Exodul din Uniunea Baptistă

Biserica Creştină Baptistă „Isus Lumina Lumii” din Bucureşti 

Comunicat

Dragi fraţi şi surori,

La ultima întâlnire a pastorilor Bisericii „Isus Lumina Lumii” cu Comitetul Comunităţii Baptiste Bucureşti din 15.02.2011 a fost exprimat punctul de vedere al pastorilor Bisericii faţă de lucrarea Duhului Sfânt în Biserică. Ei au spus că Duhul Sfânt dă Bisericii şi în zilele noastre toate darurile duhovniceşti scrise în Biblie şi că membri Bisericii folosesc toate darurile pentru zidirea Trupului lui Hristos. Cei doi pastori au fost întrebaţi insistent dacă mai sunt baptişti sau nu. Ei au răspuns că din acest punct de vedere ei se consideră baptişti compleţi sau împliniţi, şi că din punctul de vederea al darurilor vindecărilor, al proorociei şi al vorbirii în alte limbi sunt mai aproape de fraţii penticostali. Replica a fost că cei doi pastori nu sunt împliniţi ci ştirbiţi. Celor doi pastori li s-a comunicat că în cadrul Comitetului Comunităţii se va discuta retragerea ordinării lor din Uniunea Baptistă.

În faţa modului de abordare a diferenţelor doctrinare şi a exercitării darurilor spirituale în Biserică, cei doi pastori au comunicat liderilor baptişti că vor prezenta această situaţie Bisericii „Isus Lumina Lumii”. Ei au spus liderilor Comunităţii Baptiste Bucureşti intenţia de a continua relaţia de părtăşie frăţească, indiferent dacă Biserica „Isus Lumina Lumii”, va mai fi membră sau nu a Uniunii Baptiste.

În data de 06.03.2011 adunarea generală a membrilor Bisericii Creştine Baptiste „Isus Lumina Lumii” din Bucureşti a analiza alternativele continuării activităţii spirituale în conformitate cu convingerile şi mărturisirea de credinţă.

În procesul verbal al adunării generale este scris:

“În ultimile luni de zile reprezentanţi ai conducerii Uniunii Baptiste şi ai Comunităţii Baptiste Bucureşti şi-au exprimat dezacordul direct şi indirect faţă de înţelegerea pastorilor Bisericii „Isus Lumina Lumii” legată de lucrarea Duhului Sfânt şi în special faţă de Darurile Duhului Sfânt: al vindecărilor, al proorociei şi al vorbirii în alte limbi.

Biserica „Isus lumina lumii” respinge interpretarea cesaţionistă faţă de lucrarea Duhului Sfânt a liderilor Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România şi afirmă că toate Darurile Duhului Sfânt sunt date şi astăzi Bisericii pentru zidirea Trupului lui Hristos.

Biserica „Isus Lumina Lumii” considera poziţia actuală a unor lideri a Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România ca ofensatoare faţă de Persoana şi lucrarea Duhului Sfânt şi în special poziţia doctrinarului Cultului Baptist, Ioan Bunaciu, prezentată în cartea „Concepţia baptistă despre lucrarea Duhului Sfânt”, publicată în ianuarie 2011.

Membri Bisericii „Isus lumina Lumii” consideră această o deosebire doctrinară majoră şi ca atare hotărăsc să supună la vot apartenenţa Bisericii la Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România. Se votează dacă Biserica Baptistă „Isus Lumina Lumii” din Bucureşti renunţă la calitatea de membru sau rămâne membru a Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România.

Se trece la vot individual, fiecare membru primind un buletin de vot. Toţi membri bisericii hotărăsc ca Biserica „Isus Lumina Lumii” să renunţe la calitatea de membru a Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, datorită concepţiei actuale a conducerii Uniunii Baptiste faţă de lucrarea şi darurile Duhului Sfânt.”

(Veţi putea citi întregul proces verbal într-o postare viitoare).

Biserica „Isus Lumina Lumii” mulţumeşte Domnului Isus Hristos pentru anii petrecuţi în părtăşia bisericilor baptiste din România şi ne rugăm ca Harul lui Dumnezeu să coboare peste zecile de mii de credincioşi baptişti care cu o inimă curată se pregătesc pentru şi pregătesc venirea Domnului.

Fiţi binecuvântaţi!

Pastorii Bisericii „Isus Lumina Lumii”

Ioan Peia
Ilie Popa

155 de gânduri despre „Exodul din Uniunea Baptistă

 1. Fostul Saul Il prigonea pe Isus din nestiinta, iar acesti oameni Il prigonesc pe Duhul Sfant din nestiinta si merg din nestiinta in necredinta.
  Ma intreb cum or sa ajunga in Cer fara Duhul Sfant…
  Sa spui ca minuniile,vorbirea in limbi si vindecarile au incetat doar pentru ca tu nu esti capabil sa le infaptuiesti e mare rusine.
  Matei 12:31 De aceea vă spun: Orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată.
  32Oricine va vorbi împotriva Fiului omului, va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt, nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor.
  33Ori faceţi pomul bun şi rodul lui bun, ori faceţi pomul rău şi rodul lui rău: căci pomul se cunoaşte după rodul lui.
  34Pui de năpârci, cum aţi putea voi să spuneţi lucruri bune, când voi sunteţi răi? Căci din prisosul inimii vorbeşte gura.
  35Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.
  36Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor fi rostit.
  37Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, şi din cuvintele tale vei fi osândit.”

  Isus tot timpul avea de furca cu fariseii cu care se pare ca are si in ziua de azi…

 2. @gamaliel…Poate ca si probezi domnule, cand faci astfel de afirmatii (prefera bisericile din zone mai exotice si pline de oameni darnici)…. sau esti mai rau decat cei din lume?

 3. Frate Petrica,
  Va trimit acest mesaj nu pt ca sa-l postati ci sa va sugerez ca ar fi bine sa inchideti comentariile la acest articol, cum procedeaza si alte publicatii cand articolul ajunge sa aiba prea multe comentarii. Consider ca cei din Middle East le fac concurenta fratilor baptisti, asa ca ne focalizam pe evenimentele internationale 🙂

 4. A veti mare dreptate.Dumnezeu ramine acelasi chear daca noi uneori ignoram vocea Lui. Doamne ai mila.

 5. ERATA:

  „segent”, adica segment…
  „intruit”, adica instruit…
  “batasi”, adica batausi…

  Cat despre gorile sau mai bine-zis, mercenari, sa ne amintim ca si Absalom s-a inconjurat de acestia si a facut rebeliune…

 6. @ Traienutz
  Da, este corect sa ne rugam pentru toti oamenii pentru ca Dumnezeu „voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti” bazat pe textul din 1Tim 2:1-8.

 7. Iata ce ne spune parintele Ilie Cleopa:

  Iubiti credinciosi,

  Sfinta si dumnezeiasca Evanghelie de azi ne arata datoria de a ierta pe cei ce ne gresesc. Domnul nostru Iisus Hristos, ne invata ca toata Legea si proorocii, se reazema pe doua porunci, adica sa iubim pe Dumnezeu si pe aproapele nostru (Matei 22, 37-40). Mila este una din faptele bune care izvoraste din dragoste, dupa marturia Sfintului Apostol Pavel, care zice: Dragostea se milostiveste (I Corinteni 13, 4). Cine nu are mila de fratele sau este semn ca acela nu are dragoste si petrece in intunericul urii de frati (I Ioan 2, 9-11; 4, 20).

  Dragostea lui Dumnezeu catre noi se aseamana cu dragostea parintilor pentru fiii lor (Deuteronom 1, 37-45; Isaia 49, 15; 66, 13). Precum un tata si o mama buna isi iubesc pe fiii lor si, ori de cite ori ar gresi ei, daca se intorc si cer iertare, ii iarta si ii mingiie, asa este si dragostea lui Dumnezeu spre noi, care sintem fiii Sai (Ioan 1, 12) si asa ni se cuvine sa fim cu dragostea si cu mila fata de cei ce ne gresesc noua. Mintuitorul nostru Iisus Hristos, fiind pironit pe cruce, S-a rugat pentru cei ce L-au rastignit spunind: Parinte, iarta-le lor ca nu stiu ce fac(Luca 23, 34).

  Toate faptele bune de le va avea cineva, daca nu are dragoste, nu are nimic (I Corinteni 13, 1-2). Fiul lui Dumnezeu venind in lume, din nemarginita Sa bunatate, cu dragoste si mila pentru noi (Efeseni 3, 18-19), a desfiintat deosebirea intre vrajmasi si prieteni si ne-a dat porunca sa iubim pe vrajmasii nostri, sa binecuvintam pe cei ce ne blestema, sa ne rugam pentru binele celor ce ne vatama si ne prigonesc si sa facem bine celor ce ne urasc (Matei 5, 44). Dupa marturia acestei invataturi nu avem voie sa urim pe nimeni, ci pe toti cei ce ne gresesc sa-i iubim si sa le iertam greselile, chiar daca ne-ar face cel mai mare rau.

  Sa ne aducem aminte ca Dumnezeu din a Sa nemarginita bunatate ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti, si rasare soarele Sau peste cei buni si peste cei rai (Matei 5, 45). De aceea sintem si noi datori a face bine tuturor si a ierta greselile celor ce ne gresesc (Matei 6, 12; I Tesaloniceni 5, 15), purtind neputintele altora (Galateni 6, 2; Efeseni 4, 2). Asa ne indeamna si Sfintul Apostol Pavel, zicind: Fiti buni intre voi si milostivi iertind unul altuia, precum si Domnul v-a iertat voua, in Hristos (Efeseni 4, 32). In alt loc zice: Ingaduiti-va unul pe altul, iertind unul altuia; iar daca cineva are vreo plingere impotriva cuiva, dupa cum Hristos v-a iertat voua, asisderea iertati si voi (Coloseni 3, 13).

  Asadar, fratii mei, aducindu-ne aminte de iubirea lui Dumnezeu fata de noi, care pururea gresim inaintea Lui, sa ne silim si noi dupa a noastra puterea sa iertam intotdeauna pe cei ce ne gresesc noua (Ioan 13, 34). Dragostea de Dumnezeu nu se poate arata intre noi fara de iubirea dintre noi si fara iertarea celor ce ne gresesc noua (I Ioan 3, 17; 4, 20-21).

 8. Frate Gamaliele …
  Domnul sa ne faca pe toti la fel , iar noi , fiind la fel , sa vedem pe altii mai presus de noi , si sa-i iubim , oricat de „talibani ar fi”. Doar asta inseamna sa traim in duh , nu ? Ap. Pavel explica Evreilor (care se laudau cu legea) in Evrei 4:12 si Corintenilor (care erau cu darurile) le adresa rugi fierbintzi – in 1Cor.2:11-15 – sa-si cunoastca duhul si sa fie oameni spiritual in loc sa fie sufletesti . De aceea , tot ce facem , sa facem prin Cuvantul care despica maduva de os . Hai sa discernem fiecare „talibanii”din adancul nostru … chiar fiecare dintre noi . Maduva se obtine cel mai usor prin zdrobirea osului (sinelui)

  Uite , ca subiect de discutie as propune tuturor celor aici de fata sa citim cartile gratuite de la http://www.rldbooks.org . As dori in special sa dezbatem impreuna „Economia lui Dumnezeu” . Cred ca ar fi un subiect mult mai puternic in situatia de fata ! Frate Lascau , ce spuneti de aceasta propunere ?
  Haidem cu totii sa patrundem aceste brosuri si sa creeam un „momentum” pe intreg globul ! Eu cred ca s-ar isca o batalie mare si cel rau ar falimenta intre noi , indiferent de religia noastra !

 9. Dumnezeu sa ne ierte pe toti dar imi pare rau cand ei se poarta atat de dur atunci cand ii prind pe altii cu o mica greseala. „Cu ce masura judecati, veti fi judecati”. Nu suntem noi in masura sa va judecam, doar am vrut sa va aratam cum este sa aplici masura voastra, sa o simtiti pe pielea voastra. Daca am fi ca ei, am iesi cu acest caz in mass-media laica si am striga in gura mare ca i-am prins cu minciuna. Nu suntem ca voi. Ca dovada, vom retrage acest articol in viitorul apropiat. Dovezile insa le vom pastra, pentru eventuale atacuri ale unor „talibani fundamentalisti”.

 10. In urma articolului publicat de revista „Bruxelles Misison” din Belgia (www.bruxellesmission.org) la adresa de mai jos, pastorul Michael Lewis a schimbat cifrele de pe blogul sau:

  http://www.bruxellesmission.org/index.php?option=com_content&view=article&id=831:ereziile-pastorului-paul-negrut-din-oradea&catid=49:opinii&Itemid=49

  Dupa cum veti putea citi in articol, in loc de „4-5.000” noua cifra este „2000” iar in loc de „800” de persoane care au indicat ca vor sa „il urmeze pe Domnul”, cifra a scazut la 80. Aceasta schimbare a survenit astazi 17 martie, 2011.

 11. Pentru Chris Prunean.
  Rugaciunea pentru copiii nu are nimic dea face cu Calvinismul sau Arminianismul.
  Biblia spune sa ne rugam pt cei care sunt in intuneric, chiar daca nu vor sa auda de Hristos. Saul din Tars a vrut sa devina crestin cand Isus i s-a aratat pe drumul Damascului? Ei bine, tot asa Isus poate sa iasa in calea copiilor pentru care se roaga acesti parinti. Calvinistii (cum e pastorul Daniel Chiu din Chicago) sustin ca mantuirea nu se poate pierde in nici o circumstanta. Aceste doua curente vin de la cei doi reformatori: Calvin si Armenius. Cei care spun ca e gresit sa te rogi pt copiii care nu vor sa auda de pocainta, nu cunosc Biblia nici la nivel elementar. Indemnul Scripturilor este „rugati-va pentru toti oamenii”.

 12. @DRAGO,
  1. „Pe parcursul emiterii mesajului,NP si-a trimis “gorilele” care l-au ridicat cu forta pe mesager ,impreuna cu sotia acestuia,ia scos in parcare si au chemat “salavarea”.”

  2.“Gorilele’ au sarit imediat sa-si faca “meseria”…

  …Oof, gorilele astea ! Ne lovim peste tot de ele ! Sunt pe post de …bodyguards in orice segent al vietii publice, civile, politice si mai nou…religioase.
  Tin minte ca intr-o biserica pur mioritica si, culmea, „de-a noastra, pentru buna desfasurare a unor alegeri elective, s-au intruit „batasi” care, dotat fiecare cu o coada de matura, pandeau orice mic act de indisciplina sau semn de opozitie…Fulgerator si „doi cate doi” ii varau opinentului coada de matura printre picioare, il luau pe sus si-l scoteau din doi timpi si trei miscari din sala…Era sfanta „pastrarea ordinei si disciplinei…”

  Cugetand putin altfel, oare ce s-ar face pastorii sau leaderii fara…gorile, cum ati spus dumneavoastra ? Poate ar fi mai pasnici, mai blanzi, mai smeriti, intrucat „puterea lor” consta in numarul de bodyguarzi per purtator (leader, pastor)
  Nici in blogosfera situatia nu este prea…roza !
  Exista intr-adevar blocuri curat- crestine, bloggeri duhovnicesti, dar imediat se infiinteaza serviciul de „cerere si oferta” pentru bodyguarzi virtuali si mai putin virtuosi, gata sa-si apere blogul si bloggerul. Consider ca un pastor bun al Turmei lui Hristos, n-ar avea nevoie de asa ceva.

  Este un fel de ravna dar fara pricepere…

  Ravna…
  ( AJUTI SAU MAI MULT INCURCI ? )

  Romani 10 :2 ; 2 Timotei 2 :24-26 ; 2 Timotei3 :5a
  Efeseni 4 :29-32 ; Galateni 4 :17,18a

  Copil fiind, umil, nascut la tara,
  Crescut in fel modest si-asa…rural…
  Priveam in taina cum in fapt de seara
  Toti cainii-aduna oile pe deal…

  Vedeam ades cum, numarandu-si turma,
  Ciobanii cautau atenti, de zor ;
  Iar cainii cei destoinici luau urma
  Acelor oi, degraba, din ciopor

  Ce umbla ratacite pe imas,
  Uituce, pe pasunea din amurg ;
  E vremea-n care se prepara cas
  Din lapte proaspat ( ce ciobanii-l mulg…)

  Priveam atent, la cainii mari, latosi,
  Cu cata-ndemanare alergau ;
  Si darji si hotarati si-asa zelosi,
  In turma toate oile-adunau…

  Apoi, cum fiecare caine-aparte,
  Destoinic ajutor pentru cioban ;
  Pe oi degrab’ le-aduna ( nu le-mparte…) ;
  Raspunde pentru ele mai avan…

  Dar cainele-i tot caine, are-un fel :
  Sa lupte cand le-aduna, le-ncolteste !
  Mai musc-o oaie, doar un pic, din zel…
  Sa-si dovedeasca ravna lui, caineste !

  Degraba baciul turmei, intelept,
  Ii infraneaza zelul cu grabire ;
  Ii leaga-un lemn de gat, lovindu-i piept,
  Facandu-l sa slujeasca in smerire…

  Atunci cand da ocoale, priveghind
  Drept peste turmele de oi, mioare ;
  Sa nu se prea zoreasca haituind…
  Si-i ostoieste zorul, lemnul tare

  Ce il loveste dur, peste picioare,
  Simtind durerea in intreaga-i fire ;
  Isi infraneaza ravna, ca il doare…
  Si bland se-apleaca-apoi intru smerire…

  Caci trebuie sa stie : aceasta turma
  Nu e a lui atunci cand o pazeste !
  E-a Baciului Cel Mare de pe urma ;
  Dreptate-mparte-atrunci cand rasplateste !

  In ravna lui de caine credincios,
  Se vede remarcat in multe dati ;
  Crezand ca pentru un… ciolan mai gros…
  El poate turma matrasi-n bucati…

  De-aceea lemnul prins in chip de cruce
  La gatul lui de vrednic slujitor,
  Indata in smerire il aduce
  La ascultare, cu un sfant fior…

  …Atunci cand ai o slujba insemnata,
  Fii cumpatat in ravna si-ntelept !
  Caci nu esti caine sa primesti indata
  Un lemn ca frana, atarnand la piept…

  Nu esti zavod feroce-n Turma Mare,
  Sa te slobozi muscand, ca-n alte dati…
  Esti in Hristos si-n Sfanta Adunare
  Si nu poti Turma sa o faci…bucati !

  Esti pus de veghe de Pastorul Bun,
  S-aduni vreo oaie ratacita-n crang !
  Nu-ti fa slujirea de dulau nebun
  Ce-alearga hamesit spre cei ce plang…

  Ce-s oi prea slabe si neinsemnate
  Si nimeni nu mai poarta grija lor;
  De-aceea-n cranguri risipite-s toate
  Caci nu le strange nimeni in ciopor !

  Esti pus sa le aduni, nu sa le-mprastii
  Cu ravna ta de caiine fioros ;
  N-ai fost ales ca tu, doar sa le sfasii
  Cand pentru ele a murit Hristos !

 13. Pastorul Paul Negrut a pornit cu dreptul pe calea credintei, ca baptist-carismatic. Dumnezeu i-a vorbit in anul 1972. Se pare insa ca de atunci Negrut nu a mai auzit vocea Domnului si aceasta l-a facut sa creada in teoria cesationista. A tras concluzia ca Dumnezeu nu mai vorbeste. La fel cred ca s-a intamplat si cu preotul Eli. Dumnezeu nu-i mai vorbea. Era cat pe aci sa imbratiseze teoria cesationista, cand Domnul ii trimite un baptist-carismatic, pe Samuel. Cand Samuel vine la Eli si ii povesteste experienta care a avut-o, Eli nu il face „nebun”, nu-l exclude din biserica pentru „erezie carismatica”, nu-l suspenda de la templu ci il cheama sa-i spuna ce i-a vorbit Domnul. E adevarat ca nu actioneaza in urma mesajului, nu ia masuri impotriva fiilor sai dar cel putin nu-si aduna pacat peste pacat prin a lupta impotriva mesajerului.
  Concluzia este urmatoarea: Exista posibilitatea ca Dumnezeu sa vorbeasca dar sa nu-ti mai vorbeasca tie. (Daca va amintiti bine predica lui PN din acest text, chiar el enunta acest principiu). Sfatul meu este urmatorul: cand Dumnezeu nu-ti mai vorbeste tie, nu te grabi sa devii cesationist. Daca s-a intamplat in 1972 se poate intampla din nou. Dumnezeul nostru este acelasi ieri, azi si in veci. Nu trebuie sa-i tagaduim puterea in numele unei religii, orice nume ar purta ea. Da, suntem baptisti dar cuvantul „cesationist” nu cred ca ni se potriveste. Mai ales ca „mai marii nostri” au pornit pe calea credintei prin experiente miraculoase, necesationiste.

 14. frate DAn
  Biserica „Isus Lumina lumii” are vreo 50, 60 de membri, asa scria in procesul verbal al ultimei sedinte, relatat pe net.

  Asta-mi doresc si eu, sa-l lasam pe Domnul sa-si faca lucrarea, iar daca ne implica-n planul Lui de lucru, sa fie laudat Numele Lui. Nu-i de mirare ca numarul membrilor inloc sa creasca, in multe cazuri scade; motivul este ca-nloc sa adauge Domnul la numarul celor mantuiti, incercam s-adaugam noi prin metodele noastre gandite prin „uniuni” de experti in evanghelizari cu concerte atractive pentr-un public tot mai dornic de gratis si profitabil. Iertati-mi duritatea, dar mai bine sa ne unim in rugaciune pentru cei nepasatori din lumea asta si sa vedem ce va face Domnul. Nu v-ati saturat de diviziuni si certuri politico-religioase?

