Că și io mi-s pui de dac…

Ca si io mis pui de dac

Postarea mea: „Io mi-s Doamne, pui de Dac”, un simplu acces publicului vizitator al blogului meu, la un video clipc cu același nume, apărut pe Youtube, a stârnit o adevărată furtună de comentarii. Lucrul mi se pare normal, pentru că melodia cântată de Sunny Tranca și mai ales, dansul stârnit de ea în Biserica Filadelfia din Baia-Mare au polarizat oamenii spre extremele interpretării acestui eveniment.

În mod intenționat nu am răspuns comentariilor pro sau contra acestui mod de închinare, rezervându-mi dreptul de a posta un comentariu personal, așa cum fac în aceste rânduri. Pentru a fi cât mai clar și succint, încerc să-mi expun ideile în câteva puncte:

1. Nu cred că un gen muzical este mai sfânt ca altul și nu pot stabili care este genul preferat al lui Dumezeu. El ascultă muzica tuturor popoarelor pământului și primește închinarea neamurilor în toată diversitatea ei. De aceea nu cred că a cânta „ca moroșenii” este păcat sau nu place lui Dumnezeu.

2. Nu consider un păcat faptul că am pus această chestiune în discuțiile fraților. Ea este deja, din prima clipă când melodia a fost interpretată și făcută publică. Prin implicație, cei care reproșează acest lucru, sugerează că evenimentul ar fi fost păcătos sau degradant pentru imaginea noastră publică de creștini penticostali, și că eu expunându-l am făcut rău acestei imaginii. La aceasta se adaugă judecățile și vorbele negândite ale multora care nu s-au dat înapoi ca să folosească ocări și cuvinte jignitoare.

3. Orice slujire în casa lui Dumnezeu este un eveniment public, fie că ne rugăm predicăm sau cântăm. Cuvintele noastre, vorbite sau cântate stârnesc reacții din partea celor ce le aud. Responsabilitatea rostirii (sau cântării lor) ne aparține. Controversele născute de ele sunt și ele responsabilitatea noastră și nu a celor cer ni le fac mai publice decât sunt deja, sau le supun evaluării altora.

4. Dincolo de textul melodiei lui Sunny și teologia lui (cu toate că-mi vine greu să găsesc loc în gândirea creștină pentru „io, io, ioi”, „uiu, iu iuiu…” sau „hai țurai și țurai”), sau de motivele folclorice ale ei, ceea ce este de comentat este reacția oamenilor la această producție. O mare parte din tinerii din sală a intrat în horă, deși au fost suficienți de mulți reticenți în ciuda insistențelor lui Sunny să intre în „horă pentru Domnul”. Când facem ceva controversat și șocant pentru un anumit mediu cultural, se naște dezbinarea, divizarea oamenilor în păreri contrarii. Dacă în contextul unei singure biserici, se pare obișnuită cu astfel de manifestări, se vede clar polarizarea, cu atât mai vădit este ea în contextul mai larg al orașului sau comunității penticostale în general.

5. Faptul că nu împărtășim idele altora sau modul lor de a se închina nu înseamnă că-i judecăm. Comentariile care sunt contra unor astfel de manifestări nu sunt toate judecăți, cu toate că sunt printre ele unele care pot fi etichetate astfel. La același nivel sunt și comentariile pro. Unii nu se mulțumesc să evalueze pozitiv evenimentul ci se simt responsabili să-i afurisească pe retrograzii care nu văd lucrurile noi pe care le face Dumnezeu acum.

6. Motivul pentru care sunt îngrijorat de manifestarea de la Fildelfia (hora, strigăturile, dansul) este că ea va adânci și mai mult tensiunile dintre bisericile locale, va întreține neînțelegeri în familiile penticostale din oraș, între părinți mai conservatori și tinerii lor care participă la aceste întruniri. Bisericile conservatoare din oraș vor simți presiunea tinerilor din comunitatea lor să facă și ei astfel de manifestări, să introducă și ei dansul moroșănesc, chiuiturile și „țurai și țurai”. Fiecare biserică se luptă cu un tineret pentru care biserica și slujbele ei sunt „plictisitoare”. Vocile care se aud cel mai des spun: „Trebuie să facem ceva pentru tineret!” Trebuie să facem ceva, trebuie să-i dăm de lucru și nu să-l distrăm.

7. Credința noastră că biserica trebuie să transforme cultura, se pare că este o simplă teorie, care nu-și găsește nicăieri locul pe teren,  Ceea ce văd până în prezent este că ea, cultura ne transformă ea pe noi creștinii, încet-încet. Nu văd elemente ale credinței noastre care să penetreze arta (muzica dacă vreți) și viața culturală. În schimb văd o manelizare a subculturii bisericești. Cântăm ca lumea și acum și horim ca ea. Probabil credem că le va fi mai ușor să vină direct din discoteca lor la discoteca noastră, dacă folosim aceeași muzică și țopăim la fel. Oare așa să fie?

Deocamdată atât! Părerile mele, că și io mi-s tot un pui de dac… O, io, io, io, ioi!

132 de gânduri despre „Că și io mi-s pui de dac…

 1. Foarte mult mi-a placut maturitatea cu care abordati acest subiect dificil.
  Doar acum am vazut blogul dvs si am citit articolul asta.

  Va felicit pentru rabdarea cu care ati formulat fiecare postare/coment.
  Nu cred ca ati gresit cu nimic abordand subiectul. Chiar ati facut-o intr-o maniera responsabila.

  O sa va urmaresc mai des blogul. Si cu bucurie ca pot folosi termenul si cu respect va numesc frate.

 2. Comunicat al Bisericilor Nondenominaționale din Timișoara cu privire la discuțiile referitoare la forma și fondul închinării ce au avut loc în ultima vreme pe Internet (rețele de socializare, blog-uri),

  Timișoara

  2 februarie 2013

  Bisericile Nondenominaționale din Timișoara susțin:

  1. Mandatul Bisericii universale și autonomia bisericii locale:

  a. Biblia este singura normă care are dreptul de-a ghida viața, conduita și doctrina bisericii;

  b. Prin autonomie înțelegem libertatea de-a hotărî viziunea, structura cât și stilul de închinare specific contextului nostru cultural;

  2. Unitatea în esență și diversitatea în forme:

  a. Unul dintre scopurile noastre este lauda și închinarea prin care Îl glorificăm pe Hristos și îi aducem pe oameni în prezența lui Dumnezeu;

  b. Noi recunoaștem diversitatea stilurilor muzicale, a formelor de închinare vechi și nou testamentale, încurajând calitatea și creativitatea, toate acestea pe fondul înțelegerii corecte a Scripturii, Biblia fiind principala sursă de inspirație și normă de corectare a laudei și închinării noastre.

  Astfel, închinarea biblică, practicată în diferitele ei forme, va aduce revelație și transformare pentru a fi tot mai vizibil în noi chipul lui Hristos.

  Dumnezeu să vă binecuvânteze.

  Semnează,
  Pastor Daniel Matei, biserica Agape, Timișoara
  Pastor Lucian Chiș, biserica Aletheia, Timișoara
  Pastor Dorel P. Mengher, biserica Casa Închinării, Timișoara
  Pastor Demjen Dezideriu, biserica Credinței, Timișoara
  Pastor Relu Bahnaru, biserica Deo Gloria, Timișoara
  Pastor Sava Tomin, biserica Kairos, Timișoara
  Pastor Cusman Cionca, biserica Metanoia, Timișoara

 3. Nu sunt un bun teolog mai citesc biblia din cand. Dar din cat am citit nu am gasit nici unde cuvantul ca oamenilor li s-au nascut pui asa cum cantecul zice ci doar ca oamenilor li s-au nscut fii si fiice. Daca vrea cineva sa ma ajute unde il pot gasi. Va multumesc anticipat.

 4. pe ‘elisa’ asta o doare capul.
  brains are awesome, i wish everybody had one.

  (asta ca sa vezi cum te adresezi tu femeie. elisa.)

 5. Sora de credinta Elisa daca doresti sa stii cine sint ,doar acceseaza pagina „Google” si vei gasi cine sint ,unde locuiesc si de ce am ajuns suparat candva!!!Nu doresc sa ajungi intristata si nici suparata ,iar daca ai primit credinta de acelas pret cu a ucenicilor nu uita ce scrie ap.Petru prin episola sa ;2 Petru cap.1 cu 1 la 11.

 6. Frate Gogu. E duminică azi. N-ați vrea să fim pocăiți măcar în ziua Domnului? Cu fratele Traian ne-am rezolvat problemele. Le mai am cu Dvs. Dar asta de luni încolo…
  Pacea Domnului!

 7. 🙂 Nu am 18 ani si nu vorbeam despre MINE cand am dat exemplul cu botezul. Citeste inca o data ce am zis. Si prin faptul ca devi batjocoritor nu demonstrezi ca ai dreptate 😉 Daca spuneai ceva logic si corect, meritai atentie. Asa meriti doar un zambet.

 8. Fratele meu, NU ma vad deasupra poruncilor divine si nici deasupra pastorilor. Stiti unde ma vad? EGAL cu oricare alt frate al meu, fie el pastor sau usier sau „invizibil” pe un scaun in biserica. Nu egal in cunostinte, nu egal in experienta, ci egal in valoare si pozitie in Hristos.

  Si daca vorbim despre „autorizatie”, pot sa va intreb cine va da autorizatia sa dati palme celor ce nu-s pastori, doar pentru ca sunteti pastor? Palmele nu le dam noi, nici pastori fiind. Pastorul pastoreste, nu musca. Si da, exista si mustrare, dar mustrarea este foarte diferita de batjocura publica, nu?

  Principalul lucru ce ma deranja era atitudinea de superioritate ce se vedea „de la o posta”, atitudine pe care nu am vazut-o niciodata la Isus, desi El avea tot dreptul sa se simta superior. Pastorii sunt doar UNA din categoriile de slujire incredintate de Dumnezeu bisericii si NICAIERI nu se pomeneste ca ei ar fi VARFUL piramidei. Ci cultura laica l-a asezat pe pastor ca „guru”, ca „initiat”, ca „unsul”, ca cel care domneste peste biserica, Isus devenind doar mana dreapta a pastorului, care trebuie sa apara (ca duhul din lampa lui Aladin) sa confirme mesajul pastorului.

  Legat de „De ce crezi că pastorii trebuie să fie preșul sub picioarele unor oameni lipsiți de maniere?”. Eu nu cred ca ceea ce a scris Traian poate fi catalogat ca O PALMA data unui pastor, de catre un om lipsit de maniere. Prin mesajul meu, eu faceam referire la raspunsul dumneavoastra formulat ca un atac urat (ceea ce consideram ca nu se cade, din partea dumneavoastra) la adresa lui Traian. Aici nu-i vorba ca esti barbat sau nu esti barbat. Ca daca asa s-ar traduce barbatia, ar insemna ca la amvon nu avem curajul sa fim barbati, ci doar pe blog, ca de la amvon niciodata nu vorbim in felul in care vorbim pe blog.

  „Până și Domnul Isus a ripostat corect și echitabil fariseilor obraznici, spunându-le ceea ce meritau să audă. ” Nu va suparati, dar Isus ii mustra pentru ca-i cunostea (le cunostea inima). Dumneavoastra nu-l cunoasteti nici pe Traian, nici pe Sunny. Asa ca nu puteti spune ca modul cum ati vorbit despre ei este indreptatit de modul cum Isus ii mustra pe farisei. Adevarul e ca ati ripostat la 2 mesaje ce v-au „incomodat”. Simplu. Si daca il aduceti pe Isus in asta, Isus nu a facut asta niciodata, ci mai degraba a tacut cand a fost provocat. E diferenta intre a mustra din dragoste si „la-s ca-ti arat eu tie! doar nu crezi ca ma las la tine! Ca nici Isus nu s-o lasat la farisei!”. Si uite asa ne indreptatim pornirile rautacioase care mai degraba cauta razbunarea, nu dragostea.

  Oricum, cred ca toata disputa asta porneste tocmai din toate palmele luate de-a lungul timpului, atat de catre unul, cat si de catre celalalt. Pastorii isi iau palmele de la enoriasi pentru ca nu pastoresc asa cum vrea multimea, iar ceilalti iau palme de la pastorii care se vad prea sus, incat devin intangibili. Dar nu stiu daca pastorii pot sa se planga de treaba asta, din moment ce ei insisi s-au expus in modul asta, luand asupra lor o pozitie de „initiat”. Un pastor ce se expune ca un om imperfect, dispus sa invete pana si de la fratele invizibil de pe ultimul rand, nu o sa ia atatea palme, pentru ca abia atunci biserica functioneaza ca UN TRUP si FIECARE madular este o binecuvantare pentru celalalt (inclusiv pentru pastor). Prin asta nu spun ca dumneavoastra ati fi in vreun fel sau altul, ca nu va cunosc, ci spun doar cum ar fi normal sa fie.

  Legat de incheierea cu „pacea Domnului”, asta mi-a placut. Asta-i simtul umorului. I asked for it.

 9. Frate Viorel Chis, unde locuiti?
  pe cine erati tare suparat acum citiva ani?
  a, stiu.
  Nu am inteles atunci de ce?
  Sunteti in Romania?
  Multa pace!

 10. Gogu,
  Satana se foloste pina si de virtutile noastre ca sa ne faca sa cedam teren.
  El e neobosit, folosind orice mijloace ca sa-i insele si pe cei alesi daca se poate.
  „Diavolul IL prezinta si Mintuitorul, tandru, zimbitor, iubitor si tolerant.
  El niciodata nu spune ca Domnul Hristos a luat streangul, ci ne aminteste ca EL nu a deschis nici gura, blind , ca un mile, si asa trebuie sa fim si noi;
  „ce credinciosi suntem noi daca punem piciorul in prag si ne ridicam impotriva lui,
  ne arata ca trebuie sa fim asemenea LUI, sa avem gindire”pozitiva”, ne spune NU JUDECATI, cum poti tu ca si credincios sa emiti o judecata ostila, fata de o activitate religioasa”?(acelas Tozer)
  Eu nu cred ca este Duhul acela care ti-a soptit sa scrii cele de mai sus,
  mai gindeste-te.
  Domnul a luat streangul si , inchipuie-ti cum suera acesta pe la picioarele
  celor din Templu.

