Alegerile – Jurnalu’ lui Ion Pocăitu

În fiecare an, așa prin februarie sau martie, avem adunarea generală a bisericii. Anul acesta am avut și alegerile de comitet, așa că evenimentul a fost mai încărcat.

După darea de seamă a casierului și a pastorului am avut, ca de obicei, secțiunea de întrebări și răspunsuri, unde frații și surorile (foarte puține de altfel) pot lua cuvântul în adunarea generală. Este partea cea mai îndrăgită de frați. Cam tot aceia iau cuvântul și aproape știu deja vor spune. Ce au spus și anul trecut.

Fratele Gavrilă a lu’ sora Mărioara e tare curios să știe ce se ascunde la rubrica „cheltuieli diverse”. Casierul știe și el c-o să fie chestionat, așa că vine pregătit.

Mai avem pe unul (și socot că nu e bine să-i dau numele), care de fiecare dată critică aspru comitetul bisericii pentru cheltuielile făcute. „Banii Domnului, luați de la gura văduvei și orfanului” trebuie cheltuiți cu „frică și cutremur”. De obicei face referințe la referatele pe care le-a scris el în acest sens și le-a pus de câteva ori în holul bisericii. Bun de gură fratele ăsta. A enervat-o pe Veta anul trecut și asta cum nu se astâmpără, s-a dus la casierie și a întrebat câți bani a dat la biserică acest frate atât de sfătos. A aflat că anul trecut a dat așa simbolic cicizeci de lei. Atâta i-a trebuit lu’ Veta. Așa pe la mijlocul discursului l-a întrerupt cu o întrebare: „Frate, câți bani ai dat dumneata la biserică anul trecut?” Probabil că se vedea pe fața lu’ Veta că ea știa răspunsul, omul a admis suma cu care contribuise. Când a auzit Florica lu’ Diaconu, a sărit imediat cu gura: „Apoi măi frate nu numai că dumneata nu dai bani la biserică dar ne ții lecții cum să cheltuim banii la care dumneata nu contribui. Uite că de cincizeci de lei te-am ascultat destul. Gata, ți s-au gătat fisele!” Omul s-a așezat bombănind ceva despre femeile care trebuie să tacă în biserică.

Am mulțămit Domnului pentru femeile astea. Că tare bine i-or mai zis-o la ocoșul ăsta. De mult aveam eu pe limbă vorbele astea, dar dacă tăcem noi bărbații se ridică Debora. Domnul să le binecuvinteze!

Ce să vă mai zic de un altul (nu dau nume că nu cred că e bine), care la fiecare adunare generală, face pe spiritualul. “Nu se dă hrană duhovnicească în biserica asta!” Să nu vă mai spui că se văicărește ca o muiere: “Unde sunt rugăciunile cu lacrimi de altă dată? Stăruințele când puneam perine în geamuri?” și multe alte ofuri din astea. Ascultându-l mă rugam Domnului să ridice o altă Florică și să i-o zică pe șleau: “Unde ești dumneata la orele de rugăciune, dacă iubești atât de mult rugăciunea? Unde ești când avem studii biblice? Sau hrană spirituală primim numai când ajungi dumneata la amvon?”

Florica n-a zis nimic și nici Veta. Lu’ Veta i-am făcut eu semn cu ochiul să tacă. Îl știu bine pe “spiritualul” ăsta. Cel mai bun tratament este să-l ignori. Dacă zici ceva se ambalează și jignește. Am tăcut cu toții, și am ajuns la alegeri. Asta aștepta toată lumea.

Am votat. Secret. Pe bilete ștampilate cu ștampila bisericii. Așa ca să nu se falsifice voturile. Este oare posibil așa ceva într-o biserică? Cine mai știe? Cunoscându-i pe unii care își doresc de o viață să ajungă în comitet, nu m-aș mira de nimic. N-au ajuns nici acum. Mă tot uit la ei cu câtă uimire primesc vestea proastă. Ori au despre ei niște păreri foarte înalte, ori nu știu părerea bisericii despre ei. Una din două, sau amândouă laolaltă.

Am acum două probleme destul de mari. Îmi va trebui vre-o șase luni să-i liniștesc pe cei care n-au fost aleși, și apoi un an sau doi să-i învăț cum să lucreze în comitet pe noii aleși. Necazul cel mai mare este cu noii aleși. Unii din ei îmi spun mereu că ei “sunt aleși de biserică” și se simt ei așa responsabili în fața bisericii să te pună la punct mereu. De altfel sunt întrebați, mai ales de cei care își doreau atât de mult să fie și n-au fost aleși: “Ce păziți voi acolo în comitetul acela?” Și oamenii vor să mă păzească pe mine. Să nu păcătuiesc. Să nu greșesc. Să nu mă umflu de mândrie, etc. Dar despre meteahna asta o să scriu eu altădată. Acum am probleme cu ședințele. Vor ședințe de comitet în fiecare săptămână. Dacă se poate de două ori.

