Documentul de la Yale

La îndemnurile unui vizitator al blogului meu, am acordat mai multă atenție Documentului de la Yale: „A Christian Response to ‚A common Word between Us and You’”, (pe care îl puteți citi aici)  redactat de:

Harold W. Attridge – Dean and Lillian Claus Professor of New Testament, Yale Divinity School.

Miroslav Volf -Founder and Director of the Yale Center for Faith and Culture, Henry B. Wright Professor of Theology, Yale University.

Joseph Cumming – Director of the Reconciliation Program, Yale Center for Faith and Culture

Emilie M. Townes – Andrew Mellon Professor of African American Religion and Theology
and President-elect of the American Academy of Religion.

Documnetul, așa cum spune și titlul, este un răspuns creștin la scrisoarea celor 138 de teologi de frunte și intelectuali musulmani din mai multe țări ale lumii. În acest răspuns redactorii și apoi semnatarii acestui document (pe care îi puteți vedea în lista de la sfârșitul documentului) aplaudă inițiativa islamică de găsise a unui teren comun pe care să se zidească relații de pace și înțelegere între cele două mari religii ale lumii. Indiscutabil, relațiile dintre creștini și musulmani nu sunt bune și trebuie făcut ceva. Țările musulmane sunt cele mai productive în producerea martirilor creștini de azi.

Citind cu atenție acest document am găsit câteva lucruri pe care doresc să le împărtășesc cu cititorii blogului meu.

 1. Nu pun la îndoială buna intenție a redactorilor acestui document și nici a semnatarilor lui. Nevoia de pace într-o lume frământată de războiul împotriva terorismului este reală.
 2. Nu mă îndoiesc de adevărul că nu toți musulmanii împărtășesc aripa radicală a Islamului care incită la Jihad. Există oriunde în lume oameni cuminți și doritori de bine.
 3. Nu trebuie să uităm de trendul actual al lumii contemporane în care toleranța și compromisul de dragul păcii sunt considerate virtuți primordiale.
 4. Nu trebuie să evităm din ecuație liberalismul teologic încă viu în multe din instituțiile creștine de azi, în care se neagă ineranța și inspirația divină a Sfintelor Scripturi, dumnezeirea lui Christos, revenirea Sa și multe alte doctrine fundamentale.
 5. Gândirea globalistă contemporană contribuie și ea la formularea demersului și dialogului dintre creștini și musulmani.

Chiar dacă mă străduiesc să înțeleg acest context ideologic, teologic și politic, îmi vine absolut imposibil să accept câteva din concluziile acestui document. Iată câteva din ele:

 1. Documentul de la Yale Îl pune pe Dumnezeu, Iehova la egalitate cu Alah al musulmanilor. Nu cred că trebuie făcute mari eforturi ca să înțelegem că Alah, zeul lunii, un zeu capricios, imprevizibil, crud și absurd, nu are nimic de a face cu Iehova, Dumnezeul creator al cerului și al pământului, Tatăl Domnului nostru Isus Christos. Pentru redactorii acestui document, un prim teren comun cu islamul ar fi tocmai dragostea și credința în același Dumnezeu. Pentru că în mintea lor, redactorii documentului cred că Iehova este același cu Alah, folosesc doar apelul la Alah când cer iertarea musulmanilor din lume pentru nedreptățile din trecutul creștinismului: „Before we “shake your hand” in responding to your letter, we ask forgiveness of the All-Merciful One and of the Muslim community around the world.” – (Înainte ca „să dăm mâna cu voi” răspunzînd scrisorii voastre, ne cerem iertare de la Cel-Atotmilostiv și de la comunitatea musulmană din întreaga lume”). Observați formula folosită de musulmani atunci când vorbesc despre Alah.
 2. Un alt lucru care șochează la acest document este faptul că profetul Mahomed este pus la același nivel cu Isus Christos Domnul. Citatele din Mahomed și Isus Christos sunt în același paragraf: “None of you has faith until you love for your neighbor what you love for yourself,” the Prophet Muhammad said. In the New Testament we similarly read, “whoever does not love [the neighbor] does not know God” (1 John 4:8). (‚Nimeni dintre voi nu are credință până ce nu-l iubește pe aproapele său cum se iubește pe el însuși”, a spus Profetul Mahomed (observați litera mare la „Profetul”, el fiind mai recent în istorie, probabil considerat mai mare ca Isus). În Noul Testament citim similar, ‚Cine nu-și iubește aproapele nu-l cunoaște pe Dumnezeu’” (1 Ioan 4:8)).
 3. Mahomed este pus la egalitate cu Isus în unul dintre cele mai sfinte momente ale jertfei Lui de pe cruce când S-a rugat pentru călăii Săi: ‚Tată, iartă-i că nu știu ce fac!’ (Luca 23:34). Iată ce spune documentul de la Yale: „The Prophet Muhammad did similarly when he was violently rejected and stoned by the people of Ta’if. He is known to have said, “The most virtuous behavior is to engage those who sever relations, to give to those who withhold from you, and to forgive those who wrong you.” (Profetul Mahomed a făcut la fel când a fost respins violent de oamenii din Ta’it. Se știe că ar fi spus, ‚Comportamentul cel mai virtuos, este să te duci la cei ce resping, să dai celor ce iau de la tine și să-i ierți pe cei ce-ți fac răul’”). Pentru mine este foarte greu să accept că niște teologi creștini care știu bine că Isus este văzut ca un alt profet în Islam, (că El n-ar fi murit pe cruce și n-ar fi iertat păcatele nimănui), este pus pe același loc cu Mahomed, un pedofil demonizat.
 4. Un alt lucru este că pentru redactorii acestui document Biblia și Coranul sunt două cărți egal inspirate de Dumnezeu. Autorii citează din ele cu nonșalanță acordând credibilitate textelor lui Mahomed, punându-le alături de Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu.

