Comunicat din partea lui Cristian Bărbosu

COMUNICAT DIN PARTEA LUI CRISTIAN BARBOSU

Avand in vedere ca in ultima perioada, am luat cateva hotarari importante care-mi influenteaza viata si lucrarea, si tinand cont de recomandarile unora de a-mi face publica pozitia mea fata de cele intamplate, am hotarat sa scriu acest comunicat.

Am facut-o deasemenea si din dorinta de a clarifica anumite aspecte si de a linisti anumite framantari pe care unii dintre dvoastra mi le-ati marturisit in urma citirii sau auzirii unor afirmatii sau acuzatii la adresa mea. In spiritul Apostolului Pavel, vreau sa apar chemarea si lucrarea pe care Dumnezeu mi-a incredintat-o, care la acest moment este discreditata.

ANUNTUL & MOTIVATIA

Acum cateva zile mi-am dat demisia din functia de pastor al bisericii Metanoia Arad si m-am retras ca membru al bisericii. Totodata, m-am retras si din Uniunea Baptista din Romania. Am facut-o pentru a nu angaja biserica locala intr-un conflict care i-ar fi produs multe rani; am facut-o in baza convingerii mele biblice ca in biserica lui Hristos, avem o alta misiune cu mult mai nobila decat aceia de a lupta cu fratii nostri cand e vorba de diferente in convingeri si pareri, si mai ales sa apelam la metode neprincipiale sau nebiblice pentru a ne atinge scopul. Eu cred ca avem un singur Adversar si acela este Satan, nu fratii nostri, iar metodele folosite in conflictele dintre noi trebuie sa fie cele scripturale. Cand am vazut si am simtit ca se trece de aceasta limita, am ales sa ma retrag si impreuna cu mine s-a retras si fratele pastor Raul Todinca si intreg comitetul cu exceptia unei singure persoane.

CAUZELE

Cauza principala a retragerii mele din biserica a fost determinata de subiectul si motivul conducerii bisericii. Subiectul – fiindca pe aceasta tema am avut multe multe dezbateri cu fratii din vechea conducere a bisericii, discutii care s-au rezumat la diferente de convingeri: eu si o parte a comitetului considerand ca argumentele biblice cele mai solide sustin conducerea prin presbiteri, pe cand un alt grup din conducerea bisericii sustineau congregationalismul ca model de conducere. Evident o incompatibilitate si totodata o alegere pe care biserica trebuia sa o faca. Motivul – dorinta unora din conducerea bisericii de a-si implementa propria viziune, din pacate prin anumite metode discutabile dpdv biblic si moral.

ISTORIA

Aceste diferente am dorit sa le solutionam in mod legal si principial in cadrul bisericii. Am croit astfel un model de conducere prin presbiteri care era compatibil cu Statutul UBR, o noua directie, cu o noua echipa. Le-am supus toate votului bisericii, in 3 Adunari Generale consecutive, in care fratii au avut libertatea de a-si exprima convingerile si contra-argumentele, si de fiecare data biserica a sustinut viziunea si a votat pozitiv. In schimb grupul de lideri care nu au fost de acord cu aceasta directie si-a dat demisia si a inceput sa actioneze in opozitie influentand timp de cateva luni de zile grupurile lor mici producand dezbinare. Au ajuns sa mearga din casa in casa si sa convoace o alta AG in care au revocat hotararile celorlalte 3 AG schimband modelul si conducerea bisericii. Din pacate acest ultim demers l-au facut printr-o campanie masiva de discreditare morala si spirituala a persoanei si lucrarii mele folosind minciuni, distorsionari si manipulari de adevar, fara a ma fi contactat sau confruntat personal (Mat 18), ci acuzandu-ma public in AG din 9 februarie 2013. Aceste proceduri au determinat retragerea mea si a comitetului.

LEGATURA CU HARVEST

Acuzele lor au atins si parteneriatul bisericii noastre cu Harvest Bible Chapel pe care l-au revocat in urma unor discredintari masive la adresa pastorului James MacDonald preluate de pe pagini web calomniatoare la adresa lui. Aici ma simt obligat sa specific cateva lucruri. Precizez ca unele dintre ele au fost create si sustinute specific pentru a-l discredita pe fr. James si a distruge lucrarea bisericii Harvest, un concept care nu este nou avand in vedere aceleasi tactici si experiente prin care si Bill Hybels, Rick Warren, Billy Graham si chiar John MacArthur au trecut cu cativa ani in urma. Un asemenea grup format din fosti presbiteri si membri care fie au fost indepartati din biserica Harvest, fie au avut probleme cu acea biserica, s-au coalizat si au inceput sa sustina demersurile acestui website improscand cu minciuni, exagerari si distorsionari de adevar lucrarea fr James si persoana lui. Mentionez ca pentru fiecare acuzatie scrisa pe acel website sau adusa de catre membrii bisericii noastre, am cercetat si intrebat in mod personal, direct si specific pe presbiterii de la Harvest si chiar si pe fr James, confruntandu-i cu aceste lucruri potrivit lui Mat 18. In urma dovezilor culese de mine, am ajuns la concluzia ca este un complot foarte bine regizat in a distorsiona adevarul si a distruge aceasta lucrare.

