Este „religia o chestiune de ordin privat”, așa cum auzim azi așa de des? De unde vine o astfel de afirmație, cu care se exclude azi religia din viața publică, și prin care e exilată în viața particulartă a individului?
Istoric, responsabil de această secularizare a vieții publice este liberalismul european. Este european nu pentru că este caracteristic Europei ci pentru că originea lui este vechiul continent. Chemarea pentru „eliberarea de sub tarele morale ale societății” în beneficiul apetitului individual, fie el pecuniar, artistic sau sexual, a dus la acest mod de a vedea religia ca o afacere particulară a individului.
În primele forme acest liberalism propovăduia îndepărtarea religiei din viața economică. Mai târziu filozofia secolului 18 a propus secularizarea întregii vieți politice și culturale. Revoluția franceză a reușit implementarea acestui deziderat încercând abolirea întregii credințe creștine.
Încercarea de abolire a religiei în întregime a mers prea departe pentru unii, astfel că noii liberali au fos gata să-i permită religiei să se desfășoare doar în sanctuarele ei. O astfel de restricționare a religiei doar între zidurile clădirilor bisericești, reducându-i la minim influența și autoritatea în societate, a produs conceptul că viața religioasă este o chestiune particulară, pe care indivizii și-o desfășoară între zidurile bisericii de care aparțin. Orice opinie exprimată de creștinătate în public, cu privire la evenimente de ordin social, economic, politic sau cultural este privită ca un abuz și amestec într-un domeniu care nu-i aparține.
În Statele Unite această despărțire a statului de biserică prevăzută de constituție, avea rolul de a interzice statului de a se amesteca în viața religioasă și de a nu organiza o religie dominantă care să le persecute pe celelalte. Recent însă, această despărțire a statului de biserică este interpretată ca o alungare a bisercii din orice spațiu public, începând cu simbolurile creștine din instituțiile statului și cu interzicerea rostirii de rugăciuni la evenimentele majore ale comunității.
Din nefericire, destul de mulți creștini au adoptat acest mod de gândire, acceptând asediul credinței lor între zidurile confesionale sau ale bisericii lor. Ei sunt aceia care sar imediat cu sfaturile când li se pare o ieșire a cuiva din acest asediu.
Analizată mai profund, afirmația că „religia este o chestiune de ordin privat” este una din marile erezii ale lumii contemporane erodând temeliile ordinii sociale. Omul este parte din societate și credința lui nu poate fi exclusă din societate fără să mutilăm ființa umană și relațiile ei cu semenii. Religia este tot atât o chestiune socială pe cât este o chestiune privată.
Totusi sim unul care a trait 30 de ani in biserica poate sa fie mintuit daca in ultimul moment se pocaieste.
Poporu Mieul piere din lipsa de cunostinta de Dumnezeu spune Maleahi. Intodeauna scolile teologice au teologia cultului sau a bisericii din secolul respectiv care ni se potriveste sau nu. Daca teologia noastra se impune fortat se ajunge la dictatura crestina.
Asa a fost in Evul Mediu. Luther l-a cunoscut pe Dumnezeu deabea dupa ce a urcat cele 22 de trepte a Vaticanului in coate si genunchi, nu cind a absolvit scoala teologica catolica.
Una este sa cunosti pe Dumnezeu si alta sa fii indoctrinat. In ce priveste 3 ani de educatie crestina m-am referit la apostoli. Ppti sa ai 30 de ani in biserica dar fara cunostinta de Dumnezeu de exemplu: sa scrii scrisori anonime, sa urasti sau sa fii numai negativist. Este greu sa intre o camila prin urechile acului dar ce nu este cu putinta la om este cu putinta la Dumnezeu. Totusi si unul care a trait 30 de ani in biserica fara de Dumnezeu poate sa fie mintuit. Logic a trait numai sa ispiteasca sa testeze pe altii. Nu stiu daca am fost inteles.
Nu detin eu tot adevarul teologia este foarte vasta.
