Iosif Trifa (3)

În același an se naște și mișcarea penticostală din România. Ce tainice forțe spirituale ne încercau neamul în acele zile? și care din ele a învins? Este oare învingătoare ideologia întunericului care a scos în ilegalitate Oastea Domnului? Ce s-ar fi întâmplat în istoria noastră dacă Biserica Ortodoxă Română nu respingea șansa divină de-a se fi pregătit prin trezirea Oastei pentru marea confruntare cu ateismul militant comunist? În nemăsuratul Său har, Dumnezeu pregătește adăpostul înainte ca furtuna să se dezlănțuie. Oastea Domnului a fost o asemenea poartă deschisă spre victorie.

Mulți se întreabă de ce Biserica Ortodoxă Română nu e asemeni celei catolice din Polonia în relațiile ei cu statul comunist. Nu cumva asemănarea nu poate avea loc din pricina șansei respinse odată cu înăbușirea Oastei Domnului?

Nu este competența și nici locul meu să emit judecăți ca acestea. Privesc însă la neamul nostru, care acum 90 de ani declarase război sudalmei și băuturii, păcatelor și întunericului, convins că numai prin pocăință și nașterea din nou poate să dureze în istorie, fără să devină dușman lui Dumnezeu și să se încarce cu rușinea păcatului, și mă înfior la gândul că cei de azi dărâmă bisericile pentru a construi cârciumi, că pe buzele lor nu mai strălucește salutul ceresc: “Slăvit să fie Domnul!” ci vorba murdară și sudama îngrozitoare. Oare întunericul a câștigat victoria? A luptat un erou național ca preotul Trifa în zadar? Au suferit urmașii lui, ca Traian Dorz și Niculiță Moldoveanu, în zadar? Nu! Victoria nu poate fi decât a lui Isus Biruitorul.

Visul lui Iosif Trifa de curăție morală a neamului, de apropiere a țării de Dumnezeu, nu va întârzia să devină o realitate. El a înțeles că transformarea țării se face numai prin pocăință și prin mobilizarea la rugăciunea pocăinței în care trebuie să fie antrenați toți ostașii luminii, toți voluntarii acestui război spiritual. Poate că azi, când decăderea țării e cu mult mai mare ca în cumpăna anilor 1922-1923 – când îngenunchiat, preotul Trifa a primit străluminarea ideii cerești pentru a declara cu țara întreagă, război diavolului – este momentul să cercetăm mai îndeaproape această strălucită viziune și să o transpunem în realitate.

„Viața noastră trebuie să fie un cântec de luptă și de biruință. Trebuie să trăim o viață de biruitori. Dacă nu biruim, vom fi biruiți, dacă nu atacăm, vom fi atacați și înfrânți. (…) Falimentul creștinismului este o Biserică fără Cristos… Unde creștinii Îl cunosc cu adevărat pe Isus cel Răstignit, acolo e Biserica cea vie care lucrează și face adevărate minuni…”

Idealul reîncreștinării neamului românesc, a readucerii lui la rădăcinile creștinismului primar, la temeliile biblice, nu a pierit din inimile urmașilor săi. Preluând conducerea în ilegalitate, Traian Dorz, a continuat până la moartea sa lupta pentru întruparea acestui ideal. Miile de tineri ostași, din piepturile cărora izvorăște cântarea de luptăși biruință, sunt o garanție a unei izbânzi care nu izbește privirile, dar care sigur își așteaptă laurii sub conducerea Domnului Oștirilor, Isus Biruitorul.

Să încheiem cu salutul ostășesc: Slăvit să fie Domnul!

Am scris aceste rânduri în martie 1988, la o sută de ani de la nașterea preotului Iosif Trifa. Societatea Misionară Română mi-a facilitat atunci înregistrarea și transmiterea acestui material la Radio Europa Liberă.
L-am reluat aici, puțin modificat. pentru a spune generațiilor mai tinere că nu suntem o țară fără eroi, și că ei, eroii adevărați, transced granițele denominaționale și merită prețuirea tuturor oamenilor de bine.