 15. Frate,Fundamentalismul a pornit o adevarata cruciada in cultul baptist .Puteti asculta pe www betel.ro predica „pocaiti sau pacaliti” a pastorului Sami Tutac(13 03 dimineata) in care infiereaza cu manie proletara toate cazurile de incalcare a” etosului” baptist – adica a traditiei si folclorului baptist.La Betel Timisoara din 10 .03 .11 sunt interzise 2 grupuri de rugaciunecare se rugau cu voce tare si in comun si in randurile carora se manifestau si darurile Duhului Sfant.Ora de rugaciune de duminica dimineata este facultativa, ca atare nu este frecventata de pastori si prezbiteri si asa Biserica se raceste pe zi ce trece.Se doreste a fi un club de socializare si de conferinte.Si asta la Betel care se pretindea a fi la un moment dat cea mai „tare „Biserica Baptista din Romania.Ce parere aveti?

 16. stimate domn, esti fie rau intentionat, fie ingust la minte. ideea este simpla: ortodoxia are o continuitate de 2000 de ani. aceasta este ideea. eu nu am trait acum 2000 de ani, dar traiesc credinta bisericii autentice, credinta „nemiscata” de 2000 de ani. pentru credinta aceasta pe care o sustin eu au murit mii de martiri. exista acte pagane care atesta acest lucru. acesti oameni nu au murit de nebuni sau de smecheri ce erau, ci ancorati in mesajul lui Hristos, in fagaduintele lui. pe sange de martiri s-a cladit BISERICA LUI HRISTOS cea una. voi renegati aceste sute de mii de jertfe. Hristos nu o face, cu siguranta. Biserica este TRUPUL LUI HRISTOS.
  mai departe, apropo de traditie, ea se sprijina pe Sfanta scriptura. Moise a scris Pentateuhul dupa multi ani de la cele intamplate. unde s-au pastrat informatiile? In traditie. negi traditia, negi scriptura. minte traditia, minte scriptura. Pavel spune ca a zis hristos ca mai fericit este a da decat a lua. in evanghelii nu se gaseste acest pasaj. unde s-a pastrat? in traditie. negi traditia, negi scriptura. cantecele voastre de cult nu se gasesc in scriptura. inseamna ca sunt rele? nu. dar traditia cultului vostru le autentifica drept BUNE PENTRU VOI. asa ca mai lasa-ma cu traditia de nicaieri. si, mai mult, noi ortodocsii credem cu tarie ca in Biserica noastra lucreaza Duhul sfant, care ne inspira ce sa alegem si ce sa inlaturam. Duhul lucreaza, noi suntem doar instrumente.
  cat priveste faza cu iconoclasmul, ti-ai dat cu firma in cap. Biserica a luptat cu multe erezii, inclusiv cu cei care contestau icoanele. si a biruit. desi au existat imparati care au luptat impotriva icoanelor, Hristos a biruit. deci voi nu veniti cu nimic nou, reluati erezii din primele veacuri. am trecut de mult peste astfel de incercari penibile. doar ca si diavolul s-a specializat in ultimul timp, ca e batran si cu experienta, si acum va joaca pe voi.
  cat priveste UNDE AM AJUNS, am ajuns mai bine decat se putea spera, adica desi diavolul s-a luptat cu TRUPUL LUI HRISTOS, adica Biserica noastra, nu ne-a putut birui. si nu va putea. iar despre ereticii despre care ai amintit, nu are rost sa discut, Biserica le-a dat de mult timp un raspuns.
  nimeni nu spune ca nu incercati unii sa traiti dupa evanghelie, ca sunt si intre voi unii care cred sincer ca sunt pe calea buna, dar cand va conduc unii care habar nu au de biserica si realitati sacramentale, sigur va vor duce pe cei mai multi la pierzare. cand orb pe orb se conduce… sunteti naivi.
  si dintre voi se vor mantui, si dintre noi se vor mantui. unii de la noi sau de la voi vor merge la osanda. problematica este cea a drumului spre mantuire, pentru care Ortodoxia ofera linia dreapta si, pot spune, putin mai usoara, prin Sfintele taine (iti spun alta data ce sunt acelea). voi mergeti pe dibuite, si, cu „ajutorul” diavolului, neavand protectia harului, va rataciti foarte usor.
  Dumnezeu sa ne ajute tuturor!

 17. Fr.Petrica nu ai vrea sa deschizi un subiect pe baza la evenimentele ce ne inconjoara acum in perspectiva biblica bineinteles si sa-i lasam pe baptisti sa- s vada de ciorba lor caci ai vazut cum esti tratat pe blogurile lor in special rasvan un impertinent fara pereche, desigur o propunere doar decizia e a ta GBY

 18. David, pe o nota serioasa, noi penticostalii existam datorita unor oameni de-a lui Dumnezeu care si-au pus viata pe linie( unii au si pierdut-o) translatind biblia din latina si greaca. Oameni ca si William Tyndale, Wycliffe si Martin Luther. Citeste biografiile lor si vei vedea ce au suferit ei ca noi sa putem sa avem biblia in tot felul de formate. De acolo ne tragem noi, datorita lor noi sintem evanghelici inainte de a fi penticostali.

 19. Fr Petrica, cred ca Gabi are un pic de dreptate cu privire la faptul ca ne rugam in mod calvinistic. De exemplu, o mama se roaga: „Doamne te rog salveaza-mi baiatul, si intoarce-l la pocainta caci la Tine tolul este posibil!” Asta cu toate ca baiatul nici nu vrea sa auda de mantuire sau de Dumnezeu, ca a auzit ani de zile cand umbla cu parintii la biserica…

  Ce credeti dvs cu privire la aceste rugaciuni „calviniste” daca le putem numi asa? Compromit ele faptul ca inclinam spre arminianism?

 20. As dori sa stiu cand au loc alegeri in cadrul Uniunii Baptiste din Romania si cine anume va candida. M-am uitat pe situl Uniunii dar nu am gasit aceasta informatie. As aprecia daca mi-ati punea indica un site sau un blog pe care este publicata o stire despre aceste alegeri. God Bless You!

 21. @ Stefan,
  In Alianta Evanghelica nu sunt probleme. Aceste confuziii sunt create de catre baptistii fundamentalisti. Intre fratii baptisti sunt si foarte multi moderati si carismatici. Fundamentalistii incearca sa instaureze o stigma care sa planeze asupra tuturor celor care nu cred fix ca ei. Pt a anihila orice miscari de trezire, acesti oameni se folosesc de toate mijloacele pe care le au la dispozitie. Sunt dispusi sa aplice legea lui Moise pt orice baptist-moderat sau carismatic in timp ce au o inima extrem de larga pentru fundamentalisti, indiferent de nuante teologice sau de nivelul de moralitate. Exemplele in care fundamentalistii fac rabat la principii abunda pe INTERNET.
  La fel abunda si atacurile acestor extremisti impotriva evanghelicilor de alta nuanta teologice. Este o incercare de asi impune teologia lor. Sa-i faca pe baptisti sa creada ca daca vor indrazni sa imbratiseze o alta doctrina evanghelica decat cea baptista fundamentalista vor fi aratati cu degetul. Cei care au plecat insa, nu mai privesc inapoi. E la fel ca atunci cand pleci de la tara la oras. Adica dintr-un loc mai mic, limitat intr-unul mai larg, intr-o metropola, daca vreti. Un pastor fundamentalist imi spunea ca nu e de acord cu comentariile scrise impotriva lor. I-am explicat ca acestea sunt doar niste reactii la niste articole rautacioase publicate de fundamentalisti iar daca ei au dreptul la opinie, atunci si noi avem dreptul sa-i contrazicem cu argumentele noastre, tot in spatiul public. Asa e in democratie. Pastorul fundamentalist mi-a spus ca el nu e de acord cu democratia, ca in timpul democratiei oamenii nu sunt la fel de aproape de Dumnezeu. I-am explicat ca daca nu ar fi fost „libertatea de exprimare” atunci nici exponentii lor nu ar fi avut dreptul sa publice acele puncte de vedere, acela atacuri. Desigur, el mi-a spus ca el prefera teocratia. Adica sa conduca Dumnezeu.
  Ce ne facem insa cand toti ne ghidam dupa Biblie si o intelegem in mod diferit? Chiar si baptistii sunt de mai multe feluri. Sa impunem atunci dictatura religiei baptiste fundamentaliste si sa punem peste ea o eticheta mare si groasa „Credinta Adevarata”? Cand citeam acele scrisori, „puternice” ca traznetul, ma gandeam oare ce sar fi intamplat acum daca in Romania baptistii fundamentalisti ar fi fost majoritari? Adica sa fie aproximativ 80-90% din populatia tarii. (……)

 22. Cultul a aparut mai tirziu,fratele meu,pe atunci se foloseau fff mult cuvintele :Daca va voi Domnul>…
  Sefi si presedinti au aparut putin mai tirziu,mai precis ma gindesc eu de la colectivizare.

 23. Ne puteti spune cat de mare este Biserica Isus Lumina lumii, ca sa realizam cat de masiv este exodul? Cand a fost infiintata si cat a crescut aceasta biserica în care se manifesta lucrarea Duhului Sfant? Biserica primara se intarea zi de zi si cu ajutorul Duhului Sfant se înmultea… Si Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor (vezi Fapte Ap.)
  Deci, cat de puternica este aceasta biserica si cum a crescut in anii ei de existenta?

  Multumesc.

 24. eu nu am vazut nici un ortodox de 2000 de ani am vazut de 80 de ani unii de 90 si ceva ,dar nu de 2000,
  DUMNEATA UNDE ERAI ACUM 2000 DE ANI CAND DOMNUL PREDICA EVANGHELIA ACEASTA DUPA CARE NOI NE TRAIM VIATA SI NU TRADITIA PE CARE CATEODATA NICI CHIAR VOI NU STITI DE UNDE PROVINE,SAU CARE ORTODOXI AU FOST ACEIA CARE IN ANUL 700 AU MACELARIT PE FRATII LOR CARE NU DOREAU SA LEPEDE ICOANELE SI INCHINAREA LA ELE ,UITE ACUM UNDE ATI AJUNS ,EU ASA AS PUNE PROBLEMA
  DACA ESTE SA VORBIM DE CONTINUITATE EU AS AMINTI DE VALDENZI SAU DE BOGOMILI CARE TRAIAU LA FEL CA NOI AZI DUPA SCRIPTURA SI EVANGHELIE

 25. Mai frate ” tot eu”, ca si eu sunt crestin ortodox, ia uite ce zice Sfanta Scriptura: ” Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este.” ( Iacov 2, 26) si iarasi ” Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.”
  ( Matei 7, 21). Deci, prin fapte, nu numai prin vorbe, sa ne aratam crestini ortodocsi.
  ” Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului. ”
  ( Luca 18, 13).

 26. 🙂 🙂 Vai, armenianii, turcii, musulmanii, calvinistii, penticostalii… Cine s-o mai gandit ca va exista o postare care ii va include pe toti acestia? Fr Petrica, ecumenismul e alive and well. 🙂

  Gabi, seful de cult cred ca a fost un Pasa de ala Otoman…

 27. foarte bine, de acord. Sa avem grija-n discutiile noastre la un aspect: singura arma de atac din Efeseni 6 este „Sabia Duhului care e Cuvantul Lui Dumnezeu”. Inca ceva de meditat: Cuvantul Lui Dumnezeu nu este Sabia noastra, ci a Duhului. Din nefericire, multi din cei cu diplome, manipuleaza Biblia, o interpreteaza dupa cunostintele lor ci nu dupa parerea Duhului, posesorul de drept al Cuvantului. Va amintiti ce-au facut carturarii si fariseii cu Legea Domnului? Au iesit tot felul de scoli rabinice (cum si azi avem tot felul de religii); cine-s vinovati de gardurile dintre noi daca nu carturarii nostri?… Dac-am avea doar Biblia si rugaciunea, Duhul Sfant ca invatator, sigur am fi una-n Hristos.

  Ce-i ala arminianism? Va rog sa-mi explicati pe scurt ca n-am mai auyit termenul asta.

 28. 1. biserica ortodoxa NU S-A NASCUT dintr-o schisma, ci doar a continuat traditia ei milenara dupa ce apusul s-a rupt de rasarit. nu voi mai insista, e treaba dumitale daca nu vrei sa accepti acest lucru. istoria este de partea mea. noi avem reprezentanti din primul mileniu crestin: Origen, Irineu de Lyon (biserica era una cu cea de apus atunci), Grigore de Nazianz, Ioan damaschinul etc. atunci era o singura biserica crestina. de pe la 1054 s-a divizat in doua ramuri, ortodoxa si catolica. doctrina ortodoxa este IDENTICA cu cea a bisericii crestine din primul secol. aceasta spune totul. stiu ca iti e greu sa accepti, dar aceasta este realitatea. documenteaza-te!
  2. este o diferenta intre o religie veche si una noua. Hristos a intemeiat O SINGURA BISERICA, PE CARE PORTILE IADULUI NU O VOR BIRUI. ea a inceput odata cu sfintii apostoli si a continuat pana azi. voi nu aveti legatura cu acea biserica reprezentata de Sfintii Parinti, care au continuat traditia apostolica (nu ii mai enumar). deci nu sunteti in comuniune cu BISERICA CEA UNA A LUI HRISTOS, nu faceti parte din ea. izvorul vostru este altul. nu stiu care, dar nu Hristos, intrucat renegati Biserica intemeiata de El si continuata de Biserica Ortodoxa.
  3. credinta voastra nu este biblica, este straina de biblie. dezbatem cu alta ocazie. ca penticostali or fi mai multi in lume ca ortodocsi, este irelevant. si musulmani sunt mai multi, dar aceasta nu inseamna ca au o credinta dreapta. iar voi, penticostalii, sunteti de multe feluri, si veti fi de si mai multe feluri cat de repede. va desparte diavolul.
  4. citatele istorice date de domnia ta nu vin decat sa sprijine afirmatiile mele. este adevarat ca dupa separarea apusului de rasarit au existat interese (indeobste politice) pentru impunerea crestinismului apusean la noi. dar este vorba de crestinism romano-catolic (cea de-a doua ramura a crestinismului autentic), nu de penticostalism (care nu exista in vremurile acelea). ar trebui sa priviti istoria in ansamblul ei, nu sa interpretati texte fara a tine cont de context (ati facut asa cu textele biblice si ati ajuns la erezii). exista numeroase marturii arheologice care atesta existenta crestinismului la noi in secolele 3-4 (donariumul de la biertan, gema de la potaisa etc.), plus actele sinodului I Ecumenic, la care a participat episcopul Teotim din Tomis (Constanta). noi suntem continuatorii acelei Biserici. voi ati renegat-o. deci nu sunteti in comuniune cu Biserica lui Hristos.
  5. nu stiu ce intelegi prin coreligionarii mei criminali. ca s-au facut crime in tara aceasta e clar, dar daca domnia ta din principiu ii numesti ortodocsi (sigur erau atei), inseamna ca recunosti ca ceea ce nu e secta nu poate fi decat ortodox. trage singur concluzia!
  6. ca or fi multi ortodocsi in inchisori, nu este deloc relevant. sunt ortodocsi cu numele, nu cu fapta. dar noi, ortodocsii, ne plecam capul in fata Domnului si cerem iertarea lui, recunoastem ca suntem pacatosi, nu ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a facut mai buni ca pe ceilalti oameni.
  7. stramosii ai caror urmasi suntem nu sunt criminali, ci mari voievozi romani ortodocsi: Mircea cel Batran (a facut manastirea Cozia), Stefan cel Mare etc. daca ei sunt rai, si noi suntem. Mihai Viteazul s-a incoronat in catedrala ortodoxa din Alba Iulia. ai acestor oameni suntem noi, romanii ortodocsi, urmasi. voi ai cui sunteti?
  8. vreau sa spun ca eu nu va urasc pentru credinta voastra gresita, va compatimesc. voi nu sunteti urmasii lui Hristos. aveti un trecut de vreo 100 de ani. voi negati Biserica crestina din primul mileniu, pe care noi o mostenim si o urmam. deci nu sunteti urmasii lui Hristos. ti-am spus eu de matei 24, 23.
  9. biserica Ortodoxa ma poate mantui, intrucat este spatiul de har unde se manifesta darurile Duhului Sfant. Hristos mi-a promis ca pe aceasta biserica portile iadului nu o vor birui. deci, cat voi fi in ea, nici pe mine nu ma pot birui. voi sunteti in afara corabiei. va poarta satana cum vrea, caci nu aveti scutul harului divin. intr-adevar, nu avem monopol asupra operei rascumparatoare a lui Hristos, dar suntem benficiarii ei IN BISERICA. vezi pilda vitei din evanghelia dupa Ioan (capitolul 15, cred). numai daca ramane in vie o mladita poate aduce roada. Hristos a spus-o. voi sunteti in afara viei. trage singur concluzia.
  In final vreau sa spun ca nu ma astept sa accepti argumente, chiar daca ar fi irefutabile, indubitabile. ti-ai da cu firma in cap daca ai face-o. stiu ca preferi sa ramai cu religia ta decat cu adevarul. dar una stiu, dupa cum a spus Hristos, ca adevarul ne va face liberi. doar el. din pacate, voi sunteti in afara lui. Dumnezeu sa va ajute!

 29. David ,frumos comentariu ,dar trist ca multi nu mai doresc sa fie ca primii crestini si azi foarte multi se expun mai presus prin puterea firii deechit a Duhului Sfint!!!Si daca cumva apare o nedumerire priveste la roade…fapte….traire si slujire….

 30. Stimate Ionel,
  Nu îmi stricați deloc zâmbetul!
  El este și mai larg 🙂 .
  Vă asigur!
  Nici-o organizație nu trebuie confundată cu credința în sine! Bineînțeles, în orice orientare doctrinară există nuanțe. Dar, una este un eventual exod protestatar la sistemul de organizare, pe bază de preferințe sau personalități, și altceva este o repudiere a unei doctrine care nu corespunde nici Scripturilor și nici realității obiective! Aceasta ar fi diferența!
  Mișcarea dizidentă penticostală a fost forma în care unii credincioși penticostali au protestat împotriva colaboraționismului. Dar ei au rămas penticostali, atașați de învățătura penticostală. E o diferență, nu?

 31. Teocratie, democratie, libertinism?
  „Libertatea de exprimare” a dus la acest razboi al „ideilor” care nu face altceva decit sa divedeasca ca nu toti sunt ” frati ” iar „fierea” adunata in atitia ani de „aliante evanghelice” a dat peste marginea „paharului” .
  Chiar daca in biblie scrie ca „raspunde nebunului dupa nebunia lui ca sa nu se creada intelept” cred ca cel mai bine ar fi sa aplicam toti Col. cap.3:13 si este competenta LUI pentru a ne judeca pe fiecare si a ne da sentinta daca suntem sau nu fratii LUI.

  Stefan

 32. sa verificam logic si sa raspundem la-ntrebari. Daca doi pastori baptisti sustin doctrine contradictorii, evident ca unu-i mincinos. Pan-aici corect. Problema e care-i minciun
  Frate David, eu nu-s printre cei cu diplome, nu ma intereseaza diploma. De ce exclud din partid pe reformisti, dar nu pe mincinosi? Raspunsul e simplu: nu s-a ajuns la un consens care este minciuna din doua doctrine contradictorii. Erezia carismatica in aparenta este urmatoarea: manifestarile asazis ale Duhului Sfant primeaza iar Adevarul Biblic este ignorat. Caracterul secundar al Bibliei ii diferentiaza pe carismatici de penticostali. Dorinta mea nu este unitatea ecumenic politica a penticostalilor, ci este importanta unItatea-n Duhul Sfant si Adevarul Biblic. Teoria multa dusa dincolo de limitele Scripturii (la baptisti dar nu numai), naste doctrine contradictorii.

 33. Eu una stiu si buna :Penticostali vin de la cincizecime ,lasati pe armeni,calvinisti ,metodisti.
  Uitati-va la ucenici ei au fost primi crestini,si Petru spune caci Dumnezeu L-ea dat Duhul Sfint.
  Inapoi la Biblie, caci ea ne invata mai bine.

 34. Chris , penticostalii nostrii, pe genunchi sint calvinisti veritabili, problema este cind se scoala in picioare si incep sa gindeasca , devin arminieni…sa nu mai vorbim de faptul ca la majoritatea penticostalistilor daca le spui ca-s arminieni, o sa- ti raspunda ca ei nu o fost niciodata musulmani .. 🙂
  Scuze ca m-am amestecat in ” baptistiada” …..

 35. Pentru KRSt

  Marea majoritate a penticostalilor (romani si americani) inclina spre arminianism. Nu uitati ca penticostalii americani se trag din metodisti, iar fondatorul metodismului, Wesley, a fost cel mai celebru arminian dupa Arminius. Foarte, foarte putini penticostali romani (care origineaza in baptisti) sunt calvinisti. Examinati teologia penticostala, nu face sens sa fi penticostal si pur calvinist in acelasi timp.

 36. Domnule Lascău, va rog frumos, corectati
  ” ortodoxi” cu : ortodocsi.
  Multumesc!

 37. Romanii sunt majoritar ortodoxi pentru ca erau legati de Bizant ( Constantinopol) prin episcopia Tomisului, situata in provincia Scythia ( Sciţia) Minor, adica Dobrogea de astazi. Episcopi din Tomis: Bretanion,
  Theotim I etc. Intradevar, termenii de baza ai religiei crestine sunt preluati din limba latina pentru ca poporul roman a fost crestinat cat inca domina Imperiul Roman.

