Împotrivire și batjocoră

„Fiindcă iudeii i se împotriveau și-l batjocoreau, Pavel și-a scuturat hainele și le-a zis: „Sângele vostru să cadă asupra capului vostru; eu sunt curat. De acum încolo, mă voi duce la neamuri.” (Faptele 18:6)

Împotrivirea și batjocora fac casă bună împreună. Apostolul are parte de ele din partea celor din neamul lui. Primit cu împotrivire și batjocoră el alege să-și scuture hainele în fața lor și să plece. Gestul simbolic sugerat de Domnul Isus (Luca 9:5) vorbea nu numai despre refuzul de a primi mesajul și mesagerul divin dar și de mărturia acestei respingeri care va rămâne. Pavel a scuturat hainele de praful lor, ca la marea judecată acest praf să mărturisească despre respingerea lui și a mesajului divin. Pleca nevinovat de destinul lor veșnic. Și l-au ales singuri prin împotrivire și batjocoră.

Față în față cu împotrivirea și batjocora, Pavel putea face două  greșeli foarte mari, de care suntem cu toții tentați atunci când oamenii ni se împotrivesc și ne batjocoresc. În primul rând putea să se supere așa de rău și să se retragă pentru totdeauna din lucrarea vestirii  Evangheliei. Așa fac se pare 90% din tinerii de azi care termină un seminar; pleacă pentru totdeauna din câmpul Evangheliei. Nu e de mirare că lumea vorbește că unele instituții de învățământ creștin produc cei mai buni șoferi de taxi din oraș.

A doua mare greșeală pe care o putea face apostolul Pavel era aceea de a rămâne mai departe în sinagoga din Corint, în mijlocul împotrivirilor și bătăilor de joc ale iudeilor. Ca să dovedească că e „bărbat” putea continua disputele teologice și certurile cu ei. Nici el nu plătea chirie la gură. Se pricepea la „vii schimburi de vorbe și păreri deosebite” (Faptele 15:2). Sunt convins că Pavel ar fi biruit în acest duiel teologic cu evreii din sinagoga corinteană. Dar n-a ales să lupte. A rămâne în mijlocul împotrivirii și bătăilor de joc însemna să alegi să devii ineficient.

Dacă dai peste oameni care nu vor să-ți asculte mesajul, du-te la alții care sunt gata să-l primească. Scutură praful de pe încălțăminte sau haine și pleacă din casa sau satul acela.
Nu-ți irosi energiile în lupte fraticide care nu duc nicăieri. În mijlocul lor devii ineficient și mărturia ta creștină va avea de suferit.
Folosește-ți resursele să faci ceva nou și pozitiv și nu le irosi în direcții sterile.
Nu este nici o glorie să dezvolți o mentalitate de supraviețuitor în mijlocul împotrivitorilor și batjocoritorilor.
Nu te teme de schimbări radicale. O schimbare aduce cu sine noi provocări și noi oportunități.

Pavel a ales să plece din sinagogă. N-a plecat prea departe. „A intrat în casa unui om temător de Dumnezeu, numit Iust, a cărei casă era vecină cu sinagoga.” (Faptele 18:7).
A continuat să predice Evanghelia și „mulți dintre corinteni care auziseră pe Pavel, au crezut și ei și au fost botezați” (V. 8). Domnul i-a vorbit: „Nu te teme, ci vorbește și nu tăcea, căci Eu sunt cu tine și nimeni nu va pune mâna pe tine ca să-ți facă rău; vorbește, fiindcă am mult norod în această cetate” (v. 9-10).

