Când copiii se joacă cu chibriturile, directoarea penticostală e vinovată

Am primit recent o scrisoare de la Doina Speranţa Cătană, directoarea Liceului Ion Vidu din Timişoara. Iată ce ne relatează acestă directoare care este de religie penticostală, despre greutăţile prin care trece. Dacă Doina ar fi avut altă religie, cred că primăria oraşului s-ar fi purtat cu totul altfel cu ea.

Dragă Petrică,

Am o mare problemă şi…mă tem că am nevoie şi de ajutor extern. Nu ştiu dacă ai văzut pe facebook… am creat un cont special, numit SaladeConcerte, care cuprinde evenimentul în sine. Mai precis, în data de 8 martie, nişte copii au dat foc la Sala de concerte… focul a pornit de la o joacă cu chibrituri, dar a fost un foc mare, stins destul de greu de pompieri. În afara de sală s-au aprins şi spiritele, mai ales împotriva pocăiţilor, pe care îi asimilau cu persoana mea (unii inconştienţi, să mă acuze, alţii ca să mă apere). Trec destul de greu prin această încercare, mai ales că primăria şi-a exprimat dorinţa de a recupera de la mine banii pentru reamenajarea sălii (adică eu să răspund penal, ca s-au putut juca copiii acolo – era in spatele sălii de concerte, asteptând preţ de 15 minute să intre în sală).

Prin angajamentul personal pe care l-am luat, cum că voi repara sala împreună cu părinţii, primarul a acceptat să-şi retragă plângerea penală, spunându-ne că ei tocmai acum au un buget de criză-zero!!!) Eu am început o serie de acţiuni de colectare de fonduri, printre care şi un cont de vizitarea pe facebook, spectacole de caritate, am deschis şi niste conturi bancare, prin comitetul de părinţi şi am făcut şi niste scrisori către bisericile din oraş, scrisoare pe care ţi-o trimit şi ţie. Dacă crezi că ar putea fi motivantă pentru bisericile din Arizona… şi nu numai, dar cine să mă ajute, din America? Am vorbit cu fata mea, dar seamănă cu mine atât de mult încât nu şi-a deschis gura să povestească nimănui de cele întâmplate, probabil îi e ruşine, nu ştiu, dar eu am mare nevoie să ies din încurcătura asta. Îţi ataşez scrisoarea pe care am trimis-o pe aici…şi dă-mi şi tu un semn că mai sunt şi români pe acolo… oricât de puţin ajutor financiar de la voi mi-ar prinde bine…

19 gânduri despre „Când copiii se joacă cu chibriturile, directoarea penticostală e vinovată

 1. Draga Doina, suntem alaturi de voi. Considerati ca este un har de la Domnul ca ne conduce prin locuri si timpuri cand ne mai aducem aminte unii de altii.
  Biblia ne spune, stiti voi, ” Toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Domnul. Fiti binecuvantati de Domnul.

 2. Datorită caracterului juridic al Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu, Timişoara, care nu permite încasări valutare sau donaţii în contul unei instituţii publice, au fost constituite conturile susmenţionate în favoarea beneficiarului Sala de Concerte Ion Vidu, prin contract de colaborare încheiat de către Comitetul de părinţi al Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu.
  EUR – RO94 BPOS 368 0697 3927 EUR02
  USD – RO41 BPOS 368 0697 3927 USD02
  Detalii necesare pentru transferurile din străinătate:

  Titular cont – ASOCIATIA CENTRU CRESTIN DEO GLORIA, pentru SALA DE CONCERTE ION VIDU

  Adresa beneficiar : Timisoara, Romania
  Banca : BANCPOST, AGENTIA ARIES
  Adresa Băncii : str. Aries nr. 20, Timisoara, jud. Timis, Romania

