-un balamuc; daca doresc ca fiinta mea sa fie mereu in prezenta Sa, nu vreau o liniste falsa; o tulburare, o vorba scapata fara intelepciune; o greseala din neatentie; imi dau o stare rea.
  Domnul prin Duhul Sfint ma repune in linistea pe care o primesc dupa marturisire, se instaleaza intr-o linistire a tuturor involburarilor.
  Cind Duhul vine ca o involburare prin zgomote, cu cuvinte repetate de mai multi oamenii deodata;fara ca sa fie prin unirea cu duhul nostru? niciodata!
  Acela e duh rau.
  Nu va suparati unde spune Cuvintul ca El vine ca intr-un vint puternic?
  mi se pare mie ca „tocmai” ca nu asa vine?. 🙂
  Frate Petrica eu zic sa fim Una in ceea ce suntem de acord:
  ca fiecare a primit Duhul Sfint in clipa cind a crezut si a devenit copil de Dumnezeu!
  Ca si copii cautam sa placem Tatalui; la acest lucru ne ajuta Duhul Sfint, pentru a -L preamari pe Isus Hristos Domnul.
  Noi suntem copii ai zilei nu ai noptii; sa traim ca-n timpul zilei , in Lumina!
  Pacea Domnului Hristos si puterea Duhului Sfint,
  Impartasirea Tatalui sa fie cu noi cu toti; sa ne intilnim odata-n ceruri; sa cintam impreuna Aleluia! si un multumesc frumos!
  Domnului care ne-a rascumparat.

 91. @ Simut,
  Esti foarte CURIOS sa stii multe .
  Pentru „clarificarea” intrebarii ridicata de tine -referitor la DIFERENTELE DOCTRINARE intre PENTICOSTALI. CARISMATICI SI STRAJERI a-si avea o observatie si o propunere;

  OBSEVATIE; Strajerii INCA NU AU O DOCTRINA

  PROPUNERE; Aranjeaza ” O MASA ROTUNDA ” si INVITA pe liderii acestora.

  Daca mai „ai loc” particip si eu.

 92. fr.Iosif,
  Multumesc Domnului -CA TE-A SCOS LA LUPTA SFINTA- si pentru-ca detii si folosesti „trasoare sfinte” care-si ating „tintele peste balta”.
  Stai TREAZ ,tinteste si LOVESTE ca la..”TORA-BORA.” fiindca sint NU PUTINE „cuiburi” de unde CEL RAU isi trimite SAGETILE OTRAVITOARE sa OPREASCA si SA STINGA flacara Duhului Sfint.

  Domnul e cu tine VITEAZULE !
  TOT INAINTE CA „ESTI PE VAL”.

 93. @Simut
  Dumnezeu lucreaza „cu acordul” omului,in cele mai multe cazuri;
  ” Iata ,iti pun azi inainte viata si binele,moartea si raul.”(Deut.30;15)
  ” Daca VOIESTE cineva sa vina dupa Mine,sa se lepede de sine,sa-si ia crucea in FIECARE ZI si sa Ma urmeze.”(Luca 9;23)

  Asa este NATURA LUI DUMNEZEU, lucreaza CIND vrea,cu CINE vrea,UNDE vrea si CE vrea.

  Ne place sau NU ne place El este OLARUL iar noi LUTUL pe care-l FRAMINTA pentru a ne DA FORMA
  VASULUI hotarata de El.

 94. @gamaliel,
  ….si trei OPTIUNI …

  In ce priveste DOCTRINA BAPTISTA, UBR are 3 optiuni in aceasta situatie CREATA SI CONDUSA de Dumnezeu prin Duhul Sfint;

  1)-REVIZUIREA intregii doctrine Baptiste si PUNEREA DE ACORD -IN TOTALITATE- cu CUVINTUL lui Dumnezeu ,in ce priveste PRIMIREA DUHULUI SFINT si a DARURILOR SALE.
  Aceasta optiune este THE BEST
  .
  2) -Sa recurga doar la O COSMETIZARE a doctrinei Baptiste vis-a-vis de PERSOANA DUHULUI SFINT si a DARURILOR SALE, riscind prin aceasta SA PIARDA O PARTE din credinciosii baptisti(prin plecare la alte confesiuni) iar RESTUL de credinciosi SA RAMANA “INTEPENITI “(diagnostic pus de fr.I TON).
  Aceasta optiune NU SE RECOMANDA
  .
  3)- SA NU INTREPRINDA NIMIC -pe aceasta directie- AJUNGANDU-SE astfel TOT LA REZULTATUL optiunii #2 POSIBIL MAI RAU.
  Aceata optiune NU TREBUIE SA AIBA LOC…

  Tu personal PE CARE AI ALEGE-O…???

 95. Mia draga, eu sunt din Caransebes si aproape un „insider”, am fost foarte aproape de acele evenimente, ti-as recomanda sa citesti Prov. 18:17 sa vezi ce sfat ni se da prin intelepciunea Bibliei. Eu nu spun ca cei doi nu au suferit, dar una este sa suferi drept si alta este sa suferi din cauza „dreptului tau”. Din cultura pe care am adunat-o stiu ca a suferi pentru ca esti credincios, este cu totul altceva, nu ceeace s-a produs atunci. Sa ai o zi cu soare. Livius.

 96. Aşa este. Alegem din ele precum copiii care mănâncă gemul şi lasă pâinea neatinsă.
  Penticostalii şi charismaticii le vor pe acelea de inspiraţie şi putere.
  Baptiştii pe cele de cunoaştere şi înţelepciune.
  Diferenţa este că penticostalii nu spun că cele preferate de baptişti au încetat odată cu moartea apostolilor.

 97. Cred că sunt mult mai la curent c u cele ce se petrec în România decât bănuiţi. Fac una sau două călătorii în fiecare an şi sunt în contact cu foarte mulţi fraţi şi biserici.
  Pentru partea teologică a celor discutate de noi ar trebui să citiţi literatură teologică pe aceste subiecte. Există deja foarte multă şi în Romănia.

 98. v-a spus cineva cum functioneaza lucrurile in Romania?

  by the way, parintii mei sunt penticostali: deci sa nu credeti ca am ceva personal impotriva vreunui penticostal, pe mine ma intereseaza chestiunile teologice. incerc sa rezum totul la teologie, incerc, pe bune.

 99. Imi pare nespus da rau pentru toate comentariile scrise aici,am intrat pe acest site din dorinta de a citi ceva ziditor pentru suflet si gasesc afirmatii,care de care mai acide si chiar jignitoare unii la adresa celorlalti. Unde este dragostea de care ne vorbeste Corinteni13,sunt foarte dezamagita de toate aceste comentarii,cred ca e cazul sa se puna punct acestor dispute si lasati pe cei implicati direct sa rezolve aceste neintelegeri.

 100. unii dintre cei de pe aici ar trebui sa mai citeasca ceva mai mult despre TOATE darurile spirituale. exista o multime de site-uri pentru cei care nu au acces la o biblioteca teologica.

  nu credeti ca se pune prea mult accent pe ANUMITE daruri.

 101. Elisa,
  Crede 100% ambele descrieri prevazute in Biblie exemplificate astfel’

  A)- TREZIRE facuta de Dumnezeu prin Duhul Sfint –
  vezi ZALAU, STRAJERI etc.

  B)- APOSTAZIE lasata de Dumnezeu in vremurile din urma
  -UITATE in PROPRIA „OGRADA”( adunare) unde;

  1- NU este VIATA SPIRITUALA datorita ” TINERII LA INDEX a Duhului Sfint si a Darurilor Lui( Nu e PACE si Bucurie in Duhul Sfint)

  2- Datorita STINGERII Duhului Sfint ,MAJORITATEA credinciosilor Baptisti sint INTEPENITI( diagnostic IT) si DORM LINISTITI asa cum sora Mia DECLARA ,RECUNOASTE si SIMTE O PLACERE DEOSEBITA.

  Fii „credincioasa” pana la capat.

 102. Si mai sunt niste ilegalitati:Fratele Ton Iosif nu este membru in nici o Biserica aflata sub jurisdictia UBR si ca atare nu nu au nici un drept de sanctionare a lui ,si in plus este cetatean american si nu are UBR atributii la nivel mondial.Ura si veninul fratelui Negrut i-a inveninat si pe ceilalti frati din Consiliul Uniunii care erau in stare sa-i retraga si mantuirea numai sa-i faca pe plac lui Negrut. Este greu de inteles ce pot face acesti oameni care numai ai lui Dumnezeu nu sunt.Domnul sa aibe mila de ei. Stefan

 103. Ciprian,
  A)- Diferenta dintre „imaginatie” si „vedenie” consta in urmatoarele;

  IMAGINATIE;..” se definește ca proces intelectual (cognitiv) de selectare și combinare în imagini noi, elemente din experiența anterioară sau de generare de imagini fără corespondent în această experiență. Produsul activității imaginative nu se reduce doar la imagini singulare, disparate, ci el presupune proiecte și planuri complexe, care se obiectivează în diferite forme – inovații, invenții, descoperiri, opere literare, muzicale, plastice, etc.”
  Imaginația joacă un rol esențial în activitatea umană, incluzându-se ca verigă componentă centrală a creativității. Ea aduce un spor considerabil la cunoașterea realității date și a viitorului, a posibilului.
  Imaginatia este „indusa” de catre” vointa omului „la nivelul mintii umane

  VEDENIILE DUMNEZEIESTI ..”sant aratari pricepute de OCHII MINTII,fie in stare de functionare normala a organismului,fie in somn complet sau pe jumatate,fie in extaz.” fiind date de Dumnezeu prin Duhul Sfint ca „dar”.
  Prin „esenta” sint, SUPRANATURALE date de DUMNEZEU -omului VREDNIC si DESTOINIC ALES DE El- cu scopul indeplinirii PLANULUI SAU DE LUCRARE .
  In acest sens vezi ; Ioel;2;28. Fapte 11;5 Apoc.1;10-20

  B)- Cred ca „vedenia” prezentata la Baile Felix A FOST data prin Duhul Sfint deorece;
  1- A fost marturisita pe data de Dec. 11,2010
  2-Au fost nominalizate precis persoanele ;Paul Negrut si Demeter
  3- A fost descrisa SPIRITUAL „pozitia si actiunea” fiecaruia in parte; a)- Paul Negrut TRAGEA in Demeter
  b)-Demeter era cu BRATELE RIDICATE
  4- Dupa 3 zile SA IMPLINIT INTOCMAI potrivit Comunicatului UB prin care Demeter este EXCLUS din Bisericile Baptiste a caror LIDER SPIRITUAL este Paul Negrut.

  C)- Vedenia SE INCADREAZA in NT Fapte 2;17

 104. Sora Mia, vedenia respectiva se referea la o lucrare „spirituala” CARE EU AM AUZIT-O in transmisia LIVE din data de Dec.11,2010 si SA IMPLINIT prin Comunicatul UB din Dec. 14,2010.
  Te rog ,intra pe ARHIVA VIDEO dela Strajeri si vizioneaza Intrunirea lor dela Baile Felix.

 105. Sora Mia,doar nu te-ai suparat…No..ca nu-i nici-un BAI.
  Apoi eu din dragoste fratasca am spus ce-am spus, no, ca mi-o venit in cap un verset care zice ,daca tin bine minte,cam asee;
  „Cautati sa mantuiti pe unii smulgandu-i din foc..”(Iuda 1;23).
  Apai sora draga,pe mine chiar ca m-o apucat mila de tine, ca eu chiar am crezut,no,ca dormi deabinelea si am vrut sa te scol.
  No iarta-ma daca te-am scornit dela somnul tau cel dulce si linistit.
  Dar eu tot iti zic.”Desteapta-te tu,care dormi,scoala-te din morti si Cristos te va lumina.'(Efes.5;14)

 106. Frate Lascau
  Vreau sa-ti spun ca tot ceea ce am postat ieri nu este nici „rautacios” nic „plin de ura” cum sustii dumneata. M-am gandit doar sa atrag atentia in mod obiectiv si realist asupra catorva lucruri pe care va faceti ca nu le vedeti. De ce nu ati adus argumente in care sa spuneti ca cele subliniate nu-s adevarate??? Oare sa nu stiti de ele????
  Am postat acele intrebari din cauza ca dumneata, ca si altii, deveniti foarte acid la adresa baptistilor dar cand este vorba de penticostali – toti sunt buni, sfinti hyperpocaiti. Eu v-am spus cum privesc intrarea in Imparatie si am argumentat cu text din Biblie. De ce nu ma contraziceti ca sa-mi aratati ce „ratacit” sunt?
  Sa stiti ca si fratii baptist au Duhul Sfant asa cum si dvs il aveti – numai ca noi nu facem din asta un varf de lance. Scriptura spune ca nimeni nu poate spune ca Isus Hristos este Domn decat prin Duhul Sfant. Si baptistii sunt folositi de Duhul si inca vor mai fi.
  Nu sunt un adversar al penticostalilor si nici nu voi fi. Sunt moderat si realist. in biserica unde slujesc, au predicat si frati penticostali. Si eu am fost in biserici penticostale si am slujit acolo fara retineri si oprelisti. Obisnuiesc sa accentuez si sa dezvolt lucrurile care ne leaga si care sunt mult mai valoroase decat „manifestarile” de vreun fel sau altul.
  Nu sunt un adversar al fratelui Ton, pe care sustineti ca-l aparati, dar am un mare regret ca n-am vazut o astfel de reactie a unora de talia dvs atunci cand dansul a fost tinta unor scrisori de la un foarte cunoscut pastor penticostal. De ce ati tacut atunci? De ce nuati dat si atunci citate din scriitori cunoscuti???? De ce nu ati sarit si atunci in apararea fr. Ton??? (UBR nu a spus ca Ton este eretic ci ca ne disociem de astfel de practici vorbiri in limbi si proorocii (in sensul de oracol) din care multi penticostali au facut un etalon pentru a masura spiritualitatea cuiva).