41 de gânduri despre „Împotrivire și batjocoră

 1. Pentru comentariul lui „mike says:18 octombrie 2011 la 7:20 PM”Daca tot ce ai scris in comentariu este adevarat pot sa-ti scriu ca esti o persoana cu frica de Dumnezeu si esti calauzit de intelepciune divina!!Iar rasplata i-ti va fi mare si vei avea parte de mari binecuvintari alaturi de multe incercari.Fii tare si vei vedea ca ocrotirea Tatalui ceresc si a DOMNULUI ISUS HRISTOS este de partea ta .Ar fi bine ca toti sa inteleaga mesajul si sa ia exemplul .prin aceleasi experiente am trecut cu nepotii socrului si trist este ca au lasat pe fica mea in sechestru bancar (128 de mii de dolari si acum in fiecare zi sint sunat de banca)si inca au curajul sa predice la anvoane ,unii sa se pretinda doctori evanghelisti si sa nu aiba curajul sa-si recunoasca gresala ce au facut cu privire la amestecare in familie (lucru despre care in 1 Petru capitolul 4 scrie;” 15 Nimeni dintre voi să nu sufere ca ucigaș, hoț, răufăcător sau ca unul care încurcă treburile altora!”Si daca scrii despre ei si le descoperi faptele firesti esti considerat nebun ,”bolnav pshihic”,insa ma intreb;cine este oare mai bolnav ;chind astfel de fapte savirsesti si mai si predici ?Dar ma intreb in sine ;cum se face ca acest fel de persoane sint sustinuti si se accorda timp si pentru predicare ?Nepotismul si interesele firesti se vede ca au intrecut puterea si mentalitatea spirituala.Cugetul curat la multi lipseste cu desavirsire si nu este de mirare ca astfel de persoane care mint ,insala si creaza probleme devin fii lui Satan.Am curajul sa scriu acest lucru fiinca DOMNUL ISUS HRISTOS a spus acelas lucru despre iudeii care pretindeau ca sint copiii ai lui Avraam ,dar ce spune DOMNUL ISUS HRISTOS?Sa citim ;”Isus le-a zis: „Dacă ați fi copiii lui Avraam, ați face ceea ce a făcut Avraam.40 Însă acum încercați să Mă omorâți – pe Mine, un om care v-a spus adevărul pe care l-a auzit de la Dumnezeu. Avraam n-ar fi făcut aceasta!
  41 Voi faceți deci ceea ce face tatăl vostru!” Atunci i-au zis: „Noi nu suntem născuți din adulter! Avem un Tată: pe Dumnezeu!”
  42 Isus le-a zis: „Dacă Tatăl vostru ar fi Dumnezeu, atunci M-ați iubi, pentru că Eu de la Dumnezeu am venit aici. Eu n-am venit de la Mine, ci El M-a trimis.
  43 De ce nu înțelegeți ce spun? Pentru că nu puteți să acceptați Cuvântul Meu!
  44 Voi sunteți de la tatăl vostru: Diavolul – și vreți să îndepliniți dorințele tatălui vostru! El a fost de la început ucigaș și n-a rămas în adevăr, pentru că în el nu există adevăr. Când spune o minciună, el face doar ceea ce este natural pentru el, pentru că el este mincinos și tatăl minciunii!45 Însă pentru că Eu spun adevărul, nu Mă credeți!46 Care dintre voi Mă poate dovedi vinovat de păcat? Dacă spun adevărul, de ce nu Mă credeți?
  47 Cel care este de la Dumnezeu primește cuvintele lui Dumnezeu – de aceea nu le acceptați voi: pentru că nu sunteți de la Dumnezeu!”Deci sa nu ne miram si sa nu ne inshelam ca azi este mai diferit de atunci ;Ci dimpotriva sa fim atenti fiinca tot in Scripturi gasim scris;Faptele apostolilor 20;”28 Supravegheați-vă pe voi înșivă și pe toți cei care fac parte din turma Domnului, peste care Duhul Sfânt v-a desemnat episcopi! Fiți păstori ai Bisericii lui Dumnezeu, pe care El Și-a câștigat-o prin moartea ca jertfă a Însuși Fiului Său!29 Eu știu că după plecarea mea vor veni între voi lupi cruzi, care nu cruță turma -30 și chiar dintre voi se vor ridica unii care vor deforma adevărul ca să-i atragă pe ucenici după ei, îndepărtându-i.31 De aceea, stați treji…..”Insa este putere de a fi treaz ?Chiar daca este ,trebuie sa stai linistit pe banca fiinca nu ai putere de a expune ADEVARUL si sa spui lucrurilor pe nume.Grele timpuri am ajuns ,cu chit ca spunem ca avem libertate !Nu este adevarat deloc.Insa se vede ca Dumnezeu -Tatal se foloseste de toate mijlocele ca ADEVARUL sa iasa la suprafata si faptele firesti facute in puterea intunericului sa fie dezvaluite !Si astfel aceste subiecte si comentarii o sa devina pentru copii nostrii adevarate epistole si vor intelege cine a trait in adevar si altii in minciuna !Si de ce multe Biserici au ajuns la dezbinari si probleme.Fratii adevarati crestini si urmasi ai DOMNULUI ISUS HRISTOS ,nu -si urmareau scopul firesc si nici nu doreau sa manipuleze pe cei din jur pentru ca ei sa obtina un confort mai presus ca celora care predicau ;ci dimpotriva au ajuns sa fie slujitorii lor cu adevarat .Au implinit cu adevarat porunca DOMNULUI ISUS HRISTOS DIN Matei 20:”25 Isus însă i-a chemat la El și le-a zis: „După cum știți și voi, conducătorii națiunilor domnesc peste ele, iar oamenii lor de seamă au autoritate asupra celorlalți.
  26 Însă între voi să nu fie așa! Cel care vrea să fie mai mare între voi trebuie să devină slujitorul vostru,27 iar cel care vrea să fie primul trebuie să fie sclavul vostru.
  28 Așa este și cu Fiul Omului: El a venit nu ca să fie slujit, ci ca El să slujească și să-Și dea viața ca preț de răscumpărare, pentru ca mulți să poată fi eliberați.”
  Oare azi de ce nu se poate implini aceasta porunca fiinca in 2 Ioan apostolul Ioan scrie;”9 Oricine trece dincolo de învățătura lui Cristos și nu rămâne în ea nu-L are pe Dumnezeu. Cel care rămâne în învățătură Îl are și pe Tatăl, și-L are și pe Fiul.”
  Deci …. chiar nu se cunosc aceste lucruri?Ori am ajuns ca poporul Israel chind la respins pe TATAL CERESC in implinirea sfintelor porunci din vechiul testament si nici nu au luat in considerare nasterea DOMNULUI ISUS HRISTOS ?Insa magi au ajuns sa se sacrifice si chiar sa -l anunte ca Imparat;Matei capitolul 2 cu 1 la 12.Se vede ca si azi se intimpla la fel si nimic nu este mai deosebit cu multi preoti ,pastori si asa pretinsi slujitori !!Trebuie sa vina persoane care nu se pretind sfinte cu autorizatie de preot ,pastor si slujitor si sa traga semnale de viata pina nu este tirziu fiinca sa nu uitam ca toti trebuie sa ajunga la CREDINTA DE ACELAS PRET CU A APOSTOLILOR SI LA ACEASTA CREDINTA SE ADAUGE;2 Petru capitolul 2 ;”bunătatea, la bunătate – cunoașterea,
  6 la cunoaștere – autocontrolul, la autocontrol – răbdarea, la răbdare – evlavia,7 la evlavie – amabilitatea unii față de alții, iar la amabilitatea unii față de alții – dragostea.
  8 Dacă voi aveți aceste lucruri din abundență, ele nu vă vor lăsa să fiți ineficienți și neroditori în ce privește cunoașterea Domnului nostru Isus Cristos.
  9 Cine nu le are pe acestea nu înțelege și are înțelegerea limitată; a uitat că vechile lui păcate au fost curățate.
  10 De aceea, fraților, faceți tot ce puteți ca să vă întăriți chemarea și alegerea, pentru că, făcând aceste lucruri, nu veți cădea niciodată!
  11 Vă va fi garantată astfel, din abundență, intrarea în Împărăția veșnică a Domnului și Salvatorului nostru Isus Cristos!”Deci sa nu ne autoinselam si sa intelegem mesajul si importanta lui !!!

 2. Frate Mihail si Drago,

  In zilele noastre circula multe „bancnote false” ($ 100), care arata ca si cele originale dar ele nu valoreaza nimic. Noi insa nu ar trebui sa traim cu mentalitatea ca nu mai sunt si din acelea adevarate, caci Dumnezeu niciodata nu s-a lasat fara marturie. Daca cineva este condus de firea pamanteasca nu poate (totul ),dar daca este IN HRISTOS, poate !
  Voi aveti dreptate ca a vorbi nu este tot una cu a trai, dar Dumnezeu ne cunoaste pe fiecare, si noi fiecare ne cunoastem pe noi insi-ne. (daca oamenii au aparate care arata ceeace este fals si ce este adevarat, cu cat mai mult El…….)

  Multa binecuvantare.

 3. @ Drago. -Sa explic putin povestea ca sa nu ma judeci gresit. Am avut casa facuta de mine in Sibiu iar sora mea (pocaita ) a profitat de lipsa mea(eu fiind plecat in U.S.) si a pu-so pe numele ei, a luat de la colectiv averea mamei cca-8 Ha. de pamint plus 2 Ha .padure si animale (2 vite) a vindut din pamint si a taiat vitele fara sa ma consulte si pe mine,( mostenitori am fost doar eu si ea) dar asta nu a fost problema pentru mine, ci faptul ca a mutat pitra de pe mormintul mamei si a pus piatra cu numele lor, cu toate ca eu am intretinut-o pe mama ( nu am plecat din Sibiu numai dupa decesul mamei–puteam fi demult in America, dar am socotit de datoria mea sa am grija de mama, fiindca sora mea nu a vrut sa o intretina –culmea singura fata )eu am cheltuit pentru locul de veci si inmormintare plus amenajarea mormintului. Asta ma suparat mult -ponegrirea mormintului mamei . La problema cu casa am vrut sa o dau in judecata , dar eu nepocaitul am deschis biblia la Corinteni 6-1 si am decis sa dialoghez cu ea, dar la 6 scrisori mi-a raspuns doar la prima – sa nu mai scri ca n-o sa-ti mai raspund??? Atunci am apelat la ajutorul unui adevarat pocait care ma sfatuit sa ma rog la DUMNEZEU pentru pace ,pentruca am fost bolnav de neliniste – dupa 4 luni a murit cumnatul meu – adevarat am capatat liniste dar acum ma mustra constiinta ca nu asta am cerut de la DUMNEZEU ci inpacarea , asa ca am renuntat la toate . Multi se pretind pocaiti, dar, cu regret o spun unii sint doar cu numele .Am relizat ca cei buni renunta la cele pamintesti cautind pasii DOMNULUI si descosiderind cele materiale – ce folos e sa ai tot aurul acestei lumi, daca i-ti pierzi sufletul??. Oare –ivatati sa faceti binele e numai pentru unii pocaiti, sau pentru toti ??? O ce atmosfera frateasca ar fi daca toti ar intelege si ar aplica porunca DOMNULUI. Ma framinta mult problema, deoarece sint multi pacaliti de frati lor crezind ca daca sit departe de ei, DUMNEZEU nu-i vede si mina LUI e prea scurta, dar DOMNUL nu se lasa batjocorit- GLORIE LUI IN VECI!!!.God Bless You

