Risipitorii – Cuvânt înainte

Există pasaje biblice care exercită asupra noastră atracţii neobişnuite. Ele devin asemeni unor izvoare care dau o apă mai bună şi mai proaspătă pe măsură ce te osteneşti să aduci la suprafaţă răcoarea apelor lor. Un astfel de pasaj este „Pilda fiului risipitor” cum o cunoaştem cu toţii din scrierile evanghelistului Luca. Am predicat de zici şi zeci de ori din textul ei, şi cu trecerea anilor, parcă profunzimile acestei istorisiri divine, devin tot mai ademenitoare şi mai făgăduitoare de noi taine şi semnificaţii.

A fost declarată de unii ca fiind „cea mai frumoasă istorisire care s-a spus vreodată”, poate şi pentru faptul că ea fascinează la orice vârstă. Dumnezeu îţi vorbeşte la vremea copilăriei despre importanţa rămânerii în ascultarea de părinţi într-o lume atât de rea şi periculoasă. La vărsta rebeliunii te poţi atât de uşor identifica cu aspiraţiile lumeşti ale tânărului risipitor. Tragedia mezinului neascultător şi aventurier înduplecă şi azi milioane de hoinari prin lume la întoarcerea acasă. Dar când ajungi să fii tată şi să trăieşti tragedia de a avea fii risipitori, importanţa acestei scurte povestiri a Mântutorului devine colacul de salvare în furtuna devastatoare a suftelului tău.

Pilda Domnului Isus reflectă acea zbatere umană fără seamăn pentru recâştigarea pentru normalitate şi pentru cer a odraslelor noastre. Durerile aducerii lor pe lume le simte mai mult mama, dar ele par cu totul nesemnificative puse alături de durerile naşterii copiiilor noştri în Împărăţia lui Dumnezeu. Convulsiile anilor, prea mulţi uneori, în aşteptarea lor, lasă urme adânci în inimă şi brazde pe feţele noastre. Nicicând nu-L înţelegem pe Dumnezeu, Tatăl nostru cel bun din ceruri, atât de bine ca în anii acelor aşteptări dureroase. Nicăieri nu ni se oferă o fereastră atât de transparentă pentru a cunoaşte inima lui Dumnezeu de Tată, ca în pilda aceasta rostită de gura iubitului nostru Domn şi Mântuitor, Isus Christos. Suferinţe eLui oscilează de la polul rebeliunii fiinţei umane la cel al fariseismului religios. La oricare din aceşti poli nu găseşti decât frigul lipsei de iubire din partea celor pentru care El este gata de jertfa supremă. Finalul aduce bucuria recuperării pierdutului de afară, dar şi amărăciunea pierdutului dinăuntru.

Cartea de faţă este o culegere de câteva eseuri inspirate de pilda Domnului Isus. Le-am aşezat în ordinea evenimentelor descrise de parabolă.

Mulţumesc Domnului care ne-a mângâiat de atâtea prin prin cuvintele acestei pilde şi care a renăscut în  mine şi iubita mea soţie, Rodica, noi speranţe, atunci când aşteptarea fiului risipitor era lungă şi grea. Ne rugăm ca aceste rânduri să fie sprijin şi încurajare pentru cititorul lor, oriunde se va afla în periplul vieţii acesteia sub soare. Ele să-i aducă aminte că, undeva, acolo sus, Cineva ne iubeşte. Şi ne aşteaptă.

3 gânduri despre „Risipitorii – Cuvânt înainte

  1. If they had a social gospel in the days of the prodigal son, somebody would have given him a bed and a sandwich and he never would have gone home.

  2. De fiecare data cand screti o carte traiesc cele mai frumoase realitati umane . Nu exista alte lucruri care sa aduca implinire totala sufletului omenesc ca si cuvantul divin . Cuvantul asezat intr-un mod precis de un arhitect devine ; bucurie , speranta , realitate pentru fiecare cititor. Doresc sa va intreb cad pot sa intru in posesia acestei carti ? Va mutumesc in numele Domnului nostru Isus Hristos pentru efortul pe care il depuneti in dreptul fiecarui fiu.
    Cu toata dragostea si respectul pentru fratele meu drag ,
    ”””’ Petru Lascau ”””’ !

  3. Sunt dornic sã citesc aceastã carte, sunt convins cã ea va fi un izvor de binecuvântare pentru mulţi, atât „risipiţi” cât şi „risipitori”. Şi poate unora le va potoli puţin dorul şi setea de aventurã…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s