ParazițiiPastorul Marius Cruceru a publicat pe blogul său un material intitulat: „‘Pastorii’ paraziți”. În mod sigur, domnia sa știe ceea ce spune, fiind pe deplin documentat cu situația comunității în care slujește.  Problema pe care o văd eu este că materialul, care reflectă o situația din România și dintr-o anumită comunitate regională și religioasă, se poate foarte ușor folosi prin generalizare, înfierând slujirea multor pastori, ale căror vieți nu se potrivesc cu portretul robot creionat de pastorul Cruceru.

Unul din enoriașii bisericii pe care o păstoresc (al cărui nume nu-l pomenesc, deocamdată), a și folosit articolul cu pricina, expediindu-l la 54 de persoane din biserica noastră și din  altele, sub titul:  „Citiți ‘radiografia’ pastorului Lascău.”

Am citit din nou materialul pastorului Cruceru, încercând să-mi găsesc acele lucruri din viața și activitatea mea, care ar da dreptul acestui enoriaș să mă numească și pe mine în rândurile acestor paraziți. Cred că atunci când te critică cineva, trebuie să ai curajul și decența să te autoverifici, să vezi dacă are dreptate, și apoi să te corectezi.

Nu mi-am găsit imaginea în scriertea pastorului Cruceru. Nu am lăsat macaraua ca să o duc mai bine ca pastor. Puteam rămâne în ingineria de construcții și cred că aș fi putut fi unul dintre milionarii de azi. Mă puteam apuca și eu de business-ul cu bătrâni și o duceam la fel de bine ca și calomniatorul meu. Puteam… dar am acceptat salarul de pastor pentru ca să pot face, ceea ce n-aș fi putut face alftel. Am publicat 10 cărți. În cei 40 de ani de slujire, am ținut mii de predici în sute de biserici, la radio, televiziune, la evanghelizări pe stadioane, în săli de sport. Am predat cursuri în seminarii biblice, am călătorit în zeci de țări predicând Evanghelia. Am ținut sute de conferințe de familie, de conducere spirituală, sau pe alte teme biblice.  Am tradus cărți creștine, am publicat reviste creștine, am scris sute de articole pentru diverse publicații. Adăugați la toate acestea responsabilitățile zilnice legate de păstorirea unor biserici de peste 500 de membri, și vă puteți face imaginea radiografiei „parazitizmului” meu.

Asemenea mie, zeci și zeci de alți pastori români, muncesc din greu și lasă după ei urme de acest fel, și suferă, ca și mine, batjocora și calomniile unor oameni care nu știu decât să-i rănească pe alții.
M-am gândit mult la cuvântul și eticheta aceasta de parazit. Am ajuns la concluzia că adevăratul parazit pe trupul Bisericii lui Christos este omul acela care se hrănește din sângele acestui trup, care nu participă cu nimic la viața și sprijinul material al acestui organism, ci consumă  și deranjează. Ca un păduche flămând, suge din sângele purtătorului și produce suferințe „binefăcătorului” lui. Da, mă refer la acei oameni din bisericile noastre care nu dau nici o para chioară pentru lucrarea lui Dumnezeu, se încălzesc pe banii celorlalți, văd să citească la curentul electric plătit de alții, stau pe băncile unei clădiri pe care o plătesc ceilalți, ascultă Evanghelia pe banii altora. Nu doar că ei consumă fără să plătească, dar – ca un păduche flămând – mușcă dureros și crează disconfort în jurul lor. Sursă de inepuizabile discordii și certuri, parazitul produce mâncărime și nesomn ființei pe care parazitează. El sabotează sursa vieții sale. Analizând chiar sumar rezultatele unei astfel de vieți, nu vei găsi decât excrementele produse de consumul samavolnic din acest trup sfânt al bisericii. Nu vei putea citi nimic pozitiv și încurajator, decât dejecțiile intelectuale ale unui spirit răutăcios. Nu vei auzi nici o cântare decât murmurul nemulțumirilor necurmate ale parazitului. Nu vei auzi nici o predică decât acuzațiile nefondate și calomniatoare ale acestul om care trăiește și chinuie acest trup al Bisericii lui Christos, producându-i bube și infecții.

Parazitul, nu doar că nu participă finaciar la cheltuielile comune, dar el lămurește și pe alții să nu dea bani. Unora le cere fără jenă, ca banii cuvenți lucrării lui Dumnezeu, să-i fie dați lui. Parazitul „face misiune”. Dacă e confruntat cu privire la neparticiparea lui financiară, explicația lui este că el „pune la colectă”. Desigur, așa ca să nu știe stânga ce face dreapta. Și nici frații. Numai Domnul să știe. Da, Domnul știe și nu spune la nimeni.
Deocamdată.