Indiferent cum voi fi judecat de mințile luminate ale liberalismului contemporan, nu pot semna un astfel de document, și nu pot înțelege cum poate cineva să-l semneze și să mai fie un creștin adevărat. Cei care l-au semnat se pot dezice de semnăturile lor. Ar mai fi o șansă…

35 de gânduri despre „Documentul de la Yale

 1. bine spus Alex Pop
  Citeam dimineata asta despre Petru si explicatia care o da el prin Duhul Sfant maselor adunate la sarbatoarea Cinzecimii, in urma acuzatiei ca ucenicii ar fi beti, Biblia arata ca erau de fata si arabi. Apostolul le spune clar ca aceasta este proorocia facuta de Ioel cu sute de ani inainte „pentru fii si fiicelel lor”., iar mai jos le vorbeste clar despre fiul lui David, care a trebuit sa patimeasca, fara sa vada putrezirea, a inviat, s.a.m.d.
  A inlatura, obstructiona sau chiar abandona marea lucrare a Duhului Sfant, da sanse sigure oricui de a da in bara. Iubesc cartea, scoala si munca grea a unora, insa intelepciunea omului oricat de muncita si stoarsa ar fi ea, da nastere la erezii, departari de adevar etc..
  Cat despre noi, sa ramanem la sursa de viata si „fiti plin de Duh Sfant”, Doamne ajuta.

  PS
  Orice incerearca a omului in a fauri o pace modiala va esua, Israelul tot singur va ajunge, vezi Amraghedonul in Apoc..

 2. Se poate propovădui Evanghelia musulmanilor fără semnături pe documente compromițătoare.Li se poate arăta dragoste și înțelegere prin alte modalități decît prin compromiterea propriei doctrine.Există posibilitatea ..ca într-o zi,însăși musulmanii să ne reproșeze pt. modificarea propriei doctrine..să ne reproșeze..că nu le-am spus adevărul adevărat,așa cum l-am primit.
  Daniel cap.11..escatologie cu prof. Walter Veith… islam și creștinism..vremirile de pe urmă .. http://www.youtube.com/watch?v=A5hhaDC42PU&feature=youtube_gdata_player

 3. Leon,
  Wurmbrandt a fost doar un om, fratele Branzai e tot un om;
  sa ne uitam la ceea ce spune Mintuitorul;
  de aceea ne-a lasat CARTEA LUI>

 4. Unii au murit ca martiri, au fost chinuit in fata copiilor lor, ca sa cedeze, sa se dezica de Dumnezeu; pe unii, copiii i-au intarit:
  azi ne compromitem, pentru ca ne place sa ne lafaim la „lumina inutunecata” a felinarelor lor; in timp ce ale noastre se sting.

 5. Frate Lascău,
  De ce sunteți așa de revoltat împotriva semnatarilor acelui document, când nu sunteți așa de revoltat față de Richard Wurmbrandt, care cu două decade înainte a afirmat în cartea sa ”Îmbătat de dragoste” că dacă l-ai fi întrebat pe Isus ce părere are despre aderenții altor religii, ca mahomedani, budiști, etc., ar fi răspuns: ”Ei sunt turmele tovarășilor Mei!” Deci Isus spune despre Mahomed și Buda că sunt tovarpșii Lui! Așa a scris negru pe alb Richard Wurmbrandt. Când un editor de carte creștină din Făgăraș a publicat material compromițător despre Richard Wurmbrandt, pastorul Daniel Branzai i-a strigat în batjocură că este incapabil să înțeleagă un om așa mare ca Wurmbrandt! Acum, de ce poziția lui Daniel Branzai este bună și a semnatarilor nu este? Care este diferența? Nu cumva, în mod similar, cei ce critică Crislamul nu sunt în stare să înțeleagă pe „marii semnatari”? Cred că ar trebui să fim consecvenți. Nu putem să îl scuzăm pe Richard Wurmbrandt și să acuzăm de erezie pe cei care spun ceea ce și acesta a spus cu ani în urmă!

 6. Ciprik
  Primul si ultimul nu ma mira. Primul este un eretic( cu toate ca este laudat de multi crestini romani)
  Ultimul …oh well …

  Cel din mijloc… acolo e problema, a semnat acel document inainte de a ajunge dean la ITP
  Acum, fiecare are dreptul sa creada ce vrea.