  Cat despre recomandarea de a merge la Demeter, doamne fereste. Stiu ce cred, stiu in Cine ma incred si stiu ca nu voi fi dat de rusine niciodata pentru asta. Opinez ca Duhul Sfant – pe care-L am si eu – stie ce face cu viata mea.
  Fiti binecuvantat si …”Sarbatori fericite”

  PS.
  Mesajul de mai sus il poate citi si fratele Iosif Buda. Asta ca sa nu mai obosesca purtand sarcinile baptistilor. Nu l-a invitat nimeni sa faca asta.

 107. Frate Simut
  Eu am răspuns unui comentariu. Şi ceea ce am scris este adevărat. Regret că este aşa. În 26 de ani în America am primit sute de predicatori baptişti în bisericile pe care le-am păstorit. Aş putea să număr pe degetele de la cele două mâini în câte biserici baptiste am fos primit (cred că o să-mi rămână câteva nefolosite).

 108. frate Petrica, iar apelati la generalizari. acestea nu sunt valabile. ar fi mult mai sanatos pentru discutie sa nu ne luam dupa orgolii ranite si sa generalizam din experiente personale.

  ambele situatii sunt valabile: si intr-o tabara si in alta sunt indivizi care se fac vinovati de anatemizari. nu mai trageti oala pe focul Dumneavoastra.

 109. Pentru Livius Puraci, daca aveti cont pe facebook, intrati si veti gasi pe pagina lui Nicolae Radoi Albai, inregistrari audio vizavi de dezinformarea lui Iosif Ton cu privire la situatia de la Caransebes. Dinsul este unul din cei care au facut puscarie. Cred ca nu e nimeni mai potrivit ca dumnealui sa vorbeasca despre acest lucru. Frate Petrica stiu ca dvs. aveti FB, asa ca daca va intereseaza, puteti afla si opinia unui om carea suferit in vremea aceea.

 110. Chiar stiti mai bine? Intimplator unul din cei care au fost inchisi acolo imi este ca un tata, il stiu de ani de zile si stiu totul din gura dinsului nu din auzite. Chiar nu se intreaba nimeni de ce nici unul din cei apropiati domnului Ton in vremea aceea nu sare sa ii ia apararea? De ce oare?

 111. vai de mine ce talente poetice aveti. Au venit la pachet cu darurile dupa care alergati?
  Da eu ma culc si dorm in pace ca stiu cine imi vegheaza somnul, cine ma trezeste in fiecare dimineata si imi poarta zilnic de grija. Dar uite ca nu sint geloasa ca nu am primit si eu darul poeziei.

 112. Domnule Petru, inseana ca nu sinteti prea umblat. Eu am vazut si viceversa, adica destui penticostali trecuti la baptisti, but what’s the point? Credeti ca apartenenta la baptisti sau penticostali mintuie pe cineva?

 113. Frate Drago, mai bine studiaza putina gramatica, iar de plecarea mea nu duce grija ca nu e in mina ta sau a dumitale. Doamne cita dragoste mai strabate din asa comentarii, nu-i asa frate Petrica?

 114. Deci acum urmeaza sa asteptam sa se implineasca proorocia asta? Si daca Paul Negrut nu scoate pistolul, va sanctiona cineva pe sora aia proorocita? Doamne cita naivittate, ca sa nu folosesc alt cuvint la care am mare alergie.

 115. Frate Petrica, imi pare rau sa spun ca semanati cam mult cu Iosif Ton; vorbiti de „doctrinele mele, credinta mea” de parca ati vorbi de niste jucarii care va sint luate sau stricate. Cam pueril. Pina acum Ton nu s-a declarat penticostal, ci baptist carismatic, daca nu ma insel, asa ca nu vad de ce va identificati asa de mult cu dinsul? Cei care au comentat mai frumos sau dur, au facut-o la adresa lui I. Ton, nu s-au adresat penticostalilor. De ce nu va deranjeaza si comentariile penticostalilor dvs. care pur si simplu desfiinteaza baptistii, sau sugereaza uniunii baptiste in puncte ce sa faca si cum sa faca. Cu asta sinteti de acord? Imi pare rau sa o spun dar culegeti ce ati semanat, discutii inutile si raniri intre frati din denominatiuni diferite, frati pentru care nu ati murit dvs. ci Hristos.

 116. Si pe timpul domnului Isus Hristos intre iudei ,ferisei ,carturari si saduchei erau partide si fiecare dorea sa fie mai presus dechit celalat si aveau crezuri diferite ,insa au dorit ei cu totii sa se uneasca si sa intre in Staulul domnului Isus Hristos ?Dar azi se doreste sa se intre in staul?Fiinca ce spune domnul Isus?Sa citim si sa meditam adinc asupra celor scrise si sa vedem daca dorim sa intramin STAULUL DOMNULUI ISUS FIINCA EL SPUNE;”14Eu sînt Păstorul cel bun. Eu Îmi cunosc oile Mele, şi ele Mă cunosc pe Mine,

  15aşa cum Mă cunoaşte pe Mine Tatăl, şi cum cunosc Eu pe Tatăl; şi Eu Îmi dau viaţa pentru oile Mele.

  16Mai am şi alte oi, cari nu sînt din staulul acesta; şi pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, şi va fi o turmă şi un Păstor.”
  Deci dragii mei se vede ca numele de grupari si de confesiuni trebuie sa i-l lasam si sa ajungem cu totii in aceiasi incapere!!Si oare cum se va putea face?Ori ,noi respingem STAULUL pentru numele,crezul doctrinal si gruparea pe care o detinem?Sa nu uitam ca DOMNUL ISUS SPUNE IN ;APOCALIPSA 3;”20Iată Eu stau la uşă, şi bat. Dacă aude cineva glasul meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine.

  21Celui ce va birui, îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.

  22Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul”
  DORIM SA II DESCHIDEM USHA?Dorim sa i-L PRIMIM?CUM?

 117. Prin comentariile care sint provocate in urma subiectelor postate de cei care detin Blogurile trebuie sa intelegeti mesajul foarte drept si adevarat al apostolului Pavel din Coloseni 3;”9Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucît v’aţi desbrăcat de omul cel vechi, cu faptele lui,

  10şi v’aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l -a făcut.

  11Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi.(NU MAI ESTE NICI BAPTIST,NICI ADVENTIST NICI PENTICOSTAL SI NICI ALTE NUME DE GRUPURI RELIGIOASE ..;ci Hristos este totul şi în toţi”)

  12Astfel dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blîndeţă, cu îndelungă răbdare.

  13Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi, dacă unul are pricină să se plîngă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v’a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi.

  14Dar mai pe sus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvîrşirii.

  15Pacea lui Hristos, la care aţi fost chemaţi, ca să alcătuiţi un singur trup, să stăpînească în inimile voastre, şi fiţi recunoscători.

  16Cuvîntul lui Hristos să locuiască din belşug în voi în toată înţelepciunea. Învăţaţi-vă şi sfătuiţi-vă unii pe alţii cu psalmi, cu cîntări de laudă şi cu cîntări duhovniceşti, cîntînd lui Dumnezeu cu mulţămire în inima voastră.

  17Şi orice faceţi, cu cuvîntul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus, şi mulţămiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.”
  Este foarte rushinos din partea celor care au mari pretentii si nu iau seama la acest mesaj al apostolului Pavel!!!Inseamna ca nu se cunoaste in ce consta noua personalitate si diviziunile ,certurile care vin de fapt vin din puterea intelepciunii firesti despre care apostolul Iacov ce scrie?Si cum o diferentiaza de intelepciunea divina care vine de sus?Sint surprins de tot ce vad scris pe toate Blogurile si stiu ca eu ajung de foarte multi sa fiu criticat fiinca expun un ADEVAR ce azi deranjeaza pe foarte multi si din cauza nepotismului si intereselor personale nu se doreste sa se cunoasca si pretentiile sint mai presus dechit trairea!!Fiinca daca ar fi trairea ADEVARULUI ,CERTURILE AR DISPAREA SI AR FI DOAR O TURMA SI UN PASTOR!!!!!!IOAN 10 .

 118. Bine ai spus dragule (fr. Baptistul)mi-ar fi placut sa-ti pot folosi numele aici, dar asta are mai putina importanta acum, important sau hai sa fiu si mai exact,f.f. foarte important este ce ai gandit si ai scris aici pe Blogului preaiubitului fr. Petrica( pe care il stimez si-l apreciez, numai Dumnezeu stie exact cat,nu i-am spus-o niciodata pana acum, dar as vrea sa-i spun sa stie , ca pe el si pe fr. Ionescu Cristi, Dumnezeu i-a folosit intr-un mod cu totul si cu totul special in aceasta ,,Viitura,, ca pe niste stanci pe care viitura nu a reusit sa le poata ,,urni,, din mijlocul ei, Dumnezeu sa-i binecuvinteze si sa le rasplateasca pentru modul intelept cu care au stiut sa lucreze cu ….imensa varietate de gandiri….)
  Deci revin la idee, am vazut ca esti calauzit de Duhul lui Dumnezeu de aceea te iubesc si fara nume si acum sa-ti spun ce am vrut sa-ti spun sa nu zici ca bat campii.
  Noi toti (baptisti, penticostali, crestini d. ev. adventisti,ostasi etc.)am condamnat cu prisosinta pe Ortodocsi , pe Catolici ca au Sf. Traditie, Datina si stiu eu cate mai au si acum ma uit cu bagare de seama in ,,ograzile,, noastre, Doamne ce mai traditii si datini mai avem si noi ,a noastre is mai frumoase ca ale lor ca sunt in ,,floare,, le-am pus petale noi si le zicem ,, principii de credinta,, de parca Domnul si Biblia ar vorbi de credinte, ca cei profani, ne facem sau prefacem ca nu stim ca doar O SINGURA CREDINTA este si asta nu se confunda cu principii si marturisiri de credinte.
  Ar fi multe de spus dragul meu, dar despre ei, sti la cine ma refer, de ce le frica auzi , la o uniune intraga sau mai bine ti-as zice de UNIUNI, ca nu-s numai baptistii in ,,oala,, asta ii e frica de un om ce a aparut la orizontul Trezirii sau de o mana de oameni daca vrei ?? De ce le e frica ??ma tot intreb si nu-mi pot explica. Acum iar mi-am adus aminte de ceva versuri ale unui poet drag mie care zicea asa taios, asa de adevarat ca nu se poate sa nu te prinda fiorii,asculta :
  Sa nu te duci cu cei fricosi // Nici sa vorbesti si nici sa stai ,
  Ca multi au fost de frica scosi // Din mostenire si din rai
  Sa nu lasi ne´mplinit vre-un gand // Din tot cuvantul sfant ce-l ai
  Ca multi au mers in iad spunand // La altii cum se-ajunge-n rai !!
  Domnul sa aibe mila de toti !

 119. Din mijlocul acestui RIOT, pornit de deavolul in mijlocul fratietatii noastre, va adresez o unica intrebare ACUTA , dar cu un vechi ecou californian :
  – CAN WE ALL GET ALONG ??!!