Doresc sa precizez insa, ca Harvest, la fel ca orice alta instituie umana nu este perfecta. Desi sunt parte din Harvest Bible Fellowship, am diferente fata de ei si nu sunt de acord cu anumite alegeri pe care fr James le-a facut. Cu toate acestea, am incredere in ei si in chemarea lui Dumnezeu clar evidentiata prin lucrarea lor. Nu am facut-o pentru banii lor fiindca nu sunt angajatul lor si nici nu sunt subordonat lor, ci am acelasi statut ca oricare alt plantator de biserici din Harvest Bible Fellowship. Sunt salariatul bisericii din Romania si daca am primit fonduri din partea bisericii Harvest acestea au fost limitate si special destinate lucrarii, evidentiate intr-un sistem clar de dare de socoteala. Dintotdeauna am avut o colaborare sanatoasa cu ei, si am apreciat pretul pe care il platesc pentru a chema bisericile evanghelice americane la o orientare verticala, inspre Dumnezeu, si nu inspre metodele si spiritul acestei lumi. De aceea am ales sa-i apar, asa cum as fi ales sa apar pe orice pastor din Romania daca as fi stiut ca este acuzat pe nedrept. Precizez deasemenea ca acuzatorii lor, fie din America, fie din Romania, nu i-au contactat, nu i-au confruntat potrivit lui Mat 18, desi cei de la Harvest au incercat sa faca pasi inspre unii dintre ei, fiind insa respinsi – ceea ce imi spune multe. Multele acuzatiile aduse in cadrul bisericii noastre au fost culese de pe paginile web ale impotrivitorilor lor ceea ce nu este corect – e ca si cum ai vrea sa obtii informatii despre poporul evreu intrebandu-l pe Haman.

Ma bucur insa ca institutii importante precum Moody Bible Institute au cercetat situatia si au inteles complotul pus la cale si au ales sa sustina in continuare lucrarea fr pastor James si a bisericii Harvest. Saptamanile trecute fr James a predicat de la acelasi amvon la una dintre cele mai prestigioase conferinte din SUA (Founders Week), alaturi de predicatori cu o reputatie deosebita precum Lutzer, MacArthur, David Plat, Tony Evans, care nu ar fi acceptat sa fie pusi in aceasta postura daca ar fi avut banuieli cu privire la fr James. Mentionez deasemenea ca nici una din cele cateva sute de statii de radio nu l-au suspendat pe fr James si nici un membru din stafful bisericii Harvest (aproape 400) si nici o biserica din cele aproape 100, nu s-au retras din octombrie incoace, in urma acestor atacuri abundente. Oare de ce? Fiindca cei care verifica sursele, stiiu clar cine sunt cei care ataca si care sunt motivele lor.

Acelasi scenariu, la o scara mai mica mi s-a intamplat si mie. De aceea am hotarat sa ma retrag. Nu am facut-o din lasitate sau culpabilitate, ci pur simplu nu am vrut sa ma angajez in acest stil de lupta pe care il dezaprob, si i-am lasat pe fratii mei sa isi implementeze propria viziune, nedorind sa fiu un obstacol in calea lor.

VERIFICAREA ADEVARULUI

Daca am un indemn serios pentru cei care veti citi acest comunicat, este acesta: verificati informatiile calomniatoare care se scriu despre pastori sau biserici, chiar daca cei care la propaga sustin ca au surse credibile. De aceea, cei care aveti neclaritati, intrebari sau framantari, ma puteti contacta personal si in spiritul lui Mat 18 voi incerca sa va raspund. Nu uitati ca in Prov 18:17 Scriptura ne arata cum sa abordam acest gen de situatii, ascultand ambele parti si abia mai apoi tragand concluziile. Va multumesc celor care deja ati facut-o si n-ati ezitat sa ma contactati personal. Neverificarea informatiilor poate pune pe cineva in postura de a promova sau accepta minciunile sau distorsionarile transmise si de a se face, astfel, partas pacatelor altora.

Pe de alta parte, asa cum hermeneutica biblica ne invata, autorul textului si intentia lui sunt cruciale in interpretarea unui mesaj. Va rog sa nu neglijati sursele originale ale informatiilor transmise, fiindca veti vedea ca aveti de-a face cu oameni care si-au facut ca tinta in viata, defaimarea lucratorilor si a bisericilor. Autorul blogului „ioan8.wordpress.com” este unul dintre ei. Pe acest blog m-a atacat inca de anul trecut, datorita atitudinii mele impotriva legalismului si datorita implicarii si colaborarii mele cu unele lucrari pe care dansul le respinge precum BIG Impact sau GLS, si a opiniei fata de unii lucratori precum Bill Hybels, Rick Warren sau Billy Graham – pe care ii considera de-a dreptul eretici. Acum, in situatia de fata, o face din nou, primind munitie proaspata de la unii dintre membrii impotrivitori din Metanoia care au inceput sa ma acuze folosind aceleasi tactici ca si el. Nu ma mir de abordarea asta, fiindca in primavara anului trecut, cand am fost atacat pe acest blog, desi am incercat, in spiritul lui Mat 18, sa-i indemn la dialog si la clarificarea tuturor aspectelor in discutie, autorul mi-a transmis ca nu considera ca pasajul acesta (Matei 18) mi se potriveste, fiindca el este adresat credinciosilor, pe cand eu sunt atat de cazut incat nu ma mai considera „frate” (adica credincios). No comment.

