Hamurile minciunii

„Vai de cei ce trag după ei nelegiuirea cu funiile minciunii, şi păcatul cu şleaurile unei căruţe” Isaia 5:18

Una din imaginile groteşti prin cruda ei nedreptate şi umilinţă, pe care o moştenesc din anii tristei educaţii comuniste din primii ani de şcoală, era aceea a unui ţăran înhămat la plug, biciuit din spate de boierul nemilos. Caricatura vremii voia să ne transmită nouă copiiilor „vremurilor noi”, imaginea suferinţelor părinţilor noştrii crunt exploataţi de boierime. Că a fost aşa sau nu, numai Dumnezeu ştie.

Ceea ce mi se pare şi mai cumplit este să te înhami singur la poveri imense pe care să le târăşti de unul singur prin viaţă.

Profetul Isaia ne zugrăveşte imaginea nelegiuirilor noastre pe care le târâm după noi cu fumiile minciunii şi şleaurile cu care se înhamă caii la căruţă. „Vai, ceia ce târăsc păcatele lor ca cu o funie lungă, şi ca cu o curea a unii junce de jug fărădelegile lor”  spune Biblia de la 1688, iar Biblia de la Bucureşti spune: „Vai de cei ce trag nedreptatea cu funiile minciunei, şi păcatul ca cu frânghiile de car!”

Împovăraţi de păcate şi nelegiuiri, ne târâm cu greu prin viaţă. Tragem după noi imensele poveri ale fărădelegilor noastre. Înhămaţi la ele, ne opintim din greu pe asprul drum al existenţei.

Orice fărădelege şi păcat adaugă zilnic la povara noastră. Nu e de mirare că înaintăm atât de greu pe drumul vieţii. Ducem cu noi moştenirea tuturor călcărilor legilor divine. Ne încovoiem spre pământul din care am venit striviţi de greutăţile acumulate.

Confruntaţi de lumina adevărului despre noi, ne confecţionăm noi funii din minciună şi negare, într-un zadarnic efort să ne facem mai comode păcatele şi mai uşoară truda târârii lor după noi. Am fi putut alege recunoaşterea crudului adevăr despre noi. Am fi putut alege mărturisirea şi pocăinţa de ele. Dar ne-a împiedicat mândria. Deşarta vanitate umană. Deşertăciunea efortului de-a părea buni în ochii altora şi ai noştrii. Am respins de fiecare dată adevărul şi ne-am refugiat în minciună. Din minciuni ne-am cofecţionat hamul cu care tragem după noi într-un trist şi dezolant convoi, povara păcatelor noastre.

Păcatul comis poate fi iertat sau condamnat. De ce oare alegem condamnarea? De ce oare decidem să le acumulăm periculos? De ce preferăm povoara lor când ne-am putea bucura de mersul liber şi uşor? Nu este decât un singur răspuns. Mândria umană. Păcatul preferat al lui Satan. A căzut din pricina lui şi-l foloseşte cu precădere pentru căderea noastră.

Bill Lawrence în lucrarea sa „Păstorirea eficientă” avertizează pe lucrătorul creştin că el va fi mereu confruntat cu noi oportunităţi care-i vor cere competenţe noi, dar „fiecare nouă îndemânare pe care o dezvoltăm ne pune faţă în faţă cu alte defecte ale caracterului nostru cu care trebuie să ne confruntăm, indiferent cât de mare este suferinţa. Dacă refuzăm să tratăm aceste defecte, putem face un singur lucru: să ne acoperim păcatele cu realizările noastre”.

Rar poate exista o faţadă mai strălucitatea pentru păcatele noastre ca realizările noastre „măreţe”. Grămada păcatelor noastre are acum asigurată o prelată admirabilă care poate deruta într-atâta pe alţii că aceştia ne vor adula pentru realizări uitând de defectele caracterului nostru. Mândria este rezultatul acestor realizări cu care reuşim să ne asacundem păcatele.

Nu numai striviţi de poverile imense ale propriilor nelegiuiri, dar şi obraznici în deşertăciunea mândriei noastre, sfidăm autoritate divină: „Să-şi grăbească, şi să-şi facă iute lucrarea, ca s-o vedem! Să vină odată hotărârea Sfântului lui Israel şi să se aducă la îndeplinire, ca s-o cunoaştem!” (Isaia 5:19).

