Scrisoarea lui Gavrilă

Am primit mai deunăzi o scrisoare de la prietenul meu Găvrilă Penticostalu, cioban în Poiana Sibiului. Amu că-s la modă scrisorile deschise (ca aceea a Mateiaşului căruia i-a sărit ţandura), m-am gândit s-o deschid şi eu pe a lui Gavrilă şi s-o împărtăşesc cu dumneavoastră. Că amu aşa se face, publici scrisori aşa de la talpa ţării, scrise de oameni din popor, care ştiu să scrie din topor.
Gavrilă are şi el lăptop de ştie tare multe de furtuna asta de vorbe care s-a iscat acuma cu Iosif Ţon. El scrie ca la ei la stână, interpretând evenimentele în graiul şi lumina obiceiurilor lui. Vă dăruiesc şi dumeavoastră spre delectare scrierea lui Gavrilă. Domnul să-l alduiască pe el şi oile sale! Mă tare tem să n-o facă de oaie cu scrierea lui. Dar cine face oare mare brânză astăzi cu scrisul? Că tot scriem noi, dar oare cine ne-o fi citind?

Dragă Ioane,

Am auzât şi io de vrajba care a ieşit acuma şi se zice că a fost din cauza unui cioban pe nume Ţon. Ăia din staulul baptist nu au putut să ne înghită pe noi, din staulul penticostalist, de mai multă vreme, dar până noi am stat cuminţi în staulul nostru, şi ei în a lor, totul o fost bine. Ne mai întâlneam noi pe păşune, se mai pierdea o oaie de-a lor între ale noastre, da toate erau bune. Numai că un cioban şef de la ei, Ţon, (care avea reţetele de brânză) a spus în gura mare că peste gard (adică la noi), ăia fac brânză bună, şi că el o ştiut dintotdeauna adevărul ăsta, şi acuma se duce şi el acolo. Ceilalţi ciobani s-au mâniat de s-au făcut Negruţ la faţă, că acuma dacă pleacă ciobanu sef, o să plece şi din oi, şi se duce staulu pe apa sâmbetei şi se mai şi află că brânza lor, de fapt e jumate zăr. Problemă mare, aşa că or început să Chiu(ie), să dea cu botele după ciobanu răzvrătit şi să spună ba că în staulu nost e numai brânză mucegăită, ba că oile noastre nu-s oi, că-s ţapi (că din când în când mai sar în sus), ba că behăie de nu ştie nimenea ce fel de behăit e ăla, ba că oile noastre fac mai mulţi miei şi din cauza asta suntem noi mai mulţi (poftim cultură!), ba că ciobanii noştrii nu-s normali, şi chestii de astea… Ca la stână. Ce o să se întâmple, habar n-am, că ăia din staulul baptist or început să se ciorovăiască acuma între ei. Să îţi faci Cruce(ru), nu alta domn’le. Nici Pop(a) Niculaie nu-i mai împacă pe ăştia. Unu Ionescu de la noi, mai deştept o ţâra, o prevăzut el lucrurile, că o zis că în cap de linie la toată gâlceava asta, ea se va găta în staulu nost, că de fapt ciobanii baptişti totdeauna or zis de ciobanii noştrii că n-au cărţi cu reţete serioase. Da io cred că le e ciudă, că la târg, noi vindeam brânză mai multă ca ei, cu tot Brânzei(ul) lor.
Mai vorovim noi pe Messenger.

Gavrilă Penticostalu din Poiana Sibiului.

185 de gânduri despre „Scrisoarea lui Gavrilă

 1. 0769901721 as vrea sa ma duc cioban la oi capre oi porci nu vreau multi bani chiar de loc preferabil sa mananc sa ma culc si sa am unde sta sunatima va rog frumos sunatima sunt cioban bun

 2. mai avem si Fapte 2:39
  apoi veti primi darul Sfantului Duh.
  Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei ce sunt departe acum, in oricat de mare numar ii va chema Domnul Dumnezeul nostru.”

  iar pt. fr Ton am altceva:
  si pentru ei cuvantul Domnului va fi: „Invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, porunca peste porunca, porunca peste porunca, putin aici, putin acolo”, ca, mergand, sa cada pe spate si sa se zdrobeasca, sa dea in lat, si sa fie prinsi.

 3. …si uitai sa inchei asa pe americaneste ,precum Jean Shepherd:” IN GOD WE TRUST, all Others pay CASH !”

 4. Draga Gavrila , am uitat ca pamantu’ sa te’ntreb : -ai fost si tu la Atlanta ,cand au semnat ciobanii declaratia aia ca n’au sacrificat nicodata oi din inters personal ori sa le vanda laptele „la negru”??!!; io m-am uitat in „lop-top”-ul de la bolta si nu te-am vazut semand ??!!. Nu se aude nici o prabusire in genunchi, vre-un geamat ,vre-un suspin ,vre-un regret, vre-o marturisire ? .Nimic !. In Oregon, atunci cand ploua , tuna si trazneste ,cand norii se imprastie ,nu mai tuna. Tu crezi ca ar putea pana la urma sa-i loveasca slogu’ pe ai ce nu-i musca si-i tulbura costiinta nici in ruptu’ capului ??!!.Apoi cum ii zasa ,orice minune tine tri zile ,ca si cartea lu’ Vasilica Croitiru .Noi cu cititu’,el cu suma implinita . Cam atat. Acu’ Ton e tare pe piatza ,bun la sfat,inalt la stat, cu zambet si cravata si paru lins pe spate ; publica incetut ,fara graba , rasfirat,rar si imprastiat , ca sa aiba oile timp sa pasca pe indelete si sa le ramana destul timp sa si rumege .Ma Gevrila ,tu esti un om socotit si cu scaun la cap, char daca n-ai multe carti in straitza ; ca sa izbandim in meseria noastra de ciobani, tu nu vezi ca nu numa reclama dar si diplomatia tre’ sa nu lipseasca de pe fundu’ desagilor? . Tare ma munceste si ma bate si pe mine gandu’,daca dorim sa-i umplem , sa publicam si noi o carte ,sa facem „malai” pe cand mergem la targ, sa avem cu ce cumpara cinci clai de trifoi, opt de lucerna,o caruta de hurlau pisat si doi saci de sare. Tu ce zici ??!!
  Nu-i musai sa-mi raspunzi amu, daca esti ocupat cu trebile stanei !. Mai vorbim noi in targu’ de primavara , daca Domnu’ Bun ne tane in viatza si o sa avem si niscai parale !. p.s. crzi ca Croitoru ne-ar imprumuta cu ceva gologani fara camata, pentru o publicatie cu miros de rasina de brad ,arsa in cadelnitza ??!!

 5. Deja se invirte pamintul cu mine am ameteala dupa atitea ghiulele trase fara numar din ambele tabere –tocmai cind ma hotaram sa ma pocaiesc si eu . Care are dreptate?? la cine sa ma duc acum?? adevarul??? oooo .. am aflat!!!! Adevarul e DOMNUL ISUS …BLESTEMAT E CEL CE SE INCREDE IN oameni…multa zarva ..pocainta mai de loc.. Oare chiar ne-am pierdut rusinea de oameni si FRICA de DUMNEZEU???.– O Yes ..nu trebuie sa mergem in lume, a venit lumea in biserica.

 6. Totusi este si un Pastor adevarat: Ioan10:11-16
  Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun Isi da viata pentru oi.
  Dar cel platit, care nu este pastor si ale carui oi nu sunt ale lui, cand vede lupul venind, lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le imprastie.
  Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun Isi da viata pentru oi.
  Dar cel platit, care nu este pastor si ale carui oi nu sunt ale lui, cand vede lupul venind, lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le imprastie.
  Cel platit fuge, pentru ca este platit si nu-i pasa de oi.
  Eu sunt Pastorul cel bun. Eu Imi cunosc oile Mele, si ele Ma cunosc pe Mine,
  asa cum Ma cunoaste pe Mine Tatal si cum cunosc Eu pe Tatal; si Eu Imi dau viata pentru oile Mele.
  Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta; si pe acelea trebuie sa le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, si va fi o turma si un Pastor.

  Am gasit intr-un loc ce zice pastorul Adevarat: Ezechiel 34
  „Fiul omului, proroceste impotriva pastorilor sufletesti ai lui Israel! Proroceste si spune-le lor, pastorilor: „Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: „Vai de pastorii lui Israel, care se pasc pe ei insisi! Nu trebuie pastorii sa pasca turma?
  Voi mancati grasimea, va imbracati cu lana, taiati ce e gras, dar nu pasteti oile.
  Nu intariti pe cele slabe, nu vindecati pe cea bolnava, nu legati pe cea ranita; n-aduceti inapoi pe cea ratacita, nu cautati pe cea pierduta, ci le stapaniti cu asuprire si cu asprime!
  Astfel ele s-au risipit pentru ca n-aveau pastor; au ajuns prada tuturor fiarelor campului si s-au risipit.
  Turma Mea rataceste pe toti muntii si pe toate dealurile inalte; oile Mele sunt risipite pe toata fata tarii si nimeni nu ingrijeste de ele, nici nu le cauta!
  De aceea, pastorilor, ascultati cuvantul Domnului!
  Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, pentru ca oile Mele au ajuns de jaf si sunt prada tuturor fiarelor campului, din lipsa de pastor, pentru ca pastorii Mei n-au nicio grija de oile Mele, ci se pasteau numai pe ei insisi, si nu pasteau oile Mele,
  de aceea, pastorilor, ascultati Cuvantul Domnului!
  Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Iata, am necaz pe pastori! Imi voi lua inapoi oile din mainile lor, nu-i voi mai lasa sa-Mi pasca oile, si nu se vor mai paste nici pe ei insisi; caci Imi voi izbavi oile din gura lor, si nu le vor mai sluji ca hrana!”
  Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeu: „Iata, Ma voi ingriji Eu insumi de oile Mele si le voi cerceta!
  Cum isi cerceteaza un pastor turma cand este in mijlocul oilor sale imprastiate, asa Imi voi cerceta Eu oile si le voi strange din toate locurile pe unde au fost risipite in ziua plina de nori si negura.
  Le voi scoate dintre popoare, le voi strange din felurite tari si le voi aduce inapoi in tara lor; le voi paste pe muntii lui Israel, de-a lungul raurilor si in toate locurile locuite ale tarii.
  Le voi paste pe o pasune buna, si stana lor va fi pe muntii cei inalti ai lui Israel; acolo se vor odihni intr-un staul placut si vor avea pasuni grase pe muntii lui Israel.
  Eu insumi Imi voi paste oile, Eu le voi duce la odihna, zice Domnul Dumnezeu.
  Voi cauta pe cea pierduta, voi aduce inapoi pe cea ratacita, voi lega pe cea ranita si voi intari pe cea slaba. Dar voi pazi pe cele grase si pline de vlaga: vreau sa le pasc cum se cade.”

 7. fr.Liviu, iti multumesc ff mult pentru invitatia facuta,cu privire la” noaptea de veghe” si te asigur ca voi fi acolo „in duhul” pentru a ne bucura impreuna de prezenta Domnului Isus ,a Duhului Sfint insotit de darurile sale.
  Fizic nu pot participa,fiindca este mult de lucru si se impune multa „veghere” zi si noapte si pe aceasta „arie”de lucrare ,unde ne-am intilnit cu voia Domnului.
  Momentan sa prezentat „un tepusi”,care se invirte mereu in jurul meu si ma rog Domnului,daca este voia Lui sa-l indeparteze,pentru a face cu bucurie lucararea la care am fost chemat.
  Sint sigur ca ai observat tu insuti ” la cine tintesti” si cine „plesneste”.

  In rest ,Domnul sa fie cu tine si familia ta,sa reverse noi bucurii la intrunirea din ian 28,2011.

 8. Frate Goicovivi Emanuel
  Nu sunt deacord cu părerea Dvs. Eu cred că nu puteţi dovedi decât printr-o hermeneutică falsă că darurile Duhului Sfânt şi-au încheiat misiunea odată co moartea apostolilor şi încheierea Canonului Biblic. Nu puteţi doivedi nici hermeneutic şi nici experimental. Tabăra penticostală şi charismatică au de partea lor şi textul sacru şi experienţa.
  Apoi nu cred că fraţii baptişti sunt mai respectuoşi faţă de penticostali sau charismatici. Nu vreau să intru în argumentaţie, gândiţi-vă doar la Scrisoarea lui Mateaş.

 9. Scriu si eu un post pe an si atunci ma observa cineva din orasul meu. Nu-s blogger, dar mai citesc pe bloguri. Motivul pt care am postat mai sus parerea mea (pe care nu o numesc baptista fiindca am ajuns la ea prin cercetare minutioasa, hermeneutica 🙂 si nu experentiala) este ca mi se pare ca prea sunt desconsiderati baptistii si prea inaltati cei cu manifestari carismatice de parca ar fi descoperit gaura la macaroana. Nu, gaura nu lipsea!
  Pe de alta parte, recunosc impreuna cu fratii baptisti ca, de dragul pacii cu ciobanii si oile mai jucause, am incetat sa mai predicam adevarul despre manifestarile Duhului Sfant si aceasta a facut ca multi baptisti sa nu mai stie adevarul iar penti si caris sa exploateze momentul. Pentru mine nu a fost niciodata o prioritate sa dau aceasta invatatura pt ca am gandit ca doar creaza diviziune. De aceea am avut in bisericile mele oameni care aveau manifestari carismatice dar aveam o prietenie foarte stransa. Constat insa ca tabara penti si caris nu trateaza cu aceeasi atitudine tabara baptista ci suntem priviti cu dispret pentru ca noi credem ca avem TOTUL DEPLIN IN CHRISTOS. De aceea cred ca disensiunea aceasta nu a fost provocata de baptisti (care le au si ei pe ale lor) ci de atitudinea dispretuitoare a celorlalti.
  Cred ca de aceea Domnul Isus a vorbit mai putin despre manifestarile carismatice si mai mult impotriva celor care ii privesc dispretuitor pe cei jurul lor iar, cu parere de rau, o facem toti, dar, poate gresesc, cel mai mult, cei care experimenteaza „cea de-a doua binecuvantare.”
  Constat tot mai mare pericolul celei de-a doua binecuvantari si ii inteleg pe baptisti pentru alerta fiindca, la fel ca pericolul din Galatia, aceasta invatatura presupune ca este nevoie a se adauga ceva la Hristos, neconsiderandu-L suficient.
  Uimirea care nu-mi da pace totusi este cum de penticostalii au fost de acord cu scoaterea lui Ton de pe grila Vocea Evangheliei? Ca doar n-or fi numai baptisti si pe acolo.

 10. „Noi penticostalii suntem…”

  („We are the pentecostals!”; „Noi suntem Biserica!”)

  Iată care este marea problemă a “penticostalilor extremişti vocali” cărora li s-a urcat la cap că cineva i-a împuternicit să vorbească în numele tuturor penticostalilor. (Dacă este adevărat ce susţin ei, este posibil ca şi VIAGRA să contribuie cu ceva la garantarea mântuirii femeilor…)

  Nu e de mirare că şi în problema manifestărilor darurilor Duhului Sfânt aceşti “împuterniciţi” au ajuns să monopolizeze dialogul şi dezbaterile referitoare la doctrinele penticostale, determinându-i astfel nu numai pe cei din afară, ci şi pe mulţi din interior, să fie indiferenţi sau chiar să respingă până şi manifestările autentice care au un suport biblic incontestabil.

 11. Observati cum polemica confesionala a urii, este ghidata „diplomatic” de Sarpele cel Vechi, intr-un canyon ingust ,fara posibilitate de U-turn, spre o noapte „a cutitelor lungi”,cu terminalul in Valea lui Iosafat !. Nuiaua pastorala a lui Petrica Lascau si bota (citeste toiagul )lui Gavrila ,doar ne mangaie ! . De indata ce treci fontiera in celelalte gulac-uri ,buzduganele lovesc in plin !. Am o intrebare de self-defence,protejata constitutional de Second Amendment si de N.R.A. : ” – De ce oare apostolii trebuiau sa-si duca sabiile totdeauna in teaca ? „

 12. Shifu , la ora actuala cel mai „tare” si respectat babtist( si calvinist pe deasupra) baptist pe piata este John Piper. Am aici un citat dintr-o marturisire a lui. Asa ca Ton nu e singurul baptist care crede ca a auzit vocea lui Dumnezeu.
  „As I prayed and mused, suddenly it happened. God said, “Come and see what I have done.” There was not the slightest doubt in my mind that these were the very words of God. In this very moment. At this very place in the twenty-first century, 2007, God was speaking to me with absolute authority and self-evidencing reality. I paused to let this sink in. There was a sweetness about it. Time seemed to matter little. God was near. He had me in his sights. He had something to say to me. When God draws near, hurry ceases. Time slows down.”
  http://www.desiringgod.org/resource-library/taste-see-articles/the-morning-i-heard-the-voice-of-god
  Cit despre faptul ca Dumnezeu i-ar fi dictat „noua teologie”( care de fapt a mai fost ” dictata” la un teolog in 1963), am eu indoielile mele. Dar nu cred ca domnia sa ar fi spus asa ceva.

