Dar noi ce trebuie să facem?

„Niște ostași îl întrebau și ei și ziceau: „Dar noi ce trebuie să facem?” El le-a răspuns: „Să nu stoarceți nimic de la nimeni prin amenințări, nici să nu învinuiți pe nimeni pe nedrept, ci să vă mulțumiți cu lefurile voastre.” (Luca 3:14)

Suntem familiari cu acest episod din viața lui Ioan Botezătorul. După predicarea mesajului său de pocăință, Ioan primea vizitele unor diferite categorii de oameni care întrebau ca aveau de făcut. Oamenii doreau să se mântuiască și aveau nevoie de sfatul concret al profetului. De data aceasta au venit niște soldați și au pus aceeași întrebare. Ce aveau ei de făcut? Concret.

Răspunsul lui Ioan ne uimește. Eu m-aș fi așteptat să le fi spus clar: „Abadonați imediat această carieră păcătoasă. Voi ucideți oameni. Sunteți angrenați în conflicte militare și oameni nevinovați vor avea de suferit din cauza voastră. Căutați-vă de urgență o altă metodă de a vă întreține familiile. Apucați-vă de o meserie care nu ucide oameni!”

Ioan păstrează aceeași linie de gândire pe care o expune și în discuțiile cu vameșii. Nici ei nu era nevoie să-și anadoneze meseriile ci să nu ceară mai mult decât li s-a poruncit să ceară. Cred că Ioan dorea ca oamenii pocăiți să-și practice în continuare meseriile lor, chiar dacă ele erau rău văzute, demonstrând în domeniu caracterul creștin și schimbarea vieții făcută de o pocăință adevărată. În aluatul lumii, pocăitul adevărat era fermentul care iniția o plămadă nouă. Până și cele mai rău văzute meserii puteau fi practicate cu cinste și integritate creștină. Acolo, în lumea coruptă a vămilor și în barăcile soldaților abrutizați de sânge și moarte, era nevoie de lumina Evangheliei.

Vă provoc acum cu câteva întrebări:

Dacă ai fi tu însuți Ioan Botezătorul și la tine ar veni un politician român? Ce i-ai spune? Dar unui doctor care face 2-3 avorturi pe zi? Ce ai spune unui actor de cinema? Dar unui cântăreț de muzică populară?

Dacă nu e prea mult, ce i-ai spune unui ILUZIONIST care dorește să se pocăiască cu adevărat?

9 gânduri despre „Dar noi ce trebuie să facem?

 1. Oare ce erau „tiitoarele” din VT? Caracterul de permanenta si stradania de a implini cerintele, sunt elemente constitutive ale „profesiei” sau ale meseriei.Ba mai avem si state care au elaborat legi si au documente care atesta practicarea.Oricum cred ca este cea mai perfectionata forma a pacatului si si cea mai grava .

 2. „Până și cele mai rău văzute meserii puteau fi practicate cu cinste și integritate creștină”.
  Asta ar include si prostitutia, etc? 🙂 Undeva cred ca trebuie o limita si o renuntare si la meserie.

 3. Datorita soldatilor romani Evanghelia a putut fi raspindita (Pax Romana)
  Avortul este omorire de copii. (” dute si nu mai pacatui”)
  Iluzionist? …. „dute si nu mai pacatui”
  Actorii si cintaretii?? Contact TBN…
  Politician roman? Mai usor intra o camila prin urechile acului