Ne îndoim de judecata divină. Credem că amânarea aplicării sentinţei pentru păcatele noastre, este uitare sau neputinţă din partea lui Dumnezeu. Nu vedem că îndelunga Sa răbdare este prilej de pocăinţă. Amânarea judecăţii divine o luăm ca timp favorabil pentru acumularea poverilor nelegiurii şi prilej de obrăznicie faţă de Creatorul.

Ferice de cel cu fărădelegea iertată şi păcatul acoperit. Priviţi la el. Are mersul uşor. Liber de poverile trecutului, cu prezentul umblând înaintea Domnului şi cu viitorul aflat în grija Sa, omul iertat este singura fiinţă cu adevărat fericită de pe faţa pământului. Adăugaţi la starea sa nădejdea vieţii veşnice şi veţi înţelege de ce umbalrea sa este atât de uşoară, de ce pasul său e atât de ager chiar şi atunci când traversează „valea umbrei morţii”. Pustiul se transformă într-un loc verde şi valea umbrei morţii răsună de cântările sale de bucurie.

Avem de făcut o alegere. Ne pocăim de păcatele noastre şi umblăm liberi, sau ne înhămăm la ele târându-le după noi până în ziua judecăţii de apoi cu hamurile minciunii?

 

13 gânduri despre „Hamurile minciunii

 1. viorel.b@ .Cugetarea si indemnul tau este mai pretios decat tot aurul din lume , el este un APEL SANATOS SI DREPT ,pentru toti crestinii ,indiferent de denominatiune, care au receptivitate la suferinta Mantuitorului- rastagnit de noi, sus pe Crucea din Golgota !. L-am rastagnit ,l-am batut si scuipat ,i-am batut piroane in mainle Lui Sfinte ,datorita pefacatoriei noastre !. Doar cei umili si simpli, cei ce simt durerea semenilor , ce au dragoste pentru cei saraci si neajutoarati , ce au constiinta sanatoasa si urmaresc sa-si purifice cugetul obosit de problemele vietii , vor dori si cauta arzator sa apuce pe calea pocaintei ! . Dumnezeu sa-ti rasplateasca efortul si sa-ti binecuvinteze intelepciunea !. Doar cei cu o inima sincera,ce vrem ,ce dorim si….acceptam acest ceas al cercetarii, vom izbandi !. Prin prefacatorie si talent ,cuvinte frumos mestesugite ,niciodata nu vom reusi sa imbracam haina alba a puritatii in Hristos, sa-i oferim in intregime viata si inima ! .
  p.s. mizabalt @, Bunul Dumnezeu sa-ti dea sanatate si nesfarsite binecuvantari !. Faptul ca am trecut clandestin frontiera r.s .r. -ului cu aproape patru decenii in urma ,intradevar mi-a ingreunat mult calea spre pocainta !.Si aici generalizez: am constatat ca cei mai multi emigranti romani ,si-au dorit mai mult sa ajunga in America ,decat sa ajunga in Imparatia Cerurilor !( inclusiv eu !) Cea mai mare ispita si uneltire a Deavolului ,pe care au intampinat-o aici emigrantii romani este…dorinta de imbogatire subita !. Un virus puternic ce ,in primul rand s-a indreptat spre biserici , spre fatada lor sclipitoare si spre parcarile din jurul ei. L-a contaminat in primul rnd pe pastor i ajuns apoi pana pe ultima banca, la ultimul mielusel zburdalnic si prost crescut !. Intre camila si ac s-au postat bancile cu promisiunile lor ademenitoare ,trambitate sonoric de sus, de pe streasina Templului !.Acum atat camatarii cat si cei cu ochii sticlind dupa dollari ,au fost maturati de acest sunami al crizei econmice ce subjuga intreaga lume; multi din sarmanii nostrii ” crestini -investitori inflacarati ” ,fluiera a paguba si….inteleg mult mai bine Scripturile cat si …rostul goanei dupa vant !.Sa ne bucuram de aceste ultime clipe de Har ,cand inca mai putem sa comunicam si „intrerupatorul ” ce va desconecta internetul nu a fost activat si rotit in pozitia „off” ,precum cel din Egipt !. Sa ne rugam in Duh si Adevar unii pentru altii , ca Bunul Dumnezeu sa se indure de noi cu nemarginita-i mila acum cand pasim in NECAZUL CEL MARE !
  SA NE RUGAM PENTRU PACEA JERUSALEMULUI !