 13. Frate Livius , nu cred ca o sa raspunda .#1:Drago are el ceva de ascuns de-i frica sa scrie „Cu mainile curate”. Trebuie sa-l intelegem.Ori #2: poate ai este frica ca isi pierde locul din rotatie la stiti dumneavoastra ce( hint, hint, if you know what i mean.) Una din doua…

 14. Or fi ciobani din staulu lui Gavrila care o vindut brinza cu zar, sa traga la cintar.

 15. Citind atat scrisoarea de clarificare a fr. Ton care sustine ca Duhul Sfant are si acum aceleasi manifestari ca la cincizecime, cat si scrisoarea fr. Mateas care sustine contrariul, ca aceste manifestari au fost doar pentru cei 12 apostoli, mi-a venit in minte un pasaj din Matei 7:22, 23 care mi se pare ca clarifica aceasta controversa despre manifestarile Duhului Sfant. v22 „Multi imi vor zice ini ziua aceea: Doamne, Doamne! N-am proorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?” Daca aceste manifestari au fost doar pentru apostoli, despre cine vorbeste Domnul Isus cand foloseste cuvantul ” multi”?

 16. Ficare cu dreptatea lui. Dar pana la urma din polemica cunosti oameni. Am si ëu o maxima: „Daca stai mult cu pastorii iti pierzi credinta”‘

 17. @shifu,
  Nu ti-am raspuns imediat,la primul post,deoarece simteam(ca sa nu zic ca mi-a soptit cineva la ureche)ca vei continua „developarea”.
  Acum sa le luam sistematic;

  1- Eu apreciez mult de tot retragerea afirmatiei,,Asta nu-i erezie,e prostie” facuta la adresa fr. I Ton ,ceeace demonstreaza ca esti o persoana responsabila ,matura cu care se poate discuta incontinuare,in vederea clarificarii anumitor teme puse in discutie.
  Pentru aceasta,in numele fr.I T ,eu iti multumesc.(n-am discutat nimic cu fr. I T,dar cred ca este de acord).

  2)-Sint de acord cu tine asupra „..convingerii bisericii lui Cristos”( care este Biserica Universala a lui Cristos),dar ce ne facem cu NECONVINGERILE luate;
  -individual la nivel de Biserica Confesionala si-n
  -particular la nivel de INDIVID ce face parte din Biserica Confesionala..??

  3)-Revelatia (canonul Scripturii) este INCHEIATA dpdv SCRIPTIC dar
  IN CURS DE DESFASURARE dpdv PRACTIC .
  Aceasta afirmatie o fac avind la baza Scriptura care ne adevereste ca;

  a)-Revelatia sa incheiat -scriptic- cu afirmatia Domnului Isus;” Da,Eu vin curind”(Apoc;22;20)

  b)-Domnul Isus PRACTIC N-A VENIT a doua oara,este asteptat sa vina;” Vino,Doamne Isuse!.”(Apoc;22;20)

  c)-Noi ne aflam in „segmentul de timp” si perioada de lucrare desfasurata de Duhul Sfint(pe pamintul acesta) ,pentru pregatirea Bisericii, formata din „pietre vii”,in vederea rapirii si intilnirii cu Domnul Isus in vazduh.(la a doua venire).

  Perioada aceasta(pe pamintul actual) se cuprinde in segmentul de timp; Cincizecime la Rapirea Bisericii

  4)-Avind in vedere cele expuse mai sus,rezulta ca REVELATIA PRACTICA nu sa incheiat si ca atare;
  a)-sintem inaintea tribulatiei..

  b)-Duhul Sfint ne calauzeste si NE DA REVELATII PRACTICE INCONTINUARE ,atentionindu-ne,explicindu-ne sa ne TREZIM pentru a realiza, in ce punct si timp ne aflam conform REVELATIEI SCRIPTICE descrise in Scriptura.

  c)-Numai prin REVELATIA PRACTICA data de Duhul Sfint putem cunoaste ,pas cu pas,momentele desfasurarii evenimentelor SCRIPTICE( revelatii descrise in Biblie) privind;
  –-ruperea pecetilor (a cita pecete)
  –-sunetul trimbitelor(a cita trimbita)
  –-sapte potire cu urgiile lui Dumnezeu(in urma carora „sa ispravit minia lui Dumnezeu” Apoc;15;1)

  Ca sa fiu in asentimentul tau,afirm ca si tine ca,,Am cam incurcat-o” deoarece ” Domnul INCA da REVELATII”.

  Deaceea Duhul Sfint „striga” prin Biserici astfel;
  -,,Trezeste-te tu care dormi..”
  -,,Rascumparati vremea..”
  -,Cere-ti sa va imbrac cu putere de sus”
  -„Inoiti-va in duhul mintii voastre..”
  -„Spalati-va in singeleMielului”
  -„Imbracati-va in podoabe sfinte..”
  -,,Nu stinge-ti Duhul..”
  -,Nu dispretuiti proorociile..”
  -,,Domnul vine in curind..”
  …….etc……

  Intrebarea mea este;
  Eti de acord cu cele expuse…?? sau ramai la Give me a break..

 18. Nu-i cazul sa „developez” aici nici hermeneutic, nici exegetic o convingere a bisericii lui Cristos care e mai veche de doi-trei ani. E sau nu incheiata revelatia? Este, daca revelatia inseamna canonul Scripturii. Daca nu, atunci ne-am ales cu revelatii date unor oameni carora Domnul le sopteste la ureche ce sa scrie, iar ei – in loc sa treaca numele Domnului pe carte ca autor – si-l trec pe-al lor. Ce merit au ei daca Domnul le dicteaza? Cum spunea, e vorba despre integritate aici. Domnul ti-a dictat cartea? Foarte bine, insa nu te pune autor cand nu esti. In rest, daca nu s-a incheiat revelatia, iar Domnul inca da „revelatii”, atunci am cam incurcat-o. Care-i mai mare? Mai important? Pe cine sa credem? Pe cel caruia Domnul ii dicteaza mai mult? Daca vine unul maine si spune ca lui Domnul i-a dictat 30 de carti? Man, am luat-o razna cu totii. De ce nu ne tinem de Scriptura? De ce avem nevoie de revelatii speciale, soptite la ureche? parerea mea: ca sa ne simtim mai bine, mai bagati in seama, mai aclamati mai nu stiu cum… N-ajunge ca Cristos a murit si a inviat pentru noi, ne-a lasat Cuvantul lui si pe Duhul Sfant sa ne ajute sa-l intelegem, trebuie sa ne si sopteasca la ureche revelatii care sa completeze sau sa intareasca Scriptura!? Give me a break…

 19. Mi-ati mai luat o petricica de pe inima. Parca se vede mai bine acum. S-a mai dus ceva din ceata.
  Cred ca nu o sa ma mai simt asa stingher cand o sa intru intr-o biserica penticostala.
  Iar cand o sa intalnesc un „penticostal extremist” o sa va citez pe dvs cu privire la rapire.
  Imi cer si eu iertare ptr cuvintele mai dure. Vorba dvs… ca sa putem fi rapiti de Domnul impreuna.

 20. @ DRAGO

  Frate Petrica! te rog da-mi voie sa-l provoc pe Drago sa-mi raspunda, ca nu am alta cale de a comunica cu el. Multumesc!

 21. Am citit comentariul fratelui Brinzei de pe blogul domniei sale la Scrisoarea lui Gavrila. Nu i-am cerut acordul, dar o sa postez ce a scris, nu ca sa „trag foc la oala mea”, ci ca sa putem vedea toti un raspuns deosebit intr-o situatie destul de incordata.
  „Am primit acum căteva minute de la fratele Mihai Cotingă o depeșă frățească plină de u(nu „o“)mor. Sunt glume pe care le fac, între ei, alintații copii ai Celui care ne poartă pe toți în carul Său de biruință.
  În ce privește primatul staulului, ceva din sângele meu îmi șoptește mândru că vom fi adunați toți în staulul evreilor credincioși (vezi „Mai am şi alte oi, cari nu sînt din staulul acesta; şi pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, şi va fi o turmă şi un Păstor“- Ioan 10:16).”
  Domnul sa va binecuvinteze frate Brinzei, sa ne ajute Domnul sa stam pe cararea cea strimta pina vom intra in staulul Pastorului cel Bun.

 22. aici este BAIUL ,shifu-le..
  Intotodeauna -un mesaj- in mod obligatoriu ,emana de undeva si este captat de altcineva.

  Acuratetea mesajului -in consecinta -depinde de ;
  a)- Sursa de emanatie-claritatea,iluminarea ,limpezimea ,lungime de unda,frecventa etc pe care emite
  b)-Receptorul captator- cit de curat este,pe ce lungime de unda este acordat,la ce frecventa lucreaza etc.
  c)-Purtatorul (carausul) mesajului -de o importanta covarsitoare,pentru primirea-predarea mesajului fara nici-o distorsiune,care sa produca confuzie,neintelegere sau alte efecte negative.

  Daca tot ai ridicat aceasta problema la „fileu” te rog developeaza -hermeneutic si exegetic-inscrierea pe paginile Sfintelor Scripturi a invataturilor emanate dela Duhul si primite de Petru,in paralel cu invataturile emanate dela Duhul ,primite si propovaduite de I.Ton.

 23. Imi retrag afirmatia “Asta nu-i erezie, e prostie” si pentru simplul fapt ca va supara pe dumneavoastra, si o fac cu drag. Problema insa ramane. Daca Duhul ii dicteaza fratelui Ton, care e diferenta dintre el si autorii scrierilor sfinte? Ma apuc sa citesc cartile lui Ton ca si pe Sfanta Scriptura? Ca doar Duhul le-a dictat, nu? Va rog sa ma lamuriti si pe mine, pacatosul…

 24. Apostolul Petru nu s-a priceput foarte bine la greaca. I-a dictat Duhul gresit? Sau poate a auzit Petru gresit?

 25. Nu-mi place să dau… decât flori şi cadouri. Cuvintele Dvs. au fost şi ele destul de dure la adresa celor care una sunt pe blog şi alta la amvon. M-am simţit şi eu atacat.
  Mă bucur că veţi fi la răpire cu noi. Asta înseamnă că nu vă luaţi nici după penticostalii extremişti care cred că numai ei o să fie răpiţi, şi nici după fraţii Dvs. baptişti care ne cred eretici şi n-o să fim răpiţi.
  Sper că mă veţi ierta pentru asprimea replicii mele. Vă rog. Ca să fim răpiţi de Domnul. Împreună.

 26. Shifu,
  Eu nu stiu,ce ii sopteste sau ce nu ii sopteste Duhul la urechea fr.Ton,dar exemple avem in biblie ca Dumnezeu vorbeste si cheama folosind „vocea ” .In acest sens vezi;

  a)-1 Sam.3;4-10 unde Dumnezeu il cheama pe Samuel,iar acesta ii raspunde lui Dumnezeu;
  ,,Vorbeste,caci robul Tau asculta”

  b)-Fap.9;4-7 unde atit Saul(Pavel) cit si oamenii cari-l insoteau -pe drumul Damascului-„au auzit glasul” care ii vorbea lui Saul ,iar Saul a raspuns;,,Doamne ce vrei sa fac?”

  c)-Apoc.1;10-12 unde Ioan „aude..un glas puternic..” care ii zice;,,.Ce vezi scrie intr’o carte..”

  d)-Apoc.4;1 unde Ioan recunoaste acelasi glas (prezentat anterior) si care din nou „vorbeste cu el” si-i zice;,,Suie-te aici,si-ti voi arata ce are sa se intimple dupa aceste lucruri!”

  In consecinta consider ca , ar fi cazul,sa va retrageti expresia „..Asta nu-i erezie,e prostie..” folosita la adresa fr.I. Ton.

 27. Stimate Marcel, nu e adevarat ca preotii simpli ortodocsi nu raspund, ba raspund, mai ales in fata ofensivei catolice ( de fapt ce-i intreseaza pe catolici e suprematia papala, pe care noi, crestinii ortodocsi nu o acceptam, intrucat Biserica are un singur cap, iar acela e Hristos). Despre ierarhi ai dreptate, am impresia ca nu le mai pasa de turma ce trebuie sa o pastoreasca.

 28. „O analiza corecta exegetic, hermeneutic s.a.m.d. a pasajelor controversate intre noi, nu te poate conduce spre manifestari carismatice”
  Nu?
  Eu credeam ca tocmai studiul Scripturii duce catre astfel de manifestari, de vreme ce Biblia este plina de ele. Teologia practica este teologie + practica sau teologie pusa in practica. Alternativa ar fi teologia din turnul de fildes (a se citi de la etajul 7 unde am locuit o buna parte din viata mea, in acelasi oras cu tine). Ceva in genul: sa graiasca in limbi cateva sute de milioane de indivizi si sa fie Biblia plina de referinte la genul asta de manifestari, eu tot pe-a mea o stiu. Din cate te cunosc eu, esti totusi prea tanar sa pornesti cruciade (era sa scriu Cruceriade dar am citit mai sus ca nu-i voie…) in apararea sfintei traditii baptiste.
  Ma cam mananca buricele degetellor sa scriu o chestie de genul „Cand teologia ignora glutenul” daca tot am avut gluten care face teologie (bloghoolicii stiu la ce ma refer). Asta ar presupune ceva timp si sudoare, deci….poate alta data.

 29. Au…, nu mai dati frate Lascau. Nu semnez cu pseudonim. E chiar numele meu. Dac vreti pot sa scriu si numele de familie. Dar ma tem ca ma vor prigoni fratii mei penticostali cand vor citi numele meu. Si asa m-au „amenintat” ca eu nu o sa am parte de rapire fiindca sunt baptist. Eu totusi ii consider fratii mei si ii iubesc la fel de mult ca si pe ceilalti frati ai mei.
  Oricum, cred ca o sa le fac o mare SURPRIZA .
  La rapire ma voi inalta cot la cot cu ei si impreuna cu toti cei care l-au slujit dintr-o inima curata pe Dumnezeu.
  Nu stiu cum vor reactiona fratii mei penticostali cand ma vor vedea zburand alaturi de ei. Ma gandesc ca nu vor fi suparati pe mine ca am fost si eu rapit impreuna cu ei. Chiar vreau sa le cer scuze anticipat ca voi indrazni sa ma inalt odata cu ei la cer. Dar mie Domnul mi-a promis ca ma va lua si pe mine odata cu ceilalti crediciosi, asa ca voi asculta de Glasul Lui.
  De abia astept.

 30. draga Emanuel Goicovici.dumneatale esti teolog sau cioban????aceasta scrisoare este a unui cioban catre alt cioban.Grigore si Ioan.eu cioban fiind(figurativ) pot comenta oricand pt ca-i inteleg limbajul. dumneata daca esti teolog ,teologeste cu teologii nu cu ciobanii.pe Grigore Domnul nu l-a invatat hermeneutica nici exegezá cand l-o mántuit( ci sa faca branzá.)si sá numere oi si asta face.Domnul sa-l intáreasca.