 11. Pete ,fratele meu de credinta ,nu doresc sa fiu conservativ si nici in neprihanirea fariseilor !!Doresc sa fiu sincer in viata,sa nu insel pe nimeni ,sa ajut pe cei necajiti si impovorati!!Sa ajut pe cei izolati si loviti de proprii frati de credinta fiindca in viata mea am vazut si intilnit prea multe..Si prin tepusul vietii,Tatal Ceresc ma ajutat sa inteleg jertfa Domnului Isus si puterea harului pe care si noi neamurile l-am primit.Si astfel El a venit sa aduca vestea buna a pacii noua, celor ce eram departe, si pace celor ce erau aproape.
  18. Caci, prin El, si unii si altii avem intrare la Tatal, intr-un Duh.”Observ ca totusi nu ai inteles bine mesajul si inca nu ai ajuns sa postezi sub numele real pentru a-ti dezvalui personalitatea spre accesare.Eu nu am de ascunde nimic si nici nu scriu sub anonimat .Deci odata ce ajungi sa ma cunosti si sa stii cine sint ,poti singur sa ti faci parea despre mine fara sa ajungi dezamagit !Domnul Isus sa ne cerceteze personalitatile si sa ajungem la sinceritatea crestinului adevarat care prin traire este un adevarat exemplu pentru cei din jur!!!Nu am dreptul sa ma supar si nici nu doresc sa traiesc prin opinia mea sau a unei persoane neputincioase si in puterea pacatului ,ci in invatatura domnului Isus fiindca;”Oricine o ia inainte, si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane in invatatura aceasta are pe Tatal si pe Fiul.”Poate intr-o buna zi Domnul Isus te va aduce in calea vietii mele si o sa putem sa ne intilnim dupa cum am ajuns sa ma intilnesc cu multi de pe paginile virtuale !Si sa discutam prin grai viu sa intelegi mai bine „Adevarul si Calea ce duce la mintuire si ” in Imparatia vesnica a Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos.”

 12. Gogu daca fr. Ionescu scria ca tu habar na-i pe ce lume traiesti il credeam suta la suta .Daca la 18 ani tu nu prea ai inteles ce e pocainta inseamna ca tu ai mers la adunare numai de frica parintilor dar capul tau era departe, de fapt nici acum nu ai priceput mare lucru daca tu sustii si aperi destrabalarea aia de la Baia Mare

 13. Care sunt acele daruri , multe inteleg , de care beneficieaza , din partea lui Dumnezeu ? Caci canta ? – Toti credinciosii si nu numai , stiu sa cante . Instrumentist ? Nu-i singur in tarina : Sunt si suntem si altii . Dar canta instrumental si de cu zor si cei morti in pacate si faradelegi . Darurile Duhului Sfant ( la acestea faceti referire , nu ?) – sunt ‘ atent ‘ distribuite si acordate credinciosilor Lui . Sau nu mai exista , asa ceva ? Talentele , sunt calitati aparte , pe care le aprecieaza oamenii , unii altora . Unii stim ca – se dau in talent . A facut botezul de urgenta , fara convingere , odata ce i s-au deschis ochii , privind spre ‘ ficele de imparat ‘ , in noua viata ? Este o varianta . Dar de …celelalte , nu cumva . a nenorocit cateva ? Unii botezatori , cu putina productie si in criza , aplica principiul , primul venit , primul servit . O diploma de teologie … ? sunt sute de teologi si teoloage si chir si zece , intr-o comunitate de la tara . Cand stai si dai interviu la o televiziune , cand te urmarec , sute si milioane de priviri , de oameni , nu poti sa-ti controlezi gesturile , miscarile mainilor , de exemplu ? Nu suporti o camasa pe tine . te strang manecile ? Acele maini cum declara el , au facut mult rau , multe lovituri , batai … acum renascut , nu le-a gasit o pozitie mai crestineasca ? Ce face-m cu poruncile : Mana ce a pacatuit , piciorul , alte componente trupesti , ale omului ( a omului cel vechi ) , nu trebuie taiate ?

 14. Frate Petrica, va ro sa stergeti comentariul meu de la ora 1.32,
  sunt pre multe greseli, am venit de la nepotei si am fost cam obosita

  Adi Curta,
  daca tinerii ar citi cartile lui Tozer, ar ajunge la acea bucurie launtrica
  fara egal, acest frate pastor,are invataminte deosebite;
  chiar referitor la putreziciunea in biserica, specatacolul in biserica, cu care nu
  este defel de acord.
  Ginditi-va ca acest om deosebit a lui Dumnezeu s-a dus la Domnul acum 50de ani, inca de atunci se intimplau lucruri care degradau trairea adevarata in sfintenie; (cind vei fi batjocorit de ai tai chiar.)
  Am peste 25 de carti, tot ce s-a tradus la noi, vreo 3 am inca de citit.
  Vorba unui frate “cind citesc, parca e Domnul linga mine in camera”
  Ma mir deci, daca e unul dintre preferatii dvstra, cum de nu sunteti “tot asa”. 🙂
  de serios in aceasta problema.
  Tozer a fost profetul sec XX in care a trait Hristos Domnul.
  Prima carte am primit-o de la baiatul meu, imediat dupa ce m-am botezat
  in apa, In cautarea lui Dumnezeu.
  Asta in 1994, de atunci el a ramas desfatarea mea, dupa Biblie, il citesc zilnic.
  Multumesc Domnului pt invatatura sa, pt cartile sale.
  am trimis si in USA, doua rinduri de carti.
  Domnul mi le face cadou , de cite ori apare o carte noua,
  prin editura Perla suferintei.
  Sunt o bogatie, si eu astfel , o bogata. 🙂 ))
  Cred ca nu bucuria exteriorizata fizic este cea din Duhul lui Dumnezeu.
  Lucrarea care ne schimba total, facuta de catre Dumnezeu,ne face sa ne bucuram intr-un fel in care si Domnului Isus Ii place, bucurie avem doar cind stim ca e prezent si Domnul, si atunci cind stim ca-L ascultam.
  Bucuria care vine de sus este numai prin Duhul Sfint, EL face diferenta.
  Sa n-o confundam cu cea fireasca.
  Va recomand toate cartile lui Tozer, dar pt ACUM, Ridicarea Pinzelor, este
  un ajutor pentru criza de acum din biserici , el vorbeste de obligatia noastra de astazi sa facem tot ce ne sta in putere, ca sa rezulte o biserica reformata, revitalizata si purificata.
  Va ginditi ce inseamna acest lucru?
  Nu ne lasam pacaliti de sentimente care ne fac sa ne credem spirituali, tocmai atunci cind suntem mai putin.
  Am di eu doi baieti, si doi nepotei gemeni, Grace si Haris, si mi doresc din toata inima pentru viitorul lor, credinta aceea data sfintilor odata pentru totdeauna, condusa de Duhul Sfint.
  Cind vad ce se intimpla…stiu ca trebuie sa ma rog tot mai mult.
  Aibe mila Domnul Dumnezeu de noi toti ,sa dorim sa-L vedem odata-n Ceruri.

 15. Putem sari in sus pentru ca vrem sa ne exprimam in felul acesta bucuria si dragostea fata de Dumnezeu sau pentru ca suntem goi pe dinauntru si vrem sa uitam si sa acoperim asta. Gesturi aparent identice, provocate de resorturi si motivatii aflate in opozitie extrema. Blais Pascal spunea ca atunci cand oamenii si-au vazut goliciunea, au inventat distractia – si spunea asta in secolul 17, cu mult inainte de aparitia chestiilor electronice pe care le infigem in noi si care ne stimuleaza intr-un fel sau altul. Uneori goliciunea se ascunde nu in distractie ci in lipsa ei ostentativa, adica in sfintenia afisata si sobra. Diferenta nu e chiar asa de dificil de facut, cu conditia unui elementar efort catre dialog, fapt ce implica totodata depasirea unor prejudecati pe care le avem cu totii. Curios mi se pare ca nimeni nu a incercat sa-i contacteze pe cei in cauza: Sunny si cei doi pastori ai bisericii Filadelfia. Ultimii au uncercat sa intervina pe blogul lui Cristian Ionescu insa se pare ca au renuntat sa intre intr-o discutie a carei finalitate fusese deja stabilita.

 16. Am, totuși, o întrebare. Cine te autorizează pe dumneata să dai palme pastorilor? Te crezi deasupra lor? Te vezi deasupra poruncilor divine? Ca să vezi, uite că am rezistat unora ca dumneata după 30 de ani de palme. De ce crezi că pastorii trebuie să fie preșul sub picioarele unor oameni lipsiți de maniere? Până și Domnul Isus a ripostat corect și echitabil fariseilor obraznici, spunându-le ceea ce meritau să audă. Blogul acesta este o publicație și nu un anvon de biserică. Purtăm dialoguri și o facem ca între bărbați.
  Pacea Domnului, frate Grigore Borota!

 17. Ceea ce e comic este că atunci când studiem originea lui „Turai” dumneata vrei originea cuvântului Crăciun… Nu putem sta totuși la un singur subiect odată?

 18. Exact cum banuiam. Este suficient sa-i dai o „palma” unui „frate pastor” ca apoi sa ai parte de ADEVARATA LUI FATZA. Imediat isi schimba tonul, imediat nu mai cauta sa se ascunda si sa se prefaca, ci iti arata ca are si el coltzi si chiar stie sa-i foloseasca. E interesant sa vezi cum ti se confirma ideile, dupa doar 2 comentarii simple. Ma intreb atunci: oare cum rezista acesti „frati pastori” la scene mai dure ale vietzii? Cat de tare musca atunci? Insa asta e o curiozitate pe care nu vreau sa mi-o satisfac vreodata!

  Oare unde-s PREDICILE acum? Unde-s cuvintele frumoase despre rabdare, iertare, spiritualitate, iubire, adevarata pocainta (de care cica Sunny nu da dovada, ca doar el nu sta cu Biblia la piept in fatza amvonului), rostite cu atata pasiune din spatele amvonului? Unde-i piosenia si tonul de „fi binecuvantat, fraaaate!”.

  Ati uitat sa incheiati comentraiul dumneavoastra cu „Pacea Domnului”.

  P.S. Ar fi prea frumos sa acceptati asa comentariu, nu-i asa?

 19. Domnule Lascau, nu inteleg de ce nu ati acceptat raspunsul meu pentru Bogdan. Absolut fiecare cuvant care ar fi putut „deranja” in comentariul meu se regaseste in comentariul lui Bogdan. Nu inteleg de ce comentariul lui a trecut cenzura (oare pt ca el denigreaza pe cei cu care nu sunteti deacord?) si al meu nu. Si sunt convins ca raspunsul meu a fost adevarul. Nu poti spune ceea ce a spus Bogdan, fara sa ai defapt probleme. Si ca barbat, oricine intelege ce spun.

 20. 🙂 E comic sa vad ca ati cautat explicatia cuvantului „turai”. Dati-mi voie sa va intreb: ati cautat cumva si explicatia cuvantului „craciun”? (sau SI MAI BINE: christmas), ati cautat semnificatia bradului de craciun? ati cautat semnificatia luminitelor de craciun? ati cautat semnificatia cadourilor ce se dau de craciun? a globurilor, a cercului ce se aseaza deasupra usii de la intrare, de craciun? Ati cautat semnificatia datei de 24 decembrie, cand se sarbatoreste craciunul? Ati cautat ce inseamna defapt Rusalii? Ce anume se sarbatorea de Rusalii?

  Astea sunt doar CATEVA lucruri pe care le ignora crestinii, doar pentru ca „e frumos sa sarbatoresti in felul acesta sarbatorile crestine”. Dar cauta temeinic explicatii si semnificatii atunci cand trebuie sa ACUZE pe cineva. De ce nu avem aceeasi curiozitate si in legatura cu lucrurile ce le credem noi? De ce nu cautam semnificatiile fiecarui cuvant sau expresii sau exprimari de-ale noastre?

 21. Ati vazut acolo „credinciosii Lui imbracati in slava”, nici credinciosi si nici Slava lui Dumnezeu nu era acolo, ganditi-va bine daca ce era acolo era Slava lui Dumnezeu

 22. Eu cred ca Sunny din exces de zel a intrat in zona „rivna fara intelepciune” ( numa cine nu lucreaza nu greseste ),de aceea ca sa fim practici ,va invit pe toti cei ce ati citit sau comentat aceasta tema ,sa intram in rugaciune cel putin un minut pentru aceasta stare de lucruri (daca pot zice asa ) si sa-l rugam pe Domnul sa intervina si sa dea lumina Sa acolo unde e nevoie .Domnul face minuni ! Mai credem noi in minuni ?

 23. Va rog sa ma iertati pentru presupunerile gresite.Pe de alta parte sunt un om modest care mai si greseste mai ales cand sunt facut raspunzator pentru lipsurile altora.
  Viziunea bisericii noastre este sa atinga oamenii care au nevoie de mantuire si in nici un caz tinta noastra nu sunt membrii altor biserici. Imi place foarte mult formularea viziunii bisericii Agape pe care o pastoriti si cred ca a noastra inca nu este cizelata destul pentru a fi postata public, dar ea este impartasita membrilor bisericii.
  Adevarata viata a bisericii Filedelfia nu este reprezentata de serviciul public de duminica dimineata, ci de intalnirile din grupele de casa, de crestere spirituala, de rugaciune si altele.
  Mesajele noastre sunt simple si directe si nu cred ca trebuie sa facem apel la toate rafturile de carti de teologie citite. Cred ca misiunea noastra este sa facem o exegeza si hermeneutica serioasa si sa transmitem oamenilor adevaruri pe intelesul lor si mai ales pe intelesul celor care nu au crescut in biserica ,nu limbajul de lemn teologic practicat de noi evanghelicii de multe ori.
  Sa raspund la alta obiectie: cred ca suntem chemati sa fim credinciosi generatiei noastre in primul rand si apoi sa facem ucenici si sa-i pregatim sa duca Evanghelia mai departe, fiind credinciosi generatiei lor.Nu pot garanta ce se intampla maine, dar vreau sa fiu credincios in lucrul incredintat fara a face promisiuni care fac apel la lucruri pe care nu le avem. Ideea este dezvoltata de Beni Faragau in comentariul cartii Isaia, referitor la Ezechia.Rugaciunea mea este : ajuta Doamne neputintei mele si fa dupa meritul si dorinta ta lucrarea in biserica Filadelfia si nu dupa meritele noastre.
  Realitatile de azi din lume sunt mult diferite de cele de acum 40-50 de ani si chiar de acum 20 de ani. Va recomand o carte pe care orice lider crestin ar fi bine sa o citeasca ( chiar daca nu subscriu deloc la ultima parte din ea) – Neil Cole- Church 3.0- Upgrades for the Future of the Church.
  Imi cer inca o data iertare pentru comentariile nepotrivite.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze in tot ceea ce faceti.

