Cine poartă nădragii? – Jurnalu’ lui Ion Pocăitu

Ieri am avut o discuție destul de vie cu Veta. Aproape că ne-am certat un pic. Să vezi domnule de unde i-a sărit țandura lu’ Veta. Mirarea mea e că draga de ea e mult mai calmă și liniștită ca mine. Cum am intrat în casă de la serviciu, așa pe la cinci, am găsit-o pe Veta cu capsa pusă. A avut un schimb de vorbe cu Flory, fata noastră mai mare. A venit de la școala și voia să meargă la repetiția de orchestră, la biserică. Toate bune și frumoase până ce Veta a văzut-o în blugi, gata să iasă din casă.

„Unde mergi, fato îmbrăcată în halu’ ăsta?” a întrebat-o Veta, ca orice mamă. Atâta a trebuit ca să găsesc apartamentu-n flăcări. Voind și eu să mai sting din scântei, cu mintea mea de pompier amator, am ținut un pic partea fetei.

„Lasă și tu Vetuțo că merge la repetiție și nu la programul de biserică! Și alte fete merg cu pantaloni. E iarnă și-i frig tare afară!” Atâta mi-o trebuit! Așa tată sunt eu? Așa gândește un pastor? Nu e de mirare că în biserica asta fiecare își face de cap… Și multe altele pe care cred că nu-i bine să le scriu aici. Cine știe pe mâna cui cade și caietul ăsta!

Focul era pânâ în grindă, mai ales că se băgaseră în apărarea lui Flory și surorile ei mai mici și chiar Neluțu. Biata Veta m-așteptat ca pe un ajutor potrivit și când colo am dat și eu apă la moară la opinia contrară teologiei ei.

Cu Veta nu te pui. Degeaba au argumentat fetele cu exemple concrete că și alte fete merg cu pantaloni la repetiții, că nici fratele dirijor nu le zice nimic, că și fata fratelui Gheorghe, pastorul de la baptiști umblă cu pantaloni chiar la întâlnirile de tineret de vinerea seara. Ți-ai găsit s-o contrazici pe Veta. Pot merge toatele fetele cum vor ele, a ei nu va merge așa. A noastră era fata pastorului și va da exemplu rău… Întreg comitetul nostru de familie n-a biruit cu Veta. Veta are drept de veto! Cred că de aici i se trage și numele.

Flory e fată bună. A cedat, a luat o rochie pe ea și a plecat cam supărată la repetiție. S-ar putea să vină acasă din nou cu câteva corzi rupte de la chitară.

După ce a plecat fata, am rămas cu Neluțu în camera de zi, că Veta, cum era tot nervoasă s-a închis în dormitor.

„Ce are mama cu blugii lui Flory?” m-a întrebat Neluțu nedumerit. Așa că ne-am apucat de teologia îmbrăcatului femeilor. Că despre ce pot discuta bărbații între ei? Despre femei. După ce i-am arătat versetele din Vechiul Testament care interzic femeilor să poarte haine bărbătești și bărbaților să se îmbrace ca muierile, Neluțu, în loc să fie lămurit, m-a băgat în mare încurcătură. În primul rând mi-a spus că Flori nu poartă nădragii bărbătești ci muierești. Tre’ să recunosc că aici m-a dat gata. Nu am deloc cultură generală în moda vremii în care trăim.

A doua chestiune care m-a șocat a fost o întrebare, legitimă zic eu, pe care mi-a pus-o Neluțu: „Tati, dar noi ținem Vechiul Testament? Păi dacă-l ținem de ce noi bărbații nu ne tăiem împrejur?”

Trebuie să recunosc că n-am reușit să-l conving pe Neluțu că e OK să luăm din Vechiul Testament numai unele porunci și să le neglijăm pe altele. Ori totul, ori nimic.

N-am prea învins eu disputa asta teologică, dar norocul meu că băiatul ăsta este suficient de matur ca să accepte că trăim între oameni cu obiceiuri și tradiții, pe care ar fi mai bine să le lăsăm în grija Domnului, ca să avem pace și liniște. A văzut și el ce furtună au stârnit nădragii lu’ soră-sa.