 38. Cele doua miscari de care amintiti nu sunt asemanatoare deloc. Miscarea strajerilor e una de ratacire, nici nu trebuie multe cunostinte teologice ca sa iti dai seama de asta.

 39. Susţineţi că sunt diferente doctrinare intre gandirea lui Paul Negrut şi Daniel Chiu. Nu stiu nimic de Daniel Chiu, dar pot da alte exemple de pastori care se contrazic de exemplu in problema „mileniului”. Cert este că şi penticostalii se află in această situaţie, cel puţin in problema dacă se poate pierde sau nu mantuirea; Din ce-am observat, la penticostali predomină invăţătura calvină (combătută totuşi de Biblie in mai multe locuri, de exemplu spre sfarşitul capitolului 2 din 2’Petru). La penticostali predomină conceptul „premilenist” acceptat de altfel si de o parte a pastorilor baptisti, de altfel, concept susţinut de Biblie, iată o definiţie, preiau din „Itinerar Biblic”: „În cadrul interpretării premileniste, mia de ani este privită ca o perioadă de timp definită ca atare, iar Domnul Isus vine la începutul Mileniului. Capitolul 20 a cărţi Apocalipsa afirmă clar că nu va fi vorba de mileniul până în momentul în care Domul Isus nu va veni a doua oară.”. Ce vreau să spun cu asta? Iosif Ţon are o cu totul altă părere (cel puţin aşa declara anul trecut la Portland). Deci dacă vedeţi diferenţe doctrinare la pastorii baptişti, vă invit, fraţi penticostali, să priviţi acest fenomen in ograda voastră.

  Subiect de meditaţie: Evident, paiul există-n ochiul aproapelui; dar ca să vezi desluşit să-l scoţi, inlătură bârna din ochiul tău. Valabil atât pentru baptişti cât şi pentru penticostali: inainte de a acuza pe ceilalţi de (să zicem) erezie, cercetaţi situaţia-n propria tabără.

  Cineva spunea pe un alt blog că Iosif Ţon promovează gandirea „teologică a Evului mediu.” Acest fapt sună dur dar e adevărat si deci poate fi periculos. Ideile amileniste, ignorarea Vechiului Testament, sunt cîteva aspecte.

 40. Intr-adevar, nici una dintre extreme nu foloseste. Tocmai de aceea cred ca unei gandiri sectare, ideologizate pana la delir precum cea a lui „nimeni”, trebuie sa ii raspundem cu o alta moneda, nu cu inca o abordare ideologica. Ce ziceti de: „La revedere si multe binecuvantari”? Poate ca omul s-a ratacit doar pe blogul dvs … e evident ca face parte din alt film …

 41. Dragă Dyo
  Sunt de acord cu tine, dar nici nu putem îmbrăţişa o istorie ortodoxă care îşi revendică primatul salvon asupra poporului nostru, de la Isus Chrisos până în prezent. Există argumente nu doar istorice prin care se poate dovedi originea latină a termenilor teologici fundamentali din limba noastră. Nu-i avem de la slavi ci de la Roma. Nu vreau să ideologizez istoria, dar nici s-o otodoxim.

 42. Eu nu as paria prea mult pe istoriile lui Onciul, Xenopol sau chiar Pantea, care si-au vehiculat ideile intr-un context istoric ce impunea o ideologie de rezistenta impotriva pretentiiilor maghiare. Daca il citesti pe Lucian Boia, o sa vezi ca istoria secolelor VII-XII este una atat de tulbure incat nimeni nu poate veni cu verdicte fara sa cada in ridicol. Recomand Istorie si mit in constiinta romaneasca.
  Stiati, de pilda, ca este foarte greu sa gasesti doi istorici romani care sa se puna de acord asupra suprafetei din teritoriul romanesc pe care au stapanit-o bulgarii? Unii au mers pana catre Moldova, altii chiar au negat ca bulgarii ar fi reusit sa treaca cu adevarat Dunarea …
  Ideologizarea istoriei nu ne aduce beneficii nici noua, nici ortodocsilor, asta e sigur.

 43. Toate religiile de azi s-au născut prin ruperi, sau schisme. Nu e nici o diferenţă dacă ele sunt mai noi sau mai vechi. Diferenţa o face cât sunt de aproape de Scripturi învăţăturile acelei religii. Aş putea să mă laud şi eu că religia mea are mai mulţi adepţi azi în lume decât a dumneatale. La ce mi-ar folosi? Cât de biblică este credinţa mea, este important.
  La punctul 3. Vreau să vă rog să citiţi alte istorii decât cea ortodoxă. Luaţii pe marii noştri istorici şi o să vedeţi că am fost forţaţi în ortodoxie de bulgari în timpul domniei lui Boris. Spre sfârţitul domniei lui a introdus ritul slavon adus din Moravia, patria liturghiei slave. „Discipolii lui Metodie, după moartea învîţătorului lor (885), prigoniţi de preoţii latini pentru limba naţională ce o propagau în biserică, au căutat refugiu în Bulgaria, unde Boris îi primi cu multă afecţiune şi le deschise câmpul de activitate pentru propaganda lor. Astfel Bulgaria deveni în curând centrul principal pentru răspândirea ritlului slav în ţările vecine” (D. Onciu, Papa Formosus, 1. c. p. 629-630).
  Istoricul Xenopol spune: „Românii avură deci înainte de a cădea sub bulgari o formă religioasă naţională, creştinismul latin” (Xenopol, 1. C. II. p. 115).
  Dimitrie Cantemir, în Descriptio Modaviae afirmă: „Întoarcerea Românilor de la Creştinismul roman la cel bulgar a fost datorită unei apăsări exterioare, căci nu exista nici un motiv care să fi făcut pe Români a lepăda o formă de religie pe care o înţelegeau, şi a lua pe una pentru care nu aveau nici o înţelegere”.
  Pentru o lectură mai amplă vă recomand cartea lui N. V. Pantea – Legea Strămoşească – văzută şi descrisă de istoricii români cei mai de seamă şi de profesorii de la Facultăţile de Teologie Ortodoxă (Bucureşti, Atelierele Grafice SOCEC, 1934). Am fost făcuţi ortodocşi de bulgari, apoi de greci, şi mai pe urmă de ruşi. Suntem singurul popor latin cu o religie slavă, care ni s-a impus din afară.
  4. Aş putea să vă dau o listă de eroi de-ai noştri care au fost băgaţi în închisori, bătuţi, schinghiuiţi şi umiliţi public de către co-religionarii dumneatale. Nu cred că ţi-ar fi pe plac să vezi unde duce o religie fără Dumnezeu şi depărtată de Scripturi. Sunt sigur că sunteţi un urmaş demn de astfel de strămoşi, poentru că simt că dacă aţi avea puterea lor aţi face acelaşi rău altora de alte credinţe. Şi noi venim tot de la Chistos încoace. Singura deosebire e că nu urâm pe nimeni şi nu batjocorim credinţa nimănui.
  5. Domnul Isus a luat un copilaş şi a dat o lecţie de credinţă apostolilor, spunându-le: Dacă nu vă faceţi ca un copilaş nu veţi intra în Împărăţia cerurilor. Credinţa nu este un bun material acumulat în istorie, nu este un obiect de cult, ci darul lui Dumnezeu dat copiiilor Săi. Ea este în inima omului. Nu poate fi măsurată şi nu poate fi comparată cu a altora decât prin faptele ei. Dovada unei credinţe adevărate este că ea ne ajută să ne depărtăm de cel rău, de păcat şi să trăim cu sfinţenie şi frică de Dumnezeu în lume. Eficienţa bisericii de care aparţinem în producerea şi întreţinerea unei credinţe autentice se poate măsura. Ştiţi unde? La puşcărie. Câţi sunt penticostali dintr-o sută de puşcăriaşi şi câţi ortodocşi? Luaţi-o şi altfel: Cîţi penticostali dintr-o mie sunt la închisoare şi căţi ortodocşi dintr-o mile sunt la puşcărie. Aici se vede dreapta noastră credinţă.
  7. Ortodoxia şi biserica nu vă poat salva. Dacă omul putea fi salvat prin religii, biserici, (secte cum vă place să ne numiţi), Christos Domnul n-ar fi venit să moară pe cruce. Omul este mântuit doar prin credinţa în jertfa ispăşitoare a Fiului lui Dumnezeu pe cruce. În nici un alt nume nu există mântuire, decât în cel al lui Isus Christos.
  Asupra jetfei Sale nu are monopol nici papa de la Roma şi nici patriarhul dumneatale (fie el şi de la Moscova).

 44. WoW … mi-a luat ceva vreme sa parcurg aceste discutii … Dumnezeu sa fie cu noi , cu toti ! Amin .
  Fratilor , va provoc pe toti , pe fiecare in parte sa intrati in posesia materialelor gratuite de pe http://www.rldbooks.org . Este vorba de 3 seturi de carte gratuita in care se explica foarte clar TOATE problemele aici expuse … de fapt toate se rezuma la una singura . Da , e vorba de exod .
  Exista intr-una din cartzi o schita care explica :

  CORTUL INTALNIRII = TRUPUL UMAN = EXODUL LUI ISRAEL

  Curtea de afara = trup (carne)= Egipt

  Locul sfant = suflet = pustie

  Sfanta Sfintelor = duh = Canaan

  Sa fiu scurt si sperand sa va starnesc sa le studiati , va voi scrie ca in aceste discutii , cu totii am fost in pustie (sau in curtea de afara , inainte de jertfa) … cu totii ! Pentru a lasa Duhul Sfant sa lucreze , in orice fel in duhul nostru , trebuie sa lasam sufletul (sinele) nostru sa moara . Cartile catre Corinteni sunt deosebit de „la subiect” . De asemenea , tot de acolo inspirat citez : cuvantul „viata” se traduce la fel de bine si ca „suflet” din limba Greaca si daca veti citi atenti Matei 10:37-39 ; Luca 14:26,27 ; Luca 9:23-25 :Luca 17 : 32,33 ; Ioan 12:24,25 . Va rog , inlocuiti cuvantul „viata” folosind ca inlocuitor „suflet” sau mai bine chiar ,”sine” si veti vedea ca cel rau salasluieste in firea (carne) noastra a tuturor , deoarece Adam a ales pomul cunostintei , nu pomul vietii (!!!) si ca Duhul Sfant care e in duhul nostru se lupta (s-ar lupta) pentru noi si pentru castigarea sufletului nostru daca ne-am duce sinele la cruce … Cat timp vom incerca sa luptam cu puterile noastre impotriva Pacatului (daca cititi programul de carte gratuita veti constientiza ca asa trebuie scris , cu litera mare) nu avem sanse de izbanda , dar daca-L lasam pe El sa lupte pentru noi – asta insemnand sa murim pentru lume – atunci vom birui prin El … sa nu uitati ca toti ati fcut un legamant , si indiferent de religia voastra , Duhul Sfant a luat loc in voi , e langa duhul vostru … trebuie doar sa constientizati asta si sa cereti acel Duh de intelepciune si descoperire , de care avem neaparata nevoie cu totii ! Sa nu uitam la ce am fost chemati ! Noi nu luptam impotriva carnii si a sangelui … si fiind cu totii oameni cu experienta in domeniu , stiti ca nu luptati nici cu vre-un duh marunt de patima sau cu vre-un michidutza ne’nsemnat … cred ca ar trebui sa va treaca niste friguri citind aceste randuri ! Domnul Dumnezeu , Creatorul cerului si al pamantului , sa fie cu voi . Cred ca vorbim cu totii de acelasi Dumnezeu – toti purtam si chemam Numele Lui ! Am putea oare sa il strigam acum pe Nume ? Duhul nostru striga catre El , „Tata”? Va provoc , in numele Lui sa cereti aceste materiale si sa le studiati pana in capat . Va rog .
  cu respect . Shalom

 45. PN reper de corectitudine? Daca vorbim de repere de corectitudine putem vorbi de Isus Cristos!

 46. stimate domn:
  1. recunosc ca am avut un ton nepoliticos, dar nimic din ce am spus nu este gresit;
  2. ortodoxia nu este o secta nascuta in urma marii schisme. se vede ca nu stapanesti deloc istoria bisericii (iarta-mi duritatea). biserica a fost una singura, dar CONDITIILE ISTORICE au rupt-o in doua; intr-o prima faza a fost petitia din 1054 a cardinalului Humbert, apoi au fost cruciadele, care au definitivat ruptura dintre apus si rasarit. deci nu au rezultat doua secte, cum ti-ar placea sa crezi, ci BISERICA CEA UNA S-A RUPT IN DOUA. dar iti pot garanta ca daca atunci ar fi existat internetul, sau macar trenul, cele doua parti ale lumii ar fi putut comunica, iar ruptura nu s-ar fi produs. cele doua ramuri, ortodoxa si catolica, NU SUNT SECTE intrucat tin de aceeasi traditie ce vine de la apostoli incoace, dar care au fost separate DE CURSUL ISTORIEI.
  3. mai departe, pe noi cine ne-a facut ortodocsi cu forta? este cea mai nastrusnica (sau chiar penibila) idee pe care am auzit-o. poporul roman s-a nascut direct crestin. dupa ruperea apusului de rasarit, DATORITA POZITIEI GEOGRAFICE, tara noastra a continuat traditia crestina rasariteana, adica ortodoxa. NU NE-A „ORTODOXIT” NIMENI CU FORTA, ASA NE-AM NASCUT CA NEAM. daca nu crezi, te invit sa studiezi.
  4. cat priveste pe Constantin Brancoveanu, cronicile spun ca, dupa ce i-au fost decapitati primii trei fii, cel mic sovaia. dar voievodul i-a spus: ne-au luat tara, sa nu ii lasam sa ne ia si CREDINTA (am citat aproximativ, din memorie). aceasta credinta NU PUTEA FI DECAT CEA ORTODOXA, INTRUCAT ERA SINGURA CARE EXISTA IN TARA NOASTRA. documentele istorice atesta acest fapt. iar Stefan cel Mare, poate cel mai important voievod roman, a luptat pentru ortodoxie, marturie stand toate manastirile facute de el. te invit sa le vizitezi. pentru ortodoxia noastra au murit stramosii nostri. oare au fost ei nebuni? noi suntem romani, urmasii lor, voi cine sunteti? ati aparut acum o suta si ceva de ani. istoria spune acest lucru (si, slava Domnului, sunt documente care sa ateste ce s-a intamplat in ultimele 200 de ani). voi unde erati cand Stefan cel Mare lupta pentru Ortodoxie? voi nu existati atunci. de unde ati aparut? noi venim de la Hristos incoace (cronologic). voi ati aparut de nicaieri.
  5. iarta-mi duritatea, dar veniti voi, secta de-o varsta cu bunicul meu, sa ne dati noua lectii de credinta? sa fim seriosi!
  6. Hristos ne-a avertizat in legatura cu voi. ne-a spus ca veti aparea, ne-a prevenit sa fim atenti. dar ne-a prevenit sa nu ne lasam inselati. vezi Matei 24, 23-24.
  7. poate ca voi muri spiritual, dar nu pentru ca sunt ortodox, ci pentru pacatele mele. ortodoxia ma poate doar salva, ca este credinta adevarata. pe voi ereziile nu va pot salva.

 47. Spurgeon baptist!!! A murit exclus de baptisti. Era prea mare ca sa incapa intr-o cutie atat de mica.
  Acum ca-i mort, il pot recupera. Dupa ce, dragi baptisti, i-au dat in cap pana ce l-au omorat, pot spune despre el nu doar ca-i baptist ci si cesationist si calvinist.

  Imi aminteste de soarta ce o va avea un contemporan.

 48. Domnule Condrea (Ambasadorul),
  Cum puteti sa dovediti ca ceea ce s-a scris aici sunt „minciuni”?
  Va rog sa ne raspundeti la obiect. A predicat pastorul Lewis la o audienta de 4-5000 la biserica Emanuel, asa cum scrie pe situl bisericii lui? S-au convertit in acea saptamana 800 de persoane asa cum sustine Negrut? Pai daca nu aveti argumente sa ne contraziceti si noi am deconsirat o minciuna, de ce va bagati sa-i aparati?
  Pastorul Lascau nu are nici o pica pe baptisti. Daca ar fi avut nu iar fi primit cu sutele prin bisericile pe care le-a pastorit si nu ar fi facut colecte pentru ei. Ce altceva mai clar doriti? Dar daca acum 30 de ani baptistii obisnuiau sa se comporte samavolnic si acum se comporta la fel si improasca cu noroi, sunt devina cei care ii critica?
  Cu ce tupeu veniti dvs sa cereti sa-si ceara scuze de la baptisti cand baptistii au inceput aceste atacuri marsave si nu si-au cerut scuze de la carismatici, strajeri si penticostali? Potrivit carui principiu (biblic) considerati dvs ca doar baptistii merita sa primeasca scuze si altii sa vina sa le ceara iertare? Liderii baptisti au ripostat cu duritate impotriva lui Ton si a Strajerilor dar nu riposteaza impotriva minciunii pastorului Negrut ca s-au convertit 800. Nu s-au convertit nici 100 in saptamana aceea, cifra de 800 este o minciuna crasa. Daca vreti sa ne contraziceti si sa demonstrati ca aceste afirmatii sunt calomnii (calomnie e un lucru neadevarat) va rog sa veniti cu un articol in care sa scrieti sus si tare ca ce scrie pastorul Lewis, citandu-l pe Negrut se apropie cat de cat de adevar. Nu mai ai voie nici sa arati ipocrizia celor care ii macelaresc public pe fratii nostri ca si apar indivizi ca Ambasadorul care-ti spune ca ar trebui sa ne cerem scuze de la ei. Scuze pentru ce anume? Spuneti punctual ce anume nu e adevarat din ceea ce li s-a pus in carca baptistilor. Daca spuneti ca „nimic”nu e adevarat, veniti cu o alta minciuna si mai grosolana. Noi, consideramc a minciuna este o mare „erezie”. Negrut se pare ca nu e de aceeasi parere.

 49. Dacă dumneata care te numeşti „eu, nimeni altcineva” ai încerca să-ţi cunoşti istoria cea adevărată a credinţei dumneatale, n-ai fi atât de curajos în afirmaţiile pe care le faci. Pe lângă lipsa de politeţe şi bune maniere (pe care se vede clar că nu le ai) – produsul religiei dumneatale vechi şi istorice – prezinţi o ignoranţă crasă a istoriei bisericii. Ortodoxia dumneatale a fost şi ea o sectă născută prin marea schismă. Ar trebui să cunoşti măcar istoria ţării noastre, ca să vezi că n-am fost noi chiar atât de ortodocşi, pânâ când ne-au făcut alţii aşa cu forţa. Eroii de care aminteai erau în primul rând creştini, apoi patrioţi şi n-au murit pentru că erau ortodocşi. După câte te citesc, dumneata vei muri spiritual sigur pentru că eşti ortodox. Dacă nu eşti mort deja.

 50. Frate Laviniu,
  Nu sunt apărătorul nimănui. Am doar câteva specificații obiective zic eu: apicultura e o problemă de etică situațională în care nu are rost să intru. Pentru asta există manualele de etică. Pe lângă aceasta, știu că băiatul a fost exmatriculat din păcatul lui, dar vă asigur că au existat alte exmatriculări făcute la cald și fără argumente solide. Asta e tot ce am de adăugat și de corectat, despre aprobarea sau negarea restului înțelegeți dvs. ce vreți. Am scris un comentariu mult mai lung și l-am pierdut. Nu mă mai repet.
  În problema Iosif Țon, nu știu cât de mult s-a implicat Paul Negruț. Au fost alții mai degrabă mai activi. Greșeala baptiștilor a fost că nici nu au încercat măcar să-și susțină dintr-o perspectivă doctrinară punctul de vedere. Din comoditate, lene, prea siguri de dreptate și din cauza subestimării și nesocotirii așa numitului eretic (nu găsesc ghilimelele :)) au acționat deplorabil. Metoda de abordare a fost… neeficientă (luați-o ca pe un eufemism, deci puneți cuvântul la puterea -10).
  Nu cădem cu toții de acord asupra unor doctrine, dar știu că noi toți căutăm adevărul. Tot ceea ce-mi doresc este să fim deschiși la dialog, învățând împreună și ancorându-ne credința și practica în cuvântul lui Dumnezeu. Îi iubesc pe frații mei penticostali și pot învăța multe de la ei. Am colegi penticostali alături de care pot avea părtășie minunată cu Dumnezeu. În același timp sunt aspecte ale doctrinei lui Iosif Țon și ale străjerilor pe care nu le aprob. În ce privește darurile Duhului Sfânt cred că Dumnezeu le dă pe toate și Bisericii sale nu i s-a amputat niciun braț sau picior, deci nu sunt cesaționist, dar am văzut prea multe biserici rupte, familii învrăjbite, relații rupte din cauza neînțelegerilor doctrinare. Cred că cea mai bună modalitate de rezolvare a problemelor dintre baptiști și penticostali este luarea Scripturii și înțelegerea ei pe baza argumentației duhovnicești prin rațiunea pe care ne-a oferit-o Dumnezeu. Am făcut un amplu studiu asupra vorbirii în limbi și o parte din concluziile mele sunt aici:
  http://beniamincruceru.wordpress.com/2011/02/17/aproba-pavel-vorbirea-in-limbi-in-rugaciunea-particular-comuna-3/
  Știu, diferă de perspectiva multora, dar asta este înțelegerea pe care o am. Dacă împreună putem ajunge la alte concluzii folosind rațiunea primită de la Dumnezeu sunt mai mult decât bucuros să înțeleg adevărul altcumva.

