Strâmtorare și perplexitate
Suntem în mijlocul unui serial de predici privind vremurile sfârșitului. Duminica aceasta am avut ca subiect criza economică de azi. Aș vrea să supun atenției cititorilor mei un verset biblic, o afirmația a Mântuitorului din Evanghelia după Luca (21:25). „Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, care nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor…” Noul testament de la Alba Iulia (1648) traduce expresia: „strâmtorare printre neamuri, care nu vor ști ce să facă…” astfel: „… și pre pământ tânguirea păgânilor, pentru lipsa sfatului…”
Pentru a înțelege ceea ce a vrut să afirme Domnul va trebui să acordăm o mai mare atenție la două cuvinte din limba greacă. Unul este „sunoche” care înseamnă: stress, strâmtorare, tulburare, necaz, situație fără ieșire, a fi strâns din toate părțile.
În vremurile din urmă, înaintea venirii Domnului, neamurile pământului vor cunoaște o strâmtorare, o situație fără ieșire, stress și necaz. Această stare este agravată de faptul că nu se găsesc soluții în această problemă. Lipsește sfatul, oamenii nu nu vor ști ce să facă. Lucrul acesta ne duce la cel de-al doile cuvânt: „aporia”, care înseamnă: perplexitate, dezorientare, uimire, confuzie, lipsa unei soluții, dilemă, problemă de nerezolvat.
Gândindu-ne la criza economică și financiară din zilele noastre, termenii flosiți de Mântuitorul apar pe pagina întâia a ziarelor. O lume în strâmtorare care nu știe ce să facă. Stress economic și perplexitate. Strâmtorare și confuzie. Să fi avut Domnul în vedere criza financiară, colapsul sistemului financiar de azi? Ne putem identifica cu descrierea Scripturii? Suntem într-o vreme de tânguire și lipsă de sfat? Sau e prea devreme să aplicăm această descriere colapsului finaciar de azi care este doar la început?
De ce ne pare asa de complicat si intram in panica atunci cand santem la strimtorare? Cuvantul Domnului Isus care imi vine in minte este „va mai gasi credinta Fiul omului?” Este doar egoismul nostru care ne impiedica sa vedem sfaturile si calea Domnului. Nu putem face nimic fara Hristos inseamna ca nu putem face nimic fara dragoste, iar dragostea inseamna sacrificiu. Domnul ne cheama sa traim ca la inceputul bisericii. Crizele vin si pleaca , relatiile dintre oameni raman.
Singura solutie in perioade de criza este sa ne ajutam unii pe altii, cu dragoste si intelepciune.In loc sa ne plangem si sa vorbim abstract, ar trebui sa ne sfatuim cum sa ne trecem, impreuna ,prin criza.
Just an opinion!!!
Frate Chis, iti racesti gura de pomana iar glasul tau rasuna in pustie luat de vant ,precum cel al lui Ioan Botezatorul. Azi ,sa deschizi CALEA si ochii celor rataciti si inglodati in propria lor „intelepciune” si sa-i indrumi spre ADEVAR, pentru cei tari la cer( bice), numai „biciul” cuvantului nu-i destul !. Dar fi linistit ,stai si priveste: fiecare precum isi asterne , asa si doarme ! .Dupa fapta si rasplata ! . God bless you !
Iata un subiect cu raspunsuri grele !Raspunsuri la care sistemul de azi nu are putere de a raspunde si nici prea multi Lideri care au ajuns sa falimenteze si sa implementeze criza in Biserica !O Biserica bazata pe puterea DUHULUI SFINT si intelepciune divina nu poate sa fie falimentara si mereu sa cerseasca pentru imprumutul mare ce-l detine.O Biserica in frunte cu “lidărșipu”format de comitet si “LIDER” TREBUIE SA FIE UN EXEMPLU POZITIV IN TOATE SI PENTRRU TOTI .Domnul ISUS HRISTOS a explicat aceste lucruri si prin comportament si mesaj a redat realitatea pe care noi azi o citim mereu de pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI .Si totusi se vede ca inca sintem falimentari fiinca nu stim sa punem in practica ,iar multi membrii ajung robi Bisericii care a ajuns sa traiasca mereu pe principiu de datorii si imprumuturi grele bancare.Este oare normal si crestinesc?
Satana prin puterea si dorinta lui, azi tocmai prin puterea ingenuncherii membrilor din Biserica in puterea crizei si a “lidărșipu’(lui)” doreste sa distruga prezenta ei ,dupa cum a distrus pe cele 7 Biserici descrise in cartea apocalipsei !Si prea putin dorim sa intelegem mesajul ;” “Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, Inceputul zidirii lui Dumnezeu:
15. “Stiu faptele tale: ca nu esti nici rece, nici in clocot. O, daca ai fi rece sau in clocot!
16. Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.
17. Pentru ca zici: “Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic”, si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol,
18. te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatat prin foc, ca sa te imbogatesti; si haine albe, ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doctorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii si sa vezi. 19. Eu mustru si pedepsesc pe toti aceia pe care-i iubesc. Fii plin de ravna, dar, si pocaieste-te! 20. Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine. 21. Celui ce va birui ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie.” 22. Cine are urechi sa asculte ce zice bisericilor Duhul.”
Dupa cum vedem este nevoie de o adevarata pocainta si intelepciune divina sa iesim din criza si mentalitate fireasca pentru a -i intrece pe liderii de succes al companiilor pline de succes industrial ,administrativ si educativ in puterea societatii in care traim .Si de la “VISURI ‘,PRETENTII SA AJUNGEM LA O ADEVARATA TRAIRE SI IMPLINIRE A CUVINTULUI SCRIS dupa cum ap.Pavel ne indeamna prin mesajul din Efeseni cap.5;”1. Urmati, dar, pilda lui Dumnezeu ca niste copii preaiubiti.
2. Traiti in dragoste, dupa cum si Hristos ne-a iubit si S-a dat pe Sine pentru noi “ca un prinos si ca o jertfa de bun miros – lui Dumnezeu.
3. Curvia sau orice alt fel de necuratie, sau lacomia de avere nici sa nu fie pomenite intre voi, asa cum se cuvine unor sfinti.
4. Sa nu se auda nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste care nu sunt cuviincioase; ci mai degraba cuvinte de multumire.
5. Caci stiti bine ca niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un inchinator la idoli, n-are parte de mostenire in Imparatia lui Hristos si a lui Dumnezeu.
6. Nimeni sa nu va insele cu vorbe desarte; caci din pricina acestor lucruri vine mania lui Dumnezeu peste oamenii neascultatori.
7. Sa nu va intovarasiti, dar, deloc cu ei.
8. Odinioara erati intuneric; dar acum sunteti lumina in Domnul. Umblati deci ca niste copii ai luminii.
9. Caci roada luminii sta in orice bunatate, in neprihanire si in adevar. 10. Cercetati ce este placut inaintea Domnului
11. si nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului, ba inca mai degraba osanditi-le.
12. Caci e rusine numai sa spunem ce fac ei in ascuns.
13. Dar toate aceste lucruri, cand sunt osandite de lumina, sunt date la iveala; pentru ca ceea ce scoate totul la iveala este lumina.
14. De aceea zice: “Desteapta-te tu care dormi, scoala-te din morti, si Hristos te va lumina.” 15. Luati seama deci sa umblati cu bagare de seama, nu ca niste neintelepti, ci ca niste intelepti. 16. Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele. 17. De aceea nu fiti nepriceputi, ci intelegeti care este voia Domnului.”
Dorim sa ne trezim si de la vise sa ajungem la impliniri?Ori sintem inca blocati si cu inimile impietrite ca poporul Israel cand DOMNUL ISUS S-A NASCUT SI PE PAMINT A TRAIT fara sa-L recunoasca ca UNICUL FIU AL TATALUI CERESC!!Merita sa incercam sa ne traim si sa nu mai visam ,iar Liderii de la pretentii sa ajunga la o adevarare traire si slujire fiinca ap.petru scrie ;1 Petru cap5;”1. Sfatuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei care va fi descoperita: 2. pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine. 3. Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la impartire, ci facandu-va pilde turmei. 4. Si cand Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa care nu se poate vesteji, a slavei”
Oare doresc cu adevarat unii “Pastori” sa primeasca “cununa care nu se poate vesteji, a slavei”?
SI CU CE CONDITIE SI PUTERE DE SLUJIRE SE POATE OBTINE CUNUNA?CE GASIM SCRIS?SI CUM SE FACE CA MESAJUL ESTE NEGLIJAT SI-N VIATA LA MULTI NEAPLICAT?