 4. Primele biserici penticostale în România au apӑrut ȋn 1922 la Pӑuliş, judeţul Arad şi Valea Largӑ, judeţul Cluj. Cele douӑ biserici au colaborat pânӑ la apariţia persecuţiilor din timpul lui Antonescu când au trecut în ilegalitate. Ȋn anul 1946 biserica penticostalӑ de la Pӑuliş s-a legalizat iar Martorii lui Iehova au trecut ȋn ilegalitate ȋn ȋntreaga ţarӑ. Ei au fost ilegali pânӑ la cӑderea comuniştilor ȋn 1989. Biserica penticostalӑ de la Valea Largӑ nu s-a legalizat niciodatӑ deoarece au fost confundaţi cu Martorii lui Iehova de către fraţii de la Pӑuliş in urma unor contradictii teologice.Totusi au fost batuti din sat in sat pina la Turda si nu s-au lepadat de credinta.Drept marturie peste anii comunismului a stat cladirea bisaericii care a fost folosita o vreme ca magazie a CAP-ului apoi a abandonat-o si CAP-ul.Prin anii 1975-1980 arata fara jamuri si fara acoperis cam de marime ca suprafata a biserici penticostale din Cringasi unde presedintele cultului era pastor. Ei au dispărut din istorie dar există printre noi prin diferite biserici din satele vecine sau în grupuri restrînse subterane care nu s-au compromis cu comuniştii. Ȋn anul 1975 exista ȋn Câmpia Turzii un grup de fraţi penticostali destul de mare care se adunau la serviciul religios pe la case. Din cauza persecuţiilor comuniste ei nu s-au ataşat la biserica penticostalӑ pânӑ la cӑderea comunismului ȋn 1989. Ei aveau aceeaşi doctrinӑ numai cӑ unii purtau bӑrbi. Noi îi numeam fraţii Rendeşeşti dupӑ numele celui mai bӑtrân. Când ne vizitau erau puşi la cuvânt dar mai târziu pastorul nostru le-a interzis sӑ mai predice ȋn bisericӑ.
  Fiti binecuvintati cu virgule cu tot.

 5. Fr Laze, eu ma refer la un aspect mult mai direct, am crezut ca intelegi.L-am postat in aceasta forma pentru ca sa nu se poticneasca cineva in ceea ce am afirmat si sa interpreteze ca eu fiind de alta parere ca si crestin,si spun aceasta pentru ca intr-adevar nu detin o documentatie foarte bogata,dar sa nu uiti un lucru:nu o sa-mi poti rasturna ceea ce stiu din trairile personale,din vietuirea mea in cea mai frumoasa tara din lume:Romania (cu greutatile si neajunsurile ei, ca oricare alta tara).
  Fa un efort si spune-mi din istorie mai recenta, in ce perioada a fost interzis penticostalismul si cind a fost legalizat prin lege? Iar daca mai marii cultului si-au vindut cinstea pentru linte, este destul sa citesti pe fr Vasilica Croitor. Are cartea probele fotografiate, nu cred ca le poti contrazice cu argumente serioase decit filozofice.Ori daca vrei despre baptisti, ai cartea lui fr Daniel Mitrofan, este la fel de bine documentata.
  Si un aspect structural, poti sa-mi spui cite biserici s-au construit in Romania pina in 1948 si cite dupa? Idiferent de denominatie. Stiu ca se bate moneda pe vreo 200 darmate de unguri in timpul ocupatiei in Ardeal si de vreo 15-20 din vremeaa lui NC, dar pe acestea socotestele cum vrei, totalul oricum v-a fi o surpriza mare pentru tine, cit despre cifre, ele vor fi o concluzie destul de obiectiva, daca vrei. Imbracamintea in cuvinte si filozofii apartine fiecaruia cum si-o permite. Parerea mea este ca tocmai aceste aspecte de neadevar complet rod si cangreneaza bisericile din zilele noastre.Daca intrebi tineretul despre aceste perioade iti vorbesc aproape ca si de mitul vampirilor, or, eu cind vorbesc cu fratii batrini aud marturisiri despre fapte de biruinta si proslavire a lui Dumnezeu, cum acuma in vremile de „libertate” si de „democratie” nu prea se mai marturisesc. Unde o fi aceste adevaruri despre puterea credintei? Iti voi raspunde cu o jumatate de gura: parerea mea este ca ele sunt ascunse de relatarile cu „contributie personala” spun aceasta intrucit marturisirile trebuie sa fie numai adevar curat. Fii binecuvintat.

 6. AMIN ! AMIN! AMIN! Frate Stefan, biblia este scrisa pentru toti, oare de ce numai unii citesc si unde este „hrana tare”, altii se fac ca nu cunosc perceptele biblice si isi continua cursa nebuneasca de a colectiona hirtii (sau caii) verzi.
  Sigur ca „pot totul in Hristos” ramine doaar sa fiu in EL. Ori acest aspect este un pic mai greu cind este vorba despre mine.Si ca sa ma amagesc putin, din doua ore de program de rugaciune, o ora si patruzecisicinci de minute vorbesc cit este Dumnezeu de mare, de bun, de puternic, de milostiv, de TOTUL in toate, la superlativ, la exceptional, fara cuvinte pentru un muritor, si acuma vine problema: dar partea mea cum o fac, ce fac , cu ce fac, cind fac, unde fac, cu cine fac,pentru cine fac, cit fac…. ca de zis , zic, de stiut ,stiu, de citit ,citesc, de cintat, cint, … Doamne Isus, te rog frumos umplema de ” a face, ca de ” a stii” si „a vorbi” sunt plin de da pe-deasupra. Domnul sa aiva mila de noi.

 7. Fr.Stefan,
  Aceste versete sint citate-din memorie-de „N” propavaduitori ai Cuvantului lui Dumnezeu.
  Pana aici este „teorie expusa” dar cati din acesti ”N ” au TRECUT sau TREC la „teoria aplicata” pentru a fi cu adevarat Epistole vii-reprezantand-ul pe HRISTOS si nu pe altcineva-deoarece EPISTOLE oricum santem.??
  Imi spunea un fr. care a participat la o Evanghelizare,ce era sustinuta de un evanghelist pe care-l cunostea,ca dupa predica respectiva la intrebat pe acesta;
  Mai frate TU pentru cine ai predicat..?? Pentru TINE sau pentru altii..?
  La care predicatorul A LASAT CAPUL JOS SI A PLECAT FARA NICI-UN CUVANT DE RASPUNS.
  Ai intalnit astfel de”predicatori” in drumul tau..??

 8. mike,
  Tu afirmi;”Am renuntat la averea si mostenirea mea ce mi-a confiscat-o sora mea…”.
  Ce se intelege de aici;- Ai avut aceasta avere si ti sa luat cu forta(prin confiscare).?
  Ai avut aceasta avere si ai DAT-O de bunavoie,cu multumire,etc..??
  Ai avut aceasta avere,ai ajuns in instanta si-n urma hotaririi jud, ti-a fost confiscata.??
  Ai avut PACE SI MULTUMIRE IN INIMA cand ti-a fost confiscata averea,SAU aceste virtuti au venit in urma dezamagirii-confiscarii averii??
  Intrebarile sant mai multe,dar ma opresc aici,deoarece am auzit multe marturisiri de genul acesta si in final am constatat ca-MULTUMIREA SI PACEA !!! sau instalat NUMAI dupa ce sau epuizat TOATE CAILE DE ATAC ale respectiv(ei)lui.
  Totusi un crestin adevarat si-n aceste conditii SE BUCURA avand la baza Cuvantul Bibliei care ne spune SA NE BUCURAM IN ORICE IMPREJURARE cu lepadare de sine si NELEGAREA INIMII NOASTRE de aceste lucruri pieritoare,
  Fi binecuvantat in Domnul si nu uita CACI NU ESTI SINGURUL care ai avut parte de RENUNTARI VOITE SAU …OBLIGATORII,deoarece Domnul NE CHEAMA IN LUCRARE SI NU PUTEM LUCRA EFICIENT PENTRU EL daca SINTEM INCARCATI SI APASATI DE CELE PAMANTESTI.

