Distrugătorii comunității

Fiecare dintre noi, spunea Dietrich Bonhoeffer, avem un vis al unei comunități ideale, o imagine a unei lumi în care am fi fericiți să locuim. De-a lungul vieții, Dumnezeu în toată mila și îndurarea lui față de noi (și față de alții) ne provoacă acest vis prin realițăți uneori complet contrarii acestei lumi ideale. Imaginea din mintea noastră se estompează, se ciuntește pe ici colo, dar încăpățânați, cei mai mulți dintre noi, ne iubim visul comunității ideale. Muncim și luptăm pentru împlinirea lui.

Soluția ar fi să renunțăm la visul comunității ideale, pe măsură ce el nu se potrivește cu realitatea. Ar trebui să vedem efortul pe care-l face Dumnezeu de a ne convinge să renunțăm la el. Cu cât renunțăm mai repede în viață la această utopie, cu atât mai bine pentru noi și oamenii din jurul nostru.  Încăpățânarea cu care ne ne agățăm de visul comunității ideale, nu doar că ne va împiedica să trăim fericiți în comunitatea reală, dar vom ajunge curând distrugătorii acestei comunități.

Citind aceste gânduri ale pastorului luteran Bonhoeffer, mă gândeam la conflictele necurmate din bisericile și comunitățile noastre. Nu toți distrugătorii de pace comunitară sunt rău intenționați. Probabil că în majoritate sunt visătorii comunității ideale, oamenii care mai păstrează încă imaginea personală idealizată asupra a ceea ce ar trebui să fie biserica la care merg.
Biserica nu este materializarea viselor noastre. Este întruchiparea visului lui Dumnezeu de a locui împreună cu ai Lui.


8 gânduri despre „Distrugătorii comunității

 1. Pe pamant nu trebuie sa cautam sa satisfacem doleantele trupului. Bucuriiile, aici, pot fi mari doar pt. suflet.

 2. In cele mai multe ipostaze, CEL CE IUBESTE ADEVARUL LUI HRISTOS este determinat sa invinga :timpul, inconvenientele, neajunsurile, durerile , dorul, lipsurile ,suferinta, foamea,saracia , injosirile, constrngerile, umilinta,insultele, falimentul, persecutiile ,arestari, tortura , uneori MOARTEA , chiar in mijlocul comunitatii in care este integrat si de care apartine !. Comunitatea este sortita controlului ,influentei si dominarii guvernamental-politice a tarii in care este incadrata, mereu la cheremul unui regim !. In comunitatile tarilor musulmane exista un anumit gen , influenta si risc pentru cel credincios ; in tarile comuniste un alt fel . Intr-o tara precum America, ori restul tarilor occidentale (westice),comunitatea a ajuns un focar larg de infectie ,infestat cu liberalism de nuanta „democratica” , deosebit de contagios pentru cel credincios ,precum hepatita ori virusul gripei !. Fara sa-ti dai seama, te trezesti bolnav ,cu temperatura ,tusind convulsiv , in frisoane de frig ori . . .refractar ,rece ,lumesc, fara apetit pentru hrana sufleteasca !. Preventiv, eu personal , consider caci si carantina, departe de comunitate ,este una din solutii , atat timp cat „internetul selectiv” ori. . .blogul „Pasi spre Lumina” pot sa-ti motiveze si sa-ti canalizeze datoria de crestin si dorinta de a imparetasi (virtual deocamdata ) bucuria Mantuirii cu cei interesati !!!.

 3. Ca se atrage atentia de modul neziditor in care traieste in mare parte comunitatea noastra, este adevarat, asa este. Ca biblia este o carte de exceptie, care ne arata solutiile perfecte pentru orice situatie imperfecta ,asa este. Ca s-a ajuns sa se cunoasca si sa se rascunoasca biblia de multi, foarte multi „cititori”, asa este. Ca avem analisti ai cuvintului si superanalisti care releveaza aproape orice nuanta a cuvintului biblic, asa este.Ca s-au adunat milioane de pagini scrise ,toate adeverind ca se cunoaste in detaliu fiecare carte din biblie, asa este.Ca s-au ridicat cu milioanele (cred ca nu sunt departe de adevar) biserici, bisericute si case de adunare, toate folosind cuvintul scripturilor, toate anuntind ca slujesc lui Isus, este adevarat, asa este. Intrebarea mea este: de ce ne purtam ca vrajmasi ai lui Dumnezeu? Cine ne obliga? Toate deciziile le luam noi, noi hatarim ce facem, ce spunem, CUM TRAIM VIATA DE CREDINTA. Daca in vremuri unii au putut muri pentru Isus, de ce nu ne straduim intr-adevar macar sa TRAIM PENTRU ISUS, (ca de murit cred eu ca suntem destul de departe, fiecare isi cunoaste singur aceasta taina, iar problema este ca Dumnezeu nu se lasa mintit, batjocorit).Avem exemplu cu Anania si Safira, cine i-a obligat sa declare ceea ce au declarat? Pe noi cine ne impinge sa ne dam uneori ceea ce nu suntem, macar ca stim bine cine suntem in fiecare situatie.De ce ne place sa ne dam ceea ce ar trebui sa fim, iar la cintar scrie „usor”? Ma gindesc la mine de multe ori cu cita usurinta gasim justificari personale pentru a ne motiva cite o mustrare ce ne vine in noi prin Duhul Sfint, DE UNDE VIN SI CINE INGADUIE ASEMENEA LUCRURI IN VIATA DE CREDINTA? Primiul gind :nu am murit pentru lume! Doi: sa nu fie nasterea din nou mai mult un avort. Trei: ce prioritati am pus si pe care le respect,in viata mea de credincios. DACA AM MURIT SI TRAIESTE HRISTOS IN MINE, DACA NASTEREA DIN NOU ESTE O REALITATE ,IAR CA PRIORITATE AM PE ISUS SI PORUNCILE LUI PE CARE LE IMPLINESC, nimeni, niciodata nu va distruge o asemenea comunitate de credinciosi, lumea lor fiind o lume in care Dumnezeu se v-a plimba din nou impreuna cu omul. Sa fiti binecuvintati.

