Titlul postării mele anterioare a pornit de la o întâmplare reală pe care mă simt nevoit să o povestesc.
Bunele noastre obiceiuri penticostale născute din credința în preoția tuturor credincioșilor, deschid drumul spre amvoanele bisericilor la noul venit, la fratele de departe, la musafirul inoportun care ne vizitează. Într-o astfel de biserică mi s-a dat să aud din gura predicatorului invitat la amvon să aibă „un cuvânt”, una din perlele de neuitat. Cu mare emfază, dorind să-i lase pe spate pe țăranii din loc, cu educația sa stilată de oraș mare, predicatorul ne-a anunțat:
„Astăzi am să vă țin o predică omletică!”
Și s-a ținut ce cuvânt. Am servit o omletă teologică de toată frumusețea. O omletă cu de toate. Puțină istorie, citate din scriitori români clasici, câteva versuri, știri de la TV, actualități din politică, puțină economie și câteva versete biblice – toate învelite în papara unor cuvinte pline de prețiozități și nonsensuri în același timp. Băiatul voia să ne convingă cât de citit era el și ne-a convins că citise mult. „Avea tot alfabetul (cum spunea pastorul Tudorică Codreanu) numai că nu îl avea în ordine”. Citise multe cărți în afară de dicționarul cu semnificația cuvintelor.
Pam pam
Cred ca totuși e preferabila omletica unui limbaj de lemn insusit in sutele de predici cu același conținut ,care ajunge la același concluzi invariabil!macar aici ai binecuvintarea selecției,dincolo fiind nevoit sa iei totul la pachet!