38 de gânduri despre „Paraziții

 1. Eu nu am intalnit pana acum un pastor adevarat dar stiu cum ar trebui sa fie daca ma uit in biblie si il compar cu modelul nostru „pastorul cel bun”Isus Hristos.Am intalnit modele de pastori doar in carti scrise de cei care au si trait ca un pastor autentic sau in carti scrise de alti slujitori si slujitoare care si-au dat seama cum ar trebui sa fie un pastor autentic pentru ca s-au lovit de unele greutati chiar din partea celor care ii pastoreau si au trebuit sa schimbe biserica.Din pacate pastorirea multora se reduce la teorie fara acoperire practica ceea ce inseamna ca predica fara sa-l cunoasca pe Domnul chiar daca este un bun teolog format in doctrina denominatiunii respective predicand o evanghelie denominationala discriminatorie fata de altii din alta denominatiune.Am avea pastori autentici doar daca ar demonstra puterea si dragostea Lui vestind astfel o evanghelie practica in interesul oamenilor insotita de aceste semne scrise in biblie;pentru aceasta insa pastorii ar trebui sa se organizeze,sa se uneasca in echipe de slujire si sa posteasca regulat rugandu-se mai mult si predicand mai putin.Atunci s-ar intampla si minunile si oamenii ar fi eliberati si vindecati,curatiti,sfintiti pregatiti sa slujeasca in biserici puternice daca ar fi pregatiti ca luptatori si nu ca ascultatori de predici.De aceea avem si pastori si crestini lenesi sau „paraziti”care vor sa ia fara sa dea in schimb ceea ce trebuie dat conform bibliei.Un exemplu: in biblie scrie”sa-i cinstim pe mai marii nostri care se ostenesc pentru noi”si daca nu se intampla asa trebuie eliminata cauza.Eu inteleg ca cineva din invidie sau alte motive ar putea ponegri imaginea unui pastor dar daca un pastor vrea cinste alergand dupa construirea unei imagini personale pentru a urca in ierarhia unei biserici neglijandu-si oile el crede ca toti ceilalti sunt legati la ochi si nu-si dau seama!?Crestinii dintr-o biserica nu pot fi decat reflectia educatiei pe care au primit-o.

 2. vechiul Testament da un principiu fantastic-dependenta de Dumnezeu-preotul si levitul nu aveau mostenire,traiau din ce aducea iudeul la templu.Daca poporul nu mai venea le Templu,sa aduca zeciuielile si darurile,preotul si levitul nu mai aveau ce manca si plecau la munca.Isi faceau datoria, poporul venea la Templu,asculta de Domnul,aduceau darurile si zeciuielile si preotul,levitul aveau ce manca.Viata preotului si levitului era in totalitate dependenta de Domnul.In Noul Testament,Pavel spune ca poti munci,dupa exemplul lui si sa slujesti,sau sa fii intretinut de Biserica pentru slujire.Uitati-va cu cata scrupulozitate si eforturi deosebite se cauta de catre unii popi,versete care sa oblige Biserica sa-i intretina.Cred ca pe primul loc a trecut interesul material,nu dependenta totala de Dumnezeu. E foarte foarte greu sa fii sluga la toti nenorocitii si saracii pentru care a murit ISUS si la toti vajmasii,daca e cazul sa-ti dai viata pentru ei.Citi din popi inteleg misiunea lor data de Dumnezeu?Ii numeri pe degete pe astfel de popi.Va doresc sa intalniti astfel de oameni.

 3. Te supara faptul ca se vorbeste in astfel de ermeni despre „baptistul” Cruceru caruia i-ai adus „eloghii” pe blogul sau?
  Ce zici atunci despre cei care i-au facut „eretici si impotenti” pe penticostali si s-au mai si intitulat pastori si ca ei detin „adevarata credinta „?

 4. Frate Petrica , sa ne aducem aminte, si sa ne mangaiem intodeauna ,cu acest cuvant pe care l-a spus Isus in predica de pe munte : ” Ferice va fi de voi cand , din pricina Mea , oamenii va vor ocara ,va vor prigoni , si vor spune tot felul de lucruri rele si neadevarate impotriva voastra ! Bucurati-va si veseliti-va , pentruca rasplata voastra este mare in ceruri ; caci tot asa au prigonit pe prorocii, cari au fost inainte de voi.

  E frumos sa porti in viata
  Crucea ,jugul lui Hristos
  Ascultand de-a Lui povata
  Sa-ti duci traiul cu folos

  Chiar ispite cat de multe
  Cat de grele s-ar ivi
  Cand privesti la rasplatire
  Le infrunti cat ai clipi …

  Sunt multi paraziti pentru ca este mai lesne sa creada o minciuna decat sa vina la adevar .Acesti paraziti depun si oua care miros greu iar naivii musca momeala . Dumnnezeu sa va binecuvanteze lucrarea pe care o faceti de stropire a parazitilor. Apostolul Pavel spunea lui Timotei ”Totus temelia tare a lui Dumnezeu sta nezguduita,avand pecetea aceasta:,,Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui”;si:,,Oricine rosteste Numele Domnului,sa se departeze de faradelege!”