 9. „Stiu sa traesc smerit, si stiu sa traesc in belsug. In totul si pretutindeni m-am deprins sa fiu satul si flamand, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa. Pot TOTUL in Hristos care ma intareste.” (Filip.4-12,13)

  Asa au vorbit si ar trebui sa vorbeasca copiii lui Dumnezeu.Imprejurarile si situatia matereala buna sau rea, NU ar trebui sa influenteze devotamentul nostru pentru Cel ce ne-a rascumparat cu propriul Sau sange !

 10. Shalom ,
  Ma bucur foarte mult sa vad oameni care inteleg Sfanta Scriptura si aduc in prim plan esenta Cuvantului lui Dumnezeu.
  Dumnezeu Tatal a condamnat pacatul si ne-a eliberat de sub puterea pacatului prin jertfa Fiului Sau Preaiubit.
  Intelepciunea de a intelege corect mesajul Sfintelor Scripturi este cu adevarat minunata si Cartea Proverbe cap . 3 spune urmatoarele:
  15. ea( Intelepciunea) este mai de preţ decât mărgăritarele, şi toate comorile tale nu se pot asemui cu ea.
  16. În dreapta ei este o viaţă lungă; în stânga ei, bogăţie şi slavă.

  Dumnezeu sa va binecuvanteze frate Chis si sa va dea sanatate, pace si bucurie!

 11. NECAZUL CEL MARE bate la usa si noi ne pierdem timpul rumegand „roscove” analitice taditionale si, , , , , virgule !. Inca pentru foarte putina vreme se mai gaseste de vanzare in targ „ulei pentru candele” ! Credinta ne-a fost diluata strategic de diavol prin autosugestie in transparente si viu clorate obiceiuri „duminicale” !. Ne impotrivim si batjocorim !. Rugaciunile noastre sunt egoiste, lipsite de rascpuns !. Acum se aperopie vertiginos , , , , plata pacatului !. Bisericile au ajuns cluburi sociale ,caste de familie si interese de ordin pur material !. Ne amagim singuri ca urmam „calea” !. Care „cale” , domnii mei ??!!. Azi in zori am traversat Grant Park in Chicago si i-am ascultat pe protestantii ce au petrecut peste noapte in arestul politiei !.Au fost eliberati pe cautiune de catre prieteni si rude si au revenit mai indarjiti si inversunati ,sa-si ocupe locuruile de protest !. Un dejavu al Tarilor Arabe ,in umbra Turnului lui. . . Babel !. Un amestec de ura si frustrare,” idei si solutii” lipsite in intregime de CREDINTA IN DUMNEZEU ori de DRAGOSTEA LUI HRISTOS !. Protestele ,in lungul si latul Americii vor escalada repede spre violenta apoi vor fi inabusite de Lege Martiala !.Multi „idealisti” vor plati cu propriul lor sange. . . CE ANUME ??!!. Iar SEMETUL TURN AL MANDRIEI se va prabusi cu zgomot si un huruit puternic ce va fi auzit pe intreaga fata a LUMII ! . Mai au virgulele vre-o importanta ???!!!

 12. FRATE MIHAIL
  Nu vreau sa te jignesc dar te rog mai citeste putina istorie inainte de a comenta Istoria biserici crestine din primele secole incepind cu Constantin cel Mare. Am sa-ti enumer citeva biserici care au existat in primele secole, unele au fost darimate iar crestinii expulzati din Imperiul Roman altele au fost numai inchise si legalizate de imparatul urmator. Ori cum ele au existat asamanator ca in timpul lui Ceausescu in Romania. Daca nu crezi citeste calatotiile lui Marco Polo in Imperiul lui Gingis Han, cel mai vechi scriitor care aminteste despre evanghelizarea Orientului de catre cei expulzati. Iata citeva nume: Fratii modalisti(190.d.C), fratii rugatori (350.d.C) fratii arieni(256.dC.)
  fratii nestorieni(380.d.C) fratii monofiziti(378.dC.) fratii marcionisti(390.dC.) etc
  Fii binecuvintat……

 13. Nimeni sa nu va amageasca in vreun chip, caci nu va veni inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta si de a se descoperi omul fatadelegii, fiul pierzari(2-Tes.2-3).Brother Viorel -cuvintul lui Dumnezeu se va inplini–multi chemati si putini alesi . Asa ca, sa privim lucrurile lumii acesteia, ca pe niste gunoaie , iar noi sa ne luptam sa ne pastram curata inima si sufletul ca sa putem ridica miini curate catre cel SFINT Am renuntat la averea si mostenirea ce mi-a confiscto sora mea si am capatat liniste in sufletul meu, ceace e mult mai de pret decit cistigul ei . Ce am gasit, si trist e , ca tot mai multi crestini pun mai multa valoare pe lucrurile lumii (nu neaparat ale lor , ci furate sau luate cu mirsavie) uitind pur si simplu ca ei trebuesc sa fie SARE si LUMINA in intunericul acestei lumi inglodata in noroiul pacatului.-Domnul ISUS si-a dat viata , noi trebuie doar sa renuntam la bunurile pamintesti care oricum ,vor arde , comoara care ramine e –trairea in asa fel incit sa implinim ceace am jurat cu legamint (majoritatea uita pur si simplu asta–culmea- de bunavoie si nesiliti de nimeni) Eu am ramas cu mingierea ca DOMNUL a putat si va purta de grija copiilor LUI.-(-Isaia 40-31)God Bless You

 14. Shalom pentru sora Dana si toti ceilalti!!!Multumesc si harul, îndurarea , pacea de la Dumnezeu Tatăl și de la Isus Cristos, Fiul Tatălui, vor fi cu noi, în adevăr și în dragoste!