 24. Nascutii din nou sunt copii.Dar si copii pot apasa pe tragaciul unei arme si ucide oamenii mari.Se pare ca aici, cam asa este

 25. OOOO, frate Petrica,
  Domnul sa va tina !!!!!!!!!
  slab comentariul domnului Traian.
  Nimic biblic, ci suparari lumesti si dureri la fel.
  Nicio durere pt vesnicia celor
  care nu vor lua parte la Nunta Mirelui;
  mai este loc la Nunta SA.
  Mai este loc de pocainta, de care unii deja s-au plictisit.

  mai este loc la nunta TA

 26. Viorel imi pare bine ca nu te-ai suparat tu ai dreptul la opinia ta eu la a mea cel ce cunoaste adevarul absolut este Dumnezeu asa ca fiecare sa ne straduim sa traim adevarul ,totusi asa cum am zis inainte am crezut ca esti mai conservativ. GBY brother

 27. Pete sincer sa fiu am citit „ce a scris fr.Ionescu pe blogul lui de marturisirea lui Sunny”,dar nu uita ca una este sa scrii,sa citesti si alta sa traiesti!!!Daca ai citi si tu mai multe pagini de accesare ai cunoaste „Adevarul” si nu te ai lasa usor influientat de ceea ce nu cunosti inca!!!Azi multi citesc subiecte,comentarii ,predici si chiar in Scriptura si putin se ajunge sa se perceapa.As putea sa-ti explic multe lucruri adevarate si cu pagini de accesare pentru documentare,dar te las sa le gasesti si sa le analizezi si pe urma sa gandesti la ce ai scris.Nu vreau senzatie si sincer sa fiu nici nu filozofez sau nu doresc sa duc pe cineva in eroare cum altii m-au dus pe mine in puterea pretentiei ,carismei si chiar a relatiilor de rudenii.Si multi inteleg bine mesajul dar nu au putere de cuvint si comentariu ca asupra fratelui noastru intors la pocainta Sunny.Pentru aceasta persoana am un respect aparte chiar daca nu -l cunosc fiindca din o viata plina de aventuri lumesti a ajuns in mijlocul unei multimi de crestini ,care pina mai zilele trecute a avut o apreciere si un loc pentru un studiu teologic .Iar acum a intrat pentru acest videoclip in reflectoarele unor persoane cu putere mare de influienta in platforma evanghelica .Dar scriu nu ca Domnul Isus cu degetul pe nisip(Ioan cap.8 cu 1 la 11) ,ci cu degetele pe tastatura fiindca stiu de ce scriu si cu ce putere de adevar scriu .Comentariul meu sincer a fost blocat ,dar nu este o problema la persoana care la blocat fiindca fiecare la el in casa are dreptul sa deschida usa si sa-l primeasca pe oaspete dupa cum intelege.Dar Domnul Isus o deschide la toti si sta la usa casei noastre ca si noi sa-ll primim si personalitatea noastra spre sfintire ,neprihanire sa o indreptam.deci sa nu fim asa de neprihaniti ca fariseii si carturarii care au adus femeia prinsa in preacurvie si daca totusi sint sa demonstreze.Eu accept provocarea si astept si pe cei care si pe mine au ajuns sa ma raneasca ca pe Sunny sa vad ce au de spus fiindca de scris au scris fara sa poata sa documenteze!!!Domnul Isus sa deschida inima fiecarui pastor care a aruncat cu pietre fiindca la Biserica penticostala Filadelfia ,cu ocazia implinirii a 40 de ani de existenta , acuma seara a fost un mesaj profetic si sper ca multi au ajuns sa-l inteleaga!!!Si stiu ce au de facut fiindca mesajul a fost si prin rugaciune ,cantarea si predica fratelui din Italia si a altor persoane!!!!Sint multe de scris in epistolele vietii mele ,dar toate la timp si in implinirea fiecarei fapte dupa cum apar provocarile pe spatiul evanghelic virtual fiindca tot ce se face la intuneric este descoperit in puterea luminii si a adevarului!!!Deci fratilor din partide ar fi bine sa se ajunga la unitate,pace,slujire ,sfintire,neprihanire ce duce la desavirsire;(Efeseni cap.4 cu 22 la 32) Deci ar fi cazul sa se ajunga la trezire spirituala ,sarbatoare si marturisire sincera de pacatele personale .Iar acum .. Dumnezeul meu sa ingrijeasca de toate trebuintele voastre, dupa bogatia Sa, in slava, in Isus Hristos.Chiar mii daca vor cadea ,sau zeci de mii sa nu uitam promisiunea pe care o avem si la care sintem chemati fiindca rasplata celor buni este scrisa in cartea vietii fiindca;”..Nimic intinat nu va intra in ea(In Imparatie), nimeni care traieste in spurcaciune si in minciuna; ci numai cei scrisi in Cartea Vietii Mielului.(Apocalipsa cap.21)Dorim sa aparam dreptatea ,adevarul?Sa fim sinceri dar cu noi insine!!!Ziua de Har exista si trebuie sa ne putem bucura de ziua harului pe care l-am primit prin puterea sfintirii si neprihanirii(Apocalipsa cap.3 cu 15la 22)

 28. Cred ca el, sunny zicea altceva cu afirmatia asta… Ca toti fara dumnezeu suntem nimic mai mult decat intuneric si facem lucrarile intunericului…

 29. Frate Traian. Nu s-a plâns la mine nimeni din Baia-Mare și nici din altă parte. Nu scriu, ceea ce scriu pentru că se plânge cineva. Am scris pentru că am fost șocat de ceea ce am văzut. Am încercat să nu atac oameni ci să stau la idei. Din nefericire nu răspundeți cu aceeași curtoazie. N-am sugerat nicăieri că la Dvs. „tot timpul este horă și dans”. Am comentat ceea ce am văzut într-un singur video clip. Atât.
  Cât privește că „nu mă mai recunoașteți”, mă gândeam că nu m-ați cunoscut niciodată. Oamenii se schimbă. Nici dumneavoastră n-ați fi dansat acum 20 de ani. Nu-i așa?
  Ceea ce mă deranjează profund la comentariul Dvs. este afirmația despre tinerii din bisericile penticostale: „daca n-au nici un mesaj de la Domnul pentru ca sunt mai mult prin America, daca sistemul scartaie ca nu are nimic de oferit in afara de un legalism atroce- vina nu este a pastorilor, ci a altora.”
  V-am ascultat câteva mesaje de pe pagina bisericii. Aș fi mult mai modest dacă aș fi în locul Dvs. Nu văd să aveți ceva mai mult de oferit decât colegii Dvs. ceilalți păstori români. Deocamdată oferiți doar dans și muzică populară, în plus față de ei. Cât privește „sistemul” charismatic pe care-l divinizați acum, va începe să scârțâie curând, cum s-a întâmplat cu toate celelalte găselnițe charismatice, indiferent de unde sunt împrumutate, Bill Johnson sau Cris din Africa de sud.

 30. Citesc comentariile voastre si-mi pun mana la gura… Matei 12: 36-37… I promise you that on the day of judgment, everyone will have to account for every careless word they have spoken. 37On that day they will be told that they are either innocent or guilty because of the things they have said. Mai puneti-va si voi mana la gura daca aveti frica de Dz…

  Dragi predicatori, faceti-va predicile pe baza Cuvantului lui Dz nu pe marginea invataturilor, tot puse de voi, ne’ntelegand ca Dumnezeul nostru accepta orice fel de inchinare atata timp cat vine din inimile pline de adorare fata de El… Nu va mai ganditi la voi, nu va mai pese ce zice lumea( lumea pe care tot voi ati invatat-o ca la pocaiti se canta fara dans, se canta (uneori) fara pasiune…

 31. Gabi, am vazut acele clipuri si, pur si simplu am ramas fara cuvinte. Bine zici cand vorbesti despre pericolul care-l prezinta in America acesta miscare „Jesus Culture” , eu unul doresc sa-ti multumesc pentru semnalul de alarma pe care l-ai tras .Si sper ca tot mai multi frati pastori din America in urma vizionarii acestor clipuri au sa sune din trambita. Frate Petrica chiar va indemn sa scrieti pe blog un articol in legatura cu acesta miscare. Gob bless you !!

 32. Fratilor, Pavel s-a adaptat la traditia neamurilor (pana la pacat) cu scopul sa fie cunoscut Hristos. Dupa ce l-a propavaduit, atunci a aplicat ceea ce spunea Hristos. (Invatati-i tot ce v-am poruncit.) Omul dupa ce se intoarce la Hristos trebuie sa se inroleze la oastea lui si sa respecte regulile si poruncile lasate de capul ,care este Hristos.Obiceiurile noastre pagane trebuie inlocuite cu o inchinare autentica. In general inchinarea noastra ar trebui sa fie in odaita.Faptele noastre.bune ar trebui vazute de toti, sarea avand rolul de a da gust unei lumi destrabalate si calauzite de stapanitorul lumii acesteia. Nu degeaba a spus Hristos ca unii vor venii si vor zice :Doamne Doamne n-am facut noi… duceti-va de la mine voi toti care ati lucrat faradelege.
  Oricine rosteste numele Lui sa se departeze de rau. Si noi cei care zicem ca stam bine, sa luam seama sa nu cadem. Cuvantul lui Dumnezeu taie si in tine si in mne deopotriva. Intr-adevar , pacatele unora sunt cunoscute acum, dar la altii vor fi cunoscute in ziua judecatii.

 33. Am si eu o ultima replica la comentariul pastorului Petrica Lascau.
  Legat de motivatia la care am facut referire in primul meu comentariu -cred am primit confirmarea in ultimul punct- s-au plans unii penticostali din Baia Mare-
  Referitor la motivatia ca tinerii din bisericile penticostale ar putea cere si ei asta si pastorii n-ar sti ce sa faca- nu va suparati-sunteti jalnic- adica daca n-au nici un mesaj de la Domnul pentru ca sunt mai mult prin America, daca sistemul scartaie ca nu are nimic de oferit in afara de un legalism atroce- vina nu este a pastorilor, ci a altora.
  Referitor la faptul va aceasta manifestare va intensifica tensiunile dintre bisericile din oras- va pot spune doar ca acum cativa ani cand la initiativa noastra am reusit sa-i adunam pe toti pastorii din oras la rugaciune si ne asteptam la un dialog pe teme serioase de discutie am primit intrebarea: ce mai credeti despre bijuterii si tinuta femeii in adunare.Cam asta e Evanghelia predicata de multi in bisericile de azi.
  Apoi ii aparati tot pe farisei sub acelasi pretext pe care il aud de multi zeci de ani – poticnirea- cand e clar contextul – se refera la cei noi in credinta si nu la „copiii” de zeci de ani cu traire egoista si care trebuie mustrati.Adica ii sacrificam tot pe bebelusii in credinta ca sa nu-i suparam pe berbecii de fariseicare n-au adus pe nimeni la Cristos si nu lasa nici alte oi sa pasca.
  Revin – nu va mai recunosc- acum aprox.20 de ani ati scris o carte pe care am apreciat-o foarte mult-in ea ne indemnati sa iesim dintre zidurile bisericii sa facem evanghelizare pentru ca a sta intre ziduri este moarte.Sa stiti ca eu v-am ascultat.Dar fratii penticostali au ales in mare parte sa ramana intre ziduri.E greu sa faci evanghelizare ca Isus- trebuie sa-i iubesti pe oameni, sa stai cu ei la masa, sa- i intelegi si nu sa-i judeci.Cu greu pot face asta, cand tot ce stiu e sa faca programe literar- artistice.
  Referitor la cultura si biserica- va recomand cartea lui Max Weber- Etica protestanta si spiritul capitalismului- in ea autorul ne arata ca a fost posibil in tarile protestante de la schimbarea credintei sa fie schimbata cultura, politica si in final societatea in ansamblul ei.Dar nu e posibil in Romania pentru ca la noi nu s-a invatat prima schimbare- asumarea responsabilitatii- adica daca avem probleme altii sunt de vina.Daca bisericile penticostale schiopata sunt de vina altii.
  Va mai intreb ceva: de ce sunt altii de vina daca pastorul nu-si hraneste turma si oile vor sa plece?Am si eu destula experienta si destule analize a istoriei bisericii, ca sa va pot spune ca nu pleaca nimeni din biserica daca are hrana spirituala ( cel mult 1-2 din razvratire).
  Comentariile dumneavoastra sunt rautacioase- sugerati ca la noi in biserica tot timpul e hora si dans- este si planset, si prosternere inaintea Domnului-totul este spontan. Apoi ezitarile pe care le observati in clip sunt datorate faptului ca e prima seara la o conferinta de 3 zile cu oameni din multe localitati din tara: Baia Mare, Arad, Cluj Napoca , Tg. Mures si altele.
  Va invit daca vreti sa cunoasteti lucrurile pe viu si nu de la fratii binevoitori, sa veniti sa ne vizitati- obisnuim ca biserica sa platim cheltuielile din tara si pentru vizitatorii externi.
  In final vreau sa va multumesc pentru postare din 2 motive:
  – reclama pe care ne-ati facut-o gratis si le-ati dat posbilitatea multora sa ne cunoasca
  – ati mai speriat fariseii ca sa stea la distanta de noi .
  Dumnezeu sa va binecuvanteze.

 34. Cine e intemeiatorul carismaticilor? Se poate discuta cu mai marii lor? Daca nu au capi si vor argumenta ca Hristos le este capul, de ce traiesc total opus de invataturile Lui? Dragi carismatici, treceti degraba la citit si studiat scripturile. Acolo veti gasi lumina care va v-a calauzi pasii pe calea cea stramta. Strangeti cuvantul Lui in inima voastra ca sa nu pacatuiti impotriva lui. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 35. Eu nu zic că Sunny Trancă nu-i născut din nou… departe de mine să-l judec pe om, Domnul știe… Problema e că și născuții din nou fac tâmpenii – și nu puține – iar cântecul lui Sunny cel cu hora și chestiile moroșănești se încadrează la capitolul tâmpenii – evident, după părerea mea.

 36. Frate Petrica,
  nu cred ca va sperie”dusmanii”
  Daca pe Mine ma urasc, asa va vor uri si pe voi.(nu stiu daca am redat intocmai)
  Cind spui adevarul astazi, e totuna cu a trage ciinele de coada, cum am facut si
  eu cu buna stiinta de fapt,stiam la ce ma pot astepta, am mai confruntat persoana; auzindu-mi lucruri urite si jignitoare.
  Adevarurile supara si sunt considerate pietre astazi , folosita fiind f des pilda cu piatra(fr Ionescu Cristian).
  nu conteaza nici dusmaniile, nici batjocura, facem ce facem pt Domnul,
  rasplata e pe DRUM. 🙂
  Nimic nu conteaza, daca reusim sa smulgem din foc, macar unul.
  Doamne ai mila si indurare, pt bunatatea TA !