IN LOC DE EPILOG

Dragi mei, fiecare dintre dumneavoastra aveti dreptul sa alegeti ce credeti in aceasta situatie. Eu nu o sa ma lupt sa va conving ca am dreptate, sau sa intru in luptele celor care-mi sunt adversari acum. Principiile biblice nu-mi permit, fiindca stiu ca adevarul si timpul merg mana in mana si Dumnezeu va scoate la iveala la timpul Lui, adevarul. Il las pe El sa ma apere. Eu am constiinta impacata si nu am nici o indoiala legata de chemarea mea sau atitudinea mea inaintea Lui. Platesc un pret, indur multe, sunt ranit din greu si eu si familia mea, am pierdut o lucrare in care am investit atatia ani prin atatea lupte, dar am credinta ca Domnul va continua ceea ce a inceput, de aceea merg inainte. La momentul potrivit veti auzi in ce fel ma va calauzi Domnul si ce am sa fac.

Ceea ce este sigur pentru acum, este ca voi continua lucrarea in Romania – desi sincer, am fost ispitit sa plec si sa las totul dupa atatia ani de impotriviri – dar simt ca Domnul are inca planuri cu mine si lucrarea Lui de dragul generatiei contemporane din tara noastra.  Cred ca legalismul trebuie indepartat din bisericile si din sufletele noastre si ma bucur sa vad ca tot mai multi pastori inteleg lucrul acesta. Eu sunt convins ca Biblia sustine unitatea in diversitate si nu uniformitatea prin conformism. Cred deasemenea ca anumite garduri dintre baptisti si penticostali trebuie sa se darame, fiindca Duhul Sfant nu sta in extreme sau in colivie. Darurile si manifestarile Duhului Sfant exista, lupta spirituala e reala si n-o putem ignora. Consider ca modelul congregationalist este deficitar atat dpdv biblic cat si pragmatic, desi in unele bisericii episcopalianismul domina sub eticheta congregationalismului – dar cred ca reminescentele autoritarianismului din epoca trecuta cat si reactiile la traumele produse atunci, trebuie vindecate si conducerea bisericii re-evaluata prin prisma biblica. Sabloanele croite in traditionalism, care emancipeaza forma in detrimentul functiei trebuie schimbate. Mandatul nostru este de a iesi in lume si a o castiga pentru Hristos, nu de a ne inchide in enclavele noastre evanghelice, ingustand noi Calea si dand mai multa importanta Mishnelor noastre denominationale si nu textului biblic. Pretul pe care il platesc astazi, se datoreaza si acestor lucruri in care cred din toata inima. Dumnezeu sa dea intelepciune liderilor nostri evanghelici in aceasta perioada de criza si curaj pastorilor si lucratorilor care incearca sa gaseasca solutii biblice si relevante platind un pret pentru aceasta.

Cat despre mine, voi merge inainte incercand sa nu fiu o pricina de poticnire nimanui si de aceea am hotarat sa ma retrag si din Uniunea Baptista. Ii iubesc pe fratii mei, am avut o colaborare frumoasa cu multi dintre ei, imi pare rau ca a trebuit sa ajung sa iau aceasta hotarare, dar trebuie sa fiu sincer si sa va marturisesc ca am avut si multe presiuni din partea unora. De aceea, in dorinta mea de a-mi continua cu integritate lucrarea concentrandu-mi energia inspre a cladi si nu a ma apara mereu sau negocia compromisuri la nivel de convingeri si principii, am ales acest cadru neutru, iesit de sub vreo umbrela denominationala. De ani de zile anumiti pastori cu influenta atat in conducerea Uniunii cat si a Comunitatii de Arad au incercat sa-mi discrediteze lucrarea sau sa o boicoteze. Chemarea mea nu este sa ma lupt cu ei ci cu dusmanii Evangheliei. Am apreciat insa colaborarea deosebita pe care am avut-o cu multi pastori baptisti si penticostali si tin sa le multumesc sperand ca vom continua sa luptam impreuna pentru largirea Imparatiei Sale. Recunosc ca sunt imperfect, ca am facut greseli si ca mi-am asumat riscuri in dorinta sincera de a ajuta, partial, cat de putin, lucrarea din Romania, dar chiar daca astazi sunt ranit, nu voi ceda fiindca nu am nici o indoiala vis-a-vis de chemarea Lui pentru viata mea si de ceea ce ar mai putea face el cu mine, asa zdrobit cum sunt, si de acum inainte. De aceea raman deschis colaborarii cu orice pastor, lucrator sau biserica care inca mai au incredere in ce fac. Deasemenea respect cugetul celor care la acest moment nu mai au libertatea de a colabora cu mine din pricina celor intamplate.