 15. Pacea si Binecuvintarea vine peste copii adevarati ai lui Dumnezeu-Tatal si ei inteleg si apreciaza deschidera portii spre Imparatia divina prin jertfa de rascumparare a DOMNULUI ISUS HRISTOS;Efeseni capitolul 2 cu 11 la 18.Dar putini ajung sa inteleaga puterea si valoarea HARULUI ,fiinca nu doresc sa ajunga la schimbare si la o adevarata slujire a DOMNULUI ISUS HRISTOS.Pentru multi pretentiile sint mai presus ca slujirea si atunci vedem esecul si puterea de manipulare care pe multi ii duce la o robie fireasca ,in loc de slobozenie.Multora le este frica sa expuna ADEVARUL SI SA DEMASTE MINCIUNA!Si astfel se ajunge la compromis si pacat.Probleme si durere.Se ajunge la un relativism Biblic ce da generatiei noastre putere sa accepte ce-i place din Scripturi.Si in felul acesta multi crestini au ajuns la performanta unei asa zise „ciudate dualitati,odoctrina Biblica,insa o viata impotriva mesajului Biblic.Teoretic oamenii acestia cred in pocainta ,in nasterea din nou ,in botezul in apa,in urmarea si slujirea lui Dumnezeu,insa in mod practic nu fac nimic din toate acestea,aminindu-le la sfirsit.Ei nu fac la fel cu ratele lunare de la banca(cu chit ca si acestea au ajuns o moda pentru unii sa nu le plateasca sub scuze firesti bine mestesugite desi pot )si unii le achita in timp.Ei cred ca este diferit cu Dumnezeu ;El mai poate astepta .O multime de ingeri fara numar se inchina Creatorului ,insa omul i-si poate permite sa faca exceptie …desi ingerii sint superiori omului ,se inchina cu ardoare lui Dumnezeu ,slujindu-l cu responsabilitate si credinciosie ,in schimb omul se multumeste cu pretentia si cu practicarea unor automatisme culturale si a unor traditii religioase.Aceste practici cinstesc denominatiunea religioasa careia ii apartin ,dar nicidecum pe DUMNEZEU.Pe DUMNEZEU nu-L poate cinsti o persoana care in mod intentionat si permament traieste impotriva principiilor Sale scrise in Biblie.Dumnezeu ii cere omului sa activeze prin CREDINTA SI POCAINTA pentru mintuirea potentiala realizata pe cruce acum (aproape)doua mii de ani in urma.Aceasta sansa la mintuire este realizata de MINTUITORUL ISUS CRISTOS,insa trebuie revendicata de omul pacatos si purtata intr-o inima dedicata lui DUMNEZEU-TATAL SI DOMNULUI ISUS HRISTOS(2 Corinteni 5 cu 14 la 21)Deci daca cunoastem si stim ca;Dumnezeu-Tatal a organizat mintuirea si Dumnezeu-Fiul a realizat-o prin puterea DUHULUI SFINT ;ce trebuie sa facem?Sa ne impotrivim si sa batjocorim planul DIVIN prin atitudinea ce zilnic in viata o luam ?”Să rămânem în păcat ca să se înmulțească harul?”Ce ne scrie apostolul Pavel prin cuvintele din epistola catre ROMANI capitolul 6?Mesajul este simplu si in putere neschimbat ,dar ajungem noi sa intelegem mesajul?Sa citim ;”6 Noi știm că omul nostru vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie lăsat fără putere, ca să nu mai fim sclavi ai păcatului,
  7 pentru că, atunci când o persoană moare, este eliberată de păcat.
  8 Întrucât am murit împreună cu Cristos, credem că vom și trăi împreună cu El.
  9 Știm că Cristos, fiind înviat din morți, nu mai moare, moartea nu mai domnește asupra Lui.
  10 Prin faptul că a murit, a murit pentru păcat o dată pentru totdeauna, iar viața pe care o trăiește, o trăiește pentru Dumnezeu.
  11 La fel și voi, considerați-vă morți față de păcat și vii pentru Dumnezeu, în Cristos Isus!
  12 Deci păcatul să nu mai domnească în trupurile voastre muritoare, așa încât voi să ascultați de poftele lui!
  13 Nu dați mădularele voastre păcatului, ca instrumente ale nedreptății, ci dați-vă pe voi înșivă lui Dumnezeu, ca unii care ați fost aduși de la moarte la viață și dați-vă mădularele voastre lui Dumnezeu, ca instrumente ale dreptății,
  14 pentru ca păcatul să nu mai domnească asupra voastră, întrucât voi nu sunteți sub Lege, ci sub har!….(Romani capitolul 8 cu 12)Deci, fraților, noi nu suntem datori față de natura păcătoasă ca să trăim în conformitate cu ea!
  13 Pentru că, dacă trăiți în conformitate cu natura păcătoasă, veți muri, dar dacă prin Duhul dați morții faptele trupului, veți trăi!
  14 Cei care sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu,
  15 pentru că voi n-ați primit un duh care să vă înrobească din nou în teamă, ci ați primit Duhul înfierii prin care strigăm: „Abba!” – „Tată!”
  Dar azi vedem ca mesajul este evitat si nu se prea doreste sa se ia in considerare tocmai din cauza puterii pacatului si duhului rau care actioneaza in personalitatea umana si prin forma de copii razvratiti nu se percepe mesajul Tatalui care a ajuns sa ne infieze !!Ce tristete si ce durere se rasfringe asupra omenirii……daca nu se ajunge la o adevarata pocainta si o noua personalitate!!!

 16. Shalom,
  Foarte bun raspunsul Dvs., frate Viorel Chis. Ati evaluat corect vremurile in care traim si consecintele la care ne expunem daca nu ne indreptam/pocaim.
  Pace si binecuvantare.

 17. Domnul sa binecuvanteze Israelul in veci.Domnul sa dea pacea Ierusalimului .E frumos sa vezi bucurie in mijlocul poporului Israel.Sincer mi as fi dorit si eu sa fiu evreu.

 18. Petru Laze, daca tu spui ca biserica lui Constantin cel Mare era exact ca biserica din timpul lui Ceausescu, tu spui minciuni. Pe tmpul lui Constantin nu aveam baptistii, penticosstalii, adventistii, evanghelicii, adventisti de ziua a 7-a, ortodoxii, catolicii, reformatii, luteranii, ucrainenii pravoslavnici,islamistii in Dobrogea, cultul mozaic si cite culte mai erau aprobate prin lege.Parca mai putin iehovistii si milenistii, nu stiu sa fi fost interzisi si altii. Trebuie sa ne ferim de a mintii cu atita usurinta.Satana abia asteapta sa rostim cite ceva din panoplia lui, caci tatal minciunii este el,vrasmasul,nu?Cit despre alunecare, da, si eu cred ca s-a pierdut credinta ceea scumpa din vremea saraciei si restristei din Romania, pentru ca, venind in tara aceasta bogata, toti si-au propus sa se imbogateasca, si cum spune biblia, s-au strapuns… etc…etc..Stii ce mai cred eu.Cind esti sarac si fara aparare iti dai seama ca Dumnezeu iti este deajuns..Fii binecuvintat

 19. Un subiect cu putere reala ,dar si cu probleme reale!De ce ?Fiinca azi se intimpla ce s-a intimplat pe timpul apostolului Pavel ,dar persoanele care sint reprezentate prin personalitatea lui azi sint puse la tacere si ori chit ar dori sa expuna mesajul Scripturii ,fara plata si fara beneficii firesti nu este bun si nu e considerat cu valoare,putere si interes.Lucrurile care au ajuns sa se descopere pe paginile blogurilor evanghelice sint foarte mici si deja cu senzatii si comentarii foarte multe ,dar daca puterea DUHULUI SFINT ar afisa pe peretele biserici sau pe pieptul fiecaruia faptele facute in puterea intunericului am raminea profund dezgustati la ce am vedea!!!!Si va veni si timpul ca prin tehnologia pe care noi o expunem prin multe expermentari si descoperiri sa se intimple si acest lucru dupa cum reda acum puterea blogurilor doar frinturi de actiuni si fapte firesti si dorim sa fie sterse ,sa fie puse in arhive la tacere.(fara sa intelegem ca de fapt aceste fapte sint adevarate pacate).Sa nu credem ca nu devenim si noi epistole si memorii pentru copii nostrii!Sa nu uitam de puterea HARULUI DIVIN APARUT IN URMA JERTFEI DOMNULUI ISUS HRISTOS si de pacate sa ne curatim si sa ajungem la noua personalitate;Efeseni 4 cu 20 la 32 si sa continuam sa intelegem mesajul dein Efeseni 5 cu 1 la 17 pentru a intelege puterea CREDINTEI IN DOMNUL ISUS HRISTOS si valoarea de adevarati copii infiati ai TATALUI CERESC ;1 Ioan capitolul 3 cu 1 la 19.