 4. „Biserica nu este o societate de sfinti perfecti,ci de candidati la sfintenia perfecta”
  (R.Wurmbrand)
  Auzim adesea spunandu-se „nu exista adunare perfecta”,si noi stim ca asa stau lu-
  crurile.Un exemplu convingator este biserica din Corint,o biserica in mod esential im-
  perfecta,plina de probleme:mandrie,partide,imoralitate etc. Dar…biserica din Corint
  a fost iubita si i s-a dat o mare importanta !Pavel se adreseaza plin de dragoste mem-
  brilor acestei comunitati,intr-o nota profund reala si optimista :
  „Catre biserica lui Dumnezeu care este in Corint,catre cei ce au fost sfintiti in Christos
  Isus,chemati sa fie sfinti…” Cu toate imperfectiunile lor,credinciosilor din Corint li se
  aminteste ( recunoaste) chemarea celui ce i-a iubit,chemarea de a tinde spre cel ce
  este PERFECTIUNEA adevarata (ideala) ! Ap.Pavel ,printr-o inspiratie divina,prezinta
  ssolutia : Dupa ce mai intai corecteaza o serie de pacate grave (duh de partida,imorali-
  tate,procese intre creddinciosi,certuri,) da descrierea clasica a DRAGOSTEI.(cap.13)
  Subiectul dragostei se extinde si in alte capitole,pentru ca in final sa concluzioneze:
  „Dragostea zideste”….Dragostea este solutia pentru multe dintre probleme,daca nu
  chiar pentru toate problemele bisericii !
  Cred ca afirmatiei din articol „Solutia ar fi sa renuntam la visul comunitatii ideale”
  i se poate da o nota optimista:
  „…aplicand DRAGOSTEA ,sa nu renuntam la visul unei comunitati …cat mai apropi-
  ate de standardele cerute de Isus,Capul Bisericii” Doamne ajuta !

  cineva spunea :”pesimistul este un optimist bine informat”

 5. Un subiect prin care azi multi sint incercati si visul persoanei sincere si cu frica de poruncile lui Dumnezeu ,de multe ori (Nu ca ajunge in cosmar ) ajunge in mari incercari !De ce?Fiinca se pune incredere totala in asa numitii confrati de credinta si dupa ce ajunge inshelat pentru o facere de bine si in urma descoperirilor care apar se cunoaste adevarata personalitate ,este mai greu sa crezi ca te gasesti in cadrul „unei comunități ideale”.Devii mult mai precaut si incepi sa te conoslidezi cu mesajul Scripturii ,in care descoperim ca „comunitatea ideala ” o sa fie doar in noua Imparatie (Apocalipsa 21 cu 1 la 27 ) Si acolo ce descoperim ca o sa gasim?Sa citim;”27Nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trăieşte în spurcăciune şi în minciună; ci numai cei scrişi în cartea vieţii Mielului.”Si se vede ca acesti :distrugatori ai comunitatii sint straini de acest mesaj si multe alte principii ale Scripturii si pun la mari incercari pe cei sinceri si dornici sa ajunga „scrişi în cartea vieţii Mielului.”Noi de multe ori fiinca traim in aceasta lume corupta ,prea ushor ne lasam influientati de persoane care traiesc in o viata duplicitara neluind in considerare mesajul din psalmul 146 si astfel prin vorbele si invataturile lingushitoare ,ce ghidila urechile ,ajungem sa fim atrashi in capcanele lor !De aceea trebuie sa veghem si sa cugetam asupra mesajului divin !Astfel o sa putem face deosebire intre cel care este sincer si cel care doreste sa ne robeasca pentru confortul si scopul sau egoist!!Pentru a intelege si vedea” efortul pe care-l face Dumnezeu de a ne convinge să renunțăm la el(visul comunitatii ideale),trebuie sa ajungem la intelepciunea divina si sa cunoastem bine mesajul Scripturii!!!Si pina ce nu ajungi sa treci prin astfel de incercari ,multi nu realizeaza si nici nu concepe acest lucru. De fapt toate aceste lucruri trebuie sa realizam din ce cauza se intimpla si sa nu uitam ca mesajul profetic astfel ajunge la implinire !Astfel a ajuns la implinire si cu domnul Isus Hristos ,chind a fost vindut si la fel sa expus si cu ucenicii care au urmat si trait intocmai invatatura domnului Isus Hristos.Ap.Pavel prin cuvintele din 2 Timotei capitolul 3 face o descriere interesanta si aceasta descriere se vede ca prinde un contur tot mai puternic in viata omeneasca!Si inca nu s-a ajuns la implinirea tuturor profetiilor!Iar „distrugatorii comunitatii” o sa apara in o masura si mai mare fiinca CREDINTA multora se va pierde ,iar dragostea frateasca se va raci!!!Greu de crezut si de perceput mesajul,dar actiunile si evenimentele ce se intimpla confirma mesajul scripturii !!!Ferice de cei care inteleg aceste lucruri si pot cu putere divina sa nu mai cada in plasele celor care devin distrugatori atit a comunitatii ,chit si a planului divin fiinca sa nu uitam ca;”Nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trăieşte în spurcăciune şi în minciună; ci numai cei scrişi în cartea vieţii Mielului.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s