Mă tot gândesc la copiii ăștia ai noștri. Nu-i deloc ușor pentru ei să fie copiii pastorului. Toată lumea se uită la ei. De la ei se așteaptă mult mai multe decât de la ceilalți copii. Dacă ar fi numai atât, ar fi destul de bune, dar cei care nu mă au la rânză se răzbună pe bieții copii. Nu odată au venit plângând de la biserică. Și nu plângeau din cauza păcatelor lor ci din ale altora.

Neluțu avea șapte ani cred, când a venit la mine plângând la terminarea serviciului de duminică dimineața. „De ce plângi?” l-am întrebat. „Un băiat mi-a dat un pumn!” a suspinat copilul. Ce să-i spun? „Neluțu dragă, așa e la biserică. Trebuie să te obișnuiești.” Nu mi-am dat seama că m-au auzit câțiva frați și s-au pus pe râs. Așa e. Unii plâng și alții râd.

Cu Neluțu am cam scos-o la capăt. Nu știu cum o să mă descurc eu cu Veta. Iară n-o să dormim noaptea asta. Veta crede tare de tot că nu trebuie să apună soarele peste mânia noastră. Ar fi bine să n-o contrazic. Poate mai apuc câteva ceasuri de somn în noaptea asta. Oricum, Veta are întotdeauna dreptate. Că s-ar putea să nu se știe cine-i mai mare: cel ce poartă nădragii sau cel ce dă aprobare pentru purtarea lor?

36 de gânduri despre „Cine poartă nădragii? – Jurnalu’ lui Ion Pocăitu

 1. Yes,bro. Viorel – Omul lui Gopo a facut o infinitate de prozeliti.-Adica, masca fetii foarte serioasa, dar cu mintea si gindul?????. Doar faptele lor ies la iveala , in capul lor numai Dumnezeu stie ..– God bless you and have a nice weekend.

 2. Mike mileniul 3 aduce mari schimbari atit pentru „tanti Vetuta „cat si pentru noi care credem ca purtarea pantalonilor este un pacat.Poate daca o sa ajungem la plaja sau la bazinul de inot si o sa o vedem pe „tanti Vetuta „in costum de baie, o sa ne punem ochelarii de soare si o sa uitam de pacatul pantalonilor cum unii sustin !!!Puterea de fariseism azi a ajuns puternica si bine implementata de unii in pretentii .Si putini percep mesajul !!!

 3. Apropos de Veta…vorba unuia care a devenit celebru dupa ce a murit, „acolo unde există femei este de-a dreptul imposibil să impui legi”. O fi auzit si el de Veta lui Ion Pocaitu’.

 4. Stimabile, daca nu te superi, am o întrebare: la adunarile generale cu capii de familie pot sa vina si bårbatzii ?

 5. „NouaOrdineCrestina ” doreste sa va multumeasca tuturora pentru rugaciunile facute cu privire la operatia ce a avut-o cu mult succes si astfel timpul de recuperare este sub puterea binecuvintarii divine !Prin puterea credintei mereu exzista vindecare si un raspuns sincer din partea DOMNULUI ISUS HRISTOS SI AL TATALUI CERESC..

 6. (femeia înțeleaptă) CÂND/UNDE (detali) să poarte pantaloni?

  Răspunsul ar putea fi unul excepţional.

 7. @ Viorel Chis….. Chiar pe bune, cum va fi privita o femeie care se va inbraca ca Fecioara Maria astazi in mileniul -3-??? Oare sora mea care era frezorita(miling machine) si purta salopeta in timpul lucrului facea un pacat???. Adevarul e ca unele exagereaza si poarta strimt ca sa ispiteasca …. asta cred ca pacatul, pentru care Vetuta s-a incapatinat si tine cu dintii la o inbracaminte decenta– curajoasa si pe calea dreapta e tanti Vetuta –cinste Ei. God bless everybody

