În vizită la țară – Din jurnalu’ lui Ion Pocăitu

Au început ploile. În săptămâna asta a plouat opt zile din șapte. Zi și noapte. Nu-i rău pentru holdele care tare au suferit vara asta de sete. Dar nu și pentru reumatismele mele. Îmi scârție un genunchi ca o ușă de grajd neunsă. Ce să mai zic de urcat scările… De când cu reuma asta am o nouă cauză de rugăciune. Mă rog pentru lift să nu se strice. Că asta mi-ar mai trebui acum! Mă mut la fratele Gheorghe la parter. Așa am glumit cu el ieri când mergeam la tramvai. Nu s-a lăsat mai prejos și mi-a zis că de aceea noi, penticostalii ne luăm apartamente la etajele de sus ca să fim mai aproape de Domnul. Bun de glume fratele Gheorghe!

Azi am discutat despre călătoriile noastre la rudele de la țară din vara asta. M-a întrebat cum a fost la bisericile pe care le-am vizitat. El era tare dezamăgit și necăjit în același timp. S-a dus cu copiii la el în sat și au vrut să cânte o cântare. Credea omul că frații se vor bucura să le audă pe fetele lui cântând. Ți-ai găsit! Nu le-au dat voie să între cu chitara în biserică. La ei numai harmoniul lor era pocăit. Fetele nu se pricepeau la hardughia lor veche de pe vremea lui Franț Iosif, așa că au renunțat să cânte. Era necăjit pentru lipsa de maniere a fraților baptiști pe care-i vizitase.

Nu știam dacă ar fi bine să-i spun sau nu pățăniile noastre. Dar oricum, el nu pică de la credință și nici nu cred că va trece vreodată la noi la penticostali, așa că m-am apucat să-i povestesc încercările noastre.

Eu și cu Veta le-am pregătit bine (am zis noi) pe fete înainte de a intra în biserică. Fustele erau lungi, bluzele cu mânecă lungă, cordeluța pe cap. Totul părea în ordine… pănă am intrat în holul bisericii. Am fost întâmpinați de vreo trei frați care s-au uitat lung la noi și destul de urât la fete. Când le-au văzut că au o chitară cu ele, mi-au zis că nu trebuie să fie cu supărare, dar în biserica lor nu e voie să cânte femei care nu au batic pe cap. Am încercat să le spun că aveau totuși cordeluță pusă special pentru ei, dar mi-au spus categoric că ei nu pot fi păcăliți de șmecherii din astea de la oraș. Cordeluța nu e batic și gata. Orice încercare din partea mea ca să le explic că nici apostolul Pavel nu avea reguli pentru fetele fecioare ci numai pentru femeile măritate, nu a dus nicăieri. Mi-au spus că nu e nicio diferență între femeia măritată și cea fecioară. Socot că în ziua nunții lor nu au avut aceeași teologie…

Acum aveam o problemă. Cum să le spun la fete? Le-am zis că se pare că programul e tare încărcat și că ar fi bine să punem chitara înapoi în portbagaj. Cele mici s-au bucurat, că și așa nu prea voiau ele să cânte cu sora lor mai mare.

Necazurile cele mari de acum încolo se anunțau. Nici nu mi-am închipuit vreodată că Neluțu va deveni principala pricină de poticnire pentru cineva. Nici nu intrasem în biserică, că am fost luat la parte de fratele responsabil al bisericii, care mi-a atras atenția foarte derajat de cămașa peste pantaloni a lui Neluțu și de părul lui dat peste cap și care stătea un pic cam rebel, după ce s-a dat jos din mașină. Ce să spun, că nici nu mi-a trecut prin cap că se va lua cineva de Neluțu. Nu avea de gând să predice, să recite sau să facă ceva în biserica lor. Nu contează a zis omul. Ei se luptau din răsputeri cu tineretul lor (cred că mai au vreo șapte sau opt) să nu se ia după moda lumii, iar acum vine un pastor cu băiatul lui care dă exemplu rău. Mi-a arătat apoi că băiatul meu avea și blugi.