 120. Dragule ,,Credinciosu,, pai ne bagam sa va dam o mana de ajutor, nu se cade ?? doar suntem ,,frati,,. Nu scrie purtati-va sarcinile (poverile) unii altora, vezi noi ni-s unii, voi vi-s altii si uite asa implinim ce trebuie implinit, ca doar o singura Evanghelie exista ,sau….? sa nu-mi spui ca-s doua ca si …..?
  Spune si d-ta ca si sf. Apostol Pavel: ,,ma bucur ca a-ti luat parte la ,,STRAMTORAREA,, mea ….,,
  Chiar nu te bucuri cand altcineva vrea si simte cu d-voastra ??

 121. Pt. Mia,
  Dormi Miuta,dormi in pace
  Loc in ceruri nu se face
  Pentru cei ce dorm in pace !!

  Dormi Miuto, dormi in pace
  Nu vreau ca sa-ti tulbur somnul
  Nici nu vreau sa te atace
  Cand rapirea se va face
  Slava ce-o aduce Domnul!!
  Cu regrete !

 122. Frate Emil
  Nu neg elitismul unora dintre penticostali, dar el este o excepţie şi este cu totul periferic. Nu cred că veţi întâlni pastori penticostali să trateze pe cei baptişti ca fiindu-le inferiori. Eu aş spune fără să greşesc că fenomenul este invers, mai degrabă păstorii baptişti ne consideră pe noi penticostalii şi pastorii noştri ca fiind de joasă clasă. Aş putea argumenta cu exemple multe. Întrebaţi când a invitat pastorul Dvs. pe un penticostal să predice în biserica Dvs. Orice pastor baptist poate predica in orice biserică penticostală din America. Dar nu orice pastor penticostal într-o biserică baptistă.
  Eu am o istorie cumplită de care nu-mi vine bine să-mi aduc aminte. Am fost invitat să predic într-o biserică baptistă din România cu prilejul unui eveniment. Am călătorit special pentru acel eveniment. Când să înceapă evenimentul am fost lăsat afară pe coridorul bisericii. Nu dau nume şi nici locuri.
  Cât priveşte Alianţa Evanghelică, cred că ar trebui să vă rugaţi Domnului să mai puteţi avea cu cine participa la ea.

 123. fr.Remus,” interpretarile tendentioase sant periculoase.” Cuvantul ne spune :
  „cercetati toate lucrurile,si luati ce este bun” Concluzia la care ai ajuns este una care nu ar trebui sa ne caracterize,pe noi crestinii. Dupa modul radical cum te exprimi,” nu ar
  trebui sa mai predice in bisericile noastre”te referi la pastorii baptisti, cred ca nu vorbesti cum trebuie.Pastorii baptisti predica pe Isus Christos.de aceea penticostalii
  si baptistii (adevarati,si nu extremisti,isi spun „frati”,sau cultele lor sant” surori”.
  Nu stiu ce intelegi tu prin „profetii nebiblice” dar eu iti spun ca sant si” biblice”,adica
  in conformitate cu voia lui Dumnezeu,si de la Dumnezeu. Nu inteleg de la cine ti-a venit
  gandul ca „profetiile nebiblice” se pot asocia cu termenul de penticostali.,la care sau referit baptistii in comunicatul lor. Eu cunosc pastori baptisti,care au avut descoperiri,si s-au implinit. Ce faci cu ei,ii lasi sa predice, ….sau nu ?

 124. 1. Personal, nu consider ca acest comunicat (demers) reprezinta opinia unanima a pastorilor baptisti. Si mai ales a enoriasilor. (sau poate ma insel)
  2. Personal, nu consider ca un asemenea comunicat poate stopa planul si dorinta lui Dumnezeu de a-SI manifesta puterea si gloria, ci din contra, opresiunea a fost in cele mai multe cazuri un catalizator decat un „stingator de incendiu”. Un exemplu elocvent este fostul regim si capriciile lui.
  3. Personal, nu consider comunicatul o jignire sau ofensa la adresa cultului nostru penticostal, ci mai degraba un semnal de alarma prin care ar trebui sa ne verificam „motoarele” si directia. In ultima vreme prea ne-am „bapticizat” bagand pumnul in gura la multe vase de lucru, sau uneori eliminandu-le. (e drept sunt si situatii care impun asta, nu varianta cu pumnul, dar disciplinarea se impune in unele situatii).
  4. Personal, nu consider comunicatul ca pe ceva care ar trebui sa ne mire, doar e stiuta pozitia (crezul) baptista in privinta lucrarii si manifestarii Duhului Sfant. Probabil ar trebui sa fim mai vigilenti atunci cand le deschidem usa bisericii si ii ducem pana la amvon si asta doar pentru ca au un titlu sau o „firma” mai lustruita ca noi.
  5. Personal, nu consider comunicatul ca pe ceva ce ar trebui sa ne separe, ci mai degraba ca pe un motiv in plus pentru a ne apleca asupra Scripturii si ai da posibilitatea sa spuna ce vrea ea, nu ceea ce ne dorim sa auzim noi. Unul din principiile hermeneuticii spune – „Scriptura explica cel mai bine Scriptura – deci sa actionam in consecinta” (Multe pasaje din Scriptura sunt ca niste pietre in pantofi pentru unii, fie ei penticostali sau baptisti).
  Cu toata dragostea, Cleopa.

 125. Sora Elisa, daca acesta iti este numele, nu m-as fi bagat in vorba daca nu as fi sigur ca habar nu ai cat de credinciosi au fost acei frati de care vorbesti. De altfel faci o referire ironica, cred eu pentru fr. Ton, despre aportul la inchiderea acestor „frati credinciosi . Din respect pentru ADEVARUL oamenilor, daca nu Divin, te rog cere-ti scuze de inducere in eroare intentionata a unora care nu cunosc acest adevar. Oricum pentru cei care il cunosc, povestea ta nu sta in picioare.Iti spune unul care cunoaste mai bine.

 126. Fr. Lascau ,

  cuvintele „” practicarea profetiilor nebiblice ” din comunicatul Uniunii Baptiste , nu-i incadreaza clar si pe , penticostali la eretism ? Au ei oare dreptate in ce spun fata de noi ? Ma indoiesc . Si daca nu au dreptate , atunci nu se incadreaza ei la defaimare , fata de ceea ce ei ne acuza ca am fi eretici ?? Si cum se impaca asta cu Cina Domnului , in conditiile in care tu pe o parte denigrezi pe copiii lui Dumnezeu si pe cealalta te impartasesti ? Nu inseamna asta cumva sa mananci si bei spre osinda ta ? In conditiile in care tu starui in acesta situatie in mod permanent ?
  Concluzia este ca , comunitatea baptista ne denigreaza la modul cel mai serios pe acest subiect .
  Parerea mea este ca, pastorii baptisti nu ar mai trebui lasati sa predice in adunarile penticostale .

 127. Acelasi lucru il cred si eu desi sunt baptist. Deasemenea cred ca nu tot ce zboara se mananca, nu tot ce se pretinde a veni de la Duhul, vine chiar de la Duhul.

  Dar am intalnit foarte multi, mult prea multi penticostali care cred ca doar ei au Duhul Sfant, dovada primirii acestuia fiind vorbirea in limbi in urma staruintei. Insa cei care nu au Duhul Sfant nu sunt ai lui Hristos. Deci pentru acesti penticostali baptistii, crestinii dupa evanghelie (chiar si penticostalii nevorbitori in limbi) indiferent de credinta, viata si marturia lor nu sunt cu adevarat crestini si nu au sansa la mantuire. Ma intreb in ce masura e posibila o relatie ecumenica sincera cu astfel de oameni care se considera pe ei insisi superiori altora prin experientele supranaturale avute chiar daca la suprafata relatiile par a fi fratesti. Cum poti sa ai incredere in cineva care iti spune frate, da mana cu tine si-ti spune „Pace!” dar stii prea bine ca te considera un „crestin de mana a saptea” care face din fire fapte bune?

  Iosif Ton a avut un rol important in crearea Aliantei Evanghelice. Acum cand ne spune ca are convingeri penticostalo-carismatice vechi si profunde inteleg de ce si-a dorit atat de mult ecumenism cu penticostalii. In toti acesti de cand exista Alianta Evanghelica baptistii s-au penticostalizat iar penticostalii s-au baptizat. Am fost socat sa aflu din comunicatul UBR ca cei trei lideri ai Strajerilor sunt baptisti. Ma asteptam sa fie penticostali.

  Cred ca decizia UBR in cazul celor patru ar fi trebuit sa fie hotarata, adica: propunere de excludere adresata bisericilor din care acestia fac parte. Daca oamenii acestia vor da dovada de pocainta sincera pot fi reprimiti. Deasemenea cred ca se va impune reanalizarea prezentei baptistilor in Alianta Evanghelica in formula actuala. Da, ecumenismul e posibil intre cei care se considera egali dar diferiti in manifestare ( baptisti, crestini dupa evanghelie, ostasi) dar cu cei care se considera superiori altora ( penticostalii) e mai greu. Poate ca ar fi mai bine pentru toti (baptisti si penticostali) ca lucrurile sa devina clare intre noi.

 128. Aş vrea să mi le semnalaţi. Dacă am comis o eroare sau am făcut păcate sunt gata să mă pocăiesc pentru ele.
  Nu cred însă că am folosit jigniri personale, atacuri la caracterul cuiva, nu am făcut generalizări. Pentru o mostră de atitudine baptistă la adresa noastră, citiţi comentariul lui Sorin.
  Ca să înţelegeţi de ce suntem preocupaţi de deciziile Uniunii Baptiste, vreau să vă spun, că ele reflectă teologia şi opinia fraţilor baptişti faţă de credinţa noastră. Formula este foarte simplă. Uniunea a decis că Ţon este eretic pentru că crede în vorbirea în limbi. Petrică Lascău crede ceea ce crede Ţon. Uniunea Baptistă crede că Petrică Lascău este şi el eretic. Nu văd ce dificultate este să pricepem acest lucru?
  Nu cred că aţi ales bine recomandarea consiliului bisericesc penticostal din 2007. Ea nu are nimic a face cu credinţa baptistă şi nici o implicaţie a acelui document de pomină nu se referea la fraţii baptişti. Implicaţiile deciziei Uniunii Baptiste însă reflectă clar poziţia ei faţă de mişcarea penticostală şi carismatică în general. Pentru Dvs. noi suntem ori eretici, ori ”cazuri patologice” cum se exprima un pastor din tabăra dumneavoastră.

 129. Sorin. Şi eu consider că cele scrise de tine sunt „o mândrie supraspirituală” care te face să te simţi deasupra tuturor. Şi mă rog, de ce vorbeşti dumneata de păcatele noastre? Dacă poţi da sfaturi altora, de ce nu vorbeşti de „taina sufletului dumneavoastră”.
  Nu ştiu dacă suntem de râsul lumii. La ora actuală lumea nu râde de penticostali.
  Şi spre documentarea domniei tale, vreau să0ţi spun că nu toţi penticostalii sunt aşa cum ne descrii. Patima te face să generalizezi. NU este adevărat că „cei mai mari şarlatani şi bandiţi sunt penticostalii”. De unde ştii dumneata acest lucru? Crezi că numai copiii penticostalilor fac copiii din flori?
  Caută te rog în toate postările şi comentariile mele dacă am făcut undeva ceea ce faci dumneata aici. Crezi că eu nu ştiu nimic din ceea ce se întâmplă în lumea din jurul meu? Nu am denigrat nici o persoană, nu am expus căderile morale ale nimănui. Nu susţin religia mea demolând credinţa altora cu eşecurile şi căderile lor morale. Dumneata o faci. Oameni ca dumneata, când nu mai au argumente biblice, nici logice, atacă persoane. Generalizează. Jignesc. Acuză. Asasinează caractere şi demonizează întregi segmente de populaţie care nu le împărtăşesc ideile.
  După ce ţi-am citit comentariul, trebuie să îţi recomand să te pocăieşti şi să cauţi faţa lui Dumnezeu să te ierte pentru veninul ce-l ai în inimă.

 130. Fr. Lascău,

  nu vă deranjez decât cu acest comentariu.
  Cu tot respectul vă scriu în calitate de pastor baptist. V-am citit toate comentariile și sunt uimit cât de ofensat vă simțiți atunci când cineva lovește în cultul penticostal în mod clar răutăcios, dar același lucru îl faceți d-voastră față de cultul baptist. Au fost câteva afirmații prin care ați lovit în toți baptiștii. V-aș ruga să fiți concret și punctual atunci când aduceți critici.
  Și în final, nu înțeleg preocuparea cultului penticostal vis-a-vis de deciziile consiliului uniunii baptiste. Nu îmi amintesc vreun pastor baptist de marcă care să fi comentat deciziile consiliului bisericesc penticostal din 2007 de exemplu.
  http://cultulpenticostal.wordpress.com/2007/10/04/principii-si-directii-pentru-intarirea-disciplinei-si-climatului-duhovnicesc-in-biserici/
  Mult har!