 31. Draga frate John C.,
  Va respect specificitatea si limitele credintei baptiste (a primi o credinta mai mare ca a Dvs. este un har si nu un merit), iar Ap. Iuda a prevazut marea si permanenta batalie ce avea sa se dea peste secole pentru pastrarea amplitudinii si deplinatatii credintei lui ISUS, primite de apostoli de la Domnul Isus si transmisa/data apoi generatiilor de urmasi, pentru totdeauna si toate vremile, nealterata, nediminuata si imuabila. Ca si clujean si colaborator apropiat, o vreme, a fr. Iosif Ton pot face publice citeva confidente pe care mi le-a facut, cinand adesea la masa cu dansul, seara dupa predica si studiu, in fiecare zi de miercuri, din anii ’70, cind prelegerile dansului, inspirate divin, umpleau pina la refuz biserica baptista din cart. Iris-Cluj cu sute de studenti baptisti si penticostali, ba chiar si ortodocsi.
  Trebuie insa sa va corectez, conform adevarului faptelor: Iosif Ton nu mai apartine baptistilor inca din vara anului 1969, cind pastorii U.B.R. s-au lepadat de dansul, in corpore, fiind intelesi intre ei si – in coniventa si cu ceilalti pastori romani baptisti din SUA si Europa, au REFUZAT sa-i ofere documentele cultice si recomandarile cerute de rectoratul si cancelaria Universitatii Oxford.
  Dumnezeu avea insa un plan divin, si in harul Sau a trecut peste slabiciunile tinarului Iosif Ton, care se poticnise groaznic, ca student, la Seminarul baptist din Bucuresti, in anii ’50, de hidosenia faptelor liderilor si profesorilor sai, ce erau pontati simultan si pe statele de plata ale Securitatii comuniste.
  Deci sa revin la anul 1969, cind Dumnezeu a trimis, prin calauzirea Duhului Sfant un sponsor penticostal din Marea Britanie special pentru al supporta pe fratele Iosif Ton si a-i facilita sederea si consacrarea sa pentru studiul biblic temeinic, la Oxford. In perioada celor 3 ani de sedere in U.K. fratele Iosif Ton a participat astfel la zeci si zeci de servicii divine penticostale cunoscind acolo si experienta umplerii si botezului cu Duhul Sfant, experienta pe care a marturisit-o ulterior si de la amvoanele citorva biserici penticostale din Romania, pina in iarna anului 1975/76, cind detractorii sai au trimis mai multe rapoarte in acest sens conducerii U.B.R., conducere care i-a cerut precizari fr. Iosif Ton. Acesta, crezind ca are de la Domnul o misiune speciala intre fratii baptisti din Romania, a decis sa pune surdina experientelor sale anterioare charismatice, iar ulterior a cochetat chiar si cu inaltimile si tentatiile exercitarii puterii si dominatiei cultice, la cel mai inalt nivel ierarhic in UBR.
  Lepadarea baptistilor de Iosif Ton s-a repetat, din nou, imediat dupa emigrarea familiei dansului in USA, in anul 1981, cind mi-a transmis ca toti pastorii baptisti romani din USA i-au „inchis usa in nas”, dansul apelind apoi la sprijinul denominatiei penticostale Assemblies of God si la cea prezbiteriana americane pentru lansarea initiala a curiculei si cursurilor underground B.E.E.
  Acum asistam la cea de-a treia lepadare a U.B.R. de pastorul Iosif Ton. Duritatea lui Negrut si Bunaciu fiind motivata si de imaginea intransigenta ce si-o proiecteaza ca si candidati pentru sefia U.B.R. in setea lor maladiva de putere, glorie si bani.
  Oare ce va face stapinul viei cind va veni si va confrunta ticalsoia vierilor din leadershipul U.B.R. ? Restul scrie in Evanghelie, si este inspaimantator sa cazi in mina judecatii finale a lui Dumnezeu.

 32. Va spun eu: faptul ca, dupa parerea domniei sale, Dumnezeu ii sopteste la ureche, el aude si scrie tot ce aude soptindu-i Domnul la ureche. Asta nu-i erezie, e prostie; nici macar apostolilor nu le-a dictat Duhul Sfant ce sa scrie, ci au fost insuflati. Na, bine ca lui Iosif Ton Duhul Sfant ii dicteaza, mai ceva ca apostolilor. Iosif Ton e, evident, mai important decat Petru si ceilalti apostoli. Dar, ca de obicei, eu inteleg totul pe dos…

 33. jaeln
  marturia Dorei poti sa o gasesti pe site-ul Strajerilor
  la strajeri.ro doar pune www. in fata.
  In partea stinga blogului vei vedea linkul intitulat
  Marturie Dorothy (Ton) Ghitea

 34. Ionel
  Dacă pastorul Mateaş mi-ar fi tras o palmă, aş fi întors celălalt obraz. Când însă îmi biciuieşte pe toţi fraţii mei nu pot sta liniştit, conştiinţa mea mă obligă să-i apăr. O fac cum pot şi eu. Cred că modul meu de apărare este cu mult mai nevinovat decât cele 12 pagini ale lui.
  În ceea ce priveşte modelul pe care-l ofer, nu mă ruşinez de el. Nu cred că veţi găsi cuvinte nepotrivite ssau jignitoare în postările mele, şi nici necreştineşti. Apoi nu cred că veţi găsi discrepanţe nici în modul meu public de a vorbi şi a mă comporta, şi cel de pe blogul acesta. Insinuarea cu masca, chiar că nu se potriveşte unuia care nu-şi dă numele. Cred că cel cu masca sunteţi Dvs. Când sunteţi pe blog vă puneţi masca unui pseudonim.

 35. Frate Lascau, Gavrila nu are destul talent sa tina un blog de unu singur, ca pe deasupra trebuie sa mai ciobaneasca si la oile faraonului.Eventual daca i se poate imprumuta poza din stinga, ca nimenea nu i-o facut o poza pina acum..sa i-o trimit, poate o mai foloseste din cind in cind, ca tare chipes arata. Va multumesc . Gabi Bogdan.

 36. For Mich
  Am răspuns astfel lui D. Cruceru:
  Aşa este frate Cruceru,
  Nu întotdeauna reuşesc să produc materiale de bun gust. Nu cred că vă puteţi lăuda nici Dvs. că aţi reuşit întotdeauna să scrieţi lucruri de bun gust. Ar fi nepoliticos din partea mea să evaluez unele din ele. Doresc doar să vă spun câteva lucruri:
  1. Materialul: Scrisoarea lui Gavrilă, n-am scris-o eu, ci Gabi Bogdan din Portland, Oregon. Pot comunica acum numele lui pentru că am acordul domniei sale.
  2. L-am publicat ca o replică la gestul Dvs. de a difuza scrisoarea pastorului Mateaş, un material amplu în care penticostalii sunt atacaţi foarte nesportiv.
  3. Nu am făcut nici o referinţă la gusturile Dvs. literare sau teolgice pe care le-aţi expus prin publicarea acelui material incendiator pentru relaţiile dintre baptişti şi penticostali. Trebuie să recunoaşteţi că Dvs. sunteţi cel care aţi început acest război de cuvinte. În comentariul Dvs. folosiţi cu dezimvoltură o serie de cuvinte nu prea onorabile la persoana şi postările mele, dovadă clară că nu vreţi să terminaţi acest conflict. Vă las să vă recitiţi materialul.
  4. Scrisoarea lui Gavrilă conţine mai multe aluzii negative la penticostali decât la baptişti. Ea este un picnic faţă de răscoala scrisorii publicată de Dvs.
  5. Recunosc că scrisoarea s-a jucat cu numele unor oameni, dar aşa cum mărturisiţi, aţi făcut-o şi Dvs. şi încă mai sunteţi ispitiţi s-o faceţi. Mă gândesc că n-o să rezistaţi ispitei întotdeauna şi încerc zadarnic să-mi imaginez ce aţi putea face numelui meu dacă refuzaţi totuşi să “muşcaţi din tastatură din partea cu numerele”. Vă asigur că am suficient simţ al umorului să nu mă supăr. Uneori le spun americanilor care nu-mi pot pronunţa numele corect, că mă numesc “last cow from Phoenix”.
  6. Daniel Brânzei este prietenul meu şi am ştiut că nu se supără. Dovadă; a publicat pe blogul lui toată ‘scrisoarea lui Gavrilă’.
  7. Am să-mi cer iertare lui Daniel Brânzei. Implicaţia referinţei la numele lui era chiar pozitivă într-un fel. Dacă aş fi scris de exemplu: “Dezamăgire – numele tău e Brânzei!” ar fi fost cu totul altă problemă. Este totuşi de admirat că apăraţi numele colegilor Dvs. Necazul că nu pe toate.

 37. Am o nedumerire, o serioasa nelamurire cu privire la ceea ce numesc unii si la ceea ce inteleg aceiasi, in ziua de astazi, prin termenul erezie, eretic si prin atribuirea acestor denumiri. Cei socotiti eretici, mai sunt priviti ca frati? Exista asa ceva? Frati eretici? Poti numi pe cineva frate si-n acelasi timp sa-l socotesti eretic? Dupa parerea mea, sintagma respectiva nu exista. Daca inteleg eu bine, cineva nominalizat ca eretic, din pricina unei greseli, rataciri, erori doctrinare in care persista, este descalificat automat din drepturile detinute, din pozitia ocupata.
  Ca sa revin, cei care numesc eretic pe cineva banuiesc ca in acelasi timp ii refuza apartenenta la Biserica lui Hristos, il descalifica ca madular din Trup, ii reneaga dreptul de copil al lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, in momentul in care categorisesti pe cineva cu aceasta denumire, nu o folosesti pur si simplu, ci esti convins ca respectivul, incalca in mod atat de serios doctrinele si conceptiile crestine, principiile biblice incat socotesti fie ca si-a pierdut mantuirea, fie ca n-a avut-o niciodata si n-a facut parte niciodata dintre cei rascumparati.
  Deci, nelamurirea mea altfel enuntata: chiar sunt convinsi respectivii avand certitudine deplina, asupra faptului ca fr. Iosif Ton nu este un slujitor al lui Dumnezeu, un copil al lui Dumnezeu, ca nu face voia lui Dumnezeu, ca nu face parte dintre cei rascumparati prin Sangele Mielului, ca nu-L are pe Domnul Isus ca Domn si Mantuitor, ca nu este calauzit si condus de Duhul Sfant etc.?
  Personal, ma indoiesc la modul cel mai serios ca cei care au pronuntat verdictul eretic, chiar sunt convinsi de acest fapt. Mi se pare ca folosim cu prea mare usurinta cuvintele.
  Daca totusi, raspunsul este afirmativ, atunci ma indoiesc pur si simplu de cresterea si discernamantul spiritual al acestora. Duhul marturiseste ca suntem copii ai lui Dumnezeu. Tot Duhul Sfant ne incredinteaza de anumite lucruri si ni le descopera. Ne calauzeste si ne invata in tot adevarul. Imposibil Duhul sa ne inspire pe unii intr-un fel iar pe altii in altul. Imposibil sa nu reusesti sa faci diferenta intre un eretic si un copil al lui Dumnezeu, oricat de baptist ai fi. Si eu sunt baptista. Una e sa afirmi ca mormonii sunt eretici. Sau martorii lui Iehova sau altii. Si alta e sa categorisesti astfel pe cineva care-L marturiseste pe Domnul Isus ca Domn si restul… Doar daca, cum spuneam, cresterea ta spirituala lasa de dorit. Mi se pare o greseala elementara… din partea unora.

 38. Am gresit titul fimului in franceza, este „La vie est belle.” Da, este un film dar e un film care comunica ceva din care putem invata, cei ce vor sa invete. Si bine este sa invatam si sa nu cautama neaparat nod in papura.

 39. @ John C. – Pina va raspunde fr. Lascau, poate ne explici ce-ai vrut sa zici prin ”Intodeauna aveati o nota umoristica drept care nu m-ati impresionat…”
  Sa intelegem ca sinteti mai degraba impresionat de cineva care nu are simtul umorului??
  Sau slujiti cumva unui Gloomy God care interzice copiilor Sai sa zimbeasca?

  P.S. Ma bucur ca ati identificat pe cei doi pastori penticostali care si-au dorit acest conflict (si care, in opinia dv, au produs si scinteia ce l-a declansat. )
  M-a pus insa pe ginduri acel “original Mossad” al pastorului Ionescu de pe linga Scoala Crestina. N-am nici o stire despre acest Mossad. Sint ruda cu citeva familii ce fac parte din biserica pastorita de dumnealui si sper ca ele sa nu fie implicate in vreo actiune subversiva. O sa-i sun miine, sa ma asigur.

  P.P.S. Am inteles ca fr. Ton se expediaza doar la “pachet” cu ineptiile lui Chris si Demeter… Sint sigur ca destinatarii vor stii sa pastreze doar ce este bun si n-o sa recurga la “Return to sender” pe cheltuiala expeditorului (expeditor care, intre noi fie vorba, e convins ca pachetul” s-a “ratacit”… Nu, n-o sa recurg la DEX ca sa ma explic).

 40. Gabi nu inteleg ce te-a ofensat ? Nu cred ca te-am jignit…Daca da..imi cer scuze…Cat despre numele intreg..nu am nici o problema sa-l scriu… ma cheama florin naidin cu litere mici…Nu sunt cunoscut in aceasta lume….Si evitarea ta de a raspunde unor oameni ca mine este subiectiva. GBU

 41. Bine spus, frate John. Am o singura corectura, cu permisiunea dumneavoastra si a fratelui Petrica, seful blogului: fratele Christian Ionescu n-a organizat un Mossad (nici nu era chiar atat de rau), ci un adevarat Jihad personal (NU penticostal) indreptat impotriva baptistilor. Nu ca unii baptisti s-ar fi lasat mai prejos (baiul lor si-al tuturor), dar Christian Ionescu a spus – inca din 18 noiembrie 2010 – cand s-a spart buboiul si au curs reactiile impotriva lui Ton din cauza asocierii lui cu strajerii (NU cu penticostalii!) – ca baptistii au ce au cu penticostalii si ca a inceput razbelu…

 42. Ba Ioaneee Pacalici(tu) ..dapa dupa cum vorovesti tu,sa cam impare ca nu boscorodesti de la vro stina sau dinlauntrul unui staul, mai dagraba dela o tirla de sterpe.
  Oare ce streche sau galbeaza se tot lateste dela o zacatoare de turcane la alta…??
  Dupa larma pe care o faci bre Ioane sar parea ca sa cam imputit brinza si prin burdufurile voastre..
  Pregatiti=va pentru spalatul putinelor.. fiinca nu mai este mult si vine timpul sborului de curatire..
  dehh.. iarna ..nu-i ca vara ..
  .

 43. Desi am multi prieteni penti si caristmatici cu care colaborez foarte bine recunosc acum un lucru pe care il stiu de mult. Daca un cioban a ajuns sa faca „teologie” au ajuns departe!!! De aceasta nu pot accepta „teologia” (pe nedrept numita astfel) a lor. O analiza corecta exegetic, hermeneutic s.a.m.d. a pasajelor controversate intre noi, nu te poate conduce spre manifestari carismatice. E imposibil pentru oricine le studiaza obiectiv, neexperential!!!
  Parerea mea este ca predicatorii penticostali incearca (chiar daca merg la studii teologice), mai ales sa se perfectioneze sa-si apere o pozitie trasata de inaintasii lor pentru ei fara sa studieze obiectiv acele texte si o accepta cu o naivitate mioritica.
  (din pacate nici baptistii nu-s mai buni)
  Unde este adevarul? In traditie? In experienta? Numai in Biblie – atunci cand o studiem contextual/hermeneutic/exegetic. Altfel ne ratacim.
  Din pacate poti fi sincer si totusi gresit!
  Lasati ciobanii sa aibe grija de oi si cine vrea sa faca teologie sa o faca obiectiv!

 44. Frate Lascau, trebuie talent sa scrii o o poveste ciobaneasca? Poate „fler” suna mai corect si un pic de sarcasm de care greu ma scap. Pina la urma speram sa nu ma ” descoperiti” ca am inceput sa am ginduri mari ptr. Gavrila, poate un blog acolo, celebritate , o intilnire cu celalalt cioban faimos Jiji Becali. Da no fost sa fie. Inapoi la brinza..