 37. De fapt au fost alte videos pe care le-am gasit care demostreaza manifestari satanice in acea miscare( o femeie “sub putere” alergind direct in zid … in viteza maxima , si multe altele)

  Ce este trist e ca aceasta nebunie este imbratisata de miscari si oameni cit de cit conservatori( Luigi Giglio, John Piper a predicat la “Passion 2013″ unde Jesus Culture a una dintre atractile principale)

  Majoritatea pastorilor romani din America in special, care se pling incontinuu de exodul tineretului spre bisericile liberale americane , in loc sa inceapa un proces de educatie sistematica in care sa-i ajute pe tineri sa poata sa discearna singuri , incep sa imprumute stiluri de worship , doar doar le stau tinerii in biserica…

  Singurul care a incercat( din cite stiu eu) ceva a fost fratele Cornel Avram….

  Mai nou unii sint botezati cu duhul (ne)sfint cu ajutorul muzicii rock. Da-mi o trupa care se stie sa cinte muzica hipnotica si iti demonstrez ca dupa 4 ore de “staruinta” majoritatea participantilor o sa aiba “SEMNUL”

  ….

  Sunny cu batuta lui nu o sa aiba nici un efect asupra tinerilor crestini. Poate in Maramures… si nici acolo , ca cine vrea emotii puternice foloseste bautura regionala , spirt medicinal…. 🙂

  Controversa este artificiala

  Drept sa fiu daca as avea de ales , MAI BINE HORA ROMANEASCA decit dansurile erotice pe care le vedem pe scenele unor biserici americane ( si nu numai )

 38. Ai dreptate, fiecare poate sa laude pe Domnul Lui cum ii place, dar ar trebui sa se faca diferenta intre Casa Lui Dumnezeu si afara de ea. In Biblie nu gasim nicaieri asemenea manifestari in Biserica (aceasta reprezentind cladirea destinata pentru a aduce jerfe Domnului si trupul celor ce s-au predat Lui, in care ar trebui sa fie prezent Duhul Sfint), deci daca tot folosim Cuvintul Domnului ca referinta, ar trebui sa-i respectam si regulile puse de insusi Dumnezeu. Chiar Domnul Isus a spus, ca El n-a venit sa strice Legea, ci s-o implineasca. In Imparatia Lui Dumnezeu nu putem intra oricum, de aceea ar trebui sa pasim cu frica si cutremur. Noi trebuie sa pasim pe urmele Domnului Isus, este singurul care a fost pe pamint si n-a gresit in umblarea Lui. Ar trebui sa meditam adinc la umblare Lui si in aeasta oglinda sa ne verificam in fiecare zi.

 39. Strămoșii noștri fiind dacii, compozitorul voia să spună că este și el un urmaș al lor, un „pui de dac”. Declarația face mare sens în Maramureș, unde, se crede că avem multe moșteniri de la daci, în obiceiuri, în folclor, etc.

 40. O intrebare simpla si destul de banala: ce inseamna „pui de dac” ?
  Va intreb aceasta dat fiindca sunt plecat de mic din Romania, si unele cuvinte nu le stiu.
  Va multumesc

 41. Oricine ar fi acest Cristian Ionescu, de cand este parerea lui deasupra Bibliei??? Sau in Bibliile voastre nu exista toti Psalmii??? „Sa laude Numele Lui cu jocuri, sa-L laude cu toba si cu arfa!… Sa salte de bucurie credinciosii Lui imbracati in slava, sa scoata strigate de bucurie…” Ps. 149:3,5, „Laudati-L cu timpane si cu jocuri…” Ps. 150<4, Ps. 126:2, Ps 98:4-9, Ps. 100:1, Ps. 95:1.
  Acum, care e problema daca strigatul meu de bucurie e "aaaa" sau oooo" sau "uiuiuiu" sau "turaii"?? Fac ceva nebiblic??
  Prea usor va faceti judecatori aspri care taie si spanzura pentru ca ceva nu intra in tiparul vostru de gandire crestina. Numai ca Domnul Isus ne spune ca cu ce masura masuram cu aceea ni se va masura…

 42. Frate Lascau

  Trailalalaua lui Sunny si manelele romanesti au un efect destul de limitat asupra unei minoritati din crestinatatea romaneasca in general si zero asupra tinerilor romani din America.

  Este o trupa de muzica care sint sigur este populara intre tinerii de la dumneavoastra din biserica si se prea poate sa le cintati unele din cintari in adunare.

  Este din Redding California, Bill Jonhnson este pastorul lup. Trupa este numita Jesus Culture… Este o miscare poate mai periculoasa decit toate care au venit pe teava ereziilor americane in ultimul timp.

  Iosif Ton spune de ea ca este una dintre cotiturile positive ?????? majore in Istoria crestina…. PDF de mai jos pagina 30.

  Dă clic pentru a accesa iosif_ton_puncte_de_cotitura_iunie_2012.pdf

  Ce face Sunny in Baia Mare … big deal…Miscarea care a inceput in Redding o sa va măture ( o parte) din tineret … they are so big that if you google Jesus … in most search engines you get Jesus Culture first and than Jesus Christ si aduna constant zeci de mii de tineri la concerts pe stadioane

 43. interesant ca de cele mai multe ori cintecele declansează reactii vehemente, iar teologia nu.
  mi se pare in cazuri din acestea este vorba de fapt de o mare lipsa de interes fata de teologie și/sau propagarea unei teologii confuze. exista multi absolventi de teologie si cursuri de teologie facute de te miri cine cu idei năstrușnice. din cauza asta nu ma mira reactiile. apoi interpretarile ad literam sunt tipice religiilor primitive. nici in crestinism nu ducem lipsa de asa ceva.

  ma intreb daca nu cumva la punctul 9, cel cu transformarea culturii, va referiti la schimbarea in bine a culturii, nu la eradicarea folclorului? poate la influențarea ei imprimîndu-i un caracter, o etică creștină nu lichidarea moștenirii culturale.

  o anumită folosire si recontextualizare a folclorului există de mult timp în bis penticostala: vezi cintările in stilul muzicii populare cu intrumente tipice muzicii populare române. nu stiu ce se intimpla in alte biserici penticostale.

  si indiferent de tensiunile ce exista intre generatii, am si eu o virsta, am copii mai mici si mai mari, am inteles si eu ca trebuie sa le accept preferintele asa cum eu am avut alte preferinte decit parintii mei. poate parintii care au ceva experienta ar trebui sa coboare spre tineri sa se intilneasca cu ei undeva la jumatatea drumului. ma gindesc ca de fapt nu muzica este adevarata miză, ci sufletele lor.

 44. Am studiat puțin originea acestui „Țurai”. Vasile Bologa (Patrimoniu – ARCHEUS. Nr. 3-4 din 1999, pagina 113) spune:

  În mod sigur cei care-l folosesc azi nu se gândesc la nici un ritual bahic, ci, maidegrabă, folosesc țâpuritura ca un obicei fără să se gândească la conținutul și semnificația lui (cum de fapt se întâmplă cu obiceiurile). Poate că unele dintre aceste țâpurituri ar trebui evitate din același raționament al grijii de cel slab. Acum, este evident că pruncii în Christos se cred cu toții oameni mari și gată să dea lecții altora. Să ni se tragă asta de la „preoția tuturor credincioșilor?”
  Reacția mea la dansul și țâpuriturile din Baia-Mare s-a născut din zbaterea mea de a găsi leacul unei generații care se vrea distrată în biserică și nu învățată; o generație plină de jucării, bogată și supra-protejată de părinți, care nu vrea să-și găsească bucuria în slujirea altora și în vestirea Evangheliei, ci așteaptă de la noi s-o distrăm.
  Poate că în România e astfel. Nu știu, deși am simțit exact aceeași reacție la Evanghelie, care are un mare concurent în telefoanele mobile, în mai toate bisericile pe care le-am vizitat.

 45. Se vede preocuparea dvs pastorală și o apreciez.
  Întâmplător în biserica mea, Sunny e unul din liderii de închinare apreciați și dansul în închinare (inclusiv cel moroșenesc) e binevenit. (Noi suntem aproape și geografic)
  Și eu cred că manifestarea din video e un duș rece (se vede din comentariile la post) pentru mulți cărora le este violentat contextul lor cultural (subcultura lor : nu peiorativ, ci semantic).
  În același timp cred eu că reacția corectă ar fi fost aceea de : ”uite măi și ăștia!” ”Nu mă gândeam vreodată că s-ar putea și ”juca și țurăii” în închinare.”
  ”Țurai” în sine e o expresie de efuziune, nu una deșănțată în sine însăși.
  Și că veni vorba: îmi aduc aminte de o predică a lui John Stott în România pe tema lui Romani 14. Ne spunea că acolo pledoaria lui Pavel nu era în primul rând în sensul de vezi să nu îl calci pe zona sensibilă pe omul ”învechit și acrit în încredințarea lui specifică”, ci fii sensibil cu omul prunc în Hristos a cărei conștiință e neantrenată.
  Ori eu cred că persoanele care își exprimă pozițiile în comentariile la postarea dvs nu se consideră prunci cu biberonul în Hristos, ci oameni bine versați în a defini ce e bine și rău.
  Eu tind să cred că opinenții cu poziții de excomunicare de pe blog reprezintă conștiința majorității pocăiților cu vechime care e bătătorită cu legișoare și nu antrenată în har.
  Da, tind să cred că legișoarele ne asigură distanța confortabilă și va să zică trasează ”clar” zona mântuiților în subcultura noastră… care evident adaugă la mesajul mântuirii prin har care ne provoacă nu la a fi insule sau instanțe de judecată, ci a fi pâlnii ale harului către cei care nu îl merită.
  Principiul harului față de ceea ce e aparent diferit de zona de confort personală sau denominațională ar fi produs un dialog pe un cu totul alt ton. (inclusiv din partea mea: admit că a fost o găleată în plus de sarcasm în cum am spus ce am spus- și îmi cer iertare aici pentru asta!)
  Și eu sper că atunci când dvs ați pus pe blog acel video, aveați o sprânceană ridicată de mirare, și nu de excomunicare!
  Mulțumim pentru ocazia de a învăța să ne raportăm corect și poate, cine știe și să învățăm să îi apreciem pe cei diferiți de noi și poate și să învățăm să comunicăm în har cu cei care nu provin din aceași zonă folclorică cu noi!

 46. Domnu’ Pete,

  Daca acest frate Ionescu ar fi scris pe blogul sau ca Sunny nu stie tabla inmultirii, l-ai fi crezut pe cuvant? Cum poti lua orice afirmatie si sa faci din ea un ADEVAR de neclintit?

  Il cunosti personal pe Sunny? Eu il cunosc. Si NICI PE DEPARTE nu poate zice cineva despre Sunny ca nu stie ce rol are botezul in apa. Doar pentru ca „cica” fratele Ionescu i-a rastalmacit cuvintele (EXACT in felul in care fariseii rastalmaceau cuvintele lui Isus, ca sa-l prinda in propriile afirmatii), asta nu inseamna ca fratele Ionescu ne-a spus adevarul. Sau ce? Nu ai mai auzit de conceptul de minciuna? Uite ca poate sa iasa si din gura unui „UNS”.

  Sincer, am auzit MULTE cazuri intre crestini ADEVARATI, intre prieteni sau rudenii, care mi-au spus: „eu cand m-am botezat nu prea stiam ce fac…asa era moda la noi la pocaiti, ca la 18 ani toti se botezau si am facut si eu la fel. Abia mai tarziu am ajuns sa inteleg cu adevarat ce a insemnat acel botez”. Cam asta a vrut sa spuna si Sunny 😉 Crede-ma, acuma stie ce-i ala botez. Si stie mult mai multa teologie decat atat (oare nu cumva stie mai multa decat tine? Nu cred… Asa ceva nu se poate…)

  P.S. Nu fac parte din cercul de prieteni ai lui Sunny, dar am avut harul de a fi binecuvantat de darurile pe care le-a pus Dumnezeu in el si de slujirea lui, daruri pe care el le foloseste cu credinciosie, mai mult decat imi folosesc eu darurile pentru Dumnezeu. Si pentru asta il apreciez si stimez.

 47. O intrebare: ce intelegi tu prin „a sta in prezenta Domnului”? A merge la biserica? Oare statul in prezenta Domnului nu are loc pretutindeni? Si atunci cand te certi cu sotul, oare nu stai in prezenta Domnului? Atunci te mai gandesti care e postura ta, pozitia, vorba, tonalitatea, etc?

  Sa nu ajungem sa sfintim o cladire, cand Isus defapt ne cere sa ne sfintim PE NOI. Sa nu ajungem sa numin CASA DOMNULUI niste boltzari, cand Isus spune ca NOI suntem Templul Duhului Sfant. Sa nu ramanem in Vechiul Testament, cand Isus ne-a dat Noul Testament.

  Orice prejudecata iesita din ideea ca LA BISERICA trebuie sa te comporti ALTFEL ca doar esti in CASA DOMNULUI este o religie a omului, nicidecum adevarul lui Dumnezeu. Ca sa nu mai vorbim despre insemnatatea cuvantului BISERICA, total diferita de ceea ce se intelege in cultura contemporana (biserica suntem tot NOI, OAMENII, nu cladirile).

  Dumnezeu ne cere o schimbare TOTALA si CONSTANTA, nu doar o schimbare de duminica, atunci cand CICA mergem LA BISERICA si stam in CASA DOMNULUI, impropriu numite asa.

  P.S. Exemplul ce l-am dat cu cearta cu sotul este pur si simplu general, pt ca banuiam ca esti casatorita. Nu vreau sa fie interpretat gresit sau sa jigneasca.

 48. comportament lumesc imbrcaminte lumeasca desfrau ca la pagani cititi in Biblie si imliniti ce este scris nu ii de ajuns ca cititi si faceti invers cititi epistolele lui Pavel

 49. Dragă Elisa,
  Tozer e unul din autorii mei favoriți. Mă bucur că îți place.
  Săritul în sus poate fi un simptom al bolii noastre spirituale sau nu, la fel cum abstinența de la el poate fi sau nu un simptom de pietrificare în forme legaliste.
  Nu cred că practica unei anumite forme de exprimare a devoțiunii indică sine qua non înspre o realitate interioră de o anumită calitate sau nu.
  Este ca și cum ai spune că toți care fac jogging o fac din vanitate, sau din orice alt motiv anume.