 51. Nu aveţi dreptate în ceea ce spuneţi. Nu-i urăsc pe fraţii mei de nici o culoare doctrinară. Problema Dvs. este că nu puteţi accepta nici o critică din partea nimănui. Urmăriţi, vă rog, comentariile negative la adresa unor fraţi baptişti, vin tot de la baptişti.
  Eu n-am trecut de la baptişti la penticostali. Când m-am întors la Domnul m-am întors într-o biserică penticostală. Părinţii mei au trăit experienţa neplăcută a scoaterii afară. Din nefericire eram prezent şi această traumă a lor a contribuit mult la concluziile mele ateiste din anii aceia.
  Refuzul pastorilor baptişti de a aceepta lucrarea Duhului Sfânt nu mă face să-i urăsc. Mă doare sufletul pentru ei.

 52. Motivatia chiar a spus-o mai sus fratele Lascau. „Am fost scoşi afară public, în plin “serviciu divin”.” din biserica baptista. De atunci i se trage necazul pe cultul baptist. Probabil ptr dumnealui cultul baptist e mai mult ca un dusman.In biblia mea scrie sa dam dusmanului nostru sa bea cand ii e sete si paine cand ii e foame.
  Sau sa intoarcem si celalalt obraz cand suntem palmuiti. Ma gandesc ca trecerea dumnealui de la baptisti nu prea i-a ajutat in ceea ce priveste bunele relatii cu fratii lui de credinta baptista.

 53. singurele culte care se pot numi BISERICA sunt doar doua: ortodox si romano-catolic. iar biserica ortodoxa are un ascendent, intrucat a pastrat credinta apostolica neatinsa. voi, ceilalti, sunteti doar niste secte bizare, paraziti la umbra bisericii adevarate. noi, ortodocsii, suntem de 2000 de ani. avem reprezentanti de seama: Ioan Gura de Aur, Vasile cel Mare, Grigorie Palama etc. Voi unde erati in secolul patru? (Pardon, voi atunci nu ati existat.) Voi (secta voastra) aveti o varsta egala cu a stra-strabunicului meu. si mai puteti avea pretentii? noi suntem de la Hristos incoace. voi de unde ati aparut? nu aveti dreptul sa va numiti crestini, intrucat nu aveti CONTINUITATE de la Hristos. stramosii nostri au fost ORTODOCSI. Constantin Brancoveanu si fiii sai au murit din cauza ca au fost ortodosci, nu din cauza ca erau… sectari. sectele voastre nici nu existau atunci. si mai veniti voi cu pretentia de a fi biserica? vai de capul vostru, sectari penibili! faptul ca sunteti atat de multe secte si minisecte arata ca sunteti batjocoriti de diavol, care foloseste metoda DIVIDE ET IMPERA. v-a rupt de Biserica si va joaca cum vrea el. mi-e mila de voi!

 54. Stimate frate Condrea
  Comentariile negative al adresa Uniunii baptiste le fac baptiştii. Lucrul acesta dovedeşte că în mijlocul Dvs. este o tensiune deosebită care se naşte din reacţia dură faţă de procesul de reînoire spirituală pe care îl face Dumnezeu în zilele acestea.
  Nu pot verifica nici o postare indiferent că este pozitivă sau negativă la dresa cuiva. Nu am cum. Nu postez acele comentarii care atacă personal şi brutal oameni. Când sunt sesizate nereguli şi abuzuri, cred că ele pot ajuta pe cei în cauză să se lepede de ele şi să se pocăiască. Cred că este bine să auzim şi lucrurile negative din viaţa noastră ca să ne corectăm.
  Când cineva este atacat de vre-un comentariu, sunt criticat că l-am postat. Când nu postez un comentariu sunt criticat că fac cenzură.
  Este destul de greu să faci o selecţie obiectivă a comentariilor. Singura modalitate să nu mai primesc reproşuri, ca acesta al Dvs. este să nu mai public nici un comentariu. Faptul acesta însă exclude dialogul şi transformă blogul într-un monolog.
  Mă rog şi eu ca Domnul să-mi dea lumină în selectarea comentariilor şi multă înţelepciune tuturor să scriem ceea ce trebuie şi să învăţăm din criticile altora.

 55. Frate Lascău,

  sunt mâhnit de ceeea ce citesc aici. Și nu înțeleg care vă este motivația atunci când murdăriți prin comentariile aprobate pe baptiști? Dacă doriți să găzduiți pe blogul d-voastră acuze, calomnii și minciuni despre baptiști, vă rog să o spuneți clar și sincer.

  Aștept din partea d-voastră să vă cereți iertare pentru lăsarea unor comentarii care au denigrat cultul baptist, din care și eu fac parte și mă simt ofensat de minciunile grosolane postate pe blogul acesta!
  Mă veți întreba care minciuni? Minciuni despre unii pastori baptiști dați cu numele aici și despre care se spun bazaconii!
  Ați verificat acele acuze înainte de a le posta?

  Să vă dea Dumnezeu mult har și călăuzire.

  cu respect, pastorul baptist Adrian Condrea

 56. Frate Lascau,Biserica Betel din Timisoara a devenit un bastion al fundamentalismului baptist dupa ce cei 3 pastori Sami Tutac .Alex Neagoe si Petru Bulica au interzis grupele de rugaciune de miercuri si sambata pe motiv ca nu corespund „etosului ” baptist(folclorului si traditiei baptiste).Sunt mult mai bine vazuti fratii care merg la fotbal si la teatru si cinema decat cei ce se roaga(prezbiterii in majoritate nu vin la aceste grupe de rugaciune) si au luat decizia ca ora de rugaciune de la9 la 10 de duminica este facultativa si ca atare nu vin aproape nici unul pentru ca nu este in programul bisericii.In aceste conditii nu ne miram ca Fratele Ton este „interzis” la Betel Timisoara .Este inceputul unei perioade de vanatoarede vrajitoare din interiorul bisericii.In plus Biserica Baptista este supusa politic actualului regim din momentul in care Secretarul Uniunii Baptiste Ionel Tutac s-a prezentat la Basescu inainte de alegeri si l-a asigurat ca intreg Cultul Baptist la dispozitia sa .Asa ca nu ne asteptam la nimic bun de la cei ce ne conduc.Singura speranta a noastra este la Domnul pentru ca Biserica este a Domnului si oamenii sunt trecatori.

 57. Si eu care credeam ca asociatia „Adunările lui Dumnezeu din România” vin din cultul penticostal. Sau si aia erau baptisiti ? Pe miscarea dizidentilor care au iesit si Cultul Penticostal nici nu ii mai pun la socoteala. Ca sa nu-i stric zambetul domnului Cristian Ionescu.

 58. Va invit sa ascultati melodia de la linkul de mai jos:

  Cei care canta sunt de la Oastea Domnului. Aceasta e o miscare de trezire in biserica ortodoxa, la fel cu sunt Strajerii in cadrul biseicii baptiste.

 59. Cineva a pus o intrebare foarte serioasa aici. Pastor Lewis face o afirmatie care se poate verifica si dovedi ca este o minciuna.
  http://pastorlewis.blogspot.com/2011/01/thank-you-for-your-prayers-to-god-be.html
  Chiar s-au „predat Domnului” 800 de persoane in acea saptamana? Hai sa fim seriosi?
  Il invit pe Daniel Chiu sa ne spuna ce parere are despre fundamantalistii mincinosi?
  Am dat print screen la acest articol pt ca ma astept sa-l retraga de pe blog.
  Pastorul Lewis este prieten bun cu Paul Negrut si el spune ca informatia a primit-o de la Paul Negrut. Avem doua posibilitati aici:
  1. Paul Negrut minte si in acest caz actiunile lui de a pune la punct pe cei care nu respecta „doctrina” e una fariseica.
  2. Pastorul Lewis minte si in acest caz Paul Negrut recomanda tuturor bisericilor sa nu colaboreze cu „baptistii carismatici” dar el colaboreaza fara probleme cu „baptistii mincinosi”.

  Asteptam in continuare ca Paul Negrut sa retraga ordinari, sa suspende, sa-si bata joc de parintii studentilor in predicile lui, sa pretinda ca e reper de corectitudine.

  Daca Paul Negrut minte sau colaboreaza atat de aproape cu „frati mincinosi”, atunci e normal sa punem sub semnul intrebarii legitimitatea morala cu care acesta si acolitii sai ii ataca fara rusine pe baptistii carismatici, care nu au alta vina decat aceea ca cred toata Scriptura si nu accepta teoria cesationista promovata de catre unul care s-a convertit printr-o experienta care demonstreaza clar falsitatea teoriei cesationiste.

 60. Pentru Alin C.
  Nimeni nu contesta faptul ca ai fost sef la facultate si esti un bloger de succes.
  Am citit pe blogul tau ca te bucuri cand un evanghelic isi deschide un blog (spuneai ca fiecare evanghelic ar putea avea un blog). Asadar, cand un pastor isi deschide un blog, nu cred ca e bine sa sari imediat la gatul lui si sa-l critici ca nu respecta toate regulile din blogosfera. Trebuie putina rabdare si sa-i incurajam ca au venit in randurile blogerilor evanghelici. In alta ordine de idei, am citit comentariile de mai sus si nu am gasit nicaieri numele tau pomenit de „comentatoarea VioricaO” (poate nu le-am citit cu atentie pe toate). E drept ca dumeaiei a sarit ca musca-n lapte sa-l apere pe Negrut si sa-l atace pe Lucian C. Aceasta doamna si-a spus punctul de vedere dar au fost validate mai multe comentarii aici care au combatut-o. Daca ar fi fost validate doar comentariile ei si nu erau admise si cele care o contrazic, as fi zic ca nu s-a procedat corect. Cred ca a fost clar pentru toata lumea ca ceea ce spune dansa nu sta in picioare. VioricaO ne spune ca LucianC. avea pareri diferite decat majoritatea bisericii iar apoi il acuza ca si-a dat demisia. Se stie ca cei de la Uniune i-au retras ordinarea. Pentru ce i-au retras ordinarea? E clar ca nu pt ca si-a dat demisia ci tocmai pentru „opiniile lui” care nu cadreaza cu cele ale lui Negrut, creierul acestor operatii de speta joasa. In sadismul ei, VioricaO ar fi vrut sa-l vada „executat” de catre „mai marii norodului”. Ea nu poate sa admita, cum sa plece el inainte ca ei sa-i puna pistolul la ceafa „in Numele Domnului”?

 61. Vizavi de cele 3 ipoteze enuntate in comentariul anterior, vreau sa precizez urmatoarele:
  1. Cei care le aplica nu cred ca au un temei biblic si nu aplica aceste „sanctiuni” fara partinire. Asa cum s-a aratat in alte comentarii, intre baptisti exista mai multe „invataturi” contradictorii, nu doar diferenta dintre dvs si baptistii carismatici. Aveti baptisti arminianisti, baptisti calvinisti, baptisti care accepta predestinarea, altii care predica impotriva predestinarii. De asemenea, intre Paul Negrut si Daniel Chiu exista mari diferente teologice, nu doar aceea privind „doctrina mantuirii”. Ii dau ca exemplu pe cei doi pt ca ei ataca cel mai dur miscarea carismatica „in numele Adevarului suprem al Scripturii”. Cu ce tupeu pot acesti oameni sa pretinda ca apara doctrina cand intre ei sunt atat de mari diferente teologice si totusi nu se considera „eretici” reciproc. E clar ca unul din ei este eretic. Totusi, baptistilor sau Uniunii dvs nu le pasa. Ii intereseaza insa in mod excesiv de „baptistii carismatici”. Prin urmare atitudinea lor nu este una nepartinitoare (cum cere Scriptura) ci este una discriminatorie, necrestineasca. Ma mir cum unii vin si ne spun ca ce avem cu acesti fundamentalisti ca doar nu Negrut mantuie. Desigur, el nu mantuie dar prin actiunile lui publice, discriminatorii, nebiblice, ii face pe unii sa cada de la credinta. Unul dintre profeti spune „Tacand faceti voi dreptate?”.

  In plus, confuzia atinge cote exorbitante cand te gandesti ca Paul Negrut s-a converit printr-o experienta carismatica iar acum loveste cu bocancii in crezul carismatic.
  Daca vreun penticostal var spune ca aude voci (comunicare directa cu Dumnezeu) ati spune imediat ca este eretic. Ei bine, Paul Negrut sustine ca a auzit o voce care i-a dictat tot subiectul de la examen. Oricat de multa incredere ati avut in Paul Negrut, dar un om cu discernamant isi pune urmatoarele intrebari: Daca minunile au incetat, sa fi incetat odata cu Negrut? Sau astlfel de experiente sunt posibile doar la oameni ca PN? Cum se face ca el s-a convertit printr-o experienta carismatica (penticostala, daca vreti) iar acum dintr-odata imbratiseaza teoria cesationista? Imi pare rau ca nici unul dintre acesti baptisti fundamentalisti nu raspund concret la aceste intrebari dar vin sa dea calificative si sa ne spuna ca nu ar trebui sa ne bagam, sa-i lasam pe fundamentalisti sa-i macelareasca public pe cine vor si cand vor (alesi pe spranceana) in numele prea-sfantului statut al Uniunii… Se pare ca cei care sunt ortodocsi si trec la baptisti, vor trebui sa lase sfanta traditie si sa imbratiseze „prea-sfantul” regulament al Uniunii Baptiste din Romania, impus de catre „infailibilul” Paul Negrut.

 62. Stimate domnule Dumitru Muresan,
  Am inteles ca dvs o tineti sus si tare cu „statutul Uniunii Baptiste”. Totusi, e mai important „statutul” sau Cuvantul lui Dumnezeu? Ce anume prevaleaza cand cele doua sunt in conflict? Ca observator neutru la toata aceasta tarasenie megalomana de excluderi, suspendari, puneri sub disciplina, exmatriculari si altele, pot sa va spun ca pana acum am gasit doar trei ipoteze vizavi de motivatia acestor actiuni:
  1. Cei care le aplica sunt sinceri si corecti. In acest caz pentru actiunea lor trebuie sa existe temei biblic si principiul acela trebuie aplicat fara partinire (discriminare).
  2. Cei care aplica aceste „sanctiuni” sunt religiosi fanatici sau „sinceri gresiti”. In acest caz cei care le aplica ar trebui sa fie nepartinitori si la fel de intorentanti cu toti cei care au un crez diferit de al lor.
  3. Cei care emit astfel de „pedepse” sunt farisei fatarnici. In acest caz exista o inconsistenta in aplicarea principiilor iar credibilitatea celor care le aplica este una discutabila, indiferent ce functii detin acesti „legiuitori”.

  Atacurile pastorului dvs (Negrut) au fost concetrate din cate stiu doar impotriva unei categorii de „deviatii de la linia baptista”. Nu am gasit nicaieri pe net vreo luare de pozitie atat de vehementa impotriva altor categorii de „abateri” de la doctrina baptista. Daca pt dvs, care sunteti baptist (fundamentalist) din tata-n fiu, atacurile acestea dure par normale, pentru noi, ceilalti, ele par extrem de bizare. Vizavi de „supunerea” fata de biserica baptista mama, permiteti-mi sa va spun ca trebuie sa studiati putin istoria. Toate miscarile de reforma au fost considerate „nesupunere fata de biserica mama”. Inclusiv miscarea baptista. Pt biserica traditionala, miscarea baptista reprezinta o dovada de nesupunere fata de autoritatea Bisericii. La fel reprezinta si pt biserica baptista, alte misc ari de trezire care au aparut mai recent.
  Imi pare rau cand reprezentatii dvs folosesc tot felul de siretlicuri pentru a discredita aceste reforme. Daca exponentii baptistilor ar initia astfel de „reforme”, nu ar mai fi cazul ca cineva sa se rupa de biserica baptista. La fel cum in economie, sanatate, educatie, toti suntem de acord ca sunt necesare reformele, la fel sunt necesare si in religie. „Reforma” nu este altceva decat o reintoarcere la inceput, la crezul biblic.
  La fel cum bisericile istorice (catolica si ortodoxa) au introdus pe parcurs tot felul de „traditii” si „obiceiuri” si pe acestea se pune un mai mare accent decat pe Scriptura, la fel Uniunea dvs a introdus tot felul de reguli, legi, regulamente „statutare” care adesea innabuse adavarul si aplica masuri discriminatorii impotriva unor oameni nevinovati (din punct de vedere biblic).

 63. Sa nu credem ca nu exzista exoade …in fiecare cult exzista dupa cum si in fiecare padure se gaseste uscaciune !!Dar inca nu s-a aprins chibritul pentru unele ca sa apara pompierii si jurnalistii sa deschida subiectul!!!Si vai ,vai mare se va ridica pentru multi care detin pretentii,nu doresc sa se smereasca si de faptele firii sa se caiasca,incerchind ca legea sa o ocoleasca!!!!!!Se vede ca multi nu au rezistat stralucirii lumii si ispitei lui Satan si noul exod pe multi ia cuprins si le este frica sa nu fie descoperiti!!!Mai mint ,mai inshala si le este frica sa ishi ceara iertare!!!Dar sa nu uitam ca si poporul Israel a ajuns intr-un exod si prin deshert a calatorit.Si in loc de 40 de zile au calatorit 40 de ani si cei ce au mintit si murmurat si pe Dumnezeu au inshelat ;Ce au chistigat?Oare azi nu este la fel cu cei ce mint ,inshala si mindrii se afisheaza si in predici se expun?Oare toti acestia nu ajung la un exod??

 64. Frate David, presupun că n-aţi fost ironic făcînd aluzie la comentariul meu de mai sus. Nu e sigur că cine părăseste cultul baptist, automat trece la penticostali. (in acest sens verificaţi cazurile prezentate video la http://www.radiounison.ro ).
  N-aş zice că-n trecut eram ateu, că nu ştiam de nici o religie dar am avut contact cu Hristos şi să zicem lumea Lui datorită unor penticostali care făceau repetiţie muzicală zilnic pe-aproape de mine şi noutatea, disciplina muzicii, m-a făcut curios. Istoria e lungă. Oricum, am mers la adunare penticostală cinci ani singur şi-n anonimat. Am auzit că la baptişti este mai degrabă spectacol aşa că am ignorat orice alt cult, de altfel, eram mulţumit să merg duminica la adunare unde Hristos este iubit şi proclamat. Nici vorbă să fiu indoctrinat de penticostali, din contra, fără să ştiu, educaţia zilnică a inceputului de drum am primit-o mulţi ani de la Trans Word Radio, corespondam des cu fratii Iancu Moscovici şi Nicu Vandici. Acum frecventez adunare baptistă (nu că m-ar interesa vreo politică religioasă) şi, frate David, vă spun sincer că nu m-am gîndit la vreun „exod” şi, neavînd atribuţii eclesiale, nu este vreun motiv să fiu exclus sau cercetat de cei ai lui Paul Negrut. Nu-mi vine să cred că Dinsul ar avea stofă de vanator de eretici, n-are de ce să facă această meserie deoarece atribuţiile-i sunt Studiul Biblic şi ce ţine de aplicarea Bibliei. Sunt de acord cu mărturisirea de credinţă baptistă, am afirmat doar că nu-i completă. Nu sunt de acord cu toate aspectele practicii penticostale, dar s-ar putea să mă fi-nşelat nişte teorii populare, neoficiale, aşa că, dacă parcurg textul mărturisirii de credinţă penticostal, vă pot spune dacă sunt sau nu de acord să migreze baptiştii la penticostali, deci sfatul dumneavoastră, frate David, trebuie bine chibzuit.

  Expresia „Exodul din UB” baptiştii au interpretat-o nu după DEX ci după Exodul evreilor din Egipt. Maptistii vor să ştie de la fratele Peia cum a fost in Egipt şi ce a făcut Faraon (Paul Negruţ). Trebuia să precizaţi de la-nceput că termenul romanesc „exod” nu implică prezenţa Egiptului opresiv sau a dictaturii Faraonului. Trebuia să scrieţi simplu, „ieşirea din UB”, dar cine să ştie ce avea să declanşeze acest articol?!

  Frate LAscău, de ce era „important” acest articol, şi pentru cine?

