Quo vadis Ekklesia? (2)

1.  Biserica are prea multă
mulțumire de sine.

Biserica de azi se complace în situația unde se găsește fiind tot mai lipsită de sensibilitate față de nevoile societății aflate în continuă schimbare și tot mai indiferentă de misiunea sa.

a.   Pastorul bisericii este în primul rând vinovat de paradigma veche a misiunii sale. În loc să fie un conducător, el continuă să fie îngrijitorul comunității și a membrilor lui repetând lipsa de experiență și viziune a lui Moise înainte ca Ietro, socrul său, să-i ofere soluția conducerii prin delegație. În loc să fie un misiolog, el pozează în păzitorul tainelor bisericii, și în loc să fie mentorul unei noi generații de conducători spirituali se mulțumește să prezideze tranziții.

George Barna constată că cca 95 la sută din pastorii de azi se complac în atmosfera călduță și sigură a bisericii pe care o conduc neaventurându-se ei înșiși și neinspirând Biserica la o viziune nouă. Preocuparea acestuia de a-și menține slujba îl face să parcurgă “cercul fricii”: de la gândirea sfârșitului, la tulburătoarea întrebare; “Dar dacă? – la atac de anxietate și apoi la lupta pentru spraviețuire, uneori dusă cu metode complet necreștine.

b.   Membri bisericii nu pot fi altfel decât pastorul lor. Vrând sau nevrând, ei capătă chipul și asemănarea pastorului lor. Rutina frecventării serviciilor bisericii devine curând a doua lor natură, obișnuitul, cotidianul. Complacerea într-o biserică fără o declarație a misiunii ei, fără o viziune clară a direcției ei de acțiune devine antidot la orice înnoire și a creșterii spirituale a acelei biserici.

Am urmărit recent, conflictele declanșate în câteva biserici, lupte pentru putere și dezacorduri majore survenite imediat ce aceste congregații au terminat construirea unor splendide locașuri de închinare. Cu toate că viziunea unei biserici trebuie să fie formulată întotdeauna în termenii marii trimiteri și nu în construcții, aceste biserici și-au consumat viziunea (fie ea și una nebiblică). În lipsa unei viziuni, energiile au fost canalizate spre autodistrugere.

c.   Locul, facilitățile edilitare ale bisericii se învechesc și ele, se uzează moral și fizic, fără ca să băgăm de seamă. Ne obișnuim treptat cu nefuncționalul, cu mizeria, cu lipsa de spațiu.

d.   Programele noastre, suferă și ele de complacere. Dacă în vest, prin program se înțelege un anume proiect de lucru, la noi el înseamnă mai degrabă modul în care este organizat un anume serviciu divin din biserică. Am ajuns departe în standardizarea serviciilor nostre, până acolo că totul este previzibil. Dacă ai fost de câteva ori la biserică nu este greu să ști exact tot ceea ce urmează. Cu greu vei găsi pastori inovatori care au curajul să schimbe ceva din structurile serviciilor religioase ale bisericii. Aceștia sunt niște Mavericks care nu se bucură de prea bună reputație.

Tot aici trebuie menționat faptul că serviciile noastre au dezvoltat o subcultură, cu un limbaj adecvat ei, pe care necredinciosul, sau căutătorul de Dumnezeu, nu-l înțelege. Bisericile în general nu au în vedere pe acest căutător, ci pe credincioșii, membri ei, pentru care dimensionează și structurează “programele” religioase.

e.   Rugăciunile noastre se înscriu și ele pe aceeași linie a obișnuitului, a mulțumirii de sine, a complacerii în situația existentă.

36 de gânduri despre „Quo vadis Ekklesia? (2)

 1. Gabi ,pentru multi aceste videoclipuri aduc subiecte cu comentarii foarte provocatoare si multi ,faptul ca acest videoclip a aparut ajung sa sufere pe nedrept alaturi chiar de confesiune!!!Dar realitatea este departe de adevaratul mesaj !!!Stiu ca pentru confesiunea penticostala si persoane cu o anumita conceptie aceste imagini sint provocatoare si dupa cum este scris;”Imaginile sunt șocante”,dar ele nu trebuie sa fie mai „șocante” dechit cele pe care ajung unii asa pretinsi crestini sa le detina in puterea pacatului in viata de zi cu zi in afara perimetrului de Biserica si nu doresc sa si le vada si accepte!Si mai au si putere in pozitia lor sa te judece!!!Ce este cel mai șocant este pentru cel care face ce este scris in apocalipsa 21 cu :”8Dar cît despre fricoşi, necredincioşi, scîrboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli, şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.„si in loc sa se reabiliteze sa nu mai pacatuiasca se expune si cu mindrie si putere de pretentie sfinta si neprihanita!!!Deci semnalul de alarma cu privire la starea in care ne gasim a ajuns atit de mare inchit nu se accepta si nici nu se doreste o trezire spirituala pentru nu ajunge exact ca la starea celor 7 Biserici descrise in apocalipsa!Cu chit ca prin citire si actiunile care azi se desfashoara ar trebui sa ne trezeasca la realitate!!!!Si cei care mint,inshala ar trebui sa nu ajunga ca cei care danseaza fiinca starea lor descrisa in Biblie este mai grava ca a celor care danseaza si au o oportunitate de sfintire si neprihanire!!!!Fiinca in Efeseni 4 cu 22 la 32 ;ce gasim scris?Si in apitolul 5 cu 1 la 14ce indemn primim?Nu merita sa incercam sa ne desteptam?Fiinca este scris;
  ,,Deşteaptă-te tu, care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina.„
  15Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi.
  16Răscumpăraţi vremea, căci zilele sînt rele.
  17De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului.”Sper ca multi sa ajunga sa gaseasca acest mesaj scris in Scriptura ,sa-l invete si inviata sa apuce sa-l aplice!!!

