Iulie 4 – La mulți ani America!

Stau pe același țărm de ocean ca acum patru ani. Ft. Lauderdale sărbătorește ziua națională cu focuri de artificii. Plaja este ocupată de dimineașă de mii de americani veniți aici cu un singur scop major: să vadă focurile de artificii.

Când s-a lăsat seara peste mare și luminile orașului au început să se aprindă pe rând, plaja ocupată de mii de oameni s-a animat deodată. Focuri de artificii ale copiiilor și adulților pocneau peste tot, pregătind ca un preludiu spectacolul pregătit de autoritățile orașului. De obicei, o ambarcațiune a marinei militare, echipată din timp cu tot ce trebuie unui astfel de spectacol, ancorează la cca o milă sau două în larg. La ora 9.00 PM au pornit artificiile care au amuțit pentru un timp mulțimea agitată, ca apoi să-i stârnească aplauzele și uralele. Spectacolul care a durat aproape o jumătate de oră s-a încheiat într-un final grandios. Magnific… și nu prea.

Nu știu de ce, probabil că patriotismul meu cunoaște un fel de eroziune, fenomen cunoscut din România lui Ceaușescu. Acolo îmi pierdusem din el prin suprasolicitare și prin permanentă stare de minciună întreținută de un regim care ucidea în noi fiecare nobilul sentiment al iubirii de țară. Instinctul supraviețuirii în lagărul comunist devenise mai important ca patriotismul.

Aici în Statele Unite mi-am recăpătat sentimentul iubirii de țara din care am venit dar și de noua țară care m-a adopat. Acum patru ani, pe același țărm de mare, priveam vibrând spectacolul bucuriei unei sărbători sacre oricărui american. Anul acest frumusețea și grandoarea luminoasă era umbrită de vechiul strigoi al comunismului pe care-l simt cu instinctul unei fiare rănite de săgeata lui. Nu știu dacă e adevărat sau nu, dar am impresia că a fost prea mult roșu pe cerul Americii în parada anului acestuia. Și roșul acesta mi-a lăsat un gust amar…

La mulți ani America! Și să rămâi așa cum te-am cunoscut!

Un gând despre „Iulie 4 – La mulți ani America!

  1. Din cauza asta sunt multi romani raspanditi pe toate meleagurile Americii de Nord, sa traiasca smerit si in asteptarea Mirelui Ceresc. Peste toate grijurile si amintirile nostalgice, romanii pastreaza frumusetea credintei crestine, pasiunea aprinsa pentru Mantuitorul nostru, modestia unei inimi sincere care sta in asteptarea reintalnirii cu Cel ce vine pe nori albi in timp ce noi Biserica trecem prin Necazul cel Mare. Artificiile pe cerul Californiei au fost viu colorate anul acesta, reprezentand multe buchete de flori. De-ar fi inimile tuturor romanilor curate ca un buchet proaspat de flori, ce priveliste minunata pentru martori vazuti si ne-vazuti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s