  SWIFT : BPOSROBU

  Multumesc oricarui om de buna credinta care doreste sa ofere un sprijin financiar, dar vreau sa precizez ca nu doresc sa implic nicio persoana care are dubii asupra utilizarii fondurilor adunate. Eu, de fapt, am facut un apel personal…doar scrisoarea catre biserici era publica, dar formularea aceea era pentru bisericile din Timisoara, pentru ca nu am sa cer nici mana de lucru, nici materiale de constructie de la romanii din America…dar nu e rau ca s-a facut public…am inteles intentia … eu nu am nimic de ascuns…sa fiu sincera, incep sa regret ca am trimis mesajul cu pricina, fara sa ma gandesc ca se vor naste suspiciuni de piromanie sau de utilizare individuala a fondurilor… vreau sa va explic doar ca vicepresedintele comitetului de parinti este un crestin cunoscut prin Amrica, Relu Bahnaru, el era singurul dintre parinti care detinea un ONG…iar parintii l-au votat ca prin el sa deschidem acel cont, numit SALA DE CONCERTE, exclusiv utilizat reparatiilor necesare… va multumesc pentru bunavointa tuturor celor care ati inteles nevoia momentului, iar daca cineva are vreo indoiala nu ma supar daca nu intreprinde nicio actiune bancara. Chiar va rog sa nu faceti nici cel mai marunt gest. Stiu ca Dumnezeu vede totul, stie totul, este pretutindeni…deci si cu voi acolo si cu noi aici. Fiti binecuvantati de El!

 3. Din surse sigure pot sa-ti spun Dragan ca este vorba de copii (din clasa a VI-a), copii din familii cu o situatie nu foarte „roz”. Din discutia telefonica pe care am avut-o in cursul zilei de ieri cu doamna direcoare copii din scoala sunt foarte implicati in acest proiect de a renova sala de concerte. Chiar imi spunea dumneaiei ca se pregatesc copii sa mearga prin oras (Timisoara) sa imparta afise cu un prim concert sustinut de elevii Colegiului Ioan V pentru a aduana fonduri.
  Inainte de a acuza sau de a fi sceptici ar fi mai bine sa ne informam.
  Cu respect, Marcel

 4. Draga frate Petrica,

  Daca Romania a devenit „tara tuturor posibilitatilor” se vede nu numai din aceste insinuari tendentioase cu tenta discriminatorie si sovina care „tin” prima pagina a ziarelor romanesti ci si in mentalitatea si manifestarea virulenta fatisa a oamenilor din mas-media romaneasca, ziaristi si reporteri, edili si simpatizanti ai religiei majoritare care hiperbolizeaza evenimente banale care se intampla din Burundi pana Insulele Noua Guinee (daca nu si Galapagos…)
  Greseala de interpretare consta in eliminarea elementului de traire crestina care ar trebui sa-i uneasca pe toti romanii indiferent de religie (minoritari sau majoritari). Se confunda notiunea de credinta cu cea de religie, diseminand astfel vrajba si o adevarata politica de…apartheid in sanul natiunii care se lauda ca afost increstinata „de mai bine de doua mii de ani…”, deci dinainte de Sfantul Apostol Andrei…”

  Jocul cu focul, „l-am invatat” de la o multime de preoti si slujitori ai altarelor, corupti pana-n maduva oaselor care, pentru ali se sterge urmele delapidarilor facute prin furt din cutia milei si nu numai, au dat foc „sfintelor lacasuri de cult”, cu scopul de a ingreuia ancheta fiscului autohton sau a comisiei de disciplina ordonata de BOR…

  Jocul cu focul, spuneam, in sanul bisericii majoritare (peste 85% din populatia natiunii)
  nu este un pacat al lui Acan pentru acestia, ci este un grav sacrilegiu sa vorbesti despre astfel de incendieri si piromanii fara a avea binecuvantarea exagerat-de-fericitului intai statator…

  Dar despre incidenta banale, cazuri izolate si nepremeditate in sanul bisericilor neoprotestante din Romania capata dimensiunea unor cataclisme cosmice sub pana maiastra a acestor ziaristi, reporteri sau crainici drept-credinciosi ce au primit binecuvantarea preinaltului…pentru a scrie cu atata zel…

  Tata, iarta-i ca nu stiu ce fac ! Sau poate stiu, dar mai bat si ei un cui in palmele Fiului Tau dupa 2011 ani de la rastignire…Ca tot se apropie Sfintele Sarbatori ale Invierii (pentru noi nu pentru ei…! Pentru ei doar…prohodul !)

