Catedrale și spitale

catedrale

Aș prefera ca în România religia să fie despărțită de stat. Ca în America. Dar nu e după mine. Consecințele cârdășiei dintre stat și biserică n-au dus de multe ori la binele… bisericii. Nici acum nu va fi altfel.

Ar fi tare multe de spus la subiectul acesta, dar pe mine mă preocupă acum pancarta demonstranților împotriva catedralelor. Nu vor catedrale, ci vor spitale. Mă întreb, dacă ar fi mai multe spitale ar vrea catedrale?

Sunt și eu sătul de catedrale care te bagă în spitale, de catedrale care papă banii de spitale. Sunt scârbit de catedrale care nu se roagă măcar pentru cei din spitale, care nu-i ajută pe cei din spitale și care nici nu-i vizitează pe cei din spitale. În loc de astfel de catedrale e mai bine să zidești spitale.

Știu însă și catedrale care construiesc spitale. Trec adesea pe lângă spitale construite de catedrale. Înăuntrul lor slujesc cei din catedrale, mai ales măicuțele catolice care s-au căsătorit cu Christos și slujesc frații Lui pe gratis, atunci când sunt bolnavi. Spitalul se potrivește mai bine cu dragostea de aproapele a creștinului, decât cu indiferența rece a angajatului de stat.

Nu știu de ce purtătorii pancartei din imaginea de mai sus nu au descoperit că poate exista conviețuire pașnică între catedrale și spitale. Nu este antagonism între ele. Este rimă de poem. Am venit dintr-un regim demolator de catedrale și am umplut țara de mutilați sufletește pe care niciun spital nu ne-a mai tămăduit. Nu vreau să ne mai întoarcem într-o lume fără catedrale, indiferent câte spitale ar avea ea.

Sugerez miltanților nemulțumiți de relațiile dintre catedrale și spitale să-și scrie o altă pancartă: VREM CATEDRALE CARE CONSTRUIESC SPITALE!

12 gânduri despre „Catedrale și spitale

 1. Cu doar maini de luat si -0- maini de dat- never – spitale– Catedrale( mindrie si beton)? da-locuri de munca- pentru multimea de absolventi ai teologiei ortodoxe din Romania.

 2. Eu cred ca ar fi loc pentru ambele. Catedralele ar trebui sa vindece sufletele, iar spitalele ar trebui sa vindece trupurile , necazul este cu mandria si betonul

 3. Eu cred că nu se poate din pricina creștinilor nu din pricina finanțelor. Ați urmărit clipul de ieri: Mândrie și beton? Cu o parte din banii din aceste „monumente” se putea construi un spital prin care ctitorii lui puteau lăsa urme mult mai durabile în istorie. Nu credeți?

 4. Excellent post fr Lascau.

  Avem foarte multe exemple in America de spitale fondate de biserici. Eu personal lucrez intr-un spital construit de prezbiterieni. In multe din ele se practica credinta denominatiunii fondatorilor, prin consiliera crestina si servicii la capela.

  Ar fi un exemplu frumos de urmat pentru Romania, dar ma tem ca nu este posibli din cauza finantelor.

 5. Reblogged this on Frică şi cutremur and commented:
  Pancarta din postare imi aduce aminte de o alta, cea a muncitoarelor de la APACA de prin 90′ … nu va zic mai mult, ca ma excomunicati. Incape multa naivitate (ca sa fiu bland acum) pe un banner din acela. Pe mine nu ma intreaba nimeni ce vreau?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s