  Ce este de speriat este ca „Archbishop de Arad” a considerat ca un aderent la un document de tipul ” Common word” este calificat sa conduca o institutie crestina care crede ( se pare ) inca intr-un Dumnezeu trinitarin

  Se prea poate ca „mothershipul” sa nici nu prea stie pe ce lume traieste.

  Ignoranta tipica la o multime de penticostali.

  Se pare ca ca faimoasa expresie ” the chickens are coming home to roost” incepe sa faca sens si pe la noi

 7. Acesti „PASTORI AI ULTIMEI GENERATII”, intrusi ai turmei lui Hristos,unii nascuti si crescuti ori altii parveniti in Lumea Noua ,”capitonati” in puf, in vile largi si luminoase,in costume de comanda , cravate de matase ,floare la rever si batista cu monograma ,tunsori plastice, masini luxoase si proaspat date cu ceara , sunt cautatori de pace ??!!!.Pai stiti de ce ??!! Hai sa analizam: beneficii laptoase ,salarii grase si viata plina de huzur !.Vicleni fiind si slujitori ai Intunericului cu si fara luna, anticipeaza bine efectele liberalismului strategic de diluare a religiilor,ce purcede si incita spre violenta si anarhie mondiala !. Nu se gandesc in nici un caz sa-L urmeze si sa-L propovaduiasca pe Hristos in stramtorari si persecutii,cu riscul vietii lor ci se gandesc doar la huzur ,la beneficiile si comfortul „pastoral” , la pielea lor catifelata si bine parfumata !. I’m sik of it ,de atata ipocrizie „pastorala „!!!. Intindem o mana de pace spre Fiara ,spre 666 dar. . .in biroul intim,racorit de A/C ,in fotoliul moale , cafeluta de dimineatza ,aromata si fierbinte va veni pe tava adusa cu atentie de zambitoarea si glamoroasa secretara , no matter what !. „Cat despre cei „fanatici pentru Hristos”, cum isi astern , sa vor dormi !!!”

 8. Peste tot in documentul raspuns, semnat de distinsii „teologi” crestini, se vorbeste despre dragoste de aproape si PACE…astazi citeam in Coran [traducerea in limba romana facuta de Liga Islamica si Culturala din România, editia IV, 2006] Sura 9:29-33 si ma tot miram de invataturile pe care le-au primit „fiii pacii”…sau Sura 5:8:36-40…si pot continua pana…nu mai am cerneala…este de apreciat muca de o viata a profetului Mahomed de a adapta Tora dupa propriile nascociri ale mintii lui…

  Daca cineva doreste Coranul [in limba romana] in format electronic sa mi-l ceara!

 9. @adicurta – “ganging up” on you here is no fun; sorry that you’re alone… but kudos for debating with your brothers (frati de aceeasi credinta, nu neaparat si aceesi orientare politica 🙂 ).

  Nimeni nu pune la indoiala buna credinta a ilustrilor si super-titratilor semnatari ai documentului dezbatut aici. Probabil, invitati fiind de reprezentantii “religiei pacii” sa semneze o declaratie/apel pentru pace, normal ca primul gind ce le-a trecut prin mintile doldora de teologie o fi fost “Blessed the peacemakers”…
  Dar, cum am zis si mai sus, documentul pe care si-au pus semnatura cuprinde niste detalii mici… dar de mare importanta: au semnat de fapt un text care promoveaza cinstea si respecul fata de Coran, Allah si singurul sau profet, Mahomed. Daca astea-s totuna cu Biblia, Dumnezeu si Isus – inseamna ca musulmanii vor merge-n paradis fara sa aiba nevoie de Isus si Evanghelie.

  Nu, nu sint un Ilie ca sa-mi permit dispretuirea si batjocorirea unor dumnezei falsi dar nici nu pot accepta ca Buda, Confucius, Mahomed sau mai stiu eu ce invatator sau profet mincinos, mincat de viermi cu multe secole in urma, merita a fi onorat asisderea Dumnezeului Celui Adevarat si Fiului Sau care-a fost mort si-a inviat.

  Putem, si chiar ni se spune sa traim in pace cu toti oamenii – dar nu si sa le onoram dumnezeii lor falsi!
  De dragul pacii cu orice pret, crestinismul de astazi are lideri foarte grijulii de a nu-i ofensa cumva pe musulmani cu adevarul declarat sus si tare in Fapte 4:12!
  Pentru unii din acesti lideri se pare ca deviza “peace-in-our-time” e mai importanta decit adevarul insusi. De-aceea ni se recomanda sa imbratisam “the common ground” care de fapt nu prea exista (ce are in comun lumina cu intunericul?)

  Si chiar dac-or fi asemanari intre noi si ei, NU, crestinismul si islamul nu au acelasi Dumnezeu! Period.
  Dumnezeul lor cere martiraj, jihad, sange nevinovat (sau vinovat de a fi “kafir”).
  Dumnezeul nostru, in schimb, ne-a rascumparat prin moartea si sangele nevinovat al Fiului Sau.