 2. Mike, nici mie nu imi vine sa cred ca organizatorul nu a stiut pe cine suna, pe cine plateste, ce o sa performeze cei pe care i plateste si nu a observat nici repetitile scenetei. Asa ceva nu se face la fata locului, trebuie ore de repetitii si de antrenament sa poti face acel tip de „miscari”.Este o greseala cind il pui sa cinte pe un frate si acela o ia pe ulei cintind ceva aberant.

 3. Trist dar adevarat, ma gindesc la cei care au staruit si au primit DUHUL SFINT constienti de puterea Lui DUMNEZEU cu care au facut un legamint si indoctrinati in cuvintul Lui Dumnezeu – deci constienti de pacatele care le-au facut prin vindere de frati, fuga dupa posturi ,minciuna,furt si agoniseli necinstite, nu sau gindit niciodata la repercusiunile ce vor veni din cauza ruperii -legamintului??? Oare acesti cunoscatori ai cuvintului Lui DUMNEZEU , nu au citit niciodata la Evrei -cap -6 vers.( 4-8) ??? Ma indoiesc, dar la facut pe DUMNEZEU sluga lor si nici decum Stapinul lor, va veni timpul cind vor cunoaste pe adevaratul DUMNEZEU-FOC MISTUITOR- dar sa nu fie prea tirziu pentru ei.

 4. Gabi ai mare dreptate, acum am venit de la biserica unde am auzit duetul format de Dana si Valerut ,fratii tai – minunat . Nu cred ca pastorul sau membrii consiliului bisericii sa nu cunoasca cit de putin despre cei ce vor fi pusi sa cinte , sau sa spuna o poezie. Nu vreau sa vorbesc de dans acesta numai in LUME si nici decum in Biserica , iar cei ce fac aceasta vor sa scoata persoana lor in frunte si nicidecum pe DUMNEZEU. . Nu mergem noi in lume aducem noi lumea la noi acasa

 5. Daniel G. faci afirmatia( din nou fara sa te informezi)
  ” iesim in evidenta ca Rick Warren si sfarsim mai rau.”
  Saddleback Church to a congregation of more than 20,000, a church that sends out church-planting missionaries to all 195 nations of the world.
  Nu stiu daca stii( din nou) , biserica lui Warren trimite misionari in toate cele 195 de tari din lume, ( cea mai mare organizatie de acest fel din lume), traieste din 10% si doneaza 90%, conduce aceaisi masina de 10 ani si locuieste intr-o casa modesta, daca tot vorbeai de actiune…..
  Daca ai timp, asculta la acest interviu, destul de interesant
  http://www.desiringgod.org/blog/posts/john-piper-interviews-rick-warren-on-doctrine

 6. Dacă ar trebui să alegem între a avea un fiu risipitor sau un fariseu acasă, probabil că am fi majoritatea părinți moderni și am alege ultima variantă. Dureros de adevărat. Fariseii au sponsori…

 7. Se poate sa aveti dreptate. Citind cartea dumneavoastra, ce ma socat(printre altele) a fost atitudinea tatalui vis-a-vi de fiu: l-a lasat sa plece, in loc sa incearce sa il tina in acasa. Un tata modern cred ca ar fi adus petrecerile in propria lui casa,( e drept , poate cu un pic perdea, cu schimbari pe aici pe colo), ca e mai bine sa stea tinarul acasa.
  Nu cred ca as putea avea atitudinea tatalui din pilda Domnului… , sint si eu modern i guess ….

