Zâzania

M-am întors din Europa, frânt de oboseală. Încerc să-mi recupereze energiile și rămânerile în urmă cu blogăritul, pacostea aceasta pe omul și-o ia așa de unul singur. Nimeni nu ne poate împovăra așa cum ne-o facem noi înșine!
Azi, aș vrea să scriu câteva rânduri și despre o plantă, că doar despre animale am cam scris în ultima vremea. Așadar, să facem noi o vizită și la grădina botanică după ce am petrecut cam multișor prin cea zoologică!

Planta de care vreau să scriu, este neghina, despre care vorbea Domnul Isus în pilda cu grâul și neghina (Matei 13:24-30). Dacă majoritatea traducerilor Bibliei în limba română, folosesc cuvântul acesta, o fac probabil pentru ca noi românii să înțelegem contextul și nu neaparat să facem cunoștiință cu o plantă de pe alte meleaguri. În grecește, cuvântul este „zizanion”, o plantă asemănătoare grâului și orzului în faza inițială. La coacere este diferită și face semințe otrăvitoare, motiv pentru care secerătorii orientului apropiat o alegeau cu grijă dintre spicele de grâu.

Doresc să subliniez câteva lucruri din pilda Mântuitorului.
În primul rând, se pare că limba noastră a preluat din greacă cuvântul „zâzanie” direct de aici din pilda Domnului (animozitate, ceartă, conflict, dezacord, dezbinare, diferend, discordie, discuție, disensiune, dispută, divergență, dușmănie, învrăjbire, ostilitate, ură, vrajbă, vrăjmășie). Cred că observați ce bogăție de cuvinte conține dicționarul nostru pentru acest subiect. Așa cum eschimoșii au o mulține de cuvinte pentru zăpadă, așa avem noi românii pentru zâzanie. Probabil că este și ea o prezență la fel de comună existenței noastre, ca zăpada pentru eschimoși.

Un al doilea lurcru care mi-a dat mari dureri de cap, vine tocmai din tâlcuirea Domnului a acestei pilde. Zâzania semănată de Satan în grâul Domnului sunt „fii celui rău” (Matei 13:37). Zâzania din lumea aceasta – țarina în care cresc „fii Împărăției” – nu sunt neînțelegerile, sau discordiile (puteți folosi toate cuvintele din definița de mai sus), pe care le avem din belșug în lumea noastră. (Bibliile mai vechi în limba noastră folosesc pluralul „neghinele”). Zizania sunt fii celui rău.

Ideea aceasta este șocantă, deoarece ea spune că nu avem de soluționat niște conflicte sau neînțelegeri pe care Satana le-a semănat între noi, ci avem de dus o luptă cu personificarea acestor neînțelegeri. Lumea noastră nu este formată din oameni între care Satan a semănat conflicte și vrajbă. Lumea noastră este compusă din fii Împărăției între care Satan și-a semănat fii săi.
Paradigma Domnului ne face să așteptăm cu și mai arzătoare dorință secerișul sfârșitului de veac.

4 gânduri despre „Zâzania

  1. ” A baga zazanie intre frati !”. Deci zazania este o influenta satanica ,parazitara, o metoda distructiva de a produce discordie !. Ea este „adusa” din exteriorul bisericii, reusind relativ usor sa-si prolifereze samanta otravitoare a rautatii , intr-un ogor fertil !.Precum vantul porta puful semintelor de buruieni ,de papadii si spini ,spre saemanaturile fertile si bine arate in primavara, tot astfel ,vantul si curentele unor invataturi de ratacire , poarta samanta lor de influenta distructiva spre locurile proaspat arate de misionarii Crucii lui Hristos !. Cand aceasta smanta”a zazaniei ” vine valuri , valuri si cade din abundenta peste semanata semanata cu scop de recolta si hrana sufleteasca , daca este neglijata ,este tolerata si lasata sa creasca impreuna cu cea buna, in scurt timp o va inabusi , o va ineca !. Iar ogorul va ajunge un maidan de nerecunoscut,inecat in spini si palamida , dar care inca va mai purta ,precum o relama luminoasa ,un nume sclipitor si de rezonanta crestina ! . Lipsa de veghiere ,oboseala, neglijenta, toleranta, cat si lipsa de atitudine a „lucratorilor” din administratia ogorului ,le va aduce la vremea secerisului , surpriza falimentului si pustiul granarelor goale !! !. (si asta numai in cazul cand vor reusi sa supravietueasca si nu vor fi si ei innecati si asfixiati de „zazanie” si de „culinii baraganului „!)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s