 65. Deci pina la urma frati Baptisti ,haideti cu toti la frati Penticostali ,citim si
  1 Corinteni 14 il rugam pe Dumnezeu sa ne ajute sa practicam acest capitol,nu ne mai laudam cu diplome si licente caci acum si penticostali le au,.Daca tot cite un frate ,o biserica trece la Penticostali,nu-ar fi mai usor?ne stringem lucrurile daca fr Negrut nu vrea sa vina il lasam ,si ii spunem :Noi te asteptam dincolo…
  La urma urmei riurile mici tot in fluviu ajung si de acolo in mare[in mare sintem toti o apa[cind va veni Hristos ,El va sti din ce riu am venit si ma gindesc caci se va intimpla cuvintul pe care Penticostali il predica:Daca nu ai Duhul lui Hristos nu esti al Lui.ACOLO VA FI ALEGEREA FINALA[ aici tras foc la oala noastra]

 66. Frate Petrica, ar trebui de luat atitudine. Fratele Daniel Branzei nu este cesationist. Pe unii din CB ar trebui sa-i alarmeze. Presupun ca va este prieten, toata stima si tot respectul, dar slujitorii ar trebui sa fie echidistanti. Si eu sunt penticostal, si sunt de partea tuturor 🙂 nu se poate, dar incerc. http://www.roboam.com/predici/vorbirea_in_limbi.htm

 67. Asa-i frate Silviu, aveţi dreptate; am spus că din punct de vedere politic, Paul Negrut are dreptate. I-a dat afară pe cei ce nu respectă linia doctrinară a partidului. Din punct de vedere Biblic insă, este o altă poveste. După cum aţi văzut din comentariul fratelui Joldeş C, baptiştii scot din Biblie ceea ce nu potriveşte politicii de partid. Ce pastor baptist a predicat vreodată din 1 Corinteni 14? Mai demult Uniunea Baptistă l-a avertizat pe Viorel Candreanu că se apropie prea mult de doctrine penticostale. Si pastorii penticostali au divergente teologice. Cei plecati sau exclusi de la baptisti (gen Iosif Ton) au fost exclusi nu din cauza vreunor teorii diferite ci din cauza indemnului la a practica ceea ce gandeşte. La baptisti, Biblia mai mult se discută, nu se practică in totalitate. Penticostalii, dacă au citit despre darurile Duhului, au trecut de la teorie la fapte. E normal ca acolo unde se admit (să zicem) proorocii sau vindecări, să se strecoare si din cei falsi (vezi cazurile Ieremia, Mica fiul lui Imla, Ezechiel, si alţii) nu au respins proorocia pe motiv că-s inconjurati de impostori. Ori tocmai cazurile de falsori sunt speculate de baptisti. Am auzit un pastor baptist care ziceai că-i specializat in falsori penticostali si predica dînsul energic contra „ereziei” penticostale. Soră VioricaO, ce-ai face dac-ai auzi că Vladimir Pustan este penticostal?… I-am spus unui pastor baptist că-mi place cum predică Vladimir Pustan, credeam că se va bucura să asculte un om al lui Dumnezeu, dar, surpriza, mi-a zis că dacă-i penticostal, nici nu vrea să stie de el. Asta nu inseamnă că penticostalii sunt eretici, nici că baptistii ar fi contra penticostalilor, sunt cazuri izolate de fundamentalism baptist, dar nu generalizez.

  Toti cei ce ne-am pus nădejdea salvării in ISUS HRISTOS si ne-am propus sincer să-L urmăm, să fim ca fraţii.
  Post scriptum: Nu sunt pastor, nici nu mă interesează funcţii eclesiale, nu-mi place să predic, deşi fac asta rar si ca să zic asa, dacă-s impins de la spate. Responsabilitatea de a da invăţătură despre cele Divine este prea serioasă, că un pastor sau predicator va da socoteală Domnului de isprăvnicia lui. Oricum, n-am studii teologice, asa că, vorba lui Elihu din Iov 33:7.

 68. SUNTETI PENIBILI NU ALTA ,IN CINE CREDEM NOI IN TON, IN NEGRUT SAU MAI STIU EU CINE SAU IN CRISTOS ISUS ,CE SUNTEM ROBOTI CA ATUNCI CAND MERGEM LA BISERICA CU TARE BAPTISTA SA NE COMPORTAM INTR-UN FEL IAR CEI DE ALT MODEL MERG LA BISERICA PENTICOSTALA SE COMPORTA INTR-UN ALT FEL
  UCENICII DOMNULUI AU FOST ADVENTISTI PENTRU CA TINEAU SABATUL EVREIESC ,AU FOST PENTICOSTALI PENTRU CA AU FOST BOTEZATI CU DUHUL LA CINZECIME ,AU FOST BAPTISTI PENTRU CA AU FOST BOTEZATI SI BOTEZAU CU APA ,ACUM JUDECATI SINGURI CE VREAU SA SUGEREZ
  DOMNUL NU A INFIINTAT NICI O RELIGIE NICI DENOMINATIUNE NOI LEAM INFIINTAT PE TOATE SI INCERCAM SA TRASAM LIMITE LUI DUMNEZEU SLAVIT SA FIE NUMELE LUI AMIN!

 69. dece suntem noi pocaioti asa cum scrieti in comentari..
  eu zic ca suntem rai toti.dar mai ales cei ce nu se supun
  codduceri biserici si a uniuni.
  un statut trebuie respecta dce cuvntul domnului
  cat despre exodul din articol e tendentios si nociv.
  dela inceput a fost asa cum inca nu sa terminat
  cu cei care au fost supusi la disciplina si la oprire.
  dar dela inceput aceasta grupare care se numeste penticostala..

  a fost o grupare care nu sa supus biserici si au plecat, a fost gruparea
  desbinari in multe biserici baptiste.si daca au plecat ei nu sa-u pocait..
  da eu sunt baptist original putea puteam su umblu si eu dintrun loc in traltul dupa
  mantuire dar mntuirea e data de domnul isus.
  nu-i bine sa ne despaartim dca-i o credinta un botez si un singur domn//
  domn domn numa-i e-l e domn.noi toti suntem frati dece sa nu ne unim si dece sa faceti multi sateliti.ca nu sunt doar un fel de penticostali.ci mai multe ca caracter si crez.cat despre fratele laviniu tare mult te indreptatesti dar decate ori ta-i zis tatalnostru astazi..multa pace si fratelui cristea alin care-i tot un frate cu laviniu..!

 70. „Hai la Lupta cea mare fratii pe frati sa ne unim ( ranim)……? prin noi s-o faurim ! ? ”
  Matei 15 :12-14 , 23 : 13 -15 …..

 71. Domnule pastor Petru Lascău,

  Răspunsul dvs. nu este doar uimitor, ci inutil (am folosit acest cuvînt în locul altuia pe care probabil l-ați fi considerat jignitor).

  Cum adică am dreptate? La ce vă referiți? Că eu nu am spus să interziceți ORICE COMENTARIU! Nu văd legătura între ceea ce am spus eu (și considerați că am dreptate) și această formulă exagerată a dvs.

  În treacăt fie spus, aceasta este o tactică binecunoscută a lui Marius Cruceru: sare dintr-o extremă la alta.

  Și nu rămîne la subiect. Cum nici dvs. nu ați scris despre subiect: comentatoarea VioricaO a mințit și nu e prima dată, iar dvs. găzduiți minciună în spațiul public pe care îl administrați. (Dacă aveți oarecare lectură din blogosfera evanghelică, atunci ar trebui să știți deja că eu nu mă bag în orice polemică, nu la orice nivel, și inițiez de obicei polemica publică atunci cînd am argumente clare – de exemplu: Marius Cruceru a zis cîndva că nu există cuvîntul mogul în DEX. Eu nu a trebuit decît să spun: Nu e adevărat! Există în DEX! Se poate verifica. Întrebarea e: de ce doar eu fac astfel de interpelări? De ce nu altcineva i-a atras atenția asupra greșelii sale arogante? Deja ăsta e alt subiect: comoditatea evanghelică.)

  Mi-ați pus două întrebări.

  Nu sînt convins că într-adevăr doriți răspuns la ele. Mi se par a fi retorice.

  Vă rog să-mi scrieți, aici, sau în privat, dacă chiar doriți să răspuns la cele două întrebări.

  S-ar putea să fie răspunsuri scurte (cîndva poate o să aflați că numai de polemici nu-mi ardea mie în acești ani, cînd am cu totul alte priorități și infernul meu privat), s-ar putea să ne ciondănim vreo cîțiva ani, cum mi s-a întîmplat cu Marius Cruceru.

  Îmi exprim speranța că ați observat totuși că vă respect și mă adresez cu respect, cel puțin aici (poate că eu am învățat ceva din lecțiile trecutului).

  De asemenea, trag nădejde că aveți un cîmp cognitiv suficient de amplu pentru a observa cu ce mă ocup eu în viață.

  Dumnezeu să vă binecuvinteze!

  Dar mai ales pe mine. 🙂

 72. Se pare ca a inceput ” baptistiada” 2011 cu tot tacimul, insulte , minciuni , juraminte, artilerii, dezgropari de morti.

  Numai Jiji Becali mai lipseste( ca” Cel mai iubit dintre baptisti, seful de: grupa, de an, de bloguri,( Cham)pionul Alin Cristea, se pare ca este la post… )

  Baptisti oricum nu sint ei multi, da se pare ca au probleme multe.

  Asa de multe ca nu le mai incape blogurile baptiste, tre sa invadeze si pe cele penticostaliste

  Unu , Laviniu, il cheama pe Chiu la duel… bloghistic, in direct auzi..

  Nu e usor, ca unii sint cavinisti iar alti arminianisti, altii cesasionisti , iar alti carismatici, unii sint din neam nobil ( Lancaster) , alti doctori

  Probleme mari

  Acuma se pare ca se leaga si de o sora, o face mincinoasa,.

  Da ce sai faci, nu scrie nici unde ca femeia nu are voie sa bloguiasca..

 73. Domnule Alin Cristea
  Cred că aveţi dreptate. Ar trebui să interzic orice comentariu pe blogul meu.
  Nu ştiu în ce constau gafele la care vă referiţi. Mă feresc să postez lucruri urâte şi atacuri la persoană. Comentariul Dvs. de exemplu, conţine cîteva jigniri personale la adresa lui VioricaO. Ar fi trebuit cenzurate?
  Nu cunosc greşelile altor bloggheri ca să învăţ din ele. Poate că trebuie să le comit şi eu ca să învăţ. Oricum, sunt gata să învăţ.
  Am doar numai câteva luni de când mi-am deschis acest blog. Să iau modelul lui Marius Cruceru care are atâta experienţă de blogging?

 74. Comentatoarea VioricaO vorbește prostii. Ignoranța este una dintre bolile larg răspîndite în rasa umană pentru care încă nu s-a făcut vaccin la prea multă lumea.

  Dacă e aceeași comentatoare VioricaO care anul trecut a afirmat în Mahalaua Vindecătorului că eu aș fi fost exmatriculat de la Universitatea Emanuel, nu e de mirare că mai trage o minciună, de data asta la adresa lui Lucian Ciupe.

  În postarea Dez-Mințiri (6/2010) din 3 februarie 2010 de pe blogul România Evanghelică am demascat minciuna comentatoarei VioricaO, precizînd clar: Am absolvit Institutul Biblic Emanuel, cum se numea atunci, în 1999, cu cea mai bună medie, alături de Lucian Ciupe (din cîte îmi aduc aminte), din grupa de teologie baptistă.

  Dincolo de discuțiile prostești și răutăcioase care se poarte UNEORI în blogosfera evanghelică (DOAR pe cîteva bloguri evanghelice, NU pe majoritatea celor 1.000 de blguri evanghelice), e de reținut următorul fapt: VioricaO încearcă să discrediteze doi din cei mai buni studenți din cea mai bună perioadă din istoria de 20 de ani ai Universității Emanuel din Oradea.

  Și eu și Lucian Ciupe nu am apărut din senin (și nu dispărem din memoria colectivă cînd vreau mahalagioaicele), sîntem cunoscuți de un număr mare de evanghelici, mulți dintre ei știind destule despre noi ca să nu fie induși în eroare de dezinformațiile care apar la adresa noastră.

  Mai mult, pentru istoria evanghelicilor din Oradea (și din România), e de reținut că cei mai buni / populari studenți din cea mai bună perioadă din istoria de 20 de ani a Universității Emanuel au făcut parte din Biserica Baptistă Providența:

  – Paulian Petric, șef de promoție 1998, cred că a fost șef de grupă la Teologie pastorală, a fost pastor asistent la Biserica Providența în perioada de vîrf din scurta istorie, dar bogată în evenimente, de 15 ani a Bisericii Providența.

  – Lucian Ciupe, șef de grupă la Teologie Pastorală promoția 1999, pastor la Biserica Providența în ultimii ani

  – Alin Cristea, șef de grupă (și șef de an) în 1995-1996 laTeologie Pastorală promoția 1999, editor al revistei electronice Confesionala (8 ani), „cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România” (Mihai Chiriguț, 2006), „Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spaţiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007), „merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion” (Mihai Ciucă, 2007), „cel mai vizibil evanghelic român de pe internet, cu cea mai mare longevitate în mediul virtual” (Răsvan Cristian Stoica, 2010)

  – Dan Mierluț, șef de grupă promoția 2000

  Desigur, e bine cunoscut faptul că alți doi pastori ai Bisericii Providența au fost oameni de bază ai Universității Emanuel: Emil Bartoș, doctor în teologie, decan al Facultății de Teologie, și Silviu Tatu, directorul bibliotecii, doctor în teologie.

  Din păcate, Universitatea Emanuel a renunțat la cei mai buni profesori pe care i-a avut, în cîțiva ani trebuind să plece vreo 25 de oameni!

  Dincolo de poziția trecută sau prezentă a celor menționați, dincolo de măruntele discuții din blogosfera evanghelică, un fapt rămîne în istoria evanghelicilor din România, ilustrat de cele de mai sus: neputința instituțiilor confesionale de a integra oameni valoroși, cu pregătire superioară și cu impact în mediul confesional evanghelic.

  Sîntem nevoiți să pierdem timpul cu astfel de mărunțișuri, ca să arătăm ce minciuni sînt puse în circulație din ignoranță și/sau răutate.

  Fie ca Dumnezeu să primească jertfa energiei noastre, a timpului nostru, a comodității noastre, ca gest de închinare înaintea Lui, căruia, știm prea bine, îi place adevărul, dreptatea, mila.

  Comentatoarea VioricaO se plînge în Mahalaua Vindecătorului: „…când văd ce lucruri neadevărate se spun și ce calomnii și bârfe , ca la radio-șanț, se debitează, mi se ridică și mie hipotensiunea…”

  Păi tocmai VioricaO este cea care spune lucruri neadevărate. În cazul meu de anul trecut, a recunoscut că a mințit, dar a refuzat să-și ceară scuze publice. Nici administratorul blogului nu a prezentat scuze publice pentru că a găzduit minciuna.

  În cazul de acum al lui Lucian Ciupe, tot ce avea de făcut VioricaO era să citească declarațiile publice ale lui Lucian Ciupe, care au fost adresate Bisericii Providența și Comunității Baptiste din Oradea.

  De fapt, Doru Hnatiuc, unul dintre pastorii Bisericii Emanuel, a mințit la adresa lui Lucian Ciupe.

  De fapt, Doru Hnatiuc ar fi trebuit sancționat de către Comisia de Disciplină a Comunității Baptiste din Oradea.

  Lucrurile se desfășoară cu o dinamică și o complexitate superioară cîmpului cognitiv al comentatoarei VioricaO.

  Măcar de-ar învăța ceva din toate astea pastorul Petru Lascău și alți pastori care s-au trezit și bloggeri.

  Dar, după atîția ani de blogging ai lui Marius Cruceru, în care a făcut numeroase greșeli și gafe, ce pretenții să mai avem de la noii bloggeri-pastori, care, precum se vede, nu vor să învețe din istorie, ci repetă greșelile altor pastori-bloggeri.

 75. Ar fi bine sa mutati mizeria si scandalul baptistilor pe blogul lor de ex. Rasvan are unul foarte bun pt. asa ceva

 76. Stimati frati baptisti fundamentalisti,
  Din blogurile pastorilor dvs, intelegem ca acestia sunt extrem de revoltati pe baptistii-carismatici (adica pe baptistiii cu crez apropiat de cel penticostal). Am asistat la o adevarata mascarada in care acesti pastori se dadeau drept aparatori ai „Scripturii”.
  De ce zic „mascarada”? Deoarece ei striga sus si tare cuvantul „EREZIE” impotriva baptistilor carismatici fara sa aiba nici un argument biblic serios cu care sa-i combata (in afara de exemple particulare, care nu sunt relevante. Exemple negative gasim destule si la fundamentalisti. Exemplele le folosesc unii ca sa nu vina la nici o biserica evanghelica. Ei cauta exemple negative pe la „pocaiti”). V-am pus o intrebare pertinenta legata de teologia lui Daniel Chiu si cea a lui Paul Negrut. Daniel Chiu sustine sus si tare ca mantuirea nu se poate pierde nicidecum. Odata ce l-ai primit cu adevarat pe Hristos, nu ai cum sa mai pierzi mantuirea. Asta sustine Chiu, sper ca sunteti de acord cu mine. Paul Negrut sustine ca totusi mantuirea se poate pierde, in unele situatii. Deci, pe scurt, unul sustine ca se poate pierde iar celalalt ca nu. Pai, nu-i asta diferenta teologica majora? Cu toate acestea, ei si-au dat mana sa-i numeasca pe „carismatici” eretici. V-am intrebat foarte frumos: Dar dintre cei doi (Chiu si Negrut) care este eretic? Machiavelismul acesta dea spune ca niciunul, e strigator la cer.
  Pana unde merge ipocrizia asta? Doamna VioricaO, daca am fi lansat aici atacuri neargumentate, vas fi inteles dar v-am provocat sa ne raspundeti la intrebarea: dintre Negrut si Chiu care predica erezie? Strigati sus si tare EREZIE cand exista diferente de intelegere biblica intre voi si baptistii-carismatici. Imediat ii declarati pe ei eretici. Nu e asta judecata stramba? Oricum ai judeca-o. Sa tolerezi diferente majore teologice intre doi pastori baptisti fundamentalisti dar sa-i executi in spatiul public pe baptistii carismatici pt ca se apropie de crezul penticostal iar apoi sa ne mai numiti si frati?! Articolul de la linkul de mai jos explica clar cum stau lucrurile:

  http://www.bruxellesmission.org/index.php?option=com_content&view=article&id=738:ipocrizia-si-invidia-isi-dau-mana-atunci-cand-e-vorba-de-a-nedreptati-un-mentor-crestin&catid=49:opinii&Itemid=49

  Tare mas bucura sa intre Daniel Chiu in direct cu noi, aici. Ar fi o dovada de barbatie din partea lui. Altfel, doar cu articole rasunatoare, neargumentate, nu impresioneaza pe nimeni. Ce parere are el de alti baptisti care sustin ca mantuirea se poate pierde? L-am auzit spunand ca cei care nu cred ca el (adica crez calvinist) sunt eretici. Perfect. Si noi credem la fel. Cei care nu cred ca si noi cad in eroare. Totusi nu ne permitem sa-i facem profeti ai lui Baal si nu-i dam cu numele. Daca era sa ne legam de „ereziile lui Chiu”, o puteam face pana acum. Scriem doar acum deoarece a lovit fara mila in crezul nostru, fara motive si fara argumente. Daca tot e strict la doctrina, am vrea sa stim ce spune de baptistii arminianisti (nu doar de Negrut ci de cei arminiasti). Sunt eretici? Ar trebui sa li se retraga ordinarile? Daca nu, atunci e clar ca judecata e una stramba si artileria e pornita din duh de cearta doar impotriva carismaticilor. Ori va deranjeaza „erorile” teologice ori nu. Aici dorim sa stim opinia marilor baptisti fundamentalisti. Dar vrem sa ne explicati frumos, decent, civilizat.

 77. Doamna VioricaO, deja ne-ati spus cateva chestiuni care nu sunt in conformitate cu adevarul. Tot dvs veniti si spuneti „ca de oameni nu ne rusinam si de Dumnezeu nu ne este frica?”. Eu zic ca aceasta se aplica in primul rand la dvs. Sustineti niste ineptii (folosind chiar minciuna) si apoi ii acuzati pe cei care va confrunta cu adevarul. Bun, daca respectivul pastor nu si-ar fi dat demisia, va intreb pe dvs, ce sar fi intamplat? Lar fi dat afara, e clar! Pai atunci ce mai vorbiti dvs de „chestiune de bun simt”? Deci vreti sa spuneti ca a fost nesimtit ca nu a stat sa-l dea ei afara? Se pare ca nu prea sunteti obisnuita sa fiti confruntata cu intrebari si sa fiti pusa in situatia sa va explicati afirmatiile. „Moderarea discutiilor” pe blog inseamna doar validarea comentariilor dvs? E o discutie libera. Pana acum nu ati adus nici un argument plauzibil sa va sustineti punctele de vedere. Doar il acuzati pe Lucian C., il aparati pe Negrut etc. Altii nu au dreptul sa aduca contra-argumente? Adica, Uniunea dvs taie si spanzura in spatiul public si nimeni nu are dreptul sa puna intrebari si sa arate incorectitudinea acestor judecati pt ca ne catalogati mai stiu eu cum.

 78. Stimata sora, faceti o confuzie. Pastorul bisericii Providenta si-a dat demisia din slujirea de pastor al acelei biserici. Nici un moment nu s-a dezis de marturisirea de credinta baptista, de staututul cultului si mai ales de Scriptura. Si daca ati fost acolo cand si-a anuntat demisia, poate aveti cunostinta si de presiunile ce s-au facut asupra lui. Cat despre comitetul acelei biserici sa-mi fie cu iertare, rezultatele actiunilor lor ” subordonate cu exactitate normelor stabilite de PN & Co” se vad lamurit in ultimele saptamani. Membri exclusi, membri care s-au retras, membri care au plecat. Si n-au plecat la biserici penticostale. Cred ca e corect sa spuneti adevarul ( daca tot ati fost pe acolo). Faptul ca Negrutzi l-au executat nu aveati de unde sti, ca doar nu ati participat si la sedinta comunitatii. Domniile lor ridica sau iau ordinarea ( de parca ei ar fi proprietari pe ea) oamenilor sinceri si de bun simt…dar nu-ndraznesc sa se atinga de cei care calomniaza, care vorbesc ca la usa cortului cu si despre un profesor de la Liceul Baptist. Chiar ne credeti prosti pe toti?