 5. Eu cred ca treaba-i politica, nicidecum religioasa. Partidele aflat la putere isi promoveaza intotdeauna proprii oameni ca sefi. Religia n-are nici o legatura aici. Ca de-ar fi conducatorii Romaniei asa credinciosi, cu exceptia campaniilor electorale, n-ar fi Romania in gainatul in care se afla.
  Cunosc cat de cat sistemul.

 6. REPLICA PRIMARULUI MUNICIPIULUI TIMISOARA, GHEORGHE CIUHANDU

  –– Forwarded Message –-
  From: Gheorghe Ciuhandu
  To: Ioan Pop
  Sent: Wed, March 23, 2011 8:55:14 AM
  Subject: Re: Domnule primar Ghe. Ciuhandu, incetati persecutia!

  Stimate domnule Ioan Pop,
  Am primit cu surprindere mesajul dumneavoastră prin care îmi cereţi să încetez persecuţia împotriva doamnei Doina Speranţa Cătană, directoarea Liceului Ion Vidu. După cum aţi aflat deja, în urmă cu două săptămâni sala de concerte a Liceului Ion Vidu a ars. Nu am intenţionat şi nu intenţionez să fac nici o plângere penală împotriva directoarei liceului – în schimb am solicitat să se facă o anchetă care să stabilească adevăratele cauze ale incendiului şi responsabilii pentru producerea acestuia, aşa cum cere legea. Cred că este, totuşi, un lucru firesc să aflăm vinovaţii pentru provocarea unei pagube, în loc să închidem ochii şi să trecem mai departe.
  Mai mult decât atât, vă asigur că nu am nici cea mai vagă idee despre religia doamnei Catană. Nu mă interesează faptul că este penticostală, mă interesează doar să aflăm cum s-a ajuns la incendiul din 8 martie. Iar religia nu exonerează pe nimeni de responsabilităţi.
  În ceea ce priveşte Primăria Municipiului Timişoara, aceasta se va implica atât cât îi permite bugetul local în reabilitarea sălii de concerte. De altfel, am convenit cu doamna Catană să găsim soluţii comune, inclusiv implicarea asociaţiei părinţilor, pentru reabilitarea sălii distruse nu din vina Primăriei.
  În aceste condiţii, permiteţi-mi să cred că acuza din titlul mesajului dumneavoastră, de „persecuţie”, este exagerată şi chiar rău-voitoare.
  Gheorghe Ciuhandu,
  Primarul Municipiului Timişoara

 7. Domnul Valentin…sunt de acord cu dvs. asupra precizarilor care se cer facute.
  In primul rand as vrea sa precizez pentru toata lumea urmatorul aspect:
  1. primaria nu mi-a spus ca nu intervine in reamenajarea salii pentru ca sunt penticostala, ci pentru ca se afla într-un moment de criză…nu sunt bani, iar ei au in „administratie multe scoli si gradinite” (am citat)
  2. Discutiile aprinse despre pocaiti, pro sau contra au avut loc pe portalul tion…sub semnaturile “anonime” ale acuzatorilor. Cei care mi-au luat apararea erau elevii, care isi dadea numele, iar cei care aduceau acuze nu s-au identificat. Totusi, de citit au citit toata Timisoara… pentru ca este portalul unui trust de presa care cuprinde informatii cotidiene si nu cenzureaza comentariile, oricat de rautacioase ar fi
  3. Dl. Valentin are dreptate, referitor la efectul legii…de aceea m-am bucurat ca primaria mi-a dat acordul angajamentului meu, ca sa readuc sala la statutul de functionabilitate, decat sa umblam prin instanta ca sa stabilim vinovatii (elevii si parintii) in vederea recuperarii pagubelor, (asa cum mi s-a cerut initial)
  4. Despre evaluarea pagubelor: s-au facut mai multe evaluari contradictorii, una cam de 45.000 euro, alta de aprox.25.000 euro, la alta se lucreaza acum, de catre parinti,cu specialisti. Contul deschis are caracter temporar, intitulat SALA DE CONCERTE, si utilizat doar pentru lucrarile necesare reabilitarii salii, iar la sfarsitul acestora va exista un raport financiar clar.
  Intre timp parintii au si inceput lucrarile de igienizare a incintelor din jurul salii de concerte pentru eliminarea mirosului puternic si persistent de fum.
  Multumim celor care inteleg nevoia momentului si se implica emotional si practic