 20. Marcel, important este ca m-ai inteles. Pe alta fateta dar expui acelasi lucru.Domnul sa te binecuvinteze. Aici era esenta, si sa iei aminte si sa ma anunti cind se schimba ceva: ne ismenim in engleza si afirmam ca nu mai intelegem bine romaneste (dupa 5-10 ani de emigrare) dar in adunarile noastre botezam romani! Cum vine asta? Fa-ma sa inteleg si ramii prietenul meu pe mai departe.Apropo, stii vreo biserica romaneasca din USA care a botezat….citi americani? Sa fim seriosi (ca sa nu spun, cinstiti) Poate ne aajuta fr pastor Petru Lascau.Are datele pe uniune cred. Citi romani „DIN LUME” AU BOTEZAT IN ULTIMII 10 ANI toate bisericile penticostale din USA si Canada?Nu americani, romani!! dar din lume.?
  Cit despre fr pastor, sunt incredintat ca face numai ce a primit in Duhul .Chiar daca arata mai „intelectul ” decit „penticostal” intotdeauna am avut convingerea ca nu spune si nu face n imic decit ca i se da prin Duhul Sfint. Mai greu este cu pricepatorii „fondatori” si „bastinasi” pentru ca din cauza simtirilor „de baza”, nu mai simt pe Mingiietorul care este atit de aproape si atit de bun, ca sa nu spun , atit de limpede in graire. Fii binecuvintat.

 21. IMPOTRIVIRE SI BATJOCORA

  Frate Petre comentariul este bun dar ii mai lipseste ceva, contestul istoric. Cind Pavel a deschis aceasta biserica iudaismul nu era religie de Stat in Imperiul Roman adica ceva asemanator ca in Satele Unite. Pavel a fost excomunicat numai din biserica locala iar in alta localitate batut. Tu poti sa multumesti lui Dumnezeu ca n-ai fost batut iar cei care au fost batuti pot si ei sa multumeasca pentru ca n-au fost expulzati din SUA.
  Daca ai fi deschis alta (sa nu recunosti suprematia cultului) biserica in Oradea prin anii 1980 erai si tu expulzat din Rominia casi preotul ortodox Gheorghe Calciu Dumitreasa sau ca Beni Cocar pastor baptist de la Medias. La fel episcopul Novatian a fost excomunicat in Anul 215 dar episcopul Donatus a fost expulzat din Imperiul Roman in anul 314 si toata averea nationalizata. (dupa ce biserica sa unit cu Statul) Asa ca daca musulmanii vor avea si ei moschei linga biserica noastra sa-i multumim lui Dumnezeu ca poate fi si mai rau. In anul 325 sint expulzati arienii din Imperiul Roman pentru ca n-au crezut ca Maria poate fi nascatoare de Dumnezeu, astfel s-a deschis drumul spre cultul Mariei iar mai tirziu a moastelor. Noi rominii sintem toti bolnavi, am mostenit ceva de la raposatul Ceausescu si anume duhul dictaturii. Dupa ce altii l-au adus la putere, pe rind in timp i-a inlaturat pe toti dar opozitia n-a murit ea s-a reorganizat iar cind a avut ocazia l-au exilat in vesnicii. De ce fii luminii nu sint mai intelepti decit fii intunericului veacului acestuia? Democrati pot supravetui impreuna cu republicanii in senatul SUA noi nu in biserica. Cum ar arata senatul American numai cu democrat sau numai cu republicani? Exact ca cel Bolsevic. Cum arata o biserica fara opozitie? Exact ca biserica crestina din timpul lui Constantin cel Mare sau ca cea din timpul lui Ceausescu. N-am invatat sa traim impreuna si sa eliminam pacatul din biserica ci ne liberalizam mai mult, ne-am confundat cu lumea. Nu cumva am alunecat si noi ca primii crestini dupa putere si glorie?

 22. Mihai,
  iartă-mă, dar nu prea înţeleg ce vrei să spui…
  În primul rând, nu vorbeam că cineva a ales să se depraveze, ci că societăţile în care românii aleg să trăiască se depravează din ce în ce mai mult. Deci, nu înţeleg la ce demonstraţie mă provoci…?
  Apoi, chemarea noastră, a credincioşilor, de a fi lumină nu presupune doar o propovăduire publică; putem fi lumină şi pe alte căi, nu are rost să începem cu cea mai ineficientă. Eu făceam referire la comunităţile de români credincioşi, care sunt ca nişte cluburi social-religioase ineficiente în câştigarea pentru Christos a oamenilor în mijlocul cărora trăiesc. Sunt pe deplin convins că cea mai eficientă modalitate de a ajunge cu Evanghelia la oameni este prin dezvoltarea de relaţii. Pentru aceasta trebuie să vorbim limba lor. Să le oferim ajutorul, suportul, compasiunea noastră. Să le le arătăm dragoste necondiţionată, nu dispreţ cu un aer de superioritate sau sfinţenie făţarnică.
  Să le arătăm Evanghelia demonstrată cu putere, nu ideologii şi vorbe frumoase, dar goale. De astea sunt sătui. Şi ei şi copiii noştri.
  De aceea, sunt încântat de alegerea fratelui Petrică, de a constitui o biserică bilingvă. Este un prim pas decisiv în direcţia bună! Unul care ajută la îndeplinirea responsabilităţilor primite de la Domnul nostru, atunci când ne-a trimis… în toată lumea, să propovăduim evanghelia la orice făptură.
  Că acest lucru are un preţ, este evident! Că unii îşi pierd job-ul sau afacerea, de asemenea. Alţii, în alte locuri, îşi pierd vieţile – ale lor, şi/sau ale familiilor lor. Merită oare, acest preţ?

 23. Aveti toata libertatea…in Hristos, de a pastra o copie a acestei poezii, dar ganditiva la urmatorul aspect; cel enuntat de apostolul Pavel in Galateni 4:16: „M-am facut oare vrajmasul vostru, pentru ca v-am spus adevarul ?”
  Puteti oare „suporta” responsabilitatea de a spune adevarul ?
  Domnul sa va binecuvinteze !

 24. Hag Sukkot Sameach!
  Sarbatoarea Corturilor este chiar aici!
  Daca tot este sarbatoarea bucuriei va invit sa va scuturati de ” praful necazurilor” si sa imbracati haina de sarbatoare.
  Rabinii spun ca este foarte greu sa implinesti porunca de a te bucura 8 zile!
  Sunteti de acord cu ei ?

  O frumoasa prezentare a acestei sarbatori gasiti pe situl Danielei Onu
  http://otnielabattzion.wordpress.com/cultura-si-civilizatie-iudaica/sarbatoarea-corturilor-sukkot/#comment-675

  Bucurati-va neincetat si iarasi zic BUCURATI-VA!

 25. Marcel , faptul ca a ales sa se „depraveze” cu un pic de efort ti-o dovedesc eu.Tu poti dovedi partea cealalta? Si propun ca ambele demonstratii sa se bazeze strict pe texte biblice. Ca de filozofii si filozofi este plina lumea…noi spunem ca tara noastra nu este aici jos, deci te rog frumos sa tii cont ca eu sunt maai egal cu tine decit tu cu mine. Oricum, de inceput vreau sa-ti spun ca in tarile democratice pe care va trebui sa le acceptam ca mediu de analiza, iti spun deschis ca pe oricine vei intreba iti v-a putea spune ca daca incerci in public sa propovaduiesti, poti fi sanctionat, iti poti pierde locul de munca, si cel mai trist, afacerea, aceea ce nu o are Gabi Bogdan. Deci la drum.