 

22 de gânduri despre „Iosif Trifa (3)

 1. Remus.Ortodocsii din Oastea Domnului(aia originara de pe vremea lui Dorz si Trifa nu asta din ziua noastra) era diferita de cea din ziua de azi.Gandeste-te ca asa cum azi ortodocsii BOR ne persecuta pe noi,tot asa i-au persecutat si pe ei.Fratele Petrica face bine ca-l aminteste pe Iosif Trifa.Apropo.Marius T are dreptatea cand spune ca exista momente cand ne dam prea mari ne consideram sfinti si cand colo avem si noi gunoaiele noastre.Ai uitat de Rascumpararea Memoriei?Vezi ca cei care sunt scrisi acolo nu sunt ortodocsi.Ca un fost ortodox pot sa afirm ca penticostalii sunt mult mai buni la orice capitol,insa nu suntem perfecti si asa cum bisericile americane au cazut ,asa pot cadea si bisericile penti romane din Diaspora si din tara.Uitati-va cum se compota copii nostrii prin taberele biblice si pe la adunarile de tineret si o sa intelegeti ce vreau sa spun.Calm calm calm.

 2. Remus,
  Iosif Trifa stia despre asta, de-aceea lupta din interiorul ortodoxiei pentru o trezire spirituala.
  Sa nu mai lungim vorba pe pagina asta frumoasa, sa-mi fie cu iertare daca nu mai contra-argumentez.

 3. Iertare, Remus, bine ca suntem contemporani, ca daca erai contemporan cu apostolii, le ingreunai munca, persecutandu-i la tot pasul. Se pare ca nici ei nu mai tineau cont de toata slova legii scrise pana atunci, fiind ocupati cu o religie noua, inventata de Unu ce se contrazicea cu preotii si invatatii vremii pe teme doctrinare. Auzi tu, incalcau sabatul, se atingeau de leprosi, stateau la masa cu prostituatele… ce vrei mai mult? Erau „pe buna dreptate” eretici dupa standardele Legii date de Moise, in plus, duceau in ratacire si pe altii. Nu propovaduiau Biblia pe care o aveau la vremea aceea.

 4. Remus, terminind o postare anterioara, m-am gindit sa ma rog si o soapta m-a oprit.Cred ca tu ma lasi sa inteleg ca ai dreptate, prea cu foc o susti.Dar daca este asa, uite ,fr Petrica este pina la urma si el un om, care a rostit si el ca si noi cindva, Doamne, asa cum sunt la tine vin! In aceasta situatie, eu si cu tine fiind fara probleme, hai sa ne rugam la Dumnezeu pentru fr.Lascau pentru ca ,am citit ceva vreme in urma ca, mare putere are rugaciunea celor neprihaniti. Cred ca este cel mai bun lucru care-l putem face amindoi pentru fratele pastor si nu numai. S-apoi sa vezi ce lucruri minunate si ce desccoperiri in cuvint vom citi pe blog pentru ca pe noi Dumnezeu ne asculta iar pe fr.pastor Lascau il foloseste .Fi binecuvintat.