 5. @ Ionel te cred ca esti suparat pe cei care au plecat din tara. Eu nu sunt pastor,deci dupa teoria ta puteam sa plec. Am insa frati de corp pastori in tara. Cu 17 ani in urma am plecat din tara ca orice nevoias visind „o viata mai buna”. Dar eram constient ca Dumnezeu pe care l-am lasat in Romania ma asteapta in Italia. Slava Lui , ma gasesc in Toscana intre Pisa si Firenze , nu e zapada tot timpul anului , e cald,marea e aproape dar : nu am bani, la plaja in ultimii 2 ani am fost mai putin de trei zile in total, slujesc in bisericile romane si italiene din zona …. eu nu sunt ca pastorii astia! …Fratele meu drag s-a schimbat rama e mai spoita dar tabloul este acelasi. Tot prin har merg inainte si tot muncind trece viata asta care intr-o zi se va sfarsi. Nu vad marea schimbare din punct de vedere material despre care vorbesti.o sa-mi cumpar o pereche de ochelari.

 6. Subiectul se vede ca aduce multe comentarii si pentru unii chiar un disconfort!!De fapt nimic nu este nou sub soare si aceste lucruri mereu se repeta insa sub forme din ce in ce mai moderne si unele meschine!!Dar esenta este aceiasi si sa intelegem subiectul ar fi bine sa meditam asupra mesajului domnului Isus adresat multimii si ucenicilor !Sa citim ce este scris in matei 23 ;
  -„1Atunci Isus, pe cînd cuvînta gloatelor şi ucenicilor Săi,
  2a zis: ,,Cărturarii şi Fariseii şed pe scaunul lui Moise.
  3Deci toate lucrurile, pe cari vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le; dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei zic, dar nu fac.
  4Ei leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat, şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le mişte.
  5Toate faptele lor le fac pentru ca să fie văzuţi de oameni. Astfel, îşi fac filacteriile late, îşi fac poalele veştmintelor cu ciucuri lungi;
  6umblă după locurile dintîi la ospeţe, şi după scaunele dintîi în sinagogi;
  7le place să le facă oamenii plecăciuni prin pieţe, şi să le zică: ,Rabi! Rabi!`
  8Voi să nu vă numiţi Rabi! Fiindcă Unul singur este Învăţătorul vostru: Hristos, şi voi toţi sînteţi fraţi.
  9Şi ,Tată` să nu numiţi pe nimeni pe pămînt; pentrucă Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri.
  10Să nu vă numiţi ,Dascăli`; căci Unul singur este Dascălul vostru: Hristosul.
  11Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru.12Oricine se va înălţa, va fi smerit; şi oricine se va smeri, va fi înălţat.
  13Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi închideţi oamenilor Împărăţia cerurilor: nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre, nu -i lăsaţi să intre.
  14Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi mîncaţi casele văduvelor, în timp ce, de ochii lumii, faceţi rugăciuni lungi; de aceea veţi lua o mai mare osîndă.
  15Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi înconjuraţi marea şi pămîntul, ca să faceţi un tovarăş de credinţă; şi, după ce a ajuns tovarăş de credinţă, faceţi din el un fiu al gheenei, de două ori mai rău decît sînteţi voi înşivă.16Vai de voi, povăţuitori orbi, cari ziceţi: ,Dacă jură cineva pe Templu, nu este nimic; dar dacă jură pe aurul Templului, este legat de jurămîntul lui.`
  17Nebuni şi orbi! Care este mai mare: aurul sau Templul, care sfinţeşte aurul?
  18,Dacă jură cineva pe altar, nu este nimic`, ,dar dacă jură pe darul de pe altar, este legat de jurămîntul lui.`
  19Nebuni şi orbi! Care este mai mare: darul, sau altarul, care sfinţeşte darul?
  20Deci, cine jură pe altar, jură pe el şi pe tot ce este deasupra lui;
  21cine jură pe Templu, jură pe el şi pe Celce locuieşte în el;
  22şi cine jură pe cer, jură pe scaunul de domnie al lui Dumnezeu şi pe Celce şade pe el.`
  23Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute.
  24Povăţuitori orbi, cari strecuraţi ţînţarul şi înghiţiţi cămila!
  25Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi curăţiţi partea de afară a paharului şi a blidului, dar înlăuntru sînt pline de răpire şi de necumpătare.
  26Fariseu orb! Curăţă întîi partea din lăuntru a paharului şi a blidului, pentruca şi partea de afară să fie curată.
  27Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi sînteţi ca mormintele văruite, cari, pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinlăuntru sînt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţenie.
  28Tot aşa şi voi, pe dinafară vă arătaţi neprihăniţi oamenilor, dar pe dinlăuntru sînteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.
  29Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi zidiţi mormintele proorocilor, împodobiţi gropile celor neprihăniţi,
  30şi ziceţi: Dacă am fi trăit noi în zilele părinţilor noştri, nu ne-am fi unit cu ei la vărsarea sîngelui proorocilor.
  31Prin aceasta mărturisiţi despre voi înşivă că sînteţi fiii celor ce au omorît pe prooroci.
  32Voi dar umpleţi măsura părinţilor voştri!
  33Şerpi, pui de năpîrci! Cum veţi scăpa de pedeapsa gheenei?
  34De aceea, iată, vă trimet prooroci, înţelepţi şi cărturari. Pe unii din ei îi veţi omorî şi răstigni, pe alţii îi veţi bate în sinagogile voastre, şi -i veţi prigoni din cetate în cetate;
  35ca să vină asupra voastră tot sîngele nevinovat, care a fost vărsat pe pămînt, dela sîngele neprihănitului Abel pînă la sîngele lui Zaharia, fiul lui Barachia, pe care l-aţi omorît între Templu şi altar.
  36Adevărat vă spun, că toate acestea vor veni peste neamul acesta.
  37Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi ucizi cu pietre pe cei trimeşi la tine! De cîte ori am vrut să strîng pe copiii tăi cum îşi strînge găina puii supt aripi, şi n’aţi vrut!
  38Iată că vi se lasă casa pustie;
  39căci vă spun că deacum încolo nu Mă veţi mai vedea pînă cînd veţi zice: ,Binecuvîntat este Celce vine în Numele Domnului!`”
  Mesajul nu are nevoie de interpretare !El este spus de domnul Isus Hristos si redat de apostolul Matei ,ca si noi sa intelegem care este ADEVARUL despre unii care au pretentii la scaunul lui Moise sau la conducerea Bisericii lui Hristos ,uitind de porunca si exemplul domnului ISUS HRISTOS!Cei care nu inteleg acest mesaj si cel scris in Ioan 10;
  -„11Eu sînt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi dă viaţa pentru oi.
  12Dar cel plătit, care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sînt ale lui, cînd vede lupul venind, lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le împrăştie.
  13Cel plătit fuge, pentrucă este plătit, şi nu -i pasă de oi.
  14Eu sînt Păstorul cel bun. Eu Îmi cunosc oile Mele, şi ele Mă cunosc pe Mine,
  15aşa cum Mă cunoaşte pe Mine Tatăl, şi cum cunosc Eu pe Tatăl; şi Eu Îmi dau viaţa pentru oile Mele.”
  ..Ajung in un impas si frustrari mari la ce se intimpla si vede!!!Multi dintre pastori stiu ca ma privesc si ma interpreteaza greshit in mesaje !Dar ar fi bine pentru cei frustrati sa se pocaiasca si sa ajunga de la pretentii la O ADEVARATA TRAIRE SI SLUJIRE!!Nu fac atac de persoana si fiecare in personalitate in pretentia ce o detine AR FI BINE SA SE AUTOEXAMINEZE ,nu datorita comentariului si mesajului meu ,ci poruncii si invataturii domnului ISUS HRISTOS !Fiinca tot apostolul Ioan in a doua sa epistola scrie;”9Oricine o ia înainte, şi nu rămîne în învăţătura lui Hristos, n’are pe Dumnezeu. Cine rămîne în învăţătura aceasta, are pe Tatăl şi pe Fiul.”
  Deci vedem de ce este important sa cunoastem mesajul Scripturii?Si cei care se considera „PARAZITI” foarte ushor pot sa ishi marturiseasca pacatele si sa ajunga la noua personalitate si adevarati „SLUJITORI” si despre fiecare sa se poata spune ceea ce este scris in SFINTELE SCRIPTURI,cu privire la adevaratii „SLUJITORI”Iar acum dragii mei ;Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea, pe care o dă credinţa, pentruca, prin puterea Duhului Sfînt, să fiţi tari în nădejde!