 2. Pacatul „banuit”sau cunoscut contra publicului, trebuie clarificat public. Daca Iosif Ton nu si-ar fi clarificat trecutul, impactul lucrarii ar fi fost afectat. Credibilitatea se recastiga prin marturisire si pocainta. Cred ca s-ar evita pierderi incalculabile de ambele parti.

 3. @viorel b,
  Fiindca ai facut referire la 2 Sam.24:14
  .. Ce explicatie ai cu privire la actiunea intreprinsa de David si calificata drept ” un mare pacat” ..??? avind in vedere ca;
  a)- Insasi Dumnezeu ia zis lui David ,,Du-te si fa numaratoarea lui Israel si a lui Iuda”( 2Sam: 24;1)
  b)-David a executat ordinul primit dela Dumnezeu ,efectuind numaratoarea lui Israel si Iuda timp de” noua luni si douazeci de zile”
  c)-Dupa terminarea numaratorii David -singur se acuza -spunindu-i Domnului:,,Am savirsit un mare pacat,facind lucrul acesta! ..”
  d)-Desi Dumnezeu nu la acuzat de savirsirea pacatului, David continua zicind
  ,,Acum,Doamne,binevoieste si iarta nelegiuirea robului Tau,caci am lucrat in totul ca un nebun!”

 4. Iata la ce duc ;”hamurile minciunii”;
  „Rămâi însă stupefiat când intri în spațiul virtual și intri în conflict cu diverși zarzavagii și apoi constați că unul e diacon pe nu știu unde, altul e prezbiter, altul e președintele unui cult religios etc. Îți pui întrebarea, pe bună dreptate: Ce este religia? Sau mai bine spus: Ce a ajuns religia? Ideea este că un duhovnic s-ar cuveni să fie ceva mai smerit, mai cu duhul blândeții, mai cumpătat, dacă vrea să fie respectat.”Este fraza de expunere din articolul de la pagina;
  http://www.napocanews.ro/2011/01/vicepresedintele-uniunii-baptiste-din-romania-un-om-cu-grave-complexe-de-superioritate-s-a-gasit-sa-dea-in-poetul-national-al-romanilor.html/comment-page-1#comment-28261
  Deci merita ca cineva sa se inhame la ” hamurile minciunii”!!Binenteles ca nu !!!!!fiinca nu numpai personalitatea de LIDER CRESTIN ajunge sub critica si astfel de descriere ,dar si despre Religie ,ce intrebare se ajunge sa se ridice?
  „Ce a ajuns religia? „Si daca o persoana sincera si fara pretentie scrie;”Ideea este că un duhovnic s-ar cuveni să fie ceva mai smerit, mai cu duhul blândeții, mai cumpătat, dacă vrea să fie respectat.”Atunci ce poate spune un Lider cu o persoana duplicitara si se prezinta si ca un conducator spiritual ;ca un urmas al lui Hristos?Sa vedem …ce complectare in comentarii aduc la astfel de provocari….!!

 5. Drago prin comentariul sau ridica intrebarea;”Se “inhama” cineva la aceasta actiune….?????”Pentru a se putea „inhama”cineva la actiunea pe care ai descris-o trebuie sa aiba cunostinta si CONSTIINTA sa poata face deosebire intre PACAT SI ADEVAR.Pe urma trebuie „lepadarea” de sine(firea paminteasca )si sa se cunoasca mesajul apostolului Pavel din romani 6 cu 1 la 14.Sa nu uitam de un singur lucru si sa meditam bine asupra celor scrise in 1 ioan 3;”7Copilaşilor, nimeni să nu vă înşele! Cine trăieşte în neprihănire, este neprihănit, cum El însuş este neprihănit.

  8Cine păcătuieşte, este dela diavolul, căci diavolul păcătuieşte dela început. Fiul lui Dumnezeu S’a arătat ca să nimicească lucrările diavolului.