 131. pentru fr. Lascau Petrica,

  frate Petrica, va rog sa va orientati mai mult in spre viata personala, in spre familia dumneavoastra si apoi sa vorbiti despre ,,vecini,, Consider o mandrie supraspirituala la multi penticostali… De ce nu vorbiti despre smecheriile si traficul pe care il fac multi… De ce nu vorbiti ca multi au ajuns in America prin minciuna cu multe piste false….? De ce nu vorbiti ca cei mai mari sarlatani si banditi sunt penticostalii ? La mine in oras au o marturie proasta… fata pastorului cu baiatul nu stiu cui s-au culcat si au copil, recent s-a mai intamplat un caz cu fata unui lider mare penticostal… la 14 ani… s-a culcat cu unul si acum se casatoresc… Vorbiti mai bine in taina sufletului dumenavoastra pentru ca sunteteti de rasul lumii!

 132. Ariciul inainta incet si pasnic, cu pasi micuti si siguri,pe cararea padurii, in cautare de hrana. O zi insorita ,cu ciripit vesel de pasarele, in adierea calda de zefir primavaratic.Printre stejari seculari si nodurosi, Sarpele, slinos si lustruit de interminabila-i alunecare,isi tara si el blestemul , taind in zig-zag cararile . Pe Vechiul Sarpe, confruntartea neasteptata cu ariciul ,l-a socat , l-a deranjat enorm !. A „constatat” si elaborat repede o teorie „cum ca ariciul ar comite” o intruziune si o abatere de la vechiul traseu ,de la vechiul regulament de ordine interioara DIN CARTEA JUNGLEI !. Se simtea stapan si suveran absolut al tinutului !. Obtinuse aceasta „pozitie de prestigiu” prin tehnici vechi de secole ,prin „supunere” la vot !. El a fost singurul candidat „in alegeri ” !.Cu un ssssssssss-aaaa-ssssssssss-it prelung si strident ,de intimidare ,si-a ridicat intreaga-i greutate si rautate, intr-o spirala inalta si convulsionata !.Apoi, plin de ura, cu limbile in vant si cu pumnalele caninilor zemuind de venin , a plonjat direct …..in tepii aricului !. Asa am asistat cu totii, la prima confruntare ,la prima zi de atac ,din Cartea Junglei Crestine !. Urmeaza restul atacurilor si convulsiilor ce scimba istoria festiva A BAPTISTILOR DIN ROMANIA ,in una reala , hidoasa, autentica !!!. Iar in padure, in continuare, fiecare pasarica ….pe limba ei piere !

 133. Pentru Elisa
  Cineva a spus:
  „Vreau Dumnezeu de 3 dolari. Suficient să-mi aducă linişte, dar nu prea mult să-mi tulbure conştiinţa. Suficient ca să-I simt căldura şi confortul pântecului, dar nu prea mult ca să am durerile naşterii.”

  Aş putea continua:
  Vrem Duhul Sfânt, dar nu prea mult. Suficient ca să mă pot lăuda că-L am, dar nu destul ca să-I aparţin. Suficient ca să am charisme, dar nu destul pentru caracter. Suficient pentru a fi mai bun ca alţii, dar nu destul să fiu mai bun ca mine însumi. Suficient să-mi aducă aplauze, dar nu destul să-mi ceară slujire. Vrem Duhul Sfânt numai atât cât putem noi controla, şi nu prea mult să ne controleze El. În vrem un râu pe care să-l trecem cu piciorul şi nu ape vijelioase să ne poarte unde vor ele. Îl vrem briză mângăietoare şi nu vâjâit de vânt puternic.

 134. Oare chiar asa sa fii fost? Lucrarea fr. Olah, o lucrare autentica de trezire, bazata pe post si rugaciune, intr-adevar a fost „aplaudata” si acceptata de conducerea Uniunii de atunci? Oare nu a produs si dezbinare? La urma urmei sunt doua imparatii in conflict…

 135. sunt curios: poate cineva sa scrie care sunt diferentele doctrinare intre penticostali, carismatici si strajeri?

 136. pot totul in Cristos care ma intareste: pentru ce e nevoie de odihna la strajeri? de ce s-ar odihni la umbra unui stejar cand au Duhul de umbrar?

 137. pentru drago:

  -care e diferenta intre imaginatie si vedenie inspirata de Duhul Sfant?
  -acea „vedenie” ati trece-o alaturi de celelalte Scripturi? poate dupa apocalipsa? intrebarea de baza este: acea vedenie e insuflata de Duhul?

 138. penticostalii n-au nimic cu carismaticii. si nici cu strajerii. avand in vedere invatatura aproape identica. poate daca ar fi trecut la iehovisti sau adventisti, ar cum spui tu.

 139. Mulţumesc foarte mult pentru comentariul Dvs. Cred că modul acesta de a vedea lucrurile ar duce la pace şi înţelegere între fraţi. Am solicitat de câteva ori să publice cineva articolele din statutul Uniunii pe care le-au călcat aceşti fraţi, şi nimeni nu vine decât cu afirmaţii generale, care se referă aşa cum precizaţi, la „tradiţia orală” sau „practicile” bisericilor sau ale unor fraţi baptişti.
  Numai stând bazaţi pe Scripturi vom supravieţui.

 140. Frate pastor Lascau va felicit pentru obiectivitatea cum dvs. relatati aici pe blog derularea evenimentelor in cazul fr. Dr. Iosif Ton. Sunt credincios baptist, si va spun cu deosebita deschidere ca atat eu cat si multi multi alti credinciosi baptisti CREDEM si suntem deschis la lucrarea Duhului Sfant si credem ca darurile Lui NU au incetat pana in ziua de astazi. Indiferent de ce hotarari ia conducerea Cultului Baptist, noi ramanem numai langa Scriptura! Dupa cum si bine observati se evita a se spune foarte clar pe baza marturisirii de credinta ca se iau decizii, ci mai mult pe abateri de la ‘traditia’, ‘practica’ si felul de intelegere personala a celor de acolo. Nu spun deschis direct ca ei nu cred in ceea ce s-a intamplat si nu neaga darurile Duhului Sfant de fapt in marturisirea de credinta la capitolul Duhul Sfant lasa la intelegerea fiecarui credincios tocmai pentru a nu crea confuzie discutii si contradictie intre credinciosi fiecare avand propria lui experienta cu Dumnezeu. Din pacate ne speriem cand cineva are o experienta mai intensa mai profunda si o traire mai aproape de Domnul. Vreau s ava linistesc si sa va asigur ca multi credinciosi baptisti cum si dvs fratii nostri penticostali si alti crestini evanghelici CREDEM exact ceea ce spune Biblia despre Duhul Sfant si despre darurile Lui. Stam aproape de Scriptura si asteptam ca El sa se manifeste liber sa imparta daruri asa cum El doreste, liber, nu cum noua baptistilor ne-ar placea sau dvs penticostalii ati dori sau cum alti crestini isi imagineaza. El este liber sa lucreze…si noi credinciosii baptisti suntem la dispozitia Lui.

 141. Nu purtăm de grijă baptiştilor cum ne porţi dumneata nouă. Citeşte bine şi vei vedea că n-am folosit asemenea limbaj pe cere-l foloseşti despre noi. Ce rău fac dacă apăr un om pe care-l cunosc, cu care am lucrat împreună, care crede la fel ca şi mine, pe care l-aţi declarat eretic. Prin aceasta aţi declarat pe toţi penticostalii eretici.
  Acuzaţiile din comentariul de mai sus nu doar că sunt mincionoase, dar sunt răutăcioase şi pline judecăţi şi ură. Stimabile! Dintr-o asemenea religie trebuie să te trezeşti. Caută-l pe Demeter!

 142. Mia,
  chiar nu cred ca toti trebuie sa cunoasca trezirea in felul asta. Nu cred ca toti avem chemari egale sau identice–toti ucenicii au fost si iubiti si chemati sa-L urmeze, dar doar 3 chemati in Ghetsimani sau pe Muntelele cu Moise si Ilie.

 143. ai dreptate. dar nici in institutia penticostala nu mai cred, avand in vedere evenimentele din ultimile luni…

 144. Interesant este ca azi oamenii cauta sa-si acopere golul sufletesc cu cite ceva; si daca altceva nu e, se bucura de niste emotii trecatoare de altfel, care pe moment par venite de la Duhul Sfint.
  Stiu ca Acesta lucreaza numai cind este liniste; altfel este inabusit, nu se poate manifesta.
  Nu vi s-a intimplat sa va inunde in duh o dulceata abia perceptibila cind Domnul
  v-a aratat sau dat cite ceva? apoi sa curga lacrimi sfinte de bucurie?
  Cum ar putea duhul din mine sa reactioneze la directivele lui Demeter?
  Nu e nevoie de 5 minute ca sa vezi ca sunt lucruri fara substanta, inventate ca sa
  „ne-aplece in jug”
  Imi pare tare rau de cei sinceri; am prietene penticostale, dar care nici nu vor sa auda de manifestarile carismaticilor care cad cu fata in sus,in loc sa cada smerite in jos;
  ca la o comanda; uneori in pozitii penibile; care inca nu auzisera de Chris la vremea aceea, acum vreo8-9 ani.
  Acolo unde este Duh, nu poate fi nimic-nimic urit sau disgratios.
  Duhul Sfint nu-si alege cultele, El e acelas, dar dupa roade ii vom cunoaste.
  Unde e El prezent totul e o incintare atit de mare, de ziditoare, incit se umple inima, duhul si chiar vazduhul.

 145. ……doamne ca totul a ajuns numa formalitati si doctrine….dar chiar nu mai conteaza ce simtim?nu mai conteaza ce traim??de ce tb sa fimi pedepisiti ca reusim sa ne apropiem mai mult de Domnul…si eu sunt o baptista nascuta si in urm aunor impreujurari m’am bucurat cu fratii dintr’o biserica penticostala timp de 3 ani….sincer…aici m’am regasit…aici l’am simtit mai aproape pe domnul…si desi nu am ajuns sa primesc vorbirea in limbi nu am staruit dupa aceasta simt ca ceva ma descompleteaza….toti cei care judeca vor fi judecati….ar tb fiecare sa caute sa aiba pace in inima lui si sa nu fie invidios cind un frate paseste inaintea lui pe cale cu pasi mai repezi…toti tb sa tinjim dupa domnul si dupa imparatie dar nu asa…imi pare rau ca sa ajuns la asta….imi este frica si pentru copii nostri…care vor creste si nu stiu cum v’or mai gasi ei biserica gata sa’i cresca si sa’i sprijineasca in rugaciune sau plina de competitie si rautate??ooo doamne mai lasa har si mai da indurare peste noi ca suntem slabi si am uitat care’i scopul alergarii noastre…

 146. Nu inteleg mai multe lucruri:
  – de ce fratele Lascau si ceilalti “postaci” devin atat de interesati de ceea ce se petrece la baptisti cand ei au atatea de rezolvat in cultul lor??????(de la o posta se vad matrapazlacurile legate de alegerile (recente) la nivel de cult, marginalizarea “trezitilor” dintre penticostali (Pustan, Ianovici, Vasilica Croitor, etc);
  – cum puteti pretinde ca Duhul Sfant “sta” numai la voi cand foarte multi vorbitori in limbi, prooroci si lideri penticostali (mai ales de peste ocean) sunt eretici, lacomi, cercetati penal, preocupati de materialism, etc??????????
  – cum se face ca la voi, sfintii vorbitori de limbi si prooroci geniali, nu se vede aceasta prezenta a Duhului, dar se vad masinile, vilele, afacerile necurate (din care este sustinuta darnicia), unele job-uri incompatibile cu statutul de crestin, etc?????
  – cum se face ca a fost “ingropata” discutia legata de scrisoarea pastorilor penticostali care au protestat – aproape pana la dizidenta in noiembrie 2007 – deoarece se simteau pastori de mana a doua (si saraci) in timp ce unii dintre dvs. erau la “business class”?????
  – de ce nu luati atitudine fata de multe din “oile voastre” preocupate de cu totul altceva decat de propovaduirea si trairea Scripturii (am aflat de foarte multe cazuri concrete)?????????
  – de ce nu cititi in Scripturi ca accesul in cer se va face ca urmare a mantuirii prin credinta in Hristos, insotite de faptele credintei – vezi Matei 25: 31- 46 – si nicidecum ca urmare a vorbirii in limbi, a teologiei promovate sau a “cantitatii” de vindecari facute???? (pe noi crestinii ar trebui sa ne intereseze mantuirea oamenilor in aceste zile tragice pentru Romania)
  – de ce nu acceptati ca “problema” Ton este o chestiune interna si ca UBR are dreptul si datoria sa ia o astfel de atitudine fara sa va ceara voua aprobarea???
  (In rest sunt de acord cu Liviu Matei, Mia, Shifu si ceilalti……..)