Toti care pretind ca traiesc cu Isus si ca sint urmasii lui ,daca se expun in pretentie si nu traiesc adevarata transformare sint ca cei descrisi in Matei capitolul 23 .Sau sint ca cei despre care Domnul Isus ii critica prin cuvintele scrise in Ioan cap.8 cu 42 la 47.Este destul de trist fiinca „CREDINTA ” azi a ajuns pangarita de foarte multe persoane care prin puterea religioasa doresc sa-si faca in viata un confort si nicidecum sa slujeasca si sa ia exemplul DOMNULUI ISUS si al ucenicilor.”Educatia crestina”intradevar ajuta la transformarea personalitatilor pentru a putea ajunge la detinerea „RODULUI DUHULUI SFINT”,dar daca calitatile nu ajung sa fie dobindite si persoana mereu se complace in puterea firii ,nu se mai ajunge la transformare si doar la pretentie cu efectele si rezultatele care azi le putem sa le intilnim la foarte multi!!!!
Ciudat este ca ei si au format prin instruire „CARISMA”si ca un actor pe scena isi expune personalitatea ,insa faptele il dau de gol ,din viata de zi cu zi in afara slujbei bisericesti.Azi daca „ADEVARUL”se scrie ori se discuta ,automat se spune ca ;judeci,birfesti …si ai ajuns dereglat mental”.Chiar si alte afirmatii mai ciudate.O scriu din sinceritate si experienta!!Si cand paginile cu faptele firesti au fost date spre accesare foarte multi au luat foc si automat am ajuns marginalizat.O persoana cu adevarat transformata ajunge ca DOMNUL ISUS si ucenicii care l-au urmat pina la capat si nu au devenit ca Iuda despre care ap.Ioan in evanghelia sa scrie;”4. Unul din ucenicii Sai, Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, care avea sa-L vanda, a zis:
5. „De ce nu s-a vandut acest mir cu trei sute de lei si sa se fi dat saracilor?” 6. Zicea lucrul acesta nu pentru ca purta grija de saraci, ci pentru ca era un hot si, ca unul care tinea punga, lua el ce se punea in ea.”
Azi lucrurile se intimpla la fel si cei ca Iuda s-au inmultit si au ajuns de conduc Biserici si chiar au influienta in mai multe Biserici ,iar in reclama virtuala apar ca sfintii cu sfaturi si subiecte scripturale uitind de mesajul ap.Petru scris in 1 Petru cap.2;”..15. Caci voia lui Dumnezeu este ca, facand ce este bine, sa astupati gura oamenilor nestiutori si prosti.
16. Purtati-va ca niste oameni slobozi, fara sa faceti din slobozenia aceasta o haina a rautatii, ci ca niste robi ai lui Dumnezeu.
17. Cinstiti pe toti oamenii, iubiti pe frati; temeti-va de Dumnezeu; dati cinste imparatului! 18. Slugilor, fiti supuse stapanilor vostri cu toata frica, nu numai celor ce sunt buni si blanzi, ci si celor greu de multumit.
19. Caci este un lucru placut daca cineva, pentru cugetul lui fata de Dumnezeu, sufera intristare si sufera pe nedrept. 20. In adevar, ce fala este sa suferiti cu rabdare sa fiti palmuiti, cand ati facut rau? Dar, daca suferiti cu rabdare, cand ati facut ce este bine, lucrul acesta este placut lui Dumnezeu. 21. Si la aceasta ati fost chemati; fiindca si Hristos a suferit pentru voi si v-a lasat o pilda, ca sa calcati pe urmele Lui.
22. „El n-a facut pacat, si in gura Lui nu s-a gasit viclesug.”
Deci sa nu uitam ;””El n-a facut pacat, si in gura Lui nu s-a gasit viclesug.”