  Inteleg deci motivul pentru care unii vor acuza de erezie pe aceste somitati de pace doritoare … dar uite, eu unul ma abtin (c-asa-s eu, mai tolerant si bun la suflet 🙂 )
  Insa pot sa-i acuz de naivitate, de o credulitate atit de natinga si de oarba incit imi vine sa urlu. Sa fie oare chiar asa de puternic parfumul Chamberlain-esque cu care li-s imbibate sutanele incit nu mai pot mirosi, pipai si vedea realitatea? Tocmai ei – cei care-ar trebui sa fie cei dintii care sa informeze bisericile despre adevarata ideologie islamica – tocmai ei au cazut prada multiculturalismului, acestui cosmar de ignoranta, confuzie si “wishful thinking” care-a napadit institutiile Americii si Europei, inclusiv seminarii si biserici. De-aceea ei, daca intilnesc o mina de musulmani mai moderati si de treaba, sint gata sa accepte ca toata lumea musulmana doreste pacea, cu exceptia unei minoritati fundamentaliste si radicale.

  Ceea ce e “baloney” – vorba americanilor.

  Daca secole de istorie nu i-au convins de aspiratiile Islamului ar trebui macar astazi sa se uite in jur cu atentie si vor vedea ca razboiul dintre “religia pacii” si “religia iubirii” e doar un asalt continuu si violent al Islamului impotriva Vestului (zis crestin) si care are drept scop final introducerea acelei Sharia-law peste tot in lume. O lume care, bineinteles, va fi in intregime musulmana.

  Acest asalt “is a one-way street”.
  Si nu e doar un asalt al unei minuscule minoritati – cum incearca mass media sa ne spele zilnic pe creier – ci e vorba de sute de mii si de milioane de jihadisti, prezenti acum aproape peste tot in lume.
  Aproape zilnic, cineva, undeva comite o crima in numele lui Allah. Gloate intregi, atitate de imami plini de ura defileaza pe strazile unor mari orase si jura moarte evreilor, americanilor sau oricui indrazneste sa le ofenseze religia si profetul, fie chiar si printr-o caricatura. Sau defileaza ca sa-si exprime bucuria pentru ce s-a intimplat la 9/11 sau cind, in general, celebreaza orice gen de “victorii”.

  Cine nu stie ce-au facut astfel de gloate jurnalistei Lara Logan pot vedea aici un clip recent in care ni se spune ce i-au facut musulmanii din Egipt unei alte tinere jurnaliste ce s-a aventurat pe strazile din Cairo, neinvelita in burqa: au violat-o de bucurie ca alegerile au fost castigate de candidatul “Fratiei Musulmane”! Si asta, in plina strada, in public! http://www.cnn.com/video/#/video/bestoftv/2012/06/28/pkg-dan-rivers-egyptian-journalist-sexual-assault.cnn
  Nu stiu ca asa ceva sa se fi intimplat cindva vreunei fete musulmane intr-un oras evreiesc, si nici n-am auzit ca tineri crestini sa violeze, in plina zi, pe strada, vreo practicanta a religiei pacii.

  “Common ground”?… Similaritati?… Acelasi Dumnezeu?…
  Mai slabiti-ma, rogu-va frumos!…

 10. Domnule Curta, vizionând profilul dvs. de pe blogul pe care-l administrați, în special la rubrica cărți, muzică și filme preferate, nu mă miră deloc faptul că sunteți în stare să scrie-ți asemenea lucruri, în speță, commentul de mai sus, în special primul.

 11. Cititi cu inzecita atentie ce zice Mantuitorul : ” Deaccea , pe oricine Ma va marturisi inaintea oamneilor ,Il voi marturisi si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri ; dar de oricine se va lepada de Mine inaintea oamenilor , Ma voi lepada si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri. SA NU CREDETI CA AM VENIT S’A-DUC PACEA PE PAMANT; N’AM VENIT SA ADUC PACEA ,CI SABIA .Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau ,pe fiica de mama-sa,si pe nora de soacra-sa.SI OMUL VA AVEA VRASMASI CHIAR PE CEI DIN CASA LUI .Cine iubeste pe tata, ori pe mama ,mai mult decat pe Mine , nu este vrednic de Mine;si cine iubeste pe fiu ori pe fica, mai mult decat pe Mine , nu este vrednic de Mine. Cine nu-si IA CRUCEA LUI ,SI NU VINE DUPA MINE , NU ESTE VREDNIC DE MINE .SI CINE ISI VA PASTRA VIATA ,O VA PIERRDE ; SI CINE ISI VA PIERDE VIATA ,PENTRU MINE , O VA CASTIGA ” . ( emfaza in MAJUSCULE este decizia mea personala ,indignat de moliciunea , orbirea si infectarea mintala a acestor „impacuitori „apocaliptici ai deavolului cu semiluna in crestet !).Sa-i luam in brate si sa-i oblojim pe toti acesti trogloditi ai satanei,ce toarna apa in vin si altoiesc Adevarul cu mladitele lui Alah ,iinmuiate in scursorile lui Muhammad ??!! Nesimtitilor, ati uitat de esafoade, de ruguri ,de ghilotina , de coltii fiarelor hamesite de foame din custile de langa arenele romane, ati uitat de calai cu ochii irositi de ura, de MARTIRII IUBITORI DE ADEVARUL LUI ISUS , de prinzioneriii de constiinta tarati prin frig si ploaie din post in post, de cei spanzurati ,inecati, batuti si torturati ani in sir ,de cei morti in lanturi ,rosi de foame si tuberculoza in fundul celulelor, de cei dati la oparte si marginalizati de IUDELE si turnatorii neamului nostru ??!!. „RUSINE ! ( cu majuscule !).

