Și eu sunt Bărbos(u)

Si eu sunt barbos

Zilele trecute am vrut să mă fac papă. Am eșuat pentru că sunt însurat și am barbă. Papii n-au barbă. Barbă vine de la „bărbat” și bărbații se însoară. Papii n-au voie. E o mare ciudățenie pentru mine. Cum poate un papă (fără barbă) să conducă aproape un miliard de oameni când el nu se poate lăsa condus de o singură femeie? Dar asta e. Nu pot fi papă.

Citind comunicatul lui Cristian Bărbosu mi-am dat seama că sunt și eu Bărbos(u). Să vă explic:

În primul rând am barbă, așa cum mă lăudai în rânduri de mai sus. E a doua oară când mi-o las. N-am avut voie până la 60 de ani. Soția a încercat cu mine și varianta asta, după ce s-a convins că bărbații care n-au voie să-și lase barbă, își lasă  burtă. Viziunea aceasta a ei se suprapunea cu o dorință de a mea mai veche și o încercare să mă fac pe placul unora care o purtau de mai mult timp. Mă gândeam eu așa că, având și eu barbă ca dumnealor, mă vor îndrăgi cumva și pe mine. Voiam „încât atârna de mine” (și atârna deja de cca 2 centimetri…) să trăiesc în pace cu toți oamenii. Din nefericire am observat curând că erau mult mai mulți în biserica aceea care voiau să mă bărbierească decât am crezut eu. Așa că am tăiat-o.

Barba mea devenise o corvoadă destul de incomodă, că mi-o dădea doamna la vopsit, destul de des. Argumentul meu că „sunt și așa prea mulți pastori vopsiți”, n-a ținut niciodată. „Unul în plus nu mai contează!” spunea doamna mea categoric și definitiv. „Ori o tai, ori o vopsești!” Am tăiat-o. Era și albă și neagră în același timp. Vă dați seama că nu voia s-o vopsesc albă. Acum mi-a crescut albă. Așa că sunt și eu Bărbos.

În al doilea rând, sunt și eu Bărbos(u) pentru că am trecut și eu pe unde trece acum Cristian. Ca apostolul Pavel în Corint (Fapte 18:6-11) a dat și el peste împotrivitorii și batjocoritorii sinagogilor. Dacă stai să te lupți cu ei devii ca ei. Acolo moare mărturia ta creștină așa cum le-a murit și a lor. De ei nu poți decât să fugi. Nu prea departe. Ca Pavel, trebuie să deschizi o altă biserică undeva în vecini cu sinagoga lor.

Când pornesc războaiele fraticide nu ai decât o singură variantă. Să nu participi la ele. Când doi se bat trebuie să fie unul mai inteligent ca să plece. Nu e ușor când acuzațiile împotrivitorilor și batjocoritorilor sunt nu doar neadevărate ci și exagerate. Dovezile acuzațiilor lor sunt „zdrobitoare”, „covârșitoare”, numai că nu le au spre publicare. Ești vinovat prin asociere cu cine știe ce „eretic” despre erezia lui existând aceleași „dovezi”  ca acelea „strigătoare la cer” împotriva ta.

Apropo de James McDonald și pocherul. Nu vi se pare caraghios? Un cartofor român se laudă cu partenerii lui iluștri și noi îl credem. Dar dacă jucau pe nasturi… așa cum pretind că joacă unele familii din bisericile noastre?

În al treilea rând, sunt Bărbos(u) că și eu cred în conducerea prezbiteriană a bisericii. O găsesc practică și mai ales biblică. Nu am treabă cu cei care mai cred încă în congregaționalismul românesc, deși el este un fel de struțo-cămilă, combinat cu idei prezbiteriene și mai ales episcopale. Nădăjduiesc ca nici ei să nu aibă treabă cu mine și sistemul nostru.

În al patrulea rând, sunt Bărbos(u) pentru că și noi studiem Scriptura pe grupe mici ca biserica fratelui Cristian. Și chiar că n-avem nimic de-aface cu Harvest. Ideea nu este a acestei mișcări. O practică sute de biserici și denominații creștine.