 45. Bogdan, uite o opinie (la care subscriu):

  „Petru Lascău face o chestie de prost gust. Cumnatul meu, cetăţean american dintr-un neam vechi de nobili (Lancaster) m-a convins cît de grotesc este să te joci cu numele oamenilor. În engleză ai şi mai multe posibilităţi. Cînd poceşti numele cuiva sau îl pui într-un context derizoriu, atentezi la idenditatea respectivului într-un mod de o agresivitate nedemnă de creştinism. Mărturisesc faptul că eu însumi m-am lăsat tîrît de ispita calamburului de multe ori (chiar şi acum m-a ispitit un joc cu numele Lascău, dar mă abţin muşcînd buza şi tastatura de partea cu numerele). Chestiunea este făcută fără talent şi cu mult prost gust, nu pun la socoteală atmosfera tensionată. Cel mai tare m-a durut contextu în care i-a aşezat numele lui Daniel Brânzei, dat fiind faptul că îi ştiu sensibilitatea şi cea naturală şi cea legată de nume. Grotesc.
  În acest fel se atentează şi la memoria tatălui, Vasile Brânzei. Ce să mai spun de aceia care au fii care le poartă numele şi care devin implicaţi fără voia lor în acest fel de jocuri de cuvinte. Iertaţi-mi lipsa de simţ al “omorului”.

  Grotesc. Gest necolegial, cel puţin faţă de pastorii din Statele Unite, dacă de cei din România nu îi pasă.” MC

 46. Va asigur ca am simtul umorului, si inca bine dezvoltat. Daca scria baciu G inainte de ceea ce a scris altcineva as fi ras cu pofta, dar in contextul actual mi se pare ca nu din dorinta de a creea buna dispozitie a scris baciu.
  nu e bine ce a facut.
  le fac o urare tuturor celor implicati in aceasta lupta de „idei”:
  sa le dea Domnul in familie tot ce „doresc”:
  la penticostali… baptisti
  la baptisti … penticostali

 47. John C, poti sa-mi spui si mie care este erezia lui Ton?Asa in doua trei cuvinte , nu in sase pagini. Vad ca cuvintul erezie se arunca la tot ce umbla si nu este de acord cu „noi”( whoever that „noi” is). Si cum UB a crezut necesar sa isi pazeasca turma de” ereziile” lui Ton, din ce cauza fr. Ionescu nu ar avea dreptul sa-si pazeasca turma de” ereziile” venite pe cale indirecta, e drept, fara sa se numeasca numele de penticostal .Stiu scuza „noi nu avem nimica cu penticostalii, noi avem ceva cu Ton si invatatura lui,”( care se nimereste numai, sa fie aidoma cu invatatura penticostala). Hai sa fim seriosi…

 48. John C din Chicago. Te rog sa-mi mai arati o alta denominatiune crestina care isi improasca cu atat noroi liderii atunci cand acestia „parasesc religia stramoseasca” cum au facut liderii baptisti acum. Insusi Daniel Chiu din Chicago scrie despre „Trecutul lui Iosif Ton” si lanseaza niste acuzatii cu insinuari. Il intreb public pe Daniel Chiu, acest baptist fundamentalist din tata in fiu: Frate Daniel Chiu este corect sa se procedeze asa cum ati procedat dvs sau nu? Daca da, atunci inseamna ca e corect sa scoatem la lumina reflectoarelor toate pacatele predicatorilor baptisti, nu doar a celor care va parasesc teologia. Ar fi necinstit din partea dvs sa spuneti ca pe cei care ajung la alte convingeri decat noi e corect sa ne legam de trecutul lor iar pe cei care raman baptisti (in crez) dar au abateri, e incorect sa discutam despre viata lor pe net. Dvs ati facut-o, asa ca va rog frumos sa ne spuneti daca e corect asa. Daca da, atunci e corect si ca preotii ortodocsi sa faca acelasi lucru, mai ales ca dvs spuneti ca ei nu sunt nascuti din nou iar dvs sunteti.

 49. John C, se pare ca tu nu esti la curent cu atacurile fara precedent ale liderilor baptisti impotriva celor care imbratiseaza crezul penticostal. Ar fi bine sa-i intrebati pe ei ce alianta mai avem cu ei. Pana acum, colaborarea era unilaterala. Noi ii primeam in bisericile noastre, faceam colecte pentru ei iar ei ne bateau cu mana pe umar ca suntem „frati”. Cand insa cei mai buni predicatori de la noi mergeau la ei in vizita, ii punea doar cu o rugaciune la sfarsit. Uite un comentariu pertinent la ceea ce se intampla acum cu acesti lideri baptisti. Prelatii ortodocsi sunt cuminti atunci cand un preot ortodox ajunge sa aiba alte convingeri religioase si devine baptist, in comparatie cu ceea ce fac acum pastorii Uniunii Baptiste din Romania cu pastorul Iosif Ton si cu altii, pe toate siteurile si blogurile lor. Inclusiv un pastor roman, baptist fundamentalist, din Chicago (care se erijeaza in etalon de moralitate) considera ca este normal sa „dezgroape toti mortii” cand cineva isi schimba teologia baptista, dar principiul nu este valabil cu ceilalti pastori baptisti ai Uniunii Baptiste si pastori baptisti fundamentalisti. De trecutul lor nu ai voie sa te atingi pentru ca „Domnul arunca totul in marea uitarii…”, „Nu judecati..”, „Feriti-va sa nu defaimati..”, intrebuintand astfel versetele biblice pentru justificarea unui comportament inadecvat pentru reprezentantii unei organizatii religioase. Cazul „Iosif Ton” plaseaza Uniunea Baptista din Romania in topul celor mai defaimatori exponenti ai unei denominatii crestine. Erijandu-se in „aparatori ai dreptei credinte”, liderii baptisti i-au ponegrit fara mila pe toti baptistii care si-au exprimat puncte teologice diferite de cele validate de catre Uniunea Bisericilor Baptiste din Romania.

 50. Florin N. As vrea sa iti raspund, dar incerc sa evit persoane care nu vor sa-si dezvaluie numele intreg.. Si sa iti spun de ce: prima data cind am scris pe un blog( RM) am avut si eu de facut alegerea de a scrie cu un nume fals sau numai cu jumatate de nume, dar am stiut ca daca voi face lucrul acesta , ori voi fi mai taios ori voi actiona mai sfint decit sint.Asa toata lumea ma stie, si nu pot sa ma dau altul.The heart is deceitful above all things, and desperately sick; who can understand it? Incearca sa fi transparent, este ptr. binele tau, crede-ma.

 51. Am ezitat o vreme sa scriu ceva legat de acest subiect controversat. Fr Lascau v-am stiut de pe vremea cind erati la Chicago si cind ,nu odata, v-ati declarat Bapticostal. Intodeauna aveati o nota umoristica drept care nu m-ati impresionat(problema de gusturi)Trbuie sa spun ca bunicul meu (responsabil pt.o vreme la o biserica penticostala) si prieten cu Fr.Galis m-a invatat f. multe lucruri bune(citirea Cuvintului,rugaciune si mai ales Bunatate si Seriozitate).Cred ca era unul dintre,, Betonii” dvs.Nu l-am vazut agresiv si vulgar, in definitia mea: Principial. Va scriu pt ca el,bunicul, era beton in istorie bisericeasca si mi-a povestit cum au aparut bisericile penticostale(Paulis..)Acum daca ne uitam in DEX la cuvintul ,,erezie”s-ar parea ca Mateias are dreptate. Nu vreau sa spun ca agreez cu tot ce spune el.Cum au ajuns Penticostalii in toata povestea aceasta este totusi curios.Ton a fost baptist si conceptia lui vis avis de doctrina baptista este eretica . Dvs fata de conceptii eretice cum reactionati,le tolerati? Faptul ca ce numim noi erezie are o alta definitie in conceptia dvs este o alta problema.Cred ca identificarile dvs si ale pastorului Ionescu au fost scinteia care a declansat un conflict pe care inclin sa cred ca l-ati dorit.Pastorul Chiu preciza ca nu a facut uz de cuvintul penticostal(in dreptul la replica) Nu mi-am putut imagina ca pastorul Ionescu si-a organizat un original Mosad pe linga Scoala Crestina.Nu stiu daca parintii copiilor stiau asta.Am cunoscut oameni deosebiti penticostali care si-au trimis copii la aceasta Scoala unde au invatat in primul rind sa-L caute pe Dumnezeu.Biserica Logos este peste drum de Betania. De multe ori se trece drumul si nu-i cadere din har.Pastorul Chiu a fost la amvonul Betaniei nu odata,deasemenea pastorul Mitoi afost la Logos.Nu imi aduc aminte sa fie tensiuni intre noi.Colaborarea in domeniul muzical afost excelenta,festivalul corurilor de mai anii trecuti a fost exemplar.Totusi daca sintem intrebati ce credem,putem spune cu curaj crezul nostru si nu cred ca penticostalii ar trebuii sa se simta lezati.Daca va identificati cu manifestarile tip Chris sau Demeter este o alta problema.Ton a fost al nostru si nu a trecut la penticostali(chiar daca predica acolo,ca doar are nevoie de audienta) doctrina sa este eretica si afost tratata corect. Cred ca produs rani dar,,in vremurile din urma…..Daca dvs (ca biserica)il adoptati este o problema ce va apartine,atentie insa va trebuii sa luati tot ,,pachetul”(ineptiile lui Demeter,Chris,etc..)Respectuos in incheiere va aduc aminte ca sinteti Pastor si aveti responsabilitati mai inalte decit invrajbiri fara sens

 52. Ok, Gabi just one Ton article per month then 🙂
  Vezi ,daca nu ar fi blogul fratelui Lascau, si tot umorul asta, greu ar trebui sa ne luptam sa iertam; umorul are si el rostul lui.

 53. D-le Marius David ( am vrut sa pun frate inaintea numelui insa reticienta dumneavoastra m-a impiedicat), desi nu agreez deloc cu schimbul de posturi intre cele doua tabere, atitudinea dumneavoastra de „superioritate spirituala” nu ajuta deloc. Dumneavoastra ati inceput si pastorii nostri au continuat. Nu sunt mandru nici de dumneavoastra dar nici cu pastorii nostrii. Pentru prima data in viata mea de credincios(nascut din nou in biserica Elim din Timisoara, deci penticostal) imi este rusine de ambele tabere. Am multi prieteni baptisti pe care ii iubesc mult. Am multi predicatori baptisti (printre care sunteti si dumneavoastra) pe care ii ascult cu placere. Rugaciunea mea din ultimele zile este o rugaciune de multumire. Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu am vazut asemenea lucruri atunci cand m-a chemat la El. Pe vremea aceea Dumnezeu m-a zdrobit prin dragostea fratilor din ambele tabere. Vreti sa va prorocesc (fara dar de prorocie) cum se va finaliza toata mascaria aceasta ? Se va creea tensiune in ambele tabere si cei tari in „cerbice” isi vor lua jucariile si se vor juca in ograda lor….Insa sunt convins ca vor fi si oameni care vor ignora acest razboi rece creat si nu vor tine socoteala de embargoul care va fi impus de catre ambele tabere…Eu stiu ca nu o voi face. Il iubesc prea mult pe Domnul. Imi iubesc prea mult fratii baptisti…indiferent de convingerea lor. Un lucru este cert. Traim vremurile de pe urma…asa cum dumneavoastra obisnuiti sa spuneti. Lucrul acesta ma ingrijoreaza..si sper sa fie destul timp pentru toti cei dragi ai mei sa-L cunoasca pe Domnul….Sper sa nu auda(desi este foarte greu) de ce se petrece intre oamenii care isi spun copii ai Lui Dumnezeu. Pana atunci, ma pregatesc sa-l ascult pe fratele Beni Faragau care ne va vizita orasul saptamana viitoare. Multe binecuvantari.

 54. Gabi…am stiut ca esti autorul dupa primele posturi…nu cred ca a fost greu de loc….Daca chestia a avut putin umor de oferit..it only gave me a smirk…It’s not funny when you’re playing with the ppl of God…regardless of their convictions….but that’s just me…Hopefully that was the end of it…

 55. Dragă Gabi
  A trebuit să te desconspir ca autor. Mi se atribuie prea mare talent şi nu vreau să iau laurii nimănui. Dau creditul cui îl merită.
  Pregăteşte perinele şi pantalonii de două persoane…

 56. Marius David, daca a fost greu ptr. dumneata cu vita nobila( Lancaster) in neam sa te stapinesti, cum te poti astepta ca Gavrila penticostalu sa se stapineasca , care nu are nici un contact cu vita nobila in Poiana Sibiului? Pun pariu ca dinsul nici nu stie cine este fr. Brinzei . Cut him some slack.

 57. Aşa este frate Cruceru
  Nu întotdeauna reuşesc să produc materiale de bun gust. Nu cred că vă puteţi lăuda nici Dvs. că aţi reuşit întotdeauna să scrieţi lucruri de bun gust. Ar fi nepoliticos din partea mea să evaluez unele din ele. Doresc doar să vă spun câteva lucruri:
  1. Materialul: Scrisoarea lui Gavrilă, n-am scris-o eu, ci Gabi Bogdan din Portland, Oregon. Pot comunica acum numele lui pentru că am acordul domniei sale.
  2. L-am publicat ca o replică la gestul Dvs. de a difuza scrisoarea pastorului Mateaş, un material amplu în care penticostalii sunt atacaţi foarte nesportiv.
  3. Nu am făcut nici o referinţă la gusturile Dvs. literare sau teolgice pe care le-aţi expus prin publicarea acelui material incendiator pentru relaţiile dintre baptişti şi penticostali. Trebuie să recunoaşteţi că Dvs. sunteţi cel care aţi început acest război de cuvinte. În comentariul Dvs. folosiţi cu dezimvoltură o serie de cuvinte nu prea onorabile la persoana şi postările mele, dovadă clară că nu vreţi să terminaţi acest conflict. Vă las să vă recitiţi materialul.
  4. Scrisoarea lui Gavrilă conţine mai multe aluzii negative la penticostali decât la baptişti. Ea este un picnic faţă de răscoala scrisorii publicată de Dvs.
  5. Recunosc că scrisoarea s-a jucat cu numele unor oameni, dar aşa cum mărturisiţi, aţi făcut-o şi Dvs. şi încă mai sunteţi ispitiţi s-o faceţi. Mă gândesc că n-o să rezistaţi ispitei întotdeauna şi încerc zadarnic să-mi imaginez ce aţi putea face numelui meu dacă refuzaţi totuşi să „muşcaţi din tastatură din partea cu numerele”. Vă asigur că am suficient simţ al umorului să nu mă supăr. Uneori le spun americanilor care nu-mi pot pronunţa numele corect, că mă numesc „last cow from Phoenix”.
  6. Daniel Brânzei este prietenul meu şi am ştiut că nu se supără. Dovadă; a publicat pe blogul lui toată ‘scrisoarea lui Gavrilă’.
  7. Am să-mi cer iertare lui Daniel Brânzei. Implicaţia referinţei la numele lui era chiar pozitivă într-un fel. Dacă aş fi scris de exemplu: „Dezamăgire – numele tău e Brânzei!” ar fi fost cu totul altă problemă. Este totuşi de admirat că apăraţi numele colegilor Dvs. Necazul că nu pe toate.

 58. Oops , I am sorry, must be the cheese that has been talked about it here so much. The resolution for you has to be: try to keep my blog at the same high quality as last year ( and maybe a little less of Ton) 🙂

 59. Petru Lascău face o chestie de prost gust.

  Cumnatul meu, cetăţean american dintr-un neam vechi de nobili (Lancaster) m-a convins cît de grotesc este să te joci cu numele oamenilor.

  În engleză ai şi mai multe posibilităţi. Cînd poceşti numele cuiva sau îl pui într-un context derizoriu, atentezi la idenditatea respectivului într-un mod de o agresivitate nedemnă de creştinism.

  Mărturisesc faptul că eu însumi m-am lăsat tîrît de ispita calamburului de multe ori (chiar şi acum m-a ispitit un joc cu numele Lascău, dar mă abţin muşcînd buza şi tastatura de partea cu numerele).

  Chestiunea este făcută fără talent şi cu mult prost gust, nu pun la socoteală atmosfera tensionată. Cel mai tare m-a durut contextul în care i-a aşezat numele lui Daniel Brânzei, dat fiind faptul că îi ştiu sensibilitatea şi cea naturală şi cea legată de nume.

  În acest fel se atentează şi la memoria tatălui, Vasile Brânzei. Ce să mai spun de aceia care au fii care le poartă numele şi care devin implicaţi fără voia lor în acest fel de jocuri de cuvinte. Iertaţi-mi lipsa de simţ al „omorului”.

  Grotesc. Gest necolegial, cel puţin faţă de pastorii din Statele Unite, dacă de cei din România nu îi pasă.