 12. Pete ma gandeam ca nu au citit ( the small print-ce scrie f. marunt dar f. important) si unii au semnat fara sa stie ce fac chiar daca sant scolati ( second chance ).

 13. Pentru adicurta,
  Nu cred că am pus „pe lopata de gunoi” pe semnatarii acestui document. Cunosc mulți dintre ei, le-am citit și le citesc cărțile. Cu tot respectul cuvenit, însă, eu cred că au greșit grosolan producând și apoi semnând un astfel de document.
  După modul în care este conceput și ideile lui principale, creștinii noștri spun pur și simplu:
  1. Avem un Dumnezeu pe care-L iubim și de care ascultăm. Dacă El nu este aceeași persoană (cum interpretatți Dvs.), nu face nici o deosebire. Noi Îl iubim pe al nostru și voi spuneți că e OK; voi pe al vostru și noi spunem că e OK. Problema este că al vostru spune să ne omorâți, iar al nostru spune să ne lăsăm omorâți de voi. Frumoasă coperare! N-am ce spune!
  2. Voi aveți un Profet (cu P mare) pe care-l considerați mai presus de Isus Christos Fiul lui Dumnezeu – pe Mahomed, un poligam și posedat, care a incitat la „război sfânt” (jihad) o istorie întreagă pe urmașii săi, iar noi spunem că este OK.
  3. Aveți o carte, compilație nefericită de texte, față de care ar roși toți palgiatorii lumii, iar noi cităm și vă spunem că e Ok s-o venerați mai departe.
  4. Pentru creștinii care au produs suferințe musulmanilor, ne pocăim în fața lui All-Merciful One (adică a zeului Lunii pe care-l venerează ei) și nu spunem nimic de milioanele de creștini uciși ei, de miile de biserici distruse, de miile de martiri creștini (http://www.youtube.com/watch?v=TPAcW4X8fsg&feature=player_embedded).

 14. Consider că un snobism periculos bântuie cancelariile instituțiilor noastre teologice.
  Din păcate, am observat în timp că împietrirea lor în aceste curente este așa de definitivă și ostentativă încât singurul recurs este demiterea lor.

 15. Nu-i băga în seamă! Toți sunt niște compromiși care nu cred în nimic sfânt! 🙂
  Doar ne dăm seama de asta (nu din viața lor și din cine sunt ei pentru Dumnezeu) din faptul că au semnat un astfel de document. Document pe care noi nici nu îl înțelegem, nici nu l-am semna :)))
  Doamne ai milă de noi care le măsurăm pe toate așa de drept și așa de bine!

 16. Din ce anume din document vedeți că semnatarii acestui document nu cred în revelația pură dată de Dumnezeu?
  Nu se vede ce e Cristic în acest document?
  Faptul că nu mai stăm în spatele prejudecăților noastre fundamentaliste față de islamici și răspundem cu dragoste și cu dialog la o scrisoare care afirmă libertatea de conștiință a fiecăruia. Adică clerici musulmani să vrea să promoveze așa ceva și noi să le spunem : ”nu, că vă știm noi jigodiilor”
  Ceea ce scriu acești clerici musulmani nu e jihad, ci e o încercare nobilă din partea lor (bineînțeles reflexul nostru justițiar spune: ”ăștia joacă politic – e doar praf în ochi”)de a spune că oamenii noștrii ar trebui să nu se omoare, ci să conviețuiască în dragoste. Și noi să spunem: ”nu măi, voi nu sunteți capabili de așa ceva, voi sunteți niște fanatici, oribiți de zeul vostru fals.” Așa ar fi trebuit să sune răspunsul creștin?
  Poate nu îl înțelegem pe Hristos la fel. Dar Hristos și-a dat viața și pentru musulmani, nu doar pentru albii de clasă mijlocie și și-a dat-o pentru ca și ei să accepte sau să înceapă să priceapă din rătăcirea lor că sunt iubiți de Dumnezeu în Isa al Masih Singurul Domn și Mântuitor.
  Față de articolul dvs. : Iehova e pus în articol pe același loc cu Allah? Scriptura cu Coranul? dragostea creștină cu toleranța musulmană?
  Probabil nu citim același document. Oameni găsesc similarități nu pentru a ceda credința lor în adevărul creștin, ci pentru că aceste similarități există. Iar atunci când cauți pace, nu cauți ce te divide, ci ce te aseamănă.
  Vasta majoritate a numelor de referință care semnează acest document, sunt mai conservatori în credința lor trinitară, în ineranața Scripturii și în credeul evanghelic decât Billy Graham (că papa deh:) ) A trage concluzia din textul acestui document că toți aceștia sunt pe lopata de gunoi a lui Dumnezeu și compromit Revelația Scripturii și credeul creștin, nu e altceva decât o judecată superficială și o găleată cu mizerie aruncată înspre acești oameni remarcabili ai lui Dumnezeu. Eu nu cred că asta a fost intenția dvs., dar cred că dacă vă analizați cu atenție așa s-a întâmplat. Eu vă urmăresc de multă vreme cu admirație și știu că așa ceva e sub demnitatea dvs.
  Vă iubesc tare mult și vă stimez frate Petrică, dar îmi pare rău că e așa de greu de văzut intenția din spatele documentului și e așa de ușor să ne exersăm reflexele defensive…