 8. Ioane ,draga ,ai ajuns la o mare incurcatura cu Veta fiinca veizi tu nu stii sa te tii in pas cu moda in cartierul in care te ai asezat!Daca raminei la stina printre miore ,oite si oi ,nu mai aveai azi probleme cu „“cioareci, itari sau gaci…femeiesti”.Dar nu te dezamagi cu moda asta noua fiinca veizi tu cum ii acum unele cu pantloni ,altele cu bendite si cu palarii impanate ca stii cum e vremea acum pe la noi !Pe unele soarele le arde ,pe alte frigul le cam frige si dechit sa digere la picioruse mai bine lasa-le in pantaloni ca nu mai e moda de „“cioareci, itari sau gaci…femeiesti” si opinci cu obdele de lina si stii tu mai ce …!Oare pe vremuri acum 2000 de ani in urma in tinutul Cananului si locurilor din prejur care o fi fost moda oamenilor?Nu te-o intrebat Veta?Ia intreab-o si vezi ce o sa-ti raspunda la ceea ce se expune despre moda de acum 2000 de ani in urma;

  Si veizi ce raspuns vei primi !
  dar pina atunci vizionare placuta alaturi de Veta si nu te mai ispiti!!!

 9. Regretabil cand, o femeie ca Debora, calauzita de
  duhul Domnului nu este acceptata in abordarea unei
  sugestii/recomandari, numai pentru faptul ca e femeie.

  Rusine si detriment pentru toti barbatii cu pantaloni
  dar fara materie cenusie…si Doamne- nu sunt putini…

  Pentru o „geanta invartita”, mii si mii de „genti” au comori
  nedescoperite…din cauza prejudecatii „desteptilor cu pantaloni”

  iar, femeia inteleapta stie CAND sa poarte pantalonii.

 10. Ma bucur sa stiu ca in Australia am un prieten sincer !.Daca Bunul Tata ingaduie si zic dar:- Faca-se numai voia Lui !,dupa recuperarea mea, doresc sa ne intalnim personal Down Under !.God bless you !
  sincerely, NOC

 11. Si mie mi-a placut „Jurnalu’…” doar ca-i lipseste leit-motivul mioritic „cioareci, itari sau gaci…femeiesti”, care au fost substituiti intr-un mod atat de viclean de blue-jeans-ii unchiului Sam de peste Ocean, adica nadragi care au fost inventati si croiti in faza initiala pentru lucratorii din minele de carbune ale primei natiuni democratice din lume…
  De aici si pana la purtarea acestor faimosi nadragi ca accesoriu vestimentar in pas cu moda, de catre frumoasele si pioasele noastre minerite ce poarta doar pe langa ochi o bruma de praf de…carbune, este o cale lunga si indelung batatorita !

 12. Auzi Ioane, intreaba te rog pe Veta ta ,daca o auzit despre „miscarea revolutionara underground” a „femeilor soptitoare ,cu batic” ??!!. Strategia lor de lupta pentru succes nu afecteaza cu nimic desfasurarea unui program in bisrica. Efectul si impactul este intarziat si ramane uneori neglijat chiar de cei mai buni analisti de miscari si eruptii belicoase in spatiul evanghelic !. O alta caracteristica si strategie cameleonica de infiltrare incognito in toate sferele de activitate crestina, este aceea ca revolutionarele nu poarta niciodata pntaloni.Acest porcedeu de lupta strategica de lunga durata,se numeste” mimetism penticostal” .De mentionat este ca strategia si programul lor ramane bazat strict pe informatica „web-weasel” (deosebit de performant) ce a fost bine inchegat si pus la punct cu trei decenii inainte de aparitia page-urilor si celularelor !!!.

 13. Veta asta are stofă, ce mai…! Păcat, însă, că nu i se dă voie să vorbească în biserică. Ar face ea ordine şi acolo!

 14. 🙂 … Frate Petrică, asta-i ca aia cu tramvaiul 1 negru din Timisoara :-)… Să chiar fie oare naivitate??

 15. Frate Remus,
  Copiii mei sunt mari și au familiile lor. In Pocăitul este un nume fictiv la fel cum este și familia lui. I-am ales pentru a discuta „pe viu” probleme ale familiei contemporante de credincioși. Sunt familiar cu clipul pe care-l recomandați.

