O schemă a Creştinismului

Unii din comentatorii postării: „Să mai încercăm odată” m-au solicitat să postez o schemă a creştinismului, aşa cum a „evoluat” el istoric, pentru a facilita cititorului o mai bună înţelegere a istoriei, cât şi a situaţiei de azi. Căutându-ne locul denominaţiei din care facem parte, am putea să dezvoltăm respect pentru ceilalţi care s-au dezvoltat diferit de noi.
Vreau să mai menţionez că sunt foarte multe asemenea scheme în care unele detalii sunt prezentate diferit. Am ales aceasta pentru că mi s-a părut mai expresivă şi mai uşor de înţeles.

19 gânduri despre „O schemă a Creştinismului

 1. Oricine este nascut din Duhul este in Biserica si recunoaste pe cei ce sunt parte din ea indiferent de denominatie.
  Rigiditatea este un semn al mortii.

 2. si atunci care este biserica adevarata???…
  treaba este cam dubioasa…cu 3000 de secte si culte….

  Si daca Dumnezeu nu ne-a lasat..ce te faceai daca te nasteai in 1300 de ex.??

  Iar schema copacului este inexacta. Trebuia 2 ramure mai groase..catolica si ortodoxa….iar din catolicii…sa se rupa mai multe..reforma….luther..calvin….etc.
  Multe par la egalitate de an. Am vazut o astfel de schema. O sa incerc sa iti trimit.

 3. Fratiilor ce frumos stim sa gasim argumente ptr fiecare lucru poate daca neam ruga mai mult ar fi mai bine decat sa ne argumentam……D-nu sa va binecuvinteze pe toti

 4. Fratele de credinta „Petru Lascău”scrie;”Diversitatea creştinismului de azi nu cred că este tocmai un lucru rău.”Nu este deloc rau si chiar si apostolul Pavel prin a sa epistola scrie;”15Gîndul acesta dar să ne însufleţească pe toţi, cari sîntem desăvîrşiţi; şi dacă în vreo privinţă sînteţi de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privinţă.

  16Dar în lucrurile în cari am ajuns de aceeaş părere, să umblăm la fel…”Trist este ca prin aceasta diversificare liderii gruparilor si Bisericilor nu doresc sa ajunga la o unitate plina de dragoste si cerintele doctrinale sa nu le formeze pentru dezbinare , injosire si indemnul prin invatatura sa dezvaluie CREDINTA DE ACELAS PRET CU A APOSTOLILOR despre care apostolul Petru prin a doa sa epistola capitolul unu ;ce scrie? !Iar membrii grupurilor si Bisericilor intre ei sa poate sa se salute cu;Harul, îndurarea şi pacea .. din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!
  Aceasta ar trebui sa fie menirea diversificarii in grupurile religioase !!!Ele trebuie sa formeze copacul prin ramuri ,descris in apocalipsa 22 cu 2 si pentru fiecare luna a anului sa aduca RODUL DUHULUI SFINT ,IAR FRUNEZELE CE AJUNG SA LE DETINA SA FIE FOLOSITE PENTRU VINDECAREA NEAMURILOR!Si totuhsi ma intreb ;Cum se face ca Liderii nu mediteaza asupra mesajului divin si chiar in diversitate daca sint ,prin dragoste si interes pentru slujirea DOMNULUI ISUS SA ATRAGA SI SA UNEASCA MULTIMILE? SI TOATE INTR-UN COR SI VESELIE DIVINA SA FIE PREGATITE CU HAINELE INALBITE PENTRU TRONUL IMPARATIEI DOMNULUI SI MINTUITORULUI ISUS SI A TATALUI CERESC!!

 5. Nu am de ce sa ma supar. Este Niculita Modoveanu compozitor din Oastea Domnului( un fel de strajeri ai ortodocsilor). Google his name , or cauta-l pe youtube. Un erou al crestinilor de pretudindeni si un om a lui Dumnezeu .Dumnezeu sa te binecuvinteze cum ma binecuvinteaza pe mine de cite ori ascult la cintarile dumnealui.

 6. Eu m-am referit la biserica ca si institutie nu la crestinii individuali care pot fi nascuti din nou fara sa aiba o teologie corecta. De ex. Brother Laurence la catolici si Moldoveanu la ortodocsi.

 7. Nu ne-a lăsat Dumnezeu fără biseică niciodată. Priviţi copacul din postarea mea. Trebuie să avem respect pentru tot acest proces de permanentă reînoire sprituală pe care l-a făcut Dumnezeu în istorie. Eu n-aş fi atât de sigur că lucrarea aceasta este de la diavolul. Mai degrabă Dumnezeu face o tezire atunci când religia noastră e moartă şi porneşte o nouă mişcare. Diversitatea creştinismului de azi nu cred că este tocmai un lucru rău.

 8. Dumnezeu nu i-a lasat pe oameni fara biserica sa niciodata,
  Ce crezi ca Dumnezeu ne-a lasat fara biserica pana in 1900?,,,cand sa inventat ecta penticostala??…Iti zic eu ca NU.

  Diavolul tocmai aici lucreaza…..cand inevnteaza religii si dezbina.

 9. Ai dreptate. Catolicii insa se identifica cu aceea biserica universala. Aceea a fost si intentia lui John XXIII cu Vatican II, sa aduca inapoi toate oile ratacite. Intrebare ptr. domnia ta: exista baptisti „anormali” si daca da, cine sint?

 10. Nu stiu daca diagrama respectiva este desenata de vreun catolic sau nu dar cred ca „One Holy Catholic Church” nu se refera la Biserica Romano-Catolica. Aici „Catholic” are, mai degraba, conotatia de Universal si este o denumire consacrata in istorie pentru Biserica ne – schismatizata inca.
  Pe de alta parte ar fi fost util daca fratele Lascau ar fi precizat si cine sunt autorii respectivelor diagrame.

 11. Cum pot fi „împăcate” cele două variante în ce îi priveşte pe baptişti, pentru că într-una se trag din anglicani, iar în cealaltă din reformaţi?

 12. Schema in forma de pom cred ca a fost desenata de un catolic , ca ei sint inca trunchiul si noi sintem ramurile. Miscarea ecunemica inceputa cu Vatican II ( John XXIII) si adoptata de evanghelici ( Manhattan Declaration) . Catolici nu cred ca pot fi pusi in pom. „Biserica” catolica a fost una dintre instrumentele principale ale diavolului de a tine Cuvintul lui Dumnezeu inchis ptr. sute de ani. Daca catolicii sint in pom, mormoni si martorii ar trebui adaugati. Prima schema este mai aproape de realitate.

 13. Totusi pentru a fi intregita coroana copacului mai trebuie sa adaugati inca ramuri …si toate aceste ramuri ar trebui sa inteleaga ca formeaza intregul copac care trebuie sa se armonizeze cu cel descris in apocalipsa 22 cu 2.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s