 17. Nutu fetita ta a facut o greseala fara sa-si dea seama dar acesti idivizi, caci frati e cam greu sa le spun o fac cu buna intentie

 18. Frate Pastor Lascau,

  Felicitari pentru subiectul abordat cu privire la Crislam, si har si curaj in continuare. Veti fi in rugaciunile mele si ale altora.

  Paul Dan

 19. I.

  NEGAREA CORANULUI că Isus este Fiul Lui Dumnezeu (Sura 4:170)

  – (Sura 4:170; http://tanzil.net/#trans/ro.grigore/4:171 ) „O, oameni ai Cărţii! Nu întreceţi măsura în credinţa voastră! Nu spuneţi despre Dumnezeu decât Adevărul! Da, Cristos! Iisus, fiul Mariei, este trimisul lui Dumnezeu, Cuvântul Lui pe care l-a aruncat Mariei, un Duh de la El. Credeţi în Dumnezeu şi în trimişii Săi! Nu mai spuneţi: “Trei!” sfârşiţi cu aceasta, căci va fi mai bine pentru voi. Unul este Dumnezeu! Mărire Lui! Cum ar avea un fiu? Ale Lui sunt cele din ceruri şi de pe pământ. Dumnezeu îşi este sieşi de ajuns ca apărător!”

  AFIRMAȚIILE SCRIPTURII că Christos este Fiul Lui Dumnezeu și a doua persoană din Sfânta Treime:

  – (Ioan1:1;14 http://www.ebible.ro/biblia/romana-diacritice/cornilescu/ioan/1/ ) „La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu.”„Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl.”
  – (Ioan 20:28) „Drept răspuns, Toma I-a zis: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”
  – (Tit 2:11-13) „Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat şi ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie, aşteptând fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos.”
  – (Ioan 1:18) „Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut.”
  – (Evrei 4:14-15) “Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile – pe Isus, Fiul lui Dumnezeu – să rămânem tari în mărturisirea noastră. Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat.”
  – (2Petru 1:1) „Simon Petru, rob şi apostol al lui Isus Hristos, către cei ce au căpătat o credinţă de acelaşi preţ cu a noastră, prin dreptatea Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos:”
  – (Matei 28:18-20) „Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin. ”

  II.

  NEGAREA CORANULUI că Isus a murit pe cruce (Sura 4: 157)

  – (Sura 4: 157; http://tanzil.net/#trans/ro.grigore/4:157 ) „după cum au mai spus: “Da, noi l-am ucis pe Cristos, Iisus, fiul Mariei, trimisul lui Dumnezeu.” Ei însă nici nu l-au ucis, nici nu l-au răstignit, ci numai li s-a părut aşa. Cei care nu se înţeleg asupra lui sunt în îndoială, căci ei nu au nici o ştiinţă anume şi nu urmează decât o nălucire, fiindcă ei de bună seamă nu l-au ucis”

  AFIRMAȚIILE SCRIPTURII că Isus a murit pe cruce, a înviat și se va reîntoarce:

