Nu-i singur… Piersic vinovat!

L-am ascultat cu lacrimi în ochi pe Florin Piersic recitând poezia lui Costache Ioanid: „Nu-i singur Iuda vinovat”. Cu lacrimi pentru mesajul zguduitor al versurilor marelui poet, dar mai ales pentru că el, Florin Piersic nu știa numele autorului. Primise poezia pe o hârtie de la cineva și o păstra printre poeziile lui preferate. O recita de Paști cu patosul lui caracteristic, pătruns de emoțiile cuvintelor arzătoare și provocatoare în același timp, expunând fardurile doamnelor la mare încercare. Fețele telespectatorilor sunt mai degrabă consternate și paralizate de mesajul simplu dar convingător, că dincolo de titlulirle și pozițiile lor în piramida țării, nu erau decât păcătoși care aveau nevoie de iertarea lui Christos. Și eu și tu. Și ei și noi.

Mi-am dat seama cât de străine le sunt românilor propriile lor valori. Și m-a durut. Cărțile cu poeziile lui Costache Ioanid sunt în librăriile țării, așa cum sunt și scrierile lui Traian Dorz sau cântările lui Niculiță Moldoveanu. Dar într-o societate manelizată nu se mai găsește loc pentru ele. Se strecoară atunci, prin surse necunoscute, câte o foaie de hârtie în mâinile unui actor curajos și se face puțină dreptate valorilor creației creștine din țara aceasta. Că se întâmplă așa cu creația inspirată a creștinilor români, nu-i singur Piersic vinovat. E țara-ntreagă. Și-i păcat. Și eu și tu… Și eu și tu.

22 de gânduri despre „Nu-i singur… Piersic vinovat!

 1. nu-i singur iuda vinovat,este o poezie deosebit de frumoasa si patrunzatoare in sufletele tuturor oamenilor.Am invatat-o pe de rost,o am chiar filmata si am sa o trimit sa o vedeti si dumneavoastra.

 2. nu-i singur iuda vinovat autor Costel Hofer/album/taine…Costache Ioanid/Resurse Crestine

 3. Credeti frate PETRICA ca nu a stiut FLORIN PIERSIC autorul poeziei ? Sunt sceptic in acesta privinta . De ce ? folosirea numelui este automat ,,recunoastere nationala ,, …se trezeau copoii .

 4. Poate că noi nu avem nevoie, dar lucrarea dumnezeiască are nevoie. Copiii şi bătrânii noştri au fost culcaţi la pământ în uliţele politicii şi economiei socialiste; fecioare şi tineri de-ai noştri au căzut, ucişi spiritual, fără milă, de sabia materialismului. Dar printre ei s-au ridicat unii dintre cei aleşi şi preţuiţi, ca aurul curat. Acum ei nu mai sunt importanţi, nu au dreptul nici la nume, doar pentru că au venit alte guri să poarte mesajul lor sacru? Pentru Pavel n-a fost greu să ceară corintenilor cu privire la Stefana, Fortunat şi Ahaic: „Să ştiţi, dar, să preţuiţi pe astfel de oameni.” La fel cu privire la Epafrodit şi cu privire la cei care se ostenesc între credincioşi, care îi cârmuiesc în Domnul şi îi sfătuiesc.

 5. Pana la urma, mesajul a fost transmis, asta este tot ce conteaza. Autorul nu mai are nevoie de aprecieri acum. Poate, numai noi ne facem „vinovati” de dorinta de a primi aprecieri de la oameni. Eh, in realitate problemele noastre sunt altele decat chestiunea aceasta discutata mai mai sus.

 6. Ai dreptate Gabi, mai ales în cultura americană versurile sunt în general create pentru a fi puse pe muzică. Nu-mi amintesc să fi văzut vreun actor american recitând versuri.

 7. Oh, nu am fost clar, m-am referit la cuvintele folosite in muzica contemporana, deoarece se pare ca poezia este acceptata numai daca este cintata (in general)

 8. Nu mă refeream doar la muzică, deși ne putem lăuda și în acest domeniu cu creații de înaltă ținută. Mă refeream în general la arta creștină, fie la creație fie la interpretare. Deplând și eu la rândul meu preferințele moderne în muzica creștină.

 9. Pai cum sa fie recunoscute la nivel national daca evanghelicul contemporan prefera muzica moderna de tip 7/11(sapte cuvinte repetate de unsprezece ori)?

 10. Nu condamn în nici un fel nici ignoranța și nici nepăsarea unui om ca Florin Piersic. Nă supără lipsa recunoașterii la nivel național a unor oameni de talia lui Ioanid, Dorz sau Moldeoveanu. Suntem la 23 de ani de la revoluție. Până la ea putea da vina pe sistemul auteu care nega existența oricăror valori ale artei creștine. De ce ele sunt marginalizate și azi? Poate că și din vina promovării lor din partea celor care le cunoaștem.

 11. ”Să fie oare Florin atât de ignorant ?”

  Domnule Roman,
  Ignorant cu siguranță NU este! Poate ca a fost doar…nepăsător vis-a-vis de autor . A LUAT DOAR MESAJUL FARA MESAGER, Dar in lumea actorilor este multă agitație, dedublare, multă concentrare asupra personajului…e …o Altă Lume. Actorii, ca Florin Piersic , sunt ”o specie aparte!
  Insa , NU DOAR Florin Piersic a facut astfel de ”gafe”.
  Mai trist este ca la ”NOI” in biserici se recită (sau se canta) …si , NU se cunosc autorii versurilor.
  Mai ales in bisericile mici unde exista si acum caiete cu poezii (cantari )copiate unii de la altii …

 12. Se prea poate ca multe celebrităţi din România să nu ştie nici măcar cine a scris Scrisoarea a III-a, la fel ca miliţienii de pe vremea Cârmaciului…

  Totuşi, cel care este gata să creadă că Florin Piersic a recitat această poezie fără să fi ştiut cine este autorul, „crede totul”!

  Oricine, de la un copil până la o babă chioară, ştie să folosească Google. Să fie oare Florin atât de ignorant ?

 13. Trist este si faptul ca ati scris atît de tîrziu (de la deschiderea blogului) despre ceva cu adevărat important (cultural vorbind) …DAR, undeva trebuie sa existe un început.
  Dacă mai multi blogări crestini (din top WP) s-ar ocupa de răspîndirea valorilor autentice crestine, (de istoria crestinismului, de predicarea adevarată online…) acestea ar deveni cunoscute.Dar cum mai importante sunt ”altele”…e greu ”să te definesti”
  Cartile… nu mai sunt atat de accesibile. Preturile, timpul. Calculatorul a devenit forma cea mai accesibilă a informatiilor.
  http://cristianet.fr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=11&id=26&Itemid=87
  Dati ”nainte cu semănătura de cultură ..e de bine!

 14. Dupa atatea OZN-uri si extraterestrii in sfarsit ne amintim de adevaratele valori ale noastre.

 15. Important este ca ai scris despre ei. Eu una abia astept sa-mi comand online cartile lor.

  prezidenta.wordpress.com

 16. Eu consider ca este imposibil sa se cunoasca valorile strabune sau nationale atata timp cat inca omul nu isi cunoaste propria valoare, intreptandu-si atentia spre alte asa zisele valori straine lui ca fiinta Divina. Multumesc pentru articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s