 147. inca ceva, foarte potrivit in actualul context, ramane ca fiecare sa decida pentru sine cine sunt unii si cine sunt ceilalti:
  „For the Pharisees, rules were more important than relationship, and retribution was more important than reconciliation. For Jesus, relationship was more important than rules, and reconciliation was more important than retribution.” B.Z.

 148. Doamna Mia

  Eu nu am vazut Penticostali sa se intoarca la Baptisti,dar am vazut Biserici Baptiste care sau intors catre penticostali.
  Doamna Mia acelas Dunmezeu avem amindoi aceias Biblie si nu ne putem intelege de ce ..

  Un copil a mers cu trenul si a vazut multe turme de oi si il intreaba pe Bunicu ,de ce sint atitea turme de oi .
  Bunicu ii raspunde,pentru caciobani nu le lasa,tot asa si cu Bisericile uni pastori nu le lasa caci frati sar intelege intre ei ,caci fratele Alin Cristea nu crede caci frati se inteleg intre ei am familie de Baptisti cu care ma inteleg foarte bine .
  Doamna Mia ma rog la Dumnezeu sa vatrezit pina mai este timp ,urmatil pe Domnul.
  Domnul sa va ajute .
  AMIN.

 149. Trezirea adevarata stirneste pe toti credinciosii la o umblare in sfintenie, se bucura pentru ca Domnul a mai facut ceva pentru pentru noi;
  Evanghelia insa vorbeste insa de vremuri de apostazie in zilele din urma, pe cine sa credem?
  Cuvintul Domnului sau pe cineva care spune ca de curind a fost izbavit de multe boli ca si fiica sa(fie vorba intre noi, o alergie la gluten se rezolva simplu, nu-l mai consumi, nu este ca una la praf, polen, pe care nu ai cum sa le eviti )asta inseamna ca respectivul a fost plin de duhuri, asa cum ne explica?
  Am frecventat biserica penticostala si cea din Brasov(fr Ilas) si cea din Caransebes, nu
  apar aici semne care contravin Cuvintului;
  insa aici in Cransebes doi frati foarte credinciosi Albai si Cocirtau au fost inchisi cu ajutorul unui domn care fusese cindva nascut din nou, acum insa are o perioada(iarasi ) de trezire.
  Cred ca ar trebui sa cintarim cu obiectivitatea lucrurile; diavolul are grija sa ne invrajbeasca, carismaticii nu sunt aprobati de multi penticostali., pentru ca ce fac, fac numai din”carne” invocind Duhul.
  Domnul sa aiba mila de noi toti.

 150. A fost marea trezire prin fratele Liviu Olah; dar au avut grija cei cu ochi albastrii, ajutati de informatorii din sinul bisericii baptiste sa faca tot posibilul sa-l inlature.

 151. Sora Mia , din afirmatiile tale,rezulta cu „prisosinta” ca faci parte din categoria „fecioarelor… lepte” iar Mirele se „bucura din plin” de „efortul necontenit”pe care-l depui ,pentru intimpinarea Lui.

  Se „bucura” mai ales de faptul ,caci Cuvintul Lui „locuieste din belsug in tine” si-l „implinesti”- verset dupa verset – asa dupa cum este scris;
  1)-„Ferice de robii aceia pe care stapanul ii va gasi veghind la venirea lui!(Luc.12;37)
  2)-„.”De aceea SA NU DORMIM ca ceilalti,ci sa veghem si sa fim treji.”(1 Tes.5;6)
  3)-„Fiti TREJI si vegheati! Pentru ca potrivnicul vostru,diavolul,da tarcoale ca un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita.”(1 Petru 5;6)
  4)-„..si aceasta cu atat mai mult cu cat stiti in ce imprejurari ne aflam; este ceasul SA VA TREZITI IN SFARSIT din somn..”(Rom;13;11)
  5)-„Si un tanar….a adormit de-a binelea…biruit de somn,a cazut jos din catul al treile si a fost ridicat MORT.”(Fapte 20;9)

  In final..
  ” Sa-ti fie somnul lin si….plecarea ..este aproape!”

 152. Love is greater than fear. Do you believe this?
  If so, don’t fear your enemy, love your enemy.

 153. Ce limba de lemn la sefii baptisti, cica biserici baptiste, de ce ii deranjeaza cuvantul biserici crestine? E un stereotip la sefii baptisti ceva catastrofal!! Si au absolvit scoli, au doctorate, dar, evident, doctorate, fara Hristos!!
  Cum poate Uniunea sa excluda pe cineva dintr-o biserica? Este asa ceva in statut?
  Doamne, ce de inadvertente in comunicat intre Scriptura si doctrina si mesajul comunicatului, ceva catastrofal. In cartea Istoria Bisericii in 12 momente cruciale, miscarea penticostala este catalogata ca un eveniment important din secolul al XX lea, iar miscarea baptista e una importanta in istoria lumii pentru emanciparea negrilor, a femeilor, pentru conducrea intelepta a statului!!
  Miscarea catolica e importanta pentru misiunea din evul mediu, cu toate slabiciunile. Miscarea ortodoxa pentru culturalizarea slavilor si a romanilor, pana la un punct, slavona a fost o limba universala in acest mediu si in timpuri vechi!!
  Exemplele pot contiua. Ai impresia ca Dumnezeu a dat baptistilor, nu crestinilor baptisti mandat scris ca ei sunt urmasii crestinilor, dupa cum si catolicii il invoca pe SF. Apostol Petru… Doamane, Doamne, cata ingamfare! Istoria crestinismului si a bisericii, care se invata in institutele crestine baptiste nu ajuta la nimic, istoria incepe si se safarsete cu baptistii, dar nu crestinii baptisti!!

 154. Multumesc pentru urare, nu am probleme cu somnul, dar nu in biserica pe banci ca nu sint confortabile. Frate Petrica, undeva intr-un comentariu spuneati ca Fr. Ton nu este penticostal ca nu a cerut sa fie membru la penticostali. Si daca nu ma insel, Strajerii nu sint parte din cultul penticostal, deci nu inteleg supararea dvs. Eu am participat la mai multe servicii in biserici penticostale si cel putin cele in care am fost nu au avut nimic asemanator cu ce se poate vedea in clipurile strajerilor. Eu la acel gen de circ m-am referit si stiti foarte bine aceasta. La adunarea de inaugurare de la Agape din L.A. m-am simtit foarte bine, la fel ca de fiecare data cind am mers acolo si in afara de rugaciunea in comun care este diferita dar a fost foarte decenta nu am vazut nici o deosebire fata de o biserica baptista. Si nu e singura biserica penticosala la care am fost.
  Referitor la fr. Ton, nu cred ca e acelasi lucru sa lucrezi cu dinsul in America sau in Romania comunista. Nu cred ca il cunoasteti din perioada aceea si va spun ca nici nu merita stiute toate lucrurile din trecut pe care Dumnezeu oricum le stie. Imi cer scuze pentru ironii, dar sint din cauza multor alergii care le am, in special la mindrie si aroganta, la fatarnicie, ipocrizie, dublu standard si din nefericire le-am vazut la fr. Ton de foarte multe ori in cei peste 30 de ani de cind il cunosc. Din cauza mindriei si arogantei nu am fost niciodata hranita la predicile dinsului. Slava Domnului ca nu am dus lipsa de oameni adevarati cu frica si temere de Dumnezeu si cu mult har, oameni prin care Dumnezeu a lucrat in viata mea.

 155. Imi pare bine ca ati postat aceasta informatie…Cred ca majoritatea nu stiau ca si Spurgeon a fost exclus pe motive asemanatoare…Si daca stiau,le-ati reamintit..

 156. in ciuda acestui fapt, ultima trezire spirituala a avut loc prin fratele Olah la baptisti. E drept, nu sunt expert in treziri, iar remarca mea nu are nimic cu vreo persoana ci cu teologii.

  Daca a mai fost vreo trezire spirituala in Romania, de anvergura celei din anii 70, va rog sa ma corectati.

  Ati numi miscarea strajerilor o trezire spirituala?

 157. Trezirea de la Zalău? Ar trebuie să ştiţi mai bine decât mine pentru că s-a petrecut în Uniunea Baptistă şi care a afectat mai multe locuri din ţară. Şi eu mă bucur de orice trezire locală sau naţională. Dumneavoastră nu vă bucuraţi de toate. Numai de acelea care n-au nimic penticostal sau charismatic în ele.

 158. Jerry Falwell a spus: „Dacă penticostalii au dreptul să sară peste băncile bisericii, de ce baptiştii n-ar avea voie să doarmă pe ele?”
  Eu am decis, decât să dorm, prefer mai bine o trezire „din asta sălbatică care îţi face părul măciucă în cap”.
  Sora Mia. Somn uşor!

 159. Pentru Mia
  Da, murim cu toţii, baptişi sau penticostali. Avem nevoie de doctori şi murim şi noi care credem că Dumnezeu mai vindecă boli şi azi. Dacă nu vreţi să recunoaşteţi sarcasmul întrebărilor, este treaba Dvs.
  Din păcate ne lăudăm cu reuşitele şi refuzăm să discutăm eşecurile. M-am rugat pentru sute de oameni şi nu s-au vindecat. M-am rugat însă pentru unii, adevărat, foarte puţini, şi Dumnezeu a făcut minuni. Voi continua să mă rog pentru că nici minunile nu-mi aparţin şi nici eşecurile. Dumnezeu este suveran şi El decide pe cine, cum şi când să vindece.
  Este foarte dureros să ridiculizezi vindecarea cuiva, cum unii din comenatorii acestui blog au făcut-o, rănind pe Dora Ţon pentru sinceritatea mărturisirii ei. Oricât aş încerca să găsesc scuze unei asemenea atitudini, nu găsesc în tot bagajul nostru creştinesc.
  Nu am făcut complimente Uniunii Baptiste, este adevărat. Dar nici n-am folosit expresii pe care unii dintre pastorii baptişti le-au folosit la adresa penticostalilor. Recitiţi ultimele comentarii pe care le-aţi făcut, pentru că ele conţin cuvinte foarte răutăcioase la adresa penticostalilor şi charismaticilor, la adresa Străjerilor.
  Fraţii care l-au pedepsit pe Iosif Ţon nu-l pot cunoaşte mai bine ca mine. Am lucrat cu el 10 ani în acelaşi birou, opt ore pe zi. Atacul lor la adresa lui Ţon este un atac la credinţa mea. Zeflemelele, denumirile peiorative, etichetele (prorocii lui Bal de ex.), ca să nu mai vorbim de concluzia recentă a unui teolog baptist român, care spunea clar că pentru el noi suntem „cazuri patologice”.
  Urăriţi toate postările mele şi vă veţi lămuri de tonul lor şi de faptul că nu atac pe fraţii mei baptişti. Regret că nu au învăţat nimic din istorie şi că o repetă din nou. Este pentru mine un deja vu. Peia, Popa, Ţon, Demeter, trec prin aceleaşi lucruri acum prin care am trecut noi, familia noastră cu 40 de ani în urmă. La mine este un fel de solidaritate a victimelor aceluiaşi sistem.
  Închinarea şi practica noastră penticostală sau charismatică, nu este în nici un fel un show, sau circ. Nici dumneavoastră nu v-ar pica bine să se refere cineva că ceea ce faceţi este un show sau un circ. Fiecare se închină şi îşi practică credinţa după cum crede şi după cum îl îndeamnă inima sa. Citesc printre rândurile comunicatului dispreţul, respingerea doctrinelor mele. Nu sunt singurul. Este suficient de transparent faptul că Ţon este acuzat de erezie, atunci când el declară că îmi împărtăşeşte credinţa mea. Pe mine nu mă acuză de eretic pentru că nu sunt din tabăra baptistă. Dacă aş fi aş avea aceeaşi soartă, pe care am mai avut-o acum 40 de ani.

 160. Ne puteti da si noua amanunte despre trezirea de la Zalau? Si este deja trezire nationala, nu locala? Eu ma bucur si cu trezirile „locale” daca sint autentice, daca lumea se intoarce la Hristos. Citi s-au intors la Dumnezeu la Zalau?

