„Răscumpărarea memoriei” și arborele genealogic

Cartea lui Vasilică Croitor mi-a adus aminte de o vorbă a lui Mark Twain. El spunea că a cheltuit o mulţime de bani încercând să descopere arborele genealogic al familiei sale, după care, de două ori mai mulţi bani încercând să-l ţină secret.

Această chestiune îmi aminteşte de familia care își dorea o istorie scrisă a originii și evoluției ei în timp. Au solicitat serviciile unui biograf profesionist. Erau însă îngrijorați cu privire la unchiul George, oaia neagră a familiei, care fusese executat pe scaunul electric pentru o crimă odioasă. Se frământau cum va fi redat nefericitul episod în cartea care elogia descendenții ilustrei familii și mai ales cum vor fi afectate datele pozitive de informația aceasta picantă. Au cerut scriitorului să aibă grijă cum va aborda capitolul respectiv.

„Nici o problemă”, a spus biograful. „Voi scrie că unchiul George a ocupat scaunul şefului departamentului de electronică aplicată, într-o importantă instituţie guvernamentală. A fost ataşat de poziţia sa cu legături puternice, iar moartea sa a fost un adevărat şoc.”

Dacă Vasilică ar fi fost la fel de „talentat”… socot că ar fi avut mai puține necazuri.

5 gânduri despre „„Răscumpărarea memoriei” și arborele genealogic

  1. SCRISOARE CATRE FRATELE CROITORU

    Frate Vasilică nu pot să citesc cartea dumneavoastră Răscumpărarea memoriei ca şi romanul Fraţii Jderi de Sadoveanu pentru că ce aţi scris eu am trăit. Îmi trebuie un timp mai mult, am citit numai vreo 50 de pagini. Poate unii o vor citi ca şi pe un roman – pentru ei, eu nu sînt deît un cazac de pe Volga amintit de Vasilică Croitoru. Deşi numele meu nu apare nicăieri în cartea Răscumpărarea memoriei totuşi eu exist, exist printre rînduri, şi ca mine mulţi alţii. Exist în arhivele secutităţii în arhiva postului de radio Europa Liberă şi mai mult în memoria fraţilor care poate îl mai cunosc pe Laze Petru. În memoria pastorilor generaţiei mele r cu care am fost coleg de suferinţă la Institutul Politehnic Timişoara şi care au fost alaturi de mine după excluderea mea din cultul Penticostal. Eu n-am ajuns pastor dar poate mie Dumnezeu mi-a încredinţat slujba de arhivar. Vreau frate Vasilica să-ţi spun că ce concluzii ai tras dumneata în cartea Răscumpărarea memoriei am scris şi eu cu trei ani înaintea dumitale şi poate cîţi alţii au mai scris. Aşa că nu eşti singur, poate ne vor târâ prin tribunale vor folosi justiţia ca şi O.J.Simson, lacomi după ultimul dolar.
    Frate Vasilică, le vom da şi ultimul dolar dar sufletul nu ne pot lua.

    Fr. Petru Laze

  2. Locul este adecvat si comunicarea pozitiva chind cunoastem mesajul din Romani 15 cu 1 la 13,dar chind comunicarea se doreste sa fie in putere si atitudine fireasca,atunci afirmarile si dorintele sint cele scrise!!!!Oricum anii ajung sa maturizeze pe unii si pasii lor se indreapta spre lucrurile care desavirshesc inteleghind ca nepocainta unor pocaiti este pentru un scop aparte dupa cum este scris;”in Romani 2 in care apare subtitlul ;”Nepocainta Iudeilor”l-a care azi noi putem sa spunem:”Nepocainta Pocaitilor”.Stiu ca doare si se evita subiectul si de aceea ar fi bine fiecare sa-l citeasca si sa inteleaga in ce se gresheste !!!Fiinca dupa cum nici Iudeii nu s-au putut dizvonavatii in fata domnului Isus Hristos(Ioan 8 cu 30 la 47) ,tot asa nici unii asa pretinsi POCAITI nu se pot dezvinovatii in fata CUVINTULUI si faptele ce ii dau de gol!!!Si sa nu uitam ca dupa cum istoria din „Rascumpararea Memoriei ” are un mesaj aparte ;asa va deveni Istoria prezentului nostru pentru copii nostrii!!!!!Si chind faptele scrise tot cu dovezi si date juridice vor aparea ,comentariile din nou vor incalzi Blogurile crestine si paginile jurnalistilor din presa care este insetata pentru senzaie si coruptie!!!!Deci ar fi bine sa ne pocaim si sa ajungem sa intelegem mesajul din Efeseni 5 cu 1 la 17.
    …..Fiinca „…toate aceste lucruri, cînd sînt osîndite de lumină, sînt date la iveală; pentrucă ceiace scoate totul la iveală, este lumina.
    14De aceea zice: ,,Deşteaptă-te tu, care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina.„
    15Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi.
    16Răscumpăraţi vremea, căci zilele sînt rele.
    17De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului.”Mesajul scris in Sfintele Scripturi expune ADEVARUL SI LUMINA INTRADEVAR EXPUNE STAREA DE PACAT SI LUCRURILE CARE SE FAC IN ASCUNS!!!!Depinde daca dorim sa ne trezim si sa ne pocaim!!!!Si daca dorim sa rascumparam prezentul prin o atitudine crestineasca in puterea Cuvintului scris in SFINTELE SCRIPTURI!!!!!

  3. .mesajul meu de mai sus era pentru „scrisoare catre Cristi inoescu !”. wrong place !

  4. Sunt alte sfori mult maI DURE, domnii mei !.Incerc sa desonspir cateva !. Ca detectiv particular iesit l-a pensie , am tot timpul disponibil sa investighez „adevaruri” si adevaruri ! ! !As facto, recent domnu’ Ionescu a fost la Jerusalem , iar eu in acest timp la Bruxelles,apoi la Croitorie pentru „proba”, si . . . .sa transport valijoara si „malaiu cu pricina” la Bucale !!. De indata ce The Boss_ Capo di Tuti Capi Penticostali ,reveni in Chicago, SURPRIZA !!!: maiorul (citeste primarul ) metropolei fu schimbat cu cu un fiu de luptator Haganah !.Apoi Cossa Nostra Penticostala ,sub pretext de. . . „celebrare ” ( . . . o saptamana intreaga !) a adunat repede tot Clanul la sfat , unde ??? ?! . Ati ghicit , in birou la Ionescu !! !. Chicago trage multe sfori nevazute, dragii mei !. Aici zambeste Daniel Chiu , Iosif Ton si . . . l a urma de tot, Noua Ordine Crestina !.Toate la Chicago, ca sa se rasuceasca in mormant si . . . Al Capone !. Nu suna fishy ,toata aceasta fishery ! ! !.Puricele nu sare niciodata prea departe de picior , asa ca si eu trebui sa ma strecor,sa fiu pe aproape ,mai ales de acest . . .”domn ” penticostal Lascau ,care in loc sa „vindece” , taie cu sadism ,necrutator si neobosit in carne vie !!!. Hmmm ??!!

Lasă un comentariu