 7. Draga frate Petre Lascau , cred ca sinte ti un om sincer si dedicat, imi permit sa va amintesc ca pastoriti oi ,,made in Romania”.Cu stima.

 8. De aia au plecat asa de multi pastori romani in SUA ? Ca au iubit evanghelia ? Ca erau o sumedenie de sate neevanghelizate acolo ? Sau pentru ca au iubit mai mult viata ! Bietii de ei ! In timp ce unii misionari isi risca viata prin triburile din Africa sau in tarile musulmane, multi pastori romani prefera sa paraseasca locurile in care Dumnezeu i-a asezat ca sa vesteasca evanghelia si unde este atata nevoie de ei . Si-au parasit parintii, lasandu-i cu lacrimi pe obraz si cu inimile frante, ca sa guste cat mai mult din viata pamanteasca. Ei prefera locurile insorite si pline de belsug de pe alte meleaguri. Unde se castiga mai bine si unde isi pot permite cat mai mult pentru trupul lor. ‘Cine isi va pastra viata o va pierde; si cine isi va pierde viata pentru Mine o va castiga. Matei 10:39. Pentru ei acest verset probabil nu mai exista . Exista in schimb pofta dupa viata pamanteasca . In Romania sunt pastori care au si cate 5 biserici in pastorire, in timp ce in SUA sunt si cate 3 pastori intr-o biserica de nici 100 de membrii. Nu generalizez. Or fi si pastori care au fost constransi sa plece. Dar marea majoritate au plecat de dragul vietii pamantesti decat de dragul evanghliei.

 9. pastori si…pastori frate Petrica. O zice si Domnul. Parazitul fuge cand vede lupul dar adevaratul pastor ramane in ciuda problemelor. Uneori varsta(si anii care ne lipsesc de experienta ) ne condamna pe noi astia mai tineri. O sa crestem noi mari si sper sa invatam mai multe. Sincer sa fiu inca nu am gasit in Biblie indemnuri la a vorbi de rau pe frati ci din contra(nu ma refer la dv.) mai ales cand vorbim la plural… Domnu’ cu mila.