Doamne, dacă aș putea s-o iau și pe Veta la ședință! Sau măcar pe Florica lu’ Diaconu. Că bine ar fi!

14 gânduri despre „Alegerile – Jurnalu’ lui Ion Pocăitu

 1. Azi alegerile au ajuns prin voturi democratice (in loc de vot teocratic)si interese de nepotism bazat pe persoane influiente in puterea afacerilor .Noroc ca prea putini cunosc aranjamentul si puterea de influienta si turma prin un da da acceptul ca oricum stampila i-si spune cuvintul.Ce fericire si bucurie ca anii trec ,leafa vine si privilegiile cresc si se intaresc !!Dar si „badea Ion nu trebuie sa se ispiteasca de „Fratele Gavrilă a lu’ sora Mărioara” ca stii cum este ;ori ca dai cu numele ori ca le generalizezi faptele ;faptele savirsite alaturi de actiuni si manipulari,tot „PACATE” raman.Si indiferent ca e Costica ori Mitica daca nu este “frică și cutremur”in putere de slujire ,totul este firesc si sa nu uitam de ce parte au acestia ;Mesajul apartine DOMNULUI ISUS ;Matei cap7;”15. Paziti-va de prorocii mincinosi! Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori.

  16. Ii veti cunoaste dupa roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?

  17. Tot asa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rau face roade rele.

  18. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rau nu poate face roade bune.
  19. Orice pom care nu face roade bune este taiat si aruncat in foc.
  20. Asa ca, dupa roadele lor ii veti cunoaste”
  Degeaba sint alegeri „bade Ioane” si te chinui cu fratele Gavrilă a lu’ sora Mărioara ,pentru ca nu rezolvi nimic ,doar te ispitesti .Lasati-i sa se bucure de alegeri si de comitete si voi tineti aproape de invatatura DOMNULUI ISUS fiinca stiti ce spune ap.Ioan?Sa citim ;”9. Oricine o ia inainte, si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane in invatatura aceasta are pe Tatal si pe Fiul. „Daca o sa intelegeti mesajul atunci nu -ti ajunge robii semenilor vostrii si ale caror planuri si ganduri trec ;ci o sa fiti slujitori ai DOMNULUI ISUS SI I-TI AJUNGE PRIN ALEGERE LA DREAPTA LUI FARA VOT SI INFLUIENTA DE NEPOTISM SAU INTERES DE SERVICIU ;Matei cap.25 ;” „Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii.
  35. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit;
  36. am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita, si ati venit pe la Mine.”
  37. Atunci cei neprihaniti Ii vor raspunde: „Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci? Sau fiindu-Ti sete si Ti-am dat de ai baut?
  38. Cand Te-am vazut noi strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat?
  39. Cand Te-am vazut noi bolnav sau in temnita si am venit pe la Tine?”
  40. Drept raspuns, Imparatul le va zice: „Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut.”
  41. Apoi va zice celor de la stanga Lui: „Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui!
  42. Caci am fost flamand, si nu Mi-ati dat sa mananc; Mi-a fost sete, si nu Mi-ati dat sa beau;
  43. am fost strain, si nu M-ati primit; am fost gol, si nu M-ati imbracat; am fost bolnav si in temnita, si n-ati venit pe la Mine.”
  44. Atunci Ii vor raspunde si ei: „Doamne, cand Te-am vazut noi flamand, sau fiindu-Ti sete, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita, si nu Ti-am slujit?”
  45. Si El, drept raspuns, le va zice: „Adevarat va spun ca, ori de cate ori n-ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie nu Mi le-ati facut.”
  46. Si acestia vor merge in pedeapsa vesnica, iar cei neprihaniti vor merge in viata vesnica.”
  ADEVARATII SLUJITORI AI DOMNULUI ISUS HRISTOS nu au nevoie de votul omenesc si nici nu umbla dupa confortul scaunului de la anvon ci inteleg porunca si o implinesc cu daruire si jertfire dupa exemplul DOMNULUI ISUS HRISTOS ;FAPTELE AP.CAP6;”2. Cei doisprezece au adunat multimea ucenicilor si au zis: „Nu este potrivit pentru noi sa lasam Cuvantul lui Dumnezeu ca sa slujim la mese. ..”SI PENTRU SLUJIRE LA MESE ;CE S-A INTIMPLAT?SA CITIM;”3. De aceea, fratilor, alegeti dintre voi sapte barbati, vorbiti de bine, plini de Duhul Sfant si intelepciune, pe care ii vom pune la slujba aceasta. ”
  Asadar „bade Ioane mai asteapta pina or veni vremurile alea cu oameni plini de DUHUL SFINT si sa nu mai traiasca prin pretentie si interes firesc !Atunci o sa veizi Bisericile iesite din criza si datorii banesti .Nu o sa mai toace lupii banii si pastorii or intelege ce inseamna slujirea;” Sfatuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei care va fi descoperita:
  2. pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine.
  3. Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la impartire, ci facandu-va pilde turmei.
  4. Si cand Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa care nu se poate vesteji, a slavei. ”
  Oare si acestia mereu erau interesati de vot;IOANE DRAGA?Si comitetu de atunci era ca si acum antrenat in sedinte si dezbateri?Doamne ,Doamne daca ori veni vremurile din urma cu treziri spirituale atunci sa fii atent Ioane ce se va mai intimpla in multe comitete si cum or aparea scrise numele in noile epistole fara ca sa mai fie unul altul suparat si deranjat!!Dar pina atunci pe genunchi si in staruinta pentru pocainta !!!