Nu mai știam ce să fac. I-am explicat în zadar, că noi nu ne mutăm la ei la biserică, ci veneam doar să ne vedem rudele și nu era nevoie să avem nicio activitate în biserica lor. Ba i-am sugerat și ideea să plecăm fără să intrăm în biserica lor, ca să nu dăm exemple negative și să nu le tulburăm liniștea. Nici n-a vrut să audă. Ce o să zică frații din biserică și cum o să explice el prezbiterului din comuna vecină (care este pastorul lor), că nu ne-au primit bine?

Ca să împăcăm și capra și varza, am decis ca Veta să stea cu fetele pe ultima bancă la surori, ca să nu atragă atenția, iar Neluțu să-și bage cămașa în nădragi și să se pieptene un pic mai îngrijit, iar în biserică să stea pe ultima bancă.

„Trebuie să facem ceva frate pastor, că intră lumea în biserică! Vă dați sema, au venit la noi niște cântăreți și voiau să cânte cu negative! Doamne, unde va ajunge lumea asta?”

L-am întrebat că i-ar fi lăsat să cânte cu pozitive. A zis că așa, cu pozitive, ar mai merge, dar cu negative în niciun caz.

Cred că vă dați seama cu câtă râvnă am predicat eu în biserica aceea! Mă temeam să nu vorbesc din prisosul inimii și să-i mustru în Numele Domnului pe acești farisei care și-au alungat propri copii din biserică prin îngustimea și răutatea lor.

I-am povestit fratelui Gheorghe pățăniile noastre și mi-a zis că noi suntem tare pocăiți, de am rezistat acestor fanatisme. El ar fi plecat imediat dintr-o astfel de biserică. Am fost amândoi de acord că nu e nicăieri ca acasă și că pe viitor ar trebui să ne vizităm rudele în alte zile decât duminica și să nu mai tulburăm prin prezența noastră liniștea și pacea altora. Fără noi, „fireștii și modernii” de la oraș, aceste biserici au o pace și liniște de cimitir pe care nu le-o va tulbură-o nici trâmbița învierii.

15 gânduri despre „În vizită la țară – Din jurnalu’ lui Ion Pocăitu

 1. Toti, cu mic si mare apartinem unui neam cu farte multe leziuni si rani ce au dat in cancer ,mutatii genetice fara leac !.Trei imperii mari si late trecura peste sarmana noastra tara ,partial ori in intregime. Turicii cu biruri si ciubuc, Austro- ungurii si nemtii cu rigiditatea lor nationala , apoi de la Soare- Rasare veni si Ivan-Stalinistul, cu cate un ceas pe fiecare mana,avar si flamand , gata sa-ti goleasca camara si sa-ti violeze nevasta sub ochii tai . Am fost maturati „periati’ si „unsi” cu o multime de obiceiuri ,de metehne ,de traditii si de apaucaturi , bizare si nastrusnice, ce crucesc o Europa intreaga !. Duhuri si strigoi care au ajuns sa te infrice si sa-i crezi ,de care nici in ruptul capaului nu mai poti sa te descotorosesti de ei !. Iar Dumnezeu , imaginat de mentalitatea noastra traco-arhaica ,pictat in culori vii si tipatoare pe varul din tencuiala peretelui, este diafan ,ireal ,mic si neputincios , lipsit de puterea ce aduce DESTEPTAREA ROMANILOR ,ELIBERAREA si DEZROBIREA de PREJUDECATI !. Aici se auto-exclude Diaspora ! . FERICE DE ROMANII CU INIMA CURATA, CACI EI SUNT SINGURII PRIVILEGIATI SA-L VADA PE DUMNEZEU !

 2. Dr. Roata,

  toate smecheriile astea functioneaza pina la inchiderea ochilor pentru totdeauna. De atunci se termina joaca dea pocainta.