 8. Se vorbeste mult, se scrie si mai mult, suntem teoriticieni iar practic sintem inofensivi. Pe cand actiunea frate pastor? Doar il citati pe Barna, el a scris bine, la fel si Frank Viola, ei zic bine dar ce alternativa au? Nimic practic, doar publicitate, hai sa facem si noi ceva nou, iesim in evidenta ca Rick Warren si sfarsim mai rau. Tozer si Ravenhil sint considerati de calibrul lui Luther, peste cativa ani de l-a moartea lor, denomintiunea lor au acceptat homosexualismul. Vorbim bine dar trairea si faptele unde sunt? Nu este un paradox!?
  Se vede de la o posta cand cineva predica din citite si nu din traite, slujba de pastor sa transformat in oratorie si atat, si ca sa fii pastor trebuie sa impresionezi prin mesaje care uimesc, iar viata spirituala este doar un camuflaj. Patetic, vorba americanilor.
  Eu am ajuns sa cred ca biserica crestina apostata (din care facem parte si unii din noi) va fi un rubik cube in mana lui anticrist, adevaratii crestini sunt undedrground, ciudat ca asemenea idei le au doar ingustii desidenti, fara cult, televizor si cravate…
  Care este solutia frate pastor Lascau?

 9. Cred ca suntem datori „a multumi” din plin si cultelor pt previzibilitatea (avand „nobila” misiune de a le tine „in frau” ) programelor bisericesti

 10. Imi amintesc de doua faze interesante, petrecute cu ceva ani in urma. La o conferinta a pastorilor tinuta in Salt Lake City, tema principala fiind integritatea lucratorului din Campul Evangheliei, unul dintre vorbitorii principali a folosit o expresie care mie mi-a „gaurit” urechile, lucru de care m-am izbit de multe ori pana acum. Iata expresia: Producerea unei schimbari in adunare, este piatra de incercare a pastorului”, iti mai amintesti frate Petrica?
  Experienta vietii din Biserica, dar si de toate zilele, impreuna cu membri Bisericii, dovedesc din plin adevarul celor spuse. Incercati numai, sa-i treziti pe cei ce dorm, sa-i ridicati pe cei neputinciosi, sau sa-i deranjati pe cei bolnavi si nu veti uita curand experienta (mai ales pastorii).
  Cealalta experienta, tot la o intalnire a pastorilor, in Phoenix, Cuvantatorul facea un adevarat tur de forta sa ne arate felul in care pastorul isi alege colaboratorii, pentru ca sa poata face fata oricaror probleme. La remarca unuia dintre participanti ca toate acele calitati ale colaboratorilor, sunt de fapt numai pe linie omeneasca, surpriza mare a venit din remarca facuta de un pastor „cu nume „, cum ca in lista apostolului Pavel fie din 1 Timotei cap 2, fie din Tit, din 15 sau 16 calitati, numai una priveste un caracter duhovnicesc, toate celelalte sunt de fapt caractere omenesti. Imi expli de ce lucrurile merg asa cum le vedem, dar poate ca eu sunt putin „deplasat”.

 11. @GABY.Raspunsul este ;”da”daca dorim eficienta in trezire spirituala ,altfel devine un ritual religios. Si avertizarea de mult este facuta si astfel este scrisa in 2 Timotei 4 cu 1 la 5.Eu stiu ca este greu sa fii incadrat in cadrul cerintelor spirituale si a standardului de crestin ,dar sa nu uitam ca pentru ADEVAR mereu trebuie sa perseveram ,sa luptam si sa intelegem mesajul scriptural asa cum este scris ,fara interpretari si filozofari!!!Iar daca mesajul se doreste sa ghidile doar urechile si sa se auda cuvinte placute dupa voia inimi si firii ,atunci sa nu asteptam alte rezultate dechit cele care apar!!!Nu doresc sa sensibilizez mai mult comentariul si eu stiu ca intelegi mai mult dechit scriu ,fiinca comentariile tale pe bloguri dezvaluie acest lucru!!Este trist pentru cei care inca nu au ajuns sa fie luminati si sint ushor influientati , de ce azi in multe locuri se prezinta prin o reclama puternica si foarte insistenta!!Si de multe ori aceasta in aparenta apare si gratis!!!Dar acum in viata nimic nu este „fara plata oferit” partii firesti ,inafara de chemarea pe care „DUHUL SI MIREASA O FAC;APOCALIPSA 22 CU 17.

 12. Gabi
  Nu incercam sa scuz in nici un fel dansul acela destul de lasciv si desantat, care n-avea ce cauta (mai ales intr-un segment atat de mare de timp) intr-o drama crestina care voia sa ilustreze PIlda fiului risipitor. Un scurs esantion de doua trei miscari ar fi fost suficient sa sugereze destrabalarea distractiilor risipitorului. Scena dominata de dansul acesta muta accentul de pe ceea ce ar fi fost cazul, pe dansul dezmatat.
  Revin, totusi la ideea ca organizatorii acestor conferinte, desi ar fi trebuit sa stie ce angajeaza, n-au stiut de cele ce s-au petrecut, dovada fiind chiar scuzele prezentate pe website-ul organizatiei.