 79. Pt. KRSt. Vreau sa te intreb ceva. Daca tu stai linistit acasa si iti vezi de treburile tale si dintr-odata vine peste tine un grup de oameni si te lovesc fiecare cu ce apuca. Tu te ridici si incepi sa te lupti cu ei, sa-i combati, sa le spui ca nu fac bine. Apoi, vine politia si iti spune ca esti un om de scandal. Ti sar parea corect? Comentariile de pe blogul acesta doar au raspuns unor atacuri rautacioase si a unor calomnii de pe alte bloguri. A venit cineva aici sa se ia din senin de baptisti? Pai si daca incerci sa arati ca atacurile lui Negrut si a acolitilor sai nu sunt crestinesti, tot de scandal suntem? Daca tot esti neutru, te rog sa privesti obiectiv si sa faci diferenta intre un articol de scandal si un articol ca raspuns la un abuz, cum e cel al Uniunii Bisericilor Baptiste din Romania. Cui foloseste sa stie aceasta? Celor de acelasi crez cu noi. Ne priveste direct si personal cand cineva ne ataca crezul si se mai da si frate cu noi. Nu vi se pare „duplicitate” faptul ca Negrut vine si predica prin bisericile penticostale si ne numeste „frati” iar apoi loveste in cei de acelasi crez ca si noi? Dvs. daca ati fi pastor (poate sunteti) i-ati mai pune la predica in biserica dvs pe cei care va critica doctrina in alte locuri? Fiti sincer. Va pun o intrebare retorica: considerati ca aceste retrageri masive de ordinari, provocate de Paul Negrut, ar fi trebuit facute in surdina?
  Ce sa mai zicem de anuturile publice impotriva Strajerilor, mascarada inscenata de Marius Cruceru care punea filmulete video cu unul de prin Africa. De ce nu a pus si un filmulet cu intrunirile de post si rugaciune de la Baile Felix la care au fost predici constructive etc. Daca ar fi sa aplic metoda lui Cruceru, as putea si eu sa caut baptisti rataciti pe net (sunt si din aia) si sa-i pun alaturi de Negrut, Cruceru, Hnatiuc si Chiu si sa trag concluzia ca astia sunt baptistii. Nu as face altceva decat sa aplic metoda lor.
  Daca noi ii mustram pe cei care fac scandal, inseamna ca noi suntem oameni de scandal? Cornelius Tica ne ameninta ca nu e frate cu noi. De parca dupa ce am auzit ca e prieten bun cu Chiu, noi am fi crezut ca este!

 80. Referitor la pastorul bisericii Providenta, Oradea, nu a fost indepartat de biserica sau de Comunitate, el singur si-a dat DEMISIA…practic si-a abandonat biserica! Vestea a cazut ca un traznet!
  Am fost acolo cand a facut acest anunt! De ce?? Pentru ca a afirmat ca viziunea lui e diferita de cea a comitetului biserici, si implicit a majoritatii membrilor din biserica! E ok, daca nu mai vrea sa fie baptist, e alegerea lui! Si-a facut o chestiune de bun simt, zic eu…a plecat acolo unde, se simte mai bine! Asa ar trebui sa faca fiecare persoana, sa frecventeze biserica in care stie ca are ceva bun de oferit: fara suparare, fara jigniri, fara sa faca tulbutare in biserica! Vor sa fie strajeri, carismatici, independenti, Domnul cu ei…sa-si faca biserica si sa vesteasca Cuvantul curat la nepocaiti, nu sa rupa biserici baptiste!

  Frate Lascau, de ce nu moderati blogul dumneavoastra? Ca proprietar al blogului, reprezentati Autoritatea in aceasta disputa! Sau asa trebuie sa facem pe aici, sa nu respectam nimic,nici o autoritate?
  Ca vad, ca de oameni nu ne rusinam si de Dumnezeu nu ne e frica!
  Doamne ai mila de noi!!

 81. Cornelius Tica.
  Exemplul care v-a fost dat aici cu Aurel C. vrea sa scoata in evidenta urmatorul lucru:
  In cazul abaterilor lui Aurel C. (de care Domnul l-a iertat) Paul Negrut nu a spus ca responsabil pt acea abatere a fost Pavel Chiu (tatal lui Aurel) dar acum i se pare normal sa o dojeneasca public pe o femeie pt ca baiatul ei a avut unele abateri la Universitatea Emanuel. VioricaO. spunea ca Negrut a procedat corect deorece mama aceea trebuia sa-si educe copilul. Pai Pavel Chiu, care a fost laudat public ca nu s-a urcat la amvon in perioada in care Aurel era in lume, nu trebuia sa-si educe baiatul? Si studentul acela e om matur la fel cum Aurel a fost matur. Chestiunea e ca pe unul il lauda Negrut (nici vorba sa-l acuze) iar de o simpla femeie din popor isi bate joc public si ne spune cum femeia aceea a venit la el, ca la imparatul si el, cel plenipotential, nu s-a lasat induplecat. Cam aceasta inteleg eu din comentariile de mai sus. Ca atunci cand e vorba de un baptist fundamentalist (declarat) se foloseste alta masura pt judecata. In privinta lui Paul Negrut, minciuna cu apicultura este evidenta. Negrut spune asa: „Figuram ca apicultor si un frate m-a chemat sa vad cel putin unde sunt stupii ca daca vine vreun control sa nu zica, ca a mintit”. Asta e ideea. E posibil ca CD-ul lui Laviniu sa fie zgaraiat dar un lucru e clar: Paul Negrut a mintit ca este apicultor. De ce nu recunoaste? Ii strange pe altii cu usa sa recunoasca si pacate pe care nu le-a facut iar el NU RECUNOASTE NIMIC. Asta da atitudine. De aceea, oamenii devin ca el si nu ca predicile lui. Isus le-a spus fariseilor „faceti niste fiii ai Ghenei mai rai decat voi”. Asa ca nu trebuie sa ne miram ca apar tot felul de Cruceri care iau pumnalul si lovesc in cine nu le convine si sa nu ne miram ca apar indivizi ca acest Corneliu care ii mai si lauda pentru acele „bravuri”. De ce nu le retrage Negrut ordinarea acestor indivizi recalcitranti ? Pentru ca religia (fundamentalista) a devenit un element de populism.

 82. VioricaO. vorbeste ca inaintea lui Dumnezeu oamenii nu sunt impartiti in denominatii ar in acelasi timp il apara pe Paul Negrut care intr-un mod penibil „retrage” ordinari in serie a celor care sunt tot crestini dar au o alta denominatie. Daca tot vorbim de „dragoste” pot sa spun ca Iosif Ton si Strajerii au spus ca ei ii iubesc pe cei care ii vorbesc de rau (nu le-au spus numele) dar Paul Negrut nu spune acelasi lucru. In ultimii 20 de ani Iosif Ton nu cred ca a fost invitat sa predice la b iserica Emanuel? Pai de ce, daca sustineti ca Negrut e plin de dragoste? In privinta lui Cornelius Tica, da domnule nu suntem frate cu dvs. Un „frate” in Hristos nu aproba comportamenul reprobabil al pastorului Daniel Chiu. Nu pot sa ma consider frate cu unul care considera normal articolul „Iosif T. se alatura prorocilor lui Baal” dar considera inoportune interventiile altora care-l contrazic pe Chiu in aceeasi maniera. Daca vi se pare excentric comportamentul nostru, atunci ar trebui sa vi se para la fel si atitudinea pastorului Danut Chiu. De ce nu ati raspuns la intrebarea: potrivit carui principiu isi permite acest Chiu sa atace crezul altor denominatii crestine in acel stil si sa depene toate „pacatele” altuia pe INTERNET? Ca sa va spun sincer, domnule Tica, aici nu e vorba de „fratietate” ci de omenie. Baptistii fundamentalisti sunt cei care au initiat si intretin aceste atacuri. Ceea ce vedeti aici sunt doar reactii la atacurile lor.

 83. Frate Petru Lascău, ati motivat că „este un anunt important” – de ce e important si pentru cine? Efectul este clar, o dispută intre baptisti si penticostali.

  Frate Laviniu, afirmati că blogul lui Cruceru este blog de scandal; probabil, dar si acesta al lui P.Lascău este, cel putin asa mi se pare din pozitia unui cititor neutru. Mă-ntreb: dacă partidele politice se combat si se bat reciproc, de ce n-ar proceda la fel si cele religioase? Mi se pare normal să fie exclusi din partid cei care-ncalcă regulile partidului.

 84. nu stiu unde is aia 800 pe langa cele 2400 de locuri, dar eu acum 2 saptamani am fost duminica dupamasa la biserica Emanuel si nu erau ocupate nici macar toate locurile. erau ocupate in proportie de 65-70%. acum cativa ani imi amintesc ca trebuia sa se ajunga din timp ca sa poti ocupa un loc. se duc credinciosii de la Emanuel in alte biserici si din cauza asta is disperati.

 85. Stimate domnule pastor Cornelius Tica,

  E trist ca incercati sa faceti aceste trucuri si nu raspundeti la obiect, asa cum face si Marius Cruceru. Cand acesta a scris un articol despre „Strajeri” a selectat in mod tendentios niste imagini cu cativa pastori mai excentrici din America si din Africa, care i-au vizitat pe Strajeri. De ce nu a pus imagini de la intrunirile de post si rugaciune din Baile Felix? De ce nu a pomenit nimic de faptul ca la grupurile acestora sute de persoane L-au primit pe Isus in viata lor? Ala e blog curat? Potrivit unei gandiri religioase subiective, da. Dar nu potrivit unei gandiri crestine normale. V-ati revolat pana la isterie pe articolul de la adresa de mai jos in timp ce ati fost de acord cu articolul penibil „IT se alatura prorocilor lui Baal”:

  http://www.bruxellesmission.org/index.php?option=com_content&view=article&id=757:daniel-chiu-incearc-s-impun-religia-baptist-fundamentalist-cu-fora&catid=49:opinii&Itemid=49

  Ce „pocainta” e aceasta cand dvs nu acceptati ca terminologia si excentric, deplasat, a lui Daniel Chiu nu e unul crestinesc? Eu consider ca religia baptista are unele erori. De aceea nu sunt baptist. Ei bine, cand imi exprim punctul de vedere despre religia dvs, o pot face in felul urmator: „Nu sunt de acord cu doctrina dvs in urmatoarele puncte…” sau „consider ca interpretarea corecta nu e cea data de dvs ci e urmatoarea…”. SAU pot sa ma exprim in stilul lui Chiu: „Baptistii sunt eretici, rataciti, proroci ai lui Baal”. Va intreb pe dvs: ce sar intampla daca toti nebaptistii si-ar exprima in acest mod opiniile despre baptisti? La fel cum baptistii fundamentalisti ii ataca pe carismatici (adica pe penticostali). Sa nu-mi spuneti ca exista o lege sau un principiu valabil doar pt dvs, baptistii fundamentalisti. Daca nu vreti sa intelegeti aceste lucruri, va rog sa ne scutiti cu elucubratiile dvs.
  Marius Cruceru e pastor al bisericii baptiste din Alesd si e prezent la toate certurile interconfesionale pe net. Mai aveti tupeul sa ne spuneti ca „nu se compara blogul lui cu alte bloguri?”. Sigur ca nu se compara. Blogul lui este unul de scandal pe cand noi aici venim cu argumente pertinente. In ce priveste teologia dvs, desigur ca putem sa va combatem dar nu prea avem ce sa combatem pt ca dvs nu ati venit cu argumente ci doar cu exemple irelevante. Prin urmare, daca aveti dreptul sa fiti revoltat pe cineva, va rog sa va revoltati pe Chiu si Negrut, cei mai duplicitari pastori evanghelici pe care i-am intalnit in viata mea. E penibil ca dvs incercati sa ne bagati pumnul in gura, dupa ce prietenul dvs, Daniel Chiu, ne-a atacat crezul fara scrupule si fara argumente. Domnule Cornelius Tica, dvs trebuie sa faceti o diferenta intre ceea ce va place ca baptist fundamentalist si ceea ce crestinesc si biblic.

 86. Ptr. Laviniu, Ovidiu & Co.
  Credeti ca comparati sta in picioare? Pe motivul ca argumentati cu VioricaO despre inconsistenta lui Paul Negrut, aduceti in discutie si va legati de trecutul lui Aurel Chiu ( si indirect de Daniel Chiu).
  Aveti cumva o dorinta perfida de razbunare?
  Fiecare dintre noi sintem creaturi imperfecte dar iertate, fiecare dintre noi mai mult sau mai putin avem in casele si familiile noastre situatii si persoane din trecutul nostru despre care am prefera sa nu se mai aminteasca nicodata. Daca Dumnezeu la cruce a iertat pacatele unei persoane si le-a aruncet in marea uitarii, cine sinteti voi sa mergeti tot timpul la pescuit in marea uitarii? Cita „dragoste” plina de razbunare va caracterizeaza domnilor!
  Ce doare cel mai mult este atunci cind apar oameni de teapa ta si a lui Ovidiu care va place sa scormoniti in trecutul unei persoane incercind sa ii discreditati lucrarea, persoana, sotia, copii, prietenii si asociatii lor.
  Chiar nu va este frica ca Dumnezeu va va rasplatii dupa intentiile faptelor voastre?
  Se pare ca nu.
  Si totusi sa stiti ca mai devreme sau mai tirziu cu siguranta va veti primi rasplata pe care o meritati.
  Ce este mai dureros este ca ma asteptam ca domnul Lascau sa aibe mai mult spirit de discernamint cu privire la ceea ce lasa sa se posteze aici.
  Va legati de in mod personal de Daniel Chiu, Paul Negrut, si Marius Cruceru. Daca nu puteti sa ii combateti cu argumente teologice ii atacati personal. Va legati de fratii, copii, sotiile si pretenii lor Spuneti-mi unde acestia s-au coborit la nivelul grobian pe pare il faceti d-voastra si sa se lege in mod personal de familiile voastre, ale lui Peia, Popa, Ton, Lascau, Ionescu , etc.
  Toti sariti in sus ca si niste copii fara minte, care nu stiu sa se comporte in public, si amestecati subiectele principale cu atacuri josnice la persoana (asa cum ati facut azi, aici), avind satisfactia perfida ca astfel ca le-ati mai tras baptistilor inca una sub centura.
  Cita satisfactie perversa aveti, domnilor!
  Este uimitor si stupefiant!
  In alta ordine de idei, nu cunoasteti faptele in totalitate si numai in parte si trageti concluzii gresite, calomniind pe toata lumea si promovind minciuna.
  Eu nu am fost si nu sint asistentul nimanui. De ce nu raspund la astfel de mizerii? Ptr ca imi este greata de ceea ce se spune. Nu cred ca sinteti interesati in adevar.
  Voi sinteti porniti pe Chiu si Negrut si cu orice pret cautati orice graunte de mizerie pe care sa il puteti aruncati in fata lor.
  Atmosfera evanghelica este atit de incarcata de minciuni si venin incit majoritatea blogurilor romanesti au devenit toxice. Nu vedeti ca cei din lume rid cu pofta de circul pe care il continuati?
  Oameni ca si voi nu aveti frica de Dumnezeu.
  Chiar credeti ca Domnezu nu va va tine in seama tot raul pe care l-ati facut in mod voit cu privire la oamenii lui Dumnezeu?
  Chiar sinteti atit de naivi incit sa credeti ca veti scapa de judecata Lui?
  Scriptura ne spune sa nu raspundem nebunului dupa nebunia lui, si acesta este unul dintre motivele ptr care eu nu am raspuns la astfel de acuzatii si minciuni.
  Multi au incercat sa ma raneasca si pe mine si sa scormoneasca si in viata mea si a familiei mele. Ce sa cred cind vad astfel de lucruri de la cei care va numiti frati?
  Frati cu cine?
  Cu siguranta nu cu mine!
  Marius Cruceru este responsabil de blogul lui si de ceea ce face el. Nu se compara ce scrie Cruceru cu ceea ce faceti voi aici si pe alte bloguri. Cred cu siguranta ca marea majoritate dintre voi nu intelegeti complexitatea problemelor create de Ton si de Strajeri.
  Multi nu cunoasteti Scripturile! Afirmati ca sinteti plini de dragoste crestina. Ce sa inteleg cind va exprimati cu voi vs. noi, si cind faceti acuzatii de intoleranta, radicalism, fundamentalism? Va exprimati josnic si batjocoritor in tot ce se spuneti si scrieti. Nu va luati timp sa va documentati sau sa judecati totul la rece si prin prisma Scripturii.
  Adevarul este ca nu mai suferiti invatatura sanatoasa.
  Credeti ca cei pe care i-ati enumerat mai jos vor veni sa se apere sau sa argumenteze cu voi? Nu se vor demite in a raspunde la astfel de scrieri.
  Pina astazi eu tot am afirmat ca baptistii si penticostalii (cu citeva exceptii) au fost si sint frati. Dupa ultimul set de evenimente cred ca si voi faceti parte din acele exceptii. Nu este nevoie sa imi raspundeti la comentariul meu ptr ca nu ma mai intereseaza ce aveti de spus.
  Domnul sa aibe mila de voi!

 87. Scuze, credeam ca aici se vorbeste la subiect si obiect si nu se „trage focul sub oala lui” cum e vorba din popor…
  Laviniu, daca nu ai argumente biblice, te apuci si aduci vorba de alt frate pastor care are nu stiu ce… chiar crezi ca intereseaza pe cineva toate astea? Ce spui tu, e barfa ca la marginea santului…In nici un caz nu zideste pe nimeni si nu aduce slava lui Dumnezeu, istorii de familie, chiar de pastori…asta-i calomnie de joasa speta…
  Imi zici ca-i simpatisez pe fratii Negrut? stii ceva, nu doar pe ei, ci si pe Vladimir Pustam, si pe Richard Wurmbrand, si pe Marius Cruceru si pe Silviu Tatu, si pe toti Unsii lui Dumnezeu, care tin ca pe-o comoara Cuvantul Sfant si-l imparte cu dragoste printre pacatosii, iertati sau nu!
  Am intrat pe acest blog pentru ca il stiu pe fr.Lascau si din Oradea si din Az. dar daca dansul, nu doreste, sa modereze acest blog si-l lasa pe seama comentatorilor sai, buni sau rau intentionati, atunci, ce sa mai zic, e problema dansului…
  Dar, daca un pocait acuza un alt pocait de toate pacatele posibile, atunci eu intreb, cine ii da dreptul sa acuze si sa judece pe copilul Domnului? Ca Biblia nu asta spune!
  Dumnezeu nu mai are autoritatea judecatii, o da lui X sau Y..?
  Toate sunt rezolvate in ograda noastra, toti semenii nostri cunosc pe Domnul si I se inchina Lui, si nu mai avem nici un scop de atins….hai sa aruncam cu noroi in cine putem, mai ales in cei care nu se amesteca in „ciorba” noastra!
  Uitati ca va veni o zi, in care vom da socoteala TOTI de ce vorbim si ce scriem ??
  Uitati ca in ziua aceea vom da socoteala de cata dragoste crestina am aratat fratelui nostru??
  Uitati cu nu omul trebuie judecat ci pacatul??
  Ati uitat, cine e vrajmasul, cine vrea sa aduca tulburare si lupte intre copii lui Dumnezeu?
  Ati uitat de unde vine mandria si cine-i acuzatorul??
  Va mai amintiti de ce suntem crestini, de la CINE ni s-a dat numele de crestini??
  Eu cred ca Dumnezeu cand se uita la noi, la ce facem cu misiunea pe care ne-a incredintat-o…..STA SI PLANGE…

 88. Frate Petricá,
  nu aveti cum sá publicati un EXOD al penticostalilor.Avem o strategie extraordinará.Penticostali cu cult,fárá cult,pe langá cult…da… ne intelegem bine 🙂
  Avem( lingurá dupá gurá) vorba romanului.

 89. Sora, nu va suparati ca va spun..dar bateti campii! Nu va doresc sa ajungeti sa vedeti cum rezolva Paul si Florin Negrut problemele conform Matei 18.15-20. Ce naiva puteti fi. Baietii astia au sters din Biblia lor acest text. Te executa fara sa stea de vorba cu tine. Cum l-au executat zilele acestea pe fostul pastor al Bisericii Providenta Oradea. Unii tocmai plecau, omul nici macar nu era acolo sa aiba posibilitatea sa se apere…si acesti indivizi pe care dvs ii ridicati in slavi …l-au executat matematic…ridicandu-i ordinarea fara ca omul sa fi fost pus sub disciplina bisericii ( asa cum cere statutul).

 90. O fi zgaraiat CD/ul lui Laviniu, dar din pacate …spune exact cum au stat lucrurile. Pe cine supara adevarul?
  Si apropo de vehementa lui PN fata de cei ” asazisi” colaboratori ai securitatii, poate isi aduce aminte domnia sa de perioada cand avea cabinetul la Policlinica din Rogerius si intr-o zi s- a prezentat la cabinet un tovaras cu lista cadrelor/nume, grad/…ce urmau sa fie testate psihologic. Isi mai aduce aminte de la ce unitate erau? Sau poate isi aduce aminte cine l-a recomandat sa faca acea testare?

 91. Frate Mitica, cum se face ca in Topa de Cris( un satuc aproape de Alesd) exista doua biserici baptiste, vis a vis? Una pro si una contra. Si amandoua fac parte din Uniunea Baptista.
  Frate Felician, aveti cumva impresia ca PN are pic de respect fata de bisericile, pastorii si membrii acelor biserici din Oradea, pomenite de dvs? Dansul nu are timp de asemenea vizite, prefera bisericile din zone mai exotice si pline de oameni darnici.