Revelator : fara Hristos (ori despartit de El )toate „solutiile” raman fara solutie !. Atat comunismul car si sistemul capitalist mondial, aluneca in pofida tuturor explicatiilor de logica si calcul matematic ,spre un ireversibil faliment monumental al Utopiei . Iar falimentul se invrte ,precum un ciclon de poroportii planetare ,in jurul unei promisiuni divine de rezolvare si a unui Maslin Verde !. Jerusalemul si predestinarea evreilor se rasfrange direct si indirect in toate relatiile economico -politice si bancare .Si ca vrem ori ba, ei au fost facuti economisti cu spirit mercantil ,capi si directori de banci si nu agenti de realestate ori cozi de maturi jenitoresti importate din China !.Profetia Armaghedonului se imparte atat politic cat si economic in doua tabere ce se vor confrunta belicos intr-o batalie finala ,in care stiti cu totii cine este Cel Invingator !!!. Solutia este ascunsa tainic in rugaciune iar antisemitismul ramane marul discordiei universale !. Singura , pacea Jerusalimului odata obtinuta,va solutiona definitiv interminabilele crize seculare !
La chestiuni de criză economică nu mă bag, ci numai la domeniul la care mă pricep cât de cât. 🙂
Mulțumesc tare mult frate Conțac pentru informații. Nu știam detalii cu privire la sursele Testamentului din 1648. Oricum, suntem la strâmtorare și preplecși în fața ei.
buna remarca din NT, din 1648 : „..tanguirea paganilor pentru lipsa sfatului” Inteleg din articol ca
problema societatii nu este atat criza in sine,cat mai de graba pericolul absentei vreunei solutii !
Constatarea nu constitue solutia. Istoria ne arata un fapt dovedit, crizele economice si financiare nu pot fi anticipate,dar constitue in acelasi timp un fenomen ciclic.Ciclurile economice,indifernt ca sunt pe termen scurt sau lung,se compun din doua faze :expansiune si recesiune.Crizele economico- fi-
nanciare au aparut inca pe vremea Imp.Roman,si in complexitate au crescut o data cu dezv.societa-
ti,mai ales in perioada capitalismului,deci a ec.de piata. Criza din 1929 (Marea Depresiune),a fost
cea mai devastatoare in complexitate si consecinte,si a cuprins intreaga lume industrializata. Solutia
a fost atunci …interesul pentru o noua ordine politica,cu noi sfere de influenta in lume. Dupa razboiul
mondial,criza a fost depasita cu succes,urmand asa zisa perioada de expansiune. Se pare ca acum
,conform teoriei de ciclu,omenirea a intrat in perioada de recesiune. Intrebarea care se pune in
postare cred ca este pertinenta: care va fi solutia sau „sfatul” de data aceasta ? in conditiile in care
degenerarea(sau criza) morala a societatii este tot mai evidenta iar potentialul distructiv al omului
este in plina…expansiune. Nu cred ca trebuie sa ne sperie atat criza in sine,cat in primul rand…
absenta vreunei solutii.Si Domnul Isus spunea, „…fara Mine nu puteti face nimic”.
Scriptura ne invata ça sfarsitul este aproape si ca noi trebuie sa fim pregatiti.
Insa legat de criza financiara cred ca au fost vremuri si mai grele in secolul 20 de exemplu in perioada celor doua razboaie, si era mai multa foamete si mai multa lipsa. S-ar putea ca economia in 5 sau 10 ani sa se redreseze. Insa si asa cum este acum nivelul de viata – este mai inalt decat ce a fost cu multi ani inainte. Doar ca s-a marit consumul si oamenii sau invatat sa consume mult (concedii turistice, tehnologie mai multa, utilitati mai scumpe, case mai mari etc). Lucruri care acum cativa ani nu multi si le permiteau.
Am scris si eu ca o privire dintr-o alta perspectiva.
?
Text grec: ἐπὶ τῆς γῆς συνοχὴ ἐθνῶν ἐν ἀπορίᾳ,
Versiunea Beza: in terra angustia Gentium in consilii inopia,
Nt. 1648: și pre pământ tânguirea păgânilor, pentru lipsa sfatului…”
Compararea NT. 1648 (de la Bălgrad, Alba Iulia) cu textul grec este contraindicată, fiindcă traducătorul NT. 1648 a folosit prioritar nu textul grec, ci o versiune latinească (publicată de Beza în 1580). Ediția lui Beza conține textul grec pe o coloană și două versiuni latinești (Vulgata și o traducere făcută de Beza însuși) de-a dreapta și de-a stânga.
Beza a tradus secvența greacă „en aporia” prin „in consilii inopia” (lit. „în lipsa sfatului”, cu sensul de „în situația de a nu avea niciun sfat”). Acest echivalent latinesc și-a făcut drum în traducerea românească de la Alba Iulia. Prin urmare, avem o traducere românească din latină, nu direct din greacă.
P.S. În Vulgata, grecescul „en aporia” e tradus prin „prae confusione”