 10. Intradevar ;”Vrednic este lucrătorul de plata sa”. ( I Timotei 5: 18).”si este un mare pacat pentru cine nu ajunge sa aprecieze plata incredintata si mai doreste pe cai nedrepte sa se imbogateasca!!Sa nu uitam de comportamentul levitului si preotului din pilda samariteanului in care domnul Isus ce ne dezvaluie?Sa citim;”30Isus a luat din nou cuvîntul, şi a zis: ,,Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tîlhari, cari l-au desbrăcat, l-au jăfuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat, şi l-au lăsat aproape mort.
  31Din întîmplare, se cobora pe acelaş drum un preot; şi, cînd a văzut pe omul acesta, a trecut înainte pe alături.
  32Un Levit trecea şi el prin locul acela; şi cînd l -a văzut, a trecut înainte pe alături.
  33Dar un Samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el, şi cînd l -a văzut, i s’a făcut milă de el.
  34S’a apropiat de i -a legat rănile, şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l -a pus pe dobitocul lui, l -a dus la un han, şi a îngrijit de el.35A doua zi, cînd a pornit la drum, a scos doi lei, i -a dat hangiului, şi i -a zis: ,,Ai grijă de el, şi orice vei mai cheltui, îţi voi da înapoi la întorcere.„
  36Care dintr’aceşti trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tîlhari?„
  37,,Celce şi -a făcut milă cu el„, a răspuns învăţătorul Legii. ,,Du-te de fă şi tu la fel„, i -a zis Isus.”Deci orice preot si levit care nu ia exemplul Samariteanului ;ce se intimpla ?Si cum devine?Fiecare pastor si preot trebuie sa ishi gaseasca oile ranite si pe cel cazut si chiar daca este necunoscut ,trebuie sa-l ingrijeasca si de mintuirea lui sa se ingrijeasca!Cei care au lipsa de afectiune si sacrificiu ,nu raspund doar unor comentarii aparute ;ci poruncii si invataturii DOMNULUI ISUS HRISTOS!Deci o mica autoanaliza e binevenita si chiar recomandata pentru unii care au uitat de aceasta pilda spusa chiar de domnul ISUS HRISTOS cu un scop bine defint si cu personaje bine incadrate in mesaj!!!

 11. Stimatul meu fratior;”Mihai Colbur”,daca ” mesajele lungi si plicticoase ale lui “Viorel Chis””,te obosesc ; nu te mai obosi sa le citesti!!Si nici nu le lua in considerare!!Nimeni nu poate ajunge fortat sa cunoasca mesajul divin si nici nu poti fortat sa iubesti pe cineva!!!Stiu ca este dureros si trist ca nu ma implic in invataturi ce ghidila urechile si nici nu doresc sa imi atrag o simpatie prin lucruri lingushitoare!!!Puterea firii pentru multi astfel de lucruri doreste sa primeasca si in astfel de lucruri sa se complaca(2 Timotei 4 cu 1 -5)!!Traim zile grele ,considerat cu ce Scriptura dezvaluie si ne releva!!Multi nu percep fiinca in viata nu au ajuns sa cugete zi si noapte la Legea Divina si nici nu ishi gasesc inca placere in ea ,sa inteleaga in ce consta noua personalitate!!!Sint pretentii de crestin ,dar faptele pe multi ii dau de gol si inca este bine ca multi profita de puterea ce li s-a oferit in dar ,dar vine timpul chind bucuria fireasca se termina si regretul ca nu au primit adevarata pocainta o sa fie mare!!Mesajul este unic si expus de multe sute de ani !!Cu aceiasi putere si aceiasi insemnatate!!Dar se vede ca pentru multi mesajul din faptele apostolilor 17 cu 17 la 34,inca este necunoscut in mesaj si putere!!Ar fi bine sa meditezi adinc nu la mesajul meu ,ci la mesajul Scripturii .Poate versetele cu indemnul lor o sa iti deschida inima si cugetul!!Si sper sa nu fii ca cei despre care apostolul Pavel scrie;”,,Asupra acestor lucruri te vom asculta altădată.„
  Nu de alta ,dar ;”30Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă, şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască;
  31pentrucă a rînduit o zi, în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul, pe care L -a rînduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită prin faptul că L -a înviat din morţi…„Si ar fi o mare intristare sa nu cunoastem aceste lucruri!!Iar acum stimatul meu ;eu doresc ca,Harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!

 12. Mullțumesc Daniel pentru îmcurajare. Ca întotdeauna, cuvintele tale sunt ca un untdelemn pe rană.
  Cum să renunțăm? Din cauza păduchilor? Niciodată. Dar mai dăm și noi cu puțin DDT când mâncărimile sunt prea deranjante.

 13. Firea te împinge, frate, nu te cheamă! Aici mi se pare că-i diferența și această fire trebuie lovită mereu, întrucât ne încarcă mai întâi cu poveri și apoi ne împinge spre hău, pentru ca prăbușirea să fie mare.
  Citeam undeva că:

  Cine vrea să-nvingă firea,
  Să primească nemurirea,
  Nu dă-n fire… câteodată,
  Ci-o lovește viața toată.