 3. elisa,

  scriei tu un comentariu acestei surori pe blogul Penticostalismul azi si poate reusesti sa intri in contact cu ea. Eu nu cunosc aceasta sora.

 4. Remus,
  as vrea daca poti sa-mi dai un punct de reper pt a intra in legatura cu sora de mai sus.
  Multumesc, nu stau prea departe, cine stie..
  oricum as vrea sa intru in legatura cu ea.

 5. Remus, „sfintenia” multora , precum banul , are doua fete !.” Valoarea” nu se schimba ,indiferent de” fata” prezentarii !.

 6. Citind acest comentariu al acestei surori in care relateaza lucruri tragice prin care a trecut, se vede de la o posta ca exista o samanta genetica a nedreptatii ( pe linga cea a furatului ) care locuieste in acest neam romanesc, de care sunt dezgustat pina in strafundul inimii. Trist este faptul ca, crestinii romani nu stiu sa se apere si sa ia masuri impotriva acestor specimene de ” pastori ” care prin fanatismul si ratacirea lor provoaca distrugeri sufletesti greu de imaginat.

  Iata comentariul postat de o sora pe blogul Penticostalismul azi, la articolul cu pricina, care a fost preluat de pe blogul fratelui Lascau:

  „” Il cunosc pe fratele pastor Petrica cat si pe tatal domniei-sale, de cand eram copil (predica frumos la multe evanghelizari);sunt consateni cu mama mea ,adica din satul Rosia (judetul Arad),il urmaresc de multe ori atat la tv cat si pe net
  Poate o sa va intrebati ce legatura exista intre ceea ce spune fratele Petrica mai sus si faptul ca ascult predici pe internet!?!
  Cam ceea ce spune fratele Petrica in predica expusa,am patit si eu insa in cazul meu,totul a fost mult mai tragic
  Eu am frecventat o biserica Baptista si m-am botezat din convingere in anul 1997,desi atat o parte dintre colegi cat si o parte dintre cadrele mele didactice ,sustineau inca din vremea adolescentei ca as fi “sectanta”pentruca nu am fumat niciodata,nu am consumat alcool,niciodata ,nu mi-a placut niciodata muzica aceea de discoteca ,nu am dansat nici la banchetul meu, insa nu am facut toate acestea, nu din cauza ca mi-ar fi fost frica de ceva sau cineva ci pur si simplu pentruca nu mi-au placut asa cum nici astazi nu imi plac .
  De aceea pentruca tot aveam reputatia de “sectant” ,fiind eleva la Liceul Pedagogic Arad,m-am dus cu o colega la Biserica Speranta din Arad si mi-a placut atat de mult, incat am hotarat sa merg si in continuare insa nu m-am gandit sa primesc botezul, pentruca voiam sa cercetez mai multe lucruri .Biblia am citit-o de pe la varsta de 14 ani :atunci am inteles putine lucruri, insa pe masura ce frecventam tot mai des biserica, intelegeam tot mai multe lucruri,din EA
  Cand m-am botezat in Crisul Alb,am fost primita cu bucurie de fratii din comuna mea natala ,dupa aceea devenisem unul dintre cei mai activi membrii ,la Scoala Duminicala .Ajunsesem la o cunostinta atat de adanca, incat nu cred sa fi fost intrebare pusa de fratele pastor, pe care sa n-o pot explica argumentand cu versete biblice pe care le stiam pe de rost .Am crezut ca la biserica se merge din convingere,cu sinceritate ,cu credinta,cu dragoste de Dumnezeu , de frati,de biserica
  Se pare totusi ca undeva am gresit, pentruca dupa ce a inceput sa frecventeze si fratele meu biserica (frate care o lovea pe mama de multe ori ;(poate ca uneori mai gresea si mama , dar asta nu este o scuza sa bati un om),frate care era si este un om foarte bogat material,am observat o raceala a fratilor fata de mine.Adica daca pana atunci,mergeam acasa la fratele pastor ,care locuia cam la 600 de m de noi,si ne rugam pentru multe cauze dupa cum si dumnealui venea la noi,de atunci chiar daca am avut o problema,
  nu am mai putut trece de pragul casei lui.Vorbeam la strada ,scurt pentruca “fratele avea treaba”
  Ideea era ca in timpul acesta ramasesem fara serviciu si odata cu asta, s-a subtiat vizibil si cotizatia pentruca nu mai aveam de unde sa mai dau
  Era o perioada asa de grea si aveam nevoie de un sprijin moral,poate mai mult ca niciodata ,insa eram pe cont propriu doar eu si Biblia mea.Uneori adormeam cu capul pe ea si ma trezeam la fel
  Insa cum nu eram prea pretentioasa ,am renuntat la cateva utilitati,la cateva donatii si m-am descurcat cum am putut cu ajutorul Domnului
  Fratele meu incepuse sa fie tot mai bine vazut in biserica,il convinsesera chiar sa se si boteze desi pe mine nu ma scotea din cuvantul “sarantoaca” iar mamei ii aplica aceleasi corectii.Si s-a botezat ,dupa care, la un timp foarte scurt a fost numit in COMITET.Stiu ca ne tot spunea mie si mamei “voi cand veti ajunge ca mine la comitet”?