  9Oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieşte, pentrucă sămînţa Lui rămîne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu.

  10Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este dela Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.”Mesajul cotat este simplu si pe intelesul fiecaruia !Deci;de ce trebuie sa ne ferim de pacat?ce este scris?De ce este necesara NEPRIHANIREA?Dar IUBIREA? Si atunci stim ce ne ramine de facut?Doar prin comentarii se pot rezolva problemele,dificientele si celelate lucruri ale puterii firii?Sau …trebuie sa ajungem la implinirea indemnului expus in aceste versete?

 6. Acest comentariu este mai mult ca o predica.Este foarte bine sa fie citit in cat mai multe biserici.Dar cel mai bine este ca va referiti la noi la toti si nu la o anumita persoana.

 7. Cu toate ca stie ca.”plata pacatului este moartea” totusi prefera moartea vesnica in loc de viata vesnica.
  De ce credeti ca un om prefera sa ajunga inaintea Domnului cu pacatele sale decat sa se marturiseasca si sa fie eliberat? Adesea intalnim oameni gata sa spuna ca David odinioara:2 Samuel 24:14  David a răspuns lui Gad: „Sunt într-o mare strîmtoare! Oh! mai bine să cădem în mâinile Domnului, căci îndurările Lui Sunt nemărginite; dar să nu cad în mâinile oamenilor!”
  Daca cineva se marturiseste, se recunoaste vinovat si manifesta regret fata de pacatul savarsit, mai trebuie disciplinat public? sincer doresc sa cunosc opiniile dvs. pentru ca intalnesc multi oameni impovarati si doresc sa vin in ajutorul lor.

 8. ….”Pacatul este rusinea popoarelor.”(Prov.14;34)

  Pacatul unui individ este rusinea acelui individ si el se rusineaza sa marturiseasca si sa se elibereze de rusinea care-l macina permanent.

  Cu toate ca stie ca.”plata pacatului este moartea” totusi prefera moartea vesnica in loc de viata vesnica.
  Din explicatiile fr.Ton,”scoala de vindecare” a lui Demeter(Strajeri) tocmai aceasta activitate o desfasoara ;-pregatirea foarte serioasa a „candidatului” pentru marturisirea pacatelor ,eliberare si „umplerea burdufului cu vinul nou”.

  Consider ca este de o importanta CAPITALA si VITALA abordarea subiectului PACAT-MINCIUNA(la care ar trebui sa participe si alti comments,baptisti,penticostali,strajeri crestini d.e. etc) pentru dezbaterea si stabilirea principiilor privind-marturisirea pacatelor (eliberarea fiecaruia) potrivit 1Ioan 1:7 s.u..Iac.5:15s.u.

  Consider ca “lepra pacatului” a lucrat si lucreaza si-n prezent cu putere- in biserici indiferent de denominatiune -prin enoriasii respectivi ,asemenea “diabetului”(care tot cancer este) finalul fiind moartea spirituala.

  Pornind dela urmatoarea schema(nu este singura) de impartire a pacatelor ;
  A)-in functie de cunostinta ,sint de 2 feluri;
  a)- pacate produse cu cunostinta pacatosului.
  b)-pacate produse fara cunostinta pacatosului

  B)- in functie de vointa pacatosului sint
  a)-pacate facute cu voia respectivului
  a1-….de comitere
  a2-…de omitere
  b)-pacate facute fara voia respectivului

  C)- in functie de influenta
  a)- directa
  b)- indirecta-prin” ricoseu”
  …etc…enumerarea ar putea continua..

  …..propun sa trecem concret la“asanarea” acestora ,prin marturisire, care trebuie rezolvata in mod diferit dela caz la caz ,la persoane diferite dar ..TOATE (fara nici-o omisiune) prezentate la TRONUL MILEI lui Dumnezeu pentru obtinerea girului “IERTARE” din partea Domnului.

  Se „inhama” cineva la aceasta actiune….?????

 9. Foarte corect.Dar apropae nimeni nu primeste sfaturi pe acest palier.Nimeni nu recunoaste starea in care se afla.Teoretizam realitatile evidentiate de Domnul, teoretic ele sunt acceptate dar feed back-ul se lasa mult asteptat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s