Azi oare din partea cator pastori se poate spune acest lucru si pot sa demonstreze ce este „SCRIS”?Daca da atunci ei sint un exemplu atit pentru Biserica ,cat si pentru toti oamenii din jurul lor .Deci sa nu uitam cum se intoarce o oaie ratacita la adevaratul Pastor al sufletelor noastre.Si astfel se poate ajunge si la o religiune curata ,cu efect pozitiv si o adevarata transformare cu „CUGET CURAT SI MORAL DE CRESTIN”!!!!Sa nu uitam ca ;” 27. Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume. ..26. Daca crede cineva ca este religios, si nu-si infraneaza limba, ci isi insala inima, religia unui astfel de om este zadarnica. „Iacov cap.1.Mesajul este foarte ADEVARAT SI DREPT ,dar trebuie cunoscut si in viata trait!!!Altfel este filozofie si pretentie ,iar rezultatele sint pe masura ;Sa intelegem mesajul Domnului Isus din Matei cap.7 cu 15 la 23 fiinca o sa facem deosebire intre realitate si pretentie ;(intre autentic si imitatie)!!!!
Petrică. Abordarea ta este extremistă. Nu poți spune că educația este un alt dumnezeu numai în cazul în care ea este altceva decât cunoașterea lui Dumnezeu. Creșterea spirituală nu este altceva decât cunoaștere de Dumnezeu. Este perfect adevărat că o educație creștină adevărată nu poate avea loc fără călăuzirea Duhului Sfânt. Dar afirmația ta: „Trei ani de educație creștină este suficient dacă i-ai trăit în biserică cu Isus” este o mare exagerare (ca să nu spun cuvinte mai grele). Ce se petrece cu noi care, nu avem seminarii, petrecem de treizeci de ani în biserică ‘cu Isus’ și… expunem o mediocritate crasă la orice capitol?
Un nou dumnezeu? Educatia crestina
Nu educaţia din seminarii convinge pe om de pӑcat ci Duhul lui Dumnezeu.
Trei ani de educaţie creştinӑ este suficient dacӑ i-ai trӑit ȋn bisericӑ cu Isus. Când predica Ştefan, Saul (Pavel) era lup dar Duhul lui Dumnezeu l-a convins de pӑcat deşi avea o educaţie mai mare ca Ştefan. Evreii au citit şi memorat Scripturile (Vechiul Testament) pînă ce au murit, n-au văzut şi cunoscut pe Isus în ele, au crezut că Legea, Educaţia le dă mîntuire. Ei au fost ca şi noi educaţi sau ”bibliaţi” in toată puterea cuvăntului.
Doamne, dӑ-ne Duhul Tӑu sӑ nu facem pe seminarii pânӑ ajungem bӑtrâni şi sӑ Te înlocuim cu dumnezeul Educaţie Creştină.
Foarte de acord..:”cand Duhul Sfant se retrage de peste o biserica,sau grup de rugaciune,atunci biserica sau grupul de rugaciune face numai politica bisericeasca”. Ce altceva ar putea sa faca ? numai probleme…de aceea poate sunt biserici care in continuu se roaga pentru „probleme”…si „problemele” in continuu exista … si nici nu se rezolva…si cercul se inchide ! si ei spun ca sunt „clauziti”…Domnul Isus spune Bsericii din Efes,ca este pe punctul de ai parasii,si ei nici nu banuiau…asta da tragedie !
Intrebarea este,fr.PL. ce facem atunci cu atatea seminarii ,summit-uri,religious meeting and conference, sau …masterate,doctorate,cu atat de multa literatura crestina,cu prea multe biblii…? (Glumesc dar nu zambesc,desigur…)
Biserica creştină după ce s-a unit cu Statul a intrat într-o fază nouă numită ”politica bisericească” care v-a continua pînă în zilele noastre. Astfel papa va binecuvînta trupele germane în timpul celui de al Doilea Război Mondial iar Petrache Lupu de la Maglavit va binecuvînta din avion trupele romîne. Cel mai înalt nivel politic biserica îl atinge in timpul papei Inocenţiu al III-lea (1200dC.) apoi va descreşte cu timpul lui Napolion. Biserica spirituală s-a înmulţint cu ajutorul Duhului Sfînt fără seminarii, fără literatură creştină şi cu puţine biblii. Cînd Duhul Sfînt se retrage de peste o biserică, de peste un grup de rugăciune atunci biserica sau grupul de rugaciune face numai politica bisericeasca
Exista o vorba : „constatarea nu constitue solutia” !