Dumnezeu este judecatorul meu si El la vremea Lui va judeca. Eu ii binecuvantez pe fratii mei care au ramas in Metanoia si le doresc propasire in lucrare, la fel cum ii binecuvantez pe fratii din Uniunea Baptista multumindu-i Lui pentru ani frumosi de colaborare, iar pe cei care imi vor raul, fie intentionat sau involuntar, ii las pe mana Domnului, rugandu-l sa se indure de ei, sa le lumineze mintea si sa le calauzeasca inima spre lucruri care sunt de zidit nu de daramant, facandu-i pescari si nu vanatori de oameni.

Daca prin viata sau lucrarea mea am produs probleme sau am ranit pe cineva, imi cer iertare. Daca prin cele scrise am fost neclar sau nu am raspuns framantarilor unora dintre voi, sunt dispus sa discut cu orisicine ma va contacta, in spiritul biblic si in limita moralitatii. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti, fie prieteni, fie dusmani, si El sa ne invete sa ducem lupta cea buna, alegandu-ne cu intelepciune bataliile!

Cristian Barbosu

Arad, 17 februarie, 2013

43 de gânduri despre „Comunicat din partea lui Cristian Bărbosu

 1. Frate Cristi, ma bucura mult modul in care vad cum Domnul poarta lucrurile.
  Doresc o adresa la care sa te pot contacta personal.
  Cu multumiri …. Domnului
  Viorel – Valdemoro.

 2. fratilor va vad tare suparati
  suparati pentru putere
  si cred ca aveti si motive
  dar pe aici nu e nimic de mancare
  recunosc totusi ca mam specializat si eu putin de aici
  cred ca o sami fooseasca vreodata
  dar mai bine lipsa de astfel de lupte
  dar mai bine hai sa mai mincam ceva
  daca simtiti ca e buna mancarea va rog in numele DL Isus n-o varsati:

  Domnul Sa va binecuvinteze

 3. Fraza contestată de KJV era: „Ciobanii fac ciobani” – care voia să spună că ordinarea și alegerea păstorilor trebuie făcută de alți păstori și nu de democrația ovină. Păstorii sunt aceia care produc păstori nu numai prin actul ordinării dar și prin acela al educării și pregătirii lor. Fraza lui KJV: „Dumnezeu face ciobani” este corectă și ea, cum Dumnezeu face și oi, și fluturi și păsări și flori. Omul acela care ne spune că el este ales direct de Dumnezeu fără acordul altor pastori și prezbiteri, mi se pare un om tare periculos.

 4. Ce bine ar fi daca intradevar, Dumnezeu -(doar EL)-ar pune in fruntea bisericilor -Oi- cu frica de Domnul– dar din pacate astazi -oile se lupta sa puna ele- oaia sefa- dupa gustul si placul lor care sa le gidile urechiusele, prin Evanghelia prosperitatii si alte aberatii care sa le permita -topaitul,behaitul si o cale larga neteda fara obstacole –sa mearga pina la credinta ca, -lupi- nu mai exista Sa nu uitam ca -ciobanul- a fost si el odata o oaie, pusa in functia de -pastor -care trebuie sa ramina tot,, oaie” in fata Domnului.

 5. Dan Cojocareanu ,
  WRONG !!!
  Dumnezeu face ciobani si nu ” ciobanii fac ciobani ” precum si nici ” oile nu fac ciobani „.
  Hai sa fim strict fidel scripturii si nu ideilor noastre subiective care de multe ori sunt nescripturale .
  Shalom !

 6. „ciobanii fac ciobani si nu oile fac ciobani”- cea mai bune expresie de pe internet…vreodata 🙂 (si foarte adevarat)

 7. Frate Lascau , Chiar vreti sa-i lipsiti pe cei 6 sau 7 tupeisti de un mijloc prin care sa-si spuna necazurile? Va puteti inchipui ce s-ar putea intimpla daca ar trece 5 sau 6 ani fara sa poata sa-si verse naduful? Ar exploda domn-le pe banci … s-ar auzii pina in Bistrita si Arad …
  SA nu mai vorbim ca in cazul cind se va trece la sistemul prezbiterian , aceiasi 6 sau 7 tupeisti vor deveni prezbiteri…. atunci pazea… ca o sa fie adunarea generala in fiecare saptamina..nu o sa mai vina politia la usa bisericilor ci fortele ATF…

  Be careful what you wish for…. 🙂

 8. Că bine ziceți frate. Biserica este Trupul lui Christos. Ar trebui s-o identificăm corect. Dacă definiția Dvs. alege ca ea să fie Biserica locală, atunci nu văd cum ea poate fi o elită mai bună decât elita slujitoare. Apartenența la Trupul lui Christos o dovedește slujirea și recunoașterea altora a acestei chemări la slujire. În ceea ce mă privește prefer să aleagă o elită sujitoare decât o elită care nu vrea decât să i se slujească. Membria în registrul unei biserici și vârsta potrivită, nu sunt mențioante nicăieri în Biblie ca fiind calificativele apartenenței la Trupul lui Christos.
  Toate pasajele pe care le amintiți nu vorbesc niciunde de democrație ci mai degrabă de acordul apostolilor și de punerea mâinilor lor. Până una-alta mă încăpățânez să cred că doar ciobanii fac ciobani și nu oile fac ciobani.