 5. Remus, te-ai gindit vreodata ca pentru ca Isus sa poata duce pina la capat lucrarea mintuitoare, a trebuit sa existe ,pe rind Avraam,…Moise…David… Anna…Caiafa,…Pilat si chiar Iuda? De ce nu ceri tu pa genunchi de la Cel care poate da, si sa intelegi duhovniceste mesajul fr.Lascau? Eu cred ca este important de inteles lucrarea lui Dumnezeu, deci nu putem sa ne ifosim de ce a vorbit Domnul chiar si printr-o magarita, nu? In meditatia respectiva eu am inteles ca nenumarate sunt caile lui Dumnezeu prin care el isi proslaveste numele, este important numele LUI nu a celor ce nu inteleg sau se ratacesc, cit despre trezirea care s-a facut prin Oastea Domnului,recte Iosif Trifa, tu nu poti sti unde s-ar fi ajuns daca cei ce au inabusit-o nu s-ar fi umplut de pacat.Poate ar fi ajuns in timp la o cunostinta deplina a credintei, oricum mult mai folositoare decit inmormintarea credintei in ortodoxia de stat, care , in anul 1973 avea conditie de admitere la scoala de popi laa Curtea de Arges, canditatul trebuia sa provina din cimpul muncii si sa fie membru PCR, stiai tuacest lucru? Pretul se plateste cind Domnul aduce vremea hotarita de EL. Oricum in intelegerea mea a lucrurilor pr Iosif Trifa a adus o trezire majora de la ortodoxia de tip vechi, spre evanghelia curata a bisericii primare, sigur, tu ai dreptate: evanghelicii au pus strutul la casa noua. Cred ca numai Dumnezeu poate judeca aceste lucrari facute in numele lui si nu intodeauna cu EL. Noi sa raminem la ce am fost chemati, privirile sa nu le avem spre oameni ci spre Capetenia mintuiri nostre. Pace

 6. mirela,

  tatal bunicii mele a murit in razboi in 1918. In anul 1918 s-a nascut bunica mea orfana de tata. S-a casatorit si i-a murit barbatul in al doilea razboi mondial. S-a recasatorit si din 5 copii ( trei baieti si doua fete ) a ingropat 3 baieti care toti au murit sub 10 ani. Apoi inca om tanar a murit si bunicul meu undeva la 50 de ani.
  Si altii au trecut prin ce a trecut Iosif Trifa. Si apoi necazurile nu te fac sfant, ci ele te curata de pacate, te incearca, iti modeleaza caracterul, etc, etc. Si pot sa mai spun ca daca suferinta nu este pentru credinta vie cea adevarata data sfintilor odata pentru totdeauna, este zadarnica.
  Lucrurile lui Dumnezeu nu sant negociabile , ci ele trebuie implinite asa cum cere El. Legea in ce priveste invatatura Bibliei, este numai una si nimeni nu poate avea o slujire autentica dupa invataturi omenesti.

 7. Fr. Lascau,

  diferenta dintre ce afirma ei si ce afirm eu este ca: afirmatiile mele despre ei sant adevarate bazate pe Biblie , iar ale lor sant mincinoase, bazate pe ratacirea din capul lor si in acest context nu vad nici o ura confesionala.
  Ura confesionala are acela care lupta impotriva adevarului si nu cel ce promoveaza adevarul si demasca minciuna si ratacirea.

 8. Impresionanta marturia acestui Iosif Trifa…impresionanta si credinta lui care,langa atatea sicrie si atata suferinta ,poate privi dincolo de ceea ce ,”ce fac Eu,tu nu pricepi acum,dar vei pricepe dupa aceea”;poate ca a trebuit sa’si „umple gura cu tarana” si sa taca…ce a putut sa inteleaga dintr’un neinteles???
  Totusi Domnul a fost Lumina lui si El „nu este nedrept ca sa uite…”
  Cu astfel de eroi ai credintei,noua nu ne ramane decat „sa le urmam credinta”.
  Ma tem Remus,ca nici d’voastra nu pricepeti(sa’mi fie cu iertare),nici ce’i eticheta,nici ce’i continut!