 13. Frate Lascau, cind se angajeaza o trupa profesionista (ca si in cazul de fata) se stie exact ptr. ce sint platiti si ce vor performa.
  2. Scuza ca ” nu am stiut” nu zboara, orice sceneta pro este repetata de citeva ori inainte de spectacol.
  3. Tactica aceasta este binecunoscuta, impingi limita pina unde poti, daca ai trecut de ea, iti ceri scuze, gasesti un tap ispasitor, si astepti inca un an sau doi pina lumea se obisnuieste …..
  4. In citiva ani , ce ne socheaza astazi, va fi normal atunci, satana o sa ne inoculeze. Ce am vazut acum este numai un vaccin.
  5. Ce a cautat o trupa profesionista seculara intr-o intrunire crestina?
  6. Acuma inteleg din ce cauza conventia de tineret s-a impartit. Fratele Cornel Avram a avut dreptate, si ce se intimpla acum este o repercursiune a despartirilor nebiblice dintre tineri si „batrini”. Niciodata in istoria crestinismului nu a existat stilul acesta de a face „biserica”.
  7. The cat is out of the box. Nothing we can do anymore

 14. Dragă Gabi
  Imaginile sunt șocante, nu contest. Ar trebui totuși să acordăm circumstanțe atenuante organizatorilor, pentru că nu cred că știau mai dinainte ce performațe vor avea participanții la această conferință. Nici mie nu mi-ar conveni să fiu acuzat de producțiile unora pe care-i pun să cânte sau să predice, fără să știu mai dinainte ce vor spune sau cum se vor comporta.
  Evenimente de genul acesta sunt organizate în afara bisericilor și uneori fără acordul lor. Câteodată bunele intenții combinate cu entuziasmul tineresc duc la incidente de felul acesta, dacă ele nu sunt trecute prin filtrul bisericii.

 15. ” Pastor asistent ” !!! Unde s-o fi gasit acest titlu in Noul Testament ??? Dupa invatatura Nou Testamentala, ori esti pastor, ori esti altceva.

 16. Sa intimplat recent intr-o biserica: sa dat un indemn la rugaciune pt trezire spirituala, apoi a venit pastorul asistent si a dat si el un indemn : cine vrea sa se trezeasca sa puna ceasul si cine chiar vrea sa se trezeasca pune 2 ceasuri sa sune. Ce poti sa faci? – punem ceasul! Domnul cu mila. 

 17. @ Viorel Chis .In alte cuvinte, dupa cum spunea predicatorul acela, e timpul sa mai ascutim ……predicile, nu?

 18. Fr.Gabi daca mesajul din Evrei capitolul 6 ar fi inteles multe lucruri ar ajunge in o schimbare pozitiva si am intelege ca ;
  -„13Dumnezeu, cînd a dat lui Avraam făgăduinţa, fiindcă nu putea să Se jure pe unul mai mare decît El, s’a jurat pe Sine însuş,
  14şi a zis: ,,Cu adevărat te voi binecuvînta, şi îţi voi înmulţi foarte mult sămînţa.„
  15Şi astfel, fiindcă a aşteptat cu răbdare, a dobîndit făgăduinţa.
  16Oamenii, ce -i drept, obicinuiesc să jure pe cineva mai mare; jurămîntul este o chezăşie, care pune capăt orişicărei neînţelegeri dintre ei.
  17Deaceea şi Dumnezeu, fiindcă voia să dovedească cu mai multă tărie moştenitorilor făgăduinţei nestrămutarea hotărîrii Lui, a venit cu un jurămînt;
  18pentruca, prin două lucruri cari nu se pot schimba, şi în cari este cu neputinţă ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică îmbărbătare noi, a căror scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte,
  19pe care o avem ca o ancoră a sufletului; o nădejde tare şi neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinlăuntrul Templului,
  20unde Isus a intrat pentru noi ca înainte mergător, cînd a fost făcut ,,Mare Preot în veac, după rînduiala lui Melhisedec„.
  Dar pentru ca aceste lucruri sa fie intelese trebuie sa nu uitam ce este scris in versetul unu;”..să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Hristos, şi să mergem spre cele desăvîrşite…”

 19. Sounds so familiar.. Weird.. 🙂
  Nu demult am ascultat o predica in care predicatorul spunea ca predicile ar trebui sa fie mai ascutite, ca daca nu, predicatorul ar trebui sa mai ia o pauza…. 🙂