 9. „nu o fi ea biblica dar este cea pentru care eu votez”
  Intuiția dvs. de a vota are totuși un substanțial suport biblic.
  Deoarece Biserica este Trupul lui Hristos (Efeseni 1:22; Coloseni 1:18), este normal ca autoritatea ultimǎ sǎ fie a Bisericii, și nu a unei elite slujitoare. Autoritatea ultimǎ este clar așezatǎ ȋn ȋnvǎțǎtura Domnului Isus (Matei 18:15-17; 1Corinteni 5:13). Apoi, aflǎm cǎ frații hotǎrǎsc, ȋn unele ȋmprejurǎri cheie, ce au de fǎcut Pavel și Barnaba și cǎ Biserica „i-a petrecut până afară din cetate”, ca semn al delegǎrii, iar la Ierusalim au fost primiţi de Biserică (Faptele, 15:2-4). Biserica știe când sǎ tacǎ pentru a asculta (Faptele 15:22), ca apoi sǎ participe la luarea deciziei finale („apostolii şi prezbiterii şi întreaga Biserică”; Faptele 15: 23). Liderii din Corint se pare cǎ au fost ȋn dezacord de atitudine cu Biserica fațǎ de judecǎtorii lumești (1 Corinteni 6:4). Mai descoperim cǎ Biserica alege slujitorii (Faptele 6:2-4) și administratorii lucrǎrilor de binefacere (2 Corinteni 8:19,23).

 10. Frate Cristi,
  Nu ne cunoastem personal,dar de citiva ani va ascult predicile si simt in ele puterea Duhului Sfint care va insoteste si care ma zideste.
  De aceea va incurajez sa sa va tineti de lucrarea pe care Domnul v-a incredintat-o. Nu tineti cont de furia Vrasmasului,fiindca „mai multi sint cu noi decit cu ei”.
  Daca Dumnezeu este cu noi, cine va fi impotriva noastra ? Ce ne-ar putea face omul ?
  Impartasesc cele spuse de Daniel Brinzei si-mi aduc aminte cu placere cind am partcipat cu el la o intrunire a celor 43 de prezbiteri la biserica unde slujeste John MacArthur.
  Comvins ca este calauzit de Dumnezeu Luther,in fata reprezentantului papal a zis:”Aici stau si altfel nu pot.Stau linga Hristos si invataturile Lui.Constiinta mea este roaba Cuvintului lui Dumnezeu.” Fratele tau Pascu Geabou
  „fiti tari, neclintiti ,sporiti in lucrul Domnului ,fiindca osteneala voastra in Domnul nu va fi Zadarnica.” 1 Corinteni 15:58.

 11. Oricum personal cred ca C.B. a facut foarte bine ca si-a expus punctul de vedere deoarece a spus lucrurilor pe nume si nu a ascuns nimic spre deosebire de cei care desi nu au adus decat denigrare , tradare si o ura incredibila cum numai le necrestini se intalneste , mai dau si verdictul ca nu este pocait sau chestii din astea.Oare cumva poate omul sa cunoasca inima altui om ? nu cred imi pare rau pentru C.B. ca intampina atata impotrivire dar cred ca Domnul il va intarii sa poate merge mai departe iar despre dusmanii lui imi pare foarte rau dar cred ca nu au procedat coret ” Cine este fara pacat, sa arunce cel dintai cu piatra!”

 12. cum poti vedea paiul din ochiul fratelui tau cand ai o barna asa de mare?iarta-ma daca te-a durut…..fii binecuvantat

 13. har si binecuvantare pentru Dvs frate Cristian Barbosu,inteleg perfect prin ce trece-ti si eu sunt in situatia Dvs tare debusolat,ispitit sa nu mai predic Evangelia,dar citind comunicatul postat constientizez tot mai mult ca in aceste vremuri din urma pe care le traim Tatal nostru face cernerea si vrea sa ne pregateasca pentru imparatia SA,mai mult se pare ca traim perioada cand din unele biserici se ia SFETNICUL si biserica care lupta impotriva ei insisi se distruge singura.Sunt foarte trist sa constat ca sunt in biserici oameni care sunt vanatori si nu pescari de oameni,falsi,fatarnici,ipocriti,fanatici,oameni care nu stiu altceva decat sa distruga in loc sa lucreze la largirea Imparatiei si nici ei nu intra in Imparatie dar nu lase nici pe altii sa intre.Personal si impreuna cu familia ne rugam pt Dumneavoastra,familia,lucrarea si Tatal nostru sa va intareasca si sa va dea intelepciune in luarea celor mai intelepte decizii.Ca incurajare Psalmul meu de suflet 121 si 2Corinteni 11:16-33 dar ce ma incurajat pe mine au fost versetele 20 si 26.Fifi binecuvantat de Domnul si El sa va intareasca.Cu toata dragostea Fam Tinca Robert,Luminita si binecuvantarea noastra mica Bianca….IOSUA 1:7

 14. Dorinel M. – anatemizarea lui Paul Dan (la care ai pus link-ul) chiar ca e prea de tot. Sa nu lasam impresia unor inchizitori ce se acuza unii pe altii de erezie…

 15. Metoda congregationala, nu o fi ea biblica dar este cea pentru care eu votez.

  Adunarea generala este punctual culminant al anului… you never know what you going to get…

  Unii platesc bani grei ca sa intre la spectacole similare…

  Cea presbitereana la romani nici vorba sa lucreze… ca neamurile ar devenii prezbiteri in mod automat si atunci sa vezi… hotaririle importante s-ar face deasupra curcanului (la thanksgiving) si pe deasupra sa nu ai nici macar o adunare generala in care sa-i auzi pe aceiasi 6 sau 7 tupeisti cum i-si varsa necazul , teoriile conspirative si teologogia de bucatarie …..