  El avea multi bani,(nu voi discuta niciodata provenienta banilor lui),isi facuse cateva case,vreo 4-5 masini,etc
  Am avut cu el extrem de multe conflicte la casa mamei ,spunandu-mi niste cuvinte pe care nu le voi uita niciodata:Daca ne rugam cu mama ,imi spunea “pentru ce va rugati”?”nu vezi ca Dumnezeu nu te asculta ?” “Uita-te la casele mele,la masinile mele,la cuptoarele cu microunde ale mele,le frigiderele mele,tie nu iti va da Dumnezeu niciodata nimic ,pentruce te tot rogi”?
  Am vorbit cu fratele pastor, care intre timp devenise prieten foarte bun cu fratele meu,facand-si vizite reciproce zilnic si mi-a promis ca va vorbi cu fratele meu ,insa cand l-am vazut dupa o saptamana (pe fratele pastor) si l-am intrebat daca a vorbit mi-a spus ca nu a avut timp!
  Mi-am dat seama ca nu ma mai regaseam acolo, asa ca am plecat cu lacrimi in ochi .De atunci am mai avut conflicte cu fratele meu culminand cu o bataie zdravana pe care mi-a aplicat-o;de atunci ma doare capul zilnic si imi lacrimeaza ochii foarte des ,mi-a slabit vederea atat de rau ,incat uneori nici literele de pe Biblia mare, nu le mai vad.
  Mama a orbit (cred ca tot din cauza multitudinii de lovituri primite ),eu nu am mai putut sa merg la mama mea, pentruca imi era frica de bataie.De cand a ramas cu el,mama si-a fracturat o mana si ulterior soldul ;a fost operata, insa pentruca nimeni ,nu a mai miscat-o din pat,s-a umplut de escare..In loc sa aiba grija de ea ,daca tot ii incasa pensiile, frayele meu ,a dat-o pe mana unor cetateni de etnie rroma ,care pana la urma ,fiindu-le mila de mine,m-au mai lasat sa intru in casa, atunci cand stiau ca fratele meu este plecat! Eu am pansat-o de fiecare data cand am avut voie sa intru in casa mamei
  Culmea ,este insa faptul ,ca desi in acea comuna sunt trei predicatori si doi locuiesc la 600 si respectiv patru case, de casa mamei,au venit sa o impartaseasca doar cand le-a dat voie fratele meu si acum si al lor ,insa el, nu locuia cu mama ,pentruca mama a avut grija sa-i rasplateasca palmele primite, cu prima casa din viata lui- cumparata de ea dupa ce a vandut cateva hectare de pamant.Pana la urma mama a decedat singura,parasita de toti, desi in timpul cat a fost sanatoasa a fost nelipsita de la Casa Domnului
  In ziua in care a decedat,a fost cu mine si am vazut ca era in coma dupa care intrase in niste convulsii ,asa ca stiam ca va muri.Hainele erau la fratele meu acasa si i-am dat telefon sa vina,ca moare mama!!!Mi-a spus ca vine “doar dupa ce parasesc casa”
  Am apelat si la unul dintre predicatori sa-l roage sa vina cu hainele ,insa cum nu a venit,am plecat,eu .
  Dupa decesul mamei,i-am cerut sa imi dea din casa, un tablou cu mama si cu bunica de la Rosia ,dar a refuzat.Se autointituleaza “Becali de acea comuna”
  Dupa toate cele intamplate, eu si acum cred, ca daca macar unul dintre pastori, i-ar fi atras atentia ,ca greseste, poate ca lucrurile nu ar fi stat asa ,insa este doar o supozitie si Dumnezeu stie cum ar fi fost
  Am in telefon cuvintele cu care mi se adreseaza:satana,demonule,schizofrena,handicapata,etc
  Unul dintre predicatori, la mama la priveghi,a spus: “ca mama, pe ultima parte a vietii a fost un cadavru viu ,pentruca tesuturile si celulele ei au fost moarte”–m-am simtit groaznic,dupa care a vorbit despre “presedintele german Angela Merkel”
  Asa am ajuns sa ascult predici pe internet ,asa am ajuns sa imi dau seama ca locul meu nu mai este in acea biserica;uneori imi pun intrebarea daca Dumnezeu chiar stie despre toate acestea,fata mea care este studenta la facultatea de Medicina Militara ,vazand toate aceste lucruri urate,nici nu mai vrea sa auda de frati,biserica si alte lucruri si asta ma doare si mai mult
  Cand am citit cuvintele Domnului Isus spuse fariseilor ca “dupa ce ca voi nu intrati in Imparatia lui Dumnezeu,nu ii lasati nici pe altii sa intre” ,nu as fi crezut nicio clipa ca voi avea vreodata de-a face cu acest verset si totusi …
  Scuzati postul kilometric,insa ceea ce am scris aici, sunt franturi de viata reala ,asa cum se petrec la noi in unele locuri!
  Eu va doresc sa nu aveti niciunul parte de ceea ce am avut eu ,pe pamantul asta
  Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti „”