 92. Paul Negrut minte! Asta e sigur si vreau sa aduc aici una dintre cele mai recente dovezi. In luna Ianuarie a avut loc o saptamana de evanghelizare la BIserica Emanuel Oradea. Invitat sa predice a fost unul din sponsorii Universitatii Emanuel Michael Lewis. Biserica Emanuel are undeva la 2300-2400 de locuri disponibile. La sfarsitul evanghelizarii insa acest american Michael Lewis a declarat ca in fiecare seara a predicat in fata unei audiente de 5000-6000 de persoane. Cum? Emanuel are DOAR 2400 de locuri! Unde au incaput atunci mai ales ca din fotografiile postate pe blog se vede clar ca nu a fost inghesuiala. DAR cea mai tare afirmatie acum urmeaza: „Pastorul Paul Negrut mi-a spus ca pe parcursul saptamanii au fost mantuiti aproximativ 800 de persoane.” Minte Negrut sau nu minte? A da nu credeti ceea ce spun? Cititi aici pe blogul lui Michael Lewis si convingeti-va singuri http://pastorlewis.blogspot.com/2011/01/thank-you-for-your-prayers-to-god-be.html

 93. Mai e ceva. Pe timpul lui Ceausescu tot se vorbea de „sectanti”. Ma tot gandeam cine or fi „sectantii” aia? Dupa ce au inceput sa-i descrie, ca merg in fiecare duminica la biserica, ca s-au rupt de biserica mama etc. mi-am dat seama ca descrierea acestor sectanti se potrivea foarte bine cu ceea ce eram noi, evanghelicii. La fel se intampla si acum. Se tot vorbeste despre „carismatici”. Pastorul Doru Hnatiuc anunta de la pulpit-ul bisericii Emanuel „sa ne rugam pentru biserica cutare pt ca trece prin mari mari probleme. Mai exact, pastorul acestei biserici a imbratisat doctrina carismaticilor”. (De parca ar fi trecut la satanisti). Cand ei ii descrie pe carismatici, ii descrie pe cei de crez penticostal. Nu folosesc cuvantul „penticostal” ci carismatic, la fel cum comunistii spuneau „sectanti” si nu „protestanti” sau „evanghelici” sau sa spuna religiei pe nume. Denominatia penticostala e parte din miscarea carismatica.
  Dupa Cornelius noua nu ar trebui sa ne pese daca acesti oameni ne ataca crezul dar continua sa vina sa predice prin bisericile noastre (in timp ce in bisericile lor nu-i cheama sa predice pe pastorii nostri). Un fel de colaborare cu sens unic. Apoi, cand le spui in fata, lucrurilor pe nume, se fac ca se mira „cum putem sa gandim asa”?
  Nu va mai mirati ci explicati-va atitudinea. S-au ridicat aici intrebari serioase. Negrut nu e calvinist cum incearca cineva sa-l picteze. Pe scurt, Daniel Chiu considera ca mantuirea nu se poate pierde. In nici o circumstanta. La fel crede si Paul Negrut?
  Pai atunci ce ne spune Ben Cruceru ca diferentele teologice dintre Negrut si Chiu sunt minore. Le faceti voi minore in timp ce pe cele dintre voi si „baptistii carismatici” (adica cu crez penticostal) le faceti imense. Atat de imense incat se impune retragerea ordinarii si interzicerea acestora dea mai predica in bisericile lor.

 94. Am stat de vorba cu cativa pastori fundamentalisti si mi-au spus: „nu inteleg ce treaba aveti voi ce facem noi cu baptistii nostri”? Deci sa inteleg ca atunci cand cineva se face baptist, devine proprietatea sau sclavul celor de la Uniunea B.? In consecinta, daca ei ii ataca (executa) in spatiul virtual pe prietenii, colegii, membri ai familiei, nu ne da voie sa intervenim, sa le cerem explicatii, pe motivul ca „sunt baptisti de-ai nostri si facem ce vrem cu ei”?

 95. Cineva intreba aici de ce fratele Petrica pomeneste ce a patit cu baptistii? Va spun eu de ce. Pentru ca acesti baptisti nu s-au schimbat. E trist cand te gandesti ca au un vocabular atat de religios, incat ar fi capabili sa-l impresioneze si pe Sfantu Petru, dar la capitolul „dragoste”, „recunoastere a greselilor”, „ingaduinta” s.a.m.d., sunt falimentari.
  Daca in urma cu 30 de ani asta le era procedura, ne-am fi asteptat ca acum sa fi progresat.

 96. Cornelius (Tica, presupun), spuneati ca a lucrat cu Aurel Chiu si acesta s-a pocait intr-un mod exemplar. Ma bucur sa aflu asta. Ce zice el de scrisoarea lui frate-sau „IT se alatura prorocilor lui Baal”? I-a spus lui Dan ca nu a facut bine, sau a zis „Asa-i trebuie lui IT, bine ca i-a facut-o”? Daca potrivit standardelor dvs si Daniel Chiu e un om smerit, pocait, plin de dragoste etc. atunci etalonul pe care dvs il folositi e altul, nu Sfanta carte.

 97. ” Only the one who sins shall die. The son shall not be charged with the guilt of his father, nor shall the father be charged with the guilt of his son. The virtuous man’s virtue shall be his own, as the wicked man’s wickedness shall be his own.”
  ( Ezekiel 18: 20).

 98. Am citit articolul lui Daniel Chiu despre Iosif Ton. In acel articol, Chiu nu ii „dezgroapa” trecutul lui Ton, ci il calomniaza. Desigur, baptistii fundamentalisti care nu-l suporta pe Ton datorita crezului sau apropiat de cel penticostal (altfel nu se explica de ce ii rascoleste tot trecutul si il ataca chiar acum iar pana acum au tacut) considera morale si normale astfel de atacuri. In acel pseudo-articol, Chiu ne prezinta intr-un mod atat de pitoresc toata „istoria” lui Ton. El ne spune ce a facut IT si cu ce intentie a facut. Asadar, Daniel Chiu ne spune ca IT s-a dus la biserica „Emanuel” si a intrat in conflict cu „fratii” de acolo (uita sa specifice numele lui Paul Negrut). Apoi, dupa ce a ajuns la o disensiune cu „fratii de acolo” (adica cu Negrut), IT nu sta sa se certe cu ei, ci pleaca si deschide o societate independenta. Chiu ne spune ca Ton a deschis acea societate „cu scopul dea o anihila pe cea veche”. Nu vi se pare ciudat? Adica, potrivit lui Chiu, ce ar fi trebuit Ton sa faca? Probabil sa nu se mai implice in nimic pt ca orice ar fi facut, Chiu ne-ar fi spus „intentiile” cu care Ton a facut acea lucrare. Se pare ca acesti oameni, de tip „Dan Chiu”, au un „talant special” de-ai teroriza pe altii. Daca ajungi sa-i cunosti, sa faci ceva de impact in anturajul lui si ajungi sa cazi in dizgratia lor, de la punctul acela nu mai poti sa faci nimic. Orice faci va fi interpretat tendentios. E adevarat ca Daniel Chiu a fost intrebat de 100 de ori (deja devine „zanganitor”) in virtutea carui principiu biblic ii scoate pe tapet tot trecutul (real si imaginar) al lui Ton, in ce context se mai poate aplica acel principiu si cine anume poate sa-l aplice. E un principiu „custom made” care se poate aplica doar de catre baptistii fundamentalisi pentru „baptistii carismatici”? Pentru ca observ cu usurinta ca in momentul in care aplici acelasi principiu pt baptistii fundamentalisti si le pui intrebari incomode, vin sa te intimideze, sa isi dea cu parerea despre cititorii blogului, despre blog in sine. Frate Cornelius, cred ca ati mai fost rugat sa raspundeti la intrebarile de mai sus si n-ati facut-o. Intrebarea e valabila pt toti: Chiu, Cruceru, Hnatiuc, Negrut etc.

 99. Pentru Cornelius. Tu spui ca eu dezgrop trecutul cuiva, ceea ce nu este adevarat.
  Daca citesti cu atentie comentariile de mai sus, vei vedea ca despre altceva este vorba.
  Am pus doar o intrebare: de ce atunci cand fr. Aurel si-a lasat sotia cu copiii si s-a dus cu alta, pastorii vostri nu l-au acuzat pe Pavel Chiu ca nu i-a dat educatie? Nu zic ca era normal sa fi facut asa. Ar fi fost anormal din punctul meu de vedere. Acum cateva zile Paul Negrut spunea ca a venit la el plangand mama unui student pe care l-a suspendat. Incercam sa explic aici ca un crestin adevarat nu face asa ceva. Sora VioricaO. imi spune insa ca e normal ca Paul Negrut sa procedeze asa deoarece mama respectiva trebuia sa-si educe baiatul. Aici e intrebarea mea: de ce in cazul acestei femei vi se pare normal sa o ostracizati public iar in cazul lui Aurel nimeni nu l-a acuzat pe Pavel Chiu ca nu si-a educat baiatul? Am dat doua exemple din care rezulta clar ca gandirea voastra nu este corecta. Apoi, daca tot vorbiti despre dezgroparea trecutului, cum de nu ati reactionat la fel cand Daniel Chiu ii dezgroapa tot trecutul lui Iosif Ton? Din cate mi se pare mie, dvs sunteti Cornelius Tica, pastor asistent al lui Aurel Chiu in South Carolina. Am I right? Ati spus ca ati vazut comentariul acela de atatea ori pe diverse situri. OK, de ce nu raspundeti la intrebarile din el?
  Sunteti uluit ca cititorii acestui blog „au o astfel de opinie” dar si noi suntem uluiti de opiniile pe care le au cititorii blogului lui M. Cruceru. Faptul ca sunt multi care nu sunt de acord cu modul mizerabil in care sunt atacati niste oameni ar trebui sa va dea de gandit.

 100. Sa nu credeti ca adevaratii frati crestini baptisti incep;”operațiunea ”de a contraataca!Aceasta operatiune de dezbinare este inceputa de cei condusi de puterea firii si sint pretinsi crestini!!!Adevaratii crestini nu se bazeaza pe un nume doctrinal ci pe credinta apostolica si ei staruiesc in ea pentru a ajunge la noua personalitate !!Ei nu sint interesati in a se expune prin intelepciunea fireasca fiinca ap.Iacov in capitolul 3 cu 13 la 18 ce scrie?Intradevar se vede ca prin comentariile aparute se asteapta contraatacuri ,dar ar fi mai bine ca sa fim concentrati pe ce ap.Pavel scrie in 1 Corinteni 2 cu 1 la 16 .Si fiecare in ghindul sau sa detina ghindul Lui Hristos si invatatura Sa fiinca este de un mare folos,De ce ?Sa citim ;”9Oricine o ia înainte, şi nu rămîne în învăţătura lui Hristos, n’are pe Dumnezeu. Cine rămîne în învăţătura aceasta, are pe Tatăl şi pe Fiul.”

 101. Domnule Laviniu,
  Chiar asa nu va este rusine sa dezgropati trecutul si continuati sa calomniati un om care s-a pocait cu sinceritate? Sinteti un assasin de caracter. Vorbiti de lucruri de care nu cunoasteti decit in parte amestecate cu minciuna si habar nu aveti care este adevarul gol golut.
  Chiar asa nu aveti frica de Dumnezeu incit sinteti in stare sa vorbiti in felul acesta cu privire la niste oameni ai lui D-zeu?
  Eu am slujit cu fratele Aurel Chiu si am ajuns sa il cunosc. Pot sa va asigur ca nu-i ajungeti nici macar sub talpa papucilor in materie de pocainta, sfintenie si intelepciune. Slujba cu-i o faceti si cit va plateste ptr ea? 30 de arginti?

 102. Iata ca ne gasim in fata unui subiect ce antreneaza intelepciunea fireasca si ne face sa uitam de mesajul ap.Pavel din 1 Corinteni capitolul 3;
  -„1Cît despre mine, fraţilor, nu v’am putut vorbi ca unor oameni duhovniceşti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumeşti, ca unor prunci în Hristos.
  2V’am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi; şi nici acum chiar nu le puteţi suferi,

  3Pentrucă tot lumeşti sînteţi. În adevăr, cînd între voi sînt zavistii, certuri şi desbinări, nu sînteţi voi lumeşti şi nu trăiţi voi în felul celorlalţi oameni?

  4Cînd unul zice: ,,Eu sînt al lui Pavel!„ Şi altul: ,,Eu sînt al lui Apolo„: nu sînteţi voi oameni de lume?
  CE GASIM SCRIS IN ACESTE VERSETE? SI CE AZI SE INTIMPLA? OARE DE CE? AM CITIT CU ATENTIE ACESTE 4 VERSETE? SI CE DESCOPERIM?

  5Cine este Pavel? Şi cine este Apolo? Nişte slujitori ai lui Dumnezeu, prin cari aţi crezut; şi fiecare după puterea dată lui de Domnul.

  6Eu am sădit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească:

  7aşa că nici cel ce sădeşte, nici cel ce udă nu sînt nimic; ci Dumnezeu, care face să crească.

  8Cel ce sădeşte şi cel ce udă, sînt tot una; şi fiecare îşi va lua răsplata după osteneala lui.
  ROLUL FIECARUIA IN CE CONSTA?

  9Căci noi sîntem împreună lucrători cu Dumnezeu. Voi sînteţi ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu.
  ASTFEL SE PREZINTA LUCRATORII LUI DUMNEZEU?SAU;

  10După harul lui Dumnezeu, care mi -a fost dat, eu, ca un meşter-zidar înţelept, am pus temelia, şi un altul clădeşte deasupra. Dar fiecare să ia bine seama cum clădeşte deasupra.

  11Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decît cea care a fost pusă, şi care este Isus Hristos.
  DE CE NU SE DORESTE SA SE AJUNGA LA TEMELIA PUSA DE ISUS HRISTOS? DORIM NOI INVATATURI ?NOI DOCTRINE? NU NE SINT INDEAJUNS MESAJELE DIVINE DIN SFINTELE SCRIPTURI?

  12Iar dacă clădeşte cineva pe această temelie, aur, argint, pietre scumpe, lemn, fîn, trestie,

  13lucrarea fiecăruia va fi dată pe faţă: ziua Domnului o va face cunoscut, căci se va descoperi în foc. Şi focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia.

  14Dacă lucrarea zidită de cineva pe temelia aceea, rămîne în picioare, el va primi o răsplată.

  15Dacă lucrarea lui va fi arsă, îşi va pierde răsplata. Cît despre el, va fi mîntuit, dar ca prin foc.
  SA NU UITAM CA LUCRAREA FIECARUIA ;CUM AJUNGE? SI IN CE CONSTA?

  16Nu ştiţi că voi sînteţi Templul lui Dumnezeu, şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?

  17Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu; căci Templul lui Dumnezeu este sfînt: şi aşa sînteţi voi.
  SA NU UITAM MESAJUL ACESTA SI IN SPECIAL CE SCRIE IN VERSETUL 17

  18Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept.

  19Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: ,,El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor.„
  MULTI IN FELUL LOR SE CRED INTELEPTI SI SE EXPUN CU FILOZIOFII,EXPLICATII SI INTERPRETARI ,DAR MESAJUL DIVIN ESTE SIMPLU SI SA NU UITAM LA CE NE INDEAMNA;
  20Şi iarăş: ,,Domnul cunoaşte gîndurile celor înţelepţi. Ştie că sînt deşarte.„

  21Nimeni să nu se fălească dar cu oameni, căci toate lucrurile sînt ale voastre:

  22fie Pavel, fie Apolo, fie Chifa, fie lumea, fie viaţa, fie moartea, fie lucrurile de acum, fie cele viitoare; toate sînt ale voastre,

  23şi voi sînteţi ai lui Hristos, iar Hristos este al lui Dumnezeu.”
  Deci cum atunci putem fi ai lui Hristos ,daca sintem impartiti si in astfel de subiecte antrenati?
  SA CITIM CU ATENTIE COLOSENI 3 CU 8 LA 17si sa se ia aminte asupra mesajului!!si sa vedem cu ce se poate complecta in comentariu…

 103. Ups, sora VioricaO. aici gresiti. Am caseta audio cu predica fratelui Paul Negrut in care dansul povesteste despre aceasta. Negrut spune ca „l-au declarat apicultor” ca sa nu-l acuze de „parazitism”. Pentru ei slujba de pastor nu era o meserie. Deci a depus declaratie mincinoasa. Va rog sa va interesati la cei de la Biserica „Emanuel”. Daca nu, pot sa scot acea secventa din predica, sa o pun pe youtube si sa postez aici. Asa cum nu sunteti informata (sau nu spuneti adevarul) in acest caz, asa cred ca alunecati in eroare si la celelalte puncte in care incercati sa ii aparati pe cei pe care ii simpatizanti. De ce nu l-ati lasat pe Beni Cruceru sa raspunda? Sunt convins ca el nu ar fi spus ca Paul Negrut nu a spus niciodata ca e apicultor (crescator de albine). Apoi, chestia cu inspectoratul scolar, iar e una dovedibila. Eu am pus problema putin mai pe departe, spuneam ca e un „mit”, dar cunosc bine situatia. Doream doar sa stiu cum o explica Ben Cruceru. In privinta „calmitatii” lui Florian Negrut, din nou gresiti. Un om care le spune inspectorilor „puteti sa va spalati pe cap cu el” (cu profesorul crestin), nu prea da dovada de calmitate (si nici de bun simt). In privinta „educarii” copiilor, ca pastor nu ai voie sa-ti bati joc de parinti daca si-au educat sau nu copiii. Cand Aurel Chiu a luat-o razna (se stie ce a facut), fratii i-au spus lui Pavel Chiu: „Aurel acum e mare, nu mai e responsabilitatea dvs…..”. Acum sa nu-mi spuneti ca ce a facut acel student e mai grav decat ceea ce facuse fratele lui Daniel Chiu (nu vreau sa-i descopar eu trecutul ca se stie dar vreau sa spun ca inclinati balanta de masurat dupa cum va convine). Mai mult decat atat, cand Paul Negrut povestea despre faptul ca Aurel s-a dus cu o alta femeie etc, il dadea exemplu pozitiv pe tatal sau, Aurel Chiu, ca s-a retras din slujba atata timp cat fiul sau a fost plecat departe….”. Pai in acel caz, nu a fost responsabil fr. Pavel Chiu (ci merita elogii) iar in cazul acestui student, femeia aceea merita „sapunita” public? Daca e sa analizam acel exemplu a lui Negrut cu Aurel C., in acea intamplare nu Pavel Chiu ar fi eroul principal ci sotia lui Aurel, ca l-a primit inapoi acasa……… Mie mi se pare normal ca Pavel Chiu sa se fi retras din moment ce, ca un baptist fundamentalist ce este, obisnuia sa-i critice dur pe altii vinovati de aceleasi pacate. Era culmea ca el, care ii critica pe altii carora le pleca copiii in lume, sa fi continuat sa predice! Prin urmare, va rog sa-mi dati o explicatie mai plauzibila pentru necuviinta comisa de Negrut cu acea femeie, pe care o dojeneste public (ca sa iasa el un exemplu de super-corectitudine si super-sfintenie). Daca parintii lui Aurel au intervenit si au rugat-o pe nora lor sa-l primeasca pe fiul lor acasa, de ce considerati atat de inoportuna interventia mamei acelui student, incat sa merite o batjocura publica? Daca vas spune ca si Pavel Chiu merita acelasi tratament, ati riposta in fel si chip. De aici se observa cat de subiectivi si de partinitori sunteti. Ca si crestini, care iubiti Biblia, asteptam sa dati niste explicatii sau sa recunoasteti ca ati gresit. Dupa cum spunea cineva, este mai usor sa treaca o camila prin urechile acului decat pt un pastor baptist fundamentalist sa-si recunoasca greselile. Explicati-mi elegant, frumos, punctual, ca nu am dreptate. Dar nu folositi minciuna. VioricaO. neaga un lucru dovedibil si pe care chiar Negrut l-a facut public. Va rog sa mergeti pe adevar. Nu incercati sa scaldati minciuna cu o alta minciuna.

 104. Astfel de comentarii ca si cel al lui Laviniu (daca acesta ii este numele adevarat) stau ca marturie la tot ce am afirmat pina cum Daca asta este opinia populara pe blogul acesta atunci ce sa mai spun. Nu mai am cuvinte. Comentraiul de mai sus l-am vazut pe atitea bloguri incit omul asta suna ca si un disc de CD zgiriat rau de ura si ignoranta.