 50. Bravo, frate, ai pus punctul pe „i”! Intotdeauna in biserica penticostala in care am fost tinerii au fost priviti asa cum ai spus, ca o plaga.
  In alta ordine de idei, cei care blameaza acest mod de manifestare se pare ca nu prea cunosc multe despre cultura poporului lui Dumnezeu, Israel, care evident ca este bazata pe relatia cu Dumnezeul Cel adevarat si in care hora si dansul este ceva foarte obisnuit, pentru ca cultura Imparatiei lui Dumnezeu este bucuria, nu sobrietatea, tanguiala, jelania atat de caracteristice poporului roman, obisnuit sa doineasca…

  Dupa ce ne-am plans pacatele mi se pare normal sa trecem la pasul urmator care reflecta credinta in faptul ca pacatele ni s-au dus, s-au spalat si asta nu poate sa te mai tina stana de piatra. Daca ramanem tot la jelania pacatelor, unde ne e credinta??

 51. Mihai, Porubin,
  Este OK, domnul Cornel Ilioi a dat ce a avut, fiecare da ce are. 🙂
  In biserica nu vorbim, pt ca este o rusine, aici nu este biserica. 🙂
  Am stiut ce ma asteapta.
  Este pastor???
  gestul cu fotografiatul piinii ce o da dinsul, m-a facut sa-i scriu;
  mi s-a parut absolut penibil, oricum raspalta si-a pierdut-o;
  apoi a vazut ca dupa ce il lauda pe Sonny, spune ca nu este asa.
  Nicio problema, era suparat ca nu i-am spus si fr Lascau ceva. 🙂
  Este foarte trist ca a disparut acea ferimitate si consecventa la cei credinciosi.
  Invatam tot timpul, chiar si de la o magarita a invatat un barbat, pare mi se.
  Poate ca eu sunt o magarita, ca doara nu ma vede cine sunt . 😉
  Mila si indurarea Domnului sa ne insoteasca zi de zi in viata noastra,
  cum spune si cintarea.

 52. Florin,
  desi fiul meu cel mare are 45 de ani , mie -mi displace lipsa de activitate,
  muzica lesinata, si conservatorismul ca pretext.. 🙂
  Il consider ca facind parte din Persoana Domnului Isus insa, cind ne lasam
  pe bratele Sale, ce altceva este Poarta strimta, sau CINE altcineva este?
  EL a spus ca face ceea ce Tatal Sau face, noi de asemenea trebuie sa facem,
  de dragul Sau in frica Sfinta de Domnul.
  Nu e nimic mai frumos, mai creativ, mai odihnitor;
  am topait de mi-au sarit capacele, gata acum, la alta viata,
  asta am ales si doresc si pt tineri o Viata adevarata cu Hristos Domnul,
  altfel vom avea o vesnicie cumplita, fara Mintuitorul.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 53. Nu se stie sigur cat de adanc convinsi si transformati de crestinism , erau : Burebista , Decebal in acei ani . Probabil vestea cea buna , ajunsese si la ei. Preotul dacilor , Deceneu inteleg ca era , al locului si al zeului local – Zamolcse . Totusi a constatat caci daca se dau mai toti supusii , la vin , la alcool , cu acel imperiu al raului in coaste , amenintandu-le fiinta nationala , daca-i scapa pe topogan , cu cine mai tine piept . Cu cine mai apara tara . La propiu . Acum vedem caci peste secole , in toate regiunile distincte ale tarii , s-a format tara in tara . Grupuri distincte , fiecare cu caracteristica respectiva . Asa-i in tot mapamondul . Crestinismul este chiar de atunci in actiune. Intrebarea este : A facut transformarea dorita ordinele Mantuitorului , ‘ cultura ‘ adusa si ceruta de El , in neamul Daco-Roman ? Afacut ? Daca este asa , atunci este ‘ primit ‘ a ne raporta si inchina Mantuitorului in toate felurile traditionale : Olteneste – moldoveneste , ardeleneste – moroseneste . Oricum ! De altfel scrie si a zis Stapanul : Sa fie chemati oricine , sa se umple casa . Toate natiunile , toti de pe drumurile si obiceiurile lor , numa-i ca Stapanul vrea sa vada in casa Lui , ce au lasat din zdentele purtate ( de zii sau sarbatoare ) – cei invitati . S-au schimbat la intrare . Sala Lui de nunta este curat – lustruita , frumos inpodobita ! Apropo si cu regret greu ; Nu se spune caci vor fii la picioarele Mantuitorului , popoare in intregul lor . ( Cel putin pana la revenirea Lui ) . Evanghelia va fii si… proba de marturie .

 54. Domnule Cornel Ilioi, va vorbesc la persoana a doua, ca asa se cade.
  jignirile nu-si au locul, daca tot „ne vrem mari barbati”.
  De timpul meu, dispun doar eu, niciodata insa nu as scrie pe blogul dvstra, oricit timp as avea la dispozitie.
  Oricum ca sa scrii , ajung niste minute.
  Sa nu va tina in seama Domnul toate jignirile ce mi le-ai adus,
  cuvintele grele , rautacioase si destul de firesti.
  Cereti-va scuze pastorilor de la Popas si Pasi, ca nu sterg comentariile ca sa aiba rating;
  este o insulta la adresa dinsilor.

 55. Mult stimata Elisa nu m-am referit la conservatorismul legat de inchinarea cu reverenta, ci la acel conservatorism pagubos care ne tine pe loc, ne facand nici un pas inainte din teama de a nu gresi sau acel conservatorism folosit ca pretext pentru a ne scuza lenea si lipsa de activitate, la umbra caruia multi dorm de mult si nu stiu daca o fac confortabil.
  Nu sustin manifestarea de la melodia lui Sunny, o consider un accident nefericit, nu cred ca trebuie sa introducem din cand in cand cate un turai-turai asa cum te intrebi, insa avem nevoie de a ne regasi identitatea in Christos, de a ne asemana cu El in tot, fie inchinare, traire, vorbire si pana la … postarea acestor comentarii.

 56. Multumesc de raspunsul dat ! . :(((((((
  No comment !
  Ati mai scris si altele tot atit de bune!. 😦
  sunt libere la vedere.
  Cit despre darnicie………….
  (sa nu stie stinga ce face dreapta)
  Sa va invete Cel de Sus prin Cuvintul Sau,
  nu eu. eu sunt doar un rob netrebnic, iertat prin Har
  si care ma lupt intii cu firea mea , apoi cu lumea, apoi cu pacatul.
  Sunt ceea ce sunt numai prin mila Domnului,
  tot ce am rau este de la mine, ce am bun e de la Domnul.

 57. Aceasta nu este Biserica Penticostala. De ce nu postati si cateva manele si sa le comentati?
  Deci, daca nu sunt dintre ai nostri de ce sa-i criticam?

 58. Pentru cornelilioi> la noi in biserica cand sunt discutii si surorile vin cu argumente greu de combatut, stiti ce fac fratii? le zic asa””femeia nu are voie sa vorbeasca, sa/si intrebe barbatul acasa”, si cu asta au rezolvat toate problemele, ba da frate,sper, are voie sa/si invete copii Legea lui Dumnezeu, are voie sa proroceasca, are voie sa vesteasca evanghelia ? daca DA, atunci are voie sa/si spuna parerea a, chiar daca va condamna, pe bolg, cel putin, niciodata stilul de dictator nu a produs admiratie sau a convins pe cineva, cat despre puneri la punct si jigniri am mai vazut si la altii…

 59. Nu as dori sa ma bag in seama prea mult. DIncolo de problema libertatii in Cristos si daca e voie sau nu e voie vreau si eu sa spun ce mi-a placut. MI-a placut sa vad cum sareau fetitele „in numele Domnului”. Miscarea „formelor” anumite gesturi, mai era putin si putea sa aduca in „extaz” aproape pe oricine. Chiar nu fac parte dintr-o grupare legalista sau nici macar foarte conservatoare. Insa ideea cu care eu am ramas dupa ce am urmarit clipul este ca a fost foarte excitant. Punct.

 60. CornelIlioi cam dur frate, puteai mai cu blindete ca esti pastor si trebuie sa ai mai multa rabdare chiar cind esti jignit GBY

 61. Viorel, ai citit ce a scris fr.Ionescu pe blogul lui de marturisirea lui Sunny? el saracu nici nu stie ce rol are botezul in apa si altii l-au facut teolog . L-am vazut in alt clip cintind cu sapca pe cap ,lipsa de bun simt fata de Dumnezeu si fata de oameni .Iti urmaresc comentariile de multa vreme.,am vazut ca ai o buna cunostinta de biblie dar da-mi voie sa-ti spun caci sustind acest mod de inchinare esti gresit frate pentru ca omul nu se va indrepta niciodata daca pina si pastorii il incurajeaza la astfel de lucruri ,credeam ca esti mai conservativ ,te rog sa te gindesti cam pe unde eram acum daca parintii nostrii nu erau asa de „ingusti”acum 40 de ani sint numai doua zeci si ceva de ani de la revolutie si uite unde s-a ajuns inca pe atit si daca nu se vegheaza va fii dezastru . GBY

 62. FRATE PETRICA, TE ROG SA POSTEZI ACEST RASPUNS INTOCMAI CUM L-AM SCRIS…..MULTUMESC!

  Cateva lucruri esentiale care trebuie sa le inveti.

  1). 1 Timotei 2:12…… Bazat pe acest verset nu permit nimanui de parte femeiasca sa ma invete sau sa-mi judece actiunile; accept dialogul (conform 1 Corinteni 14:35) daca ai vreo intrebare (si intrebarea sa fie din sinceritate ca nu stii ceva nu sa fie iscoditoare) si nu ai sot credincios caruia sa te adresezi.

  2). 1 Timotei 5: 13…… Bazat pe acest verset ar trebui sa te opresti sa mai alergi din…..blog in blog si sa dai cu bata in balta crezand ca poti sa spui ce vrei si cui vrei, jignind in stanga si in dreapta ca si cum ai detine in exclusivitate standardul pocaintei. Daca ai asa mult timp fiind pensionara fa ceva constructiv sau tine-te de treburile casei ( Tit 1:3-5).

  3). Inainte de a mai scrie cuiva (mie personal poti sa nu o mai faci ca nu am sa-ti satisfac dorinta de …..galceava raspunzand provocarilor) fi sigura ca intelegi ce citesti si nu interpretezi gresit sau dai nuante neadevarate. Spre exemplu, unde vezi pe blogul meu vreo elogiere catre Sunny (faptul ca am publicat cateva cantece…. a facut-o si Pastorul Lascau si nu am vazut nicaieri ca-l acuzi….pentru ca am publicat mai multe cantece, am facut-o pentru comparatie…dar cred ca este prea mult sa pricepi ce-am vrut sa fac…); ma acuzi ca dau odata piine si ma pozez? de unde stii ca acei sarmani nu mananca in fiecare zi din banii mei si doar odata pe an fac poze cand merg in Romania?; ma acuzi ca fac reclama lui Sunny…de unde ai scos aceasta?? Orisicum, acestea sunt intrebari retorice….nu astept raspuns, vreau doar sa pricepi ca ai sarit din nou calul, vorba expresiei…..

  P.S Acest mesaj ar fi fost foarte binevenit, mult mai demult, din partea altor pastori posesori de bloguri, dar se pare ca pe ei ii incanta stilul tau provocator
  care le aduce trafic dar pe mine nu.

 63. NOIII???
  Hmmm, m-am uitat pe blogul dvstra,
  aveti niste videouri……de toata jena,
  il elogiati pe acest tinar, dindu-i sansa sa ajunga
  acolo unde impins de necunoastere si confuzie,
  va ajunge daca nu ia in serios pocainta si pe Dumnezeu
  care poate fi infricosator, daca IL luam in desert;
  Pozele cu cei ce dau saracilor de mincare,
  vaiiiii,
  sa dai o piine saracului si sa faci poze,
  teribil gest;
  ii dai odata si te pozezi. 😦
  dar acela are foame 365 de zile pe an.
  Faceti reclama lui Suny, sau cum i-o fi porecla pe blog
  in loc sa ii fiti de un real folos.
  Noi sa ne pocaim?
  vai, ramine sa regretam ca nu am ajuns atit de maturi si noi,
  sa inghitim prunele cu tot cu simburi.

 64. Draga Pete,

  Iti multumesc frumos, probabil se datoreaza faptului ca ar trebui sa port ochelari, si inca cu dioptrii mari. Asta e, nu-mi permit, sunt sarac.
  Ah, desigur, n-am pomenit nimic de inchinare in biserica. Sau poate totusi am facut, si am Parkinson. Te rog sa ma ierti.
  Domnul sa te binecuvinteze.

  Iosif Baciu

 65. Sora mea de credinta „elisa”nu rasucesc si nu filozofez ,iar ceea ce expun este din sinceritate si din viata prezenta.Multi pretind ca sint botezati cu Duhul Sfint si se prezinta prin predici caristmatice ,iar pentru membrii au devenit o icoana.Sint obijnuit sa intilnesc si pe cei ce canta si pe cei ce joaca si pe cei ce se pretind foarte conservisti si doresc sa-si expuna smerenia nu numai in biserica de fatada ,dar si pe spatiul virtual ranindusi colegii de slujire.Dureros si trist fiindca unii ajung raniti ,in probleme si daca ajungi sa faci o facere de bine ajungi condamnat si descris in mod necrestinesc ,dar nu este problema mea fiindca este scris ca orice fapta facuta in ascuns va fi scoasa la lumina si nimic intinat nu va intra in Imparatia Domnului Isus si a Tatalui ceresc.Domnul Isus ne avertizeaza cu privire la aceste lucruri ;Matei cap.7 cu 15 la 23.Azi cand doresti sa intelegi persoana dupa fapte descoperi lucruri surprinzatoare si Duhul Sfint are daruri de descoperire ,insa nu dorim sa le detinem sa ajungem la trezire spirituala si sa intelegem chiar si pe Sunny care in descoperirea pe care a primit-o in transformare are nevoie crestineasca si de integrare in platforma crestina .El in mesaj cu gura lui spune ca nu este interesat de bani dupa cum unii declara .Este interesat in ceea ce declara .Acum sincer sa fiu altii intradevar au interese opuse si aceia nu ajung criticati si nici nu sint descoperiti in faptele firesti !!!Iar eu cand am dat pagini de accesare cu paginile lor,am ajuns criticat si chiar descris in mod necrestinesc.Le multumesc si la fel tuturora le multumesc pentru tot ceea ce gandesc ,dar sa nu uite fiecare fiindca este scris o carte care ajunge sa fie deschisa ;Apocalipsa cap.20 cu 11 la 15.Si sa nu fie surpriza mare a multora!!!Cu stima si respect doresc ca;Harul, indurarea si pacea sa fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatal si din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatalui, in adevar si in dragoste!Si;
  Paziti-va bine sa nu pierdeti rodul muncii voastre, ci sa primiti o rasplata deplina…..7. Caci in lume s-au raspandit multi amagitori !!!!