Problema cred,pate fi privita si sub alt aspect. „Restrictionarea religiei doar intre zidurile
bisericesti” poate fi un raspuns la deficientele morale sau decaderea valorilor etice ale
societatii.Religia adevarata nu poate coabita cu o societate bolnava.Tocmai de aceea Dumnezeu a intervenit de multe ori in istoria poporului evreu,cateodata luand masuri extreme
„Nu va potriviti chipului veacului acesta” avem indemnul !
Probabil,intr-o oarecare masura,privitor la „religia privata”,cum s spune in articol.
” multi crestini au adoptat acest mod de gandire”,ca o reactie,( poate involuntara), urmare a unui instinct de aparare,sau poate de conservare a anumitor valori. „voi nu apartineti –
spiritual-acestei lumi”
Una dintre cauzele Rev. franceze a fost si denaturarea extrema a societatii la care un
aport f.insemnat la avut tocmai.. religia ! .O religie bolnava,falsa,plina de abuzurile clerului,
(150.000 de preoti in huzur, la o pop.intre 20 si 30 de milioane de saraci) a constituit precedentul. Furia maselor s-a concretizat prin eliminarea,sau separarea religiei de stat.
Decat o societate falsa crestina ,cu vorbe si lozinci fara substanta,cred ca este de preferat,vrand-ne-vrand,cel putin deocamdata, biserici vii si credinciosi adevarati.
O societate in degradare morala,dar biserici sanatoase si credinciosi adevarati,(chiar putini), poate genera adevarate treziri spirituale.Istoria sec.19 este o marturie.
Societati fara o reala raportare la valorile crestine au existat,chiar si pe vremea lui Isus.
„Multi Il ascultau,dar si multi plecau” si isi continuau viata de pacat,ignorandu-L sau eliminandu-L progresiv pe Dumnezeu,ca si punct de referenta etica.Aveau ce-i drept, o
religie,dar una bolnava ! Si mai marii religiosi tineau isonul.
Poate traim niste cicluri. Oricum…unde se inmulteste pacatul,creste si…harul.Totul este in
controlul lui Dumnezeu.
Dupa cum Politica are un rol in societate ,tot asa este si cu religia,insa vedem ca principiile religiei cat si a politicii au ajuns sa fie abuzate.Din ce cauza?Fiinca „LEGEA DIVINA ” a ajuns sa fie ignorata.Multi o sa comenteze asupra comentariului ,dar realitatea este ca „LEGEA DIVINA” a ajuns sa fie folosita doar ca formulare;sa luam aminte cand cineva devine un presedinte de stat ,un prim ministru ,un pastor ;ei depun un juramant cu o mina pe Biblie !Oare de ce ?Este doar o formalitate?Sau de fapt inteleg ce este scris si scopul pentru care este folosita?Sa nu uitam ce se intimpla in vechime;Deutronom cap.17;”18. Cand se va aseza pe scaunul de domnie al imparatiei lui, sa scrie pentru el, intr-o carte, o copie a acestei Legi, pe care s-o ia de la preotii din neamul levitilor.
19. Va trebui s-o aiba cu el si s-o citeasca in toate zilele vietii lui, ca sa invete sa se teama de Domnul Dumnezeul lui, sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele din Legea aceasta si toate poruncile acestea,
20. pentru ca inima lui sa nu se inalte mai presus de fratii lui si sa nu se abata de la poruncile acestea nici la dreapta, nici la stanga si sa aiba astfel multe zile in imparatia lui, el si copiii lui, in mijlocul lui Israel.”
Azi acest lucru se vede ca a ajuns neglijat si problemele pe masura!Si daca religia nu ar fi abuzata de anumite persoane dupa cum si politica este ;cu totii am avea parte de religia crestina care a format Biserica DOMNULUI ISUS HRISTOS .Si oricum spre aceasta religie sintem incurajati si la aceiasi credinta de acelas pret cu a apostolilor pentru a avea parte de o adevarata binecuvintare si pentru intrare „…in Imparatia vesnica a Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. „(2 Petru cap.1)