  Dar… Petrică Lascău… welcome în blogosfera românească!

  mc

 60. Domnule pastor Letru Pascău,

  Eu nu sînt TOT ATÎT de vinovat ca dvs., întrucît, dacă nu am știut numele celor trei băieți (nu aveți 10 fete? Glumesc…), nu le-am amintit și nici nu am permis cuiva să le menționeze stîlcit pe spațiul public pe care îl administrez pe Internet.

  Îmi aduc însă aminte că parcă i-am sugerat cîndva lui Emanuel Conțac să nu scrie numele dvs. Petrică Lascău, ci PETRU Lascău, cum apare numele pe cărți, ca să poată fi găsit mai ușor de cei care caută pe Google.

  Pot să prezint multe chestiuni despre prezența evanghelicilor pe Internet, însă aș fi preferat să-mi acordați, și dvs. și Cristian Ionescu, și alții mai noi în blogosfera evanghelică, o minimă recunoaștere a statutului meu public, astfel încît să nu trebuiască să-mi explic fiecare gest și procedură.

  De 8 ani lucrez intens cu intenția declarată de a crește vizibilitatea evanghelicilor pe Internet. Și am destule rezultate în acest sens.

  Nu persoana / activitatea mea este în atenția mea, ci VIZIBILITATEA evanghelicilor.

  Mi-am să intuiți faptul că eu nu mă voi împiedica de un blog sau două, fie și ale unor pastori, în aplicarea strategiei și a obiectivelor stabilite.

  Cît timp eu comentez pe blogul altuia, înseamnă că trebuie să-mi îngrădesc exprimarea, că doară nu pot zice chiar ce vreau, dacă doresc să comentez acolo.

  Dar dacă mă repliez pe teritoriul meu, acolo există mai mari șanse să fiu mai dur în polemici, nu?

  Dar, așa cum anul trecut mi-am propus să fiu mai dur (ceea ce nu am realizat CÎT mi-am propus și CÎT era necesar), anul acesta mi-am propus să fiu ȘI amabil. 🙂

  Dur și amabil. 🙂

  Ah, chiar că eram bun de pastor… 🙂

 61. Filmul „Viața e frumoasă” (La vita e bella) e un… film.

  Și cartea lui Cervantes e foarte importantă pentru cultura europeană și pentru… simțul umorului european.

  Dar Don Quijote e, totuși, un personaj, nu… o persoană reală.

 62. Gabi, you’re confusing the 2 Rodica’s. Must have not had your chai/latte (or what is the preferred beverage in Portland?) yet when you wrote that. Now you will have to come up with 2 resolutions for me on my blog. 🙂

 63. Va lipseste simtul umorului se pare. Si el este necesar chiar in situatii tragice uneori. Ati vazut filmul ‘Plus belle la vie?” cred ca in italiana a fost La vita e bella. Nu stiu care este titlul in romaneste. Film italian in care tatal si fiul sunt in lagar nazist si tatal foloseste mult umor ca sa biruiasca situatia in care era.

  Si pe urma suntem noi de vina pentru situatia creata? Cei care au creat-o ar trebui sa-si asume responsabilitatea. Dar cred ca aceasta criza poate duce, si sper ca va duce la progres.

 64. Nu sunteţi singurul jignit şi vorbit de rău de Mia. Citiţi comenatriile recente pe blogul Vindecătorul, la persoana mea. Este mereu acelaşi procedeu, când nu ne place mesajul, distrugem mesagerul. Îmi umblă prin istorie, printre calomniile duşmanilor mei, etc.
  Este adevărat că lipsa mea de experienţă într-ale blogeritului, se vede. Voi mai câştiga experienţă în timp. N-am nici măcar 3 luni de când m-am apucat şi eu de treaba aceasta.
  Tot la fel de adevărat este şi faptul pe care l-aţi menţionat, că nu prea am timp să caut peste tot între toate publicaţiile şi blogurile creştine. Nu aceasta este slujba mea, ci cu totul alta, mult mai importantă. Citesc totuşi unele bloguri şi nu sunt chiar în afara a ceea ce se petrece.
  În ceea ce priveşte numele lui Dănuţ Mănăstireanu, nu aveam de unde să cunosc că nu-l cheamă Daniel, cu atât mai mult nu ştiam că are un fiu cu acest nume. Sunt tot atât de vinovat ca Dvs. care nu ştiţi cum îi cheamă corect pe cei trei băieţi ai mei.

 65. Da este foarte greu sa suferi pentru ADEVAR SI SA POTI EXPUNE DRAGOSTE CELUI CE TE BATJOCORESTE ,,dar este si mai greu si suferi chind fratele tau de credinta si chiar ruda te inshala si te lasa in durere si necaz pentru binele care l-ai acordat…Si mai ajungi si in conflict cu Legea si institutiile ei !!Si atunci ce m-ai putem sa facem?Ajungem sa intelegem ce timpuri traim?Ar fi bine fiinca nu ar mai fi dezbinari ,inshelarisi injosiri intre frati si Biserici ,ci unitate ,dragoste si cu totii ar ajunge la atmosfera primilor crestini care nu l-a voia intimplarii ne descrie tabloul viu de exzistenta astfel;Faptele apostolilor 2 cu 41 la 47. Ar fi bine ca si azi sa se ajunga la aceisi descriere a tuturor Bisericilor ,insa trist este ca mesajul ajunge sa fie ca cel adresat celor 7 Biserici descrise in Apocalipsa si este dureros pentru Biserica care nu i-l primeste fiinca el astfel este expus;”Apocalipsa 2;17″ 17Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul: ,,Celuice va birui, îi voi da să mănînce din mana ascunsă, şi -i voi da o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou, pe care nu -l ştie nimeni decît acela care -l primeşte.„

 66. Am fost intre primii baptisti, daca nu chiar primul, care am reactionat la postarea scrisorii lui Mateas de Bratca. Spuneam acolo:
  Închei anul cu tristeţea de a vedea roadele “bunătăţii baptiste” zborşite violent peste tot, între fraţi, în biserici, pe bloguri şi peste tot ce a fost atins de prezenţa “cristocentrică” a acesteia. Devine tot mai greu să crezi că Duhul Sfânt este prezent între baptişti. Daruri, ioc. Roada, ioc. Prin predici, mai poate fi detectat uneori …
  Dati-i voie unui baptist sa spuna astfel de lucruri si stati cuminti deoparte; e mai de bun simt ca fiecare sa se uite in staulul propriu si nu arunce cu mizerii in ceilalti. Daca Marius Cruceru a gresit, si sunt destui baptisti care i-au semnalat derapajul, de ce trebuie ca si fratele Lascau sa se avante in acest joc distructiv?
  Parjolim ogoarele si otravim fantanile intre noi acum, pentru ca un pastoras de la tara, in loc sa-si vada de biserica sa, se lanseaza intro eroica anatemizare a intregii lumi nebaptiste (fara macar sa dea socoteala pentru gestul sau; in cazul in care nu stiti, este si el bloger bine-merci si ne citeste toate aceste comentarii)? Ne trezim sau (doar) murim?

 67. Sora Rodica, nu uita ca ai doua hotariri de implinit anul acesta,.. te urmaresc….:)

 68. Domnule pastor Petru Lascău,

  Voi trece peste prima remarcă a dvs. (cu care nu sînt de acord). Sînt unul dintre cei mai severi moderatori din blogosfera evanghelică (ceea ce reduce drastic numărul comentariilor, astfel că am dezvoltat o altă strategie care m-a adus în poziția în care sînt).

  Nu am de ce să mă arăt supărat, eu acționez altfel. De ani buni!

  Cînd am scris cuvîntul „frustrat” a fost o evidentă aluzie ironică la elucubrațiile comentatoarei Mia.

  Nu avem aceeași opinie în ceea ce privește scrierea numelui cuiva corect în public.

  Nu fac altceva decît să militez pentru această cauză pe care am susținut-o insistent în ultimii ani pe liste de discuții și pe bloguri. Și există mai multe motive.

  Consider orice blogger responsabil pentru ceea ce permite să apară în spațiul public pe care îl administrează.

  Dacă nu e așa, atunci nu avem de ce să așteptăm scuze de la Marius Cruceru.

  Eu sînt de acord cu afișarea materialelor altora, chiar dacă sînt polemice.

  Nu sînt de acord cu pasivitatea bloggerului sau cu manevrele lui.

  Închei cu exemplul pe care, de fapt, vi l-am semnalat deja: Numele meu nu este scris corect în spațiul public pe care îl administrați. Mai mult, comentatoarea Mia a folosit cuvinte jignitoare la adresa mea (și a lui Dănuț Mănăstireanu).

  De ce pe Mia o lăsați să se exprime astfel și pe mine / alții nu?

  Eu pot să scriu AICI că Mia e o zăpăcită? Și nu e singura de felul ăsta pe blogul dvs.

  Desigur, administrarea unui blog EVANGHELIC presupune tratarea cazurilor cu anumite nuanțări.

  Dar, dumneavoastră fiind nou prin blogosferă (unde nu vă prea plimbați și nu comentați), de unde să știți de precedentele manifestări pe alte bloguri ale zăpăcitelor pe care le găzduiți aici?

  Măcar de ați avea un simț pragmatic, conform căruia e necesar să scriem despre care Mănăstireanu e vorba, Daniel sau Dănuț.

  Dar, iarăși, cum nu vă prea văd căutînd citate de acum o săptămînă, o lună, sau un an, prin blogosfera evanghelică, nu prea vă dați seama ce importanță are scrierea corectă a unui nume sau a unui cuvînt sau a unei expresii.

  Da-v-ar Domnul căutășiocenie, că atunci o să vă aduceți bine aminte de ce v-am scris…

 69. Apoi daca numarul de copii ne mantuie…Doamne ce sa mai zicem!!!
  Degeaba a murit Hristos….si dupa opinia Dvs. frate , toti cei cu copii multi se duc in rai, iar cei cu 2-3 copii in iad….De unde ai mai scos aceasta „Evanghelie”…Cred ca raiul , dupoa opinia Dvs. este numai a penticostalilor cu multi copii* ca acum in ppostmod. nu mai prea vezi nici la penti..familii cu multi copii….Citeste bine Scr. inainte de caderea in pacat, prima pereche nu a avut nici un copil…cum o fi stat in Eden in prezenta lui Dumnezeu… Si apoi Dta. fratelo….puteai sa faci o gramada de copii…Ai pus f.gresit problema….Baptistii nu asa ceva invata…ci copiii penticostalilor acum invata altceva…si nimeni nu va obliga sa fiti „eroi” la nr. de copii, sa ne mai despovarati pe noi….ca, asa cum spune Scr. ‘FIECARE ISI POARTA POVARA LUI”….mai mediteaza bine inainte de a scrie ceva..si sa arunci cu Pietre in Baptisti….”peste tot…nu exista padure fara uscaturi…sunt si pe la voi..prea multe…cunoastem….

 70. Deocamdata clocoteala este in ceaunul dumneavostra, din care incercati sa ne stropiti si pe noi, dar o sa treaca. Si noi am fost in ceaun cu vreo 4 luni in urma, stim cum este. Si gilceava este mai mult intre ciobanii sefi, ca oile sint oi, sint ocupate cu mincatul ierbii.

 71. frate Dionis, dumneata esti un blogger balantat (neutru) intre fratii Baptisti. Si esti apreciat si respectat pentru asta. Dar, nu cred ca a-ti putea intelege cit de greu si dureros a fost pentru fratii Penticostali sa citeasca, sa inghita si apoi sa ierte tot ce a fost postat pe blogul lui Marius Cruceru. Multi dintre noi ne-am abonat la blogul lui anul trecut, ca ne zideam din ce posta acolo. Acum, ni-e jena sa mai dam pe la blogul lui.
  Un bun efect al articolului de fata, efect pentru care ma bucur, e ca la facut pe fratele Ton sa mai rida un pic si sa mai uite de atacurile virulente la persoana lui. Postarile de pe acest blog l-au afectat intr-atit, ca Duminica seara in predica de la Portland a mentionat fraza fratelui Petrica Lascau-„De cind Ton s-a trezit, nimeni nu mai doarme.” Poate Dumnezeu ingaduie/inspira aceste postari ca mingaiere pentru fratele Ton (care are nevoie de multa miingaiere dupa toate palmile primite, la care a dovedit mereu ca a intors obrazul celalalt cu umilinta).
  Rodica Cuc

 72. Frate Ioane Pacalit ,daca spre domnul ai privit si pe El L-ai servit ,deloc nu te-ai pacalit!!El viata vejnica ti-a daruit si in imparatie vei fi primit!Numai nu uita ce scrie si cu drag ADEVARUL SA-L PRIMESTI SI DE EVREI 12 CU 22 LA 25…SA-TI AMINTESTI .!!Nu cumva de la mesaj sa deraiezi si pe alte cai sa pornesti si in loc sa ajungi la Ierusalimul Ceresc ,sa ajungi la Ierihonul pamintesc!!!!

 73. Bogdan, Dyo,Ionel, Mich, Magdalena, etc.Am citit din nou pamfleta si am incercat sa vad unde sint jigniri: babtisti sint ciobani, penticostalii sint ciobani, ei sint oi , noi sintem oi,( biblia ne numeste oi) , noi sintem mai multi, ei sint mai putini, ei spun ca sint mai buni teologi noi ca nu stim asa de bine biblia, noi avem mai multi converti, noi vorbim in alte limbi , in afara de folosirea numelui Negrut, nu vad nimic care ar aduce a jugnire.Este numai o transpunere a realitatii in vocabular ciobanesc. Acuma daca faptul ca compararea dv. cu niste ciobani va jigneste, pe mine nu, ca am cunoscut citiva, si drept sa- ti spun sint oameni cinstiti care lucra din greu ptr. cistigarea existentei de zi cu zi.Ca au dat cu botele dupa fr. Ton e o realitate, nu e minciuna.V-a supara adevarul dupa cum vad. Data viitoare poate o sa se foloseasca ” scrisoarea academicianului Popescu” , sa nu va cada cu tronc, sa fie la nivelul dv. intelectual.
  Ps am folosit „ei si noi” ptr economisire de spatiu.

 74. Interesante comentarii apar si daca pentru nume va frustrati ,pentru ADEVAR SI LUPTA DE CRESTIN ,DE CE NU VA INCUMETATI?Soldatilor nu le pasa de Nume ,ci de implinirea misiuni divine!!!!Tatal si domnul Isus in cartea vietii nu se incurca in Nume si in fapte ,noi ne mai etichetam in pozitii si in nume ,dar sa nu uitam de iubirea ce ajungem sa o pastram!!!!Romani 15 cu 1 la 7!!!

 75. Fratele nostru de credinta Ionel ,ma mir ca ajungi asa de idignat si adevarul abea acum l-ai aflat!!!Nu fi surprins de ce se intimpla ,fiinca in Biblie este scris si multi ani au trecut si de mesajul domnului Isus putini s-au temut.Ia aminte la ce spune multimilor si ucenicilor,domnul Isus Hristos, in Matei 23 si fa o paralela intre mesajul de atunci expus si timpul si atmosfera de acum!!!!Si vei gasi adevarul dretp si neschimbat !!!Trist este ca mesajul multi nu-l inteleg fiinca Biblia nu o citesc si in minte tot copii sint si de mina asteapta la gradinita sa fie dushi ,chiar daca se considera maturi in virstra ,puterea de meditare si ghindire poti sa stii in ce consta si chit ADEVAR este cunoscut si astfel consecintele sint!!!Daca fiecare Scripturile le ar citi ar intelege macar continutul si efectul celor trei versete din 2 timotei 3 cu 15 la 17 si ca oameni ai lui Dumnezeu ar intelege in ce consta desavirshirea si cu totii in pretentii ar ajunge la traire si ar fi destoinici pentru orice lucrare buna !!!Si nimanui nu i-ar fi frica de legile statului si nu s-ar ajunge la inshelaciuni ,minciuni si dezbinari ci in unitate si in dragoste neconditionata ar servi pe Dumnezeu si domnul Isus Hristos care din dragoste pentru noi a ajuns sa sufere pe cruce la Golgota si noua neamurilor sa ne deschida cale spre har si mintuire !!!!Dar prea putin am ajuns sa cunoastem,sa simtim si sa apreciem si astfel ajungem sa vedem cu ce ne confruntam!!Nu uita ca lumina fata de intuneric este mica si inca Imparatia Domnului pentru noi inca nu a sosit si apostolul Pavel prin cuvintele din 1 Timotei 6 cu 11 la 14 ,la ce ne indeamna si cine cunoaste mesajul ,indeplineste porunca si in astfel de lupta se expune!!!Sa vedem cine ajunge un adevarat soldat si ia armatura pe care tot apostolul Pavel o recomanda prin cuvintele din efeseni 6 cu 11 la 17.Mesajul pare putin cam dur pentru multi fiinca armatura este grea si firea trebuie sa fie antrenata si cu aceasta armatura imbracata!!!!Cel care in viata a fost soldat stie chit chintareste echipamentul unui soldat,dar se vede ca preaputini cunosc greutatea shubei de cioban si nici greutatea armaturii de soldat nu au calculat si atunci ce asteptam …..?