 9. marius t.,

  colegul tau de armata nu cred ca s-a pocait, altfel era botezat in ziua de azi. Un nou nascut in Hristos nu priveste la mandria din jur, ci el priveste la Dumnezeu si la Mantuitorul lui si merge inainte, indiferent cata mandrie ar fi jurul lui si de cine ar fi raspandita.
  Apoi cat priveste ” om mare in credinta ” este acela care vesteste si traieste o Evanghelie curata, nu o Evanghelie alterata amestecata cu idolatrie, minciuna si basme omenesti, care ii duc pe oameni la pierzare. Si daca in Romania ar fi budismul religia dominanta, atunci ar fi fost demascata ratacirea asta in predici. Ratacirea si denaturarea invataturilor sanatoase care duc la mantuire trebuie demascate si oamenilor trebuie sa li se spuna adevarul, fiindca numai adevarul ne face slobozi.
  Ca sa slujeasca cineva lui Dumnezeu dupa Scripturi, trebuie sa aiba o invatatura sanatoasa. Nimeni nu poate face calcule matematice corecte, cu formule de calcul gresite, apoi evaluarile lui Dumnezeu sant de multe ori foarte diferite de ale noastre si ceea ce oamenii apreciaza, la Dumnezeu este numai un gunoi.
  Mantuirea este prin credinta asa cum spune Evanghelia, dar dupa ce un om a crezut el are nevoie de o directie buna ca sa ajunga in cer si directia buna este Evanghelia curata si fara adaugiri omenesti.

 10. Aici aveți dreptate. Fac și ei exact ce faceți Dvs. Și nici unii nici alții nu aveți dreptate. Sectarismul nu duce nicăieri… sau duce la ura confesională.

 11. Fr. Lascau,

  ia priviti aici si cititi punctul nr. 5 sa vedeti ce spune actualitatea ” Oastei Domnului ” vizavi de ereticii neoprotestanti care fac evanghelizari pe stadioane!!!
  La asemenea partida faceti dvs. reclama ca ar face parte din Biserica, care defaimeaza Biserica lui Dumnezeu si o numeste eretica !!!

  http://www.oasteadomnului.ro/scurt-istoric/

 12. Fr. Lascau,

  ” sectarismul meu elitist !!!! da de unde !!! Nu cred ca ar trebui sa fie de mirat atitudinile pe care le aveti uneori, in conditiile in care dvs. santeti capabil sa tineti partea unuia ca Benny Hinn si altuia ca, Kenneth.
  Si daca dvs. santeti in stare sa faceti ” fariseu ” un om care spune adevarul, atunci ce se mai poate spune !!! Doar ca, de fapt in realitate dvs. nu santeti ceea ce prezentati pe acest blog si de la amvonul Bisericii.

 13. Remus,
  Se pare ca ortodocsii au acelasi crez, ca baptistii, penticostalii. Faptul ca au in plus traditia si riturile lor nu impiedica pe omul-de-rand -nestiutor in cele bisericesti- sa incerce o viata asa cum incerci si tu.
  Eu am un prieten, (fost coleg de armata) care a fost la „cinci centimetri” distanta sa se boteze sa treaca ‘la noi’, dar s-a impiedicat in mandria noastra. Asa a afirmat el. Nu-i placeau cantarile ‘solo’ cantate la noi, cu atitudinea interpretului-cu-tot, nici predicile auzite de tip ‘anti-ortodoxie’ pe care se pare ca le incerci si tu pe-aici… Nu am putut sa-l contrazic atunci, ca avea dreptate.

  Iar daca ai o placere sa gasesti defecte la marii oameni ai credintei, cauta in biblie, ca sunt si-acolo. Hey, suntem toti Oameni, cu greseli, de la Avraam pana la apostolul Pavel.

 14. Remus
  Cu ce ești mai bun ca aceia care „batjocoresc cel mai aprig în România pe copiii lui Dumnezeu și denigrează Biserica lui Dumnezeu îi fel și chip”?
  Tu faci Biblia de râs prin sectarismul tău elitist, religios. Cei care-l expuneau la fel de elevat se numeau FARISEI.