 105. Laviniu,
  Hai sa va raspund eu si sa comentez despre dragostea care o manifestati pentru niste frati in Domnul si frati de corp: fratii Negrut.
  – fr.Paul n-ar fi spus niciodata ca-i apicultor, el a terminat psihologia medicala si-a lucrat ca psiholog la o policlinica ,inainte de-a fi ordinat pastor; nu el a declarat asta ci i-a pus careva de la secu, poate la misto, chestia asta… deci n-a mintit!
  – in legatura cu mama aceea, care a plans pentru baiatul ei..etc, sa avem pardon, cum l-a crescut pe acest copil, daca el nu stie ca la o Universitate crestina, sunt reguli de respectat, si ai stiut asta inainte de admitere. Trebuia sa planga baiatul , ca mama lui prea protectoare nu-l ajuta sa se maturizeze si sa-si asume responsabilitati in viata, chiar in cea de student.
  – fr. Florin, e un om calm, si ca sa se enerveze trebuie sa aiba un motiv bine intemeiat! A condus liceul „Emanuel” de la infiintare din 1990 si-a facut-o foarte bine…stiu ce spun; doi dintre copii mei au terminat acolo liceul de multi ani,si apoi au terminat facultati foarte bune, intr-un centru universitar mare din alt oras! S-a inceput de la zero, cu doua clase de-a noua, si noi ca parinti ne intrebam daca am facut alegerea cea mai buna pt. copii nostri, cand erau in oras licee puternice!
  Dar Slava Domnului, acum dupa 20 de ani, liceul baptist Emanuel, este pe primul loc pe oras intre toate liceele din Oradea, devansandu-l pe faimosul liceu Gojdu!
  Asta e si o parte din munca fratilor Negrut ( impreuna cu a profesorilor) care n-au facut nici un rabat la principiile biblice de administrare a liceului si-a Universitatii Emanuel.
  Iar neintelegerile dintre frati se rezolva conform Matei 18;15-20 si nu te duci la cei din lume sa te judece ei…
  Concluzia mea este urmatoarea: in pomul plin de roade dai cu pietre, dar pe cel uscat il ignori!
  Fiti binecuvantati cu totii!

 106. Nu stiu daca in Biblia pe care o cititi dumneavoastra scrie ca sunt penticostali, baptisti, crestini dupa evanghelie, adventisti, osteni, strajeri sau alte dominatiuni, ca in Biblia mea , nu sunt pomenite aceste culte. Aceste denumiri sunt de provinienta umana si nu divina. Cei care sunt mantuiti prin Har si Duhul Sfant le calauzeste viata, sunt plini de dragoste pentru Domnul, pentru frati, si pentru alti oameni. Dragostea e cel mai mare dar al Duhului Sfant, desi in 1Cor.13 este dupa Darurile duhovnicesti din 1Cor.12!
  E ca o concluzie, ca nu ajunge sa ai toate darurile duhovnicesti daca nu ai dragoste, care-i cea mai mare si are Toate darurile duhovnicesti, toate cele 15, atunci , degeaba te poti numi credincios , degeaba, faci vindecari, vorbesti in limbi neintelese,faci minuni etc. daca nu le faci din dragoste, cu dragoste, pentru Slava lui Dumnezeu care este Dragoste, atunci esti un chinval zanganitor…
  Cum nu sunteti toti identici, cum nu ne imbracam la fel, cum nu avem toti aceleasi gusturi si talente, nu putem avea toti aceleasi daruri duhovnicesti, dar putem avea toti Dragoste…fara ea suntem nimic… Si aceste daruri nu trebuie sa fie expuse public, nu-s de taraba, cred ca fiecare persoana poate sa-si protejeze in intimitatea familiei , relatia speciala cu Dumnezeu. Nu toti avem Harul sa fim evanghelisti, dar toti avem harul, sa ne fie rugaciunile ascultate, chiar si acelea imposibile…
  Fiti binecuvantati in Dragostea Domnului, in fiecare clipa!

 107. Frate Beniamin Cruceru,
  Daca tot ati inceput sa dezmintiti anumite „mituri” care circula pe INTERNET, vas ruga sa binevoiti, daca nu sa „dezmintiti”, cel putin sa comentari urmatoarele „mituri” care circula pe INTERNET:
  1. In cateva predici, Paul Negrut mentioneaza faptul ca, pe timpul dictatorii comuniste, „m-au declarat apicultor” (cine sa-l declare, ca doar aia veneau si te intrebau personal cu ce te ocupi? Securistii nu discutau cu secretarul de la biroul pastoral). Tot Paul Negrut spune „fratele respectiv m-a chemat sa vad unde sunt stupii, daca tot figuram ca apicultor”. E putin probabil ca, comunistiii sa nu-l fi intrebat pe Negrut cu ce se ocupa si sa se fi multumit cu declaratiile unor terte persoane. In orice caz, aici a fost implicata minciuna, in timp ce alti predicatori au renuntat la minciuna si au ajuns in detentie, au fost persecutati pentru credinta.
  Cu toate acestea, daca Dumnezeu l-a iertat pe Negrut pentru acel pacat (minciuna) si multe altele, cum se face ce al este atat de intolerant cu altii care gresesc? Cum se face ca recent la Radio Vocea Evangheliei, Paul Negrut relata cum l-a suspendat pe un student la „Emanuel” si mama baiatului a venit si a plans in fata lui si i-a cerut mila, ca sa nu-l suspende pe baiat iar Negrut nu s-a lasat induplecat? Vi se pare OK ca un pastor sa isi bata joc in mod public de o femeie disperata, chiar daca femeia respectiva nu avea dreptate? (E clar ca toti studentii de la Emanuel au stiut despre cine este vorba). Daca Paul Negrut ar ajunge intr-o situatie disperata, sa mearga plangand la cineva si respectivul nu numai ca nu il ajuta (sau nu poate sa-l ajute) dar sa si spuna de la amvon (sau pe diverse posturi de radio) ca „a venit unul care a fost vicepresedinte la Uniune si rector… (deci toate indiciile despre persoana) si a plans in fata mea etc…….., cum vi sar parea? Sa nu-mi spuneti ca studentii de la Emanuel si prietenii acestora nu aveau toate indiciile despre „cine e acel student”.
  2. Sunt mai multe cazuri in care Florian Negrut (fratele lui Paul Negrut) a dat replici dure (arogante, necrestinesti) unor elevi si profesori cu care a avut dea face.
  Recent, un profesor l-a reclamat la Inspectoratul Scolar Bihor iar cand cei de la Inspectorat l-au chemat pe Florian Negrut la apel, acesta le-a spus inpectorilor „puteti sa va spalati pe cap cu el” (adica cu profesorul care a depus reclamatia).
  Florian Negrut este directorul Liceuluii Baptist din Oradea. Ce ne spuneti despre comportamentul lui Florin Negrut (fratele lui Paul Negrut) si daca credeti ca aceasta „confidenta” are dea face cu faptul ca e frate cu Paul Negrut, cel care taie si spanzura in religia baptista la ora actuala?
  3. Ce ne spuneti de faptul ca Paul Negrut nu ia atitudine fata de excesele proliferate de Florian Negrut? Nu este acesta un exemplu clar de „nepotism”?

  V-am scris aceste lucruri deoarece nu mi se pare normal ca niste oameni care se dau repere de moralitate, sa faca rabat la principii in mod selectiv (cand e vorba de interesul propriu, de prietenii sau rudele lor).

  Va marturisesc sincer ca l-am apreciat pe Paul Negrut cand era un predicator (sau evanghelist) cu pareri rezonabile despre sine. Cand am vazut insa intoleranta sa fata de „anumite persoane” si „ingaduinta” sa fata de altele, mi-am schimbat parerea.
  As aprecia daca ati raspunde punctual si la „miturile” enuntate de mine.
  Nu e suficient sa spuneti ca „nu e adevarat ce am scris”. Daca negati ceea ce am scris, va rog sa o faceti punctual. De exemplu: e adevarat ca Negrut s-a declarat albinar? (declaratie mincinoasa ca sa isi scape pielea). E adevarat ca Florian Negrut le-a spus celor de la Inspectoratul Scolar sa se spele pe cap cu acel profesor? (daca spuneti ca nu, putem sa-i intrebam pe cei de la Inspectorat). Daca spuneti ca „nu stiti” inseamna ca nu va intereseaza dar manifestati un interes excesiv fata de ce se intampla cu Ton, cu Strajerii, cu „baptistii carismatici’ etc. Astept raspunsuri obiective si argumentate la fiecare intrebare in parte. In felul acesta poate reusim sa estompam si aceste mituri despre Negrut si aliatii sai impotriva lui Ton si a Strajerilor. Vrem sa stim daca ei chiar sunt repere de corectitudine sau doar le cauta nod in papura la altii. Va intreb in modul cel mai sincer.

 108. Raspuns fratelui „Mitica”. M-ati intrebat cum se face ca in localitatea dvs (presupun „rurala”) exista doua biserici penticostale de nuante diferite. Inainte dea va raspunde, as vrea sa va pun doua intrebari pentru o intelegere mai clara:
  1. A fost vreuna din cele doua biserici excluse din Cultul Penticostal?
  2. A fost vre-unul din pastori caterisiti?
  Acum raspunsul meu in cateva puncte.
  1. In denominatiunea penticostala, in general, sunt acceptate diferentele atata timp cat ele nu te indeparteaza de invatatura de baza a lui Hristos. Astfel, in bisericile penticostale avem si frati cu crez baptist. Acestia nu sunt stigmatizati, nu se emit scrisori publice de denigrare a lor (publicate pe situl oficial al cultului), nu se fac anunturi de genul „sa ne rugam pentru biserica X si pentru pastorul ei Y pt ca au imbratisat crezul baptist”.
  2. Faptul ca cele doua biserici mentionate de dvs „nu se inteleg intre ele” se datoreaza unei competitii locale. Va rog sa-mi spuneti daca Paul Negrut „se intelege” cu bisericile baptiste locale din Oradea. De cate ori a vizitat biserica baptista din Iosia?
  Dar biserica „Providenta”? Dar biserica la care e pastor (sau a fost) fratele Badea?

 109. Tot mai mult si de actualitate suna indemnul:”Sus la lupta amice Crestine”.
  Pe linga „calaretul din Egipt( Mubarac pe camila-incadrarea lui Gabi Bogdan),” Turmoilul din Libia, Tsunami-ul Japonez iata ca si „exodul” fr.baptisti a inceput. Ce trebuie sa facem noi ,prin rascumpararea vremii;
  „Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu,ca sa puteti tinea pept impotriva uneltirilor diavolului….
  Stati gata dar,avind mijlocul incins cu adevarul,imbracati cu platosa neprihanirii, avind picioarele incaltate cu rivna Evangheliei pacii.
  Pe deasupra tuturor acestora,luati scutul credintei,cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau.
  Luati si coiful mintuirii si sabia Duhului,care este Cuvintul lui Dumnezeu.
  Faceti in toata vremea,prin Duhul,tot felul de rugaciuni si cereri.”
  …VEGHEATI.. (Efes: 6;11 s.u)

 110. eLioR,
  Mai incet cu acuzatiile de teapa voi si noi si denumirele de eretici, si asa mai departe. Nu ma poti acuza ca eu unul am sous astfel de lucruri. Articolul de mai sus nu serveste pacii care car trebui sa i-a loc intre fratii baptisti si penticostali. Tot am mai spus si nu asculta niumeni ca ar trebui sa lasam ca lucrurile sa se linisteasca si sa nu se mai raspunda la provocari. Dar se pare ca unii au o agenda de razboi cu orice pret.

 111. Deocamdata numai verificarea terenului,:cind vor intra tancurile in actiune:prapad domnule nu alta

 112. @Felician
  ,,Nea Mitica, va rog sa-mi raspundeti la intrebare”

  …m-am uitat la numele comentatorilor daca mai e cineva ,,nea Mitica”.
  [probabil ca nu] .
  Eu m-am adresat fratelui Petru spunandu-i frate- la fel si dansul mi-a raspuns tot cu frate .
  Frate [sau domnule Felician], o sa va dau un raspuns la intrebarea dv. daca ma lamuriti cum sa inteleg ca in localitatea mea exista 2 biserici penticostale total diferite si ei intre ei nu pot avea partasie.

 113. repet, cornelius, ca nu e vorba aici de nicio radacina din trecut, ci de ce se petrece acum cu unii pastori de la voi care cred ca noi. de ce nu suferiti sa vedeti adevarul? dvs va imbatati cu apa rece crezand ca sunt toate bune si frumoase la voi, mai mult, mimati o buna colaborare cu noi, cand de fapt pe la spate ne faceti eretici si posedati de duhuri necurate. dovada este excluderea acelor pastori si a bisericii lor din uniunea baptista.

 114. Păi frate Beniamin,
  dacă fratele Chiu, fratele Negruț, fratele Cruceru și alții (noi 🙂 ) au dreptul la jumătăți și sferturi de interpretări doctrinare amestecate, diluate și prelucrate, nu are și fratele Țon dreptul la aceeași latitudine pe care le-o aferiți cu generozitate celorlalți?
  Sau numai dânsul nu are dreptul la categoria ”putem avea diferențe”?

 115. Să fi început început operațiunea ”baptiștii contraatacă”?
  Văd că a intrat în luptă cavaleria ușoară.
  Să ne așteptăm într-o zi două la un asalt de proporții? 🙂 …

 116. Frate Petrica,
  Asa dupa cum am spus in primele commenturi (Iosif T. vis-a-vis Marius C) vom vedea incontinuare „exodul” fr.baptisti.
  Va inteleg „frustarea” cu privire la „scoaterea afara in plin serviciu divin” aceasta fiind metoda de lucru ” license NP” fiind prezent la urmatoarea manifestare;
  In timpul serviciului divin-predica NP- un mesaj dela Dumnezeu a fost trimis catre el.
  Pe parcursul emiterii mesajului,NP si-a trimis „gorilele” care l-au ridicat cu forta pe mesager ,impreuna cu sotia acestuia,ia scos in parcare si au chemat „salavarea”.
  La sosirea salvarii,personalul medical cauta „nebunul” prin parcare,dar au fost indrumati inautru-unde erau foarte multi „agitati” ce se gaseau sub tratamentul lui NP.
  A mai fost o interventie a lui Dumnezeu,dar in prezenta fr.Gheorghita .
  „Gorilele’ au sarit imediat sa-si faca „meseria” dar fr.Gheorghita i-a potolit,astfel ca serviciul divin sa desfasurat fara alte incidente dar fiind prezent DS.
  Iata doua „atitudini diferite”-in cadrul bordului CB- fata de aceeasi manifestare a Duhului Sfint-prin darurile Sale.

 117. Nu va opriti bateti laptele sa iasa untul,pina la urma carnea si singele nu pot mosteni Imparatia lui Dumnezeu .
  Sub firma lui Negrut or Rivis ,daca nu esti nascut din nou,daca nu esti nascut din apa si Duh nu poti sa intri in Imparatia lui Dumnezeu.
  Mintuirea e un act personal nu de colectiv.

 118. Faptul că circulă vorba că Paul Negruț e arminianist, iar Daniel Chiu calvinist este parte a mitologiei și basmelor teologice aflate în circulație pe blogurile evanghelice. În ce constau aceste diferențe? Nu acceptă Paul Negruț depravarea totală? (în caz că nu știați, și Arminius se ținea cu dinți de această doctrină) Neagă Daniel Chiu mântuirea prin credință? Sunt aproape sigur că diferențele sunt la ispășirea limită, iar în acest caz Paul Negruț este calvinist moderat, în 3 sau 4 puncte (jumate aș adăuga), perspectivă pe care o îmbrățișează mulți. Este calea de mijloc și mai este numită amyraldianism. La fel cum avem întrebări asupra escatologiei, și asupra unor aspecte mai puțin importante ale soteorologiei putem avea diferențe. Cu toții cădem de acord asupra punctelor mari: Dumnezeu mântuie omul din depravarea totală prin credința din inimă care vine în urma auzirii evangheliei, ispășirea fiind realizată de Fiul lui Dumnezeu, Hristos, care este coegal, coetern și cosubstanțial cu Dumnezeu, adică este Dumnezeu. Mântuirea este realizată prin cercetarea Duhului, cel care locuiește credinciosul până la luarea acestuia în slava. Oare nu sunt clare toate acestea?

 119. The great SUNAMI a inceput, atat la la propriu cat si la figurat !.Sa ne rugam ca Dagostea Mantuitorului nostru -Isus Hristos ,sa fie, sa veghieze si sa-i intareasca pe toti cei prinsi in el ori aflati in calea lui !!!.

 120. Citeam in seara aceasta o predica a ( probabil) celui mai mare baptist, Spurgeon. Redau un mic paragraf:
  Ah! and furthermore, there are some to be found in the Church of England that will not only hate dissent, but hate one another into the bargain. Men are to be found that cannot let brother ministers of their own church preach in their parish. What an anachronism such men are! They would seem to have been sent into the world in our time purely by mistake. Their proper era would have been the time of the dark ages. If they had lived then, what fine Bonners they would have made! What splendid fellows they would have been to have helped to poke the fire in Smithfield

  As fi curios sa vad ce ar crede despre” the Romanian Bonners” din C.B.

 121. Are legatura si cu „amintirile” nu prea placute pentru dvs. cand ati parasit biserica baptista ?

 122. Slavit sa fie Domnul. Fratele Ionel Peia este un om minunat, un predicator de mare valoare. Toti evanghelicii ar trebui sa ne bucuram ca avem astfel de oameni printre noi. E trist cand vezi ca unele grupari (organizatii excentrice) nu apreciaza valoarea altora decat daca sunt validati de sus, adica de tatucul lor. Ei nu se gandesc nici macar o clipa ca si „tatucul” sar putea sa aiba un interes atunci cand supune oprobriului public niste oameni de o valoare indubitabila. La ora actuala exista atatia intelectuali de marca care imbratiseaza acelasi crez ca aceasta biserica insa ei sunt ostracizati de catre unii care folosesc tot felul de trucuri psihologice pentru asi atinge scopul. Nu este trist ci e jalnic ca unii frati baptisti au ajuns sa venereze un om si sa-si puna toata nadejdea in acel muritor. Cred ca ii faceti un deserviciu. Dupa exeperienta „carismatica” pe care a avut-o la examenul de psihologie medicala in 1972, cand potrivit spuselor sale, o voce i-a dictat tot subiectul de la acel examen, acest pastor a inceput cu sa predice Evanghelia intr-un mod smerit. Pe masura ce gloatele il aplaudau (i-au dat cele mai inalte functii) omul nostru a inceput sa se ingamfe. Cum isi permite cineva sa aiba un altfel de crez decat el? Totusi, am o intrebare pentru nenea Mitica, cel care a lasat un comentariu mai sus. Paul Negrut este arminianist iar Daniel Chiu este calvinist. Cum se face ca Negrut nu face anunturi pompoase ca sa-i retraga ordinarea pentru „erezie”? Sau sa nu-l mai primeasca pe Chiu in bisericile baptiste pentru ca s-a raliat la „prorocii lui Baal”? (limbjaul e preluat din vocabularul lui Daniel Chiu). Diferenta teologica intre Negrut si Chiu este una majora, cu privire la doctrina mantuirii. Daca baptistii sunt asa de stricti cu doctrina, cum de accepta doua teorii contradictorii ca fiind „evanghelie curata”? Daca tot spuneti ca „iubiti Biblia”, propun sa o iubiti pe toata si sa va definiti bine crezul. Ori sunteti arminianisti ori calvinisti. La fel ca Pilat cu Irod, acesti pastori manati de un spirit religios (si nicidecum de revolta pe teme doctrinare) si-au dat mana ca sa lupte impotriva unor oameni mai buni decat ei. Stiti ca Domnul i-a spus unuia in Biblie „pentru ca te-ai atins de unul mai bun decat tine….” In cazul carismaticilor si Strajerilor, „apararea doctrinei” este doar un pretext pentru a lovi in cei pe care au pica (stim noi de ce).
  Nea Mitica, va rog sa-mi raspundeti la intrebare: dintre Paul Negrut si Daniel Chiu, care din ei este eretic? Evanghelia este una singura. Pana la urma, care e interesul acestor oameni ca sa loveasca in cei cu crez biblic? (care cred in toata Scriptura).

 123. Frate Mitică,
  Am postat acest comunicat:
  – Pentru că sunt prieten cu Nelu Peia.
  – Pentru că este un anunţ important.
  – Pentru că disputa aceasta teologică mă priveşte şi pe mine.
  Oamenii fac unele lucruri şi fără avantaje materiale. Bunăoară, nici eu nu cred că v-a plătit cineva să puneţi astfel de întrebări…

 124. Frate Petru,
  Stim ca in zilele acestea reclamele se platesc bine.
  Nu cred ca ati pus aceste anunt pentru bani.
  …daca nu pentru un avantaj material, care sa fie motivul ?

 125. Esenta crestinismului este dragostea si credinciosia fata de Dumnezeu. Organizatiile, fie ele baptiste, penticostale sau de o alta culoare, sunt efemere. Ca si copiii ai lui Dumnezeu, noi suntem chemati sa-i iubim toti cei care-L iubesc si-L cinstesc pe Dumnezeu. Cat privesc „uniunile”, „asociatiile”, „misiunile” si alte organizatii de felul acesta, ele ar trebui sa se preocupe de mantuirea celor care mor fara Hristos. In timp ce atatia oameni au nevoie de Dumnezeu si mor neimpacati cu El, unele organizatii se ocupa de amenintari, retrageri de ordinari, supendari si alte apucaturi firesti de genul acesta. Degeaba se face mare tam-tam ca ei nu vor sa fie platiti de stat, cand metodele folosite de ei sunt identice cu cele utilizate de vechiul sistem centralizat (de stat). Oricum, intr-un stat democratic, autoritatea poate sa intervina atunci cand prin exercitarea „libertatii” altuia, ii ingradesti altuia dreptul la opinie. „Teocratie” nu inseamna nici pe departe „sistem religios centralizat”, cum cred unii. Am auzit pe unii din liderii acestei Uniuni spunand ca ei nu sunt de acord cu „democratia” pt ca nu aduce foloase spirituale si ar opta pentru „teocratie”. In lipsa unor dovezi supranaturale, fiecare denominatie sau credinta ar putea sustine ca daca sar implementa crezul lor la nivel de tara sau la nivel global, aia ar insemna „teocratie”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s