 8. Draga Petrica, scopul scrisorii mele era, sa adunam ceva fonduri pentru a ajuta in aceasta nenorocire. Nicidecum nu m-am gandit ca se poate naste o tema in plus de discutii intre diverse persoane, nici macar ca aceasta, despre asa zisa persecutie…eu nu am facut caz de persecutie religioasa nici in perioada comunista cand am fost data afara din invatamant o perioada de 5 ani, si nici de faptul ca la revolutie am recitat poezia Exista Dumnezeu in balconul Operei si as fi putut avea carnet de revolutionar ca sa obtin anumite beneficii…
  In contextual actual chiar ca, atitudinea primariei nu are nicio legatura cu convingerile mele religioase. Spiritele care s-au aprins impotriva pocaitilor nu au fost de la primarie, nici de la primar, ci de la comentariile anonime de pe trustul local de presa, la care se poate inscrie oricine, ca si pe blogul tau. Fapta lui John Pop care a trimis peste tot acest link, dandu-i un titlu de senzatie, cu caracter tendentios: domnule primar incetati persecutia, mie imi aduce un deserviciu imens in comparatie cu beneficiul de a fi avut o contributie financiara cat de mica din partea bisericilor de romani din America. Pana acum s-au donat doar vorbe care au aprins impotriva mea indignare din partea autoritatilor locale cu care am o relatie foarte buna si am colaborat excelent in cei 12 ani de cand sunt directoarea acestei institutii. Mai mult chiar, Timisoara este un exemplu de spatiu spiritual interreconfesional, al crestinilor de toate nuantele, iar scoala pe care o conduc, este deasemenea populata cu crestini din toate cultele…
  iar pentru John Pop am un singur gand: te rog nu mai trimite mesaje tendentioase
  si malitioase, doar pentru a fi senzational

 9. Vreau sa spun: Bisericile penticostale trebuie sa organizeze rapid o cercetare a cazului si daca concluzia este pro, la fel de iute sa procedeze la o strangere de fonduri in acest scop. Ca unde-s multi puterea creste si castiga in imagine Biserica lui Christos.

 10. Cred ca cel mai bine ar fi sa o ajutam pe aceasta sora, folosind acest prilej pentru a scoate in ochii lumii unitatea dintre credinciosii lui Christos. Fara prea multe comentarii. Oare nu este acesta un prilej dat de Dumnezeu?

 11. Ar trebui să nu ne luăm după auzite ci să prezentăm dovezi. Mă gândesc totuşi că profesorii ştiu cum să se joace cu chibritele… Poate că mă înşel totuşi.

 12. eu am auzit ca nu ar fi copiii de vina pentru incendiu, ci profesorii care faceau un chef de 8 martie, chef de care dna directoare nu era chiar straina….

 13. @ All.

  Imi pare rau pentru situatia creata si probabil ca doamna nu este vinovata, nici legal si nici moral; cu toate acestea nu poate fi exonerata de responsabilitate ( prin efectul legii, raspunde in calitate de manager al institutiei… ).

  Dar scriu aici o observatie: am citit cu atentie scrisoarea domniei sale si am constatat ca lipseste ceva important si anume ca nu regasesc in cerere o evaluare a pagubelor produse; in mod normal, orice paguba poate fi evaluata si eventual i se poate adauga prin procent o suma oarecare, deoarece aici in Romania materialele de constructii se pot scumpi peste noapte, iar mana de lucru la fel…intelegeti ce vreau sa spun…

  In mod normal, asa ar trebui sa fie, si, mai mult, cei care gestioneaza aceasta situatie sa si anunte cand suma respectiva s-a strans; cred ca e lesne de inteles de ce fac aceasta mentiune expresa, avand in vedere ca se pretinde ca etica se afla printre noi la ea acasa…

  Ar mai fi de scris si altceva, dar ma opresc aici.

  Mult succes in demersurile acestea de rezolvare a situatiei !

 14. un sfat pentru a functiona ajutorarea: e nevoie de precizat Banca si Sucursala unde sunt deschide conturile bancare, de asemenea pentru donatii din strainatate este nevoie de codul SWIFT.

  Doamne ajuta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s