 66. @n Romania, avem biserici care in conservatorismul lor
  au incremenit si sunt de neclintit in a mai face ceva pentru Domnul,

  a mai face „ceva” …?
  la …conservatorismul din inchinarea
  cu reverenta , in cele citeva ore pe saptamina , din viata noastra,
  si nu le facem?
  adica sa mai bagam cite-un turai-turai;
  sau ,in viata ,(unde putem face multe pt cei ce pier si
  asa facindu-i sa se gindeasca la Dumnezeu)?

 67. Frate Viorel,
  ma mir ca ti rasucit ceea ce am spus.
  Cindva se vorbea pe blogurile crestine de cei care umbla cu mitralera cu versete dupa ei. 🙂
  nu va spun ce deziluzii am avut din partea unui asemnea personaj, care cunostea , sau cel putin posta fff multe versete.
  In definitiv faceti ce vreti, mie imi place sa am in miini Biblia cind o citesc,
  nu o citesc pe net;
  slava Domnului, ca EL stie cum sa ni se descopere.
  Ati deviat de la subiect..dar daca tot scrieti despre puterea tarnsformatoare a Cuvintului,
  eu zic si a Duhului Sfint, este cert ca odata schimbat, omul nu va mai iubi muzica
  din lume , chiar cea simpatica din Oas, si nu o va folosi in loc de imn religios,
  nu va fi acoperit pe cap cind cinta Domnului ca si barbat, cu clopuri sau alte
  minuni nationale, ci va cauta in smerenie tot ce i este placut lui Dumnezeu.

 68. MIR,
  supararea nu e frumoasa. 🙂
  daca nu, atunci o sa i zic mindrie. 🙂
  numai diavolul se va bucura.
  Va inteleg ca ati avut dezamagiri cumplite, devastatoare cu
  lupii imbracati cu blana de oaie si cravata, diplomat,mai nou
  laptop pe amvon si mindrie cit cuprinde, unii vinzatori de frati,
  dar nu va suparati si pe noi;
  eu am convingerea ca ii iubiti pe cei sinceri dintre noi si care iubesc Calea
  ingusta, si am cautat si sa va inteleg parerea in cazul de fata.
  Domnul sa va aduca inapoi cu dragoste pt cei care mai gresim.

 69. O, io, io, ioi, cata dezbatere… si nu-s deloc lamurit.
  Poate ca io-s pui de roman si pricep mai greu, insa pana acum …singura certitudine este ca Mos Ion Roata s-a retras, nu mai posteaza e acest blog, daca este sa ne luam dupa afirmatia dansului.
  Subiectul acesta a facut atata valva si a scos in evidenta ca ne aflam intr-o mare ceata.
  Folosim citate biblice pentru a ne ataca unii pe altii si nu pentru a gasi un raspuns care sa aduca lumina asupra subiectului propus.
  In Romania, avem biserici care in conservatorismul lor au incremenit si sunt de neclintit in a mai face ceva pentru Domnul. Alte biserici precum cea de la Baia Mare au luat-o in extrema cealalta.
  Cred ca muzica populara poate ajunge mult mai bine la inima concetatenilor nostrii, insa melodia lui Sunny cat si hora de acolo e… un fel de struto- camila.
  Multi dorim o trezire si am vrea ca Dumnezeu sa miste lucrurile in Romania sa iesim din starea aceasta in care bajbaim de atatia ani si nu ne regasim, insa putini facem ceva, iar altii o dam in bara atunci cand iesim la rampa.
  Sunny a incercat ceva si dupa parerea mea cred ca a esuat cu melodia asta. Nu-i vad pe acei tineri desprinzandu-se din hora, stand in mijlocul sparturii si castigand Romania pentru Christos.
  As vrea sa ma insel. As prefera peste ani… sa vad Romania la picioarele lui Christos laudandu-L pe Dumnezeu, moroseneste, olteneste, moldoveneste, ardeleneste, dar… laudandu-L din toata inima.

 70. Nu as fi intervenit deloc in aceasta „disputa” dar cand vad ca Biblia e folosita ca arma de atac si pe deasupra si cu versete scoase din context…..e prea mult.

  Versetul 6 din 42 Iov se potriveste tuturor celor care au vorbit contra acestui Sunny pentru ca acest verset este efect al versetului 3 partea a doua, care este cauza. Ce spune versetul 3?
  Tradus din KJV, spune cam asa: „Prin urmare, eu am rostit ceea ce nu am inteles, lucruri prea minunate pentru mine, de care nu am stiut….(vers. 6)…de aceea mi-e scarba de mine si ma pocaiesc in tarana si cenusa”.

  Ar trebui toti care au rostit lucruri pe care nu le inteleg sa se….pocaiasca in tarana si cenusa!

 71. Exact…
  Interesant este ca aceaiasi discutie este purtata si in contextul american. Un articol foarte controversat ( ca si postul fratelui Lascau) aparut anul trecut.By Bill Blankshaen

  ‘I love music. Truly I do. I love to sing. But you wouldn’t know it on Sunday morning when I’m visiting your church.
  I’m not talking to all of you, of course. I’m sure many churches, maybe even yours, get it right. I just haven’t been there that often, I guess. My experiences with modern worship music in evangelical Christianity often leave me not just silent, but wondering if I should be joining George Bailey in making a quick exit from the agony.”

  To be candid, I know how to behave in your church. I’ve been raised in it my entire life. So I know how to fake it when necessary. Lately, it’s been very necessary when the music is playing and we’re supposed to be singing, you know, to God. Frankly, I’m tired of it. Maybe all the “seekers” are enjoying it, but I’m finding it hard to sincerely engage in anything resembling worship.
  Instead of feeling the joy of joining with other believers in offering praises to the Almighty, I often feel insulted, bored, and disconnected from 2,000 years of worship history. And just when I think that maybe it’s just me having a selfish and sinful attitude — a very real possibility — a flamboyant electrical guitar solo breaks out. I’m left deciding whether to waive my iPhone and buy the t-shirt or just shut up and go home.

  http://www.patheos.com/blogs/billintheblank/2012/07/why-ive-stopped-singing-in-your-church/

 72. Sora noastra de credinta Elisa sint surprins ca ajungeti dezamagita cand cititi versete si daca fiecare citeste Scriptura ;va intreb ;Cum de nu se cunoaste mesajul si nu se ajunge la transformare?Fiindca cei care citesc Scriptura si inteleg mesajul doresc sa se transforme si devin slujitori ai Domnului Isus Hristos.Ori dorim ca Scriptura sa fie citita de la anvon si sa ajungem ca multimile de pe timpul Domnului Isus?Osteneala de a scrie versete nu o sa fie zadarnica dupa cum nici osteneala ucenicilor nu a fost zadarnica cand preotii doreau sa-i opreasca pe ucenici sa propovaduiasca pe Domnul Isus.Daca eu scriu versete pentru unii se vede ca este o problema ,daca Sunny va canta va impotmoliti .Si sa nu uitam ce scrie si ap.Luca in Evanghelia sa:”8. Va spun ca dintre cei nascuti din femei, nu este niciunul mai mare decat Ioan Botezatorul. Totusi, cel mai mic in Imparatia lui Dumnezeu, este mai mare decat el.
  29. Si tot norodul care l-a auzit, si chiar vamesii au dat dreptate lui Dumnezeu, primind botezul lui Ioan;
  30. dar fariseii si invatatorii Legii au zadarnicit planul lui Dumnezeu pentru ei, neprimind botezul lui.
  31. Cu cine voi asemana, dar, pe oamenii din neamul acesta? Si cu cine seamana ei?
  32. Seamana cu niste copii care stau in piata si striga unii catre altii: „V-am cantat din fluier, si n-ati jucat; v-am cantat de jale, si n-ati plans.” Dragii mei intelegeti ca vamesii,pacatosii ,fariseii,si noi cei care nu ne am nascut in familii de crestini avem nevoie de pocainta si de intoarcere la Domnul Isus .Daca voi sinteti din familii crestine crescuti ,nu ne respingeti si ajutatine sa ne transformam .Noi laudam pe Dumnezeu-Tatal si pe Domnul Isus prin revelarea pe care am primit-o in calatoria vietii noastre.Daca doriti sa ne intoarcem inapoi la cei din lume luati pietre ,criticatine si izolatine findca intr-o buna zi veti intelege poate ce faceti!!!Altii fiindca am fost sinceri ajunsi in turma au lasat lupii sa ne raneasca si acum uita sa ne ajute sa ne vindecam ranile pricinuite si care inca tare singereaza.Sint intristat fiindca observ ca doriti doar invataturi si invatatori ce duc la gadilirea urechilor uitnd de mesajul din 2 Timotei cap.4 cu 1 la 5.Deci stimata sora de credinta fieti mila de cei care intra in turma si arata compasiune fata de cuvintul scris care are putere de transformare si este de folos;”..pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.”

 73. „pete” sincer sa fiu nu ai inteles mesajul si nici nu il vei intelege daca nu ajungi sa intelegi ce inseamna cu adevarat intoarcere la Dumnezeu si Domnul Isus .Daca dorim sa vedem transformarea crestina prin cerinta si putere doctrinara este departe de a intelege adevarul.Vizioneaza videoclipul cu marturisirea lui Sunny ,fii atent la mesaj si pe urma realizeaza cine trebuie sa ajunga de partea lui sa-l sustina pe mai departe si sa-l ajute la o transformare completa .Ap.Pavel dupa ce la intilnit pe drumul Damascului pe Domnul Isus ce a patit ?La cine a trebuit sa mearga ?Si ce mesaj a primit in continuare?Prin un comentariu este greu sa te fac sa intelegi si ai nevoie inca de mult studiu biblic sa intelegi mesajul !!!Deci ;. Dumnezeul nadejdii sa va umple de toata bucuria si pacea pe care o da credinta, pentru ca, prin puterea Duhului Sfant, sa fiti tari in nadejde si in puterea de a intelege cu adevarat la Calea Domnului Isus!!

 74. Iosifbaciu tu confuzi coada vacii cu stampila primariei ala este un concert pe bani nu lauda si inchinare in biserica

 75. Cred că tuturor ne vin in minte texte biblice când vedem asemenea manifestări în biserică. Cred că se cuvine să ne întrebăm: ,,De ce mergem la biserică?” Să ne întâlnim cu Domnul? Să auzim de la Domnul? Să ne închinăm Lui? Să ne distrăm? Să învăţăm să ne răstignim firea sau să lăsăm firea să se bucure? Ne dorim să stăm cât mai aproape de Domnul sau la graniţă cu lumea?
  Indiferent că suntem tineri sau bătrâni, firea vrea să se distreze dar sufletul îl caută pe Domnul.
  Ştiţi povestea cu cei doi lupi? Care lup este mai tare? Cel pe care îl hrănesc.
  Va câştiga firea sau Duhul Domnului?

  Poate să-şi imagineze cineva că Domnul Isus Cristos ar cânta aşa? El este Modelul nostru!!! De unde ne inspirăm să cântăm cântările Domnului?
  Duhul Domnului aduce unitate între credincioşi. Acest clip a adus dezbinare şi multă durere.

  În viaţa multor creştini care au văzut acest clip este o mare jale.

  Primul text care mi-a venit în minte a fost din cartea Isaia, unde Isaia care era în prezenţa Domnului a zis: ,,Vai de mine!”.

  Isaiah 6:1  ,,În anul morţii împăratului Ozia, am văzut pe Domnul şezând pe un scaun de domnie foarte înalt şi poalele mantiei Lui umpleau Templul.
  2  Serafimii stăteau deasupra Lui şi fiecare avea şase aripi: cu două îşi acopereau faţa, cu două îşi acopereau picioarele şi cu două zburau.
  3  Strigau unul la altul şi ziceau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul oştirilor! Tot pământul este plin de mărirea Lui”!
  4  Şi se zguduiau uşiorii uşii de glasul care răsuna şi casa s-a umplut de fum.
  5  Atunci am zis: „Vai de mine! sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate, locuiesc în mijlocul unui popor tot cu buze necurate şi am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oştirilor!”

  Dumnezeu este SFÂNT !!!
  Cum ne prezentăm în Faţa Lui? Cum stăm în prezenţa Lui?
  Cum înţelegem noi sfinţenia Lui?
  Dragă cititor, te rog să te gândeşti când te-ai cutremurat în prezenţa Domnului ultima dată? Ce ţi-a spus El? Ce faci cu ceea ce ţi-a spus?

  ana
  anatatarandras.com

 76. ioan ardelean,
  Expresia „pui de dac” se referă la originea noastră dacă și nu la statutul nostru de copii ai lui Dumnezeu. Aluziile și interpretarea comentariului Dvs. sunt răuvoitoare și dorind să jignească. În numele religiei nu avem voie să fim răutăcioși chiar dacă nu ne recunoașteți originea dacă. Ca Ardelean, ar trebui… dar s-ar putea să preferați un pastor, pui de altă nație.

 77. Da, Sunny Tranca a calcat Sabatul, fara indoiala. Dar care dintre voi nu-si desleaga boul in ziua Sabatului, si-l adapa. Eu cred ca Dumnezeu nu judeca ca omul. Totusi, Sunny mai are de invatat: nu toate lucrurile ce ne sunt ingaduite ne pot fi de folos. Si este ca si cu carnea: daca faptul ca mananc ajunge pentru fratele o pricina de poticnire…
  Si nu voi mai continua. Sunny cunoaste Scripturile, si va intelege.
  Iti doresc Sunny sa fii pana la capat mai mult ca biruitor!
  Si pentru cei care inca nu au vazut modul deosebit de lucru al lui Dumnezeu, care nu poate fi ingradit de om, le recomand clipul de mai jos:

  Iosif Baciu

  http://www.biruitorul.ro

 78. ViorelChis tu te contrazici singur ,pentruca o incurajare ca a ta si a pastorilor de la baia mare il departeaza pe Sunny de adevar ,ceea ce nu poti spune despre Aquila si Priscila ,tocmai versetele pe care le-ai insirat te condamna pe tine.

 79. Siliti-va sa intrati in casa Imparatului Ceresc unde sint mincaruri alese, si nu va multumiti cu roscove. Tinarul acesta nu stie, n-are de unde, si probabil Dumnezeu Ii primeste Jertfa (daca este dintr-o inima sicera), insa ma intreb…. ce s-o fi intimplat cu cei ce au mincat cindva din mincarile alese, dar care acum se delecteaza cu roscove… si li se par deliciose.