 7. Paul Cornel,
  nu crezi ca barbatii nu poarta parul lung?
  apostolul Pavel, spune, prin Duhul Sfint,
  ca este o rusine pt un barbat sa poarte parul lung,
  lucru pe care si firea ni-l arata.1 cor 11-14
  Nazireii nu si taiau parul;
  apoi nu stim cum a fost Domnul Isus,
  daca „ii acceptam chipul unui muritor, precum genericul de la
  Emisiunea „sa-L cunosc pe EL”( unde oricum, nici Numele Sau intreg n-a incaput)
  repede ne uitam lung la parul Sau , de o fi fost lung, si-L vrem ,unii, că firea….:)))

  si nu la sfintenia Sa, pe care nu o vedem obligatorie si pt noi;
  daca nu avem plete…….:)))
  PS
  asta nu inseamna ca e sanatos sa nu primim pe orice om care intra in Adunare
  (numai sa nu fie beat tare si sa faca scandal):)))

 8. …putina rautate in articolul lu’ pocaitu. Prea multi au facut din slobozenia lor o haina a rautatii, si altii din prea mare grija au croit sabloane fara rost!

  „””NETREBNICIA unora RUSINEA lor!”””

 9. Lipsa INTELEPCIUNII celor ce conduc Biserica ,o vor transforma intr-o cresa a infantilismului paranoic ,indepartand-o zilnic de ADEVAR !.

 10. Foarte adevarata intimplarea lui Ion Pocaitul . De cite ori fariseii care conduc unele biserici lau trimis la plimbare chiar de la usa bisericii pe Isus pe motivul ca avea parul lung , nu corepundea sablonului lor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s