 20. In comentariul sau”Europa-Crestina”cu un mare ADEVAR expune un comentariu foarte real si plin de maturitate in dezbatere! Putini sint dintre cei care pot sa discute in mod sincer si din experienta si in o realitate!Inteleg foarte bine mesajul fiinca experienta vietii m-a ajutat sa gust din ce este descris si pretentiile multora sa ajung sa le cunosc chiar din fapte!Sistemul intradevar creaza si influienteaza societatea in toate domeniile atit politice,comerciale,chit si in partea spirituala!!Si putini pot sa perceapa lucrarea perfida a lui Satana care prin influiente doreste sa ne expuna in asa zisa libertate,confort si o speranta a lucrurilor de imbunatatire!!Dar Creatorul;Dumnezeu-Tatal relateaza in implinirea planului divin si restabilirea divinitatii prin cuvintele din SFINTELE SCRIPTURI un mesaj aparte!Si se vede ca de foarte multi ajunge ignorat ,interpretat si foarte greu de aplicat ,cu chit ca ne promite o reabilitare ,o speranta ,o binecuvintare in viata vejnica!!Dar toate acestea sint expuse prin o cerinta de transformare si de implinire a poruncii divine!!
  Chit despre faptul de a ” acepta meseria de pastor-preot, ptr a o acepta ar trebui sa nu am frica, respect, credinta fata de Dumnezeu, este cea mai ingrata profesie pe care doar un inconstient o acepta ori un tip uns cu toate alifile singurul care face si cariera,un slujitor dedicat trup si suflet lui Dumnezeu, lui Hristos, nu are nici o sansa, il prigoneste baza, sistemul nu trebuie sa mai faca nimic, masa este dresata reactiona promt si o face mintenasi.”Esate o declaratie care pentru multi nu este convenienta si nici de dorit in discutie!Fiinca mesajul acum dupa mii de ani este la fel dupa cum domnul ISUS HRISTOS i-L expune ;Matei 23.Si cine este interesat de mesajul domnului ISUS HRISTOS rostit multimilor si ucenicilor poate sa-lciteasca si sa-l analizeze si sa inteleaga ca actiunile si efectele sint la fel (Dar intr-un mod mai perfid si modern)!Este dureros ca nu se ajunge la o reabilitare si trist pentru multi lideri ca nu percep ca pozitia de ;pastor,preot,ucenic,doctor evanghelist este o pozitie foarte importanta si cu o mare valoare fiinca in faptele apostolilor capitolul 20 cu 28 la 32 ;ce ajungem sa descoperim?Dealungul vietii am fost mereu framintat de tot ce vad si intilnesc !Am dorit in viata sa intilnesc persoane sincere si sa nu traiasca doar in pretentie si trist este ca cei care au pretins ca sint foarte sfinti ,chiar prin faptele lor au reushit sa demonstreze ca sint departe de Sfintenie!!Multi ajung din cei care ma cunosc sa citeasca mesajul ,unii chiar sa nege cu chit ca sint dovezi si fapte savirshite!Si sincer sa fiu ma bucur ca Dumnezeu -Tatal ,alaturi de domnul Isus Hristos mi-a dat taria si intelepciunea sa-i iubesc ,sa-i invit la discutii si chiar sa-i invit la masa!!!Si astfel am ajuns sa inteleg ce transformare a facut CUVINTUL DIN SCRIPTURI in viata mea!!!Este trist ca in inima acestor persoane inca nu este putere si dorinta de a-si recunoaste pacatul si gresala,pentru a putea ajunge cu adevarat la sfintenie si o adevarata slujire!!!Eu apreciez comentarii traite din experienta si scrie din sinceritate ,indiferent din ce grupare spirituala se scriu!!Si intradevar regimul trecut pe multi in credinta ia calit si prin aceptarea torturii,prigoanei au dorit sa implineasca mesajul divin ,iar numele lor sint scrise in dosarele si registrele multor institutii,dar ce este trist ca acum in libertte aceste persoane care inca supravetuiesc nu sint respectate si in sacrificiul lor de ospitalitate ajung sa fie inshelate!!Eu din mai multe motive doresc doar sa inchei si pot doar sa multumesc ca astfel de lucruri ajung sa fie cunoscute si descoperite !Si pentru multi care ajung sa citeasca astfel de comentarii sa fie o invatatura si sa perceapa de ce ajustari in viata este nevoie !Iar indemnul apostolului Pavel doresc sa-l retransmit asa cum este scris in 2 Timotei 2 cu 15;
  -„15Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n’are de ce să -i fie ruşine, şi care împarte drept Cuvîntul adevărului.”

 21. Stimate dle Lascau,
  nu-mi propun contrazice, dvs sunteti in sistem cunoasteti mai bine slujitori lui Dumnezeu, dar fie cu iertare ca o zic cu inistenta, in jurul meu am mai bine de 90%, iar in spatiu românesc avem dovada cum ca 80% din clerul tuturor confesiunilor au fost colaboratori foarte fideli. Analizând CV-urile dânsilor, observ ca majoritatea fusesera crestini dinainte de comunism, ce s-a petrecut cu acestia? Când ai exemplu lui Iuda care te cutremura, cum poti tu sa-ti vinzi fratele, sa-l distrugi prin uneltele diavolului, ce fel de credinta este asta? Când minti, furi , te bagi in politica ca sa aduni imense averi sfânând orce bun simt, unde este minima teama, respect fata de Dumnezeu. Io nu pot sa cred ca acesti oameni au mai avut si au credinta in Dumnezeu, undeva s-a petrecut o drama cu ei, si-au pierdut credinta, putea lasa Sfântul Duh decadea in asemena hal, când Hristos asigura ca va fi cu noi , da o gura de aur ca sa-i rapunem prin duhul, le sfârâmam inimile de piatra. Asa ceva nu s-a întâmplat dle Lascau,dimpotriva. Acum din douo una, ori crestinismul este o farsa de mari proporti, ori acei indivizi nu au fost crestini ci slujitori diavolului prefacuti in ingeri de lumina. Este Dumnezeu mai slab decât omul, il rapune si diavolul, atunci ce fel de Dumnezeu este, ca una promite solemn in scripturi, insusi Hristos, cu Amin, si alta constatam, unde s-a produs ruptura dintre biserica si Hristos, de s-a ajuns ca mai bine de 80% sa fie iscarioti.