  Nici vorba…

  Traiasca Congregatia!

 16. Foarte buna interventia lui Radu Oprea. O sinteza explicativa foarte elocventa. Am gasit un material care clarifica aceste sisteme de operare in spatiul eclesiastic:

  http://blogosfera.md/view-post-v-119970-0-romana.html

  Despre acest subiect a scris si pastorul Cristian Ionescu intro postare, pornind de la opiniile avansate de catre un comentator din Colorado pe blogul sau, aici:

  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/09/06/politica-bisericeasca-cel-mai-urat-fel-de-politica/

 17. Este greu de afirmat categoric ca N.T. da un anumit tipar pt.o anumita forma de conducere
  intr-o biserica.Avem unele pasaje in care un anumit lider este indemnat sa se comporte ca
  un episcop (Tit 1-5),altele vorbesc despre grupuri de presbiteri ( Fapte 15-6),iar altele
  vorbesc despre autoritatea investita de Dumnezeu in totalitatea membrilor bisericii( Matei
  18-17). Din moment ce le gasim in NT , probabil ca toate formele de conducere si autoritate
  sunt viabile. Probabil aplicativitatea lor depinde de anumiti factori.

  Tiparul congregational-sau democratic exista acolo unde nu exista un lider adevarat,sau
  unde oamenii au suficienta maturitate spirituala,sociala si personala ca sa nu traga spre
  „democratia haotica”.

  Tiparul presbiterian exista si se recomanda acolo unde avem un nucleu de barbati maturi
  spirituali,care pot guverna intr-o anumita situatie mai delicata,etc
  (probabil este tiparul cel mai simplu,mai comod si elegant)

  Tiparul episcopalian,se recomanda acolo unde exista un singur lucrator-plantator de biserica
  in mijlocul unei adunari tinere,neexperimentate,sau unde dif.spirituala intre pastor si membrii
  bisericii este destul de mare.

  In modelul congregational,decizia(cel putin teoretic) este luata tot de un grup de ordinati(comitet), dar adusa si supusa la cunostinta bisericii,care la urma urmei si-au ales comitetul.
  In modelul presbiterian,decizia este luata de un grup,care prin urmarea aceleasi ordinari,
  au autoritatea suprema,fara obligatie de consult cu biserica prin adunarea generala.
  In cazul acesta mai exista…dreptul (in limitele decentei crestine,si a temerii de Dumnezeu) la replica ? sau nu (mai )este necesar…o intrebare care si-o pun multi inca !

 18. Luca 12:49 Eu am venit să arunc un foc pe pământ. Şi ce vreau decât să fie aprins chiar acum!
  Luca 12:50 Am un botez cu care trebuie să fiu botezat, şi cât de mult doresc să se îndeplinească!
  Luca 12:51 Credeţi că am venit să aduc pace pe pământ? Eu vă spun: nu; ci mai degrabă dezbinare.
  Luca 12:52 Căci, de acum înainte, din cinci, care vor fi într-o casă, trei vor fi dezbinaţi împotriva a doi, şi doi împotriva a trei.
  Luca 12:53 Tatăl va fi dezbinat împotriva fiului, şi fiul împotriva tatălui; mama împotriva fiicei, şi fiica împotriva mamei; soacra împotriva nurorii, şi nora împotriva soacrei.”

 19. In micile biserici formate/plantate/rupte din alte biserici nu este niciunul din cele doua moduri de conducere folosit. Pastorul ( eventual cu ajutorul sotiei) iau toate deciziile in toate domeniile care privesc biserica….la fel ca un patron de butic…

 20. 71. Traian Cretu | February 12, 2013 at 9:43 pm

  Scrii cam mult dar , nu neaparat si coerent ! Biserica Metanoia in marea ei majoritate nu are nici pe departe asa un discernamant matur cum insinuezi tu aici . La fosta Adunare Generala au votat cu brio Legamantul cu Harvest . Iar depsre doctrina “sanatoasa” cu care a last-o C.B e muuult de discutat . Marea majoritate a Metanoistilor trebuie sa se pocaiasca. NU au in Arad o reclama prea buna la capitolul traire practica a unei vieti sfinte. Si pe mine, ca membru Metanoia , m-a deranjat ca nu aveam un renume bun( in ciuda pretentiilor halucinante a unora ca ne-am facut un “nume” , ” brand ” in Arad) dar a trebuit sa accept realiatea .Treabuie sa ne pocaim , suntem mult prea liberali in definirea pacatului si in traire !
  Desigur ca si alti pastori au mintit si nu i-a dat nimeni afara , pe C.B l-a dat jos mana Domnului . In opinia mea cea mai grava gresala a lui este teologia neoliberala( promovarea lenta , etapizata a modelului lui RICK WARREN si BILL HYBELS , combinatia letala ) injectata lent si cu anestezic sa nu o simti . Aceasta teologie neoliberala genereaza lipsa fricii sfinte de Domnul , minciuna , manipularea , foamea dupa bani si popularitate , comportamentul dictatorial , desconsiderarea fratilor etc. Sablonul asta se repeta la toti mogulii din state care detin megachurch-uri neo-liberale . Rata divorturilor , spre exemplu , in aceste megasanctuare neo-liberale e la fel de mare ca in societatea seculara americana. Asta spune multe !