 15. Istoria mereu se cladeste pe actiuni,fapte si in timp eroii se descopera prin descrieri fascinante!!Asa s-a ajuns si la cele 66 de carti care intregesc Scriptura!Si nu la voia intimplarii ele ne descopera actiunile ,faptele si proroociile scrise alaturi de personaje!Si esenta mesajului, ap.Ioan i-L descopera prin un simplu verset ;”31Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentruca voi să credeţi că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; şi crezînd, să aveţi viaţa în Numele Lui.”Mesajul ne pare la prima vedere foarte simplu ,dupa cum si unuia dintre tilharii de pe cruce ia parut!Dar oare nu este ceva care ne da de ghindit in descoperirea care acest verset o face ?Ba ,da ,fiinca si din scrieriile acestor persoane si a multor altora vedem ca mesajul e elaborat ,dupa cum si pastorii,ucenicii si multi alti slujitori o fac ;si totusi ce se intimpla?
  -Chiti cred ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu?
  -Chiti ajung sa inteleaga si sa aprecieze dragostea Tatalui ceresc care prin SCRIPTURA dezvaluie tainele divine cu privire la intreg universul si cu privire la noi?Descrieri minunate si cu o mare valoare apar si scriitorul in psalmul 19explica aceste lucruri .Deci Tatal ceresc doreste sa ne faca cunoscut mesajul prin semenii nostrii care ajung sa primeasca inspiratie divina si prin scrierile lor sa ne apropie de cunoasterea si perceperea mesajului divin care in mod armonios se descoperea in SFINTELE SCRIPTURI.Si vedem ca putini ajung sa le aprecieze efortul,sacrificiul vieti!!!Unii chiar si prin comentarii doresc sa nege valoarea scrierilor si mesajul ce-l detineau ca ostasi ai Domnului!!!Ostasii Domnului mereu trebuie sa fie apreciati fiinca prin o proorocie scurta scrisa cu multa iscusinta si inspiratie divina,proorocul Isaia ;ce ne tranzmite?Sa citim cu o mare atentie;
  -„2Ascultaţi, ceruri, şi ia aminte, pămîntule, căci Domnul vorbeşte: ,,Am hrănit şi am crescut nişte copii, dar ei s’au răsculat împotriva Mea.
  3Boul îşi cunoaşte stăpînul, şi măgarul cunoaşte ieslea stăpînului său: dar Israel nu Mă cunoaşte, poporul Meu nu ia aminte la Mine.„
  4Vai, neam păcătos, popor încărcat de fărădelegi, sămînţă de nelegiuiţi, copii stricaţi! Au părăsit pe Domnul, au dispreţuit pe Sfîntul lui Israel. I-au întors spatele…
  5Ce pedepse noi să vă mai dea, cînd voi vă răzvrătiţi din ce în ce mai rău? Tot capul este bolnav, şi toată inima sufere de moarte!”
  Daca sintem atenti in viata atit din scrierile Scripturii ,chit si ale istoriei scrisa de persoane intelepte putem sa verificam mesajul si sa realizam ca se reda un ADEVAR!!!Si pentru acest adevar mereu apar ostasi ai DOMNULUI („9De nu ne-ar fi lăsat Domnul oştirilor o mică rămăşiţă, am fi ajuns ca Sodoma, şi ne-am fi asemănat cu Gomora.10Ascultaţi cuvîntul Domnului…”pentru a ne reeduca si indrepta spre CUVINTUL DOMNULUI!!!!!
  Dorim sa percepem dragostea TATALUI CERESC?TREBUIE !!!!FIINCA SA NU UITAM DE PROMISIUNEA CARE O FACE PENTRU POPORUL SAU SI IN CARE AM AJUNS SA FIM SI NOI INCLUSI CA FII INFIATI;(1 IOAN 3 CU 1 LA 24)
  Ce lucruri minunate!!!!Si chita dragoste pentru omenire!!!!Si in ce ignoranta se gaseste ..omenirea!Dar sa nu uitam ca tot prin proorocul Isaia Domnul spune;
  -„10Pot să se mute munţii, pot să se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta dela tine, şi legămîntul Meu de pace nu se va clătina, zice Domnul, care are milă de tine.„
  11,,Nenorocito, bătuto de furtună, şi nemîngîiato! Iată, îţi voi împodobi pietrele scumpe cu antimoniu, şi-ţi voi da temelii de safir.
  12Îţi voi face crestele zidurilor de rubin, porţile de pietre scumpe, şi tot ocolul de nestemate.
  13Toţi fiii tăi vor fi ucenici ai Domnului, şi mare va fi propăşirea fiilor tăi.
  14Vei fi întărită prin neprihănire. Izgoneşte neliniştea, căci n’ai nimic de temut, şi spaima, căci nu se va apropia de tine.
  15Dacă se urzesc uneltiri, nu vin dela Mine; oricine se va uni împotriva ta va cădea supt puterea ta.„
  16,,Iată, Eu am făcut pe meşterul, care suflă cărbunii în foc, şi face o armă după meşteşugul lui. Dar tot Eu am făcut şi pe nimicitor ca s’o sfărîme.
  17Orice armă făurită împotriva ta va fi fără putere; şi pe orice limbă care se va ridica la judecată împotriva ta, o vei osîndi. Aceasta este moştenirea robilor Domnului, aşa este mîntuirea care le vine dela Mine, zice Domnul.”
  Percepem mesajul?Sa nu uitam ca;” 9Domnul nu întîrzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi, şi doreşte ca nici unul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.”Asadar sa nu uitam de acest mesaj si sa intelegemca;
  -„10Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură, şi pămîntul, cu tot ce este pe el, va arde.
  11Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi, printr’o purtare sfîntă şi evlavioasă,
  12aşteptînd şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului?
  13Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pămînt nou, în care va locui neprihănirea.
  14De aceea, prea iubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină, şi în pace.”Si eu in complectare as dori ca multi sa lase mindria alaturi de pretentie si alte calitati firesti deoparte si sa nu uitam ca „Domnul nu întîrzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi, şi doreşte ca nici unul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.”Cu stima si respect doresc ca;Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea, pe care o dă credinţa, pentruca, prin puterea Duhului Sfînt, să fiţi tari în nădejde!