 26. Frate Aciduzzu, nu am obiceiul sa comentez pe blog, nu este genul meu. De data aceasta, simt o responsabilitate enorma de a va confirma ca din puntul meu de vedere, a-ti pus punctul pe I cu aceasta poezie. Cer acordul dumneavoasta de a pastra o copie si poate chiar a trimite-o mai departe celor care cred eu, ar fi interesati sa vada o paralela extraordinara intre doua biserici.
  Poate o realitate trista, dar eu vad o asemanare enorma intre anumiti membrii din biserica pe care fratele Lascau a pastorit-o si biserica din Corint. Trist, dezgustator de
  trist……

 27. ,,Nu te teme de schimbare! O schimbare poate aduce noi oportunitati!”
  Cate oportunitati trec zilnic pe langa noi?
  Doamne, ajuta-ma sa vad oportunitatile pe care Tu mi le dai zilnic.

  anatatarandras.wordpress.com

 28. Frate Petrica nu descurajati va purtam in rugaciunile noastre. Cred ca Domnul mai are multe suflete care sa le mangaie prin Duhul Sfant prin imprejurimile orasului Phoenix. Inca traim „vremi de Har ca Ilie….” si cit timp avem pe Mangaietorul in noi nu ne ratacim . Ma rog sa auziti in continuare de la Tatal Luminilor. Cred ca Lauda si Inchinare isi are un timp special in slujba de propovaduire a Evangheliei Pacii. Domnul sa echipeze liderii de Inchinare cu perseverenta in slujba lor care pregateste inimile ascultatorilor inainte de mesajul propovaduit.

 29. frate Lascău,
  Ați pus punctul pe „i” în chestiunea „scuturării prafului de pe picioare”. Am constatat cu amărăciune că sunt destui frați, care în loc să aplice terapia ștergerii prafului acolo unde-s nedoriți, continuă să rămână – și-n biserică, și-n opoziție – ducând dispute puerile, care-i epuizează… Ei merg pe călăuzirea (lor, evident): „noi nu ne părăsim biserica noastră, cum au unii obicei…”.
  Săptămâna trecută, o soră (dintr-un oraș), m-a sunat să se lamenteze, că de cca un an, merge la biserică, și în loc să se bucure, trăiește cu pastile! Asta datorită tensiunii în care e cu conducerea! (care – mi sunt prieteni). I-am sugerat terapia ștergerii prafului de pe sandale… Ce credeti, m-a ascultat? Aș, de unde… A rămas să continue lupta. Cică, are dreptate…, și trebuie dovedită!
  Dacă și Pavel ar fi făcut așa… farmaciile ar fi rămas fără pastile! Iar Europa fără biserici!
  Fiți binecuvântat!

 30. Scumpe frate pastor,

  Apostolul Pavel spunea altadata fratilor, contemporanilor sai in 1 Corinteni 11:1 „Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos”.
  Nu e de mirare. „Ajunge ucenicului sa fie ca Invatatorul sau !”
  Ceea ce s-a intamplat cu apostolul Pavel, s-a intamplat la inceput cu Domnul Isus: „A venit la ai Sai, dar ai Sai nu L-au primit.” (Ioan 1:11).
  Odata „precedentul „creat este foarte usor ca impotrivitorii si batjocoritorii sa calce pe o cale batatorita de predecesorii acestora.
  De aceea zic, nu-i de mirare ca multi slujitori de-ai Domnului din zilele noastre trebuie sa guste amaraciunea dezamagirii atunci cand impotrivitorii si batjocoritorii, cei care urmaresc a-si gadila doar urechile sa asculte „o alta evanghelie” si-si pun „invatatori dupa poftele lor”, indraznesc cu nerusinare sa ameninte cu…”repudierea” pastorilor bisericii.
  Da, praful scuturat va marturisi acuzator in ziua judecatii, impotriva tuturor celor cuprinsi de duhul atenian de batjocura.
  Ingaduiti-mi frate pastor, ca aici, sa postez una din cele mai dure poezii pe care le-am compus vreodata, asumandu-mi totodata riscul de a suporta „oprobiul public” al unor eventuali comentatori pe care ii voi incomoda cu aceasta poezie. Va fi ca o „sita de cernere…” pentru ei ! Ca o piatra de incercare !

  PASTOR LA…CORINT !

  2 CORINTENI 11:1-15;
  ( 1 Corinteni 4:15-21; 16:5,10-11;
  2 Corinteni 1:15-16,23-24; 2:1-4;
  2 Corinteni 10:1-2; 12:20-21; 13:1-5 )

  Să fii păstor la Corint
  Este-o mare îndrăzneală !
  Trebuie să fii un sfânt
  Sau, preocupat de…fală…

  Corintu-i oraş grecesc,
  O metropolă-n imperiu;
  Unde drumuri se-ntâlnesc
  Cu-un comercial criteriu !

  Voluptatea, multe vicii
  De-o mare varietate,
  Se-mpleteau sub auspicii
  Bune, în Corint cu toate…

  Idoli mii, mii de altare;
  Sacrele prostituate
  Aveau mare căutare…
  Râvnite şi adorate !

  Împletiturile de păr
  Înalte cât…turnul Babel…
  Rochii, dezgolind un umăr
  Şi surâsul adorabil…

  Poftele nesăţioase,
  Jertfe pentru Belial;
  Lumea firii păcătoase
  Cu sămânţă de scandal !

  Stacojiile hlamide
  Ascunzând vreun trup golaş;
  Din Corint, Semiramide
  Stăpâneau peste oraş…

  …Într-un an şi jumătate,
  Cam prin anii cincize’ş’trei;
  A dorit cu scumpătate,
  Pavel, ca să stea la ei…

  Şi-a-nfiinţat o Adunare
  Măreaţă şi glorioasă:
  Sfântă, dar ca o sfidare,
  Înfruntând o…firoscoasă

  Filozofie-ateniană
  Cu-nţelepti cu burţi răsfrânte;
  C-o pretenţie-ariană,
  Neam de lacomi fără minte…

  Se credeau favorizaţi
  “Că-s din neam de dumnezeu…” *
  Dar trăiau destrăbălaţi,
  Saturându-şi tristul EU…

  Cam după trei ani de trudă,
  Pavel pleacă din Corint
  La Efes; dar plini de ciudă
  Corintenii iau avânt

  În infracţiuni civile
  Şi abuzuri cu duiumul;
  Idoli vechi şi vechi Sibile… **
  Din altare urcă fumul

  De la jertfe idoleşti
  Ce se-nalţă-n largul zării;
  Cu religii păgâneşti
  Chiar în pragul Adunării !

  Destrămând o uniune,
  Părtăşia-n Sfânta Casă;
  Este o infracţiune
  Şi o hulă-atât de crasă !

  * Referire la Cuvântarea lui Pavel în areopagul din Atena, din Fapte 17:28-32;

  ** Sibila, (în limba greacă) – Nume dat în antichitatea Greco-romană unor femei cărora
  li se atribuie darul profeţiei (ca şi ghicitoarei din Filipi – Fapte 16;16-22). Cea mai vestita sibilă a fost cea din Cumae (Italia).