  Este o drama dle Lascau, nu, nu ne intereseaza persoanjele fie si fosti mari clerici, ci fenomenul trebuie analiza la rece ptr a invata lectia. Io cred ca Dumnezeu a ingaduit ptr a ne invata ceva mult mai profund, de durata, personal am ceva raspunsuri care ma satisfac pe deplin.

  In privinta pct 2, confesional, pai, domne, exista o lupta acerba interconfesionala, penticostalismul este al doilea cult la nivel mondial dupa catolici, cel putin asa am înteles se afla pe locul II, in Ro deasemeni tot pe 2 dupa orto, este evident ca exista o strategie bine pusa la punct, o ofensiva dura, la greu vin adventisti din urma, disputa este in toi, baptisti sunt in cadere libera, nu mai reprezinta pericol concurential. Va rog, nu-o luati in nume de rau, dar este o realitate pe care o vede orce om. In U.E, nu exista un asa mare suces, exceptie face doar România, insa nu cred ca nu va urma si regresul. Adventisti, NP-ul au pierdut Europa, chiar si USA, dar a câstigat lumea III-a, fenomenul este foarte interesant. Ce doresc spune dle Lascau, va asigur înaintea lui Dumnezeu, fara ura, fara retcienta fata de segmentul crestin NP, dimpotriva, vad deslusit rolul pozitiv in istoria biseric ce la jucat si poate il va mai juca, dar ptr aceasta trebuie taia in carne vie lacunele existente, greselile comise. Despre ce este vorba;

  Misionarismul NP de sorginte americana este fumat dle Lascau, pierde teren la el acasa in USA, in U.E, cu exceptia Ro, este ca si inexistent, iar unde exista este format din straini, grosul ilformeaza români si africani, vorbesc de westul U.E, dar din unele statistici se vede ca si in USA incepe face prezenta fenomenul acesta. Infuzia s-a produs datorita lumi a-III-a, datortia unor showri bine regizate, insa si acolo va veni nota de plata care va fi fff piperata ptr biserica lui Hristos, iar daca suntem crestini iubitori de Dumnezeu, ne intereseaza soarta biserici nu al unei confesiuni fie ea si majoritara, dealtfel a fi majoritar nu inseamna a fi si bun crestin. Intreabarea cruciala este alta, ce vizam noi crestini in viitor, sa ne extindem confesiunea la nivel mondial sau sa aducem lumea la impacare cu Dumnezeu prin Hristos? Daca dorim cu adevarat la Hristos si ptr El si salvarea sufletelor oamenilor o facem, atunci trebuie sa primim si ungerea, puterea sfârâma pietrele cu cuvântul, mesajul nu are nevoie de minuni ptr a fi aceptat ci puterea Sfântului Duh este mai mult decât de ajuns. ma tem ca inca nu s-a ajuns la aceasta convingere ci fiecare cult urmareste mentine pe piata, motiv ptr care sufera atâtea esecuri.

  Bun, sa ne bucuram ca români sunt calzi ptr Hristos, cu ei am spera face o revolutie spirituala in U.E, cel putin asa aud pe multi crestini, numa ca români au o mare problema, pe care zilele trecute am vazut ca dl Alin Cristea a pusa-o pe tapet pe blogul dânsului, români sa rezolve acea chestiune si dupa aceia pot gândi la misiuni de anvengura asa de mare.

  Nadajduiesc sa va fie de folos ideia mea, daca nu va este, va rog scuza de deranj. Io cred ca o schimbare de proporti majore urmeaza suferi si biserica, polarizarea este inevitabila si abia dupa acea furtuna prevad iesi adevarata biserica care va face in adevar mari minuni la nivel global, dar care va fi si prigonita de …. cealata parte a „biserici”

 22. Fr.Lascau, va apreciez curajul!
  Pastori-mentori ai unei noi generații de conducători spirituali … despre ce vorbiti?
  Nu e mai usor sa conservam obiceiuri,mituri, chiar erezii daca acestea asigura comfort intelectual si emotional turmei? O tragedie pe care o observ e ca unor pastori cresterea si deci schimbarea le sunt interzise.Quo vadis Ekklesia? Pe plan spiritual suntem la loc sigur in Cristos, pe plan social cred ca am ajuns sa fim „mucul care fumega”