 2. Draguta sedinta de alegeri a avut Ion pocaitul!! MUlt succes cu noii alesi, cadaca vad cum merg lucrurile, o sa fie pentru prima si ultima data martori la asa ceva!)))

 3. Cita vreme avem astfel de alegeri democratice, cu luari de cuvint, interpelari, voturi cu stampila… nu-i chiar asa rau.
  E bai acolo unde deciziile se iau in culise, unde Cosa Nostra e cea care trage sforile (clanuri familiale) si cind pozitiile in comitet se negociaza… Chicago-style 🙂 (don’t worry br. Cristi: what I meant to imply here has to do with Daley, Blago and your famous “community organizer’s ” tactics).

 4. Pastorilor, v-ati inhamat in jug si aveti datoria sa strigati si chemati pe nume ,pe fiecare oaie din turma ce o pastoriti !. Nu cunosc indatoririle voastre „ciobanesti” in privinta caprelor, a zebrelor ,a „corciturilor” cat si a semetelor si reliefatelor girafe !. Dumnezeu Tatal sa va intareasca si sa izbanditi luminati de El , sa descurcati macrame-ul si plasa deasa ce acesti travestiti si slujitori ai satanei, o impletesc neobositi zi si noapte si in care se straduesc din rasputeri sa va prinda !.Totusi , daca s-au strecurat incognito in inturma voastra si figureaza la numarul turmei voastre drept ” oi sadea”, Dumnezeu Tatal in mila Lui Paterna,sa va intareasca cu puterea Duhului Sfant,sa va dea cu mana larga intelepciunea Lui si spiritul de discernere si indentificare , inainte sa fie prea traziu ! ! ! .
  Ar trebui sa luati exemplu si lectii serale de la Serviciul Mosad !

 5. Draga Ioane, te-am invitat la mine in padure sa-ti linistesti framantarile ,macar pentru o seara langa foc si un asfintit plin de pace . Stiu raspunsul tau :nu ti-ai gasit si nu-ti gasesti timp pentru asa ceva. Asta-ti trebuie ??!!.Mereu langa o vatra cu trei surcele ,ce abea fumega pe paiele umede ale prejudecatilor noastre „mioritice ” !.Tusind scurt in pumn iti spun : ” – Vetutza ta,inainte sa aprinzi focul , tre’ sa mature bine vatra si sa aeriseasca foarte bine incaperea cu toate ferstile deschise , caci numai suficient oxigen intretine bine arderea si nu produce fumul asta inecacios ce inroseste ochii si agraveaza asma !.

 6. Frate Ioane, iti recomand ca la urmatoarele alegeri sa iei modelul unei biserici din Romania:

  in timpul raportului pastorului si a darii de seama a casierului, in adunare au intrat mai multe surori cu tavi de ceai, cafea si cozonac. Nu a mai ascultat nimeni si nici n-au mai pus intrebari…. Pe deasupra dupa ce s-a dat votul de re-confirmare in functie a pastorului, tot el a zis ca „deranjul” e din partea lui ca a fost re-ales.

  Intreaba si matale pe sora Veta daca nu s-ar merita o mica cheltuiala de dragul linistii la adunarea generala.

 7. Ioane , ai grija numa sa nu-ti pui asistent…

  cu aia din comitet mai rezolvi cumva, mai o predica, mai o nunta, mai un post de diacon, mai o vizita la vreo alta stina…

  da asistentu i-ti taie brinza la modul sigur, mai repede sau mai tirziu, cu vot sau fara vot..

  de nici nu stii ce te-o lovit….. mai ales daca are colibe si bani multi …Iti fura oile de zici ca nici nu le-ai avut

  ca pe ala il multumeste numai scaunu din spatele amvonului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s