 76. Daca lucrurile sunt asa de negre, de ce mai sunt penticostalii cu baptistii in aceeasi alianta? Go figure.

 77. Domnule Alin Cristea
  Si blogul Dvs. găzduieşte, ca toate blogurile, comentarii de prost gust. Ele aparţin comentatorilor. Nu le putem educa gusturile şi bunul simţ. Refuz să public multe din ele, dar nici vigilenţa mea, ca a celor mai mulţi, nu poate face faţă tuturor detaliilor. Nu trebuie să vă supăraţi, dar nu este vina mea că unii comentatori nu scriu corect numele altora. Nu cred că trebuie să fim atât de sensibili.
  Dacă am ofensat personal pe cineva am tăria să cer iertare la orice oră. Vă rog să-mi daţi unexempluconcret şi voi fi gata să-mi cer iertare.

 78. mi-a venit o idee de impacare intre ciobani.sá faca schimb de experienta in modul de manifestare a oilor.sá lase oile noastre sa beháie cum vor in staulele lor si noi sa le lásám pe ale lor sa baháie pe ránd la noi?????si ciobanii sá fluiere fiecare ce stie apoi vedem ce se alege.asa se termina cu atatea retete.toti laolaltá si (fiecare cu ce are)

 79. Apoi dacă-i vorba de Scrisoarea lui ioan pocaitu…..dati-mi voie si mie sa ma spovedesc…ca de!! si eu sunt un ion…păcălitu…cică la noi”branza” îi cea mai bună. Cică ar fi adusa de undeva de prin Elveţia….cred ca ma inţelegeţi…că eu vă scriu, iacă de departe…din „stâna brotheren” sau mai ştiu cumii zice…că nu le prea am cu engleza asta…că pe vremea ai eu nu eram..dar cred că ceva legat de creştini după Evanghelia…Cică ăştia sunt cei mai buni, da am auzit ca la ascuns..se ascund după Evanghelie…şi probabil de asta mă tot gândesc eu şi parca sunt păcălit….de ce de ei nu se spune nimic…..ca doar şi aştia cica ar fi avut printre ei, din ăia, no cum să spuun, care mai turnau pe la securitate in vremea lui răposatu….Da cică” brânza lor ii mai bună ” am gustat şi eu din ea…Apăi ce să vă zic…tare mucegăită mai era…Eu nu ştiu ce să mai cred…să mă uit şi eu „peste gard” la „stâna penticostală” unde s-au dus şi de la noi, ca,m prea mulţi…sau la „aia baptistă” ci că ei ar fi mai cu „baftă” adică „baftişti”….DA NU ŞTIU CE SA MAI CRED CĂ ŞI ACOLO AM AUZIT CEVA DE M-AM FĂCUT CAM „NEGRUŢ” ŞI EU…Ci că TON s-ar fi lepădat de „credinţa noastră baptistă”…Şi aici m-am cam ” păcălit” că am văzut că şi aştia spun ca in ortodoxism: Credinta noastră ortodoxa..strămoşească…
  NO!!! ziceţi-mi ce să fac….ca şi eu, tot cu laptopul asta al meu, am intrat pe ineternet…Cică la „după Evaghelie”baciu şef…adică ciobanu şef..ei nu ar păstori turma, adică oile…ci interesant „presbiteresc”turma…asta o zâso cică şeful lor, o dată undeva pe la o conferinţă, la…..Apoi mă uit la ei la tână când mă duc…multe oi de ale lor parcă ar fi”udate”…adică am vrut să zic botezate…dar nu în apă ci în oţet…Acum s-a mai introdus şi”curentul electric” pe la noi la stâna de care vorbesc….şi apoi să vezi ce mulţi”ciobani” se tot uită pe la oi, să nu sară, să de a cu picioru…adică vreau să zic…să nu ridice mâinile..ca nu cumva să se „curenteze” şi să moară…Da , baciulke, ştii ce cred eu, nu le-ar strica asta, că eu, de sunt convins, ca mai mişcându-se un pic,…s-ar mai „defosiliza”, unii ar învia cu adevărat din morţi…iar cu deconspirarea aia de care, nu stiu voi baptistii, penticostalii tot vorbiti, şi bine faceţi…nu le-ar strica nici la ăştia…da cum am zis …cred că le este frică….să „nu dezgroape morţii”..câ in adevăr mulţi mai sunt morţi..
  Păi, ce să vă mai spun…..iertaţi-mă că m-am „uitat puţin peste gardulde la stâna mea”..şi..uite aşa mai vezi…ce se mai întâmplă şi pe la alte „stâne”…..DOAMNE CĂ MULTE MAI SUNT”
  DA EU MĂ GÂNDESC SĂ RĂMÂN IN STAULUL PĂSTORULUI CEL BUN, SĂ ASCULT DE GLASUL LUI, SĂ NU MERG DUPĂ ALŢI”CIOBANI”…ŞI SA AIBĂ MILĂ PĂSTORUL NOSTRU CEL BUN DE NOI TOTI…
  No!!Coom videa noi , ci-o mai fi şi pe la noi..şi pe la alte stâne…chiar aia unde se cam, duc „multe oi” am auzit că ei primesc „şi berbeci”…ci că „STRĂJERII”…or „STRĂJUIŢI”..da nu ştiu de cine……..

 80. daca Dumnezeu ar raspunde acestui post, oare ce ar zice? multa pocainta mai trebuie, sau in cer o sa fie tot pe staule? mai ganditi-va „pocaitilor” !

  Semnat,
  Un MARE pacatos

 81. Remus drept sa-ti spun, ma uimesti de-a binelea cu ideile teologische pe care le expui.Trebuie sa recunosc ca am fost mirat si de „inalta”teologie a fr. Mateas din Bratca ,ca sa nu spun jignit de-a binelea , dar nici cu tine nu-mi este rusine cind este vorba sa improscam cu noroi si sa enuntam o erezie mai mare ca noi.Ma intreb doar erezia caruia dintre voi doi este mai periculoasa,si ajung la concluzia ca amindoi aveti nevoie sa invatati ce inseamna pocainta ,egal in care staul ne gasim. Ti-am urmarit comentariile pe blog (cred ca tot tu scrii si pe alte bloguri ) si sincer sa fiu, nu simt in tine decit fiere amara.
  Nu stiu de unde ti se trage,dar inte tine si Mateas nu vad nici o diferenta.

 82. Proverbele 11:12
  Cine defaimă pe aproapele său este fără minte, dar omul cu pricepere primeşte şi tace. –

  Proverbele 17:9
  Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni.

 83. Eu nu gasesc nici un motiv de ris ci un motiv de amaraciune pana aproape de limita suportabilului.
  Nu m-am asteptat la asa ceva.
  Imi pare rau

 84. Bine ar fi daca unii pastori care scriu pe bloguri, si-ar petrece macar tot atat timp cu
  enoriasii din bisericile lor, cat timp il petrec pe bloguri. Mai ales ca sunt si platiti de biserica. Totusi partea buna este ca pe blog se vede adevarata fata a unora dintre ei. Una sunt la amvon si alta pe blog. La amvon isi pun masca iar pe blog si-o scot. Macar asa stim si noi cu cine avem a face. Nu e de mirare ca exista atata bascalie si ironie in ceea ce scriu. Partea proasta este ca sunt antrenati in acest „joc vicios” si cei ptr care ei ar trebui sa fie un model de vorbire si comportament. Poate fi aceasta postare un fel de a intoarce si celalalt obraz la asa zisa palma primita de la pastorul Mateas ?

 85. Domnule pastor Petru Lascău,

  Blogul dvs. găzduiește, IAR, comentarii de prost gust.

  Cel al comentatoarei Mia nici măcar nu scrie numele meu sau al domnului Dănuț Mănăstireanu cum trebuie – mai sînt și alții pe care îi cheamă așa, de exemplu Daniel Mănăstireanu, fiul lui Dănuț Mănăstireanu.

  Sînt FRUSTRAT că găzduiți astfel de comentarii jenante.

  Cu ce vă deosebiți atunci de Marius Cruceru?

  Aveți tăria să vă cereți scuze și să acordați compensații, precum cere o etică de tip creștin?

 86. Frate Dyo, ce a scris Mateas de fapt este ce se spunea in spatele usilor inchise de UNII( nu toti) din conducerea UB. Intodeauna noi am fost priviti ca verisorul care nu are multa minte. Stiu de cind eram in liceu si aveam un profesor babtist.Nu fac generalizari, si nu spun ca toti sint in aceiasi barca, dar asta este realitatea cel putin ptr. o parte din membri UB. Cum am mai spus , inca de la inceputul acestei controverse, Cultul Babtist, datorita faptului ca darurile Duhului Sfint sint vizibile in toata lumea( milione de oameni spun ca practica vorbirea in limbi) , au trei alegeri, ori declara ca sint reale, ori declara ca practicantii lor sint eretici, ori declara ca sint indraciti sau nebuni(vorbire fara minte). La aceasta intrebare nici faimosul Cruceru nu s-a incumetat sa-mi dea un raspuns clar. La nivel de cult , UB a ales sa ne cheme eretici. La nivel de membru, unii ne spune ca sintem dusi pe apa simbetei( uitati-va pe blogul fr. Ionescu). Si nu cred ca sinteti seriosi sa puneti un egal intre o pamfleta scrisa la repezeala ,( fara ca autorul pamfletei sa aiba vreo idee despre controversa Mateas), cu ce a scris Mateas , si sa cereti fratelui Lascau sa isi ceara scuze. Controversa aceasta nu a fost inceputa de acest blog, nici de Ionescu sau mai stiu eu cine, ci de UB care a decis sa atace teologia CP in pesoana lui Iosif Ton.Am impresia ca va uitati dupa un pai, ca sa puteti sa i bagati pe toti in aceiasi oala. Cel putin in cazul acesta nu sintem in aceiasi oala, ca noi am stat afara si numai ne-am uitat , incercand poate sa zimbim, din cind in cind, la ce se intimpla in oala.Nu mai sintem asa de mici sa fim afectati de toate acuzatile, si nici nu cred ca avem complexe de inferioritate , cum poate am avut la inceputurile miscarii penticostale.

 87. Frate Dyo
  Scrisoarea pastorului Mateaş a fost un atac urât la adresa noastră a tuturor evanghelicilor. Cel mai rău v-a rănit pe Dvs, baptiştii, prin reprezentare. Marius nu ar fi trebuit s-o publice pentru cuvintele grele şi etichetele grave la adresa penticostalilor. Nu am discutat scrisoarea şi conţinutul ei, deşi o aveam pe masa de lucru s-o fac. Am considerat că un zâmbet poate dezamorsa tensiunea mai bine. Pamfletul lui Gavrilă a venit la timp. L-am publicat şi n-am făcut-o pentru popularitate. Am vrut să zâmbim.
  Sunt conştient că în circumstanţele actuale zâmbetul meu este interpretat ca râsul lui Ismael.
  Nu vreau să fiu erou prin scuze rostite politic. Nu poţi oferi un astfel de model.
  Priviţi din nou la toate postările mele, nu veţi găsi nicăieri cuvinte urâte şi nepoliticoase la adresa fraţilor baptişti. Nici măcar la adresa celor care mă consideră eretic (şi să nu mai înşir epitetele şi comparaţiile). Cred că prin aceasta am oferit un exemplu demn de urmat. Prin apărarea celor care pe nedrept sunt excluşi, suspendaţi, dezordinaţi, scoşi afară din munca lor, de pe postul de radio pe care l-a înfiinţat, etc. Prin aceasta dau un bun exemplu.
  Oamenii care luptă murdar nu pot oferi exemple de urmat. Cum pot călca pe urmele lor?

 88. Se vede ca rana provocata de ineptiile lui Mateas de Bratca sangereaza din plin; mi-ati confirmat-o chiar acum. Nu stiu daca Marius Cruceru realizeaza inca dimensiunea greselii facute cu publicarea acelei scrisori. Acum insa, intrebarea este ce veti face dvs.
  Inteleg ca nu veti da inapoi. In mod sigur v-a crescut popularitatea cu aceasta postare si traficul pe un bolg care oricum era de top. Ati prmit aplauzele scontate pentru o gluma buna. Dar ratati sansa de a deveni un erou, un exemplu de urmat, dovedindu-ne ca nu va lasati modelat de exemplul celor pe care nu ii aprobati in lupta lor murdara impotriva lui Iosif Ton. Pacat.

 89. Fr. Gabi, se pare ca ai bunatate, de data asta…
  Baciu Gavrila sa fie bun la rugaciune, ca Iacov…
  si-apoi sa vazi cate oi, ii v-a da Domnul.
  Cu Googlevoice nu-i merge,ca n-are dialectu…
  Ion Pocaitu a cazut cu pricina, ca i-a divulgat
  amaraciunea.
  Ce-i bine , e ca invatam sa depindem totalmente de
  PASTORUL CEL BUN .
  GBY

 90. Fr Otniel

  La urma urmei cu toti am fost baptisti, penticostali etc..pina sa ne pocaim.Ce este trist ca uni s-au blocat la lucrurile incepatoare.God bless.

 91. Vreau să ştiţi că orice încercaţi să insinuaţi în legătură cu păstorul Petrică Lacău se vede că are o tentă tendenţioasă. Ştiu că doare atucni cănd pierzi pe cineva valoros… probabil că pe tatăl tău l-a durut că a pierdut o valoare în persoana lui Petrică Lască, aşa cum cred că dvs frate Otniel vă doare că piereţi o altă valoare în aceste zile în persoana păstorului Iosif Ţon. Să auzim numai de bine!

 92. Apropo ,pentru ciobanul Gavrila !!!Sa ia aminte la mesajul domnului Isus expus lui Petru care astfel este scris in Ioan 21;”15După ce au prînzit, Isus a zis lui Simon Petru: ,,Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decît aceştia?„ ,,Da, Doamne„, I -a răspuns Petru, ,,ştii că Te iubesc.„ Isus i -a zis: ,,Paşte mieluşeii Mei.„

  16I -a zis a doua oară: ,,Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti?„ ,,Da Doamne„, I -a răspuns Petru, ,,ştii că Te iubesc.„ Isus i -a zis: ,,Paşte oiţele Mele„.

  17A treia oară i -a zis Isus: ,,Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti?„ Petru s’a întristat că -i zisese a treia oară: ,,Mă iubeşti?„ Şi I -a răspuns: ,,Doamne, Tu toate le ştii; ştii că Te iubesc.„ Isus i -a zis: ,,Paşte oile Mele!”
  DECI BADEA GAVRILA ,IA AMINTE LA INDEMNUL DOMNULUI ISUS SI DA O LECTIE CELOR CARE SUS TE AU PUS!Sa nu tai OILE SI SA LE SARI BLANURILE !! SA PASTI OITELE,MIELUSII SI OILE FIINCA SINT ALE DOMNULUI ISUS!Chiar daca ajung pestrite ,sa nu le desparti si in staul pe tote sa le bagi…!Sint multe de povestit ,dar la stina este de pornit ,de pe meleagurile indepartate si intunecate!!!Ia-ti desagii si magarii de povara si nu uita de a ta carare,pina nu vin lupii sa te cerceteze si la paza sa te ingreuneze fiinca sfatul din faptele apostolilor este la fel de bine expus dupa cum in versete este compus cu multa tainuire si luare aminte;Faptele apostolilor 20 cu 28 la 32.Citeste pe indelete si nu uita ca pentru tine este scris!!!!!!