 80. Iov 42:5 ,,Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine;dar acum ochiul meu Te-a väzut.
  6.De aceea mi-e scirbä de mine si mä pocäiesc in tärinä si cenusä.”

  Oare cum a ajuns Iov sä-l vadä pe Dumnezeu?

  Cuväntul ne indeamnä:

  Ps 2;11
  Slujiti Domnului cu fricä,si bucurati-vä tremurind.

  Isaia 5:20
  Vai de cei ce numesc räul bine,si binele räu,care spun cä intunericul este luminä,si lumina intunerec,care dau amäräciunea in loc de dulceatä,si dulceata in loc de amäräciune!

  Un om nou näscut din Dumnezeu e näscut…… nu din singe (pui de dac) nici din voia firii lor,nici din voia vreunui om,ci din Dumnezeu.

  Cei ce duc pe altii in rätäcire vor fi ei insisi lepädati.Adeväratii pästori i-si cäläuzesc turma dupä Cuvänt.

  Pui de dac sau copil al lui Dumnezeu.?

  Sincer eu nu mi-as dori ca pästorul meu sä fie un pui de dac…

 81. Frate Lascau,

  Va urmaresc blogul de mult timp si ma asteptam la o condamnare mai mare in referire cu chestiile astea.Trebuie sa fie o diferenta intre ce se intampla in BISERICA si in afara ei.Atunci cand aducem mizerii ca astea din lume pur si simplu spurcam tot ce se intampla in biserica.Nu vad OK ,manifestari de genul asta(poate partea baptista kicks in a lot more) si cei din biserici trebuie sa stie sa adreseze probleme astea destul de serios.Nu sunt eu mare expert in muzica,si ma consider inca de generatia tanara la 29 de ani,dar manifestari ca astea nu isi au locul in biserica!!!

 82. Frate Viorel Chis,
  este dezamagitor ce interpretare aveti,
  cititi macar comentariile fr Lascau, va rog.
  Apoi nu va mai osteniti sa scrieti versete,
  cred ca fiecare citeste Scriptura,
  mai greu e cu ascultarea, actiunea dupa citire,
  altfel degeaba citim.
  Mila si indurarea Domnului sa fie peste bietii
  paminteni care isi intorc fata si interesele spre lume;
  ca ei sa fie pe deplin convertiti.
  Sa nu aiba o teologie indreptata spre Templul lui Iehova
  si interesele si actiunile spre templul lui Dagon.

 83. Adi Curta,
  mi-ar fi drag sa stiu ca tinerii si pastorii citesc cartile marelui profet al sec XX, AW Tozer,
  carti de un real ajutor pe drumul spre ACASA.
  Cartea Ridicarea Pinzelor,
  ultima tradusa in Romania, are niste lucruri atit de profunde, si minunate, speciale pt biserica.

  Adevaratul urmas a lui Hristos nu va intreba „Daca imbratisez acest adevar, ce ma va costa?
  ci mai degraba va spune;
  „acesta este Adevarul;Dumnezeu sa ma ajute sa umblu in el, indiferent ce inseamna asta”

  „Asemeni unui doctor, cu un pacient bolnav,a carui boala ocoleste diagnosticul,
  liderii religiosi sunt constienti de citiva ani(autorul s-a dus la Domnul acum 50deani)
  ca ceva este in neregula in legatura cu evanghelismul;
  se cerceteaza simptomele…insa remediile nu au patruns suficient de adinc.
  Un semn ciudat al bolii despre care vorbim este un impuls din partea pacientului,
  sa sara-n sus si in jos si sa strige ca niciodata in viata nu s-a simtit mai bine.
  Totusi daca Noul Testament si pilda sfintilor eminenti reprezinta o stare normala,
  se sanatate spirituala,
  pacientul nostru nu este sub standard doar, ci efectiv GRAV BOLNAV.
  Din punct de vedere doctrinar, este crestin, dar in practica are o mentalitate pagina,
  o scara de valori pagin si principii religioase pagine”
  Cind anumite lucruri se vor intimpla in viata lui, cind va experimenta o unificare minunat a personalitatii sale sale si o intoarcere a intregii vieti spre Dumnezeu si spre lucrurile spirituale.
  Chiar daca ca trece fara indoiala prin lupta launtrica descrisa in Romani 7, totusi directia
  lui va stabilita dincolo de orice indoiala, iar fata lui va ramine indreptata spre Cetatea lui
  Dumnezeu”

  @Un semn ciudat al bolii despre care vorbim este un impuls din partea pacientului,
  sa sara-n sus si in jos si sa strige ca niciodata in viata nu s-a simtit mai bine,
  Hai Turai si Turai!

  nu am dat copy-paste, am copiat din carte textul, cuvint cu cuvint, pentru ca stiu
  ca Domnul vrea sa cititi si voi spusele acestui om minunat a lui Dumnezeu,
  care a crescut 7 copii, sase baieti si o fetita in frica lui Dumnezeu,
  el calcind pe urmele lui Hristos.
  Domnul sa se indure de toti, cita vreme mai avem de luptat pe acest pamint,
  care va arde cu foc si cu trosnet.

 84. Cred ca mai important pentru Dumnezeu este ATITUDINEA si mai apoi MANIFESTAREA .Ma refer la atitudinea omului fata de Mantuirea oferita prin Marea Jertfa. Si aceasta atitudine, de recunoastere si multumire este aceesi pentru toti oamnenii,indiferent de rasa , pozitie geografica,varsta sau cultura. Manifestarea adevaratei bucurii prin lauda poate fi insa diferita,dar nu neaparat in unanimitate inteleasa.Nu cred ca Dumnezeu are preferinte neaparat speciale pentru un anumit grup de oameni din anumite zone sau epoci diferite. Atitudinea fata de mantuire este aceeasi,oriunde si oricand pentru oricine,dar gasim manifestari de inchinare,de adoratie (si prin cantari) diferite,in functie de mai multi factori(temperament,varsta cultura,traditii,etc.)…mai retinute si decente (spunem noi) in Europa,altele mai fulminante in America Latina iar altele de-a dreptul neintelese prin Africa sau Oceania.
  Ap.Pavel in epistolele catre biserici, face precizari f.importante referitor la anumite aspecte privind modul de organizare si conduita in biserici,dar nu traseaza o anumita norma,stricta
  a felului de lauda prin cantare.
  Odata,adolescent fiind,am participat la un serv.divin intr-o biserica in care trei predici consecutive au fost alocate in scopul de a demonstra modul desantat si stricat cum unii
  tineri incercau sa introduca si sa cante la guitari electrice si sa bata tobele in bisericile
  noastre,cand lui Dumnezeu ii place sa cantam dupa cartea de cantari comune.(nu glumesc !)Poate si pe atunci au fost discutii de genul acesta…dar,acum nici nu se poate concepe un grup de inchinare in biserica,fara ustensile adecvate.
  Cred ca normele si trasarea frontierelor le facem noi. Deasemenea cred ca in astfel de cazuri
  (pe care nici eu nu le inteleg sau agreez in totalitate) trebuie pus in valoare si alta caracteristica a omului crestin:ingaduinta , cuplata cu discernamant,,inainte de a judeca pripit . poate este dificil,dar merita !

 85. Moș Ion Roată,
  Nu vreau să te retragi. Aș vrea să scrii, pentru că scrii bine, și să abordezi subiectele aflate în discuției. Cred că poți să te disciplinezi și să scrii și despre altceva decât împotriva popilor și a bisericilor. În ultima vreme mi s-a părut că orice subiect postez, comentariile tale sunt despre un singur subiect, pe care-l generalizezi.

 86. Frate Adi Curta.
  Cum ar reacționa frații din biserica pe care o frecventați, dacă acest eveniment s-ar fi petrecut acolo?
  Nu credeți că libertatea noastră în Christos, mai ales forma de închinare, n-ar trebui adăugată ‘legișoarelor’ de care amintește Pavel în Romani 14? Dacă trebuie să ne limităm libertatea de dragul celui mai slab în credință, a omului care „se poticnește” în meniul nostru, în libertatea noastră, „în binele nostru” (v. 16), nu credeți că ar trebui să avem grijă și cum dansăm, și unde? Libertatea noastră în Christos trebuie să ne-o limităm de dragul fraților, ținând cont de contextul în care ne aflăm.
  Am locuit în Bihor, și am devenit bihorean, pentru că orice bărbat serios este din satul soției sale. Dacă vreți să auziți folclor românesc autentic într-o închinare sinceră, vă invit să vizitați bisericile penticostale de la țară. Taragot, acordeon, tobe și tot ceea ce poate face un zgomot plăcut pentru Domnul, sunt puse în slujba unei închinări autentice înaintea Domnului. Oamenii cântă până răgușesc, bat cu piciorul ritmul. N-am văzut horă (încă) și nu m-aș mira să fie. Este un context corect pentru o astfel de închinare. Dacă într-o astfel de biserică ar veni cineva și ar cânta o arie de operă, sătenii s-ar uita cruciș la el. În loc să se închine Domnului, îl vor judeca și cine știe ce alte păcate ale minții se mai nasc. La fel, dacă am aduce unul cu taragotul și toba la Biserica Emanuel din Oradea… Știți bine ce spun.
  Nu cred că trebuie vorbit de legalism dacă respectăm un anumit context cultural. Legalism este legișoara pe care o adăugăm ca o condiție a mântuirii și nu regula aceea care încearcă să păstreze o decență general acceptată, să nu violenteze un anume context cultural.

 87. Mult aş vrea să ştiu cât timp petrec în rugăciune acei creştini care se bat cu pumnul în piept cu faptul că ei deţin adevărul, legănându-se comod în balansoarul indiferenţei cea de toate zilele, faţă de lucrarea de mântuire? Personal detest fanatismul de orice fel, dar în special cel religios. Istoria ne poate spune cât rău a adus omenirii…
  Fr. Lascău am citit cu atenţie comentariul dv. Păstrez concluzia pentru mine. Pace şi har vă doresc, de la Vrancea!

 88. Sunny a primit pe Domnul si a ajuns la puterea transformarii,insa tare imi este frica ca din cauza multora va ajunge sa sufere fiindca in loc sa-l duca spre o transformare ce duce la desavirsire o sa -l duca spre dezamagire.Nu doresc sa se intimple asa ceva ,dar din reactii vad ca in loc sa primeasca pe mai departe ajutor ,primeste critiici si astfel de critici poate sa-l blocheze .Si acest lucru este explicat chiar de Domnul Isus :”..13. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati sa intre.
  14. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi mancati casele vaduvelor, in timp ce, de ochii lumii, faceti rugaciuni lungi; de aceea veti lua o mai mare osanda.
  15. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul ca sa faceti un tovaras de credinta; si, dupa ce a ajuns tovaras de credinta, faceti din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rau decat sunteti voi insiva…”
  Stiu ca voi ajunge criticat ,dar o scriu din sinceritate si din experienta vietii mele .Si daca as explica mai multe lucruri pentru unii ar fi socant .Deci fratilor daca doriti sa salvati un suflet ajutati aceasta personaliitate sincere intoarsa la Domnul Isus si folositi-l pentru aducerea tinerilor la o adevarata pocainta !!!Cei care aveti puterea ,nu-i intoarceti spatele si folositi-l in campul de evanghelizare prin darul care-l detine dupa cum si ucenicii au facut;Exemplul este scris ,dar se vede ca multi nu iau in considerare ce este scris ;Faptele ap.cap.18;”..24. La Efes, a venit un iudeu, numit Apolo, de neam din Alexandria. Omul acesta avea darul vorbirii si era tare in Scripturi.
  25. El era invatat in ce priveste Calea Domnului, avea un duh infocat si vorbea si invata amanuntit pe oameni despre Isus, macar ca nu cunostea decat botezul lui Ioan.
  26. A inceput a vorbi cu indrazneala in sinagoga. Acuila si Priscila, cand l-au auzit, l-au luat la ei si i-au aratat mai cu de-amanuntul Calea lui Dumnezeu…”Deci ajutati-l ,folositi-l fiindca Domnul Isus o sa va binecuvinte !!Are nevoie de ajutorul vostru si nicidecum de criticile voastre fiindca altfel o sa-l pierdeti de pe Cale!!!Deci o spun din siceritate si din o experienta personala pe care putini au ajuns sa o inteleaga !!Si nu sint surprins la ceea ce se intimpla si se expune!!!

 89. Sa intelegem cel mai bine cum se ajunge la atinegerea mesajului divin si cum apare transformarea in viata pacatosului inainte de a merge mai departe cu criticile haideti sa ascultam mesajul ;

  Mesajul vine direct din partea personajului adus in discutie si o sa intelegeti diferenta intre a pretinde si a te expune in sinceritate !!

 90. Ioan Buiciuc, am citeva cuvinte ca nu pot sa tac,nu ca v-as face vreo placere.
  Cuvintele mele sunt de intrebare:
  – credeti ca este bine ca tineretul sa fie „tinut” in adunare cu orice pret?
  -pe cind vom avea bilete de intrare la adunare, ca doar artistii trebuie platiti, nu?
  Si sa tineti minte: daca satana a reusit sa intre in adunari nu este o noutate, dar sa intre in sfinta sfintelor si sa predice, asta arata cit de mare este pierzarea. Si sa retineti ca am copilarit in Leordina, in inima Maramuresului.Daca v-ar auzi un crestin din zona ce afirmati , ca si voi pui de dac, cred ca v-ar ocari de n-ati sti ce sa raspundeti.Dacii nu au adus rusine gliei lor prin fuga, fie ea cit de sanatoasa.