 161. Frate Petrica, multumesc pentru respectul purtat genului feminin, e si asta ceva, dar mie mi se pare ca este o incercare eleganta de a nu raspunde la o intrebare care nu este absolut deloc rautacioasa. Am intrebat pentru ca stiu sigur ca si in bisericile penticostale si in cle baptiste mor oameni. Si mai stiu ca si la baptisti si la penticostali sint oameni care sint vindecati, dar asta nu tine de noi ci de Dumnezeu. Ca o face diferit, nu conteaza. Ideea este ca Dumnezeu lucreaza cum vrea El, nu cum si cind ii comandam noi. Eu nu stiu care sint lucrurile urite pe care le-am spus despre credinta penticostala, daca exista vreuna pentru ca eu stiu ca exista un Domn, o credinta si un botez. Exista manifestari diferite ale credintei, nu credinte diferite, cel putin asa percep eu lucrul acesta. Eu una nu am o credinta baptista, eu doar cred in Dumnezeu si in mintuirea prin jerta de la cruce care nu apartine nici unei denominatiuni.
  Cit despre acuzatii, nu sint chiar gratuite. Va citez: „Pentru mine este uimitor faptul că fraţii baptişti rămân la fel de inflexibili la lucrarea Duhului Sfânt şi la fel de refractari la trezirea spirituală actuală, aşa cum au fost mereu în istoria lor. Citind printre rânduri, nu este greu să vedem care este opinia lor şi despre mişcarea penticostală.
  Regret că nici acum Duhul Sfânt şi lucrarea Lui nu sunt bine venite în Uniunea Baptistă. ” Cum adica „asa cum au fost mereu in istoria lor? ” Vi se pare acesta un compliment facut baptistilor? Ati studiat istoria baptistilor in totalitate si ati ajuns la aceasta convingere? Deja ati pus o eticheta pe toti baptistii din toate timpurile si nu cred ca e ceva care face cinste unui pastor. Apoi de ce doar dumneavostra puteti „citi printre rinduri”? Credeti ca noua ne lipseste abilitatea aceasta? Daca va e mila de niste crestini persecutati de fratii lor, rugati-va pentru ei si lasati-l pe Dumnezeu sa ii apre ca o face mult mai bine. Dar nu va intrebati cumva daca fratii astia care ii persecuta nu ii cunosc cumva mult mai bine decit dvs, daca nu cumva sint multe lucruri care nu le stiti, daca decizia lor se bazeaza pe mai mult decit se poate spune intr-un comunicat. Eu nu asteptam decit putin mai multa retinere tinind cont ca menirea dvs. e sa cautati pe cei pierduti, dar nu la baptisti ca ei gasesc calea inapoi daca cumva se ratacesc, cautati pe cei care nu il cunosc pe Dumnezeu. Sau de ei numai are nimeni timp. Ripostele acestea penti/bapti nu sint de folos nimani, pentru ca nu aveti ptent nici pe biblie , nici pe duhul sfint sau mai stiu eu pe ce. Nu ar fi mai bine sa cautati lucrurile care ne aduc impreuna decit cele care ne despart?

 162. Nu inteleg de ce crezi ca toti trebuie sa cunoasca trezirea in felul Penti/Carismatic/Strajeri? Chiar credeti ca asta e singurul mod de a experimenta ceva? No thanks, experimentele astea nu imi lipsesc, ce sa mai aud pe altul caruia i s-a descoperit ca Paul negrut scoate pistolul, sau mai stiu eu ce alte timpenii….hai sa fim seriosi, chestiile astea sint ridicole.

 163. Dar ce penticostalii s-au trezit cu totii? De ce nu va rugati pentru trezirea fratilor dvs. intii. Ati terminat cu „rascumpararea memoriei” si acum ati trecut sa faceti ordine si la baptisti? Mai bine un somn linistit decit o „trezire” din asta salbatica care iti face parul maciuca in cap.

 164. Mulți alții au primit textele lui Iosif Țon prin email. Apoi textele au apărut pe site-ul Străjerilor.

  Nu am comentat la vremea respectivă, mi-am dat seama că e în interesul lui Iosif Țon să îi apară textele pe blogul lui Petru Lascău.

  Eu mă refer la ocaziile cînd cauzăm pagube altora. Discuția e lungă, desigur. Dar sper că am atras atenția asupra unui aspect de care mai ales pastorii, ca persoane publice, formatori de opinie, ar fi bine să țină seama.

  Felicitări pentru depășirea pragului de 100.000 de vizite.

 165. ..deci avem „strajeri” si „stejari”:)…asta ca sa ne mai descretim fruntile…si strajerii musai sa se odihneasca la umbra stejarilor…mai sa fie,si stejarii astia nu vor nicicum,ba mai cresc si strambi:)..

 166. Domnule Alin Cristea
  Cu postarea Comunicatului îmi asum păcatul. Cu privire însă la răspunsul fratelui Ţon, vreau să vă spun că am primit direct de la el textul prin E-Mail şi nu am vizitat alte locuri în care ar fi putut fi găsit. Am autorizaţia dânsului pentru postările materialelor de la el.
  Sunt cu totul de acord că se fac abuzuri azi în folosirea textelor pe net şi am fost şi eu victimă a unora care, nu doar că le-au folosit, dar le-au dat alte titluri decât cele scrise de mine.

 167. Domnule pastor Petru Lascău,

  Cred că vă dați seama că nu mi-e chiar ușor să vă abordez în legătură cu preluarea Comunicatului (așa ați făcut și cu celelalte mesaje ale lui Iosif Țon, le-ați postat aici, nu ați așteptat să apară pe site-ul Străjerilor – așa ar fi normal, să existe o sursă primară a materialelor, se dă un citat-două și se dă link-ul, trimițînd cititorii la materialul inițial, deja aici ar fi mai multe de discutat DE CE e important să facem așa).

  Uitați un exemplu:

  http://crucescu.wordpress.com/2010/12/15/raspunsul-lui-iosif-ton-la-comunicatul-uniunii-baptiste

  Vi se pare normal ca materialul lui Iosif Țon să fie preluat materialul în alte părți?

  Acum vreau să vă ating la coarda sensibilă:

  Dacă dumneavoastră, ca pastor, persoană publică, o să aveți o astfel de uzanță de a prelua materiale în întregime, nu-i așa că veți oferi un fel de precedent altora, care o să ajungă să preia nu doar comunicate, ci de toate?

  Mie mi s-au preluat poze de ale mele fără acordul meu, sau lista cu 50 de declarații de la Cazul Țon, pentru care am muncit aproape o noapte.

  Miza e mare în chestiunea asta a preluărilor.

  Nu am comentat degeaba, am destul de lucru, cred că știți.

  O cronologie a Cazului Iosif Țon ne-ar fi de folos, nu?

 168. Aşa este. La vremuri normale putem avea practici normale. Vremurile de azi nu cred că mai sunt normale. Poate că nici noi.
  Nu cred că am produs daune nimănui. Dacă am făcut-o… poate mă aleg şi eu cu o anulare de ceva… sau o suspendare (tot de ceva).

 169. Nu de dreptul de autor este vorba.

  Este vorba de niște practici normale de a nu folosi decît ce este al nostru, de a nu folosi ce este al altora (decît în anumite condiții, pe care le pun ei).

 170. Decizia luată de Consiliul Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, cu privire la retragerea ordinării fr Iosif Ţon şi cu privire la suspendarea pastorilor Peia şi Popa este o decizie ilegală din următoarele motive:

  1.Potrivit art. 23 alin.5 din Statutul Cultului Baptist „Pierderea calităţii de slujitor ordinat se face în situaţia excluderii din biserică pentru cădere în păcat sau răspândire de învăţături eretice, prin hotărârea comitetului comunităţii sau a Comitetului executiv al Convenţiei Baptiste Maghiare, după caz. „
  Întrebări: (1)Care este biserica locală care a luat măsuri împotriva celor trei pastori amintiţi? (2) Care este comunitatea baptistă care a hotărât retragerea sau suspendarea calităţii pastorilor menţionaţi?
  Concluzia : Numai comitetul comunităţii în care slujeşte cel ordinat poate decide pierderea/retragerea calităţii de slujitor ordinat în condiţiile în care cel în cauză a fost exlus de biserica locală”

  2. Potrivit art.93 din Statutul Cultului Baptist, Consiliul Uniunii NU ARE ÎN ATRIBUŢII LUAREA DE MĂSURI ÎMPOTRIVA SLUJITORILOR ORDINAŢI ! Consiliul Uniunii poate doar soluţiona contestaţiile depuse de către slujitorii ordinaţi cărora li s-a retras ordinarea de către comunitate.
  Întrebare: În virtutea cărei prevederi statutare Consiliul Uniunii a luat această măsură?
  Concluzie: Măsura luată de Consiliul Uniunii este lovită de nulitate, ea încălcând flagrant Statutul Cultului Baptist.

  Dată fiind situaţia creată, pastorii Ţon, Peia şi Popa şi bisericile baptiste nu sunt obligate să respecte acest act ilegal!

  Ce poate face Consiliul Uniunii ca să îndrepte această strâmbătate? Una din două posibilităţi:
  1. Să retragă de urgenţă această hotărâre !
  2. Să-şi prezinte demisia de onoare!

 171. Ruben,

  Cum crezi ca ar fi aratat comunicatul daca fratele Ton ar fi fost pastor penticostal si ar fi trecut in mod public la carismatici sau strajeri sau … .
  Evident, vorbesc de comunicatul Consiliului Bisericesc al CPR.
  Tare ma tem ca , exceptand denumirea baptist, comunicatul ar fi fost identic.
  Asa ca un pic mai multa moderatie n-ar strica, in ce ne priveste, ca penticostali.

 172. fr.Petrica,
  Imi amintesc ca in data de 12/11/2010- a doua zi- a Intrunirii Strajerilor-in timpul serviciului SA FACUT DE CUNOSCUT o LUCRARE ( vedenie) din partea lui Dumnezeu -cu privire la ACTIUNEA si COMPORTAMENTUL lui Paul Negrut FATA de UNII participanti la Intrunire;
  In aceasta vedenie-prezentata de O SORA BAPTISTA botezata cu Duhul Sfint-sa VAZUT cum Paul Negrut TRAGEA cu UN PISTOL catre fr.Demeter care STATEA CU BRATELE IN SUS…etc
  Daca CINEVA a urmarit transmisia LIVE poate VA CONFIRMA si ce a FOST MAI DEPARTE.

  Deci DUHUL SFINT VORBESTE SI AZI -prin prooroc-
  a)- A utilizat VORBIREA IN ALTE LIMBI- fr.Caba
  b)- prin darul VEDENIEI -a instiintat ANTERIOR- ceeace SA INTIMPLAT ACUM.
  c)- Sint SIGUR ca fratii – ANATEMIZATI(afurisiti) prin Comunicatul UBR- stau FOARTE LINISTITI ,fiind-ca Dumnezeu IA INSTIINTAT si EL LUPTA pentru ei. AMIN!

 173. Aş fi bucuros să-mi daţi citatele din crezul baptist pe care oamenii aceştia l-au călcat.
  Nu dau tonul animozităţii dintre fraţi. Mă acuzaţi pe nedrept. Eu încerc să apăr nişte fraţi creştini care cred eu sunt persecutaţi de fraţii lor.
  Nu am spus lucruri urâte de nimeni şi nici de credinţa nimănui. Dumneavoastră deja aţi făcut-o cu privire la credinţa mea penticostală. Nu vă răspund la întrebările răutăcioase pe care le puneţi din respect pentru genul feminin.

 174. Pentru Ciprian Simu.
  Da, omul poate să înăbuşe planul lui Dumnezeu cu privire la el. Fariseii au zădărnicit planul lui Dumnezeu cu privire la ei (Luca 7:30). Faraiseii au refuzat botezul, aşa cum noi azi refuzăm botezul Duhului Sfânt.

 175. Nu. Dar ei nu-L obligă să vină în pachetul în care vor ei. Îl primesc cu bucurie respectându-I suveranitatea, şi sunt gata să-I accepte darurile aşa cum vrea El să le dea credincioşilor.
  Penticostalii nu cred că Duhul Sfânt a încetat să dea daruri Bisericii.

 176. Mia,
  Desi sunt ‘penti-carismatic’ si sustin in totalitate pe Strajeri, sunt de acord cu ce spui mai sus. Dzeu a facut treziri timp de sute de ani prin DS inainte ca sa apara miscarea penti… Dzeu si astazi foloseste toate denominatiunile, de la ortodoxi pana la Strajeri, sa inainteze Imparatia Sa. Totusi, nu despre asta e vb aici…nu vreau sa vb in numele fr Lascau, dar daca il inteleg eu bine, tristetea este ca acuma, cand Dzeu trezeste Biserica in modul asta, cei care nu au cunoscut lucrarea DS in felul Penti/Carismatic/Strajeri, nu pot nici cum sa faca pasul inainte.