 93. @NouaOrdineCrestina,este tragica povestea daca in loc de lina si de brinza au aparut ciobanii cu „..desagi mari si grei ,tixiti cu blani de oaie ,uscate si rasucite in sare. „Putem sa spunem ;adio mielushei si oi cornute de la munte……ajungem la oi clonate si de E.U ,infectate!!!Doamne in aceasta lume ce o sa mai apara si in staulul domnului sa apara?Oi de prasila si carne clonata?Ori din nou se va ridica intrebarea ;Chiti doamne mai sint sinceri oare si tin turme de mielushei fara coarne intre ei??……

 94. Sora Magdalena , lasat-il in pace pe Gavrila, nu cred ca intelege el cuvintele unui cioban sef cu pregatire ca si Ton,( ca fara pregatire nu cred ca ajungea cioban sef, in special la o stina ca a lui). Dupa cite am vazut eu din scrierea lui Gavrila, nu cred ca are mai mult de doua clase, ca personalu. Se prea poate sa fi avut Googlevoice pe IPhone, stiti dumneavoastra, nici nu mai tre sa scrii , ca minunea aia de telefon scrie singur ce i dictezi.

 95. Domnule Otniel Veres,

  vreau sa va intreb ceva…daca fratii baptisti au scos din biserica (din cladire) pe cei care credeau in darurile Duhului Sfant, de vina sunt cei care au fost scosi afara sau cei care i-au scos? Cine a „rupt” biserica? E ciudat cum ganditi, am citit si pe alte blog-uri despre aceasta „rupere”…Eu consider ca daca dumneata ma scoti afara, apoi dumneata m-ai dat afara nu eu m-am scos afara 🙂 Cunosc multe astfel de cazuri si totusi cei scosi afara au avut mult mai buna marturie ca si crestini decat cei ramasi.
  Din fericire cunosc multi frati baptisti care nu gandesc ca si dumneavoastra si care isi traiesc credinta!

  Domnul sa ne lumineze pe toti.

 96. @AlexB,badea Gavrila ori chita grija ar avea ,impotriva furtunii nu poate sa stea ,fiinca odata ce oile ii sint clonate ,adio frate…..fiinca uniunea-i foarte….tare in semnaturi si legaturi….si badea Gavrila ,ramine intre gradinaturi…iar noi cu moraturi!!!!

 97. Ia si niste lapte de capra acasa…ca aduce VINDECARE…mai ales la rasuflare ( aduca la plamaini)!

 98. Draga bade Gavrila, la multi ani cu sanatate si sa-ti dea Domnul tot ce-ti doresti ! Ieri luni ,la crapatul zorilor , cu neaua pana-n genunchi si cu promoroaca in mustata,am mers in targul de An Nou, aproape de Gaina ,sa vad cum se vinde branza in coaja de brad (mult mai buna si mai gustoasa decat cea de burduf !)si desi timpuriu ,sa vad daca au adus si ceva miei de lapte.In mijlocul targului, printre negustori de turta dulce si curiosi de toate categoriile, am intalnit doi ciobani ,dupa vorba ,dupa grai ,cu acent „de la ora exacta” !.Erau inveliti bine in bunzile lor grele ,din piei de tigaie alba, dar…nu prea raspandeau un miros placut .Asta o zic cu indulgenta ,ca sa nu alunec inspre mirosul de putina goala si nespalata ,scoasa la parau , in primavara. . Mos Pricop era si el in targ. Cand m-a zarit prin multime ,a venit glont spre mine si mi-o dat imbratisarea ursului, ca am simtit ca mi-o pomnit ceva in spate ..si inca si acu’ ma mai dor coastele !. Dupa ce am intrat in vorba cu ciobanii de pe Dambovitza, ne-au zis ca au si ei ceva „marfa” de vanzare .Aveau fiecare doi desagi mari si grei ,tixiti cu blani de oaie ,uscate si rasucite in sare. Am constatat ,dupa insistenta lor ,ca vroiau sa scape cat mai repede de ele. Mos Pricop m-a calcat discret pe opinca si am inteles din privirea lui ca marfa lor nu’ miroase nici bine si nu’i nici lucru curat !. Am facut cunostinta: Ilie Cutui si Calistrat Bogza. Ne-am eschivat fara sa ne incruntam in obraz si mos Pricop le-a explicat ciobanilor ca tabacirea pieilor de oaie ,acu’ in timpuri economice de declin este foarte costisitoare si chiar riscanta, mai ales cand nu ai nici justificare si nici chitanta . Precis ca prin targ erau si „antene” platie de UE !
  Le-am dat binete si ne-am grabit sa-l ajungem din urma pe parintele Danila si pe doamna preoteasa ,ce aveau nevoie de o mana de ajutor ,sa urce in sanie doi berbeci si cateva oi de prasila. Draga Gavrila, acu in incheiere , zic cu mana pe inima: sa-ti dea Domnul Sfant multa sanatate, miei gemeni la fiecare oaie si cand inverzeste plaiul ,sa ai grija sa nu -ti scape turma in lucerna de la Colectivul Cultelor !.

 99. Cei ce nu ştiu zâmbi m-au acuzat că am apelat la ciobanul Gavrilă ca Iliescu la mineri. Nici vorbă! Se poate ieşi din criză prin umor. Unii nu ştiu decât prin omor.
  Mulţumesc tare mult că daţi pe la putina mea cu brânză… Mă infrump şi eu pe apucate din ceea ce cade de la masa bogată a domniei tale. Cu toată stima!

 100. Începi sa te CRUCE-şti deja de atîta CHIU-ială si NEGR-eală cît este în sufleţelul acestori „doftoraşi” care au înbolnăvit cam multe oi din staulul lor. Ai grijă badea Găvrilă, stai la strajă !

 101. Frate Petrică, la stîna matale e bine oricum, iar ciobanii sunt iuţi la vorbă, curaţi la straie şi nu pun cheag fals în lapte. Îmi plac bucatele astea ale tale, pentru că laptele e cu dragoste grasă. Au amestecat ciobanii tăi şi lapte de capră, că e mai mult, dar e cam aspru şi are miros înţepător. Ai şi sare la stîna matele, ai şi ceapă. Am gustat, mi-a plăcut. Iau şi acasă… 🙂

 102. Shifu

  Frate, frate, da’ brânza-i pe bani. Ca și cărțile la care le făcea reclamă ”cel mai ortoman” la Portland. Eu miros că asta-i miza, prețul brânzei, lâna, mieii, laptele. Oile din celălalt staul nu mai dădeau decât zer la capitolul vânzări de carte. E criză, tu nu vezi?

  Vorba Tatianei:
  ”Păstorii turma azi si-o mână
  cum ar purta-o spre tăiere,
  se târguiesc pe lapte, lână
  şi-s mulţumiţi că fac avere (1)
  Toiagul lor e Lo-Ruhama (2)
  şi Lo-Ami (3) li-i mica turmă,
  căci la-ndurare nu iau seama,
  când viaţa oilor se curmă.”

  Apoi:

  ”Străvechiul leu nu mai răcneşte,
  lăuntru-ntreg să-l înfioare
  ci cântă astăzi şi şopteşte
  versete de îmbărbătare,
  Iar lupul răpitor, în haină
  de oaie, nu mai e vrăjmaşul,
  ci-mpărtăşeşte-a stânei taină
  şi-n stână şi-a făcut sălaşul.”

  Oricum, nu le pasă, nu-s oile lor.

  Mărit să fie Domnul!

 103. Maria,.nu dispera ci ramai in nadejdea care nu insala,deoarece
  „acumularile cantitative duc la salturi calitative”(dialectica lui Hegel.)
  Acest deziderat se aplica cu succes si-n situatia de fata.

 104. remus

  tonul , nivelul si duhul in care a-ti scris imi aminteste in mod dureros de scrisoarea lui Mateas. Vorbeste in nume personal si nu folosi „noi penticostalii”oricum si oriunde. Se pare ca tema „nasterea de copii” va impovareaza tare.
  Multumesc pentru intelegere!

 105. Duhul Sfant e bun. El rodeste frumos si da daruri bune. Ce facem noi? Ne biciuim unii pe altii!?

  Fr. Lascau, imi pare rau ca ati muscat din momeala de la Bratca.

 106. Branza mucegaita e tare buna:) Se numeste blue cheese,una din specialitatile fine de pe piata. Unii cand au vazut-o prima data au vrut s-o arunce,crezand ca-i stricata,dar mai apoi si-au dat seama ce delicatesa e.N-o aruncati,ca-i scumpa.Si tare buna!Dar n-ai cum sa-ti dai seama daca nu esti la un nivel superior intr-ale gurmanderiei si te multumesti cu laptic:)

 107. Multumesc Remus pentru comentariul tau care imi confirma inca odata ceea ce am spus si pe blogul meu: aceasta postare n-ar fi trebuit scrisa niciodata, pentru ca nu va face altceva decat sa creasca doza de irationalitate si ridicol intr-un conflict oricum nefolositor marturiei crestine a evanghelicilor din Romania.
  Frate Lascau, chiar nu te-ai convins inca de absenta oricarei idei de zidire a acestui demers?

 108. Aveți perfectă dreptate: fluturii nu sunt periculoși și nu fac rău nimănui. Brânza, în schimb, te termină…

 109. (….) Am fost in Oradea pe cand fratele Petrica venea pe acolo mai rar, fiind student si prieten cu Rodica. Ca apoi casatoriti si mutati la Oradea, si-a riscat slujba (serviciul) si a preluat contructia bisericii penticostale Nr 1 ca sef de santier. Si pe urma a devenit liderul tineretului. Stiu cati tineri aufost in biserica si ce organizare era inaintea venirii lui Petrica si cu cat s-au inmultit dupa venirea lui. Si cati au fost botezati cu duhul Sfant si in apa, cati l-au iubit atunci si cati il mai pomenesc si atazi in Oradea. Asa ca spune-i lui taicatau sa se roage ca d-zeu sa-i recupere lui memoria.

 110. Scrisoarea lui Gavrila Baptistu’ trimisa fratelui lui,(nu vitreg),…Gavrila Penticostalu’

  Am auzit si io de vrajba care a iesit acuma si se zice ca a fost din cauza unui cioban pe
  nume Las’ca-eu.Unii din staulul penticostal nu au putut sa ne inghita pe noi din staulul
  baptist de mai multa vreme(.ziceau ca oile si ciobanii nostrii sant mai seriosi,mai prega-
  titi,si nu asa zburdalnici si jucausi ca a lor). Si ciobanul asta de la ei,stand la panda mai
  de multisor,a sarit in staulul baptist, si a inceput sa strige,(citind dintr-un blog ,ca are laptop ,de cateva luni) : „uite TON nu mai e” ! – baptist, cred ca… Numa’ baiu ieste ca TON asta, baci destept ,cu multa iscusinta si la oi si la stana si la ciobani, zice ca tot” baptist” e, numa’ din ala mai jucaus, in cuvinte mai moderniste am auzit
  sau dupa cum zice el .
  Numa’ noi…. frate-miu Gavrila tat asa ramanem, ca doar ciobani santem de meserie,
  si-apoi sa ne-ajute Dumnezeu sa ducem oile, atat ale tale cat si ale mele, pe……. PASUNI MAI BUNE !

 111. Noi penticostalii santem de vina vizavi de situatia dintre penticostali si baptisti fiindca le-am tolerat ratacirea si batjocurile care n-i le aduc fratii baptistii . Acum cu schimbarea de pozitie a fratelui Ton au iesit oficial la iveala gandurile rele pe care ei , fratii baptisti le au fata de noi in ce priveste darurile Duhului Sfint si alte aspecte ce tin de voia lui Dumnezeu si morala crestina .
  Reteta buna este ca , niciodata sa nu faci prietenie cu nimeni in ce priveste Scripturile . Sa dai pe fata minciuna indiferent din partea carui frate vine . Ei au inceput dupa revolutie sa infecteze comunitatile penticostale cu invataturi cum ca , in ce priveste nasterea de copii Domnul ne-a dat intelepciune si ca mai exista si calendar , ca doar Dumnezeu n-o facut femeia ” fabrica de copii ” . Stimabililor fr. baptisti !!! Stiti ca rata de inlocuiere a populatiei este de peste 2 copii per familie ?? Stiti ca unii din fratii penticostali care mai au frica de Dumnezeu poate au copiii mai multi decit trebuie din cauza unor baptisti care au adoptat politica moderna de familie cu un copil ( valabil si pentru cei din comunitatea penticostala ) ?? Politica care duce rasa umana pe cale de disparitie . Uitati-va la situatia dramatica din tarile dezvoltate economic , in ce priveste natalitatea . N-ati inteles din Biblie ca pe pamant trebuie sa vina un numar bine stabilit de oameni ? Unele familii sint mai numeroase , fiindca ele completeaza pe cele ce resping nr. de copii stabiliti de Dumnezeu pentru fiecare familie in parte . Asa ca unele familii duc povara a doua sau trei familii in ce priveste nr. de copii nascuti .
  Mai lasati-o moale ca voi aveti teologi si ca aveti mai multa roada , ca voi din pricina ratacirii pe anumite laturi din biblie si in alte aspecte pe care nu le intelegeti faceti pacate destul de grave la adresa penticostalilor .
  Asa ca eu zic ca, mai bine sa va rugati la Dumnezeu sa va mai lumineze mintea sa intelegeti Scriptura ca , sa fiti feriti de raspindirea minciunii si de caderea in pacate grave care poate duce pina acolo incit sa va puna mantuirea in pericol .

 112. Gavrila , Bace !
  Cu siguranta ca n-ai citit scrisoarea adresata UBR de catre Fr. Ton!
  altfel, aveai cunostinta de bunatate si, indemnai pe Ion Pocaitul sa
  transmita indemnul tau, celor de la oras… SA FIE BUNI
  Nu mai pune sare pe rana….te rog ! mai ai timp s-o „repari”…
  Furtuna asta este ca ciobanii se ocupa cu fixat garduri,
  iar oile sa se adune, fara garduri.
  Ca doar… stiti bine ca la urma urmei v-a fi
  O TURMA SI-UN PASTOR

 113. Dar amarnic sunteți frăția voastră. Uite acum pricep. Sunteți expert în atacuri la persoană. Bineînțeles în lipsă de alte argumente. Cât despre pastorul Lascău, a știut o țară întreagă lucrarea pe care a făcut-o la Oradea. Pentru România a fost, la vremea când a plecat în SUA, o pierdere pentru frații penticostali ca atunci când a plecat fratele Țon pentru frații baptiști.

 114. Cred ca ciobanul Gavrila trebuie cercetat sa vada de ce nu I s-a descoperit ca Ton nu a sarit pirleazul la penticostali ci doar le foloseste staulele. in rest, cred ca nu fluturii zboara pe aici ci muste de alea care vin de pe gunoi. Pacat ca il amestecati si pe Daniel aici. Va da clasa oricum. Daca ar fi vrut, ar fi putut lamuri multe, dar a preferat sa il crute pe fr. Ton de umilinte mai mari. O sa culegeti ce semanati, chiar daca va sar in ajutor frustrati ca manastireanu sau cristea, care nu prea si-au gasit loc la baptisti.

 115. Stefania !!! cred ca exagerati putin.aici nu vad nici o mizerie.nimeni nu a formulat expresia(vai de voi carturari si farisei fatarnici)nici (morminte varuite)cuvinte grele pt noi.cat despre cei ce comenteaza pe marginea DESCOPERIRII cred ca cei mai multi sant penticostali in foarte bune relatii cu fratii baptisti.ma refer la slujitori.stiti care e problema?uni au fost botezati in ZÁR de scoacá.traduc(branzá dulce) iar altii in suc de lámaie.zambiti si dv. putin ca-i vremea .radeti cu noi ,radeti de noi…rasul face bine.salutare.

 116. Dominque de Villepin, ministru de externe al Frantei in perioada in care a inceput razboiul din Irac si mai apoi primul ministru al Frantei, spunea ca o criza duce la progres. Pisologii spun ca e adevar dar cu o conditie…….. Oricum tristetea mea cu privire la ce se intimpla a inceput sa se transforme in speranta. Speranta ca acesta criza va duce la un progres. Dincolo de conflictele personale sau cultuale mi se pare ca se intrezareste frica de schimbare; biserica emergenta, in urma cu citeva saptamini frica de rolul femei in biserica aparuta pe blogul lui Marius Cruceru…… Uneori e poate nevoie de bulversari pentru a progresa si pentru a iesi din niste tipare care risca sa ramina golite de forma si de continut.