 16. Frate Lascau,

  rugati pe copiii dvs. sa vizioneze aceasta predica a pastorului baptist Al Martin intitulata : Cum va imbracati surorilor ?, legata de imbracamintea la femei. Are numai 30 de minute, este subtitrata in romaneste si este de la o Biserica americana baptista din America. Poate pricep copiii dvs. cum sta treaba cu nadragii !!! Slava lui Dumnezeu ca, mai are oameni care spun lucrurilor pe nume si nu trebuie sa fie neparat penticostali.

  http://de.search.yahoo.com/r/_ylt=A7x9Qb40TT1PWzkA2LMzCQx.;_ylu=X3oDMTByNGxmazk4BHNlYwNzcgRwb3MDMQRjb2xvA2lyZAR2dGlkAw–/SIG=120il9rmu/EXP=1329446324/**http%3a//www.youtube.com/watch%3fv=LUVM3g8kt_Q

 17. Un pastor roman cu renume in America, semnatar al delcaratiei de la Atlanta este rapit si el de extraterestii .Dupa o consultatie si o operatie la cutia craniana ,legat intr-un scaun pliant, vede pe monitorul din apropiere ca nava rotativa (OZN)in care se afla, revine printre astre ,vertiginos inapoi spre Pamant.
  Cuprins de panica incepe sa strige cu disperare :
  „- Dooomnilor, nuuuuu, nuuu vreu sa ma duceti inapoi !”
  In difuzorul apropiat ,o voce robotica cu timbru metalic il intreaba :
  „-dar de ce nu vrei sa te reintorci ?”
  -Nuuu , nu vreauuuu ! , Vasilica Croitor a intrat in posesia dosarului meu ! ! ! „

 18. La interogatoriu, intr-o nava spatiala deasupra intinderilor vaste de desert californean,un penticostal roman-american,rapit de extraterestiri :
  ” – te-am consultat , ti-am facut operatia,acum a sosit timpul sa te ducem inapoi !”
  – nuuuu ,nuuu, va rog frumos !; pleasseee ,vreau sa raman aici cu voi !
  – Ai vre-un motiv serios ??!!
  – daaaaa, am nevasta cicalitoare !!! „

 19. N.O.C. astea- s povesti de la bordura unde Duduman (fie iertat) si un gang de pierde vara inventau cele mai nastrusnice povesti. Din astea cu extraterestrii. Daca vrei sa te credem, da-ne ceva mai multe detalii.

 20. Auzi Ioane ,am o veste .Cu certitudine Gog Lazar tre’ sa fi auzit de cazul asta! .O intamplare ,desi stranie ,acum devenita plauzibila si in lumea penticostalilor romani din Diaspora.Sper sa-ti prinda bine si tie si sa-ti intregeasca speranta in viitor . La un penticostal roman de vitza veche din Anaheim ,California ,prieten cu Dumitru Duduman , cand nevasta lui cam sloboda la gura si cicalitoare o iesit pe intuneric in ulitza din spatele vcasei ca sa arunce garbage-ul, or rapit-o extraterestrii !!. Nimeni nu ar fi stiut ,ca omul ei o tacut din gura, usurat intr-un fel. O banuit ca o plecat cu prietena ei sa-si racoreasca nervii ori la copilul lor casatorit in San Bernardino .Dupa o saptamana, cand or adus-o inapoi si or coborat-o din nava noaptea, treburile erau schimbate radical. O intrat in casa zambind .Purta pantaloni de siclu ( staniol) si era rasa in cap. Nu mai zicea nimic ,doar zambea mereu si aproba totul dand din cap .La o vizita medicala ,medicul de familie a aflat ca-i lipseste ranza cat si coardele vocale.

 21. Din acest motiv nu are ursul coada! La fel ma confrunt si eu la servici cu instructiile de serviciu: cand imi convine ceva le tin , cand nu imi convine sa fac ceva, nu le tin! Ori e alba , ori e neagra, ori tinem tot, ori partial. Dar atat timp cat o sa cautam sa ne justificam si nu sa ascultam, o sa gasim si resusrele si materialele care ne iau apararea, fie ca gandim bine, fie ca nu gandim bine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s