 177. Te cuprinde o mare tristete cand vezi istoria repetandu-se. Un barbat de calibru asemanator, Charles Haddon Spurgeon este exclus pe motive asemanatoare, tot din Biserica Baptista. O da, astazi Spurgeon este cel mai mare « baptist «, cel mai citat autor in aceasta biserica. Institutii baptiste de seama ii poarte numele. Este reeditarea incapatanata a unei istorii si mai vachi.

  Am vazut azi, din intamplare, pe net, o istorie a baptistilor “din vremea Domnului Isus pana azi”. Ce gluma! Saracul Apostol Pavel ar fi fost exclus fara drept la replica, vorbea in limbi mai mult ca toti, si nu ar mai fi fost lasat sa scrie Epistolele catre Corinteni. Mai ales prima.

  De aceea nu-mi pierd nadejdea. Copii nostrii il vor redescoperii pe Iosif Ton ca pe un baptist fara egal, exclus de catre…, nici acum nu le stiu numele sortite uitarii. Si mai important: il vor redescoperii pe fr Ton, ca pe “Un om al lui Dumnezeu”.

 178. Frate Shifu
  Ar fi bine să veniţi cu citate din declaraţia Dvs. de credinţă care dovedesc că Iosif Ţon a călcat principiile baptiste de credinţă, şi că de aceea nu mai este baptist. După câte ştiu eu el a fost pedepsit mai degrabă pentru călcarea tradiţiei baptiste decât a mărturisirii de credinţă. Sau poate mă înşel.
  Ţon nu este penticostal pentru că n-a cerut nicăieri să fie primit membru într-o biserică penticostală. Până una alta el este ceea ce spune el că este nu ceea ce decidem noi doi.
  Trezirea de la Oradea de care vorbiţi a fost o trezire locală şi ea nu s-a extins în alte oraşe sau biserici. De ce nu vorbiţi de trezirea de la Zalău, care este mai recentă?

 179. Am înţeles că s-a avut mare grijă în acest comunicat ca să nu fie ofensaţi penticostalii. Nu poţi să nu-i ofensezi când ai astfel de păreri despre fraţii baptişti care împărtăşesc crezul penticostal.

 180. Surprins ca in revolutia trezirii se trage fara mila (fiti milostivi),ma intreb unde este dialogul,dragostea de frati evangelia iubirii(prin aceasta vor cunoaste lume ca sinteti ucenicii mei DACA va veti iubiti !).Eu vad opusul acea ce se predica si scrie si doctrina este mai importanta decit Biblia. Cred ca Stapinul le va cere socoteala celor din virful Uniunii inca aici pe pamint.

 181. Sunt penticostal. Cred ca acest comunicat ar trebui analizat de fratii pastori penticostali si de comentat. E foarte clar, pentru penticostalul de rand, ca „fratii” pastori baptisti ne considera niste INVATATORI FALSI „cu practici și învățături nebiblice și străine”, oameni ai „învățăturilor false și a prorocilor mincinoși (Matei 7, Faptele Apostolilor 20, 1 Ioan 4)”.

  Privind din exterior, acest Consiliu Bisericesc e un fel de taran care si-a dat foc la propria caruta dupa ce si-a biciuit bine calul care a tras ani de zile…

  Acestui sistem ii mai zic doar atat: daca tot dormiti adanc, nu mai sforaiti asa tare!

 182. Cum cand au fost treziri? 1974-1978, in timpul slujirii fratelui Liviu Olah, care – in acea vreme – facea botezul in raul Crisul Repede, ca marturie publica a credintei celor nascuti din nou. Atunci Biserica Baptista Nr. 2 din Oradea (acum Emanuel) a ajuns de la o mana de oameni la aproape 2000 de membri. Asta a fost trezire. In 1977-78, vine Iosif Ton la Emanuel si il convinge pe Liviu Olah sa nu mai faca botezuri in Crisul Repede ca se supara autoritatile, ca-i ilegat etc., iar Olah – nu stim de ce – l-a ascultat pe Ton. S-a dus trezirea si s-a dus si Liviu Olah… In privinta retragerii ordinarii, n-am ce zice. Dupa parerea mea, s-a facut prea putin. Prin marturisirile sale cele noi, Iosif Ton nu mai e baptist, ci e penticostal, deci ar face bine sa faca demersurile necesare. Nu-i problema ca este penticostal, dar e corect sa-si recunoasca noua orientare si sa se mute in biserica penticostala, impreuna cu Peia si Popa.

 183. „Regret că nici acum Duhul Sfânt şi lucrarea Lui nu sunt bine venite în Uniunea Baptistă.”

  Nu va inteleg. Vreti sa spuneti ca doar penticostalii au Duhul Sfant?

 184. Sunt mirat pentru că eu şi familia mea am păţit la fel ca fraţii suspendaţi, excluşi, etc. Am fost daţi afară public, duminica în plenul unui „serviciu divin”. Mi-e milă de aceşti fraţi nedreptăţiţi astfel.
  Dacă aţi mai experimentat treziri, care sunt acelea? Câte cunosc eu, trezirile au fost înăbuşite la fel ca cea de acum.

 185. fr.Petrica,
  Cu privire la „subiectele”expuse in Comunicatul Uniunii Baptiste,eu am sa postez mai jos .commenturile mele facute pe blogul Marius Cruceru;
  12/8/2010
  @marius,
  Dece ai starnit acest “tsunami cu talanga” fata de fr.Ton.
  El NU sa lepadat de Dumnezeu Tatal,Isus Cristos fiul si Dumnezeu Duhul Sfint.
  Tu afirmi ca fr.Ton “..face o distinctie foarte rafinata intre EVANGHELII,un fel de first hand de Scripturi si Epistole,un fel de second hand..”
  Acest fapt se poate explica prin urmatoarele;
  1- Primele care au aparut-in ordine cronologica- au fost EVANGHELIILE si APOI Epistolele.

  2- In EVANGHELII sint relatate CUVINTELE SI FAPTELE Domnului Isus Cristos -fiul lui Dumnezeu.pe cind in Epistole se gasesc si ANUMITE PARTI ce sant scrise DAR NU DIN PARTEA DOMNULUI .( Pavel specifica; Celorlalti le zic eu, NU DOMNUL..-(1Cor.7;12,25 etc)

  3- Primul care ” este nedumerit” asupra Epistolelor lui Pavel este ap.PETRU care afirma;
  ” ..In ele(Epistolele lui Pavel) sunt unele lucruri greu de inteles,pe care cei NESTIUTORI si NESTATORNICI le rastalmacesc ca si
  celelalte Scripturi spre pierzarea lor.”(2 Petru 3;16)

  4-S-ar putea ca fr.Ton sa “fii primit ” o “lumina” deosebita .meditand la acest verset,fapt ce la determinat SA -SI indrepte FOCUSUL pe EVANGHELII (conform propriilor declaratii) unde SINT CUVINTELE SI INVATATURILE PERSONALE ALE DOMNULUI ISUS CRISTOS.
  Personal consider ca este FOARTE BINE decizia luata,deoarece PANA IN PREZENT -poate- s-a axat mai mult pe Epistolele lui Pavel (in special Romani)

  Sa avem rabdare fiindca “..timpul coace ciresele.”

  12/9/10

  Apreciez raspunsul tau,dar MAI INTELES GRESIT ,deoarece ;

  A- Cu privire la Versetele Bibliei

  1- Eu N-AM AFIRMAT NICI-UNDE sa “SCOATEM AFARA VERSETELE DIN BIBLIE.”

  2- Din contra -TREBUIE CERCETAT TOTUL-.fiindca “UN VERSET BIBLIC SE EXPLICA SI SE LAMURESTE PRIN ALT VERSET BIBLIC”.

  B- Cu privire la ap.Pavel.

  Eu am spus si sustin ca ap.Pavel -care AVEA Duhul Sfint- A DAT SFATURI INTELEPTE
  …..dar IN UNELE PASAJE din Scriptura – a CLARIFICAT SI SPECIFICAT CONCRET ca….
  ACESTEA SINT DELA EL si NU DELA DOMNUL.
  Se naste intrebarea.. Dece a procedat asa,cind era PLIN de Duhul Sfint..??3)-Pavel ,”vorbind in icoana de vorbire”(1 Cor.4;6)afirma cu indrazneala-
  – “..va rog sa calcati pe urmele mele”(1 Cor.4;16)
  -”Calcati pe urmele mele,intrucit si eu calc pe urmele lu Hristos.”(1 Cor.11;1)

  ..dar IN ACELASI TIMP isi RECUNOASTE SI “NEPUTINTA” – descriind-o astfel;
  a)-..” sint pamintesc,vindut rob pacatului”(Rom;7;14)
  b)-..”caci nu stiu ce fac:nu fac ce vreau, ci fac ce urasc.”(Rom.7;15)
  c)-”Si atunci nu mai sint eu cel ce face lucrul acesta, CI PACATUL care locuieste in MINE.”(Rom; 7; 17)
  d)-..”caci binele pe care vreau sa-l fac ,nu-l fac,ci raul,pe care nu vreau sa-l fac,iaca ce fac!”
  e)-” O,nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?..”

  C – Cu privire la 1Cor. 7; 12,25

  a)- Elisa ,scumpa, -desi eu am scris CLAR cum se exprima Pavel,vad ca tu N-AI CITIT -cu atentie-NICI Biblia si NICI ce am scris eu.
  Nici o problema,pentru LAMURIREA ta (si a altora) redau din nou versetele respective;
  -”Celorlalti le ZIC EU nu Domnul:.”(1Cor.7;12)
  -” Cit despre fecioare,N-AM O PORUNCA din parte Domnului. Le dau insa un sfat..”(1Cor.7;25)

  b)-N-am contestat si nu contest ca SFATURILE – date de ap.Pavel – nu sint intelepte..dar NU SINT din partea Domnului (cum el personal afirma potrivit versetelor citate mai sus) CI SINT din intelepciunea lui.

  Pe linga aceste aspecte relatate,mai sint si alte pasaje, dar necesita un spatiu mai larg de discutie,asa ca ma opresc aici.

  D- Referitor la decizia fr.I.TON.

  – Repet ,din nou, PRESUPUN ca fr.I.Ton -care s-a ocupat pe indelete de “teologia lui Pavel” a luat decizia-CE A LASAT PERPLEX intrega Comunitatea Baptista deoarece;
  a)- a ajuns cu siguranta la O CONCLUZIE CERTA cu privire la MANTUIRE ,ceeace la determinat SA SE INTOARCA LA “CARARILE VECHI” adica la CUVINTELE ROSTITE DE INSA-SI FIUL LUI DUMNEZE ,Domnul Isus Cristos ,pentru MANTUIREA LUI SI A FAMILIEI SALE.

  b)- A inteles”Nedumerirea” lui Petru-fata de “unele lucruri greu de inteles..”(2 Petru 3;16)ce se gasesc in Epistolele lui Pavel, COMPARATIV cu CEEACE CUNOSTEA EL(Petru) dela Domnul Isus Cristos ,cu care a umblat 31/2 ani, A AUZIT SI A VAZUT TOT CE A facut Domnul Isus.
  Petru a AUZIT SI VAZUT cu mult mai multe lucrari ce le-a facut Isus si care nu sint scrise in Biblie

  E- Referitor la DUHUL SFINT

  a)- PRIMIREA DUHULUI SFINT- se DA LA CERERE

  “Deci,daca voi,cari sinteti rai,stiti sa dati daruri bune copiilor vostri,cu cit mai mult Tatal vostru cel din ceruri VA DA DUHUL SFINT CELOR CE IL CER.”( Luca 11;13)(Cuvintele lui ISUS)
  ” Acestia(ap.Petru si Ioan) au venit la Samariteni,si sau RUGAT PENTRU EI, ca sa PRIMEASCA Duhul Sfint.”(Fapte.8;15)
  “Anania a plecat;si dupa ce a intrat in casa,a pus miinile peste Saul,si a zis:-Frate Saule, Domnul Isus,care ti Sa aratat pe drumul pe care veneai,ma trimes ca sa capeti vederea,si sa te umpli de Duhul Sfint”(Fapte 9;17) Deci SA RUGAT Anania pentru Saul)

  ..iar fr.I.TON a inteles -PE DEPLIN aceste versete-si A FACUT PASUL INAINTE , a CERUT si a PRIMIT dela Domnul Isus DUHUL SFINT promis.(conform Ioan 16;7)

  b)-Conform afirmatiilor fr.I.Ton, fratii baptisti AU RAMAS “INTEPENITI” la versetul scris de Pavel;
  ” Si voi,dupa ce ati auzit cuvintul adevarului(Evanghelia mintuirii voastre),ati crezut in El,si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfint,care fusese fagaduit” (Efes.1;13)
  CARE ESTE NECESAR dar INSUFICIENT in sensul ca DUHUL SFINT TREBUIE CERUT dela Dumnezeu IN NUMELE LUI ISUS( ISUS spune la Luca 11;13)
  Daca RAMANEM numai la acest verset atunci NU MAI TREBUIE nici botezul in apa-fiindca NU ESTE SPECIFICATA aceasta cerinta in versetul respectiv.

  c)-Nasterea din nou se face din “apa si Duh”(Ioan 3;5)

  F- Referitor la ” a calca pe urmele fr.I.Ton’”

  Fata de deciziile si declaratiile facute de catre fr.Ton si de catre Liderii Cultului Baptist, eu am inteles ca;
  1- Fr. I.Ton a luat aceasta decizie ca urmare a INTERVENTIEI DIVINE in familia sa.

