Magor-Misabib sau Spaimă din toate părțile

Spaima lumii contemporane de sfârșitul ei, poate fi explicată în multe feluri. Poate că printre motivele cele mai evidente care generează și întrețin această fobie se pot enumera: situația înarmărilor nucleare ale multor națiuni, criza economică de azi, climatul politic  și obsesia Hollywood-ului cu tematici escatologice transpuse în filme. Mijloacele de comunicare tot mai la îndemână și proliferarea internetului și telefoniei mobile facilitează răspândirea acestui subiect. Să nu mai vorbim de profeții sfârșitului care exploatează ultimele descoperiri ale științei și descoperirile arheologice ale vechilor civilizații.

Cartea Apocalipsei a devenit sursă de inspirație nu doar pentru teologi ci mai ales pentru regizorii filmelor de senzații tari. Nu e de mirare că unul din subiectele la modă este sfârșitul lumii. Frecvența cu care subiectul se impune pe micile ecrane este accelerată de catastrofele naturale tot mai frecvente și mai mari din ultimii ani. Evident, lumea trăiește cu spaima sfârșitului în oase, ea fiind întreținută constant de cei care beneficiază financiar de ea.

Un alt motiv pentru care cred eu că lumea se teme de sfârșitul ei, este că acest sfârșit este mai aproape ca oricând. Domnul Isus a vorbit de această groază a sfârșitului, din pricina căreia, oamenii își vor da duhul.

Evenimentele sfârșitului civilizației umane au fost comparate de Domnul Isus Christos, cu durerile nașterii. Pe măsură ce se apropie marele eveniment, pulsațiile durerilor vor fi tot mai dese și mai ample. Ele duc la un singur deznodământ. Nu mai pot fi oprite. Nu este cale de întoarcere.

Dacă lumea contemporană se concetrează asupra acestor dureri generatoare de spaime, creștinul adevărat așteaptă nașterea unei lumi noi. Îndemnul Domnului este să ne ridicăm capetele în sus și să-L așteptăm pe Domnul care va veni cu izbăvirea noastră. Maranata! Vino Doamne Isuse!

6 gânduri despre „Magor-Misabib sau Spaimă din toate părțile

  1. Dan aici ai dreptate ,ce bine se vind cartile pastorilor despre sfirsitul lumii ,pecind o carte despre pocainta ,sau educativa nimeni nu o baga in seama

  2. http://www.youtube.com/watch?v=En2VFj-FvJ4&feature=related Cel neclintit in cerdinta ,ramane statornic si stie sa-si directioneze toate ingirjorarile !. Psalmul 91 ne incurajeaza si ne asigura cu cea mai matura politza de asigurare : ” Cel ce sta sub ocrotirea Celui Prea Inalt, si se odihneste la umbra Celui Atotputernic ,zice despre Domnul : „El este locul meu de scapare , si cetatuia mea , Dumnezeul meu in care ma incred !” . . . . . .

  3. Hollywoodul exploateaza aceste subiecte din motive financiare si majoritatea populatiei stiu acest lucru. Se pune doar pret pe film ca si material de divertisment .Hollywoodul admite ca subiectul e fictiv ! E cu totul altceva cind liderii spirituali cocheteaza cu aceste speculati si le da un sens credibil .

  4. Personal, nu cred că acest freamăt escatologic provoacă spaimă în omul laic ci mai degrabă în omul religios.

    Pe de o parte, oamenii s-au obişnuit atât de tare cu sfârşitul lumii încât abordarea unui astfel de subiect ţine de science-fiction şi de poveşti de speriat copiii. Pe cealaltă parte, sunt unii evanghelici (mai ales penticostali şi adventişti) care construiesc tot felul de conspiraţii şi care îl văd pe diavolul peste tot. În mijloc e Domnul Isus care spune: „nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa. Ci voi veţi primi o putere, când Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria, şi până la marginile pământului.” Dar e mult mai uşor să-ţi pierzi timpul imaginând şi inventând tot felul de scenarii apocaliptice decât să fii martorul lui Hristos. E mult mai uşor şi mai palpitant să inventezi tot felul de conspiraţii decât să te cobori la nevoile oamenilor. A fi martor a lui Hristos implică dragoste, suferinţă şi dăruire. Pentru a putea fi martorul lui Hristos trebuie mai întâi să-L cunoşti pe El şi apoi să cunoşti bine nevoile oamenilor, cum gândesc oamenii şi de ce gândesc ceea ce gândesc. „Jesus is the answer” chiar nu merge. Oamenii nu au nevoie de răspunsul evanghelicului conspirativ ci au nevoie de cineva care să răspundă la propriile nevoi şi întrebări specifice. Dar a asculta şi a înţelege oamenii e mult prea greu. E mai uşor şi mai palpitant să inventezi scenarii apocaliptice care rezolvă multe probleme. Mai întâi ne bagă pe noi în rai pe străzi de aur (în sfârşit!) şi mai apoi băgă, o dată pentru totdeauna, lumea asta păcătoasă în foc veşnic. Finalmente scăpăm de păcătoşii ăştia care nu vor să creadă aburelile noastre. Da! Vino Doamne Isuse!

    (P.S.: Pentru cei ce nu cred că scenariile apocaliptice sunt palpitante, căutaţi şi ascultaţi “perspective profetice” cică. Veţi vedea lucruri pe care ochii voştri nu le-au mai văzut şi veţi auzi lucruri pe care urechile voastre nu le-au mai auzit.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s