 23. Europa-Crestina
  Faceți o mare exagerare și nedreptate pastorilor și preoților. Nu puteți ști realitatea procetajului de care vorbiți ( mai bine de 70% dintre pastori,preoti, teleevanghelisti, NU cred o iota din ce predica,…).
  Eu cred că sunt foarte mulți oameni cu frica lui Dumnezeu și cu respect pentru oamenii pe care-i slujesc.
  Nu doresc penticostalizarea tuturor, pentru că mi-aș dori o absurditate. Nu se poate oricum. Nu am nici o problemă ca sunteți ortodox sau catolic, sau de orice altă culoare denominațională. Singurul lucru care mă supără la oameni este că vorbesc despre o religie pe care n-o practică. Am întâlnit foarte mulți ortodocși, drept credicioși, în sensul că biserica la care nu merg, credința pe care n-o cunosc și n-o practică, pe care n-o respectă; este cea ortodoxă.

 24. Dle Remus, este extrem de dur ce suti d-ta, acu, asa vrea sa vad pe unul care sa nu pacatuiasca macar odata pe zi, Nu exista domne asa ceva. Io cred ca dvs NP ar trebui sa deveniti mai realisti, aveti numeroase dovezi ca lucrurile nu stau absolut deloc asa cum le predicati. Pastorul la care faceti referire, da, este pacat greu,insa io tare as vrea sa-i ascult o predica dinainte de prindere. Prefer un pacatos care-si recunoaste nemernicia, slabiciunea a-mi predica, decât un fatarnic ce tuna si fulgera impotriva sarmanilor enoriasi cazuti intr-un fel sau altul, care pozeaza a preasfânt, dar in realitate este o mai rau decât un pagân. Vedeti dvs, înainte de 89 tuna si fulgera si secursiti, turnatori de pe urma carora multi aveau de suferit, care pacat este mai greu?

  Am sa-ti spun un lucru dle Remus, bag mâna in foc ca si d-ta ai o slabiciune ce te rapune pe care o ti ascunsa, slabiciune ce poate fi la fel de grea, ca pacat. Daca nu aveti nici un pacat, nici o slabiciune, atunci sa va puna patriarh in locu lu Tipei…

 25. Este o tema tare grea, delicata pâna la cer si inapoi, noii orto acuzam de toate relele preotimea, dvs pastori, pe deplin justificat, insa cauza nu este numai la dânsi ci io o vad in sistem si baza. Pr Arsenie Boca avea o vorba, „mai, turma se va salbatici” Mare adevar rostea dânsul. A fi azi pastor ori preot este la fel de complicat precum era in comunism, sigur, azi nimeni nu te mai aresteaza dar sistemul sutinut de baza te izoleaza de nu te vezi, iar de vrei tine sistemul putin pe jar, trebuie sa fi tare in gura, sa ametesti masa cum-i place ei, sa-o bicuiesti bine, dupa care sa-o mângâi, ca acestei mase tare-i mai place , deh, este si asta o boala, sa zica specialsiti numele ei. Sistemul are un spate foarte tare sutinut de aceste mase de crestini colectivizati, ca sa fiu mai blând decât Pr Boca….

  Eu unul nici sa ma plateasca cu aur nu as acepta meseria de pastor-preot, ptr a o acepta ar trebui sa nu am frica, respect, credinta fata de Dumnezeu, este cea mai ingrata profesie pe care doar un inconstient o acepta ori un tip uns cu toate alifile singurul care face si cariera,un slujitor dedicat trup si suflet lui Dumnezeu, lui Hristos, nu are nici o sansa, il prigoneste baza, sistemul nu trebuie sa mai faca nimic, masa este dresata reactiona promt si o face mintenasi. Sa fim seriosi, realisti, mai bine de 70% dintre pastori,preoti, teleevanghelisti, NU cred o iota din ce predica, ori una pricep ei din scripturi datorita studiilor si alta predica masei, careia de-i zici adevarul, ori convingerea la care ai ajuns in urma studiilor mintenasi pune joarda pe tine. In asemena conditi este normal ca vrajmasul sa reputeze un asa mare suces contra biserici lui Hristos.

  In conceptia dvs, misiunea ce o doriti activa se traduce cu a ne penticostaliza pe totii, OK, si dupa aceia ce vom face, nu vom mai fi ortodocsi pagâni,pacatosi cum ne numiti dvs pe noi, dar sigur vom ajunge apostati NP, penticostali. Uitati la dvs, in Ro sunteti o comunitate crestina mai rigida, crestini practicanti si totusi câte nazbâti mai ceva decât de la noi vin si dinspre dvs. Comunismul a dovedit ca nu ati fost mai breji decât noii, au turant preoti nostri dar si pastori, diaconi dvs asa ca pe banda rulanta, fara teama de Dumnezeu, fara mila de bietul frate in Hristos, a slavit cuplu dictatorial cleru orto, la slavit si cel al penticostalilor, baptistilr, adventistilor… De coruptie nu mai vorbim ca aici concuram tare rau ptr a optine primul loc, cununa bogatiilor acestei lumi. Daca mai luam in considerare si aberatile ce au navalit in Ro si prins dupa 89 via NP-american, atunci mai bine lipsa, desigur cap de afis este penticostalismul la aceste devieri incredibile ce le vedem-auzim. Înainte de 89, conduceau cu mâna de fier sefi dvs in colaborare cu sistemul ateist, dar parca va protejat împotriva acestor aberati strigatoare la cer.