  2-Fr.I.Ton NU sa lepadat deMAI PUTERNIC de TRIUNITATE, ca urmare Interventiei Divine.

  3- Potrivit Comunicatului lui Paul Negrut,
  Fr. I.Ton sa LEPADAT DE CREDINTA BAPTISTA , credinta CARE NU ESTE PREVAZUTA IN BIBLIE deci ca atare Fr.I.Ton
  N-A INCALCAT prevederile Bibliei

  4-Din declaratia fr.Ton se retine ca el” a dat
  semne mai demult timp -prin predicile sale-CA CEVA ESTE PUTRED IN CREDINTA BAPTISTA” dar TOTI(cu exceptia celor doi) fratii baptisti SINT CU OCHII INCHISI SI INTEPENITI
  .
  5-Toti fr.baptisti -care N-AU LEGATURA PERSONALA CU DOMNUL( aceasta legatura O AVEAU GRESITA prin fr.TON)- acum SE VAD DESCOPERITI,ORFANI,NEPUTINCIOSI si au inceput sa URLE.

  6-Liderii Baptisti SINT LA MARE INGHESUIALA ,deoarece NU STIU cum sa DESPARTA -INVATATURILE TEOLOGICE ale fr.TON(care le-a constituit si le constituie HRANA SPIRITUALA) ..-de AUTORUL acestor invataturi IOSIF TON (care i-ar fi tradat,asa cum au declarat). Dumnezeu Tatal,Isus Cristos Fiul si Duhul Sfint,ci din CONTRA sa alipit

  Draga elisa, personal, ITI recomand FA PASUL INAINTE (impreuna CU ALTI FTRATI si SURORI) , IESITI DIN “INTEPENIRE”, FACE-TI LEGATURA PERSONALA CU Domnul Isus PRIN PUTEREA DUHULUI SFINT si va ASIGUR in Numele Domnului Isus ca NU AVETI NIMIC DE PIERDUT CI NUMAI DE CISTIGAT INCLUSIV VIATA VESNICA.

  DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE CU DUHUL SFINT SI VIATA VESNICA, AMIN!

  12/12/2010

  @marius
  Draga Marius,

  Commentul tau in 4 puncte imi aminteste de ” un scurt metraj” din alte vremuri-dar vare e in vigoara si azi- care suna cam asa;
  ” Aliosaaa…..Nemetzki pa uliteee…trrrr..papapapa….KONETZ FILMA!”

  Am inteles ca “esti profesor(invatator)”la o institutie de invatamant cu profil crestin, deci o
  persoana “erudita” care preda si invata pe altii “tainele imparatiei lui Dumnezeu”.

  Deaceea -in umilinta mea-ma adreses tie cu intrebarea;
  “Cum asi putea sa inteleg,daca nu ma va calauzi cineva?”
  ..,, pentru” deslusirea” mai pe larg a celor 4 puncte enumerate in raspunsul tau anterior si anume;

  1-Te citez” Iosif Ton vesteste acum o alta evanghelie.”

  Am urmarit in Live ,transmisia facuta-pina in prezent-dela Intrunirea Strajerilor la Baile Felix,si-n special mesajele fr.Iosif Ton cu referire la DUHUL SFINT SI ROADELE DUHULUI SFINT( axat pe BUNATATE ,MILA etc.)

  Personal am constata ca fr.Iosif Ton VESTESTE O EVANGHELIA MULT MAI COMPLETA( gen ap.Petru la Cincizecime) bazat pe Cuvintul lui Dumnezeu aflat scris ATIT IN EVANGHELII CIT SI EPISTOLELE LUI PAVEL.
  Te rog DEZVOLTA – pe baza Biblica-Care este NOUA EVANGHELIE VESTITA de I.Ton?

  2- Te citez ” nu cred ca ai inteles implicatiile afirmatiilor pe care le face susnumitul.”
  Sa-mi fie cu iertare ,dar “insist ” si eu ca- Mos Ioan Roata- in episodul cu BOLOVANUL..”..dela VORBA pina la FAPTA este MARE DEOSEBIRE..” Ca sa EXPLICI -pentru mine si altii- pe baza de REFERINTE BIBLICE- Ce reprezinta si CARE sint IMPLICATIILE afirmatiilor pe care le face susnumitul ..??

  3)- Te citez ” nu cred ca ai inteles nici ce spune Petru.”( 2Petrru 3;16)

  Cu alte cuvinte tradus ; “Tu(Drago) N-AI INTELES ce EL(Petru) NA inteles dar Eu(Marius) am inteles.”

  Tocmai deaceea te rog si INSIST sa ma faci SA INTELEG -poate si alti cititori- ce NA INTELES ap.Petru cind a facut afirmatia ca;”..In ele(Epistolele lui Pavel) sint unele lucruri GRELE de INTELES,pe care cei NESTIUTORI si NESTATORNICI le RASTALMACESC ca si pe celelalte Scripturi,spre pierzarea lor..”(2 Petru 3;16).

  Despre ce ar fi vorba..?? cind;

  a)- Ambii apostoli Petru&Pavel AU FOST umpluti cu acelas DUH= DUHUL SFINT.
  b)-Ambii apostoli Petru&Pavel il MARTURISEAU pe Domnul Isus.

  c)- Desi ERAU calauziti de acelas DUH totusi AVEAU O PERCEPTIE (INTELEPCIUNE) diferita asupra ACELORAS lucruri.

  d)-Ap.Pavel avea o intelepciune (IQ) mai RIDICATA (datorita rapirii in al 3-lea cer.DECAT ap.Petru care a UMBLAT cu Isus si A AUZIT si VAZUT toate lucrarile ce le-a facut Isus.4)-

  4)-Te citez;”Nu cred ca Ton a primit o lumina deosebita.
  Tocmai a intrat in intuneric si problema este ca duce si pe altii,daca nu se opreste in al 12-lea ceas macar.”

  Dupa ascultarea LIVE a celor 2 mesaje ale fr.Ton la Adunarea Strajerilor din Baile Felix- CONVINGEREA mea TOT MAI MULT este ca;

  a)-Fr.Ton a INTELES ce ALTII N-AU INTELES referitor la APLICAREA PRACTICA a INVATATURILOR Scripturale.

  b)-Fr.Ton A IESIT(sa destepenit) din TURMA formata MAJORITAR din oameni a caror CARACTERISTICA este;” Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu,caci ,pentru el,sint o nebunie;si nici nu le poate intelege,pentruca trebuiesc judecate duhovniceste.”(1Cor.2;14)

  c)-Fr.Ton A INTRAT in TURMA formata MAJORITAR din oameni a caror CARACTERISTICA este”.Omul duhovnicesc,dimpotriva,poate sa judece totul,si el insusi nu poate fi judecat de nimeni.”(1Cor.2;15)

  DECI NA INTRAT IN INTUNERIC.

  d)- Marius – ai “indus “ideea ca fr.Ton “este INFECTAT SPIRITUAL” ca prin “talanga”respectiva “a-i intervenit “chirurgical” facand totodata si pe “pompierul”

  Sa analizam un pic-aceste actiuni-luate de tine;
  -Potrivit Tratatelor de medicina- O INFECTIE nu apare”instantaneu” ci are o perioada de “incubatie”.

  Pentru “tratarea infectiei” se cauta CAUZELE ce au produs-o. In aceasta idee se nasc urmatoarele intrebari;

  a)- In ce “mediu” a STAT fr.Ton..??
  Mediul BAPTIST.

  b)-Pe ce “credinta ” sa bazat..??
  Credinta BAPTISTA.

  c)- Ce “medic” l-a tratat..??
  Dr.rev. PAUL N.-Doctor psihiatru
  .
  d)-Ce “tratament”(pastila) ia-ti aplicat..??
  ANATEMIZAREA(afurisenia) fr.Ton din cauza LEPADARII de credinta BAPTISTA si ARUNCAREA LUI la COSUL DE GUNOI.

  e)-Cine l-a asistat pe Dr. Paul N..??
  1)- Asist.Marius- care A PUS TALANGA si a TRAS (TRAGE incontinuare..) TOATE CLOPOTELE ce le poate pune in miscare prin TOATE SFORILE SI FUNIILE cu care este LEGAT,IMOBILIZAT SI INTEPENIT.

  2)- Pompierul Marius- care a INCERCAT (si incearca incontinuare…) sa STINGA FOCUL Duhului Sfint -fiind IMPOTRIVITOR lui Dumnezeu care spune;” NU STINGETI DUHUL”(1Tes.5;19)

  CONSTATARE;
  Starea fr.Ton -in prezent- este urmatoarea;
  a)- Sanatos FIZIC si-n special SPIRITUAL.
  b)-De curind A FOST si ESTE TRATAT de MEDICUL MEDICILOR Domnul Isus Cristos.
  c)- Se “afla ” sub puterea si “FOCUL” Duhului Sfint care-l tine in permanenta miscare si la aceasta virsta
  d)- El binecuvinteaza pe cei care-l urasc si batjocoresc.

 186. Trist! Ce n-au reusit sa faca comunistii cu fr Ton au facut membrii consiliului uniunii baptiste ! Dureros si rusinos. Oare dupa ce principiu din Scriptura au luat o asemenea hotarare? Au stat de vorba cu fr Ton în prealabil? Stalin si Hitler aveau asemenea practici..executii fara cercetare…Ai mila Doamne de noi romanii!

 187. Fr. Lascau ,

  poate cineva in afara de Dumnezeu , sa indrepte un STEJAR vechi de 400 de ani care a crescut strimb ???

 188. Nu inteleg de ce sinteti asa mirat de atitudinea uniunii baptiste pentru o luare de pozitie normala vizavi de persoane care nu respecta crezul bisericilor baptiste. Nu la fel faceti si in cultul penticostal cind pastorii se abat de la doctrina cultului dvs? Nu va fie mila de baptisti, ca pina una, alta ei sint pe miini bune, purtati de Dumnezeu. Nu prea vad mila si preocupare pentru cei nemintuiti. Si de ce credeti ca baptistii sint insensibili la lucrarea duhului sfint? Aveti patent pe aceasta lucrare, se manifesta doar conform traditiei sau doctrinei penticostale? Noi, baptistii am apucat si treziri veritabile bazate pe post si rugaciune in urma carora s-au pocait multi oamenin nu circuri din astea ieftine. Daca as caracteriza toti penticostalii dupa profetii si proorocii mincinosi cu care am avut de a face in copilarie In orasul meu natal, n-as avea nici un prieten penticostal. Pacat ca dvs pastor fiind dati tonul la aceste animozitati intre crestini de diferite denominatiuni. Si ce faceti cu fratii penticostali care nu sint de acord cu miscarea asta noua, ca sint destui si din aia? O ultima intrebare: in bisericile penticostale nu aveti bolnavi, nu mor si oameni tineri? Sint toti pacatosi stapiniti de duhuri? Dumneavoastra ati fost vreodata la spital? Daca da, de ce? Nu a fost suficienta rugaciunea fara doctor? Sa aveti o zi buna.

 189. De ce sinteti asa mirat? Nu era normal sa se ia atitudine atunci cind cineva se abate de la regulile stabilite de comun acord de catre credinciosii baptisti bazate pe intelegerea scripturii? Si nu va fie „mila” de baptisti, are Dumnezeu grija de ei, fie-va mila de cei care mor nemintuiti. Pina una, alta noi baptistii am mai trait „treziri” dar din alea adevarate, bazate pe post si rugaciune, nu pe circ. Atunci s-au pocait oameni nu s-au dezbinat ca acum,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s