Aș putea adăuga multe alte argumente care mă fac să fiu și eu Bărbos(u), printre care: credința în darurile Duhului Sfânt, dorința de a ajunge cu Evanghelia la cât mai mulți oameni utilizând mijloacele tehnicii de azi, lupta împotriva legalismului, etc…

Frate Cristian! Am trecut prin ceea ce treci tu acum. Este deja un an și patru luni de atunci. Existăm ca o nouă biserică și ne bucurăm de pace și progres. N-a fost ușor, dar Domnul a fost foarte bun cu noi. Nu vei regreta niciodată că nu te-ai luptat cu frații. Domnul îți va deschide noi oportunități să-ți împlinești chemarea la alte dimensiuni și valențe. Mă voi bucura de biruințele voastre. Mari binecuvântări are Domnul pregătite pentru voi. Mărimea lor se vede de pe acum după mărimea opoziției pe care Satan o ridică împotriva voastră.

Am un singur regret. Am un ocean prea mare de trecut ca să vin să fiu alături de voi și să vă încurajez la acest început. Dar, Domnul este cu voi.

25 de gânduri despre „Și eu sunt Bărbos(u)

 1. Interesante discutiile si interesanta (adica tragica) intamplarea din Arad. Sper ca Dumnezeu sa-l imbarbateze pe Cristian si el sa mearga mai departe, facand lucrul Domnului. Cu siguranta nu ii este usor sa treaca pe aici, dar daca Ieremia, Isaia, Pavel etc. au trecut pe aici inseamna ca si el este in randul eroilor credintei. Oricum, Dumnezeu n-a facut stop cardiac vazand ce s-a intamplat la Arad, ci El stia mai dinainte de toate astea si Isi facuse un plan. Pastor Barbosu (zici ca e Barbossa din Piratii din Caraibe :P), Dumnezeu nu are oameni de pierdut, iar cu siguranta ca El are un plan cu viata dvs. pentru vietile celor din jurul dvs.!

 2. Petrica, ma bucur din toata inima de Agape, Domnul sa va tina tot asa fara barbieri.
  Daca Mariana o sa-mi aprobe si mie barba, si cind vom fi gata sa luam drumul pustiei ne mutam la Agape

 3. Nu avem nicăieri promisiunea că vom trece prin valea plângerii doar o singură dată. Ar fi foarte bine să fie doar odată în viață. Mângâiertea este că indiferent de câte ori vom trece, Domnul este cu noi.

 4. Ma intreb cum ar arata biserica Domnului Isus fara barbieri. Cind apostolul enumera slujbele bisericesti,barbierii nu sunt pe lista

 5. Scriati in postarea dumneavoastra ca il intelegeti pe fr. Barabosu, intrucat si dumneavoastra ati trecu pe aici cu ceva timp in urma. Nu cunosc prea bine drumul parcurs de dumneavoastra, dar in ceea ce il priveste pe fratele Barbosu, el a mai trecut pe acolo o data. Ma intreb daca va mai trece pe acolo din nou…

 6. Desigur, unii bărbieri au mâna grea, dar tot atât de adevărat este că, cu cât cel bărbierit se împotrivește mai tare cu atât procesul devine mai brutal. Un singur lucru este de dorit pentru cel în cauză anume, să aibă parte de un bărbier cu o mâna mai finuță.

 7. Eu sunt convins de mai multă vreme că problema nu e cu barba, indiferent dacă o purtăm în sfera numerelor pozitive sau negative. Cei care vor să ne bărbierească o vor face oricum pe uscat. Nu scăpăm de ei, indiferent ce vârstă am avea. Până la 60 de ani Barbosu va fi barbierit de multe ori și de mulți. Nu barbieriții ci bărbierii mă îngrijorează pe mine.

 8. Dragă Dany. Probabil că noi ăștia cu ochelari, am început să vedem lucrurile un pic mai… deosebit. Ne putem da mâna de însoțire să ne rugăm pentru oameni ca Cristian. Poate ca să îmbătrânească și ceilalți se opun oricăror schimbări… dacă nu li s-a cerut voie în prealabil. Și uite așa își vor lăsa și ei și ochelari, și barbă și burtă… Cred că ei au mai mare nevoie de rugăciunile noastre decât Cristian. Mă tem să nu îmbătrânească greșit…