  Au uitat că au fost scoşi
  Din mocirla de păcate;
  Aveau de-acum alţi…hristoşi
  Şi curveau pe săturate…

  Pângăreau in Adunare
  Cina Domnului, senini !
  Era o beţie mare,
  Ca o transă la păgâni…

  Nu-l recunoşteau deloc
  Pe apostolu-ntristat;
  Şi şi-au pus pe alţii-n loc,
  “Apostoli” ce n-au mustrat

  Pentru imoralitate
  Sau beţie sau incest;
  Într-o culpabilitate
  Pân’ la cel din urmă gest…

  Umblau numai după daruri
  Toţi ca unul, tot mereu !
  Credeau că-nmulţi-vor haruri,
  Tot păcătuind din greu !

  Femeile răzvrătite
  Ruinându-şi căsnicii,
  Împletite, despletite
  Se credeau in…veşnicii…

  Şi-n Biserica locală
  Erau bune de…condus !
  Barbaţii ? Au dat in boală
  Când în locul lor le-au pus…

  De la “ai Chloei” barfitori
  Pavel,pare-se-a aflat;
  Cât erau de săritori
  Corintenii, la păcat !

  Erau aşa de… “pocăiţi”
  Cu ai Chloei pârâcioşi;
  Se credeau neprihăniţi
  Cu toţii, fraţi mincinoşi !

  Pavel, ia condeiul iute
  Şi le scrie o scrisoare;
  Prima ! Prin Timotei le-o trimite
  S-o citească-n Adunare…

  Erau oare bucuroşi
  Să audă vreo-ndemnare ?
  Plini de ură, furioşi,
  S-au unit cu mic cu mare

  Şi-o făcură mici fărâme
  Epistola cea dintâi !
  Toti voind ca să darâme
  Rânduieli de căpătâi !

  De era Pavel prezent,
  El, păstorul de…Corint;
  Viaţa-i luau urgent,
  Pentru mustrător cuvânt !

  Dar, n-a fost să fie-aşa;
  Pavel era la Efes !
  Pentru Corint se ruga,
  Inima îi dădea ghes

  Să mai scrie-o epistolă,
  Să-i mai dojeneasc-odată;
  C-o inimă benevolă
  Şi c-o dragoste de tată…

  Că-i iubea ! Era gelos,
  Plin de-o gelozie sfântă !
  Îi logodise cu Hristos
  Şi îi pregătea de Nuntă !

  Dar ei, nu voiau şi pace !
  Încruntaţi se-mpotriveau;
  Parcă toţi stăteau pe ace,
  După “daruri” când umblau…

  Erau…”meniţi” ca sa fie
  Plini de daruri, negreşit
  Pentru ei ! Şi-n veşnicie
  Flămânzi de păcătuit !

  Toţi voiau să fie-apostoli,
  Toţi voiau evanghelişti;
  Un cortegiu de soboli
  Toţi neimpliniţi şi trişti…

  Toţi doreau vorbirea-n limbi
  Şi-apoi, dar de tâlmăcire !
  O, şi cât erau de strâmbi
  “Tâlmăcind” fără…iubire !

  Visau darul vindecării
  Şi puteri pentru a face
  Mari minuni, pe-ntinsul ţării;
  Tot mai răi şi fără pace…

  Toţi visau să facă semnul
  Ungerii cu untdelemn;
  Şi îşi exersau îndemnul
  De-a vorbi cu…limbi de lemn…

  Cu chimvalele in mână
  Zdrăngănind o partitură,
  Zdrăngănită-o să rămână
  Viaţa lor, plină de ură !

  Daruri voiau pentru ei
  Nu pentru fraţi din Adunare;
  Se credeau mici dumnezei
  Dar… ciuntite mădulare !

  De aceea, a doua oară
  Când Pavel dori să vină
  Înainte ca să moară,
  Biserica în ruină

  Îl întâmpină ca moartă
  Şi îi spuse desluşit:
  “Domnule, paşii ţi-i poartă
  Pe alt drum blagoslovit…

  Eşti păstor ? Noi nu te ştim
  Să ne mai fi păstorit !
  De tine-acuma auzim;
  Tu, de unde-ai răsărit ?

  Aaa, eşti Pavel ? Dar eşti, slut !
  Şi pitic pe lângă noi ! ***
  Noi, păstori am tot avut,
  Mai frumoşi şi mai de soi !

  Eşti apostol ? Dovedeşte !
  Apără-ţi şi-acum pricină !
  Vezi ? Acum te-am prins ca-n cleşte !
  Eşti intrus deci, eşti de vină !

  Păstorii noştri nu ne ceartă,
  Nu ne mustră nici in glumă;
  De păcătuim, ne iartă !
  Toţi avem aceeaşi mumă !

  Pocăinţa o purtăm
  Doar în zi de sărbătoare;
  “Să trăim şi să mâncăm,
  Asta da ! E Adunare…”

  Trist, apostolul se-ntoarce
  Înapoi, pe-a lui cărare;
  Ochii-i stinşi încep a stoarce
  Lacrimi pentru ei, amare…

  Şi îşi aminti pe loc,
  De-o expresie-arzătoare:
  “Este cineva în foc
  Iară eu să nu ard, oare ?”

  Rugăciune-nalţă-ndată,
  Caldă şi neprefăcută;
  Către Preaiubitul Tată,
  Pentru oaia cea pierdută

  Din Corintul plin de-atei,
  Din Corintul cel vulgar;
  Cu păgâni, mulţimi de zei,
  Care refuzat-a Har

  *** Se face aluzie la înfăţişarea şi statura apostolului Pavel, aşa dupa cum il descriu unii istorici bisericesti sau după cum il infăţişează chiar unele icoane bisericeşti timpurii.

  De-a se logodi-n vecie
  Cu Hristos, Mirele Sfânt !
  Vor fi scrişi pentru vecie
  “Cu un deget pe pământ…”

  “Doamne, ştii ca le-am fost lor
  Cu iubire-n viaţa toată;
  Şi apostol şi păstor
  Dar…m-au lepădat din poartă…

  Plec, gustând dezamăgirea
  De la Corintenii mei;
  Am vrut să-i invat IUBIREA !
  Acum, plini de ură-s ei…

  Mă intorc ! Să-mi iau cununa
  De slavă, nevestejită;
  Să primesc pe totdeauna
  Moştenirea pregatită !”

  ACIDUZZU, 16.09.2010

 31. Daca vrei sa faci o analiza pertinenta la ce a fost chemata natiunea romana, in primul rind trebuie sa faci abstractie de dollarii pentru ca multi confunda binecuvintarea cu aceste hirtii , despre care stim cite ceva din biblie, dar…fiind scrise mai de demult, poate ca nu mai trebuie sa le bagam in sama. Cine stie?

 32. Pavel cu grecul s-a facut grec……
  Numai ca doua natiuni au limba sfinta , evreii si … romanii( unii)

 33. Îmi place foarte mult abordarea acestui subiect!

  Am remarcat un lucru pe care l-am omis până acum:
  Pavel, deşi fusese informat de Dumnezeu la ce lucrare este chemat (să propovăduiască Evanghelia la neamuri) a avut nevoie de acest „imbold” – să-i spunem „criză”, şansă, provocare, pentru a trece la acţiune – operaţiunea „neamuri” (dar nu în sensul de rudenii :-)).

  Mă întreb dacă naţiunea română, atât de „credincioasă” şi „evlavioasă”, este îngăduită de Dumnezeu în diaspora doar pentru a conserva cultura, limba şi tradiţiile naţionalo-religioase, sau este chemată la a fi activ lumină în societăţile din ce în ce tot mai depravate, în mijlocul cărora a ales să trăiască.

  Oare în ce limbă propovăduia Pavel Evanghelia? Cultiva oare limba maternă?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s