 117. Am ris cu pofta. Are talent badea orice s-ar zice si mai are si un spirit analitic de nota 10. Cit despre Otniel Veres dansul mai are de invatat, ceva cu memoria, dar se pare ca mai are timp, pentru ca a dat bine cu bita in balta si cind a incercat sa faca o „analiza” a trezirilor spirituale.

 118. Interesanta afirmare apare in comentariu:”..Dacă citiţi bine scrisoare lui Gavrilă, ea nu făcea nici o generalizare, şi mai ales nu se referea la oi, ci mai degrabă la ciobani că se uită chiorâş…”Da este trist ca „ciobanii” incep sa se uite ;”chiorâş”si nu inteleg mesajul domnului Isus Hristos din Ioan 10 .Si multe oi in loc sa fie aduse la „Staul”ajung sa fie rapite de „LUPII” care se prefac in ingeri de lumina si au putere de mesasj si manipulare..

 119. Frate Dyo
  Trădările şi vânzările de fraţi nu trebuie judecate prin prisma talentului şi documentării desconspiratorilor. Nu ştim care au avut trădători mai mari, penticostalii sau baptiştii. Trădătorii penticostali sunt acum mai recent aduşi în memoria publică, cei baptişti au fost desconspiraţi mai devreme şi lumea i-a uitat. Domnul cunoaşte acest adevăr care nu ne onorează pe nici unul din noi. Cât de stricată e brânza cultică se va şti într-o zi mai bine.
  Dacă citiţi bine scrisoare lui Gavrilă, ea nu făcea nici o generalizare, şi mai ales nu se referea la oi, ci mai degrabă la ciobani că se uită chiorâş…

 120. Orice asemanare cu personaje din viata reala NU este intamplatoare! Este un pamflet bine tintit, cu victime sigure …

 121. Draga Danut
  Sunt neplacut surprins de faptul ca m-ai crezut chiar atat de atat de naiv pe cat sugerezi in comentariul tau (asta ca sa folosesc un cuvant bland …).
  Te iert totusi: mi-ai dovedit ca pana si tu te poti insela in aprecierile pe care le faci uneori prea in pripa …

 122. Sa nu uitam ca ajungem din ce in ce mai mult sa indeplinim sfintele profetii!Profetii care prea putin ajung sa fie intelese ,dupa cum nici profetiile cu privire la domnul Isus nu au fost si inca nu sint de multi intelese!!!Trist este ca mesajul apostolului Pavel din 2 timotei 4 ajunge sa prinda implinire cu noi inshine;”3Căci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.”Iata-ne ajunshi in implinirea mesajului si prea putini dorim sa recunoastem acest lucru.Trist este ca pastorii turmelor de la implinirea mesajului ingerilor domnului Isus au ajuns la „LAPTOPURI” SI SCRISORI DESCHISE pline de farmece si discutii aprinse!Vedem ca pastorii turmelor in loc ca sa caute terenuri cu pashuni verzi si ape limpezi ,cauta ca preotii si fariseii de pe timpul domnului Isus interesele de integrare la centrele politice si sacrificarea oilor sa le aduca un beneficiu mai mare ca lina ,brinza si alte produse ;LOCURI IN CONDUCEREA POLITICA SI GUVERNAMENTALA.Daca nu pot toti sa ocupe un fotoliu moale si un salariu bun ,e bine si in uniune si in alte structuri ce le asigura confortul ,expunerea si puterea ca la cei din Sinedriu!!!Deci nimic nou sub soare ,ci totul sub o forma noua de modernizare uitind ca domnul Isus Hristos A FOST ESTE SI VA FI LA FEL IN INDEMN ,IN INVATATURA SI IN PRETENTIE DE SLUJIRE si de accea apostolul Pavel i-l incurajaza pe Timotei astfel:1Te rog ferbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa:
  2propovăduieşte Cuvîntul, stăruieşte asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blîndeţea şi învăţătura.

  3Căci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.

  4Îşi vor întoarce urechea dela adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.

  5Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba.”Cei care doresc sa se incadreze in personajul lui Timotei ,sa nu uite de mesaj si in curaj sa fie la fel ,la tot ce se intimpla si se expune fiinca nimic nu este la voia intimplarii si profetiile Sfintelor Scripturi si cu noi trebuie sa ishi aiba implinirea dupa cum si cu alte generatii a omenirii au avut !Steaua magilor azi a ajuns sa fie expusa prin CUVINT SI ASUPRA LUI TREBUIE SA STARUIM ,chiar daca pastorii turmelor incep astfel de mesaje sa expuna oilor si in cruciade doresc sa se expuna si turmele sa le distruga!!!!!!Fiti tari si credinta o expuneti dupa cum apostolul Petru o tranzmite prin puterea inspiratiei divine si doreste ;urmatorul lucru scris ;”13Dar socotesc că este drept, cît voi mai fi în cortul acesta, să vă ţin treji aducîndu-vă aminte;

  14căci ştiu că desbrăcarea de cortul meu va veni deodată, după cum mi -a arătat Domnul nostru Isus Hristos.

  15Îmi voi da osteneala dar, ca, şi după moartea mea, să vă puteţi aduce totdeauna aminte de aceste lucruri.

  16În adevăr, v’am făcut cunoscut puterea şi venirea Domnului nostru Isus Hristos, nu întemeindu-ne pe nişte basme meşteşugit alcătuite, ci ca unii cari am văzut noi înşine cu ochii noştri mărirea Lui.

  17Căci El a primit dela Dumnezeu Tatăl cinste şi slavă, atunci cînd, din slava minunată, s’a auzit deasupra Lui un glas, care zicea: ,,Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea.„

  18Şi noi înşine am auzit acest glas venind din cer, cînd eram cu El pe muntele cel sfînt.

  19Şi avem cuvîntul proorociei făcut şi mai tare; la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într’un loc întunecos, pînă se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre.

  20Fiindcă mai întîi de toate, să ştiţi că nicio proorocie din Scriptură nu se tîlcuieşte singură.

  21Căci nici o proorocie n’a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, mînaţi de Duhul Sfînt.”Sa luam bine seama asupra mesajului si sa nu cumva in viata sa ne autoinshelam dupa cum unii din dragoste pentru lume au ajuns sa se inshale si la ce fel de viata au ajuns?

 123. Dragă Găvrilă, faină poveste spusăşi.Numa că fiind tu de pe la Mărigi(mea) n-ai fost informat încă de-o problemă mai delicată. Păi…ciobanu Ţon se uită la oile voastre mai grase şi la oile baptiste mai prolifice şi vrea să le mâne pă toate în stâna lui…că zice că a fi mâncare mai bună acolo …pe culmile Trans( harismelor). Aşa că vezi cum poţi să ajungi tu până sus la Paul(timis) şi să te-nţelăgei cu el să-ţi ces(aţ)ioneze şi ţie ceva din turme…până nu-i apucă pe cei din Consiliul bacilor baptişti să schimbe ceva! Încolo s-auzim numa de bine şi să v-ajute Domnul să vă vindeţi bine brânza în 2011.

 124. Frate Lascau, din sursa sigura , Gavrila e copil sarac din Sibiu, transferat in interes de lucru la Poiana, ca de era din Poiana avea elicopter. Si o scris de pe IPhone, ca la stina aia nu o bagat curent. Chipes barbat Gavrila , n-am ce zice.

 125. Asupra oricărei persoane vor exista păreri contradictorii. E… după Model. Dacă cineva e tolerat de absolut oricine (pentru că oamenii sunt tabere-tabere, oricum), înseamnă că ceva e în neregulă. Deci e de preferat să fii controversat!

  Eram copil când a plecat Petru Lascău din Oradea. Pe lângă faptul că-l iubeam pentru implicarea cu construcția bisericii, pe lângă faptul că-l iubeam ca învățător spiritual, pe lângă faptul că-l iubeam pentru că venea în familia noastră din când în când, îmi amintesc cum a fost plecarea propriu-zisă. Ne-am dus la gară cu corul de copii în care cântam și eu. Sute de tineri, de copii și de oameni maturi i-au condus la gară pe Petrică și familia lui… Nu ne-ar fi ținut acolo nimic altceva decât dragostea de ei…

  Sigur că din tot lanțul evenimentelor, memoria fiecăruia selectează și păstrează doar puțin, de aceea nu se pune problema obiectivității.

  La modul subiectiv, eu pot da exemple în care Dumnezeu a lucrat pentru mine și familia mea, folosindu-Se de Petrică Lascău…

 126. Frate Dănuţ
  Chiar dacă vă vine greu să credeţi, scrisoarea lui Gavrilă nu este scrisă de mine. Am modificat puţin numele autorului care este originar din Poiana Sibiului, locuieşte acum în America şi contribuie mult pe blogurile evanghelice.

 127. Din nou sunteţi informat greşit (să nu zic rău). Cât de tare s-au bucurat fraţii din Oradea de plecarea mea ar fi trebuit să-i întrebaţi pe ei că doar sunteţi din Oradea. Aş putea să cer la căţiva să vă sune. Sau să vă scrie.
  Botezul Duhului Sfânt l-am primit la convertirea mea în 1969, la Timişoara în casa pastorului Tudorică Codreanu şi nu în America unde am sosit în anul 1985.
  Comunicaţi tatălui Dvs. că memoria mea îmi este răscumpărată de mult. Nu am nici o răfuială cu nimeni de la fraţii baptişti. Oriunde am fost (Chicago şi Phoenix) m-am înţeles bine cu ei, nu pentru că eram baptist cum insinuaţi (de s-au bucurat fraţii că scapă de unul), şi nici n-am avut resentimente din pricina istoriei noastre, când în mod public pastorul de sector ne-a scos afară din Biserica baptistă. Am mai scris de reconcilierea mea cu el şi că i-am vizitat biserica şi am predicat acolo.
  Nu mă lasă memoria. Nu ştiu însă ce se petrece cu a Dvs. pentru că cele două mesaje se contrazic unul pe altul. Ori sunt baptist, că s-au bucurat fraţii de plecarea mea din Oradea, ori sunt duşmanul baptiştilor pentru „aşa-zisa persecuţie” baptistă a familiei mele? Nu sunt baptist şi nici nu-i urăsc pe fraţii baptişti. Nu mă răfuiesc cu ei ci cu ceea ca fac ei acum în acest ceas foarte fierbinte al istoriei noastre. Sunt supărat pe necreştinismul lor. Se laudă atât de mult cu roada Duhului, şi acum ar fi fost cazul s-o arate, s-o pună în exerciţiu.

 128. Frate Lascau ,sigur nu e Gigi Becali ciobanul din poza,nu de alta dar de se ocupa si de pocaiti Jiji e de rau!!!!

 129. imi pare, foarte sincer, rau de toata mizeria asta despre baptisti si penticostali. Mai ales ca se vorbeste atat de urat. Cata gluma, cata piscatura… asat doar Dvs. cel care ati scris-o o puteti stii, eu doar pot sa simt ca imi pare foarte, foarte, foarte rau.
  Nu cred ca e un soi de haz care sa-I faca lui Dumnezeu placer.
  cu sinceritate,
  Stefania Horvath

 130. asta v-o transmite tatal meu, care va indeamna sa va recuperati memoria si cu asa-zisa persecutie a familiei dumneavoastra de catre baptisti.

 131. Oare tot asa ati gindit si cind ati plecat de la Betel, Oradea si s-au bucurat penticostalii de plecare ca altfel se temeau ca-i intoarceti la baptisti?

  sa inteleg ca ati primit botezul Duhului in State?

 132. Mă Găvrilă dragă,

  Ma căpătat cartea de la tine, mulţam fain. Am fo auzîtă şî io de gâlşava de pe pajişte, da’ tare mi să depare mie că asta îi o problemă mai jenerală decât să vede. La ăştia nu le-o plăcut niciodată doinele nostre, că cică îs cu tare multe înflorituri şi oile săracele nu pot sta în loc să pască, că le trebe să zburde. Au născoşit tot soiu de Ma(cA)rturii împotriva nostră de pă alte păşuni, cum că-i haos la noi, da no, ce să faci, suntem chemaţi să îndurăm. Io îţî urez Găvrilă să ai numa parte de de oi sătule şî de păşuni îmbelşugate, şă dacă să mai întâmplă să îţî sară oile pă sus nu te năcăjî, însamnă că îs în putere.

  Ion de la altă stînă (că din greşală ai dat forward la mesaj şî mi-am permis să răspund şî io aşa mai scurt).

 133. frate Petrica, Domnul sa te alduie pentru ca ai reusit sa afli jurnalul lui ion plugaru, si scrisoarea ciobanului gavrila,ca tare bun e fratele asta din poiana sibiului. Ma bucur pentru ca a/ti ramas plin de viata si de adevar ca pe vremea in care ne motivati sa traim frumos la biserica 1 din oradea. Un An Nou cu multa binecuvantare si cu multa inspiratie divina prin care sa ne mai intariti si pe noi aici in bihor. Salutari sfinte si sorei Rodica. Domnul sa va pastreze in harul si dragostea Lui. cu respect fam Bica (sora tita ca asa cred ca va amintiti mai bine de noi)

 134. Ce-i în gusă și-n căpusă, adică brânză… Fără zăr, brânză autentică, dar totuși puțină, foarte puțină brânză e de găsit în burduful dintre cele două urechi ale unora… De-acuma-ncolo, în loc să ne ținem de mântuirea sufletelor, ne-om bate-n brânză. Dacă atâta avem, atâta dăm… Cu regret, dar unele forumuri se transformă în piață (de brânză), iar forumiștii în țațe, ciobani și țopârlani… Crește-v-ar vânzările să vă crească după cum crește scoaca de vită lăsată la scurs, că oricum, pe aici, pe bloguri, începe să miroasă a Blue Stilton (cine știe ce-i aia să se țină de nas și să mănânce cu poftă. Atenție: nu te face mai deștept, nici mai duhovnicesc, da’i bună cu biscuiți sărați englezești și Emmentaler elvețian).

 135. Pâna acum, toate previziunile lui Ionescu, ciobanu de la noi, s-au adeverit. Nu știu procentul de contribuție la previziunile lui, dar de știut a știut ceva și toate previziunile lui au ieșit cum a zis el. Să vedem, dacă și aceasta cu ciobanii de la celălalt staul se adeverește, atunci e tare. Aici nu mai are ațele(alea groase) în mână, sau poate le are, dar ar fi interesant să fie cum zice el. Oricum ar fi, omul se cam pricepe și subiectul merită dezbătut. Să dea Domnul să fie așa. 🙂
  GBY!

 136. cat despre branza mucegaita e f.buna si are pret.ce nu merge e (BRANZA- NEGRUTZÁ).ai ai ai .de unde le mai scoate?????SUPER ARTICOL.M-A PUS DE DIMINEATA IN VOIE BUNÁ.

 137. Draga Dyo,
  Cred ca te-ai pacalit de data asta.
  Daca ai sti cit de sugubat e Petrica, ti-ai fi dat seama ca ‘scrisoarea’ este o fictiune si face parte dintr-o serie de pamflete publicate de el pe blog.
  Se mai intimpla.

 138. Probabil ca Gavrila din Poaiana este cel mai in masura sa raspunda lui Mateas de Bratca.
  Un raspuns in dodii, la o scrisoare otravita. Deznodamantul este in orice caz, tragic!

 139. Branzei(ul) nu stiu daca trebuia bagat, desi e baci de frunte la ei a mai tras cu ochiul si prin celelalte staule si indata se prin ceilalti k si branza lui are o reteta mai „botezata”

 140. Hm … sa zicem ca meritam aceasta mustruluiala la limita dintre cinism si bascalie (desi nu cred ca generalizarile sunt corecte – nu toate oitele baptiste privesc chiorâş la staulul penticostal … cel putin eu nu fac asta).
  Un lucru lipseste totusi: ciobanul nostru pare sa fi uitat (atat de repede!) de colaborationismul deloc neglijabil al unor oite de frunte penticostale cu lupii securisti si de felul in care cele mai mandre si cornute dintre oile actuale incearca sa acopere rusinea. Acest necaz nu a ocolit nici staulul baptist, de altfel; totusi parca branza aceea nu mai are chiar gustul pretins de badea Gavrila … doar schimbarea ambalajului nu a rezolvat problema mucegaiului …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s