 14. Si iarasi: „Vrednic este lucrătorul de plata sa”. ( I Timotei 5: 18).

 15. ” 7. Cine slujeşte vreodată, în oaste, cu solda lui? Cine sădeşte vie şi nu mănâncă din roada ei? Sau cine paşte o turmă şi nu mănâncă din laptele turmei?
  ( …)
  9. Căci în Legea lui Moise este scris: „Să nu legi gura boului care treieră”. Oare de boi se îngrijeşte Dumnezeu?
  10. Sau în adevăr pentru noi zice? Căci pentru noi s-a scris: „Cel ce ară trebuie să are cu nădejde, şi cel ce treieră, cu nădejdea că va avea parte de roade”.
  11. Dacă noi am semănat la voi cele duhovniceşti, este, oare, mare lucru dacă noi vom secera cele pământeşti ale voastre?
  ( ….)
  13. Au nu ştiţi că cei ce săvârşesc cele sfinte mănâncă de la templu şi cei ce slujesc altarului au parte de la altar?
  14. Tot aşa a poruncit şi Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, ca să trăiască din Evanghelie.”
  ( I Corinteni 9: 7, 9- 11, 13- 14))

 16. Domnule Colbur, sunt convins ca esti familiar cu expresia ‘daca taceai filisof ramaneai’. Daca poti participa in vreun mod inteligent si argumentat la discutie, foarte bine, scrie, dar asa numai sa faci afirmatii gratuite, mai bine las-o moarta.

 17. Cu tot respectul, frate Cristi si frate Petru, trebuie sa o luati mai usor cu atacul la Marius Cruceru. Da, atacul la marsavul de enorias e de inteles. Dar nu atacam autorul articolului pentru ca un ticalos din biserica la aplicat la cine nu trebuia, pentru asa a gasit el prilejul sa-si ventileze frustrarile. E destul de clar la cine si la ce se refera articolul asa ca hai sa nu ne facem ca nu intelegem. Spui frate Cristi, ca ar fi trebuit sa vorbeasca si de greutatile pastorului autentic ca sa fie un echilibru. Inca o data, articolul se referea doar la acea categorie specific, si nu generaliza. Aaa ca unii ticalosi il iau si generalizeaza si ataca cu el pe cei ce nu se includ in acea descriere, asta e altceva. Dar riscul asta exista cu privire la orice scrie cineva. Exemple se pot gasi cu siguranta si in productiile domniilor voastre, fie ele scrise sau orale, nu-i asa? Si voi cand ati
  scris sau ati vorbit de o anumita categorie de oameni, de caractere, de situatii, de pacate, etc, ati fost constienti se aplica unora si ca nu se poate generaliza. Desigur rastalmacitori se vor gasi intotdeauna. Dar nu ne suparam pe autorul articolului pentru ca un cititor fara minte l-a folosit si interpretat in mod gresit. Asta e absurd, si sunt convins ca va dati seama de asta. Ati auzit de expresia, you are barking at the wrong tree.’Ne suparam eventual pe cititorul fara minte si-l taxam, nu pe autorul articolului care in mod clarmse referea la cativa si la un anume fenomen intre unii pastori si e commin sense ca nu generaliza si nu a vorbit despre toata breasla ca fiind asa. E destul de evident, si stiti bine ca oamenii nu-s
  prosti sa nu priceapa asta, si sa nu vada cine e asa si cine nu. Aaa ca sunt si unii rau voitori care vor folosi orice sa loveasca pe altii, care si din flori pot face gloante cu care sa traga in cei care ii dusmanesc, asta e altceva. Deci sa fim atenti cum apreciem si judecam lucrurile. De articolul fratelui Petru nici nu ataca autorul articolului ci pe enoriasul ticalos care l-a aplicat in mid gresit si la cine nu trebuia. Dar frate Cristi, dumneata indrepti reflectorul asupra autorului si e unfair, to say the least, cand de fapt aici se discuta cel ce „a citat” si interpretat si aplicat textul autorului in mod gresit. In rest, sa o lasam mai moale cu „situatie izolata, rara, irelevanta, locala/regionala, sau ca doar in alte comunitati/confesiuni”, cand stim foarte bine ca si la penticostali exista destule exemple din astea, cel putin in tara, si nu vreau sa ma apuc sa dau exemple concrete. Si zicand asta, nu generalizez 🙂 Evident. E ca si cum pentru ca cineva zice,’intre romani sunt multi hoti’ cineva generalizeaza si spune ca toti romanii sunt hoti. Evident ca nu nu e adevarat si e ignorant sa afirmi asta, indiferent de cat de mare ar fi procentajul de hoti intre romani. Deci hai sa fim fair si lucizi in ce spunem. Altfel cadem in aceeasi greseala/ rautate in care a cazut enoriasul rauvoitor cum pricina. Acuzam pe autor de ceva pentru care nu e vinovat, asa cum si dumneata frate Petre ai fost acuzat de ceva neadevarat.