 16. Domnule Lascău,
  1. E adevarat ca multi ierarhi din Biserica Ortodoxa au colaborat cu regimul satanic comunist, sunt dezvaluiti ( nu toti) in cartile preotului Ion Buga.
  2. Biserica Catolica are pacatele ei, colaborarea cu regimul totalitar fascist in Italia si cu regimul totalitar nazist in Germania, dar, a si beneficiat de un sprijin puternic impotriva comunismului in papa polonez Ioan Paul al II-lea.
  3. Nu sunt ecumenist absolut de loc ( Remus poate sta linistit), dar cred sincer ca toti crestinii care nu vor accepta semnul Fiarei, INDIFERENT DE CULT, vor avea pregatit loc in Imparatia Cerurilor.
  4. Suntem mai multi tineri care ne luptam sa proclamam ascultarea de Domnul Iisus Hristos si de Evanghelia cea mantuitoare, CREDINTA N-A MURIT: ” Cine este cel ce biruieşte lumea dacă nu cel ce crede că Iisus este Fiul lui Dumnezeu?” ( I Ioan 5: 5).
  Cu respect!

 17. Fr. Lascau,

  dvs. nu vedeti ca, faceti Biblia de ras ? Fereasca Dumnezeu ce am ajuns sa vad. O partida plina de ratacire este adusa la rang de Biserica a lui Dumnezeu !!! De cand aceasta partida ortodoxa idolatra si plina de minciuna se numeste ” Biserica ” ??? De cand aceasta partida care, batjocoreste cel mai aprig in Romania pe copiii lui Dumnezeu si denigreaza Biserica lui Dumnezeu in fel si chip, poate fi pusa alaturi de sfintii lui Dumnezeu ?
  Eu bag de seama ca pe dvs. va paste un mare pericol asemanator celui lui Billy Graham si Joel Osteen , care stiti dvs. prea bine ce afirmatii aberante au facut amandoi !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s