 9. Fr. Lascau (oare trebuie cu căciuliță sau nu? O las așa de data asta, că dacă e cazul mă căciulesc după aceea), este interesant paralelismul din această postare. Totuși există o discrepanță în cazurile expuse, în timp ce dvs. v- ați lăsat barba să crească, el a retezat- o scurt, în timp ce dvs. ați sesizat intenția fraților de a vă bărbieri, el n- a sesizat nimic, iar în timp ce dvs ați tăiat- o, el a întins- o, ceea ce mă face să cred că este o mare diferență. Apoi el nu și- a arătat disponibilitatea să trăiască în pace cu toți oamenii, ci doar cu cei care aveau barba ca a lui de minus doi centimetri și fără barbă este cu neputință să dărâmi garduri. Apoi dacă aș sugera să- l dăm pe mâna cuiva fără barbă, cred că- și va lăsa cioc, pentruca să iasă de sub dărâmături. Nedumerirea mea cea mare este, ce va face el până la 60 de ani când va putea să poarte barba cum o vrea?

 10. „Un cartofor român se laudă cu partenerii lui iluștri și noi îl credem?”

  Eh … au fost mai multi care l-au vazut… sa nu mai vorbim ca baietii de la „the Gospel Coalition” i-a cam aratat usa din spate dupa dansul Kumbaya performat impreuna cu ereticul TD Jakes si cu Steven Furtick in camera elefantilor…. are el bube mai mari decit o partida de carti cu cartoforii romani

  http://apprising.org/2012/11/12/concerns-grow-about-james-macdonald-and-alleged-gambling/

  O sa mai discutam despre organizatia lui James in citiva ani … nu o sa o mai recunoasteti….the name of the game is $$$$$$…

  http://thewartburgwatch.com/2012/10/11/james-macdonald-harvest-bible-chapel-examining-the-elephant-in-the-room/

 11. Draga Petrică
  Ne-am lăsat amândoi ochelari. Tu ai scăpat și la barbă. Pe mine nu mă lasă nevasta. Ne rugăm împreună pentru Cristian. De ce n-am putea accepta noi să ne dăm mâna dreaptă de însoțire când apar deosebiri? Ne e frică de ceea ce ne-ar putea face cu stânga? Doamne, ce frumoase sunt deosebirile darurilor, încredințărilor, lucrărilor și slujirilor Tale!

  Nimeni nu le poate face pe toate (asta știm). De ce nu ne place atunci când un altul face altceva? (asta n-o putem afla)

 12. Fr. Petrica ,vezi ca o sa ai probleme… (…),e Barbosu nu barbosu cu caciula. Fr. Ionescu deja a primit mustrarea.

 13. Democrati (congregationali) si presbiterieni

  Ceea ce este interesant este ca nimeni nu analizeaza situatia practica pe teren. Pentru o intelegere mai usoara as numi Biserici cu voturi si Biserici fara voturi sau Biserici Democratice (liberale) si Biserici Conservatoare. Intodeauna intre fratii liberali si fratii conservatori din bisericile liberale de exemplu a existat si exista o zona gri. Fratii liberali pentru as ascunde caracterul conservator spun: Sunt progresist iar fratii conservatori pentru asi ascunde caracterul liberal spun: Sunt progresist. Toti vor binele bisericii. Daca aceasta zona creste atunci se vor porni campanii electorale ca la orice democratie si biserica se va rupe in doua. O biserica liberala fara zona gri cu voturi si o biserica conservator-liberala cu o mare zona gri, dupa care ciclul se repeta. Astfel au aparut in toate denominatiunile biserici liberale, liberal-conservatoare, conservatoare, conservator- liberale, fundamentale si fundamental-conservatoare.
  Doamne ajutane sa ne poicaim toti.

  Petru Laze

 14. Referitor la „una din cauzele usor sesizabile” descoperite de tine,stii ce zicea Tudor Musatescu :”numai dupa invidia altora,iti dai seama de propria ta valoare”
  Se pare ca invidia este umbra credincioasa a …admiratiei !

 15. Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe Cristian Barbosu si sa-i dea progres in continuare. Una dintre cauzele usor sesizabile ale unor astfel de atacuri este in mod indubitabil invidia. Honore de Balzac spunea: „Invidia dezleaga limbile, dupa cum admiratia le amuteste”. Le recomand calduros tuturor criticilor lui Cristian sa citeasca, cartea „Cele 7 pacate cardinale”, sa insiste asupra capitolului „Invidia” dar mai ales sa puna in practica ceea ce vor gasi acolo, bazat pe invatatura biblica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s