 18. În ce privește paraziții păduchioși din biserică, îți amintești ce ne enervau paraziții când ne străduiam să ascultăm Europa Liberă sau Radio Monte Carlo? Existența lor nu ne-a făcut niciodată să renunțăm! Nici atunci și nici … acum.

 19. De ce s-o fi lăsat Isus din Nazaret de tâmplărie și a acceptat să trăiască din suportul celor din jur? De ce s-a lăsat Pavel de făcut corturi? De ce și-au lăsat pescarii mrejele ca să trăiască până la moarte „din Evanghelie“ ?
  Totul este o problemă de chemare și nici o slujire nu este mai importantă ca alta când este făcută ca rezultat al „chemării“ personale.
  Problemele apar atunci când unii ascultă de … chemarea firii pământești.

 20. Mult rau a facut crestinatatii acest Cruceru Marius. L-as egala cu un alt atacator acid Cristea Alin. Domnul sa judece dupa Dreptatea Sa !
  Sunt atit de obosit de mesajele lungi si plicticoase ale lui „Viorel Chis”.

 21. Nu mi-am amărât sufletul. Sunt imun la aceste atacuri, cu care sunt obișnuit de o viață. Am răspuns pentru cei răniți de ele, oamenii nevinovați care au fost otrăviți în conștiința lor, și cărora li s-a alterat în minte imaginea slujitorului lui Dumnezeu, prin aceste insinuări.

 22. Mulțumesc pentru apreciere, frate Cristi.
  Articolul lui Marius Cruceru cred că are de-a face mai degrabă cu o situație locală, care lasă accesul la generalizare. Omul rău, cu ură pentru slujirea pastorului, a găsit în rândurile acestea arma unui nou atac. Trebuia să-i răspund, din respect pentru această slujbă și pentru miile de oameni ai lui Dumnezeu care slujesc cu devotament Împărăției lui Dumnezeu.

 23. Atunci cind constiinta nu te condamna, calificativul dat de oameni se anuleaza in fata verdictului lui DUMNEZEU. Un cuget curatit si o inima curata sint intotdeauna placeri, inaintea- DOMNULUI.God bless You (ma gindesc daca merita sa va amariti sufletul datorita unor- mititei-gelosi )

 24. Brather Peter Lascau!,

  Va felicit ca puneti raza soarelui pe cartita care va sapa. Aceasta este un tentacul din breasla 3/a. Comandoul care va submineaza si descrediteaza prin interpusi este sub privirea FBI&CIA@NATO. Coordonatele lor va sunt foarte cunoscute!
  RM+MM&DD@VGS’PSD.

  Daca primul din linckul asuns in spatele meu,”Pettrusu” ar avea curajul raspunderii si ar putea zice ca dvs, am putea trage nadejde la potolirea furtunii.

  Vasilica Croitoru evedentia pe blogul lui!, citez: „Modul in care gruparile securiste s-au repliat si sustinut reciproc dupa caderea comunismului tradeaza o uimitoare solidaritate de breasla.”________________________________

  Fiecare madular care se considera in trupul lui Christos, Biserica Lui, sa isi dea seama ca tacerea nu le asigura mantuirea. Tacerea = compromis = frica = caldicel !!!

  Strajerii faceti-va datoria!!!
  Sunati desteptarea

 25. multi ani pastoratia voluntarã si nu a dat rezultate prea bune mai ales în biserici mari

  În fine, este trist cã între noi avem oameni frustrati, plini de rãutate, a cãror „meserie” este sabotarea lucrãrii lui Dumnezeu.
  Frate Petricã,
  tot respectul pentru luarea de atitudine!
  God bless you!

 26. Frate Petricã,
  Am citit si eu articolul pastorului Cruceru, pe care l-am gãsit deficitar la mai multe capitole:
  – generalizarea fortatã a acuzatiei (consider cã cei despre care vorbeste domnia sa sunt rari si irelevanti)
  – lipsa de echilibru în abordarea subiectului (cred cã era normal ca pastorul Cruceru sã îi lumineze pe cititorii sãi si cu privire la greutãtile si responsabilitãtile slujirii folosind si exemple pozitive, din care cred cã ar fi gãsit
  – sã nu uitãm cã în America bisericile au experimentat

 27. Stimate frate de credinta ,” Petru”despre solidaritate eu credeam ca cunoasteti si intelegeti cum stau lucrurile!!Credeti ca azi sint lucrurile mai deosebite ca in timpul domnului Isus Hristos?Si puterea Luminii este mai puternica ca atunci?Eu cred conform cu ce SCRIPTURA releva ,ca lupta trebuie sa fie mai puternica si „solidaritatea de breaslă” o sa fie puternica si reala in momentul chind pretentia devine „TRAIRE’ ‘ si indiferent de cricumstante lupta pentru SLUJIRE este incadrata in cerinta si porunca domnului ISUS HRISTOS.Iar pentru o intarire spirituala ,merita luat in considerare mesajul din 2 Tesaloniceni capitolul 2 .Este un mesaj ce incepe sa prinda tot mai mare putere si contur pentru cei care cugeta la Legea Divina si gasesc placere in Ea!!!