  – (Matei 27: 35) „După ce L-au răstignit, I-au împărţit hainele între ei, trăgând la sorţi, pentru ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul care zice: „Şi-au împărţit hainele Mele între ei, şi pentru cămaşa Mea au tras la sorţi.”
  – (Marcu 15: 24) „După ce L-au răstignit, I-au împărţit hainele între ei trăgând la sorţi, ca să ştie ce să ia fiecare.”
  – (Luca 24:7) „când zicea că: „Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoşilor, să fie răstignit, şi a treia zi să învie.”
  – (Ioan 19:17-18) „Isus, ducându-Şi crucea, a ajuns la locul zis al „Căpăţânii”, care în evreieşte se cheamă „Golgota”. Acolo a fost răstignit; şi împreună cu El au fost răstigniţi alţi doi, unul de o parte, şi altul de alta, iar Isus la mijloc.”
  – (Faptele apostolilor 2.22-24) “Bărbaţi israeliţi, ascultaţi cuvintele acestea! Pe Isus din Nazaret, Om adeverit de Dumnezeu înaintea voastră prin minunile, semnele şi lucrările pline de putere pe care le-a făcut Dumnezeu prin El în mijlocul vostru, după cum bine ştiţi; pe Omul acesta, dat în mâinile voastre, după sfatul hotărât şi după ştiinţa mai dinainte a lui Dumnezeu, voi L-aţi răstignit şi L-aţi omorât prin mâna celor fărădelege. Dar Dumnezeu L-a înviat, dezlegându-I legăturile morţii, pentru că nu era cu putinţă să fie ţinut de ea.”
  – (1Corinteni 1:23-24) „dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru iudei este o pricină de poticnire, şi pentru Neamuri, o nebunie; dar pentru cei chemaţi, fie iudei, fie greci, este puterea şi înţelepciunea lui Dumnezeu.”
  – (Evrei 9:28) “tot aşa, Hristos, după ce S-a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora, Se va arăta a doua oară, nu în vederea păcatului, ca să aducă mântuirea celor ce-L aşteaptă.”
  – (1Corinteni 2:1-2) “Cât despre mine, fraţilor, când am venit la voi, n-am venit să vă vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau înţelepciune strălucită. Căci n-am avut de gând să ştiu între voi altceva decât pe Isus Hristos, şi pe El răstignit.”
  – (Apocalipsa 1:7 http://www.ebible.ro/biblia/romana-diacritice/cornilescu/apocalipsa/1/ ) „Iată că El vine pe nori. Şi orice ochi Îl va vedea; şi cei ce L-au străpuns. Şi toate seminţiile pământului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin.”

  CONCLUZIE:
  Coranul e mincinos și a fost scris mai târziu în istorie
  iar Scriptura (Biblia) afirmă adevărul infailibil despre Christos !!!

  (Faptele apostolilor 2:38-39) „Pocaiti-va”, le-a zis Petru, „si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh. Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei ce sunt departe acum, in oricat de mare numar ii va chema Domnul Dumnezeul nostru.”

 20. Doua nume care mi-au sarit in ochi, ca si semnatari sunt:

  1. David Yonggi Cho,
  Founder and Senior Pastor of Yoido Full Gospel Church, Seoul, Korea

  2. Corneliu Constantineanu,
  Dean and Associate Professor of New Testament, Evangelical Theological Seminary, Osijek, Croatia

  3. Danut Manastireanu,
  Director for Faith & Development, Middle East & East Europe Region, World Vision International, Iasi, Romania

 21. Poate intr-o zi isi vor da seama ca au gresit.Poate…dar ma tem sa nu fie prea tarziu.Pentru ca nu este nicio legatura intre Dumezeu si Alah(Dumnezeul luna), intre Isus, care este mai mult decat un Profet, si Mahomed, intre Adevar si minciuna.
  Domnule Adi Curta, ati citit quranul?Eu da, din pacate, si nu pot crede ceea ce spuneti dstra.Pentru ca nu pot crede ca Maria a fost musulmana (mama pamanteasca a Domnului Isus), si sora lui Moise si Aaron(e o distanta de apoximativ 2000 de ani?!?), si sigur ar mai fi multe de spus dar va las sa descoperiti singur.
  A iubi si a tolera nu este acelasi lucru, nu poate fi…din pacate din ce in ce mai mult suntem chemati la toleranta si nu la iubire.Trist!
  Domnul cu mila!

 22. „După secole în care propovăduitorii religiei iubirii i-au snopit și încă îi mai snopesc în oprimare și bătaie pe musulmani, ”
  Informatile pe care le ai sint propaganda de stinga…poate invatate la ceva universitate de spalat creierii
  Adicurta, vizioneaza videoclipul de mai jos , e numai 3 minute….. poate vei auzi o parte din istoria dinaintea cruciadelor care nu ti-a fost inca povestita…

 23. Fetita mea in varsta de sapte ani a incercat sa-mi povesteasca despre Daniel cum a fost aruncat in groapa cu lei de fratii lui si Daniel purta o haina pestrita , mai tarziu s-a dat seama ca a combinat povestea lui Iosif si a lui Daniel .. Ma rog lui Dumnezeu ca cei ce au semnat ca nu e tarziu sa isi dea seama de amestecul periculos ce l-au facut intre Dumnezeul Adevarat si Sfant ( care e milos dar si drept si judeca si gandurile noastre dar semnaturile ) si intre alah (care este diavolul ).Cat santem in viata avem sansa de reabilitare.Va aplaud curajul frate Petrica.GBU

 24. …A iubi „cu pasiune și înțelepciune miliardul de oameni care se duce în fundul iadului” este una.
  A compromite Adevarul Evangheliei (neavind curajul de a spune musulmanilor ca NU ESTE ALT NUME DAT OAMENILOR IN CARE TREBUIE SA FIM MINTUITI) este cu totul o alta chestie, o chestie de viata si moarte.
  Sint convins ca semnatarii documentului (inclusiv cei doi doctori romani) au avut doar intentii bune.
  Cind am ajuns in America am fost invatat sa nu semnez nimic pina nu citesc „the small print”.
  Yeah, it’s true: „The devil’s in the details”!…