 4. Fiindca estea de-a militaria, trecem scurt si la obiect:
  1.Pentru un politician ; L-as intreba daca stie ca moartea este aceeasi si pentru un politician si pentru un cersetor? Salvarea fiind doar mintuirea pentru amindoi.
  2. Pentru un doctor care face avorturi; L-as intreba daca poate sa-mi motiveze in vreun fel crimele comise, pentru ca a lua viata in orice fel este o CRIMA, iadul fiind unica lui destinatie.(dar si acesta are sansa mintuirii, pina se spune astazi)
  3.Pentru actor; L-as intreba daca poate justifica si ce crede el despre a te da altul decit ceea ce esti si, daca stie ca tatal minciunii este scris in biblie.
  4Cintaretul de muzica populara; l-as lasa in plata lui.Mi-ar fi mila de el pentru ca acesta ajunge in iad nevinovat, el crezind ca face o slujba buna omenirii.Se crede artist.
  5Pentru iluzionist: L-as intreba daca crede ca este in stare sa nu ne DEZILIZIONEZE.
  6. Pentru mine; m-as intreba daca nu cumva am lasat sa se strecoare judecata in comportarea mea, si ca sa nu port aceasta povara m-as ruga bunului Dumnezeu sa ma ierte si nu numai pentru acestea.Mai am o multime de motive.Har si pace.

 5. Am tot stat ca sa ma gandesc la profilul acestor soldatii, ma gandeam ca daca erau ostasi evreii, deja aveam o problema, in conditiile in care Israel era sub stapanirea imperiului roman, nu era cum sa fi fost ostasii evreii, fiindca nici nu cred ca ei evreii mai aveau armata, cred insa ca aveau ceva paznici pentru Irod, dar nici intr-un caz armata lor, poate ma insel, dar haideti ca sa facem atunci o deosebire intre un ostas evreu si un ostas roman.Unul putea sa fie ostas si in acelasi timp sa fie asuprit de alti, iar celalat putea sa fie ostas si sa fie un asupritor.Unul nu avea nici o putere, iar celalat avea toata puterea.Unul purta doar uniforma, iar celalalt reprezenta Legea Imperiului roman.Acuma care dintre aceste doua categori de ostasi au venit in fata lui Ioan Botezatorul?.
  Fiindca clar este un singur lucru, si anume acesti soldati storceau lucruri de la oameni prin amenintari, invinuiau oameni pe nedrept, fiindca nu erau multumiti cu salariile lor.Aici tind sa cred ca acesti soldati erau romanii, fiindca erau platiti ( asta e parerea mea), se poate sa fi fost soldati evrei, iar daca ar fi fost asa, cine ii platea atunci?. Clar este un singur lucru, nemultumirea lor era una pe ,incat ajungeau ca sa foloseasca amenintarile, incat aveau ca sa foloseseasca santajele, si faceau cu mult succes tot ce faceau.Dar aveau un gol in ei in momentul intalniri lor cu Ioan Botezatorul. Nu stiau ce sa faca?. Daca ar fi vrut ca sa deduca din raspunsul lui Ioan dat vamesilor, un raspuns care s-ar fi putut ca sa il primeasca de la Ioan, o ar fi putut, dar fiindca erau oamenii cu functii de aparare, probabil nu s-au gandit ca un om imbracat in haina din par de camila o sa le spuna lucrurile din viata lor unde ei sunt deficitari. Si aici trebuie sa invatam ca orice om a lui Dumnezeu va spune raului rau si binelui bine.Dar si ca fiecare trebuie sa isi faca slujba la care ii chemat fara a lucra asemenea acestor soldati cu amenintari sau invinuiri pe nedrept.

 6. sunt un rau: celor care fac avorturi le-as rupe mainile…sunt un singur copil la parinti…restul de cinci au fost ucisi…Judecati-ma!

 7. I-as spune sa se pocaiasca ca venirea Dlui este aproape si sa se opreasca de a mai face rau dar asta depinde daca as avea ocazia nu poti doar sa le cauti emailurile lor si sa ii ameninti .Le va da Dl cel putin odata in viata ocazia daca nu prin mine poate prin altul sa uda Cuvintul Dlui ,depinde de acceptarea lui ,la unii Dl le da numai odata sansa de a auzi Cuvintul altii au mai multe sanse,datori fiecaruia e ori de cite ori avem ocai sa il marturisim pe Dl trebuie sa o facem de retul se va ingriji El

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s