 28. Dragă Marcel
  M-am simțit obligat să scriu aceste rânduri, pentru că atât de ușor se aruncă toată vina pe pastorii de azi, și uneori chiar de alți pastori. Ar trebui să existe măcar o mică solidaritate de breaslă. Nu crezi?

 29. Frate Petrică,

  felicitări pentru auto-analiza făcută, dar vreau să vă confirm: nu sunteţi un păstor-parazit, ci unul care a dat naştere multor ucenici…
  Personal, sunt rodul păstorului din dumneavoastră – chiar dacă nu am lăsat (încă(?)) „macaraua”! Dacă nu v-aş fi avut ca exemplu de păstorire, poate nu aş fi crezut că poţi fi păstor necompromis şi nu aş fi acceptat niciodată chemarea Domnului în această direcţie! Dar datorită exemplului dumneavoastră (pe lângă cel al altor 2-3 păstori) am acceptat acesată slujire!

  Spor şi credincioşie în lucrare!

 30. Citind acest subiect si inteleghind frustrarea pe care unele persoane ajung sa o detina si sa sufere pe nedrept ,am incercat sa meditez asupra mesajului din 1 Petru 4;”12 Prea iubitilor, nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi:
  13 dimpotriva, bucurati-va, intrucit aveti parte de patimile lui Hristos, ca sa va bucurati si sa va veseliti si la aratarea slavei Lui.
  14 Daca sunteti batjocoriti pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindca Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneste peste voi.
  15 Nimeni din voi sa nu sufere ca ucigas, sau ca hot, sau ca facator de rele, sau ca unul care se amesteca in treburile altuia.
  16 Dimpotriva, daca sufere pentru ca este crestin, sa nu-i fie rusine, ci sa proslaveasca pe Dumnezeu pentru numele acesta.
  17 Caci suntem in clipa cind judecata sta sa inceapa de la casa lui Dumnezeu. Si daca incepe cu noi, care va fi sfirsitul celor ce nu asculta de Evanghelia lui Dumnezeu?
  18 Si daca cel neprihanit scapa cu greu, ce se va face cel nelegiuit si cel pacatos?
  19 Asa ca cei ce sufera dupa voia lui Dumnezeu, sa-si incredinteze sufletele credinciosului Ziditor, si sa faca ce este bine.”
  Sper ca acest mesaj foarte puternic sa insenineze inimile celor care se simt nevinovati si cei care se incadreaza in titlul subiectului sa inteleaga mesajul din versetul 15;”15 Nimeni din voi sa nu sufere ca ucigas, sau ca hot, sau ca facator de rele, sau ca unul care se amesteca in treburile altuia.”Citind mesajul si indemnul Scripturii fiecare in slujba pe care o primeste ,stie valoarea acestor invataturi finca ele astfel se expun;” 1Încolo, fraţilor, fiindcă aţi învăţat dela noi cum să vă purtaţi şi să fiţi plăcuţi lui Dumnezeu, şi aşa şi faceţi, vă rugăm, şi vă îndemnăm în Numele Domnului Isus, să sporiţi tot mai mult în privinţa aceasta.
  2Ştiţi, în adevăr, ce învăţături v’am dat prin Domnul Isus.
  3Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie;
  4fiecare din voi să ştie să-şi stăpînească vasul în sfinţenie şi cinste,
  5nu în aprinderea poftei, ca Neamurile, cari nu cunosc pe Dumnezeu.
  6Nimeni să nu fie cu vicleşug şi cu nedreptate în treburi faţă de fratele său; pentrucă Domnul pedepseşte toate aceste lucruri, după cum v’am spus şi v’am adeverit.
  7Căci Dumnezeu nu ne -a chemat la necurăţie, ci la sfinţire.
  8De aceea, cine nesocoteşte aceste învăţături, nesocoteşte nu pe un om, ci pe Dumnezeu, care v’a dat şi Duhul Său cel sfînt.”Deci fiecare in autoanaliza poate fi demn atit de personalitatea sa ,chit si de mesajul divin daca ajunge sa-l cunoasca si in viata sa-L foloseasca pentru a ajunge la noua personalitate in pozitia ce o detine!!Si doresc ca ;”2Fiecare din noi să placă aproapelui, în ce este bine, în vederea zidirii altora.
  3Căci şi Hristos nu Şi -a plăcut Lui însuş; ci, după cum este scris: ,,Ocările celor ce Te ocărăsc pe Tine, au căzut peste Mine.„
  4Şi tot ce a fost scris mai înainte, a fost scris pentru învăţătura noastră, pentruca, prin răbdarea şi nu prin mîngîierea pe care o dau Scripturile, să avem nădejde.
  5Dumnezeul răbdării şi al mîngîierii să vă facă să aveţi aceleaşi simţiminte, unii faţă de alţii, după pilda lui Hristos Isus;
  6pentruca toţi împreună, cu o inimă şi cu o gură, să slăviţi pe Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos.
  7Aşa dar, primiţi-vă unii pe alţii, cum v’a primit şi pe voi Hristos, spre slava lui Dumnezeu.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s