 25. Adicurta da o fuga pina la meca in timpul ramadanului si pradica-le despre Isus [dar inainte de a pleca pune-ti casa in rinduiala] caci te asigur ca va fii ultima ta predica

 26. Nu vreau să vă supăr, dar parcă l-am citit pe Obama. Noi suntem de vină că ne omoară teroriștii. Nu știm cum să le zâmbim. Superioritatea noastră, aroganța și mai ales ‘purismul arogant’ îi fac pe ei să ne omoare, să dezlănțuie jihadul, să lovească cu pietre. Am putea să renunțăm la purism. Semnatarii acestui document au renunțat. Nu mai cred în revelația pură dată de Dumnezeu.
  Ce este Christic în acest document? Ceea ce este este o trădare a lui Christos și a Scripturii Sale.
  Vom putea ajunge la ei nu demolându-ne zidurile superiorității noastre teologice, ci întărindu-le. Atunci pentru ce să ajungem la ei? Ca să le confirmăm că religia lor este bună? O facem deja de aici, din sânul creștinismului, acceptându-le ereziile și dumnezeii falși. Aceasta este durerea mea.

 27. Faptul că există similarități între unele învățături și că acestea sunt scoase în evidență denotă neapărat faptul că cei care au semnat acest document (mă refer la oameni grei precum Warren și Hybels) îl consideră pe Iehova identic cu Allah sau pe Hristos identic cu Mahomed?
  Eu nu cred. Cred că putem să avem o teamă panicardă și un purism extremist.
  După secole în care propovăduitorii religiei iubirii i-au snopit și încă îi mai snopesc în oprimare și bătaie pe musulmani, (chiar dacă nici musulmanii nu se lasă mai prejos) faptul că cineva (nu toți dintre semnatari au semnat cu motivații similare) semnează ceva care arată a încercare de dialog și a facere de pace față de ceilalți trebuie să alarmeze în acest hal?
  Și există și etichetele de liberali aruncate asupra oricărui om care are curajul să stea în preajma celor în preajma cărora ar fi stat și Isus și care încearcă să găsească soluții alternative la izolaționismul și purismul arogant pe care creștinii (care ar trebui să fie întruparea iubirii autentice) îl afișează față de orice încercare de a face altceva decât ce a făcut cu imperialism impertinent creștinismul de-a lungul secolelor lungi de colonialism și în colonialismul globalist inventat tot de vest, și perceput ca și de sorginte imperialist creștină de către musulmani. Evident sunt generalizări și sunt atâtea excepții ale Împăratului mișcându-se cu putere și dragoste în mijlocul musulmanilor prin frații noștrii creștini care au înțeles să își dea viața din dragoste și pentru a-i răscumpăra pe musulmani din orbirea lor.
  Nu s-ar putea scrie un articol despre exact acest document în care să se salute ce este pozitiv și ce este Hristic în intenția celor ce au semnat acest document?
  Un articol în care să ne învățăm enoriașii nu cum să întrețină prejudecăți față de musulmani, ci cum să iubim cu pasiune și înțelepciune miliardul de oameni care se duce în fundul iadului în timp ce noi (creștinii iubitori) ne frecăm palmele de bucurie că trupele noastre îi învață minte pe acești sălbatici. Cum să ne facem prieteni, cum să discutăm cu musulmanii din jurul nostru, cum să le înțelegem lumea și prejudecățile, cum să întrupăm iubirea lui Hristos și apoi cum să vestim Evanghelia într-un mod care să nu aprindă beculețele lor defensive, ci să favorizeze înțelegerea adevărului Evangheliei în cultura lor…
  Vom ajunge la ei din spatele zidurilor noastre pline de frică și prejudecăți, nu afișând diferențele și superioritatea noastră teologică, nu așa îi vom câștiga pe musulmanii pentru care Isus a murit la fel ca și pentru noi.
  Îi vom câștiga încercând să îi înțelegem și întrupând iubirea și proximitatea pe care Hristos ne-a arătat-o și apoi vestindu-le vestea bună a singurului Dumnezeu adevărat și al lui Hristos Singurul Mântuitor.
  Dar pentru cei care au habar de misiune transculturală, aroganța și superioritatea noastră teologică este exact dopul care confirmă toate prejudecățile musulmanilor față de purtătorii Adevărului Mântuirii în Hristos. Cum zicea Ghandi: ”I like your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ.”

 28. Cred ca tot acest demers pleaca de la cartea Allah: A Christian Response by Miroslav Volf… o recenzie facuta cartii http://tgcreviews.com/reviews/allah-a-christian-response/

  Ingrijorator: am gasit si teologi romani semnand documentul…si anume. actualul rector al ITP Bucuresti: Corneliu Constantineanu, Dean and Associate Professor of New Testament, Evangelical Theological Seminary, Osijek, Croatia [pe atunci era in Croatia…”Cei care l-au semnat se pot dezice de semnăturile lor. Ar mai fi o șansă…”]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s