 21. Modelul trebuie luat din Biblie. În NT nu găsim nicăieri alegeri cum se fac la noi. Alegerile diaconilor din Fapte 6 pare mai degrabă făcută de apostoli care își pun apoi mâinile peste ei. Întrebarea fundamentală este: cine face ciobani, ciobanii sau oile?

 22. Cristi,

  Nu vreau sa scriu mult, doar atat… Te iubesc, frate drag, si te sustin in rugaciune.
  Prietenul tau, Alexe din Oltenia
  ps vezi ca vin cu sticul la tine, mai ai ceva pentru mine???

 23. E trist cand cel despre care scrie la linkul de mai jos, macar ca-si zice „frate” este pornit sa-i anihileze lucrarea lui Cristian Barbosu.

  http://www.asiiromani.com/stiri-diaspora/america/12986-pastorul-paul-dan-din-san-diego-si-posteriorul-femeilor-baptiste-.html

  Oameni frustrati priviti drept apologeti, blasfemie la Evanghelia dupa Ioan cap. 8. Asa zisul „frate” iti valideza doar un comentariu de aparare la adresa lui C.B. dupa care accepta alte 7 sau 10 care sa te contrazica (bineinteles cu minciuni si argumente invalide) urmand ca tie sa nu-ti mai valideze contra-argumentele. Nu agreez cu limbajul agresiv din articolul de mai sus dar nici cu stilul machiavelic si manipulator al acestui „apologet” din San Diego. Pe blogul acestuia se valideaza absolut orice atacuri la persoana lui C.B. scrise de diversi farisei apartinand unei grupari care strecoara tantarul si inghite camila. Pentru acesti oameni, asa cum spunea cineva intr-un mesaj mai sus, ipocrizia lor nici nu o considera pacat cand Biblia (Isus Hristos) vorbeste in termeni duri despre ipocrizie. Modelul de vot este cel mai important pentru ei.

 24. Am inteles si va multumesc. Mai am insa o nedumerire. Pe cei din „ceata prezbiterilor” nu tot biserica ii alege (cei de la 16 sau 18 ani in sus din biserica)?

 25. Satana lucreaza cu putere sa distruga, dar vai de aceia care i-au deschis usa la asa ceva !!! Forma biblica de conducere a unei Biserici, este prezbiteriana si nu congregationala. Dumnezeu sa intareasca pe acest frate pastor si pe familia lui.

 26. Diferența este alta. În modelul congregațional (sau democratic) autoritatea supremă o are adunarea generală. Sună tare bine pentru noi românii, numai că adunările generale sunt manipulate de cei care conduc episcopal, așa cum se petrece în poltica de azi. Modelul spune cam așa: „noi alegem și Dumnezeu trebuie să lucreze cu oamenii pe care îi alegem noi, și trebuie să accepte deciziile noastre.” Vox populi – vox Dei (vocea poporului – vocea lui Dumnezeu). Modelul prezbiterian presupune luarea deciziilor de un grup de slujitori (prezbiteri sau bătrâni ai bisericii), oameni chemați de Dumnezeu care și-au dovedit chemarea prin slujirea lor. Ei sunt autoritatea suporemă în biserică și nu adunarea generală.
  E adevărat că tot un grup de oameni sunt și unii și alții, numai că prezbiterii sunt un grup care prin actul ordinării și recunoașterea slujirii lor au dovedit credincioție Împărăției, pe când adunarea generală este formată din toți dei de la 16 dau 18 ani în sus, care sunt așa cum știți și Dvs…

 27. E trist cand asa ceva se întâmplă in mediul evanghelic. Un pastor cu viziune si dedicare mazilit de cei care nu au făcut, nu fac si nu vor face nimic niciodată decât să saboteze ce fac alţii…

 28. Domnul sa va binecuvinteze si sa va intareasca frate Cristian in lucrarea la care ai fost chemat!

 29. Frate Lascau,

  Care este totusi diferenta dintre cele doua modele de conducere a unei biserici? (congregational si cel cu ceata prezbiterilor). Tot un grup de oameni sunt si primii si al doilea. Inteleg ca daca e adoptat modelul congregational ii spune „comitet” iar daca e modelul celalalt ii spune „ceata prezbiterilor”. Afara insa de denumire care e diferenta dintre cele doua modele? Au atributii diferite sau doar ca la unii ii spune comitet iar la altii „ceata”?