 91. ”Horim ca lumea”, ”Cântăm ca lumea” spuneți. Înțeleg ideea de ”muzică creștină”, dar nu e o afirmație corectă din punct de vedere semantic, ci doar cultural. La fel cum școlile nu sunt creștine, poeziile nu sunt creștine și discursurile nu sunt creștine…
  Sunt genuri de exprimare literară sau artistică, sau instituții, sau clădiri. Poarta spre creștinism e o relație cu Hristos. Ori cântările, poeziile, discursurile, clădirile, etc nu sunt născute din nou.
  Pot fi folosite de creștini, dar nu sunt creștine în sensul strict al cuvântului.
  Lumea și biserica (creștină) au folosit toate aceste mijloace pentru a exprima gânduri, sentimente, decizii.
  Scriptura vorbește despre cei îndrăgostiți de Dumnezeu cum că ei cântă, recită, joacă, predică, construiesc… se exprimă pentru lauda Lui.
  La pocăiții români există niște limite artificiale puse de ”frica de lume” între poezii ”creștine” (sic) și dans ”creștin”.
  În marea masă pocăiască experiența dansului e strict relocată lui satan și păgânilor. Pocăiților români li se interzice accesul la această formă de exprimare de către clerul supraprotectiv.
  Că doar cât amar de păcat e asociat cu dansul se spune în discursul oficial.
  David și psalmiștii și alții mai dănțăroși din Scriptură ar fi excluși cu brio la prima întâlnire de comitet din majoritaea comunităților pocăiești.
  Da, bucuria în Domnul exprimată prin dans e strict exclusă din mijloacele de exprimare ale devoțiunii de către conducerea pocăiască din România.
  Suntem din nou mai ”înțelepți” și mai restrictivi ca Dumnezeu.
  Ne e frică și de aceea controlul preventiv e strategia utilizată.
  Cât despre oamenii care încearcă să fie români și moroșeni chiar și când joacă înaintea Domnului folosindu-l pe ”țurai” și ”țâpuritura”moroșană și dansând înaintea Domnului, asta, nu, e capătul pământului? 🙂
  Acestea sunt ”lumești” pentru că până acum nu s-a mai văzut așa ceva. Adică să se folosească în închinarea înaintea Domnului, ci doar la chefurile păgânilor – la fel cum instrumentele erau lumești cu vreo 250 de ani în urmă între pocăiții acelor zile, deși Dumnezeu n-are în Scriptură nimic împotriva instumentelor… și nici a dansului.
  Hai să interzicem dansul și vor dansa tinerii pocăiți de mama focului cu conotații sexuale în baruri și cluburi, că înaintea Domnului trebe’ avut grijă să nu se stârnească patima!
  Nu suntem pasionați pentru Domnul și ne ascundem în spatele gardurilor legaliste.
  Nu legișoarele protejează tineretul, ci un model de oameni adulți pasionați de Domnul, care joacă ei înaintea Domnului de bucurie și care trăiesc pentru El și nu pentru confortul personal și pentru statutul de om cu acces la predică în biserici.
  Ne e frică să vorbim despre Domnul cu colegii de lucru, avem vieți personale apatice de rugăciune, suntem antrenați că mâncărica ne e dată prin gura pastorului și ne stau Bibliile pline de praf… în acest context ce să faci… faci legișoare…
  Dar legișoarele niciodată nu au păzit pe cineva de păcatul și perfidia propriei inimi.
  Duhul și pasiunea pentru El poate să ne țină departe de păcat și aproape de Domnul și de misiunea Lui și poate ne va da și bucuria Lui și cine știe când nu ne vede comitetul vom putea și juca și țâpurii de bucurie înaintea splendorii și frumuseții Lui!
  De aia mulțumim Sunny pentru albumul făcut… vom putea juca de dragul Domnului… măcar când nu ne vede comitetul 🙂

 92. Frate MIR,
  nu ma dezamagiti.
  Ce are Oasul, zona f faina, cu Crucea?
  AAA, trebuie si ei sa -si rastigneasca firea ca noi toti;
  mai ales cei care isi zic fii de Dumnezeu, nu de dac;
  altfel NU-L vom vedea pe Hristosul Inviat,
  ci doar pe Anti-hristosul lumii care e invaluita in pacat,
  si pe Mintuitorul doar la Judecata.
  Haideti sa ne gindim la Vesnicia tinerilor,
  ca de bîţîit si sarit in sus , pot si in afara bisericii.

 93. Frate Buiuciuc,
  nu mai generalizati va rog, aceasta fiind un pacat.
  Copiii dvstra ar iubi calea ingusta si ar dori sa intre
  pe Poarta Strimta, daca acasa la dvstra ar fi vazut dragostea de Dumnezeu
  si de oameni, fiind o familie, inca de acasa, lucru care isi are apoi continuarea in biserica.
  Opriti-va si ginditi-va la Vesnicia lor.
  Sunt mama de baieti si spre rusinea mea o spun, ca m-am intors la Dumnezeu, dupa ce
  baietii mei s-au rugat pt mine.
  Muzica care le place lor si inchinarea este cea din Fp.apostolilor; asta am vazut eu la ei;
  Duhul Sfint face diferenta, numai EL.
  Sa ne intoarcem la vechile carari, asta ne cere Scriptura.
  Altfel:
  ezechiel 9-5,6
  Avem mii, auziti MII cintari Inspirate.
  Sunt baptista, ca asa au hotarit oamenii sa imparta in denominatiuni,
  nu Duhul, dar, ma hranesc deosebit cu mesajele si melodiile cintarilor penticostale.

 94. cred ce deja este o certitudine pentru multi; CUTOTII SUNTEM INTR-O MARE CAUTARE!

  Cum sa fim relevanti ? cum sa fim siguri ca nu gresim? si inca ceva, Sa ne asiguram ca avem aprobarea Domnului Isus, Dar as indrazni oare prea mult daca as pune aci intrebarea urmatoare; Ne-a spus El sa facem ceea ce facem? Ap.Pavel mergea, si uneori era oprit si se oprea din mers, ca odinioara stalpul de nor si cel de foc.
  |Cine ar trebui astazi sa stie mai bine, dar cam toti ar trebui sa stim, cand plecam si cand ne oprim, si ce facem cand mergem si ce facem cand ne oprim.
  Si pe mine ma framanta aceste lucruri.
  Dezbaterea este buna daca cu totii suntem in aceeasi cautare.

 95. Draga Petrica , am inteles perfect si am analizat mesajul ce mi l-ai adresat !. Cu respect pentru spatiul si privilegiul ce l-am avut sa-mi permiti sa public si eu aici , iti multumesc !.
  Imi pare rau ca te simti ofensat si-ti cer iertare !.Te-am vazut in zeci de ipostaze , in unele personal si nici macar in vre-o frantura din ele , nu m-am poticnit , dimpotriva !.Te cunosc de la sosirea ta in America , te-am respectat si am avut deplia convingere ca tu nu faci parte din tagma lor . Si asta inca de la citirea primelor numere ale revistei tale „EXODUL”, ce o publicai cu mare sacrificiu si efort financiar. Nu am fost si nu sunt un prefacut care sa te linguseasca „crestineste”, asa cum unii o fac si pe care poti si accepti sa-i tolerezi !.Acum la retragera mea definitiva de pe blogul tau , iti doresc ca Bunul Tata sa-ti binecuvinteze toate planurile tale ,pe tine, familia ta si pe toti fratii tai sinceri din jur !. God bless you and „Agape” !
  sincerely, Mos Ion Roata

 96. Multumesc fr. Lascau, aveam aceeasi impresie cu privire la mosul. E bine ca ati luat d-voastra atitudine ca simteam ca e musai sa spun eu ceva si n-o puteam face decat cu blandete, ca doar e mai in varsta.

 97. Mos Ion Roata
  Din comentariile tale, moșule, se vede tot mai clar că ai un fel de râcă pe pastorii de azi. Admiri doar pe unii dintre cei plecați dintre noi. Eu cred că Domnul are și azi oameni de caracter, care nu vor să pară nimic altceva decât ceea ce sunt.
  Simpatia ta cu muzica lui Sunny, vine mai degrabă din antipatia pentru oamenii religiei de azi. Nu cred că ai fi fost unul din horă din simplu motiv că nu te văd frecventând nici o biserică. Nu vreau să te supăr, dar în ultimele tale comentarii ai devenit prea transparent anti orice pastor. Mă simt unul dintre ei și acuzațiile generalizate mă ofensează și pe mine. Probabil că ar fi bine să ne revizuim împreună cooperarea la paginile acestui blog. Nu vreau să-l transform într-un scaun de acuzare generalizat împotriva tuturor păstorilor și bisericilor evanghelice de azi.

 98. ZOIA, zguduitoare predica fratelui Olah !.Ferice de bisericile care au in fruntea lor pastori de statura lui , cu astfel de simtaminte de autentica si pura iubire cristica , in clocot pentru cei pierduti si ratacitori ,cat si pentru turma ce-o pastoresc !. Poti sa-mi enumeri inca cativa ce azi il egaleaza ,il depasesc si se afla in exercitul functiunii lor misionare ?. Cat despre cei caldicei ,inveliti in comfort si bunastare ,care este solutia si remediul ??!!.Oare ar trebui sa renunte la slujba ??!!.Nu astepta ca tineretul de zi ,in lipsa unui astfel de rol-model de calibrul si credinta frateleui Olah,de mesager sincer si uns cu puterea Duhului Sfant , sa produca aceea explosiva, vulcanica si autentica reforma crestina de trezire ,de desteptare din somnul cel de moarte scontata de pastorii lor, atat timp cat cei mai multi pastori au fost furati de valul materialismului, ramanand pitici in credinta, lipsiti de putere de transformare si influenta ! .Iar tineretul ,de bine de rau, daca nu au un rol model deosebit si convingator la indemana , il gasesc in taria si curajul dacului de a lupta vitejeste in fatza cohortelor romane, bunatatea ,sinceritatea , caracterul si ospitalitatea morosanului , ce nu uraste pe nimeni dar nici nu a acceptat compromisul oferit de Securitate,colectivizarea ori sa devina informator si pui de drac !. Nu vad nimic degradant in asta,dimpotriva ,tinerete maramuresana, tarie de caracter exprimata liric si dinamic , reliefata de credinta cu fervoare in Dumnezeu si . . . in contrast, ingustimea de gandire ,slaba credinta si lipsa dragostei si a puterii analitice a celor ce vor sa para ce nu-s !.

 99. Frate Lascau l-ati intrebat pe fratele Cristian Ionescu ce parere are despre aceasta „libertate in har”?

 100. Nu am sa gasesc oameni perfecti pe lume ,dar dau cu ,,clopul ”jos in fata celor cu cele mai putine greseli . –Io mi-s Doamne pui de Dac–la celalalt pol –oameni ca Liviu Olah.– eu unde mi-s ???. Doamne binecuvinteaza omenirea cu intelepciune(Frica de Domnul)

 101. Dar cind in instorie biserica a transformat cultura? Pentru ca din cite stiu eu a fost intodeauna invers. Biserica a fost cea care a inventat si introdus legi, iar lumea din afara prin influenta ei le-a scos. Va mai amintiti de problema ceasurilor pe mana, a cravatei, a manecii scurte, a bijuteriilor si vopsitul parului? Dar baticul feminin?
  Instrumentele pina nu demult erau o uraciune in biserica. Azi bisericile Romanesti arata mai mult a sali de concert si nimic nu mai aminteste de catedralele Vaticanului, sau biserica cu luna din Oradea.

  Vorbind de tineret – sti-ti ce ne desparte pe noi cei mai invarsta de tineret? Lipsa noastra de energie.
  Daca noi putem sta doua ore pe banca fara sa miscam un muschi, timp in care vorbele celui de la amvon ne intra pe o ureche si ne ies pe cealalta, tineretul nu. Energia din ei ai face sa tremure (sa nu uitam ca penticostalizmul a fost inviat de o studenta), iar cuvintele care ai lasa fara inteles ai plictisesc sau enerveaza. Si daca ne cer sa evoluam, nu neaparat sa-i distram, ai acuzam de liberalism?

  Bisericile consevatoare au sa moara si bine fac. Asta pentru ca conservatorismul lor sta in traditie, si traditia in biserica nu e buna. De ce nu vedeti ca asta este ceea ce creaza diverjentele in familie – biserica si invatatura conservatoare. Cine e de vina intre parintii conservatori si tinerii care se simt liberi? De ce lasati sa se inteleaga ca tinerii?

  Copiii mei nu mai merg la biserica romaneasca unde merg eu cu sotia. Si ai inteleg perfect. La noi, tinerii sint vazuti ca o clasa separata in biserica. Ei sint pacatosii din partea dreapta la care pastorul se intoarce si le vorbeste cind are de mustrat. Cu toate astea, desfrinarea, adulterul, birfa, minciuna preveleaza in clasa celor de varsta a doua, iar biserica nu e vorbita de rau din cauza tinerilor, ci din cauza celor ca noi care nu-shi platesc muncitorii, mint, inseala si barfesc.

  Eu zic sa-i lasam in pace. V-au speriat prea tare, dar daca o sa va uitati la clipul lor de citeva ori o sa vedeti si printre gratii.
  Ma bucur ca ati postat videoul si ca am auzit de ei, si am sa ma rog pentru ei asa cum se ruga Iov pentru copiii lui, ca in distractia lor nu cumva sa-L supere pe Dumnezeu. Si poate asa ar trebui sa facem toti astia mai invirsta. Sa ai lasam in pace si sa ne bucuram ca sint in biserica; sa stam in rugaciune pentru ei ca Duhul Sfant sa-i conduca si sa-i invetze. A Lui este chemarea si nu a nostra.

 102. De la minutul 2;25 e un fragment dintr-o predica a fratelui Olah, la un botez (cred) in 1974. Se aude biserica plingind in hohote, in hohote.

  Bisericile au nevoie de mai multe lacrimi de pocainta, de mai multa rugaciune, de Har si Cuvint, nu de „programe” .

  Manelizarea muzicii din biserica se desfasoara discret, pe nesimtite (e-adevarat ca uneori si „spectaculos” ) si s-ar parea ca e un proces ireversibil. Discotecile „noastre” sint aproape la fel ca discotecile lumii. 😦

 103. incepe sa prinda aripi tot mai mari acest curent de libertinism exagerat, fara limite. totul e permis mai nou…Biblia nu mai interzice nimic…. scot versete din context ca sa se justifice…. nimic nu mai e spurcat si rusinos….dar nu poti controla asta pentru ca sfarsitul trebuie sa vina, vremurile din urma cu iubirea de placeri se vad peste tot in jur. imi place cum ati vorbit despre subiect frate Petru. ma intreb oare pt cei noi in credinta cum se descurca cu confuzia asta care se face?

 104. Amos 6:5 cred cá e versetul potrivit pentru acest eveniment.
  Asta se intámplá cánd harul este luat.Nici un credincios plin de Duhul Sfánt nu poate subscrie la astfel de manifestári.Singura sáriturá in sus o incurajazá Domnul Isus e atunci cánd esti batjocorit si maltratat pentru credintá luca 6:22-23.
  Din pácate adevárata bucurie in Duhul Sfánt nu e prea cunoscutá acum de acea sánt aceste false bucurii care nu sant decat …Incercarea de a inghesui manifestarea la alte cele culturi…e apá de ploaie.Locuiesc de multi ani in mijlocul unora care se manifestá nu glumá dar biserica noastrá a rámas neafectatá de virusul sáriturilor.Harul se vede in puterea cuiva nu in strigáte si topáieli.Doamne ai milá.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s