 26. Da, avem nevoie de conducatori: oameni care sa aiba initiative, sa caute solutii, sa se gandeasca si sa confrunte problemele in fata. Cred ca o biserica cu lider conducator va fi dinamica si mesajul lui Hristos va fi mereu tradus in limbajul actual, va aborda practic problemele oamenilor: rugaciune, invatatura, munca fizica, va naste mereu oameni care vor fi directionati spre crestere intru Hristos.

  Avem nevoie de oameni cu curaj, cu credinta in Dumnezeu care se arunca impotriva problemelor, care se descopera vulnerabili inaintea lumii lasand pe Dumnezeu sa le fie ocrotire si tarie.

 27. Frate Remus
  Am fost obligat să scot afară din comentariul Dvs. referințe la persoane și biserici.
  Nu sunt de acord ca blogul acesta să conțină atacuri incorecte la oameni și biserici.

 28. e. Rugăciunile noastre se înscriu și ele pe aceeași linie a obișnuitului, a mulțumirii de sine, a complacerii în situația existentă.

  poate ca cei mai multi ajung asa, dar cand ti se comanda si impune de sus, n-ai ce face. asa-i programul stabilit de ei, asa te duci si tu. unii se „complac”, dar recupereaza in acelasi timp acasa si prin alte grupuri. altii chiar se complac, iar restul se enerveaza si isi cauta alta biserica in speranta ca vor gasi ceva mai bun, ceea ce ma indoiesc.
  una din cauze ii slaba pregatire a pastorilor. n-au mai nimic de zis si plictisesc, deci nu hranesc. toti vor sa se afirme si sa spuna ceva, chiar daca putin (si prost), iar noi astia din banca, trebuie sa-i ascultam pe fiecare, ca deh, ai de ales?
  timpul aferent rugaciunii ii f scurt. cam 2-3 minute per „motiv”. 2-3 minute cantam, 10 min vorbeste cel dornic de afirmare, si tot asa in decurs de-o ora.
  de ce majoritatea predicilor nu le retin? ma gandesc c-o fi o problema la mine… in schimb imi aduc aminte de f putine ale unora, indemnuri si sfaturi care pana atunci nu le mai auzisem, sau nu priveam asa „problema”, si pe care incerc sa le pun in practica.

 29. Problema nu este numai pastorul, ci si membrii Bisericii care nu mai vor sa asculte de Cuvintul lui Dumnezeu. Uneori avalansa de nesupunere din partea membrilor Bisericii este asa de mare, la care pastorul nu are putere sa schimbe situtatia. Unele din pacatele pastorului sant si pacatele celor ce tolereaza pacatul pastorului.
  Cel mai frecvent pacat al pastorilor si a celor din conducere, este abuzul de functie care se transforma in comportament dictatorial. Acest tip de comoprtament care se gaseste in multe Biserici submineaza puterea membrilor Bisericii de a se impune atunci cand situatia o impune pentru indreptarea unui lucru rau care se gaseste in Biserica. Ca exemplu, stiu o Biserica in care o familie care vand tigari si alcool in magazinele lor de ani de zile, au ajuns sa cante in corul Bisericii, ba mai mult sotul a ajuns ba chiar sa conduca cantarile in adunare. Ce fel de pastor si de conducere este acolo, dar poporul, in conditiile in care la fiecare 16 minute un roman moare din cauza fumatului ??? Intr-o alta Biserica este tolerat de catre popor la amvon un pastor care a trait in ponografie pe internet, mai mult de 2 ani, care pina la urma a fost descoperit de o sora care instala programe pe laptopul lui. (…………)

  Pastorii si comitetele comit pacate , iar membrii Bisericii le tolereaza si adopta atitudinea tacerii. Membrii Bisericii comit pacate, iar pastorii si comitetele le tolereaza prin atitudinea tacerii. Din cauza asta nu merg Bisericile bine acolo unde se gaseste aceste situatii.

 30. Foarte important acest subiect
  Cateva observaţii:
  la pct.a: a avea grija comunitaţii este o parte din atribuţiile conducatorului şi nu un lucru incorect
  la pct b: corecta obsv ca profilul unei biserici este aidoma cu al conducatorului si este normal sa fie aşa;rutina este un element dăunător si eliminarea sau prevenirea ei se rezolva prin competenta
  la pct c: corecta obs dar numai in condiţiile in care oamenii nu sunt umpluti permanent prin lucrarea Duhului Sfant
  la pct d: corect;se poate rezolva prin competenta
  la pct e: numai in condiţiile in care lipsesc incercarile, grijile,stramtorarea,ispitirile etc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s