 30. Domnul sa va binecuvinteze frate Cristian,sa va dea puterea de care aveti nevoie pentru a merge inainte in lucrarea lui ,stiu ca e greu dar alaturi de Domnu totul e posibil

 31. …pentru tine fr.Cristian,voi lasa aici un mic comentariu,……….Vreau sa-ti spun ca,luptatorii adevarati ai cuvantului lui Dumnezeu,tot timpul au avut,si vor avea de suferit,asa ca,nu te mai tulbura,stai linistit,ca adevarul iese la iveala,si aceasta ti-o spune un frate care a trebuit sa-si marturiseasca starea lui,la cinci pastori,….avea nevoie de eliberare,indiferent de situatie,….pacatul lui,a fost tinut in ascuns o vreme,dar Dumnezeu sub ppresiunea Duhului Sfant,la determinat sa-si marturiseasca starea,pacatul,si apoi sa fie pus sub disciplina pe o perioada nelimitata,…in inima lui a pogorat o liniste deplina dupa marturisire,…acuma,situatia nu este ca a lui,dar vreau sa-ti spun ca,daca adevarul este asa cum l-ai relatat,atunci vreau sa stii,si sa fii pe deplin incredintat ca,toti acei care sau opus adevarului si situatiei de la Metanoia,ei,vor avea remuscari si cosmaruri,deoarece,Duhul Sfant nu-i va lasa nici sa doarma,asa ca,unii te vor cauta rpede sa-ti marturiseasca cum au fost ccumparati,manipulati,etc.,..fr.Cristian,eu,ca un crestin care in 28 de ani am vazut multe,iti spun raspicat si tare,linisteste-te,fa-ti slujba mai departe,dar numai pentru Dumnezeu,si incet,incet,lucrurile se vor aseza,caci Dumnezeu este ADEVAR,….tu,dute si predica evanghelia pana la marginile pamantului,lasa-te calauzit de Puterea Duhului Sfant,si intr-o zi vei primi vestea ca,in urma ta,,TOTUL A IESIT LA LUMINA,,….te vei intoarce din lucrari cu fruntea sus,cu o inima plina de bucurie,….nu uita ca,deja cei care cunosc adevarul,deja nu au de loc pace,…..te iubesc foarte mult,ca pe un frate adevarat,…mergi inainte,amin !

 32. Şimei
  Autor: Tatiana Topciu
  Când eşti trădat de cei mai dragi din lume,
  când pribegeşti departe de ai tăi,
  cu sufletul zdrobit de-amărăciune,
  te urmăreşte, blestemând, Şimei…

  El vrea să mai adauge -o verigă
  în lanţul de dureri prin care treci
  şi urmărindu-te, blesteme-ţi strigă,
  mai mult în încercări să te îneci.

  El ştie de păcate nefăcute
  şi-n trâmbiţa-i le pune cu temei
  şi-n loc ca-n încercări să te ajute,
  cu vâlvă sună-n trâmbiţă Şimei.

  Şi fraţii şi surorile se miră
  de câte strigă el c-ai înfăptuit
  şi unul câte unul se răsfiră
  prietenii şi cei ce te-au iubit.

  Şi ca şi cum atâta n-ar ajunge,
  aruncă-n tine pietre mari, de sus,
  când treci prin valea-n care totul plânge
  şi unde parcă nu mai e Isus…

  El nu-i Natan, să mângâie-n cădere,
  să te ridice iubitor, de jos,
  mustrându-te cu glas de adiere,
  prin pilda cu bogatul nemilos.

  O, Doamne, Tu ce-i ştii oricui cărarea,
  Te uită la blestemul lui Şimei
  şi-n locul lui, dă binecuvântarea,
  mult încercaţilor copii ai Tăi!
  acum 13 ore · Îmi place ·

 33. Frate Cristian,

  Suntem alaturi de tine indiferent cate aberatii ar mai nascoci acesti carcotasi. Problema acestor oameni, inclusiv a razvratitului aceluia din San Diego, nu este doar legalismul ci ipocrizia. Avem de-a face cu o clasa de ipocriti care pe de-o parte arunca noroi pe toti ceilalti slujitori care nu fac parte din partida lor iar pe de alta parte se prefac ca ii doare de sufletele pierdute pe care le descurajeaza prin mesajele mizerabile pe care le prolifereaza in spatiul public.
  O alta caracteristica a acestor ipocriti este ca nu-si recunosc niciodata greselile. Ei numesc ‘erezie’ tot ceea ce nu-i pe placul lor sau a idolilor lor. Cea mai mare erezie insa este trecerea minciunii drept adevar si ipocrizia considerata virtute. Nu vei vedea nicaieri in spatiul public ca vreunul din acestia sa recunoasca ca a gresit. Sunt insa specialisti in a arunca noroi asupra altora. Se impaca doar ca sa „se uneasca impotriva cuiva”. Folosesc versete biblice pe post de bolovani, eludandu-le pe cele care se refera la ei. Exista cateva nume intre ei (scrise pe pamant, nu in cer) care au creat aceasta categorie de ipocriti. Ei isi trambiteaza toata ziua neprihanirea pe toata blogurile, strigand dupa altii ca sunt eretici. Din pacate nu-si dau seama ca ei au cazut intro erezie de care nu mai pot scapa: nu vad ca sunt ipocriti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s